Page 1

SAMFUNN | KULTUR | NÆRING

www.vestfoldblad.no

Helter på to hjul

Hagemøbler

30-50%

Djupedalsfaret 10, 3280 Tjodalyng Tlf. 33 13 50 50 www.hemhagesenter.no

Se glimt fra sykkelløp i Sandefjord, og les om hardhausløpet som går av stabelen i Hof.

Følg oss på

SAMFUNN Side 6 og 9

AUGUST 2011

UKE 31

ÅRGANG 2

Skapte ny los-historie

Vi skal tro at vi er noe, at vi kan noe bedre og at vi betyr noe for andre. LES UKENS LEDER SIDE 2

Hårete mål og skyhøye visjoner

Bli kjent med Falk, klubben med klare mål. SAMFUNN Side10-11

I nærkontakt med dronningene

Bli med på birøkterkurs, og les hvordan bier kan gi deg søt honning - med eller uten stikk. KULTUR Side 16-17

Østfoldingene lot seg sjarmere

Det sies at 13 gutter i Stavern har hevet «Losens forbannelse», og stengte nattklubblokaler har blomstret opp til et populært utested. − I fjor sommer kom vi på ideen om å drive

Losen selv, da vi savnet et utested som passet for oss, sier Mats Molvær. Et klart mål for sommeren er å nå 100.000 kroner i tips, som vil komme «Aktiv Mot Kreft» til gode. NÆRING SIDE 22-23

Lite kjent øy-idyll møtte turister i Tønsbergfjorden. BÅTAVISA Side 26-27

er! Bytt til automatsikring het! -invester i familiens sikker *Gjelder eneboliger og hytter.

* 9990,va

Inkl. m

Problemer med for liten hovedsikring i vinter? - Ny hovedsikring 50A. - Nytt inntakskap. - Ny kabel til sikringsskap.

Er faktura og utestående fordringer blitt krevende?

Kr 11990,inkl. mva

TLF: 33 44 10 53 TLF: 33 44 10 53

Alt innen

solskjerming

20-50% rabatt på alle varer (unntatt bestilling)

Best på pris og kvalitet

www.andebu-elektro.no www.andebu-elektro.no

SOMMERSALG

sopran.no

Vi kommer gratis hjem til deg med gode råd og løsningsforslag. Ring Geir Ove Johansen Tlf: 900 66 322

www.fasadeprodukter.no tlf: 800 80 488

Pindslev. 6, Sandefjord Tlf. 33 47 75 10


Vestfold Blad

2

august 2011

uke 31

samfunn det er mange «kick» i løpet av en gründerhverdag.

når skyene letter Siden 22. juli har ondskapen som rammet Norge preget oss. I lang, lang tid har krig, terror, opprør og naturkatastrofer tatt sin del av vår oppmerksomhet. Økonomisk kriserammede land har skapt overskrifter, og noen av oss har også kjent på frykten for hva et USA uten en økonomisk enighet kan bety for oss. Midt i alt dette føler jeg for å rette oppmerksomheten mot fremtiden, mot det som kan bidra til vekst og lyse tider i Vestfold. Til mennesker som tør å satse. Mennesker som tør å ta opp hansken der andre ga opp før dem, og vestfoldinger som tør å følge drømmen sin. For du skal tro at du kan noe, i alle fall her i Vestfold. I denne ukas avis vil du som perler på en snor møte mennesker med tro på hva de kan få til. Mennesker som satser både tid og penger på sin forretningsidé, sin lidenskap, sin overbevisning. Mennesker som gjør Janteloven til en saga blott, vestfoldinger som vil bidra til vekst i fylket. Er du en av de næringsdrivende som sliter i motbakke i sommer, eller som mangler motivasjon til å brette opp ermene etter ferien? Jeg vil gi deg noen grunner til å kjenne arbeidslysten stige, og optimismen vokse. Hør bare her: Kjersti With starter et nytt håndverksbakeri med utgangspunkt i lokale råvarer i Tønsberg. Gründeren med tre barn som i løpet av få år er i mål med oppstart nummer to. I fjor sommer så 13 Stavernsgutter seg lei på at det ikke fantes noe ordentlig utested for folk i 20-årene. De drømte om å ta opp driften av nattklubben «Losen» på brygga i Stavern. I sommer, etter intens arbeidsinnsats, er drømmen blitt til virkelighet. Det skal heller ikke forundre meg om flere av deltakerne på birøkterkurset i Andebu, som du også kan lese om denne uka, gjør drømmen til virkelighet og henter inntekter fra hobbyen sin. For det kan se ut til at gründerånden og innsatsviljen er sterk over hele fylket – det er også fylkesavisen Vestfold Blad et bevis på. Visste du at Norges eneste klynge for mikroog nanoteknologi er her, i Vestfold? Og at vi skal være vertskap for verdens største konferanse innen kommersialisering av mikro- og nanoteknologi, COMS 2012? Et nytt studium, både i nasjonal og internasjonal sammenheng, starter også opp i Larvik til høsten. Målet er å utdanne profesjonelle brobyggere som skaper økt samarbeid mellom det offentlige, næringsliv og enkeltmennesker – at studiet lanseres er en honnør til både den private og offentliges viljen i Larvik til satsning på sosialt entreprenørskap. Dette gir også håp for fremvekst av ildsjeler, av mennesker som vil bidra til et bedre velferdssamfunn for oss alle.

IDRETTSFEST MED SØRGEBÅND. Selv i tunge og tøffe tider, når ondskapen kommer nært innpå oss - tar også livsgleden sin plass. Som på torsdag, da proffsyklistene deltok med sorte sørgebånd under Sandefjord Grand Prix. Det samme gjorde fotballspillerne på søndag, da fotballkamper over hele landet startet med ett minutts stillhet og spillerne spilte med sørgebånd. Jeg fikk dette med meg i Sandefjord, der Mjøndalen møtte hjemmelaget. I et stille minutt gikk tankene til alle som ble ofre 22. juli. Spesielt til de pårørende som har mistet sine, til Arbeiderpartiet og AUF som er sterkt rammet av tragedien. Etter stillheten blåste dommeren i gang kampen, og gleden fylte stadion de påfølgende 90 minuttene. 6-0 til hjemmelaget sier sitt. Sørgebåndene minnet oss på det som har rammet nasjonen, mens engasjementet rundt kampen minnet oss om at vi fortsatt kan la oss engasjere, glede oss og rase over det vi er med på. Ukas Vestfolding, daglig leder for Vestfold Røde Kors Bjørn Hjalmar Andersen, ber oss om ikke å glemme de små, daglige katastrofene. Mennesker rundt oss rammes av andre tragiske hendelser, som alvorlig sykdom, trafikkulykker og selvmord. Dagfinn Enerly, fotballspilleren som ble lam, hadde også en oppfordring på NRK søndag, nemlig å tenke på dem vi tror ikke har det så bra. Han fortalte hva en telefon fra noen kjente betød – hva et tegn på at noen tenker på din situasjon kan bidra til. La oss alltid gjøre det mange tusen mennesker gjorde søndag, og vil fortsette med i ukene framover – vise at vi bryr oss, samtidig som vi kan la oss engasjere i det livet byr på her og nå.

satser lokalt Kjersti With hoppet av politiet, startet kaffebar og solgte den. Nå er gründeren i gang igjen. Et nytt håndverksbakeri med utgangspunkt i lokale råvarer står for trappene i Tønsberg. Med en liten en i armene, en litt større rett ved bena og en tredje som løper gjennom lokalet kommer hun inn. Kjersti With og tre barn.

Blir en livsstil

Marianne Henriksen, ansvarlig redaktør

– Geir, jeg tror vi må bytte litt, smiler hun. Mannen legger fra seg hammeren og tar imot lille Marta på 11 måneder. Oppussingen av Storgata 40 er i full gang. Det synes også utenfor, hvor omfattende gravearbeid har fylt gata med store anleggsmaskiner i lang tid. Det måtte mer strøm til for å huse den 1,5 tonn tunge bakerovnen på to ganger to meter. – Det blir en livsstil når du står i det. Det blir en kombina-

sjon av jobb, hobby og familie. Mannen min har flyttet ned i lokalet i fem uker nå. Også har vi venner som stiller opp på dugnad. Det hadde ikke gått uten, sier With.

Slukker savnet Målet er, som det var da hun startet Bare Barista: – Å skape et sted i byen, som jeg savner. Et håndverksbakeri denne gangen, sier With. I over ett år har hun jobbet med utviklingen av ideen, konseptet, knyttet nettverk, rekruttert ansatte og sikret lokale leverandører samt samarbeidspartnere. Men en ting har hun vært helt sikker på hele veien. – Jeg skulle starte et bakeri

Ildsjeler lik dem vi kan lese om fra Falk i Horten, som sammen ønsker å løfte klubben opp og ut i Europa. De har samlet seg om målet: Vi skal spille i Champions League i 2017. Og for en feiring av eget 100-års jubileum det vil bli. Jo visst, vi har all grunn til å spre positive nyheter om livet i Vestfold – og det tror jeg vi har i lang tid framover. For vi skal tro at vi er noe, at vi kan noe bedre og at vi betyr noe for andre. slik har det sett ut i storgata i tønsberg for at Kjersti With skal få nok strøm til den store bakerovnen. Hun venter spent på regningen fra Riksantikvaren.


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

3

samfunn

og kaffested, sier With. Derfor har hun saumfart fylkets kafeer og bakerier og slukt alle detaljer. Tre dager har hun tilbrakt hos Bakeren i Lom. – Han har fått til noe utrolig på et lite sted. Da må man kunne få til noe i en så stor by som Tønsberg, sier With.

Bakeren står i vinduet Magien With håper å skape i Tønsberg er nærhet til den åpne produksjonen og hvordan produktene blir til. – Det er på sin plass med en motvekt til storproduksjonen. Jeg har et ønske om å heve bakerens status fra industriarbeider tilbake til bakeren som fagmann. Her skal du se bakeren som står i vinduet når du går forbi og kommer inn.

Har lokale bønder på laget Råvarene har hun jaktet på i fylket, og lokale leverandører vil bli tydelige i både lokalet og på menyen. – Det har vært veldig moro å

GARASJE-

suksess! • Best på pris og sikker • Rask levering

og takstoler • Vegger blir løftet på plass av oss

besøke lokale leverandører og se hvordan maten faktisk produseres. Det er så bra å dra på besøk og se kilometer med salathoder. Det er noe av det jeg vil vise fram. Vi er et spennende matfylke, forklarer With.

Gir gammelt nytt liv Tilbake til det opprinnelige forvandler hun også selve lokalet til å uttrykke. Vegger er revet ned, og lokalets opprinnelige teglsteinsvegger og tykke bjelker er gitt nytt liv. Interiøret er en god blanding av industri- og rustikk. Mye har hun funnet etter besøk på finn.no og konkursbo. – Det er veldig mye fint du kan kjøpe brukt. Det er praktisk, billigere og bra for miljøet, sier With.

– Er dette galskap? Men ved å slå til med to nyetableringer i løpet av få år, og samtidig være trebarnsmor fører ofte til spørsmål om hvorfor hun ikke startet med dette for fem år siden før hun fikk tre barn.

NYTT KJØKKEN PÅ BARE EN DAG. HerjedalsKjøkken fornyer gamle kjøkken til nye kjøkken på under en dag. Vi monterer helt enkelt nye fronter på deres nåværende skrog. Spis frokost i ditt gamle kjøkken, lag middag i ditt nye.

www.vestfoldgarasjen.no

– Man skulle tro at det å få tre barn virket motsatt, men ikke for meg. Jeg har ikke alt å tape lenger, men heller alt å vinne. Går ikke det her, så har jeg fortsatt barna mine. Det hjelper å ha heiagjengen innenfor husets fire vegger. Men det er klart jeg rekker å kjenne på dette i oppstarten. Det er en økonomisk satsning. Er dette galskap eller kan det forsvares om noen år?

Skaper eget eventyr Jeg har en romantisk forestilling om at barna mine kommer til å jobbe her, ler With. Gründererfaringen fra Bare Barista har gitt henne mersmak. – Jeg føler meg veldig heldig. Det er mange "kick" i løpet av en gründerhverdag. Det er et eventyr å få skape det jeg vil at With brød & kaffe skal bli, forhåpentligvis, avslutter gründeren. TeksT OG FOTO: inGrid l. CHrisTensen ingrid@vestfoldblad.no

www.herjedalskjøkken.no • 35 94 70 00

KJERstI WItH Gründer, opprinnelig fra trondheim Var én av de to som startet kaffebaren Bare Barista i tønsberg starter nå håndverkerbakeriet WItH Brød & Kaffe i tønsberg Gift med Geir solberg Har tre barn. marta 11 måneder, synne er tre år, oskar er fem år. bloggen hennes finner du her: http://withbakerikaffe. blogspot.com/

Går du med en gründer i magen og et hode fullt av ideer? Kanskje har du gjemt dem i hodet i flere år? Bare bestem deg og hopp i det er rådet til Kjersti With. – Jeg høres nesten amerikansk ut, men jeg tror det bare er å bestemme seg så kan en få til hva en vil. Det er viktig å bygge nettverk og sette opp en plan som man gjør ideen så konkret som overhodet mulig, sier With. Før du bestemmer deg for å satse anbefaler With deg å ta kontakt med START. – START etablerernettverk i Vestfold er et fantastisk gratistilbud. Alle som tenker på å starte noe eget bør ta kontakt med dem. Jeg har fått veldig mange nyttige tilbakemeldinger, sier With.

HENT PÅ TILHENGER • Jord • Bark • Stein (Pyntestein, dekorstein og kulestein)

MANDAG - FREDAG 7-16

VESTFOLDS FLOTTESTE KJØKKENSENTER HAR ÅPENT I HELE SOMMER!

Ring Ken Willy på tlf. 900 23 270 for et gratis kostnadsoverslag.

Kontakt oss: post@produx.no Tlf. 92 01 65 10 / 33 44 13 11

gründerråd:

Sagveien 5, 3160 Stokke Tlf. 33 33 61 05 www.sundland-torv.no

Huseby-senteret Våle Gjelstadveien 38 B, 3178 Våle, tlf. 33 06 12 40 Åpningstider: mandag - fredag kl. 9 - 16 www.huseby.no

Norsk Design Kjøkken


annonser

Flybåten har flyttet avgangene fra Fiskebrygga til Husvik i Tønsberg

NYH ØYHO ET! TIL BO PPING LÆR ØISYEENE NEI CR U

i Østfold

MIN ER OV MINIC RU ISEEN RD OFVJO ER FJORD E

N

NYH ØYHO ET! TIL BO PPING LÆR ØYENE NE-

i Østfold ISE CR U MI NI ER V O DE N FJOR

Raskest til nye opplevelser Gamlebyen, besøke Hankø Fjordhotell & Spa, eller bare ta et hyggelig

Raskest til nye opplevelser er Flybåten detshoppingtur raskeste alternativet. Raskest til nyedu opplevelser Enten skal på på til Sverige*, Sverige* ,ta taflyettfra fraRygge, rygge, vandre Enten du skal shoppingtur til vandre ii Gamlebyen, besøke Hankø Fjordhotell Spa, eller eller bare bare ta ta et et hyggelig hyggelig Gamlebyen, besøke Hankøbesøke Fjordhotell & Spa, eller bare taFjordhotell et hyggelig Gamlebyen, Hankø && Spa, Fjordcruise over til Engelsviken Engelsviken og nyte“verdens beste kesuppe” er Flybåten det raskesteover alternativet. fjordcruise til se Evert showet, er flybåten Sjekk foreller mer info og Taube rutetider. RUTETIDER FOR FLYBÅTEN SOMMEREN 2010, gyldig 29/6 - 14/8 ellerraskeste se Evertalternativet. Taube showet“Vals om bord”, er båten det raskeste det Sjekk mer info og rutetider. alternativet.FraforVestfold * Med hurtigferge i kombinasjon med egen buss Mandag - Fredag

Flybåt W avg. Tønsberg, Fiskebrygga Flybåt ank/avg Østre Bolæren w wFlybåt w . fl y bank. a t e nEngelsviken .no t e l e f kom. o n : 3 kai 3 34

72

Tirsdag-Fredag

09:15 11:15 13:15 15:15 17:15 19:15 09:45 11:45 GB GB GB GB 12:05 14:00 16:00 18:00 20:00 010:05 0

Stort foto: Bent Pedersen

*Med hurtigferge i kombinasjon med egen buss

2010

Lørdag

22:15 GB 23:00

09:45 10:05

11:45 12:05

GB 14:00

GB 16:00

GB 18:00

GB 20:00

GB 23:00

11:4 12:0

Lokal buss

10:10 10:30

12:10 12:30

14:00 14:20

16:00 16:20

18:00 18:20

Lokal buss

Lokal buss

1 1

Flybåten frakter deg til og fra alle Evert Taube showene. Buss avg. Engelsviken kom. kai Fredrikstad rb.st., plattform 8

Vals om

bord!

Fra Østfold

10:10 10:30

12:10 12:30

14:00 14:20

16:00 16:20

Première 29. juni 2010

Vals om

Tollboden (fergeleiet over til Gamlebyen) Fredrikstad rb.st., plattform 7 Buss ank. Engelsviken kom. kai

Flybåt avg. Engelsviken kom. kai Flybåt ank/avg Østre Bolæren Flybåt ank. Tønsberg, Fiskebrygga

18:00 18:20

Velkommen V alls Va Vals al om mtil bord! bo b ord! oshow! ord or d!

bord! Mandag - Fredag 09:25 11:25 13:25 09:30 11:30 13:30 09:50 11:50 13:50

15:25 15:30 15:50

Lokal buss

Stort foto: Bent Pedersen

*Med hurtigferge i kombinasjon med egen buss

Stort foto: Bent Pedersen

4

MINIC RUISE OVE Vestfold Blad august FJORDR 2011 uke 31 EN

Tirsdag-Fredag

Lørdag

17:25 Lokal Lokal 2011 09:25 11:25 frem 13:25til 14. 15:25august 17:25 Premiere 23. juni, • Spiller 17:30 17:50

buss ØKT

buss ØKT

09:26 13:26 15:26 2010 17:26 Première Pr emièr11:26 r e29.29. junijuni 2010

11:50 2010 13:50 15:50 Première 09:50 29. juni

17:50

Lokal buss ØKT

Engelsviken Brygge alle dager unntatt 23:00 23:00 10:10 12:10 14:00 16:00 18:00 20:00 GB sommer! GB GB 14:25 16:25 GB GB GB mandag i hele 23:40 10:50 12:50 14:50 16:50 18:40 20:40 23:40 Billettbestilling: Ukedager kl. 10 - 16 GB) Gruppebestilling, min 5 personer S) Shopping tur til Nordby og Strøm på telefon: 69 35 18 45

10:10 12:10 14:00 16:00 18:00 20:00 GB GB 14:25 16:25 GB GB 10:50 12:50 14:50 16:50 18:40 20:40

FLYBÅTENS BUSS I ØSTFOLD STOPPER PÅ SIGNAL PÅ MELLOMLIGGENDE STOPP Foto: Fotografene i Fredrikstad

Lars Klevstrand • Hege Elisabeth Olsen • Nissa Nyberget • Rino Johannessen • Totto Hansen Enkel rutetabell En utvidet rutet

aten.no

Mandag - Søndag

Avgang fra Fiskebrygga i Tønsberg

09:15 17:15 11:15 19:15 13:15 22:15 15:15

(Søndager fra kl. 11.15)

Avgang fra Engelsviken kom. kai

10:10 18:00 12:10 20:00 14:00 23:00 16:00

fra kl. 12.10) WWW.FLYBATEN .NO ELLE R RING(Søndager 33 34 72 00

www.flybaten.no

Lokal buss ØKT

Enkel rutetabell

En utvidet ruteta

du på www

baten.no

Mandag - Søndag

Gratis skyttelbuss ** * ** 09:15 11:15 13:15 15:15 17:15 19:15 22:15 mellom Husvik ** ** og Tønsberg sentrum. 10:10* 12:10 14:00 16:00 18:00 20:00 23:00

Avgang fra Fiskebrygga i Tønsberg Avgang fra Engelsviken kom. kai

* Avgang går ikke på søndag

** Avgang går ikke på mandag

* Avgang går ikke på søndag

** Avgang går ikke på mandag

Foto: Fotografene i Fredrikstad

telefon: 33 34 72 00

11:2 11:2 11:5

12:1 GB 12:5


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

5

samfunn

Vedlikeholder med sauer Med sine 180 dekar er Borrehaugene et ressurskrevende område å skjøtte. Løsningen er Preben Fossaas sine villsauer. Nylig har fylkeskommunen undertegnet en avtale med landbruker Preben Fossaas om sauebeite på Borrehaugene. Skjøtselen vil være et viktig bidrag for å høyne opplevelsen av Borrehaugene og det historiske, nesten urørte landskapet øst for Raet.

Blir beite for villsauen Turgåere i parken med Borrehaugene har i det siste observert at det har hengt merkebånd på noen av trærne i ”verneskogen”, mellom sjøen og storhaugene. Båndene indikerer rundt 50 dekar lauvskog som skal gjerdes inn for beite med spælsau, eller villsau. – Dette vil ikke bli til hinder for brukerne av parken som re-

kreasjonsområde, forsikrer Jan Lindh i Vestfold fylkeskommune.

Stier gjennom beitet Der det i dag vedlikeholdes med plenklipper skal det ikke gjerdes inn, forteller Lindh videre. Noen stier gjennom beiteområdet skal fortsatt kunne brukes

gjennom selvlukkende porter eller sluser hvor også barnevogner og lignende kan passere. Med sine 180 dekar er Borrehaugene ressurskrevende og beite kan derfor være løsningen for å skjøtte området.

Forsøket fortsetter Forsøket med sauebeite vil for-

håpentligvis videreføres neste år og da kanskje også omfatte nordre del av Borrehaugene, samt Horten kommunes skogområde utenfor muren som omkranser parken. – Omgivelsene er særlig viktig, siden Borrehaugene er én av tre steder i Vestfold som er kandidat til UNESCOs liste over

vikingplasser med verdensarvstatus, avslutter Jan Lindh.

TeksT OG FOTO: silje elise mOssesTad silje@vestfoldblad.no

Vi legger frem enda flere godbiter til redusert pris frem til siste salgsdag 6.8.!

! T R U P S N N I SALGS

Black Design Shop Larvik • Tlf. 916 64 225


Vestfold Blad

6

august 2011

uke 31

Glimt fra sandefjord Grand Prix

thor Hushovd smilte tidlig, men det var ikke hans dag på sykkelsetet under sandefjord Grand Prix. FOTO: inGrid l. CHrisTensen

Sandefjordsyklisten, Jarle Fredriksen tok tidlig teten. Det fikk liv i folkemengden som fylte Sandefjords gater. FOTO: inGrid l. CHrisTensen

Det ble ikke ny publikumsrekord under sandefjorde Grand Prix, men folkefest var det uten tvil. FOTO: inGrid l. CHrisTensen

A

Lars-Petter nordhaug fra tønsberg ser seg tilbake for å forsikre at lagkamerat Edvald Boasson Hagen med gule sko er perfekt plassert til å starte spurten. sky-rytteren, Boason Hagen, spurtslo Gabriel Rasch i FOTO: Per maGnus HOlTunG sandefjord Grand Prix.

A

Vi har ledige plasser!

thor Hushovd måtte se seg slått av Edvald Boasson Hagen. FOTO: inGrid l. CHrisTensen


Vestfold Blad

august 2011

annonser

uke 31

7

Vi drar til med

I HELE BUTIKKEN!

HER ER NOEN AV VÅRE GODE TILBUD Vegg-vegg Tepper

Alle gaveartikler, Terrassegress Lekre farger og mønster nå puter og tekstiler fra Herregård Supertilbud fra kr. Design 2 fra r. m

79,-

39,-

p

de 4m bred

Maling Kvalitets produkt fra Nordsjø. 10L Tinova Nå dekkende m/sopp- Før 798,dreper

÷50%

Tapet •Tapeter •Miljøtapeter •Glassfiberstrier

2 pr. m

Alle salongtepper Floss- og Persiske tepper

498,- ÷30%-60% ÷30%

Tepper • Tapeter • Gulvbelegg • Maling • Gaveartikler VÅR INTERIØR DESIGNER OG DEKORATØR GIR DEG GRATIS RÅD OG VEILEDNING. VI HAR HÅNDVERKERE MED FAGBREV • MALING • TAPETSERING • GULVLEGGING

Hedrum Teppe-miljø AS

Telefon: 33 11 43 44 • Yttersøveien 12, Larvik, vis á vis Nordbyen kjøpesenter


Vestfold Blad

8

august 2011

uke 31

samfunn

Jobber for fred i verden Trygg Bremnes Stokke (16) dro fire uker til Denver i Colorado på sommerleir, da han var 11 år. – Moren min, som er så tolerant, ble skikkelig forbanna, da hun fikk vite at Trygg som 11-åring skulle reise fire uker helt alene til USA. Hun sa: «Nå ringer jeg til Barnevernet. Nå har du gått for langt», men nå har hun endret mening, ler Kari Anette Bremnes, Tryggs mor og leder av CISV Vestfold,.

Stas å reise – Det var litt stas å skulle reise til USA for ingen andre i familien hadde vært der før og heller ingen i klassen min. Det kilte litt i magen, da jeg skulle reise, sier Trygg. Gøy å oppleve en åpen kultur Før han reiste på CISV sin barneleir var han med på precamp, og ble kjent med de andre norske 11-åringen som skulle reise til Denver. – Vi ble tatt imot av en kjempehyggelig familie i Denver. Og vi som reiste måtte stole på hverandre og holde oss veldig tett for det var bare èn leder på 22 år som skulle passe på fire 11-åringer. Det var veldig morsomt å oppleve en veldig åpen kultur og å lære og kjenne hverandre og sine egne grenser, sier Trygg.

Omvendt hjemlengsel Selv om han bare var 11 år, og borte fra familien i fire uker, så lot hjemlengselen vente på seg. – Jeg hadde ikke hjemlengsel. Det var mer en omvendt hjemlengsel for det var veldig trist å dra derfra, smiler Trygg. Fra de fire ukene på sommerleir i USA, husker han best feiringen av amerikanernes nasjonaldag, 4. juli, med jagerflyshow, fotballkamp og fyrverkeri. Men en lek på sommerleiren peker seg også ut. – Ja, spesielt «War-Peace-

War,» var en veldig sterk opplevelse, sier Trygg.

Rev byer i filler 11-åringene fikk utdelt papir, maling, blyanter, fargestifter, pappkartonger og annet materiell. De ble delt inn i små grupper, og oppgaven var at hver gruppe skulle bygg hver sin by. I flere timer holdt de på, gjorde seg flid med kunstverkene sine. Men så fikk de beskjed om at fredstiden var over. Det var krig og gruppene byttet byer. – Alle syntes jo at det var gøy å ødelegge byene. Når noen starta så fulgte jo alle etter, sier Trygg.

Gjenoppbygger byen Barna får så beskjed om at det er fred igjen. Og da begynner gjenoppbyggingen av byene de hadde laget. – Etterpå så blir barna spurt om hvorfor de begynte å ødelegge byene som andre hadde brukt så lang tid på å bygge opp. Lederne spør hvorfor de ikke prøvde å forhandle istedenfor å ødelegge. Det gir mange barn en aha-opplevelse, sier Bremnes.

Gøy å lære om kulturer Den samme leken stod på plakaten i år. Og da var Trygg blant de frivillige på leiren. – Det er veldig gøy å lære om andre kulturer. Også er det morsomt å treffe mange andre barn og ha det gøy. Jeg har vært med på leir hvert år siden jeg var 11 år. Hvis du er arrangør et år så får du være deltager et annet år, sier Trygg. På Borgheim Ungdomsskole. deltok barn fra 15 forskjellige land verden over på leiren CISV Vestfold arrangerte fire uker i juli. – Det er et stort arrangement for en så liten organisasjon, og vi er avhengig av frivillige. Alt i CISV er dugnadsarbeid og det legges ned mange timer i anskaffelser av mat, sengeutstyr, brannvakter, vertsfamilier. Alt i alt en god opplevelse å ha bidratt, sier Even.

Brødrene Endre og trygg Bremnes stokke vil endre verden til et tryggere sted - de jobber for fred med CIsV Vestfold. I bakgrunnen rydder moren Kari anette Bremnes etter ungdomsleiren på Borgheim.

vil rekruttere flere barn

CIsV VEstfoLD

– Lokkallaget i Vestfold ble startet for 13, 14 år siden, men organisasjonen er 60 år. Likevel er det få som vet om oss, og vi sliter veldig med å rekruttere utenfor Nøtterøy, Tønsberg og Tjøme. Men vi ønsker å nå ut til Hele Vestfold, forteller Kari Anette

Del av en internasjonal fredsutdannende organisasjon.

Bremnes, leder i CISV Vestfold.

Etablert i over 60 land.

Bytter på å arrangere

Jobber hovedsaklig med barn og ungdom fra 11 år og oppover.

En fredsleir for 11 år gamle gutter og jenter er akkurat avsluttet på Borgheim Ungdomsskole. Lederen puster lettet ut. Og flere CISV-ere fra Vestfold har vært på leir i Bergen denne sommeren. Det er slik CISV fungere. Arrangerer man leir så får man sende sine lokale medlemmer på leir et annet sted i Norge eller et annet sted i

arrangerer leire og utvekslinger. mener arbeidet mot en fredeligere verden starter med barna. skal gi deltakerne personlige opplevelser med tverrkulturell kommunikasjon og samarbeid lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Har akkurat avsluttet en sommerleir for 11-åringer på Borgheim ungdomsskole. Barn og unge fra 15 forskjellige land deltok på fredsleiren. Kilde: CIsV norge

verden.

Vanskelig å rekrutere – Det kommer folk fra hele verden på fredsleir til oss, men her i fylket har ingen hørt om oss . Det er særlig vanskelig å rekruttere gutter, men jeg tror det bare handler om at folk ikke vet at vi eksisterer, sier Bremnes. Selv har hun barn som har deltatt på CISV sine sommerleire. Og hun vil at flere barn skal få muligheten til å reise tidlig ut i verden. – Jeg har sendt av gårde min tredje unge nå. Han eldste er 21 år gammel og leder for to gutter og to jenter på 11 år. Det er ikke barna som er problemet, men foreldre som er skeptiske. De synes at fire uker er lenge. Men

hjemlengsel er sjelden et problem på fredsleirene til CISV. Barna vil jo ikke hjem igjen. CISV er en flott, oppbyggende og modnende organisasjon, sier Bremnes.

Mener du vokser på CISV Men hvorfor bør man sende barna sine på sommerleirene til CISV? – Vi ser at de barna som får være med på våre fredsleire har så stor glede av det og vokser så mye på det at de bærer opplevelsene med seg hele livet. Fredsleirene forandrer seg som menneske, sier Bremnes.

TeksT OG FOTO: inGrid l. CHrisTensen ingrid@vestfoldblad.no


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

9

samfunn

Hardhauser bør ta turen til Hof For tredje året på rad møtes hardhauser fra hele Østlandet for å bestige ti topper i Hof. Lørdag 13. august har de 2.700  høydemetre og 103 tøffe kilometer foran seg. På sykkel og med joggesko.

Klare for 103 tøffe kilometer, fra løpet i 2010.

Det er Hof idrettslag som arrangerer det strabasiøse løpet, som begynte i det små for tre år siden: – En lokal gjeng møttes for en litt annerledes fysisk utfordring. Fra før hadde noen av oss tatt alle toppturene på en dag. Og i fjor hadde vi ilddåpen på arrangementet Hof Toppers.  Så langt har vi 92 påmeldte, forteller arrangør Tom Arne Akerholt i Hof idrettslag.

Parkerer sykkelen, løper opp Start er ved Hof Skole og løypa har en forholdsvis tøff begynnelse. Allerede den andre toppen deltakerne når, er Vestfolds høyeste: – Skibergfjell er 632 meter over havet. Det vil si en høydeforskjell på cirka 530 meter de første 12 kilometerne.  Dette er en konkurranseform er ganske spesiell, i og med at deltakerne er av og på sykkel hele tiden. De sykler frem til anvist parkeringsplass, løper opp og ned til toppen, og så sykler de videre til neste sykkelparkering, forklarer Akerholt.

Fem topper Hof Toppers tiltrekker seg altså folk i særdeles god form: – Det er ganske mange spreke med, ja. Han som ble tredje best i Birken på sykkel, brukte omtrent dobbelt så lang tid på Hof Toppers som på Birken. Det er hardhauser, dette. Men vi har også en litt snillere løype. For de som synes ti topper er en for stor utfordring, er det en egen konkurranse for de som ønsker å gjennomføre de fem første toppene, opplyser Akerholt som håper at flere sprekinger møter opp med sykkel, hjelm og joggesko neste lørdag:  – Vi håper på minimum 150 deltagere dette året. Og drømmen er at denne konkurransen blir så populær at den virkelig vil være med på å sette Hof på kartet.

TeksT: siri HOlTunG siri@vestfoldblad.no FOTO: PriVaT

drømmen er at denne konkurransen blir så populær at den virkelig vil være med på å sette Hof på kartet.

tom arne akerholt forbereder starten på Hof toppers i 2010.

selv sprekinger trenger pleie. Her fra fjorårets Hof toppers.

UKENS FERSKVARER

ALLE SVINEBIFFER

219;

MØRBRADBIFF AV STORFE

-40%

Pr. kg

3990

SOMMERKOTELETTER

SKALLDYRKABARET Matmesteren, 870 g, 80,34/kg

69

90

Pr. kg

3990

FERSK LAKS Hel, pr. kg

2 for ROSER

69;

14

Fra varmeskapet

90

NEKTARINER I KURV

pr. kurv

NYGRILLEDE KYLLINGVINGER

7 90

pr. hg

Den Stolte Hane, 79,–/kg

Butikkstekt

SUNNIVA APPELSINJUICE Original/fruktkjøtt, 1 liter Nå: 10,74–13,50/pk.

Barneleiren til CIsV Vestfold arrangerte åpen dag, her viser barna frem hva som preger deres kultur.

FANTA/SPRITE/ URGE 1,5 L Coca-Cola Drikker, Fanta orange/orange zero/ Sprite/Sprite zero, 9,–/liter + pant Nå: 13,50/stk. + pant

GOURMETLOFF French Bakery, 505 g, 39,41/kg

Larvik 9–21 (9–20) Nansegt. 11, Tlf: 33 13 92 60. Prisene gjelder t . o . m 6/8 uke 31 så langt beholdningen rekker. Kun til private husholdninger. Forbehold om trykkfeil. ICA Maxi tar vederlagsfritt imot kasserte EE-produkter tilsvarende det som selges i butikken, kontakt betjeningen.

1990


Vestfold Blad

10

august 2011

uke 31

samfunn

alt er mulig - vi skal spille Med såkalt ”hårete mål” og skyhøye visjoner skal begeistrede og idrettsglade ildsjeler løfte et lokalt 1. divisjonslag gjennom eliteserien og ut i Europa.

AMBASSADØRER FOR FALK: trond Egge og Øyvind tomter deler drømmen om å nå til topps i Europa.

Utallige er de som har fulgt Falk Håndball i Horten opp gjennom årene og gitt klubben det preget den har. Samhold, romslighet og inkludering. Vi skal møte noen av dem som ønsker å føre både klubben og lokalsamfunnet ut i verden og opp på nye høyder. Med entusiasme og strategisk arbeid skal de sanke kroner nok til å lønne og belønne. Både ansatte og spillere. De skal i samarbeid med andre få bygget et idrettsanlegg som trekker både spillere, publikum og sponsorer i hopetall. De skal gjøre Horten til den stolteste byen i Vestfold. Målet er å spille i Champions League det året klubben fyller hundre år, nemlig i 2017.

Tomter. Han kom til Falk som 7-åring 1985 og Holtanhallen var fortsatt et godt sted å komme til. Tomter er i dag kjent utover byens grenser både for sitt keeperspill, sin entusiasme og for å slenge litt vel hardt med leppa. Det siste har gitt ham både motstandere og tilhengere. En gang var det egen hårpryd han la i veddemålspotten. En annen gang var han klar til å gå til Nøtterøy, dersom motstanderne stilte med 500 tilskuere på

Medie-Tomter Den Øyvind han ser for seg har blitt 33 år og lyder etternavnet

Støtte fra politikerne Politikerne i Horten har fått flere saker på bordet fra Falk Håndball, senest i juni. Da ble det et rungende ja til å legge til rette for et utbyggingsprosjekt i Lystlunden. Dette kan gi Falk en innendørs hall som er godkjent for eliteserien. For Ørn Fotball betyr dette en oppgradert stadion. Byen får en helt ny videregående skole. Hortens innbyggeres har noe å glede seg til om disse drømmene

Jeg har latt meg beruse av Øyvind, innrømmer egge uten å blunke. TrOnd eGGe

Ser det klart – Jeg har et helt klart bilde av det, sier Trond Egge. Han begynte å spille for Falk som unggutt i 1971. Den gangen var Holtanhallen ung og fresh, og et godt sted å komme til. Småguttene hadde med seg matpakke, og lå på magen på tjukkasen i kroken og fulgte sine voksne helter med øynene. Egge har tidligere både fungert som trener og formann for klubben. Nå er han tilbake som pappa, styremedlem og sportslig leder. – Jeg står med armene rundt Øyvind og flere andre som har vært med på dette her og ser at vi faktisk spiller en kamp i Europa, sier Egge.

klubben kan leses fra minst hundre meters høyde om en tar vingene fatt. Bygningsmyndighetene hadde ikke regnet med at deres «nei til FALK på taket» skulle utløse et ras av leserbrev i lokalavisen. Til støtte for takpryden. De skjemmer ikke. De fremmer, ble konklusjonen etter at kommunestyret hadde hatt saken til behandling.

tribunen. Selv hevder han at rivaliseringen med Nøtterøy er i all vennskapelighet. Dog innrømmer han at en slik kniving gir et ekstra piff, det som må til for å yte ekstra.

Bevisst mediestrategi Muligens er det en del av mediestrategien hans. For at lokalavisa spiller en viktig rolle som lim mellom klubben og publikum er det ingen tvil om. – Allerede nå følges lovende fjortenåringer med forventning, hevder Tomter, markedsansvarlig i klubben. Egge og Tomter føler seg hjemme i klubbhuset i Lystlunden. Mellom diplomer og pokaler i andre etasje. Like under taksteinene, hvite og blå. De steinene som gjør at navnet på

SNART 50 ÅR SOM AKTIV: Rolf mikaelsen.

går i oppfyllelse. For Horten Arena skal være en storstue for

alle. Her vil det bli plass til konserter, messer og konferanser. – Nå er det Fylkestinget som avgjør, sier Tomter. I følge ham, står investorer og utbyggere klare. Tomter er mer enn en målvakt som tåler å få seg en på trynet. Hans engasjement som klubbleder og uutømmelige energi har sendt varme stråler til så vel spillere som deltakere, til politikere og sponsorer. Gamle falker trår gjerne til på nytt for klubben. Rolf Mikaelsen er en av dem. Han ble med broren Knut på sin første trening i 1964. Da var han endelig 14 år og kunne ta grep om ballen inne på Ekeserhuset på Karljohansvern. – Den gang spilte vi kampene ute. På grus eller asfalt, husker han.

Horten Arena Han var en av essene i en tidligere A-lags periode. Parallelt hadde han ulike verv i klubben. Nå er han tilbake igjen, som nestleder. Han har hånd om planene for Horten Arena. Ikke et vondt ord om Holtanhallen, som på det meste har huset 500 fans. Men, den er bare ikke stor nok. Drømmehallen skal .ha plass til minst 1.500 på tribunen og ellers ha fasiliteter som er nødvendige for å fylle krav som stilles for å avvikle kamper i eliteserien. Med sin mangeårige erfaring fra Boligbyggelaget bringer Mikaelsen viktig kompetanse og nettverk inn i prosessen. Han er stadig på farta, til og fra møter. Hvorfor vil han

bruke av sin tid for Falk? – Flott miljø, vet du. Dugnadsånd og deltakelse.

Begeistrer - og utvikler Mikaelsen holder i trådene i prosjektet i dag, men det er ingen tvil om at Tomter har spilt en avgjørende rolle i å heve både likviditeten, de idrettslige prestasjonene, begeistre publikum, og har bidratt til å bygge klubbens omdømme. I de årene han satt som formann vokste både klubben og publikumsmengden. Alt dette må enda flere hakk opp. Omsetningen må økes to til tre ganger. Det må ansettes folk. Både til markedsdelen og til å utvikle organisasjonen. I framtida må det også påregnes kompensasjon til spillerne. Til nå har Alagspillere stått skulder mot skulder om sommeren og malt sykehjem for å skaffe klingende mynt. Denne dugnadsånden og dette felleskapet ønsker alle å ta med seg videre.

Med entusiasme som drivstoff For uten et samspill mellom en entusiastisk leder og andre som ønsket å spille på lag, ville klubbens vekst ikke vært mulig. – Jeg har latt meg beruse av Øyvind, innrømmer Egge uten å blunke. Samtidig er han klar på at det ikke er nok med entusiasme som drivstoff. Man må ha resultater underveis. Det har klubben hatt under Tomters ledelse. I 2009 spilte herrelaget i 2. divisjon for 60 tilskuere. To år sene-


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

11

samfunn

i Champions league i 2017 Viktige hendelser for falk Håndball: 1917: sportsklubben falk ser dagens lys. Den gang bare med fotball. 1949: Håndball blir en del av klubbens program. 1964: Rolf mikaelsen, 14 år, har sin første trening på Ekseserhuset. Klubben har dame- og herrelag pluss 3-4 juniorlag. Kampene spilles utendørs. 1971: Holtanhallen innvies og trond Egge deltar på sin første trening. 1985: Pappa Roar introduserer sønnen Øyvind tomter på sju for håndballen. 2001: Lill-Kristin Gundersen følger datteren på sin første trening. 2007: Øyvind tomter har ledet klubben i to-tre år. falks Håndballs herrelag spiller i 2. divisjon med 60 tilskuere på kampene. 2009: falk Håndball er klare for 1. divisjon. Publikumstallet har steget til 230. 2010: Publikumsrekord i Holtanhallen. året avsluttes med stor kickoff med fullsatt storsal på Horten kino og fullastede busser med supportere som følger sine helter til finale i spektrum, oslo. 2011: Lill Kristin fra foreldregruppa blir klubbens leder. 31 lag i stort og smått er nå under falk Håndballs vinger. Kommunestyret legger til rette for bygging av hall som tilfredsstiller elitekrav i Lystlunden 2014: 50 år etter han begynte er Rolf fortsatt med i falk. Det samme er trond, Øyvind og Lill-Kristin

FOTO: TOne B. sCHmidT

re rykket laget opp i 1. divisjon. På tribunen sitter 230 spente fans. Våren 2011 ga Tomter fra seg ledertrøya, kort tid etter at tittelen formann ble gjort til historie. Lill-Kristin Gundersen ble valgt til leder. Hun representerer en stor og viktig ressurs for klubben, nemlig foreldrene. Hennes datter ble med ei venninne fra Lillås skole på trening i 2001. Mor, datter og resten av familien føler seg godt ivaretatt i klubben, og har lyst til å gi tilbake. – Å ta over etter Øyvind er en utfordring, innrømmer hun. Før hun legger til at hun får den støtten hun trenger, både fra Tomter og alle andre i klubben.

Falk-drømmen Foreldregruppa til 31 aktive lag med stort og smått er en viktig ressursbank for klubben. Blant de som yter mer enn de fleste er gründeren Kjetil Kristoffersen, han som er kompis med John Cleese fra Monty Pyton. Kristoffersen og hans selskap Publicom samarbeider med Falk Håndball om events to ganger i året. Dette gir gode inntekter for klubben,

men ikke minst gir dette omdømmebygging som kan være tungen på vektskålen når nasjonale sponsorer skal velge. I desember 2010 ledet Kristoffesten en fullsatt storsal i Horten Kino gjennom et kickoff der Falk-drømmen ble født: Champions League i jubileumsåret 2017. Med dette vant Falk også hjertet til redaktør Torgeir Lorentzen i lokalavisa Gjengangeren. I sin leder skrev han: «Tirsdag fylte Falk den store salen på Horten kino til kick-off. Det er intet mindre enn imponerende og illustrerer mer enn noe annet at Falk-lederne har klart den øvelsen det er å få mange til på tro på den samme visjonen. Og troen, den har de. Knyttet til lagånden i klubben».

Vennskap og lojalitet

– Et område vi er best på i Norge, og det er på miljø. Tomter er krystallklar på det. Falk er klubben man blir i. Man bygger vennskap og lojalitet. Et av målene for kommende sesong er å beholde flest mulig av de spillerne de har. Lokal forankring er nøkkelen til så vel lokalavis, som sponsorer og klubbmiljø. Utfordringen som kommer i kjølvannet av å profesjonalisere deler av klubbens virksomhet kan komme i konflikt med nettopp dette: Å beholde lagånden. for å følge falk må man heve blikket.

2017: falk fyller 100 år. 1500 blodfans brøler på tribunen. De har heia fram gutta i falk Håndball mot seier på hjemmebanen i Horten arena. Chapions league neste!

Samholdet. For når Horten Arena står ferdig, er det ikke lenger så viktig å overlappe treningstidene for å utnytte kapasiteten. Litt av hemmeligheten til Falk ligger nemlig her. De trange lokalene har ført A-lagsspillere tett sammen med yngre gutter. Men Trond Egge har tro på at de skal klare å ta med seg videre essensen i Falks suksess: Alagsspillere som byr på seg sjøl og er i nærkontakt med de unge. De som skal hale i land seieren og drømmen i 2017. TeksT: unni eriksen unnibeth@gmail.com

KVINNE I LEDERTRØYA: Lill-Kristin Gundersen holder tomlene opp for falk, klubben i hennes hjerte.

drar nytte av publicom Gründeren og Falk-entusiasten Kjetil Kristoffersens bidrag som forelder til en ung Falkspiller er med på å gi klubben det noe ekstra som kan skape muligheter til å fange store, nasjonale sponsorer. Det Kristoffersen kan som ingen andre kan, er å sette Horten på kartet ved å la internasjonalt kjente foredragsholdere som John Cleese entre scenen på Bakkenteigen. To ganger i året samarbeider Publicom med Falkhåndball for å skape magi mellom scene og sal. Sist var det hele Nordens Mia Törnblom som trollbandt publikum på Bakkenteigen med sin livshistorie og sine teknikker for å bygge opp et

bedre selvbilde. Samarbeidet gir gode penger i kassen for Falk Håndball, men ikke minst er dette en viktig del av strategien for å bygge opp merkevaren Falk. Törnbloms humør og energi er i høy grad med på å løfte publikum inn i hennes verden, og man blir liksom ikke flau når man blir bedt om å massere sidemannens ukjente rygg på hennes oppfordring. I salen satt både medlemmer av Falk og sponsorer som fikk med seg både grunner nok til å bygge og holde ved like eget selvbilde. Og en forståelse om at Falk kan fly høyt i samarbeid med Publicom.

KJETIL KRISTOFFERSEN

MIA TØRNBLOM


Vestfold Blad

12

Hvis vi alle samarbeider så er det så mange flere som vil få høyere livskvalitet

august 2011

uke 31


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

13

samfunn UKas VestfoldInG innsatsen fra de frivillige i Vestfold røde kors var uvurderlig når den tragiske hendelsen på utøya inntraff. smått om

Hverdagsheltene som har blitt hele norges helter – Vi har rustet oss til noe vi aldri håpet skulle skje, sier Bjørn Hjalmar Andersen, daglig leder for Vestfold Røde Kors, etter noen tøffe dager som koordinator av alle styrkene til Vestfold Røde Kors på Sundvollen.

Treffer oss alle

– Dette treffer oss alle svært hardt, og våre tanker går bare ett sted. Det er til ofrene og de pårørende, sier Andersen. Katastrofen kom ekstra nær Andersen og hans familie. Andersens sønn, Sebastian Tørnvall Andersen er styremedlem i Tønsberg AUF, og påtroppende fylkessekretær i samme organisasjon. – Han skulle ha vært på Utøya. Jobbplanen til en kammerat gjorde at de endret på tidspunktet for sin interrail og han sitter nå trygt, men sterkt berørt i Genève, sier lederen.

Føler med de pårørende – Samtidig som vi er fryktelig glad for at han unngikk denne forferdelige hendelsen, føler jeg bare ekstra med de som nå er truffet av denne ugjerningen, sier han. Andersen har lang fartstid som frivillig hjelper i Røde Kors. I mange år har han vært pådriver og primus motor for foreningen. – Samfunnet er avhengig av frivillige krefter under en slik hendelse, sier en tydelig sliten leder av Vestfold Røde Kors.

Livsviktig frivillig innsats Med rundt 80 frivillige fra Vestfold Røde Kors under sine vin-

ger har Andersen jobbet intenst siden fredag klokken 17 i håp om å kunne hjelpe dem som har trengt det. Vestfold Røde Kors har gjort en heroisk innsats som har vært avgjørende i arbeidet på Utøya. Siden 1947 har Vestfold Røde Kors vært med på å redde liv og ta i et tak, da det har vært behov for det. Vi møter ham på kontoret.

har, siden Scandinavian Starulykken i 1990, vært på dagsordenen. Vestfold Røde Kors har en operativ Krise- og omsorgsgruppe bestående av håndplukkede folk, klare til å trå til. Hvert år har de øvd på større krisesituasjoner sammen med alle nødetatene her i fylket. – Vi opplevde under den tragisk ulykken i 1990 at våre medarbeidere, som da bestod av mange 17-18 åringer, naturlig nok, ikke fungerte så godt når mødre uten barn, og menn uten koner ble reddet i land. Vi har siden den tid hatt en gruppe voksne folk som har kunnet takle slike situasjoner, og derfor har vår innsats vært uunnværlig på mange måter, sier Andersen.

Vi er ikke helter, vi er medmennesker. – Samfunnet er avhengig av frivillig innsats, og i en slik situasjon forstår det offentlige at de er helt avhengige av oss, vi er et supplement og en støtte, sier ledere.

Vi stiller gjerne opp Han berømmer innsatsen fra folk generelt. For Kari og Ola Normann har mer enn gjerne villet stille opp. – Jeg har fått så mange telefoner fra folk, faktisk fra hele Norge, som gjerne ville være med å hjelpe, jeg fikk til og med en telefon fra en i København som ringte og tilbød oss å komme og søke med miniubåt.

Håndplukket krisegruppe

Fylkesorganisasjonen til Røde Kors, her i Vestfold, har spilt en avgjørende rolle på Utøya og på Sundvollen. De har vært et lag som til tider har hatt flest folk i innsats, og har også kunnet levert mye utstyr av ulike slag. Deres kompetanse på å takle medmenneskelige utfordringer

Eneste krisegruppe i landet Han forteller at siden ulykken i 1990 var det mange andre distriktslag som gjorde det samme, og opprettet slike grupper. Men en etter en har de blitt lagt ned igjen, og det er nå kun Vestfold Røde Kors som har en slik gruppe. – Vi har opplevd nå at de pårørende i mange sammenhenger vil snakke med oss i stedet for å snakke med psykologer. Ofte er det bare et øre, eller en skulder de trenger, og da er medlemmer av vår gruppe mer naturlig å ta kontakt med, og vi har vært klare for å være medmennesker som kan lytte eller trøste.

– Fryktelig vondt

Vestfoldingen har siden fredag sittet sterkt konsentrert foran dataskjermen, for jobben med å koordinere arbeidskraft og sende ut informasjon har vært krevende. – Det er en enorm informasjonsmasse å håndtere i kriser som denne, forteller Andersen. Men til tross for minimal søvn og ekstreme arbeidsforhold er mannen som har ledet, arbeidet fra deres base på fylkeskontoret, uforskammet opplagt og tilstede. – Det har vært fryktelig vondt og godt samtidig. Godt i den forstand at jeg og de andre kan bidra med noe betydningsfullt, men vondt fordi hendelsen er en ufattelig tragedie som har rammet

mange, og kommer til å ramme mange i lang tid, forteller han.

– Vi er ikke helter Telefonene ringer ustanselig, og vi skjønner fort at det er en viktig mann vi snakker med. Koordinering av arbeid og møter skjer over telefonen, og notatblokken brukes flittig, men Bjørn Hjalmar er like rolig. Via telefonen gir han beskjed om at Vestfold sin gruppe skal trekke seg ut av sykehusene, for nå skal Oslo-avdelingen overta. Samtalene avsluttes med håp i stemmen om at teamet hans kan få seg noen timer på øyet. Selv er han i god form etter å ha sovet sammenhengende flere timer den siste natten. Innsatsen, og takknemligheten hans over å kunne være til hjelp er beundringsverdig og burde mane til etterfølgelse hos oss andre. – Dette er det vi trener på, det er vi som må rykke ut når andre rykker inn. Vi er ikke helter, vi er medmennesker, sier Andersen.

Tenker langsiktig Det har vært noen ekstreme dager hvor timene har vært fylt av å transportere omkomne ung-

Bjørn Hjalmar andersen 48 år, bosatt på tjøme. Har jobbet som frivillig siden 1970 i ungdommens Røde Kors. Hatt lederansvar fra han var 12 år og frem til i dag. uavbrutt. Har 10 år som frivillig i ungdomsorganisasjonen i Røde Kors, og over 10 år i Hjelpekorpstjeneste. Har hatt en rekke lederverv i hjelpekorpset og var operativ leder i Vestfold når han, i 1985 ble ansatt av organisasjonen. I disse årene, som profesjonell, har han hatt mange ulike stillinger her i Vestfold og inne i Hovedkontoret. Er i dag ansatt av generalsekretæren til å lede fylkeskontoret til norges Røde Kors her i Vestfold.

leve med dette på en så god måte som mulig, sier Andersen.

Ikke glem de daglige katastrofene Den første delen av krisen er forbi, millioner av folk over hele verden har sittet paralysert over å ha sett grusomhetene brette seg ut på tv-skjermene. Men Røde Kors-erne er ikke bare der når katastrofene inntreffer, de er der også i de daglige katastrofene som ikke vises på tv. – Den økende ensomheten blant nordmenn er et kjempeproblem, derfor har vi mange besøksvenner og nettverksgrupper som kanskje gjør livet litt lettere for tusenvis av nordmenn. Jeg håper bare nå at det dette har vært en vekker for det offentlige, og andre. For, noen steder, møter vi fortsatt unødige hindringer når vi skal hjelpe folk, forklarer lederen.

Ingen medisin er bedre enn følelsen av å være nyttig. dommer inn på land, lytte til fortvilte pårørende, drive søk og redning, men også koordinere hjelpende hender. Mellom 20 og 25 AUF-ere dro fra Vestfold til Utøya, hvor antallet som vil returnere i live fortsatt er uklart. – Vi går ikke umerket igjennom dette. Derfor har vi lagt stor vekt på ”debrifing”, sier han og ser på klokka. Om ikke lang tid skal første skritt i den lange prosessen tas, og møte med alle de frivillige, som deltok i katastrofearbeidet, skal gjennomføres. – Alle som har vært i tjeneste må igjennom et program, slik at vi kan takle dette på en best mulig måte i tiden framover. Alle er jo berørt på en eller annen måte, men vi skal ruste dem slik at når hverdagen kommer så kan de

Viktig å føle seg nyttig Andersen mener det er svært viktig å gi Røde Kors tilgang til de som trenger hjelp, men, som han sier, aller helst ønsker de at folk kan bli med dem og hjelpe de som trenger det. – Ingen medisin er bedre enn følelsen av å være nyttig. Hvis vi alle samarbeider så er det så mange flere som vil få høyere livskvalitet, avslutter en av hverdagsheltene som har gått inn i historien som en av Norges helter etter de tragiske hendelsene 22. juli 2011. TeksT OG FOTO: ruTH mOnFOrT ruth@vestfoldblad.no


14

annonser

Vestfold Blad

august 2011

uke 31

Sol ute, sol inne! 1.490,Veil 1990

30%

er på alle sommervesk fra Ceannis

30%

på ord. varer.

er

p og toalettmap r e sk e v r re fø Vi fra Ceannis

solstoler og i lg a tv u t r to S Fiam solsenger fra

PALMA

PALMA TØNSBERG. Rådhusgaten 4, nedenfor torget. Telefon 33 61 10 31. Åpent: mandag- fredag 10-18, torsdag 10-19, lørdag 10-16


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

15

Les om

KuLtuR

jakten på det søte gull 16–17

lover glam, glitter og latter

Fra torsdag til lørdag gjester Lars Hansen og Eldfrid Jacoby Galeiscenen i Stavern med stemmer som bærer både deg og meg i finstasen.

Det er tid for «Let`s Entertain You», en humoristisk musikalsk variete. Altså et show med usedvanlig mange forskjellige elementer, og en duo som ikke klarer å slutte å le- i hvert fall ikke når de er i samme rom.

Byr på show og glam Nå håper de å få muligheten til å trimme dine lattermuskler. – Vi har laget et show med mye humor. Kanskje noe litt på kanten, men det er en voksenforestilling. Det blir et morsomt show med veldig mye glam, glitter og effekter, men samtidig er det også et show til ettertanke og en tåre i øyekroken, sier Lars Hansen.

Glitrer til Kassegitar og headbanging kan du bare glemme. For når Lars og Eldfrid trår til, er det de lange tonene og stemmeprakt som runger fra Galeiscenen i en salig blanding av Las Vegas og Broadway. – Det blir mye stemme. Vi har ikke spart på de lange tonene for å si det sånn, sier Eldfrid Jacoby. Med låter som «The prayer», «It`s Raining Men» og utdrag fra «The Phantom of the Opera» blir det mye glam, glitter, paljetter, fjær og såpebobler.

Vant den fineste kjolen Noen parodier lover de også publikum. Men kampen om den fineste paljettkjolen har de lagt bak seg, før premieren. – Lars har fått den fineste paljettkjolen, sier Eldfrid og kikker ned i bakken. – Ja, men det er ikke det mest behaglige å ha på seg. Jeg ville ikke ha tatt på den til vanlig, bare så det er helt klart, sier Lars.

Tar sjansen Det er fire år siden de hadde sitt første show sammen under en helsekongress på Sundvollen. Siden har det blitt mange show på diverse arrangementer, men det er først i år de gjør akkurat som de vil. – Ja, nå tar vi sjansen på å gjøre akkurat det vi liker. Vi tar de sangene vi liker å synge i dusjen, selv om vi to ikke dusjer sammen så ofte, ler Eldfrid Jacoby.

Forlenger sommeren At showet skjer på sensommeren håper de skal være en fordel. – Det er kanskje dumt å legge et show mot slutten av sommeren, men samtidig slipper vi å konkurrere mot de som er etablerte. Vi forlenger sommeren, sier Lars.

Her er noen av karakterene du får møte i forestillingen «Let`s Entertain You». Eldfrid Jacoby, Lars Hansen og Ørjan Jacoby (i rød skjorte) brukte påsken til å spille inn scener på greenscreen og gleder seg til å vise deg resultatet. alt som ikke skjer på skjermen er selvsagt live.

– Ja, eller «kick-starter» høsten, legger Eldfrid til.

Kjøpte container fra Kina Men det skal sies at duoens filosofi er «More is better.» Det skal være skikkelig show på scenen. De sparer heller ikke på de tekniske effektene. Eldfrid kikker mot Ørjan Jacoby. En regnskapsfører fra Sandefjord. Teknikeren deres med kontroll på alle effektene. – For å slippe å leie alt utstyret så har vi kjøpt en container med teknisk utstyr fra Kina. Også har vi fått Ørjan til å lære seg å bruke det, ler hun. – Ja, jeg har bare måttet lære meg alt fra bunnen av, jeg, sier Ørjan.

FOTO: PriVaT

Velger ikke det enkle En god del timer har gått med til å spille inn scener på greenscreen og redigere filmopptak. - Men neste gang så går det raskere for nå kan jeg det, forsikrer Ørjan. – Vi velger ikke den enkleste og raskeste løsninga, sier Eldfrid. Resultatet får du se på Galeiscenen. TeksT OG FOTO: inGrid l. CHrisTensen ingrid@vestfoldblad.no

KIRKEKUNST I VESTFOLD gråbrødregaten 17 3110 tønsberg 33 30 76 70 www.haugar.com åpent: lør–søn 12–17 man–fre 11–17 16. juni–16. august: omvisning hver dag kl. 13.00 carins café følger museets åpningstider

KJELL TORRISET GEOMETRY AND FLUX begge utstillingene varer t.o.m. 4. september


Vestfold Blad

16

august 2011

uke 31

KuLtuR

lærer om bienes hemmelig liv Bienes intelligente og hierarkiske samfunn er det få som vet om, men på birøkterkurs får deltageren et innblikk. For interessen rundt biene og birøkting vokser i Vestfold. – Før var dette en typisk gubbeaktivitet, men heldigvis er det flere damer med på kurset, forteller birøkter og kursleder Per Einar Bjørnes. Han har drevet med birøkting i mange år, og med 184 kuber har dette gitt en fin bi-inntekt i mange år. Nå nyter han pensjonisttilværelsen og bruker tiden på å lære andre om birøkting.

Jakten på bienes gull I Andebus dype skoger er det 23 kursdeltagere som har tatt på seg utstyr som for det utrente øyet ser ut som en romdrakt. Med drakten som skal beskytte huden for biestikk og med sakte bevegelser for å ikke irritere biene, sjekker alle sine kuber. Helt siden midten av 1700-tallet har mennesker brukt bier til å utvinne honning, og den gamle interessen, som så sine glansdager på slutten av 1800-tallet, har for alvor blusset opp igjen. Bare i Vestfold er det seks lokallag som driver aktivt med birøkting.

30.000 bier i hver kube – Vi må behandle biene med varsomhet, forteller Linda Ulriksborg.

Hun lot seg fascinere av dyrenes intelligens, og deres avanserte samfunnsstruktur, og meldte seg på kurset i vinter. Hun og de andre deltagerne har vært igjennom teorikvelder, for så å ha hver sine kuber som skal stelles, minst èn gang i uka. – Nå går vi igjennom alle rammene. I hver kube er det ti rammer, og alle skal sjekkes. I en kube er det cirka 30.000 bier og en dronning, og den skal vi se etter nå, forklarer Linda og løfter forsiktig opp hver ramme, som er tildekket av tusenvis av bier.

Svermer i et klassesamfunn Denne interessen er ikke noe for de som er redd for disse flyvende dyrene, for når lokket løftes av og rammene blir tatt opp for sjekking, svermer det titusenvis av bier opp i luften. – Visste du at de har en ekstremt avansert samfunnsstruktur? Det er det som fikk meg til å begynne med dette, sier Linda fascinert. Hun forklarer om de svake, de sterke og arbeidsbiene. Akkurat som mennesker lever de i et klassesamfunn, hvorav noens status har en stor betydning.

Hun har planer om å ha egne bikuber på hytta når hun har gjennomført kurset.

Sjekker dronninga

Hver kube kan produsere mellom 20 og 40 kilo honning to ganger i året. Noen ganger kan det være helt opp til hundre kilo i en kube.I følge Norges birøkterlags hjemmesider må det cirka 250 kuber til for at det produseres nok honning som kan regnes som et produksjonsårs-

Drømmer om kuber i hagen Linda er ikke alene om å dele interessen og gå med birøkterplaner i magen. De aller fleste på kurset har en drøm om å ha kuber i hagen eller andre steder, og forhåpentligvis ha en fin bi-inntekt av det. Men det er lettere sagt enn gjort. – Man er aldri utlært i dette faget. Men på dette kurset får deltagerne en grunninnføring i det viktigste. Når de har gjennomført ett år med birøkting her, under oppfølging, får de utdelt en fadder som kan hjelpe og veilede dem når de starter på egen hånd, forteller Bjørnes. Han selv lærer bort det han kan og holder kurs gratis. Han forteller at man må lære å forstå biene og deres struktur, stemningen, og deres væremåte.

før var dette en typisk gubbeaktivitet, men heldigvis er det flere damer med på kurset. verk. Det kjente problemet med at bier forsvinner verden over, er det omvendt i Norge. Som eneste land i hele verden øker bie-bestanden her til lands, i følge birøkteren. – De er rolige og jobber fint sammen, dessuten stod det bra til med dronningen, sier Linda etter å ha sjekket biene sine. Det er snart slutt på bringerbærfasen for biene, som suger nektar av bærene, og nå står lyngfasen for tur.

Lukter adrenalinet ditt

teressen er så stor, derfor buker vi også fritiden på det, sier den erfarne birøkteren som sammen med flere andre driver kurset frivillig. Kurset som begynte i vinter fikk overraskende mange deltagere. Fra barn til pensjonister, og fra blant annet Stokke, Horten og Larvik. Om det blir flere kurs avhenger av interessen. Nå må deltagerne skynde seg langsomt og lære om bienes hemmelige liv, slik at de kan bli gode birøktere. Linda presiserer at man ikke kan være redd når man driver med denne hobbyen, for biene lukter menneskets adrenalin og stikker hvis de blir redde. Selv er hun blitt hardfør, og tåler et stikk eller to, noe man må gjøre i denne bransjen. Vestfolds Blads journalist fikk tre stikk, og er fortsatt livredd for bier. For mer informasjon om bier, se www.norbi.no TeksT OG FOTO: ruTH mOnFOrT ruth@vestfoldblad.no

– Vi som kurser her gjør det fordi vi har interesse for det, dessuten er det veldig moro at folk får glede av dette, og at in-

for å roe ned biene sprøyter kursdeltagerne røyk rundt bikubene når kubene skal sjekkes. Røyken gjør at biene roer seg ned å trekker inn i kuben, i frykt for skogbrann. De 23 deltagerne har vært igjjom et halvt år med birøkting med kursing og veiledning, men my gjenstår før de kan røkte på egen hån. I følge kursholderen blir man aldri helt utlært innen bie-faget.


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

17

KuLtuR

med hele seks lokallag fordelt i fylket, er det en økende interesse for Birøtkting i Vestfold, men denne hobbyen er ikke for pingler som er redd for å få ett stikk eller fem.

KRYssoRD uKE 31 KRINGKASTER

MIDTLINJE

TIDSPUNKT

SPORTSUTØVER

KULTOBJEKT

REDSKAP

VULKAN

PRAKT

TERNINGKAST

APTOPP

LØFTE

NIKKEL

SÅ SYND!

GODS

LITEN ELESVENSK BY I VATOR RABA- CANADA SYTER GAST

HOVEDSTAD

DREPT PRYDPLANTE

UTLODNING

I HJUL JORD

VOKSNE

H.-STAD

BAKVERK

STØTTE

UPRESIS PÅSTÅ

MATERIALE

KLOKT

LEGGE FREM

KANAL GRUNN- ALLTID STOFF

HOLDT LEVEN MED

GUTTENAVN

SAKDE MORO KYNDIGE BESTE

GNIST

NYTTEVEKST

STYRKER

FRUKT SMAKSTILSETNING

VELPLEID

KNAPP

ARRANGEMENT

UFYSELIG

FUGL

LITEN TING

LETTE RETNING

GREIDE EKSAMEN

GALE

WOW!

JAKTFOROBJEKT BILDER

BY I USA

ALPEBLOMST

KOMPONENT

PRESISERE

TØRRVARE

SPORTER

SOM 1. ALTERNATIV

MAN

PÅ TÆRNE

FROSTTEGN

SVELLE

IQ-TOPP

LYSTIGE LYDER

BLE STØRRE VERK

BÅLET

??? JOHAN

ÆREFRYKT

SJØPATTEDYR

FØ OPP

MED DET SAMME

DET HER

FELLES I SKALA

REAGERE KRATTET ANLEGG

KOBLE AV PLAGGDEL

ANLEGGSARBEIDERE

TILBAKE ??? HUNDVIN

TRAKTEMENT

røde kors åpent i hele fylket – Nå åpner også Horten Røde Kors sitt hus. Vi har nå Åpne hus i alle Vestfold-byene. Vi ønsker at dette skal være en naturlig møteplass, i lokalsamfunnet og da for alle. Det opplyser daglig leder ved fylkeskontoret, til i Norges Røde Kors, her i Vestfold. Røde Kors sine hus er nå åpne i Horten, Sandefjord, Tønsberg, Svelvik og Larvik. – Vi fortsetter å minne om at Røde Kors’ dialogtilbud på nett, Røde Kors-telefonen for barn unge og Korspahalsen. no, holder åpent Telefon: 800 33321, sier Andersen. TeksT: inGrid l. CHrisTensen


18

Vestfold Blad

august 2011

uke 31

det skjer i vestfold bli rik på opplevelser i vestfold i uken som kommer!

musikk sommerens store Knøttedisko utendørs

sommerens store familiedisko utendørs på kanalrockområdet! knøttepønk! vi låner området til kanalrock festivalen for en stor familiedisko i august! familier med barn i alle alder er velkommen! dj´s electric lane & trulz & robin spiller 70 & 80 talls disco & punk-disco fusion sammen med vår discovert nick starstruck. såpeboblemaskin og ansiktsmaling som vanlig, og discokafeen serverer lunsj: voksen- og barnevennlig snacks, smoothies, frukt, kaffe, iste og fruktcocktails. vi har en forestilling, premier & overraskelser!! spre ord, pynt dere & kom med hele familien! kanalrockområdet, bueskytterbanen, Horten 6.8 kl. 12.00

tekstforfatter hun er og hvordan hun klarer å påvirke folk rundt seg med låtene sine. dette er anti-pop, men med en smartness og nerve som bør treffe de fleste mennesker med sjelslivet intakt, midt i mage- og/eller hjerteregionen. raadhuset i åsgårdstrand 5.8 kl. 21.00

labben skal lene sverdstad brun, line Cecilie simonsen og margaret Clementz stille ut sine malerier. Her vil det være mye flotte og varierte arbeider som vises frem for salg. denne utstillingen må du ikke gå glipp av. kom innom og se de flotte arbeidene. velkommen! framnesveien 54, sandefjord (jahres fabrikker) 7.8 kl. 12.00

taRELL stein/sølvsmie og bildegalleri sjøparken, agnes, stavern 4.8 kl. 12.00

utstillinger

velkommen til vårt søndagsåpne galleri: berg, borchgrevink, gluckstad-karlsen, Halling, Hem, kielland, johannesen, lunde, moen, nålby, ruudpedersen, pizarro, reitan og søderman kjær gård , raveien 361, 3179 åsgårdstrand 7.8 kl. 12.00

Designjern sommerutstilling

børrestadveien 24, agnes, stavern. 8.8 kl. 12.00

sommerutstilling på Galleri fRYD

galleri frYd på eidsfoss har åpent fra 4. juni til 4. september, og byr på et stort fargerik og spennende utvalg kunst, kunsthåndverk og unika design! omlag 30 forskjellige utstillere har levert lekre arbeider i sommer. du er hjertelig velkommen! eidsfoss 6.8 kl. 12.00

tønsberg domkirke 3.8 kl. 12.00 ved den ukentlige orgelmatinéen i tønsberg domkirke spiller domkantor arne rodvelt olsen. som vanlig varer konserten en halv time, og det er fri adgang.

Lørdagsjazz med Jazzy sassy frankfurters draaben bar, sandefjord 6.8 kl. 16.00

Hilde marie Kjersem

velkommen til sommerkonsert i raadhuset i åsgårdstrand. Hun er forsatt ikke selv klar over hvilken fantastisk låtskriver og

fredriksvern verft Galleri tone

galleri toneolje, akryl og collage malerier. bakgården, sandefjord 3.8 kl. 11.17

salgsutstilling på Galleri Labben

Hver søndag i august på galleri

i sommer er det åpne utstillinger på fredriksvern verft, fra klokken 12:00 til 18:00. ute på beddingen kan du se den nye kunstinstallasjonen, «fredsskipene». unn deg en sommerlig kunstopplevelse på vakre fredriksvern verft. galleriene, verftsbutikken, verftskafeen, og sjøhistorisk magasin på fredriksvern verft i stavern

I Galeiskur 12

sjøhistorisk magasin med bla. «elias i lunvik» utstilling, rundemynter, berserk, blücher, titanic, dykking m.m

sCenekunst Let`s Entertain You

Hovedvakta

(på fredriksvern verft) turistinformasjon, kiosk, eliasbutikk og skipsgalleri med skipsmodeller. galleri mønstringsboden: Øistein dinar Hansen, fotolaminering

steinbrakkas, 1 etasje

Kunstverkstedet åpner galleriet hver søndag

orgelmatiné

holder åpent Hver dag i sommer, fram til søndag 14. august – kl. 12-18. les mer på www.visitstavern.no

(på fredriksvern verft) galleri glasshytta: kai- og ingunn Hoffstad, glasskunst. stavern kunst: kjell raugland og fritz Helge nyegaard, billedkunst. laila leknes, keramikk. sigrun steintorsdottir, tekstilkunst. designjern v/ Camilla og jan Warholm, galleri steinbrakka. galleri Winther: randi beck, billedkunst. merete fransgjerde, porcelen. Øyunn Winther, fotokunst. vidar askland, fotokunst. galleri Øst: sara Christensen, tekstilmaleri. marie buskov, skulptur. eirin støen, installasjon. endre tveitan, video. are mokkelbost, collage. tommy Høvik, collage. galleri vest: kari skavlan, bildetepper

let´s entertain You! er en humoristisk musikalsk variete med lars Hansen og eldfrid jacoby i alle roller. det er et «over the top» show med plenty av glitter og glamour. store låter som du kjenner i ny drakt. some say less is more. eldfrid og lars sier: more is better. Her får du som publikum oppleve musikk fra blant annet: frank sinatra, michael jackson, Celine dion,alicia keys, shirley bassey, bee gees og phantom of the opera. lars og eldfrid har sunget og spilt teater i mange år men dette er første gangen de setter opp et eget sommershow. les mer på side 17. velkommen til galiescenen i stavern 4.8 /5.8/6.8 kl. 19.30.

I steinbrakkas, 2 etasje

(fredriksvern verft) magasinrommet: nasjonalmuseet viser marimekko – mote og design og kunsthåndverk 2010 - et utvalg. mellomrommet: putte solberg, fotokunst. vidar askland, fotokunst. Cathrin lindstrøm, fotokunst. galleri syd: Hege skeie, fotokunst. per gustavsen, fotokunst passasjen: birgitte bøe, maleri

I sjaluppskuret

verftskafeen med enkel servering. galleri per Hoel, billedkunst

Plankekokeriet

atelier forberg, jan olav forberg, billedkunst

diverse Eidsfoss turistkontor har åpnet hele sommeren

velkommen til eidsfoss turistkontor! vi holder åpent 12-17 fra onsdag til søndag, helt frem til 4. september, og er samlokalisert med galleri fryd. kom gjerne innom for en prat, eller for suvenirer, informasjon om stedet og om når det skjer arrangementer i eidsfoss. vi kan også nås på telefon: 33057135


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

19

KuLtuR Ut på reise, og ønske om en bok du ikke kan legge fra deg?

eller over e-post: info@ visiteidsfoss.no eidsfoss 3.8 kl. 12.00

Boktips til liten og stor

Guidet tur på Karljohansvern

«100-åringen som klatret ut gjennom vinduet og forsvant»

gratis guidet tur på karljohansvern. bli kjent med den gamle marinebasen og hvordan Horten oppstod og utviklet seg som by. oppmøte ved sykehusparkeringen rett utenfor museumsparken. karljohansvern, Horten 3.8 kl. 19.00

Dette er boka du bør få med deg - for den er en humrende reise gjennom 100 års verdenshistorie. Jeg vil kalle Jonas Jonassons bok for svenskenes svar på Forest Gump! De fleste store øyeblikk er fanget med blikket til den noe naive, men likevel fornuftige spregningsekspert og 100-åring Allan Karlsson. Her har du også boka som kan hentes fram igjen etter en stund i bokhylla, for nye gode leseropplevelser.

Klara - helten for de små, men også litt store barna Vi har en ny barnebokforfatter i Vestfold, hun heter Camilla Otterlei og skriver bøker som er lett å lese for de minste. De heter henholdsvis «Klara og Gangsterklubben» og «Klara og verdens fineste Pekal». Husets åtteåring synes bøkene var veldig spennende, selv om de egentlig er tilpasset barn under skolealder. Når rosinene i bollene byttes ut med kaninbæsj, og serveres de tøffe guttene i gaten, kunne hun nesten ikke vente til neste dag. Og når bestevennene blir uvenner, er det usigelig trist. Når bøkene ender slik de bør, med latter og gode opplevelser - da kommer spørsmålet etter bok nummer tre. Som høytlesende mor la jeg takknemlig merke til et litt bredere språk, noen a-endinger og formuleringer som gjorde bøkene godt egnet til høytlesning. For en som nylig har knekket lesekoden, var det heller ikke et for høyt mål å lese bøkene på egenhånd. Som sagt venter vi på bok nummer tre, så vi håper forfatteren på Eidsfoss skriver så det spruter - og anbefaler bøkene til andre barn og foreldre!

nb! innholdet i denne opplevelsesguiden er basert på tilsendt materiale og registrerte arrangementer på www. vestfoldblad.no. vi oppfordrer deg til å sjekke arrangørenes hjemmesider for nærmere informasjon og detaljer.

Marianne Henriksen

Sommerpraten

• med sigmund aaberg

Hva er dine planer for sommeren? – Når utstillingen er ferdig skal jeg besøke min bror på Lillehammer, så skal jeg til Senegal i Afrika, og bli der i tre måneder. Det blir en slags studietur. Hva gir deg den virkelige gode feriefølelsen? – Stekt makrell og kald rabarbrasuppe som jeg lager selv. Har du en skjult sommerperle i Vestfold? – Bogen er et fint sted å være. Men Lindholmen ute i Vestfjord er veldig fin. Det ligger i le for sydvesten, altså vinden, som er hard om somrene. Det er et nydelige sted med gode bade- og fiskeforhold og masse skjell.

«oh God Give me Inspiration» er navnet sigmund aaberg har gitt dette portrettet av seg selv.

Favorittmat på sommeren? – Det er stekt fisk, chilisaussom må være sterk og spagetti. Det er så deilig. Chili er en ny verden for meg, kan du si. Det første jeg spiser om morgenen er en rå chili, og det er det siste

jeg spiser før jeg legger meg. Det er det faktisk året rundt. Når det gjelder sommerdrikk så er kaldt vann med masse lime deilig, og kald rabarbrasaft, som jeg foretrekker å lage selv. I rabarbraen er det noe som ikke er så bra for kroppen, så man tar i kalsiumklorid, så blir det bra. Det er ingen problem å lage, derfor lager jeg både rabarbrasuppe og rabarbrasaft. Snekke eller hurtiggående båt? – Snekke. Jeg har hatt snekke i seks år. I år er det andre sesongen uten båt, så neste blir med. Bade naken eller med badeklær? – Litt ettersom hvor jeg er hen. Det er deilig å bade naken, men man må se litt an forholdene og stedene. Ditt beste sommerminne? – Det er ferden fra Marstrand til Skagen i lett bris og nydelig solskinn med seilbåt i 1997.

Tenker du på jobb i ferien? – Når man jobber med kunst har man aldri fri. Det er alltid noe oppi hodet, noe man skal eller har tenkt å gjøre. Dessuten henter jeg ideer og inspirasjon hele tiden fra der jeg er. Men det er moro å male bilder, jeg maler fordi det er det jeg liker å gjøre. Din sommerlåt nummer 1? – «Summertime» av Beach Boys. Hvilke planer har du for hver sommer som du aldri får gjort? – Jeg er jo kunstner, så det går ikke an å planlegge så langt. Plutselig er man midt oppi et prosjekt, eller får en idé man bare må prøve ut. Jeg planlegger ikke så mye. Hva er høstens planer? – Jeg har planer om å komme meg ned til Dakar, Senegal, for å få Afrika-inspirasjon. Fargene der er unike. Tekst: Ruth Monfort Foto: privat

Registrer ditt neste arrangement på www.vestfoldblad.no og bli med i neste ukes guide


Vestfold Blad

20

august 2011

uke 31

KuLtuR deinhard Green label riesling

Muga rosé

Muga Blanco

sPania, PenedÈs. PrOdusenT: BOdeGas muGa

sPania, riOja. PrOdusenT: BOdeGas muGa.

Hvitvin. Årgang 2010. druer: 100 % riesling. min ungdoms vin, nå en litt glemt venn. Til fisk og sjømat, tapas og asiatisk mat. serveringstemperatur 9-13° C.

rosévin. Årgang: 2010. 60 % Garnacha, 30 % Viura and 10% Tempranillo Tåler mye; spekemat, kraftige fiskeretter og hvitt kjøtt. Og spanke salater, tapas og myke oster. serveringstemperatur 7-12 °C.

Hvitvin. Årgang: 2009/2010. druer: 90 % Viura, 10 % malvasia. konsentrert friskhet og frukt, litt eikepreg. Flott hvit til retter av grillet fisk, salater og kjøttretter. serveringstemperatur 8-13° C.

Kr. 89,90 (75cl).

Pris: 134.90 (75cl).

Pris: 142.90 (75cl).

Varenr. 1203001.

Varenr: 5873701.

Varenr. 4545601.

TYskland, mOsel. PrOdusenT : deinHard.

rabl Zweigelt rosé

sautereau sancerre

sumarocca el Codal

ØsTerrike, kamPTal. PrOdusenT: WeinGuT raBl.

Frankrike , lOire. PrOdusenT: daVid sauTereau.

rosévin. Årgang: 2010. druer: 100% Blauer Zweigelt. Frisk og fruktig med preg av jordbær og kirsebær. Terrassevin, til salat, fisk, sjømat og kylling. serveringstemperatur 7-10 °C.

Hvitvin. Årgang: 2010. druer: 100% sauvignon Blanc. nytelse på den varme sommerkveld. aromatisk og velbalansert. God aperitiff og til fisk og skalldyr. serveringstemperatur 9-11° C.

sPania , PenedÈs. PrOdusenT: BOdeGas sumarrOCa.

Kr. 125,00 (75cl). Varenr: 9186801.

rosévin. Årgang: 2010. druer: 80% Garnacha, 10% merlot, 10% syrah Herlig frisk, vi tok den til grillkjøtt. ellers til grønnsaker, fisk og hvitt kjøtt. serveringstemperatur 7-10 °C.

Kr. 169,90 (75cl).

Kr. 105,90 (75cl).

Varenr: 4214701.

Varenr: 9191301.

÷

late sommerdager Hav og himmel kinn mot kinn. Motortøff og sønnavind. Måkereir og terneskrik. Hvite hus i hver en vik. Sjøsprøyt over glatte skjær. Ingen lekser. Ingen klær. Men vet du hva det beste er? Jo, hele øya er full av svarte, søte, store, bjørnebær! Inger Hagerups dikt fanger stemningen i de late, aktive sommerdagene, og hennes vers om sommerøya ble gjort til allemannseie gjennom Finn Kalvigs

melodi. Nettopp slike sommerdager vil mange ferierende kjenne seg igjen i fra sist helg. Midt i alt det vonde og tragiske som skjedde for halvannen uke

Ny og spennende

smaksopplevelse! • Ny BigHorn meny • Nye viner • Rimelige og gode barnemenyer • Uteservering i hyggelige og maritime omgivelser • Alle rettigheter Åpent man-tors 16-22 · fre-lør 16-23 · søndager 15-21

Kilgata 9, Sandefjord - Tlf. 33 46 90 99 - www.bighorn.no e-post: sandefjord@bighorn.no GODE PARKERINGS MULIGHETER

GRATIS PARKERING

siden, går livet videre, på den ene eller andre måten. Om ikke sommerferien lenger er like bekymringsfri som den var i guttedagene, er den fortsatt lang for de minste – og sikkert for foreldrene deres også. Uansett; med barnebarn på sommerøya kommer barndomsminnene tilbake. Den med luftmadrass, markblomster, saltsmak og skrubbsår, lek og bading. Og jammen er sommerdagene like varme som før, der de passerer 29 grader og koker det meste. Sånne dager der kvelden blir det beste, med grilling og trivelig samvær. En sånn kveld der en svigerdatter henter frem en kjøleskapskald rosévin som hun har forelsket seg i, og som svigerfar skal få smake. En Sumarocca El

Codal fra Penedès. Herlig forfriskende, rimelig i innkjøp, ja, mye for pengene. Vel verdt prisen, deilig i smaken. Og den dufter sommerfriskt, jeg aner nesten et bjørnebær. Vi koser oss, og min tanke er fri og flyr raskt til vakre Penedés i Catalonia, der produsenten Bodegas Sumarroca holder til. Familien holder til i den lille landsbyen Lliminana i Pallars Jussá regionen i Lleida. I generasjoner har de holdt til der. På midten av 1980-tallet flyttet familien til Penedés, og kjøpte eiendommen Molí Coloma på 36 ha, og Heretat Sabartés på 24 ha. I 1999 kjøpte også familien en 403 ha vingård, Bodegas Sumarroca, som til er Penedés største enkelteiendom. Dette gjorde at

Kjell arne Bratli har vært vinskribent i mer enn 30 år. Han er restifter og æresmedlem av landets eldste soireeog vinklubb; Carljohansværn vinselskab i Horten. Sumarroca ble selvforsynt med druer. Bodegas Sumarroca samarbeider også med universitetet i Tarragona, om en database på DNA av hver enkelt drue, verden over.

Ukens viner er hvite og rosa. Alle til overkommelig pris. Nyt dem, det er deg vel unt.

LØsnInG KRYssoRD uKE 30 Ø S N U A R

T A R E

S L U T S T F Ø B R E

K A R R I K A R

O E R D A R K O P O E R S S H O K A I R E N N D K T K E K L Ø L L A S L U R E E N E K K D T E T

F H L S L U E O L I T I R I K E A K E H L O N E T L A L I U M I L E E V E R S V E T T R I R E L E F A A L I A N L E E N D

L O M E K O L O N E

O S M Å P I K S L S T E M E I T R O S R T P Ø S T Y T E R E S E T R

S K U S L E A U R A

K O K A I N

S T E R K L Ø Å L

B O G L O D F T R E O R S K T E R N E E N G R E E R


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

21

Les om

næRInG

nattklubben det ble blåst liv i 26–27

Åpner fylket for verden

– et hav av muligheter Neste sommer ventes flere hundre fagfolk og utstillere fra Europa og USA til Vestfold. Da er vi vertskap for verdens største konferanse innen kommersialisering av mikro- og nanoteknologi, COMS 2012.

næRInG I VEKst mikro- og nanoteknologi er en av de raskest voksende næringer både nasjonalt og internasjonalt. markedseksperter anslår 50 prosent vekst fra 2009 til 2013. Verdien av bransjens vekst estimeres til 8.6 billioner kroner. norges eneste klynge for mikro- og nanoteknologi er her, i Vestfold.

Coms 2012 Er en forkortelse for Commercialization of micro-nano systems Conference Verdens største bransjetreff for mikro- og nanoteknologi Coms 2012 arrangeres i tønsberg neste sommer. Vertene er microtech Innovation as og nCE micro- and nanotechnology. Det er første gang denne konferansen arrangeres i norge. I år avholdes konferansen i Greensboro, north Carolina, usa, et område kjent som «the research triangle»

fra venstre; Henrik Jacobsen, Instituttleder Imst, Professor Per Øhlckers HVE, prosjektleder klyngeutvikling nCE sissel Haugseth og daglig leder stein Ivar Hansen, microtech Innovation.

– Det er første gang denne globale konferansen blir arrangert i Norge, så det er veldig spennende å få være med, sier Sissel Haugseth, prosjektleder for nettverks- og klyngeutvikling i innovasjonsselskapet Microtech Innovation as.

ken like nord for Bakkenteigen Campus er vi på vei til å plassere oss i verdenstoppen i en av Norges og verdens raskest voksende næringer.

Bransje i medvind

Innovasjonsselskapet er fasilitator for klyngeprosjektet NCE Micro- and Nanotechnology, NCE MNT. Og vertskap for konferansen, som vil bli avholdt i Tønsberg neste sommer.

– Markedseksperter har estimert bransjens vekst til å være på hele 50 prosent i perioden fra 2009 til 2013. Det tilsvarer en verdi på 8,6 billioner kroner, sier Haugseth. Fylket vårt har allerede flere bedrifter som er verdensledende på sine fagområder innen mikro- og nanoteknologi i kommersiell virksomhet. Eksempler er Sensonor, Riochet og Norspace i Horten, Jotron i Tjodalyng og Techni på Borre.

Vi er sterkest i Norge

Står sterkere sammen

Og det er ikke småtteri, heller. Det finnes nemlig bare èn klynge i Norge med fokus på mikroog nanoteknologi. Og den ligger her i Vestfold, nærmere bestemt i Horten. Vestfold er allerede det sterkeste industrielle miljøet innen bransjen i Norge. Og med FIN-Senteret ved Høgskolen i Vestfold, og spennende planer for næringspar-

Hovedmålsettingen for arbeidet i klyngeprosjektet er å skape større aktivitet og flere bedrifter, med sterkt fokus på innovasjon og kommersialisering. Da er det ikke feil for fylket at verdens største bransjetreff for mikro- og nanoteknologi i kommersiell virksomhet arrangeres her. – Jeg tror konferansen får satt oss på verdenskartet. Det er

Konferansen er en glimrende mulighet til å vise verden akkurat hva vi står for. sissel Haugseth

en glimrende mulighet til å vise verden akkurat hva vi står for. Konferansen vil gi oss mulighet til å vise frem bedriftene i Vestfold og i resten av Norge. Ved å stå sammen står man sterkere. Det er viktig å synliggjøre fellesskap, nettverk og gode samarbeidsrelasjoner basert på tillit og kvalitet blant bedriftene i Norge, sier Haugseth.

Store markedsmuligheter Arrangørene håper at hele det norske mikro- og nanoteknologimiljøet kjenner sin besøkelsestid. – En deltakelse på COMS vil gi bedriftene mulighet til å profilere

nettverk, finne nye samarbeidspartnere og ikke minst utforske nye markedsmuligheter, sier Stein Ivar Hansen, daglig leder MicrotTech Innovation as og prosjektleder i NCE MNT. Konferansen kan også bli et viktig ledd i rekrutteringen av nye medarbeidere for bedriftene. – Det å være i en klynge betyr at man kan tiltrekke og tilby fremtidige arbeidstakere noe mer utover den ene bedriften. Det er et viktig element for å rekruttere gode medarbeidere. Vi ønsker derfor å synliggjøre det norske miljøet totalt sett, og dette vil påvirke hvordan vi velger våre fokusområder for konferansen. Vi er så gode, vi kan levere, vi har tillit til hverandre og vi utnytter hverandres kompetanse for å gjøre produktene best mulig, sier Haugseth. Det er dette konferansen vil forsøke å synliggjøre for verdensmarkedet innen mikroog makroteknologi.

like viktig er muligheten til å bygge nettverk, finne nye samarbeidspartnere og ikke minst utforske nye markedsmuligheter. stein Ivar Hansen

egen virksomhet på en offisiell norsk fellesstand i tillegg til å få akademisk og faglig påfyll. Like viktig er muligheten til å bygge

TeksT OG FOTO: inGrid l. CHrisTensen ingrid@vestfoldblad.no

samaRBEIDER tEtt microtech Innovation as er et kommersialiseringsselskap. fokuserer på kommersialisering av selskapsideer med utspring blant annet fra nCEbedriftene i regionen. tilbyr inkubator for selskaper under etablering. samarbeider med Høgskolen i Vestfold, Innovasjon norge, forskningsrådet, sIVa, Incendo, nCE mnt, og industrien i området. Incendo er det nyetablerte investeringsselskapet til mtI. Incendo investerer i de beste «spinouts» fra bedriftene. nCE micro- and nanotechnology, nCE mnt, arbeider for å drive frem vekst og utvikling av bedrifter i klyngen. sintef og Høgskolen i Vestfold er partnere og medlemmer i nCEprosjektet.


Vestfold Blad

22

august 2011

uke 31

næRInG

Hevet losens forba I fjor sommer så 13 Stavernsgutter seg lei på at det ikke fantes noe ordentlig utested for folk i 20-årene. De drømte om å ta opp driften av nattklubben «Losen» på brygga i Stavern. Utstedet som hadde ligget brakk i noen år. I sommer, etter intens arbeidsinnsats, er drømmen blitt til virkelighet. − I fjor sommer kom vi på ideen om å drive Losen selv, men det var kun på pratestadiet. Vi som er i 20-årene, savnet sårt et utested som passer for vår aldersgruppe, sier presseansvarlig Mats Molvær.

Gutta så potensial Guttene tok kontakt med huseieren, fikk «ja», og i påskeferien gikk de igang med prosjektet. − Det så helt forferdelig ut

her før vi startet oppussingen på dugnad, men vi så et potensial. Vi jobbet 15 timer hver dag, og har gjort absolutt alt selv. Det har vi kunnet gjøre fordi vi har forskjellig studiebakgrunn. Noen har studert markedsføring, noen økonomi, mens andre er snekkere og elektrikere, sier Eyvind Svendsen.

spre risikoen på 13 mennesker. Det er jo en grunn til at det ikke har vært drevet utested her på noen år, forklarer Svendsen.

Sendte køen hjem Nattklubben Losen hadde åpningskveld 25. juni, og holder åpent frem til 6. august. − Driften av nattklubben har gått over all forventning. På åpningskvelden var det over 700

Gir bort tipsen Stavernsguttene har et bredere perspektiv enn bare å tilby et utested for 20-åringer. – Vi lærer ekstremt mye gjennom dette prosjektet. Og får testet ut teori og kunnskap ervervet gjennom våre respektive studier. Vi tar ikke ut lønn denne sommeren, men fordeler heller et eventuelt overskudd når sommeren er over. I tillegg gir vi all tips til foreningen “Aktiv Mot Kreft”. Målet er å samle inn kr.

Vi lærer ekstremt mye gjennom dette prosjektet. og får testet ut teori og kunnskap ervervet gjennom våre respektive studier.

Ville spre risikoen En annen god grunn til å være 13 gutter involvert i prosjektet er risikospredning. − Dette er et ganske risikabelt prosjekt, og derfor er det greit å

re erfaring fra utelivsbransjen, men nå gjør de alt fra å stå i baren til å vaske. Nattklubben, som er åpen fra torsdag til lørdag, består av fire avdelinger: uteservering, lounge, surfebar og diskotek.

mennesker her. Vi måtte faktisk stenge dørene klokka 12, og sende resten av den lange køen hjem!, sier Atle Tanum fornøyd. Ingen av guttene har tidlige-

100 000 til foreningen, sier Gisle Tombre. Guttene legger ikke skjul på at driften av utestedet har kostet mye tid og krefter. − Selv om driften så langt har gått over all forventning, kommer vi ikke til å ligge på latsiden. Vi skal fortsette å stå på for å passe på at det fortsetter å være like bra her, sier Molvær.

Første og siste sommer? − Vi får mange henvendelser fra folk som vil at vi skal drive Losen neste år også. Vi velger å ta en sommer av gangen og se hvordan det går, sier Molvær. Men det er ikke sikkert at den avgjørelsen blir opp til Losenguttene. Bjørn Granerød, eieren av lokalet, har nemlig planer om å rive Losen og bygge nye lokaler.

Håper å få revet lokalet − Jeg håper å få revet Losen-lokalet innen neste sommer. Jeg


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

23

næRInG

bannelse hadde i utgangspunket ingen planer om å leie ut lokalet i sommer, så da guttene tok kontakt var jeg litt avventende. Men etter å ha møtt dem og sett at de var kjekke og ordentlig karer, endret jeg mening. Jeg tjener ikke penger på dette samarbeidet, men de fortjente en sjanse, og så langt har alt gått smertefritt. Hvis jeg ikke får revet innen neste sommer, ser jeg ikke bort ifra at jeg kommer til å leie ut til guttene igjen, sier Granerød. Uansett om dette er første og siste året de 13 guttene driver Losen eller ei, er de svært fornøyde med det de har fått til. − Det har hvilt en forbannelse over dette stedet de siste årene, men vi føler virkelig at vi har hevet den forbannelsen, avslutter Tombre. TeksT OG FOTO: FannY e. BeTTum lunde fanny@vestfoldblad.no

Driften av Losen i stavern går så det synger. Her er Losen-gutta f.v. Lars thorsen, fredrik Gaarder, thomas solem, Gisle tombre, mats molvær, Kristian Risa, Eyvind svendsen og atle tanum.

inviter giske - til din bedrift Tønsberg Utvikling oppfordrer fylkets bedrifter til å invitere nærings- og handelsdepartementet, NHD, på besøk. I fjor høst forlot så godt som alle departementets 200 ansatte kontorene i regjeringskvartalet. Anledningen var ”NHD ut i landet,” som er en del av regjeringens «Samarbeid-for-arbeid-prosjekt». Fristen for å invitere NHD på besøk til din bedrift er 8. august.

– Send invitasjon – Vestfoldbedrifter bør bli lagt merke til på nasjonalt nivå. Dette er en glimrende mulighet til å markedsføre oss. Omdømme er viktig, og da må vi benytte de mulighetene vi får. Vi oppfordrer fylkets bedrifter til å sende en invitasjon, sier Bård Haug, daglig leder i Tønsberg Utvikling.

TeksT: inGrid l. CHrisTensen ingrid@vestfoldblad.no FOTO: nHd

Tømte departementet I fjor besøkte departementets medarbeidere 59 bedrifter. – Vi tømte departementet for folk og sendte de ansatte ut på bedriftsbesøk. Dette var så vellykket, at vi ønsker å gjenta det i år også. I fjor besøkte vi alt fra høyteknologibedrifter i Vestfold, til en gruvebedrift i Finnmark, reiselivsvirksomhet i Hordaland, til industribedrifter i Oppland og en saftfabrikk i Sogn og Fjordane. Selv var jeg både i Troms og besøkte Marine biochemicals as og i Finnmark hos IKT-bedriften Eltele as, skriver Giske i en pressemelding.

Vil styrke kontakten Han tok initiativ til prosjektet med et øn-

ske om å styrke kontakten mellom departementet, bedriftene og befolkningen for øvrig. I år skjer bedriftsbesøkene fra statsråden og departementet 11. oktober. Invitasjonen fra din bedrift kan sendes til postmottak@nhd.dep.no innen 8. august.

Gi Giske innspill – Vi har en løpende og god dialog med norsk næringsliv, men kan alltid bli bedre. Det er en rekke bedrifter som har mye å fortelle oss, og nå har de altså sjansen. Da kan de få presentere bedriften sin og gi oss nyttige innspill til arbeidet vårt og til regjeringens næringslivspolitikk. Samtidig kan de også få et innblikk i hvordan departementet jobber, skriver statsråden i en pressemelding.


Vestfold Blad

24

august 2011

uke 31

næRInG etter vårt syn er dette et innovativt og spennende utdanningstilbud. Vilhelm Einen, Larvik Kommune

– å lære å se forbi alle de begrensninger fag og sektorer gir oss, er en sentral del av Brobyggerstudiet, sier Hilde Dalen i KREm. Elisabeth Brodtkorb er studieleder ved Diakonhjemmet Høgskole i oslo og ansvarlig for Brobyggerstudiet som starter opp i Larvik til høsten.

Vil utdanne brobyggere Et nytt studium, både i nasjonal og internasjonal sammenheng, starter opp i Larvik til høsten. Målet er å utdanne profesjonelle brobyggere som skaper økt samarbeid mellom det offentlige, næringsliv og enkeltmennesker. I samarbeid med sosialentreprenøren KREM og Diakonhjemmet Høgskole i Oslo tilbyr nå Larvik kommune dette unike utdanningstilbudet til folk som jobber i det offentlige, i næringslivet eller har egenerfaring de mener er relevant. – Brobyggerstudiet er rettet mot folk som har lyst til å få folk til å samarbeide. De som jobber i offentlig forvaltning, de som leverer eller bruker tjenester og næringslivet trenger å samarbeide i langt større grad enn det som er tilfelle nå, sier studieleder ved Diakonhjemmet Høgskole i Oslo, Elisabeth Brodtkorb. Hun kan fortelle at det ikke finnes lignende studium, hverken i Norge eller resten av verden. – Det vi vet, er at kompetanse som brobygger er nødvendig. For eksempel for Nav, som har en visjon om brukermedvirkning. Derfor er mangfold i erfaringer, bakgrunn, utdanning, kjønn og etnisitet, samt tverrfaglighet hovedpoenget og utgangspunktet for studiet, forklarer studielederen.

Fremtidsrettet og relevant I september i fjor startet første kull med studenter på Brobyggerstudiet ved Diakonhjemmet Høgskole i Oslo. Studiet er et samarbeid med KREM, som er en sentral del i nybrottsarbeidet med utviklingen av et nasjonalt senter for sosial innovasjon i

å etablere mest mulig høyere utdanning i Larvik. Så begge disse satsningene, senteret for sosial innovasjon og brobyggerstudiet, er en del av kommunens strategidokumenter, forklarer Vilhelm Einen.

Utfordring i Norge

Studietilbudet gir 60 studiepoeng og går på deltid over to år og vil foregår på Larvik Læringssenter på Tollerodden med oppstart til høsten. Å lære løsnings- og resElisabeth Brodtkorb, Diakonhjemmet Høgskole sursorientert samarLarvik. Ifølge prosjektleder i beid er nøkkelpunkter i utdanLarvik kommune, Vilhelm Einingen. nen, er dette studiet ”opp i da– Det å være god på å bli enigen” med tanke på Larviks satsge om mål er en stor utfordring ning på å se nye måter å løse i Norge. De forskjellige aktørevelferdsproblemer på: ne og sektorene har ulikt språk – Etter vårt syn er dette et og ulik fagbakgrunn. Der ligger innovativt og spennende utdanfokuset i dag. Det har ført til ningstilbud. Det er framtidsretforskjellig vektlegging av måtet og veldig relevant i forbinlet, og at folk i for liten grad har delse med utviklingen av et handlet på tvers av eget fagfelt. nasjonalt senter for sosialt enNettopp samarbeid på tvers er treprenørskap i Larvik, sier helt nødvendig hvis vi skal nå han og legger til: målet om at flere skal i arbeid, – Dessuten er vi interessert i sier Hilde Dalen i KREM.

Brobyggerstudiet er rettet mot folk som har lyst til å få folk til å samarbeide.

Ikke krav om studiekompetanse Hun peker på at i helse- og arbeidsdebatten vektlegges arbeid som helsefremmende og nødvendig for å løse velferdsutfordringene fremover. Og i følge Dalen er studiet inspirert av samme verdigrunnlag og tankegang som sosialt entreprenørskap: – På Brobyggerstudiet er det stort fokus på personlig kompetanse. Studiekompetanse er ikke et krav. Hele poenget er et mangfold i studentgruppen. Studiet er bygd nedenfra basert

på erfaring. Det man lærer er å utvikle løsninger sammen med mennesker som har et annet ståsted enn en selv, og dermed skape verdifullt nettverk og samhandling ut fra det. Disse studentene blir bedre til å bygge broer mellom fag og sektorer. Det ser nemlig ut til at det er på dette feltet vi i Norge sliter mest, sier sosialentreprenøren.

TeksT OG FOTO: siri HOlTunG siri@vestfoldblad.no

BRoBYGGERmEtoDIKK studiet gir 60 studiepoeng, går på deltid over 2 år. søkere uten generell studiekompetanse (GsK) kan søke om å få sin realkompetanse vurdert for opptak. Det er utarbeidet egne realkompetansekrav til dette studiet. studiet har fokus på løsninger og synliggjøring av ressurser og er en videreutvikling av Endringsmetodekursene til KREm. studiet er tverrfaglig og ikke tilpasset ett bestemt yrke. studentene skal bli bevisste, videreutvikle og bruke sin samlede kompetanse til konstruktivt samarbeid med brukere, forvaltning og næringsliv.


Vestfold Blad

august 2011

annonser 25

uke 31

SALG AV PLANTER OG HAGEMØBLER

Napoli. Flott sittegruppe i brun kunstrotting. Ord pris 16 990,-

Norwich Bord 200x100cm kr 2990,Benk 170 cm kr 1198,Sidebord 130 cm kr 1998,-

Nå kun kr 8 495,-

Safari hjørnesofa i brun kunstrotting. Ord.pris kr 17 990,-

Nå kun kr 8 995,-

Nå selges alt til ½ pris

Buckingham 4 kongelige stoler med Victoriabord, rundt bord på 170cm med snurretopp. Topp 4season kvalitet ,inkl puter. Ord pris 32 000,-

Nå kun kr 16 000,-

Paviljong 3x3m Grå, med luftetopp, myggnett og vegger. Fast lavpris.

Kun kr 2 990,-

Flotte Hagehortensia i mange farger.

Nå kun kr 198,-

Flotte hageroser i mange farger

selges nå til ½ pris.

Hagemøbelspesialisten er en avdeling av Kroken Gård som du finner hos Arne Andresen, Varmefag, Kilen i Sandefjord - Tlf 911 57 827 Åpent Man-Fre 10-18, Lør 10-16 www.hagemøbelspesialisten.no

Syrinhortensia av flere slag og priser.

selges nå til ½ pris.

Krokenveien 42, Sandefjord tlf 334 59 107 Åpent Man-Fre 10-18, Lør 10-16 og Søn 12-17 www.krokenhagesenter.no


Vestfold Blad

26 les båtnyheter hver dag på våre nettsider www.batavisa.no

august 2011

uke 31

BåtaVIsa næRInG

Ta en reise ut i havgapet- fin Skal vi reise på hytta i helgen eller ta en tur med båten i solsteika? For båtfolket er ikke valget et valg engang. Du må ikke reise langt for å finne de vakre kystperlene i Vestfold. På Østre Bolæren ligger mange eventyr og venter på deg. Uansett om du har båt eller ikke.

Båtlivet frister – Det er ingenting som er bedre enn fint vær i Norge og det å kunne ta turen ut på sjøen. Så fort været er bra så må vi bare benytte dagene. Det frister med båtliv og sjø, sier Aud Kristin Lindberg. Hun er opprinnelig er fra Husvik i Tønsberg, men flyttet til Fredrikstad for flere tiår siden. I helgen la hun og mannen kurs for Østre Bolæren i sin 25 fots store hurtiggående plastsnekke. – Det er akkurat passe for oss to. Vi har til og med plass til besøk, og det er hyggelig innimellom, sier Aud Kristin.

Kos ut i de sene nattetimer På øya finnes det en fotballbane og en stor idrettshall for de aktive. Men det var ikke de ekteparet kom for å se. – Nei, vi har bare slappet av i sola med gode venner og andre båtturister. Vi satt og grilla ved brygga ut i de sene nattetimer. Det går mye i grillmat og gode frokoster med egg og bacon på sjøen, sier Aud Kristin.

Båtfolket er hjelpere Det er også lett å legge til ved gjestebrygga. – Det er fine flytebrygger med strøm og vann. Men det kunne bli litt fullt her ute på kveldene, men båtfolk er veldig flinke til å hjelpe hverande og legge til rette for dem som kom-

REDDET HELGETUREN: Wenche stene Lindberg nyter turen over til Østre Bolæren med flybåten, da hun og mannen Josef Lindberg ikke fikk start på båten sin.

mer. Men det kunne godt ha vært et litt bedre utvalg i butikken her ute, ler Aud Kristin.

Nok av muligheter Og overnattingsmuligheter er det nok av på øya. Du kan leie et rom, en familiehytte eller telte om du ønsker å være en landkrabbe. Når det er tid for grillmat trener du ikke å tenke på engangsgrillen. – Engangsgriller er forbudt. I stedet er det plassert ut mange griller, benker og bord vi kan bruke, sier Aud Kristin.

– Flott anlegg Men en ting som ikke er forbudt på øya er bading. Her er det godt tilrettelagt for alle som ønsker seg en kald dukkert i solsteika. – Vi var sammen med et par som hadde to små. De badet og

På Østre Bolæren kan du nyte late sommerdager på sjøen. ta en tur selv og nyt utsikten.

koste seg. Det var mange barnefamilier her, og det er fint å trille vogn her for gangstiene er asfalterte - handicapramper ut ivannet var det også. Det er et flott anlegg, sier Aud Kristin.

Reddet av Flybåten Og besøk er det ikke vanskelig å invitere ut til Bolærne. Uansett om vennene dine har båt eller ikke. Wenche Stene Lindberg og mannen Josef Lindberg var ikke vanskelig å be, da Aud Kristin ringte. – Da de ringte oss sto vi på kaia på Østfoldsiden, men vi fikk ikke båten vår til å gå. Da tok vi bare Flybåten over, sier Wenche. Turen med Flybåten tok cirka 25 minutter fra Engelsviken til Husøy.

Du trenger ikke egen seilbåt for å oppleve sommeridyllen. flybåten gir muligheter for de båtløse.

– Kjempeflott tilbud – Og derfra brukte vi 10 til 15 minutter ut til Bølærne. Flybåten er et kjempeflott tilbud. Vi hadde knallvær den dagen, så det var en flott tur over. Du kan hoppe av på alle de store øyene, sier Wenche.

Øyperlen konkurrerer Men kan øyperlen utenfor Nøtterøy konkurrere med svenskekysten og Sørlandskysten? – Det blir nok en lett blanding hva vi velger framover. Men vi kommer helt sikkert til å reise tilbake til Østre Bolæren. Det er helt klart verdt et besøk, sier Aud Kristin. I lang tid har det blitt med tanken å besøke øya. Men hun angrer ikke på at hun og mannen valgte bort svenskekysten og Sørlandskysten i helgen og

fikk bli med Aud Kristin og mannen videre i deres båt. – Havna var en trygg havn å ligge i også hvis det blåser opp. Bolærne svarte absolutt til forventningene, sier Wenche.

Har aldri sett reklame Men hun stusser over at eierne av Bolærne ikke har vært mer hissige med markedsføringen. – Jeg har aldri sett noe særlig reklame for Bolærne. Jeg visste bare at man kunne gå i land der, og at det var en restuarant der. Men det burde ha vært reklamert mye mer for Bolærne for det er virkelig flott der, sier Wenche.

TeksT OG FOTO: inGrid l. CHrisTensen ingrid@vestfoldblad.no

turmulighetene er gode på Bolærne for alle. Det er asfalterte gangveier, som gir deg tilgang til den flotte naturen.


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

les båtnyheter hver dag på våre nettsider www.batavisa.no

næRInG BåtaVIsa

nn din kystperle ØstRE BoLæREn Har en moderne gjestehavn med vann, strøm, trådløst internett, kiosk og et servicebygg med toaletter, stellerom og dusj.

ipp

gl å g e kk

I

isa v a t å av B

t s u g . au

31

Du kan leie robåter, kano og kajakk og redningsvester på øya. På Østre Bolæren kan du nyte utsikten i 360 graders panorama fra Hurumland i nord, Østfoldkysten, nøtterøy og tjøme og langt ut i skagerak i sør.

foruten strand- og båtliv er det felles grillområde, fotballbane og sandvolleyballbane på øya. Det er restaurnat, kiosk og en stor idrettshall på øya.

nok en gang fyller vi opp med masse aktuellt stoff for båtfolket!

Østre Bolæren er merket som kyststi. Det er asfalterte gangstier rundt på øya. Det er handicapramper ut i vannet. Har du ikke båt kan du ta flybåten, tønsberg taxibåt eller småviken. Du kan leie rom eller familieleiligheter på øya. Båtturistene møtte gamle og nye kjente på Bolærne, her nyter de utsikten. fra venstre ser vi trond Vedvik, aud Kristin Lindberg, svein Lindberg, Wenche stene Lindberg og Josef Lindberg.

Det er også mulig å leie kommandantboligen på øya. Denne er nå en Kystledshytte og drives av oslofjorden friluftsråd. På nordsiden av øya kan du slå opp teltet ditt. signalstasjonen er plassert på det høyeste punktet på øya. Her er det en fantastisk utsikt til Ytre oslofjord fra Hurumland i nord, Østfoldkysten, øyriket i nøtterøy og tjøme og langt ut i skagerak i sør.

Ikke gå glipp av utgaven som gir deg forsmak på mange av høstens nyheter. + mange andre aktuelle saker

ta kontakt på tlf 918 13 340 Bestillingsfrist annonser 17. august.

tips oss og følg oss på

Eies av Vestfold fylkeskommune og nøtterøy kommune. Kilde: Vestfold fylkeskommune

Det kan bli fullt i gjestehavna på Østre Bolæren om kvelden. men båtfolket er hjelpere, og legger godt til rette for dem som ankommer. En trygg og god gjestehavn sier båtgjestene, selv når det blåser godt.

BoLæRnE ØYEnE Er en kjede av øyer som ligger lengst øst i nøtterøys skjærgård. Øygruppa består av Østre, Vestre og mellom Bolærne og en rekke mindre øyer, holmer og skjær. De største øyene har hatt fastboende siden15-1600 tallet da fiskere, småbrukere og loser. Øyene hørte til under sem kongsgård, senere Jarlsberg grevskap og stamhus. Bolærne ble ervervet ved ekspropriasjon fra grevskapet Jarlsberg i 1916, og var frem til 2004 i forsvarets eie. Vestfold fylkeskommune kjøpte forsvarsanlegget Østre Bolærne i 2004 for å sikre allmennhetens tilgang til kystperlen. Bolærne eies i dag av Vestfold fylkeskommune og nøtterøy kommune.

15% rabatt på Båtforsikring Snakk forsikring med meg – jeg hjelper deg! Medlemmer i Redningsselskapet får 15% rabatt på båtforsikring hos SpareBank 1 Sandefjord. SpareBank 1 Forsikring og Redningsselskapet samarbeider om din trygghet på sjøen.

Vibeke Svendsen Forsikringsrådgiver

27


28

Vestfold Blad

august 2011

uke 31

motor

farvel til lekkerbiskene riskokeren BMW i3

NY ELBIL Glem kjedelige elbiler som Think og andre. Selv suksessbilen Nissan Leaf stilles i skyggen når BMW nå presenterer et helt nytt elbilkonsept. Det er en forsikring mot fremtiden. BMW lager en egen divisjon og egne fabrikker som skal produsere i-biler. Det begynte med konseptet Megacity Vehickle. Nå er det realitet som i3. Bilen er aldeles nydelig å se på. Den er rask, lett og kjører i beste BMWtradisjon. Den lanseres i høst. Salget starter tidlig i 2012.

Verdens viktigste bilutstilling arrangeres for siste gang i Europa. I år er det sannsynligvis siste gang at bilutstillingen i Frankfurt er verdens viktigste. Ikke fordi tyskerne har bestemt det slik, men Kina er blitt verdens største bilmarked. Den årlige bilutstillingen i Shanghai har overtatt som verdens største og vi går mot et skifte. Europas smak er ikke den toneangivende. Tyskerne bestemmer ikke alene hvordan en bil skal se ut eller kjøre. Legg heller merke til dette: Alle verdens bilprodusenter forsøker å tilpasse seg kinesisk smak.

Hevnen er søt I 50 år har vi snakket nedsettende om riskokere. De siste tyve årene har koreansk plast vært stikkordet for ussel kvalitet. Nå er det blitt slik at Lamborghini lager Singapore-versjoner av Gallardo og Ferrari 458 Italia feirer med spesialmodeller at merket har vært på østmarkedet i 10 år. Amerikanske Buick selger mer i Kina enn hjemme. Volvo er blitt kinesisk. Saab reddes kanskje av russiske, men frem for alt kinesiske investorer. Porsche vet at dette er så viktig at de lanserte Panamera først i Kina, og det samme gjelder for Rolls-Royce åpne Phantom. Land Rover, Range Rover og Jaguar er indisk. Toyota er i perioder verdens største bilprodusent. De har dessuten vært toneangivende innen hybridbilproduksjon i over ti år. Nå dilter de andre etter. Hele bilbransjen marsjerer i østlig retning. I takt. Vi har visst det lenge. En riskoker er ikke lenger hva det var.

BMW ny 3 serie SETTER DAGSORDEN Alle konkurrentene frykter denne bilen. BMW 3-serie. Den forteller oss om kjøredynamikk, teknologi, image og til dels design. For tiden er det vanskelig for folk flest å se forskjell på Audi A4 eller A6, Mercedes-Benz CKlasse eller E-Klasse, eller altså BMW 3 eller 5-serie. Plattformbygging og felles identitet er viktig for prestisjekameratene. Hvor lenge vil dette vare vet vi ikke, men se på Citroën som lager ny identitet med deres DS-modeller uten at de forskjellige størrelsene er nedskalerte kopier av hverandre. Er det virkelig slik at den nye BMW 3-serien skal være toneangivende i de neste syv årene. Bare fremtiden vil gi oss svaret.

Lekkerbisken Samtidig som det kinesiske markedet vokser, begynner endelig Østens bildesign å gjøre seg gjeldene i Europa. Det er en gåte at den ikke har vært verdensledende for lenge siden når Japan og Korea har varemerker som Sony, Japan Victor Company (JVC) og Samsung. Og hvor blir mesteparten av deres produkter produsert? I Europa undres vi på hvordan den samme menneskeslekten også kan designe Toyota Yaris, men snart vil ikke Toyota, Honda, Suzuki, Mazda og Nissan bry seg så mye om hva vi mener. Deres viktigste markeder er USA og Kina. Heldigvis har vi Russland på vår side.

Citroën ds5 ÅRETS COMEBACK Citroën beviser at bil kjøpes med følelser – ikke fornuft. Det betyr ikke at Citroën lager dårlige biler, men at design teller. Deres DS-serie er prestisjeutgavene av merket. De er frekke og moderne. Interiøret er meget tiltalende. Bilene kjører dessuten meget bra og har en tiltalende pris. Hva er så problemet for en stor suksess også i Norge? Jo, evig eies kun et tappert rykte, men glem alt du tenker om gamle Citroën. Dette er moderne velkjørende biler. Gi dem en sjanse. Ta i mot høstens smellvakre nyhet – Citroën DS5.

Se hva som skjer Vi har 20 toneangivende bilprodusenter i verden. I september samles de i Frankfurt. Ikke bare vil det komme sedvanlige nyheter, også usedvanlige godbiter vil bli presentert for offentligheten. Det gjelder for eksempel BMW og deres i3. Glem alt du har sett av elektriske biler tidligere. Glem Think, som nå blir russisk. Glem elbilsuksessen Nissan Leaf. Fortsatt har Europa noe friskt og nytt å by på. Ennå er europeisk design tellende. Utenom Frankfurt-utstillingen er det allerede lansert europeiske bilnyheter som får oss til å gispe av glede. Den nye Land Rover Evoque for eksempel. Nei, den er visst blitt indisk…

Mercedes-Benz a Klasse

TeksT: TOre Bendiksen motor@vestfoldblad.no

FOTO: HuGO lande motor@vestfoldblad.no

FORVENTNINGER Mercedes-Benz A-klasse kommer i ny utgave. Ikke så høyreist som tidligere. Faktisk er A-klasse noe av det mest sportslige vi har sett fra Mercedes-Benz på lenge. Motorene er gjerrige på forbruk, og særlig Renault-dieselmotoren(!) slipper ut lite CO2. Dermed blir A-Klasse prisgunstig i Norge, først som tredørs (Volkswagen Scirocco-konkurrent), deretter femdørs. Bildet viser konseptet. Bilen blir nedtonet i praksis. Den har premiere i Frankfurt om noen uker. Vi gleder oss.


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

motor

- vi gleder oss til

29

toyota Yaris

opel ampera DEN VIKTIGSTE Vi har presentert Opel Ampera tidligere. Den er prøvekjørt og produksjonsklar. Ampera kjører 60 kilometer på batteridrift, men har uendelig rekkevidde hvis du fyller tanken med bensin. Ampera er den nye typen hybridbiler der en rekkeviddeforlenger i form av en bensinmotor produserer strøm til en generator. Ampera kjører med konstant elektrisk drift, og noe hjelp fra bensinmotoren. Er du miljøbevisst er denne bilen for deg. Dessverre bare med fire seter og med lite bagasjerom.

Opel Zafira Tourer FAMILIEBILEN Opel Zafira innførte en ny type kompakt MPV (flerbruksbil) på nittitallet med plass til syv personer. Det ble en stor suksess som konkurrentene kopierte. Opel klarte ikke å følge opp suksessen selv, men hevder nå at de har funnet oppskriften for en ny suksess. Visstnok betyr dette at setene kan vinkles i forskjellige retninger. Dessuten skal setejusteringene være så fleksible at vi får et nytt forhold til frakt av passasjerer i kombinasjon med last. Vi gleder oss.

FOLKEHJELPEN Den lille Toyota Yaris er en favoritt for alle som vil ha en liten bil som alltid virker, enten du er ung eller gammel. Mange som har kjørt bilen liker den spesielle digitale visningen av hastighet og bensintankvolum, som er plassert i midten. Praktisk for Toyota. Høre eller venstreratt spiller ingen rolle, men dette er et konsept de forlater. Yaris får ordinære instrumenter og den nye signaturfronten til Toyota. Bilen er selvsagt enda bedre enn før, og ikke minst er den stilig og elegant. Se opp Polo!

Høsttilbud på tilhengere 1205 S

Praktisk hus og hage tilhenger. Mål: 204x116x35 cm. 13” dekk. Totalvekt 750 kg. Inkl. presenning og nesehjul.

5.990,-

Peugeot 3008 Hybrid

SPar 767,-

Porsche 911 ANAKRONISME Porsche lanserer om noen uker sin nye 911. Motoren henger fortsatt helt bakerst og designen er den samme som i 1963 da konseptet første gang ble vist frem. 911 er sannsynligvis verdens beste sportsbil. Porsche har laget dem slik at du kan bruke 911 hele året. Gi dem bank hele dagen. De bare virker. 911 er gammeldags, og ser ut som en frosk, men vi elsker dem. Dette er premium folkesportsbil. Nå er det tid for en ny utgave. Vi vet hvordan den ser ut selv om ingen har sett den enda.

3205 S

Tilhenger med nedfellbar for- og baklem. Mål: 204x142x35 cm. 13” dekk. Totalvekt 750 kg. Inkl. presenning og nesehjul.

6.990,-

Alle priser i NOK inkl. mva. ekskl. lev.omk. Tilbuddene er gjeldende frem til 31.12.2011. Forbehold for feil.

FAMILIEHYBRID Mange mener at Toyota Prius ikke er tiltalende. Vi kan selvsagt diskutere om Peugeot 3008 er vakrere. Dette er ikke poenget. Derimot er det på tide at Prius utfordres. 3008 Hybrid4 har stopp-startteknikk, du kan kjøre korte distanser med null utslipp, den har jetjager-instrumenter som såkalt ”head up display”, og ikke minst er det relativt god plass i bilen. Forbuket oppgis til 0,38 pr mil og 99 g/km CO2-utslipp. Velkommen til den nye generasjonen familiebiler.

SPar 941,-

3251 TB

Tilhenger med 4 nedfellbare karmer. Mål: 250x142x35 cm. 13” helårsdekk. Totalvekt 1300 kg. Inkl. presenning (ikke vist)

16.490,SPar 1.202,-

2260 SB med tipp

Kraftig varehenger med tipp og nedfellbar for- og baklem. Mål: 258x153x40 cm. 14” dekk. Totalvekt 1300 kg.

17.490,SPar 1.210,-

HengeRE AS

Valleåsen 2 • 3174 Revetal Tlf. 33 06 33 00 • www.hengere.as

www.brenderup.no


30

Vestfold Blad

august 2011

uke 31

motor

Premiumbilen for folk flest Bilforhandler Tim Gjermundsen kan endelig glede seg over å ha fått inn en skinnende Hyundai i40, som han mener setter helt nye standarder for familiebiler. – Dette er bilen som er tilpasset den største kundegruppen, D-segmentet, som Hyundai ikke har tilbudt siden Sonatamodellen, sier Tim Gjermundsen ved Gjermundsen Bilsenter i Sandefjord. Hans klare inntrykk av bilen er en familievennlig bil som oser av kvalitet og luksus, og i motsetning til den tidligere populære Sonata-modellen, kommer i40 både som sedan og stasjonsvogn.

Oser av kvalitet og luksus I følge Hyundai Norge er det typisk for

det norske bilmarkedet at ”alle” skal ha stasjonsvogn, og det er ventet at så mye som 80 prosent av det norske i40-salget vil være stasjonsvogner. Derfor blir også stasjonsvognen lansert først. En målsetting for Hyundai er også å ta en god del av firmabilmarkedet, med nylanseringen. – Dette er premiumbiler til normal pris, en bil for folk flest med en god del ekstra, sier Gjermundsen. Bilforhandleren forteller om sensorer som måler parkeringsplassen, som registrerer avstanden til veikantene og om en

bil som til og med rygger og lukeparkerer for deg.

Komfort og kjøreglede – Dette er bilen for deg som trenger en stor og romslig stasjonsvogn med fokus på komfort og kjøreglede. Samtidig koster det ikke skjorta, vi regner med at utsalgspris vil begynne et sted i underkant av 300.000 kroner. Med utstyret den leveres med ligger den fort rundt 100.000 under konkurrentene, sier han. På listen over tilgjengelig utstyr i en Hyundai i40 finner vi blant annet ventilasjon i forsetene, varme i rattet, automatisk defrostersystem og justerbar bakseterygg i tillegg til panorama soltak, elektrisk parkeringbrems, navigasjonssystem med stor berøringsskjerm og LED kjørelys.

tim Gjermundsen gleder seg nå over å ha den første Hyundai i40 i hus.

TeksT OG FOTO: marianne Henriksen marianne@vestfoldblad.no

HYuanDaI I40 Den nye Hyundai i40 blir priset fra kr. 275.900 kroner med 1,7 liters dieselmotor på 115 hk. toppmodellen med diesel og automat kommer på 412.950 kroner med 136 hk. Den kommer med panorama soltak, filskifte-varsler, skinnseter, navigasjon, ryggekamera, xenonlys, el-sete, to-sone automatisk klimanalegg, avkjølt hanskerom, parkeringssensor, oppvarmet sone for vindusviskere, cruisecontroll, regnsensor og sotete ruter. alle modellene har oppvarmede sidespeil med blinklys, bagasjeromsskjuler, og oppvarmede for- og bakseter. stasjonsvognen er designet og utviklet på Hyundais designsenter i Tyskland og viderefører designspråket «fluidic sculpture» som ble lansert med ix35 og senere fulgt opp av ix20.

Kledde inn Vestfold: Flyplassen i Sandefjord var kledd I Toyota i40 på forsommeren, selv flytårnet hadde gitt tillatelse til full dekor, kunne reisende konstatere på vei til og fra torp.

Hyundai i40 blir en utfordrer både til toyota avensis, ford mondeo og VW Passat. Bilen er 4,7 meter lang og har en bagasjekapasitet på 553 liter med passasjerer i baksetet og 1.719 liter med baksetene nedslått. Vi vil ikke la være å nevne alle de små skjulte rommene for oppbevaring, og systemet for feste av handlebager i bagasjerommet.


Vestfold Blad

august 2011

annonser 31

uke 31

815 32 815 - www.biltema.no

Yosemite ATB 26” 21 gir ATB for by- og landeveisykling. Rammehøyde: 47 cm. Gir: 21, Shimano TY. Brems: V-brems. (27-1099)

749,montert: 949,-

12/230 V Kapasitet: 24 liter

349,inkl. AC/DC-adapter

Kjøle-/varmeboks

Stabil boks for midlertidig oppbevaring av mat/drikke som skal holdes kald eller varm. Med 1 avtakbar skillevegg. AC/DC-adapter medfølger. Kapasitet: 24 l. Mål: 30 x 50 x 40 cm. Vekt: 5 kg. 12/230 V. (14-219)

ARENDAL - BODØ - BRYNE - BÆRUM - BERGEN (SANDSLI, ÅSANE) - EGERSUND - ELVERUM - FAUSKE - FINNSNES - FLISA - FOLLO (SOFIEMYR) - FREDRIKSTAD - FØRDE - GJØVIK - GOL - HAMAR - HARSTAD - HAUGESUND HØNEFOSS - KARMØY (ÅKRA) - KONGSBERG - KRISTIANSAND - KRISTIANSUND - LIER - MJØNDALEN - MO I RANA - MOLDE - MOSS - NAMSOS - NARVIK - OSLO - SANDEFJORD - SANDNES - SARPSBORG - SKIEN - SKJETTEN STEINKJER - STORD - TROMSØ - TRONDHEIM - TØNSBERG - ULSTEINVIK - ÅLESUND


32

annonser

GARASJE-

Vestfold Blad

august 2011

! s s e s k su

• Best på pris og sikker • Rask levering og • Vegger takstoler blir løftet på plass av oss Vi bistår også med: • Søknad • Ferdigstillelse

NÅ!

Dobbel

VINN EN BIL

Over 100 solgte GARASJER!

*Med på kjøpet kan du være den heldige vinneren av en Volvo V50 – til en verdi av 300.000,Kriterie: Trekning ved 200 solgte garasjer i 2011

Vi nærmer oss trekning av bil – DU kan bli den heldige vinner!

Ko nt a k t o ss : p o st @ p ro d u x . n o • T l f. 9 2 0 1 6 5 1 0 / 3 3 4 4 1 3 1 1

uke 31


Vestfold Blad

august 2011

annonser 33

uke 31

Amfi – Norges største senterfamilie

AUGUST TILBUD 50% PÅ UTVALGTE VASER

før 639,-

319,50

før 838,-

Nå 419,-

FLOTTE SOMMERDEKORASJONER!

før 606,-

303,-

Lekre håndmalte kvalitetsprodukter

“MOMSFRI” MÅNED PÅ SOLAVSKJERMING NYHETER STRØMMER INN HVER MÅNED!

÷25% Gratis befaring og montering. 7 års garanti på markiser.

Kom innom for en hyggelig prat.

Larviks flotteste kjøpesenter – midt i sentrum Åpent: 9-20 (18) • Vinmonopolet: mandag-torsdag 10-18, fredag 9-18, Lørdag 9-15 • amfi.no


34

annonser

Vestfold Blad

august 2011

uke 31

En handel du skal leve med

Skrim-Omholtfjell

Høystandard hytte. Hytta ligger solrikt og flott til i åpent og lyst terreng. 26 kvm tvstue og sov. på hems i tillegg til p-rom/bra.

Prisant. kr 2 970 000,Omkostninger: P-rom/bra: Ant. soverom: Byggeår: Tomt:

ca. 2,7% ca. 88/106 kvm. 3 2004 Punktfestet tomt

Hyttas beliggenhet er i stille og rolige omgivelser i nærhet av Bjørkelundvannet. Adresse: Finnkode: Kontakt: Telefon: Visning:

Skrim-Omholtfjell 3648 Passebekk 27428433 Arnfinn H. Sørhaug 33 48 35 19 / 905 93 481 Søndag 7/8 kl 13.00 OPPKJØRING SKRIM SYD!

Motta visningspåminnelse. Send "em1 490056" til 2140.

eiendomsmegler1.no

Lifjell

Hytte med anneks 100m fra skitrekket. Bilvei helt frem-innlagt strøm og vann. Hytte med anneks på Lifjell 100m fra skitrekket.Hytta har innlagt vann og strøm og bilvei helt frem.

Prisant. kr 1 320 000,Omkostninger: P-rom/bra: Ant. soverom: Byggeår: Tomt:

ca. 2,7% -ca. 57/ kvm. 3 1964Påbygd 1994 1 430 kvm.

Hytta har en fin beliggenhet kun 100m fra skitrekket. Hytta holder en normaø god standard. Adresse: Finnkode: Kontakt: Telefon: Visning:

Lifjell 22064648 Eva Kirstine Mathisen 33 48 35 13 / 976 63 403 Lør 6. aug. 14:00-15:00 Søn 7. aug. 14:00-15:00

Motta visningspåminnelse. Send "em1 440778" til 2140.

eiendomsmegler1.no


Vestfold Blad

august 2011

annonser 35

uke 31

En handel du skal leve med

SANDEFJORD

Mosserød-tiltalende nyoppført enebolig-2 flislagte bad - 3 soverom

VISNING

Lyst på en ny enebolig i et populært boligområde ? Flytt rett inn.

Prisant. kr 2 900 000,Omkostninger: P-rom/bra: Ant. soverom: Byggeår: Tomt:

ca. 2,7% ca. 142/142 kvm. 3 2011 636 kvm. Eiertomt.

Lyst og pent - 2 flislagte bad - 3 soverom - store stuer - loftsstue Adresse: Finnkode: Kontakt: Telefon: Visning:

Ringveien 27 29745952 Einar Tangen 33 48 35 14 / 901 72 801 Torsdg. 4/8 kl. 17.00 velkommen.

Motta visningspåminnelse. Send "em1 519904" til 2140.

eiendomsmegler1.no

eiendomsmegler1.no

HORTEN • STORGT 26/28 • TLF 33 03 18 18

En handel du skal leve med

Tom Lund Eiendomsmegler Tlf. 91 36 32 77

Horten/Åsen Terr.

Mona Langangen Eiendomsmegler Tlf. 95 27 04 88

Thomas Olsen Eiendomsmegler Tlf. 93 45 79 02

Truls Romdahl Eiendomsmegler Tlf. 91 32 02 30

1 etg m 2 sov, balk. og sjøgløtt. Oppvarming inkl i fellesutgifter! Prisant. kr 1 090 000,Andel fellesgj.: Totalt: Omkostninger: Felleskostnad: P-rom/bra: Etasje: Byggeår: Eierform:

kr 195 948,kr 1 285 948,- + omk. kr 5 332,kr 3 850,- pr. mnd. ca. 63/63 kvm. 1 1949 Andel

Adresse: Kontakt:

Åsen Terrasse 1 A Truls Romdahl Eiendomsmegler/Avd. Leder 913 20 230 Lør 6. aug. 12:00-13:00

Telefon: Visning:

eiendomsmegler1.no

la flest mulig se din boligannonse! 90.000 husstander får Vestfold Blad hver uke. spør din megler om annonsering i vestfold blad.

Mange potensielle kjøpere i hele fylket!


36

annonser

Vestfold Blad

august 2011

uke 31

rubrikkannonser

selges audi a4 1,6 selges, 98 mod, 276000 km, eu-ok, årsavgift betalt, hel og pen. 28000k. tlf. 922 16 023 Barnesykkel, Crescent, turkis, meget lite brukt, kr 700,-. tlf. 924 32 263

Ladeutstyr, lee, deluxe reloading kit med vekt og diverse, kr 2000,-. tlf. 924 32 263 norgesglass, 1/2 liter,1 lliter, 2 liter, kr 25,- pr. stk. tlf. 934 59 250 odd nerdrum, selvportrett, litografi, 90 eks. selges til høystbydende. tlf. 924 32 263

sitte gressklipper, ariens kr 1300,-. tlf. 970 44 118 sitte gressklipper, stiga, kr 2000,-. tlf. 970 44 118 skinnsofa, Hvit, lav toseter, dansk designer kr 5000,-. tlf. 924 32 263

Cherox/slagstøvler, istr23, selges kr 75 pr stk. ubrukte tøffler m/motiv kr 25,-. tlf. 950 33 168

Parkdresser til gutt, pent brukt i str 86-98 selges kr 75 pr stk. tlf. 950 33 168

trommemaskin, alesis, kr 700,-. tlf. 924 32 263

JØtuL oVn - f3, rim. vedovn med gulvplate. kr 500,-. tlf. 915 97 485

motor/veteranbil-blader, og bøker. amerikanske bilskilt. tlf. 954 23 742

tørketrommel, miele, dyreste modell, så å si ubrukt kr 7000,-. tlf. 924 32 263

Kamin for rett vegg, eldre kamin kr 300,-. tlf. 905 55 171

Kiddo tripp trapp stol, i kirsebær farget, kr 600,-. tlf. 412 82 197

fiskefat, i sølvplett med lokk kr 150,-. tlf. 334 76 231

Kjøkkeninnredning, syreb.kjøkkeninnr. 23 skapd. 8 skuffer, karusell, uttrekksfjæl. tlf. 995 27 856

sengebeskytter, lite brukt,fra barnasHus, kr 100,-. tlf. 950 33 168

Kommode, l.86 h 68 i heltre kr 550,nesten ny. tlf. 334 76 231

moped, 2000 mod. med bagsrsjekoffert og hjelm. kr 5000,-. tlf. 920 13 995

Prøve golf billig?, komplett slazenger golfsett med bag og tralle kr 800,-. tlf. 913 31 962

Gamelt kjøkkenbord, furu bein m/mørk pespatextopp og en skuff 69x107 kr 200. tlf. 993 25 332

treningsapperat, ab-doer promodell m/to vhs filmer er nesten lik de nye. kr 500,-. tlf. 993 25 332

Guttesykkel Firefly, pent brukt. passer for gutt 6-10 år. Høystbyd over kr 500. tlf. 936 22 928

Vera gassovn, vera gassovn som ny kr 500,-. tlf. 913 01 638

Kaffeservice, tysk kaffeservice til 10 per. kr 500,-. tlf. 993 25 332 Kjøkkenstoler, grønn malt rygg og bein, solid tresete 4 stoler til kr 300,-. tlf. 993 25 332

Liten gammel kommode, m/tre skuffer mørk brun beiset pent brukt kr 300,-. tlf. 993 25 332

Weber gassgrill , Weber gassgrill m / 10 kg beholder god som ny. kr 1.500,- tlf. 913 01 638 fiskefat, fiskefat i sølvplett med lokk kr 150,- tlf. 334 76 231 Ikea sovebenk, sovebrisk m/skuffer under kr 150.-. tlf. 334 50 066

Ørelappstoler i skinn, 2 ørelappstoler i skinn selges kr 1 000,-. tlf. 906 44 290

Ønskes kjøpt snurredass, Ønsker å kjøpe vifte til avtrekk for snurredass. tlf. 905 82 729 skifer ønskes kjøpt, skifer (bruddskifer) ønskes kjøpt.. tlf. 334 07 950

Ønskes leid Leilighet, leid i Horten av rolig student. maks 5000 pr. mnd. tlf. 476 29 280

maritime antikviteter, div.antikv. må sees selges helst samlet i sandefjord. tlf. 334 50 066

Registrer din rubrikkannonse GratIs på nett! - www.vestfoldblad.no Kunngjøringer

stilling ledig

SANDEFJORD KOMMUNE

SANDEFJORD KOMMUNE Forenkle planlegging – skape vekst – bevare natur

KUNNGJØRINGER

REGIONAL PLAN FOR BÆREKRAFTIG AREALPOLITIKK

MIDTÅSEN Søndag 7. august vil hovedbygningen være åpen for visning hver time mellom kl. 12.00-15.00

BARNEVERNVAKTA Mandag-torsdag Fredag-lørdag Søndag

Tlf. 33 31 02 03

kl. 17.00–24.00 kl. 18.00–03.00 kl. 18.00–24.00

Vestfold fylkeskommune, i samarbeid med kommunene og Fylkesmannen, utarbeider ”Regional plan for bærekraftig arealpolitikk”. Planen skal gi føringer for lokalisering av nye boliger og næringsområder, utvikling av byer, tettsteder, jernbane, kollektivtrafikk og veger. Ulike hensyn skal veies opp mot hverandre slik at vi utvikler fylket på en bærekraftig måte.

Bakvaktberedskap ved behov for akutt bistand på natt, dagtid, helg og høytider.

Planarbeidet er hjemlet i plan- og bygningsloven, kapittel 8. Fylkestinget har vedtatt program for planarbeidet. Planforslaget skal, etter forventet fremdrift, sendes på høring nyåret 2012.

Yter øyeblikkelig hjelp til barn, unge og deres foresatte. Beredskap også utenom åpningstider ved behov for akutt bistand.

Ønsker du informasjon under prosessen, send forespørsel og e-postadresse til prosjektkoordinator Rune Kippersund: runek@vfk.no

Sandefjordsveien 3 - pb 2025 - 3202 Sandefjord. Telefon: 33 41 60 00 - Fax 33 41 60 01 www.sandefjord.kommune.no

Mer informasjon på www.regional.vfk.no

MORSMÅLSLÆRERE

i grunnskolen (2. gangs utlysning) Språkgrupper: kroatisk 9 %, farsi 8 %, tyrkisk/turkmensk 31 %, vietnamesisk 120 % og somalisk 50 % Tiltredelse snarest Spørsmål om stillingene kan rettes til: Bjørn Stensrud, tlf. 33 41 66 89 Søknadsfrist: 12.08.11. For fullstendig utlysning og søknadsskjema se www.sandefjord.kommune.no

Underholdning

la flest mulig se din annonse! 90.000 husstander får Vestfold Blad hver uke.

PASSER DE FLESTE HENGERTYPER • markedsleder • 3 års garanti WWW.jaxal.no

TILHENGERTOPPER

Valleåsen 2, 3174 Revetal Tlf. 33 06 33 00

kontakt oss i dag ring 33 46 20 00


Vestfold Blad

august 2011

annonser 37

uke 31

G L A V T U E T S R Ø T S ET AV NORGES GERE!

I L L I B T R Æ HAR ALDRI V

SOMMERKOTELETTER

39 Coop. Ca 2 kg. Pr kg

NAKKEKOTELETTER

SVINEKOTELETTER

90

GRILLFILET

39

69

119

YTREFILET AV SVIN

NAKKEFILET

INDREFILET AV SVIN

Coop. Ca 800 g. Pr kg

90

Krydrede. Coop. Ca 400 g. Pr kg

90

Hvitløk- og urtemarinert. Finsbråten. Pr kg

Marinert med mango og chili. Coop. Pr kg

119

Appelsinkrydret. Gilde. Pr kg

119

199

SPARERIBS

SVIN INDREFILET

SVIN INDREFILET

Marinert. Coop. 800 g. Pr pk

84 Pr kg 106,13

90

Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler! coop.no

159 Urtemarinert. Gilde. Pr kg

Med bacon. Coop. Ca 450 g. Pr kg

179 Marinert. Coop. Pr kg

Sandefjord 9-21 (9-20)

Fokserød 33 42 12 50

Gratis parkering • Kafeteria • Coop Kiosk Kommisjonær for Norsk Tipping og Rikstoto

Forbehold om utsolgt og trykkfeil.


Vestfold Blad

38

august 2011

uke 31

FREDAG 5. AUGUST

07.55 Frilandshagen (r) 08.25 Migrapolis (r) 09.30 Dallas (r) 10.15 Sommeråpent (r) 11.00 Verdensarven (r) 11.15 Kjærlighetshagen (r) 12.40 Berlin, Berlin (r) 13.05 Niklas’ mat (r) 13.30 Lisa Goes to Hollywood (r) 14.00 Hvilket liv! (r) 14.30 I Zlatans fotspor (r) 15.00 Derrick (r) 16.00 Sommeråpent (r) 16.45 Ut i nærturen (r) 17.00 Krøniken (r)

18.00 Oddasat – nyheter på samisk 18.05 Nyheter på tegnspråk For hørselshemmede.

18.10 Tilbake til 90-tallet (r)

1992. Ved hjelp av NRKs rikholdige arkiv skal vi i kveld reise tilbake til året 1992.

18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.30 På vei til Malung

(4) Sv. underholdningsserie. Dansebanduka i Malung er høydepunktet for mange svensker. Med førti tusen gjester og sju tusen dansere hver kveld, er Folkets Park i Orrskogen smekkfull.

20.00 Friidrett: Diamond League fra London

Første dag, direkte. Kommentatorer: KarenMarie Ellefsen og Lars Lystad.

22.00 Landsskytterstevnet

Texas på Landsskytterstevnet. I dag kårer vi Norges raskeste og mest treffsikre skyttere – og de er fantastiske! På arenaen i Bodø: Carina Olset, Andreas Stabrun Smith og Ola Lunde.

23.00 Kveldsnytt

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon.

23.15-00.55 Kalde spor

Br. krimserie. En gammel mann tilstår tolv drap like før han selv blir tatt av dage. Boyd og hans team tar fatt på en uvanlig etterforskning og nøster opp forhold rundt dødsfallene, som alle fant sted på 60- og 70-tallet.

21.40: Mord og mysterier 06.30 TV 2 Junior 06.31 Louie 06.37 Penelope 06.43 Lille Brunbjørn 06.46 Den magiske karusellen 06.58 Manon 07.05 Trillingsøstrene 07.12 Bakgårdsgjengen 07.35 Skyland 08.00 Nyhetsmorgen 09.00 Nyhetene 09.10 Bonanza (r) 10.10 Hotel Cæsar (r) 10.40 QuizShow 11.30 Mixed Signals 12.00 Norway Cup 2011 (r) 12.55 Kyle XY 13.50 Home and Away (r) 14.20 Glee (r) 15.10 Glee (r) 16.00 Home and Away 16.30 Venner for livet (r) 17.00 Mang slags kjærlighet 17.30 That '70s Show (r)

18.00 Hos Martin (r) (8) Norsk komiserie.

18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Norway Cup 2011 20.00 Sommertid med Sarah og Øyvind (21) Norsk underholdning.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.40 Mord og mysterier

(1) Br. spenningsserie. I forrige episode kunne vi se at Tom Barnaby pensjonerte seg, og overlot politiinspektør-jobben til sitt søskenbarn, John Barnaby. Nå står Johns første drapsetterforskning i Midsomer for tur. Del 1 av 2.

22.40 Mord og mysterier (2) Br. spenningsserie.

23.45 Beverly Hills purk II

Am. actionkomedie fra 1987. I rollene: Eddie Murphy, Judge Reinhold, John Ashton, Brigitte Nielsen. Regi: Tony Scott. (15 år)

01.45 Jade

Am. thriller fra 1995. Regi: William Friedkin. (18 år)

03.35 Sportsnyhetene 03.50 Været (r) 04.00-04.30 Sonen

Am. musikkdokumentar.

21.00 Nyheter 21.15 Nurse Jackie (r) (1) Am. dramaserie.

21.40 Venus

Br. komedie fra 2006. Regi: Roger Michell. (11 år)

23.10 På dypet av Stillehavet (r) 00.05 Ei rituell verd (r) 00.50 Hurtigruten (r) 01.20-03.50 Hurtigruten (r)

19.30 De kaller oss artister (r) (2) Sv. dokumentarserie. Vi møter sangeren og låtskriveren Bjørn Skifs. 20.00 Mitt heftige bryllaup (r) Br. dokumentar. 20.50 Kongelige på sjekker'n (r) Br. dokumentar. 21.45 Standup med Russell Howard Br. standupshow. 22.00 Star Wars: Episode II – Klonene angriper Am. actioneventyr fra 2002. I rollene: Hayden Christensen, Natalie Portman, Ewan McGregor, Samuel L. Jackson, Christopher Lee. Regi: George Lucas. (11 år) 00.15 Ein idiot på tur (r) 01.00 Nattsending

06.00 The Planet's Funniest Animals (r) 06.25 The Planet's Funniest Animals (r) 06.50 Sister, Sister (r) 07.15 Sister, Sister (r) 07.40 Et nytt liv på landet (r) 08.25 Wipeout (r) 09.15 America's Funniest Home Videos (r) 09.35 America's Funniest Home Videos (r) 10.00 Grensevakten (r) 10.25 I kulissene på Biler 2 (r) 11.15 Ekstrem rengjøring (r) 11.45 Glamour 12.10 Drømmedesign (r) 13.10 Et nytt liv på landet (r) 14.10 Real Housewives of Orange County 15.10 One Tree Hill 16.05 Wipeout (r) 17.00 The War at Home (r) 17.30 Christine 18.00 The Big Bang Theory (r) 18.25 America's Funniest Home Videos (r) 18.55 Grensevakten (r) 19.30 So You Think You Can Dance 21.30 The Ring Am. grøsserthriller fra 2002. 23.45 The Graham Norton Show (r) 00.45 CSI: Miami (r) 01.40 Invasjonen Am. thriller fra 2007. 03.30 CSI: NY (r) 04.25 Nattsending

06.30 Drømmehagen (r) 07.00 Sommermorgen 10.00 Diverse sendinger 11.10 Den rosa panteren (r) 11.20 Den rosa panteren 11.30 SvampeBob (r) 11.55 Mighty B (r) 12.20 Sigve og Haifinn (r) 12.30 Superstrekar 14.30 Martin Morgen (r) 14.45 Teddy United (r) 15.05 Romnautene (r) 15.20 iCarly (r) 15.45 iCarly (r) 16.10 M.I. High (r) 16.35 Zorro (r) 17.00 Min galaktiske forsvarer (r) 17.15 Lillys øy (r) 17.30 Drømmehagen (r) 18.00 Skrimmel Skrammel (r) 18.25 Sauen Shaun (r) 18.35 Madagaskarpingvinene 18.50 Brødrene Dalton 19.00-19.25 Helt hekta (r)

07.20 Morgensending 10.20 Charmed (r) 11.15 Gilmore Girls (r) 12.10 Legene (r) 13.00 The Rachael Ray Show (r) 14.00 Judge Judy (r) 14.30 Judge Judy 15.00 En, to, tre – oppussing! (r) 16.00 Tori & Dean: Bryllupsfikserne 17.00 Bli ny: mor og datter (r) 17.30 Unge mødre (r) 18.00 Gilmore Girls (r) 19.00 Charmed (r) 20.00 Ugly Betty 21.00 Dødbringende mistanke Am. thriller fra 2008. (15 år) 22.35 Jakten på den 6. sans – Int. (r) 23.35 Cold Case (r) 00.35 Medium 01.25 Ghost Whisperer (r) 02.15 Nattsending

06.00 Webster 06.30 Blush (r) 07.00 Tvins 2011 08.30 Dr. Phil (r) 09.20 Nanny (r) 09.50 The Loop 10.15 I gode og onde dager 11.05 Dr. Phil (r) 12.00 Modell for en dag (r) 13.00 Oprah (r) 14.00 Alle elsker Raymond (r) 14.30 The Loop 15.00 Designerspirene USA (r) 16.00 Hell's Kitchen USA (r) 17.00 Kongen av Queens (r) 17.30 Alle elsker Raymond (r) 18.00 Two and a Half Men (r) 18.30 NCIS 19.30 Gordon Ramsay rydder opp (r) 20.30 Mike & Molly (r) 21.00 Hot in Cleveland (r) 21.30 Little Nicky Am. eventyrkomedie fra 2000.

23.10 Beowulf

Am. animasjon fra 2007. 01.15 NCIS (r) 02.10 Sixty Six Fr./br. dramakomedie fra 2006. 03.55 Akutten (r) 04.45 Sit Down, Shut Up (r) 05.10 Livet i Alaska (r) 05.55-06.00 Viasats verden

06.05 Morgensending 11.35 Frasier (r) 12.00 Frasier (r) 12.30 M*A*S*H (r) 13.00 M*A*S*H (r) 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Malcolm i midten (r) 15.00 MacGyver (r) 16.00 South Park (r) 16.30 South Park (r) 17.00 Baywatch Hawaii (r) 18.00 Amazing Race (r) 19.00 Gene Simmons 19.30 Gene Simmons 20.00 Due South 21.00 Days of Thunder Am. actiondrama fra 1990. 23.05 The Shield (r) 24.00 Eksplosive liv (r) 00.55 Sons of Anarchy (r) 01.50 South Park (r) 02.20 South Park (r) 02.50 Frasier (r) 03.15 Nattsending

06.00 Morgensending 12.30 Kongen av Queens (r) 13.00 Drew Carey Show (r) 13.30 The Fresh Prince of Bel-Air (r) 14.00 Familien Griffin (r) 14.30 Simpsons (r) 15.00 Simpsons (r) 15.30 The Fresh Prince of Bel-Air 16.00 Kongen av Queens (r) 16.30 Fear Factor USA (r) 17.30 Ice Road Truckers (r) 18.30 Familien Griffin (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Cops (r) 20.30 Verdens villeste politivideoer (r) 21.30 The Scorpion King 2: Rise of a Warrior Am. action fra 2008. 23.35 Simone 01.40 Nattsending

©Universum

20.00: Friidrett: Diamond League fra ...

13.30 Den nordiske trebåten (r) 14.30 Hurtigruten (r) 14.55 Hurtigruten (r) 17.35 In Treatment (r) 18.00 Nyheter 18.01 Dagsnytt atten 19.00 Kos og kaos (r) 19.30 Håkon & Haffners byggeklosser (r) 20.00 Carpenters - en bittersøt pophistorie (r)

LØRDAG 6. AUGUST

15.25 15.45 17.30 18.00

Hurtigruten (r) Hurtigruten (r) På tro og Are (r) Trav

V75 Klosterskogen travbane. V75 med sport og underholdning fra Klosterskogen travbane i Skien.

18.10 Herskapelig redningsaksjon (r) (6) Br. livsstilsserie.

19.00 Dagsrevyen 19.30 Lotto-trekning 19.40 Etter at du dro (4) Br. komiserie.

20.10 Hege og Øivind «Sammen igjen» (r) Underholdningsprogram.

21.25 Tess av slekta D'Ubervilles

(1) Br. miniserie. Serien er basert på en kjent roman fra 1891 av Thomas Hardy. Den ærbare fattigjenta Tess er født inn i en familie som finner ut at de har rike og mektige slektninger.

22.15 Hammond møter Moss

Br. dokumentar. Den kjente Top Gear-programlederen Richard Hammond møter en annen britisk legende, racerkjøreren Sir Stirling Moss. Begge kolliderte i høy fart og ble alvorlig skadd.

23.10 Kveldsnytt 23.25 Avsløringen

Am. drama fra 2006. En historie basert på et av de største sikkerhetsbruddene i USA. I rollene: Chris Cooper, Ryan Phillippe, Laura Linney. Regi: Billy Ray. (11 år)

01.10 Svensker er mennesker (r) 01.45 Dansefot jukeboks m/chat 04.00-06.30 Country jukeboks u/chat

22.45: Because I Said So 06.30 TV 2 Junior 06.31 Louie 06.37 Penelope 06.43 Lille Brunbjørn 06.46 Den magiske karusellen 06.58 Manon 07.05 Trillingsøstrene 07.12 Bakgårdsgjengen 07.35 Skyland 08.00 Nyhetsmorgen 09.00 Nyhetene 09.10 Bonanza (r) 10.10 Eli Stone (r) 11.05 Eks-listen (r) 12.00 Sommertid med Sarah og Øyvind (r) 13.00 Sommertid med Sarah og Øyvind (r) 14.00 Lurt av Karlsen (r) 14.30 Norway Cup 2011 (r) 15.30 Norway Cup 2011: Finale jenter 19 Direkte. 16.45 Norway Cup 2011: Mellom finalene 17.00 Norway Cup 2011: Finale gutter 16 Direkte.

Am. western fra 1970.

23.00 En artisthimmel full av stjerner (r) 23.55 Hurtigruten (r) 00.15-01.55 Hurtigruten (r)

18.05 Norway Cup 2011: Finaler – Oppsummering

06.00 Webster 06.30 Blush (r) 07.00 Tvins 2011 08.30 Come Dine With Me 09.00 Come Dine With Me 09.30 Dr. Phil (r) 10.20 Drop Dead Diva 11.15 Veien til seier Am. drama fra 2001. 13.05 Hellstrøm rydder opp (r) 14.05 Gordon Ramsays favorittrestauranter (r) 15.05 Parenthood

16.00 16.30 17.00 17.30 18.00 18.30 19.00

My Boys (r) According to Jim (r) According to Jim (r) Kongen av Queens (r) Kongen av Queens (r) The Middle (r) Superman II

Br. actioneventyr fra 1980.

21.30 Midt i siktet

Am. actionkomedie fra 1990. 23.35 Friday Night Lights Am. action fra 2004. 01.45 Underfunded Kan. dramakomedie fra 2006. 03.25 Akutten (r) 04.25 Robinsonekspedisjonen 2010 (r) 05.35-06.00 Style Her Famous (r)

Dagens finaler i Norway Cup 2011.

18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Allsang på grensen (r)

(7) Underholdningsprogram. Gjesteprogramleder er Bjarne Brøndbo.

20.00 Gylne tider (r)

(7) Norsk underholdningsprogram.

21.00 Nyhetene 21.15 Været 21.20 Sportsnyhetene 21.40 En vakker dag

(5) Norsk underholdningsprogram. Sigvart Dagsland, Ane Dahl Torp og Jørgen Skavlan, gjester Bjørn Eidsvåg i dag.

22.45 Because I Said So

Am. romantisk komedie fra 2007. I rollene: Diane Keaton, Mandy Moore, Gabriel Macht. Regi: Michael Lehmann. (11 år)

00.45 Angiverens lønn

Am. drama fra 1973. (15 år)

02.40 Dødelig virus (r) 03.30 Sportsnyhetene (r) 03.45 Været (r) 03.55-04.25 Sonen

19.30 Millionær i forkledning (r) (2) Am. dokumentarserie. 20.15 Sketsj-show (r) Br. humor. 20.45 X-Fighters Direkte fra Poznan. 22.15 Star Wars Episode III: Sithene tar hevn Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith. Am. science fiction fra 2005. I rollene: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman, Samuel L. Jackson, Christopher Lee. Regi: George Lucas. (11 år) 00.30 Rude Tube (r) 00.55 Ekstremfiske (r) 01.40 Svisj 03.00 Svisj gull 04.00-06.00 Svisj

06.30 Drømmehagen (r) 07.00 Sommermorgen 10.00 iCarly (r) 10.20 Neds skoleguide (r) 10.50 Nettjenter (r) 11.15 Kårni og Børni (r) 11.30 Ponniskolen 12.00 Roy (r) 12.30 Superstreker 14.30 Martin Morgen (r) 14.45 Teddy United (r) 15.10 Min galaktiske forsvarer (r) 15.25 Tricky TV (r) 15.45 Tricky TV (r) 16.10 Ville dyr (r) 16.40 Pat og Stan (r) 16.50 Dex Hamilton (r) 17.15 Viva Piñata (r) 17.30 Drømmehagen (r) 18.00 Fugleveien 3 (r) 18.10 Willy Nilsen på camping (r) 18.30 Marvo 18.35 Danseakademiet 19.00-19.25 Danseakademiet Austr. dramaserie.

07.15 Morgensending 11.15 Tori & Dean: Bryllupsfikserne (r) 12.10 Hus til salgs – Australia (r) 13.15 Fra shabby til chic butikk (r) 14.30 Judge Judy (r) 15.00 Judge Judy (r) 15.30 Judge Judy (r) 16.00 Jamie slanker USA (r) 17.00 Hvordan se bra ut naken (r) 18.05 Slank til bryllupet (r) 18.55 Lille frøken perfekt (r) 19.55 Sofias engler (r) 21.00 Invasjonen Am. thriller fra 2007. (15 år) 22.55 Wacotragediens ofre 24.00 Satisfaction 00.55 Hjemsøkt 01.45 Cold Case (r) 02.35 Nattsending

11.15 Morgensending 13.00 South Park (r) 13.30 South Park (r) 14.00 Cleveland Show (r) 14.30 Cleveland Show (r) 15.00 The Cut (r) 15.30 The Cut (r) 16.00 The Cut (r) 16.30 The Cut (r) 17.00 Knuserne (r) 17.30 Alligatorjegerne (r) 18.30 Golden Goal (r) 19.00 Zebra Grand Prix (r) 20.00 Monty Python's Flying Circus (r) 20.35 Monty Python's Flying Circus (r) 21.10 Chasing Amy Am. romantisk dramakomedie fra 1997. (15 år) 23.20 Rosemary's Baby Am. skrekkfilm fra 1968. (15 år) 02.00 RAW Wrestling 02.55 South Park (r) 03.25 South Park (r) 03.55 Nattsending

06.00 Morgensending 12.00 Tryllekunstens hemmelighet (r) 13.00 Community (r) 13.30 Coach (r) 14.00 Coach (r) 14.30 Seinfeld (r) 15.30 Nordsjøliv (r) 16.30 Fear Factor USA (r) 17.25 A-Team 18.25 Bli Formel 1-sjåfør (r) 18.55 Community 19.25 The Gadget Show 20.00 Cops (r) 20.30 NCIS 21.30 Dansken & Fingern (r) 22.30 We are Marshall Am. sportsdrama fra 2006. 01.00 Mad TV 01.55 Saturday Night Live (r) 02.45 New York Undercover (r) 03.30 Cops (r) 03.55 Nattsending

©Universum

21.25: Tess av slekta D'Ubervilles 07.10 Disneytimen (r) 08.05 Saras kjøkken (r) 08.35 Den siste lensgreven (r) 09.05 Spanske fristelser 09.35 Norge rundt (r) 10.00 Sommeråpent (r) 10.45 Sommeråpent (r) 11.30 Köping Hillbillies (r) 12.00 Mirakelet i dyrehagen (r) 12.45 Operasjon sjøsprøyt 14.00 Folk (r) 14.30 Mat i Norden (r) 15.00 Norges eldste fjell (r) 15.30 Friidrett: Diamond League fra London2. dag. Kommentatorer: Karen-Marie Ellefsen og Lars Lystad. 17.30 Muntre glimt fra «Smil til det skjulte kamera» 17.40 Luksus i ørkenen (r)

18.45 Ei rituell verd (r) 19.30 Bruce Springsteen – jakten på den perfekte lyd (r) 21.00 Nyheter 21.10 Sierra Torrida

06.00 The Planet's Funniest Animals (r) 06.25 The Planet's Funniest Animals (r) 06.50 The Planet's Funniest Animals (r) 07.15 The Planet's Funniest Animals (r) 07.40 Clueless (r) 08.05 Clueless (r) 08.30 Clueless (r) 08.55 Under samme tak (r) 09.25 Under samme tak (r) 09.50 Greatest American Dog (r) 10.55 Dyrlegen på Bondi Beach (r) 11.25 Grensevakten (r) 11.55 Grensevakten (r) 12.25 Grensevakten (r) 12.55 Grensevakten (r) 13.25 Grensevakten (r) 13.55 Hit og dit (r) 14.55 Verdens strengeste foreldre (r) 16.00 Bortskjemte tenåringer (r) 16.30 Magikerne (r) 17.30 Camping på Öland (r) 18.30 Melissa & Joey (r) 19.00 Cougar Town (r) 19.30 So You Think You Can Dance 20.30 Rookie Blue (r) 21.30 Cocktail Am. romantisk komedie fra 1988. 23.30 Castle (r) 00.25 Grace Is Gone Am. drama. 02.00 CSI: Miami (r) 02.45 Nattsending


Vestfold Blad

august 2011

uke 31

39

SØNDAG 7. AUGUST

07.05 Jo Jos sirkus (r) 07.30 Dyreklinikken (r) 08.00 Kvinnen med apene (r) 09.00 Nærkontakt med Canada (r) 09.30 I sørhellinga (r) 10.00 Sommeråpent (r) 10.45 Sommeråpent (r) 11.30 Det søte sommerliv 12.00 Oscarshall – et kongelig smykke (r) 12.40 Lassie (r) 14.15 Den nordiske trebåten (r) 15.15 4-4-2: 1. div. HamKam – Løv-HamDirekte fra Briskeby gressbane. 17.30 Åpen himmel (r)

18.00 Tre menn i en båt (r) (1) Dokumentar.

19.00 Dagsrevyen 19.30 Sportsrevyen 19.45 Jens – turmann og tegner (r)

Dokumentar. Jens Aasmundstad fra Stathelle i Bamble har gjennom sitt mangeårige turliv skrevet ned opplevelsene sine i turdagbøker.

20.10 Skiskyting: Mestermøte i Püttlingen 21.10 Der ingen skulle tru at nokon kunne bu (r) (5) Norsk dokumentarserie.

21.40 Kriminalsjef Foyle (r)

(15) Bleak Midwinter. Br. krimserie. I desember 1942 blir inspektør Foyle bedt om å etterforske en dødsulykke i en våpenfabrikk hvor en kvinne ble drept.

23.15 Kveldsnytt 23.35 Rallycross

EM-runde fra Belgia.

18.00: Sommerhytta 06.30 TV 2 Junior 06.31 Louie 06.37 Penelope 06.43 Lille Brunbjørn 06.46 Den magiske karusellen 06.58 Manon 07.05 Trillingsøstrene 07.12 Bakgårdsgjengen 07.35 Skyland 08.00 Nyhetsmorgen 09.00 Nyhetene 09.10 Bonanza (r) 10.10 Eli Stone (r) 11.05 Eks-listen (r) 12.00 Eks-listen (r) 13.00 USAs verste bilfører 14.00 Lurt av Karlsen (r) 14.30 Aquamarine 16.30 Sport & SpillVi gir deg de heteste spilltipsene foran helgens serierunde. 17.00 En vakker dag (r)

01.05 Det første steget (r) 01.35 Blues jukeboks 04.00-06.27 Norsk på norsk jukeboks

22.15 Wilhelm Friedemann Bach (r) - gjenoppdaget musikk.

22.55 Willow (r)

Am. eventyrdrama fra 1988. (15 år)

00.55 Hurtigruten (r) 01.25-04.10 Hurtigruten (r)

18.00 Sommerhytta

(1) Norsk underholdning.

18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 FotballXtra 19.30 FotballXtra med hovedrunden 19.55 Hovedkampen: Rosenborg – Molde 1. omgang

19.30 Solgt! (r) (6) Forbrukerserie. En herskapelig sveitservilla på over 650 kvadratmeter, som er blitt nyttet som feriebolig av Kong Oscar II, er et av objektene i denne episoden av «Solgt". 20.00 Desken (r) (8) Norsk humorserie. 20.30 Blod, svette og hurtigmat (r) (1) Br. dokumentarserie. 21.30 Roskilde-festivalen 2010 – Muse (r) Da. musikkprogram. 22.00 Star Wars: The Clone Wars (r) Am. animasjonsfilm fra 2008. Regi: Dave Filoni. (7 år) 23.35 Lady Gaga presenterer The Monster Ball (r) 01.30 Nattsending

Direkte fra Lerkendal og 19. runde i Tippeligaen. Kommentator: Petter Myhre, Øyvind Alsaker.

20.50 Hovedkampen: I pausen

Høydepunkter fra første omgang, kommentarer og analyser.

21.00 Hovedkampen: Rosenborg – Molde 2. omgang 22.00 Nyhetene og Været 22.15 Fotballkveld 23.45 Maria Wern: Stum sitter guden (r) (2) Sv. spenningsserie. De bestialske mordene fortsetter å spre mørke skygger over midtsommersfeiringen.

00.05 Mordene på Skärsö

(2) Sv. krimserie. Cege og hans enhet har stasjonert seg på Skärsö ombord på Mandala for å løse mordgåten, men øyboerne liker ikke at det nok en gang går politi rundt og snoker.

Truls Mørk spiller Dvorak med Oslo-filharmonien.

00.40 Rush (r)

(10) Austr. spenningsserie.

01.35 Stripa (r) 02.25 60 Minutes (r) 03.15 Været (r) 03.25-03.55 Sonen

06.30 Drømmehagen (r) 07.00 Sommermorgen 10.00 iCarly (r) 10.20 Neds skoleguide (r) 10.50 Nettjenter (r) 11.15 Kårni og Børni (r) 11.30 Ponniskolen Sv. realityserie. 12.00 Tvillingane på Home Farm (r) 12.30 Superstreker 14.30 Martin Morgen (r) 14.45 Teddy United (r) 15.10 Min galaktiske forsvarer (r) 15.25 Tricky TV (r) 15.45 Tricky TV (r) 16.10 Den rosa panteren og vennene (r) 16.35 Danseakademiet (r) 17.00 Danseakademiet (r) 17.25 På savannen (r) 17.30 Drømmehagen (r) 18.00 Kalle og Molo (r) 18.20 Spøkelset Casper (r) 18.30 Roy (r) 19.00-19.25 Legenden om Enyo (r)

I hvert nummer av Vestfold Blad gir vi deg:

HELGENS TV-PROGRAM & 7 DAGERS KULTURGUIDE Frilansere fra nord til sør: Gunnar Grimstad, Camilla Johansen, Kjell Arne Bratli, Jonas A. Larsen, Susann Rismyhr og Fanny E. Bettum Lunde. Faste medarbeidere, se spalte til høyre. Trykk: Nordby Grafisk AS. Layout: Vestfold Blad. Vestfold Blad arbeider etter Vær Varsomplakatens og Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du mener at du er rammet av urettmessig avisomtale. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf: 22 40 50 40, telefaks: 22 40 50 55, epost: pfu@np-nr.no. Du kan gjøre en god handel gjennom våre gratis rubrikkannonser for privatsalg. Registrer din annonse på www.vestfoldblad.no Besøk www.vestfoldblad.no og følg med på visninger og kulturarrangementer. Fikk du ingen avis fra Vestfold Blad denne uken, eller vil du stanse avisen i ferien? Da kan du sende en mail til: vblad@norpost.no eller ring 33 46 20 00.

06.00 The Planet's Funniest Animals (r) 06.25 The Planet's Funniest Animals (r) 06.50 The Planet's Funniest Animals (r) 07.20 The Planet's Funniest Animals (r) 07.45 Under samme tak (r) 08.15 Under samme tak (r) 08.40 Eve (r) 09.10 Eve (r) 09.35 So You Think You Can Dance (r) 11.20 So You Think You Can Dance (r) 12.25 71° nord (r) 14.00 Kystpatruljen (r) 15.00 My Life as an Animal 16.00 Byggebransjens cowboyer (r) 17.00 Tornado Road 18.00 Familiehjelpen (r) 19.00 Turnuslegene (r) 20.00 America's Funniest Home Videos (r) 20.30 Magikerne 21.30 CSI: Miami (r) 22.30 Rizzoli og Isles (r) 23.30 Dirt 00.30 En callgirls dagbok (r) 01.00 En callgirls dagbok (r) 01.30 Savnet (r) 02.25 Sweeney Todd: Demonbarbereren fra Fleet Street Am. thrillermusikal fra 2007. 04.20 CSI: Miami (r) 05.05 Girlfriends (r) 05.30-05.55 Girlfriends (r)

Bestillingsfrist: Kl. 14.00 torsdag før innrykk. Materiellfrist produksjon: Kl. 16.00 torsdag før innrykk. Materiellfrist ferdigmateriell: Kl. 10.00 mandag før innrykk.

KONTAKT OSS: tips@vestfoldblad.no

33 46 20 00

07.15 Morgensending 10.30 Ugly Betty (r) 11.20 Ugly Betty (r) 12.15 Ugly Betty (r) 13.10 Tiger Cruise Am. drama fra 2004. 14.55 Judge Judy (r) 15.25 Judge Judy (r) 15.55 Salong Makeover (r) 16.55 Salong Makeover (r) 18.00 Unge mødre DK (r) 18.30 Unge mødre DK (r) 19.05 The Prince and Me 2: The Royal Wedding Am. romantisk komedie 2006. (7 år) 21.00 Hannah og hennes søstre Am. komedie fra 1985. (15 år) 23.05 Før og etter Am. dramathriller fra 1996. 01.10 The Graham Norton Show (r) 02.05 Cold Case (r) 02.55 Cold Case (r) 03.45 Nattsending

06.00 Webster 06.30 Blush (r) 07.00 Tvins 2011 08.30 Come Dine With Me 09.00 Come Dine With Me 09.30 Dr. Phil (r) 10.25 Beethovens andre Am. komedie fra 1993. 12.05 Community (r) 12.35 According to Jim (r) 13.00 According to Jim (r) 13.30 Kongen av Queens (r) 14.00 Kongen av Queens (r) 14.30 The Middle (r) 15.00 My Big Fat Diet Show (r) 16.00 Lipstick Jungle (r) 17.00 Norske Hollywoodfruer (r) 18.00 Dance Your Ass Off 19.00 Hellstrøm rydder opp (r) 20.00 Ekstrem oppussing USA 21.00 Bean – den store katastrofefilmen Br. komedie fra 1997.

22.40 Two and a Half Men (r) 23.10 Kongen av Queens (r)

23.40 My Name is Earl (r) 00.10 In Plain Sight (r) 01.05 Royal Pains 02.00 Prison Break (r) 02.55 Burn Notice (r) 03.40 Kath and Kim (r) 04.05 Eastwick 04.50 Livet i Alaska (r) 05.3506.00 Webster (r)

06.00 Morgensending 11.50 M*A*S*H (r) 12.20 M*A*S*H (r) 12.50 M*A*S*H (r) 13.20 M*A*S*H (r) 13.50 M*A*S*H (r) 14.20 Stuntstjerner (r) 15.20 Mesterdetektiven Basil Mus Am. animasjonsfilm fra 1986. 17.00 FotballXtra Vi går tett på spillere, trenere og supportere før rundens tippeligakamper sparkes i gang. 19.00 Zebra Grand Prix (r) 20.00 Cleveland Show (r) 20.30 Cleveland Show (r) 21.00 X-Men 2 Canadisk-am. science fiction fra 2003. 23.35 De syv dødssyndene (r) 00.35 Monty Python's Flying Circus (r) 01.10 Nattsending

06.00 Morgensending 12.00 LA Ink (r) 13.00 Coach (r) 13.30 Coach (r) 14.00 How I met Your Mother (r) 14.30 Community (r) 15.00 Sandhogs (r) 16.00 A-Team (r) 17.00 Jagerpilotene (r) 18.00 Stargate Universe 18.55 The Gadget Show (r) 19.30 Simpsons 20.00 Two and a Half Men 20.30 NCIS: Los Angeles 21.30 Moments of Impact (r) 22.30 Bronco Billy Am. eventyrfilm fra 1980. 00.40 Verdens villeste politivideoer (r) 01.40 New York Undercover (r) 02.35 Nattsending

Medarbeidere i Vestfold Blad Sverre Aamodt ansvarlig utgiver/daglig leder sverre@vestfoldblad.no Telefon: 932 28 042

Marianne Henriksen redaktør marianne@vestfoldblad.no Telefon: 919 16 029

Siri Holtung journalist siri@vestfoldblad.no Telefon: 934 11 959

Silje Elise Mossestad journalist silje@vestfoldblad.no Telefon: 976 03 536

Ruth Monfort journalist ruth@vestfoldblad.no Telefon: 988 29 003

Ingrid L. Christensen journalist ingrid@vestfoldblad.no Telefon: 952 57 361

Per Poulsen salgsleder per@vestfoldblad.no Telefon: 918 19 210

Joyce Christine Øksenholt fagansvarlig båt joyce@vestfoldblad.no Telefon: 918 13 340

Trine Charlotte Askjem Olafsen mediekonsulent trine@vestfoldblad.no Telefon: 934 03 587

Per-Olav Leth mediekonsulent pol@vestfoldblad.no Telefon: 918 16 012

Elise Landa Omsland grafisk designer elise@vestfoldblad.no Telefon: 951 00 821

Nina Kihle Svensen produksjonsansvarlig nina@vestfoldblad.no Telefon: 902 58 140

les mer godt vestfoldstoff på

www.vestfoldblad.no

©Universum

20.10: Skiskyting: Mestermøte i Püttlin...

13.30 Pakket og klart (r) 14.00 Løysingar for framtida (r) 14.55 Hurtigruten (r) 15.25 Hurtigruten (r) 18.10 Norge rundt og rundt 18.35 En artisthimmel full av stjerner (r) 19.30 Rødt, hvitt og skrått (r) 20.00 Kongehus i fare (r) 20.40 Verdensarven (r) 21.00 Nyheter 21.20 Hovedscenen (r)


Les om Latter, glam og glitter

Les på s. 15

Håpet er lengselens blomst, troen er visshetens frukt. Honoré de Balzac

sudoku LEtt

mIDDELs

5 9 4 2 6 2 8 9 4 1 7 9 2 4 9 5 3 2 1 7 6 9 4 5 8 2 6 9 4 7 6 1 5 9 6 2 3 5

2 8 7 3

Løsning av forrige ukes vanskeligste:

VansKELIG

1 6 9

9 6 5 2 1 8 7 4

8 9 5 6 4 2 8 7

9 6 7 6

2 8

3 5 4

1

1

9

6

3

8

3

2 9

4 6

4 6

I skrivende stund...

7 6

2

4

5

3

2

1

8 3 9

9 7 2 3 5 6 4 8 1

3 5 8 9 1 4 6 2 7

1 4 6 2 8 7 5 9 3

2 9 5 7 3 1 8 4 6

6 8 3 4 9 2 7 1 5

7 1 4 8 6 5 9 3 2

4 3 7 5 2 9 1 6 8

5 2 1 6 4 8 3 7 9

8 6 9 1 7 3 2 5 4

sudokuregler: Det samme tallet (fra 1 til 9) kan ikke gjentas vannrett eller loddrett eller innenfor noen av de ni boksene

ført i pennen av siri Holtung

look to sommerbarna! ULEMPEN VED Å VÆRE på vei mot middagshøyden er at tendensen til å slenge om seg omkvedet ”alt var bedre før” øker betraktelig. Også undertegnede kan titt og ofte lire av seg denne forslitte frasen. I alle fall at noe var bedre før. For det var det. Mer om det en annen gang. Men i disse sommertider fanger øret ganske ofte følgende fra egen og andres voksenmunn: ”Før i tida, da vi var små, DA var det sommer da!”. Og så minnes vi lengselsfullt lange varme sommerdager, bading nesten døgnet rundt, og at sola - den skinte i ett strekk i to måneder til ende. For ikke å nevne badetemperaturen! Den var slik at man kunne ligge og vake i timevis og selvsagt se opp på en skyfri himmel. Det var rene og skjære sommeridyllen, det hele. Det husker vi veldig godt alle sammen. Og så rister vi på hodet over nok en sommer med regn og ustabilt vær, og sukker at ”jeg har ikke badet enda i år, jeg…” og legger oppgitt til ”så får vi ikke sommer i år, heller” og som avsluttes med ” jeg bader IKKE før det er varmt både på

land og i vann”, mens vi titter bort på det nyinnkjøpte badetøyet som heller ikke i år får æren av å bli slitt.

MEN STOPP EN HAL (ikke en halv, som jeg trodde det het da jeg var liten). Var det virkelig slik? Nei, det var ikke det. Jeg har kommet fram til dette etter å ha gravd dypt i minnebanken, og ikke minst: Observere unger nå til dags. For vet du hva de gjør? De bader nesten uansett. En himmel full av skyer? Bading. Regnvær? Bading. Lett kjølig drag i lufta, men med noen solglimt? Bading. De er blå på leppene og hutrer rundt i vannkanten, men opp på land skal de ikke før de er pokka nødt.

”Nå MÅ dere komme opp!!” roper foreldrene, gjerne innpakket i varme jakker de har tatt med

seg (siden sommeren ikke er til å stole på lenger). ”Jadaa! Jeg ssssskal bbbbare….!!” roper un-

gene mens tennene klaprer i takt med regndråpene som treffer vannet og de skriker og hoier av grøssende fryd.

JEG BLIR I GODT HUMØR av å se sånt. Håpefull. Ungeglad. For her har vi små mennesker som vet å tilpasse seg. Som ikke bryr seg om litt regn, som spiser pølser som nesten blåser av gårde i vinden med et smil om munnen. Og som hopper i havet med værdødsforakt med innstillingen om at sommer er de månedene de har fri fra skolen eller barnehage og moro skal de ha det, okke som. 16-17 grader i vannet er god badetemperatur som noe. Å lete etter krabbe i topplue og badebukse er helt greit. Å plaske rundt mens det våte faller fra tunge skyer er topp, for da virker vannet ENDA varmere enn de 16 varme gradene det holder. Jippi!

I DA G , I M O R G E N - M Ø B L E R F R A B O R G E N

TILBUD PÅ KONTINENTALSENG

Dreamline Kontinentalseng • m/ pocket fjærsystem • inkl. hodegavl og overmadrass 150 x 200

6.900,Fritt levert og montert

* 180 x 200 7.900,Borgengården, Nansetgt 21, 3256 Larvik • Tlf. 33 18 17 62 • Faks. 33 18 50 80 • www.borgen-mobler.no

HER HAR VI et småfolk som ikke panisk sjekker yr.no på jakt etter den virkelige sommeren, den som var slik som vi tror vi husker den. Et småfolk som ikke sukker oppgitt over meteorologene når de varsler skiftende skydekke, og ikke som meteorologene da vi var små, som meldte sol hele tida (mener vi å huske), og som har skjønt det helt vesentlige. At sommeren er en følelse. En innstilling. Og for dem er den lite væravhengig. Hvis sommeren var et halvtomt glass med drikke, vil sommerbarna alltid si det er halvfullt. Look to Norway, sier noen. Look to sommerbarna in Norway, sier jeg.

God sommer! Lagervare

Vestfold Blad - uke 31 2011  

Den 65. utgaven av Vestfold Blad

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you