Page 1

kultur og samfunn  | næring | båt |  motor  

www.martins-bygg.no

• NYBYGG • TILBYGG • RESTAURERING Tlf. 916 10 997

Nordre Kullerød 23 • 3241 Sandefjord

www.vestfoldblad.no

Slipp leken løs!

 er andre forteller D sannheten om hvor mange som er arbeidsledige, gjør Norge det motsatte.

Vi innreder barnerommet, og gir deg nye ideer til et rom der kreativiteten vil boble og leken regjere. HUS & Hytte side 12-13

Les ukens leder side 2

oktober 2011    uke 41    årgang 2

Heltene ryddet miner

Les om fremtidens idrettshelter i Vestfold

på en skoledag få vil glemme

Hva er deres bragder og mål for karrieren, og hvem har de sett opp til så langt? Vi presenterer flere av fylkets idrettshåp. kultur&samfunn Side 2-3

Nytt Marked for Musikk i Larvik

Gunn Edith Nilsen slipper mange kjente navn til visningsarenaen for musikkproduksjoner rettet mot barn og unge. næring side 19

Foto: Norsk FOlkehjelp

På en helt vanlig skoledag, etter å ha lært mye om minerydding, fikk barna på Krokemoa skole i Sandefjord seg litt av et sjokk. For det skusles ikke med belønningen til de som var flinkest på innsamling ved fjorårets store TV-aksjon.

Bjørn Johan Muri og Danny & Pumba kom ruslende inn i skolegården - og ryddet “miner” med dem før de ga 400 elever en egen konsert på Komplett.no Arena.

HUS OG HYTTE MESSEN

Skifter ut penn og uniform med kjede Yrkeskarrieren til den nye ordføreren i Stokke er ikke helt A4. Erlend Larsen har mer på CV-en enn ordførere flest.

Kultur&samfunn side 4-5

Designet damenes statusbil

næring side 22-23

hus & hytte

Tønsberg Messeområde 15.–16. oktober Lørdag 11.00-18.00 Søndag 11.00-17.00 Entré kr 50,- / Barn gratis.

Gjør gode kjøp fra mange spennende utstillere!

Arrangør: www.k2marketing.no • Tlf: 970 18 967 • 917 44 337

Les om hva designeren Thomas Heyerdahl mente måtte til for å tenne damenes bilglede og se reaksjonen deres. MOTOR side 32-33

HYTTELIVET

- der gode minner skapes HUS OG HYTTE MESSEN

Tønsberg Messeområde 15. - 16. oktober Lørdag 11.00-18.00 Søndag 11.00-17.00

Gjør gode kjøp fra mange spennende utstillere!

Entré kr. 50,-. Barn gratis.

Arrangør: www.k2marketing.no • Tlf: 970 18 967 • 917 44 337

eget bilag for hus og hytte


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

2

kultur & samfunn Fabelen L’Ours et l’Amateur des jardins illustrert av Gustave Doré .

Når bjørnen får herje I noen dager allerede har vi levd med Statsbudsjettet for 2012. Mange kommentarer har vært sagt og skrevet, og vissnok lever vi et lykkeland med nesten null arbeidsledighet. Der alt er bra - og bare vi er litt forsiktige synes også fremtiden rødgrønn. Jeg beklager å måtte helle litt malurt i det politiske drømmebeger, der talltriksing og begrepsforvirring rår. Den brutale sannhet er at arbeidsledigheten er lav fordi så mange er på uføretrygd. Faktisk har tre av ti uføre begrepet oppsigelse som bakgrunn for at de blir uføre. Eller for å si det med OECD: «En stor del av dem som i Norge står utenfor arbeidslivet pga. dårlig helse, ville i andre OECD-land blitt regnet som arbeidsledige». Med andre ord, vi lurer oss selv. Nåja, du lurer kanskje ingen, men de som burde vite bedre; våre politiske og statlige myndigheter, de gjør det. Er det så fa’lig ’a? Spør noen, og gir selv svar: Vi har jo nok av penger, store fond og gigantiske inntekter. Javisst, men uten at det jobbes og uten økende verdiskapning gjennom arbeid, setter Norge seg i dårlig stand til å møte fremtidens kriser. Det vi ser av kontinuerlig vekst i trygder, og med stadig flere yngre som fjernes fra arbeidsmarkedet og føres over i trygdesystemet, går dette til slutt ikke i hop. En hjelp som gjør mer skade enn nytte, kjennetegner en bjørnetjeneste, som igjen kommer av historien om den tamme bjørnen som dreper sin herre i forsøket på å slå i hjel en flue på hans ansikt. Der andre land forteller sannheten om hvor mange som er arbeidsledige, gjør Norge det motsatte. Politikerne fikser det heller med overføringer fra statsbudsjettet. Statistikken blir penere slik, men vi gjør oss selv en bjørnetjeneste om vi ikke styrker muligheten til at det skapes arbeidsplasser. Det er i arbeid de fleste arbeidsføre hører hjemme, ikke på et trygdebudsjett. Med det sagt, er det mange ting å glede seg over i Norge, også i statsbudsjettet. Jeg gleder meg for eksempel veldig over at barnevernet i kommunene får 240 millioner ekstra. Dette er helt nødvendige penger, og egentlig burde det ha vært mer. Men jeg venter fortsatt på at det skal gjøres noe med hvordan barnevernet organiseres, og det burde vel være noe for fylkets stortingspolitikere å ta tak i. For Stortinget må ta tak i barnevernet. Og hva med driften av kommunene? Er kommunene gode nok? Og er det nå sånn at de som driver godt, belønnes? Å neida, tvert i mot. Vestfoldblikket. Mangt kan sies om hvordan kommunene i Vestfold drives, men faktum er at de har mindre lånegjeld pr. innbygger enn landsgjennomsnittet. Samlet sett hadde kommunene i Vestfold i gjennomsnitt 28.364 kroner per innbygger i netto lånegjeld i 2010. Landsgjennomsnittet var 32.534 kroner per innbygger. Når det gjelder gjennomsnitt i netto drifts-

Bli kjent med 29 utøvere fra 14 ulike idretter er plukket ut til å delta i Vestfold Toppidrett dette skoleåret. Her får du vite mer om de unge vestfoldingenes bragder og drømmer. 1: Hvem har vært ditt største idrettsforbilde? 2: Hva eller hvem har betydd mest for din sportslige utvikling? 3: Når begynte du å satse på den idrettsgrenen du nå er aktiv i? 4: Hva er ditt personlige mål i løpet av det nærmeste året?

resultat er det på 2,1 prosent av driftsinntektene, likt som landsgjennomsnittet for alle kommuner, inkludert Oslo.

5: Hvilken idrettsbragd er din største drøm å oppnå? 6: Hva går karrieredrømmen ut på? Tror du at du vil komme

til å kombinere en idrettskarriere med en annen jobb, i tilfelle hvilken?

Med slike parametre driver kommunene i Vestfold godt. Og belønningen fra Staten? Lavere rammetilskudd til de såkalte frie inntekter. Med den relative svekkelsen dét innebærer for vårt fylke.

2: Eldre atleter i klubben: Endre Steiro og Otto Tangstad. Disse har lært meg mye og vært inspirerende elementer. Mine to trenere: Geir Vestvik og Terje Sveen. De stiller alltid opp og hare ofret ye for min idrettsmønstring. Min far Ketil Hansen har vært utrolig på å stille opp og har nok vært den mest sentrale faktoren for at jeg har kommet så langt som jeg har.

Rettferdig? Selvsagt ikke. Diskrimininerende for Vestfold og fylkets kommuner? Selvsagt. På lederplass kommer vi ikke utenom midlene vi får i Vestfold til regional utvikling. I budsjettforslaget for 2012 ligger Vestfold på sin vante plass - i bunnen. Neste år er vi ført opp med en bevilgning på 11,5 millioner kroner. Sjeler vi til naboene våre, får Østfold drøye 21 millioner, Buskerud over 32 og Telemark nesten 60. Jeg vil ikke se det, men tallene fra nord er som å betrakte en lottogevinst. 131 millioner til Finnmark, nesten 174 til Troms og over 255 til Nordland. Befolkningstettheten er ikke den samme, men fordelingen viser ingen rettferdighet. Kjære stortingspolitiker fra Vestfold; gå mange runder for oss i løvens hule, slik at vi også kan skape varige verdier for vekst i hjemfylket ditt.

3: Sesongen 2008/2009 begynte jeg å satse. FOto: boksing.no

Sverre glad, bokseren fra Tønsberg: 1: Jeg har aldri hatt noen spesielle forbilder innenfor idretten, men jeg blir inspirert av mennesker som slår umulige odds - atlet eller ikke. Gandhi, for eksempel, synes jeg er inspirerende. Også David Haye i sin kamp mot Nikolai Valujev. Han brakk hånden i tredje runde (av tolv). Men slo likevel den 30 cm høyere og 40 kg tyngre motstanderen.

4: Ettersom jeg er skadet og nyoperert vil målet for det nærmeste året være å ha en god oppladning til neste sesong. 5: En medalje i et EM, VM eller OL. Deretter vil tanker om proff og et nytt «fjelll» å bestige bli aktuelt. 6: Fysioterapi er drømmen, men tanker om hæren begynner også å bli mer aktuelle. Kombinasjonsmulighetene for disse varierer. Kunne utsatt utdanning for satsing.

Marianne Henriksen, ansvarlig redaktør

Her står Sverre mellom tidligere landslagstrener Ronald Larsen og boksepromotor Ulf Johannesen. Det skjedde etter at han møtte den spanske juniormesteren. Sverre vant 3-2 i Murcia i Spania, som var en sterk seier i fjorårssesongen. Her sparrer Sverre med Ingrid Egner, og det er ingen hvem som helst i boksesporten. Hun har en rekke seire å vise til både nasjonalt, på Europanivå og internasjonalt, og sikter mot OL 2012 i London.


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

3

kultur & samfunn

fremtidens idrettshelter

Golfhåpet Markus Prøsch fra Tønsberg/Duken : 1: Mitt største idrettsforbilde er Ole Einar Bjørndalen. Jeg liker det at han alltid søker måter og metoder og bli bedre på. Han finner alltid ting han ikke er fullt så god på, og forbedrer disse tingene. 2: Johan Tanum, coachen min. Han skal ha mye av æren for at jeg er der jeg er i dag. Han følger alltid opp, pluss at vi har et ganske godt bånd på utsiden av idretten også.

3: J  eg har spilt golf lenge, helt siden jeg var liten. Men jeg begynte vel ikke satse før jeg var i 10-11 års alderen. Da sluttet jeg på fotball og etter hvert også håndball. 4: M  ålet mitt for de nærmeste årene er å komme inn på et bra collage, og spille der i tre fulle år. Collagegolf er nesten den eneste veien å gå for en golfspiller. Det er her de beste blir plukket opp. 5: Det å spille på det europeiske laget i Rayder cup er min

største drøm, men også selvfølgelig å kunne leve av golfen. 6: Golf er en idrett som tar mye tid. Man kan trene lenge uten egentlig å bli veldig sliten. Så det å spille golf og for eksempel studere er en veldig vanskelig kombinasjon. Jeg satser først og fremst på golfen, men har med meg skolen. Jeg har merket at hvis jeg gjør det bra på skolen og har det bra med meg selv så presterer jeg mye bedre på golfbanen.

orienteringsløperen Runa fremstad fra Larvik: 1: Jeg har egentlig ikke hatt noen spesielle idrettsforbilder. 2: Det som har betydd mest for meg og min sportslige utvikling er orienterings-klubben og familien min, spesielt pappa. Samtidig har det gode miljøet i orientering også spilt en stor rolle. 3: Jeg har vært med på orientering siden jeg ble født, og satsingen har vel egentlig kommet sånn gradvis etter

ROeren Kris Cato Tohn fra revetal:

4: Mitt personlige mål for neste sesong er å løpe gode løp nasjonalt, slik at jeg også kan få muligheten til å løpe gode løp internasjonalt. 5: Å få delta og gjøre det bra i store internasjonale konkurranser. 6: Jeg er veldig usikker på hva jeg skal gjøre etter videregående, men akkurat nå vet jeg at jeg vil satse for fullt i juniortiden. Senere får jeg se hva det blir til med både jobb og studier.

og med all den tekniske treningen og oppfølgingen jeg har fått av han de siste 2-3 årene. Dette sammen med min fars innsats og kjøring til trening har nok fått meg dit jeg er i dag, i tillegg til at jeg i 2009 kom med i en gruppe i Kristiandsand Roklubb som ville satse mot Junior VM i 2010 sammen med meg.

1: J  eg har alltid villet blitt like god som det min far (Arild Tohn) var når han holdt på aktivt med motorcross - ellers har jeg vel egentlig ikke hatt noe stort idrettsforbilde. 2: Min far (Arild Tohn) er den som har betydd mest for min satsing mot toppen, for uten han hadde jeg aldri kunnet trent så mye som måtte til for å komme ditt jeg er idag. Han har alltid fulgt meg til treningene i Sandefjord når jeg ikke var gammel nok til å kunne kjøre ditt selv, og hjulpet meg de dagene det har vært litt tungt å dra på trening. Men uten treneren min Janis Gailis hadde jeg heller ikke kommet noen vei siden det var han som var innteresert i å satse på meg og hadde trua på meg at jeg kunne bli god,

hvert som jeg har blitt eldre.

3: Jeg startet å ro i 2005 for moro skyld fordi jeg ville ha noe å gjøre på fritiden, men min seriøse satsning for å bli god kom nok i 2009 etter en litt mislykket sesong, og avtaler omsatsning frem mot Junior VM sammen med en god kamerat og trener. 4: Medalje i U23 VM, og å komme under 6 minutter på 2000 meter på romaskin + å komme under 7 minutter i singelsculler på vannet. 5: Olymisk Mester / Verdens Mester

Til venstre løfter roeren Kris Cato Tohn stolt symbolet for gullmedaljen i over hodet. Ungdommen som begynte å ro for moro skyld, har klare mål for idrettskarrieren sin.

6: Min karrieredrøm går ut på å få en jobb som jeg trives bra i, og som kan kombineres godt med idretten. Men hvilken jobb det er, vet jeg ikke ennå. Tekst: marianne henriksen Foto: Privat

FUKTIG KJELLER? VI GIR FASTE PRISER PÅ ALT I GRAVING OG HAGEANLEGG

“DROP IN” Priseks: Herreklipp Dameklipp Barneklipp Farger fra

ALLE DAGER OG TIMEBESTILLING

kr 350,kr 495,kr 290,kr 495,-

DAME OG HERREFRISØR Holmestrand Langgaten 40, Holmestrand. Telefon: 33 05 10 22 Åpent: Hverdager 08-19. Lørdag 08-16.

Vurderer du å starte eget firma? Nettopp startet? Vi hjelper deg igang! Mer info om START og våre GRATIS etablerertreff finner du på:

www.startivestfold.no

Tlf. 915 79 141


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

4

kultur & samfunn

Da barna møtte stjernene - og lærte om minerydding

Krokemoa skole i Sandefjord klarte i fjorårets TV-aksjon å samle inn hele 152 000 kroner til Flyktninghjelpen. Som premie fikk de i år besøk av Norsk Folkehjelp og konsert med Bjørn Johan Muri og Danny & Pumba. Tirsdag 27. september ble en annerledes dag på Krokemoa barneskole i Sandefjord. En dag de sent vil glemme. For midt i beste skoletid kom mineryddere fra Norsk Folkehjelp og minela deler av skolegården. Heldigvis eksploderte de ikke om de ble tråkket på. Men de pep, og elevene fikk etter tur kjenne på følelsen av utryggheten ved å gå på en ”skolevei” som kunne koste dem livet. Guttorm Skovly fra Norsk Folkehjelp, fullt utstyrt med minerydderbeskyttelse , viste hvordan miner ryddes og elevene fikk både kjenne på og lære om formålet med årets TV-aksjon, 23. oktober.

Slentrende kjendiser Plutselig snudde alle ansikter seg en vei. Bjørn Johan Muri, DJ Andy North, Danny, Pumba og Erik Thorstvedt kom slentrende inn i skolegården. Litt hysteri fra jentene i starten, men det roet seg. Bjørn Johan Muri gikk den minelagte ”skoleveien” med elevene og det ble skrevet autografer. Minerydding er både en tidkrevende og kostbar affære, derfor er det godt å vite at når et

område er ryddet, er det trygt for alltid. De fleste land i verden har blitt enige om at det ikke lenger skal brukes miner og klasebomber i forbindelse med krigføring, men en stor oppgave venter i å få ryddet verden for de farlige våpnene som ligger skjult. – Det er svært givende for oss å få være med å motivere

ket meg at første klassingene visste forskjellen på en mine og en klasebombe! Det vet ikke de fleste av vennene mine en gang, sier Bjørn Johan Muri. Etter Norsk Folkehjelps demonstrasjon i skolegården, bar det videre til Komplett.no Arena. Der holdt var det duket for en egen konsert for elevene, med keeperlegenden Thorstvedt som konferansier. – Jeg har vært involvert i minesaken i en del år nå. Det er uakseptabelt at så mange miner fortsatt ikke er lokalisert og forpester folks tilværelse, selv etter endt krig! Dessverre er det altfor billig og enkelt å legge ut miner, mens minerydding er meget kostbart, sier Thorstvedt, som også skal være programleder under årets TV-aksjon 23. oktober.

Det er svært givende for oss å få være med å motivere elever, og plante et frø i deres bevissthet. Pumba

elever, og plante et frø i deres bevissthet, sier Pumba (Richard Bravo).

Overrasket med kunnskap – Det er viktig at artister går frem og støtter viktige formål. Vi er så heldige som bor i et trygt land, og må alle bidra til å gjøre en innsats for den tredje verden, sier Danny (Daniel Yoseph Nakken Rahali). – Vi hadde et veldig engasjert og takknemlig publikum i Krokemoa-elevene. Og det overras-

Små stjerner fikk skinne Sandefjord Fotball har for 3. år på rad stilt arenaen til disposisjon for TV-aksjonen, og 400 elever satt som tente lys under hele skolekonsert som ble avholdt på Komplett.no Arena.

Det ble en pangåpning med Sandefjords nye stjerneskudd, Amanda K’Odingo fra Breidablikk ungdomsskole. Danny og Pumba satte stemningen ved å be elevene skrike så høyt de kunne, og høyt kunne de skrike. Deres låt ”Dagdrømmer” slo godt an, og Tone Krohn sørget for en stemningsfull kontrast med ”Juliroser” og ”Hvalfangerkoner”. 6. og 7.klasse ved skolen svarte med sang og koreografi, og et øyeblikk var det

seg blant elevene i salen slik at mange fikk den nærkontakten de til nå bare kunne drømme om. Med hormoner som herjer kroppen, viste tolv- og trettenåringer seg fra en eksemplarisk side – helt til helten skulle av scenen. Da stormet jentene etter Muri, som først søkte beskyttelse bak en låst dør – før han rolig organiserte en kø av jenter som strålende kunne fortelle familiene der hjemme om sitt møte med en stjerne – og den gode klemmen som fulgte med. På selve TVaksjonsdagen, 23. oktober, skal artistene igjen bidra ved å sitte i aksjonenes telefonpanel. – Vi som bor i Norge og har det så bra, må støtte opp om denne saken, et bedre formål finnes ikke! Vi jobber for at Vestfold i år blir blant de beste i landet på giversiden per innbygger. Kanskje en konkurranse byene i mellom er løsningen?, sier Erling Lae, TV-aksjonens leder.

Det overrasket meg at førsteklassingene visste forskjellen på en mine og en klasebombe! Det vet ikke de fleste av vennene mine en gang. Bjørn Johan Muri

nesten like mange på scenen som i salen.

Årets stjerneklem Det alle ventet på nå, var selvfølgelig opptredenen til Bjørn Johan Muri. Han skuffet ikke, og beveget


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

5

kultur & samfunn

Bønder og bygdekvinner trår til for minerydding

Bjørn Johan Muri går minelagt løype.

Andy North (Andreas Nordanger), Bjørn Johan Muri, Erik Thorstvedt, Danny (Daniel Yoseph Nakken Rahali ) og Pumba (Richard Bravo) bidrar aktivt både før og under TV-aksjonen.

– Etter en rask vurdering, kjente jeg årets tema “traff” meg litt mere enn vanlig, sier leder i Vestfold Bondelag Hans Edvard Torp. Han forklarer at det åpenbare med mine- og klasebomberydding, handler det om å gi millioner av mennesker trygghet. – Men tryggheten handler også om at det er enorme jordbruksarealer som er minelagt, og at det dyrkes mat med livet som innsats, eller at arealer er tatt helt ut av matproduksjon på grunn av risikoen. Uansett er resultatet at befolkningen ikke er i stand til å produsere nødvendig mat for å brødfø egen familie, eller eget folk, sier Torp. Han ser at tema blir veldig konkret også for norske bønder.

Styrker globalt matfat Samfunnsansvar I fjor kom 6 av de 9 millionene som TV-aksjonen samlet inn fra Bøssebærerne. I år håper fylkesaksjonsleder Øivind Berg at næringslivet gjør det til en tradisjon å gi til aksjonen. –Næringslivet har et samfunnsansvar som går utover sin egen sfære. De må løfte blikket, og forstå at bidrag til aksjonen betyr lite for dem og enormt mye for de som er rammet, sier Berg. Re kommune var 6. best på listen over næringslivsbidrag i Norge i fjor, Sandefjord gjorde det også bra. – Vi jobber nå aktivt for å skape et enda større engasjement hos næringslivet. TV-aksjonen har i år en egen internettside for næringslivet, www. tva2011.no, der det gis anledning til å skrive egne fakturaer, samt utfordre andre bedrifter, understreker fylkeskoordinatoren Elin Knapstad.

Tekst OG FOTO: fanny e. bettum lunde Norsk Folkehjelp

TV-aksjonens leder Erling Lae, fylkeskoordinator Elin Knapstad og fylkesaksjonsleder Øivind Berg utfordrer næringslivet til å løfte blikket og ta et ekstra ansvar.

Amanda K’Odingo fikk synge til støtte for minerydderne i bl.a. Sudan.

– Minerydding er også en form for “ jordvern”, vi er bare ikke vant til å tenke på det slik. Vi sier jo at vi alle har et ansvar for det globale matfatet. Skal vi i framtida mette en økende befolkning, må vi jo ha jord å dyrke på. Her har vi en mulighet til å bidra, dønn konkret, til å hjelpe mennesker med å få et tryggere liv. Det ersolidaritet i praksis, sier Torp. Han gikk i tenkeboksen, det endte med en beslutning og en utfordring: – Jeg gir 1 krone pr. dekar

TV-aksjonen - Norsk Folkehjelp TV-aksjonen NRK arrangeres søndag 23. oktober, og er i år tildelt Norsk Folkehjelp. De innsamlede midlene skal brukes på rydding av miner og klasebomber som ligger igjen etter krig og konflikt. Det koster i gjennomsnitt 200 kroner å rydde 10 kvadratmeter fritt for miner og klasebomber. TV-aksjonen NRK er verdens største innsamlingsaksjon med 100 000 bøssebærere og 7000 frivillige. Registrer deg som bøssebærer på www.blimed.no eller ring 02025. Les mer om TV-aksjonen på www.blimed.no.

matjord (dyrka mark) jeg eier, og utfordrer alle andre bønder og grunneiere til å gjøre det samme, sier bondelagslederen. – Samtidig utfordrer jeg mat- og landbruksbedrifter til å være med å rydde. Siden det koster 20.000 kroner å rydde en dekar, synes jeg det var et passende utgangspunkt, selv om jeg ikke vil sette noen krav, det viktige er at alle føler at de kan bidra, fortsetter han.

Mobiliserer bygdene – Det trengs 100.000 bøssebærere. Denne utfordringen har leder av Norges Bygdekvinnelag Kathrine Kleveland tent skikkelig på. Hun utfordrer landets bygdekvinner og andre innen landbruket til å melde seg. Bygdekvinnene er ofte med å bidrar, men trykker ekstra til i år, smiler Torp. Kathrine Kleveland og Torp utfordret under et ledermøte i Norges Bondelag. Utfordringen gikk da til alle bønder i landet. – Mobiliseringsfasen er enormt viktig og tidkrevende. Norsk landbruk er en stor og variert forsamling, men når det først begynner å svinge.... kan det svinge skikkelig, sier Torp optimistisk. Resultatet har ikke uteblitt, og styrker ham i troen på hva landbruket kan utrette for de mineutsatte områdene. – Konsernene TINE og Nortura har alt bidratt med 50.000 hver, forteller Torp. Tekst: Marianne Henriksen foto: Guro Bjørnstad

Rettelse - ildsjeler fra 18 til 80 I forrige utgave av Vestfold Blad fortalte vi om jobben de frivillige gjør for SOS Barnebyer i Vestfold. Her snek det seg inn en feil; de frivillige som trår til er ikke bare mellom 15 og 18 år - her trår ildsjeler til i alle aldre. Bente Hammer forteller at de eldste har passert 80 år. Vestfold Blad beklager, og gir honnør til alle som står på for SOS Barnebyer i Vestfold.


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

6

kultur & samfunn

Klangfull sommertur Denne lystige gjengen på tur, viser at Re kan skilte med mer enn motocross. For når de unge her slipper til i kirken, er de snare om å gripe etter tangentene. Her er deres reisebrev fra sommerens tur over grensa.

Foto: Rune Kongsro

«Siste uka i sommerferien pleier de fleste å nyte litt ekstra. Det gjelder også oss på orgelskolen i Re. Grytidlig om morgenen søndag 14. august, kl. 04 for være eksakt, ringer vekkeklokka. Trøtte ansikter og tunge kofferter fyller opp en minibuss. Klokka syv om morgenen letter et fly med 10 spente ungdommer og en ikke mindre spent reiseleder fra Gardermoen. Målet er ca 100 mil unna, en liten kommune i nordøst Sverige, Mellansel. Örnsköldsvik er den nærmeste storbyen der. Stedet ligger omtrent på samme breddegrad som Nidaros, hvor vi var på forrige reise. Her skal vi på leir sammen med 30 svenske barn og ungdommer. En uke til

ende skal vi drilles i orgelspill, rytmikk, samspill og ikke minst i å snakke svensk.

Ferien er over, leieren begynner Fra starten av var det fult trøkk. Vi var seks voksne ledere som

ver Mellansel folkehögskola sin egen organistskole til daglig. Det innebar at det var flere små øveorgler installert i skolens bygninger. Små kirkeorgler, men som har fult pedalsett og to manualer. Og det ble lånt inn en del digital orgler. I tillegg reiste vi rundt til n æ rl i g g e n d e kirker. I Norge har vi ingen folkehøyskoler som driver slik opplæring, så skulle vi hatt en lignende orgelleir i Norge, måtte vi ha campet på Norges musikkhøgskole! Det er et enestående team av orgelpe-

Her ble det servert alt fra tradisjonell orgelmusikk til mer poppa konserter med grand-prix låter på orgel. nå skulle holde ungdommen i aktivitet. Men hvordan skal 40 ungdommer få spilt orgel hver for seg på en orgelleir? Ved siden av andre kurs, dri-


Vestfold Blad    september 2011    uke 41

7

kultur & samfunn

I Sverige er de gode på mat. Vi ble ganske misunnelige på at de har varm lunsj hver dag. Fortsetter neste side

Vi i Usbl vet at det å kjøpe bolig er en veldig stor beslutning, og noe som ofte er forbundet med mye stress, spenning og utmattende budrunder. Derfor tilbyr vi alle våre medlemmer forkjøpsrett på over 50 000 trygge og gode boliger i hele Norge. Og av disse, ligger faktisk mange her i Vestfold. Du kan finne mer informasjon om oss og hvordan du melder deg inn på usbl.no

»


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

8

kultur & samfunn dagoger som er initiativtakere og arrangører av orgelleieren. Det er en faktisk stor utfordring å få faglærte kantorer og organister til å gjøre en slik jobb som de gjør her! Arbeidet er drevet fram i Härnösand stift i samarbeid med det svenske studieforbundet Sensus.

de første måltidene satt vi norske litt for oss selv. Men for hvert måltid ble hele gruppen mer og mer blandet. Vi opprettet vennekontakter på facebook, og gradvis ble det mindre avstand mellom oss norske og de svenske or- ganistspirene.

Spill for galleriet Hver dag etter frokost, ble startet av en rytmepedagog, som gjennom fellesaktiviteter i gymsalen fikk ungdommen til å slippe seg løs i dans, sang og rytmiske øvelser. Deretter var det individuelle spilletimer på alle sammen. De som ikke hadde spilletime med en gang, gikk til et øveorgel. Og øvelse må til, for dagen avsluttes med ”Uppspel” hvor vi spiller for hverandre. Vi skulle også dele gruppen i to, med ansvar for hver sin lunsjkonsert i Själevad kyrka!

Matnyttig I Sverige er de gode på mat. Vi ble ganske misunnelige på at de har varm lunsj hver dag. Dessuten er de gode til å ”fika”! Kaffe, kaker eller fruktstunder var det jevnlig. Under

gel og dans er ikke hverdagskost for oss. Annenhver dag var det enten konsert ved elevene, eller ved profesjonelle utøvere. Orgel er et instrument som man forbinder med mye lyd. Derfor ble kanskje onsdagens opplevelse i ”Lugnarummet” en höjdare. Grupper på ti og ti fikk en liten time være i et rom i kirkens kjeller som var innredet for absolutt ro og hvile. Her fikk spretten ungdom flate ut på en madrass med dempet belysning og meditasjonsmusikk i bakgrunnen. Det ryktes at den norske lederen «snarkade»…

Hjemlengsel?

Variasjoner og høy puls Samtidig med orgelleieren var det en orgelfestival i kirkene i Örsnköldsvik. Her ble det servert alt fra tradisjonell orgelmusikk til mer poppa konserter med grand-prix låter på orgel. Vi fikk oppleve et stort spenn av kunstuttrykk. Or-

Vi har aldri vært på en så lang reise før. Og noen av oss hadde aldri vært så lenge hjemmefra. Vi reiste nok til Mellansel med blandede følelser, men inntrykket mitt var at alle reiste hjem med en følelse av at ”hir kommer vi gjerne tilbake”! – Hvis ikke vi har funnet et nytt reisemål i mellomtiden da, vi oppdaget nemlig at det er kort vei fra Mellansel til Vasa i Finland… Tekst OG FOTO: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

UKENS FERSKVARER

KOFFERTKUPP Kofferter med 4 hjul og TSA sikkerhetslås

5990

KYLLINGFILET

LAMMEBOG I SKIVER

Den Stolte Hane, 650 g, 107,54/kg

69

Meget god kvalitet!

Pr. kg

90

109; 109; FERSK LAMMESADEL Pr. kg.

Stor før 1199,NÅ 799,Mellomstor før 999,NÅ 599,Liten før 799,NÅ 399,-

Fra varmeskapet!

NYGRILLEDE BUFFALOWINGS

790 Pr. hg

Den Stolte Hane, 79,–/kg

FERSK CHAMPIGNON

290 Pr. hg

29,–/kg

189; 189; YTREFILET AV STORFE

Nakkeputer KUN

79,-

Hel, pr. kg I skiver 199,–/kg.

Marinert 209,–/kg

-40%

90

SURRET SVINESTEK

PÅ SANTA MARIA TEX-MEX

Av bog, pr. kg

ukter å od

ge vel me

-4 0 %

59 r 45 pr ve

Stabburet, 283–300 g, 67,00–71,38/kg. Nå: 20,04–20,94/stk.

m! llo

PIZZA ORIGINALE

99;

Koffertvekt KUN 129,- Koffertstropp KUN 59,-

Skinnvesker

÷20%

ØRRETFILET Pr. kg

O

Larvik 9–21 (9–20) Nansegt. 11, Tlf: 33 13 92 60. Prisene gjelder t . o . m 8/10 uke 40 så langt beholdningen rekker. Kun til private husholdninger. Forbehold om trykkfeil. ICA Maxi tar vederlagsfritt imot kasserte EE-produkter tilsvarende det som selges i butikken, kontakt betjeningen.

Vesla Hansen Tlf. 33 18 11 59

LARVIK


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

9

JUBILEUM PRINCESS AMFI LARVIK FYLLER 1 ÅR!

PRINCESS PÅ NORDBYEN KJØPESENTER FYLLER 20 ÅR!

Bildeglimt fra Larvik:

Tente lys i mørket Kunstverket skal gi Larvik identitet, og er signert kunstneren Tor Lindrupsen. 6. oktober, på det som ville ha vært Thor Heyerdahls 97-års dag, skjedde avdukingen før lysene ble tent på Bommestad og Revet. Her er «Outlines 1 og 2» plassert, to monumenter til minne om sjøfareren og eventyreren. Avdukingen samlet mange, både innbyggere, slektninger av Heyerdahl og Østre Halsen Ungdomskorps ville gjøre stas på eventyreren, og få med seg de omdiskuterte monumentene bli avduket og lyssatt. – Hadde min far stått er, hadde han blitt rørt, sa Thor Heyerdahl jr, som understreket at monumentene skal nettopp provosere og engasjere.

ALLE SENGESETT

2 1 i sateng og glatt bomull

for

Vi spanderer det rimeligste! (Tilbudet gjelder voksendesign i str 140x200 cm og 140x220 cm) Kan ikke kombineres med andre tilbud!

ALLE ULLPLEDD

2 1 for

Vi spanderer det rimeligste!

Kan ikke kombineres med andre tilbud!

NB! Tilbudene gjelder kun hos Princess AMFI Larvik og Princess på Nordbyen Kjøpesenter tom15. oktober.


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

10

kultur & samfunn

Mathias Eick – fornøyd stemningspoet Til lørdag gjester Mathias Eick (32) med band en fullsatt Hallen i Eisfoss, men noen profet i hjembygda vil han ikke være.

Tekst: Camilla Otterlei pressefoto

Påfallende nyklipt, blid og med en lett rødfarge i ansiktet, slenger han seg av sykkelen foran Parkteateret på Grünerøkka. Dagen før kom han tilbake fra en improvisert, rytmisk solokonsert i et utbombet hus i Beirut, med høytalere og moderne dansere i alle rom. Tre uker før det igjen duellerte han med Vestfossen-forfatter Rune Christiansen i ”Mellom tekst og trompet” på Litteraturhuset, og nå er han å høre på Ola Kvernbergs ferske skive Liarbird. Det er spennende tider for jazzmusiker Mathias Eick.

Musikalsk bakgrunn Han visste tidlig at det var musiker han ville bli. Mens andre unger kikket på barne-TV, lekte Mathias med instrumentene på musikkrommet på Hem. Allerede som treåring imponerte han foreldrene med å akkompagnere seg sjøl på basstrengene på gitaren mens han sang ”I en skog en stue lå". Etter hvert fikk privatundervisning i piano og trompet, og da han som 15 åring fikk forespørsel fra faren om å steppe inn som bassist i bandet hans, Tønsberg Swing Jazz Group, tok han utfordringen på strak arm.

Bredt spekter – Det er 3 måneder til neste spillejobb, sa pappa. Kan ikke jeg lære deg å spille kontrabass, så får du plenty med lommepenger. Vi øvde hver kveld og på de tre månedene lærte jeg holdning,

teknikk og alt jeg trengte, og så blei jeg fast bassist. Det var veldig lærerikt. De virkelig dyktige musikerne jeg kjenner har fått nettopp den type utfordringer. Å drive med musikk handler om å våge, sier Mathias.

Grep mulighetene Han fulgte storebror og jazzbassist Johannes Eicks fotspor til Toneheim Folkehøgskole og søkte deretter musikkonservatoriet i Trondheim. For sikkerhetsskyld prøvespilte han både på trompet og bass – og kom inn på begge. Han valgte da trompeten som følgesvenn, men har aldri glemt gamle kunster på piano, synt, vibrafon og bass. De siste ti årene har han utforsket mange ulike lydlandskap fra samtidsmusikk til jazz og pop med store band som Jaga jazzist, Thomas Dybdahl, Manu Katché,, Chick Corea, og Motorpsycho. Hans egen solodebut skulle riktignok la vente på seg. Låtmaterialet til The Door ble møysommelig bygget opp over flere år, men da den endelig var klar i 2008, høstet den stor begeistring hos kritikere og publikum. Tidligere i år slapp han plata Skala og har brukt sommeren og høsten på å turnere festivaler og konsertscener over hele verden. På vårparten begynner arbeidet med ei ny plate.

Hvordan i all verden får du tid til å komponere ved siden av alle spillejobbene? – Tidligere har jeg hatt som filosofi å si ja til alle muligheter som bød seg og spilte i 7-8 band for å lære mest mulig. Det har jeg sluttet med nå og fokuserer i stedet på Jaga, bandet mitt og å komponere selv. Dessuten er jeg er så heldig at

J  eg gleder meg til å spille i Eidsfoss igjen. Særlig fordi det ikke bare er meg, men bandet til pappa og digg mat også. Det kommer til å bli en skikkelig høstfest! jeg får utfordringer av institusjoner som Litteraturhuset og Vossa Jazz, og de erfaringene tar jeg med inn i egne prosjekter, svarer Mathias. Vi blir avbrutt av bestekompisen Lars som kommer forbi vinduet med bustete sveis. –Det er sånn jeg egentlig ser ut på håret, ler Mathias hjerte-

lig og legger til at folk ofte tar feil av dem. De kommuniserer med tegnspråk før Lars haster videre til studioet med Jaga jazzist.

Fokus og forventninger Mathias har mange prosjekter på gang. Et av dem er et énmannsorkester hvor han spiller alle instrumenter selv, tar opp lydene på datamaskin og deretter bygger musikken lag på lag. Det er ikke til å komme unna et visst forventningspress nå som han har fått et management og verdens mest innflytelsesrike jazzselskap ECM, i ryggen. Tida som ung og lovende er forbi, og tilfeldig låtskriving i hotellsenga har måttet vike for gammeldags arbeidsdisiplin og slitestyrke. Grunnregelen er å dra på jobb og skape noe hver dag, enten det bare er ett minutt eller ei linje. – Jeg befinner meg i en slags kreativ beredskap hele tiden og må være flink til å ta vare på ideene når de kommer. Jeg har med meg mobilen så jeg kan synge inn skisser med én gang og heller kategorisere og bearbeide dem i studio etterpå.

Glede, først og fremst Hvor henter du inspirasjon til musikken din? – Det har jeg lurt på selv iblant... Jeg skulle ønske det fantes en fjelltopp jeg kunne reise til, men sånn er det ikke. Ideene kan komme hvor som helst, i marka eller når jeg er

hjemme på landet, men ofte blir jeg inspirert av musikk og film. Den siste filmen jeg så, A tree of Life, satte i gang så mye følelser at jeg kunne sittet igjen og spilt piano resten av kvelden. Han ser på seg selv om en musiker, ikke kunstner, selv om han ofte får tilbakemelding om at musikken vekker sterke følelser og melankoli hos lytterne. Så hva er egentlig forskjellen? – Jeg har alltid likt bøker som skildrer skjebner best og opplever at musikk i moll-segmentet gir mer dybde og større muligheter kreativt sett. Når alt kommer til alt, handler det jo om emosjoner, men jeg sitter ikke hjemme og drikker vin og gråter over høsten. Jeg spiller musikk fordi det er gøy. Det er musikkglede vi formidler.

Lover høstfest på Eidsfoss På tross av priser som Årets internasjonale Jazztalent og Bylarm - kjendiseri er Mathias lite opptatt av. Men han kan ikke unngå å vekke oppmerksomhet når han kommer kjørende i sin gressgrønne Saab V4 Super 1980-modell. – Særlig blant gamle mannfolk, ler Mathias og tømmer resten av kaffekoppen. På spørsmål om hvilke forventninger han har til lørdagens konsert, er svaret entydig. – Jeg gleder meg til å spille i Eidsfoss igjen. Særlig fordi det ikke bare er meg, men bandet til pappa og digg mat også. Det kommer til å bli en skikkelig høstfest!


annonser 11

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

www.volkswagen.no

3.5%

KAMPANJERENTE på lån/leasing/forbrukerleie av Polo Style, Golf Style og Passat Comfortline med høstpakke

inkl mva , 0 9 Fra kr 9

inkl mva , 0 29 Fra kr 1.

Forbru

Forbru

.000,- inkl.

sleie: Kr 50

. Engang 45.000 km kerleie 3 år/

mva

gangsleie:

. En 45.000 km kerleie 3 år/

Velutstyrt kampanjemodellmed bl.a. automatisk klimaanlegg, 15“ lettmetallfelger, høydejusterbare forseter, designpakke med sortlakkerte speilhus, lakkerte dørhåndtak i bilens farge, alupedaler og innstegslister med Style-logo, setetrekk i stoff/alcantara og vinterhjul 15” på lettmetallfelger.

Kr 50.000,-

inkl. mva

Velutstyrt kampanjemodellmed bl.a. 16“ lettmetallfelger, komfortseter med setetrekk i stoff/alcantara, 2-soners automatisk klimaanlegg, Cruise-control, designpakke med sortlakkerte speilhus, lakkerte dørhåndtak i bilens farge, alupedaler og innstegslister med Style-logo, Media in med Ipod tilkobling og vinterhjul 15“ på lettmetallfelger.

2.150,-

Fra kr inkl mva

00 km. e 3 år/45.0 Forbrukerlei 0,- inkl. mva ee: Kr 50.00 Engangslei

Velutstyrt kampanjemodellmed bl.a. BlueMotion Technology med start & stopp, Bi-xenonlykter med LED kjørelys, baklykter med LED, adaptive tåkelys foran, 16” lettmetallfelger, Cruise control, Climatronic 2-soners klimaanlegg, regnsensor, telefonforberedelse Bluetooth, parkeringssensor foran og bak + optisk visning i radiodisplay, radio RCD 510 MP3 med touchscreen, integrert cd-veksler + DAB digitalt radiomottak, vinterhjul 16” på lettmetallfelger og nettingvegg.

Høsten byr på kampanjer Volkswagen. Nå kan du skaffe deg en strøken bil til kampanjerente. Velg mellom de velutstyrte kampanjemodellene Polo Style, Golf Style eller Passat Comfortline med høstpakke. Antallet er begrenset. Velkommen. *Termingebyr kr 94,-, etableringsgebyr kr 4.813,- og årsavgift kommer i tillegg. Drivstofforbruk variert kjøring Polo 0,37 l/mil. CO2-utslipp fra 95 g/km. Drivstofforbruk variert kjøring Golf: 0,41 l/mil. CO2-utslipp fra 107 g/km. Drivstofforbruk variert kjøring Passat: 0,43 l/mil. CO2-utslipp fra 114 g/km. Avbildet modell kan ha utstyr utover standard.

Horten

Tønsberg

Sandefjord

Larvik

Falkenstensveien 31, Horten Tlf.: 24 03 11 00

Kjærlighetsstien, Tønsberg Tlf.: 24 03 12 00

Gokstadveien 16, Sandefjord Tlf.: 24 03 11 50

Elveveien 21, Larvik Tlf.: 24 03 11 80


12

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

Det skjer i Vestfold bli rik på opplevelser i Vestfold i uken som kommer!

Musikk Karl Seglem Acoustic Quartet


mest intime konsertene CC Cowboys gjør dette året.
Total Scene (Tønsberg)
14.10 kl. 21.00 CC Cowboys

Swinging Six Jazzband

Seks entusiastiske musikere som har spilt sammen i snart 30 år, gjester Tønsberg Jazzklubb. De har siden starten i 1982 spilt på utallige scener rundt om i Norge. Velkommen til Jazzkafé på Hotell Quality Tønsberg lørdag kl. 13.00

Konsert med Mathias Eick


Buddy-vinner med kjent trio Karl Seglem fikk Norsk Jazzforums Buddy-pris i 2010 som fremragende utøver. Seglem har en stor musikalsk spennvidde og kommer i høst med sin akustiske kvartett, som presenterer materiale som fortsatt er preget av norsk musikkarv, men i et noe mer «jazzaktig» format. Øvrige medlemmer av kvartett er: Andreas Ulvo/flygel, Sigurd Hole/bass, Jonas Sjøvaag/ trommer. Cafe-M, Tønsberg
13.10 kl. 20.00

John Vanderslice (USA)

Amerikanske John Vanderslice legger turen innom Tønsberg og Total når han gjester Norge i oktober. Vi gleder oss til å presentere en vidunderlig fantastisk artist for dere med gode tekster, vakker produksjon, et eventyrlig orkester og en stemme til å dø for. Total Scene (Tønsberg)
14.10 kl. 21.00

CC Cowboys

Kortversjon av forstillingen 16.oktober ved Tønsberg Byorkesters arrangement på Messehuset i Tønsberg.

Thom Hom Hell

Man kan trygt si at 2011 har vært ett godt år for Thom Hell med førsteplass i Korslaget og i tillegg mottakelse av den prestisjefylte Spellemannprisen i kategorien Årets Mannlige Artist for sitt album ”All Good Things”. Tønsberg er ett av stoppene på hans turné høsten 2011 og vi vil se: Perler på en snor, hans beste sanger så langt fremført i den sammenhengen som Thom liker aller best; Live med band. Total Scene (Tønsberg)
15.10 kl. 21.00

Barn Skrivekonkurranse for barn og ungdom

Stemningskonsert med Mathias Eick med band. Jürgen med venner varmer opp, og det vil bli god drikke og høstmat på menyen. Hallen i Eidsfoss
15.10 kl. 19.00

Fattigmannsbandet spiller Chicago

Er du glad i å skrive? Er du i tillegg under 18 år? Bli med i Amnestys skrivekonkurranse! Tema er ”Makt forplikter” – hva tenker du når du hører denne tittelen? Vinnerbidraget vil bli trykket i magasinet ”Q barnekultur” og premiert. Gå inn på http://www.amnesty.no og Region øst for mer informasjon.

Fattigmannsbandet hyller en av sine forbilder, Chicago - som med sin over 40-årige karriére har levert en mengde perler. Hugo Lande og Mikkel Melsom er vokalsolister, og bandet er for anledningen utvidet med Morten Andersen på perkusjon/ trommer og Haavard Flaaten på keyboards.Verdensteateret i Sandefjord 15.10 kl. 22.00

Sangvirkelaget med Erik Bye-forestilling

Utstillinger Konsert 12 i Horten. og 19. oktober i Åsgårdstrand. Folkeakademiet i Horten Borre.

Salgsutstilling med Jarle Rosseland!
 Kunstmarked, Prinsensgt. 16, Sandefjord
15.10 kl. 15.00

allsidig kunst og øyeblikksfotograf fra Sandefjord. Han er opptatt av at bildene skal være preget av følelser, kreativitet og de skal fange øyeblikket. Fellesutstilling på Galleri Labben, Framnesveien 54. Hver søndag – hele oktober.

Diverse Litteraturhalvtimen
 Det er mange gallerier å besøke, både i Stavern sentrum, på Fredriksvern Verft og på Sjøparken Agnes. Det vises et stort mangfold av kunst under Høstutstillingen i Stavern, og den romantiske Verftsbyen er i seg selv en stor inspirasjonskilde. Årets utstillere spenner vidt og representerer mange slags kunstuttrykk; fra grafikk, maleri, fotokunst, jerndesign, porselen, keramikk , vev og tiffanyengler til glass- og smykkekunst. Bildet over er «Sval stund» av Verena Wadell. 15.-16. okt. 12- 1800.

Hubro litteraturhus inviterer:

Hubros skrivekurs: 2. kursdag. 13.10 kl. 18.00 Jazzkonsert: Saksofonist Petter Wettre og multimusiker Hans Mathisen holder jazzkonsert på Hubros intimscene. De har kjent hverandre siden barndommen. Spiller sammen for første gang. 13.10 kl. 20.00 Lørdagslunch: med hatter og antrekk som tema. En vandring i Åse Krømkes verden. 15.10 kl. 15.00. Den Blå Timen: Stedet for ettertanke, dialog og sosial kontakt. 16.10

Galleri Tone FANTASIA maleverksted for barn Gallerikjelleren, Langgt.40 Holmestrand 16.10 kl. 12.00

Denne fredagen vil bli magisk når Total huser et av Norges beste rockeband. Vi garanterer høy allsangfaktor og god stemning. Dette er en av de

Høstutstilling i Stavern

Malerier av Tone Nordhagen: Olje, akryl- og collagemalerier. Onsdag - lørdag. Bakgården, Sandefjord.

Galleri Labben
med Håvard Flaatten

GALLERI LABBEN har 3 nye utstillere i oktober. Håvard Flaatten, Linda Bridgitte Johansen og Marianne Pedersen. Gjesteutstiller Håvard Flaatten er en

Litt inspirasjon i hverdagen? Sandefjord bibliotek byr på en litteraturstund, der en av våre ansatte forteller om en «god bok». Vi trekker fram godbiter, bøker som vi har lest og likt – og som vi har lyst til å formidle til andre. Biblioteket byr på kaffe/ te. Sandefjord bibliotek
14.10 kl. 12.00

Konsert og foredrag

Søndag 16. oktober kl. 13.00 blir det gitarjazz med Jon Anders Røise. Han har hatt konsert hos oss tidligere med et veldig interessert og lydhørt publikum. Kl. 14.15 blir det foredrag ved forfatteren av romanen ”Størst av alt”, Lillian Skow. Mottakelsen av boken har vært strålende, både hos anmeldere og lesere.

Evangelisk storsamling

Storsamlingen for hele familien Er flyttet fra Oslofjord Convention Center til Skjærgårdshallen i Langesund. Her blir det et stort sang- og musikkmøte lørdag 15. oktober, samme dag som tidligere annonsert og med samme deltagerne. Markeringen av bladet «Evangelisten»s 100-års jubileum blir i «Evangeliehuset», Porsgrunn, søndag formiddag 16. oktober. Også her blir flere av sangerne fra lørdagskvelden med.

”Der ingen skulle tru at nokon kunne bu...”


Foreningen Norden og Sande bibliotek har gått sammen om å invitere Oddgeir Bruaset til Sande bibliotek. I foredraget vil Bruaset ta tilhørerne med til noen av plassene han har besøkt i forbindelse med den populære TV-serien og de to bøkene han har skrevet. Sande bibliotek,
17.10 kl. 19.00


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

13

det skjer i Vestfold

Solstadpromenaden.

Solstadprosjektet inviterer til en litterær byvandring i Dag Solstads fotspor. Iscenesetter og litteraturlos er Aage Andersen. Henrik Tideman er skuespiller og tekstframfører. Sandefjord bibliotek, 23.10 kl. 12.00.

Sandefjord Modelljernbaneklubb holder åpent hus Alle barn og unge som er interessert i modelltog og modellbygging, inviteres til åpent hus i klubblokalet til Sandefjord Modelljernbaneklubb hver mandag og tirsdag kl. 18.00 - 21.00 i perioden 17. oktober 2011 til 15. november 2011. Det blir bl.a. fremvisning av klubbens 25 meter lange modelljernbaneanlegg. Framnesveien 54, 3222 Sandefjord («Galleri Labben») 17.10 kl. 18.00

”Det synger i stein”

Konsert i Sem kirke søndag 16. oktober kl. 19.30. Det blir et spennende møte med freelance-musiker, komponist og vokalist Tone Krohn fra Sandefjord. Etter innsamling og kildegransking, har hun blåst nytt liv i de glemte sangskattene fra Vestfold. På konserten vil hun alene og sammen med kammerkoret Borre Vocale, Anne-Beate Bakker Wålengen på bratsj og Ingeborg Rudland Næss på cello framføre mange av folketonene fra albumet ”Det synger i stein” - en pilgrimsreise fra Vestfold til Orknøyene.

Kirkekonserter i Re:

Croquis

Atelier Anden Etage, Fritzøe Verk, Larvik Croquis hver tirsdag 18.30 - 21.30 frem til 29. november. Alle tegneglade velkommen til drop in. Vekslende modeller.

Kirkelig Orgelmatiné


Ved den ukentlige orgelmatinéen spiller professor Bjørn F. Boysen Franz Liszt: Koralfantasi over «Weinen, klagen» og preludium og fuge over BACH. Tønsberg domkirke,
12.10 kl. 12.00

Stiller ut

Jazz og klassisk. Ordfører Thorvald Hillestad. Tirsdag 18.10. kl. 18.30: Våle kirke Orgelskolen i Re spiller opp! Møt Norges flaggskip for ”barn spiller orgel”. Barn fra Re, Hof og Holmestrand. Onsdag 19.10. kl. 19.00: Fon kirke, Salmekveld ”Han er min sang og min glede” med kantorene Gran og Ulvedalen m.fl.

Lokal produsert dokumentar om Ingvar Ambjørnsen

Torsdag 20.10. kl. 18.00:i Ramnes kirke, Barnekorkonsert med Jarle Waldemar. Fredag 21.10. kl. 19.00: Vivestad kirke, Konserten ”Årstidene” med Lina Sandells kjente og ukjente sangskatter! Hege K.Rusten sang, Tora Terese W Wærvågen, fiolin, Bjørn V.Ulvedalen, piano og komposisjoner. Lørdag 22.10 kl. 18.00: Våle kirke Mestermøte: Orgelkonsert med Domkantor Kåre Nordstoga og talenter fra orgelskolen.

Bjørn Vidar Ulvedalen ønsker hjertelig velkommen til Kirkekonsert for store og små i Kirkene i Re, 17.-23.10.2011 (Se www.re.kirken.no for utfyllende info.) Mandag 17.10. kl. 19.00: Undrumsdal kirke Offisiell åpningskonsert med musikerne Ulf Nilsen-tangenter, Georg Reiss-klarinett og Nils Arne Helgerød-barytonsanger.

Aleksander Olai Korsnes, Rune Jensen og Kristine Ann Skaret promoterer ”Hvit nigger” med henvisning til Ingvar Ambjørnsenbildet på plakaten. Foto: Sveinung Svendsen/Rein film.

Lørdag 15. oktober vises dokumentarfilmen «Hvit nigger» på NRK1 kl. 22.10. Den handler om livet til forfatteren Ingvar Ambjørnsen. Det er journalist Rune Jensen i NRK Østafjells som hadde ideen til filmen og som er ansvarlig for manus. - Arbeidet med filmen startet i april 2008 mens jeg hadde permisjon for å gå på dokumentarfilmlinja ved Høgskolen i Volda, sier Jensen. Ambjørnsen er som Jensen født og oppvokst i Larvik, og det blir hevdet at Ambjørnsen er de sosiale tapernes talerør. – Derfor er dette en viktig historie å fortelle, sier Jensen. Norsk filminstitutt bestemte seg for å støtte filmen

etter at Rune Jensen vant en pitchekonkurranse under filmfestivalen i Volda i mai 2008. NRK gikk inn med betydelige midler, samtidig som også Vestfold fylkeskommune ga økonomisk støtte. I samarbeid med Ambjørnsen arbeidet Jensen, Korsnes og Skaret med utviklingen av filmen i tre år. Kjartan Kristiansen fra Dum dum boys har skrevet ny musikk spesielt til filmen. Ingvar Ambjørnsen ble utnevnt til æresborger av Larvik i 2009 og det er selvfølgelig en viktig del av filmen. Filmen vil bli sendt i reprise på NRK2 søndag kl.16.15 og søndag kveld (rett etter midnatt 00.30) på NRK1.

musikalske akvareller Anne Kristine Mjelva ved Galleri Smalgangen i Åsgårdstrand forteller om svært godt oppmøte ved utstillingen til Nanti Bryn Hansen, som ble åpnet i September. Fram til 23. oktober kan du få med deg bildene til kunstneren som fikk Horten Kommunes kunstnerpris i 2009. I kunstverkene sine bruker hun tradisjonell ”transparent” vannfargeteknikk med blant annet tynne gjennomsiktige laveringer. – Bildene mine kan trygt kalles musikalske akvareller, sier Bryn Hansen. Hun forteller at naturen inspirerer henne med linjer, rom og fantastiske fargeklanger, mens musikken står for mye av inspirasjonen i hennes kunstnerliv. – På flere av bildene bruker jeg ulike collager med musikkreferanser fra Kunst der Fuge av Bach. Jeg finner mye inspirasjon

i musikk, der finner jeg fengende rytmer og fargetoner, sier hun. – Dette og alt som er rundt meg er inspirasjon til å skape bildene - ofte begynner jeg med passer og linjal for å lage en forsiktig opptegning som jeg så snur og vender på og bildet begynner sakte å ta form. Det er rytmiske stilleben og landskap som går igjen som motiv i bildene mine, smiler hun.

Nanti Bryn Hansens bilde «Musikalsk vinterstilleben» vises over, under ser vi henne fortelle om kunsten sin ved åpningen av utstillingen på Galleri Smalgangen i Åsgårdstrand.

Kort om Nanti Bryn Hansen: Født i Oslo i 1946. Kom inn på Statens Kunst og Håndtverkskole da hun 17 år, og gikk der fra 1968 til 1971, videre studerte hun på Statens Kunstakademi 1971 – 75. Hun avsluttet kunststudiene med et år i Paris på Academie des Beaux-Art i 1976.

Registrer ditt neste arrangement på www.vestfoldblad.no og bli med i neste ukes guide


14

annonser

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

MØBEL- OG INTERIØRKV VELG DIN NYE SOFA Nyheten “Rest” sofa fra Muuto. Sofa fra kr. 19 950,- puff fra kr. 7 300,BAGLERGATEN 1 | 3111 TØNSBERG | TLF: 33 33 06 40 | ÅpNiNGSTidER: MAN-FRE 10-18, LØR 10-16

Nytt barnerom?

Vi har flotte stoffer og tapeter til barnerommet

Møllegaten 10, 3111 Tønsberg • Tlf: 33 31 72 03


annonser 15

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

VARTALET I TØNSBERG Aksel Jærstol

÷15%

Gjelder alle varianter. Kun lørdag 15/10

ALLE PUTER OG PLEDD

÷20% Gjelder kun 15/10-11

EGENES Øvre Langgate 48, 3110 Tønsberg Tlf: 33 31 51 38 info@egenesmobler.no

WWW.EGENESMOBLER. NO

InterIørlørdag 15. oktober kl. 10–18 Stockholm Modulreol

-15% HøSttIlBUd Ut oktoBer:

englesson

(hele sortimentet)

-10% vestfolds fineste interiørbutikk

møbler • interiør • klær* * Gjelder kun Sandefjord

tønSberG: tollbodgt. 19 , t: 33 34 78 47 – Sandefjord v/byparken: Kongens gt. 10, t: 33 48 07 47 www.tinnieshus.no – www.tinnieshus.blogspot.com


annonser

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

KAMPANJEBILER MED VOLVO ON CALL OG UTSTYRSPAKKE

2012 MODELL

2012 MODELL

2012 MODELL

NYE VOLVO V50

NYE VOLVO V60

NYE VOLVO V70

KR

309 900,-*

KR

(SPAR KR 25 000,-)

389 900,-*

KR

404 900,-*

(SPAR KR 31 000,-)

(SPAR KR 19 500,-)

VOLVOS ENGLEVAKT

LÅS/LÅS OPP DØRER

FEILVARSLING

ASSISTANSE

• Stille/slå på motor- og kupevarmer

• Automatisk hjelp ved ulykke

• Er noen vinduer eller dører åpne?

• Selvaktivert nødassistanse

• Er alle dørene låst?

• Volvo Veihjelp assistanse

• Lås/lås opp dører (S60, V60, XC60)

• Tyverivarsling

• Hva er instrumentpanelstatus. Olje/lyspærer etc.?

• Sporing av stjålet bil

ER 4 I l NK LU D

• Automatisk kjørebok med notater

• Fjernåpning av dører

• Hvor satte jeg fra meg bilen?

re ns e

VOLVO ON CALL VEIL. PRIS KR 7 500,Tilgjenglig på alle nye Volvo 2012-modeller. Volvo On Call gir rabatt hos Volvia Forsikring.

*b

eg

iP H

a

ON E t

• med mer...

nt al

• Hva er bilens km stand? • Hvor mye drivstoff har jeg igjen?

FINN BILEN  DIN

T

APPS/MOBIL

FJERNSTART MOTOROG KUPEVARMER

VE D KJ

MOBIL APPS

ØP A V

LA GE

RB

ILE

R

*

Volvo On Call (VOC) tar vare på deg og står til din tjeneste 24 timer i døgnet året rundt. Kommer du ut for en ulykke som er kraftig nok til at sikkerhetssystemene på bilen utløses, varsles alarmsentralen automatisk. Har du behov for assistanse eller er ute av stand til å svare, guides utrykningsmannskapet helt fram til deg ved hjelp av bilens GPS posisjon slik at du får raskest mulig hjelp når hvert minutt teller. Kommer du ut for et mindre uhell eller har punktert/sluppet opp for drivstoff og trenger assistanse, er hjelpen bare et knappetrykk unna. Ved innbrudd i bilen varsles du og sentralen automatisk, og skulle noen være så dum å stjele bilen din, kan sentralen både kontakte tyvene og spore dem. Med mobiltelefon og APPS har du i tillegg tilgang til funksjoner som fjernstart av kupe- og motorvarmer, sjekke om du har glemt å lukke vinduer og dører, låse dørene (S60, V60 og XC60) og en rekke andre sikkerhet- og komfortjenester. 

16

volvo on call – ALLTID MED DEG Volvo. for life

logo-forhandler

Stednavn Testgate 1 tel 031-234 567 www.forhandlaren.no

Stednavn Testgate 1 tel 031-234 567 www.forhandlaren.no

Stednavn Testgate 1 tel 031-234 567 www.forhandlaren.no

Stednavn Testgate 1 tel 031-234 567 www.forhandlaren.no


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

17

næring

Vestfoldblad.no

Vi løfterfylkets fram næringslibvet i Vestfold. – hele næringslivsavis

Vil involvere hele Stokke

Tore Aslaksen og Ole Georg Nilsen inviterer folk til å komme med meninger og innspill på forslagene som er utstilt på Stokke Senter.

Oslofjord Convention Center vil høre lokalbefolkningens meninger og ønsker, før beslutningene tas om hvordan senteret vil se ut i fremtiden. De fem finalistene i arkitektkonkurransen for utformingen av nye Oslofjord Convention Center (Oslofjord), har forslagene sine utstilt på Stokke Senter denne uka. Her kan du nå få se det som skal bli et av Europas største og flotteste konferansesteder. Det er etablert et showroom med de fem ulike forslagene i den prestisjetunge konkurransen om å utforme det som skal bli et av Europas største og flotteste konferansesenter. For med rundt 100.000 kvadratmeter ekstra som skal romme blant annet svømmehall, fotballbane og ishockeybane skal dette bli et flott bidrag til Stokkes og Vestfolds befolkning.

Vil lytte til folket – Vi ønsker med dette å involvere lokalbefolkningen, sier daglig leder i Stiftelsen Brunstad Konferansesenter, Tore Aslaksen. Han og salgssjef Ole Georg Nilsen ønsker å møte publikum for å få deres meninger, tanker og

ønsker for utvidelsen av stedet. – Naturen og omgivelsene har blitt ivaretatt godt i bidragene. Vi ønsket at det skulle være spektakulært, funksjonelt og kostnadseffektivt, noe jeg mener arkitektene har fått til, sier Nilsen – Ingenting er bestemt, og vi er heller ikke forpliktet til å velge et av alternativene. Vi ser for oss at vi tar utgangspunkt i noe her, og bygger videre på den ideen, forteller Aslaksen.

Futuristisk og spennende De fem ulike bidragene er fra nasjonale og internasjonale selskap. Firmaene er anonymisert i konkurransen. Det er en fagjury fra Norske Arkitekters Landsforbund i samarbeid med representanter fra Stiftelsen som avgjør hvilket bidrag som vinner, og blir brukt. Bidragene strekker seg fra høye tårn til futuristiske, runde bygg. Flere har lagt vekt på at byggene skal gli inn i naturen, mens andre har satset mer på nymoderne storbyeffekter.

– Foreløpig er det vanskelig å si noe. Det er mye spennende og interessante ideer med stor variasjon. Så førsteinntrykket er slik jeg håpet det skulle være, mange forskjellige elementer vi kan vurdere. Nå skal vi bruke tid på å se nærmere på bidragene, forteller Aslaksen uten å ville nevne om han har noen foreløpig favoritt.

Kommersielle tilbud Brunstad gård ble i 1956 kjøpt av Den Kristelige Menighet, populært kalt «Smiths venner», som i

kunne huse enda større arrangementer.

Idrett for allmennheten Men det blir ikke bare konferanse gjestene som skal kunne nyte godt av utvidelsene. Idrettsfasilitetene som er tiltenkt området skal være for allmennheten, dessuten vil det lokale næringslivet også kunne nyte fordeler av utvidelsen. – Det vil ha stor betydning for næringslivet, ikke bare i Stokke, men i Vestfold og resten av Norge. Vi kan huse store og nasjonale kongresser som kan ha stor økonomisk betydning for nærmiljøet. Det som er unikt med Oslofjord er at vi er en konferanseby, her har du overnatting, kongress-saler og restauranter i ett, noe som gjør oss unike i verdenssammenheng. Nå håper vi at folk fra nærmiljøet kommer og tar en titt, og kommer med innspill, avslutter Aslaksen.

føreren Erlend Larsen fra Høyre er positiv, etter først å ha fryktet inngrepene i naturen rundt. Nå vil han ta en titt på utstillingen i Stokke Senter. – Det er flott at konferansesenteret har tatt initiativ til dialog med lokalbefolkningen. Det er ikke ofte vi ser det ellers i næringslivet, sier Larsen. Han er glad for å høre at forslagene ikke innebærer høyhus eller signalbygg som vil ruve over skogene i Stokke.

V  i ønsker med dette å involvere lokalbefolkningen. Tore Aslaksen, daglig leder i Stiftelsen Brunstad Konferansesenter

mange år har benyttet stedet til stevnevirksomhet. Etter en utbygging i 2004 har Oslofjord drevet kommersiell virksomhet, og har arrangert alt fra hestearrangement, fotballevents, konferanser og profesjonelle kongresser for nasjonale og internasjonale selskaper. Stiftelsen Brunstad Konferansesenter, som eier konferansestedet, ønsker å bygge ut for å

Fra skepsis til optimisme Reguleringsplanene for OCC ble godkjent med knapp margin i kommunestyret i Stokke. Arbeiderpartipolitikerne har uttrykt skepsis, mens den nyslåtte ord-

30.000 billetter til maks Fly direkte Torp-Bergen

595,-

én vei

• 30.000 billetter til prisene 395, 495 og 595 kroner • 36 ukentlige avganger • Ingen ekstra gebyrer og kaffe er inkludert • Sjekk inn bagasjen helt frem om du skal videre Bestill på wideroe.no

Prisen gjelder på direkteruten ved bestilling på wideroe.no frem til 30. mars 2012. På enkelte dager og avganger kan det være få eller ingen ledige plasser til annonsert pris. Forbehold om regel-, avgifts- og valutaendringer.

Tekst OG FOTO: ruth monfort Marianne Henriksen

Utbygging  Disse konkurrerer: Niels Torp Arkitekter / Bjørbekk & Lindheim, Allford Hall Monaghan Morris / Haptic Architects / Gross Max / Charcoalblue / Buro Happold / AKT, Dyrvik Arkitekter / Østengen & Bergo, Reiulf Ramstad Arkitekter / Kristiansen og Bernhardt arkitektur / Asplan Viak / KanEnergi og A-lab / COWI.  Om 5 – 6 uker blir vinneren offentliggjort. Utbyggingen skal stå ferdig i 2020. Kilde: Oslofjord.com


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

18

næring

AdCo Partner blir til Pilaro «Sammen blir vi den sterkeste», tenkte to av landets ledende leverandører av forretningssystem til SMB-markedet. Så fusjonerte de. Richard Larsens gründerbedrift AdCo Partner er fusjonert med en sterk konkurrent, ErgoVision - noe som gjør det nye selskapet til landets ledende leverandør av Microsoft Dynamics NAV. Det er et Europas mest utbredte forretningssystem tilpasset små- og mellomstore bedrifter I 1998 etablerte Richard Larsen fra Andebu IT-selskapet AdCo Partner, og i dag har bedriften kunder i 10 land. Nå fusjonerer selskapet med konkurrenten for å vokse videre i både inn- og utland.

Nådde hårete mål

Svein Bade og Richard Larsen kommer fra to ledende fagmiljøer i sin bransje, og er klare for å erobre markedsandeler internasjonalt med Pilaro. (Pressefoto)

Historien begynner med kassaapparater. I 1984 begynte Kjell Vegger å selge elektroniske kassaapparater til bedrifter i Vestfold og Telemark. Tre år senere begynte han å utvikle PCbaserte økonomiløsninger. I 1989 ble Andebu-mannen Richard Larsen ansatt i bedriften, og midt på 90-tallet begynte han å jobbe med de tjenestene som dannet grunnlaget for etableringen av AdCo Partner. AdCo Partner ble etablert i 1998, med Richard Larsen som en av tre aksjonærer. Selskapet leverte økonomiløsninger til næringslivet i Vestfold. For seks år siden satte de seg et hårete mål; de skulle være blant de tre stør-

ste i Norge innenfor sin nisje. De etablerte pakkeløsningen AdCo ProPlanner med stor suksess, og i dag har bedriften kunder over hele Norge, i tillegg til i England, USA, Polen og flere andre land.

Vil doble omsetningen Det fusjonerte selskapet Pilaro vil bli klart markedsledende i Norge. Ambisjonen er å vokse videre – også i utlandet. Selskapet ligger i 2011 an til en samlet omsetning på om lag 40 millioner kroner. Målet er å doble omsetningen i løpet av 2014. – Vi fusjonerer nå, og det vil vi begynne å høste fruktene av i 2012, forteller daglig leder Svein Bade i det fusjonerte selskapet. Han mener timingen er svært god. – Dette er et marked som går litt i sykluser. Det var mange som skaffet seg systemer på begynnelsen av 2000-tallet, og nå er mange etter hvert klare for å bytte til nye og mer moderne løsninger, forteller han. Pilaro blir Norges største dedikerte Dynamics NAV Partner med over 35 ansatte totalt, og kontorer i Asker, Bergen og Tønsberg. Tekst: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

OKTOBER LIVET ER MER ENN BILER. DET ER Å NYTE DESIGNET, SIKKERHETEN OG KOMFORTEN I EN KOMPLETT UTSTYRT VOLVO V60. DERFOR HAR VI KAMPANJE PÅ MÅNEDSLEIE TIL KR 2 699,- MND.

UTSTYRSPAKKEN INNEHOLDER BL.A. • Skinninteriør • Metallic lakk • Park. varmer m/timer • Cruise control m/fartsbegrenser • IAQS, CZIP ekstra ren luft • Rygge- og regnsensorer • Aktive Dual Xenon hovedlys • Vannavst. sideruter foran • Kompass og auto.dim. sladrespeil • Oppvarmede for- og bakseter • High Perform. stereo og 5’ skjerm • USB, Bluethooth, DAB-forberedt • Volvo On Call • Vinterdekk på alu.felger … og en rekke andre tillegg KOMPLETT PAKKE

NYE VOLVO V60

381.800,–* * KR 2 699,– /MND KR

FRA KR

336 800,–* (V60 DRIVe)

Leasingtilbud til privat og næring. Månedspris inkl. mva. Forskudd kr 50 000,–. 3 år/45 000 km.

SEND ”V60” PÅ SMS TIL 2330 FOR MER INFO * PRIS INKL. FRAKT-, LEVERINGS- OG ADM. KOSTNADER LEVERT FORHANDLER. GJ.SN. FORBRUK 4.5 – 10.2 L/100 KM. CO2-UTSLIPP 119 – 237 G/KM. TILBUDET GJELDER ALLE NYE 2012 MODELLER UT 2011 ELLER SÅ LANGT BEHOLDNINGEN REKKER. ALLE VOLVOS DIESELMODELLER HAR PARTIKKELFILTER SOM STANDARD. FORBEHOLD OM TRYKKFEIL. AVBILDET BIL KAN HA EKSTRAUTSTYR. TREFF VOLVO PÅ FACEBOOK.COM/VOLVOCARSNO OG VOLVOCARS.NO

Volvo Car Finance


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

19

næring

Bygger et sterkere

Bred interesse for

Med foredragsholdere som Wolfgang Plagge, Harm-Christian Tolden og Eirik Newth, styrker Marked for Musikk seg som en nasjonal visningsarena for musikkproduksjoner

– Vi har fått mange påmeldinger til nå, og det gleder oss stort at så mange ser at dette er en unik mulighet til å få med seg store personligheter, kunnskap og inspirasjon til en overkommelig penge, sier Eli Saastad i Tønsberg Næringsforening.

Quo Vadis

Marked for Musikk

Gunn Edith Nilsen er ny prosjektleder for Marked for Musikk, og trekker spennende programnavn opp av hatten i år.

Etter fjorårets suksess er Marked for Musikk (MFM) igjen på plass i Larvik, 21.-23. november. MFM er en nasjonal visningsarena for musikkproduksjoner rettet mot barn og unge, samt et kompetansesenter med fagseminarer knyttet til musikkformidling tilrettelagt for denne aldersgruppen. Det ble gjennomført for første gang i fjor, og slo så godt an at det gjentas i år - med en egen prosjektleder på plass. MFM har som mål å være norges største og viktigste bransjetreff for alle som jobber med musikk for barn og unge. – Deltagerne får tre dager med aktuelle og relevante seminar og et tyvetalls spennende konserter, forteller Gunn Edith Nilsen. Hun er ny som prosjektleder i år, og har ansvaret for programmet og gjen-

nomføringen av Marked for musikk. Publikumsutvikling er en rød tråd under seminardelen, og ved visningene vil man oppleve et mangfold av kvalitetsproduksjoner i alle sjangre og for alle aldersgrupper, fra førskolealder til og med videregående. For å understreke mangfoldet og styrken i MFM slippes noen av navnene på programmet denne uka. Her finner vi vokalensemblet PUST, Petter Carlsen, Oslo Ess, Kim Widflot (Cheezy Keys Kim). Av foredragsholdere ser vi fram til å høre Wolfgang Plagge, Harm-Christian Tolden og Eirik Newth. Mer om hva som skjer og hvem som kommer, kan du finne på markedformusikk.no. MFM er et samarbeidsprosjekt mellom Vestfoldfestspillene, Vestfold fylkeskommune, Rikskonsertene og Larvik kommune. (Tekst: Marianne Henriksen)

Bred interesse Hun erfarer god interesse for konferansen Quo Vadis som arrangeres på Hotel Klubben 20. oktober. Og interessen kommer fra både næringsliv, offentlig sektor og privatpersoner. Saastad legger likevel til at det fortsatt er plass til flere. Hun roser også de mange sponsorene som ønsker å bidra, og som forteller om et «næringsrikt» program og en fin møte-arena. – Bidragene har betydd mye i forhold til å få muligheten til å bestille gode foredragsholdere – når vi bidrar i fellesskap skaper vi noe bra som mange vil være en del av, sier hun.

En viktig møteplass Ordfører Petter Berg vil også i år delta på Quo Vadis, og han trekker fram Tønsberg Næringsforenings evne til å fornye arrangementet slik at det opprettholdes som en viktig møteplass for næringslivet. – Kontakter knyttes og nettverk bygges. For meg er denne sosiale funkjsonen like viktig som den faglige, sier han. Arrangementet er åpent for alle, påmelding skjer via nettsiden www.planlagt.no. Her finner du også informasjon om en rekke andre næringsrelaterte arrangementer i Vestfold. (Tekst: Marianne Henriksen)

Wolfgang Plagge kommer, det samme gjør Eirik Newth, Petter Carlsen og Kim Widflot fra Cheezy Keys Kim....

FEST

Holmestrand: Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60 Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33 30 77 77 Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33 48 23 00 Larvik: Sagveien 2-4, tlf. 33 13 66 66

599 900,-* (D3 AWD aut.)

NYE VOLVO XC 70

Les

FRA KR

rvic ilse Nye XC70 2012 modell har ikke bare fått sikkerhetssystemet City Safety som standard. Den har også fått ny D3 AWD motor som med lavere forbruk og lavere utslipp gir en en avgiftsreduksjon på kr 20 000,-. Nyt også reisen på førsteklasse i det helt nye interiøret.

VOLVO XC70 SUMMUM UTSTYRSPAKKE  Inneholder bl.a: • Bluetooth handsfree • Dual-Xenon hovedlys • El. førersete m/minne • High Perfomance stereo • Regn- og ryggesensorer • Sportsinstrumenter  • Skinninteriør og skinnratt• 17” alu.felger

I tillegg: RTI - Pluspakke m/VOC - High Perf. multimedia 7

kam

pa

nje

avi

sen

ww w.b

LIVET ER MER ENN BILER. DET ER Å REISE PÅ FØRSTEKLASSE ENTEN DU SKAL I MIDDAGSSELSKAP ELLER UT I RØFF NATUR. DERFOR KJØRER DU NYE VOLVO XC70.

e.n

o

*) Prisen er inkl. frakt- og leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg.

* PRIS INKL. FRAK T-, LEVERINGS- OG ADM. KOSTNADER LEVERT FORHANDLER. SNIT T FORBRUK 5,5–10,6 L/100 KM. CO 2 -UTSLIPP 144–248 G/KM. VOLVOS DIESELMODELLER HAR PARTIKKELFILTER SOM STANDARD. VI TAR FORBEHOLD OM TRYKKFEIL. AVBILDEDE BILER K AN HA EK STRAUTST YR. TREFF VOLVO PÅ FACEBOOK .COM/ VOLVOCARSNO OG WWW.VOL VOCARS.NO

SPAR KR

25 500,–


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

20

næring Flotte og nye, men foreløpig nokså tomme lokaler på Bakkenteigen i Horten.

En utfordring å nå menn Kvinneandelen i Nettverksbanken er overveldende. Mindre enn en av ti er menn. Hva må til for å få bedre kjønnsbalanse? I 2005 ansatte stiftelsen Nettverksbanken i Vestfold en daglig leder. Hensikten var å bidra ytterligere til at nyetablerere klarer seg gjennom den krevende oppstartsfasen. Omtrent samtidig ble det åpnet opp for at systemet også skulle omfatte menn. Ved opprettelsen i 1998 var det å få i gang kvinnelige etablerere som var fokus.

Hva trigger menn? Bak Nettverksbanken står Vestfold Fylkeskommune, Fylkesmannen i Vestfold og Innovasjon Norge. Helle Stabel er ansatt som daglig leder i 60 % for 83 medlemmer organisert gjennom 13 grupper rundt om i fylket. Bare en av ti av medlemmene er menn. – Jeg har ikke klart å sette fingeren på hva det er som ikke

ring, nytenkning og utvikling er sentralt for gründere.

Sikrer kompetanse Å være i et nettverk sikrer tilgang på kompetanse. Direkte gjennom møte med andre i den gruppa en deltar i og indirekte gjennom at man får tilgang på hverandres kontaktnett. – Kvinner er supergode på sosial nettverksbygging, mener Stabel. Dette er Audun Rør enig i. Han er en av sju menn tilknyttet Nettverksbanken. Rør er medlem i Nettverksbanken fordi han er ute etter de tips og råd han kan få i gruppene, men også på grunn av muligheten for kortsiktig finansiering. Han tror at om det ble flere menn med, ville ytterligere flere finne det interessant.

omsatte nettverksbankens medlemmer for rundt 33 millioner kroner og sysselsatte rundt 70 årsverk. Tallet har vært stigende år for år.

Ikke tid til møter Blant de som har god sjanse til å lykkes er Anders Brekke Jørgensen, en annen av de sju mannlige medlemmene i Nettverksbanken. Han har hatt liten tid til å bli med på gruppemøter fordi han har kommet i gang med sitt produkt raskere enn han hadde fryktet. – Ting har begynt å rulle, sier han. Erfaringsutveksling er en viktig del av det medlemmene får ut av å være i systemet. Likevel er fokus på administrasjon, salg og markedsføring det aller viktigste. Det er her de fleste gründere trenger påfyll. Engasjement for eget fag har de fleste i rikt monn. Dette fokuset er viktig for Tormod Larsen som også er blant de få menn i systemet. Han tror menn i større grad enn kvinner tenker økonomi og resultater i forbindelse med nettverksbygging.

Blikk på inntjening

Dagfinn Ellingsen og Anders Brekke Jørgensen er to av sju mannlige medlemmer i systemet.

trigger menn, sier Stabel. Hun prøver å finne seg til rette i nye lokaler på Bakkenteigeni Horten. Bygget Innovasjon Norge og Nettverksbanken har flyttet inn i er nye. Mange kontorlokaler står fortsatt tomme. Blant annet skal Høgskolen i Vestfolds ledelse inn. Dette kan komme Nettverkbankens medlemmer til gode da nettopp læ-

Medlemmene er organisert i grupper på inntil sju deltakere og møtes cirka en gang per måned. Å nå alle individuelt har Helle Stabel problemer med å rekke. Gruppelederen blir dermed hennes viktigste kanal for å hjelpe den enkelte gründer. Rundt 300 har vært innom systemet siden oppstarten. Av disse har ca 60 % klart seg. I 2010

Aase Stand Giertsen er gruppeleder for ei gruppe som kaller seg Optimist 1. Hun tror også at menn er ennå mer fokusert på inntjening enn kvinner. Dette er kvaliteter hun mener er viktige i forhold til å utvikle en forretningsidé og ønsker flere menn inn i systemet. – Jeg tror generelt på mangfold, sier hun. Det gjør også Vigdis Bakken Hamre, gruppeleder for gruppa Smelteverket. I hennes gruppe bidrar alle positivt, og hun framhever at mannen i gruppa deres er god på å stille utfor-

UTFORDRENDE Å FÅ MED FLERE MENN: Kompetansenettverket på Høgskolen i Vestfold kan komme Nettverksbanken til gode, tror daglig leder Helle I. Stabel.

drende og kritiske spørsmål. Anita Fjelldal er leder for gruppa Inspira. Hun mener kvinner har mye å lære av hvordan menn bruker sine nettverk. De hjelper hverandre i større grad med kontakter og bruker sitt nettverk mer, mener hun. Thomas Aas kom litt tilfeldig inn i Nettverksbanken og er glad for det – For meg er det viktig å være en del av et nettverk der jeg kan spille ut mine ideer og få tilbakemeldinger på dem.

Andre arenaer Han har gjort seg noen tanker om at kvinner og menn ofte bygger opp ulike virksomheter. Kvinner han har møtt i nettverksbanken representerer ofte alternative og kreative produkter, mens menn ofte har praktiske og tradisjonelle produkter

og tjenester. Dette er også Tormod Larsen opptatt av. Han tror dette kan være et av svarene på at den mannlige deltakelsen er så lav. Haugen tror at det kan være lurt å tenke annerledes for å rekruttere flere menn. Slike arenaer finner man på frokostmøter i næringsforeninger og sponsorklubber i de store fotballklubbene i fylket. Den daglige lederen må være målrettet i sitt arbeid for å nå dem hun søker. Mye er gjort for å trekke med menn, og mye mer må gjøres. – Jeg tar den utfordringen det er å finne og bruke nye arenaer for å få til dette, avslutter daglig leder Helle I. Stabel.

Tekst OG FOTO: unni eriksen ordspinneriet unnibeth@gmail.com


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

21

næring

De mest proffe damene går rett på

Lik oss på Facebook - og les flere reportasjer på www.vestfoldblad.no Anne Grethe Solberg er opptatt av at organisasjoner kan utnytte et samspill mellom kvinner og menn.

Anne Grethe Solberg er organisasjonssosiolog og spesialist på betydningen av kjønn i organisasjoner. Hun driver konsulentselskapet Gender Consulting som kjører lederprogram for bedrifter der målet er å øke kjønnsbalansen. – Det finnes myter om menn og myter om kvinner, sier Solberg. Disse mytene kan være en forklaring på hvorfor så få menn benytter seg av de tilbudene Nettverksbanken har. Er man ute etter status, prestisje og posisjon søker man mot nettverk som har en høy andel menn. Når mange kvinner samlet et sted, kan man lett tenke at dette er en ”syklubb”. Dette kan føre til at menn tror de må være veldig sosiale før de oppnår det de er ute etter. – Menn har en fantastisk drivkraft, sier hun. De setter seg klare økonomisk mål og tar ansvar for å nå dem. De er opptatt av inntjening både på kort og lang sikt, og utsetter seg for press som får dem til å yte. Etter hennes mening har kvinner i for stor grad latt seg forsørge, og de lar seg i for stor grad styre av mage og hjerte. Men det gjelder ikke alle. De proffeste kvinnene går rett på og ber om det de vil ha. Dette er langt mer hyppig hos menn enn hos kvinner. Når det gjelder bruk av nettverk viser forskning en forskjell. Menn er flinkere enn kvinner til å kombinere ”business og pleasure”. Kvinner har i større grad adskilte nettverk for forretning og for kos og hygge. Solberg er likevel ikke så opptatt av hva som er årsaken til at Nettverksbanken har så få menn blant sine medlemmer. – Det interessante spørsmålet man kan stille er hva som skal til for å fylle opp med menn i nettverket, avslutter hun.

gratis Et tErmiddagssEminar

Enklere for næringsdrivende! Kom på seminar og lær hvordan endringer i lovverket vil gjøre hverdagen enklere for deg som næringsdrivende • Adgangen til å velge bort revisjon • ENK, ANS, AS eller NUF • Omdannelse fra Enkeltmannsforetak til AS • Kort om styreansvaret og formelle krav til rutiner i AS • Forslag til forenklinger i Aksjeloven

PåmElding : sandefjord

tønsberg

larvik

Tlf. 33 74 48 00

Tlf. 33 42 35 00

Tlf. 33 16 35 00

e-post: tonsberg@ visma.no

e-post: sandefjord@ visma.no

e-post: anders.vestrum@visma.no

Tirsdag 18. oktober

Torsdag 20. oktober

Onsdag 19. oktober

kl 17:00 - 19:00

kl 17:00 - 19:00

kl 17:00 - 19:00

Klubben Hotell i Tønsberg

Hotel Atlantic i Sandefjord

Visma i Larvik, Elveveien 34

Visma Services Norge AS, avd. Tønsberg, Sandefjord og Larvik

visma.no/outsourcing

Stressless er... ®

40 år og bedre enn noensinne!

40 år!

The innovaTors of comforT™

Jubileumsfeiring!

-40% på Stressless® Wing i Batick Sort

Kun 3 dager!!!

Kampanjeperiode: 13.-14.-15. oktober

stressless® Wing (m)

nå 5.330,Krakk kr. 1.510,-

Velg mellom 7 farger på understellet

Andreas Andresen AS Kaigt 2-3112 Tønsberg - Tlf: 33 34 92 00 E-post: tonsberg@bohus.no

Kom innom og få servert kaffi og kake mens du prøver de fantastiske komfortmøblene fra Ekornes®!


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

22

L  ivet er kort, og man har mange muligheter, derfor må man benytte seg av mulighetene som dukker opp.

SNART VARM TRØYE: Erlend Larsen har som ambisjon å fylle ordførerjobben så det kommer innbyggerne til gode - flyver- og skrivejobb får ligge på hylla i minst fire år framover.


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 40

23

ukas vestfolding

Han har en bakgrunn fra forsvaret, og er pilot, forfatter og sportsentusiast. Nå legger den engasjerte mannen flylua og forfatterpennen på hylla til fordel for å gjøre en innsats for lokalbefolkningen i Stokke.

Om krig, fred, politikk og sånt

«Gratulerer med valget. Du, jeg skal forresten ordne nøkkel til deg snarest mulig.» Gratulasjonene er mange og beskjedene enda flere, for når den påtroppende ordføreren går gjennom gangene i Stokke rådhus er det mange som har noe på hjertet. Og de neste fire årene skal Erlend Larsen bli enda mer kjent i gangene, for pilotlua og forfatterpennen skal på hylla til fordel

le brød og melk, men det syns jeg er bare fint. Jeg ønsker å være tilstede for folket, og terskelen skal være lav for at folk kommer og prater, sier Larsen. Under valgkampen brukte han mye tid på å snakke med folk, ikke bare på de tradisjonelle valgstandene, men også på sosiale medier. Den påtroppende ordføreren er opptatt av å møte folk der de er, og ser at mer og mer Jeg vil påstå at vi som kommer kommunikainn nå etter valget er en ny sjon foregår på nettet. generasjon. Vi kommer med et Derfor har nytt tanke-mønster, og har han bevisst kanskje alternative måter å løse brukt mye tid på Facebook. ting på. Om det var det som for det han har håpet på i flere avgjorde valget er usikkert, år, nemlig ordførerstillingen. men etter at valget var over har – Jeg blir nok litt fanget av tid det haglet inn flere hundre graog omstendigheter, og posisjotulasjoner på Larsens Facenen som ordfører blir fort litt book-wall. spist. Som et bindeledd mellom Ny generasjon folk og administrasjon, er det – Jeg vil påstå at vi som kommye som skal gjøres. Men jeg glemer inn nå etter valget er en ny der meg til å sette i gang med å generasjon. Vi kommer med et realisere det vi ønsker, og å gå løs nytt tankemønster, og har kanpå utfordringen som ligger foran skje alternative måter å løse meg, smiler Erlend Larsen. ting på. Er det noe denne mannen liFra og med 1. oktober trer ker så er det utfordringer. Det Larsen inn i sitt nye verv. Etter viser også CV’en hans. For det mange år i kommunestyret nåder ikke mange ordførere som de han endelig til topps i valget. har bakgrunn fra Libanon og Koalisjonen, som består av Høysom brenner for de uoppdagede re, Kristelig Folkeparti og Fremturperlene i Vestfold. Det gjør skrittspartiet, har et godt samardenne mannen. Men han brenbeid, og mange planer som de nå ner også for folket i bygda som ønsker å sette ut i livet. ligger hans hjerte nærmest, – Det blir nok mye å gjøre, nemlig Stokke. men det ser jeg bare frem til, Vil møte folk dessuten har jeg en varaordføLarsen ønsker å være en folkets rer, Roy Standal fra FrP, som mann, og med et verv som ordogså skal få litt å gjøre, smiler fører er det et must at man er Larsen. glad i folk og liker å bruke tid til Fokuserer på det positive å lytte. Han har med sin nye posisjon – Nå fremover må jeg beregfått et overordnet ansvar for ne litt mer tid når jeg skal hand-

rundt 900 årsverk, her står utfordringene i kø, samt at det er mange valgløfter som skal bli innfridd. Til tross for at mannen har et forventingspress hengende over seg, ser det ikke ut til å tynge ham. – Jeg har lært fra min tid i Libanon å fokusere på det som er bra. Mange bruker mye energi på å tenke på “hva hvis det hadde skjedd”, men det skjedde ikke, så bruk heller energien på fokusere på positive ting. Man må bryte litt tankebaner, sier Larsen, som selv er i ferd med å bryte, ikke bare tankebaner, men også arbeidsvaner. Larsen har flere bøker i bokhyllen som han selv har skrevet, for med kunnskap om det nye kampflyet F-35, uoppdagede turperler i Vestfold, lokalhistorie og Libanon, har han ved siden av kapteinyrket jobbet som forfatter. Nå som nye utfordringer venter blir forfatterkarrieren lagt på is.

kommet til et stadie i livet hvor jeg ønsket å skifte jobbsituasjon. Livet er kort, og man har mange muligheter, derfor må man benytte seg av mulighetene som dukker opp, forteller tusenkunstneren som har et lengre perspektiv enn fire år i ordførerestillingen. Larsen, som er født og oppvokst i Stokke, brenner for bygda, og har en forkjærlighet for stedet, men det er ikke bare Stokke med all dens innhold som ligger hans hjerte nærmest. At den nye jobben blir tidkrevende er Larsen klar over, men allikevel så er det familien som står i høysetet.

Familien er viktigst

– Jeg prioriterer alltid familien først, og sånn skal det være. Jeg har kone og to barn som jeg bruker mye tid på, for fellesopplevelser for hele familien er viktig, sier en åpenhjertig Larsen, som selv mistet faren som 12-åring. 45-åringen tar gjerne med familien ut i naturen Mange bruker mye energi på hvis de skal gjøre noe sammen. Fyå tenke på «hva hvis det sisk aktivitet er hadde skjedd», men det viktig for Larsen, som sammen skjedde ikke, så bruk heller med barna trener energien på fokusere på karate hver uke, og han går mer positive ting. enn gjerne en tur med kona hvis anledningen byr – Jeg har en bok jeg skal bli seg. ferdig med nå før jul, men ellers – Det er ikke sånn at man nødså må skrivingen vente litt. Før vendigvis skal være singel eller hadde jeg det mer som en jobb, barnløs for å fungere i en ordfømen nå får jeg eventuelt skrive rerjobb. Dessuten ser jeg at i de litt når jeg trenger avkobling, daglige aktivitetene med familisier ordføreren. en får jeg en annen innfallsvinKommet for å bli kel på mange saker som vi skal Hvis Larsen ville tjene penger behandle, for eksempel skole, hadde han blitt i flyveryrket, men avslutter den påtroppende ordfødet er ikke fete lønninger og gode reren. Han ser for seg at dette er pensjonsordninger som frister. noe som passer for ham og med – Jeg har aldri hatt noen amsine egenskaper ønsker han å bisjon om å pensjonere meg gjøre en god jobb for Stokkes som flyver, dessuten har jeg 11.129 innbyggere.Kan du trekke fram politikere

På tur i Vestfold: Erlend Larsen legger i disse dager siste hånd på verket av en bok med 80 nye turforslag i Vestfold.

smått om

Erlend Larsen  Født 1965, født og oppvokst i Stokke  Gift, to barn  Bakgrunn fra forsvaret, har tjenestegjort ett år i Libanon for Nato  Han er aktiv i Heimevernet, flykaptein, forfatter og fersk ordfører i Stokke.  Har utgitt bøkene: • Dagbok fra Tønsbergfjordens befestninger,1905 året som endret våre liv (2006). • Libanon (2008). • F-35 Lightning II (2009) • Hvorfor flyr fly (2007) • På tur i Vestfold (2010)

fra andre partier du synes jobber godt? – Det må bli Ole Johan Gavelstad og Rikard Romtveit, de jobbet bra i forrige periode. Dyktige folk som jeg ikke var enige med, men som stilte godt forberedt og var dyktige i å legge fram sine syn, sier Larsen. Å stille godt forberedt er halve jobben, er noen kloke ord som Larsen bifaller, og forsøke å leve etter enten han skal fly, skrive eller føre ordet.

Tekst OG FOTO: ruth monfort ruth@vestfoldblad.no


24

annonser

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

Lagertømming! Gjør et kupp på 2011 lager/demobiler som er klare for rask levering. 2011 Skoda Yeti 105 TSI

Mato Brown, cruise, avtagbart hengerfeste. 16” alu, komfortpakke Spar kr 29 864,-

Nå kr 268 644,-

2011 Skoda Superb 140 TDI DSG Stv. DEMOBIL

Business, 3000 km, Black magic perle, adaptive bi-xenonlys, avtagbart hengerfeste, skinn Spar kr 40 857,-

Nå kr 394 593,-

2011 Skoda Superb 105 TDI Twindoor, DEMOBIL

3000 km, Platina grey, adaptive bi-xenonlys, skinn, cruise, avtagbart hengerfeste Spar kr 45 000,-

Nå kr 329 000,-

2011 Skoda Octavia 105 TDI, DEMOBIL 5 dørs, 1500 km, sølvmet., avtagbart hengerfeste, cruise Spar kr 20 000,-

Nå kr 255 000,-

2011 Skoda Fabia 105 TSI DSG

Active, Black magic med sølv tak, 16” alu, cruise, climatronic, mørke ruter Spar kr 29 821,-

Nå kr 235 806,- Solgt!

2011 Skoda Octavia Stv. 105 TDI

Elegance, Aqua blue met., 16” alu, plus-pakke med xenon, cruise, mørke ruter, avtagbart hengerfeste +++ Spar kr 31 934,-

Nå kr 277 465,-

2011 Skoda Roomster 90 TDI

Style, Platin grey met., sound, trend og vision pakke Spar kr 29 864,-

Nå kr 228 900,-

Tønsberg

- Kjærlighetsstien 28 - tlf. 24 03 12 00


annonser 25

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

-40%

Alle tacoprodukter fra Santa Maria Gjelder tor - lør

1000

4990

STEINOVNSBAKT BRØD

NORVEGIA

Odelsbrød og Landemann. Pr stk. Gjelder tor-lør.

Tine. Original. Øko-bit Pr kg. Gjelder tor-lør.

begrens et volum

6990

2990

Gjelder tor - lør. Værforbehold! Pr kg

Pr bukett

ROSEBUKETT M/10 ROSER

FERSKE REKER

Coop - litt ditt I Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler. Les mer om alle fordelene på coop.no/medlem

10

SMÅGODT Pr hg

Coop Extra Tønsberg Anton Jenssens gate 2

man-lør 7-23 søn 10-22

2990

NAPOLEONSKAKE 4-pk. Pr pk


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

26

næring

Bred forskning rundt et biogassanlegg i Vestfold er tydelig:

Både gjødsel og matavfall m Mens det diskuteres dieselavgift, rushtidsavgift og NOx utslipp, har andre blikk for hvor langt du kan kjøre når et tonn gjødsel er gjort om biogass. – Nå har eksperter beregnet og simulert seg fram til hva som virkelig er lønnsomt for samfunnet - på veien mot et renere klima.

Vi vet at biogass er en del av fremtidspakken vår. Og Vestfold Blad har skrevet om det før – hvor langt du kan kjøre når ti bananer er gjort om til biogass på tanken. Kort sagt hvor langt bussene kan frakte oss med den samme gassen som energikilde. For det vil være den tetteste kontakten folk flest vil få med biogass.

Dokumenterte klimanytten Som ledd i planleggingen av biogassanlegg er det gjennomført et prosjekt med finansiering fra Statens Landbruksforvaltning for å dokumentere hvordan ulike løsninger for biogassproduksjon og – utnyttelse kommer ut i et klimaperspektiv. En bredt sammensatt ekspertgruppe fikk oppgaven: Å utvikle en generell modell for dokumentasjon av netto klimapåvirkning. Det vil si summen av klimagassutslipp og sparte utslipp sett i sammenheng med økonomi, gjennom verdikjeden til biogassproduksjon i en region, for ett eller flere spesifikke anlegg eller for behandling av en mengde avfall/gjødsel. Enklere sagt: beregne kostnader minus nytteverdi som gir

delig; prosjektet dokumenterer at biogassproduksjon er et godt klimatiltak. Det ble presentert for representanter for 12 kommunesamarbeidet i Vestfold, for bondelaget og for et pressekorps på to ved Sandefjord Motorhotell nylig.

Analyserte beliggenheten – Vi har tatt utgangspunkt i hvor biogassanlegget er planlagt bygget, og beregnet transport i forhold de som skal levere råstoffer til det og motta biosubstrat i retur til gjødsling, forklarer Kari-Anne Lyng fra Østfoldforskning. Hun forklarer at mange alternative løsninger er simulert, for å finne fram til hva som har størst gevinst for klima vårt. Et anlegg bør ikke ligge lenger vekk enn mellom en og tre mil fra de som skal levere gjødsel til anlegget. Hva bør gjenvinnes? Forskerne kom fram til at gjødsel fra bøndene og matavfall samlet sett vil gi høyest nytteverdi, og at det bør utnyttes som drivstoff til kjøretøy.

En gård - 35.000 km

– En gjennomsnittlig husdyrgård i Vestfold produserer kanskje1000 tonn husdyrgjødsel i året. Biogassen som kan utvinnes fra denne gjødselmengden tilsvarer energien i ca 14.000 liter diesel. Fra en helt vanlig husdyrgård i Vestfold kan man altså kjøre en Ivar Sørby, prosjektleder Vestfold Bondelag buss 35.000 km. Til sammen er det ca180 netto klimapåvirkning som re- 000 tonn husdyrgjødsel i Vestfold, noe som kan bli til biogass sultat. som kan erstatte 2,5 mill liter Vestfold er pilotregion diesel, sier Ivar Sørby, som er Vestfold og Østfold er benyttet prosjektleder Vestfold Bondesom pilotregioner for modellut- lag. viklingen og analysene er gjenHan legger til at det ikke er nomført av Østfoldforskning fra realistisk å få inn all husdyrFredrikstad i samarbeid med gjødsla i det planlagte biogassBioforsk og Universitetet for anlegget. Prosjektet har en målMiljø- og Biovitenskap på Ås. setting om å få inn 30 prosent, Bondelagene i de to fylkene men det er allikevel en så stor har sammen med Landbruksav- mengde husdyrgjødsel at det delingen hos Fylkesmennene kan gi en gassmengde som erdelfinansiert prosjektet. Og en- statter 750.000 liter diesel eller

Gjødsel fra en helt vanlig husdyrgård i Vestfold kan man altså kjøre en buss 35.000 km.

Ekspertene ser en framtid i biogass: Fra venstre ser vi Bjørn Ivar Vold (forsker, Østfoldforskning), Ole Jørgen Hanssen (prosjektleder, Østfoldforskning), Kari-Anne Lyng (forsker, Østfoldforskning), Tormod Briseid (seniorrådgiver Bioforsk), Tyra Risnes (Seniorrådgiver Fylkesmannens landbruksavdeling Østfold), Ingunn Saur Modahl (Østfoldforskning), Ivar Sørby (prosjektleder Vestfold Bondelag), og John Morken (Institutt for Matematikk, Forskning og Teknologi/UMB).

bensin årlig. Når vi tar med alt matavfallet og næringsavfallet som kan behandles i dette anlegget, kommer vi opp i en energimengde som kan erstatte 7 millioner liter diesel årlig. – Alt matavfallet og næringsavfallet som behandles blir ikke bare til biogass. Det blir store mengder biorest også. Dette er et produkt som bøndene kan bruke som gjødsel til blant annet kornproduksjon. Totalt kan det bli produsert mer enn 100.000 tonn biorest på dette avfallet. Når bonden bruker dette som gjødsel kan det erstatte mer enn 2.000 tonn kunstgjødsel årlig eller den gjødsla som brukes på 40.000 mål korn, forklarer Sørby.

Unngår skadelige partikler Et viktig stikkord er nettopp spredningen av partikler og miljøgifter. Fra drivstoff i biler til bondens gjødsling. Vi snakker om biogassproduksjon og biorest som kan erstatte mineralgjødsel i landbruket. Prosjektgruppen satte fem scenarier opp mot hverandre her i Vestfold. De så på resultatet av å fortsette med dagens håndtering av matavfall og husdyrgjødsel, mot håndtering av matavfall og gjødsel om ca fem år med samme type teknologi,

bioresten, mens gjødsel fremdeles brukes direkte på gårdene. I det femte og siste scenariet så ekspertene på nytteverdien dersom både matavfall og hysdyrgjødsel skal gå til biogassproduksjon, og landbruket tar i mot bioresten.

Bonden er nøkkelen Du har kanskje gjettet det, konklusjonen ble at det slett ikke lønner seg å fortsette som i dag. Og dersom du ser på kartet over hvor gjødselen i Vestfold produseres, er det innlysende at Rygg industriområde i Tønsberg blir et gunstig sted å bygge et biogassanlegg. Ivar Sørby, prosjektleder Vestfold Bondelag Landbruket må inn i bildet for virkelig å få effekt på klimen med noen forbedringer. ma, og få utnyttet et biogassanDe så også på matavfall til legg maksimalt. De kan både gassproduksjon med avvanning, levere husdyrgjødsel og ta i mot i kombinasjon med at gjødsel og bruke biorest-produkter fra fortsatt brukes direkte ute hos anlegget. Alle Vestfolds bønder bonden. I scenario fire så de på blir ikke bare en viktig brikke i å når matavfall går til biogasspro- gjøre oss selvforsynt med mat, duksjon, og landbruket tar i mot de er også helt vesentlige på vei-

D  et blir ikke noe biogassanlegg uten at det er lønnsomhet i alle ledd.


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

27

næring Denne biogassmodellen for oppbygging viser kartleggingen av utslipp og aktiviteter i hver fase for hvert sustrat.

må med

framdrift biogassanlegg I september ble konkurransen om å prekvalifisere foretak som skal få være med på å gi tilbud på en biogassfabrikk avsluttet. I løpet av oktober vil konkurransedokumentene sendes ut til tilbyderne

Visste du at... Landbruket og avfallssektoren / søppeldeponier står for en stor del av klimagassutslippene i Norge og globalt. Gjennom å behandle slam, gjødsel og organisk avfall i biogassanlegg, kan utslippene fra denne sektoren reduseres. Metangass og lystgass er klimagasser med hhv. 23 og 296 ganger større negativ effekt som drivhusgass enn CO2. Gassene oppstår naturlig i

en mot et bedre klima.

Lønnsomhet i alle ledd – Nylig åpnet Kleppa for rushtidsavgift i Oslo. Dersom bussene gikk over til biogass, ville det veie opp for effekten av en rushtidsavgift, skyter Henrik Lystad fra Avfall Norge inn, for å gi et

deponier, i gjødselkjellere og etter at gjødsla spres på jordene. I biogassanlegg blir biogass samlet opp på en kontrollert måte og kan brukes som en energigass i stedet for å slippes ut i atmosfæren. Biogassanlegg er derfor et effektivt klimatiltak som reduserer utslipp samtidig som det produseres fornybar energi. Kilde: Wikipedia. Bildet viser et vakkert åkerlandskap i Ramnes.

bilde på at partikkelutslippet vil bli langt lavere når bussene er biogassdrevet. – Det blir ikke noe biogassanlegg uten at det er lønnsomhet i alle ledd. Det har konklusjonen av prosjektet vist oss at det er, og hvor det er gunstigst å ha anlegget, sier Sørby, som represente-

rer både Vestfold Bondelag og 12-K samarbeidet. Med alle ledd er også husholdningenes utgifter til renovasjon tatt med i lønnsomhetsberegningene. – Husholdnignene vil ikke merke noen ting i utgangspunktet, fordi Vestfold ligger så langt

I løpet av januar vil vi få inn tilbudene som så vil bli vurdert og behandlet i løpet av vinteren Målet er at vi i løpet av våren skal kunne komme med et forslag til innstilling i saken som så kan behandles i kommunene før sommeren 2012 For de som vil følge prosjektet er Vesar sine hjemmesider et sted å finne oppdatert informasjon. (www.vesar.no)

framme som de gjør på sortering, forklarer Sørby. Vestfoldinger er blant de flinkeste i landet til å kildesortere legger han til. Tekst OG FOTO: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

Sjøparken Kanvas- barnehage ligger idyllisk plassert i utkanten av Sjøparken. Barnehagens nærmiljø og funksjonelle bygg gir mulighet for å stimulere til lek og læring. Barnehagen har ledige barnehageplasser for barn i alderen 0 – 6 år.

NYE FRONTER PÅ DITT KJØKKEN Bytt kun skuffer, dører og benkeplater. Passer alle kjøkken. Lager også nye skap i tillegg. Ring for hjembesøk! Meget gode tilbud på intergrerte hvitevarer.

25% RABATT PÅ MALTE FRONTER Tlf. 900 69 366

Ta kontakt med: Mona Bjørnstad Aalvik Tlf: 45392407 sjoparken@kanvas.no Et anlegg bør ikke ligge lenger vekk enn mellom en og tre mil fra de som skal levere avfall til gjenvinning. Dette kartet produsert av GeoData AS viser hvor et biogassanlegg bør ligge, sett i sammenheng med hvor gjødselressursene i Vestfold befinner seg. Prosjektet har en målsetting om å få inn 30 prosent av gjødselen som produseres i landbruket, med matavfall i tillegg kommer vi opp i energimengden som kreves for makimal effekt av anlegget.

Vi fører også kjøkken og bad fra

Tlf. 926 63 188 www.larvik-kjokken.no


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

28

næring

Knyttet sterkere bånd

Resultater fra Vestfold-pulsen viser:

Kvalitet, etikk og moral ga høy score

NHO ser på Ungt Entreprenørskap som næringsutvikling i praksis, , derfor ble det i høst inngått en styrket samarbeidsavtale. – Ungt Entreprenørskap i skolen er viktig for næringslivet. Derfor har vi undertegnet ny samarbeidsavtale, sier regiondirektør Einar Røsås. Dette er en avtale Inger Anne Speilberg, styreleder i Ungt Entreprenørskap i Vestfold, er fornøyd for å ha fått i havn. Hun Inger Anne Speilberg fra Ungt Entreprenørskap og Einar Røsås fra NHO forteller at det nå skal satser fram til en styrket satsing og et tettere samarbeid med unge gründere ses enda bredere, og i hele både på grunnskole, videregående og høyskolenivå. Foto: NHO fylket. – Jeg er glad for avtalen med NHO i Vestfold. Det er viktig at ten. Vi har undersøkelser som fører opplæringen. vi har så bred oppslutning viser at ungdom som har drevet rundt satsingen på Ungt Entrebedrifter i regi av UE er betyde- Utfordrer bedriftsledere prenørskap fra næringslivet, lig oftere å finne blant dem som – De som driver elev-, ungsier Speilberg. senere starter virkelige bedrif- doms- og studentbedrifter trenter enn de som ikke har hatt ger kontakt med de som driver Flere unge entreprenører kontakt med UE, sier Røsås. virkelige bedrifter. Derfor oppUngt Entreprenørskap er en orfordrer vi bedriftsledere og anNæringsutvikling ganisasjon som tilbyr både dre til å stille opp som mentoi praksis grunn- , videregående- og høgrer og rådgivere for lokale – Å satse på Ungt Entreprenør- UE-bedrifter. Du skal ikke se skoler et pedagogisk opplegg skap er en av de mest effektive bort fra at læringsutbyttet av som gjør det mulig for elever og måtene å drive næringsutvik- slikt samarbeid går begge veistudenter å etablere, drive og ling på. Derfor oppfordrer vi er, sier Røsås. avvikle bedrifter på en realisbåde kommunene og fylkestisk og profesjonell måte. Han oppfordrer andre bekommunen å ta i bruk denne drifter, foreninger og virksomUE har hatt aktiviteter i undervisningsformen i alle heter til å tegne samarbeidsavVestfold i mange år, men ønsker skolene i Vestfold, sier Røsås. nå at det skal bli enda flere elevtale med UE. – Det er veldig morsomt å se Tekst: Marianne Henriksen bedrifter (grunnskolen), ungdet økende engasjementet både domsbedrifter (videregående hos elever og i næringslivet i skole) og studentbedrifter (høgØkning til UE i Vestfold for få flere bedrifter og skole). Statsbudsjettet økt verdiskaping, legger Speil– Vi er inne med opplæringsI statsbudsjettet for 2012 berg til. programmer på grunnskolen foreslår Regjeringen å øke både i Larvik, Sandefjord og tilskuddet til Ungt Motivasjon på kjøpet Nøtterøy. I løpet av høsten etaEntreprenørskap med til Erfaringer viser at i tillegg til å bleres det over 100 ungdomsbesammen 3 millioner kroner i gi kunnskap om å etablere egen drifter på de videregående skoforhold til fjorårets statsbedrift gir UE også en sterkere lene. Og på høyskolen i Vestfold budsjett. Totalt foreslås det interesse for selve skolearbeier studentbedriftene i gang med bevilget 25 millioner kroner til det. Mange skoler kan fortelle å klekke ut gode forretningsiUngt Entreprenørskap. om større faglig engasjement og deer, forteller Speilberg. Les mer på www.ue.no mindre fravær. I videregående – NHO Vestfold har støttet skoler bidrar UE til at flere fulldette positive arbeidet siden star-

Molde

Før «avspark» for omdømmeundersøkelsen var flere sentrale næringsforeningenes ledere samlet, med representanter fra Nordea og Nordisk Barometer.

Å tilby gode produkter og tjenester på en ansvarlig og etisk måte er de viktigste driverne for å bygge et godt omdømme i Vestfolds næringsliv. Det viser resultatene fra undersøkelsen «Vestfold-pulsen». 710 ledere i Vestfold har satt flere tusen karakterer på bedrifter i sitt nærområde i den store analysen, der de første resultatene nå er klare. Totalt er 225 bedrifter vurdert på kriterier som produkter, innovasjon, ledelse, økonomi og forretningsmoral og samfunnsansvar. – Undersøkelsen viser at det som først og fremst bygger omdømme for bedriftene, er å tilby produkter og tjenester av høy kvalitet og å gjøre disse kjent og forstått. Dette er i tråd med andre omdømmestudier, sier Nils M. Apeland. Han er spesialist innen omdømme og tilknyttet Nordisk Barometer som står bak undersøkelsen, med Nordea som hovedsamarbeidspartner. Sist uke kunne du lese i Vestfold Blad at reponsen her i fylket har vært over landsgjennomsnittet, noe de aktive næringsforeningene fikk mye av æren for.

Etikk og moral En vel så viktig byggesten for et

Helgeland

Haugesund Kristiansund Aberdeen

Bergen

Trondheim

Stavanger

Sandefjord

Aberdeen København

Unngå omvei – fly fra Torp Vi har 109 ukentlige avganger fra Sandefjord. Ved gjennomgående reiser bestiller du hele reisen på wideroe.no og sjekker inn bagasjen helt frem. Vi er ett av Europas mest punktlige flyselskap, så med oss kommer du frem og tilbake – i tide. For bestilling og mer informasjon, se wideroe.no

Nils M. Apeland forteller om interessante funn i Vestfold.

godt omdømme er i følge analysen om bedriften oppfattes å opptre moralsk og at den tar samfunnsansvar. I dette ligger det ikke bare at bedriften følger lover og regler, men også om den støtter aktivt opp om kultur, idrett og frivillig arbeid, samt om den tar miljøansvar. – Dette er et interessant funn, og viktigheten slik ledere ser det, er høyere enn hos mannen i gata. Det tyder på at ledere er mer opptatt av at bedrifter de kjøper av og samarbeider med, skal holde sin sti ren og også bidra positivt til lokalsamfunnet.

Liv og lære Apeland, som har lang erfaring med analyse, er imidlertid spent på hvordan dette er i praksis. – Vi vet fra tilsvarende analyser at folks svar ikke alltid henger sammen med hva de gjør i praksis. Jeg er spent på om lederne tar konsekvenser av sine vurderinger. Om de for eksempel avslutter samarbeid med bedrifter som bryter loven eller opptrer uetisk, sier han.

Kartlegger hele fylket Vestfold-pulsen er den første og største kartleggingen av Vestfold-bedriftenes omdømme noen gang. Undersøkelsen er delt i fire: Tønsberg-pulsen, Sandefjordpulsen, Larvik-pulsen og Nordre Vestfold-pulsen. For hver av regionene vil det kåres en omdømmevinner. Disse blir hedret på lokale samlinger ttrsdag og onsdag denne uka. Torsdag 3. november vil deretter fylkesvinnere bli kåret. Tekst: Marianne Henriksen


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

annonser 29

Jul på Rica Havna Hotel

Julen 2011 - Rica Havna Hotel Velkommen til hyggelig førjulsfeiring Vår kjøkkensjef Dominique Choquet byr på fantastisk mat i hotellets renoverte restaurant. Kom i høytidsstemning med vårt innholdsrike julebord – unn kolleger og deg selv en deilig pause før jul. Vi starter sesongen fredag 25. november og holder på til søndag 18. desember. Hver fredag og lørdag dekkes julebordet opp, og etter serveringen byr vi på musikk i barsalongen.

Servering: Julebuffet

Kr. 595,-

Julebuffet med overnatting*

Kr. 1.195,-

Julebord med overnatting og 50 min. spabehandling*

Kr. 1.795,-

Aktiviteter: Julequiz. (Prisen gjelder pr. gruppe).

fra Kr. 2.500,-

*Overnattingspriser gjelder per person i dobbeltrom, inkl. frokost. Tillegg enkeltrom kr. 200,

Velvære og aktiviteter

Familiejulebord

Vi tilbyr velvære for kropp og sjel i vår Spa og Fitness avdeling. Vi har også profesjonelle samarbeidspartnere som tilbyr spennende aktiviteter. Spør oss om råd eller se www.a-fritid.no og www.allonboard.no.

søndag 27. nov., 4., 11. og 18. des. fra kl. 13-17. Kr. 345,- (Barn kr. 160,-) Dagen da nissen kommer på besøk med overaskelser til barna! Havnaveien 50, 3145 Tjøme. Tel: 33 30 30 00. E-post: rica.havna.hotel@rica.no www.rica.no/havna

SJØ - SKJÆRGÅRD - SPA OG AKTIVITETER Vestlia Resort er et lunt og koselig lodgehotell på Geilo hvor alle trives. Fantastisk ski in - ski out beliggenhet like ved Geilolia Skisenter. Langrennsløypene finner du rett utenfor døren. Vi har alt fra enkeltrom til luksusleiligheter i en varm komfortabel lodgestil.

Velkommen til Vestlia Resort

- hvor mennesker og opplevelser møtes! Ta kontakt med oss så hjelper vi deg å skreddersy ditt arrangement!

Hotellet har et eksklusivt SPA senter - 1000 kvm for kropp og sjel

Konferansepakke kr 1345,-*

Julebords weekend fra kr 2500,-

Helpensjon:

Prisen inkluderer:

• • • • •

• Overnatting på Vestlia Resort i 2 døgn • 3 retters middag på fredag, frokost og Vestlias store julebord på lørdag, frokost og brunsj søndag • Fri entre´ i vestlias Fitness

En skreddersydd SPA aktivitet Fri bruk av konferansesal Frokost, lunsj, middag Smoothie, frukt og nøtter Fri bruk av vårt fitness-senter og SPA inngang

Konferanse

Velkommen til konferanse på Geilo. Vestlias konferanselokaler er topp moderne, 800 kvm samlet på et plan. Vi kan tilby høy kvalitet på AV utstyr trådløst i hele konferansesenteret. Eget konferansesekretariat og kontor/ arbeidsplass for kursledere. Konferansesenteret har egne pauseområder

Vestlia Resort • Bakkestølvegen 81, 3580 GEILO • Tlf. +47 32 08 72 00 • www.vestlia.no


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

30

båt Nyhet: Atlantis 58

I Atlantis får du Den splitter nye sportscruiseren fra Atlantis gir kunden noen uvanlige valgmuligheter.Her kan du bytte ut en gjestelugar med et multimediarom, et kontor eller et eget treningsrom.

Obligatorisk småbåtregister - vil gi store gevinster Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) ønsker et obligatorisk småbåtregister gjeninnført. De mener at dagens ordning ikke fungerer som den skal. – Vi mener dagens frivillige register ikke fungerer etter hensikten. En ny ekstern rapport viser at gevinstene ved opprettelsen av et obligatorisk småbåtregister vil være betydelige, sier Tonje Westby, senior kommunikasjonsrådgiver i FNO. En obligatorisk registrering av småbåter vil være et meget godt verktøy blant annet for å forhindre forsikringssvindel og hvitvasking av ulovlig ervervede midler med tilhørende organisert kriminalitet. Det vil også bedre sikkerheten til sjøs fordi politiets kontrollmyndigheter vil bedres. Videre vil det bli mer risikabelt å belaste miljøet ved hensetting eller dumping av utrangerte båter, sier Tonje Westby, senior kommunikasjonsrådgiver i FNO

Rapport synliggjør gevinstene Dette var også et av FNOs innspill i et møte hos Nærings- og Handelsdepartementet sammen med Sjøfartsdirektoratet, Redningsselskapet, Konglig Norsk Båtforening og NORBOAT i 2009. Departementet spurte da om det var mulig å lage en tilnærming på de samfunnsøkonomiske kostnadene/gevinstene ved gjeninnføring av et register og vi ble utfordret av departementet på om det forelå tilstrekkelig materiale som underbygget behovet for å opprette et obligatorisk småbåtregister på nytt. Rapporten, som er utarbeidet av Statsoft og John Martin Dervå er nå ferdig og gir en samfunnsøkonomisk analyse av gevinster ved opprettelse av

et obligatorisk småbåtregister – Les hele rapporten på våre båtsider www.batavisa.no

Usikkerhet rundt register – Dagens situasjon er kjennetegnet med fravær av fakta og stor usikkerhet rundt antall fritidsbåter og utvikling framover. Etter FNOs syn så kan denne rapporten være et viktig instrument hvis regjeringen er interessert i å opprette et obligatorisk register på nytt, sier Tonje Westby. Rapporten gir et omfattende og saklig syn på problemstillingene ved ikke å ha kontroll på den norske lystbåtflåten og den underbygges av uttalelser fra et førtitalls aktører. Samtlige uttrykker mange fordeler om det blir innført et obligatorisk småbåtregister. Rapporten er nå oversendt Nærings- og handelsdepartementet for behandling.

Ikke mange båter under 19 meter gir deg mulighet til å endre stort på planløsningen om bord. Italienske Atlantis, som er en del av Azimut-Benetti gruppen, tar sportscruiserklassen et steg videre ved å tilby lugarløsning etter eierens –personlige Jeg pleierbehov. å si at norske båteiStandardvalere måen huske at de erfor båteiere, get er gjestelugar to som også at med fellesferien er enten etter leveres køyesengslutt. Kanskje spesielt viktig eller dobbeltkøyeløsning. Skal utover høsten, sier Jackpå Frosdet gjøres mye business båttad informasjonsdirektør IF turen, kan gjestelugaren ibytskadeforsikring. tes ut med kontorløsning, noe Mer enn halvparten som også gir en større av ogalle åpfritidsbåter som synker nere salong under dekk. er såkalte båter. Deselvlensende to siste alternativene er båterethar et merSelvlensende originale: Enten multihull i skroget bak som i prinmediarom tilrettelagt for modersippet tømme båten for ne lyd- skal og bildeteknologi – eller vann, oftemed skjer det stikk et egetmen lite gym glassvegger motsatte. Båten tar isteden for de treningsglade. De sominn er vann, sier Frostad. Han tror at mange misforstår hvordan en selvlensende båt fungerer.

vant med lange ferieturer i båt kan nok forstå behovet for et sted å heve pulsen.

Forsikringsselskapene melder om mange synkeskader på fritidsbåter med selvdrenering i høst. Masse regn og dårlig Linjelekker HT-cruiser 58 foteren, som nylig ble lanvær kombinert med dårlig tilsyn er en dårlig kombinasjon. sert på båtmessen i Cannes,

Selvlensende - ikke selvtømmende

blir flaggskipet i den nye og spennende sportscruiserserisentene og selgeren av båter en til Designmessig ofte gir Atlantis. feil informasjon. følger den tømmer i fotsporene til seg At– Båten jo ikke lantissier 44 ogFrostad, 48, som ble selv, og lansert minneri fjor høst.påDe mest båtfolket at alle måbastante føre tilkjennetegnene syn med båten er og høye selv fribord sjekke og selvlenser muskuløse,fungerer offensiveslik linjer, at at samt eterelektrisk drevet uttak det ikke noe som stopper som enkelt trekkes tilbake og løpet. åpner cockpiten. Atblir båten også – Dersom båten liggenkan med de littleveres under det nivåbakvegg som utlø-i glass at den i har, større grad pet påbetyr selvlenseren strømfrir til nordiske og mer vannet inn kjøpere, og båten særlig til vestlendingene. synker etter kort tid, sier Fros58 har to velutstyrtad.Atlantis Han understreker at vanlig tilsynsregler gjelder også ved forsikringsavtaler av selvlensende båter.

Krever tilsyn

– Mange tror de ikke trenger å føre tilsyn med en slik båt. Det er feil. En selvlensende båt er ikke selvtømmende. Hvis det er dårlig vær eller båten blir liggende litt tungt i sjøen, virker systemet mot sin hensikt, og båten tar faktisk inn masse vann, sier han. Frostad mener at problemet ikke bare er at folk misforstår, men at produ-

– Det er et krav fra forsikringsnæringen at du skal føre tilsyn og holde lens. Dette gjelder også med selvlensende båter. Dersom båten synker og du ikke har overholdt disse kravene, risikerer du avkorting i erstatningen, sier Frostad. Seksjonssjef Karl Morten Wiklund i Det Norske Veritas (DNV) er klar over problemet med selvlensende båter som

Solide båtbukker og kjølkasser i trykkimpregnert furu

Båtbukker

Bestilling

• Trinnløs regulering av vinkel! 33 00 39 50 eller • Kun en bolt å stramme! benk@fonix.as • Flatpakkes ved å løsne en bolt! • Øyebolt for innfesting av stropp under kjølen! • Passer de fleste båter opp til 30 fot! • Brukshøyde 110 cm!

Kommunikasjonsrådgiver i FNO Tonje Westby mener at dagens frivillighetsregister ikke fungerer.

te hovedlugarer, to store baderom, stor salong og en komplett bysseløsning under dekk. I cockpit har båten spiseplass til 10 personer og klassens lengste og mest velutstyrte wet-bar med grill, ice-maker og hevbar flatskjerm. Blant de synker. Han mener kontrollen mer originale løsningene er med systemetsenterplasserte og garantien ble den smarte, føsvekket etterog at nye EU-regler rerplassen, akter for den ble innført. store solsengen finnes en senkTidligere var på detover slik fire at bar– badeplattform DNV kontrollerte slike prokvadratmeter. Kunden kan dukter sammen med sjøvelge mellom stor jollegarasje fartsmyndighetene. Et godfor RIB eller vannscooter, eller kjenningsmerke frabaderom. oss var en crew-kabin med dermed en god garanti for at Rask produktet fungerte slik det Atlantis 58 Wiklund. er utstyrtI 1996 med ble akskulle, sier seldrift, og motoralternativene denne ordningen avskaffet på er 2 x MAN 1100 eller x MAN grunn av tilpasning til2EU. 1200. Medersistnevnte er den – I dag det slik at produsentene selv kontrollerer og godkjenner egne produkter og systemer. Deretter settes det et CE-merke på produktet dersom det oppfyller visse standarder, sier Wiklund, som mener dette kan svekke garantien for at produktet fungere tilfredsstillende.

Kjølkasser • Fryser ikke i stykker! • Solide og stødige å stable! • Utstyrt med luftehull! • Hendige håndtak av nylontau! • Brukshøyde 20 eller 27 cm!

www.fonix.as SANDEFJORD

STOKKE

TØNSBERG

BARKÅKER

HOLMESTRAND

SANDE


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

31

baatavisa.no

Båtfolkets egen avis Påmeldingen åpnet

FjordSailing Shetland Race

eget gym

blant klassens aller raskeste. – Fra motorprodusenten var toppfarten oppgitt til 38 knop. På testturen fikk vi 42,5 knop,

noe som forteller litt om fartskapasiteten i dette skroget, forteller Petter Nystrøm, daglig leder i Italmarin AS og impor-

De siste årene har ikke vært enkle for båt-bransjen, og det er spådd at flere vil måtte gi opp kampen nå på høsten.

tør av Atlantis. – Atlantis 58 har blitt et sporty, robust og eksklusivt medlem i klassen rundt 60 fot. Men med

en prislapp på 9,5 millioner kroner er den dessverre forbeholdt de få, sier Petter Nystrøm.

Atlantis 58 Lengde (LOA):........... 18,90 m Bredde: .................... 4,90 m Kabiner:.................... 2 + 1 Køyeplasser: ............ 3 + 2 +(3) C  E-klasse: ................ B Driv. tank: ................. 3000 l V  anntank: ................. 650 l Motorisering: ........... 2 x MAN 1100 hk 2 x MAN 1200 hk Toppfart:................... 42,5 knop P  ris:.......................... kr 9 500 000 Info:........................... www.italmarin.no

Følg oss på facebook Les båtnyheter hver dag på våre nettsider www.batavisa.no

NÅ har vi flyttet til Jarlsø! NYHET: Vi tilbyr nå vinteropplag og løft av båter på opptil 75 tonn.

Velkommen til NY butikk!

www.vallomotor.no Tlf. 33 32 88 80

Om FjordSailing Shetland Race 2012 FjordSailing Shetland Race er den største og mest suksessrike Nordsjøregattaen og den arrangeres av Hordaland Seilkrets i samarbeid med Lerwick Boating Club of Shetland. Opp gjennom årene har tusenvis av seilere fått sin ilddåp i havseiling i denne regattaen. I år starter den 20. juni fra Marstein utenfor Bergen og fra Ålesund. Retur er 24. juni. Les mer på www.shetland-race.no.

– I 2012 er det gode muligheter for de mest ivrige til å seile både Færderseilasen, Watski Skagerrak TwoStar og FjordSailing Shetland Race siden alle tre regattaene nå er i takt med hverandre, sier Andre Farstad, leder for FjordSailing Shetland Race. I år krasjet Watski Skagerrak TwoStar med FjordSailing Shetland Race fordi Færderen var lagt så sent i juni. Men neste år kan seilere på Østlandet ta en langspurt til Bergen etter en av de to regattaen for å være med i nordsjøklassikeren. Regattakomiteen tar sikte på å få nærmere 40 båter til start neste år, og et av målene er å bygge videre på suksessen med å ha en egen start og mål i Ålesund. – Tilbakemeldingene vi fikk fra seileren fra Møre og Romsdal var veldig gode, og de lovet å snakke varmt og rekruttere flere båter til neste år. Det har vi stort tro på at vil skje. Samarbeidet med Ålesund Seilforening er veldig godt, sier Farstad. Han skal over på en seilkro i Ålesund i løpet av vinteren for å snakke varmt om FjordSailing Shetland Race. I Bergen skal de også arrangere tre seilkroer i løpet av vinteren for å informere, inspirere og skape en sosial ramme også gjennom den kalde årstiden. FjordSailing er med som hovedsamarbeidspartnere også i 2012, og Telenor fortsetter også det gode samarbeidet ved å sørge for at alle båtene får satellitt tracking neste år også. – Vi er selvfølgelig veldig fornøyde med at vi har klarer å beholde våre viktige samarbeidspartnere år etter år. Vi er veldig opptatt av at de skal få mer tilbake enn det de investerer, og noe riktig gjør vi tydeligvis, sier Farstad.

TA VARE PÅ BÅTEN DIN A-stativ D-stativ • Båtstøtter • Båtbukker • Seilbåtkrybber • Presenninger • •

Tilpassing av stativ til din båt

Tlf. 94 49 88 88

Ålesundsbåten Skyline med Svein Peder Vågnes som skipper tok målskuddet blant båtene som stilte til start fra Ålesund i fjor, og de har planer om å komme tilbake neste år også.


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

32

motor

Diamond Edition – en juvel på fire hjul

Audi A1 Diamond Edition kan sammenliknes med svært eksklusivt undertøy. For vi snakker om en bil som får eierne til å føle seg helt spesielle, og kun kjennere vet hvorfor.

Siden 2007 har gullsmed og diamantekspert Thomas Heyerdahl fått utallige mediehenvendelser fra hele verden på grunn av sine designprosjekter med navnene iDiamond iPod, iDiamond ear, Nokia 8800 Diamond og Zulu by Heyerdahl. Av navnene skjønner vi at diamanter er involvert.

Skal kjenne eksklusivitet Ved første øyekast har ikke Audi A1 Diamond Edition så mye til felles med hans andre prosjekter. For diamanter og spesialdesign flashes ikke mot deg, slik 430 diamanter glitret fra den omtalte iPoden. Når han presenterer bilen for oss på en kveld forbeholdt kvinner på

Møller Bil i Tønsberg, er det ved første øyekast bare bilskiltet signaliserer noe uvanlig. – Du skal ikke vise fram, men vite at det er der. Kjenne at det er noe spesielt eksklusivt du setter deg inn i, sier gullsmeden, mens Diamond Edition lyser mystisk mot oss, for anledningen dekket av et hvitt slør. Vi lytter, og venter spent på hva som vil møte oss når sløret

og et merke med et omdømme som viser en bilprodusent med sterkt fokus på utvikling, sier Heyerdahl. Han ville skape noe nytt og unikt for damene. Og han ser tydelige likhetstrekk mellom diamanter og biler. – Både diamanter og bilder vekker lidenskap og sterke følelser, sier Heyerdahl. Det var ikke vanskelig å få bilprodusenten med på ideen, som vi får bli med på avdukingen av i kveld. Rundt 100 kvinner har stimlet sammen rundt designeren og bilen, og er nå helt stille mens han viser detaljene. Detaljer som vi til vanlig leser om i eksklusive motemagasiner. Som får oss til å tie still.

Både diamanter og bilder vekker lidenskap og sterke følelser. trekkes til side. Hva er det vi ikke ser, som gjør at vi yre av forventning vil sikre oss en nøkkel - i det minste et blikk? Og hvorfor falt valget på en bil av merket Audi når gullsmeden skulle skape en bil vi kvinner blir våte i blikket av?

Lidenskap og følelser – Etter de tidligere prosjektene mine ville jeg gå løs på en bil. Jeg ville ha en fersk bil, med et merke for kvalitet. En bil med godt design, en sporty posisjon

Tilpasset sminkeskrinet Han trekker fram designet på skinnene i dørene. Nummereringen av hver enkelt bil som er produsert. Hvilken i rekken av de 57 bilene du har satt deg inn i, kan du lese på en stålplate i hanskerommet. Kronen på verket, som lik BH-kanten i utringningen avslører det eksklusive, finner vi

på girspaken. Her glitrer 24 diamanter mot oss, like ved et innfelt sminkeskrin fra Guerlain. – Men hvorfor akkurat 57 biler? Svaret er like naturlig som

en motebevisst kvinne. Og de 100 kvinnene som overvar presentasjonen, hvor ble de av? Nå får de slippe til, og de griper sjansen. Det er ikke hver dag du kan bruke en girspak besatt av 24 diamanter. Og i kveld er det lov til å både å se og ta på noe du ikke eier – en mulighet få lar gå fra seg. Tom Nordby humrer i bakgrunnen. Daglig leder ved Møller bil i Tønsberg har snart solgt en håndfull av det eksklusive på fire hjul. Han tror det vil gå flere til kvinner som vil ha det store ekstra. Litt flåsete er bilen kalt en penisforlenger av både bloggere og journalister. De har sett bilen bli presentert av langbente modeller, og savner involvering fra kvinnene som den skal være ment for. Kveldens kvinner, fra alle aldre, kroppsformer og lommebøker, attakkerte nærmest bilen etter endt presentasjon. Jeg tror rett og slett de så en bil som gjerne kan få pryde gårdsplassen - og bli en trofast venn både på vei til byen og til hytta.

Du skal ikke vise fram, men vite at det er der. det er brilliant. – Det tilsvarer antall fasetter i en brilliantslipt diamant, smiler Heyerdahl. Mennene i lokalet er i mindretall i kveld, men de nikker samtykkende i hvor irriterende det er med sminke slengende i midtkonsoller, dører og på gulvet. Så hvorfor ikke velge et eksklusivt merke prisbelønt for god design, når et eget rom for sminke skal integreres i bilen? Guerlain ble et naturlig valg for Heyerdahl og Audi.

For menn eller kvinner? Sløret trekkes til side, Audien blotter seg for oss og frister med alle detaljene vi vet at finnes der. Lill Marlèn Friis og Marius Johnsen setter seg inn, og demonstrerer sminkeskrin og hvordan bilen passer som hånd i hanske for

Tekst OG FOTO: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

33

vestfoldblad.no

Xx x blir høytid – hele året Når x hjul

Thomas Heyerdahl forteller hvordan bilen ble utviklet.

Thomas Heyerdahl

Endelig trekkes sløret til side, og en mørk skjønnhet kommer fram.

Lill Marlen Friis tester bilens sminkeskrin, som vi finner i bilens midtkonsoll.

Gullsmed Heyerdahl ble etablert i 1972 av gullsmed og diplomgemmolog Sten Heyerdahl, som raskt fikk status som en av Norges ledende gullsmeder innen diamanter og perler.Bedriften satset tidlig på merkevarer og høy kompetanse i forretningen som et varemerke. I 1991 ble en filial etablert på CCVest. Stens sønn Thomas Heyerdahl, gullsmed og diamantekspert, begynte i selskapet i 1994 og etablerte filial i Karenslyst allé på Skøyen i 1996. Han tok over som daglig leder og eier av selskapet i 2007. Med Thomas startet også en ny og innovativ historie i selskapet.

Prisbelønt design Thomas startet en bevisst PR-strategi for å gjøre navnet Heyerdahl mer kjent. Man skulle se det grafiske; og tenke Heyerdahl. Han ønsket å bruke diamanten og fasettene som utgangspunktet for et grafisk mønster i profileringen. For arbeidet mottok Heyerdahls Grafills Næringslivspris i 2009. Prisen tildeles en bedrift som har utviklet ny visuell identitet som et strategisk virkemiddel for å skape en helhetlig presentasjon av bedrift. Et viktig ledd i PR-planen var at navnet Heyerdahl skulle stå synonymt med diamanter.

Sosialt ansvar I 2008 startet prosjektet Zulu by Heyerdahl med 14 diamantringer. For hver ring som selges, bygges ett hus i Zululand (Sør-Afrika). Hver kjøper vil bli holdt oppdatert under byggingen og vil tilslutt motta bilder av huset og barna når dette står ferdig. Giveren vil få en plakett med inngravert navn på huset som en takk fra barna. Zulufadder er en organisasjon som ble opprettet av Mari Maurstad i februar 2005, der ingen administrasjonsutgifter belastes giverne. Fadderpengene går rett til barna, som er foreldreløse på grunn av aids i Eshowe og Simunye, to distrikter i Zululand. Hvordan føles girspaken, og hvor god plass er det i sminkeskrinet?

Kilde: Fineart.no

PÅ INNSIDEN AV DIAMOND EDITION: Girspak med 24 diamanter, 0,50 carat totalt. Aluminium dørlister med Diamond Edition design. Anheng i Diamond Edition design med 10 diamanter i skinnsnor. Diamond Edition logo på forskjermer og bakluke i forkrommet metall. Diamond Edition logo i forkrommet metall på rattet. Audi makeup skinnskrin med innvendig speil tilpasset midtarmlene. Makeup fra Guerlain. Individuelt nummerert Limited Edition merke i hanskerommet. Nøkkel trukket i beige kunstskinn fra Audi. Spesialdesignet Audi A1 Diamond Edition eske til nøkkel og anheng og sertifikat. USB kort / sertifikat med all informasjon om bilen. Det er lov å drømme, lov å prøve - ingen tvil om at bilen falt i smak.


34

annonser

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

Citroën Berlingo Vestfold Berlingo`n blir din for kr 990,- eks.mva pr.mnd

Leasing: 3år/45.000 km rente 5,9% forskudd 39.900 eks.mva

Tønsberg Tlf. 33 35 92 92

Sandefjord Tlf. 33 48 53 00


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

35

motor

Gummi er ferskvare Stol ikke på mønsterdybden. Vinterdekk som er fire år gamle har ofte mindre 25 prosent igjen av det grepet dekket hadde som nytt.

Stol ikke på mønsterdybden. Vinterdekk som er fire år gamle har ofte mindre 25 prosent igjen av det grepet dekket hadde som nytt.

Gummi er ferskvare. Vi trekker på smilebåndet, men det er sant. Gummiens fleksibilitet forringes. Derfor skal du se nærmere på de vinterdekkene du har stående. Hvor gamle er de? Det samme spørsmålet skal du stille dekkforhandleren når du kjøper nytt dekk. Kodene på siden av dekket forteller om hvilken måned og år dekket ble laget. Hvis det allerede er ett år gammelt, så skal du ikke kjøpe det. 6 – 7 måneder godtas, og kan ikke dekkforhandleren tilby deg et nytt dekk så sier du, nei takk! Forhandlere kan ha dekk lig-

gende fra i fjor. Derfor skal du ikke drikke kaffe mens dekkene blir skiftet. Du skal spørre vårt spørsmål. Ta gjerne med avisen. Skyld på oss. Dekk skal være ferskvare!

Den store misforståelsen Loven sier at minste mønsterdybde på vinterdekk skal være tre millimeter. Dette er helt feil. Mønsterdybden følger piggdekksesongen. I Sør-Norge starter den 1. november. Fra den datoen er minste krav til mønsterdybde 3 millimeter. Før denne datoen, og når piggdekksesongen er slutt, er minstekravet 1,6 millimeter også på vinterdekk. Forskriften virker også motsatt. Minste tillatte mønsterdybde på sommerdekk

Bytt nå: Piggdekksesongen starter 1. november, men når gradestokken kryper ned mot 7 – 8 grader er det på tide å bytte til de piggfrie vinterdekkene.

er 1,6 millimeter, men dette gjelder kun frem til piggdekksesongen starter. Da er kravet som for sommer- og vinterdekk 3 millimeter. Selvsagt.

Livsfarlig De som kjører med sommerdekk nå, og vil ”bruke dem opp” før vinteren tar sjanser. Målinger, som Statens Vegvesen har gjort, viser at friksjonen på høstglatt asfalt kan være 0,2 – 0,3 på en skala fra 0,1 til 1, der 0,1 oppfattes som isføre. Ville du ha kjørt på såpeglatt asfalt med nedslitte sommerdekk hvis du visste dette?

Temperaturen bestemmer Mange lurer på når de kan skifte til piggfrie vinterdekk? Svaret følger gradestokken. Ved 7 – 8

Misforståelsen: Mønsterdybden styres av piggdekksesongen. Når denne starter 1. november er det ikke lov til å kjøre med dekk som har mindre mønsterdybde enn 3 millimeter. Dette gjelder selvsagt også for sommerdekk.

varmegrader er det bedre effekt i det piggfrie vinterdekket enn sommerdekket. Det samme gjelder når våren kommer. Foreløpig viser gradestokken rundt 10 grader, men det blir en avveining likevel. Hvor kaldt er det når du bruker bilen? Kjører du ikke særlig mye bil midt på dagen bør du skifte til vinterdekk nå. Det gjelder faktisk livet.

De vanskelige valgene Om noen dager vil det florere med dekktester av piggfrie dekk. Det gis terningkast seks. Du leser fire linjer om dekkvinneren og tenker at dette er sikkert et godt dekkvalg. Det er riktig. En testvinner er aldri et feil valg, men det betyr ikke at vinneren er det beste dekket for deg. Ge-

nerelt vil vi anbefale å kjøpe et dekk fra de mest kjente dekkprodusentene. For norske forhold er disse blant annet Continental, Michelin, Hakkapeliitta, Goodyear, Pirelli, Dunlop og Bridgestone. Ditt valg skal være et vinterdekk med den nordiske gummiblandingen. Husk dette. Nordisk gummiblanding. Kjøper du mindre kjente merker er kvaliteten annenrangs selv om den kommer fra en kjent dekkprodusent. For eksempel er Gislaved et annenrangs dekk hos Continental. Kinesiske dekk er bannlyst!

Livskvalitet Dekk er dyrt, men det er faktisk manuelt fremstilt. Det står arbeidere og legger slitebaner (artikkelforfatteren har selv stått på en dekkfabrikk og produsert ett dekk). Hver gang en produsent kommer med et nytt vinterdekk, så er det bedre enn det forrige. Dekk er i grunnen bare fire håndflater mellom deg, bilen og underlaget. Et godt nytt vinterdekk har en bremselengde som utgjør forskjellen mellom liv og død, eller i beste fall skade. Vi forsikrer huset, og passer på at ungene er godt beskyttet i hverdagen. Det skal ikke være annerledes når vi kjører bil.

les mer neste side


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

36

motor

MICHELINS VINTEROPPSKRIFT Michelin har laget et piggdekk som passer til 90 prosent av alle SUVer. Torsby, Sverige. Motor har testet Michelins nye piggdekk for SUV under praktfulle vinterforhold på både asfalt, hardt snødekke, dyp hardpakket 30 centimeter dyp snø, blank is, og ved vinterlige 10 minusgrader. Vår dom? Et veldig bra piggdekk, men det beste av alt er at det passer 90 prosent av alle SUVer. I praksis betyr dette at dekket med nordisk tilpasning kommer i hele 46 dimensjoner. Du kan kjøpe Michelin X-ice North til både Kia Sorento, BMW X3, Porsche Cayenne, Toyota Land Cruiser, eller Hummer H2 for den sakens skyld. Dette forteller bokstavelig om tyngde og bredde.

Utfordrer Dermed har Nokian Hakkapeliitta 7 fått en konkurrent. Franskmennene var i tillegg både freske og frekke nok til at vi fikk direkte sammenlignet de to. Goodyear, Continental og Yokohama er

også konkurrenter, men de har ikke like stor bredde i piggdekksortimentet for store felgdiametere. Vi kommer med mer nøyaktige testresultater til høsten, men kan allerede nå slå fast at Hakka 7 er utfordret på mange områder og overgått under spesielle forhold. Dette gjelder blant annet for dyp hardpakket snø, som kan oversettes til typiske norske brøytekanter i by, eventuelt når du er snødd igjen på parkeringsplassen etter vinterferien. Michelin X-ice North kjører også meget stabilt på asfalt, snøog isdekke, med ubetydelig grad av sporing selv på isskrapte veier. Bremseegenskapene er generelt gode. Med 14 færre pigger enn det maksimalt tillatte i dag, men som på den annen side er avstemt med ny europeisk lovgivning i 2013, lot vi oss ikke helt overbevise om festeegenskapene på blank is målt mot Hakka

7. Testresultater som kommer ut over våren vil fortelle om dette bare er en følelse. En subjektiv betraktning er derimot at hekken slipper lettere enn den finske mesteren. Det gir bedre styrbarhet for de av oss som liker at det slipper bak og ikke styrer rett frem (understyring). En smakssak.

Passer alle Det er to forskjellige utgaver av det samme dekket. Antall lameller i bredden er forskjellig. Slik må det være når mange av prestisjebilprodusentene har 18 til 21 tommers felgdiameter. Dette matches av det nye Michelindekket, og vi fikk til og med kjørt 2,5 tonn Toyota Land Cruiser og 3,5 tonn med Hummer H2 i en slalåmløype med nær blankpolert is. Det fortalte oss at dekket matchet vekten, at bilene kunne kjøres sportslig effektivt, men også at Land Crui-

OKTOBER FORD FIESTA Europas mest solgte småbil

KUGA TITANIUM 2.0 TDCi 140hk - PowerShift automat

Pris fra kr. 199.900,-* spar kr. 15.700,-

Pris fra kr. 415.400,-*

Ford Fiesta Titanium - 1.6 TDCI 70 hk 5-d

Privatleie: kr. 1.477,- pr.mnd Startleie kr. 36.000,- 3 år / 45 000 km

Totalleie 36 mnd.: kr. 93.735,Termingebyr: kr. 94,- pr.mnd. Etablering: kr. 4.563,Alle beløp inkl. mva. Leieavtalen inkluderer også komplette vinterhjul. Avbildet modell kan ha ekstra utstyr.

Veiledende pristillegg for PowerShift kr. 26.400 Kampanjepris kr. 4.900,-


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

37

motor

Ny jernbanebru på skinner

✔ Støysvakt og behagelig ✔ Godt grep på snøen

ser er ubehjelpelig når den først mister festet inn mot svingen. Herved er oppfordringen gitt om å kjøpe piggdekk til store SUVer.

Derfor har dekket 14 færre pigger enn det tillatte. Likevel bremser og styrer dekket fint på blank is.

Markedet

Passer alle: I Norge kan vi takke det store ”russiske” markedet for Michelins produksjon av et nytt nordisk piggdekk i hele 46 SUV-dimensjoner.

I fart 1 + 2 + 3 oppslag Gode egenskaper: Michelin Latitude X-ice North er et moderne velkjørende dekk med spesielt gode snøegenskaper.

Sladd Kontrollerbart: Michelin prøver å lage et piggdekk som også tar hensyn til miljøet.

FEST

Medium stort Stillegående: I Kia Sorento var det mye støy. I BMW X3 nøt vi stillheten. Det piggfrie dekket vi sammenlignet med bråkte like mye eller lite. Bilens isolasjon mot dekkstøy er avgjørende. Tekst: tore Bendiksen

Alt må klaffe for å få koblet inn det nye dobbelsporet på Vestfoldbanen i tide, dvs. til 7. november 2011. Brua er en del av et totalprosjekt som sikrer at 7,8 km med nytt dobbeltspor nordover fra Tønsberg kobles inn på Vestfoldbanen.

– Det høres kanskje ikke ut som noe særlig stort tiltak å heve ei bru, men faktum er at vi bygger en helt ny bru som ligger vel én meter høyere i terrenget. Vi lager bredere åpning under brua, og derfor må vi også bygge nye landkar. For at jernbanen skal få riktig høyde inn og ut av den nye brua, må vi også heve sporet i flere hundre meters lengde, noe som igjen krever bredere og større jernbanefylling. Vi regner derfor dette tiltaket som det nest største vi gjennomfører i totalbruddsperioden, sier Jernbaneverkets prosjektleder, Jan Magne Nakken. Dette tiltaket er en del av Vegpakke Tønsberg, vedtatt av

Rente 2,95%

Fylkestinget 15. mars 2011. Fylkesordfører Per-Eivind Johansen ser med glede fram til 7. november 2011, da arbeidene skal være fullført. – Den nye undergangen vil løse mange problemer, sier han.

Ønske fra fylkespolitikerne: « Prosjektet gir økt sikkerhet og forbedret tilbud til gående og syklende, særlig i sommerhalvåret. Avsatte midler for trafikkløsning for sentralsykehuset er en konsekvens av utilfredsstillende framkommelighet til sykehuset. Jernbaneundergangen trengs å heves siden den i dag er for lav for busser, noe som har ført til at sykehuset ikke betjenes av et kol-

lektivtilbud. …En heving av jernbaneundergangen er også av vesentlig betydning for vareleveranser til sykehuset ved at de høye lastebilene da får adkomst til sykehuset fra vest (krematoriesiden) og slipper å trafikkere gjennom boligområder…. Tiltaket ved sykehuset er et meget viktig kollektivtrafikktiltak og det vil være svært gunstig i henhold til fylkeskommunale ambisjoner om å øke andelen kollektivreisende. Å gjennomføre en løsning som gjør det mulig å etablere en kollektivrute forbi sykehuset bør gis første prioritet,” heter det i sakspapirene som ble behandlet i Fylkestinget (Fylkestingssak 9/11).

Holmestrand: Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60 Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33 30 77 77 Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33 48 23 00 Larvik: Sagveien 2-4, tlf. 33 13 66 66 *) Prisen er inkl. frakt- og leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg.

o

Man kan nok mase på Michelin i Norge og få tak i dekket allerede nå, men offisiell lansering av Michelin X-ice North i alle 46 dimensjonene blir til høsten. Prismessig vil dekket konkurrere med Nokian, Goodyear og Continental.

Lameller

Arbeidet med ny jernbanebru over Wilhelm Wilhelmsens allé ved Vestfold sentralsykehus pågår for fullt, og brua kommer til å ligge én meter høyere i terrenget enn den gamle brua. Det gjør livet enklere og tryggere for både tunge og lette trafikanter.

Tekst og foto: Eva Almhjell/VFK

e.n

FORD MONDEO. Utstråler effektivitet.

ww w.b

nje

avi

sen

SPAR inntil kr. 40.000,-på lagerbil

Pris fra kr. 240.600,-*

ilse

rvic

Pris fra kr. 306.900,-*

Nye FORD FOCUS

kam

Titanum 2,0 TDCI 140 hk Automat fra kr. 393.000,-* - Velg fabrikkutstyr for kr. 15.000,-

Les

Titanum ECOnetic 1,6 TDCI 115 hk CO2 114g fra kr. 317.500,-*

pa

Ford Mondeo Stasjonsvogn:

Ford Focus 1,6 TDCI 95hk Titanum

Privatleie: kr. 1.898,- pr.mnd

startleie: kr. 36.000,- 3 år / 45 000 km

Totalleie 36 mnd.: kr. 108.891,Termingebyr: kr. 94,- pr.mnd. Etablering: kr. 4.563,Alle beløp inkl. mva. Leieavtalen inkluderer også komplette vinterhjul. Avbildet modell kan ha ekstra utstyr.


38

annonser

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

ITALIA EDITION

ITALIA EDITION INNEHOLDER FØLGENDE UTSTYR:

• BLUE & ME BLUETOOTH HANDSFREE • RADIO/CD • ESP M/HILLHOLDER • FJERNSTYRT SENTRALLÅS • REGULERBART RATT • KLIMAANLEGG • 15” ALUFELG • FORBEREDELSE FOR TOMTOM • SKINNRATT • DELT BAKSETE • MIDTARMLENE FORAN • SPEIL MED VARME • VARMESETER VERDI KR 27.500,- NÅ KUN 3.000,-

SPAR 24.500,Punto Evo 1,3MultiJet 75 hk Fra kr. 192.900,-

ITALIA EDITION INNEHOLDER FØLGENDE UTSTYR: • BLUE & ME BLUETOOTH HANDSFREE • KLIMAANLEGG • RADIO/CD • 15” ALUFELG • GLASSTAK • FJERNSTYRT SENTRALLÅS • KROMLISTER • VARMESETER • LAKKERTE SIDESPEIL • SKINNRATT • LAKKERTE SIDELISTER • ESP M/HILLHOLDER VERDI KR 27.500,- NÅ KUN 3.000,-

SPAR 24.500,500 1,2 69 hk Fra kr. 189.900,500C Cabriolet 1,2 69 hk Fra kr. 219.900,-

ITALIA EDITION INNEHOLDER FØLGENDE UTSTYR: • BLUE & ME BLUETOOTH HANDSFREE • RADIO/CD • ESP M/HILLHOLDER • ITALIENSK SPORT STYLING • SPORTSETER • REGULERBART RATT • KLIMAANLEGG • 15” ALUFELG • SKINNRATT • MULTIFUNKSJONSRATT • MIDTARMLENE FORAN • SPEIL MED VARME • VARMESETER VERDI KR 27.500,- NÅ KUN 3.000,-

SPAR 24.500,Bravo Dynamic 1,6MultiJet 90 hk Fra kr. 229.900,-

Tlf. 33 34 97 97 - Døvleveien 37, Sem

Tlf. 33 14 18 50 - Elveveien 10, 3262, Larvik

Alle nye Fiat leveres med 5 års garanti.

w w w . fi a t . n o


annonser 39

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

Gjør et møbel-madrass kupp NÅ!!

is Grat g! erin park kvm 2000 ng! li utstil

Sp 1000 ar -v kron is av er NÅ !

Endelig nytt parti madrasser på lager til utrolige priser!!

ris!

p Best

ris!

p Best

CONTINENTAL

Kun 2.995,-

Basic150x200

Komplett 150x200

!! ng G L SAter utstilli yt b i 0 V 5 0 ÷3gjelder r OSLO

Kun 4.995,-

COMFORT

Komplett 150x200

EIKER

SAVOY k Nors t t ie kval

Klassiske salonger

Norsk heltre eik

SPISESTUER Stort utvalg

Skammel: 2.195,-

Fra4.495,-

Kun 6.995,-

Trenger du innredningshjelp? Snakk med våre interiørkonsulenter Inger og Beathe

sse

Stoff/Hud Stol m/skammel

MED POCK ET FJÆR

utrolig pris KUN 1198,-

VENDBAR MADRASS m/pocketfjær 75x200

a adr

m

ris!

p Best

CLASSIC

3 + 2 seter pris m/Invik ullstoff

STORT UTVALG I: salonger, spisestuer, madrasser hvilestoler og garderobeskap

Kom innom å besøk Vestfold eneste Fagmøbler!!

Bord + 6 stoler

Kun 23.495,-

Kun 12.995,-

RYDDESALG Endel TV-be

÷30%

nker

Garderobe

skap 1m B

1995,-

Åpent: man - fre 10 -19 lørdag 10 - 15

Vi ordner finansiering Håndverkergt. 4, Kilen, Tønsberg. Tlf: 33 31 17 03


40

annonser

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

eiendomsmegler1.no

HORTEN • STORGT 26/28 • TLF 33 03 18 18

En handel du skal leve med

Tom Lund Eiendomsmegler Tlf. 91 36 32 77

Horten/Holtan

Mona Langangen Eiendomsmegler Tlf. 95 27 04 88

Truls Romdahl Eiendomsmegler Tlf. 91 32 02 30

Thomas Olsen Eiendomsmegler Tlf. 93 45 79 02

Nyere romslig og velholdt villa med flott utsyn, beliggende i blindgate. Prisant. kr 4 400 000,Omkostninger: P-rom/bra: Ant. soverom: Byggeår: Tomt:

ca. 2,7% ca. 263/285 kvm. 4 1988 513 kvm.

Adresse: Finnkode: Kontakt:

Rådyrstien 5 31067345 Truls Romdahl Eiendomsmegler/Avd.leder 913 20 230 Lør 15. okt. 12:00-13:00, Velkommen!

Telefon: Visning:

eiendomsmegler1.no

STEINSHOLT / BERGAN - Solid enebolig oppført i 1986 m/ 4 soverom. Mulighet for utnyttelse av loftsetg.

KR 1 250 000,-

Bergansløyfa 26 Prisant.: kr 1 250 000,Omkostn.: 2,5% + 3 685,Boligtype: Enebolig Bra/P-rom: 149/119m2 Byggeår: 1986 Tomt: 1025m2 Finnkode: 30663084

Kontakt megler for visning. Eiendomsmegler MNEF: Bent Foshaug,tlf:47 20 14 14 bent.foshaug@terraeiendom. no - www.terra.no

Vi samarbeider med Larvikbanken

messen MATGLEDE 2011 Symboler

AllergiMat. no

uten hvete

uten melk

uten gluten

uten egg

uten soya

pku

Rica Park Hotel, Sandefjord 21-22.oktober

Velkommen til årets matmesse i Sandefjord “Glutenfri mat i skolen” “Lavkarbo og Cøliaki “ “Nye merkeregler og betegnelser”

-er noen av det du finner i årets messeprogram/foredrag Jobber du med mat og kosthold innen skole/ barnehage, institusjon, storkjøkken, restaurant, eller har du noen i din nærhet som har behov for spesial-tilpasset mat.

2011_Annonse_Ramme_B187xH115.indd 1

lavkarbo

PROGRAM Årets messeprogram inneholder spennende aktiviteter, show og ideer fra 2 kokker. Matinspirasjon for barn/ungdom & voksne Møt de viktigste produsentene fra Europa på årets messe i Sandefjord Oppdatert messeinfo www.allergimat.no

Åpningstider Fredag kl. 13.00 - 18.00 Lørdag kl. 10.00 - 16.00 Arrangører

Inngangspris kr. 50,- pr.person

10/6/2011 12:35:30 PM


annonser 41

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

Rubrikkannonser

Selges AEG komfyr, Keramikktopp og varmluftsovn. Hentepris kr 450,-. Tlf. 900 50 738 Antikk kommode, Pen og hel, kr 2500,-. Tlf. 928 95 934 Automat Citroen C5, Kr 65.000,- 118500km mod2003 combi, kan ta innbytte. Tlf. 975 46 300 Badstu Ny på 1 time?, Kompl. badstu fra kr 13.200,10/15 min. oppvarmingstid. Tlf. 975 46 300 Bakeskåler i keramikk, Tre str. Ø 34-32-28. Glasert innside Kr 100,- pr. stk. Tlf. 900 50 738 Buffet i eik, med utskjæringer. Tlf. 472 74 591 Bæremeis + Ryggsekk, Bergans blå bæremeispent brukt kr 350,- (hentes). Tlf. 930 33 370 Gammel Bergan sekk, kr 50,- stygg utsidemen grei – må hentes. Tlf. 930 33 370 Cherrox-pensko, Vintersko og støvler til gutt str. 22-30, kr 25 pr. par. Tlf. 950 33 168 Dukkehus, Malt tre/ finer, d/b/h 40x60x50, tre etg. Møblert. Kr 450,- Tlf. 900 50 738 Ekornes stressless, Sofa, 2 og 3 seters i olivengrønnskinn kr 5000,- Tlf. 950 33 168 F. Hellstrøm piano, Kr 4.000,- Svært pent brukt. Piano er ca 30 år. Tlf. 932 39 400 Furu dobbelseng, M/madrass og 2 nattbord, kun brukt til gjester. kr 2000,- Tlf. 900 85 982 Fitness Flyer, Lite brukt må fikse 1 pedal står ute-må hente-bære selv kr 300,-. Tlf. 930 33 370 Flotte krystallglass, 6 ølglass, med mønster, kr 500,-. Tlf. 928 27 112 Furu kommode, Beiset og lakket furu kommode med 3 store og 2 små skuffer. Tlf. 472 74 591 Gammelt munnspill, i orginal eske, Kr 500,Tlf. 950 33 168 Gamle, hele kjerrehjul, 2 stk, pene, kr 250,- pr stk. Tlf. 928 95 934 Garasje-/flyttesalg, Flyttesalg lørdag 15. oktober kl 10-14 i Bryggevn.2, Nøtterøy. Tlf. 900 41 630

3 hjulssykkel, m/stang (rød) kr 200,- blå 3-hjulssykkel kr 250,-,og syngende Fifi kr 100,Tlf. 922 11 925 Glassbord, Pent glassbord 140x80 cm.H=50cm. Buede stålben. Tlf. 971 64 407

“Damemote på fransk”

Stort utvalg i ballkjoler til supre priser!

Tlf. 90 10 31 14 Torvet 4, 3256 Larvik Følg oss på Facebook Kiss Larvik

kun: 499,999,1299,-

Gummibåt m/9,9HK , Gummibåt med styrekonsoll og 9,9hk Kr 10.000,Tlf. 938 32 655 Hafa Dusjdør, Igloo sd.Bredde til 970mm. I org emballasje.Kr 2500,Tlf. 950 42 698

19. oktober 2011

Sted: Retro Bar, Hjertnes Promenaden 13

3211 SANDEFJORD

Kaffe Service til 12, Bonde Mønster. Fra Porsgrunn P. Askjett-skål-kopp. Kr 1200.- Tlf. 330 78 677 Klær til jente 12 år, kr 25 pr.plagg. Tlf. 950 33 168

Påmelding www.npf.no

Kong Olavs jubileums, Mynt i sølv,Kr 150,Tlf. 950 33 168 Leddgikt, Reumatisk?, Har du prøvd IR sauna? Hjelper. Komplett fra kr 13.200,-. Tlf. 975 46 300 Makuleringsmaskin, Strøken. Kun kr 500,Tlf. 924 32 263 Møbler, Rotting 2-seter og høy lenestol, kr 2000,Tlf. 90 08 5982 Oleana jakke, Lite brukt, Oleana jakke str. M. Rødfarger, kr 300,- Tlf. 928 95 934 Innesko, str 25, kr 50,-. Tlf. 922 11 925 Innesko, str 22, kr 30. Tlf. 922 11 925 Innesko, str 19, kr 45. Tlf. 922 11 925 Innesko arreti, str 24,grå, kr 50,-. Tlf. 922 11 925 Lysestaker, fint sett, 2 store lysestaker + vase, kr 150. Tlf. 334 76 231 Nike sko, brune str 23,5 kr 60,-. Tlf. 922 11 925 Ponny pirate, blinke sko str 24, kr 80,-. Tlf. 922 11 925 Refleks dress, høst/vår,vanntett fungerer også som rein dress str 86, kr 150,-. Tlf. 922 11 925 Reima høst/vinter jakke, str 86, kr 100. Tlf. 922 11 925 Ponny sandaler, str 23 kr 60,-. Tlf. 922 11 925 Reindress, blå, st 80, kr 100,-. Tlf. 922 11 925

NPF Skagerak der kunnskap dobles når den deles

Tema; “Macondo – what happend – what did we learn” Vi

Lettmetall felger, Merket Fondmetal KBA 45096, 4 hull, Audi, Kr 1000,- Tlf. 400 67 567 PASSER DE FLESTE HENGERTYPER • markedsleder • 3 års garanti WWW.jaxal.no

Salongbord, greit salongbord i furu, m/ hylle under, L 135- B 75, kr 350,-. Tlf. 334 76 231 Redningsvster, 2 stk, 40-50 kg, 1 Redningsvest 30-40 kg. Tlf. 922 68 990 Sko, str 18, nye, kr 25,-, Tlf. 922 11 925

TILHENGERTOPPER

Valleåsen 2, 3174 Revetal Tlf. 33 06 33 00

Sko, str 16/17, kr 25,-. Tlf. 922 11 925 Viking vinterstøvler, gore-tex str 20 grå-sorte , brukt kun i vogna kr 230,-. Tlf. 922 11 925 Viking vinterstøvler, gore-tex, sorte str 22, kr 230,-. Tlf. 922 11 925 Viking vinterstøvler, gore-tex, blå str 24, lite brukt kr 230,- Tlf. 922 11 925 viking vinterstøvler, gore-tex, blå str 25, kr 230,-. Tlf. 922 11 925 Viknes plattgatter , pen båt.25 f.må skifte skjøl. motor 117hk. volvo.i deler. bud. Tlf. 480 73 882 Terassedør, Hvit venstre hengslet. Mål 209 x 89. Kr 1.500,-. Tlf. 334 81 630/92856964 KROGENES lutet, hjørnesofa,lenestol,skammel og bord. Kr 4.000,- el.bud. Tlf. 900 85 982 Se flere rubrikker neste side

Mange tøffe nyheter

2xl-8xl

HØSTENS YTTERTØY Høstens ytterjakker til gutter og menn i alle aldre. 33 18 21 70 • hannesmote.no • 33 18 21 70


42

annonser

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

Rubrikkannonser

Selges Håndsydde juleduker, og løpere, kr 50,- pr.stk. Tlf. 950 33 168 Pen, grønn sofa, 2.5 seter, pent brukt. Kr 300,-.Tlf. 928 95 934 Platespiller, Projekt 2004-modell kr 1000,-. Tlf. 924 32 263 Pop-corn maskin, OBH/Nordica. Lite brukt, kr 200,-. Tlf. 900 50 738 Saftkoker, består av 3 seksjoner i aluminium. Ø 30 cm. Kr 200,-. Tlf. 900 50 738 Snowboard, Elan snowboard 124 cm og støvler str 38. Kr 400,Tlf. 480 59 122 Sort MB 230E, H.feste, automat, lorinserfelger, kr 5000,- Ikke EU. Tlf. 97575782/ 33330704 Spisestue m 6 stoler, Kremhvit lys brun flate 2 plater ekstra kr 1800,Tlf. 913 01 638 Stellebord med badekar, kr 400,- Tlf. 950 33 168 Stjernekikkert, Dekorativ. Kun kr 500,Tlf. 924 32 263 Stor krabbekoker , Ny stor propan krabbekoker på 39 liter med regulator. kr 1600,- Tlf. 924 06 122 Stort flyttesalg!, Gauterødv. 4 C. Hverdager kl 15-17, lørd/sønd. kl 11-16. Tlf. 410 01 080 Toyota Carina, 1997 mod, aut, km 273.000 EU godkjent til april 2012. Sommer/vinter hjul, noe rust i dører, bilen er i daglig bruk og tåler sikkert 100.000 km til! Kr 15.000,- Tlf e. kl.16 Tlf.906 64 467 / 959 72 540. Tretallerkner, Hånddreide, ikke brukt, 8 stk. kr 400,-. Tlf. 928 95 934 Tvbord, skjenk, puff, Tøff stor skinnpuff kr 700,Tv bord og skjenk kr 300,-. Tlf. 928 27 112 Vin- og farrisglass, Med tinnstett kr 30,- pr stk. Tlf. 950 33 168 Nytt våpenstativ, for 3 geværer, veggfeste, kr 300,-. Tlf. 928 95 934 Værhane, Helt ny, kr 500,- Tlf. 928 95 934 Wilson Ultra Golf, 2 uker nye køller. Kjøpte feil. Kr 1500,- Tlf. 928 56 015 Stol, med høytalere til spill etc., ubrukt Kr 500,-. Tlf. 975 72 261

Anatomic skinn sko, Helt nye, fine til både jente / gutt - brune, kr 100,Tlf. 922 11 925 Barne badestol, Perfekt støtte i badekaret fra 6 mnd Kr 100,Tlf. 922 11 925 Barne sklie, For de minste Kr 250,- gå vogn(båt) Kr 200,- brannbilstyrt Kr 150,-. Tlf. 922 11 925 Bilde nattverden, Reprod 1m x 60cm. Ny kr 1800.- Nå kr 995,- pen «gull»ramme. Tlf. 994 13 671 Brio togsett stor, Kr 200,-, syngende spidermann Kr 100,- barnekrakk blå/rosa Kr 25 stk. Tlf. 922 11 925 Gyngestol, Spesiell håndlaget finsk gyngestol. Tlf. 975 72 261 Håndarbeidsbøker, 2 pappesker med nesten nye hobbybøker/håndarbeid Tlf. 975 72 261 Klær til gutt, 0-2år pent brukt kun av et barn. Tlf. 922 11 925 Meget pent skrivebord, sort glass, metal sølv/ farget ben. Kr 950, lite og pent brukt. Tlf. 922 11 925 Moped, Pent brukt og lite kjørt, sort selges høyst. over kr 5000,- Tlf. 975 72 261 Odenwalder dun pose, Kun brukt av et barn, grå. Kr 800,-, gynge hest (rød) Kr 150,- Tlf. 922 11 925 Refleks fest drakt/bunad, til gutt str 98, brukt kun en gang Kr 150,- Tlf. 922 11 925 Signert oljemaleri, 40cm x 50cm.pent landskap. skog med fjell bakgr. Kr 500,m ramme. Tlf. 994 13 671 Skinnsofaer, 2 stk. tresetere, sorte, som nye, kr 4000 pr.stk. Tlf. 334 76 231 Spisebord – balkongdør, og 6 stoler kr 2000,-. Balkongdør kr 500,Tlf. 918 78 522 Sprinkelseng, med madrass kr 800,- brio tog sett enkel kr 100,-, gitar kr 200,-. Tlf. 922 11 925 Håndball, 2 Håndballer 1 rosa med puter og 1 blå str. mini. Tlf. 922 68 990 Sørel vinterstøvler, sorte str 23, helt nye, kun skrevet navn på innersiden kr 100,-. Tlf. 922 11 925 Tv antenne komplett, canal digital riks tv. dekoder/ opptaks muligheter.router/ res. Tlf. 330 73 992

Viking gore-tex, vinterstøvler aldri brukthelt nye, blå str 24, kr 350,-. Tlf. 922 11 925 Falck brannstasjon, Med lyd, kr 150,- fly med lyd og figurer, kr 100,- bleie bøtte kr 50,- Tlf. 922 11 925 50 talls møbel, Skjenk/skap i flammebjerk helt og pent kr 500 må ses. Tlf. 993 25 332 Bb-klarinett , Buffet Crampon, kjempegodt instrument. Tlf. 920 99 826 Bekkmann skole sekk, Lilla. 22 l. Pent brukt. Horten. Tlf. 994 56 377 Byggeklar, stor tomt, Landlig, lite byggef. Grense Sandefj./Larvik kom. s. gunstig. Tlf. 928 85 123 Båt/motor og henger, 17» Rana. Yamaha Vmax,9,9(14hk).Gaupen henger. Kr 15.000,-. Tlf. 915 43 002 Bæremeis, Horten. Tlf. 994 56 377 Leke piano/orgel, kr 200,- Tlf. 922 11 925 Carena Sportsvogn, Horten. Tlf. 994 56 377 Div. julepynt, gaver, Design Krystall glass julepynt gave duk lampe service smykker. Tlf. 911 57 385 Frost staver, 80 cm, Rosa. Horten. Tlf. 994 56 377 Gammelt spisebord, Eik, med 6 stoler og skjenk selges for kr 1500,-. Tlf. 986 03 690 Morsom båtvippe, Inntil 3 kan sitte på samtidig. Kr 200,-, gynge hest i tre 100kr. Tlf. 922 11 925 Gressklipper(motor), Litt brukt en sesong. NOK 750,- (ny 2011). Tlf: 91301737. Tlf. 913 01 737 HTC Sensation mobtlf, m/billader + etui. Kr. 1600,- avslag. Brukt vel 1 uke. Tlf. 928 85 123 Hvit servant , 75x50cm, montert i skap m/ hylle og forheng kr 650,-. Tlf. 468 08 505 Hvit veggsekjson, 80x43x174cm , skap, hylle og glasshylle, meget pen kr 750,- Tlf. 468 08 505 Hvitt gulvskap, 40x48x70 m/to hyller. står på sokkel. Kr 350,-. Tlf. 468 08 505 Tverrfløyte, lite brukt armstrong tverrfløyte. Tlf. 975 72 261 Billedvev, tlf. 975 72 261

Innerdør m/karm, Swedoor lyslakket og lydisolert 70x200cm. Kr 1.000,-. Tlf. 468 08 505 Komfyr, Philips Whirlpool komfyr med 4 plater selges kr 500,-. Tlf. 982 06 227 Kunstløp, Skyøter merke Jofa hvit litte brukt str. 27. Tlf. 922 68 990 Madrasser, 2 Madrasser 80 x 190 cm lite brukt. T lf. 922 68 990 Matavfall, Kjøkkenkvern Merke Sink Erator mod. 65. Tlf. 922 68 990 Ny dunjakke, Mrk. Casual Comfort herre sort kr 600,-. Tlf. 468 08 505 Ovalt kontorbord, Bøk, med 6 stoler, kr 1000,-. Tlf. 986 03 690 PA-anlegg, Peavey 680W,10 chl+2 høytale kasser, 15», stativ, kabler. Kr 2500,-. Tlf. 902 17 755

Adidas sko, hvit med svarte striper str 25 kr 80,-. Tlf. 922 11 925 Brukte snøfresere, 8.10hk.stiga.simp.cana. ariens service utført+. Tlf. 480 73 882

Dobbeltseng kjøpes, Moderne med madrasser. levert Høyjord. Rimelig. Tlf. 997 71 198

Cheroks slusher, støvler str 24, kr 100. Tlf. 922 11 925

Eurekaformelen av, Børre werner bok. max kr 100,- Tlf. 994 13 671

Cheroks tretorn, støvler str 21, 24. Kr 100 pr stk. Tlf. 922 11 925

Sølvbestikk, (opphøyet rose). Tlf. 932 91 523

Ecco sandaler, str 21, kr 100,-. Tlf. 922 11 925 Håndarbeid, pent åkle m/opphengsbeslag, friske farger, H 75- B 50 kr 200,-. Tlf. 334 76 231 Gummistøvler, lite brukt,str 24 og 25, kr 50 pr stk. Tlf. 922 11 925 Viksnes plattg.25.f., må skifte skjøl.pen. 117hk volvo.bud. Tlf. 480 73 882 Vinter jakke, str 80, kr 100. Tlf. 922 11 925

Pent brukt jenteklær, Har 60 plagg av str. 86 helt og pent kr 500,-. Tlf. 993 25 332

Vinterd ress lassie, tec, str 92 vanntet, fra barnas hus,blå, litte brukt kr 200,-. Tlf. 922 11 925

Pent brukt jenteklær, Har 123 plagg av str. 70-80 som er helt og pent kr 700,-. Tlf. 993 25 332

Vinterdress ny, str 98, kr 200,-. Tlf. 922 11 925

Redningsvest 5-15 kg, Pent brukt Regatta Redningsves t. 2007 Horten. Tlf. 994 56 377 Robin skrivebord, Ikea skrivebord med trillebord og høy hylle kr 500,- Tlf. 986 03 690 SHS muskelstimulator, for figurforming. 70x50, mont. på vegg.12 elektroder kr 4000,-. Tlf. 936 03 440 Sort skrivebord, 160x75cm m/tilsatsbord og skuffeseksjon på trinser kr 650. Tlf. 468 08 505 Strømaggregat, Bensinaggregat (2000 Watt) lite brukt selges for kr 900,-. Tlf. 481 56 912 Sykkelparkering, Sykkelstativ høy/lav til 4 sykkler kan festes på underlag. Tlf. 922 68 990 Defekte snøfresere, alt av int. Tlf. 480 73 882 Telesølv, Har 10 t-skjeer og 2 koldgaffler 11,5 cm kr 1200,-. Tlf. 993 25 332

Sommerdekk ø. tilbud, 225 x 45 x 17. Ønsker tilbud på 4 sommerdekk av kjent merke. Tlf. 928 85 123

Cheroks skofus, støvler str 23, kr 100. Tlf. 922 11 925

Pent brukt helt pent, Har 37 plagg med jentetøy str, 92 kr 300,-. Tlf. 993 25 332

Piggdekk m/alumfelg , 4 Continental Winter Viking 175/70 RH. Brukt 2 mnd. kr 1500. Tlf. 331 86 499

Fin bil ønskes kjøpt, 0-100.000 kr. Tlf. 901 24 625

Vintersport, Skistøvler Landsem st 39 og Frost st 35, Snowboardstøvler st 36. Tlf. 922 68 990 Takamine git., Akk. gitar,G520S,Jumbo,m/ trekk. Pent brukt, kr 3000,-. Tlf. 902 17 755

Ønskes kjøpt Disney Jul-serviset, Sausenebb/boller/fat til Disney jul fra Firkløvere Tlf. 970 87 773 Snipp og Snapp, Snipp og snapp oljelamper og godteskål fra firkløveren Tlf. 970 87 773 Traktor, 4-hjulstrekk. Tlf. 950 90 064 Vedkappsag, Sammenleggbar med Ø400 blad rett på motoraksling. Tlf. 982 80 025 Defekte snøfresere, alt av int. Tlf. 480 73 882 Boka Cashflow av, R.T. kiyosaki. Tlf. 994 13 671

Elokserte aluminiums, boller og fat (fra 1970 tallet). Tlf. 932 91 523

Til leie Behandlingsrom, Sentral beliggenhet i et terapeutfellesskap på Eik. Tlf. 411 02 628 Tauro, GranCanaria, Stor Solrik barn-og handicapvennlig eiendom. www.finn.no. Tlf. 333 10 707 / 95050876 Vinterlagring av mc, Vinterlagring av mc på romtemperert lager Sandefjord Kr 1500,-. Tlf. 472 92 181

Ønskes leid Rimlig fritidshytte, med fiskemuligheter ø. leid av rolig mann. Tlf. 918 79 681

Annet Gøy med ukulele?, 5 ganger fra 26. oktober http://ukulele.lettnettsted. com. Tlf. 916 99 651 Sangerinne, Sangerinne på 28 ledig for oppdrag i bryllup, begravelser. Tlf. 407 83 374 Transport, Varebil 16 kbm ledig for oppdrag fra 10. okt. til 01.11.2011. Tlf. 905 21 369

Gis bort Blå hjørnesofa, i stoff m/litt mønster. Pent brukt. Gis bort mot henting. Hvarnes/Larvik Tlf. 951 00 821 En pose med klær, Til gutt str.62-68 gis bort. Må hentes i Larvik. Pent brukt. Tlf. 926 31 784

Boka Rich dad, Poor dad av R.T. Kiyosaki. Tlf. 994 13 671

Møbelgruppe i brunt skinn, Og bord i mørkt tre fra 70-tallet gis bort mot henting. Hvarnes/Larvik. God kvalitet. Tlf. 951 00 821

Dørhengsler fra 1963, To sett til høyreheng. innerdør 35 x 55 mm Tlf. 468 08 505

2 bokhyller - Gratis, Hentes i Horten. Gis bort. Frakter ikke. Tlf. 994 56 377


annonser 43

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

Stilling ledig

Reisefokus uke 43

Nor Slep AS – Norges ledende leverandør til transportbransjen, etablert i 1983, beliggende i Sandefjord, bred produktportefølje som omfatter blant annet dumpere, krokhengere og maskinhengere. Hovedtyngden av produktproduksjonen foregår i Europa på egne produksjonslinjer.

Bli med på reisen • •

Vi søker

Konstruktør maskin/teknisk tegner

Ønskede kvalifikasjoner: Gode norsk- og engelskkunnskaper, skriftlig og muntlig Kompetanse på Autodesk Inventor og Autocad Gode it-kunnskaper Evne til å arbeide selvstendig samt ha gode samarbeidsegenskaper

Vi tar deg med på tur til eksotiske reisemål, til pulserende storbyer og til de nære og kjære feriemålene. Vårt reisebilag i høst gir deg en smakebit av hva som venter der ute, enten du legger turen på tvers av kontinentene eller over nærmeste fjelltopp. Vestfold Blad byr på den første delen av reisen, – inspirasjonen!

Opplag 90 000–120 000 lesere Båtavisa distribueres ut GRATIS til 90 000 husstander i det store båtfylket Vestfold. En omfattende leserundersøkelse fra SMI* viser at Vestfold Blad har hele 120 000 faste lesere hver uke - og at de som leser vår avis har en snitt alder på 42 år.

Arbeidsoppgaver: Produktutvikling Mekanisk design Produksjonsunderlag Prosjektoppfølging Produksjonsoppfølging HMS-ansvar

(*Analysebyrå som måler mediene i Vestfold).

Kontakt Tom Erik Spartveit for nærmere informasjon. Kontakt en av våre konsulenter

Søknadsfrist 15.10.11

se kontaktspeil side 47

Besøksadresse: Postadresse: Telefon: E-mail: Web:

Pindsleveien 21, Sandefjord Pb. 1252, 3205 Sandefjord 33 48 93 70 norslep@norslep.no www.norslep.no

Samfunn

Kultur

Næringsliv

Underholdning

SANDEFJORD KOMMUNE HELGESTILLINGER v/Ranvikskogen bofellesskap 11–13 % stillinger, faste Spørsmål om stillingene kan rettes til: Britt Olsen tlf. 991 01 896 Søknadsfrist: 23.10.11

RENHOLDER v/bofellesskapene for demente Vikar Spørsmål om stillingen kan rettes til: Britt Olsen tlf. 991 01 896 Søknadsfrist: 23.10.11

VI SØKER

1 SALGSMEDARBEIDER I URMAKERBUTIKK – 70% STILLING. 1 EKSTRAHJELP HELG/FERIE I URMAKERBUTIKK. Protid Urmaker Næss holder til i Sandefjord sentrum. Vi er i dag 7 ansatte. En butikk med høy fagprofil, vår målsetning nr. 1 er tilfredse kunder. Protid Urmaker Næss er blant de største aktørerne innen salg av ur og kikkerter i Vestfold. Vi selger kvalitetsur som: Omega, Tag Heuer, Rado, Raymond Weil, Techno Marine, Certina, Tissot, Victorinox, Seiko, TW Steel m.m. Har også motemerker som: Gant, Guess, Police, D&G, Mango, Swatch m.m. Stillingene innebærer: - Salg/kundebehandling - Lage utstilling - Småreparasjoner - Forefallende arbeid i butikken - Registrere varer på PC m.m

Kvalifikasjoner/egenskaper: - Utadvendt /blid/serviceinnstilt - Ordenssans - God arbeidsmoral - Teknisk innsikt

Søknaden kan sendes, men det oppfattes som positivt hvis du leverer den i butikken. Senest d. 20.10.2011.Spør etter Trond eller Tomas. Adresse: Protid Urmaker Næss AS, Storgata 2, 3210 Sandefjord. Tlf 33 46 22 97.

HELSEFAGARBEIDER v/avd. Hvidtgården, somatisk avdeling 2 X 60 % stillinger, faste Spørsmål om stillingen kan rettes til: Sissel Ilebrekke tlf. 33 41 88 12 / 482 75 891 Søknadsfrist: 02.11.11

HJEMMEHJELP v/ avd. Hvidtgården 2 X 60 % stillinger, faste Spørsmål om stillingene kan rettes til: Sissel Ilebrekke tlf. 33 41 88 12 / 482 75 891 Søknadsfrist: 02.11.11

HELGEVIKARER v/ avd. Hvidtgården Vikar Spørsmål om stillingene kan rettes til: Sissel Ilebrekke tlf. 33 41 88 12 / 482 75 891 Søknadsfrist: 02.11.11 For fullstendig utlysning og søknadsskjema

se www.sandefjord.kommune.no

Kursvirksomhet Barneaktiviteter, Maleverksted Holmestrand ,16.10.! se www.gallerikjelleren.no. Tlf. 907 95 359

annonse@vestfoldblad.no

Åpent fra klokken 19.30 til 01.30

Billetter i forsalg 250 kroner. I døra 300 kroner Salg av vått og tørt. Aldersgrense 18 år Arrangør er Høyjord Ungdomslag

Kunngjøringer SØNDAG 16.OKTOBER

Billetter i forsalg får du hos: www.billettservice.no - www.hul.no - Telefon 815 33 133 - Posten - 7-eleven - Narvesen Statoil i Andebu - Shell i Kodal - Restbilletter selges i døra fra åpningstid.

KL 13.00 KONSERT: Gitarjazz m/ Jon Anders Røise

KL14.15 FOREDRAG: ”Størst av alt” m/Lillian Skow

ANDEBU

Registrer din rubrikkannonse

GRATIS*

på nett.

*Gjelder kun ved registring på nett. www.vestfoldblad.no


44

annonser

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

r å 25 T!

S E F S M U ILE 25 å r

JCoUopBObs! Sandefdjorkdnafylllplerriser! e m r e r i e f o g vi

Nakkekoteletter

25 Gilde. Frys. Pr kg

Storfe Ørret

25 Hel. 1-2 kg. Pr kg

00

Skjeggerød. Bog. M/ben i skiver. Fersk. Pr kg

89

00

00

Svinestek Skjeggerød. Bog. Surret. Pr kg

45

00

Tørkeruller/ toalettpapir helsekk

Norvegia

49

Lambi. Pr sekk Pr 100 m fra 14,88

Tine. Ca 1. Pr kg

90 ! Sekr ktoaelesttapalpgir eller

119

40 rulle er tørkepapir 20 rull

Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler! coop.no

Sandefjord 9-21 (20) Fokserød 33 42 12 50

Gratis parkering • kafé • Coop Kiosk Kommisjonær for Norsk Tipping og Rikstoto

Prisene gjelder t.o.m. 15.10.11. Forbehold om utsolgt og trykkfeil.


annonser 45

Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

r å 25 T!

S E F S M r å U 5 2 E r e IL fy l l

d r o j f e d JUB n ! r a e S s i ! r s p b l l a n k d Coop O e re r m Samba termoskanne

o g vi f e i

Fulldempet gåsko med Gore-Tex. DMXRide størdemping i hæl og forfot beskytter beina dine. Yttersålen er grov og egner seg godt for gåturer på grus og asfalt. Forsterkning på tåa for ekstra beskyttelse og holdbarhet. Finnes i dame og herre.

Lilla, sort eller grå. 1 l. Pr kanne

49 Før kr 99,-

399 Walk XC GTX III

Power båttransport

199 Lego. Pr stk

Smart Store Classic 70 l Før kr 219,-

169

Vaffeljern

Parkdress Pr dress Før kr 999,-

99

799

Kaffetrakter

Navigare Thermofleece undertøy

Tristar. Enkel

3 stk Smart Store Classic oppbevaringsbokser

218

M/lokk. 31 L. X 3 stk

Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler! coop.no

Senseo HD7810 Før kr 799,-

499 Sandefjord 9-21 (20) Fokserød 33 42 12 50

Gratis parkering • kafé • Coop Kiosk Kommisjonær for Norsk Tipping og Rikstoto

Gutt og pike. Overdel og underdel. Pr sett

99

Prisene gjelder t.o.m. 15.10.11. Forbehold om utsolgt og trykkfeil.


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

46

FREDAG 14. OKTOBER

23.50: Klassiske rockealbum 06.30 Morgennytt 10.00 Munter mat (r) 10.30 Pakket og klart (r) 11.00 NRK nyheter 11.05 20 spørsmål (r) 11.30 Schrödingers katt (r) 12.00 Nyheter 12.15 Førkveld (r) 13.00 Nyheter 13.05 Viten om (r) 13.35 Urix (r) 14.00 Nyheter 14.05 Norge rundt (r) 14.30 Solgt! (r) 15.00 Nyheter 15.10 Dallas 16.00 Nyheter 16.10 Matador 17.00 Nyheter 17.10 Fredag i hagen 17.40 Oddasat – nyheter på samisk

17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen 19.40 Norge rundt Distriktenes magasin.

20.05 Beat for beat

(5) Musikkunderholdning.

20.55 Nytt på nytt

(5) Underholdningsavdelingens nyhetsmagasin.

21.25 Skavlan (5) Talkshow.

22.25 Sporløst forsvunnet

(7) Am. krimserie. En mann som er lam fra livet og ned, er meldt savnet. FBI oppdager at det finnes forbindelser til både forsikringssvindlere og seksuelle overgripere.

23.05 Kveldsnytt 23.20 En velutstyrt mann

(5) A Man, a Plan or Thank You, Jimmy Carter. Am. komiserie.Tanya har skaffet Ray en superkunde, men han blir forsinket fordi han må løse et akutt problem med sønnen Damon.

23.50 Klassiske rockealbum Black Sabbath – Paranoid.

00.45 Hvem tror du at du er? (r) 01.45 Country jukeboks m/chat 04.00-06.30 Dansefot jukeboks u/chat

20.00: Idol 06.30 Nyhetsmorgen 06.55 God morgen Norge 10.00 God morgen Norge (r) 11.20 QuizShow 12.05 Hotel Cæsar (r) 12.35 Doktor Oz 13.30 Far og sønn (r) 14.00 Home and Away (r) 14.30 Vil du bli millionær? – Hot Seat (r) 15.00 TV 2 hjelper deg (r) 15.30 Sara & Selma (r) 16.00 Home and Away 16.30 Venner for livet (r) 17.00 That '70s Show (r) 17.30 Kollektivet

18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Vil du bli millionær? – Hot Seat 19.30 Dyrepasserne

19.40 Gintberg på kanten 20.10 Vesten – på veg mot stupet? (r) 21.00 Nyheter 21.10 Fienden kommer 21.40 Europa – en reise gjennom det 20. århundret (r) 22.15 Filmavisen 1961 22.25 Apokalypse – verden i krig (r) 23.20 As You Like It

Am. drama fra 2006. 01.20 Oddasat – nyheter på samisk (r) 01.35 Distriktsnyheter

(6) Norsk dokumentarserie. Visste du at Dyreparken i Kristiansand har en panda? I denne episoden får pandaen en overraskelse, og det blir romantikk i parken.

20.00 Idol

(13) Norsk underholdningsprogram.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.40 Idol

(13) Norsk underholdningsprogram.

22.15 Senkveld med Thomas og Harald (6) Norsk talkshow.

23.20 Golden Goal

(5) Norsk underholdning.

23.50 Torsdag kveld fra Nydalen (r) (4) Norsk underholdning.

00.50 Dag (r)

(4) Svart komedieserie.

01.20 Asfaltcowboy

Midnight Cowboy. Am. drama fra 1969.

03.30 Slakteren fra Lyon – Jakten på Klaus Barbie La Traque. Fr./ty. drama fra 2008.

05.20 Sportsnyhetene 05.35 Været (r) 05.45-06.30 Sonen

19.30 Magnus og Petski (5) Fi. underholdningsserie. Er det morsomt eller kjedelig å være fisker? Magnus og Peter drar til kysten for å lære alt om yrket. 20.00 Strings Da. animasjon fra 2004. Regi: Anders Rønnow Klarlund. (11 år) 21.30 Strings: hvem trekker i trådene? Dokumentar. 22.30 Farleg feit og berre 15 (r) Br. dokumentar. 23.20 Sprit, sex og spionasje (r) (6) Br. dokumentarserie. Tenåringene inntar byen, og Rhys og kameratene forsøker å sjekke opp damer. 24.00 Kell i kulissene (r) 00.45 Nattsending

06.25 America's Funniest Home Videos (r) 06.50 Sister, Sister (r) 07.15 Sister, Sister (r) 07.40 Ungkarskvinnen (r) 09.15 Boston Public (r) 10.05 One Tree Hill (r) 10.50 Hundehviskeren (r) 11.45 Glamour 12.10 Ungkarskvinnen (r) 14.10 The Real Housewives of Miami 15.10 One Tree Hill (r)

16.05 Boston Public (r) 17.00 Lykkelig skilt (r) 17.30 Christine 18.00 The Big Bang Theory (r) 18.30 Happy Endings (r) 19.00 Cougar Town (r) 19.30 I kveld med Ylvis (r) 20.30 I kveld med Ylvis (r) 21.30 James Bond: Mannen med den gyldne pistol Am. action fra 1974. 23.55 The Graham Norton Show (r) 00.55 CSI: Miami (r) 01.50 Purpurfargen Am. drama fra 1985. 04.35 48 timer (r) 05.3006.05 Sister, Sister (r)

06.30 Fantorangen 07.00 Supermorgen 09.30 Kuraffen 10.30 Drømmehagen (r) 11.00 Superstrekar 13.30 Haremoen (r) 13.45 MGPjr 2011 (r) 14.15 Neds skoleguide (r) 14.45 Dex Hamilton (r) 15.10 Brødrene Dalton 15.20 iCarly (r) 15.45 iCarly (r) 16.10 Danseakademiet (r) 16.35 Spionligaen (r) 17.00 Tid for tegn: Ormen i Seljordsvannet (r) 17.15 Ekkel og Lekker (r) 17.30 Musti (r) 17.35 Hagebyen (r) 17.45 Timmy-tid (r) 18.00 Stella og Sam (r) 18.10 Vaffelhjarte 18.35 Superkviss 18.50 Supernytt miks 19.00-19.29 Fin fredag Velkommen til fest og galskap!

06.15 Morgensending 11.35 Gravide tenåringer (r) 12.05 Unge mødre (r) 12.35 The Rachael Ray Show 13.30 Judge Judy (r) 14.00 Judge Judy 14.30 En, to, tre – oppussing! (r) 15.30 Tori & Dean: Bryllupsfikserne (r) 16.30 Jamie's 30 Minute Meals 17.00 Unge Mødre (r) 17.30 Gilmore Girls (r) 18.30 Mitt hemmelige tenåringsliv (r) 19.30 Gossip Girl 20.30 The Only Way is Essex (r) 21.00 The Only Way is Essex (r) 21.35 Snow Angels Am. drama fra 2007. 23.45 Fra sjel til sjel (r) 00.45 Cold Case (r) 01.45 Nattsending

06.00 Coach (r) 06.30 Blush 07.00 Tvins 2011 08.30 Dr. Phil (r) 09.20 Ekstrem oppussing USA (r) 10.15 I gode og onde dager 11.05 Dr. Phil (r) 12.00 Er du smartere enn en tiåring? (r) 13.00 Oprah (r) 14.00 Top Model USA (r) 15.00 Ekstrem oppussing USA (r) 16.00 The Mentalist (r)

17.00 17.30 18.00 (r) 18.30 19.00 19.30 20.00 21.00

Mr Sunshine Alle elsker Raymond (r) How I Met Your Mother

Kongen av Queens (r) Two and a Half Men (r) Mr Sunshine (r) Luksusfellen (r) Dødelig våpen

Am. actionkomedie fra 1987.

23.15 Spesialenheten (r)

00.15 Miami Vice Am. action fra 2006. 02.55 Kappløp med tiden Am. actionkomedie fra 1988. 04.15 Akutten (r) 05.35-06.00 Alle elsker Raymond (r)

09.15 Morgensending 12.30 M*A*S*H (r) 13.00 M*A*S*H (r) 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Malcolm i midten (r) 15.00 MacGyver (r) 16.00 South Park (r) 16.30 South Park (r) 17.00 Bob's Burgers (r) 17.30 Cleveland Show (r) 18.00 Amazing Race (r) 19.00 Menneskejegeren (1) Chris & Brock. 20.00 Sorte Orm (1) Captain Cook. 20.35 Sorte Orm 21.15 Det absolutte mareritt Am. actiondrama fra 2002. (15 år) 23.35 The Shield (r) 00.30 Breakout Kings (r) 01.25 Sons of Anarchy (r) 02.20 South Park (r) 02.50 South Park (r) 03.20 Nattsending

06.00 Morgensending 12.30 Kongen av Queens (r) 13.00 The Drew Carey Show (r) 13.30 The Fresh Prince of Bel Air (r) 14.00 Family Guy (r) 14.30 Simpsons (r) 15.00 Simpsons (r) 15.30 The Fresh Prince of Bel Air (r) 16.00 Kongen av Queens (r) 16.30 Fear Factor USA (r) 17.30 Ice Road Truckers (r) 18.30 Family Guy (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Cops (r) 20.30 Verdens villeste politivideoer (r) 21.30 Mumien: Dragekeiserens grav Am. action fra 2008. 23.40 Nordmenn på grensen (r) 00.40 Nattsending

©Universum

09.55 Oddasat – nyheter på samisk (r) 10.10 Distriktsnyheter 13.30 Köping Hillbillies (r) 14.00 Debatten (r) 15.00 Urix (r) 15.20 Ein dag i Sverige (r) 15.35 Musikalske vidunderbarn (r) 16.30 Bokprogrammet (r) 17.00 Derrick (r) 18.00 Nyheter 18.03 Dagsnytt atten 19.00 Gal eller genial 19.15 Fotoskolen Singapore (r)

LØRDAG 15. OKTOBER

07.15 Disneytimen 08.10 Førkveld (r) 08.50 Førkveld (r) 09.30 Debatten (r) 10.30 Patioer i Cordoba (r) 11.00 Jobben er livet (r) 11.40 Lån meg din kone 13.00 Nordsjøens livsnerve (r) 13.15 Hvem tror du at du er? (r) 14.15 Kingdom 15.00 Tre menn i mer enn en båt (r) 16.00 Valpekullet (r) 16.30 Siffer (r) 17.00 Norskekysten (r) 17.40 Beat for beat (r)

18.30 Stikk! (r)

(6) Norsk dramaserie.

19.00 Lørdagsrevyen 19.45 Lotto-trekning 19.55 Humorama 20.25 QuizDan

(5) Møt Bilsatan fra Bergen og Oslo-lagene Kvintessensen og Supernøttene.

21.25 Sjukehuset i Aidensfield

(3) Br. dramaserie. Dr. Weatherill prøver å hjelpe ei ung jente som er så forelsket i læreren at det holder på å gå over styr. Ormerod og Ellis kaster seg ut i en farlig redningsdåd. Jack og Alun prøver å grave fram en skatt under sykehuset. I rollene: Glynis Barber, Charlotte Wakefield, Neil Mcdermott.

22.10 Fakta på lørdag: Hvit nigger

Dokumentar. Ingvar Ambjørnsens romaner er blitt en del av den norske folkesjela. Her deler Ambjørnsen sine inspirasjonskilder med oss og gir et unikt innblikk i sitt liv og forfatterskap.

23.10 Kveldsnytt

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon.

23.25 Downton Abbey (r)

(2) Br. dramaserie. Den nye arvingen Matthew Crawley ankommer Downton sammen med sin mor. Han finner seg ikke umiddelbart til rette med sitt nye liv, og moren Isobel kommer snart på kant med Violet.

01.00 Haven (r) 01.40 Dansefot jukeboks m/chat 04.00-06.30 Country jukeboks u/chat

22.50: Sahara 07.00 TV 2 Junior 07.01 Trillingsøstrene 07.07 Noddy 07.18 Manon 07.26 Toot og Puddle 07.37 Pusekatten Poppy 07.49 Rosas verden 08.00 Babar 08.23 Lazytown 08.48 Den lille prinsen 09.12 Mona vampyr 09.35 Winx Club 10.00 Hemmelig agent på moped 10.30 Bonanza (r) 11.30 Krig & fred 12.30 Frasier (r) 13.00 Før kampen 13.10 EHF Champions LeagueByåsen – Thüringer HC, første omgang. Direkte fra Trondheim Spektrum. 13.50 I pausen 14.00 EHF Champions LeagueByåsen – Thüringer HC, andre omgang. 14.45 Etter kampen 15.00 Sport & Spill 15.30 Program ikke bestemt 15.50 Senkveld med Thomas og Harald (r) 16.55 Idol (r)

17.55 Idol (r) 18.30 Nyhetene 18.50 LørdagsMagasinet 19.10 Sportsnyhetene 19.20 Været 19.30 Skal vi danse 21.00 Nyhetene 21.15 Været 21.20 Sportsnyhetene 21.40 Skal vi danse – resultater 22.15 God kveld Norge 22.50 Sahara

Am./sp./ty. actionkomedie fra 2005. På jakt etter et skip ingen andre tror eksisterer, må Dirk, Al og Eva stole på sin sunne fornuft og sin fryktløshet. I rollene: Matthew McConaughey, Penélope Cruz, William H. Macy. Regi: Breck Eisner. (15 år)

01.20 Getting Played

Am. komedie fra 2006.

03.00 Hack (r) 03.50 Sportsnyhetene (r) 04.05 Været (r) 04.15-06.30 Sonen

19.30 Valpekullet (r) (3) Norsk dokumentarserie. 20.00 Top Gear (r) (4) Br. underholdningsserie. 20.50 Frekke Olivia Lee (r) (6) Br. komiserie. Foran et skjult kamera lokker Oliva med seg folk på en spøk i en møbelbutikk. 21.15 Standup: Live fra Apollo (r) (2) Br. standupshow. Lee Mack er verten, og han har invitert med seg Rich Hall og Danny Bhoy. 22.00 The Nanny Diaries Am. komedie fra 2007. Regi: Shari Springer Berman, Robert Pulcini. 23.30 Sigrid søker selskap (r) 24.00 Trygdekontoret (r) 00.35 Nattsending

06.05 America's Funniest Home Videos (r) 06.30 America's Funniest Home Videos (r) 06.55 America's Funniest Home Videos (r) 07.20 America's Funniest Home Videos (r) 07.45 Under samme tak (r) 08.15 Under samme tak (r) 08.40 Eve (r) 09.05 Eve (r) 09.30 Jesse (r) 09.55 SOS hundehjelpen (r) 10.55 Dyrlegen på Bondi Beach (r) 11.25 America's Funniest Home Videos (r) 11.55 America's Funniest Home Videos (r) 12.25 America's Funniest Home Videos (r) 12.55 America's Funniest Home Videos (r) 13.20 Grensevakten (r) 13.55 Ung, dum og bortskjemt (r) 14.55 Verdens strengeste foreldre (r) 15.55 Undercover Boss (r) 17.00 Ullared (r) 18.00 Sinnasnekker'n (r) 19.00 Blanke ark (r) 20.00 Alt for Norge (r) 21.30 Crossing Over Am. drama fra 2009. 23.45 Castle (r) 00.45 Who the #$& is Jackson Pollock 02.15 FBI Files (r) 03.10 Nattsending

06.30 Fantorangen 07.00 Stå opp! 09.35 Diverse sendinger 12.00 Newton (r) 12.30 Superstreker 14.30 Mánáid-tv – Samisk barne-tv (r) 14.45 Spionligaen (r) 15.05 Min galaktiske forsvarer (r) 15.20 iCarly (r) 15.45 iCarly (r) 16.10 Dyrevenn (r) 16.40 Fin fredag (r) 17.10 Ender uten tenner (r) 17.22 Pat og Stan (r) 17.30 Musti (r) 17.35 Hagebyen (r) 17.45 Moro med Klaus (r) 18.00 Barnas supershow 18.20 Sauen Shaun (r) 18.30 Leon – savannens skrekk 18.35 Stikk! (r) 19.00-19.30 Wallace og Gromit – Romferden (r)

06.30 Morgensending 09.40 Tori & Dean: Bryllupsfikserne (r) 10.30 Tori & Dean: Bryllupsfikserne (r) 11.30 Mitt hemmelige tenåringsliv (r) 12.20 Switched at Birth (r) 13.15 Fra shabby til chic butikk (r) 14.30 Judge Judy (r) 15.00 Judge Judy (r) 15.30 Judge Judy (r) 16.00 Nigellas kjøkken (r) 16.35 Chop Shop (r) 17.05 Slankekrigen (r) 18.55 Salong Makeover (r) 19.55 Skjønnheten og udyret (r) 21.00 Valentine Am. thriller fra 2001. 22.55 Ungkarskvinnen (r) 00.55 Gift med en transvestitt (r) 01.55 Hjemsøkt 02.55 Cold Case (r) 03.45 Cold Case (r) 04.35 Nattsending

06.00 Murphy Brown 06.30 Blush 07.00 Tvins 2011 08.30 Fly Girls 09.00 Reba (r) 09.30 Dr. Phil (r) 10.30 Oprah (r) 11.30 Den gode fe Canadisk familiefilm fra 1997. 13.15 Top Chef Masters (r) 14.15 Top Model Australia 15.25 My Boys (r) 15.55 According to Jim (r) 16.25 Two and a Half Men (r) 16.55 Kongen av Queens (r)

17.25 17.55 18.30 19.00 19.30 20.00 21.00

The Middle (r) Hotell Syden (r) Hotell Syden (r) Hotell Syden (r) Hotell Syden (r) Fangene på fortet (r) En ekte mann

Am./br. romantisk komedie fra 2008.

23.10 Avsløringen

Am. dramathriller fra 1994. 01.40 Bones (r) 02.40 October Sky Am. drama fra 1999. 04.40 Robinsonekspedisjonen 2010 (r) 05.40-06.00 Viasats verden

08.30 Morgensending 11.15 Cleveland Show (r) 11.40 Cleveland Show (r) 12.10 Cleveland Show (r) 12.35 Cleveland Show (r) 13.05 Cleveland Show (r) 13.30 South Park (r) 14.00 South Park (r) 14.30 South Park (r) 15.00 South Park (r) 15.30 Sykling: Giro di Lombardia 17.30 Fifth Gear (r) 18.00 Alligatorjegerne 19.00 Kollektivet 20.00 Torsdag kveld fra Nydalen 21.00 Borat Am. komedie fra 2006. (11 år) 22.40 Straightheads Br. grøsser fra 2007. (15 år) 00.15 Skolepurken (r) 00.45 Supermenn 01.35 RAW Wrestling 02.25 South Park (r) 02.55 Nattsending

06.00 Morgensending 12.00 Coach (r) 12.30 Coach (r) 13.00 Community (r) 13.30 Seinfeld (r) 14.00 Seinfeld (r) 14.30 The Gadget Show 15.05 Operation Repo (r) 15.30 Grensevaktene USA (r) 16.30 Formel 1: Korea Grand Prix Redigert opptak av kvalifiseringen på Korea International Circuit. 17.30 A-Team 18.30 Simpsons (r) 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons (r) 20.00 Gumball 3000 med Tommy og Morten (r) 20.30 Garasjen (r) 21.30 Tequila Sunrise Am. actionthriller fra 1988. (15 år) 23.55 True Justice (r) 00.55 Nattsending

©Universum

22.10: Fakta på lørdag: Hvit nigger

09.25 Oddasat (r) 09.40 Distriktsnyheter Østlandssendingen (r) 09.55 Distriktsnyheter Østfold (r) 10.15 Distriktsnyheter Østnytt (r) 10.35 Distriktsnyheter Østafjells (r) 10.50 Distriktsnyheter Sørlandet (r) 11.10 Distriktsnyheter Rogaland (r) 11.30 Distriktsnyheter Vestlandsrevyen (r) 11.45 Distriktsnyheter Møre og Romsdal (r) 12.05 Distriktsnyheter Midtnytt (r) 12.25 Distriktsnyheter Nordland (r) 12.40 Distriktsnyheter Nordnytt (r) 13.00 Brennpunkt (r) 14.00 Hovedscenen (r) 16.00 Viten om (r) 16.30 Kunnskapskanalen 17.30 De evige spørsmål 18.00 Trav: V75 Leangen travbane 18.45 Flukten fra DDR (r) 19.25 Lydverket (r) 19.55 Bankande hjarte i Great Ormond Street (r) 21.00 Nyheter 21.10 Legendariske kvinner 22.00 XXY Argentinsk drama fra 2007. 23.30 Svenske forbrytelser 00.25-01.25 100 dager uten dop (r)


Vestfold Blad    oktober 2011    uke 41

47

SØNDAG 16. OKTOBER

Hovedscenen (r) Downton Abbey (r) Program ikke fastsatt Døden er et kjærtegn

Norsk drama fra 1949.

21.15: Valkyrie 07.00 Jungelhjul 07.30 Mat i Norden (r) 08.00 Førkveld (r) 08.40 Førkveld (r) 09.20 Ut i nærturen (r) 09.35 Schrödingers katt (r) 10.05 Puls (r) 10.35 Norge rundt (r) 11.00 Skavlan (r) 12.00 Kingdom (r) 12.45 Ut i naturen (r) 13.15 Solgt! (r) 13.45 QuizDan (r) 14.45 Folk (r) 15.15 4-4-2: 1. div.Sandefjord – Sandnes Ulf. Direkte fra Komplett.no Arena. Kommentatorer: Andreas Stabrun Smith og Hallvar Thoresen. 17.30 Underveis (r)

18.00 Bokprogrammet (r)

(4) Litterært selvmord? Litteraturserie.

18.30 Newton

Populærvitenskapelig program for barn og unge.

19.00 Søndagsrevyen 19.45 Sportsrevyen 20.05 Siffer

(7) Skalering. Et populærvitenskapelig underholdningsprogram om tall. Det er vanskeligere enn man tror å lage store ting små eller små ting store.

19.00: TV 2 Sporty 07.00 TV 2 Junior 07.01 Boblins 07.11 Louie 07.18 Toppen sykehus 07.28 Sivert og gjengen 07.39 Charley og Mimmo 07.44 Byggmester Bob 07.55 Thomas Toget og vennene hans 08.05 Oktonautene 08.17 Tatonka 08.28 Vennebyen 08.40 Familien Stor 08.51 Arthur 09.16 Pokemon 09.37 Bakugan 10.00 Hemmelig agent på moped 10.30 Bonanza (r) 11.30 Trude (r) 12.00 Dokument 2: Ikke en mann i sikte (r) 13.00 Broom (r) 14.00 Før kampen14.10 EHF Champions League. Larvik – Krim. EHF Champions League for kvinner, gruppe B. 15.45 Etter kampen. 16.00 Skal vi danse (r) 17.30 Skal vi danse – resultater (r) (2) Norsk livssynsprogram. Pastor Svartdahl tar i denne episoden på seg kokkelue, og blir med på nattskiftet i et bakeri på Grünerløkka. I rollene: Egil Svartdahl.

23.10 Kveldsnytt 23.30 Filmbonanza (r) 24.00 Schmokk (r) 00.30 Hvit nigger (r) 01.30 Blues jukeboks 04.00-06.30 Norsk på norsk jukeboks

CODA, Oslo Internsjonale Dansefestival er i gang.

22.55 Åpne hjerter

Coeurs. Fr. drama fra 2006. (11 år)

00.55-01.25 Nasjonalgalleriet (r)

19.30 Solgt! (r) (5) Forbrukerserie. 20.00 Nytt på nytt (r) (5) Underholdningsavdelingens nyhetsmagasin. 20.30 House (r) (6) Am. dramaserie. 21.15 Unknown Am. thriller fra 2006. I rollene: Jim Caviezel, Greg Kinnear, Bridget Moynahan, Joe Pantoliano. Regi: Simon Brand. (15 år) 22.40 Folk i farta (r) (5) Norsk dokumentarserie. 23.05 Fearless Huo Yuan Jia. Hongkongkin. action fra 2006. I rollene: Yong Dong, Hee Ching Paw, Jet Li, Shido Nakamura, Betty Sun. Regi: Ronny Yu. (15 år) 00.45 Nattsending

18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 TV 2 Sporty

(7) Norsk livsstilsmagasin. TV 2 Sporty gir deg alt du trenger å vite om trening og kosthold, i tillegg til inspirasjon og motivasjon.

19.30 FotballXtra med hovedkampen 19.55 Hovedkampen

Rosenborg – Aalesund. Rundens hovedkamp fra Tippeligaens 26. runde, direkte fra Lerkendal.

21.15 Valkyrie

Am. drama fra 2008. Oberst Claus von Stauffenberg la en dristig plan for å eliminere Adolf Hitler. Da planen ble satt ut i livet, satte tilfeldighetene en stopper for det hele. I rollene: Tom Cruise, Kenneth Branagh, Bill Nighy. Regi: Bryan Singer. (11 år)

Br. dokumentar.

21.00 Nyheter 21.10 Hovedscenen: Siddharta

21.30 Åndenes makt 22.30 Castle

23.30 CSI: Miami (r) 00.25 En callgirls dagbok (r) 00.55 En callgirls dagbok (r) 01.25 Dirt 02.10 Neverwas Am. action-eventyr fra 2005. 03.50 CSI: Miami (r) 04.40 Under samme tak (r) 05.05 Under samme tak (r) 05.30-05.55 Eve (r)

18.00 Pastor på prøve

20.35 Norskekysten

(7) Norsk dokumentarserie. Den gamle losskøyten «Hardsjø» tar oss med fra fiskeribyen Måløy helt til den store fiskerikommunen Austevoll.

16.15 Hvit nigger (r) 17.15 Bankande hjarte i Great Ormond Street (r) 18.15 Norge rundt og rundt 18.40 Skavlan (r) 19.35 Legendariske kvinner (r) 20.30 Murdoch – trolldommen er brutt (r)

06.15 America's Funniest Home Videos (r) 06.40 America's Funniest Home Videos (r) 07.05 America's Funniest Home Videos (r) 07.30 America's Funniest Home Videos (r) 07.55 Under samme tak (r) 08.20 Under samme tak (r) 08.45 Eve (r) 09.10 Eve (r) 09.35 Bolle i ovnen (r) 10.00 The Family (r) 11.00 Ullared (r) 12.00 Grensevakten (r) 12.30 Jente for enhver pris (r) 13.30 Gøy på landet (r) 14.30 Gøy på landet (r) 15.30 Gøy på landet (r) 16.30 Gøy på landet (r) 17.30 71° nord (r) 19.00 Tangerudbakken borettslag (r) 20.00 Alt for Norge

22.00 Nyhetene og Været 22.15 Fotballkveld 23.45 Uskyldig dømt (r) 00.40 God kveld Norge (r) 01.15 Borat Am. komedie fra 2006.

02.50 October Road (r) 03.40 60 Minutes (r) 04.30 Været (r) 04.40-06.30 Sonen

06.30 Fantorangen 07.00 Stå opp! 09.35 Spionligaen (r) 10.00 Tricky TV (r) 10.25 Bevinget (r) 10.50 Elefantprinsessen (r) 11.15 Kårni og Børni (r) 11.30 Mitt sted (r) 12.00 Megafon (r) 12.30 Superstreker 14.30 Mánáid-tv (r) 14.45 Spionligaen (r) 15.05 Min galaktiske forsvarer (r) 15.20 iCarly (r) 16.10 Stikk! (r) 16.35 Wallace og Gromit 17.00 Brødrene Dalton (r) 17.15 Supernytt miks (r) 17.30 Musti (r) 17.35 Hagebyen (r) 17.45 Moro med Klaus (r) 18.00 Katten med hatten 18.15 Kaptein Sabeltann 18.30 Newton 19.00-19.27 Pippi Langstrømpe (r)

I hvert nummer av Vestfold Blad gir vi deg:

HELGENS TV-PROGRAM & 7 DAGERS KULTURGUIDE Frilansere fra nord til sør: Gunnar Grimstad, Camilla Johansen, Kjell Arne Bratli, Jonas A. Larsen, Susann Rismyhr og Fanny E. Bettum Lunde. Faste medarbeidere, se spalte til høyre. Trykk: Nordby Grafisk AS. Layout: Vestfold Blad. Vestfold Blad arbeider etter Vær Varsomplakatens og Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk. Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du mener at du er rammet av urettmessig avisomtale. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf: 22 40 50 40, telefaks: 22 40 50 55, epost: pfu@np-nr.no. Du kan gjøre en god handel gjennom våre gratis rubrikkannonser for privatsalg. Registrer din annonse på www.vestfoldblad.no Besøk www.vestfoldblad.no og følg med på visninger og kulturarrangementer. Fikk du ingen avis fra Vestfold Blad denne uken, eller vil du stanse avisen i ferien? Da kan du sende en mail til: vblad@norpost.no eller ring 33 46 20 00.

Bestillingsfrist: Kl. 14.00 torsdag før innrykk. Materiellfrist produksjon: Kl. 16.00 torsdag før innrykk. Materiellfrist ferdigmateriell: Kl. 10.00 mandag før innrykk.

KONTAKT OSS:

06.30 Morgensending 10.15 Gossip Girl (r) 11.10 Pretty Little Liars (r) 12.05 Hellcats (r) 13.00 Searching for David's Heart Am. TV-drama fra 2004. 14.45 Judge Judy (r) 15.15 Judge Judy (r) 15.40 Salong Makeover (r) 16.45 Salong Makeover (r) 17.45 Dyrlegedrømmen (r) 18.20 Unge mødre (r) 18.50 Dreamer Am. drama fra 2005. 21.00 Mens du sov Am. romantisk komedie fra 1995. (7 år) 23.00 En mors sønn Irsk-am. drama fra 1996. 01.10 The Graham Norton Show (r) 02.05 Cold Case (r) 02.55 Cold Case (r) 03.50 Nattsending

06.00 Murphy Brown 06.30 Blush 07.00 Tvins 2011 08.30 Oprah (r) 09.25 Dr. Phil (r) 10.20 Monsterhuset Am. animasjonsfilm fra 2006. 12.05 Community 12.35 Det blir bedre (r) 13.35 Designerspirene USA 14.35 Dagens mann (r)

15.35 Svenske Hollywoodfruer (r) 16.35 Robinsonekspedisjonen 2011 (r) 18.00 Luksusfellen (r) 19.00 Hellstrøm rydder opp – hjemme (r) 20.00 Fangene på fortet 21.00 Robinsonekspedisjonen 2011 22.25 Lakeview Terrace Am. krim fra 2008. 00.35 Two and a Half Men (r) 01.05 Kongen av Queens (r) 01.35 The Event (r) 02.30 In Plain Sight (r) 03.30 Une aventure Fr. romantisk drama fra 2005. 05.15-06.00 Akutten (r)

08.30 Morgensending 11.15 Frasier (r) 11.45 M*A*S*H (r) 12.15 M*A*S*H (r) 12.45 M*A*S*H (r) 13.15 M*A*S*H (r) 13.45 M*A*S*H (r) 14.30 Kjeltringer på kjøkkenet (r) 15.30 Alligatorjegerne (r) 16.30 Golden Goal (r) 17.00 FotballXtra 19.00 Sønner av Tucson (r) 19.30 Sønner av Tucson (r) 20.00 Teen Wolf 21.00 Drillbit Taylor Am. komedie fra 2008. 23.00 Senkveld med Thomas og Harald 00.05 Sorte Orm (r) 00.40 Sorte Orm (r) 01.15 Teen Wolf (r) 02.00 South Park (r) 02.30 South Park (r) 03.00 Nattsending

06.00 Morgensending 12.00 Trust Me 13.00 'Til Death (r) 13.30 Community (r) 14.00 Simpsons (r) 14.30 Simpsons (r) 15.00 Simpsons (r) 15.30 How I met Your Mother (r) 16.00 A-Team (r) 17.00 Formel 1: Korea Grand Prix Redigert opptak av hovedløpet på Korea International Circuit. 18.00 Eureka 19.00 The Gadget Show (r) 19.30 Family Guy 20.00 Two and a Half Men 20.30 Chase 21.30 Moments of Impact (r) 22.30 Spesialenheten 23.30 Hard to Kill 01.30 Nattsending

Medarbeidere i Vestfold Blad Marianne Henriksen redaktør • marianne@vestfoldblad.no • Telefon: 919 16 029 Ruth Monfort journalist • ruth@vestfoldblad.no • Telefon: 988 29 003 Ingrid L. Christensen journalist • ingrid@vestfoldblad.no •Telefon: 952 57 361 Per Poulsen salgsleder • per@vestfoldblad.no • Telefon: 918 19 210 Joyce Christine Øksenholt fagansvarlig båt • joyce@vestfoldblad.no • Telefon: 918 13 340 Per-Olav Leth mediekonsulent • pol@vestfoldblad.no • Telefon: 918 16 012 Trine Charlotte Askjem Olafsen mediekonsulent • trine@vestfoldblad.no • Telefon: 934 03 587 Fredrik Gullbrandsen mediekonsulent • fredrik@vestfoldblad.no • Telefon: 920 70 090 Nina Kihle Svensen produksjonsansvarlig • nina@vestfoldblad.no • Telefon: 909 30 590 Elise Landa Omsland grafisk designer • elise@vestfoldblad.no • Telefon: 902 58 140 Arild Melsom grafisk designer • arild@vestfoldblad.no • Telefon: 902 58 140

tips@vestfoldblad.no

Sverre Aamodt ansv. utgiver/daglig l. • sverre@vestfoldblad.no • Telefon: 932 28 042

33 46 20 00

Les mer godt vestfoldstoff på

www.vestfoldblad.no

©Universum

09.55 11.55 13.30 14.45


Hva skjer ’a Les på S.12–13

Det er bare sportsmenn og idioter som hopper over gjerdet der det er høyest. Jesper Klein

3

3 7 4 5 8 9

9

7 2 5 4 8 9 1 3 6

9 2

1 4

5

2 7

6 2

8 6 9 1 2 3 4 7 5

3

8 7 1 8 2

3 1 4 6 7 5 9 8 2

2 6 7 1 3 2 4 3 5 1 9 5 2 5 9 2 6 4 1 8 5 9 9 1 4 6 5 3

3

6 9 3 2 4 1 7 5 8

7 1

1

1 4 2 7 5 8 3 6 9

5 9 2 8 6 8 5 4 1 6 6 2 5 9 2 5 4 6 2 9 7 5 9 6 3 8 9 7 8 6 2 3 1

2

5 7 8 9 3 6 2 4 1

3

2 8 7 5 9 4 6 1 3

6

Løsning ukes vanskeligste:

Vanskelig

9 3 1 8 6 7 5 2 4

4

middels

4 5 6 3 1 2 8 9 7

Lett

Sudokuregler: Det samme tallet (fra 1 til 9) kan ikke gjentas vannrett eller loddrett eller innenfor noen av de ni boksene

NEMI

Ekte italiensk flisfølelse hjemme hos deg til drømmepriser!

! ! G L SA

- 50%

00 /KVM

GULVFLISER 00 FRA 99 /KVM

AVRETNINGSMASSE

MICRON 30X60

PURE 20X50

NÅ 249

NÅ 199

FØR 499

Norfloor Tønsberg

BADEROMSFLISER % 3 3 FRA 99 -

00 FRA 99 /20KG

FØR 299

Flere utrolige tilbud finner du i våre avdelinger og på www.norfloor.no GST BILLI PÅ ITET KVAL

Norfloor Sandefjord

Briskeveien 13, Hasle (v/Europris) 3229 Sandefjord· Tlf. 33 46 93 00 Kilengate 8, 3117 Tønsberg · Tlf. 33 33 29 12 Åpningstider: man-ons: 08-17, tor: 08-18 fre: 08-17 lør: 10-15 Åpningstider: man-ons: 08-17, tor: 08-18 fre: 08-17 lør: 10-14

KVALITET

SERVICE

KOMPETANSE

MULIGHETER

Vestfold Blad - uke 41 2011  

Den 75. utgaven av Vestfold Blad

Advertisement