Page 1

kultur og samfunn  | næring | båt |  motor  

www.vestfoldblad.no 11

Vi selger demo- og utstillingsbiler med betydelig prisavslag. Kontakt oss for et tilbud!

nn

Førstema

r

til Mølle

Sandefjord Tlf: 24 03 11 50 Tønsberg Tlf: 24 03 12 00

Opplag: 92.600 – Størst i Vestfold!

Hos alle berørte lurer spørsmålet; er det noe jeg kunne ha gjort? Les ukens leder side 2

september 2012    uke 37   årgang 3

REISE Fremtidens

– Landbruk er næring

eventyrere

– Dersom betingelsene våre svekkes, vil næringen bli ødelagt, mener Morten Bjertnæs. næring Side 28-29

Til het sydhavsstemning ble 30 Kon-Tiki flåter sjøsatt. kultur & samfunn side 10-11

side 19-20

Ingen plan I januar 2009 oppfordret daværende justisminister Knut Storberget kommunene til å utarbeide en handlingsplan mot vold i nære relasjoner.

TIME PÅ DAGEN

• Eksos • Klima/AC

JUBILEUMSKAMPANJE 15.SEPTEMBER - 06. OKTOBER

• Tilhengerservice

Kun tre kommuner i Vestfold har en handlingsplan klar. – En stor skam, sier Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse. kultur&samfunn Side 6–7

Airport Taxi - Faste priser - din trygghet Vestfold Taxi lanserer tjenesten Airport Taxi! Raskt og sikkert, til og fra Sandefjord Lufthavn Torp, til faste priser! Se prisene på www.vestfoldtaxi.no

Se tilbudsannonser inne i avisen! // Tønsberg // Holmestrand // Sandefjord // Larvik

Ring 33 36 81 37

www.vestfoldtaxi.no

illustrasjonsfoto: Jakob Leth

mot vold i nære relasjoner


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

2

kultur & samfunn

LEDERkommentar uke 37 • 2012

Det angår også deg Du og jeg må bli flinkere til å snakke – for det er mye mer enn finansieringen det står på når det som tar 500 liv årlig skal bekjempes. En stille katastrofe rammer oss hver dag året gjennom. Ti familier opplever hver uke at en av deres kjære tar livet sitt. Folkehelseinstituttet melder at siden år 2000 tok 6.500 mennesker livet sitt i Norge. I 2010 tok 548 mennesker sitt eget liv i Norge. Det er tre ganger så høyt tall, som antall trafikkdrepte årlig. Spørsmålet. Bak hvert tall finner vi vonde ringvirkninger hvert enkelt tap av liv innebærer for nærmeste pårørende, venner og kolleger. Hos alle berørte lurer spørsmålet; er det noe jeg kunne ha gjort? Et sterkere fokus på psykisk helse til tross; tabuene rundt å spørre de vi omgir oss med om hvordan de egentlig har det sitter fortsatt langt inne. Det viser også de enkle rådene som Nasjonalt senter for selvmordsforskning og forebygging (NSSF) kom med denne uka, da verdensdagen for selvmordsforebygging ble markert. Mytekamp. Her kan vi lese om myter og påstander, men også gode råd, som bør være viktige skritt på veien mot tallenes uhyggelige tale. WHO anslår at 1 million mennesker på verdensbasis dør av selvmord. Kan råd, like enkle som håndhygiene å følge, få bukt med tallene? Tør vi ta ordet når vi frykter svaret blir noe annet enn ”jo takk, bare bra”? Kan vi gå i mot vår egen oppdragelse, og pirke i det usnakkelige, og ta opp temaet vi mest frykter skal ramme oss? Professor dr.med. Lars Mehlum, leder av NSSF, sier: «Mytene om selvmord kan hindre oss i å gripe inn når vi ser noen som sliter. Derfor må mytene fjernes. Selvmord angår alle og tar du det på alvor kan du redde liv!» Kan velge livet. En myte går ut på at om du er bekymret for noen, kan du sette dem på tanken om selvmord ved å spørre om de har tanker om å ta sitt eget liv. 
Dette stemmer ikke. Å få snakket om et så vanskelig og dypt personlig tema, vil oppleves som lindrende og som en lettelse for de fleste, er budskapet fra forskerne.

En annen myte går ut på at den som har bestemt seg for å ta sitt eget liv kommer til å gjennomføre uansett hva du gjør.Men forskning viser at selv personer som har klare selvmordstanker ofte også ønsker å leve videre. De kan hjelpes til å velge livet! For impulsen til å ta sitt eget liv er ofte kortvarig. Å begrense tilgangen til selvmordsmidler fungerer veldig godt, forteller de som daglig forsker på dette store samfunnsproblemet. Ikke som lynet. Vi kan tro at de fleste selvmord kommer som lyn fra klar himmel, og derfor er umulige å forebygge. Men dette er nok en myte som må bekjempes. For i følge NSSF viser rundt 70 prosent av dem som tar livet sitt risikotegn på forhånd, og det er heldigvis bare et fåtall av dem som viser risikotegn som faktisk begår selvmord. 
Det gjør selvmordet vanskeligere å forutsi, men understreker at det er veldig viktig at tiltak blir satt inn overfor alle som viser alvorlige risikotegn. Samtalen. Gjennom reportasjer i Vestfold Blad har vi blitt kjent med Kirkens SOS, og den gode muligheten ildsjeler opplært i å snakke om det vanskelige gir oss. Vi vet ikke hvor mange tall personalet på det lille kontoret i Stokke har trukket i fra statistikken som er så dyster, men vi vet at de hjelper mange. Den anonyme måten å ha en fortrolig samtale på, tiltaler mange av oss. Kanskje fordi mytene holder oss fra å ta det opp med de vi har rundt oss hver dag. Eller kanskje fordi vi tenker at vi ikke kan hjelpe uansett? Hvor store problemer skal du egentlig ha for å få hjelp av de med psykisk helse som fagfelt? Vil den du forsøker å hjelpe bli betegnet som for frisk til å få hjelp? Ikke la tanken på å hjelpe noen fram i et tungrodd byråkrati bremse deg. Det kan være fristende å ikke stille de enkle, men vonde spørsmålene. Men gjør det likevel – du kan beholde en venn, du kan hindre katastrofen å skje.

Bekjemp mytene – redd liv.

Ballerina: Endelig er Nora Ackenhausen Renholt fire år. Inntil nå har hun danset i korridorene, denne høsten er hun gammel nok til å begynne på Nille danseskole!

Øvrige medarbeidere i Vestfold Blad: Marianne Henriksen ansvarlig redaktør 919 16 029 marianne@vestfoldblad.no

Caïssa Gjølberg redaksjonssjef 413 71 614 caissa@vestfoldblad.no

Sverre Aamodt utgiver / adm. dir. 932 28 042 sverre@vestfoldblad.no

Vestfold Blad er en fri og uavhengig avis som distribueres til 92.600 adresser i Vestfold og publiseres på nettstedet www.vestfoldblad.no. Lederkommentaren speiler hver uke hvilke meninger Vestfold Blad har om tema som angår Vestfolds innbyggere. Samfunnsforlaget AS eier Vestfold Blad. Postadresse: Vestfold Blad, Søndre Kullerød 4a, 3241 Sandefjord.

Frilansjournalister Kontaktes ved henvendelse til redaksjonen: tips@vestfoldblad.no. Våre faste bidragsytere er: Ingrid Westrum Aune, Tom Brodin, Svein Andrè Svendsen, Dag Christian Holm og Eveline Røsholt.

Jakob Leth fotojournalist 472 47 419 jakob@vestfoldblad.no

Elise Landa Omsland grafisk designer 951 00 821 elise@vestfoldblad.no

Nina Kihle Svensen produksjonsansvarlig 909 30 590 nina@vestfoldblad.no

Arild Melsom grafisk designer 902 58 140 arild@vestfoldblad.no


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

3

kultur & samfunn

Noras dans

Fornøyd: Elin Hellesrøe Rusti er daglig leder på Studio Nille Larvik Ballettskole. I år gjør hun og elevene seg klare til ballettskolens 30-års jubilé!

Fire år gamle Nora har ventet i tre år på at ballerinadrømmen skal bli virkelighet. Vi fikk bli med da hun danset sine første steg.

Det hender at helt nyfødte barn meldes inn i stiftelsen Studio Nille, i Larvik kommune. Ikke før de er fylt fire, åpnes dørene. Selv da hender det at enkelte må vente noen år til. Danseklassene er fulle. I 2011 ble det født 15 barn som alle nå står på venteliste. – Vi har ingen ønske om å vokse og bli større, forklarer Elin Hellesrøe Rusti, daglig leder av Studio Nille Larvik ballettskole. – Målet vårt er at alle skal bli sett, hørt og får sjansen til å utvi-

danset hun i en dansegruppe der, men fikk tidlig høre om Studio Nille. Da hun flyttet til Larvik, var det naturlig å trekke dit. – Studio Nille er ganske enestående. Pedagogene er kreative, flinke til å skape, formidle positiv energi og de er veldig tilstede i timene. Til ballettskolen har Mette ikke bare med seg Nora. Også Magnus er med. Han er ti måneder og ennå ikke meldt inn på ballettskoElin Rusti, daglig leder på Studio Nille Larvik Ballettskole. len. Når han blir 6 år, kan han kle seg den tiden de er her. Vi har være med i gruppa for gutter ingen visjoner om å presse 40 som danser hipp hopp og break. elever inn i en time. I dag består dette kurset av 30 Nora Ackenhausen Renholt, gutter, men etterspørselen er fire år i mai, har stått på ventestørre. Av de 400 som står på liste i tre år. Nå er det endelig venteliste, er 61 gutter. hennes tur til å begynne på barDaglig leder Elin Hellesrøe nedans. Rusti, beklager dette og sier at – Det skjer så mye med barna danseskolen mangler rom. når de er rundt tre år forklarer – Hadde vi hatt kapasitet og Elin. - I den perioden er det stor nok rom, kunne vi markedsført forskjell på barna, derfor har vi dette tilbudet mer, sier hun. valgt å ta inn elever først når de Lek og ambisjoner er fylt fire. Da er de mer modne Så langt er det altså bare jentefor store saler med speil, regler ne i familien Ackenhausen som og andre mennesker. danser. Mamma Mette går til – Reglene er dumme, synes leksjon to kvelder i uka. Nora, men i sitt eget hode har – Da Hedda begynte, så jeg hun gått på Nille lenge. Hun har mitt snitt til å begynne selv. Jeg nemlig blitt med Hedda, storehadde for lengst lagt vekk den søsteren på 6. Når Hedda har lidenskapen, men så at det var vært til time, har Nora, kledd i feil. Jeg elsker å danse! For Metrosa leggingser, strutteskjørt og te er det jazzballett på onsdager prinsessetøfler, danset i korridorene.

Målet vårt er at alle skal bli sett, hørt og får sjansen til å utvikle seg den tiden de er her.

Mer enn dans – Det handler ikke om dansen alene, sier mamma Mette Ackenhausen, 38, opprinnelig fra Drammen. Siden hun var 13 år,

og moderne/ klassisk dans på torsdager. Studio Nille forsøker å imøtekommet etterspørselen og har opprettet flere små kurs. I dag er 49 kurs fordelt på tre saler; zumba, hipp hopp, barnebreak, tåspisstrening og yoga. Det kan virke som om alle ønsker å danse. Elin Rusti er fornøyd. Dansegleden er viktig, elevene skal ha det morsomt, men aller sist kommer lederen med et lite hjertesukk. Hun skulle ønske flere ville satse. Satse hardt. – Vi kunne ønske oss flere med større ambisjoner. Kanskje blir Nora en av dem? Tekst og foto: Marte Østmoe tips@vestfoldblad.no

Solskjerming og garasjeporter!

MARKISETILBUD!

-30%

Per-Olav Leth mediekonsulent 918 16 012 pol@vestfoldblad.no

Janne Stavrum mediekonsulent 915 94 630 janne@vestfoldblad.no

Trine Charlotte A. Olafsen mediekonsulent 934 03 587 trine@vestfoldblad.no

Elin Svendsen mediekonsulent 970 28 383 elin@vestfoldblad.no

• steinlegging og hagearbeid • beskjæring av frukttrær • bortkjøring hageavfall Pensjonistrabatt

Du finner oss hos MAXBO Ilebrekke, og i Sandefjord - Mosserødveien 44.

Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00

ALLTID GOD PRIS!

tlf: 404 53 468

Ingen avis? Joyce Christine Øksenholt mediekonsulent 918 13 340 joyce@vestfoldblad.no

ERFAREN

ANLEGGSGARTNER

Dans, dans, dans: Hedda 6, Nora 4, og mamma Mette Ackenhausen danser på Nille alle tre.

Per Poulsen KAM/forr.utvikler 918 19 210 per@vestfoldblad.no

Viser vei: For Hedda Ackenhausen Renholt, seks år, er dansen ennå ikke blitt en lidenskap. Det er like morsomt å pynte seg som å være på ballettskolen.

Har du ikke fått Vestfold Blad denne uken, eller vil du stanse avisen i ferien? Da kan du sende en mail til: vblad@norpost.no eller ring 33 46 20 00.

Trykk: Nordby Grafisk AS. Layout: Vestfold Blad.

Vestfold Blad arbeider etter Vær Varsomplakatens og Tekstreklame-plakatens regler for god presseskikk. Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du mener at du er rammet av urettmessig avisomtale. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo Tlf: 22 40 50 40, telefaks: 22 40 50 55 epost: pfu@np-nr.no.


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

4

mat & drikke

Whiskyen drikkes med andakt på smakskvelden.

Holdt godt på whiskyglasset – Du skal holde i whiskyglasset ditt hele tiden. Setter du det ned, er det fritt for at noen andre kan ta det. De har en hel by oppkalt etter det; Glasgow. Whisky brand ambassador David Francis satte tidlig tonen for ivrige whiskysmakere i Larvik. – På det første møtet var vi seks stykker. To av dem er fortsatt med. Jeg startet det, og i kveld markerte vi tiårsjubileet og da ga vi medlemmene anledning til å ta med et par whiskyinteresserte venner, forteller Kjell Øritsland fra Larvik Maltwhiskylag. Han har gode forbindelser hos Glenfiddich i Skottland, og da han fortalte at laget hadde 10-årsjubileum i år, ønsket de å sende en brand ambassador for å holde en kveld med whiskysmaking for dem. – Alt dette er takket være mitt gode vennskap med kobbersmeden Dennis McBain, som har jobbet for William Grant & Sons i over 50 år, forteller han. – Vi har blitt møtt av general manager for hele konsernet på en whiskysmaking der borte, så

foreningen vår har en høy stjerne der. Vi synes det er stort at det kommer en brand ambassador til oss her i Larvik. Det er det ikke hvem som helst som får, det vet jeg, sier Kjell Øritsland.

Engasjert publikum – Det var et fantastisk publikum på smakingen i Larvik. De var virkelig engasjerte og interes-

David Francis var i sprudlende humør under Larvik-besøket.

sert i å lære om whisky generelt og nøt alt vi smakte på. Det er alltid et pluss, i tillegg til at de stilte spørsmål, sier David Francis når det hele er over. – Det skal ikke være slik at jeg bare står og prater, men å få publikum til å prate, nyte kvelden og utvide horisonten sin. De stilte mange gode spørsmål som

Ikke vanskelig å be – Far sa at nå skal dere få være med på noe nytt, og vi var ikke så vanskelige å be heller, sier brødrene Sverre og Magnus Sønderland Almedal, som var på ferie i hjembyen fra studier i USA. – Jeg synes det var veldig hyggelig. David Francis var flink. Han holdt koken, gjorde en god jobb og det var lærerikt å høre på. Det er en hel verden å oppleve når det gjelder whisky, og vi satte veldig pris på å få lære litt om det, sier de to. – Whisky har en veldig god smak, men det at det er så lærerikt å være med på en slik smaking gjør at det blir mer interessant. Ikke bare drikke det, men følge reisen, sier Sverre Sønderland Almedal.

De stilte mange gode spørsmål som hjalp til å utvikle smakingen til noe helt eget for dem. Brand ambassadør David Francis

hjalp til å utvikle smakingen til noe helt eget for dem. Jeg styrer i hvilken rekkefølge vi smaker de forskjellige whiskyene på, men jo mer de engasjerer seg, desto morsommere blir det for alle, sier David Francis. Underveis i foredraget spurte han stadig om man skulle bruke vann eller is i whiskyen. Han hadde gode tips hvis du var usikker på om du skal ha vann i en 18 år gammel whisky: Be ham ved siden av deg om å prøve, og smak på hans. Er det godt, ta selv også.

Begrenset medlemstall – Vi har er medlemstak i Larvik Maltwhiskylag på 16 medlemmer, for vi holder møtene hos hverandre, forklarer leder Øritsland. – Vi har snakket om å utvide, men kommet til at vi holder det på dette nivået. Da slipper vi å bruke penger på leie av lokaler.

Tekst og foto: SVEIN ANDRÉ SVENDSEN

Sverre Sønderland Almedal fordyper seg i luktene fra glasset.

Whisky  Produseres mange steder i verden, som USA, Japan, India, Irland, Tyskland og Sverige.  Likevel er det Skottland som er drikkens hjemland.  110-115 destillerier er til enhver tid i drift i Skottland.


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

5

kultur & samfunn

Vi synes det er stort at det kommer en brand ambassador til oss her i Larvik. Kjell Øritsland

David Francis fikk god respons fra hele salen. Til venstre sitter Kjell Øritsland, leder i Larvik Maltwhiskylag.

En whisky skal hele tiden varmes i hånden for å få frem smakene.

Larvik Maltwhiskylag  En avdeling av Norsk Maltwhiskylag  16 medlemmer  Stiftet: 2002  Stifter og leder: Kjell Øritsland  Feiret 10-årsjubileet ved å invitere venner til smaking med en brand ambassador for Glenfiddich.

Michael Elshaug (t.v.), Sverre Sønderland Almedal, Magnus Sønderland Almedal, Svein Almedal og de andre deltakerne fulgte interessert med på foredraget.

David Francis med del av et eikefat som brukes i produksjonen.

“Noen venner blir du aldri lei av”

ch l Dut Roya

er enn

m Vi har

Airlin

es

!

p ra Tor f r e t u ekter 40 dir

Det sies at “den som er lei av London er lei av livet”. Og det kan vi si oss enige i. Storbyer som Edinburgh, Liverpool, København, Amsterdam og Warszawa er også lett å bli glad i – og du kan besøke dem ofte, med fly direkte fra Torp. Enkelt, effektivt og til lave priser. Torp er her for deg uansett om du skal på en kort storbytur eller har et eksotisk reisemål i sikte. Og vi hjelper deg gjerne med å velge. God reise, ses snart igjen!

Du har en venn som er flyplass

torp.no


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

6

kultur & samfunn

– Jeg er urolig, hva gjør Det er spørsmålet prosjektgruppa ”Vold i nære relasjoner – i barnefamilier” ønsker at du skal stille deg. – Vi har valgt å bruke ”urolig”, og ikke ”bekymret” fordi at i det øyeblikket du er bekymret har det gått veldig langt, forteller prosjektleder Silke Gjetrang. Hun har sammen med Ingunn Hjelm, Kari Aasan og Erica Gutterød Dabe deltatt i prosjektet på vegne av Larvik kommune. For nå skal kommunen bli bedre til å se barn.

Bekjempe vold Gjennom Soria Moria-erklæringen forpliktet regjeringen seg til å styrke innsatsen mot vold i nære relasjoner. I januar 2009

sendte daværende justisminister Knut Storberget et brev til alle kommunene i Norge. Der oppfordret han dem til å utarbeide en handlingsplan mot vold i nære relasjoner.

der fra 2012 til 2015. – Se så liten handlingsplanen er. Det har vi fått veldig skryt for – en stor blekke blir ofte bare lagt ned i en skuff, sier Gjetrang og blar igjennom den 13 sider lange planen. Her er det lagt stor vekt på hva man skal gjøre når man mistenker at et barn ikke har det greit hjemme. – Den har fokus på hva vi ser og hva vi gjør med det vi ser. Den skal bidra til at kommunale instanser samarbeider om å bekjempe vold i nære relasjoner og identifisere forbedringsmuligheter, sier Gutterød Dabe.

Nå skal vår kommune bli bedre til å se barn, og voksne skal være gode rollemodeller. Erica Gutterød Dabe

Larvik kommune har gjennom prosjektgruppa utarbeidet en kort handlingsplan som gjel-

Ut til alle Som et skritt videre, har prosjektgruppa i Larvik utarbeidet

eller barnevern om uroen din. – Mange kvier seg for å ta kontakt med barnevernet. Vi ønsker at folk gjør noe før man blir bekymret. Man må tørre å se. Målet er at hvis man kommer tidlig inn, blir det ingen barnevernssak, sier Gjetrang og Gutterød Dabe. De mener at hvis man kommer tidligere inn, kan man sette inn mange tiltak slik at det ikke blir en barnevernssak. Som offentlig ansatt er du pliktig til å melde fra hvis du er bekymret.

Det er ikke for sent å forandre min barndom! Utdrag fra brosjyren

en brosjyre som skal gå ut til alle innbyggerne, og en annen som skal gå ut til alle kommunale ansatte. Her får du vite hva du bør gjøre hvis du er urolig for et barn. – Barn får nye minner hver dag. Det er ikke for sent å forandre min barndom! står det i brosjyren. Det står blant annet at du kan snakke med helsesøster, familiesenter, barnehage, skole

Små ting blir store Gjetrang og Gutterød Dabe mener at hvis en person ser og viser oppmerksomhet for et barn som kanskje ikke har det bra


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

7

kultur & samfunn

Mangler handlingsplan Det er kun to kommuner i Vestfold som i dag har en handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Foruten Larvik er det Sandefjord kommune som har utarbeidet en liknende plan. 12 K (alle kommuner minus Sande og Svelvik) har et prosjekt på gang om en felles handlingsplan i Vestfold. Men prosjektet har vært tidkrevende, og flere kommuner har valgt å trekke seg ut. Jan Håkon Larsen, seksjonssjef for helse og sosialmedisinsk seksjon i Stokke kommune, satt i forprosjektet til 12K, men kommunen har nå valgt og ikke være med videre.

Del av folkehelse – Det var ikke gitt at de som arbeidet i forprosjektet skulle fortsette og rådmannen i Stokke bestemte at jeg ikke skulle bruke mer tid på dette arbeidet. Det var et ganske tidkrevende prosjekt. Kommunen har ikke besluttet å utarbeide en egen handlingsplan mot vold i nære relasjoner, sier Jan Håkon Larsen, seksjonssjef for helse og sosialmedisinsk seksjon i Stokke kommune.

Er også folkehelse Han forteller at Stokke kom-

mune nå er i ferd med å bygge opp sin folkehelsesatsing i henhold til den nye folkehelseloven som trådte i kraft fra 1. januar i år. – Inn under begrepet folkehelse ligger også tiltak som kommer inn under arbeid mot vold i nære relasjoner. – Vil dere ta i bruk handlingsplanen fra 12K når den er klar?

planen til 12K, Elisabeth Paulsen, forteller at de er helt i starten, og at kommunene kan ta deler av den samtidig som de lager den mer lokal. I prosjektgruppen sitter det representant fra Re, Tjøme, Nøtterøy, Andebu og Tønsberg kommuner, representant fra politiet, krisesenteret, incestsenteret, barnevernsvakta og Bufetat. – Vi skal utarbeide samarbeidsrutiner med de forskjellige instansene. Det er ikke hensiktsmessig at alle kommunene gjør dette hver for seg, sier Paulsen. Hun er enig med Prosjektleder for handlingsplanen til 12K, Elisabeth Paulsen, Larsen i at prosjektet – Jeg trur du må si hvis den er krevende, men mener at problir klar. Hvis den blir klar er sjektet har god forankring i det ikke usannsynlig det blir kommunene og at handlingslettere for oss å bruke det som planen vil være ferdig til neste gjelder Vestfold og putte på de år. som gjelder vår kommune, – Vi har tenkt at den skal sier Larsen. ende opp i helt konkrete verktøy som kommunene Hjelper kommunene kan bruke. De kan legge denProsjektleder for handlingsne i bunn, sier Paulsen.

Vi har tenkt at den skal ende opp i helt konkrete verktøy som kommunene kan bruke.

Foto: marianne sivertsen

– En stor skam Ada Sofie Austegard i Stine Sofies Stiftelse reagerer kraftig på at så få kommuner har utarbeidet en handlingsplan mot vold i

jeg? hjemme, kan det forandre alt for barnet. – En nabo ser en gutt løper ut i snøen uten jakke. Gutten er på besøk hos en venn. Han får lov til å spise hos dem, men ønsker ikke å ringe hjem for å spørre. Han vil heller ikke hjem om kvelden. En annen nabo ser en skolesekk stå utenfor oppgangen. Det er fest ute i gangen, illustrerer damene. – Hvis alle disse tre hadde meldt fra om disse tingene kunne man til sammen sett at her var det noe som ikke var bra for denne gutten – det er små ting som til sammen blir en større ting, sier Gjetrang. Hun har høye forhåpninger for handlingsplanen og brosjyren som går ut i disse dager. – Nå skal vår kommune bli

Silke Gjetrang og Erica Gutterød Dabe fra Larvik kommune, har utarbeidet rutiner for hva du skal gjøre hvis du er urolig for et barn. Tiltaket har utspring fra handlingsplanen til kommunen mot vold i nære relasjoner. I prosjektgruppa har også Ingunn Hjelm og Kari Aasan vært med, men de var ikke tilstedte da bildet ble tatt. Foto: Jakob Leth

bedre til å se barn, og voksne skal være gode rollemodeller. Tekst: Caïssa Gjølberg caissa@vestfoldblad.no

tiltak mot vold  Gjennom Soria Moriaerklæringen forpliktet regjeringen seg til å styrke innsatsen mot vold i nære relasjoner. I januar 2009 sendte daværende justisminister Knut Storberget et brev til kommunene der han oppfordret til å utarbeide en handlingsplan mot vold i nære relasjoner.

– Dessverre viser det seg atter engang at barn utsatt for vold og overgrep ikke er prioritert, sier Austegard. Hun mener det er trist at oppfordringer fra høyeste hold, ikke blir fulgt. – Det handler ikke om midler, men om prioriteringer. Det er en stor skam og det er svært frustrerende.

Stine Sofies Stiftelse mener at det ikke er noe viktigere kommunene bør prioritere enn barn som blir utsatt for vold og overgrep. – Det er vanskelig å forstå hva som kan være viktigere. Det er rett og slett feil ressursbruk, sier Austegard. Hun viser til Nittedal kom-

mune, som ifølge Austegard har laget en godhandlingsplan. – Den er verdt å lese.

Lager egen plan med politiet I Horten har barneverntjenesten gått sammen med politiet om å lage en handlingsplan mot vold i nære relasjoner. – Dette er en plan som vi nå har fått til på bakgrunn av at vi fikk mange bekymringsmeldinger, sier barnevernsleder i Horten kommune, Ellen Fisher. Planen som barnevernet har utarbeidet sammen med politiet, er en veileder som alle ansatte kan bla opp i hvis de er bekymret.

– Vi jobber nå med å implementere den i barnehage, skole og SFO. Hvis et barn i barnehagen eller skolen forteller at han eller hun blir slått, kan den ansatte se i planen hva man skal gjøre. Denne skal gjøre at alle ertrygge på hva man gjør i en slik situasjon, sier Fisher. Hun forteller at barnevern-

tjenesten i Horten kommune gjerne deler planen med andre kommuner. – Vi er også i startfasen med en større handlingsplan der alle enheter i kommunen er involvert. Prosjektet ”Fra bekymring til hansling” er et samarbeid med Borgestadklinikken, sier Fisher.


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

8

kultur & samfunn

Filmen som gir barna en stemme Janne Berge har med ”Hør på meg!” satt blikket på barn som ikke blir hørt av barnevernet, og hva slags virkning det har på dem. Janne Berge har nesten 30 års erfaring fra barnevernet, men det var da hun skulle skrive en masteroppgave i Faglitterær skriving ved Høgskolen i Vestfold at hun kom over problematikken filmen ”Hør på meg” handler om. Her møter vi barn som ikke ble hørt av barnevernet, da de ble hentet og plassert i fosterhjem eller på institusjon av barnevernet. Berge bestemte seg for å lage en film i stedet for å skrive oppgaven. Med filmen ønsker hun å skape debatt, nye holdninger og bedre praksis.

Lytter ikke – Jeg skjønte at vi i barnevernet fortsatt ikke snakker og lytter til barna. Det er ikke loven det er noe galt med, men hvordan den praktiseres, sier hun. I følge FNs Barnekonvensjon, som er en del av norsk lov, så har barn rett til å bli hørt i forhold som berører dem. I filmen får vi møte Hedda og Thomas, som ikke ble hørt og informert om hva som skjedde. Vi møter også Ruzzel, som både ble lyttet til og orientert hva som ville skje. Da Berge hørte

Jeg skjønte at vi i barnevernet fortsatt ikke snakket og lyttet til barna.

Med filme Hør på meg! ønsker Janne Berge å skape debatt, nye holdninger og bedre praksis.

Heddas historie trodde hun den var et unntak, men det skulle vise seg at det var flere som hadde opplevd det samme. Ruzzel sier i filmen at hun tror det har betydd mye for hvordan det har gått med henne. Hun er en av få barnevernsbarn som tar høyere utdanning. Det tror hun ikke ville vært mulig om hun hadde erfart usikkerheten som Hedda og Thomas har levd med.

Måtte bli verre Noe av det som sjokkerte Berge mest var hvor mye politiet ble brukt under hentingen av barn. I filmen forteller Hedda hvordan det føltes da politiet tok henne med seg, og beskriver det som flaut. Hun følte seg maktesløs. Ofte fikk hun ikke vite at hun skulle flyttes før politiet sto på døra, eller hvor hun skulle. – Mange av barna måtte bli verre for å bli tatt på alvor. Ofte reagerer de med sinne på det som skjer, sier filmskaperen.

Voksent perspektiv Hedda og Thomas er to av de som er intervjuet i filmen, her forteller de sin historie.

Det var mange barnevernsansatte som hadde tatt turen for å se Hør på meg!

Hun tror mye av grunnen til at mange ikke blir lyttet til, er for-

di barnevernet ofte har et voksent perspektiv. – Ofte tror jeg man tenker at man beskytter barna ved ikke å fortelle dem noe. Men barna er jo de som kjenner sin situasjon best ,og hva som fungerer for dem. Det viser seg ofte at de har gode løsninger, forteller Berge.

Man tenker at man beskytter barna ved ikke å fortelle dem noe. Berge mener ikke at barna skal ha alt å si for hva som skjer med dem, men hvis de blir tatt på alvor og forklart hvorfor en løsning ikke fungerer, så er de mer forståelsesfulle for hva som skjer.

Utviklet intervjuteknikk Berge tror frykten over at barna kommer til å være lojale overfor foreldrene, er noe av grunnen til at det handles som det gjør. – Barn er jo gjerne veldig ærlige, så ofte kommer sannheten fram. I filmen er to representanter fra Sagene barnevern intervjuet. De forteller om hvordan de har utviklet en intervjuteknikk der de stiller barna åpne spørsmål som gjør at barnas perspektiv kommer fram.

En knyttneve Berge har ikke rukket å få noe tilbakemelding fra det kommunale barnevernet, men hun har fått tilbakemelding fra det statlige barnevernet, Bufetat, og den har så langt vært veldig positiv. – Barneminister, Inga Marte Thorkildsen, var til stede under premieren. – Det var en knyttneve av en film som rørte og berørte, uttalte hun. Tekst og foto: eveline røsholt tips@vestfoldblad.no

Hør på meg!   E n 40 minutter lang dokumentarfilm.  Hadde premiere på Litteraturhuset i Oslo tirsdag 4. september.  Janne Berge er regissøren bak filmen.  Er et samarbeid med Høgskolen i Telemark.  Høgskolen i Telemark, som også har stått for mye av finansieringe av filmen.


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

annonser

99

KAMPANJE HOS VARMEFAG – SPAR OPPTIL 7 900,-

nyhet

hvit blank kakkel

KLEBERSTEIN SPAR

SPAR

6 000,-

3 500,GRANIT KLEBER MERETHE PLUSS MED SIDEGLASS, NÅ FRA

CONTURA 790K, FRA

24 900,-

33 750,-

GLASSFRONT SPAR

TERMATECH TT20S, NÅ FRA UTROLIGE

10 990,-

ALLE VIVA 120

SPAR

SPAR

3 000,-

3 000,MORSØ S10, NÅ FRA

RAIS VIVA 120, NÅ FRA

11 495,-

3 000,CONTURA 750, NÅ FRA

17 900,-

13 900,-

JUBILEUM SPAR

CONTURA 556, NÅ FRA

Skann QR-koden og se hele kampanjen.

Se alle kampanjetilbudene og høstens nyheter på www.varmefag.no

www.sterkkommunikasjon.no

15 400,-

Med forbehold om evt. trykkfeil.

3 000,-

Kampanjetilbudene gjelder til 29. september

VARMEFAG LARVIK

VARMEFAG tønSbERG

VARMEFAG SAnDEFJORD

Yttersøveien 12 - Larvik vis a vis Nordbyen kjøpesenter Tlf. 33 13 04 66

Åshaugveien 10, Sem - Tønsberg Tlf. 33 33 30 30

Hegnasletta 2 - Sandefjord Tlf. 33 42 00 20

Scan Pro Varmesenter AS

Scan Pro Varmesenter AS

Arne Andresen AS


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

10

kultur & samfunn

Ekspedisjon: Rødbergstranda i Larvik, - et perfekt sted for Langestrand skole å avslutte prosjektet om ekspedisjoner.


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

11

kultur & samfunn

Sjøsatte Kon-Tiki i miniatyr Kon Tiki: Heyerdahls teori var at Solguden Tiki førte sitt folk fra Peru og hele veien til Polynesia. Tanken var grensesprengende. Det samme gjelder Langestrand skoles Kon Tiki-prosjekt. Kon Tiki: Heyerdahls teori var at Solguden Tiki førte sitt folk fra Peru og hele veien til Polynesia. Tanken var grensesprengende. Det samme gjelder Langestrand skoles Kon Tiki-prosjekt.

Sjøsettes: Stine Røstum Sølyst går i 4. Klasse og hjelper sin Kon Tiki over de verste hindrene før den når det store havet.

Flåte hjemm: Arbeidet på skolen var så inspirerende at Marielle Svartangen Wallin også har laget en Kon Tiki flåte hjemme. Den er laget av kakepinner og sushipinner.

I jungelen: Markus Tristian Bakke Berg er glad det ikke er giftige slanger ved Rødbergstranda i Larvik. Men sydhavsstemning er det likevel. Og minst like eksotisk!

Til het sydhavsstemning ved Rødbergstranda i Larvik avsluttet Langestrand skole sitt ekspedisjonsprosjekt – og lot 30 Kon-Tikiflåter møte sitt rette element. Det fosser om balsastokkene og septembervindene tar tak i små seil av lin. Solguden Tiki viser vei. Ingen vet hvor ferden går. Kanskje til Svenner? Det er med stor iver, men også melankoli, at flåtene settes på havet den første mandagen i September. Hver dag i to uker har 158 barn ved Langestrand skole, arbeidet med dette prosjektet. Flere fag er involvert, norsk, samfunnsfag og til og med matematikk.

ket et ror i miniatyr. Lett var det ikke, men det var det heller ikke i virkeligheten. Med på laget hadde Oskar, Robin Hansen, Josef Tatangi, Dina Nalum Moe og Aline V. Kristiansen. Nettopp deres flåte skal ikke seile over de sju hav, men kun få kjenne på vannet. Meningen er at den skal filmes og at klassen skal delta på en filmkonkurranse utlyst av Kon-Tiki-museet. For turte Thor Heyerdahl å ta sjanser, så tør vel 7. Klasse på Langestrand! Stemning, inspirasjon og kunnskap har de hentet på Kon-Tiki-utstillingen i kulturhuset Bølgen i Larvik, de har også besøkt barndomshjemmet til Thor og vært inne på barnerommet hans. Slik bakgrunnskunnskap er viktig å med seg for å forstå helheten, bygge sin egen flåte og dertil lage film!

Hva spiste de under reisen? Hvor gikk de på do? Thor Heyerdahls Kon-Tikiekspedisjon har åpnet for små og store tanker. – Hvordan turte han å gå sine egne veier? Hvor tok han motet fra? Hva spiste de under reisen? Hvor gikk de på do?

Stø kurs Oskar Markussen i 7. Klasse har brukt mye tid og spekulasjoner angående flåtens ror. Han har sett filmen og vet på den ekte Kon Tiki var det ror, derfor måtte han også ha det! Rett skal være rett! Oskar satt seg ned med tollekniv og spik-

Link til konkurranse om å lage en egen reklamefilm til Kon Tiki-filmen. www.kon-tiki.no/KTfilm_konkurranse_nor.php

Oppdagere: Josef Tatangi , Robin Hansen, Oskar Markussen, Dina Nalum Moe og Aline V. Kristiansen.

likevel spennende å se om noen finner rester av flåter i ulike bukter og strender i kommunen. Den største av flåtene, bygget av hele 3.klasse, kommer kan-

skje til å nå lengst? Mye er uvisst når det kommer til flåteekspedisjoner, men at prosjektet har gitt kunnskap og glød, det er det ingen tvil om. Flåtene seiler sin

Tekst og foto: marte østmoe tips@vestfoldblad.no

Besøk oss ombord! Høstens demotur 2012 • 10-16 september Man. Tirs. Ons. Tors. Fre. Lør. Søn.

10. sept. 11. sept. 12. sept. 13. sept. 14. sept. 15. sept. 16. sept.

Moss Fredrikstad Halden Langesund Stavern Sandefjord Tønsberg

kl. 14-19 kl. 14-19 kl. 14-19 kl. 14-19 kl. 14-19 kl. 11-18 kl. 12-17

Følgende båter er med i årets konvoi: NB-820 COMBI • NB-870 • NB-32

Gromstad Bil & Båt

KRAGERØ

Gamle Kragerøvei 24, 3770 Kragerø, Tlf: 35 98 59 59

www.gromstad.no

kontakt: Roar Johnsen - tlf 99338786

Kunnskapsløft Ingen vet hvor flåtene seiler, barna kunne godt ønske seg undervannskamera slik at det er mulig å følge ferden. Men slik teknikk hadde ikke Heyerdahl og heller ikke Langestrand skole. Nå er det

egen sjø. Igjen på stranda står det fremtidens eventyrere.

Kontakt: Leif Johansen Tlf. 913 03 923 leif@norgesbaat.no


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

12 12 annonser

JUBILEUMSKAMPANJE 15.SEPTEMBER - 06. OKTOBER

VOLVO V60

MÅNEDSLEIE 2 799,-* VESTFOLD EDITION Nå har vi et spesielt godt kampanjetilbud på V60 hvor du kan velge mellom en ekstra hyggelig pris eller svært gunstig månedsleie for private og bedrifter. Nedenfor ser du eksempel på noe av det du får i månedsprisen.

VESTFOLD EDITION HAR: • • • • • • • •

*LEASING/PRIVATLEIE

Plusspakke Volvo On Call Motor- og kupevarmer m/timer High Performance Stereo 7” RTI Navigasjon Bluetooth handsfree Multifunksjonsratt, skinn Cruise control Skinninteriør

• • • • • • • •

El. oppvarmede bakseter City Safety Aktive Dual Xenon lys Alu.felger 17” Metallic lakk Vinterhjul EL førersete m/minne DAB+

SPAR 29600,- KAMPANJEPRIS

VOLVO V60 D2 115 HK, man Forskudd kr 39 900,–. 3 år/45 000 km. Leasingtilbud til privat og næring. Månedspris inkl. mva.

388 000 ,-**

TILLEGG AUTOMAT KR 19 000,-

LAST NED NORSK VOLVO APP

kr

2

799 ,-

/MND

MED AUTOMAT KR 2 990,-/MND

VÅRE AVDELINGER // Tønsberg Stoltenbergsgt. 54 T: 33 30 77 77

// Holmestrand Hvittingfossv. 151 T: 33 05 46 60

// Sandefjord Nygårdsveien 79 T: 33 48 23 00

// Larvik Sagveien 2-4 T: 33 13 66 66


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

annonser 13 13

HØSTKAMPANJE på spesialmodellen, Mondeo Titanium Style

JUBILEUMSKAMPANJE 15.SEPTEMBER - 06. OKTOBER

– med Individual Styling, høy komfort, mengder av utstyr, omfattende kjøreteknologi og drivstoffeffektiv motor.

MONDEO Titanium Style 1.6 115 HK ECOnetic Med full styling og alt av utstyr: • Sportsfjæring • Parkeringssensorer • Elektriske innfellbare sidespeil med minne, oppvarmede og justerbare • Spoiler bak • Krom takrails • Metallic lakk • Mørktonet glass • 17” aluminiumsfelger • Vindusviskere med regnsensor • LED kjørelys • Elektrisk oppvarmet frontrute • Elektrisk oppvarmede forseter

• Utvendig Individual stylingsett m/bl.a. Støtfangerskjørt foran og bak Unik frontgrill med bikube-mønstret design Karosserifargede sideskjørt • Avansert 7” SD navigasjon med berøringsskjerm • Bluetooth med stemmestyring og USB • Bi-Xenon hovedlys • 8-veis elektrisk justerbare forseter, med minne på førersete • Cruisekontroll med fartsbegrenser

Veiledende pris:

Kundefordel: Kampanjepris:

Fra kr 380.900,-

kr 51.000,Fra kr 329.900,-*

VÅRE AVDELINGER // Tønsberg Stoltenbergsgt. 54 T: 33 30 77 77

//Holmestrand Hvittingfossv. 151 T: 33 05 46 60

//Sandefjord Nygårdsveien 79 T: 33 48 23 00

//Larvik Sagveien 2-4 T: 33 13 66 66


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

14

Det skjer i Vestfold bli rik på opplevelser i Vestfold i tiden som kommer! «Blah Blah Blah» 1. sep. 2012.

Musikk Cafékonsert med Jo Nesbø

Når: Lørdag 22. september 2012 - kl 21.00 Hvor: Bankettsalen på Rica Park Hotel Sandefjord

Meadow – akustisk ørefryd Når: 16.9 kl. 19.00 Hvor: Slagen Kirke

Kulturkro med Ole Paus Kulturkro på Helmers i Tønsberg hver eneste onsdag fremover. Det bys inn til quiz, konserter, film- og litteraturkveld, operakro, jazzkro med mer. Vi har bord inne og ute. Når: 12 september kl 20.00 Hvor: Helmers kro, Nedre langgate, Tønsberg

Promenadekonsert med Marinemusikken Horten torg 13.9 kl. 12.00 Marinemusikken inviterer til bykonsert med Nordisk musikk.

Nytt på Beat musikk-quiz med Helge og Heljar! Når: 14.9 kl. 21.00 Hvor: kulturhuset Promenaden,

Hjertnespromenaden 13, Sandefj.

Susanne Sundfør

Når: 14.9 kl. 21.30 Hvor: Sanden Scene på Bølgen kulturhus, Larvik

Storslagen kulturaften Når: Onsdag 12. 09 kl. 17.00

Sang av den anerkjente tenoren Marius Rooth Christensen og glimt av Nordahl Grieg´s liv og diktning v/Paul Wirkola. Påmld: tlf. 334 15 600 Hvor: Midtåsen i Sandefjord

Draaben i Sandefjord: Hver onsdag er det livemusikk med ulike lokale musikere, det vil bli god variasjon, men også de kjente og kjære, Wanted, Roger Bekkevoll, Lars og Erik, Frank og venner, Trond Gusland ++ Onsdag 12. sept vil Eric Ness med band ha platerelease hos oss. Fredag 14. sept: Marshall Monrad Band. Hver lørdag er det lørdagsjazz kl 1600. I høst kommer Pixel, som har gjort stor suksess som et kult og nyskapende jazzband. Det skjer 15. september.

Når: Lørdag 24. nov. kl 21.00 Hvor: Parksalen på Rica Park Hotel Sandefjord

Rockakveld i Larvik

Når: Lørdag 29. sept. Hvor: Sliperiet i Larvik New Jordal Swingers og Tom & Grabbarne gir deg «Et rockeshow du sent vil glemme» Kr : 280,- forhåndskjøpte bill Kr 330,- ved inngang Forhåndssalg av billetter: Glassmesteren Bar i Larvik og mail: bjornjorge@c2i.net Arr. Larviks venner, følg oss på facebook.

Susanne Sundfør

Jazzkafe m/Caledonia Jazzband

Når: 15.9 kl. 13.00 Hvor: Quality Hotel (Oseberg) Tønsberg

Adam & Tore Show

Når: 15.9 kl. 22.00 Hvor: Kulturhuset Promenaden, Hjertnespromenaden 13, Sfj. Adam, kjent fra Homsepatruljen og makker Tore er på Norgesturne etter å ha spilt for fulle hus i Oslo i sommer.

«bruker Banken» Når: 15.9 kl. 22.00 Hvor: Banken cafe & Bar, Larvik Bad Budget Band gleder seg til nok et show i Bankens nå enda triveligere lokaler! Vi lover dere den beste dansemusikken! Soul og funk med en touch disco står også denne gang på settlista, og bandet er som vanlig i storform. Vi gleder oss også spesielt til å presentere et par nye fjes i bandet. Ta med smil og dansesko så får vi en fantastisk kveld sammen.

Storslagen kulturaften Hvor: Midtåsen i Sandefjord Når: Onsdag 12. 09 kl. 17.00 Sang av den anerkjente tenoren Marius Rooth Christensen og glimt av Nordahl Grieg´s liv og diktning v/Paul Wirkola. Påmelding: tlf. 334 15 600 innen 10.09

Orgelmatiné

Når: 12.9 og 19.9 kl. 12.00 Hvor: Tønsberg domkirke

Platerelase ERIC NESS

Når: 12.9 kl. 22.00 Hvor: Draaben Bar i Sandefjord ERIC NESS slapp sitt debutalbum

Barn Da Egner ble Egner og Karius og Baktus ble tanntroll Når: 13.9 kl. 11.00 Hvor: Horten Bibliotek

Engletango i Tønsberg Søndag 16. september går høstens

Kunstutstilling

Ingvill Solberg viser maleri, tegninger og grafikk. Atelier Anden Etage, Fritzøe Verk, Larvik

Keramikk i Galleri Perlen

Tre keramikere fra Nesodden er gjesteutstillere Når: hver tor-fre kl 12. Hvor: Larvik

Diverse Den blå timen

Med dialog, sosial kontakt og tid for ettertanke. Når: Søndager kl. 14.00 Hvor: Hubro Litteraturhus og kafe, Sandefjord.

Besøkshage med salg av stauder i Re

Fabulerende fotocollager

Åpen hage for besøk hver dag. Sted: Staudegården ved Bispeveien.

Tekstilmalerier

Croquis/tegnegruppe i Sandefjord

av Katja C.R. Aarflot Hvor: Galleri Perlen, Larvik

Teddy og Marian

Hvor: Galleri Perlen, Larvik

Nøtterøy Kulturhus 14.9 kl. 18.00 Ta med deg kosedyret ditt til bamsedoktoren og bli med på bamsefest!

Galleri Fossnes

Når: Hver søndag kl 12-16. Hvor: Stokke

Når: tirsdag fra 4.sept.-27.nov. Kl.18.30-21.30 Hvor: Villa Kultura, Prinsensgt.16 Sandefjord.

Positive opplevelser

Bøkedampen i Larvik

Knøttedisko

Bad Budget Band

Cafékonsert med Jonas Fjeld

begivenhet hos foreningen Levende klassisk i Tønsberg av stabelen med konserten ”Tango for engler” der noen av de fremste tangomusikerne i både norsk og internasjonal sammenheng medvirker.

Horten Kulturhus 37 16.9 kl. 13.00 Knøttedisko kommer tilbake på 37 for å bringe litt disko gnisten til høsten!

Fotoutstilling Hvor: Bakgården, Sandefjord

Croquis

Drop in. Alle tegneglade velkommen. Vekslende modeller. Når: Tirsdager kl. 18.30 Hvor: Atelier Anden Etage, Hammerdalen. Fritzøe Verk, Larvik

på scenen: To be – or not to be! Nå går startskuddet for Høyjordrevyen, så det er nå du må hive deg rundt og bli med! Vi trenger alle folk i alle aldre, størrelser, farger og med alle slags talent. Vi trenger folk bak scenen, på scenen, hjerner bak sanger og tekster, kostymefolk, sminkefolk, matfolk – rett og slett alle slags folk, skal detta bli mulig! Første oppstartsmøte blir på Haugar, onsdag 12. september, klokken 19.00.

LØNNINGS-QUIZ med HELGE&HELJAR Helt nytt i Sandefjord, og for Promenaden, og det skjer èn fredag i måneden fremover. En salig blanding av Nytt på Nytt, Senkveld, Beat for Beat, og god gammeldags Quiz. Gutta har med seg eget husband fra musikklinjen på svgs, samt egen vertinne. Stift lag og bli med! Når: fredag 14/9, kl.21.00 Hvor: Promenaden i Sandefjord

Utstillinger For åpningstider etc., henstiller vi leserne om å kontakte de enkelte arrangører for mer informasjon.

Kjente verker av Knut Steen i bronse og i marmor Midtåsen skulpturpaviljong Når: Hver dag kl. 10-19. Hvor: Midtåsveien 2. Sandefjord.<

Guidet bytog Når: frem til 15.09 Hvor: Larvik Torg

HOBBYMESSE i HORTEN

Når: 15. og 16 september Åpent kl. 12 til 17 begge dager. Alt av modellbygging, husflid- og håndarbeider, teknisk hobby, tog, bil båt og fly. Hvor: Hortenshallen i Lystlunden. Engletango i Tønsberg: Frøydis Lilledalen og Allan Ettrup. Foto: Johnny Syversen

Atelier med utstilling

www.aase-sannes-haugen.com. Når: Tirsdag-lørdag, kl. 12-15 Hvor: Rådhusgt.8, Sandefjord

Tale Art Museum

En storslagen utstilling med et hundretalls bilder av Kåre Tveter. Petar Tale hyller sin venn igjennom mange år med denne unike samlingen. Kontakt tlf.: 41 08 28 33 Når: Fre 18-20, lør 16-19, søn. 13-18. Ellers etter avtale. Hvor: Nedre Verksgård, Fritzøe Verk, Larvik

Galleri Galleberg

Nobody: Love over Hate - Street Hvor: Hortensveien 231, Barkåker

Galleri Gamle Eidsfos kunsthåndverkerne kommer til Eidsfoss og har marked Lørdag 27. og søndag 28. oktober. Vi har også juleåpent galleri de to siste helgene i november og de to første helgene i desember.

”Sicilia – til fots i historiske fotspor”. Foredrag ved forfatter og reiselivsjournalist Lise Foss. Når: Torsdag 13. sept, kl. 19.00 Hvor: Stokke bibliotek. Arrangør: Bibliotekets venner.

Liv Gade til Revetal Tirsdag 18.sept kl .1900 er Liv Gade å treffe på Restauranten på Revetal for en bokprat. Her vil hun inspirere bokelskere, - og som hun sier: «en bokelsker går aldri til sengs alene» Påmelding hos arrangør Revetal Libris innen 13.sept. Det vil bli servert Restaurantens berømte fiskesuppe.

Kjell Hillveg: Et møte med Mozart, mannen i mitt liv Når: 12.9 kl. 18.00 Hvor: Gamlehorten Gjestegård

KREATIV UTVIKLING

Hvor: Holmestrand, Gallerikjelleren, 15.9 kl. 10.00 For deg som ønsker ny inspirasjon for ditt kreative språk.

MER INFORMASJON OM ARRANGEMENTENE KAN DU FINNE PÅ KULTURHUSENES NETTSIDER: www.bakkenteigen.kulturhus.no • www.hjertnes.no • www.kulturhusetbolgen.no • www.notteroy.kulturhus.no


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

15

det

PERSONLIG UTVIKLING

Hvor: Holmestrand, Gallerikjelleren, 16.9 kl. 10.00 For deg som ønsker å håndtere hverdagen bedre.

Markedsdag på Råstad stasjon Stedet der gammel og ny tid møtes...! Den gang da du for mange år siden sto og ventet på toget og hørte fløytingen fra noe som var kjent og kjært; toget med den hyggelige konduktøren, stasjonsbetjeningen som kjente alle, slagene fra skinneskjøtene og ikke minst den spesielle lukten fra sviller og kreosot. Kanskje du har glemt noe av dette i dagens moderne samfunn. Kanskje du har lyst til å vekke dette til live i de gode minnene om den gamle stasjonen, med venterom, billettsalg og pakkhus. Stasjonen har sin sjel og en historie å fortelle, toget du reiste med til skolen, til jobb eller på speiderleir. Foreningen «Råstad Stasjons Venner» tørker støvet av de gamle minnene og restaurerer og vedlikeholder den gamle stasjonen på Torp/ Råstad og lager et museum for jernbane, post og telegrafi. Når: Lør. 15.sept kl. 1000 - 1500. Det er mange utstillere, salg av frukt og grønnsaker, kaffe og pølser, lotteri m.m. Museet med jernbane og post er åpent og det er omvisning på stasjonen, modelljernbane m.m. Det gis ut samlekonvolutter med egne frimerker. Årets motiv er lokomotiver og tog på Vestfold-banen.

Bidragsytere fra alle stedene kongeparet besøkte har gjort boka unik. Her fra besøket i Re kommune. Foto: Stina M. Aa. Neergård

Minnebok om kongebesøk I juni var kongeparet på besøk i Vestfold i tre dager, det har resultert i en bok gitt ut i samarbeid med Vestfold fylkeskommune og Skagerak forlag. – Vi ble kontaktet før kongebesøket, og spurt om det var interessant å gi ut en bok om besøket, sier forlegger, Jørn Engevik, i Skagerak forlag. Ideen var det Fylkesmannen i Vestfold, med informasjonsrådgiver Reidun Mangrud, som sto bak. – Jeg har koordinert arbeidet med tekstene, men det er veldig mange som har bidratt.

Fylkesmannen er ansvarlig for tekstene, som blant annet de ansvarlige i hver kommune har kommet med, sier Mangrud.

Første gang Under kongeparets tre dager lange besøk, ble store deler av fylket besøkt. Flere av stedene

Forhåndssolgt før besøket Forlaget var først skeptisk til bokprosjektet siden markedet ikke alltid er så godt for lokalbøker. Etter å hørt bokhandlernes mening om saken, bestemte forlaget seg for å gjøre det. Allerede før kongeparet hadde besøkt fylket, var 1000 bøker forhåndssolgt. Det er så langt trykt opp 2500 bøker, noe som er mye for en lokal bok. –Vi har aldri opplevd noe lignende, sier Engevik.

hadde aldri tidligere hatt besøk av kongen tidligere. Gjennom hele oppholdet hadde glade Vestfoldinger møtt opp

for å få et glimt av kongeparet. –Det skal være en slags minnebok for de som tok del i kongebesøket, sier Engevik. Det store folkemønstringen kongebesøket ga, borger for et godt salg av boka, tror forleggeren. I finner vi bilder av gjester, vertskap, artister og publikum, og tekster om hvert enkelt sted. Engevik håper at folk kan bli glade enda en gang ved å se i boka. –Det er bare en glad sak. Alle var fornøyde under besøker og sola skinte. Ved å ta fram boka vil kanskje denne gleden vare litt lengre. Tekst: Eveline Røsholt

Lille Grethe kan bli statue Ole Paus slo et slag for at Grethe Kausland burde bli kåret til Tidenes Vestfoldlåt, da Vestfold Blad og NRK Vestfoldsendingas kåring i sommer. – Når det ikke for lengst står en statue av henne sentralt i Horten, er dette det minste denne store artisten kan bli belønnet med, sa Paus.

Jahn Teigen stakk som kjent av med seieren for Tidenes Vestfoldlåt, men nå kan statuen komme på plass. Gjengangeren melder nemlig at Finn Schjøll og Horten kommune går sammen for å hedre Grethe Kausland. De vil endelig udødeliggjøre æresborgeren med en statue. Faksimile fra Vestfold Blad

Kick off for Ent3r Vestfold Elever i 10.klasse og fra videregående er velkomne til spennende fysikk, besøk på høgskolens skipssimulator, gratis pizza og brus, og konkurranser med iPod Shuffle

som premie. Det skjer når Ent3r Vestfold starter kvelder med matematikktrening fast hver torsdag på høgskolen. Elever opplever at de blir

flinkere i matematikk når de får satt seg ned med leksene sine fast 2 timer i uken, i tillegg får de møte studer ved skolen som motiverer dem til å velge realfag videre, sier prosjektleder Irene Nystrøm. Det er tredje året Ent3r Vestfold gjennomføres.

Les mere om prosjektet på: http://www.renatesenteret. no/content/1141/Om-ENT3R, eller på Ent3r Vestfold facebookside.

Når: 13.september Hvor: Høgskolen i Vestfold, Bakkenteigen.

Registrer ditt neste arrangement på www.vestfoldblad.no, for nå har vi gjort registreringen enklere! Arrangementer du selv har lagt inn på vår nettside innen torsdag kl. 1700, vil bli prioritert på trykk i avisen.


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

16

kultur & samfunn

Vindfjellhytta 1961:

Sånn var det da

Sjekk bærplukkernes bilpark

I 1961 var Vindfjell et spennende reisemål for mange i Vestfold. Vindfjellhytta, som den het den gang, var nyttet som turisthytte

både sommer som vinter. Dette bildet er tatt høsten 1961 og viser noe av bilparken til bærplukkerne denne høst-

søndagen. Tyttebærene var flere og kanskje større på Vindfjell sammenlignet med Frodeåsen i Tønsberg, Hjertås i Sandefjord

eller Vestmarka i Larvik? På hytta kunne du få kjøpt lapskaus og varme smørbrød etter bærplukking i bøtter og spann.

Tekst og FOTO: Sandefjord Lokalhistoriske Senter

Sandefjord lokalhistoriske senter vil levere bildeglimt hver uke til Vestfold Blad, i samarbeid med flere lokalhistoriske sentre i fylket.

HØSTKAMPANJE ATV til høstjakta! Vi har 4x4 modeller. Fra 300-700 CC

÷50%

MTD, SNAPPER og MURRAY.

Registrert på skilter fra Kr. 55.900,-

GRATIS

Hjelm, kjettinglås, garasjetrekk, refleksvest og caps

PANJE PÅ LETT MC Få GRATI S med utsty r til en verd i av kr 300 0,(2 Stk

. hjelm, kje ttinglås, skivelås og Bertoni so lbriller)

på el. og batteridrevne gressklippere.

Gode priser på motorklippere.

FÅ MED

HØSTKAM

Høstkampanje på alle nye mopeder, scootere og moped ATV. Ferdig reg/ montert uten tillegg i pris.

Skriv kontrakt på kjøp av snøfreser nå til sommerpriser.

Vi fører: • Snapper • Yanmar • Simplicity • Murray • MTD • Cub Cadet.

SMC Norges mest solgte moped-ATV 6 år på rad!


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

annonser 17 17

Ladies Night arrangerer

Vors-bil

Vi i Møller Bil Tønsberg har gleden av å invitere til enkveld skreddersydd for deg som kvinne, der du kan smake, se og føle på hva som kan gjøre livet ditt mer behagelig, toppe livet ditt og sette prikken over i‘en ...

Velkommen til et uforglemmelig vors-bil med bl.a. moteshow

ved „Suser i sivet“ og Marit Strømøy med band

som underholder fra scenen. Vi har egen buss til Tønsberg brygge kl. 22.00. Moteshow: SUSer I SIVeT Sted: Møller Bil Tønsberg når: Fredag 21. september kl 19.00 Buss til Tønsberg brygge: kl 22.00 nyte: enkel bevertning Påmeldingsfrist: 17. september Velkommen til Damenes aften, vi ruller ut den røde løperen for dere! Bli inspirert, bli overrasket,

ta med en god venninne og kom. Dere har noe å glede dere til!

Kjærlighetsstien 28, 3112 Tønsberg. Tlf.: 24 03 12 00


peugeot.no Vestfold Blad    september 2012    uke 37

18 18 annonser

NYHET! PEUGEOT

208

Peugeot 508 SW Active Business, 1.6 HDi 112 hk

Fra kr

Årets firmabil i Dagens Næringsliv og lesernes favoritt i Dagbladet 2012 Se video, utstyr og NES FAVOR ER IT ES

T

L

bestill prøvekjøring her. Eller send SMS: Kodeord "208" til 2262 2012

208 fra kr

169.800,-

324.200,-

• Panorama glasstak • 16” aluminiumsfelger • Ryggesensor • Automatisk klimaanlegg, 2-soner for • prøvekjøring. Bluetooth og streaming radio • Metallic lakk og mye, mye mer

Fra kr

1.499,pr/mnd*

508 SW leveres fra 301.500,-

Peugeot 208 er en helt ny bilopplevelse. Den er lettere, mer dynamisk og har lavere utslipp. Et lite, sportslig ratt gjør det enklere å manøvrere bilen. Moderne utstyr som touch-screen og head-up instrumentpanel gir deg unik oversikt og kjøreglede. Alle Peugeots personbiler har 5 år/100.000 km Norgesgaranti. Priser inkl. frakt og leveringsomk. levert Tønsberg. Drivstoff-forbruk v/blandet kjøring fra 0,34 l/mil. CO2 utslipp fra 87 g/km. *Privatleasing: 3år/45000km. Startleie: kr 33.000,- inkl mva Kampanjerente 5,4%, årsavgift, etablerings-/terminkostninger (3.990,-/119,- pr mnd) tilkommer. Leasing tilbudet gjelder til og med 31.05.2012 og forutsetter finansiering gjennom Bertel O Steen Finans. Forbehold om trykkfeil. Bildet er illustrasjonsfoto og utstyr kan avvike. Importør Bertel O Steen as.

NYHET! PEUGEOT

4008 4x4

EN RENDYRKET KOMPAKT SUV MED FIREHJULSTREKK.

NYE PEUGEOT

508

ÅRETS FIRMABIL OG LESERNES FAVORITT.

4008 fra kr

Peugeot 3008 Allure 1.6 HDi 112 hk 3008 har Norges mest fornøyde kunder i klassen for mindre flerbruksbiler/crossover i følge NAFs Autoindex 2011. 3008 er meget godt utstyrt med blant annet: • Head-up display med avstandsvarsling • 17” aluminiumsfelger • Glasstak og mye, mye mer

347.900,Inkludert til en verdi av

19.500,Service

Navi + Reparasjon Den er robust og sprek nok til å håndtere røffe veier, samtidig Bluetooth som den gir oversikt og komfort i byen.

Kr 314.000,-

508 fra kr

298.600,-

Peugeot 5008 Allure 1.6 HDi 112 hk, 7 seter 5008 har Norges mest fornøyde kunder i klassen for større flerbruksbiler i følge NAFs Autoindex 2011. 5008 er meget godt utstyrt med blant annet: • Intelligent traction control • Head-up display med avstandsvarsling • 17” aluminiumsfelger Omfattende teknikkpakke: • Glasstak og mye, mye mer

kun kr 9.900,- Spar Kr 351.900,-

Inkludert til en verdi av

19.500,Navi

Service

kr 18.500,-

LED

LED

Bluetooth

Alle Peugeots personbiler har 5 år/100.000 km Norgesgaranti. Priser inkludert frakt og leveringsomkostninger levert Vestfold. Drivstoff-forbruk v/blandet kjøring fra 0,43 l/mil. CO2 utslipp fra 110 g/km. Kjørelys fås Automatisk Automatisk Kjørelys Automatisk *3 år/45.000 km. Service -og reparasjonsavtale Gold. Nærmere betingelser hos forhandler. Forbehold om trykkfeil. Bildet er illustrasjonsfoto og utstyr kan avvike. Importør:Bertel O. Steen AS pusser pusser pusser

OPPLEV FLERE NYE SIDER AV PEUGEOT HOS BERTEL O STEENhos TØNSBERG AS Nå er det familiedager Peugeotforhandlerne i Vestfold, med knallpriser på alle Peugeot familiebiler.

+

Reparasjon

Automatisk pusser

Besøk oss for prøvekjøring eller besøk våre nettsider www.peugeot.no

Velkommen skal dere være! Bertel O. Steen Tønsberg Slagenveien 67, Tønsberg Tlf.: 33 37 69 00

Bertel O. Steen Tønsberg Slagenveien 67, 3117 Tønsberg Tlf: 33 37 69 00

Bertel O. Steen Larvik Nansetgata 65, 3269 Larvik Tlf: 33 11 35 10

Bertel O. Steen Tønsberg Prinsensgate 8, 3211 Sandefjord Bromsveien 7, 3183 Horten Slagenveien Tlf.: 33 42 19 00 • Fax.: 33 42 91 10 Tlf.:67, 33 Tønsberg 04 93 04 • Fax.: 33 04 93 06 Tlf.: 33 37 69 00


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

19

kultur & samfunn

REISE

Startet kampanje i Peru Fattige i Peru takker vestfoldinger for mulighet til en bedre helse. Det skjer takket være ekteparet Marca fra Vestfold, og givergleden de vekket hos tannpleiere i Larvik. Peru er et spennende land med alle sine naturlige rikdommer og geologiske variasjoner. Potetens hjemland. Gruvedrift med utvinning av blant annet gull, sølv, kobber og kull. Kaffedyrking i stor skala. Ørkendominert kyst, Amazonasjungel i sitt mangfold, og de majestetiske Andesfjellene som snor seg fra nord til sør. Men det er ikke bare naturen, også i folkelivet gjenspeiles mangfoldet. Her er ekteparet Marcas historie:

Kontrastenes land Det finnes alt fra bydeler i hovedstaden Lima som ligner europeiske byer, til de uoppdagede stammefolkene i hjertet av Amazonas. Kontrastene er store, og forskjellene i levestandard er intet unntak. De har ikke de grunnleggende tingene vi her i Norge tar for gitt; husly, mat og klær. Og da er

Befolkningen er ekstremt fattig, og tannhelsen deretter.

Barnehagebarn i fattig bydel mottok produkter, og barnehage»tanten» skulle hjelpe dem med å pusse tennene hver dag. Flere av barna sa at de ikke har tannbørste hjemme.

helse,- og hygieneprodukter det som kommer lengst ned på prioriteringslisten. Ved tidligere opphold i Peru har jeg notert meg de skrikende behovene på dette området. Blant annet var jeg i 2009 heldig å møte en gruppe tannleger og andre frivillige fra USA, som reiste rundt i Peru med en tannhelsekampanje. Jeg fikk være sammen med dem en dag. Da så jeg barn i alle aldre med kun brune tannstumper igjen, og mennesker i 30-årene som hadde behov for gebiss. Folk i de fattige områdene har ikke råd til tannprodukter, og verken de eller de neste på den økonomiske stigen har kunnskap om viktigheten av tannhygiene.

Mulighet og utfordring

Et av de mange nybyggerområdene i millionbyen Arequipa. Dette er et typisk eksempel på hvordan bebyggelsen tar til, for så å bli bedre og bedre for hvert år.

Mannen min er fra Peru, og kjenner samfunnet godt. Da vi i år skulle besøke millionbyen Arequipa i sør-Peru, så vi begge muligheten og utfordringen i å kunne gjøre i hvert fall noe med

tannhelse og diabetes. Få eller ingen av de fattigste i befolkningen undersøker om de kan ha diabetes. Med disse tankene i hodet, tok vi kontakt med forskjellige apoteker i Larvik, og responsen var virkelig god. Vi fikk der blodsukker-apparater og annet materiell vi kunne ha med oss. Men tannproduktene manglet, og vi begynte å tvile på om vi skulle få tak i noe. Etter tips troppet viopp på Tannpleierklinikken i Larvik, og responsen lot ikke vente på seg. Til vår store glede tok personalet, med Svanhild Botnen i spissen, ansvaret for å skaffe til veie tannprodukter. Da vi skulle hente produktene, fikk vi en stor og gledelig overraskelse; det stod esker med ikke mindre enn 50 kilo produkter til oss på klinikken! Flotte produkter som store tannkremtuber til barn og voksne, hundrevis av tannbørster til alle aldre, tanntråd og flere kilo med små barnetannkremtuber. Helt fantastisk! Da begynte vi for alvor å tenke på hvordan vi skulle gjennomføre dette lille prosjektet, og vi havnet på idéen om å lage en tannhelse,- og diabetes-kampanje, med fokus på informasjon. Vi ville da måle blodsukker for å avsløre mulige diabetes-pasienter, og samtidig dele ut tannprodukter til trengende.

Åpnet kirkerommene Reisen til Peru gikk knirkefritt, vi betalte for ekstra bagasje, og hadde med bevis på at dette var en donasjon, og ikke skulle gå til salg i Peru. Vi er med i organisasjonen Evangelisk Luthersk Misjonslag, og tok kontakt med våre samarbeidskirker i Arequipa. Der er det stor forskjell på medlemmenes økonomi, de fleste har dårlig råd – og mange lever under fattigdomsgrensen. Vi fikk tillatelse til å gjennomføre kampanjene i kirkens lokaler, som befinner seg på forskjellige lokalisasjoner i byen. Vi hadde kampanjen over mange dager, og gleden var stor over bidraget og informasjonen de fikk.

les mer neste side


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

20

kultur & samfunn

Noen av de lavere stilte i et nybygger-område.

Spesielt mange kom det når vi hadde kampanjen i de største kirkene etter gudstjenestene på søndagene. Da målte vi blodsukker, og delte ut tannprodukter i puljer, delt etter familie eller alder. Gleden var spesielt stor når vi besøkte noen av de fattigste byområdene. Der tok de imot hver tannbørste som en skatt, og takket til vi gikk ut døren. Vi fikk gitt mye informasjon om riktig tannstell, og demonstrerte bruk av tanntråd, noe få hadde sett før.

Diabeteskampanje Mellom familiebesøk og kampanjer, reiste vi en tur høyt opp i andesfjellene (4000 moh). Der traff vi onkelen til min mann, som er ordfører

i et stort distrikt. Han hørte om vår kampanje og alt vi hadde hatt med, og ble veldig interessert. Vi hadde

gen er ekstremt fattig, og tannhelsen deretter. Han ønsker å bedre dette i sin periode som ordfører, og ønsker kontakt med noen fra Norge eller andre land som kan bidra. Tannpleierklinikken i Larvik kan eventuelt da formidle kontakt.

De har ikke de grunnleggende tingene vi her i Norge tar for gitt; husly, mat og klær. dessverre ikke hatt plass til å ta med tannprodukter opp dit, men en diabetes-kampanje ble iverksatt på få timer. Over 70 personer kom til ”kommunehuset”, og fikk målt blodsukkernivået. Ordførere uttrykte stor interesse for å ha en tannhelsekampanje i sitt distrikt. Befolknin-

Tusen takk! Nå ønsker vi å takke de som bidro til at dette kunne gjennomføres. Menneskene som var innom kampanjen sender også hilsener og takk til alle dere som interesserte dere i prosjektet og gav produkter.  Wilber og Anne M. Marca, Larvik

Høstkampanje hos Trappebutikken !!

Barn høyt opp i andes-fjellene har like mange behov som andre barn, men foreldrene har ofte lite å tilby.

20 % rabatt på trapper!

20 % rabatt på garderober!

20% rabatt på gulv!

Trappebutikken as

Tlf 91 33 33 35 Revetalgata 6, 3174 REVETAL jostein@trappebutikken.no - www.trappebutikken.no


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

annonser 21 21

Specsavers Solbriller fra Polaroid

795,-

KappAhl Bluse

349,-

Georg Martinsen Skinnveske fra DKNY

2750,-

Burre Vest fra Selected

800,-

Skjorte fra Selected

500,-

Økonomisko Skoletter fra Ice

499,-

Tid for HøsT. rom for HeTe Trender. Dna Skolett

699,-

Gull-Funn/Tønsberg Ursenter Klokke fra Seiko

8998,-

Vinn gave ko verdi kr 40 r t 00! Har du øye

for detaljer? Da bør du p på vår spen røve deg nende Face book-konku rranse, Fashion Me mories! Gå inn på vår Facebo o k -s ide og matc med produk h 8 par tbilder så ra skt som muli g.

Bli inspirer

t! Besøk vår tr e n d st a nd i Glassg lørdag 12-1 ården 7, for smink e- og moteti passer akku ps som rat deg! Gra tisk touch-up til alle! VelkoMM en!

FØLG OSS PÅ FACEBOOK • WWW.FARMANDSTREDET.NO


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

22

på kryss og tvers uke 37 LAND VESTVED UHYGGE FOLD- BRONSE- BEREGKAMP MIDDELBY VINNER NING HAVET PUST I BAKKEN

VARE- AVBRYTEKT TELSE

LYD

HERRENE KJENTMANN

ROPE HASTER

LAGE MAT BLOMST

GNAGER

Se siste to ukers kryssordløsning på side 38

RYTMISK FULLBLODS

FARTØY

SPILL VARME INNLEDNING SAFT SUSE!

ANNEN PERSON

ER DANMARK BELEGG

DEL

DEG OG MEG BRUKE ØKS

FYLL

FÅ FØLE

En gjennomsnittlig 4-åring stiller 400 spørsmål hver dag.

RETNING EUPENGER

HODETOPP LISTET

SKRIV ERKJENTE

VÆRE VIKAR STJAL

LØVTRE

HELLIG PASSE PÅ

GUDSHUSET

Krimhøsten er i full gang «Fifty shades of grey» kapret førsteplassen på lista over mestselgende skjønnlitteratur denne uka. Men bokhandlerprisvinner Jørn Lier Horst selger likevel bra, melder nettstedet Bok og Samfunn. Jakhundene heter den nye romanen til Jørn Lier Horst, forfatteren som er bosatt i Larvik – med skrivestue i Stavern. Hans bok klatret nylig helt til topps på Boklista, samtidig som fjorårets Vinterstengt vendte tilbake til lista. Bunnfall ligger blant de mest solgte pocketbøkene. Gode kritikker i bokomtaler i både nasjonale og lokale aviser gjør nok sitt til at Horst blir et listenavn også i månedene framover.

Mestselgende skjønnlitteratur: (utgitt 2011-2012, per uke 34) 1. Fifty shades: fanget (E. L. James) 2. Jakthundene (Jørn Lier Horst) 3. Tråden (Victoria Hislop) 4. Evig søndag (Linnéa Myhre) 5. Pondus: 11 i hatten (Frode Øverli) 6. Skyggerom (Jan-Erik Fjell) 7. Der hvor roser aldri dør (Gunnar Staalesen) 8. Korsbæreren (Tom Kristensen) 9. Bibelen 2011 – Bibelselskapet 10. Rosa Elefanter (Karin Brunk Holmqvist) 11. Vinterstengt (Jørn Lier Horst) 12. En sang om is og ild: Dragenes dronning (George R. R. Martin) 13. En pingles dagbok: Gjør-det-selv (Jeff Kinney) 14. Indias datter (Shilpi Somaya Gowda) 15. Døden kommer til Pemberley (P. D. James) Kilde Nettavisen Boklista er utarbeidet av Den norske Bokhandlerforening. Salgsstatistikk er hentet fra følgende bedrifter: Ark Bokhandel (102 butikker), Notabene (145 butikker), Norli (57 butikker), Libris (120 butikker), Fri Bokhandel (22 av 122 butikker), Tanum

MUNNDEL KALD DRIKK

PLAGSOM

LEDSAGE DIGRE DÅRLIG VÆR ODDE

I GRILLEN SJØFUGL OPPFARENDE

??? MELLE

FULL ALL- SMAKSAV HÅR VITER STOFF

KJEM- SKRIVE HA PET SMS PEILING

??? SAPIENS

BY HELTEDIKT

VEIER FLØT HILSEN

LITEN SEKK GODTE SEG

FAKKE KRONISK SYKDOM

TVSERIE PYNTE

UTE- UTLEN- DESLIGGER DINGER SERT

GREI

BARTRE

Ting du egentlig ikke trenger å vite:

MØTE- ETTER FORNØYRINGER STED SKOLEN ELSEN

STAVEMÅTE

MENER

VIRVAR

SNYLTER

HIMMELLEGEME

VIKTIGE

VET DU HVOR MYE GULLET DITT ER VERDT? Kom til GullAdam og få en gratis vurdering av dine gullsmykker. Penger settes inn på konto, husk kontonummer og gyldig legitimasjon. Ta med annonsen, så får du ett flaxlodd for hvert 10. gram gull du selger!

Nå kommer GullAdam til din by: Holmestrand Fjordhotell Langgaten 1, Holmestrand Man 10/9 kl. 10-18

Opp til

,f-or 2er8gr0 am

Best Western Horten Jernbanegata 1, Horten Tirs 11/9 kl. 10-18

p

24k gull

Quality Hotel Klubben Nedre Langgate 49, Tønsberg Ons 12/9 kl. 10-18 Clarion Collection Hotel Atlantic Jernbanealleen 33,Sandefjord Tors 13/9 kl. 10-18 Quality Hotel Grand Farris Storgata 38, Larvik Fre 14/9 kl. 10-17

Vi kjøper alt av sølv og gull!

Hotel Wassilioff Havnegt.1, Stavern Lør 15/9 kl. 8-13 GullAdam Trondheim GullAdam Oslo Innherredsveien 10 Prinsens gate 10 GullAdam Bergen Kong Oscarsgate 60

GullAdam Tromsø Vestregata 2

www.gulladam.no Tlf: 80081 081, Gold Adam AS


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

annonser 23 23

www.citroen.no

Stort lASterom og Hele CyBerSpACe – pÅ Fire Hjul

Citroën Berlingo

Citroën jumpy

Citroën jumper

Kr 146.900,-

Kr 199.900,-

Kr 241.900,-

hDi 75 iProff

hDi 90 iProff

eks. mva/eks. levering

eks. mva/eks. levering

hDi 110 iProff eks. mva/eks. levering

utStyr: Klimaanlegg • Cruisekontroll • Grip Control • CD/Radio • Connecting Box (USB & Bluetooth)

Kjøp ny Citroën vAreBil og FÅ ipAKKen uten priStillegg Du er mest effektiv når det er online. Da finner du lynraskt frem opplysningene du trenger, og utveksler dokumenter og tilbud med kjappe klikk. Derfor får du nå citroën Berlingo, Jumpy og Jumper som iProff-varebiler, som i tillegg til det omfattende standardutstyret også inkluderer iPhone 4S, nye iPad og et 500 kroners gavekort fra iTunes. iProff-pakkens samlede verdi er 10.200,- inkl. mva og du får den fritt med på kjøpet. gå inn på www.citroen.no eller kontakt nærmeste citroën-forhandler og få en presentasjon av citroëns nye iProff-varebiler!

créative technologie

veil. pris eks. mva. Frakt og omk. kommer i tillegg. Pris pr. 01.09.2012. 5 års garanti (2 års fabrikk- og 3 års norgesgaranti, 100.000 km) gjelder alle nye citroën-modeller registrert etter 01.01.2011. For betingelser og øvrig informasjon, se citroen.no. Bildet er illustrasjonsfoto og utstyr kan avvike. Kampanjens varighet er til og med 30.11.2012. vi tar forbehold om trykkfeil.

Tønsberg Tlf. 33 35 92 92

VESTFOLD AUTO AS NYGÅRDSVEIEN 80 • 3221 SANDEFJORD • tElEFON 33 48 53 00

Sandefjord Tlf. 33 48 53 00


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

24 24 annonser

Møbel- og interiørkv

aeros

a e ro s h v i t Design: Ross Lovegrove

www.louispoulsen.com BAGLERGATEN 1, 3111 TØNSBERG | TLF: 33 33 06 40 | WWW.INTERIOR-BUTIKKEN.NO ÅPNINGSTIDER: MAN-FRE 10-18, LØR 10-16

Solavskjermingskampanje AEROS HVIT Design: Ross Lovegrove

NYHET!

w w w . l o u i s p o u l s e n . c o m

190812_Aeros hvid Design Int. N.indd 1

06/08/12 14.52

÷20%

Lameller og plissegardiner

Møllegaten 10, 3111 Tønsberg • Tlf: 33 31 72 03

t.o.m 30. sept. 2012


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

annonser 25 25

vartalet i tønsberg Finn ditt nye kjøkken hos oss.

EGENES Øvre Langgate 48, 3110 Tønsberg Tlf: 33 31 51 38 info@egenesmobler.no

WWW. EGENESMOBLER . NO

Høstnytt – spennende møbler, gardiner og interiør Velkommen innom for inspirasjon og veiledning vestfolds fineste interiørbutikk

m ø b l e r • i n t e r i ø r • k l æ r ( s fj ) tønsberg: tollbodgt. 19 , t: 33 34 78 47 – sandefjord v/byparken: Kongens gt. 10, t: 33 48 07 47 – www.tinnieshus.no – www.tinnieshus.blogspot.com


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

26 26 annonser

Fyll opp alle Reisekortene i familien på nett. Hvorsomnårsomhelst.

KJØP Gjør det enkelt på vkt.no

smartinger bruker buss


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

27

næring

Vestfoldblad.no

Vi løfterfylkets fram næringslibvet i Vestfold. – hele næringslivsavis

Det er en veldig stor innsats som er gjort her, når vi er ut av registeret ett år før planen, sier ordfører i Horten, Børre Jacobsen. FOTO: Jakob Leth

Sola skinner på Horten igjen Ordfører Børre Jacobsen løfter blikket og smiler – vel ute av ROBEK-registeret kan ambisjonsnivået for kommunen heves. Nylig kunne vi se ordføreren i Horten på Facebook med en stor marsipankake. Den kan både han og kollegene på rådhuset i Horten bekrefte at smakte godt.

Ny økonomisk tillit Anledningen er at Horten kommune endelig er ute av registeret over kommuner som må ha fylkesmannens godkjennelse før en rekke vedtak av økonomisk art kan fattes (se egen faktaboks). Horten markerer at kommunen igjen kan fatte vedtak på samme tid som Tønsberg kommune kan få sitt navn i ROBEK-registeret. Målet er å få kommunen på økonomisk rett kjøl igjen. – Det er en veldig stor innsats som er gjort her, vi er ut av registeret ett år før planen, sier han smilende, og ser utover byen som bades av sol når Vestfold Blad er på besøk. Jacobsen peker på at rådmannen og hans ansatte har gjort en kjempejobb, og at politikerne bidro med bred enighet om kursen ut av ROBEK.

Hva mener Tønsberg næringsforening om ny parkeringslov? Les på www.vestfoldblad.no

– I mange år har vi kuttet i budsjettene, med de kraftigste kuttene de siste årene. Jeg må presisere at økonomien på ingen måte er friskemeldt, vi har en stor jobb å gjøre fremover, legger høyreordføreren til.

Skal ta igjen det tapte – Vi har måttet skrenke inn på midler til blant annet skole og vedlikehold, sier Jacobsen om hva som har vært de tøffeste

ROBEK kommuner

BEK, skal fylkesmennene lovlighetskontrollere årsbudsjett og økonomiplan. Innen juni/juli har kommunene vedtatt sitt årsregnskap og fylkesmennene skal på grunnlag av regnskapet foreta de nødvendige inn- og utmeldingene. Tekst: jakob leth og marianne henriksen

Avgjøres på sommeren Vedtaket om å ta Horten kommune ut av ROBEK-registeret ble gjort i juni, selv om det ikke ble offentligjort før i august. På regjeringen.no kan vi lese at i januar og februar foretar fylkesmennene en gjennomgang av kommunenes årsbudsjett og økonomiplan. Er en kommune allerede oppført i RO-

F or de kommuner som er oppført i registeret, er ikke vedtak som disse gyldig før de er godkjent av fylkesmannen: • Vedtak om opptak av lån og finansiell leasing. • Vedtak om leie av bygninger, anlegg, og varige driftsmidler som kan påføre kommuner eller fylkeskommunen utgifter utover de fire neste budsjettår. F or de fylkeskommuner som er oppført, skal departementet også lovlighetskontrollere fylkestingets budsjettvedtak. For kommuner som er oppført, skal fylkesmannen lovlighetskontrollere kommunestyrets budsjettvedtak.

Vi er ute av registeret ett år før planen. konsekvensene av å havne under fylkesmannens kontroll. Derfor ønsker kommunen å satse på nettopp disse områdene framover. – Tidligere hadde vi ambisjoner om å komme opp på gjennomsnittet av hva kommunene bruker. Men nå skal vi over det nivået, sier ordføreren.

R OBEK er forkortelsen for ”Register om betinget godkjenning og kontroll”

I nntil den enkelte kommune eller fylkeskommune er oppført i registeret, kan det ikke iverksettes godkjenning som beskrevet overfor. Kommuner og fylkeskommuner som inngår kontrakter som krever godkjenning skal orientere sine medkontrahenter om at de er satt under betinget godkjenning og kontroll.

Fylkesmann Erling Lae overrakte ut-av-ROBEK-kake. FOTO: Helge Skatvedt

ROBEKregisteret

www.jobbfrukt.no

Vestfold-kommuner som har vært, og/eller er i ROBEK-registeret: Ut

Inn

Horten:

2010 2012

-

Holmestrand: 2003 2006

-

Inn

Svelvik:

2004 2007 2010  

Larvik:

2003 2007 2012

Kilde: Fylkesmannen i Vestfold

Hvorfor er det slik at folk som spiser frukt på jobben, gjør en bedre jobb?

÷50%

de fire første ukene! kt til 2258

ABONNER

rd fru end kodeo S ! T K U R

PÅ F

eller ring 33 08 36 00 - mail: frukt@jobbintro.no


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

28

næring

Topp tre – Det er fantastisk hvordan de parabolformede salatbladene snur seg mot sola, for å skaffe seg mest mulig lys til fotosyntesen. Morten Bjertnæs gleder seg over at plantene hans selv gjør en aktiv innsats for å fange flest mulig av solstrålene som treffer Vestfold-åkrene. De er livgivende energi som omdanner karbondioksyd og vann til oksygen og sukker på rekordfart. – Det går tusen salatfrø på ett gram, og i løpet av åtte uker kan vi høste salathoder på en halvkilo, repliserer broren, Leif Thore. Det betyr at det skjer en femhundretusendobling fra frøet blir sådd til forbrukere i hele Norge kan knaske i seg godsakene.

– Landbruk er næring Veksten i hvert enkelt salathode er på et vis også representativt for hvordan bedriften har utvi-

nematoder er også glad i salat. – Ja, av de vel åtte millioner frøene som blir sådd hvert år, har omtrent fem millioner oppfylt de strenge kvalitetskravene våre, så vi har kunnet høste dem. Også forbruket er væravhengig. Det følger grillsesongen, så i år har etterspørselen vært noe lavere enn i et normalår. Vi har i stedet spist mer kokegrønnsaker.

Inntil tre avlinger Frøene sås i Buskerud. Der blir de til de er to uker gamle, før de blir fraktet til et ledig jordstykke i Vestfold. – Vi satser på to avlinger i løpet av sommeren, men på noen få jorder kan det unntaksvis bli tre, opplyser Åsmund Bjertnæs. Hvis været holder seg brukbart, regner han med å høste for siste gang cirka 25. oktober. Han kan også fortelle at bedriftens egne lastebiler umiddelbart etter høsting kjører salaten til kjølelageret på Gjennestad gartnerskole i Stokke. Der blir de hentet av Bama og distribuert videre til Norgesgruppens butikker, hvor du kan finne dem i grønnsaksdisken neste dag.

Landbruk er næringsvirksomhet i akkurat like stor grad som for eksempel industri. klet seg siden brødrene overtok driften av Smidsrød gård på Nøtterøy. I 1995 la om til bare å produsere salat. – Det er viktig for meg å understreke at landbruk er næringsvirksomhet i akkurat like stor grad som for eksempel industri, påpeker Morten. Han mener at politikerne ikke alltid helt får med seg dette når de tar avgjørelsene sine. – Dersom betingelsene våre svekkes ved at dyrket mark blir bygd ned, vil næringen bli ødelagt, slår han fast.

Gode forhold i Vestfold Salaten blir raskt pakket i plast.

Åsmund Bjertnæs er svært fornøyd med de utenlandske arbeiderne sine, som mor og datter Barbara og Klaudia fra Polen.

– Vi dyrker salat på bortimot to tusen mål på stort sett leide arealer fra Nevlunghavn til Borre, forteller Åsmund. Han er yngste generasjon Bjertnæs og kom for fullt inn i driften av den suksessrike landbruksbedriften i år. Åsmund understreker at kystområdene i Vestfold er ekstremt gode til salatproduksjon. – Det er en krevende vekst som trives veldig godt i jordsmonnet her, opplyser han. Og legger til at mange soltimer og vind bidrar til sterke planter og færre problemer med insekter og sykdommer. Det har vært mer regn og mindre sol de siste årene, og dermed har det vært et noe større svinn enn vanlig, særlig på grunn av råteskader. Ellers kan grågåsa være en plage, noen ganger blir det ødeleggelser på grunn av haglskurer, og lus og

Åtte nasjonaliteter Alle bedriftens mellomledere er polakker, som har gått gradene i Bjertnæs-systemet siden de startet som innhøstingsarbeidere. Gregor er én av dem og har ansvar for innhøstingen og at salaten raskt blir fraktet fra åkeren til ett eller annet sted langs Vestfold-kysten. Hvor det er, har Ilona oversikten over, for hun er personalsjef og sørger for at de omtrent hundre arbeiderne blir fordelt på de åkrene som til enhver tid er klare for høsting. – I tillegg til oss nordmenn er det sju nasjonaliteter i åkre-

Kystområdene i Vestfold er ekstremt gode til salatproduksjon. ne våre, opplyser Åsmund. Den sistnevnte gruppa er familie, venner og bekjente av en båtflyktning som har vært i Norge i mange år, og som alltid sendte noe av inntektene sine hjem til Vietnam. – Det var vel og bra, synes fa-


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

29

næring

på salat

Bjertnæs Salat AS  Familien Bjertnæs har drevet Smidsrød gård på Nøtterøy siden 1956. De kan dokumentere at det har vært drevet grønnsaksdyrking der i minst åtte hundre år.  Bjertnæs Salat AS ble etablert i 2005 og fusjonerte med familiebedriften Hoel i Spikkestad i 2009.

Her ser vi en fornøyd salatbonde, med dyktige arbeidere ved sin side. Yuong fra Vietnam, Naava fra Uganda, og Ha og Huy som også er fra Vietnam.

milien Bjertnæs. – Men er det ikke mye, mye bedre at hver av dem nå, etter at flybilletter og skatter er betalt, kan komme hjem med femten årslønner?

Økt internasjonal forståelse Familien Bjertnæs er veldig opptatt av hvordan bedriften deres og det norske landbruket som helhet kan bidra til økt internasjonal forståelse og til og med være demokratibyggende. De viser blant annet til Polen på 80-tallet, da titusenvis av velutdannede mennesker, i tillegg til gode penger, fikk med seg hjem ideer om demokrati og ytringsfrihet. – De lærte at samfunnet kunne organiseres basert på tillit og orden, i stedet for på korrupsjon og juks, understreker Bjertnæs,

og legger til at de også fikk innsikt i ny teknologi og kunnskap. Dette er seinere blitt systematisert ved at bedriften gjennom mer enn tjue år har samarbeidet med landbruksuniversiteter

entusiastisk og gir oss noen eksempler. Monika fra Polen: – Det er fascinerende hvordan folk samarbeider her, de andre er jo akkurat som oss. Yuri fra Russland: – Vietnameserne blir like godt behandlet som europeere; det er tankevekkende. Elena fra Russland: – Jeg fikk nesten sjokk da jeg ei natt oppdaget at en helt ukjent sjåfør hentet varer her uten noen form for kontroll. Yang fra Kina: – Hjemme ville det vært tre personer til å kontrollere timelistene våre. Her er det ingen. Feng fra Kina: – Det er spennende å se hvordan de an-

satte her tar avgjørelser og bestemmer selv. Familien Bjertnæs er overbevist om at de gjennom sitt kontinuerlige arbeid med å gi gode verdier til alle som har kommet langveis fra, har bidratt til å skape noen hundre ambassadører for Norge. – Ved at vi alltid forsøker å følge verdiene våre – redelighet, raushet, engasjement og samarbeid – mener vi at vi har gitt et bidrag til fred og forståelse over landegrensene.

Hver vietnameser reiser hjem med femten årslønner. i Polen, Russland og Kina.

Gode verdier – Når de reiser hjem, er likevel det internasjonale fellesskapet og den norske tilliten enda viktigere for dem enn landbrukskunnskapen som de har tilegnet seg, forteller Åsmund Bjertnæs

 Småplantene står hos Hoel i to uker, før de plantes ut i Vestfold, hvor de høstes etter ytterligere seks uker..  Bedriften disponerer nesten 2.000 mål fra Nevlunghavn i syd til Borre i nord.  Cirka 70 personer fra Polen, Russland, Tsjekkia, Romania, Uganda, Kina og Vietnam arbeider med innhøsting i år.  Siste høstedag blir cirka den 25. oktober. Da er noen av jordene blitt høstet tre ganger.  Totalt vil det bli høstet omtrent fem millioner salathoder med en vekt på til sammen 2.500 tonn.  Omsetningen i fjor var på 40 millioner kroner.

Tekst og foto: tom brodin tom@brodin.no

L G A S

N I ARME G E D KLYP

-30%

VARIANT PÅ FOSS om ll Velg me fronter! 13 ulike

, 1 3 2 3.

FØR

Variant Høyskap 30 cm med 2 dører. Dybde 16 cm.

6,4.61

Dusjkabinett

90x90 cm halvrundt kabinett inkludert termostatbatteri og dusjsett. Forkrommede profiler, herdet glass og emaljert dusjkar. Leveres med rengjøringsvennlig glass på innsiden. Minimum takhøyde 205 cm.

, 0 9 9 . 7

,4.235 FØR 1

1.990,FØR 3.319,-

Vegghengt wc skål

2.990,FØR 5.785,-

10.742,FØR 15.345,-

Variant Baderomsmøbler

90 cm med skuffer og heldekkende marmorservant. Dybde 45 cm. Hvitt skrog og Eik drivved fronter. Speil med belysning. Pris uten høyskap og blandebatteri.

HORTEN

Bademiljø, Bjørn Gregersen AS Tomtegata 2 Tlf. 33 07 12 90 post@bjorn-gregersen.no

HORTEN

Bademiljø, Horten Rørleggerbedrift AS Storgt. 64 - Tlf. 33 04 36 54 post@hortenrorleggerbedrift.no

Dusjbatteri Ecostat Select Hvit/forkrommet dusjbatteri med termostat og avsetningshylle i glass. Modellen monteres helt inntil vegg.

SANDEFJORD

Werner Barth Bademiljø AS Haslebakken 4 Tlf. 33 47 54 06 werner@barth.no

Villeroy & boch Modell: Omnia compact Hvit vegghengt wc. Pris gjelder uten sete

bademiljø.no TØNSBERG

Bademiljø, Henriksen Rørleggerbedrift AS Narverødveien 32 - Tlf. 33 35 76 76 post@henriksenror.no


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

30

næring

Norsklektoren bygger karriere med Statoil

En meningsfylt ungdomstid førte til at Inger Agnete Reppen fikk selve drømmejobben – som prosjektplanlegger i Statoil. Selv om hun var utdannet til noe helt annet. Derfor har Inger Agnete Reppen fra Nøtterøy et godt råd til alle unge: – Engasjér dere i lag og foreninger. – Jeg har alltid påtatt meg forskjellige verv, helt fra jeg sang i korskolen på Nøtterøy, forteller hun. – Da satt jeg i styret for ungdomskantoriet. 26-åringen ville heller bruke mulighetene til å påvirke enn å sutre over det som ikke var helt bra. Derfor lot hun seg også velge inn i ungdommens bispedømmeråd i Tunsberg. Etter at hun flyttet hjemmefra var hun både elevrådsrepresentant og styremedlem på folkehøyskolen hun gikk på i Gjøvik, og i Trondheim var hun nestleder i studentkoret.

Mye jobb Ingenting av dette kan måle seg med den arbeidsbyrden og det ansvaret som ble lagt på de unge

skuldrene hennes som da hun i 2010 koordinerte tretten hundre medstudenter i arbeidet deres med hundreårsjubileet til Studentersamfundet i Trondhjem, hvor forøvrig både kronprins Haakon og statsråd Tora Aasland var tilstede.

helt unik mulighet som prosjektplanlegger i en av Norges største ingeniørbedrifter.

Godt kvalifisert Bedriften er Reinertsen AS med 2.250 ansatte og hovedkontor i Trondheim. – Kjæresten min arbeidet allerede der, så det var han som syntes jeg skulle søke, forteller 26-åringen. Hun ante slett ikke at hun var kvalifisert for å arbeide i prosjektet med å modernisere prosessanlegget på Njord Aplattformen for Statoil. – Hun er så absolutt kvalifisert, slår gruppelederen for plangruppa, Per Andreas Hareide, fast.

lig må ha den nødvendige tekniske kompetansen. Firmaet rekrutterer derfor stort sett nyutdannede studenter fra realfaglige studiemiljøer, gjerne med noen fag innenfor prosjektstyring og prosjektledelse også. Men fordi Inger Agnete allerede hadde vist at hun kunne lede, gjorde det ikke noe at hun hadde en helt annen fagbakgrunn. – En prosjektplanlegger, som har som oppgave å innhente og

systematisere informasjon fra noe slikt som hundre personer, rapportere, få folk til å snakke sammen, stille krav og sørge for at fristene holdes, kan like gjerne ha en master i nordiske språk, som Inger Agnete har, slår han fast.

Fritidsvalg teller inn Hareide har stor sans for unge mennesker som klarer å kombinere ei meningsfull fritid med gode eksamener på høyt faglig

Jeg ville heller bruke mulighetene til å påvirke enn å sutre over det som ikke var helt bra. – Hadde jeg visst hvor sinnsykt mye jobb det var, hadde jeg ikke takket ja til det, innrømmer hun nå i ettertid. Før hun tenker seg om, og kommer fram til at selvfølgelig hadde hun påtatt seg det store ansvaret likevel – for det var jo nettopp fordi hun lyktes så godt med dette, at det åpnet seg en

Populære realfagstudenter Han understreker at de som tegner eller beregner, selvfølge-

Per Andreas Hareide er ikke redd for å ansette utradisjonelt. Det er Inger Agnete Reppen svært så glad for. FOTO: PÅL RUNE LIEN.


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

31

næring

Seminar om nytt miljømerke Asplan Viak presenterer et nytt verktøy for bærekraftig utvikling. Det skjer når bedriften inviterer mennesker som jobber med by- og stedsutvikling, til et lunsjseminar 20. September. Et nytt verktøy i planleggingen av grønne byer, BREEAM, vil bli presentert av Asplan Viak her. BREEAM (Building, Research, Establishment – Environment Assessment Method) skal gi en strukturert og helhetlig tilnærming til miljøaspektene i bygg- og anleggsprosjekter. Ni miljøtema dekkes i BREEAM, noe som sikrer en helhetlig tilnærming til miljø i prosjekter. BREEAM-merket skal dokumentere egenskaper som ledelse, helse og komfort, energi, materialvalg, arealplan, transport, avfall, vann og forurensning. Det er beregnet på eiere, forvaltere,

utbyggere og andre involverte i utviklingen av bygg og anlegg. BREEAM ble lansert i Norge i slutten av 2011, og i følge Teknisk Ukeblad hadde Skanska da et av de 19 pilotprosjektene som før lanseringen brukte verktøyet. Asplan Viak har tre godkjente revisorer for verktøyet, og seks godkjente personer som kan bistå med BREEAM-prosesser i prosjekter. Foruten presentasjon av verktøyet, vil Fylkesmann Erling Lae ha miljøvennlige byer og tettsteder i Vestfold som tema i sitt foredrag, mens betydningen av Regional plan for bærekraftig arealpolitikk vil bli belyst av ordfører Petter Berg. Tekst: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

Inger Agnete Reppen F ødt i 1986 og vokste opp på Nøtterøy. H ar helt fra hun var med i ungdomskantoriet på Nøtterøy engasjert seg i styrer og råd. P lanla og ledet gjennomføringen av 100-årsfeiringen til Studentersamfundet i Trondhjem i 2010. H ar en mastergrad i nordiske språk fra NTNU og kunne blitt norsklektor.

Innsatsen som jubileumskoordinator da Studentersamfundet i Trondhjem akulle feire seg selv, bidro sterkt til at Inger Agnete Reppen fikk prosjektplanleggerstillingen. FOTO: FOTO.SAMFUNDET.NO

B le ansatt som prosjektplanlegger i Reinertsen AS i mars i år.

Mye å holde styr på Den unge prosjektplanleggeren er takknemlig for at Per Andreas Hareide og Reinertsen AS våget å satse på henne som ei av de mange, betydningsfulle brikkene i 500-millionersprosjektet «Njord LPP og Hyme» for Statoil. Hun forteller at de er flere prosjektplanleggere, og at hun planlegger selve fabrikasjonen, det vil si at hun følger opp hva som blir laget. Det betyr at hun

ikke bare må holde oversikten over at de mange rørene, ventilene og alle de andre flere tonn tunge komponentene, blir bygd til rett tid, men hun må også kunne håndtere endringer i planene underveis. – Ja, for det hender at instal-

A rbeider som fabrikasjonsplanlegger i Reinertsen Olje & Gass Dette innebærer å etablere samt koordinere planen for all fabrikasjon til prosjektet Njord LPP/Hyme, der Reinertsen skal modernisere prosessanlegget på Njord A for Statoil.

ge med meg og visste at jeg hadde mye å lære, gikk det veldig greitt, sier hun. Og legger til at det noen ganger kan være en fordel å ha en annen utdannelse enn dem hun leder. – Det hender ikke helt sjelden at folk snakker forbi hverandre fordi de tror at ting er helt opplagte. Da kan det hende at et litt dumt spørsmål fra prosjektplanleggeren ikke er så helt dumt likevel. Hun gleder seg stort over alt hun har lært og synes det er gøy å ha startet på en helt annen karriere enn hun hadde tenkt seg, og at hun nok kommer til å bli lenge på den spennende arbeidsplassen i Trondheim. – En morsom og utfordrende jobb, synes hun. Og opplever det nesten som uvirkelig, hun som skulle bli norsklektor.

R einertsen-konsernet leverer ingeniør-, entreprenør- og fabrikasjonstjenester innen markedsområdene bygg & anlegg og olje & gass og har en årlig omsetning på over 3 milliarder kroner. H envender seg til mulige nye medarbeidere på følgende måte: I en jobb du ennå ikke har, sammen med mennesker du ennå ikke kjenner, kommer du til å skape noe som ikke er gjort – ennå.

Det kan hende at et litt dumt spørsmål fra prosjektplanleggeren ikke er så helt dumt likevel. lasjonsavdelingen finner det fornuftig å snu på rekkefølgen, og da må vi selvfølgelig også gjøre det samme når det gjelder rekkefølgen i fabrikasjonsplanen. Og jeg må også kommunisere med anskaffelsesavdelingen slik at vi får det vi trenger fra dem til produksjonen.

– Nesten uvirkelig Inger Agnete innrømmer at hun ikke hadde mye peiling da hun startet som prosjektplanlegger i mars. – Men fordi alle var tålmodi-

Tekst: tom brodin tips@vestfoldblad.no

Munkegaten 3, 3126 Tønsberg Tlf: 33 30 19 30 www.mrtv.no post@mrtv.no

Garantiservice på Plasma/LCD og audio

Ma-fre 08-16 Torsdag 08-18

La din boLigdrøm bli virkelighet Vårkollen Sandefjord. Be om prospekt www.dmt.no

nivå. Men dem som går ut med middelmådige karakterer etter tre til fem år på høyskole eller universitet, og som ikke kan vise til en deltidsjobb, et verv eller andre engasjementer utenom studiene, er han mer skeptisk til. Han har slett ikke noe imot at de unge nyter studietida og har det gøy, og ser klart at det sosiale i denne perioden også er et viktig element. – Men hvis du vil tenke strategisk, kan det være lurt å ha noe å vise til noe utover studiene når du kommer til det første jobbintervjuet, råder Hareide.

Sandefjord, Skolmar 36 Tlf 954 49 213 jennyh@hedalm-anebyhus.no www.hedalm-anebyhus.no Din boligdrøm – vår stolthet


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

32 32 annonser

Pulsen til en ny generasjon.

Nye A-Klasse. Mercedes-Benz oppfant verdens første bil i 1886. 126 år etter har vi oppfunnet følelsen av bil på nytt. Med sitt helt nye design og unike teknologi stjeler nye A-Klasse showet.

Testvinn er

Jahre Innovation Jahre Innovation

Vi har Mercedes-Benz Vito 4x4 klare for levering! ØnskerKomplett du degsikkerhetsprogram. Vito varebil såStandard har vi iutvalget. nye gjerrige og effektive CDI motorer, og endaCOMMAND mer komfort og sikkerhet nye A-KlasseMed er fordriftssikkerhet, eksempel Ekte Mercedes tvers igjennom. Et stilikon innvendig. Online skjerm på hele enn konkurrentene, er du meget godt rustet til å samt møte enhver PREVENTION utfordring. Vi skaffer deg(800x480 forsikring, finansiering biladministrasjon etter din 6,7 tommer oppløsning). Ditt vindu tileller et nett av muligheter. Twitter, Facebook er smak. oppmerksomhetsassistenten ATTENTION ASSIST COLLISION en selvfølge. Du reiser på første klasse fra første stund. ASSIST med adaptiv bremseassistent. Vi har et godt kompetent verksted med god kapasitet og gunstige priser som også sikrer din biløkonomi.

Velkommen til prøvekjøring av “Mesternes Mester”. Omgående levering! fra 15. september Vito 4x4 113/116 CDI: 0,89 - 0,91 l/mil. CO2 utslipp 234 - 240 g/km. Importør: Bertel O. Steen AS

Nye A-Klasse fra kr 273.000,-. Velkommen til prøvekjøring!

år med innovasjon

Pris levert Tønsberg. Forbruk blandet kjøring: 0,38-0,61 l/mil. CO2-utslipp: 98-143 g/km. Importør: Bertel O. Steen AS. Bildet kan avvike fra tilbudt modell.

år med innovasjon

Bertel O. Steen Tønsberg, Slagenveien 67, Tønsberg, tlf. 33 37 69 00 - www.bostonsberg.no Bertel O. Steen Tønsberg, Slagenveien 67, Tønsberg, tlf. 33 37 69 00 - www.bostonsberg.no Bertel O. Steen Larvik, Nansetgata 65, Larvik, tlf. 33 11 35 10 - www.larvik.bos.no

år med innovasjon

i


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

33

båt

vestfoldblad.no

Båtfolkets egne sider

Det mysset av folk på bryggene under årets “Båter i Sjøen” i Sandvika. FOTO: beate a. strand

God flyt etter tøffe tak ”Båter i Sjøen” trakk flere publikummere enn utstillerne hadde tort å håpe på – det mener Båtavisas gründer har med flere gode messekvaliteter å gjøre. Det var knyttet stor spenning til årets messe “Båter i Sjøen” i Sandvika. Norboat (som organiserer en samlet norsk båtbransje) arrangerer messen, i tillegg til innendørsmessen i mars, som de siste årene har vært lokalisert på Lillestrøm. Joyce Øksenholt, gründer og redaktør av Båtavisa.no, tilbragte helgen på ”Båter i Sjøen”. – Disse messene har lenge vært samlingspunkt for bransjen, forteller Øksenholt, som til daglig er mediekonsulent i Vestfold Blad.

Rett element Hun opplyser at etter bransjens tøffe tak de siste årene, har ”Sjøen for alle” messen på Lillestrøm slitt med å få utstillere, i tillegg til besøkende. Mange har ment at det kun skal være en messe i året – og at den skal være flytende. – Her er båtene i sitt rette ele-

ment, liggende på vannet, sier hun. Det er tydelig at publikum setter pris på å besøke en messe der båtene faktisk er i sitt rette element. Det tyder besøkstallene på. Norboat forventet ca. 12.000 besøkende. – Flere av utstillerne Båtavi-

– Det overrasket meg ikke at tallet ble høyt. Det var flere kvaliteter ved messa som trakk besøkende i år, som mange aktiviteter, og at de klarte å få en veldig god stemning på området. Med godt høstvær, fem verdenspremierer og mange andre spennende nyheter, fikk publikum innfridd forventningene sine, sier Båtavisas representant. Totalt kunne utstillerne friste med 350 båter, hvorav 70 var seilbåter. Hun mener summen av dette gjorde at kjøperne kom tilbake til båtmessen, kontrakter ble signert.

Denne messen gir oss alltid et godt utgangspunkt for våre planer i det norske markedet. Benny Martinsson i Nordwest

sa snakket med på messens første dag var skeptiske til det høye tallet, selv om de håpet på mange besøkende, sier Øksenholt.

Ikke overrasket Totalt endte besøkstallet på 13.755, en økning på 23 prosent fra fjorårets messe.

God respons

Med besøkstallet, viser Båter i Sjøen seg som en viktig arena også for båtprodusenter fra andre land; – Høsten er tiden på året hvor vi planlegger aktivitetene for neste år. Denne messen gir oss alltid et godt utgangspunkt for våre planer i det norske markedet. I tillegg til det har vi alltid kontrakter som et direkte resultat av denne messen, sier Benny Martinsson fra Nord-

west til Båtavisa.no. Nordwest er en av de største svenske båtprodusentene. – I år stiller vi også med en seilbåt her, etter at vi kjøpte opp Najad verftet i vinter. Responsen på den har vært meget god, fortsetter han. Nordwest selger båt i det markedet man mener det er helt stopp i, nemlig dyre båter fra 1,5 og opp til 6 millionersklassen. Tekst: marianne henriksen

FOTO: VESTFOLD BLAD

Båtavisa.no B åtavisa.no er et nettsted eid av Samfunnsforlaget AS, som også eier Vestfold Blad. B åtavisa.no er et fagblad som har som mål å speile båtbransjen og publisere aktuelle reportasjer knyttet til båtbruk og livet på sjøen. B åtavisa skal være en nøytral formidler av nyheter knyttet til båtbransjen i Norge. J oyce Øksenholt er redaktør for Båtavisa.no, ved siden av stillingen sin som mediekonsulent i Vestfold Blad. V estfold Blad har ikke redaksjonelt ansvar for innholdet på båtavisa.no. E nkelte reportasjer skrevet av journalister i Vestfold Blad, vil bli tillatt gjengitt på Båtavisa.no.

Besøk oss ombord!

Hvorfor utsette det til vÅreN?

Høstens demotur 2012 - 10-16 september

• Vi reparerer og lager nye båtkalesjer og puter

Følgende båter er med i årets konvoi: NB-820 COMBI • NB-870 • NB-32 Se annonse side 11 for mer info!

Joyce Øksenholt var på “Båter i Sjøen” for Båtavisa.no.

• Vi trekker om bil-interiør

Tlf. 33 37 53 70 Frank 91 53 76 76 Marina 91 88 91 55 frank@vallomarina.no

Arne Haugen Salmaker • Møbeltapetserer For båt og møbler

Vallø Båtmotor

Lerkelundveien 1 - 3262 Larvik Tlf: 33 11 48 75 - Mobil: 99256249


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

3434

båt

Utfordret på vikingvis – Hvem gjør som Olav Trygvasson, og løper på årene uten å falle i vannet, og hvor stor fart kan vi oppnå sammen? En tur på fjorden med vikingskipet Saga Oseberg utfordrer og gir opplevelser for livet.

Saga Oseberg kom opp i fire knop med sitt nye mannskap, under Geir Røviks ledelse.

Carl Erik Fagernæs, divisjonsleder for plan og arkitektur ved Rambølls avdeling i Tønsberg, håper forrige helgs tur med vikingskipet Saga ikke blir den siste. – For det første var rammen rundt turen ideell, med et fantastisk sommerlig septembervær – det var helt bleike. Etter å ha fulgt prosessen rundt byggingen så jeg også veldig fram til å mønstre på som mannskap, sier Fagernæs. Sammen med kollegene i Tønsberg fikk han mønstre på en tidlig lørdag morgen, med brygga på Brunstad i Stokke

meg, humrer Fagernæs når han tenker tilbake på turen. Han legger til at de hadde ekstramannskap med på turen, noe som gjorde det mulig for ham å bli med fotografen over i Motorsaga – som er gummibåten med påhenger som følger moderskipet Saga...

Utfordret mannskapet – Geir målte hastigheten vi kom opp i – fire knop, vi sjekket hvor lang tid det tok å svinge rundt sin egen akse, og vi tok en sjarmøretappe rundt Verjø før vi la til ved brygga på Brunstad – der kolleger møtte oss med en ankerdram, sier Fagernæs. Geir fortalte om Olav Tryggvasson – som etter sigende skal ha vært en fantastisk idrettsmann, som evnet å gå på årene under fart. – Blant oss meldte en kar seg, som løp på årene fra den ene siden over til andre siden – riktignok mens vi holdt årene i ro, til allmenn fornøyelse og applaus. Flere tok utfordringen, og vi ga oss mens leken var god så ingen gikk i vannet eller skadet seg, sier Fagernæs.

Vi var mannskap, som mønstret på. Det medførte at vi måtte oppføre oss deretter. som mål. En konferanse ved Oslofjord Convention Center med over 1.000 kolleger ventet der.

Historisk krydder – Det var virkelig flott å få være med å ro, det handler både om det å sette seg i en historisk skute, ta tankene litt tilbake, få turen krydret med historier fra høvedsmann Geir Røvik, forteller Fagernæs. Geir Røvik er skipsbygger og daglig leder i Stiftelsen nytt Osebergskip, og sørget for både historier og utfordringer under roturen med Saga.

Bratt læringskurve Inger Engelsen får åre-tips av «viking»-erfarne Kjetil Østvold.

– Vi var mannskap, som mønstret på. Det medførte at vi måtte oppføre oss deretter, og fikk god instruksjon i hvordan vi skulle ro. Her opplevde vi noe av det som var kjernen i prosjektet – å få anledning til å delta. Alle ble inkludert på en god måte. Det gir mange muligheter for

Positiv attraksjon De opplevde å være en attraksjon i møte med folk, og koste seg med boller og frukt i den strålende sola. – Vi fikk oppmerksomhet både fra landsiden og fra sjøsiden, sier Fagernæs. Hans neste mål blir å få være med når skipet skal heise seil. Skipet ble liggende brygga på Brunstad, slik at kollegene også kunne delta i aktiviteter med det og høre historiene. En ting vil han gjerne trekke fram; – Det er flott å se hva stiftelsen har fått til, og det er menneskene bak som har gjort det mulig gjennom en tilnærming som er veldig positiv. De har en lav terskel som gir rom for både nysgjerrighet og deltakelse. Jeg ser kontrasten til Gildehallen ved Borrehaugene, som kanskje ikke har fått like mye oppmerksomhet, men som kunne vært like samlende, sier han. Å mønstre på og bidra økonomisk til skipsdriften og båtlaget ble en god vinn-vinnopplevelse for både stiftelse og Rambøll-ansatte, mener Fagernæs.

Det var en samlende opplevelse. Hva gjør de andre 35? Jo, de gjør akkurat det samme som meg. metaforer og overføringer til vårt daglige arbeid. Alle må ro, alle må holde takten for å få framdrift, sier Fagernæs. Han forteller om en bratt læringskurve, der det fort ga utslag om noen ikke gjorde som man ble fortalt.

Samlende dag Carl Erik Fagernæs tar i et skikkelig (åre)tak for Rambøll på vei mot Oslofjord Convention Center, og brygga på Brunstad.

– Det var en samlende opplevelse. Hva gjør de andre 35? Jo, de gjør akkurat det samme som

Tekst: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

3535

båt

Se flere bilder på www.vestfoldblad.no Flere prøver seg, og her går det nesten galt for Kristian Ekeli. Alle foto: Hans Georg Bertelsen

Det er vi som flyr

 Bli fast mannskap, med medlemskap i Oseberg Båtlag, gir mulighet til å ro, seilopplæring, håndverk og historieformidling.

06:30 07:30 09:30 12:35 16:10 18:35 21:55

FOTO: SVERRE HJØRNEVIK

Slik kan du støtte Saga Oseberg:

til Bergen

 Bedriftmedlemskap for opplæring av grupper.  Medlemskap i Venneforeningen.  Ved kjøp av nagler i skipet til kr. 1.000,- per stykk.

Torp – Bergen

 Du kan støtte med et skjold kr. 10.000,-.

395,-

 Bli fadder og få Oseberg litografien av Jarle Rosseland, Kr. 12.000,-.

én vei

fra

 “Kjøp” deler av skipet etter nærmere avtale.  Inngå sponsoravtale, knyttet til samarbeid mot felles mål.  Bli med i tekstilgruppa.  Bli med og formidle historie og drive suvenir-kiosken.

Widerøe har flest innenriks avganger til og fra Torp, over 160 hver uke. Det gir ikke bare mest å velge mellom når du bestiller reisen. Like viktig er muligheten for å bytte fly, når dagen din blir lengre eller kortere enn planlagt. wideroe.no Tidtabell er basert på torsdager i september og oktober 2012. Med forbehold om endringer. Prisen gjelder ved bestilling på wideroe.no

Hele Norge.

Hele tiden.


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

36

motor

Prøvekjørt: Lexus GS450h

Når veien er målet Lexus har forent ytelse, kompromissløs komfort og miljø på en forbilledlig måte i GS450h, mener vår testkjører Dag Christian Holm. GS450h er først og fremst bilen for de litt lengre turene, hvor selve reisen er vel så viktig som målet. GS står for Grand touring Sedan, og her er det lagt vekt på best mulig komfort for alle som er om bord. Samtidig som bilen har ytelser som en sportsbil – eksempelvis er den like rask på 0-100 spurten som Porsche Boxster. Eller et knapt sekund tregere enn Porsche 911 Carrera. Bilen konkurrerer for øvrig med andre premium aktører som BMW 5-serie, Audi A6 og MercedesBenz E-klasse.

Massive krefter Det mest interessante med GS450h er dog motor og drivverk. Bilen har et hybridsystem – ikke helt ulikt det man finner i en Toyota Prius, men ganske mer avansert. Utgangspunktet er en sekssylindret 3,5-liters bensinmotor på hele 292 hk. Denne arbeider sammen med en elektromotor, som sammen med forbrenningsmotoren gir bilen totalt 345 hk til disposisjon. Dette gir gode ressurser til all kjøring.

Hybridsystemet arbeider sømløst og bestemmer selv når elektromotoren skal være, og i hvor stor grad, med å trekke lasset – og om den skal gjøre det alene eller om den skal lade batteriene osv. For i lave hastigheter, f.eks ved bykjøring glir bilen lydløst rundt med null utslipp med batteriet som eneste kraftkilde. Som sjåfør blir man vant med en massiv trekkraft som er der umiddelbart. En trinnløs variabel girkasse er koblet sammen med motoren – og når motorkraften er såpass voldsom blir også denne type girkasse helt ok. En slik girkasse fordrer nemlig en betydelig mengde kraft å formidle ellers blir det fort masete. Kraften sendes til bakhjulene som også er medstyrende med opp til 2 grader hver vei. Dette betyr bedre kjøredynamikk i høyere hastigheter men kanskje vel så viktig, mindre svingradius på trange steder som parkeringshus.

Din egen kjørestil Ved hjelp av en vribryter i midt-

konsollen har man som sjåfør muligheten til å endre bilens kjørekarakter i fire ulike modus; eco, normal, sport s og sport s+. I eco blir bilen mer sedat, girkassen girer senere og responsen på gasspedalen er tregere. Men i sport s blir drivverket mer responsivt for hurtigere akselerasjon, og i sport s+ strammes støtdemperne opp samtidig som styringen blir mer direkte og girkassen arbeider kjappere og bilens elektroniske stabilitetssystem (ESP) tillater litt mer før den kommer inn og passer på deg. Samtidig endres turtelleren

dashbordet med kontrastsøm – slik som på setene er elegant. Det samme er de skjulte LEDlysene i dørkarmene som gir et diskret og eksklusivt lys i kupeen. Fra førerplass kan man glede seg over lettleste instrumenter, head-up display i frontruta som projiserer navigasjonsangivelser, hastighet osv. Rett opp i synsfeltet. Både tøft og ikke minst en fin sikkerhetsdetalj.

Innovativt utstyr Min testbil var godt utstyrt – både med hensyn til komfort og sikkerhetsutstyr. 10 kollisjonsputer, blindsoneassistent, cruisekontroll med avstandsradar, pre-crash system som lynraskt ”forstår” at det kan gå galt og bygger opp maksimalt bremsetrykk, lukker takluke og vinduer samtidig som setebelter strammes. På komfortsiden trekker jeg frem varme i ratt, elektrisk drevet bakluke, elektrisk solskjerm i bakruta, bi-LED-hovedlys som i motsetning til xenonlys gir en ekstra bred og lang lyssøyle på over 200 meter. Etter min mening gir LED-lyset et mer naturlig lys enn det xenonlys gjør. Grillen lukkes automatisk i fart for å redusere luftmotstanden og gi raskere varmere un-

Ved hjelp av vribryter i midtkonsollen har man som sjåfør muligheten til å endre bilens kjørekarakter. fra å vise kraftforbruk og lading til tradisjonelle omdreiningstall. Jeg kjørte bilen gjennom en liten uke og tok den bl.a med på langtur fra Tønsberg til Stockholm. Bilen er svært lettkjørt og man er mindre sliten i kropp og sinn enn flere andre biler jeg har kjørt over samme strekning. Interiøret gir et sobert inntrykk. Skinn på toppen av

der kalde forhold. Klimaanlegget gir luft kun der det sitter passasjerer og genererer nanoe´ioner ved hjelp av å bruke spenning på oppsamlet vannpartikler i klimaanlegget. Disse renenano-e ionene sendes ut i kupeen og er helende for både hud og hår, ifølge Lexus.

Mot komfort Selv om GS450h byr på et hav av krefter og har innstillinger som gjør at du kan sette opp bilen som litt ”sinna”, heller den unektlig mest mot det komfortable. Bilen nytes best litt tilbakelent – gjerne akkompagnert av favorittmusikken på lydanlegget signert hifi-spesialisten Mark Levinson som besørger et fantastisk lydbilde gjennom 17 høyttalere. Samtidig kan man nyte god sittekomfort i de 18-veiselektrisk justerbare setene med mykt rødt skinn og ikke minst ventilasjon slik at det aldri blir klamt mot kroppen. På den enorme multimediaskjermen på 12,3 tommer får man informasjon om det meste – herunder navigasjon, lydanlegg, styring av telefon, klimaanlegg osv. Ved hjelp av en liten joystick like ved siden av girvelgeren manøvrer man seg gjennom en skog av menyer og undermenyer – faktisk på en ganske intuitiv måte. Dette er


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

37

vestfoldblad.no

Xxhjul xxmed Vestfold Blad På

Førsteklasses førermiljø.

Head-up displayed projiserer nødvendig informasjon opp i frontruta.

virkelig snadder for dem som er over middels interessert i nyeste teknologi. I det daglige oppleves bilen letthåndterlig og sniker seg elegant rundt i hektisk bytrafikk, men aller mest kommer bilens gode innebygde kjørevennlighet frem når byen forsvinner i bakspeilet og litt svingete landeveier åpenbarer seg foran panseret. Da er livet godt – for både sjåfør og bil.

Beskyttet mot rust?

L&s

Prøvekjørt av Dag ChristianHolm LED-lys både foran og bak.

Lexus GS450h F-Sport otor: 3,5-liters V6 bensin, 292 hk v/ 6.000 o/min og 352Nm pluss 200 M hk elektromotor med 275Nm. Til sammen maksimalt 345 hk.

LING RETTERAVDE P P O Y N et n mråde åp rio Vi har nå på Vear indust eringsverksted i tillegg til vårt la

kk

Lengde x Bredde x Høyde: 4.850 x 1.840 x 1.455 mm Akselavstand: 2.850 mm Egenvekt: 1.910 kg

Andebuvn 63, 3170 sem - tlf: 33 33 28 59

Lakkeringsfri bulkoppretting Spar inntil

Drivverk: Bakhjulsdrift. Trinnløs variabel girkasse. Co2-utslipp, g/km: 137

Lakk & sveis Billakkering

• Lang erfaring! • Konkurransedyktige priser! • Frontruter, plast-reparasjoner, forsikrings-skader etc.

90%

i forhold til tradisjonell oppretting. Bilskadeverksted

“Du tror det ikke før du får se det!“

Aks. 0-100 km/t: 5,9 sekunder Toppfart: 250 km/t Forbruk, blandet kjøring 0,59 l/mil Pris testbil: 1.041.800 kroner.

Smiløkka 3 på Vear Tlf: 33 36 51 64 www.gjolbergbil.no

Larvik - Mob. 454 87 750 www.bulkspesialisten.no


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

3838

motor

Sesongen da alt klaffet Det har kostet svette og tårer – men lite blod, medgir en fersk sølvvinner i det han trår norsk jord etter Gokart-VM i Italia. Venner, familie og team-kamerater var alle samlet på Torp for å overraske Emil Antonsen (19) forrige tirsdag kveld. Det var vel fortjent, for under GokartVM i Sirno i Italia gjorde Emil det ingen nordmann har gjort før ham. Etter 20 minutter med en gjennomsnittsfart på 110 km/t kjempet han seg til den gjeve pallplaseringen.

Klatret oppover Stokkegutten begynte som nr. 6 i Finalen, klatret opp til en 2.plass allerede etter tredje runde. Da stod det igjen 15 runder

– Fjorårets Norgesmester kom også til finalen, men endte på 34.plass. Det sier jo litt om hvilket nivå Emil har kommet seg opp på, forteller en stolt Teamleder.

Fart skremmer ikke Marginene har over lang tid vært mot Emil, men denne sesongen har alt klaffet, ifølge Aamodt. – Det at Emil gjør det så bra nå, er en kombinasjon av den nye gokarten han har fått, og i at marginene endelig går i hans favør. I tillegg er han en meget dyktig sjåfør, sier Aamodt. Emil har kjørt fra han var åtte år gammel. Og har brukt mye av sin tid på Håsken i Andebu. Den høye farten skremmer ikke Emil, som forteller at han aldri har fått store skader ved uhell på banen. De fem siste årene har han kjørt mye i den tyske ligaen, der sporten er en god del større enn her i Norge.

Dette er tidenes prestasjon innen motorsport i Norge, det er på høyde med da Petter Solberg ble verdensmester. Terje Flåten

med slit, svette og tårer for Stokkegutten. – Det var beinhardt! Et slikt løp koster så utrolig mye, jeg er kjørt både psykisk og fysisk, forteller han. Emil som nylig vant NM kan nå se tilbake sin hittil beste sesong. – Jeg vet ikke helt hva jeg skal si, jeg har ikke mange ord. Jeg må få summa meg litt, sier den overraskede 19-åringen.

Tidenes prestasjon

Emil Antonsen (t.v) stakk av med sølvmedaljer under GoKart-VM i Italia. Briten Jordon Lennox-Lamb vant og Tyske Riccardo Negro tok bronsje. Foto: www.cikfia.com/ksp

Emil fikk en stor og varm velkomst på Torp av venner, familie og resten av teamet. FOTO: JAKOB LETH

Selv om Emil selv har bena godt plantet på jorden etter den store prestasjonen, var presseansvarlig Terje Flåten begeistret over det overraskende resultatet. – Dette er tidenes prestasjon innen motorsport i Norge, det er på høyde med da Petter Solberg ble verdensmester, sier Flåten. Teamleder fra Pro-Karting Tor Steinar Aamodt som har fulgt Emil de siste årene, legger ikke skjul på at 19-åringen den siste tiden har slitt med motivasjonen. Derfor har sesongens prestasjon vært en stor opptur for ham og teamet.

Tilbake til skolen – Nå er det tilbake til skolebenken , forteller Emil, som går på videregående skole i Tønsberg. Hva Emil gjør videre er han ikke helt sikker på, men mer gokart blir det iallfall. Tekst: jakob leth jakob@vestfoldblad.no

Emil Antonsen  Emil Antonsen (19) kommer fra Stokke og starten med gokart som 9-åring.  Årets Gokart-VM ble arrangert i Sirno i Italia.  Emil Antonsen kjører når for DR Racing Kart  Emil har tidligere vunnet NM Gull i 2012 og sølv i 2009 og 2011

Emil jubler over en overraskende 2.plass Foto: www.cikfia.com/ksp


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

annonser 39 39

Kampanjerente 1,9%

Mitsubishi-biler med mye utstyr MITSUBISHI ASX INSTYLE: 4 WD 1,8 l diesel – 115 hk • • • • • • • • •

Panorama glasstak Xenonlys Stabilitets- og antispinnkontroll 9 kollisjonsputer Bluetooth handsfree PRIVATRyggekamera og regnsensor LEASING: 710 watt premium lydanlegg Cruisecontrol pr. mnd. inkl. mva. Skinntrukket multifunksjosratt 36 mnd./45.000 km. • Navigasjon, skinnseter Kontant kr 62.500,• Vinterhjul m/alufelg inkl.mva.

*1759,-

MITSHIBISHI OUTLANDER INTENSE+ 2,2 l 140 hk, diesel • • • • • • • • •

Bi-Xenon svingkjørelys Ryggekamera Navigasjonsanlegg 750 watt musikkanlegg Delskinn Bluetooth handsfree Vinterhjul m/alu.felg Hengerfeste Met. Lakk

KAMPANJEPRIS

Kr

454.500,SPAR kr 55.000,-

MITSUBISHI COLT INTENSE+ 1,3l bensin - 95 HK • • • • • • • • • • • • • • * Rente 1,9% gjelder for ASX og COLT

Stabilitets- og antispinnkontroll 8 kollisjonsputer Ryggesensor og regnsensor Cruisecrontroll Alu.felger Klimaanlegg m/kjøleavdeling Radio/CD/MP3/AUX og 6 høyttalere Lærtrukket multifunksjonsratt PRIVATFjernstyrt sentrallås «Følg-meg-hjem»-lys LEASING: Met.lakk Vinterhjul pr. mnd. inkl. mva. SPAR kr 22.000 36 mnd./45.000 km. Vinterhjul/alufelg Kontant kr 36.500,inkl.mva.

*799,-

Velkommen til prøvekjøring!

Tlf. 33 16 50 80 - Yttersøvn.1, Larvik

Tlf. 47 88 40 00 - Malergaten 1, Tønsberg Tlf. 33 48 29 50 - Bekkeveien 4, Sandefjord


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

40 40 annonser

SkodaOctavia Alldrive 4x4 Mye standard utstyr inkluder i prisen:

Dieselvarmer Xenonlys med kurvefunksjon Avtakbart hengerfeste 2-sone Climatronic Cruisecontroll Regnsensor Lettmetallfelger

Octavia stv. 105CR TDI 4x4 Alldrive fra kr 341.300,-

ŠkodaSuperb 4X4

ŠkodaYeti 4X4

Klassens største bagasjerom - 633 liter. Superb kan leveres med et avansert firehjulstrekksystem. Superb byr på en komfort som gjør langturer til en glede, bl.a. på grunn av klassens største benplass i baksetet.

Leveres standard med Offroad knapp for vanskelige kjøreforhold.

Superb stv. 2,0 140CR 4x4 DSG fra kr 433.300,-

Kan bestilles med både automat og firehjulstrekk. Yeti 2.0CR 110HK 4x4 fra kr 328.400,-

Vær forbredt til vinteren med en skoda 4x4! Prøvekjør og bestill nå – få bil før vinteren begynner.

Tønsberg Kjærlighetsstien 28, 3112 Tønsberg, Tlf: 24 03 12 00

Sandefjord Gokstadveien 16 3216 Sandefjord Tlf: 24 03 11 34

Tønsberg

www.skoda.no. Avbildede modell kan ha ekstrautstyr. Forbruk og CO2-utslipp fra: 0,34-0,62 l/ mil, 89-148 g/km. Prisen er veil. levert inkl. leveringsomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg.


Vestfold Blad   September 2012    uke 37

41

Bolig

PRAKTFULLE SVANSTUL -- ditt nærmeste hytteparadis! PRAKTFULLE SVANSTUL ditt nærmeste hytteparadis! et nærliggende hytteparadis! I TELEMARK - 600 M.O.H. I TELEMARK - 600 M.O.H.

17 17 tomter tomter 19 tomter solgt! solgt! solgt!

Våren er er den perfekte for tomtekjøp! Våren den perfekte tid for tomtekjøp! NÅ er perfekt tidtidfor tomtekjøp!

VISNIN G Søndag 16/9 kl.

Selveiertomter Selveiertomteruten utenbyggeklausul byggeklausulfra frakr kr350.000! 350.000! Mer info se svanstul.no Mer info se svanstul.no

13-1

6 VISNING 17–20 VISNING torsdag torsdag 10/5 10/5 kl. kl. 17–20

Ring oss gjerne forfor enen uforpliktende tomteprat: Ring oss gjerne uforpliktende tomteprat:

Svanstul Utvikling ASAS Advokatfirmaet Asthor AS Svanstul Utvikling Advokatfirmaet Asthor AS v/Mette Sannerholt Andersen v/adv. Åste Solberg Hansen v/Mette Sannerholt Andersen v/adv. Åste Solberg Hansen Tlf.Tlf. 951951 2020 848/ msa@l-fossum.no 911911 0202 838/ ash@asthor.no 848/ msa@l-fossum.no Tlf.Tlf. 838/ ash@asthor.no

Enigheten - Stavern

4 ny e selv eierl eilig hete r -utv idet takterra sse

Det bygges 4 nye leiligheter på boligfeltet Enigheten i Stavern. Takterrassene blir på hele 49m2. Leilighetene er 3-roms og er på 88m2. Boligene bygges på en solrik tomt rett sør for Stavern Folkehøgskole (Fredtun). Kort spasertur til Stavern, sjøen og til flotte turområder. Skole og barnehage i nærmiljøet. Boligfeltet er nytt og består av leiligheter og eneboliger.

Salg ved Lars Erik Nordrum | tlf.:478 92 666 | www.labo.no | Velkommen innom i Prinsegata 2 !

Husk våre TRENDsider i slutten av hver måned Kontakt oss allerede i dag! Per 918 19 210 Janne 915 94 630

Joyce 918 13 340 Per-Olav 918 16 012

Trine 934 03 587 Elin 970 28 383


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

42 42 annonser

Bolig

SANDEFJORD

Gjekstad - lyst og moderne - terrasseleilighet i plan 4 (toppen) - garasje - solvendt Tiltalende terrasseleilighet lyst og moderne på plan 4 her kan du flytte rett inn.

Prisant. kr 1 100 000 + omk. And. f.gjeld Totalpris Omkostn. Felleskost. P-rom/bra Ant. sov. Byggeår Eierform

kr 232 505 kr 1 332 505 kr 3 470 kr 4 979 pr. mnd. ca. 65/65 kvm. 1 1990 Andel

GJEKSTAD: Gjekstad er et veletablert og barnevennlig boligområde med kort vei til dagligvareforretning og barnehager. Fine turmuligheter i nærområde som bl.a. idylliske Lahelle. Ca 3 km til sentrum av byen. Gode bussforbindelser. Adresse Visning

Nordre Gjekstadskog 9 G Tors 13. sep. 16:00

Kontakt Telefon

Einar Tangen 901 72 801

eiendomsmegler1.no

La flest mulig se din boligannonse

hydraulikk - luft - elektrisk - tippsylinder

Idag, imorgen - møbler fra Borgen

September tilbud

Alle typer tilhengere og påbygg til lastebiler

Fox stol med krakk

Fritt levert og montert

Ditt Servicepunkt i Vestfold NYE åpningstider verksted: Man – tor kl. 0700-2130 Fre kl. 0700-1500 Direkte telefon verksted etter kl 1600: 926 91 299 Nor Slep AS, Pindsleveien 21, 3205 Sandefjord Tlf.: 33 48 93 70 - norslep.no

bremser - stål - lasermåling - sveis

1.990,Lagervare i sort hud

Borgengården, Nansetgt 21, 3256 Larvik Tlf: 33 18 17 62 • Faks: 33 18 50 80 www.borgen-mobler.no


Vestfold Blad    september 2012    uke 36

annonser 43 43

Stilling ledig

Møbelsnekkermester

Dag Jørgensen AS

Bygningsingeniør og Tømmermester

SANDEFJORD KOMMUNE TOSPRÅKLIGE LÆRER Grunnskolen i Sandefjord kommune Vikariat Det er ledige vikariat som tospråklig lærer i russisk, tsjetsjensk og litauisk. Spørsmål om stillingen kan rettes til: Ellen Klaveness tlf. 33 41 66 79, eller Ann Løken tlf. 33 41 66 92 Søknadsfrist: 23.09.12

ASSISTENTER Vardenlia barnehage 100 % fast stilling Sandefjord åpen barnehage – avd. Grenda 48 % fast stilling Tiltredelse snarest for begge stillingene Spørsmål om stillingen kan rettes til: Gunhild Kirkhus tlf. 33417950 Søknadsfrist: 23.09.12

SYKEPLEIER

Linnea Kompetansesenter arbeider med veiledning, konsultasjon og undervisning innenfor området fosterhjemsarbeid og barne-/familievern. Vårt hovedområde er fosterhjemsabeid og vi arbeider etter en modell som integrerer barnets omsorgssituasjon, skole, nettverk, fritid og egen familie. Ved siden av å følge tett opp fosterhjemmene, legger vi spesielt vekt på skolesituasjonen og arbeid med barnets egen familie. Vi ønsker å skape en trygg og forutsigbar omsorgssituasjon for barna, som kan bidra til at de utvikler seg til å bli selvstendige, trygge og kompetente individer.

Avd. Ranvik 65 % fast stilling Spørsmål om stillingen kan rettes til: Elisa Thagi tlf. 33418630 Søknadsfrist: 23.09.12

HELSEFAGARBEIDER

GYLDENLÆR-KURS

Vi søker familier Vi søker etter familier som ønsker å være fosterhjem. Familiene må være voksne og erfarne, med egne barn som er eldre enn 12-14 år eller uten hjemmeboende barn. Denne gang ønsker vi familier som: – Er aktive, engasjerte og har lyst til å arbeide med barn/unge – Kan tilby en aktiv fritid som familie – Har erfaring med barn/unge, egne eller andres – Er rause og har utholdenhet – Er trygge og tydelige som voksnepersoner – Ønsker å være en del av et team Vi tilbyr: – Tett oppfølging – Tilhørighet i vårt fagmiljø og fellesskap med andre fosterhjem – Fast veiledning og kompetanseheving – Fellessamlinger og individuell oppfølging – Fast kontaktperson i veilederteamet – Døgnkontinuerlig bakvakt – Pensjonsordning

3 helger oktober 2012 Kurbadet, Sandefjord

Fagansvarlig:

Inger Sjødal Mob. 408 40 998 Tel. 66 80 01 65

www.dagjorgensen.no Mobil: 948 17 150

Ledig for din annonse her!

Fosterhjemmene må forevise politiattest og helseattest før kontrakt blir inngått. Interesserte bes kontakte Anne-Berit Østvik, tlf. 926 90 035, epost: linabo@linnea-ks.no eller Perry M. Remøy, tlf. 908 94 305, epost: perry@linnea-ks.no eller på vår internettside www.linnea-ks.no.

Kontakt oss

v/Nygård sykehjem avdeling 3 50 % fast stilling

33 46 20 00

Spørsmål om stillingen kan rettes til: Gunn-Heidi Schrøder tlf. 33415430 Søknadsfrist: 23.09.12

Les Vestfold Blad på nett – www.vestfoldblad.no

For fullstendig utlysning og søknadsskjema

se www.sandefjord.kommune.no

HELSEFAGARBEIDER v/Nygård sykehjem avdeling 3 70 % sykevikariat

ne te en em atis g n gr rra er

Spørsmål om stillingen kan rettes til: Gunn-Heidi Schrøder tlf. 33415430 Søknadsfrist: 23.09.12

A

Programmet finner du her: www.hive.no/forskningsdagene

ARKIVADMINISTRATOR Sekretariatet rådmannskontoret 100 % fast stilling

En mengde av

Spørsmål om stillingen kan rettes til: Mette Wiik tlf. 33416202 / 41633191 eller Lars Petter Kjær tlf. 33416215 Søknadsfrist: 23.09.12

høstensnyheter er på plass

“Damemote på fransk”

For fullstendig utlysning og søknadsskjema

se www.sandefjord.kommune.no

Underholdning

SENSOMMERFESTEN Bli med på en rockakveld

Sliperiet i Larvik 29. sept kl. 20.30 Et rockeshow du sent vil glemme!

Velkommen til en hyggelig handel

Følg oss på

NEW JORDAL SWINGERS Tom & Grabberna

LARVIKS VENNER

Salg av øl og vin

Kr : 280,- forhåndskjøpte bill Kr 330,- ved inngang Forhåndssalg av billetter:

Glassmesteren Bar i Larvik og mail: bjornjorge@c2i.net

Tlf. 90 10 31 14 Torvet 4, 3256 Larvik Følg oss på


Vestfold Blad    september 2012    uke 36

44 44 annonser

Rubrikkannonser

Selges Stereobenk, tøff i oljet eik, håndlaget l=180, d=34, h=50 cm med skyvedører og stålben, kr 1500,Larvik, Tlf. 90 93 05 90 Bridge dressbag, Lekker, brun dressbag i fantastisk kvalitet, brukt kun to ganger. Kr 4000,- (Nypris 2002 kr 10,-000) Larvik, Tlf 90 93 05 90 Spisebord m/skuff+4 stoler. Flammebjørk, ca 27 år.Pent brukt. Prisantydning ca kr 3500,- 2 pene antikke sjenker m/utskjæringer. God pris. Tlf. 33 31 44 96 95 Ford Escort CLX. Grei og bensingjerrig 5-dørs kombi. 192000 km. EU-ok 2011. Tlf. 46 46 26 73 Audi A4 stj 1998 mod, Hel og grei bil med H-feste. Må på Eu kontroll kr 26000,- Tlf. 91 72 33 39 BRUNE UGGS STR. 37, Lite brukt kr 1200,- (ny pris kr 2600,-) Tlf. 90 57 26 95 Be Safe Barnesete , Pent brukt, kan brukes opptil 140 cm. Selges kr 500,- Tlf. 41 17 51 64 Sofa selges billig, Kr 250,- må hentes i Horten. 2 av putene må trekkes om. Tlf. 99 45 63 77 Bosch Concept 7200, Kjøkkenmaskin m/ visp, eltekrok, og hurtigmixser kr 800,- Tlf. 93 04 57 32 Buet dusjhjørne, Duscholux Star 85x85cm, 2 dører i klart glass, ramme i sølv. Tlf. 92 06 00 82 Cowboy-bøker , Bill og Ben, ca 150 stk, selges helst samlet kr 1875,- Tlf. 47 28 31 98 DBS Kilimanjaro, Nesten strøken, 21 gir, 53» ramme kr 1200,Tlf. 93 04 57 32 Dovre vedovn, tre seksjoners vedovn selges.høystbydede. Tlf. 92 24 48 81 Dreibenk, for tre. Dreijern følger med kr 1000,- Tlf. 984 38 199 Electrolux komfyr, Med 4 plater,fin til hybel, hytte i god stand. Tlf. 48 24 75 53 Yamaha Neos 4scooter, Hvit 3600km. Jentekjørt, meget pen, alle servicer fulgt. Kr 15.500,Tlf. 90 18 96 69 Nye 225/55x16, Sommerdekk, Audi alufelger, A4, A6. Kr 5900,Finnkode: 36103117. Tlf. 91 32 21 98

Div. leker billig, Lekebord m flere funksj. kr 150,- Dukkehus m møbler kr 400,- Brio togbane kr 160,- Gåbil kr 80,- Gåbåt kr 100,- Badestol fra 6 mnd kr 70,- Tlf. 92 21 19 25 Fryseskap, Pent behandlet fryseskap 120 l til salgs. Kr 1000,Tlf. 41 40 47 97 Barneseng, Hvit sprinkelseng med madrass. Tlf. 932 17 171 Harley Davidson, Skinnjakke 3 XL, sort for herre. Meget pent brukt. Kr 3000,- Tlf. 90 27 83 86 Høyang saftkoker, Saftkjele til salgs. Tlf. 48 24 75 53 Industristøvsuger, Nilfisk Prowash 440 støvsuger selges kr 3500,Ubrukt. Tlf. 92 05 88 16 ISDN telefon Gigaset, Trådløs, nesten ny med ladestasjon. Kr 300,(Ny 1600). Tlf. 97 58 71 62 Juletallerker , Porsgrund, fra 1971 - 1982 og 1 stk. 1985. Kr 100,- pr stk. Tlf. 47 36 25 68 Kalvekjøtt, Kalvekjøtt av kjøttfe selges. Tlf. 97 19 20 68 Furu kjøkkeninnredning, Pent brukte kjøkkenskapdører og skuffer s. rimelig. Tlf. 33 08 26 18/47 83 16 18

Pilates Treningsbenk, Mange funksjoner, trener hele kroppen. Kr 800,Tlf. 41 17 51 64

Stor bokhylle, Til kontor,hobbyrom etc.160x35x100, står på fire bein,lys eik. Tlf. 46 80 85 05

Solid furu seng, med madrass str.90x2m. kjøpt hos hansen larvik. Kr 700,- pris kan diskuteres. Tlf. 33 47 62 31

Retro herresykkel, Peugeot racersykkel i topp stand selges kr 2000,Tlf. 90 57 26 95

Åkle, Åkle 145x95 cm fra Audhild Vikenes vevstue Skei i Jølster. Tlf. 98 0 49 338

Rosemalte ting, Rosemalt kiste, og 2 stk dørblad str 154x54 og 154x64. Tlf. 98 04 93 38

Verktøy/maskiner, Eldre gjerdesag 3 fase m. bord, motorsag, sementblander. Tlf. 91 58 58 99

Sjakett sort str. 64, Meget pen. Cravat medfølger. Kun kr. 2000,- (Ny 7 000). Tlf. 90 27 83 86

205/60x16 sommerdekk, 2 stk. ok Pirelli sommerdekk, selges kr 100,- pr. stk. Tlf. 91 32 21 98

Skipsratt/ror selges, ca 90-100cm i Ø, kr 6000,eller byttes i noe morsom. Tlf. 91 72 33 39

21»Daycruiser, 96 mod Bayliner 21» med 190HK Mercruiser høstpris kr 99.000,- Tlf. 91 58 58 99

Slettvold Sofa , 3 seter, vendbare puter, som ny, selges rimelig pga flytting. Tlf. 47 36 25 68

225/55x16 dekk, Nye sommerdekk på Audi alufelger. Finnk:36103117. Kr 4900,- Tlf. 91 32 21 98

Smart veggseksjon, Liten i fire deler som settes opp etter ønske, b70, h80, d38. Tlf. 46 80 85 05

78-plater selges, 100 stk 78-plater steinkaker. Kr 2000,- Tlf. 92 88 59 54

Parafin bordlamper, flotte og må sees. Ring for mer info og pris. Tlf. 99 00 10 46

Barnesykkel, Pent brukt passer til 4-5 åring. Kr 200,- Sandefjord. Tlf. 90 86 57 56

Pen gulvløper, Burgunderrød m/noe mønster b. 80, l. 395cm,lite brukt kr 350,- Tlf. 46 80 85 05

Bifinet symaskin, svært lite brukt, kr 450,Tlf. 99 00 10 46

Piano, Thurmer piano kr 1.000,eller gi bud. Tlf. 90 18 96 69

Designpeis selges., Brukt. Nå kr 5000,- Må hentes. Tlf. 99 23 77 65

Porselensdukker gutt, to fine, kr 80,- pr. stk. Tlf. 41 00 10 80

Ekstra oksygen?, Skulderveske godkjent på fly. Nå kr 25.000,- Nypris 51.154,- Tlf. 93 09 91 06

Pram - 14», God, gammel i glassfiber og tre, kr 2000,- Tlf. 33 11 27 06

Barn Kaiser pose, Pent brukt til et barn, brun med hull til seler. Tlf. 97 14 64 06

Reservehjul til Ford, 1 stk.ubrukt 175/70x13 på 4-108 bolt stålfelg. Kr 200,- Tlf. 91 32 21 98

Barne sko, Gore-tex vinter sko str. 20, 24, 25, 26. Kr 200,- pr. Tlf. 92 21 19 25

Trimsykkel, Tlf. 90 22 97 58

Salongrifle, Tysk cal. 22 med kikkertsikte kr 2500,- mot kjøpetillatelse. Tlf. 93 66 58 15

Gh.12,fot, m ratt og enspaker kun kr 3000,- Sfj. Tlf. 45 76 00 53

Hjørne skrivebord, med skap og dem skuffer 160cmx 160cm. Kr 500,Tlf. 33 32 79 12

Scooter, Piagio Fly 50. 4. T. Årsm. 2009. Km: 3761. Kr 10.000,Tlf. 97 15 89 25

Guttesykkel, Hel og pen m. 7 gir til 10 årsalder kr 500,Tlf. 99 32 53 32

Gardintrapp og hvalharpun Gammel gardintrapp i tre og gammel hvalharpun Tlf. 90 75 02 21

Sengestamme, bøkefarget, klassisk, 180x200 cm, kr 500,Tlf. 97 58 04 05

Kawasaki gpz, 600 r, 85 mod, bra.oppus obj. Nye kammer. Kun kr 8000,- Tlf. 45 76 00 53

Jean Paul og Kappa, Pene v-gensere. JP blå, kr 200,- Kappa, blå, kr150,Str. M. Tlf. 91 33 50 38

Skiboks, Skiguard. Tlf. 91 85 65 26

Pc spill, 9 data spill med 2 eller 4 cd’er, kr 250,- Tlf. 41 36 66 30

Sommer + vinter dekk, S-dekk på alu.165/13. Passer dekk på st 155/13. Passer til Mazda 323. Kr 500,- Tlf. 95 04 57 96 Soundcraft amp/mixer, Spirit powerstation 600W, kr 4500,- Lite brukt, topp kvalitet. Tlf. 90 21 77 55 Spisebord til salgs, Meget pent spisebord i beiset eik med 3 skinnstoler kr 2000,- Tlf. 33 07 86 79

Kommode med speil., i beiset eik kr 1000,Tlf. 33 07 86 79

Surround-høyttalere, Samsung 5.1. Pent brukt. Kr 300,- Tlf. 46 46 26 73

Lite hvitt bord, 50x50x50 i solid kvalitet m/ hylle under kr 250,Tlf. 46 80 85 05

Til hjemmekontoret, Skriveb. m/tilsats, arkivskap, m/overhylle lys eik, (har bilde). Tlf. 46 80 85 05

MTD Plentraktor, i topp stand, kr 6450,Tlf. 48 23 85 48

Trimsykkel, Kr 750,- må hentes i Horten. lite brukt. Tlf. 994 56 377

Scooter, Chun-lan 2001 mod kr 2000,- Tlf. 98 43 81 99

Tøff trike for gutt, Morsom og kul sykkel. Kan sende bilde på e-post. Selges 500,- Tlf. 41 17 51 64

Ny DBS sykkel, Kr 2500,- Med garantier. Skivebremser, 24», Ny-pris 3000,- Tlf. 92 64 53 10

Krystall lysekroner, 2 stk Bohemia lysekroner, lysestaker nye m/kvit 1/2pris. Tlf. 92 03 21 20

Playstation 2, Playstation med 3 spill og singstar selges for kr 650,Tlf. 41 36 66 30

Kjøpmannsdisk, m/sep. overskap m glass selges kr 700,- eller høystb. Ubehandlet enkel å male. Tlf. 98 62 92 70

Nissan x-trail 2002, blå damekjørt fin vinterbil.125.000 km. Selges kr 140.000,- Tlf. 92 05 45 92

Høvelbenk, Eldre høvelbenk selges rimelig. Sfj. Tlf. 94 81 71 50

Ved, Bjørk 1000 liter Hardved og blandingsved 1500l. Tlf. 93 62 99 53 Vindu, Natre 1-rams sidehengslet isolervindu. 79x64cm. Nytt. Kr 950,- Tlf. 95 17 72 75

Furu kjøkkenbord og brisk, Lakket bord med 2 lemmer. 1.74m langt, 4 furustoler. Brisk 2 m lang, ryggputer. Tlf. 33 08 26 18/ 47 83 16 18

Pen furu sofaseng, Kan slåes ut til dobbeltseng. 2 gode madrasser 75x200. Gi bud. Tlf. 92 01 17 79

Pent gulvteppe, Str. 190x135. Kr 200,Tlf. 33 47 62 31

Klarinett og langfløyte, Evette Buffet Crampon. Kr 3500,- Noblet Paris. Kr 2.500,- Prisene kan disk. Meget bra korpsinstrumenter. Tlf. 90 18 96 69

Stort Garasjesalg, Gauterødvn.4a, Olsrød, 14 sept kl14-18. 15 sept. kl.12-16. Tlf. 91 58 58 99

Badestamp i lerk, Ny badestamp med utvendig ovn. plass til 5-6. Selges for kr 15000,- Tlf. 91 74 52 55

Kontinentalseng, 150x500 cm, 4 år gml, pent brukt. Kr 1500,Tlf. 97 58 04 05

Leilighet i Sverige, Møblert leiligh nær Vennærn og Gøta Kanal, Visning denne uke. Tlf. 93 00 25 21 Lydplanke til TV, Arvani TA2012 med trådløs bass, kr 1000,- Tlf. 95 43 85 77 Løpesko Vinter -Pigg, Icebug str 43-44. Lett løpestøvel/jogging .Ubrukte. Kr 400,- Tlf. 40 32 75 54 Mahogny skrivebord, Lite design skrivebord i mahogny 100 cm langt, 62 bredt. Tlf. 90 75 02 21 MC Seledress + hjelm, Dress strl H 44. Shoei hjelm. Begge lite brukt. Samlet kr 3000,- Tlf. 47 24 43 47 OBOS-LEILIGHET, Sentralt/Stokke,57m2 i 1etg. Vestv.terrasse. Ledig medio nov. Tlf. 99 24 61 04

Stormberg/MarinAlpin, Diverse jakker, fra kr 100,Tlf. 97 58 04 05 Trekkspill, Sonola Conservatory78 svenskt system knapper. ca kr 18.000,- Gi bud. Tlf. 90 18 96 69 TV-benk, Hvit m/skuff og hylle (går på trinser), furu m/2 skap/3 skuff. Tlf. 46 80 85 05 Til småbarn-ute, sykkelvogn-bæremeis-huske, s. rimelig. Tlf. 97 14 64 06 Fin båt selges, BÅT 14», 9,9 hk på ny henger, kr 16.500,- Stokke. Tlf. 41 55 11 86 Verkstedutstyr, 3 fase Colchester dreiebenk/ Cordia benksliper og kappemaskin. Tlf. 91 58 58 99 Vestfold Bunad, Rød/sort str 40. Med sølv. Kun brukt få ganger. Tlf. 92 03 21 20 Superpris Hanto 24, 1978 37 HK. Mye nytt mekanisk. Må sees kr 80 000,- Tlf. 92 49 87 86 Weidemann-kunst, Oljemalte orginaler vurderes solgt. Kontakt meg pr mail: nacrylics@hotmail.com

Skrivebord, 160x75 m/sidebord og skuffeseksjon på trinser. Enkel sort utf. Tlf. 46 80 85 05

Påhenger 4 hk, Ring tlf 94 23 97 85

Smijernseng, sort, 120x200 cm, med nattbord. Kr 700,- Tlf. 97 58 04 05

75 Honda CB 500T , Meget pen veteransykkel, 75 mod Honda CB 500 Twin, kr 38.000,Tlf. 91 58 58 99

Spisestue, Mahogny spisestue, 6stoler og 2 ileggsplater. Meget pen. Gi bud. Tlf. 90 18 96 69

Spennbånd 10 stk, 9,5 meter. 600 kr. Tlf. 90 12 46 25


Vestfold Blad    september 2012    uke 36

annonser 45 45

Rubrikkannonser

Til leie

Gammel tråbil ønskes, Har du en gammel tråbil etter far eller bestefar. Tlf. 91 72 33 39 Avløpsrenser, til K.E.W.høytrykkspyler. Tlf. 97 93 71 32 Fin bil ønskes kjøpt, Kr 0-200.000,- Tlf. 90 12 46 25 Filmfremviser, 8mm/super8 filmfremviser Tlf. 91 58 37 93. Arbeidsbenk, Tlf. 90 12 46 25 Byggsag/gjerdesag, i god stand, m/rullebord. Makspris kr 4 000,Tlf. 90 27 83 86 Gamle single-plater, fra 1950 og 1960 årene Tlf. 33 47 07 67 Stort kaninbur, med flere rom/etasjer Må være pent brukt eller nytt. Send bilde på sms. Tlf. 951 00 821 Harpungevær bajonetter, Gamle våpen kjøpes av samler. Kontant oppgjør. Tlf. 92 24 56 30 Kjøpmannsdisk, evt. stor kommode, ønskes kjøpt rimelig. Må være pent brukt. Tlf. 90 27 83 86 Regntøy, for 30 - 60 år gammelt dame/herre regntøy, vask det ikke. Kr 100,Tlf. 94 27 75 13 Putekasse, sort rotting/plast, god størrelse. Tlf. 47 36 25 68 Utebod/liten hytte, Gjerne byggesett ønskes rimelig. Tlf. 90 27 83 86 Kjøkkenbord, Ubehandlet furu, helst med uttrekksplater. Send mål og bilde. Tlf. 46 80 85 05

Jorde til leie, 4-5 mål jorde v/Farris til leie for dyrking. Tlf. 90 15 33 21 Leilighet Føynland, 105 kv.m. møbelert. ledig fra 10.10.12. Tlf. 94 23 97 85

Ønskes leid Kan du hjelpe oss?, Rolig ektepar søker langtidsleie av hus i landlige omgivelser. Tlf. 45 04 05 71 Parkeringsplass, ønskes for bobil i området bugården. Tlf. 91 69 79 64 Hus eller Hytte, Dame m/dyr. Må være vann+strøm. Maks kr 5000,mnd - u/dep. Tlf. 99 37 14 39

Gratis ved, Kan hentes Nalbergodden i Bogen. Kappet i 35cm. Ikke kløvd. Tlf. 98 28 03 11

Ledig for din annonse her!

Ny sjef!, Aktiv, pålitelig dame på 40 søker jobb innen kontor omg. Tlf. 99 02 01 42

POLITISKE MØTER • Vestfold fylkeskommunale råd for funksjonshemmede – 14.9. kl. 0900 • Hovedutvalg for kultur og helse – 17.9. kl. 1300 • Hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø – 18.9. kl. 0900 – møtested: Larvik rådhus, Romberggt 4, Larvik. Møterom Larvik • Yrkesopplæringsnemnda – 19.9. kl. 0900 • Hovedutvalg for utdanning – 19.9. kl. 1300 • Administrasjonsutvalget – 20.9. kl. 0900 • Fylkesutvalget – 20.9. kl. 1030 • Fylkestinget – 27.9. kl 0900

Teakmøbler gies bort, Teakbuffee og teakspisebord fra 60 tallet. Tlf. 90 28 98 79 Vaske hus, Jente kan hjelpe med husvask. Tlf. 46 56 24 54 Dagmamma ønskes, til gutt på 1 år på Nøtterøy. Ta kontakt for mer info. Tlf. 47 24 43 47

Kontakt oss

33 46 20 00

annonse@vestfoldblad.no

Møtene finner sted i Fylkeshuset, Tønsberg, hvis ikke annet er oppgitt. Se vfk.no – menypunkt ”Politikk”/politiske møter, saker, medlemmer” for fullstendig oversikt. Fylkesordfører Per-Eivind Johansen MØTENE ER ÅPNE FOR PUBLIKUM

Trenger du noen å prate med?

Kampanjetilbud på tilhengere

Voksen sykepleier tilbyr samtaler på kveldstid i rolige omgivelser med godstol og stearinlys.

1205 S inkl. nesehjul og presenning Kun

Kr. 350,- pr. 1,5 time Tlf: 98 16 24 01

ILSE JACOBSENs Regntøy & støvler alle størrelse & farver JOY LUCK LARVIK Tel. 41625475

Les Vestfold Blad på nett – www.vestfoldblad.no

6.190,-

DU SPARER 800,-!

KRYSSORDLØSNING UKE 36

1205 S Totalvekt 750 kg. Mål: 204x116x35 cm. 13” helårsdekk. Inkl. presenning og nesehjul (verdi 800,-) 3205 S Totalvekt 750 kg. Mål: 204x142x35 cm. 13” helårsdekk. Vår bestselger inkl. presenning og nesehjul (verdi 865,-)

3205 S inkl. nesehjul og presenning Kun

7.190,-

DU SPARER 865,-!

BUTIKK OG VERKSTED • Lager smykker • Byttegull • Sveiser briller • Reprasjoner

Hos oss får du fagkunskap

Vaskemaskin, Helst toppmatet og halvaut. Kan være gammel, må virke. Tlf. 48 10 66 84 Brudd-skifer, Tlf. 41 00 10 80

Annet

TEIE - 33 40 10 50

• • •

Bil og Båt AS

Nansetgaten 114, 3269 Larvik • Tlf. 33 18 54 54 • www.bilogbaat.com

HengeRE AS

Valleåsen 2, 3174 Revetal • Tlf. 33 06 33 00 • www.hengere.as

Skog & Hage Sandefjord AS

Hegnasletta 1, 3217 Sandefjord • Tlf. 33 46 83 60 www.brenderup.no

NIF

Pris inkl. mva., ekskl. montering. Lev. omk. kan tilkomme.

Ønskes kjøpt

Kunngjøinger

M E D T A T S T S V U N N N E N

I R A K E R I R L A N D

S S T Ø I N Y T R I T S A G E A N E A K E R N G E R I E R G E N F I S T O R E Å R E S P A R T A N K E A R V E T H E N R E T

N Ø T T L E N D I N G

I G H U L L E B O R A R D R S I B Å G E E N E R N N T D E R A S E B L U Å G R U R E N T E E

S A A G N D E I R R E L R U K I A S S E P R I

Farrisløpet

P R R A L E G R E I L E S A N A G R E T R

BUTIKKEN 2

1000 m butikk

Stor parkeringsplass

Du finner oss i Peder Bogensg. 4, Sandefjord- ovenfor Dags Marked tlf. 33474900 Åpningstider: Onsdag-fred. kl. 12.00-17.00 Lørdag kl. 11.00-15.00 Stengt: mandag og tirsdag

Alt må ikke kjøpes nytt…

S K I N N E R

O D E N S E

F A D E S E

2012

Søndag 16. september

Misjonssentralen

GJENBRUKS

E L E G A N T

Løyper: Alle distanser går i variert skogsterreng med veksling mellom sti og grus, her får du alt! Deltakerpremie til alle. Start / Mål: Fagerli idrettsplass på Nanset. Start kl 12:00 Distanser: 2,5,10 og 20 km Påmelding: www.nansetif.no Arrangør: Nanset IF - Ski

T E V E R O T A M E T E R


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

46

Filmguide

– 20. SEPTEMBER 14. august14. – 20. september

Fjerde skoleår

Harry Potter er klar for sitt fjerde år ved Galtvort, hvor tretrollmannsturneringen er i ferd med å begynne. Deltakerne må være over 17 år for å være med i denne farlige konkurransen, som krever mot og kløkt. En utvalgt elev fra Galtvort og to andre store magiskoler skal kjempe om å få en prestisjetung pokal. Overraskende blir Harry med som fjerde deltaker. Det får følger. Gamle vennskap blir truet, og Harry vet ikke om han kan stole på sin nye venn, Alastor «Galøye» Bister. Og hva pønsker Voldemort på? «Harry Potter og ildbegeret» på TV3 lørdag kl. 21.00.

DJEVELENS RYGGRAD «El espinazo del diablo.» Spansk-meksikansk skrekkfilm fra 2001. Ti år gamle Carlos kommer til et barnehjem mot slutten av borgerkrigen i 1939. Han blir uglesett av lederen blant guttene. Gradvis oppdager Carlos de mørke sidene ved menneskene på hjemmet. Med: Eduardo Noriega, Marisa Paredes, Fernando Tielve. Regi: Guillermo del Toro. (15 år) NRK3 fredag kl 21.25 NRK1 fredag kl 01.10 TOMME TØNNER 2 – DET BRUNE GULLET Norsk komedie fra 2011. Ali skal bli lovlydig og åpne sin egen kebabsjappe for å tjene penger på fulle, sultne nordmenn. Det brune gullet skal gjøre ham rik. Men ingenting går selvsagt etter planen... Med: Farrakh Abbas, Zahid Ali, Lars Markus Verpeide Bakke, Leon Bashir. Regi: Sebastian Dalén. (11 år) TV3 fredag kl 21.30 LOVE AND OTHER DISASTERS Britisk romantisk komedie fra 2006. Emily Jackson er alltid på farta. Hun prater med alle og elsker å leke Kirsten Giftekniv for vennene sine. Da hun møter fotografassistenten Paolo på jobb i Vogue, mener Emily at Paolo ville passet perfekt sammen med hennes homofile romkamerat Peter. Med: Brittany Murphy, Matthew Rhys, Catherine Tate. Regi: Alek Keshishian. FEM fredag kl 21.30 TVNorge lørdag kl 02.30 HÆLA I TAKET «Fast Times at Ridgemont High.» Amerikansk komedie fra 1982. Stacy Hamilton har akkurat begynt på skolen og er på desperat jakt etter popularitet – og en kjæreste. Med: Sean Penn, Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Phoebe Cates, Brian Backer. Regi: Amy Heckerling. Viasat 4 fredag kl 23.00 WIMBLEDON Britisk drama fra 2004. En profesjonell tennisspiller har mistet alle ambisjoner, og rankingen hans har falt til nummer 119. Da han møter en ung spiller fra turneringen for kvinner, greier han endelig å konsentrere seg om Wimbledon igjen. Med: Sam Neill, Kirsten Dunst, Jon Favreau, Paul Bettany. Regi: Richard Loncraine. (11 år) NRK2 fredag kl 23.20 POLITISKOLEN «Police Academy.» Amerikansk komedie fra 1984. Det amerikanske politikorpset mangler aspiranter og bestemmer seg for å åpne dørene for samfunnets laveste utskudd. Nå er det bare å håpe på et mirakel for å unngå totalt kaos. Med: Steve Guttenberg, Kim Cattrall, G.W. Bailey. Regi: Hugh Wilson. TV3 fredag kl 23.25

OPERASJON TORDENSKY: Sean Connery spiller agent 007, James Bond.

OPERASJON TORDENSKY «Thunderball.» Britisk action fra 1965. James Bond må kjempe på havets bunn for å stoppe en forbryter som truer med å sprenge flere store byer i luften. Med: Sean Connery, Claudine Auger, Adolfo Celi. Regi: Terence Young. (15 år) TVNorge fredag kl 23.30

INDIANA JONES OG KRYSTALLHODESKALLENS RIKE «Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.» Amerikansk action fra 2008. Henry Jones og en ung mann har sovjeterne i hælene når de drar til Peru for å finne den legendariske hodeskallen full av krystaller. Med: Harrison Ford, Cate Blanchett, Shia LaBeouf. Regi: Steven Spielberg. (11 år) TVNorge lørdag kl 21.30 VEIEN VIDERE «Aruitemo aruitemo.» Japansk drama fra 2008. En familie møtes til den årlige minnedagen for sønnen som druknet 15 år tidligere. Med: Abe Hiroshu, Yui Natsukawa, Kazuya Takahashi. Regi: Hirokazu Koreeda. (11 år) NRK2 lørdag kl 22.10

LØRDAG 15.09 BRØLET FRA VILLMARKEN «The Great Outdoors.» Amerikansk komedie fra 1988. Roman og Chet er svogre og rivaler. Forholdet blir ikke mindre konfliktfylt da Roman tar med seg familien, sin kjederøykende kone og tvillingdøtre, og invaderer Chets ferieparadis. Med: Dan Aykroyd, John Candy, Annette Bening. Regi: Howard Deutch. TV3 lørdag kl 11.00 FIRED UP! Amerikansk komedie fra 2009. Shawn og Nick, stjernene på skolelaget i amerikansk fotball, gruer seg til nok en sommer med hard trening. I stedet lurer de seg med på cheerleading-leir. Med: Nicholas D'Agosto, Eric Christian Olsen, Sarah Roemer, Molly Sims. Regi: Will Gluck. TV3 lørdag kl 18.00 DIRTY DANCING: HAVANA NIGHTS Amerikansk drama fra 2004. Ei amerikansk jente, Katey, flytter til Havanna med familien sin rett før revolusjonen bryter ut i 1958. Her møter hun Javier, som er kelner og salsadanser. Med: Romola Garai, Diego Luna, Sela Ward, John Slattery, Jonathan Jackson. Regi: Guy Ferland. NRK3 lørdag kl 20.55 HARRY POTTER OG ILDBEGERET «Harry Potter and the Goblet of Fire.» Britisk-amerikansk eventyrfilm fra 2005. Se omtale. Med: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Alan Rickman. Regi: Mike Newell. (11 år) TV3 lørdag kl 21.00 FORVARSEL «Premonition.» Amerikansk drama fra 2007. Linda Hansons mann blir tilsynelatende drept i en fryktelig bilulykke. Dagen etter er han på mystisk vis levende, men etter enda en natt er han død igjen. Med: Sandra Bullock, Julian McMahon, Peter Stormare. Regi: Mennan Yapo. (11 år) FEM lørdag kl 21.00 TVNorge søndag kl 01.55

AVSLØRINGEN: Filmen er basert på den sanne historie om Robert Hanssen.

AVSLØRINGEN «Breach.» Amerikansk drama fra 2006. Robert Hanssen, en mangeårig FBI agent, er mistenkt for spionasje til fordel for Sovjet. En ung dataingeniør blir satt til å registrere alt Hanssen foretar seg. Med: Chris Cooper, Ryan Phillippe, Laura Linney. Regi: Billy Ray. (11 år) NRK3 lørdag kl 22.20 SWORDFISH Amerikansk actionthriller fra 2001. Dypt inne i cyberspace er USAs mørkeste hemmeligheter og flere milliarder dollar gjemt vekk. De er beskyttet av et av verdens beste sikkerhetssystemer, men agenten Gabriel Shear planlegger å hacke seg inn i denne virtuelle utgaven av Fort Knox. Med: John Travolta, Halle Berry, Hugh Jackman, Sam Shepard. Regi: Dominic Sena. (15 år) Viasat 4 lørdag kl 22.30 EN HELT VANLIG DAG PÅ JOBBEN Norsk drama fra 2010. Filmen er basert på Se og Hør-journalist Håvard Melnæs omdiskuterte bok ved samme navn. Med: Jan Gunnar Røise, Ingar Helge Gimle, Jon Øigarden. Regi: Terje Rangnes. TV 2 lørdag kl 22.50 NORDWAND Tysk drama fra 2008. Eiger, et av de farligste fjellene i Alpene, var målet for to lag med klatrere som kjempet om å komme først til toppen. Filmen er basert på en sann historie fra 1936. Med: Benno Fürmann, Johanna Wokalek, Florian Lukas. Regi: Philipp Stölzl. NRK1 lørdag kl 23.15

SØNDAG 16.09 TOLV EIDSVORNE MENN «Twelve Angry Men.» Amerikansk drama fra 1957. Et jurymedlem gjør alt han kan for å overtale de andre om at en ung mann ikke kan ha tatt livet av faren sin. Alle mener at saken er opplagt bortsett fra denne ene, som tviler. Med: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam. Regi: Sidney Lumet. (11 år) NRK2 søndag kl 13.20 AQUAMARINE Amerikansk komedie fra 2006. To jenter finner en havfrue i et basseng, og ender opp med å prøve å skaffe henne en kjæreste. Med: Emma Roberts, Sara Paxton, Joanna «Jojo» Levesque. Regi: Elizabeth Allan. TV 2 søndag kl 13.55 BRYLLUP PÅ PRØVE «License to Wed.» Amerikanskaustralsk romantisk komedie fra 2007. Et ungt par ivrer etter å komme seg til alters, men brudens prest har satt seg fore å senke skilsmissetallene ved å splitte par han mener ikke passer sammen før de får sjansen til å kalle seg rette ektefolk. Med: Robin Williams, Mandy Moore, John Krasinski. Regi: Ken Kwapis. (15 år) FEM søndag kl 19.05

MONA LISA SMILE: En lærerinne må ta tak i sine elevers sosiale oppfatninger.

MONA LISA SMILE Amerikansk romantisk drama fra 2003. Året er 1953, og Katherine har nettopp ankommet New Englands prestisjetunge Wellesley college for å forelese i kunsthistorie. Hun forventer at studentene, som er de beste i landet, kommer til å være ivrige og oppvakte, men hun finner fort ut at miljøet der langt fra inviterer til slik oppførsel. Med: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal. Regi: Mike Newell. (11 år) TV3 søndag kl 21.00 FIREWALL Amerikansk thriller fra 2006. Jack Stanfield får i løpet av minutter livet snudd på hodet. Som ekspert på datasikkerhet i en storbank blir han tvunget til å være muldvarp for nådeløse ranere med enorme gevinster i sikte. Hvis han ikke spiller på lag, blir familien hans drept. Med: Harrison Ford, Virginia Madsen, Carly Schroeder, Jimmy Bennett, Nikolaj Coster-Waldau. Regi: Richard Loncraine. (15 år) FEM søndag kl 21.00

FRACTURE Amerikansk thriller fra 2007. Da ingeniøren Ted Crawford oppdager at hans vakre kone Jennifer er utro, planlegger han det perfekte mord. Med: Anthony Hopkins, Ryan Gosling, David Strathairn, Embeth Davidtz. Regi: Gregory Hoblit. (11 år) NRK3 søndag kl 21.55 LOKKEMAT «Bait.» Amerikansk-kanadisk actionkomedie fra 2000. Etter endt fengselsopphold settes Alvin fri mot en liten motytelse. Med: Jamie Foxx, David Morse, Robert Pastorelli, Jamie Kennedy. Regi: Antoine Fuqua. (15 år) Viasat 4 søndag kl 22.30 THE DEAD GIRL Amerikansk thriller fra 2006. Liket av en ung, naken kvinne er etterlatt. Syv tilsynelatende tilfeldige kvinner er hvirvlet inn i en kjedereaksjon, som ikke bare involverer en voldsom forbrytelse, men også sannheten om de mørke sider ved kvinnenes liv. Med: Toni Collette, Brittany Murphy, Giovanni Ribisi. Regi: Karen Moncrieff. (15 år) FEM søndag kl 23.00

MANDAG 17.09 SHOOT 'EM UP «Shoot 'Em Up.» Amerikansk actionthriller fra 2007. Smith er en bitter og ensom tidligere soldat som ufrivillig blir dratt inn i en innfløkt konspirasjon. Det begynner med at en kvinne og det nyfødte barnet hennes blir jaget av voldsmenn. Kvinnen blir drept, og Smith må ta seg av spedbarnet. Smith tar med seg barnet til den vakre DQ, og sammen tar de opp jakten på de ansvarlige for angrepet på mora. Med: Clive Owen, Paul Giamatti, Monica Bellucci. Regi: Michael Davis. (18 år) NRK3 mandag kl 21.25

ONSDAG 19.09 EL MARIACHI Amerikansk-meksikansk actionthriller fra 1992. Stedet er en støvete grenseby i Mexico. En ensom mariachimusiker ankommer den lille byen samtidig som en leiemorder også kommer til byen. Begge er sortkledde, bærende på en til forveksling lik gitarkasse. El Mariachi Med: Carlos Gallardo, Consuelo Gomez, Jaime De Hoyos. Regi: Robert Rodriguez. (15 år) NRK3 onsdag kl 22.40

TORSDAG 20.09 CHARLIE'S ANGELS: FULL THROTTLE Amerikansk actionkomedie fra 2003. Jentene må forsøke å redde to sølvringer som inneholder FBIs vitnebeskyttelsesregister. Med: Cameron Diaz, Drew Barrymore, Lucy Liu. Regi: McG. (15 år) Viasat 4 torsdag kl 21.30

©Universum

FREDAG 14.09


Vestfold Blad    september 2012    uke 37

annonser 47 47

Vi har behov for flere bruktbiler etter en flott sommer! År

Merke Modell Variant

Kjørelengde Basisfarge

Pris

År

Merke Modell Variant

Kjørelengde Basisfarge

Pris

2006 Audi A4 Stasjonsvogn 2,0 TDI quattro 2,0/140 hk

107 900 km

Silver

229 900,-

2010 Nissan Qashqai+2 Combi-Coupè 2.0 Dci 2,0/150 hk

47 000 km

Grå

359 000,-

2005 Citroën C5 Stasjonsvogn 1,6 HDI SX 1,6/109 hk

57 900 km

Rubin Rød

119 900,-

2010 Nissan Qashqai+2 Combi-Coupè 2,0/150 hk

43 700 km

Sølv

359 000,-

2002 Citroën C5 Stasjonsvogn 1,8 X 1,7/116 hk 185

164 km

Grå

49 900,-

2008 Nissan X-Trail SUV 2,0 dCI 150hk LE Aut. 2,0/150 hk

87 512 km

Beige

319 000,-

2000 Citroën Jumpy Kasse 1200 L2H1 2,0 HDi 2,0/94 hk 247

500 km

Hvit

23 000,-

2008 Nissan X-Trail SUV 2,0 dCI 150hk SE 2,0/150 hk

62 000 km

Beige

285 000,-

2010 Ford FiestaCombi-Coupè 1,4 Tdci 68 hk A/C 1 399,0/68 hk 35 950 km Sølv metallic

139 900,-

2008 Nissan X-Trail SUV 2,0 dCI 173hk LE 2,0/173 hk

112 000 km

Sølv

309 000,-

2009 Ford FiestaCombi-Coupè 1,6 TDCi 90hk ECOnetic 1,6/90 hk 12 300 km

Silver

149 900,-

2006 Nissan X-Trail SUV 2,2 dCi Sport 2,2/136 hk

89 000 km

Green

199 000,-

2006 Ford MondeoSedan 2,0 130hk TDCI Titanium 2,0/131 hk 121 502 km

Blå

149 000,-

2002 Nissan X-Trail SUV 2,0 141hk SE 2,0/140 hk

162 600 km

Beige

119 000,-

61 500 km

Solid

199 000,-

108 000 km

Hvit

35 000,-

88 900 km

Gråblå

184 000,-

2004 Ford Mondeo Stasjonsvogn 1,8 Trend 1,8/125 hk

139 870 km

Gold

88 000,-

2006 Hyundai Santa SUV 2,0 GLS CRDI AT 2,0/111 hk

96 750 km

Sølv met.

209 000,-

2006 Peugeot Expert Kasse 1,9 D u/vindu 1,9/69 hk

2006 Mercedes-Benz B-klasseFlerbruksbil B 180 CDI 2,0/109 hk 131 500 km

Beige met

149 000,-

2009 Subaru Impreza Combi-Coupè 1.5R Classic 1,5/107 hk

135 000 km

Hvit

173 000,-

2004 Subaru Legacy Stasjonsvogn 2,0 I Fw At 2,0/137 hk

188 000 km

Sølv

127 000,-

2006 Nissan AlmeraSedan 1,5 98hk Acenta 1,5/98 hk

89 000 km

Blå

99 000,-

2003 Suzuki Grand Vitara SUV 2,0 Special aut 2,0/128 hk

103 500 km

Beige

129 900,-

2000 Nissan Almera Combi-Coupè 1,8 Ambience 1,8/114 hk

99 100 km Sølv metallic

69 000,-

2009 Toyota Hiace Kasse Hiace D-4D 5-d 117hk 2,5/117 hk

74 000 km

Hvit

199 000,-

2009 Nissan Kubistar Kasse 1,5 DCI 90 1,5/68 hk

52 000 km

Sølv

90 000,-

2007 Toyota Hiace Kasse Hiace D-4D 5-d 117hk 2,5/117 hk

103 000 km

White

139 000,-

2011 Nissan Navara Pickup 2,5 dCI 190 LE King Cab 2,5/190 hk 17 500 km Black Pepper

309 000,-

2009 Toyota Land Cruiser Kasse Land Cruiser 3,0 3,0/173 hk

103 000 km

Black

369 000,-

2007 Nissan Navara Pickup Nissan navara 2.5 dCi 2,5/171 hk 101 000 km

Grå

199 900,-

2006 Toyota RAV4 SUV 2,0 VVT-i Sport aut 2,0/152 hk

105 000 km

Sort

219 000,-

2010 Nissan Note Flerbruksbil 1,5 DCI 86hk Acenta 1,5/86 hk

33 800 km

Sølv

179 000,-

2006 Volkswagen Golf Combi-Coupè 1,9 TDI 105hk 1,9/105 hk 112 000 km

Blue

124 000,-

2010 Nissan Note Flerbruksbil 1,5 DCI 86hk Acenta 1,5/86 hk

33 000 km

Sølv met

179 000,-

2004 Volkswagen Golf Combi-Coupè 1,6 102hk 1,6/102 hk

154 000 km

Black

79 000,-

2007 Nissan Note Flerbruksbil 1,5 DCI 86hk Tekna 1,5/86 hk

120 500 km

Brown

124 000,-

2009 Volkswagen Passat Stasjonsvogn 2,0 TDI 2,0/140 hk

82 900 km

Sort

219 000,-

2011 Nissan NV200 Kasse 1,5 dCi 85hk Comfor u 1,5/86 hk

18 000 km

Black

159 000,-

2006 Volkswagen Polo Combi-Coupè 1,2 65hk 1,2/64 hk

70 500 km

Silver

99 900,-

2010 Nissan Qashqai Combi-Coupè 1,5 dCI Acenta 1,5/106 hk

36 300 km

Titan

259 000,-

2009 Volkswagen Transporter Kasse 2,5 130TDI 2,5/131 hk

Svart

207 000,-

2008 Nissan Qashqai Combi-Coupè 2,0 dCi Tekna 2,0/150 hk

59 700 km

Blue

269 900,-

2007 Nissan Qashqai Combi-Coupè 1,5 dCI Acenta 1,5/106 hk

73 200 km

Blå

179 900,-

2007 Nissan Qashqai Combi-Coupè 1,5 dCI Visia 1,5/106 hk

81 000 km

Svart

189 000,-

2007 Nissan Qashqai Combi-Coupè 1,6 Acenta 1,6/114 hk

100 243 km

Burned Iron

169 000,-

2007 Mitsubishi L200 Pickup Club Cab 2,5/136 hk

2007 Peugeot 207 Combi-Coupè 1,6 RC 174 hk 1,6/174 hk

Alle priser er inklusive omregistrering. Årsavgift kommer i tillegg. STEIN ARE 489 44 978

ARNE 911 95 302

TROND 908 94 321

FREDRIK 410 45 808

STEINAR 957 56 449

VÅRE ÅPNINGSTIDER for salgsavdelingen hos Gravdahls Auto AS Hverdager 08.00-16.30, torsdag 08.00-19.00, lørdag 10.00-13.00


Denne uka:

Vi utfører service og nyinstallasjoner

Hva Bli med Saga skjer ’a Oseberg!

Det er tøft å vise omsorg. Hovedsakelig er det feige og svake mennesker som ikke viser omsorg. Liv Ullmann

Tlf. 97 18 96 61 - 41 10 02 55 www.skagerak-elektro.no

Båtpå side 34–35 Les S. 12

Din lokale elektriker

Sudoku Lett

3 2 5 9 6

middels

6

1

3 4 7 8 9 3 1 6 4 1 6 8 5 9 7 9 3 6 7 4 7 4 9 1 5 2 3 6 5 1 4

2 3

6

6 7 4 9 7 7 1 3 8 5 2 7 6 9 6 5 2 4 7 3 2 1 2 8 1 6 9

BARNESUDOKU

Løsning av forrige ukes vanskeligste:

Vanskelig

7 4 4 1

7

3

3

2 7 1 4 9

8 6

1 6 8 5 3 4

3

9

5 1

2 8

4 6 7 8 9 3 1 2 5

5 1 3 4 6 2 7 9 8

8 9 2 7 1 5 3 4 6

6 7 8 2 5 9 4 3 1

2 5 1 3 4 6 9 8 7

9 3 4 1 8 7 6 5 2

1 2 9 5 7 4 8 6 3

NEMI - Av Lise Myhre

DETEKTIV REV

NPF Skagerak har vært så heldige å få Morten Fon, konsernsjef i Jotun, til å holde foredrag om Jotun´s reise fra en liten lokal malingsleverandør til en av Norges mest internasjonale bedrifter.

Støtt Foreningen for hjertesyke barn Hvert år fødes det mellom 500 og 600 barn med hjertefeil i Norge. Rundt 20 av disse barna bor i Vestfold.

Påfølgende omvisning i Jotuns nye fabrikk på Vindal i Sandefjord.

Dato: Torsdag 20. september Tid: kl. 18.00 Sted: Jotun Vindal - Industriveien 70, Sandefjord Påmelding: lasse.isaksen@jotun.no innen 19.09.2012

Støtt Foreningen for Hjertesyke barn i Vestfold: Vi arbeider lokalt i Vestfold for å gi støtte til barn og familier som har barn med medfødt hjertefeil.

7 4 5 6 3 8 2 1 9

Sudokuregler: Det samme tallet (fra 1 til 9) kan ikke gjentas vannrett eller loddrett eller innenfor noen av de ni boksene

• Hvert av feltene med 3x2 ruter (kalles regioner) må fylles med tallene fra 1 til 6. • Hver vannrett og hver loddrett linje må også inneholde alle tall fra 1 til 6. • Et tall skal ikke forekomme mer enn en gang per rad (vannrett og loddrett) samt region.

Hvordan lykkes internasjonalt?

3 8 6 9 2 1 5 7 4

Organisasjonsnummer er 984 023 170

Har du spørsmål, ønsker konakt eller å melde deg inn i foreningen? Enten som hovedmedlem eller støttemedlem. Send mail til vestfold@ffhb.no

Vestfold Blad, uke 37, 2012  

papirutgaven av vestfold blad, uke 37

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you