Page 1

kultur og samfunn  | næring | båt |  motor  

Den nye up!

www.vestfoldblad.no 1

Den minste Volkswagen noen sinne. Fra kr 133.300,-

fra 990,pr. mnd

Det er ikke uten grunn at up! ble kåret til årets bil i verden 2012. Den tilfredsstille våre høye krav til sikkerhet, materialer, komfort og kjøreegenskaper. Nye up! setter en helt ny standard for småbilsegmentet. Også er prisen oppsiktsvekkende lav. Velkommen til prøvekjøring!

Horten. Tlf.: 24 03 11 00 Tønsberg. Tlf.: 24 03 12 00 Sandefjord. Tlf.: 24 03 11 50 Larvik. Tlf.: 24 03 11 80

 n barneskole med et E dårlig mobberykte går utover nabolagets popularitet, og er noe en huskjøper tar med i vurderingen når budet for framtidens bolig skal legges inn. Les ukens leder side 2

juni 2012    uke 24    årgang 3

Når hver time teller

Gøy på landet Bli med på tur i Tønsberg kommune. Vi fant alt fra bondegårder til hemmelige perler.

kultur & samfunn Side 10-13

Hjerteknuseren Emily skulle egentlig ligget i mors mage nå. Men den lille jenta hadde det travelt med å komme til verden.

– Hver time telte og hadde mye å si. Jo lenger, jo bedre, minnes Tommy og Maja van Wallinga, om den dramatiske dagen i april.

side 29-31

kultur&samfunn Side 6–7

Veiåpningstapas Bli med på åpningsfesten sett fra kokkas side av rasteplassfesten. næring Side 32–33

VOLVO XC60

R-DESIGN OG VOLVO ON CALL R-DESIGN OG VOLVO ON CALL pakke:

VOLVO XC60 d4 AWD 163 HK Fra kr

564 800,-*

Velkommen til Stokke dagene 15.-16. juni Opptil

÷50%

nyE grunnkurs 2012 20. jan. (Få ledige plasser) Tønsberg - 10/8 10. aug. (Ledige plasser) Kypros - 17/8

på en rekke varer

VEILPRIS KR 55.400,-

KAMANJEPRIS KR 29.900,Holmestrand • Tønsberg • Sandefjord • Larvik www.bilservice.no

www.boreskolen.no Tlf.: 33 32 29 80

Taxi når DU trenger det! V ESTFOLD T AXI

334 20 200 Vi har biler stasjonert i Larvik, Stavern, Sandefjord, Kvelde, Lardal, Re, Holmestrand, Sande og Svelvik

www.vestfoldtaxi.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

2

kultur & samfunn

Medarbeidere i Vestfold Blad: Marianne Henriksen ansvarlig redaktør 919 16 029 marianne@vestfoldblad.no Caïssa Gjølberg journalist 413 71 614 caissa@vestfoldblad.no Per Poulsen KAM/forr.utvikler 918 19 210 per@vestfoldblad.no Joyce Christine Øksenholt fagansvarlig båt 918 13 340 joyce@vestfoldblad.no Per-Olav Leth mediekonsulent 918 16 012 pol@vestfoldblad.no rine Charlotte A. Olafsen T mediekonsulent 934 03 587 trine@vestfoldblad.no Fredrik Gullbrandsen mediekonsulent 920 70 090 fredrik@vestfoldblad.no Nina Kihle Svensen produksjonsansvarlig 909 30 590 nina@vestfoldblad.no Elise Landa Omsland grafisk designer 902 58 140 elise@vestfoldblad.no Arild Melsom grafisk designer 902 58 140 arild@vestfoldblad.no Sverre Aamodt ansv. utgiver/daglig leder 932 28 042 sverre@vestfoldblad.no

Ingen avis fra Vestfold Blad denne uken, eller vil du stanse avisen i ferien? Da kan du sende en mail til: vblad@norpost.no eller ring 33 46 20 00.

Trykk: Nordby Grafisk AS. Layout: Vestfold Blad.

Vestfold Blad arbeider etter Vær Varsomplakatens og Tekstreklame-plakatens regler for god presseskikk. Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du mener at du er rammet av urettmessig avisomtale. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf: 22 40 50 40, telefaks: 22 40 50 55 epost: pfu@np-nr.no.

GRØNN GLEDE: At Jan Otto Furuheim Johansen har hatt kreft i fem år. Han har enda ikke en sykedag å vise til på grunn av kreften.

Et godt liv med uhelbr For fem år siden fikk Jan Otto Furuheim Johansen uhelbredelig lymfekreft. Enda har han til gode å ta ut en sykedag.

I 2007 fikk Jan Otto diagnosen non-Hodgkin lymfom stadium fire. Bedre kjent som uhelbredelig lymfekreft i siste fase. Stokkemannen jobber til vanlig som kjølereparatør for Tine, og kan med god samvittighet skryte av at han enda ikke har tatt ut en sykedag på grunn av kreften.

Forskningsprosjekt Det startet med at Jan Otto hadde litt vondt i magen, og tok derfor etterhvert kontakt med lege. – Det viste seg dessverre at det var kreft. Jan Otto fikk behandling ved Radiumhospitalet i Oslo. Der var han med i et forskningsprosjekt som ble avsluttet i fjor.

– Jeg får et antistoff som skal dra ut og kapsle inn kreftcellene. Etter fire behandlinger var all kreften borte fra beinmargen. Det er jo helt fantastisk, forteller Jan Otto på en enkel måte. Han vet at behandlingen kun er midlertidig, kreften vil slå tilbake, men foreløpig har det funket og han har

Vestfold Blad beklager at det i forrige ukes avis stod FEIL TILBUD hos Euro Sko på Stokke! Tilbudet skal være ÷50% på noen utvalgte herre, dame og barnesko under Stokkedagene 15.-16. juni Se fullstendig annonse side 44 i denne utgaven.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

3

kultur & samfunn

Golf Grønn Glede Et initiativ fra Norges Golfforbund og norske golfklubber, i samarbeid med Kreftforeningen, Mental Helse Norge, Diabetesforbundet, Landsforeningen for Hjerte- og Lungesyke og forsikringsselskapet If. I varetar i dag en eller flere av følgende grupper: Fysisk funksjonshemmede, kreftrammede og pårørende, hjerte- og lungesyke, personer med psykiske helseproblemer, personer med rusproblemer, personer med diabetes, uføretrygdede, langtidssykemeldte og utsatt ungdom. Formålet er å gi deltakerne mulighet til å drive aktivitet etter egne forutsetninger, ønsker og behov, samtidig som det sosiale aspektet ivaretas. For mer informasjon se www.golfforbundet.no

Livsviktig halvtime: F ysisk aktivitet forebygger blant annet type 2 diabetes, hjerte-karsykdommer, muskel-skjelettplager og enkelte former for kreft. E ffekten av fysisk aktivitet i forhold til helse er godt dokumentert, men kun 20 % av den voksne befolkningen i Norge tilfredsstiller i dag anbefalingen om 30 minutter moderat fysisk aktivitet daglig. Kilde: Folkehelseinstituttet

Han og sønnene ble ”bitt” av golfbasillen og har i dag skaffet seg grønt kort og medlemskap ved Vestfold Golfklubb som ligger på Vear. Han forklarer at å spille ni hull holder for han, da han spiller rundt to ganger i uka. – Ni hull tilsvarer fire eller fem kilometer, og tar omtrent to timer. Jeg hadde en 18-hulls

var det flere som hadde med seg både kone og barn, og det sosiale var veldig hyggelig og motiverende, forteller Jan Otto. Ved golfbanen på Vear er det igjen startet opp Golf Grønn Glede. Ifølge Golfforbundet kan de aller fleste kan spille golf. Det er en idrett som man kan starte med tidlig eller sent i livet. Golfens handicapsystem gjør at nybegynnere og etablere spillere kan spille sammen. Daglig leder ved Vestfold Golfklubb, Knut Gran, forteller at oppstart var onsdag forrige uke, men det er ikke for sent for å bli med. På den første timen i forrige uke var det 19 deltakere som møtte opp. – Golf har helsemessige gevinster, det er sosialt, man er med på en aktivitet på tvers av alder, kjønn og sosiale lag, sier han. Gran opplyser om at egenandelen for kurset er liten, rundt 300 kroner. Da kan du også bruke golfbanen utenom treningstidene. I tillegg får du låne utstyr. – For de som blir med vil konsentrasjonen og oppmerksomheten bli på golfen. Da har man fri fra det man vanligvis tenker på, man får hjernero og bygger opp energi.

Jeg har ikke hatt noen bivirkninger, og jeg lever jo et normalt liv. Kreftpasient, Jan Otto Furuheim Johansen

bredelig kreft sluppet unna cellegift. – Jeg har ikke hatt noen bivirkninger, og jeg lever jo et normalt liv, sier Jan Otto fornøyd. Ett år etter at han fikk kreft tok han for eksempel lastebillappen. Jan Otto forklarer at selv om han nå blir mer sliten enn før, er livet veldig bra. – Man lærer seg til å jobbe annerledes, og man setter mer pris på ting.

Ble hekta – Jeg har ikke vært sykemeldt en dag på grunn av det, sier Jan Otto beskjedent. Vestfold Blad møter ham på Vestfold Golfklubb. I over ett år har han funnet både glede og trening ved golfbanen. Det begynte med at han ble invitert til å være med i golfturneringen ”Golf Grønn Glede” i fjor. Tiltaket er for personer som

Markiser Persienner Interiør

Garantiservice på Plasma/LCD og audio

Ma-fre 08-16 Torsdag 08-18

La din boLigdrøm bli virkelighet

Ring Lene på 959 79 005 eller Kjell på 465 05 521

Vårkollen Sandefjord. Be om prospekt www.dmt.no

www.scandic.no - Grønt nr.: 800 49 900

Nytt kurs

av ulike årsaker har særskilte behov, som for eksempel kreftrammede og deres pårørende, funksjonshemmede, personer med diabetes og hjerte- og lungesyke. Jan Otto bestemte seg for å prøve og tok samtidig med seg sine to sønner på 22- og 20 år. – Det var en ypperlig mulighet for å være sammen med sønnene mine, men det har også gitt meg god trening, forteller Jan Otto.

Munkegaten 3, 3126 Tønsberg Tlf: 33 30 19 30 www.mrtv.no post@mrtv.no

runde her om dagen, da ble jeg helt utslitt, ler han.

Sandefjord, Skolmar 36 Tlf 954 49 213 jennyh@hedalm-anebyhus.no www.hedalm-anebyhus.no Din boligdrøm – vår stolthet

I fjor deltok 14 deltakere med sine familie i golfturneringen ”Golf Grønn Glede” ved Vestfold Golfklubb. Jan Otto er ikke med i år, men han oppfordrer alle som er innunder målgruppen om å prøve. – Golf er virkelig noe jeg kan anbefale alle. Og det er ingen snobbeidrett. Golfen har gitt meg veldig mye. Det må bare prøves, sier Jan Otto. Han presiserer spesielt at golf er en glimrende aktivitet for kreftpasienter. – Det er ikke så tungt. I fjor

Støtt Foreningen for hjertesyke barn Hvert år fødes det mellom 500 og 600 barn med hjertefeil i Norge. Rundt 20 bor i Vestfold.

Støtt Foreningen for Hjertesyke barn i Vestfold:

Tekst: Caïssa Gjølberg caissa@vestfoldblad.no

SOMMERTILBUD!

Gratis montasje ved kjøp av terrassemarkise! Du finner oss hos MAXBO Ilebrekke, og i Sandefjord - Mosserødveien 44. Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00

Organisasjonsnummer er 984 023 170


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

4

kultur & samfunn

Her er final

Med rett til en god skolehverdag «Alle elevar i grunnskolar og vidaregåande skolar har rett til eit godt fysisk og psykososialt miljø som fremjar helse, trivsel og læring.” Slik lyder opplæringsloven §9a. En elevundersøkelse viser at 60.000 elever opplever at de blir mobbet i skolen. Halvparten av dem oppgir at de blir mobbet av voksne som arbeider i skolen. Dette peker avtroppende barneombud Reidar Hjermann på i en kronikk publisert i VG. «En elev kan risikere å bli alvorlig krenket i skolen gjennom mange år uten at noen setter makt bak kravet om straks å bedre elevens situasjon,” advarer Hjermann. «Det er når de voksne svikter, at skolen kan ødelegge en hel barndom» Han tar tak i et stort samfunnsproblem som de med ansvar for barna våre ikke greier å ta tak i. For erfaringen jeg og journalistene i Vestfold Blad har fra fortvilte foreldre vi har vært i kontakt med, er at når mobbeproblemet pekes på overfor skolene, pekes det tilbake på dem. ”Nei, vi har mobbefri skole vi”, sier rektoren og toer sine hender. For noe slikt skjer bare ikke ved hennes skole. ”Det er foreldrenes måte å takle barnet på som fører til problemene”, ”Det er kun du som klager på denne læreren” har svarene vært. En mor og hennes datter kunne fortelle at resultatet ble seks års skole strøket fra datterens kunnskapsbase. Redningen kom med ungdomsskole og ny lærer. Men fremtiden er usikker. Hun er fanget av kunnskapsmangel, mens læreren jobbet tiden sin ut. Kjell Horn, pedagog og faglitterær forfatter, med fartstid som både lærer, inspektør og rektor, ble intervjuet om mobbing av Vestfold Blad. Han fortalte at det ikke er uvanlig at familier ikke blir hørt ved samarbeidsproblemer mellom elev og lærer. Han opplevde selv å varsle oppover i sitt system om lærere som aldri burde ha jobbet i skolen. Han så på nært hold hvordan lærere ikke fungerte, og at dysfunksjonelle lærere blir beskyttet av systemet. ”De blir forflyttet innenfor kommuner, man får dem ikke ut av skolen, det er nesten umulig,” hevdet Horn.

I Vestfold, som i vårt langstrakte land for øvrig, er veien kort mellom skoler og nabolag, mellom skoler og arbeidsplasser. En barneskole med et dårlig mobberykte går utover nabolagets popularitet, og er noe en huskjøper tar med i vurderingen når budet for framtidens bolig skal legges inn. Regjeringen svikter alle elevene som hvert år blir mobbet i den norske skolen. Voksne oppfyller ikke handlingsplikten sin når de oppdager at barn blir mobbet. Kunnskapsministeren vår, Kristin Halvorsen, svarer Hjermann med å rose ham for å ha kommet så raskt på banen etter at han ble gitt oppdraget om å jobbe med mobbing i skolen. Etter at det ble bevilget 2,5 millioner kroner til dette. Videre at Barneombudet er styrket med i alt tre og en halv stilling for å spille en rolle mot mobbing. Elevene må få kunnskap om klagerett og rettigheter i mobbesaker, sier hun, og spiller ballen tilbake til ombudet.

Aqua, ”Barbie girl”: Ramnes-jenta Lene Nystøm kan gå helt til topps i kåringen. Barbie girl toppet hitlistene verden på slutten av 90-tallet. Med i bandet er også de tre danskene René Dif, Søren Rasted og Claus Norreen.

Det kaller jeg ansvarsfraskrivelse og mangel på å se de samfunnsmessige og de personlige konsekvensene av mobbing. Investeringen til Halvorsen i kampen mot mobbing høres ut som mynter i kassa for å kjøpe seg fri fra skyld. Rektorer og lærere har innført mobberegler, meglingsgrupper og kurset hverandre, elever og foreldre. For å hindre mobbing utført av elever, men ikke vært like bevisste på at den også kan utøves av en god kollega. Tallene viser at innsatsen ikke var nok. Målet om en mobbefri skole kan komme med bøter og en storebror som virkelig ser. Slik barneombudet tar til orde for med sitt utspill, dessverre uten en storebrors muskler og midler til handling, slik en kunnskapsminister har.

Lille Grethe, «Teddyen min»: Foruten om Jahn Teigen er Grethe Kausland regnet som en stor favoritt. Etter deltakelse i et radiooverført amatørkonkurranse i 1955 fikk “Lille Grethe” platekontrakt og debuterte med Teddyen min.

Marianne Henriksen, ansvarlig redaktør

Han mente etter å ha observert en stab på 30, at to til tre av dem burde blitt hjulpet over i en annen bransje. Både fordi de selv ikke fungerer og barna ikke fungerer med dem. Reidar Hjermann peker på at skolen ikke tar opplæringslovens paragraf på alvor, kanskje fordi det så å si ikke forekommer politianmeldelser. Han ber fylkesmannen ta tak, vurdere å bøtelegge skolene. Jeg forstår at politianmeldelser mot skolene uteblir. Ingen foreldre vil være problemforelderen, de vil sine barns beste. Å anmelde kan føre til enda større utestengelse og eskalering av problemene.

Creation, «Blue Sky»: Popduo fra Larvik bestående av Per Kristian Indrehus og Geir Olav Bøkestad. De to guttene – som blant fansen gikk for henholdsvis Muffe og Gækki dannet duoen i 1984 etter at bandet Drama ble oppløst.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

kultur & samfunn

du

r!

Du kan stemme en gang hver dag på Vestfold Blads og NRKs nettsider.

Vestfold-lå s t ne

Ti d e

alistene

5

b e st e m m e

Frosk, «Virvelstevet»: Var en norsk sang- og musikkgruppe fra Horten som var aktiv på 1970- og 1980-tallet. Medlemmer var Alf Henriksen (bildet), Tom Reksjø, Sissel Hagen, Lise Fjeldly, Sverre Husby, Roald Matsen, Anne Grethe Mårnes, Bjørn Mårnes, Astrid Reksjø og Inger Martinsen.

Louis Jacoby, «Hverdag»: Er en norsk trubadur fra Larvik. ”Hverdag” er Jacobys mest

Jahn Teigen, «Min første kjærlighet» og ”Optimist”: Mannen fra Tønsberg har hele to låter med i finalen, og for mange er han regnet som den store favoritten. FOTO: Vidar Ruud/ANB.

Linda Kvam, «Anything for love»: Har danket ut Bente Bøes “Kisses in the moonlight”,

Jørgen Dahl Moe, “Din egen vei”: Den desidert yngste som er med i finalen. Dahl Moe vant den norske finalen av Melodi Grand Prix jr. i 2009 med låta ”Din egen vei”.

Mimix, «Ola var fra Sandefjord»: Et danseband fra Vestfold som startet i 1972. Bandet bestod i begynnelsen av Marvin Hermansen (trommer/vokal), Alfred Håkonsen (saksofon/ klarinett/perkusjon/vokal), Tor Stokness (keyboards), Øyvind Eriksen (gitar) samt Bjørn Johannessen (bass/vokal). De oppnådde stor popularitet og anerkjennelse også hos våre naboer i øst. De solgte langt over 100.000 plater.

kjente vise og er blitt kåret til en av Norges nasjonalviser i Nitimen. Han har tidligere uttalt til Vestfold Blad at han synes konkurransen er skarp.

så var det Plumbo og ”Møkka-mann”, og tilslutt var det Odd Børretzen og Lars Martin Myhre med “Noen ganger er det allright” som måtte se seg slått ut av Kvam.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

6

kultur & samfunn

Lille Emily ble født i uke 28 og fikk brå og tøff start på livet. Her får den tulla som ikke var mer enn en kilo tung hjelp til å puste. Foto: privat

Tøffe tak på vei mo Lille Emily fikk en tøff start på livet, da hun kom til verden i 28. svangerskapsuke. Derfor måtte tulla bli en fighter. ”Hei. Vi har hatt en så fantastisk opplevelse av Sykehuset i Vestfold. Vår kjære Emily som ble født den 6. april med sine 1055 gram og 36 cm, er liten og skjør. Men her får vi så god hjelp av alle sykepleiere og leger. Overlegen på avdelingen er en av Norges beste leger. Emilys bråe start på livet, og hvor godt hun ble tatt i mot på sykehuset, fortjener å bli løftet fram.” Meldingen kom til redaktøren fra en tidligere kollega, kort tid etter at Emily så verdens lys for første gang. Men

selv om den lille jenta kun er noen dager gammel, har de nybakte foreldrene Maja og Tommy van Wallinga fått mye erfaring med helsevesenet. Og den vil de dele.

Ble passet på Det er slutten av mars, og våren er i emning. Maja og Tommy venter sitt første barn, og det er fremdeles rundt tre måneder til de skal bli foreldre. Maja skal på rutinekontroll hos jordmor, da det viser seg at ikke alt er som det skal. Derfor blir hun lagt til observasjon på Sykehuset i Vestfold i 27. svangerskapsuke. – De var usikre på om det var starten på en svangerskapsforgiftning. Legene var i hvert fall innom to ganger på hvert sitt skift, da sjekket de reflekser, overfølsomhet og blodtrykk, minnes Tommy. Maja blir dårligere og dårligere, og det blir tydelig at hun har svangerskapsforgiftning. Det blir

om å gjøre holde babyen i magen så lenge som mulig, men uten at det ble fare for Majas liv og helse.

gjør ting enklere. Det gjorde oss veldig trygge. Babyen i magen får også lungemodningssprøyter.

Kunnskap hjalp

Ble dårligere

– Hver time telte og hadde mye å si. Jo lenger, jo bedre. Vi fikk en omvisning på nyfødt intensiven og ble forberedt på at vi kom til å

Maja blir stadig dårligere, og overvåkes hele tiden. Hun har vann i kroppen, så mye at øynene er vanskelige å åpne. Hver time er viktig for barnet som er i magen. Jo lenger inne i mors liv, jo bedre. Hele tiden blir det vurdert om det er forsvarlig å holde babyen inne i magen. – Vi får hele tiden god informasjon om hvorfor ting skjer. Så blir Maja skikkelig dårlig. Hun har alle tegn til alvorlig svangerskapsforgiftning. Hodepine, høyt og blodtrykk, minnes Tommy. Gynekologen som har fulgt Maja og Tommy blir tilkalt. Hun har fri, men reiser til sykehuset likevel. –Jeg sto med en klut på pan-

Hver time telte og hadde mye å si. Jo lenger, jo bedre. få en for tidlig født unge. Det å få komme på avdelingen i forkant betød mye, forteller Tommy. Han er ikke bare begeistret over kompetansen de har på avdelingen, men også hvor godt foreldrene blir ivaretatt. – Vi fikk for eksempel vite at babyen ville gå ned i vekt, og informasjon om respirator. Bare det å vite slike ting i forkant

na til Maja, og det var kaos inne i rommet. Maja visker til og med til meg at hun ikke tror hun klarer mer, og jeg har aldri sett henne så dårlig før. Ewa (gynekologen red.amn) kommer etter 15 minutter. – Som en engel kommer hun inn i alt kaoset, legger Maja til. Fredag morgen, 6. april blir Emily født etter et hastekeisersnitt. – Vi hadde hørt på forhånd at det er vanlig at de ikke skriker, men i det hun kommer ut skriker hun. Det var et godt tegn, sier den nybakte pappaen stolt. Han var med under hele keisersnittet, siden Maja selv var våken.

850 gram Den lille jenta så dagens lys etter 28 uker i mors liv. Et fullgått svangerskap er 40 uker. Litt over én kilo tung (1055), og 36 centimeter lengde målte den lille hjerteknuseren. Men hun raste Emily kjapt ned i vekt, noe


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

7

kultur & samfunn

Alle barn som blir født fortidig får tett oppfølging enten på sitt lokale sykehuset eller ved Rikshospitalet. Der blir barna nøye overvåket hele døgnet. Foto: privat

Emily vokser og vokser. Hjerteknuseren vil antagelig ligge tre måneder etter i utvikling, fordi hun er tre måneder for tidlig født. Foto: privat

Svangerskapsforgiftning O mtrent 5 % av alle gravide utvikler tilstanden, og den er vanligst hos førstegangsfødende. Svangerskapsforgiftning er en av de viktigste grunnene til at gravide går til regelmessige svangerskapskontroller. Symptomene opptrer etter 20. svangerskapsuke. Du kan få hevelser og gå opp i vekt mer enn forventet. Mange merker få plager. Ved legeundersøkelse kan legen påvise at blodtrykket har steget i forhold til tidligere målinger, og det er kommet proteiner i urinen. Du har svangerskapsforgiftning hvis det er proteiner (eggehvitestoffer) i urinen (mer enn bare proteinspor) og blodtrykket er over 140/90 mmHg. Svangerskapsforgiftning kan forverre seg raskt. Hodepine, synsforstyrrelser, smerter øverst i magen, kvalme og uro er alarmerende symptomer og tyder på truende svangerskapskramper. Maja og Tommy van Wallinga synes det har vært tøft til tider, men oppholdet de har hatt på sykehuset har utelukkende vært positivt. Foto: Caïssa Gjølberg

Kilde: Lommelegen.no

mot livet foreldrene var forberedt på. På det letteste var hun bare 850 gram. – Hun hadde en del vann i lungene, og fikk etter hvert et større og større oksygenbehov. Men vi følte oss trygge. Blir det tatt en avgjørelse diskuterer legen alltid med flere. Alt som blir gjort er nøye vurdert. For Maja, som selv var innlagt etter keisersnittet og svangerskapsforgiftningen, blir det en annerledes start på mammarollen. – Jeg måtte spørre - hva er sjansene for at det ikke går bra? – Akkurat nå ser det ut til at det er gode sjanser for at hun overlever, får Maja til svar. – Jeg husker ikke så mye fra den dagen, sier Maja.

Sykehuset ble et hjem Den lille familien har tilbragt mange uker i fjerde etasje på Sykehuset i Vestfold. Et av avdelingens fem familierom har vært Maja og Tommys hjem i omtrent ti uker.

– Plutselig hadde det gått en uke uten at vi hadde vært utenfor døra på sykehuset. Da fant vi ut at det var lurt å ta en spasertur hver dag for å få frisk luft, ler de to. Vestfold Blad besøker den lille familien i begynnelsen av juni. Emily bor fremdeles på ”kuvøserommet”, men får lov til å ta en liten tur over gangen til foreldrenes rom, for noen bilder. – Dette er andre gangen vi tar henne med hit, forklarer de når foreldrene stolt viser fram den lille tulla.

Vokser til liv – Se så stor hun er, sier Tommy. For ham er en babyen på 2620 gram stor. Dobbel så stor som det hun var da hun ble født. – Vi er så positivt overrasket over hele opplevelsen. Alt er så proft her, alle jobber sammen, og man ser at systemet fungerer, sier Maja. – Jeg følte aldri hun var i livsfare, selv om det var kritisk

og hun kunne ha dødd. Det gikk aldri opp for meg hvor alvorlig det var før etterpå, sier Tommy.

opp og hjulpet dem med å få alt på plass. Hjemme i Sande står nå barnerommet klart.

Mange høydepunkt

En god opplevelse

De forteller om første gang de kunne holde datteren og da hun kunne flyttes fra lukket til åpen kuvøse, før vanlig nyfødtseng. – Det har vært mange høyde-

Historien om Emilys start på livet er dramatisk, men det har vært en bra opplevelse for Maja og Tommy. – Det er tøft å se den lille kroppen. At det er hardt og vanskelig er en del av det, men det er godt og trygt å få en fortidligfødt baby, fordi leger og sykepleiere har vært så positive hele tiden. Avdelingene seg i mellom snakker sammen, sier Tommy. De har fått vite at de snart kan dra hjem. Emily må bare bli kvitt det siste behovet for oksygen, og så må hun klare å spise selv. Til nå er det meste av næringen tilført gjennom sonde. – Vi er ikke lei av å være her, men vi gleder oss selvsagt til å reise hjem.

Vi er så positivt overrasket over hele opplevelsen. punkter underveis. De forteller om rommet der bilder av fortidligfødte barn som ett- og to-åringer henger på veggen. – Det er styrkende å se og leses historier fra familier som har vært her før. Det er vanskelig å forestille seg at de blir store, sier Maja og Tommy. Vogna og bilsetet står fremdeles ubrukt på sykehusrommet. Familie og venner har stilt

Etter at Vestfold Blad besøkte familien van Wallinga på sykehuset fikk vi denne meldingen: Vi skal hjem i morgen! Vi kommer til å bli tettere fulgt opp av helsestasjonen og får hjemmebesøk. Men alt er bra!

Tekst: Caïssa Gjølberg caissa@vestfoldblad.no

viktige datoer Emily van Wallinga  Født: 6. april 2012  Termin: 27. juni 2012  Flyttet i seng: 10. mai 2012  Fikk reise hjem: 7. juni

Les om livet på nyfødtintensiv på neste side!


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

8

kultur & samfunn

– ALLE LIKE VIKTIGE: Lene Kristiansen, Gerd Skram Johansen, Tove Damsgaard, Tone Bredesen, Randi Mobråthen og Alf Meberg jobber alle med nyfødte barn. FOTO: Privat.

– Alle er like viktige Ved Sykehuset i Vestfold er rundt 250 barn innlagt ved Nyfødt intensiv i året. – Det er omtrent 10 prosent av alle nyfødte, sier seksjonsoverlege ved Nyfødt intensiv, Alf Meberg. – Stort sett er det mellom 5 og 10 barn her, men vi har vært opp mot 20 barn på en gang, fortsetter Meberg. Alle de nyfødte barna som har en vanskelig start på livet kommer til avdelingen Meberg leder. Premature barn er den største gruppen, men barn med medfødte misdannelser, alvorlige funksjonshemninger og andre problemer står Nyfødt intensiv klare til å ta i mot.

Barn født i uke 23 På Sykehuset i Vestfold tas det i mot for tidlig fødte barn helt ned i uke 28. – De som er født før det prøver vi å få til Rikshospitalet. Hvis moren viser tegn til tidlig fødsel transporteres hun med ambulanse til Oslo, slik at hun kan føde der. Men hvis det er fare for at fødselen kan skje under transport tar vi i mot her. Vi kan ta hånd om barn født helt ned i uke 23. Det har vi gjort, og det har gått bra i de tilfellene, sier Meberg. Han forteller at uke 23 er den

magiske grensen for at barnet skal kunne overleve. – Da er det risiko for skader og at det vil påvirke utviklingen videre. Han forklarer at barnet har maksimalt fokus med en gang, og overvåkes nøye. – Det er viktig å bringe inn foreldrene, gi dem god informasjon og samarbeide tett. Avdelingen er utstyrt med fem foreldre-rom, slik at de kan bo i nærheten av barnet. – Det er vi veldig stolte av. Ettersom ukene går, og barnet blir mer stabilt, får foreldrene mer og mer ansvar, sier Meberg.

sjonssjef for Nyfødt intensiv. – Er det ofte du blir tilkalt til sykehuset uten å være på vakt?

kompetanse. Ingen leger sier nei hvis man blir spurt om å gi råd og veiledning, forklarer Meberg. Meberg brenner for de nyfødte barna, og har viet 30 år av sitt liv til nyfødte barn. Snart henger han av seg den hvite frakken og stetoskopet, og trer inn i en pensjonisttilværelse. – Ja, den tiden har kommet nå. Det er ikke lett å slippe et fag

Vi tar hånd om barn født helt ned i uke 23. – Vi har stadig fått bedre arbeidsvilkår. I ekstreme tilfeller kan man få en telefon på natta, men det gjelder alle med spesial-

som har vært en vesentlig del av mitt liv så lenge. Det har krevd maksimalt av meg, nå skal jeg orientere meg mot andre verdier, sier Meberg. Han gleder seg nå til å få mer fritid, som han skal tilbringe med kona. 31. juli er siste arbeidsdag for Alf Meberg. Tekst: Caïssa Gjølberg caissa@vestfoldblad.no

Alle like viktige Overlegen roser hele sykehuset som sammen gjør at de nyfødte barna kan få et godt liv selv om de har en vanskelig start på livet. – Alle er like viktige. Pleieren som står ved kuvøsen døgnet rundt. Sekretærer, røntgen, laboratoriet og rengjøring – alle er en uvurderlig hjelp. Mange yter service for disse barna, og det er viktig. Vi er et team. Han presiserer at på Nyfødt intensiv jobbes det virkelig i team. – Jeg er takknemlig for at jeg har kunnet jobbe med noe så meningsfylt, understreker seksjonsoverlegen.

Mot nye verdier I elleve år var han sjef for hele barnesenteret, før han ble sek-

Seksjonsoverlege ved Nyfødt intensiv, Alf Meberg, brenner for barna. Etter å ha jobbet med nyfødte barn i 30 år, vil han i slutten av juli gå over til å være pensjonist. FOTO: Privat.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

Tid for Tønsbergdagen. rom for naTTåpenT. FØLG OSS PÅ FACEBOOK • WWW.FARMANDSTREDET.NO

foto: Geir Mogen

NattåpeNt 14.06 til 24

9

tiBe DRaMMeN

HUSK

annonser


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

10

kultur & samfunn

På tur i Vestfold:

Vestfold Blad besøker alle kommunene vi kommer ut i denne sommeren, og andre kommune ut er Tønsberg kommune.

Forbi jettegryter og

En bred, fin sti omkranset av løvtrær har fått navnet Kjærlighetsstien. I sterk kontrast til det harde arbeidet som en gang ble utført i myra rett ved. Jettegryten ble gravd ut av grus og stein den gang fjellet lå på havets bunn. ALLE FOTO: Erlend Larsen.

Flere turmuligheter i Tønsberg: • Jarlsberg Hovedgård er på et vis sen-

trum for Grevestien, selv om stien ikke passerer de private områdene rundt gården. Stien er stort sett lagt på Jarlsberg Hovedgårds grunn, og passerer blant annet Ilene naturreservat.

• Signalen er med sine 145 meter over havet Tønsbergs høyeste topp.

• Kyststien strekker seg fra Husøy i sør

til Åsgårdstrand i nord. Dette er en flott tur hvor man kan gå med en fot i vannkanten så og si hele strekningen.

• Oseberg-runden går forbi historiske steder og gjennom flott kulturland- skap.

Man kan velge å sykle eller gå Grevestien.

Grevestien går gjennom Nordbyen; en skjult perle rett ved Tønsberg sentrum.

På Ringshaug finner vi en av fylkets flotteste strender.

Turen over Storemyr, mellom Åsgårdstrandveien og Røråsveien. Kart: ©Nordeca AS.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

11

kultur & samfunn

Her vil du få lese om hva innbyggerne i kommunen setter pris på, og få gode turtips til dagsturer i sommer.

og kulturlandskap En jettegryte er det mest fascinerende man kan se på turen over Storemyr i Tønsberg. Vanligvis er jettegrytene gravd ned i fjellet. Denne gryta er gravd horisontalt inn i fjellet – som en liten hule. Turen er lett å gå gjennom spennende landskap, over fine stier og veier i lun natur. Tønsberg kommune har sammen med Sem grunneierlag, Tønsberg og Omegn Turistforening, Tunsberg Historielag og Fylkesmannen i Vestfold etablert en rekke kulturstier. Det er laget små foldere med løypeinformasjon og kart over hver tur, og løypene er godt skiltet. Tilretteleggingen av turene har høy kvalitet, og er et forbilde for fylkets øvrige kommuner! Stiene er godt tilrettelagt, opparbeidet og merket. Folderen er informativ, og inneholder et kart som stemmer godt overens med stier og skilt. Dette er ingen selvfølge! Vi har gått turer andre steder hvor man lett

kan gå seg bort.

På havets bunn Turen begynner fra Slagen Idrettspark, og følger Studsrødveien et lite stykke, før den går inn til venstre. Vi kommer inn på lysløypa, og kommer etter hvert til et løypekryss. Her er det skiltet en avstikker til en jettegryte. Det er bare 150 meter å gå dit, og det som møter en er nokså fascinerende: Jettegryten er gravd rett inn i fjellsiden. Gryta er ikke så vid i åpningen, men den er nokså dyp. Jettegryta ble gravd ut den gang fjellet lå på havets bunn. Virvler i sjøen dro med seg grus og stein som langsomt gravde ut hullet. På høyre side av denne gryta finner vi en mindre jette-

gryte som er formet som et vaskevannsfat.

Torvskjæring Turen passerer over Storemyr. Stien ligger høyere enn myra, og er dermed tørr og fin å gå på. En gang var dette arbeidsplassen til folk som skar ut torv til brensel. Saltverket på Vallø hadde etter 40 års drift brukt så mye trevirke til brensel at de måtte ty til torv. I perioden fra 1775 til 1814 ble det levert 77.000 lass torv herfra. Etter at Saltverket var nedlagt hentet Vallø Glasverk torv til brensel. I perioder arbeidet 30 mann med torvskjæring i myra. Torv ble også brukt til å strø i stall og fjøs.

Kjærlighetsstien, i rak motsetning til det harde arbeidet som en gang ble utført her. Ved Børønningen følger stien en gammel fegate. På hver side av den gamle veien er det lagt opp steingjerder som ledet folk og fe. Fegatene var vanlige før, men er ikke lenger så vanlige å se. Turen går igjennom lettkupert kulturlandskap. Underlaget er jevnt og fint, og burde være fremkommelig for alle. Løypa er snaut syv kilometer lang, og lar seg gjennomføre på halvannen time.

Om turen:  Vanskelighetsgrad: Lett.  Lengde på turen: 7 km.  P-plasser: Tuftaveien 7, Tønsberg.

Kjærlighetsstien Ute i myra går stien rett og fin. Kronene til løvtrærne henger over den brede stien, og skaper en naturlig portal – eller tunell. Stien har naturligvis fått navnet

Ført i pennen av Erlend Larsen

”Med den MOBILE TAB løsningen fra Itum har hverdagen blitt mye enklere. – Nå har vi alt på Tab’en.” Thomas og Cecilie Løberg – smartere løsninger

• IT

Drift, vedlikehold, sikkerhet, overvåking og bacup.

• Telecom

Mobile løsninger, sentralbord og konferanse.

• Digital Signage Reklame og informasjons skjermer.

• Web

Design og utvikling.

Vi leverer Tab og iPad med mobilt bredbånd fra og

www.itum-skagerak.no

for kontakt med oss

Tlf: 33 45 00 45

Itum er medlem av

10årsJUBILEUM


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

12

kultur & samfunn

Nyter landlivet i Norges Vi lot oss friste til å besøke Rannveigs Gårdsbarnehage, der harde leker er byttet ut med hester og geiter. For fylkets hovedstad har også mye landliv å by på. – Hva har vi lært om i dag? spør Rannveig Grorud. Solbrune hender stikker opp i været, men en har problemer med å vente. – Vikinger, roper han triumferende ut. – Og de hadde vikinghatt og drev med kriging, legger en annen til. – Også hadde de en vikingdo som de måtte bygge et gjerde rundt, sier ei samtidig som hun ler. – Hvorfor måtte de ha gjerde rundt da? Spør Rannveig igjen. – For hvis ikke kom grisene og spiste det. – Æsj! – Og de hadde ikke dopapir, sier en sjokkert. – Æsj! Førskolegruppa i Rannveigs gårdsbarnehage er akkurat ferdige med samtalen i Smia da Vestfold Blad kommer på besøk. Barnehagen er Tønsberg kommunes andre gårdsbarnehage.

By og landbruk I bykommunen Tønsberg har de mer å by på enn kaféer, Nytt Osebergsskip og uteliv. Tønsberg er jo også en landbrukskommune.

Viking og Fia er barnehagens to geiter. Lotte og Siri synes det er gøy å kose med dyra.

Det er ikke bare bare å klatre opp på halmballene. Med litt hjelp går de kanskje?


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

13

kultur & samfunn

eldste by Av totalt 106.320 dekar er 41.980 dekar dekket av produktiv jord og 31.035 dekar med skog. Det vil si rundt 70 prosent av kommunen. – De klimatiske forholdene i kommunen er av de beste i landet, og på arealene produseres det matkorn, frø, potet, grønnsaker, frukt og bær, skriver kommunen på sine nettsider. Her kommer det fram at det er rundt 119 aktive gårdbrukere i kommunen, hvorav 35 driver med husdyrproduksjon.

Stell og kos De 36 barna i barnehagen på Sem har litt av hvert de kan finne på. Med 250 mål er det på ingen måte plassmangel. Hester,

lig barnehage og den hun går i. For barnehagen er nemlig også Rannveig og hennes families hjem. Men noen ting er det samme i alle barnehager: – Også nusser vi litt, betror en smilende jente oss.

Stor frihet Rannveig forteller at det legges stor vekt på sikkerhet i barnehagen. – Vi må ha trygge dyr. Det vil si at dyra må komme til oss når de er små slik at de kan bli vant til barna, sier hun. En annen ting som er viktig er klare og tydelige regler. – En regel er en regel. Det er for eksempel ikke lov å løfte kattene, og det vet alle barna. Da kunne katten blitt utrygg og sky hvis alle barna hele tiden skulle bære rundt på den. Det samme gjelder kaninene som står inne i barnehagen, de får lov å lukke opp buret for å legge inn gress, men ikke løfte ut. Det respekterer alle. Rannveig mener det er store fordeler med en gårdsbarnehage. – Vi leker ikke bare sammen, vi jobber sammen. Barna er med på å sette løk, plante blomster og får følge prosessen fra vi sår frø til vi høster. I Rannveigs Gårdsbarnehage er de mest mulig ute. – Vi er glad i å være ute. Ungene blir gode på fysiske aktiviteter, og om vinteren lager vi skiløype på jordet. Da kan de eldste barna gå ut selv. Vi har større frihet. Vi kan bygge vår egen hytte på vår egen eiendom.

Før hadde barnehagen to duer, men i vinter fløy den ene ut i den store verden. Ole Guttorm (5) og Marcus (3) får lov til å klappe, med hjelp fra Rannveig Grorud.

Det beste er å leke i stallen og måke for hestene. Det må man gjøre så det ikke er så mye bæsj i stallen. Elvira (5)

ender, høner, kaniner og geiter er en del av hverdagen til barna. – Og en due. Det var egentlig to, men den ene fløy avgårde. Barna er med på stell av dyrene, og ifølge Elvira (5) er det å måke for hesten det beste hun kan gjøre. – Det beste er å leke i stallen og måke for hestene. Det må man gjøre så det ikke er så mye bæsj i stallen, forklarer hun. Mens Sindre er ikke så opptatt av dyra. – Jeg liker best fotball. – Jeg synes det beste er å kose med dyra, sier Lotte. Hver morgen baker barna brød som de skal spise den dagen. – Også bor det noen i barnehagen, sier Siri når hun blir spurt om forskjellen fra en van-

Hestene på gården er veldig populære.

Tekst og foto: Caïssa Gjølberg caissa@vestfoldblad.no

Tønsberg

Rikke og Tanja (begge 15) har arbeidsuke i RannveigsGårdsbarnehage. – Vi har fått veldig mye ut av det. Her er de alltid ute og i aktivitet, sier de to. Rikke har selv gått i barnehagen da hun var liten og synes det er spesielt gøy å være tilbake.

Tønsberg ble grunnlagt i 871 og var eneste by i Vestfold fram til 1671. Tønsberg er i dag, inkludert omland, Norges 9. største by. I dag er byen et livskraftig og kulturelt sentrum for nesten 90 000 mennesker. Tønsberg er en av bykommunene i Norge som vokser raskest. Kommunens driftsbudsjett for 2011 er på ca 1.7 milliarder kroner. Innbyggertall 1.januar 2012: 40.558. Befolkningstilvekst 2011: 523. Tønsberg kommune grenser til Nøtterøy i syd, Stokke og Re i vest og Horten kommuner i vest og nord. Kommunens areal er 106 kvadratkilometer. Det er 55 km kystlinje. Mange km er varig sikret gjennom offentlig eierskap. Dyrkbar mark: 40 % Utnyttet til utbyggingsformål: 22 kvadratkilometer. Skog- og landbruksarealer: 72 kvadratkilometer. Bebodde øyer: Husøy (broforbindelse via Nøtterøy ) og Torgersøya. Parker og idrettsanlegg utgjør 1260 dekar.

Jentene syne det er gøy og klappe, kose og gi mat til hestene. Men det er ikke mulig å ri på dem.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

14

kultur & samfunn

s

mmerpraten

med Heine Totland

En notorisk nakenbader Heine Totland satser på at storbandkonserten med Sandefjord Storband vil bli en sommertradisjon. Men pass opp i sommer, han er ifølge ham selv en notorisk nakenbader. Hva er dine planer for sommeren? – Jeg skal turnere en del, mest med Buddy Holly-bandet mitt. Men også storbandkonserter i Sandefjord og på Dei Nordnorske Festspill i Harstad. Jeg skal lede Allsang på Grensen med Frøken Moholt og feriere litt. Det blir en herlig blanding av jobb og moro. Har aldri helt skjønt forskjellen uansett.


Hva gir deg den virkelige gode feriefølelsen? – Sol, grill, bading, kald kvitvin, og masse tid. Altså det vanlige. Er enkel sånn.

Tenker du på jobb når du først har tatt ferie? – Ja, det hender. Når jeg slapper av ei stund, begynner hjernen min å gå på høygir. Da får jeg mine beste ideer. Eller midt på natta. Jeg elsker yrket mitt, og dermed er det ingen fiende heller. 


Hvor tilbringer du helst en varm sommerdag? – Det må jo bli Sandefjord. Men jeg skal være ærlig, og si at det kunne like gjerne vært Bømlo. Begge disse plassene knytter jeg nært til sommerfølelsen. 


Favorittmat på sommeren? – Skalldyr. Uslåelig når det klaffer.


Din sommerlåt nummer en? – S’Wonderful med Joao Gilberto.


Hvilke planer har du for hver sommer som du aldri får gjort? – Jeg vil lære og like å jogge. Jeg jogger masse om sommeren, egentlig jogger jeg mye ellers i året og. Men jeg hater hvert minutt av det.


Ditt beste sommerminne? – Sommeren 1997 i Sandefjord, da Erle var nyfødt. Mine store musikalroller i Jesus Christ Superstar (Som både Jesus og Judas!), Chess. Og mange av andre. Ikke alle minnene tåler dagens lys. 


Ditt verste sommerminne?
 – Sommeren i Sandefjord da det kun var 3 båter i St.Hansbåtkortesjen, det regnet hunder og katter, og alle sydenturer var utsolgt. 


Hva er høstens planer?
 – Turnere, et liv jeg elsker. Og så skal jeg Norge rundt igjen med hedersmannen Arne Hjeltnes og lage Det Norske Måltid. For en fest det blir. Jeg er svært heldig, men fanden som jeg jobber for det.


Hva gjør du ti år frem i tid?
 Turnerer og lager Det Norske Måltid kanskje? Og leder Allsang på Grenesen med Frøken Moholt?

Snekke eller hurtiggående båt? 
 – Begge deler! 


Bade naken eller med badeklær?
 – Jeg er en notorisk nakenbader. Og ikke særlig sjenert. Skandale.


En sluttkommentar til Vestfolds befolkning?
 – Fortsett å være herlige folk. Og slikt sett fortjener dere å smykke dere med Norges rivierarykte. Og kom på storbandkonserten med Sandefjord Storband og meg selv 16. juni. For det skal forhåpentligvis bli en sommertradisjon. Det er jo så moro. Og vær stolt over Sandefjord Storband og Hans Mathisen. Det er skikkelig bra greier.

STORBANDSKONSERT: Heine Totland synger med Sandefjord Storband 16. juni, og gleder seg i den anledning også over et gjensyn med det unge sangtalentet Lise Mæland.


annonser 15

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

Nytt hagesenter på pindsle! Kjempeutvalg av hagemøbler! Lavpris på blomster planter Vi åpner dørene iogdag kl. 10.00

ST E-Før RSaTNEN FØM NøN lla! lm MtiA

En mengde varer på tilbud hele helgen, eller så langt beholdningen rekker!

Øvrige tilbud:

• Plantejord 5stk 200,5 stk Dekkbark 5stk 200,-200,••Plantejord staude 3 pk 25,••Saxifraga Alle hagemøbelputer -70%

½ pris på utekrukker 100,••Vindrueplanter Pyntepotter 120,••6½pkpris på alt av kurv varer • Dekkbark 5 stk. 200,- • Hageputer .............

.........

............

Pelargonia Nå ½ pris kun 3.495,-

Ord. pris 59,pr. stk

....................

...........

....................

÷50-70%

Pr.sNtåkkun

2999,-8,-

Thuja

Brabant 50-60 cm

kr

Flott hjørnesofa

3 stk

Paviljonger

Nå kun

90,3x3m kun 2.9 90,3x4m kun 3.9

Snerten gruppe

2 seter + bord + 2 stoler i kunstrotting Her er det ingen skruing, kommer ferdig montert Ord pris kr 6.990,-

til mølla!

9.990,-

5 stk

100,-

i brun kunstrotting med bord i spisehøyde Ord. pris kr 14.990,-

100,-

Ink. myggnett og sidevegger, fås i grått og beige

Nå kun Ord. pris fra 49,- til 69,- kpr. .990,r 9stk.

Margeritter

Nå kun

kr 16.990,-

Partytelt 3x3 meter

sammenleggbart. Uten vegger. Ord Flott1990,gruppe i kunstrotting Kraftig gruppe men god sittekomort. Ord. pris kr 19.990,-

Cafesett

Ord. pris kr 1.490,-

Nå kun

kr 9.990,Hortensia

2 stk

3 stk

i sort kunstrotting med 6 stoler.

250,-

,0 0 1 Ville de Paris

500,-

Ord. pris 250,- pr. stk. i 5 ltr. potte

Ord. pris 69,- pr. stk.

Hjørnesofa

med god plass i kunstrotting Ord. pris kr 14.990,-

2 stk kun

250,-

9990,-

i brun kunstrotting med bord i spisehøyde Hagehortensia

Gassgrill

med 2 brennere

Nå kun

kr 9.990,-

I sort kunstrotting med grå puter. God sittekomfort. Ord. pris 14.990,-

Sosial sofagruppe

Hjørnesofa

Rundt bord (160cm) Ord. pris kr 14.990,-

romantisk hagebenk Ord. pris

4stk kun1490,-

1490,-100,-

250,-

Margeritter - Ord. pris 39,-

Du finner oss i Expertbygget på Pindsle: Nygårdsveien 88, Sandefjord Telefon 911 57 827 Mandag til fredag 10-20 Lørdag 10-18 · Søndag 11-18


16

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

Det skjer i Vestfold bli rik på opplevelser i Vestfold i TIDen som kommer! Åsgårdstrand Aldergrense 18 år 16 juni kl 21.00

Musikk Larvik Borgermusikk

15 søndagsmorgener fremover vil den klassiske sekstetten spille sine kjente toner i Bøkeskogen.

Orgelmatiné

Tønsberg domkirke 13.juni og 20.juni kl. 12.00

Sanger over havet - en sommerkonsert Sem kirke, Tønsberg 14.juni kl. 19.00

Eksklusiv konsert med det kritikerroste bandet på Loftsrud Gård, Nøtterøy. For mer informasjon, sjekk ut www.kulthus.no eller www. highasakite.no fredag 15.juni

Sie Gubba

Utekonsert med det norske countryrockbandet Sie gubba, på sletta mellom Gylnarheim og SPAR butikken i Kvelde. Arr: Kvelde ungdomslag. Fredag 15.juni kl. 20:00

Morten Abel

Morten Abel m/band holder konsert i ”Munchparken” i Åsgårdstrand fredag 15. juni kl.20.30.

Per Borthen Swing Departement Ltd. SandefjordJazz. Dette blir gjenhør – og nå gjensyn - med vel 40 år med herlig swingjazz. James Clark 16.juni kl.13.30.-16.00

Heine Totland og Sandefjord Storband Konsert på Park Hotel - gjesteartist: Lise Mæland Mer info: Konsertkameratene, Facebook, Hjertnes.no 16 juni Kom i sommerstemning med Tønsberg Janitsjarkorps. Kulturhaven, Nedre Langgt.50 16.juni kl. 15.00

Slade

spiller på Naustet Pub

Ekstrakonsert i domkirken, som er avskjedskonserten med vår eminente dirigent og kunstneriske leder, kantor Brit Karin Wetteland. lørdag 17.juni

Konsert Tønsberg Domkor Tønsberg Domkirke Søndag 17.juni kl. 20.00.

Swingletts miniturne

Highasakite

Parkkonsert

Tønsberg domkor

Holmestrand kulturfestival 18.00 Fiskebrygga 18.45 Bilbjørn 19.30 Holmestrand kirke (Y-kirka) 20.15 Ødegårdbua De tre første konsertene er gratiskonserter. Til konserten på Ødegårdbua er det et enkelt måltid inkludert i inngangsbilletten. 21. juni

Hanne og Tre Tenorer med Tunklang Vokalensemble ”Ta meg til havet” Et storslått og hjertevarmt sommershow Premiere Bølgen Kulturhus 4. Juli

Utstillinger For åpningstider etc., henstiller vi leserne om å kontakte den enkelte utstiller - og utstillerne om å oppgi generelle åpingstider eller nettsider for informasjon.

Kjente verker av Knut Steen i bronse og i marmor

Verk, Larvik

Fabulerende fotocollager av Katja C.R. Aarflot Galleri Perlen, Larvik

Maleriutstilling Mølla, Melsomvik

Tekstilmalerier

Galleri Perlen, Storgata 48, Larvik

Galleri Fossnes

Stokke hver søndag fra 12-16.

GALLERI BUA

Av Kari Ulleberg, Hilde Skaffloth, Laila Heggedal og Grethe Flannum Eidsfoss 25. mai - 30. august Kl. 12.00 - 18.00 i helgene

Sophia Mustad - veggtepper Galleri Perlen, Larvik 7.6 - 8.6 og 9.6 kl. 12.00

Fargerike betraktninger

Ingvill Solberg viser maleri, tegninger og grafikk. Atelier Anden Etage, Fritzøe

CROQUIS

Drop in. Alle tegneglade velkommen. Hver tirsdag. Vekslende modeller. Tirsdager kl. 18.30 Atelier Anden Etage, Hammerdalen, Fritzøe Verk, Larvik

Den blå timen

med dialog, sosial kontakt og tid for ettertanke. Hubro Litteraturhus og kafe i Sandefjord. Søndager kl 14.00

Fortellerkveld

Galleri Galleberg Hortensveien 231 3157 Barkåker

Sophia Mustad - veggtepper Galleri Perlen, Larvik 14. - 16.juni kl. 12.00

Italo Moro «norwegian pain things»

Kjell Nupen

Galleri Tone

Holt Gård, Undrumsdal Hver søndag kl. 13.00

Nobody: Love over Hate Street Art Propaganda

Kunstutstilling

Bakgården, Sandefjord

Åpen Gård med enkel kafe

Filosofisk Hjørne

Kongensgate 37, Sandefjord

Fotoutstilling Positive opplevelser

Diverse

Malerier av Idun Slevikmoen Holmestrand Åpning 16.juni kl.12 16.-17.og 23.-24.juni kl.12-16

Kunstnerens formidler også selv: Formidlingsforedrag av maleriet med tittelen «Return to burn». Et verk hvor inspirasjons-kilden er boken «Inbjudan till de våghalsiga» av den unge forfatteren Dorothée Elmiger. Galleri Bølgen, Larvik. Torsdag 14. juni kl 19.00 Omvisning for et kunstinteressert publikum, Galleri Bølgen, Larvik. Søndag 17. juni kl 14.00

Midtåsen skulpturpaviljong Midtåsveien 2 Hver dag kl 10.00- 19.00

Mathisen og Petter Wettre gir en minikonsert. Sandefjord Kunstforening 16. juni kl 14.00 Samme sted blir det arrangert grafikkurs inspirert av Nupens grafikk for barn og unge i sommer, uke 26 og 27. Info: www.sandefjord.kunstforening.net

Kjell Nupens utstilling åpnes av Øivind Storm Bjerke, professor i kunsthistorie. Musikerne Hans

i Tønsberg og Nøtterøy bibliotek har tatt sommerferie, og er i gang i igjen 7. september. På denne åpne fortellerkvelden, som forøvrig er den siste før sommeren, er det anledning for publikum til å fortelle en historie eller to eller tre. Er det flott vær, setter vi oss ut i nydelige omgivelser. Fortellerverten, Marit Evensen har også noen fortellinger. Glasshuset i Ødekjære Onsdag 13.juni kl. 19.00

Nordisk A-Ford treff

Det vil være mange flotte A-Ford biler å beskue for publikum Verftet i Stavern Lørdag 16.juni

ØKOFESTIVALEN I SANDE

Årets tema spiller på det ”eventyrlige”. De besøkende får møte prinsessa, de syv bøndene og heksa. Det blir et stort økomarked, varierte barneaktiviteter og underholdning i tillegg til en opplevelsesrik matservering. Detaljert program: www.okofestivalen.no 17. - 19. august 2012‫‏‬

Åsgårdstrandsdagene

«Stjerner i sikte» for barn/unge på lørdag,, tivoli, korbesøk, kunstnere og ulike utstillere med boder, servering av mat og mye mer. Morten Abel i Munchparken. Årets unge ”oppvarmere” er: Marte Røyeng, Ida Sofie Arnhus og Hanif Kawousi. I tillegg arrangeres Åsgårdstrand Water Games. mer info: www.aasgaardstrandsdagene.no/ 15. – 17. juni

Besøkshage med salg av stauder.

Staudegården ved Bispeveien i Re. Åpen hage for besøk hver dag.

Nordisk Vikingmarked med 700 vikinger Borre Vikinglag bygger opp en kaupang med 150 telt og 700 vikinger. Prestegårdsstranda mellom Borrehaugene og Steinbrygga Båthavn Fredag 6. juli kl. 14.00 - 24.00 Lørdag 7. julli kl. 12.00 - 18.00 Søndag 8. juli kl. 12.00 - 18.00

STOKKEDAGENE Fredag 15. juni

09.00: Butikkene åpner 10.00: Utebodene åpner 10.00 – 20.00: Hoppeslott, Ansiktsmaling, Fotballmål og popcornmaskin utenfor Stokke Senter 12.00-14.00: Blomsterkransbinding på Lilletorget. Alle barn er velkommen til å binde sin egen Sankthanskrans. Plukk med deg markblomster og møt opp. 14.00-18.00: DJ DAN-orginalen DJ Thomas Giebelhausen spiller utenfor Stokke Senter. 14.00-18.00: Påmelding Olabilløp utenfor Rådhuset 15.00-17.00: BLI NY helt gratis! Laila på Chic frisør klipper Gratis ute på Lilletorget. Møt opp å ”BLI NY” 17.00: Offisiell åpning av Stokkedagene – ved ordfører Erlend Larsen og Mina Sofie Lund synger inn Stokkedagene. Ved scenen utenfor Stokke Senter 20.00: Butikkene stenger fortsetter neste side

MER INFORMASJON OM ARRANGEMENTENE KAN DU FINNE PÅ KULTURHUSENES NETTSIDER: www.bakkenteigen.kulturhus.no • www.hjertnes.no • www.kulturhusetbolgen.no • www.notteroy.kulturhus.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

17

det skjer i Vestfold

Lover en stjernespekket sangreise En countrystjerne, en plystrekonge og Vestfolds svar på Jan Werner. Det skal være oppskriften på et uforglemmelig sommershow.

fortsatt fra forrige side:

Lørdag 16. juni

08.00 – 10.00: Håndballgruppa serverer GRATIS frokost til alle utenfor Rådhuset OBS! Flyttes til Lilletorget ved dårlig vær. 09.00: Butikkene åpner 10.00: Utebodene åpner 10.00–17.00: Hoppeslott, Ansiktsmaling, Fotballmål og Popcornmaskin utenfor Stokke Senter 10.00-13.30: Påmelding Olabilløp utenfor Rådhuset 10.00-14.00: Stokkes kommende Veteranvognklubb stiller ut ved Monumentplassen 10.00-16.00: Brannvesenet viser frem biler og utstyr. Her blir det også mulighet for å prøve seg i den populære løypa, utenfor Expert 11.30: Stokke Storband Spiller ved Lilletorget 12.00-16.00: DJ DAN-orginalen DJ Thomas Giebelhausen spiller utenfor Stokke Senter. 14.00 – 15.00: Olabilløp i Ysterigaten

”It´s Showtime” heter oppsetningen, en musikalsk cabaret som spilles på Papirhuset i Tønsberg fra 10. juli. Et show som tar for seg et stort sjangerspekter, og berører publikum på flere følelsesarenaer. – Det kommer til å bli et fyrverkeri, forteller regissør og manusforfatter av showet, Lars Hansen. Sammen med Hansen skal mangeårige countrystjerne Marianne Olsen (også kjent som Ann Tayler), og verdensmesteren i plystring, Tormod Borgen Rogne, stå sammen på scenen.

kombinasjonen av de tre er fantastisk. – Vi har en plystremester, og to sangere, og sammen blir vi en flott trio. På sangene hvor alle er med kommer dette godt fram, forteller Marianne Olsen. Hun kan ikke få sagt nok hvor mye hun gleder seg til premieren.

Møttes på Elkjøp Tidligere har Lars Hansen og Marianne Olsen samarbeidet på noen få ulike oppsetninger. De har holdt kontakten siden de møttes første gang for fem år siden. Men Tormod hadde ingen av dem bekjentskap til før dette showet. – Jeg er en ivrig Elkjøp kunde. Og for et års tid siden kom jeg i kontakt med Lars nettopp der. Han fortalte meg om planene han hadde for sommeren 2012, og jeg likte dem svært godt, forteller Tormod B. Rogne. Og nå står de sammen på scenen, klare til å ta publikum med storm. – Vi ønsker alle velkommen, både barn, voksne og eldre, til Papirhuset i juli. Vi gleder oss masse, og det håper vi du gjør også, sier de tre musikkentusiastene i kor.

Vi har en plystremester, og to sangere, og sammen blir vi en flott trio. Parodier, humor – og sangglede De tre profesjonelle, musikalske sjelene skal ta deg gjennom en underholdende reise med parodier og humor, hvor du blant annet treffer på sanger fra Celine Dion, Andrea Boccelli, Pavarotti, Edith Piaf, Freddie Mercury, Shirley Bassey, og utdrag fra “les Miserables”, “Mamma Mia” og “Queen”. De er alle tre enige om at

Tekst og foto: Susann Rismyhr

Send informasjon til detskjer@vestfoldblad.no før fredag, og kom med på neste ukes guide.og kom med på neste ukes guide. Registrerditt dittneste nestearrangement arrangement påwww.vestfoldblad.no www.vestfoldblad.no ellersend sendinformasjon informasjon detskjer@vestfoldblad.no førfredag, fredag, Registrer på eller tiltildetskjer@vestfoldblad.no før og kom med på neste ukes guide. Husk: Emne, maks 20 ords informasjon, sted og tid.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

18

kultur & samfunn

Musikalskole på Galeien Vi spurte oss selv hva vi ville hatt lyst til da vi var barn, sier Hilde Glenne. Slik ble Musikalskolen født, og på tredje året kan man vel nesten kalle det en tradisjon? Line Fredriksdatter og Hilde Glenne er henholdsvis dansepedagog/koreograf/danser og sceneinstruktør. Glenne forteller at hun så Line i en forestilling for noen år siden, og tenkte ”den dama vil jeg jobbe med!”. Som sagt, så gjort. Det viste seg at kjemien var fin, og at damene kunne tenke seg å gjøre mer av det de begge brenner for. Det skulle

fornøyde med innsatsen, legger Line Fredriksdatter til.

Målet En uke med sang, dans og teater, litt frilek, bading og nye venner avsluttes med fremføring av musikalen ”Fame”. – Man må ha et mål, og vi øver masse gjennom uka. Der er vi ganske strenge, og man må også øve litt hjemme. Men det er ingen hovedroller, her skal alle dra lasset sammen, sier Glenne. Aldersspennet er relativt vidt, 8-16 år, men erfaringen fra foregående år, er at dette fungerer utmerket. – De yngre trenger noen å strekke seg etter, og de eldre har godt av å se hva de yngre tør. Dermed tør de også mer, forklarer Line Fredriksdatter. Instruktørene forteller om en lang kveld etter endt ”første skoledag”. Da skal roller fordeles, etter at dagen er brukt på å bli kjent. – På dag to er alle kjempespente på hvilke roller de får. Den magiske forvandlingen som skjer fra den første dagen til forestillingen, er noe av det flotteste for oss. Det er helt utrolig hva som skjer på de få dagene, smiler Fredriksdatter.

Tenk å fylle en hel uke med det morsomste man vet! Hilde Glenne

være noe for barn og unge, og med et ønske om å løfte frem talentene som finnes i fylket. – Sommerferien er lang, og da vi spurte oss selv hva vi ville hatt lyst til som barn, falt vi raskt på teater, sang og dans. Tenk å fylle en hel uke med det morsomste man vet! sier Glenne om ideen bak sommerskolen som startet i 2010.

Bratt læringskurve – Man trenger ikke erfaring fra scene for å bli med på musikalskolen, men man må ha lyst og synes at det er spennende og gøy med teater. Flere tidligere deltagere har sagt at de aldri trodde de skulle tørre å stå på en scene, og har en bratt læringskurve, forteller Glenne, og påpeker at barn og ungdom liker og trenger å bli stilt krav til, og at nettopp dette er en del av suksessen på sommerskolen. – At vi stiller krav og er dønn ærlige på hva som er bra og hva som ikke er bra, gjør at ”elevene” stoler på oss. Vi sier fra når noe ikke er bra nok, og man kan dermed stole på at vi mener det når vi klapper i hendene og er

Tekst: Ingrid Aune Westrum Foto: Vidar Aune Westrum

Lokalitetene til sommerskolen er upåklagelige. Fra scene og øvingslokale er det rett ut i sjøen. Line Fredriksdatter jubler for sommeren!

”Fame Musikalskole” 2.-6. juli 2012 på Galeiscenen i Stavern. For barn mellom 8-16 år. Pris: 1990,- for undervisning i dans, sang og teater, samt lunsj. Uken avsluttes med fremføring av musikalen ”Fame” på Galeiscenen. Frist for påmelding: 10. juni 2012. Hilde Glenne (t.v.) og Line Fredriksdatter kjører i gang musikalsommerskole på Galeiscenen i Stavern, for tredje år på rad.

www.galeiscenen.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

annonser 19

KAMPANJE HOS VARMEFAG – SPAR OPPTIL 6 000,-

STORE SIDEGLASS

CONTURA 850, FRA

14 900,-

SPAR

6 000,-

5 000,GRANIT KLEBER MERETHE PLUSS MED SIDEGLASS, NÅ FRA

TERMATECH TT20S, NÅ FRA UTROLIGE

32 250,-

10 990,-

NYHET SPAR

nyhet RAIS 500 INNSATS GLASS PÅ 3 SIDER, FRA

KLEBERSTEIN SPAR

SPAR

4 000,-

3 000,-

NORDPEIS HAVANNA, INTRODUKSJONSPRIS NÅ FRA

MORSØ 6190, NÅ FRA

26 500,- 29 000,-

11 995,-

SPAR

Med forbehold om evt. trykkfeil.

5 500,-

www.sterkkommunikasjon.no

11 900,CONTURA 550, NÅ FRA

Skann QR-koden og se hele kampanjen.

Se alle kampanjetilbudene og mange nyheter på www.varmefag.no

Kampanjetilbudene gjelder til 30. juni

VARMEFAG LARVIK VARMEFAG SANDEFJORD VARMEFAG TØNSBERG Scan Pro Varmesenter AS Yttersøveien 12 - Larvik vis a vis Nordbyen kjøpesenter Tlf. 33 13 04 66

Arne Andresen AS

Hegnasletta 2 - Sandefjord Tlf. 33 42 00 20

Scan Pro Varmesenter AS Åshaugveien 10, Sem - Tønsberg Tlf. 33 33 30 30


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

20

mat & drikke Te Hua Valley Sauvignon Blanc

Rolling Shiraz

New Zealand, Marlborough. Prod.: Wine Export Partners NZ.

Hvitvin. Årgang: 2011. Druer: Sauvignon Blanc. Mer forfriskende enn forrige årgang. Ungdommelig, tiltalende og aromatisk vin som passer til sommergrønt, fisk og skalldyr. Serveringstemp. 7-10 C.

Kr 109,90 (75 cl).

St. Lucas Cabernet Sauvignon

Australia, New South Wales. Prod.: Cumulus Wines.

Argentina, Mendoza. Prod.: Pascual Toso.

Rødvin. Årgang: 2010. Druer: 100 % Shiraz. Dette er vin til å bli glad i, knallbra til grillen og et meget godt kjøp. Til grillen, storfé, lam, oster, men også til lysere kjøtt. Serveringstemp. 13-17 C.

Rødvin. Årgang: 2011. Druer: 100% Cabernet Sauvignon. En grei bag-in-box for sommergrill, bløt uten skarpe kanter, passer for svinekjøtt og ost, også til kylling. Serveringstemp. 15-17 C.

Kr 114,90 (75 cl).

Kr 319,- (300 cl).

Varenr: 55366.

Varenr: 52227.

Varenr: 55907

÷

+

Sykkeldamens gode vin For en europeisk vinturist kan det føles merkelig med vinetiketter med en syklende dame på, men når en tenker etter, er det kanskje ikke mer merkelig enn en stupedame på en pastilleske? Uansett, det er jo innholdet som teller, og da er selvsagt greit nok med den nye verdens både klassiske og modernistiske etiketter. Særlig når vinen er så spesiell og god som Rolling Shiraz. Idet hele tatt produserer Australia mange, mange deilige viner og Cumulus-familien er absolutt blant dem. Etikettene er del av produsentens merkevare, og lettkjennelig. Rolling-serien er inspirert av de bølgende åsene rundt Central Ranges ved Orange, der druene vokser i en høyde mellom 557600 meter. Syklisten er forøvrig «den sjarmerende Beatrice», med skjerf I fargene til det lokale fotballaget Orange Emus. Produsenten har også en serie kalt Climbing, med druer litt høyere opp, og en topp-serie kalt Cumulus, selvfølgelig oppkalt etter skyene med samme navn. Kvaliteten i seriene øker med høyden, for å si det sånn. Vinlandskapet er betagende, kransende rundt den sovende vulkanen Mount Canobolas.

New South Wales New South Wales er Australias eldste og mest folkerike delstat og ligger sør-øst i landet, nord for Victoria, sør for Queensland og

øst for Sør-Australia. Delstaten ble grunnlagt i 1788. Største by og hovedstad for New South Wales er Sydney. Andre store byer inkluderer Newcastle og Wollongong, med en rekke mindre byer strukket langs hele kysten, og mer spredte byer i innlandet. Australias høyeste fjell Mount Kosciuszko (2228 moh.) ligger i New South Wales. Befolkningen i New South Wales nærmer seg syv og en halv millioner mennesker. Mer enn 6o% av befolkningen bor i Sydney.

Kjell Arne Bratli har vært vinskribent i mer enn 30 år. Han er restifter og æresmedlem av landets eldste soireeog vinklubb; Carljohansværn Vinselskab i Horten.

Smoothie med avokado og hasselnøtter Kilen Brygge SANDEFJORD

Feire en anledning?

Nyt maten i lune og trivelige omgivelser. Kom i stemning med peiskos Vennelag, fødselsdag, bryllup, konfirmasjon, etc. og hyggelig Alle rettigheter, ingenservering. spiseplikt.

Real taste for real hunger!

Konferanse:

Prøv vårt velutstyrte selskapslokale Storgaten 40, Tønsberg • tonsberg@bighorn.no Bordbestilling3333 Bordbestilling 4600 9035 9930 eller sandefjord@bighorn.no GODE PARKERINGS MULIGHETER

Alle rettigheter GOD PARKERING

16-22 · ·Fre-lør 16-23 · Søndager15-21 15-21 Man-tors 16-22 Man-tors · Fre-lør 16-23 Søn- og helligdager

Hvem har sagt at smoothie kun skal inneholde frukt og bær? Grønnsaker smaker kjempegodt i smoothie, og gjør det enkelt å få i seg ’5 om dagen’. Her en sprek variant med avokado, banan og hasselnøtter. Ingredienser: 2 dl eplejuice

1 stk liten avokado 1 stk banan 1 ss hasselnøtter 6 stk isbiter

Fremgangsmåte: Del og skrell avokadoen og bananen og skjær i biter.

Ha eplejuicen i blender først - deretter avokado, banan, hasselnøtter og isbiter. Kjør blandingen til du får en glatt smoothie. Server smoothien med en gang.


annonser 21

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

Fyll opp Reisekortet på nett. Hvorsomnårsomhelst.

KJØP Gjør det enkelt på vkt.no

smartinger bruker buss


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

22

Reiselyst næring

Da ferien gikk på skinner

Togtur med barn i Sverige

Høytlesning på toget: Det ble mye høytlesning på togturen vår, noe både mamma og guttene koste seg med.

Venting på perrongen var det mest stressende, men når vi først hadde kommet oss om bord i toget var det bare idyll. Stockholm stasjon: Her er vi vel framme i Stockholm. Ingen klaget på at turen var lang.

Barn på toget

Togferie i Sverige

 e fleste Inter City tog i Sverige har kiosk om bord på toget. Det D finnes en egen ”Bamse-meny” for barn: pannekaker, kjøttboller eller spaghetti. Likevel er det lurt å ha med seg drikke og litt mat som en vet at barnet liker på lengre turer. Sultne barn blir fort sure barn.

To barn under 15 år kan medbringes gratis for hver voksenbillett. Det betales kun en avgift på 5 svenske kroner per tur. De billigste billettene legges ut 90 dager før hver avreise. En familie med to voksne og fire barn kan reise fra Oslo til Stockholm og tilbake for 500 kroner.

 vis en skal ha med barnevogn er det lurt å opplyse om dette ved H bestilling av billettene. Ikke alle tog har like god plass til store vogner. Sammenleggbare vogner får plass i bagasjeoppbevaringsavlukket i enden av vognen. Tips til aktiviteter om bord i toget: høytlesning, kortspill, tegnesaker, lage reisedagbok (tar man med saks og lim kan man også lime inn billetter osv.), lydbøker og musikk på øret, og selvfølgelig spill på DS, IPad og lignende.

 et er enkelt å kjøpe billetter via SJ’s D nettsider www.sj.se. Hotellpakker med Stockholmskortet inkludert kan bestilles på www. destination.stockholm.se

Lydbok på toget: Vindusplass og lydbok på øret. Togferie er topp synes Jonatan 6 år.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

23

Reiselyst næring Lange togturer sammen med barn byr på en frihet og hygge som ikke lar seg gjøre om du velger bilferie. Stina Neergård og mannen dro på en hel ukes togferie i Sverige med sine spente gutter. Ideen ble født en dag mor i huset hadde vært på tur med jobben og kom hjem igjen med toget. Pappa og guttene som da var tre og fem år kom for å hente mamma på stasjonen. De voksne ble veldig overrasket, og etter hvert en smule lattermilde, da det vi trodde skulle bli et hjertelig gjensyn i stedet ble et tåredryppende hylekor som varte hele bilturen hjem: ”Mamma har kjørt med tog uten oss. Det er urettferdig! Når skal vi få kjøre tog?”

Billig tog i Sverige Det var selvfølgelig ikke opplagt at dette kravet om togtur skulle imøtekommes med togkjøring en hel uke i strekk, men etter hvert som vi sjekket opp tilgjengelige ruter og priser, oppdaget vi at barn kjører bortimot gratis med tog i Sverige, og at togbilletter som bestilles 90 dager før avreise er ekstremt billige. 300 kroner viste seg å være nok til å bringe oss alle fire helt til Stockholm. Vi hadde allerede planlagt å feriere i Sverige, og kunne snart konstatere at det fantes togskinner helt fram til alle våre ønskede destinasjoner i nabolandet. Første stopp var Uppsala der vi had-

de venner å besøke, deretter stod Stockholm for tur, og til slutt Vimmerby og Astrid Lindgrens verden.

til ubegrenset bruk av kollektivtrafikk og gratis inngang på de fleste av Stockholms turistattraksjoner, med på kjøpet når man bestiller hotell. Totalt sett ble dette en rimelig ferie!

trodde det nesten ikke selv, men endte med å gå av toget i Sveriges hovedstad med en følelse av at turen gjerne kunne vært enda lenger. God unnskyldning for å Slik fortsatte det uka i gjenslippe campinglivet! nom. Venting på perrongen Det er jo heller ikke til å komGreie gutter og en var det mest stressende, men me bort fra at tog er en miljøhøylydt mamma når vi først hadde kommet oss Vi var ganske spente på nøyvennlig reiseform, og vi liker å om bord i toget var det bare aktig hvor lenge guttene ville påberope oss en viss idealisme idyll. I følge pappa var det synes det var morsomt å kjøpå det området. Og sist men hans kone som bråkte mest på re tog. Kanskje de ville få nok ikke minst: Når man reiser toget. Og det kan nok dessveretter en time? I re hende at enkelte medpassaså fall ville det sjerer opplevde hennes høyt”Mamma har kjørt med tog bli en slitsom lesning fra Ronja Røverdatter uke. Vi pakket leen smule påtrengende, særlig uten oss. Det er urettferdig! sestoff, lydbøker, når skrikene til villvettene Når skal vi få kjøre tog?” kortspill, tegneskulle imiteres. Siste etappe saker og niste på togferien var også en skikmed tog sier det seg selv at man lett tilgjengelig i sekken og kelig langtur: nattog fra Vimikke kan ha med seg mye bagavalgte å være optimister. Førmerby og hjem. Men da vi våksje, i hvert fall når det er to ste etappe var den sju timer net om morgenen og gikk av barn involvert. Dermed blir det lange turen til Stockholm og toget på Oslo S var guttene i umulig å drasse på telt og sovevi kunne raskt konstatere at fyr og flamme: ”Når kan vi poser, og vi kunne bestille hogjøre dette igjen? Vi vil tellrom uten å ha dårlig sam”Når kan vi gjøre dette kjøre mer tog!” vittighet for at vi ikke tok inn Hvis formålet med igjen? Vi vil kjøre mer tog!” turen på en campingplass i stedet. var å bli kvitt Hotellrom kan være dyrt, i masingen om togkjøhvert fall i nærheten av Astrid dette gikk enda bedre enn ring, reiste vi altså forgjeves. Lindgrens verden i Vimmerby ventet. Både små og store Men vi hadde en strålende femidt på sommeren, men i koste seg med det enkle fakrieopplevelse! Og nå drømStockholm gjorde vi et kupp tum at på toget får man ikke mer vi om togferie i England! med ordningen ”Stockholm à gjort noe annet enn å være la carte”. Da følger Stocksammen. Og det var jo akkuTekst og foto: Stina M. Aa. Neergård holmskortet, som både gir rett rat det vi hadde lyst til. Vi

Astrid Lindgren får en klem: I Vimmerby står en flott statue av Astrid Lindgren. Jonatan synes hun fortjener en klem siden hun skrev så fine bøker.

På fanget til Mamma Mø: På Junibakken i Stockholm var det koselig å besøke Mamma Mø.

TØNSBERGDAGEN 14.JUNI. ÅPENT 10-24

Kartell

Gry fra Montana er her fra kl 12-18 og tegner etter dine mål og ønsker.

10-40%

10%

Gjelder kun utstilling

Ved nybestilling av varer fra:

Timesalg!

12-13: Missoni 15-16: Montana 18-19: Fatboy 21-22: Muuto

Royal Botania, Cane-line, Naver, Saxo , Varièr, Muuto, Verpan, og Northern Lighting Mange fine tilbud, se www.interior-butikken.no

Alle som handler Montana eller Vipp er med i trekningen om en overraskelse!

Kjøp Vipp 13 eller 14 bøtte og få med en Wiper. Kjøp Vipp 15, 16 eller 24 bøtte og få med en oppvaskkost. Gode tilbud på tidligere limited Edition farger. BAGLERGATEN 1 | 3111 TØNSBERG | TLF: 33 33 06 40 | ÅPNINGSTIDER: MAN-FRE 10-18, LØR 10-16 | WWW.INTERIOR-BUTIKKEN.NO


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

24

velvære

Trekker fram skjønnhet – Min jobb er å hente frem skjønnheten i folk. For alle har den i seg, sier Tone Blakstad, og svinger pudderkosten over pannen min. Vi var aldri så lite spente da vi la turen til hennes parfymeri, ved skjønnhetssalongen i Sandefjord som bærer navnet ”Walk in Beauty”. Var det håp for oss også? Merete Hajdu, som få dager før fylte 50, ville gjerne se hva makeup-artisten Tone Blakstad kunne hente fram hos henne. Alderen setter sine spor, det gjør også livserfaringene. 50-åringen har fått sin porsjon av livets rynker gjennom oppfølgingen av en handikappet sønn, i tillegg til en hard cellegiftkur mot brystkreft for et par år tilbake. Nå er sønnen i egen bolig, hun kan begynne å planlegge neste etappe i livet. Det viser seg at vi har gjort et godt valg i å la Blakstad få vise hva hun kan. Makeup-artisten som i årevis reiste rundt i landet med blant annet Frøken Norge kåringen og som drev med kursing av hudpleiere og frisører i makeup, har satt seg som mål å sminke og gi råd til oss «vanlige».

salongen. Hun betrakter ansiktet, før hun og begynner å legge på kremer. Etter hvert som hun jobber med ansiktet til Merete, kommer en frisk glød fram i huden på 50-åringen foran oss. Øynene glitrer, og munnen skinner i en dempet bringebærfarge.Hun avslutter med en fuktspray for å fiksere makeup’n til slutt. – Nå ser dere at ansiktet ser løftet ut, det ”henger” ikke – det er fordi jeg har plassert solpudder og rouge riktig, sier Blakstad mens Merete betrakter seg i speilet.

Grenseløst skimmer – Nå føler jeg meg vel, slik skulle jeg gjerne ha sett ut hver eneste dag. Jeg vet at jeg er sminket mer enn jeg pleier, men det ser naturlig ut, sier hun. Hun har fått en skimrende runde med en sminkekost over øynene, noe hun trodde var forbeholdt 20-åringer.

Solkysset hud Blakstad tilbyr oss noe å drikke, og får Merete til å sette seg godttil rette foran speilet i salongen. Et duftlys er tent på disken, en beroligende atmosfære fyller

Viser hvordan Så var det meg da. 42-åringen som knapt har tid til å koste opp vippene og legge på en strek før skjermen lyser mot meg og mailboksen strutter av tips, invitasjoner og tilbakemeldinger. I motsetning til Merete har formen vært på topp, og det praktiske familielivet gått på skinner de siste årene. Men jeg må erkjenne at jobben prioriteres foran hud, hår og sminke. Denne formiddagen måtte jeg legge ned pennen, etter at Tone nær sagt tvang også meg ned i stolen, for å vise hva riktig bruk av kremer, koster og pudder kan trylle fram. – Her må du legge skyggen, og der må du legge det som skal gi farge og løfte kinnnene, sier Blakstad.

Slik skulle jeg gjerne ha sett ut hver eneste dag!

Livets spor – Da jeg kom til radiumhospitalet før kreftbehandlingene startet, fikk vi tilbud om sminke og makeup-kurs, forteller Merete, og forteller hvor viktig det er å se godt ut, selv om formen ikke er som den skal på innsiden. Da ble det lettere å møte verden, og føle seg litt friskere enn hun visste at hun var. – For meg er det viktig å få fram personligheten og det som er godt å framheve ved de som kommer hit for å få lagt en make up, eller for å få gode råd. Ingen mennesker er like, sier Blakstad. Hun forteller om en ny innsikt hos flere kunder, som etter en sminketime har sett trekk ved seg selv de ikke var klar over, og fått en stoltere holdning og selvbevissthet når de har gått ut av butikken.

dukter fra La Prairie, Sensai, Versace, Bulgari og Molton Brown i hyllene sine, og er stolt over å få være alene i Vestfold om merker som Sisley CosmeticsParis, Laura Mercier og Acqua di Parma. – Kvinnedominerte bedrifter, symøter og jentegjenger har kommet hit for en kveld med sminkekurs og kos, det har vist seg å være et populært tilbud. De ringer og gjør avtaler, og har stort utbytte av kveldene, sier Blakstad. Hun legger til at stadig flere menn også har oppdaget hva riktig krem kan gjøre for huden deres.

Merete Hajdu

– Her også gjelder det å plassere det riktig, for skimmer er også for oss som er godt voksne, så lenge vi legger det der det bør ligge i forhold til hvor stram eller løs huden rundt øynene er, forklarer Blakstad.

Alene i Vestfold Merete får lagret i datasystemet til Walk in Beauty hvilke farger, kremer og pudder som blir brukt for å hente fram hennes personlighet også i ansiktet. Nå kan hun komme innom og kjøpe det som passer hennes hudtyper og farger når det passer økonomi og tid. Blakstad har merker som er utviklet for en sunn hud, som tilfører vitalitet og som virker helende. Hun tilbyr kvalitetspro-

Den innerste hudpleien Lenger inn i lokalene finner vi hudpleieren Angelique Angeltvedt til, som har over 20 års erfaring som hudterapeut. Her

kan kundene få ansiktsbehandlinger av forskjellige slag, og vitaliserende pleie for huden. – Husk at huden også behandles innenfra, en kopp kokt

Et nytt speilbilde At det blir mange lange timer i mørke rom, avbrutt av heseblesende turer ut i vestfoldverdenen, gir ikke akkurat næring til et vitalt og blomstrende, ”solkysset” utseende. På Walk in Beauty slipper jeg ikke unna. Nærende dusj av en klar flaske, følges opp med kremer som får gløden fram og de blågrå ringene under øynene vekk. Litt skygge i overkant, litt skimmer her, litt farge der – vips så ble jeg festfin. – Se, jeg har fått meg nytt ansikt, ler jeg mot speilet. Den som hadde hatt en make-up artist hjemme på badet hver morgen!

Det var slett ikke meningen, men det skulle vise seg at en litt trøtt 42-åring med Tone Blakstads grep og råd fikk et litt nytt ansikt.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

25

vestfoldblad.no

Xxxxog skjønnhet Helse

og selvfølelse

Hudpleier Angelique Angeltvedt og makeup artist Tone Blakstad finner riktige produkter og behandlinger til hver enkelt kunde.

Tones tips for en lykkelig sommerhud: 1. Bruk en solkrem som har dokumentert beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråling. 2. Bruk solbriller når det er sterk sol for å beskytte den tynne huden rundt øynene. 3. Husk fuktighet til huden både før og etter soling. 4. Drikk mye vann. 5. Påfør solkrem 15 minutter før soleksponering, og gjenta ca. hver annen time når du er i solen. 6. UVB-stråling gir solbrenthet, mens UVA-stråling trenger dypere gjennom huden og kan forårsake dype rynker, soleksem og hudskader. 7. Blir du rød i huden, må du ut av solen. Det hjelper ikke å smøre seg når huden allerede har blitt skadet, så løp heller til nærmeste tre eller parasoll. Her legges en fresh farge på leppene til Merete, som harmonerer med rougen som er lagt på kinnet. Det gir en frisk glød til huden. Til slutt fikserer Blakstad solpudder med en fuktighetsspray fra Sensai som tilfører hyaluronsyre/vann, frisker opp tørr hud og perfekt over makeup. Den er også praktisk på reise eller ved arbeid foran PC, og brukes etter behov.

vann med sitron og ingefær kan være vel så pleiende som den kremen du smører utenpå, sier Angelique. Den profesjonelle hudpleieren er

også spesialutdannet innen elektrolyse, og tilbyr skånsom hårfjerning med ulike midler som en del av sine tjenester. I salongen hennes legger hun også vekt på å

Sørg for å få hjelp til å velge riktig foundation, både i forhold til farge og type som passer for din hud. For mørk vil gjøre at du ser eldre ut. Bruk heller et solpudder for å hente frem sommergløden.

bruke økologiske produkter i behandlingene. Tekst og foto: marianne henriksen

Tone Blakstads smarte tips før du begynner å legge skygger, er å ta et godt lag med transparent pudder under øynene. Slik slipper du skimmer og skyggestøv som lager mørke uheldige skygger.

8. Bruk en lett peeling for å få bort solkremrester om kvelden. Men ikke peel huden om morgenen før du skal ut i solen. 9. En deilig fuktighetsmaske er en god venn å ha på sommeren! 10.Ta alltid hensyn til hvilken hudtype du har. De med rødt hår og fregner er ekstra utsatt, og bør bruke solkrem med faktor 30 til 50, mens de med mørkt hår og en gyllen hudtone fra naturens side bør begynne med faktor 20. Til slutt: Husk - den beste makeup er et smilende ansikt! Flere tips fra Tone Blakstad finner du på Walk in Beauty-siden på Facebook.

Når du bruker kajal pass på at den legges helt ned til vippekanten og på våtkanten oppe, da ser vippene dine fyldigere ut. Fikser med en mørk skygge over til slutt, da sitter den lengre.

Ikke glem stell av bryn, de rammer inn øynene og gir det perfekte løft til ansiktet ditt. Den største feilen vi gjør her er at vi napper bort for mye. Gå til noen som kan det, det er verdt hver krone, sier Blakstad.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

26

velvære

Landlig velvære s Skjønnhetssalonger forbindes kanskje lettere med travle handlegater i et bysentrum enn med bygde-Norge. Men fuglesang og fredelige omgivelser er jo egentlig en perfekt ramme når hår, hud og kropp skal få pleie? Det er nettopp hva Monica Hvam og Lene Hansen kan se ut å ha tenkt, de de startet sin skjønnhetssalong i Hof. Lene’s hudpleie i Hof har kunder som kommer fra Drammen og Oslo, og når man skal bestille time må man regne med fire ukers ventetid. Under menybutikken i Hof ligger en liten rad med butikklokaler. Både mot og innsatsvilje må til når det skal satses på forretningsdrift på bondelandet. Men driftige damer i Hof gjør alle innvendinger til skamme, og opplever at businessen blomstrer.

Fornøyde kunder

Hudpleier Lene Hansen tar seg god tid til hver kunde og avslutter alltid behandlingen med massasje.

Det er allerede tre år siden Lene Hansen fra Hof tok mot til seg og startet for seg selv, etter femten år som hudpleier i Horten og Holmestrand. Hun hadde nettopp fått barn nummer to, og lot seg lokke til å leie lokaler i den

allerede veletablerte frisørsalongen i Hof. Da regnet Lene med at kundegrunnlaget tilsvarte omtrent halv stilling. I dag jobber hun full stilling og har lange ventelister.

Dyktighet og tid nok – Mange kunder fra Holmestrand

blir straks korrigert av frisøren hun deler lokaler med: – Du er flink! For Lene tar seg gjerne tid til å gi litt ekstra massasje eller personlig veiledning om bruk av hudproduktene hun selger. Kundene får individuell behandling i en rolig atmosfære, det serveres både frukt og kaffe, og utenfor er det gratis parkering. Kanskje ikke så overraskende at dette går bra allikevel?

Mange kunder fra Holmestrand og Horten fulgte med hit, i tillegg får jeg stadig nye kunder. og Horten fulgte med hit, i tillegg får jeg stadig nye kunder, forteller Lene, som ikke har brukt en krone på markedsføring. Hemmeligheten er en kombinasjon av faglig dyktighet og god tid. – Jeg liker det jeg holder på med, sier Lene beskjedent, men

Nyoppusset frisørsalong

Frisørsalongen skiftet eier ved nyttår, da den tidligere innehaveren flyttet til Sverige. Monica Hvam fra Våle overtok driften og opprettet Cava frisør. Monica var frisør på Revetal i tjue år, ti av dem som eier av frisørsalongen Chic, før belastningen på nakke og skuldre ble for stor og hun gikk over til å arbeide med

VOLVO V60

LAVUTSLIPPSMOTOR MED AUTOMAT

Et begrenset antall lagerbiler!

Spar kr. 33.100,-

Privatleie: kr. 3.290,36 mnd / 45.000 km - Startleie kr. 50.000,Totalleie kr. 168.440/ etabl. kr. 4563,-

VOLVO V60 D2 115 HK, AUT INKL. VOLVO ON CALL PAKKE, NAVIGASJON, VINTERHJUL OG METALLIC Inneholder bl.a:  

• Skinninteriør • Komfort- eller sportsseter • El. førersete m/minne • Skinn, krom og alu.detaljer • Cruise control • Rygge- og regnsensorer • Aktive Dual Xenon hovedlys • Vannavst. sideruter foran • High Perform. • 7” skjerm • USB, Bluetooth, DAB+ • 17” alu.felger

Fra kr LAST NED NORSK VOLVO APP

403.500,-*

Volvo V60 fra kr 329 900,-

FOR PRØVEKJØRING – SEND SMS ”V60” TIL 2330 * Pris inkl. frakt-, leverings- og adm. kostnader levert forhandler. Gj.sn. forbruk 4,5 – 10,3 l/100 km. CO 2 -utslipp 119 – 237 g/km. Tilbudet gjelder alle nye 2012 modeller ut juni 2012 eller så langt beholdningen rekker. Alle Volvos dieselmodeller har partikkelfilter som standard. Forbehold om trykkfeil. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Treff Volvo på facebook.com/volvocarsno og volvocars.no. For mer info skann QR-koden til venstre eller send SMS ”VOLVO” til 2330.

Holmestrand: Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60

Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33 48 23 00 •

Larvik: Sagveien 2-4, tlf. 33 13 66 66

Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33 30 77 77


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

2727

velvære

slår an Monica Hvam og Maren Tufte er to av de blide og imøtekommende frisørene du møter på Cava.

ungdom. Men savnet etter frisøryrket ble for stort, og nå er hun svært fornøyd med å være tilbake igjen. Nakken og skuldrene holdes i orden takket være behandling hos Lene, et fint frynsegode ved å dele lokaler med hudpleieren. Også Monica opplever at tidligere kunder fra Revetal finner veien til Hof, og arvet en del kunder fra forrige innehaver har hun også gjort. Likevel hadde hun en utfordrende start på grunn av utgifter til nyinvesteringer. Men nå går det bedre, og Monica har også to andre frisører ansatt i tillegg til seg selv. Hun har personlig ”headhunted” Maren Tufte og Vibeke Andersen til Cava. Både menn, kvinner og barn kan få skikk på hårsveisen hos Cava.

Populær brudesalong Mange av kundene velger full pakke: både hårklipp og hud-

pleie. Det er rett og slett mulig å få seg en spa-dag i Hof. Kommende bruder er blant dem som har oppdaget salongen, her kan de få hjelp med både hår og sminke og dessuten lade opp til den største feiringen i livet med massasje. Ordningen med gavekort er også populær. Og skulle det være behov for det kan både hudpleieren

og frisøren ta turen hjem til deg. – Neste gang må du skrive om klesbutikken ved siden av, sier Lene og Monica med store smil. For i Hof skaper damene sine egne arbeidsplasser, og lokker kundene fra byen til bygda! Tekst og foto: Stina M. Aa. NeergÅrd

Nyetablering Lene’s hudpleie ble etablert i 2009. Lene Hansen tilbyr hudbehandlinger, kroppspleie, behandling av vipper og bryn, hårfjerning og makeup. Her kan du få alt fra ungdomshudpleie til massasje med varme steiner. Salongen holder stengt på onsdager, men har kveldsåpent mandag og torsdag, og er også åpen hver annen lørdag. roduktene som føres er fra følgende merker: md formulations, P MATIS, beyond Wishes og bareMinerals ava frisør drives av Monica Hvam og åpnet i januar 2012. Salongen er C eneforhandler av Cutin-produkter.

Da vi utviklet vår nye bensinmotor ble dieselteamet svært så nysgjerrige.

Frisør Monica Hvam er glad for å være tilbake i yrket sitt etter fem år med ulike former for ungdomsarbeid.

Det skyldes at vår nye 1,0 liters EcoBoost bensinmotor er en liten kraftpakke! Takket være den unike EcoBoost-teknologien har motoren stor effekt, samtidig som den har rekordlavt forbruk og CO2-utslipp. Det gir resultater, både for motoren og lommeboken. Ikke rart at våre dieselingeniører ble inspirert til å strekke seg enda lenger. FORD FOCUS –best i klassen på bensin. Best i klassen på diesel.

ford.no

Ford Focus EcoBoost 100 hk fra kr. 236.600,- 125 hk fra kr. 243.700,-

Ford Focus Titanium

EcoBoost 125hk 5-d

Komplett bil m/utstyr inkludert: • Fjernbetjent sentrallås • Air Condition • Radio/CD • Bluetooth/USB • Ryggesensor • Infellbare speil • Stor spoiler • Bi-Xenon • Regnsensor • Alu 17 • Mørktonet glass • Titanium • Vinterhjul

Privatleie: kr. 2.150,36 mnd / 45.000 km Startleie kr. 39.900,-

*Pris fra kr. 269.000,-

Kundefordel kr. 30.100,-

Totalleie kr. 117.300/ etabl. kr. 4563,-

* Prisen er inkl. frakt- og leveringsomkostninger. CO2 utslipp ved kombinert kjøring 88-117 g/km (1,6 TDCi Econetic 105 Hk - 1,0 Ecoboost 125 Hk) Drivstofforbruk ved kombinert kjøring 0,34-0,53 l/mil (1,6 TDCi Econetic 105 Hk - 1,0 Ecoboost 125 Hk)

Holmestrand: Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60

Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33 48 23 00 •

Larvik: Sagveien 2-4, tlf. 33 13 66 66

Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33 30 77 77


28

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

PRISFEST!

! BENYTT SJANSEN NÅ

KJØP UTEGRUPPER TIL SOMMERENS LAVESTE PRISER!

ALLTID LAVPRIS PÅ KVALITETSMØBLER! PRØV OSS FØRST! SANTA MONICA GRUPPE M/4 STOLER OG BORD

NÅ KUN 6.990,-

NÅ KUN 12.990,-

INKL. PUTER OG GLASS

Mål 3 seter L’228 H*80 1 seter L*130 H*80 Bord:110x110 H*50,5

INKL. PUTER

KUN BEGR. ANTALL!

MODULGRUPPE INKL RYGG / SITTEPUTER OG STORT BORD

SE PRISEN! INKL. PUTER Mål bord Ø:81 H:46 CM MEGET GOD SITTEKOMFORT!

NÅ KUN 7.990,-

MIDLUM GRUPPE: SOFA + 2 STOLER + BORD INKL GLASS MED MEGET ORIGINAL GOD SITTEROTTING Mål: 190x253 Bord B:80 L:140 H:55 NATUR - LYS KOMFORT POLYRETAN OG ALUMINIUM

NÅ KR 3.990,-

GRÅ

Med forbehold om trykkfeil og prisendringer

MAL BORD Ø*70

WINSLOW 3+1+1+BORD M/PUTEKASSE I BORD

IS PR V LA L TI T TE LI A V K • IS PR V LA L TI T TE KVALI SE PRISEN!

HØYKVALITET

FÅES OGSÅ I GRÅSPETT

STOR SALONGGRUPPE 3+1+1+ BORD FÅES OGSÅ SOM 3+2+1+BORD til kun 11.990,Mål: 3 seter B:200 H:80 2 seter B:140 H:80 stol B:90 H:80 Bord L:135 B:75 H:54

SPISE/KOSEGRUPPE INKL 4 STOLER

M/RYGG OG SITTEPUTER/KOSTBART STOFF I PUTER

Mål bord Ø:100 FÅES OGSÅ I GRÅSPETT

MED MEGET GOD SITTEKOMFORT

MED KOSTBART STOFF I PUTER. MATERIALE: TYKK STAVFLETTING I POLYRETAN OG KRAFTIG ALU-RAMME

NÅ KUN 10.990,-

STOR HJØRNEGRUPPE M/BORD I BRED FLATFLETTING INKL. RYGG OG SITTEPUTER/ KOSTBART STOFF I PUTER

NÅ KUN 7.990,-

FÅES OGSÅ med bord Ø150 cm & 6 stoler til kun kr. 11.990,MATERIALE TYKK STAVFLETTING I POLYRETAN OG KRAFTIG ALU-RAMME

SE PRISEN! Mål: Hjørne: 245x326 Bord L:135 B:75 H:54 MATERIALE: BRED FLATFLETTING I POLYRETAN OG KRAFTIG ALUMINIUMSRAMME

NÅ KUN 11.990,-

FRAMSKAP • SMÅMØBLER • BARKRAKKER • HJØRNESKAP • SPISESTUER • STEREOBENKER • TV BENKER • SALONGBORD DIREKTE IMPORT

STOKKE MØBLER AS V I H A R M Ø B L E N E PA L A G E R !

Hverdager 10-16 • Torsdag 10-18 Melsomvikveien 6a 3160 STOKKE Lør 10-15 • Ellers e/avtale ring 48 15 59 77 Tlf: 33 33 88 92 / 481 55 977 post@stokke-mobler.no Med forbehold om trykkfeil Fax: 33 33 88 93 www.stokke-mobler.no og prisendringer.

KJØP NA - BETAL OM 6 MANEDER!


annonser 29

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

NÅ KAN DU SIKRE DEG GODBITENE - VÆR RASK! MIAMI SALONG KOMPLETT MED 2 BORD

MIDLUM GRUPPE: SOFA + 2 STOLER + BORD INKL GLASS

STOR GRUPPE

INKL. PUTER

KUN BEGR. ANTALL!

NÅ KR 3.990,-

NÅ KUN 8.990,-

INKL. PUTER OG MEGET GOD SITTEKOMFORT

FIESTA EKSKLUSIVT HJØRNESALONG

LOUNGE SOLSENG

NÅ KUN 1.990,-

ORIGINAL ROTTING NATUR - LYS GRA

Mål: Bord Ø:81 H:46 CM

REGULERBAR SOLSENG I POLYRETAN OG ALUMINIUM. MEGET GOD KOMFORT!

ATLANTA NATUR EKSKLUSIVE - SOFA + 2 STOLER + BORD

NÅ KR 7.990,INKL. STORT BORD & KRAFTIGE RYGG- OG SITTEPUTER!

MED MEGET GOD SITTEKOMFORT

ORIGINAL ROTTING NATUR - LYS GRÅ

KUN BEGR. ANTALL!

Mål bord L:94 B:62 H:46 CM

NÅ KR 5.990,ORIGINAL ROTTING NATUR LYS GRÅ

Mål gruppe 240x240 Bord L:85 B:85 H:48 CM

INKL. RYGG- OG SITTEPUTER / GLASS I BORD

! IS PR V LA L TI T TE LI A V K ! IS PR V LA L TI T KVALITE NORGES

Fra møbelgiganten HUBIN

BILLIGSTE?

Fåes i flere farger

NÅ KR 11.990,-

HJØRNESOFA STOFF KOMPLETT

ITALY GRUPPE HELHUD/TRE 3+1+1

NÅ KR

NÅ KR 16.990,-

790,-

HARD BRUK - HØY KVALITET MED POCKET

RESTESALG

KUN BEGR. ANTALL!

Med forbehold om trykkfeil og prisendringer

HVILESTOL M/KRAKK I HUD

MANILLAGRUPPE BONANZA 2 SETER, 2 STOLER, BORD

SOFA 3+2 STOFF KOMPLETT

INKL. RYGG- OG SITTEPUTER!

2 farger cognac og burgunder

Fra møbelgiganten HUBIN

KUN BEGR. ANTALL!

NÅ KR 8.990,-

HARD BRUK - HØY KVALITET MED POCKET

NÅ KUN 2.999,-

FRAMSKAP • SMÅMØBLER • BARKRAKKER • HJØRNESKAP • SPISESTUER • STEREOBENKER • TV BENKER • SALONGBORD DIREKTE IMPORT

STOKKE MØBLER AS V I H A R M Ø B L E N E PA L A G E R !

Hverdager 10-16 • Torsdag 10-18 Melsomvikveien 6a 3160 STOKKE Lør 10-15 • Ellers e/avtale ring 48 15 59 77 Tlf: 33 33 88 92 / 481 55 977 post@stokke-mobler.no Med forbehold om trykkfeil Fax: 33 33 88 93 www.stokke-mobler.no og prisendringer.

KJØP NA - BETAL OM 6 MANEDER!


30

annonser

S for Spareavtale Fast månedlig trekk fra kontoen, gjør sparingen enklere.

dnb.no

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

31

næring

Vestfoldblad.no

Vi løfterfylkets fram næringslibvet i Vestfold. – hele næringslivsavis

Premie: Konditor for en dag Atlantic Hotell ble sist uke fylt med kakebakende elever, dyktige konditorer, og en ivrig miljøarbeider. Her innkasserer elevene premien for seier i ”Klassekampen”, og lære mer om et yrke. Ranvik ungdomsskole i Sandefjord har i løpet av året hatt en konkurranse miljøarbeider Jarle Hem har døpt ”Klassekampen”. Den går ut på at elever fra de ulike klassene deltar i leker og konkurranser, og klassen med flest poeng vinner en premie. I år var premien kakebakst. Det skulle bakes 3-etages bryllypskaker, og det i selveste storsalen på Atlantic Hotell. Fire timer etter oppstart og 60 kg senere, var kakene ferdig. Resultatet er imponerende, og de mange flotte og kreative kakene blir et syn. Noen kunne etter utseendet å dømme vært fra et konditori.

Miljø, miljø, miljø

Victor Kløw var tålmodig og la ned mye jobb i pyntingen av kaken.

– Hele poenget med klassekampen er å skape et godt miljø og styrke samholdet mellom elevene, forteller Jarle Hem, miljøarbeideren ved ungdomsskolen. Han syns det er viktig å fokusere på det elevene kan, i stedet for det de ikke kan. Sammen med sine utvalgte ”miljøpartnere” har han arrangert morsomme, og kanskje noe uvanlige konkurranser som elevene kan delta på i friminuttene.

Fikk lov å jobbe Premiedagen for vinnerklassene hang i en tynn tråd da Hem ble tatt ut i streik, men det hele løste seg - han fikk dispensasjon. Landslaget i konditori stilte gjerne opp for anledningen – en kom fra Sandefjord, resten fra ulike deler av landet.

Høgstø forteller at det å få være kreativ er det viktigste for henne i yrket som konditor. Sørdal legger til at det å kunne spise maten etterpå, er et pluss. – Du blir ikke konditor med ti tommeltotter, du må være flink med hendene, understreker Høgstø. Hun synes det er synd at det er liten interesse for konditorfaget, og ønsker å profilere yrket slik at flere rekrutteres. I så måte kan vi trygt kalle dagen der elevene fikk møte dem og prøve seg, for en god start.

Du blir ikke konditor med ti tommeltotter, du må være flink med hendene. Knut Harald Sørdal

Dette er et lag hvor landets dyktigste konditorer er plukket ut og samlet. Laget deltar i konkurranser og på kurs, og tester varer for ulike aviser og ukeblader.

Vil rekruttere Blant medlemmene er Mats-Erland Jensen, tidligere elev ved Ranvik ungdomsskole. Sammen med Knut Harald Sørdal, ga han elevene råd og tips for at de skulle oppnå det beste kakeresultatet. Hege Andersen Høgstø viste frem sine konditorevner da hun lagde marsipanblomster, og elevene var tydelig imponerte.

Kakefest på kvelden På kvelden samlet rundt 80 elever seg på Rødekorshuset for å spise kakene de hadde laget. Samtlige lag ble premiert for kakens utseende, smak, og samarbeid mellom gruppemedlemmene. Det var flere underholdningsinnslag i løpet av kvelden, blant annet av Cornelia Børnick (Hvalsommer) og Lars Vonen (elev ved Ranvik), begge med sang. Tekst og foto: Kaja C. Jensen

Atlantics storesal ble fylt med kakebakende elever fra Ranvik ungdomsskole

➊ Denne kaken vant prisen

for ”norges patrioter” med sine hvite, blå og røde farger og påskriften ”Heia Norge”.

Skage Nerland legger ikke skjul på at han syns det er gøy med kakepynting.

Flotte kaker bakt av Ranviks konditorer

Denne kaken kalt ”Fruktblomst” vant to priser, og var kveldens flotteste.

Konditor Hege Høgstø viser hvordan det skal gjøres

Mats-Erland Jensen forteller om de ulike varene og hva de brukes til


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

32

næring

- og vegen blei fin NHOs Einar Røsås, stortingspresident Dag Terje Andersen, Fylkesordfører i Vestfold Per-Eivind Johansen og Terje Riis Andersen, fylkesordfører i Telemark.

– Den finaste jeg har sett, synger Nina Lindsholm etter endt servering av tapas og kaker til 200 veifeirende gjester.

– Landet må henge sammen – Dette er en festdag, og vi ønsker flere av dem. Vi må sørge for at landet henger sammen både i Vestfold og andre steder, sa NHOs regiondirektør Einar Røsås til Vestfold Blad ved åpningen. – Det er 50 år siden Stortinget for første gang behandlet fire felt gjen-

– Andre kunne ha feiret veien

Sonja Mandt-Bartholsen (A) Anders Anundsen (FrP) og Steinar Gullvåg (A) var et lite stykke «vestfoldbenk» på åpningsdagen. – Det er lokalpolitikerne og bilistene som burde feire. De har stått på, og det er bilistene som vil be-

– Både svigermor og søstra mi Gro gjør at vi har fått dette i havn, sier Nina.

nom Vestfold. Nå er enda et felt av denne visjonen virkeliggjort. Dette er NHO-prosjektet vi har brukt mest tid og ressurser på de siste 20 årene. Nå gjenstår lite, men vi trenger framdrift - det betyr mye for oss her at hele Norge henger sammen.

tale for veien, sa Anundsen, og pekte på samfunnsøkonomien i den nye veistrekningen. Det kunne NAFs representant Line Osfoss (bildet) understreke, med et håp om å bli invitert når det snart skal feires at bommen tas ned i Sande, lenge før veien var beregnet nedbetalt som følge av trafikkøkningen.

Gode hjelpere

Hun og mannen Dag driver Magasinet, Cateringselskapet som fikk det ærefulle oppdraget i å servere mat til ministere, ordførere og andre inviterte til åpningsmarkeringen av den nye fire felts E18-parsellen mellom Sky og Langangen.

Stolt over oppdraget – Tenk, vi skal få servere sjølvaste «stasministern», det er stort! sier Nina. Dagen for henne har vart i noen timer allerede, når hun henter både Vestfold Blad og flere serveringsmedhjelpere klokka syv på morgenen. Kaffe er kokt til arbeidsgjengen, og siden mann- og konebedriften ikke har mange fast ansatte, har både slekt og venner trådd til for dem både dagen i forveien og denne morgenen.

– Se, nå kjører vi på den nye veien - dette går fort, og dette er flott, sier Nina i godt driv foran i leiebilen hun kjører for anledningen. Lenger bak på veien ligger mannen Dag på hjul, i bilen med flere arbeidsfolk og resten av matforsyningene. Selv kjører hun kaker, kaffe, tallerkener og forfriskninger til gjester og egne arbeidsfolk. Nina trenger ikke å gi beskjeder når hun kommer fram. Hun har med seg Ingrid og Ky Harsheim som hjelpere i dag, i tillegg til den 15 år gamle matkultursko-

– Er det ikke moro? Får jeg sjansen skal jeg synge alle versene av Ola Tveiten, lover Nina. Kaffen kokes i store kjeler, et savn er en misjonskjele som fungerer på induksjon...

Statsministeren fikk utdelt en kniv og skar over båndet slik at bilister endelig kunne rulle fram på 11 km fire felts motorvei mellom Sky og Langangen.

Gratulasjonenes time

Det lå mye politikk i luften og mellom linjene i talene både ministre og ordførere. Tålmodige elever fra Langangen skole jublet med flagg og Idas sommervise for 200 inviterte gjester da snoren ble skåret og den første bilen fikk passere på E18 Sky-Langangen. Jens Stoltenberg kastet glans over dagen sammen med samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa, fylkesordførere fra Vestfold og Telemark og en rekke prominente gjester og arbeidsfolk.

Sitert fra talene: Gjensidige gratulasjoner ble utvekslet mellom ordfører Rune – Bedre framkommelighet, bedre sikkerhet og mer trivsel, sa Jens Høiseth, samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa og Stoltenberg over hvorfor han er så statsminister Jens Stoltenberg.

glad i veiåpninger, og gjerne ønsker flere av dem over hele landet. – Det handler om å bygge landet, nå har vi fått vitalisert naboskapet mellom Larvik og Grenland, sa Telemarks fylkesordfører Terje Riis Johansen i sin tale.

Frykter dødsfall – Fem dødsfall i fjor er fem for mye. Jeg frykter bomavgiftene vil snu trenden på grunn av lekkasje til dårligere sikrede veier, sa Vestfolds fylkesordfører Per-Eivind Johansen i sin tale, og inviterte til fest når dagen for avvikling av bommene i Sande kommer, i god tid før beregnet på grunn av trafikkøkningen. – Dette er en begynnelse på noe større, og kanskje en dag for å hvis-

Delikate orkideer fra Skalleberg på en hvit du festteltet klart for prominente gjester!

le-eleven Fredrikke. De er godt drillet, vet hva de skal gjøre. Det samme er mannen Dag, som er i full gang med å dekke border med hvite duker, pyntet med orkideer fra Skalleberg Gartneri. Arrangementservice er deres kontakt på stedet, men dialogen er kjent og god med mange av de oransjekledde Vegvesen-ansat-

Byggeleder Jens Erik Farsjø og prosjektering for hele E18 Gunn Brungot møter Nina Lindsh

ke ut fylkesgrenser? Nå kan vi dra nytte av at vi er et arbedismarked med et stort potensiale for utvikling, sa Larviks ordfører Rune Høiseth i sin tale. Mens Porsgrunns ordfører kom med et lite sleivspark til de som kjemper for lavere bomavgifter; – De som vil sutre over bompenger har sikkert tid til det - jeg vil glede meg over veien, sa ordfører Øystein Beyer. – Han forsøkteå score et billig politisk poeng, det er ikke ulovlig men innsiktsløst. Han skjønner ikke konsekvensene av bompengene når veien betaler seg selv gjennom færre ulykker, kommenterte Frps Anders Anundsen etterpå.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

33

næring

n og brei og slett

Prosjektet omfatter bygging av 11 kilometer firefelts motorveg fra Sky til langangen. Bredden på vegen er 23 meter. På strekningen skal det etableres to kryssområder, Sky og Langangen, samt fem rundkjøringer. I tillegg skal eksisterende E18 og lokalveier rustes opp. Traseen går nord for dagens E18 på hele strekningen. Hensikten er å få sammenhengende firefelts motorveg gjennom Vestfold fram til Langangen i Telemark. E18 på strekningen har for dårlig kapasitet og for høy ulykkesrisiko samt stor miljøbelastning på omgivelsene. Byggingen inngår i planene om en gjennomgående motorveg fra Oslo til Kristiansand. Totalkostnad: 1,765 milliarder 2009-kroner) Finansiering: Stat: 600 mill kr (ca. 34 prosent), Bompenger: 1165 mill kr (ca 66 prosent) Oppstart var sommeren 2009, med planlagt åpning var høsten 2012 - åpningen ble 6. juni! Kilde: Vegvesen.no

– Vi liker å ha med oss en kunstner på laget, vi spiser jo med øynene og, sier Nina om Ky Harsheim, glasskunstneren og venninnen som her går over tallerkener både før og etter bespisning.

uk, og vips er

gsleder holm.

E18 Sky - Langangen

te denne dagen. Går trallen over hellene uten problemer? Fungerer klypa som skal sørge for at glasset sitter støtt på tallerkenen? – Smak på ingefærkakene de laget jeg i går og er både billige og helt trygge for eventuelle allergikere, slik resten av

maten er - forklarer Nina. Mens de jobber hektisk på innsiden av det store fest-teltet, pågår taler og gratulasjoner spekket med musikalske innslag, hurrarop og barn med flagg utenfor.

Vel spist! Senere flytter selskapet inn,

– Klarer vi å trille alt over hellene? Monica fra Vegvesenet gjør sitt for å finne ut av det.

der Dag tar i mot med drikkevarene i sin ende, mens Ky og Ingrid flyr i skyttel fra sin skjulte plass i teltet, med trillebord bugnende av tapastallerkener. Et titalls taler og en liten klarinettkonsert senere, står de der med oppvask og søppel. Fornøyde. Og mette. – Dette gikk jo bra, sier en

En sulten statsminister fulgt av menn med tunge kjeder får smake på maten Nina byr på.

mett og fornøyd fylkesordfører til Nina. Hun smiler, og så snart siste gjest er skysset ut i sin ventende buss, synger hun hele Ola Tveiten til ære for våre lesere. Se og hør Nina synge på www. vestfoldblad.no. Tekst og foto: Marianne Henriksen

Fylkesordfører Per-Eivind Johansen gratulerer med smakfull leveranse.

Elever sørget for gromstemning

Daniel Larsen fra Tønsberg Lyd og Lys sørget for lyd til både talere og musikerne som fikk spille både ved åpningen. Det var blant andre elever fra musikklinja ved Heyerdahl videregående, som har bandet «Peace like a river». De sang låten med samme navn av Paul Simon.

Prosjektleder Jørn Rinde sikrer seg navnetrekket til Jens Stoltenberg på båndet som skal få pryde et kontor.

Optimistisk politi: – Jeg er trafikk-koordinator og jobber med trafikkulykkene, sier politioverbetjent Morten Skarpaas (til høyre). Han er overbevist om at ny vei gir ham mindre ulykker å jobbe med. UP-leder Tor Egil Syvertsen har ansvar for utrykningspolitiet både i Telemark og Vestfold, og er optimist med ny strekning med 100-sone. Erfaringene hans er at bilistene ikke i vesentlig grad overskrider grensene på disse veiene.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

34

næring

En glad Komplett-gjeng kunne juble i Arena Larvik, f.v. Kristian Henriksen Moe, Elin Røed, Son Lam Nguyen, Terje Fossengen, Ole Vinje, Lasse Hamre, Per Håvard Evensen, Elin Ertsås, Ingebjørg Tollnes og Christina Louise Mo.

Honnør som begeistrer Hanne Tansem Stausland og Komplett begeistret mest i Vestfold i året som gikk. I tillegg ble Willy Wilhelmsen æresbegeistrer. Det var generelt mange begeistrede mennesker i Arena Larvik da Begeistringer 2012 gikk av stabelen. Publikum lot seg rive med av vinnerne og dyktige og inspirerende foredragsholdere og programledere. Begeistringer 2012 ble en lang dag spekket med det ene høydepunktet etter det andre. Den som hadde begeistret mest var overveldet over påskjønnelsen, mens lederen av årets begeistringsbedrift kan fortelle at begeistring på jobben klart virker inn på kundene og resultatene.

Skal få hedersplass – Jeg trodde det nesten ikke. Jeg var sikkert på det var kollegaen min som hadde fått prisen, men så var det jeg. Plaketten skal få sin hedersplass på jobben, på den måten får jeg delt den med dem på den måten, sa Hanne Tansem Stausland, som ble årets begeistrer i kamp med 30 andre som hadde fått hver sin begeist-ring, deriblant tre av hennes kolleger på Helfo. – Det er mange dyktige an-

satte hos oss, og Jørgen Sætre er en kjempeflott avdelingsdirektør, sier Stausland. Hun forteller om et godt arbeidsmiljø, med positive mennesker. – Jeg synes alle kunne vært med her i dag. Organisasjonen har blitt bygget litt opp etter hvert, og man har vært ute etter de rette menneskene, med masse glød, varme, omsorg og interesse for andre, sier hun. Årets begeistrer har faglig bakgrunn som sykepleier og jobber nå som veileder i Helfo servicesenter. – Vi har nettopp flyttet inn i et nytt bygg i Tønsberg. Det er

latter og er en stor ressurs for arbeidsmiljøet. Hun bidrar med mye sosial moro, tar initiativ og sørger for at arbeidet blir gjort. Hun er grei og veldig real. Hun stiller alltid opp og tar i et tak. Hun «ser» sine kollegaer og har en omsorg utenom det vanlige. Hun er en god og engasjert lytter og som alltid har tid til andre. Hun har selv hatt tøffe år og fortjener en stor begeistringspris for alt hun bidrar med og som gjør at man bestandig ser fram til en ny arbeidsdag.”

– Begeistring smitter Konsernsjef Ole Vinje mottok prisen som årets begeistringsbedrift til Komplett. – Det er veldig hyggelig å bli plukket ut som vinneren, jeg må jo si det, det er hyggelig at selskapet får anerkjennelse for den jobben vi gjør. Det synes jeg er veldig bra, for det er mange års arbeid som ligger bak, sier han. Vinje forteller at ledelsen ved Komplett har jobbet mye med tydeliggjøring av verdier – der viktige stikkord er presisjon, enkelhet og entusiasme. – Det har vi gjort for å skape den kulturen vi ønsker å være. Det gjelder å være bevisste, å jobbe med det hele tiden og å få frem smil og ikke minst se menneskene; jobbe med nærvær og ikke fravær. Vi bruker mye tid og krefter på det, forteller han. – Har vi begeistrede ansatte smitter det over på kundene

våre, og vi er avhengig av å selge. Vi omsatte for fire milliarder i Norge, Sverige og Danmark i fjor, og hadde 700.000 kunder som handlet en eller flere ganger i våre nettbutikker, sier Vinje.

Godt fundament Juryen valgte å tildele Komplett prisen blant annet ut fra følgende: ”I Komplett er det viktig at alle medarbeidere skal bli hørt, sett og få muligheter. Bedriftens visjon og verdier er fundamentet i bedriftskulturen. Bedriften tar samfunnsansvar ved å legge svært godt til rette for personer med redusert funksjonsevne.

Gjennom dette arbeidet har mange personer opplevd egenverd og fått igjen gnisten slik at de er blitt klare for arbeidslivet.”

Spanderte kake – Det var stor glede på Komplett da det ble kjent at vi ble kåret til årets begeistringsbedrift. Dagen etter kåringen vanket det kake for alle til lunsj og det var mange smil å se i lokalene våre. Diplomet har fått en sentral plassering i resepsjonen vår, forteller Ingebjørg Tollnes, kommunikasjonsdirektør i Komplett. Tekst og foto: SVEIN ANDRÉ SVENDSEN

Har vi begeistrede ansatte smitter det over på kundene våre, og vi er avhengig av å selge. Ole Vinje

en veldig flott arbeidsplass på flere måter. Vi er flinke på kunnskap og kompetansebygging og bygger hvert enkelt individ til å bli best mulig. Jeg kan ikke få fullrost organisasjonen, sier hun.

Har alt – og litt til Juryens valg av årets begeistrer bygger på innsendte begrunnelser, der vi kunne lese følgende: ”Hun har alt en god kollega skal ha, og litt til. Hun er alltid i godt humør, har en smittende

Hanne Tansem Stausland ble overrasket da hun ble utnevnt til årets begeistrer, til stor applaus fra salen. Hun fikk prisen overrakt av Trine Heibø Holm, fylkesdirektør i Nav Vestfold.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

35

næring

Les enda flere gode saker på www.vestfoldblad.no og følg oss på Facebook!

søvn 160 år med å 160 år med å forandre verden med forandre verden med

Espen Beranek Holm og Kari Slaatsveen var dyktige og morsomme programledere.

Karita Bekkemellem stilte spørsmålet «Tør du være leder?» i sitt åpenhjertelige foredrag.

Hästens har levert den beste Hästens har levert den søvnen gjennom 160 år.beste søvnen gjennom 160 år. Den helt nye Hästens Jubilea er en kontinentalseng, designet mederen Den helt nye Hästens Jubilea enny limited edition vintage denim i blårutet for ny å feire vårt kontinentalseng, designet med en limited ikoniske varemerke. We sleep. for Doåyou? edition vintage denim i blårutet feire vårt ikoniske varemerke. We sleep. Do you?

Begeistringer 2012 Årets begeistrer: Hanne Tansem Stausland

Hästens Jubilea

180x200 cm, BJ overmadrass 180x200 cm, BJ overmadrass

49.900,49.900,-

Årets begeistringsbedrift: Komplett resbegeistrer: Willy Wilhelmsen. Han var med i gruppen som Æ hadde idéen til det første store arrange-mentet i 2005 og har vært en viktig drivkraft i gjennomføringen.

Limited Edition Limited Edition Hästens Jubilea

HÄSTENS STORE Nansetgaten 21, 3556 Larvik Mand-Fre 9.00-17.00, Nansetgaten 21, 3556 Larvik HÄSTENS STORE Åpningstider: LARVIK Tors 9.00-19.00, Lørd 10.00-15.00 Åpningstider: Mand-Fre 9.00-17.00, LARVIK Tors 9.00-19.00, Lørd 10.00-15.00

an Vi k robe! e gard

LARVIK

hastens.com hastens.com

Sommersalg I ALLE VÅRE BUTIKKER

Kom innom og sjekk våre spinnville priser på skyvedører og innredning FLEKsIBLE LøsnIngER I ALLE sTøRRELsER og pRIsKLAssER Vi skreddersyr alle garderober på dine mål. Du bestemmer! Hos oss får du garderober og walk-in i alle størrelser og prisklasser. Vi tegner gratis for deg. MEgET RAsK LEVERIng Egen produksjon og innredning på lager sikrer rask levering.

Innredningspakker nå -30 % Komplett innredning. Fra kr

693,-

LUx MøBELInnREdnIng Mye for pengene!

Tønsberg: 33 33 19 00

www.garderobemannen.no

Halfdan Wilhelmsens allé 46 “På Kilen”. Man-tor: 10-19. Fre-lør: 10-16


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

36

næring

Global teknol Verdens ledene miljøer innen mikro- og nanoteknologi kommer til Tønsberg neste helg. Under COMS 2012 vil fremtredende produktutviklere, investorer, gründere, produsenter, forskere og entreprenører fra hele verden sette søkelys på mulighetene mikroog nanoteknologi gir. Det skriver arrangøren i invitasjonen til konferansen.

Revolusjon I følge arrangøren er mikro- og nanoteknologi i ferd med å revolusjonere alle markedsområder, ikke minst industrier og omgivelser hvor materialer og komponenter utsettes for ekstreme påkjenninger. – Hva skal til for å lykkes med nye produkter og anvendelser, og hvordan håndtere kommersialisering av avansert teknologi i en turbulent verdensøkonomi? Blir det store spørsmålet under konferansen. På talerlisten finner bedrifter fra store deler av verden, men også Sveriges tidligere statsminister, Gøran Persson, skal delta.

Norsk fokus

Vertskap for Coms: 2012 Henrik Jacobsen, Instituttleder IMST, Professor Per Øhlckers HVE, prosjektleder klyngeutvikling NCE Sissel Haugseth og daglig leder Stein Ivar Hansen, MicroTech Innovation. Innovasjonsselskapet er fasilitator for klyngeprosjektet NCE Micro- and Nanotechnology, NCE MNT. Og vertskap for konferansen, som vil bli avholdt i Tønsberg i sommer.

5 år 100.000km

Audi Q3 2.0 TDI 140 hk quattro® Veil. kr. 505.170,- Nå kun kr. 478.000,-* Spar kr.

Bruk av mikro-nanosystemer gir en helt ny funksjonalitet til en mengde produkter, og åpner samtidig veien for helt nye. Bruksområdene er mange. Coms 2012, som arrangeres i Tønsberg vil ifølge arrangøren preges av at det arrangeres i Norge. Det settes fokus i år spesielt på anvendel-

27.170,-

Følgende utstyr inkludert i prisen: • Metallic lakk • Xenon plus m/LED lys • Audi Sound system m/10 aktive høyttalere • Sportsseter i skinn/alcantara

• • • • •

18" alu-felger 5-dobbelteket design Minnekortleser Parkeringssensorer bak Klimaautomatikk Cruise control

• • • • •

Førerinformasjonssystem El.vinduer foran og bak Takrails Lys- og regnsensor Midtarmlene foran

• • • •

Servotronic Tåkelys Start/stopp-funksjon Komplette vinterhjul

Vi har Audi Q3 på lager for rask levering! Audi Q3 fra kr. 387.100,-* Audi Q5 quattro® fra kr. 427.100,-* * Veil. pris levert forhandler, inkl. frakt og leveringssomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Drivstofforbruk 0,62-0,93 l/mil ved blandet kjøring. CO2-utslipp 162-218 g/km. Tallene gjelder samtlige motorer som tilbys. Bildet kan avvike fra tilbudet.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

37

næring

logisk møteplass ser innen energi og miljø, helse og næringsmidler, marin og maritim teknologi, luft- og romfart og avanserte materialer. Konferansen har blitt arrangert hvert år siden 2000.

Vestfold- et naturlig valg

telekommunikasjon og bilelektronikk. Området utgjør Norges viktigste kommersielle miljø for anvendt mikro- og nanoteknologi. Tekst: Caïssa Gjølberg caissa@vestfoldblad.no

Det er ikke uten grunn at konferansen er lagt til Vestfold. – Her finnes noen av de mest innovative og kompetansetunge bedriftene innen denne sektoren i Norge. Bedriftene her har funnet sine markeder innen maritim elektronikk, forsvarssystemer, medisin, fly, romfart,

Göran Persson vil holde et innlegg og åpne prisutdelingen på Coms Young Technology Award. foto Wikipedia

Få store og små smakebiter fra helgens bilmesse i Tønsberg!

Les oss på nett – www.vestfoldblad.no SESONGENS

Screen Gode tilbud hos oss nå! l Markiser l Persienner plissél Garasjeporter l Vindussprosser markiser l Innvendig solskjerming

NYHETER

l

COMS 2012 Er en forkortelse for Commercialization of Micro-Nano Systems Conference Verdens største bransjetreff for mikro- og nanoteknologi COMS 2012 arrangeres i Tønsberg 24. til 27. juni. Vertene er MicroTech Innovation as og NCE Micro- and Nanotechnology.

garasjeporter

Konferansen arrangeres av Norwegian Centres of Expertise og MicroTech Innovation i samarbeid med MANCEF (se www.mancef.org) Det er første gang denne konferansen arrangeres i Norge. I fjor var konferansen i Greensboro, North Carolina, USA, et område kjent som «The research triangle» Mer informasjon: www.coms2012.com

● Ny automatikk – kan styres via Iphone ● Glidelås-screen – tåler opptil 100 km/t vind, egenprodusert ● Selvrensende markiseduk

MARKISER, PERSIENNER OG SCREEN

“Vi er best på pris ogGARASJEPORTER kvalitet”

SOLSKJERMING

NYHETER og gode tips på www.kjellsmarkiser.no

Kontakt oss for gratis besøk og uforpliktende tilbud

Alt innen solskjerming og garasjeporter

Fasadeprodukter er en av landets ledende leverandører av solskjerming og garasjeporter. Vi kommer gratis hjem til deg med Geir Ove Johansen gode råd og løsningsforslag. Andre Tlf. 900Gjelsvik 66 322 Ring GRATIS: 800 80 488 Tlf: 915 747 Tlf.Geir 800 87 80 488Johansen Ove tlf: 900 66 322 www.fasadeprodukter.no eller ring sentralbordet tlf: 800 80 488

815 00 570

www.fasadeprodukter.no

5 år 100.000km

Audi A4 Avant 2.0 TDI 120 hk Veil. kr. 481.000,- Nå kun kr. 428.000,-* Spar kr.

53.000,-

Følgende utstyr inkludert i prisen: • • • •

Metallic lakk Xenon plus m/LED lys Navigasjonssystem Audi Sound system m/10 aktive høyttalere • Multifunksjonssportsratt

• • • • • •

Sportsseter i skinn/alcantara 17" alu-felger 5-arms design Avtagbart hengerfeste Minnekortleser Parkeringssensorer bak Klimaautomatikk

Audi A4 Limousine fra kr. 341.800,-* Audi A4 Avant fra kr. 362.000,-*

• • • • • •

Servotronic og Cruise control Førerinformasjonssystem i farger Aludekor innvendig El.vinduer foran og bak Lys- og regnsensor Midtarmlene foran

• Tåkelys • Start/stopp-funksjon • Komplette vinterhjul

Sandefjord Gokstadveien 16, tlf: 24 03 11 50 Tønsberg Kjærlighetsstien 28, tlf: 24 03 12 00

* Veil. pris levert forhandler, inkl. frakt og leveringssomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Drivstofforbruk 0,62-0,81 l/mil ved blandet kjøring. CO2-utslipp 164-189 g/km. Tallene gjelder samtlige motorer som tilbys. Bildet kan avvike fra tilbudet.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

38

næring

Grill m Vi er ikke få som har irritert oss over høye hauger brukte engangsgriller i vår vakre natur. Barbeco Norge AS har tatt tyren ved hornene og produsert en ny type grill. Den pakkes nemlig ned i sin egen bag når grillingen er unnagjort. – Det spesielle med grillen er at den er liten og lett å ta med seg på tur, den kan brukes om igjen og den ligger i en bag som tåler varme, forklarer medeier i Barbeco, Oddvar Kristiansen.

Briketter av kokosnøtt Skuespiller Kim Kolstad er medeier i Barbeco Norge AS, og viser stolt frem deres nye, miljøvennlige grill. Foto: Christoffer Solstad Steen

Jeg er Giulietta. Ikke bare snakk om meg

FLOTTE BRUKTBILER Alfa Romeo GT 1,9 JTD 2005, 90 000 km,

kr 179 912,-

Sammen med gründer Terje Larsen fra Larvik og skuespiller Kim Kolstad, satser Kristiansen

Giulietta 5 dørs fra 289.900,5 års Norgesgaranti!

PRØV MEG.

Alfa Romeo GT 1,9 JTD 2006, 113 000 km,

kr 188 512,-

Alfa Romeo MiTo 1,4i Sport 2010, 43 000 km,

kr 184 000,-

Alfa Romeo MiTo 1,4 Turbo 2010, 10 000 km,

kr 229 128,-

Alfa Romeo 159 1,9d 120hk 2010, 37 000 km,

kr 309 000,-

DISTINCTIVE PACK SPAR 35.300,VERDI 45.200,- NÅ KUN 9.900,-

SPORT PACK SPAR 19.200,VERDI 34.100,- NÅ KUN 14.900,-

Sportsratt • Sportsunderstell 17” alufelg • Sportspedaler Sort taktrekk • Satin speilhus Mørke frontlykter Sideskjørt • Delskinn

(FORUTSETTER DISTINCTIVE PACK)

Velkommen til oss på

Tlf. 33 34 97 97

www.alfaromeo.no

ÅPNINGSTIDER: Mandag – fredag kl 07.30 – 16.00 Torsdag kl 07.30 – 19.00 Lørdag kl.10.00 – 13.00


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

39

næring

med god samvittighet på å tilby et fullgodt alternativ til den gamle engangsgrillen. I tillegg til å være miljøvennlig i form av at grillen kan brukes om igjen, inneholder den en miljøvennlig form for brensel. – Brikettene er laget av kokosnøttskall, og grillen er varm etter 3 minutter, helt uten tennvæske. Kokosnøttskall er et avfallsprodukt i Østen, så dette er nyttig bruk av en ressurs som ellers ville gått i søpla. Fattige i Østen tjener nå penger på å samle kokosnøttskall for salg til fabrikken som produserer våre briketter, sier Kristiansen om grillproduktet som produseres for Barbeco Norge AS i Asia.

En ønsket grill Gründer Terje Larsen brukte 5 år på å komme fram til ferdig produkt, og i dag er grillen hans til salgs i flere norske matbutikker. – Vår målsetting er at denne grillen og briketter av kokosnøttskall skal være til salgs der man kjøper engangsgrill. Per i dag selges den i en rekke daglig-

varebutikker, og på noen bensinstasjoner, sier Kristiansen, som håper at alle som selger engangsgriller har deres produkt i hyllene til neste år. Både Sverige og USA står dessuten for tur. Oddvar Kristiansen forteller at også norske myndigheter ønsker å erstatte den gamle engangsgrillen med et miljøvennlig alternativ.

BarbEcogrillen: Miljøvennlig og portabel grill, med løse briketter. lir varm på 3 minutter, B uten bruk av tennvæske. Grillen koster i overkant av 100 kroner ut av butikk.

20 tonn avfall – Det har vi løst med vår grill, sier han. Tall fra nettstedet Grønn Hverdag viser at det blir solgt omtrent 1,2 millioner engangsgriller i Norge hvert år, og Naturvernforbundet har regnet ut at dette tilsvarer nærmere 20 tonn avfall. Det burde være god nok grunn for å unngå fremtidige hauger med brukte engangsgriller?

Tekst: Ingrid aune

 n kartong med É kokosnøttskall-briketter, koster i underkant av 100 kroner inneholdende 16 stk. Man bruker to briketter per grilling, så for denne summen kan man altså grille 8 ganger. Levetid på selve grillen er flere år. Kan foreløpig kjøpes hos Ica, Rimi, Obs, Bunnpris, Rema1000 og på noen bensinstasjoner.

Det er få som tar med seg den brukte engangsgrillen hjem. Naturvernforbundet anslår at det kastes 20 tonn engangsgriller i året. Foto: Vidar Aune Westrum

Kåret av Euro NCAP til bilen med best sikkerhet for barn.

USTOPPELIG

Sporty familier lever ikke farlig

Subaru XV fra kr.

306.850,-*

Ekte firehjulsdrift som gir fantastiske kjøreegenskaper og enestående fremkommelighet

Velg mellom utstyrsnivåene: COMFORT, CLASSIC og PREMIUM BOXER-MOTORER i flere størrelser - bensin og diesel MANUELL og AUTOMAT *Prisen gjelder levert forhandler, årsavgift kommer i tillegg. Det tas forbehold om prisendringer, trykkfeil og evt. endringer i spesifi kasjoner fra fabrikk. Bildene kan avvike fra tilbudte modeller.Pris gjelder for standard modell og vil avvike avhengig av tilleggsutstyr og forhandler. Forbruk: 0,56–0,69 l/mil, CO2: 146–160 g/km.

Teknisk kvalitet som konkurrentene streber etter

Design som setter fører og passasjer i fokus

Sikkerhet og komfort på toppnivå

Annenhåndsverdien er meget god

For prøvekjøring og mer info scan koden

Træleborgn.4, 3101 Tønsberg Tlf: 33 30 00 60 www.branko.no

Løkka 2, Postboks 3255 Larvik 33 48Larvik 29 50 Løkka 2,2211, Postboks 2211,Tlf: 3255

Bekkeveien 4, 3236 Sandefjord Tlf: 33 48 29 50

www.facebook.com/Subarunorge


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

40

båt

Når hobbye

Basen til redningsselskapet er stasjonert på Jarlsø Marina i Tønsberg.

Mannskapet sørger for at alt er som de skal før de drar ut på vakt.

Med hele 700 hestekrefter og jetmotorer, når denne skuta en toppfart på 33 knop.

Tomas Skarstad (t.v) er glad i og være på vannet. Det kan Leif Jørgen Paulsen (t.h)bekrefte.

700 hestekrefter, stor omsorg og en genuin interesse gjør at frivillige melder seg til tjeneste på vannet året rundt.

Geir S. Torgersen melder seg frivllig som offer i en øvelse.

Leif Jørgen Paulsen og Morten Løvdal viser trygghet og profesjonalitet under øvelsen.

Vestfold Blad ble med Simrad Færder på tokt, og fikk et innblikk i hva som driver de frivillige til å ofre tid og penger på Redningsselskapet. Geir S. Torgersen, jobber som matros ombord for Redningsselskapet. Han er bosatt på Notodden, og kjører to timer for hver frivillige vakt han tar. – Jeg har vært med i mange frivillige organisasjoner tidligere, men her er det noe spesielt, jeg klarer ikke helt å forklare det, sier Torgersen. Han sier at han ble medlem av en ren og skjer tilfeldighet. Etter å ha benyttet seg av redningsselskapets tjenester to ganger tidligere bestemte han seg for

å prøve å få innpass i frivillighetsorganisasjonen. Etter flere kurs og befaringer sammen med tidligere mannskap ble han en del av mannskapet. Ikke ulikt resten av gjengen er også han veldig interessert i båt og elsker båt livet. – Det å kombinere det glade båtlivet med en meningsfull gjerning er noe jeg setter stor pris på, sier Torgersen.

God rekruttering Tor Honningsvåg, skipper om bord og operativ leder for sjøredningskorpset, forteller at det å være en del av mannskapet på skuta blir sett på som tøft. – Man skulle kanskje tro at en frivillighetsorganisasjon sli-

ter med å få nok frivillige, men her er det motsatt. Folk står i kø for å bli med, for dette er både meningsfylt og interessant å fylle fritiden sin med. Vi må ha tilnærmet opptaksprøver for å få de som virkelig har lyst og ønsker å være med, sier han. Honningsvåg fastslår også at når du har meldt deg inn frivillig må du komme på vakt når du er satt opp, eller skaffe en stedfortreder. Man kan ikke velge fritt når man ønsker å jobbe.

Øvelse mellom vaktene Selv om det i perioder kan være lite med oppdrag bruker det energiske mannskapet som regel tiden til å trene på viktige


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

41

baatavisa.no

Båtfolkets egen avis

en redder liv

Kommentarer fra de frivillige:

Geir S. Torgersen, matros: – Jeg pendler to timer fra Notodden for å frivillig bidra hos Redningsselskapet.

Morten Løvdal, matros: – Jeg sa på spøk til kona: “Nå har jeg hatt deg som hobby i 10 år, nå er det på tide å finne meg en ny hobby” så ble jeg frivillig for Redningsselskapet.

Leif Jørgen Paulsen, bestmann: – Det som motiverer meg er det å kunne hjelpe andre. Også er jeg jo genuint interessert i båtlivet. – Å få oppleve tre meter høye bølger i 22 minusgrader gjør du ikke hver dag. Skummelt, men jeg liker det. Tomas Skarstad, skipper: – Jeg må innrømme at jeg er veldig glad i og være på sjøen. Jeg ser på dette som en meningsfull hobby. Slik kan det arte seg å være på vakt: – Jeg hadde ringevakt, og lå og sov. 39 minutter etter nødanropet slepte vi båten inn mot land.

Tor Honningsvåg, skipper og operativ leder: –Jeg sier bare; bruk vest, vær edru og avpass farten når du er i båt!

Simrad Færder og mannskapet bruker mye tid på å finjustere ferdighetene sine. Her ser vi Geir S. Torgersen spille ett offer under en øvelse.

redningsaksjoner, manøvreringer og kartleggelse av området. – Vi bruker mye tid på å bli lommekjente i området, sier Morten Løvdal, som er matros om bord. Han viser til vanskelige steder hvor det befinner seg skjær,

Hver sin oppgave – Her på Jarlsø har vi 20 forskjellige mannskap som rullerer på vaktene sine. Altså vært mannskap har en vakt hver 20. dag, forteller Honningsvåg. Alle i mannskapet har hver sin oppgave. Skipperen har hovedansvaret for båten og mannskapet. – Dette må alltid være klart før vi går om bord i båten. Det skal aldri være tvil om hvem som har hvilke oppgaver om bord, sier skipperen.

Det å kombinere det glade båtlivet med en meningsfull gjerning er noe jeg setter stor pris på. Geir S. Torgersen,

og trange plasser der det er vanskelig å manøvrere. – Det at vi kan hele tiden vedlikeholde våre ferdigheter og erfaringer gjør at vi alltid kan prestere maks i de vanskelig situasjonene som oppstår, legger Geir til.

Mye sleping – 90 prosent av oppdragene våre går ut på å slepe folk inn til land for videre hjelp, enten det er snakk om motorproblemer, flatt batteri eller andre uheldigheter, sier Honningsvåg.

Han forteller at de mest krevende situasjonene oppstår når det er brutt ut brann. – De fleste på sjøen i dag utøver god båtskikk. Dessverre er det noen som har litt for store båter med litt for store motorer, uten den nødvendige erfaringen som skal til for å kunne manøvrere så store fartøy i så stor fart, sier han. Nødsentralen mottar alle anrop, har oversikt over ressursene og fordeler oppgavene til hvilke båter som er nærmest alarmstedet. – Det er viktig med en ryddig struktur fra øverste hold. Og det har vi, understreker Honningsvåg.

Tekst og foto:Jakob leth

les mer neste side


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

4242 Les båtnyheter hver dag på våre nettsider www.batavisa.no

båt

Det blir arrangert blant annet flere sommerleire i sommer der barn fra 9 til 13 år kan delta, samt ungdomsleire og seilaser for de mellom 14 og 17 år. FOTO Torger Willadssen

Følg oss på facebook

Les båtnyheter hver dag på våre nettsider www.batavisa.no

BÅTUTSTYRSBUTIKK BÅTUTSTYRSBUTIKK BÅTREPRASJON BÅTREPRASJON OG VEDLIKEHOLD OG VEDLIKEHOLD SLIPPSETTING OPPLAG SLIPPSETTING OPPLAG 33 88 32 00 88 00 Tlf. Tlf. 33 32 Tlf. 3391325388760076 Frank Frank 91 53 76 76 Frank 919176 538876 Marina 91 55 Marina 91 88 Marina 91 91 88 55 91 55 frank@vallomarina.no frank@vallomarina.no frank@vallomarina.no

Annonseinfo: Annonseinfo: —————— —————— Annonsenr: 25801 Annonsenr: 25801 Kundeid:12077 Kundeid:12077 Holdningene til sjølivet har endret seg drastisk med årene. Folk har mer Kunde:Vallø Marina penger og mindre tålmodighet, og det merker Redningsselskapet. Kunde:Vallø Marina Kjøper:Frankog ogMari Mari Kjøper:Frank

Ser holdninger i endring – I stedet for å kjøpe båt ut i fra kunnskap og erfaring, er det lommeboken som bestemmer størrelsen og farten. Dette ser vi resultere i flere uheldig situasjoner som kunne vært unngått, sier Tor Honningsvåg.

Skolerer de unge

Varehenger m/bøyle/presenning Totalvekt: 1000 kg, m/tipp og brems

kr. 11.500,Totalvekt: 750 kg. u/brems

kr. 7.900,Båthenger Totalvekt: 750 kg. inntil 18 fot.

kr. 9.600,-

Båthenger

Markedsansvarlig i Redningsselskapet, Tone Thorvaldsen, forteller at selskapet jobber kontinuerlig med holdninger. – Vi arrangerer blant annet flere sommerleire i sommer der barn fra 9 til 13 år kan delta. I tillegg har vi ungdomsleiere og seilaser hvor ungdom mellom 14 og 17 år får mulighet til å ta «båtlappen» avslutningsvis, sier Thorvaldsen. Et bidrag i holdningsendringsI vårt nærområde har vi 5 redningsskøyter: RS Horn Flyer på Skjærhalden (fast mannskap) RS Askerbæringen/RS Stormbull i Stavern (fast mannskap)

arbeidet var skistjernene som stilte gratis i en omfattende kampanje.

Trenger faddere Simrad Færder bruker noen hundre liter drivstoff ved hver vakt. Det sier litt om kostnadene som kreves for å holde den i drift. – Det koster rundt 600.000 kroner å drifte denne redningsskøyte i året, sier Thorvaldsen. Hun legger til at all treningen som kontinuerlig må gjennomføres koster en del penger, og er viktig. Derfor fortsetter selskapet å tilby bedrifter fadderskap til Simrad Færder. Vil du vite mer om hva det innebærer å bli fadder? Se www.redningsselskapet. no for mer informasjon.

Tone Thorvaldsen, markedsansvarlig i Redningsselskapet forteller om det viktige holdningsarbeidet som gjøres.

– Faddere som nå er på plass til RS Simrad Færder, er Tønsberg Havnevesen og bedriften Ferno Norden i Horten, forteller Thorvaldsen. Tekst : Jakob Leth

Redningsselskapet Redningsselskapet er en humanitær medlemsorganisasjon som har eksistert siden 1891. rganisasjonen driver 25 fast bemannede og 17 frivillig O bemannede redningsskøyter langs hele kysten fra Hvaler til Vardø.

RS Simrad Færder i Tønsberg (frivillig sjøredningskorps)

Redningsselskapet har rundt 70 000 medlemmer og faste støttespillere.

RS Sundt i Moss (frivillig sjøredningskorps)

Redningsselskapet har 12 distriktskontor som blant annet driver et utstrakt ulykkesforbyggende arbeid.

RS Uni Kragerø i Kragerø (frivillig sjøredningskorps)

Hvert år får 25.000 sjøvettopplæring gjennom Redningsselskapet. De aller minste barna får det gjennom Eliasklubben.

Totalvekt: 3500 kg.

 edningsselskapets småbåtregister er det største R småbåtregisteret i Norge og har 180.000 registrerte fartøy.

Inntil 26 fot

 e ti siste årene er 350 menneskeliv reddet og 1000 fartøy berget D fra forlis.

kr. 19.500,-

BÅT-formidlingen • Sandefjord • Tlf. 962 09 944 post@baatforum.com • www.baatforum.com

Hvert år assisterer Redningsselskapet 6-7000 båter. Redningsselskapet sparer dermed samfunnet for rundt en milliard kroner i året i form av menneskeliv reddet, bergede verdier og miljøulykker som er avverget.


annonser 43

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

Ansette ny medarbeider? Den beste kandidaten kan bo i en annen kommune Fulldistribusjon hver uke:

92.600

Den eneste fylkesavisen.

Tlf. 918 16 012 • pol@vestfoldblad.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

44

motor

Prøvekjørt:

Opel Astra GTC Sport

Kjøreglad eleganse Opels elegante sportsmodell GTC har kommet litt i skyggen av Opels offensive produktlansering de siste månedene. Vi har stiftet nærmere bekjentskap med GTC som skiller seg ut med sitt spenstige design og solide kjøreegenskaper.

La det være sagt med en gang, GTC er ingen 3-dørs Astra. Den er en mer selvstendig modell enn som så og har en egen identitet med sine særegenheter. Den deler ikke noe felles eksteriørdetaljer med de andre medlemmene av Astra familien,

bortsett fra speilhusene og antennen. På utsiden preges bilen av rene og myke kupelinjer og ser unektelig både sportslig og elegant.

Sportslig medlem Astra GTC er det sportslige med-

Knalltilbud under Stokkedagene! Knalltilbud under Stokkedagene! Knalltilbud under Stokkedagene! nå299,nå299,nå299,nå299,SOFTWALK mod. 200, str. 36-40, før 599,- ROOTS mod. 475, ROOTS mod. 475, str. 40-46, før 699,SOFTWALK mod. 200, str. 36-40, før 599,str. 40-46, før 699,-

nå199,nå199,str. 36-42, før 399,ICU mod. 117,ICU str. mod. 36-42,117, før 399,-

PONNY mod. 8, str. 20-34, PONNY mod.før 8, 399,str. 20-34, før 399,-

Utvalgte Utvalgte dame-, herredame-, herreog barnesko, og barnesko, opptil opptil

50% 50%

nå299,nå299,-

SOFTWALK mod. 180, str. 36-41, før 699,SOFTWALK mod. 180, str. 36-41, før 699,-

nå199,nå199,-

lemmet av Opel-familien og bilen for den som liker å kjøre bil. For Astra GTC byr på solide kjøreegnskaper. Vi prøvekjørte bilen i to versjoner, både med 140 (1,4) og 180 (1,6) hk bensinmotor som begge kledte bilen godt. Men sett ut fra prisen for de ekstra 40 hk,

rabatt rabatt

nå199,nå199,-

PONNY mod. 15, str. 28-35, PONNY mod.før 15,399,str. 28-35, før 399,-

under Stokkedagene! under Stokkedagene! www.eurosko.com www.eurosko.com

Stokke Stokke


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

45

vestfoldblad.no

Xxhjul xxmed Vestfold Blad På ville vi gått for en godt utstyrt GTC med 140 hk under panseret. Denne motoren på 1,4 liter yter sitt maksimale i hele turtallsområdet mellom 4.900 og 6.000 o/min. Dreiemomentet på 200 Nm er også flatt i hele området mellom 1.850 og 4.900 o/min. Det betyr en vanvittig elastisk motor. Og det er ikke rart Opel putter denne motoren inn i flere av sine modeller. 180-hesteren gir selvsagt litt ekstra, men yter sitt maksimale kun ved 5.500 o/min og dens maksimale dreiemoment er 230 Nm ved 2.200 o/min. I 0-100 spurten er det heller ikke all verden som skiller. 9,9 sekunder mot 8,3 sekunder. 180 hesteren var også utstyrt med Flex-ride systemet som muliggjør innstilling av motorrespons, demperkarakteristikk osv. Det forbedrer kjørestabiliteten og tilpasser kjøreforholdene, kurvehastighet, kjøretøyets bevegelser og individuell kjørestil. Bedre veigrep og balanse er med å øke sikkerheten i nødssituasjoner. I tillegg gir FlexRide tre andre innstillinger som gjør det mulig å endre bilens oppførsel kun ved å trykke på en knapp; man kan når som helst velge mellom en standardmodus, en tourmodus eller en med aktiv sportsmodus.

Lettkjørt i by og bygd

velkommen innom!

Litt tykkere ratt kan også denne versjonen skilte med. Ellers er det ganske like. Sammenliknet med 5-dørs Astra, er kjørehøyden på GTC senket med 15 mm,

mens størrelsen på chassis er økt noe. Dette gjør plass til større sportslige hjul med større hjuldiameter, som forbedrer både stabilitet og visuelt uttrykk. Understellet er annerledes fra de øvrige Astra-modellene. Her er det snakk om litt strammene understell som sikrer de

puteforlenger, tøff rød belysning både i instrumentpanelet og i dørene og ikke minst rundt girspaken i midtkonsollen. Selv om bilen er 3-dørs, er den også praktisk siden baksetet kan legges helt eller delvis ned dersom man skal gjennomføre transportoppdrag som krever mer plass. Easy Entry gjør det enkelt å komme inn og ut av baksetene. I tillegg til de mange oppbevaringsløsningene for sjåfør og passasjerer som allerede er kjent fra Astra 5-dørs, omfatter oppbevaringsmulighetene også FlexFloor-systemet med høydejusterbart gulv. Alt i alt er Astra GTC er en veldig lett bil å like. Den byr på solide og underholdnende kjøreegenskaper i kombinasjon med praktiske løsninger og ikke minst et design som er meget elegant.

Astra GTC er det sportslige medlemmet av Opel-familien og bilen for den som liker å kjøre bil. gode kjøreegenskapene uten at det blir ukomfortabelt. I løpet av vår testperiode kjørte vi bilen varierende veier, og begge versjoner var lettkjørte og greie å håndtere både i bytrafikk, landevei og ikke minst motorvei.

Fornuftig ekstrautstyr Selvsagt har GTC også spennende og fornuftig ekstrautstyr som LED kjørelys, adaptive xenonlys, varme i rattet, navigasjon, kraftig lydanlegg med DAB radiomottaker osv. Testbilen hadde dette, og særlig lyssystemet er verdt hver krone av de om lag 10.000 dette koster. Lyskjeglen endres automatisk i en rekke modus, avhengig av om man kjører i regn, i by eller på motorvei samt blender automatisk opp og ned. Førerplassen er funksjonell og stilig. Det hele begynner med suverene sportsseter med sitte-

Astra GTC har utseendet med seg og med LED baklys og frontlys blir den enda mer iøynefallende.

Opel Astra GTC Sport 140 hk – noen nøkkeltall: Motor: 1,4 l bensin, 140 hk, maks. dreiemoment 200 Nm v/ 1.850-4.900 o/min Drivverk: Forhjulsdrift, 6-trinns manuell girkasse, ESP.

Tekst og foto: DAG CHRISTIAN HOLM

CO2-utslipp, g/km: 139 g/km Lengde x bredde x høyde: 4.466 x 1.840 x 1.482 mm Akselavstand: 2.695 mm Egenvekt/tillatt totalvekt: 1.437/1.870 kg Aks., 0-100 km/t: 9,9 sek. Toppfart: 201 km/t Forbruk, blandet kjøring: 0,59 l/mil

Med noen tastetrykk kan man endre bilens karakter betydelig.

Pris, testbil: Kr. 328.800,-

Stokkedagene

Salg

-50% i hele butikken Stokke 40 43 79 43

15.-16. juni


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

4646

motor

Forsøkt svindlet Sverre Gaasrud fant bilen på den anerkjente tyske bruktbilsiden mobile.de. Dessverre var selgeren av en XC90 ute etter å lure Oslo-mannen som her forteller sin historie til skrekk og advarsel. – Jeg forstod heldigvis at dette var folk som hadde andre hensikter enn å selge meg en bil, så jeg har ikke tapt penger på dette. Men jeg ønsker å fortelle min historie slik at jeg kan få advart folk, sier 48-åringen fra Oslo. På den tyske nettsiden mobile.de, som er en anerkjent og seriøs internettside fant Sverre Gaasrud i i slutten av august bilen han ønsket. En 2008-modell Volvo XC90 Executive.

Privatperson – Jeg ønsket å bytte til en nyere modell av 2005 XC90´n jeg har i dag, sier Gaasrud til Vestfold Blad. Bilen hadde en pris på 15.000 euro – litt under sammenlignbare modeller, og Gaasrud reagerte litt på dette, men sendte likevel en henvendelse til selgeren som var en privatperson ved navn Barbara McGee. – Hun hadde angivelig ikke så mye greie på bil, men var nå blitt skilt fra sin tyske ektemann og hadde flyttet hjem til Irland hvor angivelig både hun og bilen befant seg. Annonsen var nå borte fra nettet og Gaasrud mailet direkte til Barbara McKee som sendte bilder og mer utfyllende informasjon om bilen – til og med VIN-nummeret (bilens unike ID-nummer). Dette sjekket han opp mot den norske Volvo-importøren som kunne bekrefte dette nummeret var et ekte nummer på en XC90.

annonse@vestfoldblad.no

Skadet bil? • • • • • •

Oppretting Rustreparasjoner Antirustbehandling Bilglass Plastreparasjoner Lakkering: Person- og varebil + MC

L&S

Det er dumt å betale for mye . . .

Lakk & Sveis Billakkering Andebuvn 63, 3170 Sem - Tlf: 33 33 28 59

- Pass på når du handler bruktbil på nettet, oppfordrer Sverre Gaasrud som selv ble forsøkt svindlet.

Tillitvekkende Barbara McGee hadde til og med navnet på en transportør som kunne få bilen trygt fra Irland til Norge. Disse skulle gjøre alt det praktiske arbeidet for henne. – Jeg fikk navnet på selskapet – all kontaktinformasjon inkludert mail og telefonnummer og navn, forteller Gaaserud. – Jeg sjekket deres hjemmeside www.shiply-delivery.co.cc og alt så legitimt og greit ut. (Det finnes også en lik side på www.shiply.com - så først nevnte side kan være falsk. Den er registrert med et såkalt sub-domene – Google fjernet for øvrig 11 millioner slike i juli år i følge wikipedia, red.anm). Jeg kontaktet dem og de skulle frakte bilen til Norge for 700 euro – alt

inkludert. Jeg syntes dette var litt lite og spurte dem om hvem som var deres handling agent i Norge. Jeg fikk til svar at det hadde de ikke. De skulle til og

”åpent kjøp” i 5 dager og kunne ta med seg bilen igjen hvis jeg ikke var fornøyd. Nå var det all grunn til å være skeptisk, forteller Gaasrud.

Jeg sa at en forretningsforbindelse av meg ville komme å besiktige bilen for meg en av de nærmeste dagene. Jeg hørte aldri noe mer fra verken selger eller spedisjonsfirma. med levere bilen hjem på døra. Nå ble jeg skeptisk. Jeg har erfaring fra spedisjonsbransjen og vet at dette er meget uvanlig. Når de i tillegg sa jeg hadde

Mistanken vekkes

– Da jeg spurte om hvordan vi skulle gjøre oppgjøret fikk jeg beskjed om at jeg først skulle betale forskuddet på 3.700 euro. Jeg fikk Swift-koden og IBAN-nummeret til en konto i Barclays Bank i London. Jeg tok også kontakt med DNB Nor som er min bank i Norge og ba dem sjekke om dette var korrekte nummer. Dessverre hørte jeg aldri noe fra dem. Men så ba jeg speditøren

scanne og sende over papirene på bilen – herunder vognkort. Jeg fikk til svar at det kunne de ikke gjøre siden det ikke var deres policy. Nå skjønte dette var svindel og gjorde et siste støt; jeg tok kontakt og sa at en forretningsforbindelse av meg som holder til i Irland ville komme å besiktige bilen for meg en av de nærmeste dagene. Jeg hørte aldri noe mer fra verken selger eller spedisjonsfirma, sier Sverre Gaasrud som ikke har latt seg skremme fra å kjøpe bil på nett. – Jeg vil med dette bare advare folk. Svindlerne blir stadig mer utspekulerte og det er stadig vanskeligere å oppdage dem, avslutter Sverre Gaasrud. Tekst: DAG CHRISTIAN HOLM FOTO: Vestfold Blad

Svindelgalleriet Forbrukerombudet får daglig spørsmål fra forbrukere som har vært utsatt for svindelforsøk. For å informere om problemet og advare folk mot slike henvendelser, er det laget en liste over de vanligste formene for svindel; ”Svindelgalleriet”. På Forbrukerombudet.no kan du både se andre konkrete svindel-eksempler, og få råd om tryggere kjøp:

1. Lotterigevinster og andre «pengebrev» Plutselig dukker det opp en e-post i innboksen som forteller deg at du har vært så heldig å vinne en milliongevinst i et utenlandsk lotteri som du aldri har hørt om før. Eller du får en SMS om at mobil-

nummeret ditt er trukket ut som vinner i et europeisk GSM-lotteri. Kanskje får du også et brev fra en advokat i Spania som søker etter ukjente arvinger til en stor formue.

2. Kredittkortsvindel og «phishing» Du blir bedt om å oppgi kredittkortnummeret ditt ved besøk på en nettside og får trukket beløp fra kontoen uten å ha samtykket til dette. Svindlere kan også trekker penger fra bankkontoen din etter å ha gjennomført såkalt «phishing».

3. Nettauksjoner Vær klar over at personer med uærlige hensikter benytter populære nettauksjons-

steder som Finn.no, Qxl.no eller eBay.com for å prøve å svindle folk.

4. Falske nettbutikker Enkelte personer forsøker å svindle folk ved å opprette nettbutikker som tilsynelatende selger populære varer. Etter at du har bestilt og forskuddsbetalt det du vil kjøpe, ser du imidlertid ikke noe til varen.

5. «Spåkonesvindel» Du får tilsendt svært personlige brev i posten fra en person som hevder å være sannsynt og ønsker å hjelpe deg i livet. «Spåkoner» som Marie France og Maria Duval lover deg gull og grønne skoger, bare du sender inn en kupong.


annonser 47

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

20 % på alle hagemøbler alFa

BORD OG 6 STOLER

8792 KUNSTTRE PLATE LEVERES OGSÅ I HVIT/GRÅ

ALFA 147738-133919-2 Alfa bord og 6 stoler Sort/grå aluminium, topp kunsttre. 8.792,- Førpris 10.990,Bord. B100 x L220/280 x H 75 cm 4.798,- Førpris 5.998,Stol. B 69 x D 69 x H 92 cm 798,- Førpris 998,Leveres også i hvit/grå.

ENKELT Å SLÅ UT BORDET

begreNSeT aNTall

begreNSeT aNTall

SaN SebaSTIaN

5998

FIreNZe

BORD OG 4 STOLER

SAN SEBASTIAN M0100701DA 4 stoler + bord. Sort plastrotting m/antrasitt puter. 5.998,Førpris 6.998,- Bord. Ø100 x H 75 cm. Topp plate. Ø 40 cm Stol. B 50 x D 60 x H 90 cm

PLASTROTTING

FIRENZE M0101401DA 3-Vinkel-2 med puter + bord. 9.592,- Førpris 11.990,L225 x L182 x D 73 x H 87 cm. Bord. B85 x L145 x H 66 cm.

PLASTROTTING

parIS

KINg

6398

7998

BORD OG 6 STOLER

HJØRNESOFA OG BORD

PLASTROTTING

PLASTROTTING

KING M0101201DA Modulsofa + bord. Sort plastrotting m/antrasitt puter. 7.998,- Førpris 9.998,Modulsofa B225 x D 75 x H 66 cm. Bord B 60 x L110 x H 45 cm

9592 VINKEL OG BORD

PARIS Spisebord og 6 stoler + puter. Sort m/antrasitt puter Bord. B100 x L220 x H 75 cm 6.398,- Førpris 7.998,-

Møbelringen Larvik Tlf.: 33 18 19 14 Møbelringen Sandefjord Tlf.: 33 45 16 60 Møbelringen Tønsberg Tlf.: 33 38 11 11

Møbelringen Horten Tlf.: 33 08 12 40 Møbelringen Holmestrand Tlf.: 33 05 11 55


48

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

Vestfold Blad er en fylkesdekkende gratis avis, medlem av MBL og fulldistribueres hver uke til 92.600 husstander. Redaksjonen ledes etter gjeldende regler for god presseskikk, som medlem av Norsk Redaktørforening. Vårt mål er å bli en ledende bidragsyter til positiv utvikling av Vestfold fylke – preget av fremtidstro, skapertrang og nytenking. Fylkesavisen Vestfold Blad opplever sterk annonsevekst, og økende interesse. Derfor trenger vi flere medarbeidere.

Vi søker

erfaren selger 100% stilling Arbeidsoppgaver: Direktesalg av annonser til nye og eksisterende kunder. Videreutvikle egen kundeportefølje på begge plattformer, papir og nett Budsjett- og resultatansvar Være en aktiv mediekonsulent/ rådgiver for våre kunder Personlige egenskaper: Du må være initiativrik, engasjert og entusiastisk Selvgående og samtidig lagspiller Være en dyktig relasjonsbygger Strukturert, utadvendt og strategisk med god forretningsforståelse Gode kommunikasjonsevner Kvalifikasjoner: Erfaring fra annonsesalg og markedsarbeid Forretningsmessig nettverk Fortrolig med bruk av CRM verktøy Kan vise til gode resultater i nåværende jobb Vi tilbyr: Et godt miljø, hvor arbeidsglede, innsats og resultater står i fokus Et medieselskap med sterk identitet og markedsposisjon Sentral rolle i avishusets videre vekst og utvikling, store muligheter for personlig suksess Mulighet for å være med på å utgjøre en forskjell for avisen og mediesituasjonen generelt

Søknad med CV sendes snarest til sverre@vestfoldblad.no

Spørsmål om stillingen rettes til: Sverre Aamodt, mobil: 932 28 042


annonser 49

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

Hvarnes - Praktfull småbruk/boligeiendom

Skåtanlia 7 3282 Kvelde

kr 4 800 000,-*

Totalt usjenert i flotte omgivelser. Stor låve og garasje. Høy standard. Meget solrikt.

Visning søn. 17/6 kl. 13-14 Bra/P.rom Tomt Eierform Byggeår *Omk.

909/208 m² 7512 m² Selveier 1978 + ca 2.75 %

Kontaktperson Tom Erik Henriksen/41 63 27 72

Larvik PRIVATmegleren Larvik, Nansetgt. 12, 3256 Larvik Tlf. 91 24 20 00

www.privatmegleren.no/52120071

mobil - send “P 52120071” til 2140

La flest mulig se din boligann.


50

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

eiendomsmegler1.no

HORTEN • STORGT 26/28 • TLF 33 03 18 18

En handel du skal leve med

Tom Lund Eiendomsmegler Tlf. 91 36 32 77

Mona Langangen Eiendomsmegler Tlf. 95 27 04 88

Truls Romdahl Eiendomsmegler Tlf. 91 32 02 30

Thomas Olsen Eiendomsmegler Tlf. 93 45 79 02

Går du i 1. til 7. klasse?

lÅn • les • Vinn

Andebu • Hof • Holmestrand • Horten • Lardal • Larvik • Re • Sande Sandefjord • Stokke • Svelvik • Tjøme • Tønsberg/Nøtterøy

for hver tredje, femte og syvende leste bok vil du motta en kul lesepremie.

I samarbeid med Vestfold fylkesbibliotek

WWW.Vestfoldbibliotekene.Wordpress.com

Stikk innom ditt lokale bibliotek for mer informasjon om deltakelse.

Delicious

Flickr

Twitter

Retweet

Facebook

MySpace

StumbleUpon

Digg

Slash Dot

Mixx

Skype

Technorati

Reddit

FriendFeed

YouTube

LinkedIn

Newsvine

SlideShare

Google

Google Talk

Yahoo

Yahoo Buzz

Netvibes

AOL

Microsoft

MSN

Apple

MobileMe

App Store

Amazon

Last.fm

Mister Wong

Qik

Vimeo

Viddler

Virb

Tumblr

WordPerss

Blogger

Posterous

Behance

Design Float

Deviant Art

Design Bump

følg oss på facebook

Sommertilbud

Fettsmelting uten kirurgi e m i t e v rø p å p s i 1/2 pr og august! i juli

Friendster

Bebo

RSS

Email

Squidoo

Share This

Er du flink med kostholdet og er i regelmessig aktivitet - men føler at resultatene uteblir? Vi hjelper deg!

6-1 Cavitation Multipolar RF machine fjerner lokale fettansamlinger og former figuren ved hjelp av den mest avanserte ultralyd- og vakumteknologien på markedet. •Fjernerfettframage,midje, hofter,lår,armer,hakeo.l. •Reduserercellulitter •Oppstrammendeeffekt

•Ingeninngrep,arr, injeksjonerellerbedøvelse •100%smertefritt •Trygg,sikkerograskmetode

www.bodyclinique.no

LAWA BODY CLINIQUE Torvgaten 1, 3110 Tønsberg Telefon: 47 09 04 60 e-mail: wanja@bodyclinique.no

14. juni utvider og flytter vi til større lokaler Torvgaten 1, Tønsberg. Du finner oss i 2 etg.


annonser 51

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

Kunngjøringer

Stilling ledig

Velkommen til Rosanes!

SANDEFJORD KOMMUNE

Gled deg til en fantastisk vakker kveld i parken.

Ansette ny medarbeider?

AVDELINGSLEDER v/Kamfjordhjemmet bo- og behandlingssenter 100% stilling, fast Spørsmål om stillingen kan rettes til: Anny-Elisabeth Hanedalen tlf. 952 00 510 Søknadsfrist: 20.06.2012

Hvorfor må man kjøpe avis for å finne den beste kandidaten?

For fullstendig utlysning og søknadsskjema

se www.sandefjord.kommune.no

Fredag 22. juni kl. 20.00

Melissa Horn

Les Vestfold Blad på nett www.vestfoldblad.no

i Rosahaugparken Billetter: 33 40 20 01 www.nøtterøy.kulturhus.no

Storgaten 27 • 3126 Tønsberg Tlf 33 30 14 00 www.utleiemeglingen.no

ÅPNINGSTIDER

START - MARINE - INDUSTRI -

BATTERIER

LENSMANNSKONTORENE

Ladere, dynamoer og startere.

Indre Vestfold lensmannskontor

Revetal sentrum Åpningstider: Hverdager kl. 09.00 - 14.30.

Alltid gode tilbud. Vi monterer mens du venter.

Stokke lensmannskontor

I forbindelse med ombygging av Stokke lensmannskontor vil lensmannskontoret fra 25. juni og fram til senhøsten 2012 være plassert i Stokke rådhus, Nygaards allé 1. Åpningstider: Tirsdag og torsdag kl. 10.00 - 14.00.

VESTACK BATTERIER AS

La flest mulig se din boliannonse! Mange potensielle kjøpere i hele fylket! 92.600 husstander får Vestfold Blad hver uke.

Telefon 02800 eller 33 34 44 00. Øyeblikkelig hjelp,112. Åpningstidene for politistasjonene finner du på politi.no/vestfold. VESTFOLD POLITIDISTRIKT

Sammen for et tryggere Vestfold

Da har årets

Følg oss på facebook

Les båtnyheter hver dag på våre nettsider www.batavisa.no

Løsning kryssord uke 23 K A N T R E

A G E N D K A

K A S J O T T

T S A N T A

A E B R T K T H A U S T T E F Æ R O R R E R U Å G E R E N N G

A L E N E

L A T I N

D R A S T I S K

E I M E K K O

I A K L A V R E V E E R S U S F E M A I R A R K A R S E I L M E S T E N R E R F Å R N O K L Æ R A U R E T N T R O V

K F A O R G R M V P I S O T K E R A S E R I P I E N I L T V V E R E N E R S

R E A L E N O N S E N S

Tlf. 918 16 012 • pol@vestfoldblad.no

“Damemote på fransk”

All operativ polititjeneste styres fra den døgnbemannede operasjonssentralen ved Vestfold politidistrikt. Politiet patruljerer hele distriktet både til vanns og lands og yter bistand og hjelp der det er behov for politiets tjenester.

S T A T U S

Den eneste fylkesavisen.

Tlf: 33 46 31 41 / 90 57 53 16 Vestfolds største batterilager

Politiet er tilgjengelig 24 timer i døgnet

R Ø S R E G A N

92.600

Egne boligsider på www.vestfoldblad.no med visningskalender. Spør din megler om annonsering i Vestfold Blad.

Tjøme lensmannskontor

I forbindelse med sommerferieavviklingen (25/6 - 3/9) vil lensmannskontoret på Tjøme være betjent fra kommunehuset på Tjøme, Rødsgata 36. Åpningstider: Hverdager kl. 08.00 - 15.30.

Fulldistribusjon hver uke:

Bekymringsfri utleie?

R E N A T E S N E R T E N

lin-mote ankommet fra Paris!

E N T R E A V E R T E R E

Tlf. 90 10 31 14 Torvet 4, 3256 Larvik Følg oss på


52

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

Rubrikkannonser

Selges Klinkekuler, Over 200 fargerike klinkekuler.Vanlige str.God stand.KR: 150. Tlf. 330 78 677 17ft Vestfjord båt, med 35hk nyoverhalt Evenrude og henger nye hj. lager kr 35000. Tlf. 928 82 148 Uåpnet pacard bell, 8000,- med tråløsmus,1 uke gammel. Tlf. 941 21 213 Antikk høvelbenk, Gammel massiv 2,10 m lang Kr 1000. Tlf. 480 59 122

Audi A4 stv.07 mod., Sportline advance,63` km,eugod,mob.gar. Kr.198000 finn:35402130. Tlf. 913 22 198 Sony anlegg, Forsterker m.radio,60W x4,med høytttalere. Kr.300. Sdfj. Tlf. 936 65 815 Pikesykkel, 27 gear.Pen og god.Kr.400. Til hytta? Ca.8 -14 åring. Sfj. Tlf. 416 10 760 Bryggerpanne, 100 år gml.stor bryggerpanne,fin å ha blomster i.Kr.600. Sdfj. Tlf. 936 65 815

Audi A6 Allroad 2001, 2.5tdi 210 000km quattro skinn bose hengerf. ny eu kr 115000,-. Tlf. 918 38 484

Camping tilhenger, Pent brukt Camplet -78 og i god stand. finn.no 35353080. Tlf. 930 06 611

BMW520DAT M-Sport 08, 127000km,Sort,Headup,Night-Vision,NaviPro, Hengf,++Kr350000. Tlf. 918 38 484

DBS jentesykkel, Jentesykkel med fotbrems og gir selges 450,-. Tlf. 977 05 721

Bokhyller i kirsebær, -tre, 3 stk, bredde 80 cm hver, selges samlet gr. flytting. Tlf. 333 24 717 Chrysler G Voyager, 1998 mod 2.4 bens. 7seter eu godkjent til april 2014. 20.000. Tlf. 924 21 928 Danielle Steel bøker, 40-45 stk Danielle Steel bøker, 20,-/stk el 500,-/all. Tlf. 408 73 149 Dresser gutt, Mørke dresser fra str 6 tom 12 år selges 1/2 pris, kr 500. Tlf. 979 42 111 Dusjdører Porsgrunn, 90 cm, buede med sopelist/ håndtak. Ubetydelig brukt kr. 1000. Tlf. 902 78 386 Fin ved, Blandingsved av løvtre kr 850 pr storsekk 60liter sekk kr 70. Tlf. 467 99 959 Gavekort kr 1000 , Selger gavekort på Dekk 1, Sem Verdi kr. 1000,- pris kr 750.. Tlf. 408 73 149 Gummibåt nesten ny, 6 mnd gml, 2,3m, flat bunn,u motor, bag, årer, pumpe, 2500,-. Tlf. 918 38 484

Ferieklar snekke 24, Velholdt Hanto 37 HK 1978 mye nytt i motor Sandefjord 95 000. Tlf. 924 98 786 Fritidsbolig, Hus i Thailand til salgs eller byttes med fritidsbolig i Norge. Tlf. 924 53 768 Gassovn med kolbe, hytta? gassovn m/11kg full kolbe, kr 500. Tlf. 330 82 914 Gratis belegn.stein, Korsstein fra Lasken Sem. støp. ca.35kvm,Vokterveien 2,Sandefj. Tlf. 452 05 499 HTC desire s, pent brukt kjøpt på komplett 1500 kr. Tlf. 941 21 213

Murstein/teglstein, et parti eldre teglstein selges. Tlf. 907 50 221

Smijernstrapp, billig, høyde 90 cm 152/120 4trinn+treplatå. Tlf. 979 87 758

Mahogny spisestue, Helt strøken med 6 stoler og 2 ileggsplater.Prisdisk. ca.5000-. Tlf. 901 89 669

2 fine nattbord, i heltre furu tilsalgs kr. 150 pr stk.. Tlf. 913 31 962

Markise, 4,32 m brukt vindusmarkise, kr.1000. Bør sees. Tlf. 330 82 618/47831618 Mercedes Vito 2000, VITO,bil2000mod,7 seter, 39000 km, som+vin dekk, selges billig. Tlf. 948 09 480 Ny badestamp i lerk, Ny stamp med utvendig ovn, 2meterers diameter. Tlf. 917 45 255 Klokkestrenger, 4 broderte klokkestrenger med beslag. Tlf. 330 58 205 Kofferter, to pene kofferter, billig (grønne). Tlf. 330 58 205 Kommode, Søt liten kommode fra 30-talet. Tlf. 330 58 205 Liten fryseboks, pent behandlet- kr 750.-. Tlf. 952 93 612 Navigon 2110 GPS , Selger Navigon GPS 2110. Fungerer flott. Kr 1200. Tlf. 413 66 630 Nytt drivhus, Flott drivhus i aluminium og polycarbonat, kr 3200. Tlf. 926 45 310 Plastsnekke 72-model, 10hk sabbdiesel.22’,vrib. propell,kahytt 25000. Tlf. 466 53 246

Hagemøbler, i tre meget pent brukt. Puter medfølger. Tlf. 489 97 677

Kjøkkendeler, Skap og skuffefronter eik heltre.Samt oversk m gl dører. Tlf. 480 59 122

Hamax Sleepy sete, Sykkelsete til barn, kr 150 i Andebu, blå farge. Tlf. 473 93 939

Skipslykter messing, org. dia 25 cm - 6,6 kg (4 stk) bilde på mail 1500 pr stk. Tlf. 922 38 302

Kjøkkenmøbler, Bord m/klaff/to stoler, ny pris 1.900, lite brukt kr. 650. Tlf. 468 08 505

Vadebukse, m/isol.støvler, str. L. nesten ubrukt, Kr. 500. Tlf. 922 5 9 526

Klarinett, Evette Buffet crampon prisdisk 5000,-. Tlf. 901 89 669

Trek jentesykkel, Solid sykkel ca 8-10 år, pent brukt med 21 gir. Kr 1000. Tlf. 331 27 405

Blackberry bold 9000, kjøpt på ebay ikke brukt, 2000 kr for den. Tlf. 941 21 213 Toshiba pc, fungere utmerket. ikke brukt mye. 1650 kr. Tlf. 413 66 630 Kjoler og stolsekker, Festbunad med tilbehør, rød sid kjole 11 år og 2 stolsekker. Tlf. 331 27 405

Opel omega stv., 91mod god teknes stand selges kr.2oooo inkl.årsavg. bør sees. Tlf. 928 64 853 Sitte gressklipper, Toro med oppsamler selges 2500 kr , ring. Tlf. 970 44 118 Skulptur, gutt med skål til blomst,h 61 cm meget fin, kr 400. Tlf. 334 76 231

Opel Astra 1.6 Sport, OPEL astra selges,2002 mod,125000km, billig v rask avgj. Tlf. 948 09 480 Piano, Thurmer piano gies bort for en slikk og ingenting. Tlf. 901 89 669 Skiltbukk, Større skiltbukk 60bx120h med slush reklame selges. Tlf. 907 50 221 Stålbjelker, I dip 100mm 280cm lange. Tlf. 907 50 221 Seksjon, Furuseksjon selges. Mål: H-200cm B-240cm D-50cm. 1500,-. Tlf. 977 47 504 Slangevognsett, Vogn på hjul komplett med slange og tilkoblinger kr. 250. Tlf. 468 08 505 Sonola trekkspill, Conservatory78 svenskt system knapper.Meget bra 20000-. Tlf. 901 89 669 Sony stereoanlegg, DAB-radio, cd- og kassettspiller, høyttalere, god kvalitet. Tlf. 468 08 505 Søskenvogn, Pent brukt Phil&Ted sort søskenvogn. Tlf. 926 31 784 Trekkspill, Weltmeister stella pianotrekkspill pent brukt 2000,-. Tlf. 977 05 721

42

Ønskes kjøpt

198

Båtmotor ønskes, Ønsker å kjøpe billig og god 4-takter.Motor 50-100 HK. Tlf. 924 20 285 Drivhus, Billig drivhus ønskes kjøpt i sandefjords-området. Tlf. 915 78 163 Ekkolodd ønskes, Ønsker å kjøpe ekkolodd eller Kartplottere. Alt av interesse. Tlf. 924 20 285 Gamle singleplater, Gamle singleplater fra 1950 og 1960 tallet ønskes kjøpt. Tlf. 909 21 327 Hagemøbler i tre, Umalte, lette, gjerne gruppe, til utebruk i Sandefjord. Tlf. 958 46 335 Høyt pent fryseskap, med 6-8 skuffer, Tberg. Tlf. 33 32 47 17 Kajakk ønsker kjøpt, Ønsker å kjøpe kajakk. Alt av interesse.. Tlf. 924 20 285 Tomt eller enebolig, Mellom Eik, Solvang, sentrum og Nøtterøy nord. Ring Marius. Tlf. 402 04 071 Bil, VW, toyota, volvo, mercedes med eller uten Eu 0-100000 kr. Tlf. 995 62 733 Hammock, gjerne gammel! Tlf. 917 39 463

Langfløyte, Noblet Paris prisdisk 3.500,-. Tlf. 901 89 669

Vaskeservanter, 2 stk antikke vasker engelsk Shank porselen Kr 1000 stk. Tlf. 480 59 122

Barneting, 2 store fine panda bjørner, kr 100 pr stk. Tlf. 334 76 231

Kjøleskap, T.berg, selges gr. flytting. Kr. 600,- merke Elektro Helios of Sweden. Tlf. 33 32 47 17

Leilighet i Sverige, Stor møblert leilighet i nærhet til Vennærn og Gøta kanal. Tlf. + 4 7 93 00 25 21

Vestf.bunad til gutt, Ny,strikket 1 1/2 år, jakke, vest, nikkers, strømper kr. 900,-. Tlf. 906 55 844

Dab radio, hifiklubbens argon dab4+, m/fjernkontroll, ny i eske, kr 700. Tlf. 928 47 598

Arbeid utføres

2003 Askeladden 445, Pen og god skjærgårdsjeep m.50hk 4-t Mercury EFI s. kr 67000. Tlf. 936 65 815

Varepotter, Gamle feilfrie,2 store + 2 små.Gønne med gullkant. Tlf. 330 58 205

Volvo 740, Deler til Volvo 740 1986 modell. Tlf. 334 41 095

Hjemmekino, klipsch høytalerpakke hdt 500,ny i eske, kr 2800. Tlf. 928 47 598

Rengjøringshjelp, rengjøring hus, flytte vask,vinduspuss.har ref,prise 130kr. Tlf. 998 60 371

Opel omega stv., 91mod god teknes stand kr 20000inkl.årsavg. bør sees. Tlf. 928 64 853

Trenger du snekker?, Snekker m lang erfaring, små/store oppdrag. Ring for befaring. Tlf. 900 84 806

2stk. båtmotorer, Yamaha 5hk. Johnson 4hk. ferskvannskjørt meget bra. gi bud. Tlf. 901 89 669

MC Virago XV Chopper, Meget bra stand kr. 34 000 Utstyr for ca.20 000. Lettkjørt. Tlf. 400 48 667

Til leie

Rom, til leie for en som vil drive som hundefrisør. 2500,pr.m. Tlf. 99 31 10 70

Ønskes leid Hybel ønskes snarest, Jeg er en rolig mann på 43 år.Jeg røyker ikke.Har ikke dyr. Tlf. 992 75 207 Hybel i Sandefjord, Stille og rolig mann, fast jobb, røykfri, søker hybel 5000.-. Tlf. 407 39 098

Registrer din rubrikkannonse

GRATIS på nett www.vestfoldblad.no

innen fredag kl. 12 (max 2 rubrikker pr. pers) Obs! Gjelder kun private rubrikkannonser.

NÆRING rubrikk

kr 500,Ring: 918 16 012

Arbeid ø. utført

Jenteklær, 3 sommerkjoler str.10. 1 Norheim vindjakke str 14.. Tlf. 408 73 149

Yamarin 59dc 115hk, 2007 pen,mye utstyr. 235.000,- evt.henger. Finnkode 35191931. Tlf. 410 41 618

Skjønn kattunge, Leken, kosete og nydelig, sort guttepus gis bort. Reinslig. Tlf. 995 27 856

Sommer i sentrum? , Leiligh.i Sandefjord sentrum uke 26-31.Kr10.000pr.mnd. Bjergt. Tlf. 990 49 099

Vår/sommerkåpe, 3/4 lang.aline mod,farge beige, st 40-44 kr 250. Tlf. 334 76 231

481

Uåpnet ipad3, for 5500 kr også kjøpt samme plassen og bare 1 uke gammel. Tlf. 941 21 213

Dyr

Underholdning søkes!, Band, stand-up e.l. ønskes rimelig, til bryllup 25. august. Tlf. 902 78 386

Dataproblemer? Fikser det meste av dine PC/Mac-problemer til maxpris 750 kr. Tlf: 48 00 65 19

Trenger du snekker?

Snekker med lang erfaring. Små og store oppdrag. Ring for befaring.

Tlf: 900 84 806


annonser 53

Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

LAVE PRISER OG TILBUD

ER BILLIGERE! FOR

6 69 + pant

19

90

BRUS

Fanta orange, Sprite, Fanta zero orange, Urge, Fanta exotic og Fanta lemon. 1,5 l Pr l ved kjøp av 1 flaske fra kr 14,13 Pr l ved kjøp av 6 flasker kr 7,67 1 flaske fra kr 21,20

VASKEPULVER

Ariel. Color eller white. 680 g. Pr pk Pr vask 1,00

29

90

8

90

-40%

KARBONADEDEIG

Gilde. 400 g. Pr pk Pr kg 74,75

VANNMELON Pr kg

Søte og saftige!

PÅ ALLE TOMATER

199

FZ PRO SYKKELTRØYE

2990

CLARITY 1 28” SYKKEL

1290

NINTENDO 3DS KONSOLL MED UTSTYRSPAKKE

Utstyrspakke solgt separat kr 199,-

Inkludert Pirat/Princess utstyrspakke!

Sandefjord 9-21 (20) Prisene gjelder t.o.m. 16. juni. Forbehold om utsolgt og trykkfeil.

coop.no

Fokserød 33 42 12 50 • Gratis parkering kafé • Coop Kiosk • Kommisjonær for Norsk Tipping og Rikstoto

Billig storhandel

Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler!

coop.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

54

15.–21. juni

15. – 21. JUNI

To muldvarper

En thriller regissert av Martin Scorsese. I Boston er et langvarig fiendskap mellom politiet og en irsk-amerikansk gjeng i ferd med å eksplodere. Den unge politimannen Billy Costigan, har fått i oppdrag å infiltrere mafiaen som ledes av Costello. Mens Billy raskt vinner Costellos tillit, stiger Colin Sullivan i gradene i delstatspolitiet. Han er en av de håndplukkede politimennene som skal ta knekken på Costello. Det hans overordnede ikke vet, er at Colin har infiltrert politiet som informant for Costello. «The Departed» fredag kl. 21.30 på TV3.

MERMAIDS – HVORDAN SELGE SKO TIL EN HAVFRUE Amerikansk drama fra 1990. Mrs. Flax og hennes to døtre, Charlotte (15) og Kate (9), flytter som de rene nomader rundt i USA. Mrs. Flax har det med å komme opp i problemer av ulike slag som gjør det nødvendig å flytte på seg. De tre havner i en liten by i New England der Charlotte forelsker seg i klosterets alt-muligmann. Med: Cher, Bob Hoskins, Winona Ryder, Christina Ricci, Caroline Mcwilliams, Betsey Townsend. Regi: Richard Benjamin. (11 år) FEM fredag kl 21.30 PINK CADILLAC Amerikansk actionkomedie fra 1989. Tommy Nowak skal spore opp Lou Ann McGuinn som har stukket av etter å ha blitt sluppet ut mot kausjon. Lou Ann blir også jaktet på av mannen hennes og nynazistgjengen hans for å ha stjålet de forfalskede pengene deres. Med: Clint Eastwood, Bernadette Peters, Timothy Carhart. Regi: Buddy Van Horn. (15 år) Viasat 4 fredag kl 21.30 THE LIBRARIAN 2 Amerikansk actioneventyr fra 2006. Noah Wyle er tilbake som den historiske eksperten Flynn Carson i et nytt halsbrekkende eventyr. Det hele starter med jakten på en hodeskalle av krystall, et klenodium fra den tapte byen Atlantis. Samtidig blir en britisk arkeolog forfulgt av en brutal bande gjennom Kairos støvete gater. Med: Noah Wyle, Gabrielle Anwar, Bob Newhart. Regi: Jonathan Frakes. (11 år) TVNorge fredag kl 21.30 THE DEPARTED Amerikansk thriller fra 2006. Med: Matt Damon, Jack Nicholson, Leonardo DiCaprio. Regi: Martin Scorsese. (15 år) Se omtale. TV3 fredag kl 21.30

CHICAGO: Musikal om to kvinner som gjør alt de kan for å unngå galgen.

CHICAGO Amerikansk musikaldrama fra 2002. Velma og Roxie er begge dømt til døden for mord. Velma er en berømt revyartist i 1920-årenes Chicago, mens Roxie drømmer om å bli like berømt som Velma. De to kvinnene gjør alt de kan for å unngå galgen. Med: Renée Zellweger, Catherine Zeta-Jones, Richard Gere, Queen Latifah. Regi: Rob Marshall. (11 år) NRK3 fredag kl 21.30

TOLV EDSVORNE MENN Amerikansk drama fra 1957. Et jurymedlem gjør alt han kan for å overtale de andre om at en ung mann ikke kan ha tatt livet av faren sin. Alle mener at saken er opplagt bortsett fra denne ene, som tviler. Med: Henry Fonda, Lee J. Cobb, Martin Balsam. Regi: Sidney Lumet. (11 år) NRK2 fredag kl 23.20

MAMA'S BOY Amerikansk komedie fra 2007. En 29 år gammel slappfisk som bor sammen med moren innser at situasjonen hans er truet. Moren hans har blitt forelsket i selvhjelpsguruen sin, og denne karen flytter inn i hjemmet deres. Med: Diane Keaton, Jon Heder, Jeff Daniels, Anna Faris, Eli Wallach. Regi: Tim Hamilton. NRK3 lørdag kl 21.25

MENN SOM HATER KVINNER Svensk krimdrama fra 2009. Journalisten Michael Blomkvist gjør undersøkelser for en gammel forretningsmann, og treffer den egenrådige Lisbeth Salander. Sammen graver de dypt i familien Vangers fortid. Med: Michael Nyqvist, Lena Endre, Peter Andersson, Peter Haber, Sven-Bertil Taube, Noomi Rapace. Regi: Niels Arden Oplev. (15 år) TV 2 fredag kl 24.00

THE BIG BOUNCE Amerikansk thrillerkomedie fra 2004. Livet er en lek for Jack Ryan. Som surfebums og svindler lever han glade dager på nordkysten av Oahu. Så møter han en velformet, smidig og slank skjønnhet med en enkel plan som hun sier kan innbringe henne og Jack en pen sum. Alt Jack trenger å gjøre er å gå fattig inn i et hus og spasere rik ut igjen. Eller? Med: Owen Wilson, Morgan Freeman, Charlie Sheen, Sara Foster. Regi: George Armitage. TVNorge lørdag kl 21.30

LØRDAG 16.06 CATCH AND RELEASE Amerikansk dramakomedie fra 2006. Etter hennes forlovedes plutselige død, finner Gray Wheeler trøst hos hans venner og oppdager etterhvert at hun er tiltrukket av mannen hun minst hadde ventet å falle for. Med: Jennifer Garner, Timothy Olyphant, Juliette Lewis. Regi: Susannah Grant. TV3 lørdag kl 18.45

DU HAR M@IL: Romantisk komedie med Meg Ryan og Tom Hanks.

DU HAR M@IL Amerikansk romantisk komedie fra 1998. Kathleen Kelly eier en liten bokhandel for barn i New Yorks fasjonable Upper West Side. Under identiteten «Shopgirl» møter hun en mann som kaller seg «NY152» på Internett. De to begynner å utveksle e-poster Selv om de ikke kjenner hverandres identitet, begynner begge å lure på om de kanskje har funnet sin sjelevenn. Med: Tom Hanks, Meg Ryan, Katie Sagona, Greg Kinnear, Parker Posey. Regi: Nora Ephron. TV3 lørdag kl 21.00 SKAL VI DANSE? Amerikansk romantisk komedie fra 2004. Advokaten John Clark lever et nærmest perfekt liv. Uten å fortelle det til en sjel, begynner han i all hemmelighet å ta dansetimer. Plutselig blir han kastet inn i en helt ny verden. Med: Richard Gere, Jennifer Lopez, Susan Sarandon. Regi: Peter Chelsom. (11 år) FEM lørdag kl 21.00

THE BEATLES: DEN FØRSTE AMERIKAREISEN: Hysterisk mottakelse.

THE BEATLES: DEN FØRSTE AMERIKA-REISEN Amerikansk dokumentarfilm fra 1991. Denne filmen som viser den hysteriske mottakelsen The Beatles fikk på sin første tur i USA, ble forløperen til den mer kjente «A Hard Day's Night». Fotografen fulgte John, Paul, George og Ringo tett både på og bak scenen i New York, Washington og Miami. Regi: Kathy Dougherty, Susan Frömke, Albert Maysles, David Maysles. NRK2 lørdag kl 21.30

KING OF CALIFORNIA Amerikansk komedie fra 2007. En far, nylig utskrevet fra mentalsykehus, og hans frigjorte tenåringsdatter, setter ut på jakt etter en gammel spansk skatt som er begravet under det lokale supermarkedet. Med: Michael Douglas, Evan Rachel Wood, Willis Burks II. Regi: Mike Cahill. (11 år) NRK1 lørdag kl 23.35

SPEED 2: Annie og kjæresten Alex må forhindre at liv går tapt.

SPEED 2 Amerikansk romantisk actionthriller fra 1997. I oppfølgeren til actionsuksessen «Speed» drar Annie på cruise i Karibia med sin nye flamme, Alex. Istedenfor romantisk idyll opplever paret at cruiseskipet blir kapret av den hevngjerrige kjeltringen John Geiger. Kapreren viser seg å være en tidligere ansatt i rederiet. Annie og Alex må få opp farten hvis de skal forhindre at hundretalls liv går tapt. Med: Sandra Bullock, Jason Patric, Willem Dafoe. Regi: Jan de Bont. (15 år) TV 2 lørdag kl 23.45

SØNDAG 17.06 BEAUTY AND THE BRIEFCASE Amerikansk romantisk komedie fra 2010. En motereporter går undercover i forretningsverdenen på Wall Street i håp om å finne kjærligheten samtidig som hun skriver en artikkel om å date men i dress. Med: Jennifer Coolidge, Jaime Pressly, Hilary Duff. Regi: Gil Junger. (11 år) FEM søndag kl 19.20

SNIPER 3 Amerikansk actiondrama fra 2004. Sersjant Tom Beckett er en av marinens beste snikskyttere. Han får i oppdrag å skyte en mistenkt terrorist og aksepterer oppgaven uten å tvile. Det viser seg imidlertid at terroristen er en gammel venn av ham... Med: Tom Berenger, Byron Mann, John Doman, Denis Arndt, Jeanetta Arnette. Regi: P.J. Pesce. (15 år) Viasat 4 lørdag kl 21.30

MARLEY OG JEG Amerikansk komedie fra 2008. Nygifte John og Jenny Grogan bestemmer seg for å forlate den kalde Michigan-vinteren for å begynne et nytt liv i West Palm Beach, Florida. De får seg nytt hus og nye jobber, men i stedenfor barn skaffer de seg en labrador. Men Marley er ikke så lett å ha med å gjøre som de trodde. Med: Jennifer Aniston, Owen Wilson, Eric Dane. Regi: David Frankel. FEM søndag kl 21.00

I SENG MED FIENDEN Amerikansk thriller fra 1991. Sara iscenesetter sin egen død for å kunne rømme fra den psykopatiske ektemannen sin. Hun rømmer og starter et nytt liv – helt til ektemannen får snusen i hva hun har gjort. Med: Julia Roberts, Patrick Bergin, Kevin Anderson. Regi: Joseph Ruben. (15 år) TV3 lørdag kl 23.30

LOVE ACTUALLY Britisk-amerikansk romantisk komedie fra 2003. Åtte forskjellige par prøver å takle sine kjærlighetsproblemer i løpet av en hektisk julemåned i London. Med: Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth, Liam Neeson, Keira Knightley. Regi: Richard Curtis. TV3 søndag kl 21.00

WALKING TALL 3 – LONE JUSTICE Amerikansk actionfilm fra 2007. Nick føler han har gjort alt han kan for småbyen sin, så han trekker seg fra stillingen som lokal sheriff. Men da en narkokonge begynner å angripe uskyldige mennesker, har ikke Nick noe annet valg enn å slåss tilbake. Med: Kevin Sorbo, Yvette Nipar. Regi: Tripp Reed. (15 år) Viasat 4 søndag kl 22.30 SHOOTING DOGS Britisk-tysk drama fra 2005. April 1994. Rwanda er på randen av borgerkrig. Situasjonen er spent, men livet går sin vante gang på skolen der Joe underviser. Plutselig bryter helvete løs. Hutu-milits begynner brutalt å slakte ned tutsier. Med: John Hurt, Hugh Dancy, Dominique Horwitz. Regi: Michael CatonJones. (15 år) NRK2 søndag kl 22.45

MANDAG 18.06

RIDDICKS KRØNIKER: Science fictionfilm om eventyreren Riddick.

RIDDICKS KRØNIKER Amerikansk science fiction fra 2004. Eventyreren Riddick er på flukt etter hendelsene som fant sted i filmen Pitch Black fra år 2000. Nå befinner han seg midt mellom to stridende parter i et stort korstog 500 år inn i fremtiden. Med: Vin Diesel, Colm Feore, Thandie Newton. Regi: David Twohy. (15 år) NRK3 mandag kl 21.30

ONSDAG 20.06 AMERICAN PIE: BRYLLUPET Amerikansk-tysk komedie fra 2003. Jim tar endelig mot til seg og frir til Michelle. Hun svarer ja, og Jim planlegger bryllupet sammen med Finch og Kevin. Med: Jason Biggs, Seann William Scott, Alyson Hannigan. Regi: Jesse Dylan. Viasat 4 onsdag kl 21.30

TORSDAG 21.06 PINEAPPLE EXPRESS Amerikansk actionkomedie fra 2008. Den late rettsmedarbeideren og dophuet Dale Denton har kun én grunn til å besøke den like late langeren sin, Saul Silver: kjøp av gress, mer spesifikt en nye type gress kalt «Pineapple Express». Med: Seth Rogen, James Franco, Danny McBride, Kevin Corrigan, Gary Cole. Regi: David Gordon Green. (15 år) Viasat 4 torsdag kl 21.30

©Universum

FREDAG 15.06


Vestfold Blad    juni 2012    uke 24

55

på kryss og tvers uke 24 FUSKE

SLØV

MER PARABEPLANTE ??? HOLDER GJERNE SOLL

HIMMELLEGEME

TID

FORBUD FUGL

PLANTE

GLINSENDE ERSTATNING

BRENNE NOBEL

AVHOLDT

BAK

OVERLESSET

TYSK BY

KORT

VETTE

ROPTE SPILL GRUNNSTOFF TEIT

FERD

GAME HENSIKT

STYREFÅR MIDDEL VARMETIL KILDE

PÅ EN TV DET TIKKER FASE

HØNELYD ??? THOMAS

DØ ??? DET SKINNER

RIKKE STOR POSE

Nå er det på tide med blomster på balkongen. Hva er vel mer nostalgisk og romantisk enn vakre pelargonia i lekre farger?

UNFAIR SPRE H.-STAD

De er kjempesøte i kurvpotter, eller i gammeldagse krukker.

HEST RYGG LARVEN ??? ECKBO

GJORDE NOTATER

ANGIR

OG MYE ANNET BRÅNE

HOLDER PÅ Å

SUPPORTER KRYDDERURT

KROPPSDEL INSTRUMENT

SKOGGUD SPRÅK

FISK STAV RAPP KOKELIKO

I blomstringsperioden er den også glad for gjødsel minst hver 14. dag. For å få et rikt blomsterflor gjennom hele sesongen, er det viktig å knipe av gamle og visne blomster og blader.

I AVISEN SØLV

TURISTLAND

Føler man at dette blir for søtt, er det stilig med disse yndige blomstene i stramme potter av stål eller sink. Det gjør at man myker opp det stramme uttrykket disse pottene gir, og dermed passer denne blomsten inn i de fleste miljø. Skal du ha pelargonia i potter, er det viktig å huske god drenering i bunnen av pottene. Bruk gjerne lecastein, eller litt stor grus. Pelargoniaen trenger mye vann, men det er også viktig å la den tørke opp litt mellom hver vanning.

SOLIDE

TÆRT

MUNNDEL

Pelargonia!

SMART

SKITTENT

UTEN MYLDRE SEL- KROPPSSKAP LYD

GJØR LEKSER

FINT VÆR FREMFOR ALT

ER ERLING LAE DEG OG MEG KLUSS

REDSEL

??? GELLER

BY I ITALIA

TØY

SJOFLE

USTØ

BRIS- GJEMTER MER

BIT

ER KILTER

Se sist ukes kryssordløsning på side 51

HAR ROLLEN SOM

VASKE

OPPHØR-/TØMMESALG

MØBLER ølla m l i t n n a m Første ! Kun kort tid

!

lig pris Speil Latter fra kr 100,-

! Latterlig pris

Skjenk mahogni

Belle kurvstol NÅ kr

500

,-

NÅ kr

til latterlige priser!

! Latterlig pris

1000

,-

! Latterlig pris

Isabella ørelappstol NÅ kr

1900

ÅPENT MAN - LØR 12-18 t.o.m. 7/7 NATTÅPENT ONSDAG 13. JUNI 12-24 500 m forbi Andebu kirke • Håskenveien 105, 3158 Andebu www.mobelpartier.no • Kun kort tid • Tlf. 930 22 070

,-


Les om:

Tlf. 97 18 96 61 - 41 10 02 55 www.skagerak-elektro.no

du

r!

DU kan være med å bestemme vinneren

Det er ikke det mennesket får gjennom sitt arbeid som er dets egentlige lønn, men derimot hva det blir gjennom det. John Ruskin

Vi utfører service og nyinstallasjoner

estfold-l åt sV ne

Ti d e

Hvati De skjer ’a finalistene.

b e st e m m Les sidepå 4–5 S. 12

e

Din lokale elektriker

Sudoku Lett

8 4 6

middels

3

8 2 6 5 3 7

1 9 7 9 8 5 6 1 5 6 7 6 8 2 7 4

7 9 6 8 3 8 5 9 2 1 8 9 2 1 6

6 9

8

3

3 9

2 1 9 6 1 7 1 3 7 8 5 1 3 6 3 4 6 8 6 2

BARNESUDOKU

Løsning av forrige ukes vanskeligste:

Vanskelig

1

7 6

8 3 7

8

9 9

1

1 6 2 4

5 9 4

5 8 1 3 4 8 8 5

2

1 9 5 7 6 2 4 8 3

6

8 1 2

3 7 8 1 4 9 2 5 6

2 4 6 3 8 5 7 9 1

6 2 1 8 3 4 5 7 9

9 8 7 6 5 1 3 2 4

5 3 4 2 9 7 1 6 8

4 5 2 9 1 6 8 3 7

7 6 3 4 2 8 9 1 5

8 1 9 5 7 3 6 4 2

Sudokuregler: Det samme tallet (fra 1 til 9) kan ikke gjentas vannrett eller loddrett eller innenfor noen av de ni boksene

NEMI - Av Lise Myhre • Hvert av feltene med 3x2 ruter (kalles regioner) må fylles med tallene fra 1 til 6. • Hver vannrett og hver loddrett linje må også inneholde alle tall fra 1 til 6. • Et tall skal ikke forekomme mer enn en gang per rad (vannrett og loddrett) samt region.

DETEKTIV REV

Velkommen til Stokkedagene 15.-16. juni Opptil

÷50% på en rekke varer

Masse aktiviteter for barna!

Vinn en bil! Olabilløp Lørdag kl.14

Kjøp lodd hos Marcussen å bli med i trekningen av en

VOLVO XC70

Verdi : kr 700.000,begge dager

Følg oss: Stokke - stedet å stoppe!

Vestfold Blad- uke 24,2012  

Papirutgaven av Vestfold Blad for uke 24, 2012

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you