Page 1

kultur og samfunn  | næring | båt |  motor  

www.vestfoldblad.no 1

Sommertilbud

 et gjør vi ved å ikke D bare snakke om det, men oppsøke og la oss berike av det driftige vestfoldinger inviterer oss til.

Spar kr. 35 000,-

på 10 leveringsklare lagerbiler! se vår annonse på side 8

Les ukens leder side 4

juni 2012    uke 23    årgang 3

Lakselorden

Vi tok turen til Aberlour, der Johnny Liverød realiserer drømmen sin. Nærmere kommer du ikke en norsk lakselord i Skottland. reiselyst Side 30-33

Tvinges til salg Naboene fikk nok, og gikk rettens vei for å kaste ut narkomane “Linda”. Etter ti år som boligeier er nå Linda hjemløs. – Jeg er livredd for hva som kommer til å skje hvis jeg må bo på gata, sier Linda.

Selv om du betaler lånet ditt bor du ikke trygt. – Det er en alvorlig ting å bli kastet ut av hjemmet sitt, og det er ikke nok med en enkeltepisode, sier daglig leder i OBOS Vestfold, Gunnar Naper.

Jubel på sykehuset Barn som er innlagt på Sykehuset i Vestfold har etter 40 års planlegging fått en lekeplass ute.

kultur&samfunn Side 6-7

VOLVO XC60

R-DESIGN OG VOLVO ON CALL

Taxi når DU trenger det! V ESTFOLD T AXI

334 20 200

R-DESIGN OG VOLVO ON CALL pakke:

VOLVO XC60 d4 AWD 163 HK Fra kr

564 800,-*

VEILPRIS KR 55.400,-

KAMANJEPRIS KR 29.900,Holmestrand • Tønsberg • Sandefjord • Larvik www.bilservice.no

Vi har biler stasjonert i Larvik, Stavern, Sandefjord, Kvelde, Lardal, Re, Holmestrand, Sande og Svelvik

www.vestfoldtaxi.no

kultur&samfunn Side 4-5

TIME PÅ DAGEN

• Eksos • Klima/AC • Tilhengerservice

Ring 33 36 81 37

Sommerblomster i god kvalitet

35

Se vårt utvalg!

Bjuneveien 271 • Revetal blomstergård.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

2

kultur & samfunn

Medarbeidere i Vestfold Blad: Marianne Henriksen ansvarlig redaktør 919 16 029 marianne@vestfoldblad.no

Revolusjonær kamps

Caïssa Gjølberg journalist 413 71 614 caissa@vestfoldblad.no Per Poulsen KAM/forr.utvikler 918 19 210 per@vestfoldblad.no Joyce Christine Øksenholt fagansvarlig båt 918 13 340 joyce@vestfoldblad.no Per-Olav Leth mediekonsulent 918 16 012 pol@vestfoldblad.no  rine Charlotte A. Olafsen T mediekonsulent 934 03 587 trine@vestfoldblad.no Fredrik Gullbrandsen mediekonsulent 920 70 090 fredrik@vestfoldblad.no Nina Kihle Svensen produksjonsansvarlig 909 30 590 nina@vestfoldblad.no Elise Landa Omsland grafisk designer 902 58 140 elise@vestfoldblad.no Arild Melsom grafisk designer 902 58 140 arild@vestfoldblad.no Sverre Aamodt ansv. utgiver/daglig leder 932 28 042 sverre@vestfoldblad.no

Ingen avis fra Vestfold Blad denne uken, eller vil du stanse avisen i ferien? Da kan du sende en mail til: vblad@norpost.no eller ring 33 46 20 00.

Trykk: Nordby Grafisk AS. Layout: Vestfold Blad.

Vestfold Blad arbeider etter Vær Varsomplakatens og Tekstreklame-plakatens regler for god presseskikk. Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du mener at du er rammet av urettmessig avisomtale. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf: 22 40 50 40, telefaks: 22 40 50 55 epost: pfu@np-nr.no.

Tekst Virvelstev: Som ei kaffekvern gjør du jobben din hever lønna di, jobber overtid selger kroppen selger hue til et kompani som profiterer på deg i di arbeidstid vi er ei mjælkeku, men det kan vi snu det ska` vi gjøra du og jeg Som en virvelvind ska vi blåsa inn i hver krik og krok og blåsa ut hver snok da ska` handa som vi knytta gjøre jobben sin og stempla som vi bygde drive vår maskin det er vi som går, det er du som står vi` du væra med så kom! Alf Henriksen har arbeidet i 40 år med kultur og politikk i Horten.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

3

kultur & samfunn

psang til finalen

Ti d e

Vestfold-lå s t ne

– Det er artig at en kampsang fra 70–tallet fremdeles slår an i det blå Vestfold i 2012, sier tekstforfatter Alf Henriksen. Gruppa Frosk fra Horten hadde sin storhetstid på 70-tallet. Med ”Et spill om Horten” og sangene fra platen ”Kråker i lufta” fra 1976 reiste de på turné rundt om i Norge og deltok i flere radio- og tv-program. Låten låten «Virvelstevet» var på denne platen. Vestfold Blad møtte tekstforfatter Alf Henriksen, en ettermiddag mens landet var rammet av streik.

Henriksen. Forestillingen handlet om situasjonen for ungdommen i Horten. Ikke alle var like glad for denne forestillingen som slett ikke tegnet et glansbilde av Horten by. – Med det var en sunn og nødvendig kritikk, mener Henriksen.

Politisk aktiv

Demonstranten Alf Henriksen er selv ikke i streik, men er rammet av streiken som havnearbeider. På grunn av streik i havnevesenet kan ikke skipene losses. – Intet arbeid, ingen lønn, sier Henriksen, som jobber på akkord på havna i Horten. Men han støtter streiken og forstår godt de streikenes krav.

Alf Henriksen er en skikkelig 68-er, som fremdeles er tro mot sine ideologier. For partiet Rød Valgallianse, eller Rødt som det heter i dag, har han sittet i kommunestyret siden 1979 og på fylkestinget i fra 1995 til 2011. Han var også nummer én på lista til Stortingsvalget i 2009. – Det er fremdeles mye å kjempe for, sier den engasjerte mannen med buttons med Che Guevara i lua. Han forteller at han har besøkt Cuba tidligere i år. – Det er som å komme til Norge på 50-tallet, veldig fascinerende, sier han.

Finaleplass

Solidaritet

Nå har Frosk slått ut både Jaga Jazzist og Popol Vuh, og er i finalen med sangen ”Virvelstevet”. De konkurrerer med 9 andre sla-

– Norge har blitt et rikere samfunn, men høyresiden og kapitalkreftene rår. Det er mye strebing og spisse albuer, og større fokus på materielle verdier. Det er for lite fokus på samhold og solidaritet. Forskjellen mellom fattig og rik øker, sier han. Henriksen valgte vekk Handelshøyskolen i Bergen til fordel for psykologistudier, men etter grunnfagseksamen hoppet han av studiene og satset på kroppsarbeid på havna i Horten. Henriksen er svært fornøyd med sitt yrkesvalg. Det har gitt ham anledning til å jobbe med det han liker best, fysisk arbeid, politikk og kultur. – Når ”Virvelstevet” slår an i dag er det kanskje fremdeles håp for verdier som solidaritet og samhold, sier Alf Henriksen, som håper på mange stemmer i finalen.

Jobber på akkord

Artig at en kampsang fra 70-tallet fremdeles slår an i det blå Vestfold i 2012. gere om å bli Tidenes Vestfoldlåt, som kåres i regi av Vestfold Blad og NRK Vestfoldsendinga. – Det er veldig gøy at låta er stemt frem til finalen. Det at en kampsang fra 70-tallet gjør det så godt i denne avstemningen, i konkurranse med så mange dyktige vestfoldmusikere, er veldig bra, sier Alf Henriksen.

Studengruppe mot EF Gruppa Frosk begynte egentlig som et kulturelt aktivitetsforum. Først var vi en studiesirkel, og vi arbeidet mot norsk medlemskap i EEC (EF eller det som i dag heter EU). – Men så ville vi heller gjøre noe for ungdommen i Horten. Vi demonstrerte for å få beholde det gamle Folkets Hus til ungdomshus, men det ble revet. Storkapitalen rev halve byen, og bygde Domus og parkeringsplass, men ungdommen fikk ikke beholde det ene huset, sier han.

Et spill om Horten Frosk arrangerte utstillinger, konserter, gitarkurs og gav ut et motkulturelt tidsskrift. De hadde forestillinger med musikk, poesi og lysbilder. – Med ”Et spill om Horten” tok det av, og vi reiste landet rundt med forestillingen, sier

du

Her er listen over artistene som er videre til siste innspurt før finale-uken:

05.06: Creation «Blue Sky»- Seigmen ”Döderlein” 06.06: Jørgen Dahl Moe “Din egen vei” – Briskeby “Propaganda” 07.06: Mimix «Ola var fra Sandefjord» – Ravi ”Utadæsjælopplevelse” Disse har gått videre til finalen: Aqua ”Barbie girl” Frosk «Virvelstevet» Louis Jacoby «Hverdag» Lille Grethe «Teddyen min» Jahn Teigen «Min første kjærlighet» Linda Kvam: «Anything for love» Neste uke er de ti låtene som er stemt fram til finalen klare. Du kan stemme på din favoritt ved å sende vest tv 1 eller tv 2 til 1987 (melodi nr. 1 er altså vest tv 1). Kåringen er et samarbeid mellom Vestfold Blad og NRK Vestfoldsendinga.

Kjente låter fra gruppen er «Virvelstevet», «Per Silla», «Onkel Skrue», «Direktøren», «Fønix kafe» og «Horten er en dritfin by å bo i».  «Virvelstevet» er med i kåringen av tidenes Vestfoldlåt. Medlemmer av Frosk: Alf Henriksen, tekstforfatter, vokal, gitar, perkusjon Tom Reksjø, komponist, vokal, gitar, mandolin, fele Sissel Hagen, vokal Lise Fjeldly, vokal Sverre Husby, vokal, congas Roald Matsen, vokal Anne Grethe Mårnes, vokal Bjørn Mårnes, vokal, bassgitar Astrid Reksjø, vokal Inger Martinsen, vokal  Vestfold Blad spurte Ellen Lohne, musiker og kulturskolesjef i Sandefjord om hennes favoritt i kåringen. Svaret er kontant: – «Virvelstevet» med Frosk - fordi den vekker til live sterke minner fra ungdomstida som nå er en saga blott.

Kom innom og opplev den fantastiske følelsen du bare får i en DUX

15% PÅ ALLE SENGER OG TILBEHØR Tilbudet gjelder fra 1. - 18. juni

Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

www.seng.no

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00

www.facebook.com/ sengemakeriet

815 00 004

Frosk var en sang- og musikkgruppe fra Horten som var aktiv på 1970-tallet.

SOMMERPRISER PÅ DUX

SOMMERTILBUD!

Du finner oss hos MAXBO Ilebrekke, og i Sandefjord - Mosserødveien 44.

b e st e m m e

04.06: Per Asplin ”Hakke tid, for vi må finne skjegget”- Jahn Teigen ”Optimist”

Tekst og foto: rita myrseth

Gratis montasje ved kjøp av terrassemarkise!

r!

Låta «Virvelstevet» fra gruppa Frosk er med i finalen til kåringen av Tidenes Vestfold-låt.

frosk

Ollebukta 2, Tønsberg Tlf. 33 31 32 09 Alle dager: 10-18(15)


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

4

kultur & samfunn

Våkn opp til festspillsommer! Juni er her, og sommeren har flørtet med oss allerede flere døgn i mai – det samme har arrangører av konserter og revyer over hele fylket. Snart står også Vestfold Festspillene for døren, som også i år har konsentrert forestillingene sine geografisk til Tønsbergområdet. Med den gryende sommeren har vi blitt mer bevisste på å oppsøke kulturarrangementer, små konserter, store forestillinger, amatør-scenene og de profesjonelles boltre-plasser. Det virker i alle fall slik på de forestillingene Vestfold Blad så langt har vært til stede på. Riktignok var publikummet noe tynnere på revyen til Teaterbanden på Skotta i Larvik, men slik er det nå en gang når det blåser opp med regn i kastene, og du skal benke deg til på en utendørs forestilling. Da hjelper det at publikum lar seg rive med, at det som formidles fra scenen når inn – og at vi som oppsøker forestillingen er åpne for hva som måtte komme. Vårt engasjement er tross alt en større motivator enn en eventuell pengepott. Jeg skal ikke gå inn på diskusjonen rundt midlene hver enkelt kommune er ute med til Vestfold Festspillene – det jeg registrerer er at når arrangørene evner å vekke engasjement og begeistring allerede uker før en forestilling, da handler det også om at vi som bor her kjenner vår besøkelsestid og kjøper billetter. Vi velger oss en kveld et sted i Vestfold framfor en veranda eller stue. Vi velger oss levende formidling av noen som lever og ånder for å dele det de kan og vil med oss. Vi kan gråte, le, synge og la oss rive med – og vi kan bidra til at fylket vårt blir levende, trekker til seg både turister og nye innbyggere, og viser oss akkurat så inkluderende og romslige som vi om sommeren beviser at vi er. Jeg vil berømme arrangører som Konsertkameratene, som har satset på ”Store norske”, en konsertserie i Sandefjord. Jeg vil berømme hver lille restaurant og bar som rydder en scene hele året gjennom for at små og store, kjente og ukjente, skal få rom til å dele det de kan. Og oss til å få oppleve variert kultur, fra de nasjonale navnene til de ukjente nykommerne fra eget fylke. Slik at vi kan ha et levende kulturtilbud hele året gjennom. Vestfold Festspillene har også en oppgave i å gi oss noe som også utfordrer oss, åpner horisontene – noe vi ellers ikke ville hatt så tilgjengelig her i fylket. Det er viktig for å få et mangfold. Jeg håper investeringen kommunene har i Vestfold Festspillene ikke velter for mye ansvar for årets kulturarrangementer

over på de som ingen midler har. Det er kanskje derfor jeg blir ekstra glad når jeg får invitasjonen til Kjærra, som tidligere var en flott festspillarena. Lardal kommune tenker videre, og satser på å bygge stein på stein på det festspillene tross alt har gitt dem; et sted i vår bevissthet om at ved fossen i Lardal kan vi få med oss en magisk sommerkonsert. Tine Østby, som er kulturkonsulent i Lardal kommune, har sett framover – og ser hva hun kan få til – og handler. Hun lar fire dyktige ungdommer som viste sitt arrangørtalent under ungdommens kulturmønstring få slippe til – og inviterer til konsert med Tønsbergbandet Mhoo. Slik får flere oppleve talentfulle musikere fra fylket, og de fantastiske omgivelsene i Kjærra. Mitt håp for denne sommeren, er at vi skal ta av oss hatten for de som viser handlekraft og vilje til vekst i hver sin lille kommune – og til sammen vise landet at Vestfoldbyen både kan og vil. Det gjør vi ved å ikke bare snakke om det, men oppsøke og la oss berike av det driftige vestfoldinger inviterer oss til. Jeg tror at dersom vi får smaken av hva god formidling tilfører kropp og sjel, vil vi unne oss det hele året. Nyt sommeren, nyt Vestfold!

FUGLEREDEHUSKE: Cathrine (6) og Caroline (5) og pappa Espen Thorbjørnsen prøver den nye fugleredehuska.

Jubler over lek Etter mer enn 40 års planlegging, kan syke barn som er innlagt ved Sykehuset i Vestfold leke ute.

Marianne Henriksen, ansvarlig redaktør

– Dette er supert, det at sykehusbarna kan komme utendørs og leke er en klar forbedring i livskvaliteten til de som ligger lenge på sykehus, sier Espen Thorbjørnsen. Med musikkorps og bløtkake var det stor fest da nærmere 200 barn, foreldre og sykehusansatte hadde tatt turen ut i Barnas Hage ved Sy-

Kreftsyk

PÅ BAMSESYKEHUSET fikk Mathea Iselin(3) og Hannah Malene(8) operert sine kosedyr. Mamma Charlotte Toen følger med.

Bedre tilbud

kehuset i Tønsberg. I forrige uke var den offisielle åpningen av lekeplassen.

Thorbjørnsen fra Sandefjord er far til Cathrine (6) og Caroline (5), som ivrig sykler rundt på de fine nye syklene i den nye barneparken. Eldstejenta Cathrine har hatt kreft, og Thorbjørnsen vet hvor viktig det er at barna har et tilbud utenfor sykehusveggene. – Cathrine er tidligere” gullkunde” på barneavdelingen, men nå er hun frisk, smiler han. Han forteller at datteren har tilbrakt 2 ½ år på sykehus da hun hadde leukemi. – Familien har tilbragt noen hundre døgn her, og et uteareale har vært svært etterlengtet. Lekeplassen er en tilrettelagt uteplass rett utenfor barneavdelingen med grønn plen og beplantning, og benker og bord. Her er det huske, karusell, lekestue, sykler, biler og en egen asfaltert vei til å sykle på.

– Nå blir det enda bedre å være barn


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

5

kultur & samfunn

HØYTIDELIG ÅPNING: Den røde snoren ble klippet over av Adrian Grønvold Rafteseth.

NØTTERØY MUSIKKORPS underholdt under åpningen av Barnas Hage. En liten musikant spiller med.

ekeplass på sykehuset på barneavdelingen ved Sykehuset i Vestfold, sa sykehusets direktør, Stein Kinserdal, da hagen ble åpnet. Den røde snoren ble høytidelig klippet over av Adrian Grønvold Rafteseth. Direktøren rettet en stor

Hun takker engasjerte foreldre for at lekeparken nå står ferdig. – Privat initiativ fra foreldre måtte til for at dette skulle bli en realitet. Lekeparken har vært planlagt i mer enn 40 år, og endelig står den nå ferdig, jubler Monica. Hun mener at utearealene kommer hele familien til gode, og det er viktig. – Dette er like mye et gode for hele familien, ikke bare for den syke, sier hun. –Når langtidssyke barn er innlagt er det også viktig med familiebehandling. Søsken kan føle seg ekskludert, og innesperret. Hun forteller at det har vært et stort behov for et uteareale, slik at barn og familier kan komme ut i frisk luft. Barnas Hage er ikke inngjerdet. Den er åpen for alle som vil komme ut og trekke frisk luft og å se på at barna leker.

Det at sykehusbarna kan komme utendørs og leke er en klar forbedring i livskvaliteten til de som ligger lenge på sykehus. Espen Thorbjørnsen

takk til ildsjelene og bidragsyterne som sammen har vært med å gjøre den etterlengtede hagen til en realitet. Både Støtteforeningen for Kreftsyke Barn, Røde Kors og Foreningen for hjertesyke barn har bidratt økonomisk.

Spleiselag En av de store pådriverne for et uteareal for barna har vært Monica Nystuen, tidligere leder av Støtteforeningen for kreftsyke barn.

barnas bamser få behandling av leger og sykepleiere. Bamsen til Melissa (7) hadde brekt armen og var i tillegg alvorlig syk. Da var det fint at den kunne få behandling. Etter en operasjon på bamsesykehuset og en bandasje rundt armen var bamsen frisk igjen. Selv er Melissa hjerteoperert flere ganger ved Rikshospitalet, og har vært innlagt mange ganger på sykehuset både i Vestfold og Oslo. – Endelig er det muligheter

BANDASJE: Melissa og mamma Kristine Lindhøy med bamsen som hadde brekt armen og har fått på bandasje. til å være ute her. Barn kjeder seg når de ikke får komme ut, sier mamma Kristine Lindhøy, som er aktiv i Foreningen for Mamma Charlotte Toen fra hjertesyke barn. Holmestrand forteller at begge En blid og fornøyd Melissa jentene har vært innlagt på syhusker i stor fart på den nye kehuset flere ganger. huska, og er svært fornøyd med – Jentene har fått egen inviden nye lekeplassen. tasjon i posten, til åpningen av Det var mange bamser som lekeplassen. Dette er et fint tilvar syke denne dagen, og køen bud, sier hun. var lang for å få behandling. Søstrene Mathea Iselin(3) og Hannah Malene(6) fikk reparert Tekst og foto: rita myrseth sine kosedyr.

SOLSKJERMING

NYHETER og gode tips på www.kjellsmarkiser.no

Kontakt oss for gratis besøk og uforpliktende tilbud

Hjerteoperert Det ble rigget opp til et eget bamsesykehus i den nye hagen i anledning åpningen. Der kunne

Leger og sykepleiere på bamsesykehuset.

815 00 570


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

6

kultur & samfunn

Tvinges til å selge leili ”Linda” tvinges til å selge leiligheten hun har eid i ti år. Fordi hun har et rusproblem. Tro ikke at du bor trygt selv om du eier leiligheten din og betaler lånet ditt. Din oppførsel, din omgangskrets oppførsel og husbråk kan være grunn nok at dine naboer kan få deg kastet ut. – Det er en meget høy straff å miste boligen sin. Det er mitt barndomshjem, og nå er jeg tvunget til å flytte, sier ”Linda” fortvilet til Vestfold Blad. Hun har nå flyttet ut av sin borettslagleilighet hun har eid siden 2002. Nå er hun bostedsløs. Linda ønsker ikke å stå fram med navn og bilde, da det kan være belastende for hennes to barn.

Har ikke sted å bo Linda har hatt et rusproblem som har variert i omfang de siste årene. Flere ganger har hun vært til behandling, og selv forteller hun at hun har et ønske om et rusfritt og ”normalt” familieliv. Leiligheten som Linda overtok i 2002 har vært i hennes familie siden 1963. Selv flyttet hun inn da hun var tre år. Etter at naboene tok saken til retten, blir leiligheten nå solgt på tvangssalg. – Jeg har aldri mislighold lånet mitt i banken. Men nå har jeg ikke noe sted å bo. Jeg vil ikke tilbake på gata igjen, sier hun.

der opp på gata. – Jeg er livredd for å bo på gata igjen. Hvis jeg får flere hundre tusen rett i hånda, hva kommer til å skje da?

Stinkende skittentøy Det er styret i Elgestad Borettslag som har tatt saken til retten for å få Linda kastet ut av borettslaget. De hevder at det er mye støy, hærverk og et belastet miljø som trekkes mot Lindas leilighet. I tillegg hevder naboene at Linda har kommet med truende oppførsel, utskjelling og at det har ligget stinkende skittentøy i felles vaskekjeller. På bakgrunn av dette har styret sendt flere klager til Linda, som ikke har blitt besvart. Styret har også sendt et varsel om salgspålegg og pålegg av salg, som heller ikke ble besvart av Linda. – I den tiden hadde jeg store problemer med angst og desperasjoner. Jeg maktet ikke åpne posten, derfor fikk jeg ikke besvart brevene, forklarer Linda.

Koblet ut ringeklokke Leilighetene i Elgstad Borettslag ligger i et belastet miljø på Nøtterøy. Rett over veien ligger kommunes kommunale boliger, som huser flere av kommunens rusavhengige. Linda mener hun ikke kan belastes for at personer fra dette miljøet til stadighet har oppsøkt henne. – Det er mange av de narkomane som har vært på døra mi. Jeg ville bare være i fred, så tilslutt koblet jeg ut ringeklokken, sier Linda. Men da ringeklokken ble koblet ut, tok de som ville på besøk til Linda kontakt med hennes naboer eller kastet stein på vinduet for å få kontakt. Det kommer fram av dommen fra Tønsberg tingrett. – Retten har etter bevisførselen funnet saksøktes innvendinger som klart grunnløse, og at de kritikkverdige forholdene samlet sett utgjør et vesentlig mislighold, jf burettslaglova § 5-22, skriver dommeren. I dommen er det lagt stor vekt på hvor belastende Lindas naboer har syntes dette har vært.

Det er mange av de narkomane som har vært på døra mi. Jeg ville bare være i fred, så tilslutt koblet jeg ut ringeklokken. Linda har tidligere hatt et stort narkotikaproblem, men hun hevder at hun nå er rusfri.

Redd for å havne på gata – Jeg har vært en del av rusmiljøet i Tønsberg, men jeg er rusfri nå. Jeg innrømmer at jeg sprakk jeg i 2007 da jeg mistet et nært familiemedlem. Men jeg har tatt meg sammen igjen, og vært til behandling ved Vestfold klinikken, sier Linda, og legger til at hun noen beroligende innimellom er det mest alvorlige hun nå tar. Hun er nå redd for hva som vil skje når hun ikke har et tak over hodet. – Nå bor jeg på sofaen til en venn. Jeg er bekymret for hva som vil skje når leiligheten er solgt og jeg sitter igjen med masse penger. Linda er redd for at hun en-

Aldri truet – Det er enighet om at borettslaget ligger i et belastet miljø, da det er kommunale leiligheter rett over gaten, hvor det til tider oppholder seg en del rusmisbrukere fra ”miljøet”. Det er

ikke tvil om at flere fra ”miljøet” har oppsøkt henne. Da (nn) koblet av sin ringeklokke, har særlig naboene fått en rekke henvendelser på alle døgnets tider om å låse opp, står det i dommen fra tingretten. Linda medgir at hun ikke er helt uskyldig i nabokranglingen, men mener at det kun har kommet normal støy fra hennes leilighet. – Det er et gammelt hus som er veldig lytt. Husbråket er egentlig bare vanlig familiekrangling. Jeg har da hørt støy fra de andre jeg også, men har ikke levert klager av den grunn. Jeg kan også innrømme at jeg har et varierende temperament, men jeg har aldri truet noen, hevder Linda. Hva som skjer videre med li-

vet til Linda vet hun ikke. – Jeg er livredd for å bo på gata og få flere hundre tusen i hendene etter at leiligheten er solgt. Plutselig har jeg nok ikke noe igjen.

Et styrevedtak OBOS Tønsberg presiser at beslutningen om å gå til retten for å kaste ut Linda var et styrevedtak, og ikke et vedtak fattet av OBOS. – Det er styret selv som tar beslutningen om å gå til sak, de er et eget selvstendig selskap, sier daglig leder Gunnar Naper. Han forteller at han ikke har kjennskap til den aktuelle saken, men på generelt grunnlag sier han at slike saker er veldig sjeldent i OBOS. – Det er ikke veldig ofte. Det

hender jo fra tid til annen, sier Naper. Han forklarer at det er svært mye som skal til for at en leilighet blir begjært tvangssolgt. – I utgangspunktet er det vesentlig brudd på borettslagets regler. Det er en alvorlig ting å bli kastet ut av hjemmet sitt, og det er derfor ikke nok med en enkeltepisode. Det må være gjentatte brudd på de regler som gjelder for borettslaget, sier Naper. Vestfold Blad har vært i kontakt med Elgestad Borettslag, ved styrets leder, men han ønsker ikke å kommentere saken og viser til taushetsplikten.

Tekst og foto: Caïssa Gjølberg caissa@vestfoldblad.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

7

kultur & samfunn

ligheten sin

Jeg vil ikke tilbake på gata igjen.

KASTET UT: ”Linda” leser dommen fra Tønsberg tingrett. Retten har bestemt at hun må selge leiligheten sin. – Jeg har alltid betalt lånet. Dette er jo mitt barndomshjem, fortviler Linda.

– Skap en god dialog Lederen for Rusmisbrukernes interesseorganisasjon, Jon Storaas, mener at man må ha tillit til tidligere rusmisbrukere. – Styret burde satt seg ned sammen med henne og satt noen fellesgrenser sammen. Hvis det har vært et problem bør man gå inn i dialog og vise tillit, sier Storaas da han hører om saken. Han forteller at alle rusmisbrukere har rett til å bo, uansett om de er aktive eller ikke.

– Men de må selvsagt forholde seg til regler. Han legger vekt på at for tidligere rusmisbrukere og aktive rusmisbrukere er det viktig å ikke få regler tredd nedover hodet. – Man bør alltid sette grensene sammen. Og ha et fysisk møte, ikke bare klagebrev pr post, sier Storaas. Han presiserer at rusmisbrukere har all ansvar selv, men at samfunnet kan prøve å møte dem på best mulig måte og ha en konstruktiv dialog.

Burettslaglova § 5-22. Salspålegg frå laget ( 1) Dersom ein andelseigar trass i åtvaring misheld pliktene sine vesentleg, kan laget påleggje andelseigaren å selje andelen. Kravet om åtvaring gjeld ikkje i tilfelle der det kan krevjast fråviking etter § 5-23 første ledd. Åtvaring skal vere gitt skriftleg og opplyse om at vesentleg mishald vil gi laget rett til å krevje andelen seld. Pålegg om sal skal vere gitt skriftleg og opplyse om at andelen kan krevjast seld ved tvangssal dersom pålegget ikkje er etterkome innan ein frist som ikkje skal setjast kortare enn tre månader frå pålegget er motteke. ( 2) Er pålegget ikkje etterkome innan fristen, kan laget krevje andelen seld etter § 4-8 andre ledd. Jon Storaas.


8

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

Sommertilbud! - Spar 35.000,på 10 stk leveringsklare Skoda

Se utvalgte eksempler i annonsen og kom inn for tilbud på din neste bil.

Octavia Elegance 105TSI kombi

Cappuccino Beige, Xenon, handsfree med betjening på rattet, cruisecontrol, 2-sone klima, regnsensor, 16” alu på sommer, 15” alu på vinter ++

Kun kr 249 000,-

Octavia Elegance 105DSG TSI kombi

Black Magic Perle, automatgir, Xenon, Sportsseter og sportssratt, 17” alu på sommer med sportssunderstell, lydssystem med 12 høyttalere, 2-sone klima, regnsensor, cruisecontrol, radio med touch-skjerm og cd-veksler

Kun kr 269 000,-

Yeti Famliy 105TSI

1 Mato Brown samt 1 Black Magic Perle. Bi-Xenon, ryggesensor, 2-sone klima, handsfree med betjening på rattet, 17” alu på sommer, 16” alu på vinter, mørke ruter bak, radio med touch-skjerm og cd-veksler

Kun kr 288 000,-

Superb Business 105TDI stasjonsvogn

1 Black Magic Perle samt 1 Brilliant Silver. Bi-Xenon, ryggesensor, 2-sone klima, handsfree med betjening på rattet, mørke ruter bak, varme i frontruten, cruisecontrol, radio med touch-skjerm og cd-veksler.

Kun kr 334 000,Tønsberg Kjærlighetsstien 28 3112 Tønsberg

Erik Wessels Tlf dir: 24 03 12 45

omplett k s e r e v e l rfeste e Alle biler g n e h , l tt hju med 2 se lakk. ic l l a t e m og

Sandefjord Gokstadveien 16 3216 Sandefjord

Merete Jørgensen Holth Tlf dir: 24 03 11 34


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

9

kultur & samfunn

Da gode norske ble sunget på engelsk

Sang etter belønningsprinsippet

Impulskonserten til Hans Mathisen og Kåre Conradi skapte stor stemning, toppet av gjesteartistene Øystein Trollsås og Haddy N’jie.

En sortkledd bergenser, alene på scenen med sin gitar, fikk publikum med på allsang.

på kjente sanger, og la seg sjarmere eller bevege i kjent Eggum-stil av de nye. Det var stor festspillstemning i en fullsatt bankettsal på Park Hotel i Sandefjord, og vil du oppleve Eggum igjen, kan du ta turen til Horten. 29. juni kan Eggum oppleves på Fyrverkerikonserten i Horten. Da synger han sammen med Halvdan Sivertsen og Marinemusikken.

Tørrvittighetene kom mellom sangene som perler på ei snor fra mannen som blir kalt melankolsk, og Jan Eggum ble belønnet med applaus, latter og humring. – Jeg vil gjerne ta noen av mine nye sanger, selv om jeg er sikker på at dere venter på de gamle, gode. Derfor synger jeg etter belønningsprinsippet, etter en ny, kommer en gammel, og følger du ikke med på den nye, kommer en ny til, sa han til – Han er en stor musiker, poet og et stjerneen sangklar sal. eksemplar av en formidler, sa Ina Strøm, som Dermed fikk pu- sammen med ektefellen Helge Lien hilste på blikum nynne med Eggum etter konserten.

Innehaver Heidi Schau måtte klype seg i armen - for stemningen overgikk hennes drømmer for kvelden da Hans Mathisen og Kåre Conradi inntok den lille scenen hennes i Sandefjord med sine gjester på selveste pinsedagen. Øystein Trollsås viste hvorfor Mathisen og Conradi ville ha nettopp ham med seg på scenen på Draaben da han fikk fylle rommet med sin saksofon, og Haddy N’jie var en overraskelse for publikum - som denne sommerkvelden viste en stemme som hamlet godt opp med sine scenevenner. Øystein Trollsås og Hans Mathisen viste at vi har profesjonelle musikere av høy rang her i Vestfold.

Kåre Conradi og Haddy N’jie sang vakker i duett.

Gode norske på engelsk Repertoaret sto ikke tilbake for det sjeldne firkløveret på scenen, - det er ikke hver dag vi hører sanger signert Lillebjørn Nilsen, Kine Hellebust eller Alf Prøysen på engelsk. – Vi har skrevet om tekstene til en turne vi hadde i Skottland, forklarer Conradi og Mathisen. Kaptein Sortebill fikk fram smilene i et lokale fylt til randen av mennesker klare for å nyte den varme sommerkvelden inne, sammen med noe av det ypperste av musikere vi har her i fylket. «Hey, how, how and a bottle of rum...», og smilene ble bredere med «Du skal få en dag i morra» i skotsk drakt.

Slipper flere til i sommer

Publikum på den lille baren Draaben fikk uvanlig nær kontakt med store musikere en sommervarm kveld i pinsehelgen.

Lover en mektig konsert Heine Totland kommer til Sandefjord 16. juni, for en storslått konsert sammen med Sandefjord Storband. Da legges det opp til en «groovy» og «feelgood». Heine Totland og Sandefjord Storband har samarbeidet en rekke ganger tidligere med stor stemning hos publikum og Erik Rastad i Konsertkameratene er veldig godt fornøyd med å kunne samarbeide med disse dyktige musikerne. Totland har klassisk utdannelse og er en bevandret og beundret artist med blant annet roller i «Mamma Mia», «Jesus

Christ Superstar», «Les Miserables». Han har også turnert mye i Norge, deltatt i Melodi Grand Prix og gitt ut flere plater. Konserten finner sted i Parksalen på Rica Park Hotel Sandefjord og det skal spilles mye kjent musikk fra storbandrepertoaret som f.eks. Sinatra og Michael Buble, men også kjente ting fra Queen, Coldplay etc. – Alt ligger til rette for en topp konsert med en sanger av verdensklasse og et veltrimmet storband, sier Rastad. Det kan Hans Mathisen, som er musikalsk leder for Sandefjord Storband skrive under på. – Klart dette er stort, dette gleder vi oss skikkelig til, sier han. Tekst: Marianne Henriksen

9. juni åpner kari Mette Astrup ny utstilling ved Draaben, mens Christian Wedde med band skaper god stemning 15. juni, forteller Heidi Schau. Hun lover ellers god livemusikk hver onsdag med ulike lokale band sommeren gjennom. Tekst og foto: Marianne Henriksen

Hjemmesynsprøve! • Vi kommer hjem til deg og tar en full synsundersøkelse! • Kjører i hele Vestfold og nedre Telemark

• Har med et stort antall innfatninger • Leverer brillen hjemme hos deg!

Butikkens åpningstider: Man-fre 09.00-17.00 • Torsdag 09.00-18.00 • Lørdag 09.00-15.00

Optikerne Peter og Lill-Guro Hitz • Øvre Torggt.1 • Tlf. 922 83 273 • www.hitzoptikk.no • larvik@hitzoptikk.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

10

kultur & samfunn Clotilde Davenne Chablis Frankrike , Burgund. Produsent : Clotilde Davenne.

Hvitvin. Årgang 2010. Drue: 100 % Chardonnay. Drueren med mineralske toner. Gjerne til asparges og som aperitiff og til det meste av skalldyr samt sjømat. Serveringstemp. 10 - 12 C.

Kr 169,90. Varenr. 4409601.

Pierre Chainier Sancerre Rosé Les Hospices

Clotilde Davenne Bourgogne Rosé

Frankrike, Loire. Produsent Pierre Chainier

Frankrike, Burgund. Produsent: Clotilde Davenne.

Rosévin. Årgang 2011. Drue: 100% Pinot Noir. Knasende sprø. En elegant og deilig Sancerre Rosé på Pinot Noir. Utmerket som aperitiff, eller til grønt, lyst kjøtt, fisk, skalldyr og grønnsaker. Serveringstemp: 8 - 12 C.

Rosévin. Årgang 2011. Drue: 100% Pinot Noir. Lakserosa med duft mot jordbær, kirsebær og bringebær. Passer til grønt, aperitiff og til det meste av skalldyr samt sjømat. Serveringstemp: 8 - 12 C.

Kr 135,00.

Kr 129,90.

Varenr. 9645601.

Varenr. 9768501.

+

Asparges – helt konge! Asparges er grønnsakenes konge. Og det hviler mystikk over den. I alle fall mente min salige svigerfar det, sånn for en 30-40 år siden. Tiden, altså årstiden, temperaturen og mengden av lys var som en slags astrologiske parametre for denne en ivrig kjøkkenhavedyrker av asparges. Grønn asparges kjenner vi alle, men for ham var det den hvite i fersk form som var selve delikatessen. Han voktet over jorden på den hvite som vokser under jorden og høstet akkurat når spissen så vidt stakk opp. Alt dette i motsetning til den grønne asparges, som lever sitt liv i sollyset. Selv om den hvite var hans favoritt, smaker begge herlig, og de raske og enkle å tilberede. Den hvite aspargesen er noe mildere i smak enn den grønne, og de tilberedes forskjellig. Asparges er megatrend, og i Vestfold er aspargesdyrker Trygve Tvedten mannen bak en årlig aspargesfestival i Sandefjord. Han er en av mange vestfoldinger som ivrer for den ferske aspargesen. Tvedten holder til på Østby gård i Tjølling der han har over 100 mål med grønn asparges. I en pressemelding om Tvedten og asparges fra byrået Newswire står det at Vestfold står for ca. 75 % av aspargesproduksjonen i Norge. Det visste ikke jeg, jeg spiser den bare og

gjør sånn sett ikke ære på forfedrenes strid i kjøkkenhaven. Men jeg bidrar til de 75 prosent, det er da noe.

I romernes matfat Asparges har vært brukt i matlaging i uminnelige tider. Man finner en oppskrift for tilberedelse av asparges allerede i den eldste kokebok som er bevart, nemlig Apicius De re coquinaria, fra 200-tallet e.Kr.. Uansett hvordan vi velger å tilberede aspargesen – kokt, dampet eller grillet – handler det som for de hvite skudds innhøsting om rett tid! Grønn asparges skal kokes 2-4 minutter, avhengig av tykkelsen. Kokes grønn asparges for lenge, mister den både farge og smak og den fine sprø konsistensen forsvinner og grønnsaken blir dvask og seig. Min favoritt, den hvite aspargesen, trenger imidlertid lengre koketid, ca 8-10 minutter. På grillen er grønn asparges det enkleste. Kutt den nederste delen av aspargesen, skrell av skallet fra midten av asparge-

sen og ned. Pensle aspargesen med olje og legg dem på grillen til de får en grillet overflate. Ha dem på et fat og mariner dem med god olivenolje, sitronsaft, salt og pepper. Og for de av dere som er opptatt av kortreist mat, er grønn asparges fra Vestfold nettopp det. Dog ikke så kortreist som den hvite, fremelsket i en kjøkkenhave i god sandjord på Sollistrand i Horten.

Kjell Arne Bratli har vært vinskribent i mer enn 30 år. Han er restifter og æresmedlem av landets eldste soireeog vinklubb; Carljohansværn Vinselskab i Horten.

Kilen Brygge SANDEFJORD

Feire en anledning? Vennelag, fødselsdag, bryllup, konfirmasjon, etc.

Alle rettigheter, ingen spiseplikt. Konferanse:

Prøv vårt velutstyrte selskapslokale

Bordbestilling 33 46 90 99 eller sandefjord@bighorn.no GODE PARKERINGS MULIGHETER

GOD PARKERING

Man-tors 16-22 · Fre-lør 16-23 · Søn- og helligdager 15-21


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

11

kultur & samfunn

Unikt tilbud til Vestfold-jenter Nå skal Vestfold Filmforum få jenter inspirert til å jobbe med film, med et skriveverksted tilpasset dem.

I de siste 30 årene har norsk film vært dominert av menn som produsenter og regissører. Nå satser Vestfold Filmforum på å bygge opp flere karrierer for unge kvinner i alderen 17-28 år, forteller Geir Bergersen i en pressemelding.

Mål: filmklare manus

Siw Anett Vetvik og Elin Rise vil ha flest mulig jenter med seg til å lage filmfortellinger fra Vestfold. Foto: Geir Bergersen

11. juni starter skriveverkstedet; www.jentefilm.no opp. Deltakere her blir invitert til månedlige samlinger der de får tilbakemeldinger på sine filmhistorier og får mulighet til å utvikle disse fram mot filmklare manus. Koordinatorer for opplegget er Sandefjord-filmskaperne Elin Rise og Siw Anett Vetvik. Siw Anett Vetvik jobber med reklamefilmproduksjon i Allegro Film AS, og Elin Rise har

skrevet boken ”Luremus” og jobber i Kern & Teppan reklamebyrå.

Likestillingsprosjekt Deltakere på skriveverkstedet vil få møte profesjonelle filmskapere innen manus, regi og produksjon, og det hele vil bli avsluttet med en helgesamling i Larvik før jul. Opplegget er støttet av regjeringen som en del av likestillingsprosjektet innen kulturnæringen. – Det vil også bli flere kurs i august, røper Bergersen.

Tekst: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

Ukuleler og tilbehør 995,-

795,-

Kahuna SU-20

Concertukulele med heltre lokk og bubinga i sarg og bunn. Dette gir en meget god akustisk tone og lokket er dekorert med en dekorativ binding rundt kanten og lydhullet. SU-20 er utstyrt med forgylt kraftig mekanikk som gir en stabil stemming. Leveres med gig bag.

795,-

Ibanez UKC-10

Ibanez IUKS-5

Concertukulele med god akustisk og åpen tone. Lokket er i sapele og sarg/bunn i mahogni. Rosentre i stol og gripebrett. UKC-10 har solid stålmekanikk som sørger for en presis stemming. Leveres med bag.

Sopran ukulele med sapele i lokk, sarg og bunn. Finish på kropp og hals er lavglanspolert og gir derfor en god spillekomfort. IUKS-5 har hvit kantlist (binding) langs kropp og gripebrett. Rosentre i stol og gripebrett. Solid stålmekanikk for presis stemming. Ukulelen leveres med kromatisk stemmeapparat (clip on tuner) samt gig bag.

Mange flere modeller i butikken. Priser fra utrolige kr. 295,-! 150,-

Stemmemaskin for ukuleler

Aroma AT-200 Clip-On Tuner Utrolig praktisk stemmeapparat. Festes på hodet av instrumentet og viser med fargekode når strengen er stemt. Tonen registreres via vibrasjoner og ikke via mikrofon. Dette gjør at stemmeaparatet ikke påvirkes av eksterne lydkilder. Tre-farget dsiplay. Rød ved for lav tone, orange ved for høy og grønt når instrumentet er riktig stemt. Nøyaktighet: +/- 0,5 cent. A=440Hz. Drives av et medfølgende CR2032 batteri. Annonse NMIT april 2012.indd 1

Ukulelestrenger 65,-

RS-85 - Laguna Ukulelestrenger for Sopran Ukulele. 019 - 023 - 023 - 019.

Følg oss på Facebook. www.facebook.no/norskmusikkinstrument

Besøk vår nettbutikk. www.norskmusikk.net

Baglergaten 3 - 3111 Tønsberg - 333 33 420 - tbg@norskmusikk.com

Oslo - Lillestrøm - Tønsberg - Fredrikstad 6/1/2012 12:04:51 PM


12

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

Det skjer i Vestfold bli rik på opplevelser i Vestfold i TIDen som kommer! Viva la Musica

Musikk Larvik Borgermusikk

15 søndagsmorgener fremover vil den klassiske sekstetten spille sine kjente toner i Bøkeskogen. Rundt 150 mennesker følger den ukentlige konserttimen søndag morgen.

Orgelmatiné

Tønsberg domkirke 6.6 og 13.6 kl. 12.00

Vesta Sangskole inviterer til en fargerik sommerkonsert i Sandar Kirke. Søndag 10. juni

Morten Abel

Morten Abel m/band holder konsert i ”Munchparken” i Åsgårdstrand fredag 15. juni kl.20.30.

Heine Totland og Sandefjord Storband

Sandefjord Bluesklubb

får besøk av et amerikansk bluesband. Rich Harper Blues Band, med base i Los Angeles Onsdag 6. juni

Konsert på Park Hotel. Mer info: Konsertkameratene, Facebook, Hjertnes.no 16 juni

Slade

Papirhuset Teater i Tønsberg. 7. juni kl. 18.00

spiller på Naustet Pub Åsgårdstrand Aldergrense 18 år kl 21.00 16 juni

Konsert med Jørn Hoel

Tønsberg domkor

Sommerkonsert med KorX

Kulturlåven, Høyjord Dørene åpnes kl. 18.00 Fredag 8.juni kl. 20.00

Haukerød Skolekorps 50 årsjubileum

Sandefjord sentrum og Runarhallen 9. juni kl. 11.30

Konsert med Gino Vannelli Gino er en av de største stemmene på pophimmelen noensinne, i tillegg til å være en fantastisk låtskriver. Larvik Bølgen Lørdag 9. juni kl. 2000

Fyrverkerikonsert

For 8. gang på rad arrangerer Nøtterø Musikkorps sin populære Fyrverkerikonsert i Rosahaugparken på Nøtterøy. Portene åpner klokken 1930, konserten starter kl. 2130. Lørdag 9. Juni

ekstrakonsert i domkirken. avskjedskonserten med vår eminente dirigent og kunstnersik leder, kantor Brit Karin Wetteland. lørdag 17.juni

Swingletts miniturne

Holmestrand kulturfestival 18.00 Fiskebrygga 18.45 Bilbjørn 19.30 Holmestrand kirke (Y-kirka) 20.15 Ødegårdbua De tre første konsertene er gratiskonserter. Til konserten på Ødegårdbua er det et enkelt måltid inkludert i inngangsbilletten. 21. juni

Hanne og Tre Tenorer med Tunklang Vokalensemble «Ta meg til havet» Et storslått og hjertevarmt sommershow Premiere Bølgen Kulturhus 4. juli

DeLillos

spiller på Naustet Pub Aldersgrense 18 år Åsgårdstrand 9. juni kl 21.00

RipOff konsert

Runarhallen, Sandefjord 9.6 kl. 20.00

Scenekunst Fra Sjømannshjem til Kunstnerby

Gateteater med lokalhistoriske innslag. Kiøsterudgården, Åsgårdstrand 9.juni kl. 15.00, kl.18.00 10.juni kl. 14.00, kl. 17.00

Teaterbanden dukker opp fra fjæra

« Fargerike betraktninger »

Utstillinger

Ny utstilling med Nobody!

Sommershow på Skotta bryggerestaurant kl. 1900 Onsdag 6.juni, fredag 8.juni og lørdag 9.juni

For åpningstider etc., henstiller vi leserne om å kontakte den enkelte utstiller - og utstillerne om å oppgi generelle åpingstider eller nettsider for informasjon.

Kjente verker av Knut Steen i bronse og i marmor Midtåsen skulpturpaviljong Midtåsveien 2 Hver dag kl 10.00- 19.00

Fotoutstilling Positive opplevelser Bakgården, Sandefjord

Galleri Tone

Kongensgate 37, Sandefjord

Kunstutstilling

Ingvill Solberg viser maleri, tegninger og grafikk. Atelier Anden Etage, Fritzøe Verk, Larvik

Fabulerende fotocollager

malerier av Idun Slevikmoen Holmestrand Åpning 16.juni kl.12 Åpent 16./17.- 23./24.juni kl.12-16

Kunstneren har tatt turen over fra New York, og vil være tilstede. Åpning lørdag 9.juni kl. 15-17

Diverse Åpen Gård med enkel kafe Holt Gård, Undrumsdal Hver søndag kl. 13.00

CROQUIS

Drop in. Alle tegneglade velkommen. Hver tirsdag. Vekslende modeller. Tirsdager kl. 18.30 Atelier Anden Etage, Hammerdalen, Fritzøe Verk, Larvik

Den blå timen

med dialog, sosial kontakt og tid for ettertanke. Hubro Litteraturhus og kafe i Sandefjord. Søndager kl 14.00

Filosofisk Hjørne

i Tønsberg og Nøtterøy bibliotek Hver fredag kl 13.

Galleri Bølgen

Åpning ved kunstformidler Lene Sværstad Bruun Larvik Lørdag 9. juni kl. 13.00

Markedsdager

Velkommen til Moamarkedet på Stokke bygdetun 9. og 10. juni kl 11-17.

Fortellerkveld

På denne «åpne» fortellerkvelden, som forøvrig er den siste før sommeren, er det anledning for publikum til å fortelle en historie eller to eller tre. Er det flott vær, setter vi oss ut i nydelige omgivelser. Fortellerverten, Marit Evensen har også noen fortellinger. Onsdag 13.juni kl. 19.00

Åsgårdstrandsdagene

«Stjerner i sikte» for barn, tivoli, korbesøk, kunstenere og ulike utstillere med boder, servering av mat og mye mer. Morten Abel i Munchparken. Årets unge ”oppvarmere” er: Marte Røyeng, Ida Sofie Arnhus og Hanif Kawousi. I tillegg arrangeres Åsgårdstrand Water Games. 15. – 17. juni

av Katja C.R. Aarflot Galleri Perlen, Larvik

Maleriutstilling Mølla, Melsomvik

Tekstilmalerier

Galleri Perlen, Storgata 48, Larvik

Galleri Fossnes

Stokke hver søndag fra 12-16.

GALLERI BUA

Av Kari Ulleberg, Hilde Skaffloth, Laila Heggedal og Grethe Flannum Eidsfoss Åpner 25. mai - 30. august 2012 Kl. 12.00 - 18.00 i helgene

Sophia Mustad - veggtepper Galleri Perlen, Larvik 7.6 – 8.6 og 9.6 kl. 12.00

Tassen viste seg og slett ikke være noen uskyldig puddel, da han endelig lød matmors rop.

MER INFORMASJON OM ARRANGEMENTENE KAN DU FINNE PÅ KULTURHUSENES NETTSIDER: www.bakkenteigen.kulturhus.no • www.hjertnes.no • www.kulturhusetbolgen.no • www.notteroy.kulturhus.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

13

det skjer i Vestfold

Kjetil Andersen gjør seg som en Steve, kveldens kokk. Det er hans humor «Hvor ble sangen av», her med Line Kaupang og Henrik Dannstrøm modulerer hverandre og overdramatiserer som speiles på scenen, siden Andersen er ansvarlig for det meste av manus. som sangere, begge får vist hva stemmene deres er gode for.

Latterbølgene treffer brygga i Larvik Teaterbanden dukket virkelig opp fra fjæra. Et gløtt inn, eller rettere sagt ut, på revygjengens skifterom bak scenen levner ingen tvil.

på tre strømstans, lyden sviktet litt i begynnelsen denne kvelden - men Teaterbanden lot ikke det gå utover innlevelsen. Når det dukes for nye forestillinger til helgen, er både strøm og lyd slik den skal være, garanterer de.

Når vi besøker årets første sommershow i Larvik, skjønner vi at det må vikinger til for å gjennomføre skift, sminking og peptalk i en forblåst krok av kaia. Vikinger er de, ispedd en fornorsket finne.

Revyingeniøren fikk kjørt seg

Så ble det lys - og lyd Vi fikk med oss årets andre forestilling, sommeren etter at undertegnede så Teaterbanden i aksjon for første gang. Glissent publikum lovet ikke bra, ei heller vindkastene som fikk oss til å ty til både fiskesuppe og pledd. Da hjalp det, og jommen kom ikke sola fram. Eller var det energien de seks på scenen utstrålte? Premierekvelden bød

Tine Østby er en parodi på en av damene bak hovedsentralen for høyhæla sko.

Når publikum er få, er det enda viktigere at de som kommer henger med i temposkifte Teaterbanden tar oss med på. Dermed kunne få publikummere veie opp for adskillig flere med sin entusiasme og innlevelse. Revyingeniøren som vi tidligere har skrevet om fikk briljere, selv om koreograf Trine Lise Aadne nærmest har hatt en umulig oppgave i å få ham til å danse i takt med de andre. Henrik Dannstrøm fikk til gjengjeld kjørt seg i rollefigurer vi elsker å le av. En enkel scene,

scenen – og det skjedde lørdag. Tross lydsvikten på enkelte numre.

Variert show

kreative kostymer og et scenelys er alt som skal til når musikerne leverer i takt med de på

«Märthas engleskole» ender med en helt ny sang når Kåre Johnny (bildet over) tror på englene likevel, og sjelden har parodien på «Jag trodde änglarna fanns...» blitt framført så hjertelig.

Årets show er strammere bygget opp enn fjorårets, og viser at banden tar sin store revyinteresse på alvor. Sketsjene er passe lokale, innbyr til humring også hos oss som ikke er bosatt i Larvik. Paret på Fritzøehus får scenetid, det gjør også Märthas engleskole. Sangen ”Si meg mer”, Teaterbandens versjon av ”Summernights” ble et høydepunkt, mens Henrik Dannstrøm ikledd lakk og lær ble en komisk overraskelse. Fra begynnelse til slutt var høydepunkter og hvileskjær jevnt drysset ut, og ga til sammen en god revyopplevelse. Teaterbanden ””Dukker opp fra Fjæra” må gjerne fortsette å dukke opp, og ble en påmin-

nelse om at revyene ellers i fylket også fortjener et besøk. Vi gleder oss allerede til amatørrevyene med eller uten innslag av profesjonelle utøvere, og takker ildsjelene som brenner for interessen året gjennom for å servere oss noe å le av! Teaterbandens scenebesetning består i år av Kjetil Andersen, Elise Landa Onsland, Tine Østby, Line Kaupang, Henrik Dannstrøm og Tone Lindtein. Landa Onsland er ellers ansatt som grafisk designer i Vestfold Blad. Regi: Hari H. Ødegaard. Kapellmester: Baard Melhus. Koreografi: Trine Lise Aadne. Repetitør: Hilde Dahl. Kulisser: Thor Rikard Odberg. Bandet består av Baard Melhus på bass, Henrik Madsen på trommer, Taisto Onnela på tangenter og Halstein Larsen på gitar.

Tekst og foto: marianne henriksen

Backstage, der sminking og skifting skjer, er et mildt sagt luftig lokale.

Send informasjon til detskjer@vestfoldblad.no før fredag, og kom med på neste ukes guide. Registrerditt dittneste nestearrangement arrangementpå påwww.vestfoldblad.no www.vestfoldblad.no ellersend sendinformasjon informasjon detskjer@vestfoldblad.no førfredag, fredag,og ogkom kommed medpå påneste nesteukes ukesguide. guide. Registrer eller tiltildetskjer@vestfoldblad.no før Husk: Emne, maks 20 ords informasjon, sted og tid.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

14

kultur & samfunn

Sommerpraten:– med Espen Beranek Holm og Are Kalvø

Skal få latterdøra på vidt I Vestfold blir det god grunn til å le godt i sommer, i alle fall om du svinger innom showet på Park Hotel i Sandefjord, der Espen og Are har sjekket inn. Her er sommerpraten vår med de to humorgjestene:

Hva er dine planer for sommeren? ESPEN: Jeg skal bl. a. spille sommershow på Rica Park Hotel i Sandefjord sammen med Are Kalvø.


ARE: Eg, derimot, har planar om å spele sommarshow på Rica Park Hotel i Sandefjord saman med Espen Beranek Holm. Det blir nok vel så hyggelig. Hva gir deg den virkelige gode feriefølelsen? ESPEN: At jeg ikke skal på jobb.
 ARE: Bortsett frå å spele sommarshow saman med Espen Beranek Holm? Mykje. Uterestauantar. Fedre i usmarte shortsar. Fråver av vekkerklokker.

Tenker du på jobb når du først har tatt ferie? ESPEN: Ja, men bare når jeg forteller vitser.
 ARE: Eg tenker i det heile tatt svært lite når eg har ferie. Det strekker seg sjeldan lenger enn til tankerekker av typen: «Skal eg reise meg? Nei.» «Skal eg ta meg eit bad? Kanskje det.» Sånne ting. 


Hvor tilbringer du helst en varm sommerdag? ESPEN: Ved sjøen. Er ikke Sandefjord bra da?
 ARE: I fryseren? Men det er viss det er skikkelig varmt. Viss det er berre ganske varmt, så liker eg meg på ein plass der det er kelnarar og utsikt til vatn og folk. 


Favorittmat på sommeren? ESPEN: Skalldyr.
 ARE: Lett svidd grillmat.


Din sommerlåt nummer en? ESPEN: Har jeg laget noen sommerlåt da?
 ARE: Ja, det har du. Min favorittsommarlåt er «Crazy little girl» med Beranek frå 1984.


Hvilke planer har du for hver sommer som du aldri får gjort? ESPEN: At jeg ikke skal legge sånne planer for sommeren som jeg ikke får gjort.
 ARE: Eg har planar om å ikkje svi grillmaten. 


Ditt beste sommerminne? ESPEN: Det er så mange at jeg ikke klarer å ramse dem opp!
 ARE: Språkskule i Hastings sommaren 1988. Eg lærte fint lite grammatikk, men elles veldig mykje som er viktig å ha med seg i livet. 


Ditt verste sommerminne?
 ESPEN: Sånt glemmer jeg.
 ARE: Fotball-EM 2000 då Norge opna med å

slå Spania og avslutta med å spele 0-0 mot Slovenia og bli slått ut i den innleiande runden. Eg såg 0-0-kampen og etterpå var det ein ekstremt lang og ekstremt tung busstur tilbake til hotellet i ein buss full av skuffa nordmenn kledde for fest og feiring. 


Hva er høstens planer?
 ESPEN: Jeg skal spille i Monty Pyhtonmusikalen Spamalot på Folketeatret i Oslo.
 ARE: Eg skal gjere ferdig tv-programmet «Riksforsamlinga» som kjem på NRK neste år.


Hva gjør du ti år frem i tid?
 ESPEN: Det er sannelig ikke godt å si gitt….
 ARE: Då bur eg i Belgia og driv ein liten kiosk. 


Snekke eller hurtiggående båt? 
 ESPEN: Hmmm. Snekke er jo forbundet med veldig mye båtpuss og arbeid, mens hurtiggående blir jo et voldsomt bensinsluk da....
Hvis jeg slipper båtpussen måtte det bli snekke. Jeg er så innmari gjerrig skjønner du.
 ARE: Eg liker meg betre på land. Men eg ser gjerne på snekker. Og hurtiggåande båtar også, når eg tenker meg om. Det gir to ulike typer glede. 


Bade naken eller med badeklær?
 ESPEN: Er det virkelig lov å bade naken?????
 ARE: Det kjem veldig an på om eg er åleine for eksempel i eit badekar eller om eg er på ei strand med mykje folk. Eg er tilpassingsdyktig. 


En sluttkommentar til Vestfolds befolkning?
 ESPEN: Kom til Rica Park Hotel i Sandefjord og få med deg Are og Espen fra og med 28. juni til og med 7. juli. Du bor jo like ved!
 ARE: Godt sagt, Espen! Eg trur vi kan love at det blir eit fint show, med nokre gamle favorittar og mykje nytt stoff. Og mykje tull. Og litt sang. Vi gleder oss som to middels små ungar.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

15

kultur & samfunn

gap

FraTorp Reisetilbud vår/sommer 2012

BERLIN

Fly + 3 netter Avgang mandag og fredag Inkludert frokost, fra kr

2.490,-

ITALIA Bergamo, Pisa, Alghero eller Pescara

Fly + 2 netter i Bergamo Inkludert frokost, fra kr

2.190,VILNIUS

Fly + 3 netter Avgang onsdag og søndag

1.990,-

Inkludert frokost, fra kr

Prisene er per person i 3-stjerners hotell.

Torp Booking. Tlf: 33 42 70 80. E-post: reise@torp.no

ne h Airli

s

l Dutc Roya

r Vi ha

fra ruter e t k e r 2 di

Torp!

4

torp.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

16

kultur & samfunn

Thesbiteateret feirer hele året Når Thesbiteateret fyller 40 år, velger de å invitere og involvere by og folk til forestillinger både gatelangs og i Thaulowhullet. Teatergruppen er kanskje mest kjent for andre vestfoldinger som de som står bak Shakespeare-forestillingene i Thaulowhullet. Men Thesbiteateret som har sitt hovedsete i Tønsberg, er så mye mer enn det, og det vil de vise i løpet av årets jubileumsår.

Klassiker Allerede i januar startet Thesbiteateret med å vise ”Musefella” på Papirhuset Teater, nesten nøyaktig 20 år siden de innviet teateret med den samme produksjonen. Det er den britiske krimdronningen Agatha Christie som har skrevet stykket, som har spilt kontinuerlig i 60 år i den engelske hovedstaden. Thesbiene gjorde suksess nå som for 20 år siden, og det ble en god start på jubileumsprogrammet.

Uforglemmelig Shakespeare

Det kommer til å bli latter i ”Hølet” i sommer. Her fra ”Stormen” i 2006.

Neste post på programmet er William Shakespeares ”De lystige koner i Windsor” som spilles fra 28. juni til 15. juli. – Britiske Peter Cripps er hentet inn på regisiden og det er hotell Cæsars Karl Sundby som har hovedrollen som Sir John Falstaff, en av Shakespeares mest populære figurer, forteller en av Thesbiteaterets frivillige, Trine Heidelberg Lunde. Hun forklarer at Falstaff er en fordrukken og tykkfallen

positivt på tilnærmelsene hans. Sir Falstaff utsettes for det ene spikket etter det andre, men han er overbevist om at konene bare spiller dydige, så han fortsetter jakten på en kjærlighetsaffære og den kapitalen det medfører, og mulighetene for pengeutpressing.

Gateteater som involverer Når sommeren er forbi setter Thesbiteateret i gang igjen, med forestillingen ”Gatelangs”, som vises i september. Dette er en vandreteaterforestilling i Tønsbergs by som kulminerer med en miniforestilling på Papirhuset Teater. – Vandringen og prosjektet skal speile det rike kulturlivet som finnes i Tønsberg og omegn, og skal inkludere representanter fra så mange lokale kulturorganisasjoner som mulig, sier Heidelberg Lunde. I desember står ”Proof” av David Auburn for tur. Med stykket ønsker Thesbiteateret igjen å plukke et stykke fra det moderne teatrets øverste hylle samt å bringe yngre krefter inn på den lokale scene – her med to unge, voksne skuespillere. Stykket handler om datteren til en fremragende, men mentalt forstyrret, nylig avdød, matematiker. Hun sliter med å finne ut av om hun har arvet farens geni og/eller galskap. Det gjør ikke saken noe enklere for henne at en av farens eks-studenter ønsker å gå gjennom den avdøde matematikerens etterlatte papirer, eller at storesøsteren i familien, som har flyttet hjemmefra for lenge siden, dukker opp for å rydde opp etter farens død.

Vandringen og prosjektet skal speile det rike kulturlivet som finnes i Tønsberg og omegn, og skal inkludere representanter fra så mange lokale kulturorganisasjoner som mulig.

GOLF GRØNN GLEDE Kreftforeningen og Vestfold Golfklubb inviterer til ny sesong av Golf Grønn Glede. Møt opp på Vestfold Golfklubbs bane på Vear i Stokke 6. juni kl. 1800. Golf Grønn Glede er tilpasset nybegynnere, og klubben stiller med en erfaren instruktør. Foruten selve golfaktivitetene er målet å ha det morsomt, fysisk og mental velvære, avkobling og avstressing og sosialt fellesskap. Målgruppen er personer som av ulike årsaker har særskilte behov; kreftrammede, personer med diabetes, funksjonshemmede o.a. Pårørende er også velkommen til å delta. For mer informasjon, kontakt Kreftforeningen v/Ragnhild Larsen, tlf. 07877 eller 906 47 180. Thesbiteaterets kunstneriske leder, Frank Lie (t.v) og produsent Steinar Thorsen, gleder seg til sommerens Shakespeare-forestilling og resten av jubileumsprogrammet.

adelsmann med stor tro på seg selv og stor appetitt på livets gleder. I sin pengenød, og kun bevæpnet med tittel og rykte forsøker han å innsmigre seg hos to av Windsors velstående, borgerlige fruer, ved å gjøre kur til dem pr brev. Da fruene Ford og Page mottar brevene, bestemmer begge seg for å fortelle den andre om det, og de oppdager raskt at brevene er så godt som identiske. «De lystige koner» er ikke interessert i å ha den aldrende, overvektige Falstaff som beiler. Men for egen forlystelses skyld, bestemmer de seg for å hevne de uanstendige brevene ved å late som om de reagerer

Jubilanten feires Jubileumsåret avsluttes med jubileumsmiddag og fest når det nærmer seg jul, og noen heldige vil motta en invitasjon til selskapelighetene. – Ja vi satser på å invitere de som har vært involvert i teateret på en eller annen måte, både de som engasjerte seg for 40 år siden, og de som engasjerer seg nå, forklarer produsent Steinar Thorsen, som ser fram til mimringen middagen vil by på.

Tekst: marianne henriksen Kilde: Thesbiteateret Foto: Cedric Archer


annonser 17

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23 BMW Bilia Vestfold

www.bilia.no

Ren kjøreglede

KOM OG SE BMW SINE MODELLER I GUNNARSBØPARKEN 9. OG 10. JUNI. Nå har vi kampanje på alle BMW-modeller! Kjøp ny BMW og velg mellom:

Bilia Edition pakke til kun kr 19.800,• M Sportspakke • Fri service 5 år/60.000km • Vinterhjul

Eller 1,95 % rente ved finansiering.

Gjelder leasing og lån inntil 3 år. Forskuddsleie på enkelte modeller. VELKOMMEN TIL GUNNARSBØPARKEN 9. OG 10. JUNI!

Bilia

Bilia Vestfold Semslinna 15.

BMW EfficientDynamics Mindre forbruk og utslipp. Mer kjøreglede.

08555

Bilia Drammen - Bilia Fredrikstad - Bilia Follo - Bilia Hønefoss Bilia Moss - Bilia Vestfold - Bilia Stenshagen Kongsvinger Bilia Stenshagen Skøyen Følg oss på www.facebook.com/bilianorge www.bilia.no - betjent med eDialog24


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

18

kultur & samfunn

Drømmen

Larvik Rotarys Tor Buaas og Merete Lindhjem Stensrud er spente på byggingen av barnehjemmet klubben satser på i Etiopia.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

19

kultur & samfunn

kan bli virkelighet

Av 23 foreldreløse barn, som Dag Bredveis ”svigermormor” tok til seg, bor 7 av dem fortsatt på gården etter mormorens død. Foto: privat/Dag Bredvei

Rotary: NRKs Afrika-korrespondent så nøden, og fikk familien sin i Vestfold engasjert på vegne av de foreldreløse barna i Etiopia. Nå vil Rotary i Larvik bidra til at drømmen om et barnesenter realiseres.

Da NRKs Afrika-korrespondent Dag Bredvei sin svigerfamilie i Etiopia, fikk ansvaret for 7 foreldreløse barn, oppstod drømmen om et barnesenter i Genchi, 85 kilometer fra hovedstaden Addis Abeba. Med støtte fra Rotary Larvik kan drømmen gå i oppfyllelse. Bredvei, som har røtter i Tjølling/Larvik, er selv oppvokst i nettopp Etiopia, og har siden 2006 vært NRKs korrespondent i Afrika. Han forteller om sin kone Feven, sin bestemor, Woizero Kelemework Mulugeta, en ”engel” med et stort hjerte for mennesker i nød, som tok til seg 24 foreldreløse barn og barn med foreldre som enten var for syke eller for fattige til å ta seg av dem.

ke jenter forsvinner på brutalt vis, eller blir brukt som sex-slaver og lignende i land som Libanon og Saudi-Arabia. Jeg ønsker å hente disse jentene tilbake før det er for seint, forklarer Bredvei i en e-post til Vestfold Blad.

Fattige kår

Vi er trygge på at pengene vil komme frem til rett sted uten mellomledd.

Siden mormor Woizeros død for fem år tilbake, har disse barna levd i et vakuum, der flere av de minste er plassert i fattige fosterfamilier som ikke makter å forsørge dem eller ta seg av dem på en god måte. Sju barn er igjen på gården hvor mormoren bodde, og lever under fattige kår. – Det haster å gjøre noe, da disse barna og ungdommene ikke har det bra. To av jentene som nå er blitt ungdommer så ingen annen utvei enn å dra til arabiske land som ”au pair”, der de tjener 600 norske kroner i måneden. Mange unge etiopis-

Lokal forankring Under to foredrag i Larvik Rotary, har Dag Bredvei fremmet planene for et barnehjem i Etiopia. Merete Lindhjem Stensrud i Larvik Rotary forteller at deres Rotaryklubb har vært på utkikk etter det rette internasjonale prosjektet en stund. – Vi skulle begi oss ut på et internasjonalt prosjekt, men det var viktig at det hadde en lokal forankring, slik at vi får den

Lindhjem Stensrud.

viktige nærheten til prosjektet. Derfor er vi veldig godt fornøyde med å samarbeide med Dag Bredvei, som både er fra Larvik og som har et så personlig engasjement i prosjektet. Vi er trygge på at pengene vil komme frem til rett sted uten mellomledd, sier Lindhjem Stensrud. Tor Buaas har vært medlem i Larvik Rotary i 25 år, og kan fortelle at klubben aldri har

 Opprettet i 1905 av amerikaneren Paul Harris. Har i dag 1,2 millioner medlemmer fordelt over mer enn 200 land.

Dag Bredvei er NRKs utenrikskorrespondent i Afrika, og drømmer om et barnesenter i konas hjemby Genchi i Etiopia.

vært med på et lignende prosjekt tidligere. Han legger vekt på Rotarys mål om fred gjennom utveksling, og forteller at klubben sponset en utvekslings-

 Rotary er en upolitisk, humanitær og frivillig organisasjon som opererer under mottoet ”Service above self”.

Bosaio bor på den lille familiegården. Han og en husmor vi skal ansette, kan drive stedet, og min ektefelle og jeg håper å flytte til Etiopia om et par år. Da vil vi engasjere oss enda mer på frivillig basis, forteller Dag Bredvei, som enn så lenge satser på å besøke stedet et par ganger årlig. Midler til mat, skoleuniformer og skolebøker er over lengre tid gitt fra andre i Larvik, og Bredvei håper på å oppnå 30-40 faddere fra Larviksområdet. Han bruker krefter på å skaffe faddere og sponsorer, med mål om å samle sammen 5-6000 kroner per måned, for å dekke en husmor som kan lage mat til barna, en leder/altmuligmann og de nødvendigste utgifter som mat og klær. På sikt er ønsket og planene at det skal bli rom for å bygge et kjøkken, samt et kombinert spiserom/klasserom. – Noen nordmenn fra Larviksområdet har signalisert at de kan tenke seg å dra ned for kortere og lengre tid, og jobbe frivillig som lærere eller aktivitetsledere ved barnesenteret. Jeg tror dette kan bli starten på noe veldig godt og riktig for disse barna som har det så vanskelig, avslutter Dag Bredvei.

Dette blir et familiedrevet sted i mormor Woizero sin ånd, basert på familiedugnad, entusiasme og frivillighet. Dag Bredvei.

student fra Larvik i fjor, gjennom det regionale prosjektet Rotary har i forhold til ungdomsutveksling. – Vi er veldig spente på prosjektet, uttrykker Buaas. Larvik Rotary bidrar med 60.000 kroner, inntekter som i hovedsak kommer fra medlemskontingent, og som holder til første byggetrinn av i alt tre planlagte. I løpet av våren 2013 vil det forhåpentlig stå ferdig et lite internat, bygget i leka og bølgeblikk, med to soverom, og 12 sengeplasser.

Faddere og frivillighet – Dette blir et familiedrevet sted i mormor Woizero sin ånd, basert på familiedugnad, entusiasme og frivillighet. Både min kone, svigermor og jeg vil engasjere oss som frivillige. Fevens onkel

Tekst og foto: Ingrid Aune Westrum

 Den første avdelingen i Norge ble startet i 1922 i Kristiania. I dag er det nærmere 350 norske klubber over hele landet.  Ideen bak Rotary er å forme et fellesskap av mennesker med ulik yrkesbakgrunn, og som representerer et høyt faglig nivå innen sin gren.  Var forbudt for kvinner frem til 1989. Har i dag 10% kvinnelige medlemmer.

Etiopia:  Republikk på Afrikas Horn, nordøst i Afrika.  Areal: 1 104 300 km².  Innbyggertall: 88 013 500 (2010).  Landet har vært utsatt for flere tørkekatastrofer, en lang borgerkrig (19741991), samt krig med nabolandet Eritrea (1998-2000).  85% av befolkningen driver jordbruk, og 60% av landets eksport består av kaffe.  43% av befolkningen lever under nasjonal fattigdomsgrense, 39% lever i ekstrem fattigdom. Kilder: rotary.org, snl.no, wikipedia.org


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

20

kultur & samfunn

Satser på gromstemning i Kjærra Vestfold Festspillene bidro til å trekke mange til magiske sommerkonserter i Kjærra Fossepark. Det kan oppleves igjen. – Det har tidligere vært tradisjon i Kjærra med Festspill konserter. Men Vestfoldfestspillene har valgt å konsentrere spillene til Tønsberg-området. Derfor ønsker vi å prøve oss selv, med en konsert i et lite mindre format, forteller kultur- og mulighetskonsulent i Lardal kommune Tine Østby. Hun ønsker å lage en tradisjon av sommerkonsertene, i festspillregi eller ei. – Vi har booket inn tønsbergbandet Mhoo. Som i tillegg stiller med to strykere fra ungdomsfilharmonien, sier hun.

Nye bandmedlemmer Vestfold Blad møtte Mhoo sist uke, da de øvet før en konsert på en liten bar i Sandefjord. De kraftfulle stemmene og mange instrumentene imponerer besøkende før konserten. Her var også bandets to nye strykere med, tvillingene Line og Mari Berulfsen. Trommeslageren Per Kamfjord er ikke et fast medlem av bandet, men vil

Bandet Mhoo, her ved en øvelse, med sine to nye strykere, Line og Mari Berulfsen. Per Kamfjord er innleid på trommer (under).

spille på konserten i Kjærra Fossepark 15. juni.

Fra Bylarm til Kjærra – Vestfoldbandet Mhoo tok både kritikere og publikum med storm da de spilte under By: Larm i 2010. Etter det har de holdt et stort antall konserter – med stor suksess, forteller Østby. I 2011 kom Mhoo ut med debutalbumet «Talking in the streets», som også har fått en god mottakelse av kritikerne. De har turnert rund i Norge i regi av Den kulturelle skolesekken og vært på USA turne i vinter. – De høres ut som leken folkcountry med både latino-, mari-

achi- og rootsinspirasjoner et sted mellom tradisjonsmusikken fra Appalachene og Calexicos alternative tex-mex country, sier Østby.

UKM-arrangører – Siden vi har fire flinke UKM ungdomsarrangører i kommunen vår, skal de være med å arrangere og gjennomføre denne konserten. Det er viktig å la ungdommene slippe til, og siden Mhoo også er ungdommer, håper vi at denne konserten kan appellere til både unge og voksne, sier Østby. Mer informasjon finner du på www.kjaerra.no. Tekst og foto: Marianne Henriksen

Endelig etter 15 års SUV-suksess: CR-V Special Edition 4WD Utstyr som er inkludert i prisen: • Parkeringssensorer foran og bak • Tosoners automatisk klimaanlegg • Skinntrukket ratt og girkule • Sideairbag foran og bak • ISO Fix barnesetefester • Tilhengerstabilisering

• Alcantara seter • Tåkelys foran • Cruise control • Tonede ruter • Multifunksjonsratt

r a V

m a k

SPAR 40.000

Honda CR-V Special Edition bensin kun 409.900,-* Diesel kun 429.900,-*

Vi har Omfattende leveringsklare biler!

Navi-pakke:

• Inkl. metallic lakk • Navigasjon • Vinterhjul m/touchscreen • Hengerfeste • Ryggekamera • Handsfree for mobiltelefon

*Vei.pris levert Oslo. Frakt til forhandler utenfor Oslo kommer i tillegg. Forbruk bl.kjøring: 6,5-8,4l/100km. Co2 utslipp: 171-195g/km. Utstyr og farge kan avvikle fra avbildet modell. Importør: Honda Motor Europe Ltd. 3007 Drammen, tlf. 32 25 48 02 Forhandleroversikt: www.honda.no

nå kun kr

9.900

Spar 40.000

2. stk - 2,2 Diesel spes ed. manuell .......................................422.000,-

1. stk - 2,0 Bensin spes ed - automat .....................................429.900,- SOLGT 1. stk - 2,2 Diesel spes ed. m. navi - manuell .........................429.900,-

1: Bensin 150Hk automat .................................... nå 429.900 2: Bensin 150Hk automat, navi ...................nå 439.800 DEMOBILER 2,2 spes 150Hk ed. m. naviautomat - manuell - 12.000 Km......................409.000,3:Diesel Diesel ...................................... nå 499.000 2. stk - 2,0 Bensin spes ed. m. navi - automat ........................438.900,-

1. stk - 2,2 Diesel elegance automat .......................................499.900,-

2,2 Diesel elegance automat - 18.000 Km....................................449.000,2,2 Diesel executive navi - manuell - 5.500 Km.............................499.000,- SOLGT *Veil. pris levert Oslo. Frakt til forhandler utenfor Oslo kommer i tillegg. Forbr.bl. kjøring: 6,5-8,4 l/100 km. CO2 utslipp: 171-195 g/km. Utstyr og farge kan avvike fra avbildet modell. Importør: Honda Motor Europe Ltd. (Norge) 3007 Drammen, tlf. 32 25 48 02. Forhandleroversikt se www.honda.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

21

kultur & samfunn

Bli kjent i fylket vårt - med Vestfold Blad Vestfold Blad besøker alle kommunene vi kommer ut i denne sommeren, og først ut er Hof kommune. Her vil du få lese om hva innbyggerne i kommunen setter pris på, og få gode turtips til dagsturer i sommer.

Barna i Eidsfoss barnehage viser hva kommunen har å by på!

Har du innspill til hva vi bør løfte fram når din kommune står for tur? Send oss gjerne tips! Emne: Bli kjent i Vestfold, tips sendes tips@vestfoldblad.no.

OKTAN.NO

a p m

e j n Følg oss på www.facebook.com/hondanorge.no

Paal Karlsen T: 33 48 53 09 M: 977 40 144

Tønsberg Tlf. 33 35 92 92

Oddvar Rise T: 33 48 53 03 M: 977 91 109

Åpningstider: Man-ons 08.00 - 16.30 · Tors 08.00 - 19.00 · Fre 08.00 - 16.00 · Lør 10.00 - 13.00

Larvik Tlf. 33 12 18 60

Sandefjord Tlf. 33 48 53 00

Nygårdsveien 80, Pindsle, Sandefjord · Telefon 33 48 53 00


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

22

kultur & samfunn

Bli kjent i Vestfold:

Her e stopp

Der lek møter kunst og natur Et troll dukket opp da sykkelstien skulle lages - det er et fint klatrestativ, sier Ottar, Simen Julia og Thea Sofie.

Froske-egg, steinsprett, Pusserstallen og Eikern’s hvite Svane. Fabeldyret i skogen og trollet ved veien. Vi lot barna i Eidsfoss barnehage vise oss hva de setter mest pris på ved sine hjemtrakter. De løper sprettende gjennom skogen, over røtter, under grener mens sola bryter fram mellom grønn frodighet. Julia Podwapinska, Thea Sofie Gausen, Ottar Rygg, Simen Barth, Håkon Fleicher og Henrik Nordby Pettersen er ikke vonde å be når vi spør om de kan vise oss hva som gjør deres nærmiljø til det beste stedet å være. Barna fra Eidsfoss barnehage er ikke lett å holde følge med gjennom skogsstiene de kjenner så godt. Så bråstopper de.

Skogens lykkedyr – Kom hit da, se på lykkedyret vårt! Sier Ottar, mens Håkon og Henrik klaterer opp på ryggen til det hornprydede tredyret mellom trærne. Julia og Thea Sofie forteller at det dukket opp en gang for lenge siden. Førskolelærer Kristin Menes supplerer med at det skjedde en gang i løpet av sist høst. Vi mistenker at dette er et av tegnene

på at vi befinner oss nær kjernen av kulturlivet i Hof kommune, i miljøet rundt Eidsfoss. Her vet vi at det ligger en hyggelig gammel kro, et jernverk som ga liv til samfunnet – men vi vet ikke like mye som barna vi har foran oss, der de ser omgivelsene med et blikk som er fire, fem eller seks år gammelt.

– Og hva skjer inne i Pusserstallen da? Spør Kristin. – Vi får komme på konsert! Svarer Simen.

Bygger nettverk Kristin forklarer at artister og kunstnere bosatt i Hof, forteller og synger for barna her. Snart skal Julie Vega Dahl, Andreas Barth og Benjamin Rygg sørge for en hyggestund. Da blir også barna fra Hof barnehage invitert, slik skikken i Hof kommune har blitt –

Etter et fall og noen tårer vil barna fortsette mot stranda. De spretter i forveien, og kommer snart ut til en lysning der Hallen ligger, en scene står klar for Eidsfossfestivalen, og museumsbygningene som en gang var et offentlig bad, et jernverk og et kraftverk nå kan besøkes. Gjennom vinteren skjer det mye i trebygningen Hallen, mens et St. Hans bål streber mot himmelen fra sandstranden like ved. – Får du til fiskesprett, Kristin? Hvor mange? Du gjør det feil, se, jeg får til seks! Guttene starter en steinkastekonkurranse, mens jentene trekker fram kjepper fra bålkonstruksjonen og slår i vannet. Det skal ikke mye til for å gjøre dagen perfekt for både små og store i Eidsfoss. For se, der i vannet – hva er det? Froske-egg? Eller er det fisk?

Det skal ikke mye til for å gjøre dagen perfekt for både små og store i Eidsfoss.

Den gamle banen Vi kommer fram til en lysning, med en teglsteinsbygning og en stor rund, steinbesatt grop. – Der er «Pussærstallen», sier Thea Sofie og peker mot bygget, før hun begynner å løpe i ring langs gropa. Snart løper en hale av barn etter henne, mens de forklarer at her stod togsettene som kjørte på Tønsberg-Eidsfossbanen, mens de ble fikset på av de som jobbet med holde togene i stand. Så ble togene snurret på, og kunne kjøre av gårde igjen. Nesten som de har sett på barne-TV om Thomas-toget.

Moro i fjæra

å skape et nettverk for barna i de ulike barnehagene. Senere skal også barna fra Espira barnehage i Sundbyfoss få være med sammen med barna fra Hof og Eidsfoss barnehage, på det de kaller ”topptur”. Da går turen til Skibergfjell, som du kan lese om på de neste sidene. Allerede i neste uke blir det en kulturhistorisk vandring for skolestarterne i Edisfoss barnehage – da tar personalet dem med på tur som et ledd i ”den kulturelle sandkassa” som kommunen har satset på.

Den hvite svanen Undringen er stor ved bredden. Her ser vi også mot kaikanten hvor vi finner båten som kalles «Eikerns hvite svane». – Den heter egentlig Stadshauptmand Schwartz, sier Ottar. Kristin forklarer at den fraktet opptil 101 passasjerer mel-

lom Eidsfoss og Vestfossen, og ble hentet opp i 1995 etter mange år på bunnen av Eikern. Håkon peker mot den ene teglsteinsbygningen like ved oss; – Der lager de strøm, for det er kraftverket. Der ser du Badet, og der har vi vært, sier han, struttende av stolthet. En ny bygning like ved har form som en gammel jernbanevogn. Det er der vi faktisk får drikkevannet vårt fra i Vestfold, får vi opplyst.

Rom for flere Når barna avslutter turen, og viser vei tilbake til barnehagen går turen innom trollet i vegkanten, ei kjemperot som stod igjen etter at sykkelstien ble påbegynt. Trollet er litt skummelt å bestige, men ikke verre enn at kun en av dem slår seg litt og får hjelp opp. I en barnehage med plass til flere, forteller de at de stortrives der de bor – og om en hverdag der kunst, kultur og natur gir rom for fysisk og kreativ utfoldelse. Slik Kristin lover kommunen også byr nye innflytterne på, til tross for de økonomiske utfordringene Hof som en vestfoldkommune får sin del av.

Tekst OG FOTO: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

Ved P invite


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

23

kultur & samfunn

Hof kommune er en bygdekommune nordvest i Vestfold, med grense mot Buskerud. Kommunen har et areal på 164 km2, som fordeler seg med 15 km2 jordbruksareal, 129 km2 skogsareal og hele 15 km2 flotte vannspeil. Vassdraget med idylliske vann som perler på en snor bukter seg gjennom hele kommunen og kan stå som symbol på selve livsnerven. Ordfører i Hof er ny av året, og er

Høyres Ragnar Lindås. Han tok over etter partifellen Olav Bjørnli som har vært ordfører i Hof siden 2003.

er lykkedyret vårt, forteller barna ved det første pestedet på vandringen rundt i nærmiljøet deres.

Hof har 3.100 innbyggere, og har

et utvidet samarbeid, se www.3-k. no, med Re og Holmestrand kommuner.

Natur: Fylkets høyeste punkt ligger i Hof; Skibergfjell med sine 632 m.o.h. som du kan lese om på neste side.

Innsjøen Eikern, på grensen mellom Hof og Øvre Eiker, er to mil lang, har et registrert dyp på 158 meter og er nå vannkilde for hele Vestfold. Avstander: Hof kommune har en

Pusserstallen løper ungene i ring, inne pleier de å bli ert til konsert sammen med de andre barnehagebarna i Hof.

Henrik (4 1/2) og Julia (5 1/2) forteller om besøk ved det gamle jernverket, ved badet og ved kraftstasjonen.

sentral beliggenhet på flere måter, 30 minutter til Tønsberg og Drammen, 15 minutter til Holmestrand og 45 minutter til Skien og Oslo.

Arrangementer i Hof finner du på Facebook, Eidsfoss Kultur, og Eidsfoss Puls. Eidsfossfestivalen arrangeres i

området vi var på tur, 29. og 30. juni. Her kan du i år oppleve Dagfinn Kolberg, Shotgun Whalers,Tumble Tunes og Amund Maarud band.

Eidsfoss er mer enn den gamle kroa mange kjører innom. Til høyre løper Simen (6) i gropa der togene til Tønsberg-Eidsfossbanen pleide å få stellet sitt.

Mer info: På www.hof.kommune. no kan du finne ut mer om alt du kan se og oppleve i Hof kommune, fra Eidsfoss hovedgård til nye kulturarenaer.

Sykler ved «Den ufullendte sti» på Eidsfoss Men nå lover ordføreren at det skal skje ting:

Henrik (4 1/2) peker på sykkelstien som har ligget uferdig siden lenge før han ble født.

Den gamle bygningen til Eidsfoss skole, som ser ut til å bli solgt på grunn av stram kommuneøkonomi, ligger like ved Eidsfoss barnehage. Bygningene omkranses av skog, et frodig kulturlandskap - og en nesten ferdig sykkelsti. Barn og foreldre lurer nå på hva som skjer med veien som skal bli trygg å sykle på – slik de har gjort i en årrekke. Barnehagebarn har faktisk blitt russ uten at gang- og sykkelveien er ferdigstilt. – Den ligger veldig klar for vi-

dere arbeid, ja, bekrefter ordfører Ragnar Lindås overfor Vestfold Blad. Han forteller at det ikke er fattet vedtak om ferdigstilling ennå. Lindås har vært og sett på den halvferdige gang- og sykkelveien, og forteller videre at det er midler i kommunen som ikke er brukt opp. – Målet er at ferdiggjøringen bør skje i sommer, men arbeidet må ut på anbud, og det krever sin tid. Jeg skal gjøre mitt for å trykke på slik at det blir ferdig før snøen kommer, lover ordføreren.

Malin og Nuttert Vlieger gleder seg til bedre sykkelforhold i Hof.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

24

kultur & samfunn

På tur i Vestfold:

Reis til topps i fylket vårt

Utsikten fra Vestfjellet er enda mer prangende enn fra Skibergfjell.

Med sine 632 meter over havet, har Skibergfjell den høyeste toppen i Vestfold. Turen går gjennom fin natur på vekslende underlag, og er tilgjengelig for de fleste som vil gå en tur i skogen. Dette er kanskje den fineste toppturen i fylket. Toppen av Skibergfjell er markert med en åttekantet granittstein som ble plassert der allerede i 1877 som trigonometrisk punkt. På avstand er antennemasten enklere å se. Utsikten fra toppunktet er noe begrenset, så en bør bevege seg litt rundt på topp-platået. Utsikten blir bedre på andre siden av antennemasten. Her ser vi til Færder fyr, Tryvannstårnet, Norefjell og Jonsknuten. Den fineste utsikten på turen må man nok noe lenger ned for å finne. En kilometer sør for Skibergfjell ligger Vestfjellet, som rager 621 meter over havet. Her er det en praktfull utsikt mot vest. Vi ser kjente steder som Gaustatoppen og Styggemann, i tillegg til skogene mellom Lågen og Eikeren, samt innsjøene Øksne og Hajeren. Det er flere steder man kan starte turen. Det enkleste er å kjøre fylkesvei 35 fra Hof til Eidsfoss, og følge skilting opp Brekkeveien mot Skibergfjell og Øksne. Da kommer du til parke-

ringsplassene som ligger inntil rundløypa. Et sted langs veien er det satt opp bom hvor man blir bedt om å betale for bruken av veien. Giroer ligger i en kasse, så man trenger ikke ta med kontanter.

ger vi til venstre opp bakkene. En vei går inn til venstre – her fortsetter vi rett opp til veiens ende. En sti tar oss videre til høyre over bekken ved Gausesetra, og fortsetter opp åsen. Her finner vi en flott utsiktsplass. Turen fortsetter i variert terreng, krysser noen myrer og passerer gjennom et trangt skar. Det er lett å følge rett sti, for merkingene er gode. På toppen av Skibergfjellet kan man plundre litt med å finne veien videre. Skiltet peker mot venstre (når du ser på det med antennemasten i ryggen), mens stien videre går den retningen du ser – østnordøstover. Det er et blåmerke på fjellet 20-30 meter fra skiltet. Etter en kilometer er det skiltet til Vestfjellet, en liten “omvei” du bør ta. Der er det som nevnt veldig fin utsikt. Stien passerer høyspentlinja med Dovrehallen, og kommer ned på grusveien ved den andre parkeringsplassen. Herfra følger vi veien ned til startpunktet vårt.

Utsikten blir bedre på andre siden av antennemasten. Her ser vi til Færder fyr, Tryvannstårnet, Norefjell og Jonsknuten. Ved to av parkeringsplassene står det en postkasse hvor man kan finne gode orienteringskart over området. Kartene er gratis. Vi velger å begynne turen fra den østre parkeringsplassen. Turen begynner på en fin skogsbilvei som går nordover et lite stykke før den fortsetter som sti. Etter et lite stykke kommer stien ut på en ny vei. Denne føl-

Artikkelen er hentet fra boken På tur i Vestfold del-2, skrevet av Erlend Larsen.

Skibergfjell kan tilby flott utsikt.

En åttekantet granittstein markerer Vestfolds høyeste punkt.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

25

kultur & samfunn

Om turen:  Vanskelighetsgrad: Lett til middels.  Egnet for barnevogn og rullestol: Bare på veier.  Lengde på turen: 8 km.  P-plasser: Hajeren eller Grønntjernveien, Hof.

Turen går gjennom fin natur.

Øksne er et populært vann for padlere.

Kart: ©Nordeca AS

Utsikten fra skogsbilveiene i vest er fenomenal.

Flere turmuligheter i Hof: • På grensen til Buskerud ligger det spennende naturfeno- menet Trollbrua, også kjent som Steinbrua. Et smalt fjell står som en naturlig bro over elven. • Fiskestien går rundt Vikevannet, og kan supleres med en tur opp til Ravnåskollen. • I åsene nord for Eidsfoss er det fine skogsløyper gjennom blåbærlyng og over fine utsiktsplasser.

• Den som liker å sykle vil finne mange spennende skogs bilveier og stier, blant annet mellom Hof sentrum og innsjøene i vest. • Hof har mange attraktive vann for padlere, blant annet Fjellet er formet som en Trollbru over elven. Hullet Øksne, Mjøvannet, Hajeren. En kan også padle gjennom skal være mellom fem og ti meter både i lengde, innsjøene fra Hillestadvannet via Haugestadvannet, bredde og høyde. Vikevannet, og Bergsvannet til Eikeren.


Askjems helside x 4 brukt_Layout 1 01.06.12 14.23 Side 1

26

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

ASKJEMS CAMPING-CENTER INVITERER DEG TIL

KAMPANJEDAGER LANGÅPENT ONSDAG-LØRDAG

SEM VED TØNSBERG 6. – 9. JUNI ÅPNINGSTIDER: Ons/tor/fre: 9-20 • Lør: 10-16

VI BETALER FERIEN DIN I 3 UKER!

BOBILKUPP

VI BETALER 3 UKERS DIESELFORBRUK Maks. 3000 km

SOMMERPAKKE 1

Inklusiv nytt 2012-interiør i mikrofiber ALLE BRUKTE BOBILER LEVERES MED 100 % TRYGGHETSGARANTI: • NULL EGENANDEL VED GARANTIREPARASJONER • EU-GODKJENT • REGISTERREIM BYTTET I HHT PRODUSENTENS KRAV • GARANTI TIL 01.01.2013 • FRI FOR FUKT • ALT UTSTYR FUNKSJONSTESTET • VASKET INN- OG UTVENDIG • MARKISE • TV-ANTENNE • RADIO/CD

TOTALVERDI > KR. 60.000,-

GJELDER UTVALGTE BRUKTE BOBILER. Se neste side

rste Besøk Norges stø utstyr!! ing butikk med camp

VELG 3 BETAL FORLIG2STE!

DET BIL VI SPANDERER

Tilbudet gjelder for alle varer fra CAMP FOREVER

Vi serverer gratis er! kaffe, brus og pøls n. Ta med hele familie Med forbehold om trykkfeil.

MESSEKUPP PÅ BRUKTE VOGNER SPAR OPPTIL KR. 30.000,EKSEMPEL:

FENDT 510 TG PLATIN (2004) • Luftsentral Trumatic • Kjøleskap 12 V m/batteri og lader • Dobbeltseng langsgående • Truma Ultraheat • TV-antenne • Fast vanntank • Fast toalett • Varmt vann • Gulvvarme

FØR 129.000,-

, 0 0 0 . 9 9


Askjems helside x 4 brukt_Layout 1 01.06.12 14.23 Side 2

annonser 27

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

BOBILKUPP PÅ BRUKTE BOBILER KUN 4 DAGER

Dethleffs A5831 Esprit 2001 mod. Kr 299.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Dethleffs T 6501 2003 mod. Kr 399.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Knaus 697 TI Silver Line Sport 2007 mod. Kr 499.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Dethleffs I 6501 Advantage 2007 mod. Kr 599.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Challenger 133 2004 mod. Kr 342.000,-

Inkl. sommerpakke 1

CI 55 P Riviera 2004 mod. Kr 439.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Hobby DA 670 KMC Multijet 2007 mod. Kr 529.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Adria I 707SG 2008 mod. Kr 659.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Adria 3-way 2005 mod. Kr 369.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Hobby T 650 Ford 2006 mod. Kr 449.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Hobby 750 GELC 2006 mod. Kr 579.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Dethleffs I 7870 2004 mod. Kr 699.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Ci 55 P 2003 mod. Kr 399.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Hobby 750 FMSE D 2002 mod. Kr 459.000,-

Inkl. sommerpakke 1

Dethleffs RT 7014 Esprit 2006 mod. Kr 589.000,-

Inkl. sommerpakke 1


Askjems helside x 4 brukt_Layout 1 01.06.12 14.23 Side 3

28

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

KAMPANJEDAGER

6. - 9. JUNI

La ikke denne enestående muligheten gå fra deg!

ÅPNINGSTIDER: Ons/tor/fre: 9-20 • Lør: 10-16

Dethleffs A 6840 1990 mod. Kr 79.000,-

Knaus 500 1994 mod. Kr 149.000,-

Knaus 685 Traveller 1995 mod. Kr 239.000,-

Swift 590 1997 mod. Kr 249.000,-

TEC 592 1999 mod. Kr 269.000,-

Dethleffs A 5831 Esprit 2001 mod. Kr 299.000,-

CI 35 Cipro 2000 mod. Kr 299.000,-

Dethleffs A 6840 Esprit 1998 mod. Kr 309.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Pilote 313 CDI 2002 mod. Kr 379.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Eura Profilia 622 2005 mod. Kr 399.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs I 5841 Advantage 2004 mod. Kr 479.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Hobby T 650 GFLC 2007 mod. Kr 498.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs RT 6844 2,5DCI 2005 mod. Kr 499.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs I 6501 2,8 TGV 2006 mod. Kr 499.000,-

Inkl. sommerpakke 2

SOMMERPAKKE 2

Identisk med SOMMERPAKKE 1, men uten INTERIØRPAKKE ALLE BRUKTE BOBILER LEVERES MED 100 % TRYGGHETSGARANTI Med forbehold om trykkfeil.

Inkl. sommerpakke 2

• • • • • • • •

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs T 6501 Advantage 2004 mod. Kr 409.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Fendt K 400 Van 2008 mod. Kr 499.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Bürstner Delfin T680 2006 mod. Kr 519.000,-

Inkl. sommerpakke 2

NULL EGENANDEL VED GARANTIREPARASJONER EU-GODKJENT REGISTERREIM BYTTET I HHT PRODUSENTENS KRAV GARANTI TIL 01.01.2013 ALT UTSTYR FUNKSJONSTESTET VASKET INN- OG UTVENDIG – FRI FOR FUKT MARKISE • TV-ANTENNE • RADIO/CD VI BETALER 3 UKERS DIESELFORBRUK (Maks 3000 km)

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs T 6501 2003 mod. Kr 419.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Bürstner T 625 Delfin 2006 mod. Kr 499.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs RT 6874 Esprit 2006 mod. Kr 549.000,-

Inkl. sommerpakke 2

VI BETALER FERIEN DIN I 3 UKER! VI BETALER 3 UKERS DIESELFORBRUK Maks. 3000 km


Askjems helside x 4 brukt_Layout 1 01.06.12 14.23 Side 4

annonser 29

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

BOBILKUPP PÅ BRUKTE BOBILER Dethleffs RT 6844 3,0 DCI 2006 mod. Kr 549.000,-

Inkl. sommerpakke 2

CHALLENGER Prium Mageo 2010 mod. Kr 599.000,-

Inkl. sommerpakke 2

ARTO I 69 2006 mod. Kr 639.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs I 6501 Norway Edit. 2010 mod. Kr 679.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs T 7010 Light 2010 mod. Kr 699.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs I 7090 Esprit 2011 mod. Kr 799.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs RT 7014 2,5 DCI 2007 mod. Kr 559.000,-

Inkl. sommerpakke 2

ESTEREL 391D 2005 mod. Kr 619.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs I 6501 Advantage 2008 mod. Kr 649.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs I 6611 2009 mod. Kr 689.000,-

Inkl. sommerpakke 2

LMC Liberty 732 Cruiser 2010 mod. Kr 699.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Rapido 9009 DFH 2008 mod. Kr 879.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs I 6611 Advantage 2006 mod. Kr 559.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Rapido 7099F 130 Multijet 2007 mod. Kr 629.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs I 6951 Light 2008 mod. Kr 659.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Hobby 750 ELC Toscana 2008 mod. Kr 699.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs T 7010 Esprit 2011 mod. Kr 739.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs RT 7094 2,5 DCI 2007 mod. Kr 579.000,-

Inkl. sommerpakke 2

LMC Liberty TI 662 2008 mod. Kr 629.000,-

Inkl. sommerpakke 2

ADRIA 690SP 2010 mod. Kr 659.000,-

Inkl. sommerpakke 2

Dethleffs I 7870 Esprit 2005 mod. Kr 699.000,-

Inkl. sommerpakke 2


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

30

Reiselyst

næring

I den norske lakselordens rike

River Spey ligger nordøst i Skottland, er den nest lengste i landet, men flyter raskest. Den er like kjent for whisky som for laksefiske. Spey er 173 km lang, starter ved Loch Spey i Corrieyairack Forest på det skotske høylandet og når havet like vest for Buckie.

I den lille landsbyen Aberlour har Johnny Liverød funnet sitt lakseparadis. Det ligger ved River Spey, der whiskydestilleriene ligger som perler på ei snor blant golfbaner og frodige landskap. Jeg skal ikke legge skjul på at det slett ikke var laksen som fikk meg til å fly til Aberdeen og kjøre halvannen time for å komme til «Lower Wester Elchies». Det heter eiendommen, der Johnny Liverød nyter livet til det vi trygt kan kalle en norsk lakselord i Skottland. Jeg var i likhet med turistene som valfarter hit uten fiskestenger, mest opptatt av å nyte den frodige naturen, vandre i gater med pittoreske steinbygninger, foruten å få med meg en omvising hos den nærmeste whiskyprodusenten.

Nyfrelst laksejeger Jeg fikk med meg alt dette i løpet av tre maidager - men også et innblikk i lidenskapen som driver menn og kvinner til å holde ut i all slags vær langs elvebredden. For Skottland har i likhet med Norge all slags vær en dag byr på striregn, en annen byr deg ut i skinnende sol. Det ropes på to sider av elva. En grønnkledd herremann jeg kjenner godt roper oppglødd i telefonen at laksen akkurat glapp.

– Dette er helt fantastisk. Nå skjønner jeg hvorfor, sier min bedre halvdel etter å ha fått føling med sin første laks på flue. Riktignok uten å hale noen sølvskimrende fangst på land, men nok til å kjenne adrenalinet, kicket og den lidenskapelige trangen til å oppleve dette en gang til. Minst.

fulgte med gårdskjøpet. Han er «ghillie», en viktig mann for fiskerne som leier seg inn, og fyller en stilling som en slags blanding av oppasser for stedet og fiskeguide.

Velkomment landskap Han gir gjerne et turforslag til frua som må finne seg i å være gressenke på tur med en mann som har gitt seg hen til laksen i elva. Dermed bærer det ut på jog-

Unnskyldningenes tid Med hjertebank og svette i tinningen måtte han sette seg ned utenfor fiskehytta Johnny har ved elvebredden, der laksefiskerne som leier seg inn på gården hans kan dele fiskehistorier, unnskyldninger for uteblitt fangst, og få seg noe varmt i kroppen mellom slagene. Og her i Skottland er det mer enn kaffe som varmer, der fiskeplassen ligger midt mellom Aberlour-Glenlivet Whiskydestilleri og Macallans store anlegg. Skotten Jimmy humrer ved siden av den nyfrelste laksefiskeren. Jimmy har passert 80, og

getur i et landskap frodig av vårblomstrende trær, duvende åkre og beitende sauer. Gjerder er til for å forseres her, ingen «privat» eller «gjennomgang forbudt» møter meg, selv om grinder må åpnes og

lukkes. Broer laget med tanke på estetikk og praktiske løsninger frister mobilkamera på veien. At Skottland må ha minst like mange hunder som menneskelige innbyggere levner denne to timers turen mellom Wester Elchies og Macallan Distillery liten tvil om. Stiene er brede og fine, og veier som for lengst er blitt turstier snor seg gjennom gamle steintuneller og smale broer.

Søt kjekslukt I sentrum av den lille byen oppdager jeg at den egentlig består av en gate med en Coop-butikk, en delikatessebutikk, en gavebutikk, og et kjeksutsalg. Er du i Aberlour, skal du ikke bli overrasket om en søt kakelukt brer seg. Her finner vi nemlig Walkers. Ved River Spey produseres «Scotland’s finest biscuits»; de verdenskjente kjekspakkene av merket Walkers. En fjerdedel av innbyggerne i Aberlour jobber her, nærmere bestemt 200. Det er ikke vanskelig å forstå at kjeksen er byens stolthet, ved siden av whiskydestilleriene og laksestrekkene da. De skotske rutene preger både klær, butikk og emballasje. Jeg besøkte Aberlour samme helg som The Kilt Walk, en

marsj langs den nedlagte jernbanelinja skulle finne sted. Marsjen til inntekt for et barnesykehus trakk 500 skotter i kilt, og gjorde om byen til et festivalområde. Whiskyproduksjonen fikk jeg også et lite innblikk i, sammen med en raus smak av tilårskomne dråper. Det kan du lese om på neste side...

Tekst OG FOTO: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

Ghillyen Jimmy og den nyfrelste laksefiskeren diskuterer valg av utstyr.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

31

vestfoldblad.no

næring

Xx xx på reisen... Bli med

Hovedbygningen finner vi romslige soverom og bad til seks personer, en peise-TVstue og et kjøkken tilpasset sultne fiskere mellom slagene.

En nyfrelst laksefisker tar seg en hvil på den gamle kirkebenken utenfor fiskehytta, og får gode råd fra ghillyen Jimmy. På begge sider av elva går fine stier, også for oss uten stang.

Johnny Liverød med sesongens første laks, en kelt (laks som har overvintret i elven) tatt på flue i februar. Foto: privat

Over: Solide vadestaver er ikke noe uvanlig syn i hendene til turgåere og fiskere langs River Spey.

Fakta for turister, fiskere - og folk flest: Aberlour eller Charlestown of Aberlour (Skotsk

Lower Wester Elchies (LWE) har siden juli 2011 vært eid av Imago Fishing Ltd, der sandefjordingen Johnny Liverød er hovedeier. Han bor ellers i Kongsberg. LWE ligger ved Spey River rett over lansbyen Aberlour, med whisky destilleriet Macallen som nærmeste nabo.

Ved folketellingen i 2001 hadde Aberlour 785 innbyggere. I 2006 ble folketallet estimert til 860 innbyggere. 200 av disse jobber ved Walkers kjeksfabrikk.

Fakta for laksefiskere: LWE har 1,6 km fiskestrekke på venstre side av River Spey, og eiendommen betår av 350 mål med to hus og en hytte plassert midt på strekket, ca 10 m fra elva. Husene ligger ca 150 m unna, noe som gir en gang-avstand til alle fasilliteter. Laksesesongen åpner 11. februar, og varer til 15. oktober.

gælisk: Obar Lobhair) er en landsby i regionen Moray i Skottland. Aberlour ligger ved elven Spey. De nærmeste andre tettstedene er Rothes i nord og Dufftown sørøst for Aberlour.

Whiskyprodusentene ligger tett, og Aberlour Distillery ligger 10 minutters gange fra sentrum, mens mer kjente merker som Strathisla Distillery (som lager Chivas Regal), Glenfarclas Distillery, Macallan Distillery og Glenfiddich Distillery ligger alle i kort avstand fra Aberlour.

Vallet har 7 pooler som varierer fra stilleflytende til sterk strøm. Prisen for å leie dette vallet for 6 fiskere med husets fasiliteter for en uke varierer, men ligger fra ca. 4.000,- pr. person. Mer info: www.riverspey.no

Her ser vi en lykkelig hund på hengebroen Victoria Bridge (bildet over), som markerer starten av Lower Wester Elchies, og som ble påkostet av grunnleggeren av Aberlour Whisky. Hvert år i februar blir River Speys fiskesesong høytidlig åpnet her, med sekkepipekonsert, taler og en flaske whisky helt i elven av den som fikk fjorårets første laks.

Macallen er Lower Wester Elchies nærmeste nabo, her er de første husene du møter på, på vei inn i produksjonsområdet.

Bar, romutleie og spisested; The Mash Tun - som betyr meskekar, som inngår i whiskyproduksjonen. Gulvet i baren skal komme fra et slikt. Her serveres gode retter med kortreiste ingredienser, som whisky og laks.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

32

Reiselyst næring

Vi gir deg rabatt tilsvarende momsen!

Kampanjen gjelder ut mars! kampanje ut juni !

KK

EN

ET 4

0 Å R | J U BILE U

MS

TIL

B

UD

JU

B IL

EU M

RØ STIL B U D ! | D

MM

EK

Velkommen innom for personlig service, kompetent hjelp og et hyggelig tilbud!


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

33

Reiselyst næring

Å lære seg sin whisky

Visste du dette? Siden det var så som så med forståelsen av Mabels dialekt, har jeg googlet litt og smeltet mine notater sammen med wikipedias:

Etter en omvisning med guiden Mabel ved Aberlour-destilleriet, skal du kunne smake både mørk sjokolade og hint av bringebær i de gyllne dråpene. Jeg møter i god tid ved det mest lokale destilleriet av whisky i Aberlour, nemlig Aberlour-Glenlivet, som ligger et par hundre meter fra River Spey hvor mine fiskende venner har slått rot. Jeg har booket meg inn på en whiskyomvisning, og får delta i et følge godt blandet av briter, grekere (!), hollendere og tyskere - og en skotte. – Først må jeg advare dere, sier guiden Mabel strengt, pensjonisten som gikk fra en karriere i helsevesenet, til å fortelle turister om whiskyproduksjon. Men hun er streng. – Dere får ikke fotografere fra produksjonslokalene, hold dere innenfor oppmerkede stier, og ha for all del ikke høyhælte sko på - det er vel ingen som har det? Hennes skarpe blikk treffer mitt halvannen kilo tunge kamera. Stort bedre inntrykk gir ikke mine skyhøye hæler. – Når vi klatrer opp til tankanlegget må du gå på tærne. Gittergulvet har stort hullmønster, sier hun, og får meg til å se fram til de beroligende smaksprøvene som venter i andre enden av den guidede turen.

Høydeskrekken får meg til å være den første som frivillig smaker på grøppen fra tankene, og jeg synes slett ikke den varme ølaktige smaken er vond. Jeg får vite det meste av historien på en skotsk dialekt som overlater mye til fantasien, og til ordbok og wikipedia vel hjemme. Men du verden for en historisk reise gjennom en industriell revolusjon, til en smak som sitter like godt i dag som for 100 år siden! Mitt reisefølge kan fortelle at de skal ta meg i mot om jeg faller De forteller også at ved de andre destilleriene de har besøkt har de fått ta aktivt del i prosessen - og fotografere underveis. Likevel, ved rundturens slutt skjønner jeg mer og mer av det Mabel forteller, og prosessen fram mot god whisky. Kan det skyldes de seks glassene med ulike årganger, styrker og aromaer? Ikke vet jeg, men skal du besøke denne delen av det blide Skottland er en rundtur å anbefale. Samt å drikke rikelig av det gode vannet som følger smaksprøvene, som også skal blandes i whiskyen for å oppnå den perfekte smaken. – Hmpf ! sier Mabel til hun som spør etter cola i whiskyen. Sånt gjør du ikke i Skottland.

Velkommen til kajakk, sport & fritid

I Skottland i dag er det i underkant av 100 aktive destillerier som lager whisky. Dette er nesten en halvering fra 1960årene. Skotsk whisky destilleres vanligvis to ganger. Skotsk whisky er spesielt kjent (beryktet) for røyksmaken i whisky fra enkelte destillerier, selv om flertallet av maltwhiskyer ikke har røykpreg. Denne kommer av at kornet som brukes i produksjonen tørkes ved bruk av varmluft fra ovner hvor det brennes torv. Torvrøyken setter smak i kornet, som igjen gjenspeiles i smaken på whiskyen. Skotsk whisky lagres (nesten) alltid på eikefat som har vært brukt i alkoholproduksjon tidligere. Vanligvis er dette fat som har vært brukt til å lagre Bourbon eller sherry, men de senere år er eksperimentering med andre typer fat f.eks vintønner blitt stadig mer vanlig. De eikefatene som havner i Skottland brukes gjerne tre-fire ganger til skotsk whiskyproduksjon før de ender sitt liv som flis til røyking av fisk eller som hagemøbler. Etter avtale med den britiske kongen en gang på slutten av 1800- tallet, fikk tre destillerier lov å bruke prefikset «The» foran fabrikknavnet på flasker som inneholdt det ypperste en kunne lage. «The Famous Grouse» er ikke fabrikknavn, mens «The Macallan», «The Balvenie» og «The Glenlivet» er det. De tre siste er lokalisert kort avstand fra River Spey. Whisky skal lagres på trefat (tradisjonelt eikefat) i minimum tre år for å kunne kalles whisky, men vanligst er rundt fire til seks år, mens de dyrere og bedre merkene ofte fatlagres i 12–20 år, og i enkelte tilfelle enda lengre, for å oppnå sin karakter – og sin pris. Produksjonen deles inn i 4 hovedprosesser; malting, mesking, fermentering og destillering. Skotsk engelsk kan være vondt å forstå, men noen av ordene er faktisk som norske. Skottene snakker flatt og kapper ordene. Etter en dags tilvenning var mye gjort. Visste du forresten at en av de fineste whiskyene fra Abelour-Glenlivet Distillery har betegnelsen A’bunadh, som betyr det originale? Erfart i ord, bilder og smak av Marianne Henriksen

NY BUTIKK! i Sandefjord

• vi leier ut kajakker • prøving av kajakker etter avtale • vi arrangerer kurs Ved kjøp av kajakk leverer vi fritt i hele vestfold i kampanjeperioden! kampanjeperiode frem til mandag 11.06.

Mod. Coast Spirit PE. Raskeste tur plastkajakken til Tahe. Pakkepris fra. kr 9990,- ink åre, sprutrekk og vest

SEABIRD

Mod. Expedition PE HV/LV Havkajakk Kampanjetilbud Pakkepris ink åre, spruttrekk og vest fra

kr 9990,-

Mod. Ocean Spirit Glassfiber. Meget bra havkajakk . Kampanje tilbud .

kr 9990

Pakkepris fra kr 12.300 ink åre, spruttrekk og vest

SEABIRD

Mod. Viktory PE Havkajakk Kampanjetilbud Pakkepris ink åre,spruttrekk og vest fra

kr 9990,-

÷10%

på ALT utstyr ved kjøp av kajakk

SEABIRD

Mod. Discovery Skjergårds/Havkajakk Kampanjetilbud Pakkepris ink åre, spruttrekk og vest fra

kr 7500,-

Åpningstider: Man.-fred: 10.00-17.00 Torsd: 10.00-19.00 Lørd: 09.00-15.00

Kilgaten 9, 3217 Sandefjord Tlf. 41 44 30 88

Kom å se Vestfolds største utvalg av ulike kajakker i butikk!

KAJAKK, SPORT & FRITID

TAHE

KAJAKK, SPORT & FRITID

TAHE


34

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

Velkommen til Stokke

Knalltilbud begge dager! og felles åpningstider : fre 9-20 lør 9-17

÷50%

99,-

10,-

÷25%

Tresko

Øretermometer før kr 449,-

Easy sun selvbrunings servietter

Shiseido solprodukter

Flotte tilbud begge dager!

KARMA

EXPERT

LIFE

PARFYMERIET

BASTOGNE

129,-

÷20%

39,-

÷40%

Renati voks

på hele butikken

100 gr hamburger

på alle varer

Flotte tilbud begge dager!

CHIC FRISØR

WIVIS

STATOIL

CATCH FASHION

GJENNESTAD

÷50%

÷50%

÷50%

69,-

599,-

på div. gull, sølv og stålsmykker

på brilleglass

i hele butikken

varm stjernenytelse, soft is og kaffe

Cafe´sett Hagemøbel

BRILLIANT

SYNSAM

EURO SKO

MARCUSSEN

NILLE

÷20%

49,-

÷50%

109,-

på alle varer

på et stort utvalg lydbøker

på halve butikken

Wella spray og skum før kr 219,-

MIRABELLA

NOTABENE

KNERTEN OG KAROLINE

ALLES FRISØR

OLIVIA

2900,-

3for2

÷25%

299,-

100,-

dobbelt hundebur før kr 3450,-

potetgull fra Kims

på alt Rosendahl

Herreshorts før kr 449,-

3 stk Flittiglise

PENELOPE

REMA 1000

JERNIA

MARIDO

GJENNESTAD

Stort utemarked


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

annonser 35

e dagene 15. - 16. juni Aktiviteter:

Stokke -stedet å stoppe! Opptil

÷50%

Hoppeslott

på en rekke varer!

Fredag 15. juni

Vinn en bil!

Kjøp lodd hos Marcussen å bli med i trekningen av en

09.00: Butikkene åpner

VOLVO XC70

10.00: Utebodene åpner 10.00 – 20.00: Hoppeslott, Ansiktsmaling, Fotballmål og Popcornmaskin

Verdi : kr 700.000,begge dager

utenfor Stokke Senter

12.00-14.00: Blomsterkransbinding på Lilletorget

Brannbil hos Expert

Alle barn er velkommen til å binde sin egen Sankthanskrans. Plukk med deg markblomster og møt opp.

BLI NY

14.00-18.00: Påmelding Olabilløp utenfor Rådhuset

helt gratis

15.00-17.00: BLI NY helt gratis!

m/Laila fra Chic - Lilletorget

Laila på Chic frisør klipper Gratis ute på Lilletorget. Møt opp å ”BLI NY”

17.00: Offisiell åpning av Stokkedagene – ved ordfører Erlend Larsen og Mina Sofie Lund synger inn Stokkedagene. Ved scenen utenfor Stokke Senter 20.00: Butikkene stenger

Lørdag 16. juni Bind din egen blomsterkrans på Lilletorget

08.00 – 10.00: Håndballgruppa serverer GRATIS frokost til alle utenfor Rådhuset 09.00: Butikkene åpner

Kl. 12-14 Plukk med deg markblomster

10.00: Utebodene åpner 10.00–17.00: Hoppeslott, Ansiktsmaling, Fotballmål og Popcornmaskin utenfor Stokke Senter

Ansiktsmaling

10.00-13.30: Påmelding Olabilløp utenfor Rådhuset 10.00-14.00: Stokkes kommende Veteranvognklubb stiller ut ved Monumentplassen

Stokke Storband spiller

10.00-16.00: Brannvesenet viser frem biler og utstyr.

Her blir det også mulighet for å prøve seg i den populære løypa, utenfor Expert

11.30: Stokke Storband Spiller ved Lilletorget 14.00 – 15.00: Olabilløp i Ysterigaten

Ta med Olabil og still opp til årets løp i Ysterigaten

Velkommen

OBS! Flyttes til Lilletorget ved dårlig vær.

Åpningstider:

Olabilløp

fre. 9-20 lør. 9-17

Lørdag kl.14

Stokke HandelHåndverk og Industriforening

Følg oss: Stokke - stedet å stoppe!


36

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

Sommerdager og Låga gode tilbud VI FEIRER SOMMERDAGER MEDMange KNALLTILBUD!! hele dagen 9. juni

Tid for rulleski...

Swenor Skate

Swenor Fibreglass CAP

2.999,-

m/binding og mont.

l! e k k y s n e Vinn

Swix Carbon CT 3

veil. m/mont. 3600,-

veil. m/mont. 4.100,-

- Velkommen til en hyggelig blueshandel uten trinse

veil. 1099,-

2699,-

699,-

m/binding og mont.

alle som handler for over 300 kr er med i trekningen av: Hovedpremie:

Telt High Peak “Cave”

Offroadsykkel

verdi 899,-

Fiskesett

verdi 499,-

Fiskebag verdi 499,-

Xeed Quest rød/hvit * Jentemodell

verdi

2799,-

Sentrumsveien 14 • Tlf. 32 76 83 00 Åpent: Fre 9-17 Lør 9-16

SOMMER I HVITTINGFOSS OG KNALLTILBUD TIL LÅGABLUESEN Hos Spar Hvittingfoss kan du bestille mange ulike varmretter som kan hentes i varmeemballasje og tas med på hytta. Ring eller mail oss en bestilling og maten står klar til avtalt tidspunkt. For eksempel: • Varme karbonader m/fløtepoteter • Kylling med ris og loff • Lunsjkaker m/fløtepoteter • Kyllinglår/Kyllingvinger m/ris og loff • Pølsegrateng med fersk loff

o s t r a n S

! e i r e f r mme NB! TAR DU MED DENNE ANNONSEN OG VISER DEN I KASSA FÅR DU ET FLAXLODD!!

Vi leverer også et bredt utvalg av Catering. Alle priser og bildeeksempler finner du på www.spar.no og velg Spar Hvittingfoss som butikk. Her finner du også vår ukentlige kundeavis med alle ukens tilbud. Åpningstider: Mand-Fredag 07.00 – 21.00 Lørdag: 08.00 – 20.00 Søndag: STENGT

Telefonnr: 32772480 Mail: spar.hvittingfoss@ngbutikk.net

Våre knalltilbud: Sommerkoteletter Gilde fryste: 29,90,- pr.kg Svin indrefilet Gilde: 129,90,- pr.kg Kyllingvinger grillet: 9,90,- pr.hg Salma laksefilet: 199,- pr.kg Alle sparepakker Henning Olsen is 40% rabatt 5pk boller rosin/sjokolade/hvete/karamell: 19,90 pr.pk

Vi ønsker alle våre kunder en riktig god sommer! Spar Hvitingfoss har Post I Butikk/Tipping/Rikstoto


annonser 37

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

blues i Hvittingfoss! MANGE GODE TILBUD HELE DAGEN 9. juni

Bluestilbud 9/6

- Velkommen til en hyggelig blueshandel Grip mikrofonen og syng deg til gode tilbud. «Karaoketilbud»: Ta mikrofonen og syng en sang med karaoke og du får 50% på hele kjøpet. Rabatten gjelder ikke i kombinasjon med andre tilbud.

Mr. Music styrer lyden.

Eskesalg Vi

Hvor god

e? er du til å prut

te varer.

asse for utvalg har egen prutek

Ildtopp Kr

Alt innen sorgbinderi Vi bringer

20

00

Med 6 stoler

Lørdag 9/6 åpent til 16.00

Kr 2.490,Før kr. 4490,-

Rønneberg Gartneri og Hagesenter a/s Hvittingfoss, Tlf. 32 76 81 37 Åpningstider

2.490 ,STORT BORD l!

et antal

Begrens

SPAR 2.000,-

Hverdager 9-19, Lør 9-16, Søn. 12-17

MALING | JERNVARE | MOTORVERKTØY Hvittingfoss Fruktlager BA • 3647 Hvittingfoss Telefon: 32 76 81 67 • Fax: 32 76 87 50 Man–Tors. 08–16:30 Fre. 08–18:00 Lør. 09–14:00

Hos oss kan du få et unikt fordelsprogram! Kom innom for årets brillekjøp

Sesongens nyheter ankommet! for deg som vil ha mer

På lørdagen spanderer vi en enstyrkebrille om du kjøper en ordinær brille. Alle som handler hos oss denne dagen er med i trekning av synsprøve inkl. netthinnebilde. Verdi: kr 770,-


annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

D

38

et

ner ho g u s PALMA b

% -p3å 0 alt fra FIAM

T S E F R E M M SO A M L A P S . . . e d HO n e l ti r e g a d e i fir

PALMA

% 0 7 10helebutikken på i n u j 8 fra 5.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

39

næring

Vestfoldblad.no

Vi løfterfylkets fram næringslibvet i Vestfold. – hele næringslivsavis

Terese Aasen Savland og Katrine Kleveland utenfor Restauranten.

Hvor er landeveiens beste spisested? Ganefart, kåringen av Norges beste spisested langs vei og vann, arrangeres for 4. gang i sommer. Vestfold har aldri klart å hevde seg i toppen av denne konkurransen før, men kanskje blir det en forandring nå? Restauranten på Revetal er klare for å gjøre sitt beste. Kathrine Kleveland fra Hillestad er nasjonal leder i Norges Bygdekvinnelag. Hun har absolutt ingenting i mot at en av hennes oppgaver som leder er å være med i juryen som kårer Norges beste spisested langs veien. Sammen med Landbruks og matdepartementet og Innovasjon Norge, arrangerer nemlig Bygdekvinnelaget en konkurranse for å sette fokus på matserveringen langs norske ferdselsårer, og oppmuntre til bruk av norske retter, norske navn, lokalproduserte råvarer og sesongvarer.

Mat er kultur – I Bygdekvinnelaget er vi opptatt av matkultur, bruk av norske råvarer og av distriktsarbeidsplasser, sier Kathrine Kleveland. – Vi mener at fysiske møteplasser i lokalsamfunnene er viktige og ønsker å

løfte fram og oppmuntre spisesteder med særpreg og sjel, som det finnes mange av i landet vårt. I første omgang kåres det åtte regionvinnere og en publikumsfavoritt, deretter velges det en landsvinner som får 50 000 kroner fra Innovasjon Norge. – Det er så gøy å treffe regionvinnerne når de samles på Matstreif-messa i Oslo, forteller Kathrine entusiastisk. – Men som Vestfolding beklager jeg jo at vi hittil ikke har hatt noen regionvinner fra Vestfold. Vestfold, Buskerud og Telemark regnes som én region i denne konkurransen, og så langt har Vestfolds spisesteder

måttet se seg slått av konkurrenter fra nabofylkene våre. – Jeg håper på mange påmeldte spisesteder fra Vestfold i år, sier Kathrine.

stemme via mobiltelefon. Dessuten kommer Restauranten til å få et uanmeldt besøk av noen som prøvespiser hos dem i løpet av sesongen.

Vestlandet styrker Revetal

Kelnerklem til stamgjester

Et av spisestedene som nå tar utfordringen fra Bygdekvinnelagets leder er Restauranten på Revetal. Servitør og bartender Terese Aasen Savland kjenner at konkurranseinstinktet trigges når hun får vite at landsvinneren i forrige Ganefart-kåring var Gloppen hotell fra hjemfylket hennes Sogn og Fjordane. Kathrine Kleveland gir instrukser om hvordan konkurransen foregår og lover plakater og bordkort som gjør at fornøyde gjester kan avgi sin

Det er antakelig et godt tegn at vi blir avbrutt av en stamgjest som må få en klem av servitøren. Det viser seg attpåtil at den mer enn 80 år gamle kunden er tidligere leder av Vestfold Bygdekvinnelag. Alle sommerens gjester får nok ikke klem, men Terese Aasen Savland gjør sitt beste for å skape en hyggelig atmosfære på Revetal, og anbefaler kveldsarrangementet Åpen Scene som finner sted i Restaurantens lokaler den første tors-

dagen hver måned.

Økt inspirasjon og omsetning Å være med på Ganefart-kåringen får positive konsekvenser for de påmeldte spisestedene. Gloppen hotell som både var regionvinner i 2008 og landsvinner i 2010 sier det slik: ”Vi har fått mye god medieomtale og omsetningsøkning etter at vi deltok i Ganefart. Fokuset på lokal mat har gitt oss og lokalsamfunnet ny giv!” – Så får alle vestfoldinger håpe at seieren går til vårt fylke denne gangen, sier Kathrine.

GANEFART Munkegaten 3, 3126 Tønsberg

 orges Bygdekvinnelaget, Landbruks og matdepartementet og N Innovasjon Norge står sammen bak kåringen av beste spisested langs veien.

Tlf: 33 30 19 30 www.mrtv.no post@mrtv.no

Konkurransen ble arrangert for første gang i 2006 og har siden da funnet sted hvert annet år. Landsvinneren får en pengepremie på 50 000 kroner fra Innovasjon Norge. Prisutdelingen finner sted på Reiselivsmessa i oktober.

Internettadresse: www.ganefart.no

Garantiservice på Plasma/LCD og audio

Ma-fre 08-16 Torsdag 08-18

Vårkollen Sandefjord. Be om prospekt

Det kåres også en publikumspris kalt ”Gjestens beste”. Påmeldingsfristen for årets konkurranse er 15. juni.

Tekst og foto: Stina M. Aa. Neergård

La din boLigdrøm bli virkelighet

 tte regionvinnere får tilbud om å delta på et utviklingsseminar Å under messa Matstreif i Oslo i september.

www.dmt.no

Gjennom konkurransen Ganefart kan du være med på å bestemme. Fra Vestfold lover Restauranten på Revetal å være en god utfordrer.

Sandefjord, Skolmar 36 Tlf 954 49 213 jennyh@hedalm-anebyhus.no www.hedalm-anebyhus.no Din boligdrøm – vår stolthet


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

40

næring

Myteavlivende informasjon fra Bondelaget:

”Uten brød er du dø” Vestfold Blad sendte Vestfold Bondelag en del påstander og holdninger som har kommet til uttrykk på sosiale medier og på gatene. Her er deres svar, signert Vidar P. Andresen, organisasjonssjef Vestfold Bondelag og Amund Kind, rådgiver Vestfold Bondelag:

• Mat engasjerer, fordi mat er noe alle trenger hver dag: • Mat er et basisbehov. • Retten til mat er en menneskerettighet. FN uttaler at alle land har ansvar for egen matforsyning. Faktum er at de fleste land produserer den maten de trenger selv. Kun 5 – 10 % av husdyrproduktene og kun 15 % av verdens kornproduksjon er i handel over landegrensene. I Norge produserer vi i dag under halvparten av maten vi spiser. FN har beregnet at behovet for mat i verden vil øke med 50 % de neste 30 åra. Hovedsakelig på grunn av befolkningsveksten, men også på grunn av endrede matvaner.

Stortinget vedtok i vår en ny mat- og landbruksmelding kalt ”Velkommen til bords” hvor målet er at matproduksjonen i Norge skal øke i takt med befolkningsøkningen de neste 20 åra, dvs. med 1 % i året. Vi tar derfor som utgangspunkt at bøndene i Norge skal øke produksjonen av mat framover når vi kommenterer eller svarer her:

Svar: Det er fullt mulig å importere alt melet Norge trenger så lenge mel er å få kjøpt. Men det strider mot anmodningene fra FN, Stortingets vedtak og akseptabel etikk. Virkningene for Norge ville blitt total nedlegging av norsk kornproduksjon, som igjen vil føre til en svært sårbar matvaresikkerhet og reduksjon av mange arbeidsplasser i jordbruk og i melindustrien. I 2008 var det avlingssvikt i Russland. De vedtok da forbud mot eksport av hvete en periode for å sikre egen befolkning mat.

Spørsmål 2: Bøndene tar seg til rette, aksjonene deres viser at vi burde ha importert alt vi trenger i stedet! - Er det mulig å importere alt Norge trenger for å brødfø nasjonen? Svar: Ja, det er i dag mulig. På sikt vil mat, på grunn av den store befolkningsøkningen, bli en knapphetsressurs. Da er det mer usikkert og uansett mot vårt verdigrunnlag å kjøpe maten fra de som sulter, jfr. innledningen. Spørsmål 3: Bøndene sa de ikke ville ramme forbrukeren, men de som bestemmer. Hvorfor kjøpte de opp alt brødet foran nesa på forbrukerne da? Og hvorfor aksjonerte de på en måte som rammer den lille bakeren på hjørnet, og ikke de store fabrikkbakeriene som Bakers?

Import av all mat: Spørsmål 1: Alt melet burde ha blitt handlet fra en råvarebørs, så kunne Norge ha handlet mel til lavest pris hele tiden – uavhengig av opphavsland. – Hva ville konsekvensene av noe slikt ha vært?

Svar: Hensikten var å få fokus på at brød i butikken ikke er

noen selvfølge, og at bøndene må få betalt for jobben de gjør som alle andre. Derfor avsluttet vi blokaden av melfabrikkene etter vel et døgn før bakeriene gikk tom for mel og uten at verken forbrukere eller ”den lille bakeren på hjørnet” ble veldig skadelidende.

Maskiner og støtteordninger: Spørsmål 4: Hver eneste lille bonde sitter på dyrt utstyr, de har hver sin tresker de burde ha gått sammen og delt på produksjonsutstyret. Det burde vært flere store bruk, og ikke så mange små. Hvordan er dette i praksis?

VOLVO V60

LAVUTSLIPPSMOTOR MED AUTOMAT

BIL-SERVICE SUMMUM INKL. VOLVO ON CALL PAKKE OG METALLIC Inneholder bl.a:  

AUTOMATGIR KR 19 000 – vi spanderer!

• Skinninteriør • Komfort- eller sportsseter • El. førersete m/minne • Skinn, krom og alu.detaljer • Cruise control • Rygge- og regnsensorer • Aktive Dual Xenon hovedlys • Vannavst. sideruter foran • High Perform. • 7” skjerm • USB, Bluetooth, DAB+ • 17” alu.felger

BIL-SERVICE SUMMUM VOLVO V60 D2 115 HK, AUT

Navigasjonspakke kampanjepris kr 4950

Fra kr

396 600*

Volvo V60 fra kr 329 900

FOR PRØVEKJØRING – SEND SMS ”V60” TIL 2330 LAST NED NORSK VOLVO APP

* Pris inkl. frakt-, leverings- og adm. kostnader levert forhandler. Gj.sn. forbruk 4,5 – 10,3 l/100 km. CO 2 -utslipp 119 – 237 g/km. Tilbudet gjelder alle nye 2012 modeller ut juni 2012 eller så langt beholdningen rekker. Alle Volvos dieselmodeller har partikkelfilter som standard. Forbehold om trykkfeil. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Treff Volvo på facebook.com/volvocarsno og volvocars.no. For mer info skann QR-koden til venstre eller send SMS ”VOLVO” til 2330.

Holmestrand: Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60

Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33 48 23 00 •

Larvik: Sagveien 2-4, tlf. 33 13 66 66

Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33 30 77 77


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

41

næring

Påstand 1: Bønder jobber ekstra fordi de har tid til det.

Svar: I rapport 1/2012 fra Landbrukets Utredningskontor ( LU) går det fram at 6 av 10 kornprodusenter i undersøkelsen hadde egen tresker. På spørsmål om de uten tresker vurderer å kjøpe egen tresker svarer 82 % nei fordi det ikke er lønnsomt. Dernest er det slik at mindre kornbruk kjøper treskerne de store produsentene bytter inn brukt til lav pris (på samme måte som de med lite behov for bil kjøper bruktbil for å få ned kostnadene pr km). Brukene blir større. De siste 10 åra er antall kornprodusenter i Vestfold redusert med ca. 35 %, mens kornarealet er redusert med ca. 10 %. Totalt i Norge er matproduksjonen økt de siste 10 åra, med halvert arbeidsinnsats. Ingen, eller få andre næringer kan over tid vise til 5 % vekst i produktivitet. Dette forutsetter at jordbruket er innovativt og ei næring som tar i bruk moderne teknikk.

Svar: Størrelsen på brukene og de ulike produksjonene varierer. Gjennomsnittsbruket i Norge har ca 1 årsverk knyttet til gården, men sitter igjen med en jordbruksinntekt på under kr 300.000,- per årsverk. I Vestfold er svært mange av brukene med planteproduksjon mindre enn det, mens mange husdyrbruk er større. Dermed blir realiteten at bønder jobber ekstra fordi de ikke har råd til å la være. Arbeidet utenfor bruket er bedre betalt. Økt arbeid utenfor bruket er en utfordring med hensyn til vedlikehold av bygninger og skjøtsel av både jord, grøfter og skog.

Men når redskapen er så stor og de har så mye utstyr at de ikke får snudd på tunet er det jaggu synd på dem... Svar: Overføringene til jordbruket er vel 13 mrd kr fordelt på 47.400 årsverk i 2012, dvs kr 290.000 per årsverk. At enkelte har nevnt 20 mrd kr i støtte skyldes at de regner forskjellen mellom verdensmarkedspris og norsk pris som støtte i tillegg til overføringene. Dessuten innebefatter det beløpet dekning av kostnader som i realiteten betaler deler av lønna til håndverkere, sjåfører, industriarbeidere og andre yrkesgrupper utenfor landbruksnæringa. Grovt sett får jordbruket 1/3 part av inntektene fra overføringer og 2/3 deler fra pris på produktene. Påstand 3: De får kjempeerstatninger for udyrkbar mark, ødelagt avling, dårlig vær, dårlig klær, erstatning pga rovdyr.

Påstand 2: De får 500.000 ,i støtte per årsverk! Også regnes det vel fort en del årsverk om du har en høvelig gård.

Svar: Erstatning for ødelagt avling er en ordning bøndene selv betaler av jordbruksavtalens ramme. Her er det en egenandel på 30 % og begrensninger oppad. I Vestfold i år var det avlingsskader på over 100 mill. kr,

Da vi utviklet vår nye bensinmotor ble dieselteamet svært så nysgjerrige.

med en utbetaling under 10 mill. kr. Det er en katastrofeordning og ikke en ordning bøndene beriker seg på. Øvrige punkter ansees å være useriøse.

bondens arbeid på et helt annet økonomisk nivå slik at bøndene sikres mulighet for en levestandard som andre og at samfunnet er sikret rekruttering av mange nok nye frivillige bønder for å produsere mat til en økende befolkning!

Til slutt: Interessen for matproduksjon og bøndenes kår er viktig. Vi skal gjøre vårt for å produsere mat til en økende befolkning i Norge, men det forutsetter at vi får inntekter for arbeidet framover som gjør det attraktivt for ungdommen å gå inn i næringa. Noe annet er etter vårt syn ikke en kulturnasjon som Norge verdig når vi i dag importerer over halvparten av maten vi spiser.

Påstand 4: Hvis bøndene selger hytta på fjellet, hytta ved sjøen og campingvogna, så går det nok rundt! Og med de prisene på gårdene som vår generasjon må betale, så velger jeg nok en gang og si: å være bonde er frivillig! Svar: Det er riktig at det å være bonde er frivillig. Men, som vi skrev innledningsvis så må vi ha mat hver dag. Matproduksjon er derfor verdens viktigste samfunnsoppgave, hvor samfunnet er avhengig av at noen vil være bonde og matprodusent. Statens tilbud i årets jordbruksoppgjør og inntektsnivået bøndene ligger på i dag viser at samfunnet må verdsette

Det skyldes at vår nye 1,0 liters EcoBoost bensinmotor er en liten kraftpakke! Takket være den unike EcoBoost-teknologien har motoren stor effekt, samtidig som den har rekordlavt forbruk og CO2-utslipp. Det gir resultater, både for motoren og lommeboken. Ikke rart at våre dieselingeniører ble inspirert til å strekke seg enda lenger. FORD FOCUS –best i klassen på bensin. Best i klassen på diesel.

ford.no

Ford Focus EcoBoost 100 hk fra kr. 236.600,- 125 hk fra kr. 243.700,-

Ford Focus Titanium

EcoBoost 100hk 5-d

Komplett bil m/utstyr inkludert: • Fjernbetjent sentrallås • Air Condition • Radio/CD • Bluetooth/USB • Parkering 2 • Stor spoiler • Bi-Xenon • Regnsensor • Stilpakke Titanium • Metallic lakk • Vinterhjul

Privatleie: kr. 1.995,36 mnd / 45.000 km Startleie kr. 40.000,-

*Pris fra kr. 265.320,spar kr. 28.880,-

Totalleie kr. 111.820/ etabl. kr. 4563,-

* Prisen er inkl. frakt- og leveringsomkostninger. CO2 utslipp ved kombinert kjøring 88-117 g/km (1,6 TDCi Econetic 105 Hk - 1,0 Ecoboost 125 Hk) Drivstofforbruk ved kombinert kjøring 0,34-0,53 l/mil (1,6 TDCi Econetic 105 Hk - 1,0 Ecoboost 125 Hk)

Holmestrand: Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60

Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33 48 23 00 •

Larvik: Sagveien 2-4, tlf. 33 13 66 66

Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33 30 77 77


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

42

næring

App avdekker tyvgods Nettselskapet Ettersokt.no fortsetter å bekjempe vinningskriminaliteten – nå med en App som gir enkel tilgang til nettsidens tyveriregister. – Vår nye Ettersøkt App, som er gratis, gjør det nå enda vanskeligere, og ikke minst mer risikabelt for de kriminelle å forsøke å selge, eller disponere gjenstander som er meldt stjålet. Nå trenger man ikke lenger å være ved en pc for å kunne sjekke i vårt tyveriregister. Alle som har iPhone, iPad, Android og Windows Phone kan nå laste ned Appen, sier daglig leder Jan Karlsen i Ettersøkt.

Mer tilgjengelig Han opplyser at fra januar 2005 har Ettersøkt bidratt til at tjuvgods for 50 til100 millioner kroner har kommet til rette igjen. – Med den nye Appen blir vi mer tilgjengelig for folk som ønsker å sjekke om en gjenstand man kommer over, eller blir tilbudt å kjøpe, kan være meldt stjålet, sier Karlsen.

Nyttig ved kjøp Ettersøkt App vil være nyttig hjelpemiddel ved privatkjøp og -salg, for aktører i bygg- og anleggsbransjen, Elektronikkbransjen, Ur & Gullsmedbransjen, bil-, båt- og MC-bransjen, vektere, båthavn-vakter, marinaer, redningsselskaper, parkeringsvakter, utleiefirmaer, tollvesen og politiet i inn- og utland, samt yrkessjåfører. På registeret du får tilgang til via appen, kan du søke på registrerings-, serie-, ramme-, produksjonsnummer, eller IMEI, HIN, ID nummer med mer. I løpet av et par sekunder vil du få svar på om gjenstanden er meldt stjålet. Mer informasjon om Ettersøkt App på "http://www.ettersokt.no"

Tekst: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

Screen Gode tilbud hos oss nå! l Markiser l Persienner plissél Garasjeporter l Vindussprosser markiser l Innvendig solskjerming l

garasjeporter

NOAH: En livlig gjeng med nye fine sykkeldrakter. Fra venstre: Sverre Frimann Koren, Andre Dale, Odd Harald Helland, Øivind Gregersen, Ann-Cathrin Stridal, Lilla Jeanette Wiull Mordt, og Marit Legræid.

På hjul for godt Miljøbedriften NOAH stilte med syv ansatte til sykkelrittet Vestfold Rundt. – Dette er god investering i trivsel og godt arbeidsmiljø, sier André Dale. André Dale er produksjonssjef hos Norsk Avfallshandtering AS som holder til på Langøya utenfor Holmestrand. Han er også med i bedriftsidrettslaget og en av deltagerne som stilte til start i Vestfold Rundt 1. pinsedag.

SESONGENS

NYHETER

Ny automatikk – kan styres via Iphone ● Glidelås-screen – tåler opptil 100 km/t vind, egenprodusert ● Selvrensende markiseduk

MARKISER, PERSIENNER OG SCREEN

“Vi er best på pris ogGARASJEPORTER kvalitet”

Alt innen solskjerming og garasjeporter

www.fasadeprodukter.no

Det var en livlig gjeng med nye sykkeldrakter som Vestfold Blad møtte på startstreken til sykkelrittet. – Jeg tok utfordringen, sier Ann-Cathrin Stridal. Hun sykler Vestfold Rundt for aller første gang, og forteller at det har vært greit å ha et mål for treningen sin. – Jeg hadde ikke trent så mye hvis jeg ikke hadde blitt utfordret til å delta på Vestfold Rundt. Gjengen fra bedriftsidrettslaget til NOAH har hatt noen fellestreninger, selv om de bor så spredt at det ikke har vært lett å gjøre ofte. Mange av dem har gått på spinning, og fått forberedt seg til sykkelrittet på den måten.

Helsegevinst

Fasadeprodukter er en av landets ledende leverandører av solskjerming og garasjeporter. Vi kommer gratis hjem til deg med Geir Ove Johansen gode råd og løsningsforslag. Andre Tlf. 900Gjelsvik 66 322 Ring GRATIS: 800 80 488 Tlf: 915 747 Tlf.Geir 800 87 80 488Johansen Ove tlf: 900 66 322 www.fasadeprodukter.no eller ring sentralbordet tlf: 800 80 488

Motivasjonsfaktor

Produksjonssjef André Dale hos Norsk Avfallshandtering AS.

Bedriftsledelsen hos NOAH ser verdien i å sponse både startkontingent og sykkeldrakter. – I fjor fikk alle de 70 ansatte hver sin offroadsykkel, sier André Dale. Han forteller også at mange av de ansatte var med på Holmestrand Maraton, tidligere i våres. Også her ble startkontingentene sponset av bedriften. Bedriften er fornøyd med at de ansatte profilerer arbeidsplassen sin. De nye sykkeldraktene har også andre sponsorer, nemlig bedriftens samarbeidspartne-

re Carl C Fon og Nordialog. – Vi motiverer hverandre til å bli sprekere, vi snakker om det i lunsjen, og drar hverandre i gang, sier Dale. De ansatte som trener på helsestudio får dekket 50 prosent av kontingenten. Dette betinger at de trener minst en gang i uken.

Dette er god økonomi for bedriften. Spreke ansatte er friske ansatte. André Dale

– Dette er god økonomi for bedriften. Spreke ansatte er friske ansatte, sier Dale.

Utstyrsmani Det er mange flotte og dyre sykler å se i startområdet i Horten. NOAH´s Marit Legræids sykkel er derimot ikke ny. Den spreke 60 åringen stiller til start i Vestfold Rundt for aller første gang. Men hun har syklet ritt før, for 25 år siden. Hun viser stolt frem sin 30 år gamle racersykkel. – Den er jo nesten en museumsgjenstand, men den har akkurat vært på service på Gsport i Holmestrand. Så nå er den god som ny, sier Marit. Sykkelen er en DBS Internaziolale, og produsert i Sandnes.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

43

næring

Hortens egen ordfører Børre Jacobsen stilte til start på 56 kilometer.

miljø og god helse Dette er nok en av de få norskproduserte syklene som starter her i dag, og et bevis på at man ikke må ha siste sykkelmodell for å delta i rittet.

Unge talenter Vestfold Rundt inspirerer både godt voksne og ungdommer til å farte fylket rundt på hjul. Mens sykkelsporten har blitt svært populært for godt voksne menn og kvinner, er det også mange ungdommer som deltar i konkurransen. Hans Kristian Blickfeldt Mo (13) sykler Vestfold Rundt for første gang. Han skal sykle distansen 56 km. Hans Kristian kommer fra Hurum i Buskerud, og sykler for Svelvik Sykkelklubb. – Dette blir moro, jeg gleder meg til sykle dette rittet, og i august skal jeg sykle ungdomsbirken, sier 13-åringen.

Charlotte Knutsen fra Sportsklubben Rye med tiden 4.44.01.

Stor deltagelse I strålende sol på første pinsedag var det ca 1350 syklister som syklet Vestfold Rundt. Det er tett opp til rekorddeltagelsen i fjor. Arrangør er Horten og Omegn Cykleklubb. Speaker Espen Idås forteller at klubben er svært fornøyd med arrangementet. – Det var perfekte forhold, og ingen store ulykker, sier han. Rittet har start og mål i Horten sentrum. Løypa er 165 km lang, men man kan også velge å sykle 96 eller 56 kilometer.

Tekst og foto: Rita Myrseth

Vestfold Rundt V  estfold Rundt er et landeveisritt , og kjøres alltid siste søndag i mai. L  øypa er 165 km lang og går stort sett rundt hele Vestfold, med start og mål i Horten. Man kan også velge å sykle 96 eller 56 kilometer. V  estfold Rundt arrangeres av Horten og Omegns Cykleklubb. V  estfold Rundt ble arrangert for 40. gang i år. (første gang i 1973) I år deltok 1350 syklister.

Hvorfor velge en garasje fra 1-2-tre?

Fellesstart og lagkonkurranse Det var ”Østfoldekspressen” som suste først over målstreken og satte ny løyperekord i Vestfold Rundt, med tiden 3.51.55. Laget, som heter Team Sepura, syklet med tempohjelmer for ha minst mulig luftmotstand. Fellesstarten ble vunnet av Håkon Lilland ,Team Bikeshop (menn), med tiden 4.10.47. Det ble delt førsteplass for kvinner mellom Cesilie Hegna, Tønsberg Triatlonklubb og

Hortens egen ordfører Børre Jacobsen stilte til start på 56 kilometer. Les mer om rittet i faktaboksen.

✔ Vi tilpasser garasjen etter ditt behov. ✔ Vi er behjelpelige med byggesakstegninger. ✔ Du kan velge mellom byggesett, delvis montert eller ferdig montert. ✔ Vi er ikke langt unna, vi ligger midt i Vestfold. GAMMEL RACER: Marit Legræid viser stolt frem sin 30 år gamle racersykkel.

Derfor!

NOAH NOAH Norsk Avfallshandtering AS holder til på Langøya, som ligger like utenfor Holmestrand – men som tilhører Re kommune. Et av Europas mest anerkjente kompetansemiljøer for behandling av farlig avfall, forurensede masser, sedimenter og riveavfall. Bedriften har 70 ansatte. Noah bedriftsidrettslag er organisert i Vestfold Bedriftsidrettskrets.  Les mer om bedriften på www. vestfoldblad.no og på noah.no.

fornøyd . Vær fornuftig og vær g! i da Ta kontakt med oss 1-2-Tre garasjen Bispeveien 1526, Svinevoll,3178 Våle Tlf: 33 06 17 70 firmapost@1-2-tre.no

www.1-2-tre.no

ELEMENTER TAKSTOLER GARASJER


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

44

næring

– Må tenke på at han er

Hovedforsvarer Geir Lippestad, Odd Ivar Grøn sammen med tiltalte i minuttene før retten settes.

Odd Ivar Grøn fra Larvik har en av de tyngste jobbene i 22/7-rettsaken. Han er en av medforsvarerne til terrortiltalte Anders Behring Breivik. Advokatfullmektigen er i forsvarerteamet til massedrapsmannen Anders Behring Breivik. I Oslo tingrett sitter Nansetmannen ved siden av tiltalte og følger med på de elektroniske dokumentene i saken på laptopen sin. Grøn er ansatt i advokatfirmaet Lippestad AS. Han begynte på jusstudiet i 2001 og har tidligere jobbet tre år hos Namsmannen i Oslo og ett år ved et annet advokatkontor. Han har jobbet ved advokatkontoret til hovedforsvarer Geir Lippestad det siste året.

Blir tappet – Hvordan er det å ha en av de tyngste jobbene i retten?

– Det tar på. Jeg blir tappet, så det er godt når fredagen kommer – men vi er profesjonelle aktører, det er andre pårørende

serer Breivik med Odd Ivar Grøn lavmælt og hviskende under vitneforklaringene. Samtalene handler om å finne frem til saksdokumentene og at tiltalte kan kommentere tidsplanen og detaljer angående det som ble sagt og ropt på øya.

Pappa i juli Vestfold Blad møtte Odd Ivar Grøn under en pause i forhandlingene i kantinen i Oslo Tinghus. Han var naturlig nok fokusert på sin jobb, men kunne også fortelle litt om livet utenfor rettssalen. Advokatene i forsvarsteamet jobber lange kvelder allerede og det kan bli anke i saken, så det er bare å forberede seg på at det kan bli mye jobb framover, fortalte han. – Jeg skal bli pappa i juli og ser frem til en etterlengtet ferie og en pappapermisjon i sommer, sier han.

Jeg skal bli pappa i juli og ser frem til en etterlengtet ferie og en pappapermisjon i sommer. og etterlatte som har det mye tyngre enn oss. – Hvordan er det å sitte så tett med terroristen i rettssalen? – Det er saken jeg er opptatt av og at det er en klient som sitter ved min side. På bakerste benk kommuni-

Familiehytta ligger på herlige Mølen, lengst sør i Vestfold. – Jeg samler krefter på hjemtraktene, og det er flott å være i Larvik om sommeren.

Sterk dag Vestfold Blad fulgte den siste dagen med vitneførsel fra de overlevende i rettssalen. Tiltalte, Andres Behring Breivik hadde bedt om ordet, men synes det var for ubarmhjertig å komme med sine innspill rett etter de sterke vitneskildringene. Han ønsket i utgangspunktet å vente til neste dag, men det var det ikke rom for. Han innrømmet at vitnemålene fra de overlevende hadde vært svært krevende. Drapsmannens målsetting er å ikke vise følelser, og han innrømmet at han bruker mye energi på å skjule sine følelser, og at det er slitsomt. Det gikk et gisp gjennom tilhørerbenken i sal 250 da han sa at han ble mentalt sliten av å høre på vitnemålene. – Breivik sa at dette var den

22/7rettssaken  Rettssaken mot Anders Behring Breivik startet 16. april.  Det er satt av ti uker til forhandlingene. Planen er å være ferdig til sankthans.  Dommer og rettens administrator: Wenche Elizabeth Arntzen  Aktor: Svein Holden Hovedforsvarer for tiltalte: Geir Lippestad.  Totalt omkom 77 personer, derav 69 på Utøya og 8 i regjeringskvartalet.  158 skadet (60 på Utøya, 98 i Regjeringskvartalet).

verste dagen så langt, sa Odd Ivar Grøn.. TEKST OG FOTO: ROY MYRLAND og SVEIN ANDRÉ SVENDSEN


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

45

næring

en klient

Odd Ivar Grøn sammen med hovedforsvarer Geir Lippestad.

Antrekket er formelt i en rettssal. Her gjør Odd Ivar Grøn seg klar til en dag i retten.

Odd Ivar Grøn sammen med tiltalte Anders Behring Brevik i sal 250 i Oslo tingrett.

Etter terrorangrepet ble det også lagt ned blomster utenfor tingrettslokalene, der rettssaken pågår.

Rettsdokumentene ligger elektronisk på datamaskinen.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

46

næring

– Dere finner stadig nye ting

Poul Erik Jacobsen fra pej-gruppen ga forskernes syn på nordmenns kjøpsvaner.

Øyvind Angeltveit(Konferansier), Kjetil Rolness og Tor Haugnes ga sine blikk på samfunnet vårt.

MITSUBISHI ASX

KAMPANJEMODELL 2WD Intense 1,6 l bensin, 116 hk med Vision Pack: Panorama glasstak, ryggekamera og Xenonlys (verdi 18.500,-). Begrenset antall.

ASX INTENSE inkl. Vision Pack kr. 287.400,-

SPAR 10.000,på alle Mitsubishi ASX 2WD/4WD diesel* *Gjelder for kontrakter inngått 20.04.-30.06. 2012.

Tlf. 47 88 40 00 - Malergaten 1, Tønsberg

ASX Intense har som standard bl. a.:

Tlf. 33 16 50 80 - Yttersøvn.1, Larvik

• Stabilitets- og antispinnkontroll • 9 kollisjonsputer • Elektriske justerbare speil med defroster • «Follow–me-home»-lys • Elektriske vinduer foran og bak • Elektrisk innfellbare speil • Bluetooth handsfree • Ryggesensor • Rockford Acoustics 710W premium lydanlegg • 6 CD skifter, USB • 9 høyttalere • 17” lettmetallfelger • Automatisk klimaanlegg • Regnsensor • Skinntrukket multifunksjonsratt • Høykontrast instrumentpanel • Cruise control ASX 2WD fra kr.

287.400,-

ASX 4WD fra kr.

331.400,-

Tlf. 33 48 29 50 - Bekkeveien 4, Sandefjord

Pris er inkl. frakt og andre lev. omk. Utstyrsdetaljer kan avvike fra standard. Forbruk: 4,8-5,9 l/100 km variert kjøring. CO2-utslipp: 127-135 g/km. Med forbehold om evt. trykkfeil.

www.citybil.no

Faks

+47 3


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

47

næring

g å bruke penger på Tre engasjerte foredragsholdere ga muligheten til å se det norske folk utenfra da Allegro-gruppen inviterte til trendseminar i Sandefjord. De 120 deltakere fra næringslivet, kulturlivet og politikken som var tilstede på seminaret på Park Hotel, fikk oppleve tre svært interessante og underholdende foredragsholdere.

andre rundt oss. – Dere finner stadig nye ting å bruke penger på. Nordmenn bruker blant annet 1,8 milliarder på Apps, sier Jacobsen.

Fenomenet ”kos” Kjetil Rolness trekker på sin side fram det norske hjemmet, og vår indre trang til å ha det så koselig. Rolness er en anerkjent sosiolog og skribent, men blant de aller fleste er

YouTube-hiten Tor Haugnes fra Handelshøyskolen BI tok opp tema innovasjon og hva vi må tenke på for å utvikle oss som nasjon i fremtiden. Haugnes fra Nøtterøy ble landskjent etter at en elev filmet ham i aksjon under en BI-forelesning. I filmen ser vi en særdeles engasjert Haugnes som både brøler, gjemmer seg under pulten og gestikulerer kraftig. Filmen spredde seg som en farsott gjennom sosiale medier og ble en hit på YouTube. Den samme innlevelsen og energien viste han under foredraget sitt på Park. – Å høre på Tor Haugnes er som å kjøre berg- og dalbane i blinde, du vet aldri hva det neste skal bli. Samtidig har han mange interessante tanker om samtiden og fremtiden, forteller Trollerud.

Hjemmet gir oss mulighet til å vise at vi er som folk flest, men også at vi er noe for oss selv. Kjetil Rolness

Seniorenes makt Hovedtaleren var Poul Erik Jacobsen fra trendforskningsinstituttet pej-gruppen i København. Poul Erik er pej-gruppens adm. direktør og har jobbet med trender siden 1975. Han tar fram seniorenes makt, kvinner og menns svært ulike handlemønster, trekker inn lokale og globale trender, og de 17 livsfasene som vi alle går igjennom. Han gjør også et stort poeng av at Norge mer enn noen gang tidligere er en øy i Europa hvor vi har det så mye bedre økonomisk enn alle

latter underveis, forteller Kristin M. Trollerud, daglig leder i Allegro Sandefjord.

han nok mest kjent for sitt alter ego Jens Pikenes. Kjetil Rolness tar deltakerne med på en underholdende reise i den norske hjemkulturen. – For ingen andre folkeslag bruker mer tid, penger og kjærlighet på å lage det koselig i boligene sine. Hjemmet gir oss mulighet til å vise at vi er som folk flest, men også at vi er noe for oss selv, sier Rolness. – Det var mange som kjente seg igjen i foredraget til Rolness og det ble mange anerkjennende nikk og mye

Inspirerte og delte kunnskap Seminaret ble arrangert av Vestfolds

MITSUBISHI OUTLANDER

Kristin M. Trollerud( t.h) og Cecilie Bjørnerud Knap(t.v) henholdsvis daglig leder i Allegro Sandefjord og daglig leder i Allegro Drammen.

største kommunikasjonsmiljø, Allegro-gruppen. Allegro jobber med å skape god kommunikasjon, design og reklame innen film, web, mobil og på papir. Gruppen består av fire selskaper: Allegro Sandefjord, Allegro Tønsberg, Allegro Drammen og Allegro Film. – Det er viktig og hyggelig for oss å kunne bidra med faglig kunnskap og inspirasjon. Derfor hentet vi inn anerkjente foredragsholdere og inviterte til seminar, forteller Trollerud. Konferansier Øyvind Angeltveit loset tilhørerne gjennom dagen, og sammen med Dagrunn Anholt viste han også frem et knippe rykende ferske numre fra årets Hvalsommer show som har ordinær premiere i Bakgården i Sandefjord 22. juni. Tekst: marianne henriksen Foto: Allegro

VELUTSTYRT KAMPANJEMODELL

Nå også med vinterhjul på alufelg inkludert i prisen. Med Bi-Xenon svingkjørelys, ryggekamera, navigasjonsanlegg med musikkserver 7” berøringsskjerm, 40 GB harddisk, delskinn setemateriale, Bluetooth handsfree, m.m. 2,2-140 hk DI-D man. Veil. pris

nå fra

154.500,-

SPAR 20.000,SPAR 40.000,-

2,2-156 hk DI-D TC-SST nå fra 508.000,Veil. pris SPAR 20.000,SPAR 40.000,-

Tlf. 47 88 40 00 - Malergaten 1, Tønsberg

Tlf. 33 16 50 80 - Yttersøvn.1, Larvik

Tlf. 33 48 29 50 - Bekkeveien 4, Sandefjord

Pris er inkl. frakt og andre lev. omk. Utstyrsdetaljer kan avvike fra standard. Forbruk: 6,2-8,2 l/100 km variert kjøring. CO2-utslipp: 163-190 g/km. Med forbehold om evt. trykkfeil.

www.citybil.no

Faks

+47 33 3


48

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

M I C R O T E M P D I G I TA L U R T E R M O S TAT

Spar strøm! Ønsker du lavere strømregning og bedre komfort? T Y P E M C D 4 F O R S K R E D D E R S Y D D VA R M E S T Y R I N G . 2 - P O L E T B RY T E R

DIGITAL URTERMOSTAT MED DOBBELT FØLERSYSTEM

Vi tilbyr en rekke avanserte styreenheter for elektriske OG REGULATORFUNKSJON. TERMOSTATEN KAN STYRE varmeovner, varmekabler og apparater i hele huset ALLE TYPER VARMEKILDER. DET INNEBYGDE URET ER FERDIG - ogPROGRAMMERT spar strøm iMED tillegg. Bytt ut dine gamle ovner 4 TEMPERATURNIVÅER I DØGNET, og du får reduserte strømutgifter samt jevn fordeling MEN KAN ENKELT TILPASSES ANDRE DØGNRYTMER. av varmen og dermed et godt inneklima.

Du finner Elfag på 180 steder i Norge!

Gecom AS elektro AS Sommerfelt

Horten 33Larvik 04 98 80 Kongegt. 17, 3256

Moer Installasjon Gecom AS HortenAS avd. Revetal

Revetal 33 06 19 90 Bankløkka 14, 3183 Horten

Teft Installasjon AS Tjøme el-installasjon AS Pet Installasjon AS

Moer Installasjon AS

Tjøme El.installasjon AS

Helge Abrahamsen AS

Sommerfelt Elektro AS

Pet installasjon AS

Thorstensen eftf AS el installatør

33 32 43 88

Tønsberg

33 30 13 90

Tønsberg

33 35 90 90

Tjøme

33 30 33 20

Larvik

33 18 30 15

Lindholmveien 39, 3145 Tjøme

Moer installasjon AS L E K T R AS I avd S K Revetal E I D MoerEinstallasjon

Tolvsrød

Stensarmeen. 3C, 3112 Tønsberg

É

E

RBispeveien F R 1047, A M I Revetal C R O 3174

M

Storgt. 28, 3160 Stokke

H.Wilhelmsens Alle 37, 3117 Tønsberg Valløveien 58, 3152 Tolvsrød

A

T

I

C

N

O

R

G

E

A

S


annonser 49

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

ALLTID KVALITET OG LAVE PRISER! 2490,Baderomsmøbel 120 cm. Sort høyglans Kun 6 stk. før. 3490,-

599,Baderomsmøbel

50 cm. Hvit Verona. kun 10 stk. før. 949,-

Hagejord 50l sekker. 4 stk. for kun

99,999,Dusjhjørne

80X80 HEV-SENK

før 1890,-

ANNONSEN GJELDER T.O.M. UT UKE 23. FORBEHOLD OM UTSOLGT OG TRYKKFEIL.

BLI COOP MEDLEM! coop.no

LARVIK 9-20 (9-16) Elveveien 135 tlf. 47 61 22 22

99,Hage trillebår 0,6 mm.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

50

båt

Sørlandets Båtmesse:

- Salget ø tross svi Arrangøren håpet på bedre besøk i Arendal, men utstillerne uttrykker tilfredshet med vårens messe. Helgen var preget av meget godt vær og det var veldig varmt, kanskje var det nettopp den slående varmen som gjorde at båtfolket ikke valgte å legge turen til Arendals messeområde i helgen. I fjor var været dårlig med regn og lave temperaturer, da ble det solgt totalt mindre antall båter i år var været topp og selv om ikke besøket gikk opp hadde det store innvirkninger på salget. – Besøket var dessverre dårlig, kun ca. 5500 totalt over alle tre dager. Det er trist for Trauma idrettsforening, men heldigvis er utstillerne fornøyde, sa messesjef Anne Trommestad til Båtavisa etter messen stengte sine dører. Men messesjefen kan støtte seg til at utstillerne hadde økning i salget.  I fjor ble det solgt

Årets båt

Klasse: Jolle / landstedsbåt

Dette sa juryen om prisvinneren:   – Årets vinner er en skjærgårdsheep som på imponerende vis har vist oss at det fortsatt er mulig å produsere båter som

Juryformannn Ole Willhelm Svendsen, annonserte vinnerne for årets båt. – Det er jo en litt mindre messe i år med litt færre båter, flere av båtene har vi sett flere år tidligere og de har ikke fått så mye oppmerksomhet. Vi er ute etter de ferske nyhetene som på en eller annen måte skiller seg ut, sa

juryformannen under utdelingen som fant sted ved hovedscenen i Pollen, Arendal. Formannen sa også at han håpet denne prisen stimulerte til videreutvikling eller også radikale innovasjoner.

Klasse: Daycruisere

båt likevel. De har beholdt undervannskroget fra forrige modell av den grunn at dette var kåret til kanskje europas beste skrog i sin klasse. en s innredninger og løsninger er nyutvi-

Viknes - Skilsø 33 Sport Dette sa juryen om prisvinneren: – Etter mange år i denne juryen og det er første gang vi gjør det vi gjør i år. Vanligvis søker vi reelle nyheter men årets vinner er en modell vi kjenner igjennom flere tiår. Båtmerket

Vallø Båtmotor

oppleves som reeelle nyheter i en kategori der de fleste båter egentlig oppleves som svært like. Båten er helt nyutviklet fra skrog til innside og løsningen viser at produsenten har

Windy Karma 26 Dette sa juryen om prisvinneren: – Vinneren i denne kategorien er en gjenganger og i år har de sett med nye øyne på sin innstegsbåt som ikke er noen liten

Klasse: Cabincruisere

Tlf. 33 37 53 70 Frank 91 53 76 76 Marina 91 88 91 55 frank@vallomarina.no

Nordkapp 550 Enduro

skiftet i fjor eier og den nye produsenten har tatt med seg alle erfaringer fra sine egne modeller og sett med nye øyne på denne gamle "traveren", og de har faktisk klart å fornye den på en måte som er imponerende. Her er det nye innredningsdetaljer


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

51

baatavisa.no

Båtfolkets egen avis

økte ikt i besøket totalt 24 båter. I år var salget betydelig bedre med hele 37 solgte båter under messen. – Alt fra Pioneer til Windy Khamsin er solgt, pr nå har jeg ikke tall fra salget i kioskene, men de solgte bra alle dager. Nå er det evaluering og oppsummering, og siste rest på regnskap som gjenstår,   men sentrum er ryddet og bryggene hentes i morgen, kunne en sliten messesjef konstantere.  Antall besøkende er ganske likt som i fjor, men da gikk messen over færre dager så forventningene var høye til årets messe.  – Messen er i grunn ganske likt besøk, men siden messen i fjor var kortere og med dårlig vær hadde vi håpet på et annet besøkstall i år ja, men ellers god stemning, sa Trommestad til Båtavisa. Sørlandets Båtmesse drives av Idrettsforeningen Trauma og har som formål å tjene penger til klubbens breddeidrett gjennom hele året, messen mottar

sett med nye øyne på det meste. Løsningene virker funksjonelle og gjennomtenkte og røper at produsenten har et forhold til aktivt båtbruk. Her finner man det meste en aktiv familie har

Fantastisk comeback

ikke støtte av verken kommune eller fylkeskommune. Idrettsforeningen Trauma som ble etablert i 1896, holder til på Tromøya utenfor Arendal. Blant lagets 1100 medlemmer er det omlag 500 frivillige som på dugnad sørger for at Arendal blir satt på kartet som en båtby. Dette er også det økonomiske grunnlaget for foreningen. Tekst og foto: joyce christine øksenholt

Seier til Pål Virik Nilsen – Det er en utrolig følelse å vinne, jubler Pål Virik Nilsen fra Sandefjord etter seier i helgens VM-runde i Formel 2.

Messesjef Anne Trommestad.

bruk for fra kjøleboks til vannskikrok, i tilegg til solseng. Båten har en mengde smarte løsninger som intergrerte fenderholdere og snappløsninger for dreggtauet. 

klet. Som vanlig er finnishen uovertruffen. Båtene fra denne produsenten ligger i øvre prisleie, men når man ser kvaliteten på alle løsningene ser man hvorfor den koster litt mer.

Dette er forsåvidt en tradisjonelt løst båt men helthetsinntrykket er allikavel at man står foran noen helt nytt.

og smarte småforbedringer og et skifte av materialer som gjør at den opppleves mer i takt med tiden. Selv undervannskroget er bygget om fra drev til akslingsdrift. Det er vårt ønske at også andre produsenter lar seg

inspirere av denne fornyingsjobben som er gjort med denne modellen. Her viser man hvordan man med kompetanse og vilje til utvikling kan aktualisere selv båter som har vært med oss i mange tiår.

tidspress med alt som skulle på plass har starten hengt i en tynn tråd, og det var en kamp bare det å få komme ned hit. Det å vinne føles totalt uvirkelig, men veldig, veldig bra, fortsetter Virik Nilsen.

Det var etter et dramatisk løp at racerbåtfører Pål Virik Nilsen fra Sandefjord vant helgens VM-runde i Formel 2. – Det er en utrolig følelse og vinne, jubler han i en melding sendt til Båtavisa og Vestfold Blad. Utbruddet er lett å forstå, når det kommer fra Sandefjordmannen Pål Virik Nilsen som vant helgens VM-runde for Formel2-båter, arrangert i Cagliari, Italia.

Suksess i dårlig vær

Vellykket comeback Resultatet var det få som ville tippet på forhånd. Pål har de siste årene vært throttleman i Offshore Class-One, racerbåtklassen gjort kjent her hjemme av Kjell Inge Røkke og Bjørn Rune Gjelsten. Etter ti år gjør han nå comeback i formelbåtracing. – På grunn av et ekstremt

bra fjerde startspor, og i selve løpet skulle han virkelig få vise hva som bor i norske sjømenn. – Det var nok en fordel å ha vokst opp med sjø og bølger. Hovedkonkurrentene har bedre utstyr, men dette blir utlignet når forholdene blir vanskelige. Da er det mer opp til føreren.

Pål Virik Nilsen

Fordelaktig oppvekst Med nyinnkjøpt båt og etter minimalt med testing var det stor spenning i det norske Steni-teamet før start. Pål overrasket alle med å kvalifisere seg til et meget

Selv trodde Virik Nilsen at løpet kom til å dreie seg om å forsvare en fjerdeplass. Men historiebøkene ville det annerledes. Formel-båter er ekstreme maskiner beregnet til å kjøre når vannet er så å si blikk stille. I Italia ble været bare dårligere og dårligere før start, og Virik Nilsen ante at han kunne ha et ess i ermet. – Fra fjerde startspor fikk jeg en kjempestart, og pushet maksimalt i bølgene. Jeg skjønte fort at jeg var den raskeste i feltet. Pål passerte båt etter båt i starten, og fikk også has på fjorårsvinneren, svenske Erik Stärk, og var dermed i ledelse. Tekst: joyce christine øksenholt

Båtsportsjefen hadde troen At Pål Virik Nilsen vinner årets første runde i Formel 2 er intet annet enn fantastisk, sier sjef for seksjon båt i Norges motorsportforbund Frode Sundsdal til Båtavisa og Vestfold Blad. Etter å ha analysert deltagerne på forhånd hadde Seksjonslederen god tro på at Pål kunne klatre helt til topp i helgens VM-runde i Italia. – Jeg sa på forhånd etter å ha analysert deltagerne at det overrasket meg ikke om han tok en pall plass - og når marginene var på hans side klatret

han like godt helt opp. Det rapporteres om tøffe sjøforhold under den første VM runden og da kom offshore erfaringen til Pål Virik til nytte, sier Sundsdal. Han sier at det også er gledelig at vi har en nordmann som gjør det så godt i den første runden - spesielt med tanke på at vi skal ha VM-runder i Norge senere i år. Grimstad Powerboat Show går av stabelen 6 - 12 august med nettopp F2 VM runde som høydepunkt. Her har du muligheten til å se Pål Virik kjøre

mot resten av verdens-eliten i norsk farvann. Om 14 dager er det ny VM-runde i Stockholm sentrum.

Frode Sundsdal


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

5252 Les båtnyheter hver dag på våre nettsider www.batavisa.no

båt

FOTO: Sissel Gorset

- Hva er forskjellen på bil og båt? Alkohol og båtføring passer ikke sammen, sier Kari Randen. Av 30 årlige dødsfall i forbindelse med bruk av fritidsbåt i Norge, kan en tredjedel knyttes til promille, Alkohol og båtføring passer ikke sammen, sier Kari Randen, som er daglig leder i Av-og-til.  «Klar for sjøen» er en sommeroffensiv langs hele kysten, i

regi av Av-og-til og en rekke båtog sikkerhetsorganisasjoner. Målet er å informere om farene knyttet til alkohol og båtliv. – Hva er egentlig forskjellen på en bil og en båt? Det er litt rart. Fornuftige mennesker som aldri kunne ha tenkt seg å kjøre bil etter å ha drukket alkohol, får andre holdninger når de kjører båt. Når vi spør folk, svarer hele 92 prosent at alkohol og båtføring ikke passer sammen, sier Randen. Organisasjonen er initiativtaker til kampanjen Klar for sjøen som sparkes i gang denne uken.  Studier viser at hjernen ikke er intakt og at impulskontroll, oppmerksomhet og reaksjonsevne er dramatisk svekket ved promille. Som en følge av at alkoholkonsumet blant nordmenn har gått dramatisk opp de siste årene, at stadig flere ferdes på sjøen og at båtene blir raskere, øker også risikoen med å være på sjøen. 

Holdningsendring

Kari Randen, daglig leder i Av-og-til.

Det er allerede registrert ulykker i år hvor det er påvist alkoholforbruk. Av de som har omkommet fra fritidsbåt de siste 11 årene, var minst en tredjedel alkoholpåvirket. – Dette er en tredel for mye, men det skal samtidig understrekes at vi merker oss at det er en holdningsendring på gang i befolkningen knyttet til temaet sjøliv og alkohol, sier Randen.

Bevisstgjøring Av-og-til er en organisasjon som jobber for sunt alkovett og alkoholfrie soner som jobber forebyggende med å få ned alko-

ker en rekke virkemidler, og skiller seg nok fra mange andre kampanjer. Det viktigste er å være ute og snakke med båtfolk på arrangementer, møteplasser og på sjøen over hele landet i hele sommer. – Vi deler ut materiell som formidler budskapet om edru båtføring, og vi bidrar til at edru båtføring settes på agendaen til riks-, regional- og lokalmedier. I tillegg kommer film, IPhone-appen "Uthavner", sosiale medier, kampanjenettsiden og annonsering, forklarer. Målet er at dette tilsammen gjør at båtfolk møter oppfordringen om å være edru til rors ulike steder og gjentatte ganger gjennom sommeren.

Vi merker oss at det er en holdningsendring på gang i befolkningen knyttet til temaet sjøliv og alkohol. Kari Randen

holbruken der den gjør mest skader. Av-og-til har 49 organisasjoner og politiske partier bak seg, og er derfor en tverrpolitisk organisasjon. Når det gjelder kampanjen «Klar for sjøen», har Av-og-til en rekke båt- og sikkerhetsorganisasjoner med seg på laget. Formålet med kampanjen er innlysende nok å få ned alkoholkonsumet på sjøen og redusere antallet ulykker. – Undersøkelser viser at mange undervurderer faren med å ha promille når man ferdes på sjøen. Vårt mål er å gjøre båtførere enda mer bevisste på farene knyttet til promille, og å få folk til å reflektere over egen situasjon. Vi retter ikke pekefingeren mot noen, men ønsker tvert imot å bygge opp under de stadig mer positive holdninger som allerede er på gang, slår Randen fast.

Aktiviteter langs kysten «Klar for sjøen»-kampanjen bru-

Disse står bak Klar for sjøen:  Kongelig Norsk Båtforbund  Kongelig Norsk Seilforening  Norges Seilforbund  Oslofjorden båteierunion  NORBOAT   Vis Sjøvett  Sjøfartsdirektoratet  Politidirektoratet  Redningsselskapet  Norges Røde Kors   Kystvakten   Kystverket

Tekst: joyce christine øksenholt

 AV-OG-TIL

Slik virker alkoholen Alkoholpåvirkning gir nedsatt funksjon i de fremre hjernedelene som styrer impulskontroll, oppmerksomhet og reaksjonsevne. Disse områdene i hjernen er viktige når bil- eller båtførere skal avgjøre om det for eksempel er nødvendig å svinge unna farer eller bremse ned. Alkohol svekker også kroppens evne til å holde på kroppsvarmen. Det gjør at vi raskere mister energi og faren for drukning øker. Evnen til å redde seg selv og andre svekkes betydelig.


annonser 53

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

Ansette ny medarbeider? Den beste kandidaten kan bo i en annen kommune Fulldistribusjon hver uke:

92.600

Den eneste fylkesavisen.

Tlf. 918 16 012 • pol@vestfoldblad.no

OPPHØR-/TØMMESALG

MØBLER

priser! til latterlige

l mølla i t n n a m e t s Før ! Kun kort tid

! Latterlig pris

NÅ kr

1000

,-

Skjenk mahogni NÅ kr

Sett i eik med hattehylle, CD-hylle, speil, skohylle og knaggrekke

NÅ kr

! Latterlig pris

Vitrineskap mahogni

HALL

1000

,-

5 deler

500

,-

! Latterlig pris

Snooze kurvstol NÅ kr

900

,-

! Latterlig pris

ÅPENT MAN - LØR 12-18 500 m forbi Andebu kirke • Håskenveien 105, 3158 Andebu www.mobelpartier.no • Kun kort tid • Tlf. 930 22 070


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

54

motor

Ch Knallstart for bilutstilling i Sandefjord Startskuddet gikk i helgen for fylkets første av tre bilutstillinger, og været gjorde sitt til at den ble godt besøkt. Det lover godt når turen kommer til Tønsberg og Larvik. Alle fylkets bilmerker, med de lokale bilforhandlerne var representert, i tillegg rigget Nissan, BMW og Meschedes seg til med sine nyheter. Folk strømmet til både lørdag og søndag, og mens de bilin-

teresserte kunne meske seg i lekre inntrykk og gode tilbud, kunne andre kose seg med vafler - eller bli underholdt av en tryllekunster og buktaler. – Jeg husker fjoråret, da teltet vårt ble fylt av mennesker på grunn av øs-pøs regnvær, i år trives både utstillere og bilinteresserte, sa Leif Næss ved Møller Sandefjord. Solum Bil fra Larvik kunne stolt konstatere at listen over Nissan-interesserte var mer enn tilfredsstillende. Neste bilutstilling i Vestfold er i Tønsberg og arrangeres som tidligere i Gunnarsbøparken 9. juni og 10. juni, 16. og 17 juni kan larviksfolk få med seg bilutstilling i området rundt Bølgen Kulturhus.

Tekst: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

Kampanjetilbud på tilhengere 1205 S inkl. nesehjul og presenning Kun

6.190,-

DU SPARER 800,-!

3205 S Totalvekt 750 kg. Mål: 204x142x35 cm. 13” helårsdekk. Vår bestselger inkl. presenning og nesehjul (verdi 865,-)

3205 S inkl. nesehjul og presenning Kun

7.190,-

DU SPARER 865,-!

• • •

Bil og Båt AS

Nansetgaten 114, 3269 Larvik • Tlf. 33 18 54 54 • www.bilogbaat.com

HengeRE AS

Valleåsen 2, 3174 Revetal • Tlf. 33 06 33 00 • www.hengere.as

Skog & Hage Sandefjord AS

Hegnasletta 1, 3217 Sandefjord • Tlf. 33 46 83 60 www.brenderup.no

Pris inkl. mva., ekskl. montering. Lev. omk. kan tilkomme.

1205 S Totalvekt 750 kg. Mål: 204x116x35 cm. 13” helårsdekk. Inkl. presenning og nesehjul (verdi 800,-)


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

55

vestfoldblad.no

Xxhjul xxmed Vestfold Blad På

Chiller´n i en Skoda Da det ble søkt etter en lang tenåringsgutt til en reklamefilm, dro vestfoldgutten Adrian på audition. Nå går reklamefilmen på TV2. Med sine 192 på strømpelesten var 14 år gamle Adrian Indreiten perfekt for jobben. Budskapet er at det er veldig god plass bak i den nye Skoda Superb. Og for å vise dette trengte de noen lange tenåringsbarn. Adrian har et greit forhold til sine mange centimeter. De kommer godt med når han spiller basketball på Eik TNT Towers. At han har skostørrelse 52 er også ganske uvanlig for gutter på 14 år, og det er grunnen til at han kalles ”Bigfoot”.

Blir gjenkjent Vestfold Blad møtte Adrian og hans far Raymon Johansen i Horten. De hadde for anledningen fått låne en Skoda Superb fra Møller bil Tønsberg. Pappa forteller at Adrian har blitt gjenkjent på gaten. På Tønsberg messa var det en far til to barn som gikk opp ved siden av oss og som sa med et smil rundt munnen: Du er jo han gutten i Skoda reklamen, ikke sant? Han som sier Slappa mamma og pappa. – Adrian tok det med smil, sånt er jo bare hyggelig, sier Raymond.

Humor Dette var gutten fra Borre sitt første oppdrag foran kamera. Reklamefilmen er ganske humoristisk. I den nye Skoda superb er det høyt under taket. Mor og far handler bil, og unger nå til dags er store, bor lenge hjemme, og har nok med sitt. Replikken til Adrian er: ”Mamma og pappa, slapp'a da - Vi sitter bare her og chiller'n. – Det var gøy å være med på filminnspilling, sier Adrian. Han forteller at det tok en hel dag i Oslo. Selve filmingen tok tre timer. Det var en del venting, men det var spennende å se hvordan et filmteam jobber. –Drømmen er å jobbe mer med film, sier Adrian, jeg vil gjerne bli film regissør.

Drømmer om Hollywood – Og jeg vil gjerne til Hollywood, sier Adrian med glimt i øyet. Han synes at film er veldig spennende, og ikke bare reklamefilmer. Men til daglig er han elev på Borre ungdomsskole, og har fremdeles to år igjen før han kan begynne på videregående skole. På fritiden rekker han også å gå på dans. Da er det hiphop og streetdance det går i.

Nytt oppdrag Adrian har nylig blitt kontaktet for et nytt oppdrag. Han skal prøvefilme til en ny reklamefilm. Det er for et klesmerke, og

der skal han han spille basket sammen med noen andre basket gutter. Så om man følger med på reklamefilmer vil vi nok se mer til denne lange gutten.

Tekst og foto: rita myrseth

Skoda  Škoda Auto er et tsjekkisk bilmerke som idag eies av Volkswagen-konsernet.  Fra 1905 produserte L&K biler, før den tid var det sykkel produksjon. De hadde suksess både på hjemmemarkedet og internasjonalt.  Under første verdenskrig produserte de krigsmateriell. Etter andre verdenskrigen havnet Tsjekkoslovakia bak jernteppet og ble administrert som en del av planøkonomien, men Škoda klarte å beholde sitt gode rykte til ut på 1960-tallet.  Utviklingen stagnerte før VW i 1991 kjøpte opp fabrikken og det ble fart i utviklingen. Utover 90 tallet og 2000-tallet økte produksjonen og det kom spennende og attraktive modeller på markedet.  2011 ble nok et rekordår for Škoda både internasjonalt og i Norge. Salget økte med 15% til rundt 875.000 biler på verdensbasis.  Salgsøkningen er betydelig også i Norge, med 7.620 kjøpte biler i 2011 og en markedsandel på 5,5%.

Beskyttet mot rust?

L&s

Lakk & sveis Billakkering BIGFOOT: Sko i størrelse 52 er ganske uvanlig for gutter på 14 år.

Andebuvn 63, 3170 sem - tlf: 33 33 28 59


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

5656

motor

Toyota GT86 er klar for bestilling Den nye sportsbilen GT86 er nå tilgjengelig for bestilling hos Toyotaforhandlerne. Modellen er designet for å gi en unik kjøreglede og bygger på Toyotas sportsbiltradisjon. Toyota GT86 er en kompakt 2+2

seters sportscoupé med unik kjøreglede. Bilen gir umiddelbar respons på det minste rattutslag og gasspådrag, og er laget for mennesker som har bilkjøring som en lidenskap, snarere enn en nødvendighet. GT86 får et lavt og aerodynamisk karosseri og er basert på en helt ny plattform. Modellen går tilbake til Toyotas sportslig røtter, og er verdens eneste med

Audi A1 Sportback kun kr.

kombinasjonen av frontmontert, boksermotor og bakhjulstrekk. Den unike drivlinjen gir mulighet for kompakt design, lav vekt og lavt tyngdepunkt. Dette gir bilen svært gode ytelser og kjøreegenskaper, med minimal elektronisk inngripen. GT86 lanseres kun i en velutstyrt utgave, og kommer standard med blant annet seter i alcantara/

delskinn og Toyota Touch&Go Multimedia og navigasjon. Modellen kan leveres med en 6-trinns manell girkasse eller med 6-trinns automatgir med girhendler på rattet. Bilen er priset i Norge til 448.000 kroner. GT86 er nå tilgjengelig for bestilling hos Toyota-forhandlerne og de første bilene ankommer i løpet av sommeren. På grunn av stor etterspørsel blir

leveringstiden trolig et halvt år. –Vi får 70 biler i 2012 og de aller fleste av disse vil være demonstrasjonsbiler hos forhandlerne. Til neste år er vi lovt minst 150 bilen som vi kan levere til kunder, sier informasjonssjef Espen Olsen i Toyota Norge.

Tekst: DAG CHRISTIAN HOLM

995,-** pr. mnd.

Finansieringseksempelet inneholder følgende utstyr: • • • • • • • •

Komfortklimaautomatikk Vinterhjul på 15” alu.felg Xenon plus Parkeringssystem bak Midtarmlene foran Multifunksjonsratt Radio Concert Lys-/regnsensor

Nye Audi A1 Sportback fra kr 209.800,-*

Finansieringseksempel Audi A1 Sportback 1.2 TFSI Leasing/ForbrukerLeie** Audi A1 Sportback 1.2 TFSI

Rente 1,95%

Leieperiode 36 mnd.

Engangsleie kr 57.690,-

(alle priser er inkl. mva).

Kjørelengde 45.000 km

Pr. mnd. kr 995,-

Sandefjord Gokstadveien 16, tlf: 24 03 11 50 Tønsberg Kjærlighetsstien 28, tlf: 24 03 12 00

* Veil. pris levert forhandler, inkl. frakt og leveringssomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Drivstofforbruk 0,38-0,53 l/mil ved blandet kjøring. CO2-utslipp 99-122 g/km. Tallene gjelder samtlige motorer som tilbys. Bildet kan avvike fra tilbudet. ** Etableringsgebyr kr 4.987,50 og termingebyr kr 106,25 tilkommer, alle priser inkl. mva. Flytende rente. Begrenset antall.


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

5757

motor

Mitsubishi Motors kjører bakkeløp med racerversjonen av i-miev Mitsubishi deltar i bakkeløpet Pikes Peak International Hill Climb i Colorado, USA. De deltar med to helelektriske biler: spesialbygde «i-MiEV Evolution» og en vanlig «i» - tilsvarende i-MiEV som har blitt en svært populær bil her i Norge. Mitsubishi i-MiEV Evolution

er en racerversjon av i-MiEV slik vi kjenner den: motoren, batteriet og andre hovedkomponenter er de samme, men det hele er pakket inn i en spesialdesignet racerkropp med tubeformet chassis og karbonfibret skall. Alt dette er gjort for å redusere bilens vekt og forbedre aerodynamikken. I tillegg kommer i-MiEV Evolution med hele tre el-motorer; én foran og to

Audi A3 LTD edition kun kr.

bak, som utgjør firehjulstrekk og 240kW totalt (80x3). Bakkeløpet Pikes Peak er kjent for tøffe kjøreforhold og Mitsubishi stiller med i-MiEV for å vise at også nullutslippsbiler kan fremstå med høye ytelser og sportslige kjøreegenskaper. Løpet finner sted 3.-8.juli. Tekst: DAG CHRISTIAN HOLM

Audi flekket tenner En Audi A5 TDI vekket god oppsikt ved bilutstillingen sist helg. Det var bilen til Per Støldal, som det kjøres baneracing med, som ga god stoppeffekt ved helgens bilutstilling i Sandefjord. Viktige sponsorer er Audi og Shell, dermed kunne bilprodusenten dra nytte av magnetvirkningen

bilen hadde på de besøkende ved utstillingen. – Den benyttes i asfaltracing i NM og baneracing i Sverige, forteller Støldal til Vestfold Blad. Senere skal bilen være med ham på et fire timer langt løp (VLN) på den kjente racerbanen Nürburgring i Tyskland. Tekst: marianne henriksen Foto: Vestfold Blad

1.490,-** pr. mnd.

Finansieringseksempelet inneholder følgende utstyr: • • • • • • • • • • • • • • • •

Ambition sportspakke S tronic (automat) Komfortklimaautomatikk Xenon plus Førerinfosystem Parkeringssystem bak Midtarmlene foran Cruise control Radio Concert Bluetooth forberedelse Multifunksjons sportsratt Lys- og regnsensor Aluminiumsdekor Takreling Metallic lakk Vinterhjul på 16” alu.felger

øller Audi

Audi A3 Sportback LTD edition fra kr 256.700,-*

Finansieringseks. Audi A3 Sportback 1.2 TFSI LTD edition Leasing/ForbrukerLeie** Audi A3 Sportback 1.2 TFSI

Rente 4,50%

Leieperiode 36 mnd.

Engangsleie kr 68.750,-

Kjørelengde 45.000 km

(alle priser er inkl. mva).

Pr. mnd. kr 1.490,-

Sandefjord Gokstadveien 16, tlf: 24 03 11 50 Tønsberg Kjærlighetsstien 28, tlf: 24 03 12 00

* Veil. pris levert forhandler, inkl. frakt og leveringssomkostninger. Årsavgift kommer i tillegg. Drivstofforbruk 0,55 l/mil ved blandet kjøring. CO2-utslipp 123 g/km. Tallene gjelder samtlige motorer som tilbys. Bildet kan avvike fra tilbudet. ** Etableringsgebyr kr 4.987,50 og termingebyr kr 106,25 tilkommer, alle priser inkl. mva. Flytende rente. Begrenset antall.


58

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

sommer-

KAMPANJE Velkommen til sommerkampanje med kjempetilbud som varer frem til 15. juli! Hvor går sommerferien? Til stranda? Til fjells? Langs motorveien? På camping? Skal du ha med familien, sportsutstyr, materialer, henger, båt, hest..? Vi har bilen som passer DEG! Sjekk sommerpriser som varmer - uansett vær! Se www.toyota-thh.no for mer kampanjeinformasjon og tilbud!

Toyota THH AS www.toyota-thh.no

TØNSBERG

Døvleveien 25, 3170 Sem Tlf 33 30 12 80

HORTEN

Strandparken 3, 3187 Horten Tlf 33 03 59 00

HOLMESTRAND

Bentsrudveien 8, 3080 Holmestrand Tlf 33 05 47 00


SALG

annonser 59

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

20%

INNTIL

KNALLPRIS

STRESSLESS® ARION A1

37840 SPAR 9.460,-

STRESSLESS® ARION A1 Moduloppsett. Ocean Light Grey, sort treverk, ben børstet stål. B338 x 243 x H 84/107 cm 37.840,- Førpris 47.300,-

INNTIL

15%

INNTIL

20%

INNTIL

20%

INNTIL

15%

INNTIL

25%

INNTIL

20%

INNTIL

25%

KNALLPRIS

Møbelringen Larvik Tlf.: 33 18 19 14 Møbelringen Sandefjord Tlf.: 33 45 16 60 Møbelringen Tønsberg Tlf.: 33 38 11 11

Møbelringen Horten Tlf.: 33 08 12 40 Møbelringen Holmestrand Tlf.: 33 05 11 55


60

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

FEST-MESSER/BIL-BÅT 2012 Vi er store på telt og parasoller

ÅPENT: ALLE DAGER 9.00-16.30 - TORSDAG 9.00-18.00 - LØRDAG 9.30-14.00 FRA 17. MARS

MIAMI 3x3 med hurtigklips som settes opp på ca 15 min.

ltet Beste te ssen iskla i den pr u får som d orge! kjøpt i N

PRISVINNEREN. Du har aldri kunnet kjøpe et så bra telt til denne prisen. Hele rammeverket i aluminium. Takduk i samme kvalitet som Milano og Norgesteltet-380g. Finnes i fargen beige. Takduk kan mot tillegg leveres i blått og grønt. Takhøyde 2.80 m og 8 takspiler.

3x3m m/takduk

3.950,-

4x8m/5x10m/6x12m

3x6m

m/300g PE-duk m/vegger

3,5x7m

m/300g PE-duk m/vegger

9.900,-

FLERBRUKSTELTET

6x12m m/300g PE-duk m/vegger

5x10m 4x8m m/560g PVC-duk u/vindu m/560g PVC-duk u/vindu

6x12m

4.900,- 7.900,- 9.900,- 13.900,- 19.900,-

3x6m

m/560g PVC-duk u/vindu

3,5x7m

m/560g PVC-duk u/vindu

m/560g PVC-duk u/vindu

6.900,- 10.900,- 12.900,- 17.400,- 23.900,KRAGERØ Cuba 4 stoler +1 bord +4 puter rundt

÷30%

Cuba lys -

Nå 4.550,10.150,før 14.500,-

Bord med 4 stoler 9.900,eller 2 stoler og sofa før 17.500,-

÷30% HANKØ LEVEGG,-

Før 1.350

Nå 940,-

ØBLENE ROTTINGM sramme, ium har alumin or lette og rf e d der er har ldsfrie og vedlikeho sittekomfort. d meget go

3x3m

Prist. vegg 350,- stk

3x34,5m proff

3.590,-

4.900,-

Skolmar 30 A - 3232 SANDEFJORD Tlf. 33 42 99 10 - Fax 33 42 99 12 - post@teltfritid.no - www.telt.as

Prist. vegg 420,-/640,- stk

Prist. vegg 420,- stk

1.790,-

3x6m proff

Prist. vegg 420,-stk

5.900,-

HENGEPARASOLL

HANKØ Trepaviljong - Norges beste Før fra 9.900,i meget god

Nå 6.930,- kvalitet

÷30%

6 stoler +2 bord +6 puter

Farge grønn

1.290,-

Treverk fr a saktevok sende fu ru fra Litauen

LUKSUSPARASOLL

Nå 7.900,-

Stoler med meget god komfort Bord 180 x 90 cm Ekstrastoler før 1.750,- NÅ 1.225,-

BUTIKK/UTSTILLING

EASY-UP PROFF teltet du slår opp på 5 minutter!

3x3m proff

Før 11.300,-

SKOLMAR 1200 m2

14.900,-

Brukes av politiske partier og veldedige organisasjoner over hele Norge Finnes i stål/aluminium. Fargen på stengene er grå/beige metal. Takduk/veger i polyester m/PVC-coating. Regulerbar høyde. Vekt fra 30-45 kg. Finnes i fargene hvit, beige, mørkblå og grønn.

÷30%

PORTØR SITTEGRUPPE med bord og 4 stoler inkl. puter. Finnes i fargene Farger: mørk brun natur mørk brun. og lys og natur

på lager ca. 01.aug

NYHET! Festeplater/lodd 11 kg kr 380,-.

mørk -

bord og 4 stoler Før fra 6.500,-

3x4m

Vegger 2 stk. klar pvc og 2 stk. polyester pvc sett kr 1.800,Carport, takrenne kr 490,.

3x6m Easy-Up

• Hvit solid duk • 1 langvegg med vinduer • Port i 1 kortvegg • Vekt fra ca 90-480 kg • Rørdiam. 48/57x1/1,5 mm • Sølvfarget • Høyde på siden 3,0-3,6 m • Teltplugger følger med , 40 cm l. • Se www.telt.as

4x8m 5x10m m/300g PE-duk m/vegger m/300g PE-duk m/vegger

E NYH

Samme kvalitet som brukes på drivhus. Kan brukes hele året, med ettersyn. Samme kraftige ramme som Milano. Aluprofiler 90x90 mm hjørner. Takramme 80x25/40x20 mm i stål. Vegger finnes i fargene beige, blått og grønt.

3x3m

Vegger komplett i 200 g polyester kr 1.190,-. 3 vegger med vindu og glidelås i hjørnene.

T

POLYCAR-telt med 8mm tykt polycarbonattak, sotfarget

Kan vinkles ved lav sol eller innsyn! Finnes i fargene

Pris komplett grønn, beige og mørk blå. steinfot og som er PVC-belagt duk med 380g. Polyester trekk i PE-duk PVC-belagt. Vekt: Treverk 80kg. Ståltak 20 kg. 7.900,Høyde på midten 280cm. 3x3m med takduk Vegger komplett 3x3m...kr 1.800,(3 Aluminium vegger m/vindu, 1-3m m/glidelås midten) 3x3 m og rund 3,5 m. Parasollen eri meget brukervennlig,komplett dekker store 3x3m...kr flater, er svingbar og tar liten lagringsVegger 2.000,Overtrekk og 4 stener til foten á 23 kg pr. stk. med-føl(3 plass. vegger m/vindu, ger. Leveres i fargene sand og beige. Vannsøyle8.900,1000 mm. 1-3m m/glidelåstil ivanntett. midten) Kan impregneres

Før 5.900,- Nå 4.900,-

3x4m med takduk

Leveringstid ca 2-4 dager For flere forhandlere se: www.telt.as


annonser 61

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

Ansette ny medarbeider? Hvorfor skal stillingsannonser koste mer enn vanlig annonser? Fulldistribusjon hver uke:

92.600

Den eneste fylkesavisen.

Tlf. 918 16 012 • pol@vestfoldblad.no


62

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

Stilling ledig

SANDEFJORD KOMMUNE KVALITETSRÅDGIVER i rådmannens stab Vi ønsker deg som kan lede arbeidet med videreutvikle, anskaffe og implementere et felles kvalitetssystem i Sandefjord kommune. – en person som er strukturert, har gode samarbeidsevner og har relevant erfaring. Søknadsfrist: 11.06.12 For fullstendig utlysning og søknadsskjema

se www.sandefjord.kommune.no

SANDEFJORD KOMMUNE REKTOR v/ Framnes skole 100 % stilling, fast Spørsmål om stillingen kan rettes til: Simen Seeberg tlf. 33 41 66 90 / 977 84 030 Søknadsfrist 14.06.12

REKTOR

Telering Bedrift ITALE ble etablert i 2001 og har hovedkontor i Sandefjord og kontorer i Oslo, Stavanger og Bergen. Gruppen kommer til å omsette for ca. 100 mill i 2012. Vårt forretningskonsept er å være rådgiver, partner og leverandør for alt som har med mobil å gjøre i fra oppstart og gjennom alle senere faser for bedrifter og offentlige virksomheter i Norge. ITALE ble i 2010 kåret til Norges Beste bedriftsforhandler. ITALE er medlem av Telering og er den største aktøren i denne kjeden. Telering ble etablert i 1995, og er en landsdekkende kjede av telekom forhandlere. Vi teller p.t 115 forhandlere. Kjedens forhandlere omsetter samlet for 1 mrd årlig. Flere av kjedens største og dyktigste bedriftsforhandlere er samlet i Telering Bedrift profilen, les gjerne mer om oss på www.teleringbedrift.no

Løsningsdesigner/mobilarkitekt Vi er på jakt etter en løsningsdesigner/mobilarkitekt som vil få en sentral rolle i å identifisere mulighetsbildet, ivareta prosessen frem til god løsningsdesign, installere og gjennomføre lønnsomme mobilitetsprosjekter for kundene og selskapet. Arbeidsoppgaver: • Ansvar for eget fagfelt og kundeprosjekter • Kartlegging hos kunde og rådgivning knyttet til løsninger • Design og arkitektur av løsninger, og utforming av løsningsforslag • Tilrettelegging, implementering og oppsett av utviklede løsninger • Følge opp og bygge langsiktige relasjoner med kundene • Bidra med produktinformasjon og opplæring til andre ansatte • Bidra som salgssupport og fagekspert i tilbud til kunder • Være med på utformingen av selskapets fremtidige produkt strategi Kvalifikasjoner: Du bør ha kompetanse innen relevante teknologier som Exchange, Lync, Sametime eller tilsvarende (Unified Communication og samordnet kommunikasjon). Du må kunne ta rollen som prosjektleder og ha erfaring innen implementering og integrasjon av løsninger. Det er en fordel om du også har kompetanse innen mobile løsninger (Mobilt Bedriftsnett, Trådløs Bedrift eller tilsvarende). Det er også en forutsetning at du har generelt god forretningsforståelse

Salgstalenter med ambisjoner

Spørsmål om stillingen kan rettes til: Simen Seeberg tlf. 33 41 66 90 / 977 84 030 Søknadsfrist: 14.06.12

Vår suksess er bygget på selgere og bedriftsrådgivere som er villige til å være aktive ute i markedet, og som er kunnskapsrike om hvordan de skal nå gjennom til kundene. For å lykkes hos oss bør du ha erfaring fra å bygge opp kundeporteføljer på egen hånd og fortsatt være sulten og selvgående.

se www.sandefjord.kommune.no

annonse@vestfoldblad.no

START - MARINE - INDUSTRI -

Vi er unike i form av at vi kan tilby våre kunder fremtidsrettede produkter og løsninger innen mobil kommunikasjon fra de 2 største og ledende operatørene. Alle våre selgere og bedriftsrådgivere får grundig opplæring og konkurransedyktige betingelser. De som lykkes har i tillegg muligheter for ekstra god inntekt. Felles for begge stillingene: Ønsker du å vite mer om mulighetene og komme i betraktning ber vi om at du i første omgang sender en cv og kortfattet søknad til krk@teleringbedrift.no innen 18. juni. Alle henvendelser vil bli behandlet fortrolig inntil annet er avtalt!

BEDRIFT ITALE SANDEFJORD / OSLO / STAVANGER / BERGEN / TRONDHEIM

BATTERIER Ladere, dynamoer og startere. Alltid gode tilbud. Vi monterer mens du venter.

VESTACK BATTERIER AS

Rubrikkannonser

Varehenger m/bøyle/presenning Totalvekt: 1000 kg, m/tipp og brems

kr 11.500,Totalvekt: 750 kg. u/brems

kr 7.900,Båthenger Totalvekt: 750 kg. inntil 18 fot.

kr 9.600,Båthenger

Totalvekt: 3500 kg. Inntil 26 fot

kr 9.500,-

Tlf: 33 46 31 41 / 90 57 53 16 Vestfolds største batterilager

92.600

Vi er i VeKSt og SøKer etter nye medArbeidere!

v/ Sandefjord kulturskole 100 % stilling, fast

For fullstendig utlysning og søknadsskjema

Opplag

BÅT-formidlingen • Sandefjord • Tlf. 962 09 944 post@baatforum.com • www.baatforum.com

Speilreflekskamera Pentax kamerahus, zoomlinse 30-80 mm, macro, veske og blitz. Tlf. 33 33 36 94 924 95 607 Stereoforsterker «Ny» Denon PMA 710, kr 1600, se omtale hi-fi klubben. Tlf. 334 50 340/ 45674468 Til pynt keramikk Har mye fint av keramikk Tlf. 993 25 332 Uten lampe m/sensor kr. 100,-. Tlf. 901 77 186 Messing Morter 11 cm høy, kr 200. Tlf. 993 25 332 Vedovn Stor kapasitet og megert effekt, kr. 3000,-. Tlf. 901 77 186

Diverse små vaser kr 100. Tlf. 993 25 332 Pent salongbord i furu og tvbenk med mye plass gldører og sku. Tlf. 909 34 810 Ørelappstol gammel. Tlf. 907 50 221 Slangevognsett Komplett med slange og kuålinger, hekksaks, gressaks. Tlf. 468 08 505 Uten lampe kr. 70,-. Tlf. 901 77 186 Camping-tilhenger (Camplet Trigano). Førstegangsreg: 1978. Lite brukt, god stand. Original campinginnredning (gass kjøleskap, kokeinnredn – benyttet i varebil) Selges høystbydende. Tlf 90 17 78 94

se flere rubrikker s. 64


annonser 63

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

Kunngjøringer

Älvsbyhus- markedets beste pris på enebolig

Velkommen til Rosanes! Gled deg til en fantastisk vakker kveld i parken.

Visning

Gratis fagskoleutdanning innen helse, aldring og aktiv omsorg

Rødhette

1.948.700t ferdig oppsat

Vårt kontor og visningshus kan sees på dagtid mandag - lørdag. Kveldstid onsdag - torsdag.

Er du hjelpepleier, omsorgsarbeider, helsefagarbeider eller har tilsvarende bakgrunn? Fagskolen i Vestfold har ledige studieplasser på videreutdanning som starter 22.august 2012.

Ta kontakt for avtale. Velkommen til Hemløkka 40, Larvik.

Fredag 22. juni kl. 20.00

Studiet går på deltid over to år, en skoledag pr uke. Tilbud om ukentlig veiledning.

> MER INFORMASJON PÅ ALVSBYHUS.NO

Melissa Horn

Søknadsfrist: 12. juni 2012

i Rosahaugparken Billetter: 33 40 20 01 www.nøtterøy.kulturhus.no

Prisen inkluderer grunnmur, ferdig malt og tapetsert, luft/vann, varmepumpe fra Nibe med vannbåren varme i hele huset.

Roy Rinde Mobil: 456 12 932 E-mail: roy.rinde@alvsbyhus.no

Mer informasjon og søknadsskjema: http://www.fiv.no/ el. kontakt avd.leder Agnes Brønstad, mob: 922 82 401, epost: agnesb@vfk.no. Send søknaden til Fagskolen i Vestfold, postboks 365, 3193 Horten.

Løsning kryssord uke 22

GRATIS • Vestfold Eldreråd – 6.6. kl. 0900 – møtested: Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg • Vestfold fylkeskommunale råd for funksjonshemmede – 8.6. kl. 1300 – møtested: Fylkeshuset, Tønsberg • Hovedutvalg for kultur og helse – 11.6. kl. 1300 - møtested: Midgard historisk senter, Birkelyveien 9, Borre • Hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø – 12.6. kl. 0900 – møtested: Fylkeshuset, Tønsberg • Yrkesopplæringsnemnda – 13.6. kl. 0900 – møtested: Holmestrand videregående skole, Vesthøyv 7B, Holmestrand • Hovedutvalg for utdanning – 13.6. kl. 1300 – møtested: Holmestrand videregående skole • Administrasjonsutvalget – 14.6. kl. 0900 – møtested: Fylkeshuset, Tønsberg • Fylkesutvalget – 14.6. kl. 1030 – møtested: Fylkeshuset, Tønsberg • Fylkestinget 21.6. – kl 0900 (og evnt 22.6. kl. 0900) 21.6. møtested: Træleborg konferansesenter, Træleborgvn 11, Tønsberg 22.6. møtested: Fylkeshuset, Tønsberg Se vfk.no – menypunkt ”Politikk”/politiske møter, saker, medlemmer” for fullstendigoversikt. Fylkesordfører Per-Eivind Johansen

Lavere kostnad – rikere liv

For bestilling av huskatalog og informasjon om din nærmeste forhandler, ring 69 23 54 40 eller gå inn på www.alvsbyhus.no

Registrer din rubrikkannonse

Politiske møter i juni 2012

L AV E R E K O S T N A D – R I K E R E L I V

på nett www.vestfoldblad.no

B U F L A K I S

R E E L L E

K A K L E K R

A T L E T E R

fransa.com

K N I S E A L L E R E D E

L A G O M E T O R M G A S I MM E M A R A S H J E R E N I T T S T E

A N K A R A

S A T S E

T V R I E L N S O M R

U S B L U S L K L E A V L E K M E R E I N K N A L J Ø M L I A R I A B P E M Y P S P A Y T E F T E S U R R E T E K N I

www.vestfoldblad.no

K A R E R R Ø N T G E N

S K U R E R R O T E R E R

Ny sommergarderobe?

-25%

på hele butikken Gjelder onsdag 6.6 tom lørdag 9.6.

MØTENE ER ÅPNE FOR PUBLIKUM

Les vestfoldblad på nett

I F S O S D R E B S E E N D I E R N G E E L R G N E T E N E K S A T E K E R

Du finner oss på Amfi Larvik

Våre åpningstider: 09-20 (18). • Tlf.: 33 11 24 00 Gratis parkering i vårt parkeringshus fra kl 18 hverdager.

E T S E T M E M O R E R E


64

annonser

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

Rubrikkannonser

Selges 1998 Mercedes st.v. automat 180.000 km. 37000 kr. Tlf. 901 24 625 Beito stereobenk stereobenk 200,-. Rundt furu sofabord 100,-. Tlf. 977 05 721 Audi S6 4,2l v8 Audi S6 1995 mod, 50.000,-. Tlf. 902 76 434 Bmw motor 323 i E-30 323i motor til E-30. Ukjent tilstand kr.1000. Tlf. 902 76 434 15 fots eldre plastbåt kr 1000,- med nye årer. Tlf. 977 05 721 Beha komfyr keramisk topp kr 1000,-. Tlf. 928 39 509 Siemens oppvaskmaskin kr 1000,-. Tlf. 928 39 509 Innerdør Sweedoor ekstra lydisolert 70x200cm. Tlf. 468 08 505 Kompostbinge i plast, 600 l kr. 400,-. Tlf. 909 21 526 Liten håndvask PP håndvask, 41 x 32 cm, med braketter, billig. Tlf. 909 21 526 Ny sprek vedkappsag Kuttekapasitet: 240mm 4200W FINN-kode: 34791067 Kr 3200. Tlf. 926 45 310 Nytt hagebasseng Rundt dia. 363, høyde 70cm kr 750. Tlf. 926 45 310 Opel Calibra God og sporty bil, rimelig. EU-godkjent til 30/6-20. Tlf. 954 63 220 Skiboks Pen, mørk blå, med holdere, rimelig. Tlf. 477 54 029 Skrivebord Ett i furu og ett i sort. Tlf. 468 08 505 Smijern peissett Nytt peissett i smijern, pent, kr. 300,-. Tlf. 909 21 526 Symaskin Singer m/mange funksjoner. Tlf. 468 08 505 Vedkappsag Lite brukt og i god stand rimelig. Tlf. 954 63 220 Kawasaki GPZ-R-600 noe småfix, ø. byttet i scoter, aerox.evt,10,000,-. Tlf. 457 60 053 95 mod Ford Escort Ford Escort st.vogn, EU-godkjent april 2012, ikke rust. Mye nytt. Tlf. 980 04 534 - 90523489 120 cm seng Rammemadrass m/ben og overmadr. rimelig. Tlf. 982 80 025

4 st 225/50-17 sommerdekk kr 150/st + 1 st 235/50-18, kr 300,-. Tlf. 980 04 534 - 90523489 Barne sovepose Som ny. Open Air. Ca.150 x 55cm.(m/hette) Blå/grønn. Kr:150.-. Tlf. 330 78 677 Barnesykkel 4-8 år, 700 kr. Tlf. 901 24 625 Dufour seilbrett gammelt kr. 200,- send SMS til tlf. 958 15 624 Dusjdører med utstyr, 90*90, armatur med «tropisk» dusjhode kr 3500. Tlf. 412 99 358 Eldre glassfiber båt 13’ + 25hkYamaha + tilhenger, kjørbar stand kr 10,000 e. bud. Tlf. 990 95 702 / 33050834 Elektrolux assistent med stålbolle og xtra utstyr. Lite brukt kr 800. Tlf. 992 51 915 Ford RS felger 4 stk alu.felger 5 hull. Tlf. 952 09 613 Furu kjk.bord m/stol Rundt, m/ileggsplate og 4 stoler rimelig. Tlf. 982 80 025 Kjøkkenbord,6 stoler, Hvitmalt og m ileggsplate. kr 1000,-. Tlf. 948 62 754 Kjøtt kvern, Gammeldags hånd kvern selges kr 50. Tlf. 992 51 915 Kontormøbler selges Diverse skrivebord / stoler, svært rimelig. Ta kontakt. Tlf. 982 80 025 Leilighet i Sverige i trivelig bomiljø i nærhet av Vænern og Gøta Kanal. Tlf. + 4 7 93 00 25 21 Ny takstige Singeltak 3,5 m. Feilinnkjøpt - som ny! Selges 1/2-pris! Tlf. 330 55 077 Nye sandaler Dame, str.42 merke ARA selges kr 100. Tlf. 992 51 915 Vitrinskap-Vegg Dekorativ. Eik farge. Mål:H=47cm.B=51cm. D=22cm. Kr 400.-. Tlf. 330 78 677 Oppslagstavler Større korktavle. Tlf. 907 50 221 Piano Kvalitetsinstrument fra Tysklands anerkjente og største pianoprodusent. (107 cm høy) er i mahogni, har en varm og fyldig klang, 3 pedaler hvorav den ene pedalen har demper. Pianokrakk følger med. Pianoet står lett tilgjengelig i 1. etasje og kjøper må hente det selv. Pris kr 13 700,- eller høystbydende. Tlf. 913 92 976

Puma joggesko Hvite. For dame str.41,5. kr 100.Ubrukt. Tlf. 992 51 915

Samsung Galaxy S2 knust skjerm har garanti 4 mnd gammelt. 2000 kr. Tlf. 403 20 066

Brudepikekjole Brudepikekjole str 1- 1 1/2 år. Roseformet i stoffet i mageparti, med strass hengene ned. Små påsydde blomster i brystparti med litt rosa skjær. Skjerf i samme stoff som kjolen medfølger. Pris kr 350. En rosa bolero fra Moonsoon kan også kjøpes ved siden av dersom ønskelig. Tlf. 408 66 790

Slagbenk / seng 75cm, Furu, med uttrekkbar ekstra seng - rimelig. Tlf. 982 80 025

Bryllupsko Sko str 38 - meget behagelig å ha på. Offhwite farge Pris 350. Tlf. 408 66 790

Spennbånd 10 stk 9,5 meter/nye og brukte/ 600 kr. Tlf. 901 24 625

Campin gass stave To koke plater, kr. 200,-. Tlf. 901 77 186

Barneseng uttrekkbar seng fra femti tallet kr. 250. Tlf. 992 51 915

Campingvogn Fortelt Rimelig Isabella Commodore sommerfortelt 2005 mod (6,10 vogn). Tlf. 918 21 666

Stige 10,5 m arbeidshøyde med heiseverk. Tlf. 907 50 221

Hagle kal. 12 star baikal s/s. mod. ij 26 boring 1/2 og full.kr, 1700.ur. Tlf. 415 77 992 Spisebord - furu 1,57x0,87 m. +3 stoler. Kom med et bud. eeskil@hotmail. com. Tlf. 906 36 451 Syskrin fra 1950 73x40 cm - 4 ben - meget bra stand. Bud. eeskil@ hotmail.com. Tlf. 906 36 451 Tv og video benk lengde 150 d.50 h,50 kjøpt hos hansen larvik, rimlig. Tlf. 334 76 231 Vindu fast karm høyde 160 bredde 120 m to lag energiglass, rimelig. Tlf. 334 76 231 Ekornes bord - sten Ø90 cm. Kom med bud. Meget bra stand. montira2008@hotmail.com MC jakke/bukse, dame Str.38, sort skinn. Som nytt rimelig. montira2008@hotmail.com. -95 mod Ford Escort Ford Escort st.vogn, EU-godkjent april 2012,ikke rust.Mye nytt. Tlf. 980 04 534 - 90523489 1984 Mercedes Snart veteran. 390000 km, 40000kr ring for info. Tlf. 928 24 166

Diverse teakmøbler Skrivebord, sybord, nattbord, lite bord, kommode. Tlf. 468 08 505 Dobbelseng-barneseng Hel rammemadrass m,meier kr 500 Barneseng kr 100. Tlf. 920 15 469 Ferieklar Hanto 24 Velholdt snekke 1978 37 HK mye nytt i motor 95 000 Sandefjord. Tlf. 924 98 786 Fotballspill Stort BxLxH (61x120x79).400 Kr Pent brukt. Tlf. 413 06 334 Hagemøbler i furu. Bord, benk og to stoler. Tlf. 950 47 983 Huwa 26cab.cruiser 85 model 6 syl. ford diesel. Tlf. 922 44 881 Hyttetomt m/båtplass Kragerø 130 m fra sjø opparb VVK godkj byggetill 1090000. Tlf. 413 06 334 Kjerrehjul og solur 70cm diameter samt solur. Tlf. 907 50 221 Kapling med dør IP40 kr 500,- egner til utleies hybel/leilighet. Tlf. 901 77 186

Nytt Icopal Veggpap kr 250,-. Tlf. 901 77 186

Arbeid utføres

Pent Kjøkkensett, En bord og tre stol kr. 500,-. Tlf. 901 77 186 481

42

Ønskes kjøpt

198

Dame- eller herre regntøy betaler kr 100,- , må ikke vaskes. Tlf. 942 77 513 Båthenger Alt av interesse.Tlf. 924 20 285 Bil VW, toyota, volvo, mercedes. med eller uten Eu. 0-100000kr. Tlf. 995 62 733 Brakke God brakke, helst på hjul, Tlf. 938 22 579 Fin bil ønskes kjøpt også varebil. 0-200.000 kr. Tlf. 901 24 625 Lydisolerende vindu ca 120 x 120 cm. Tlf. 410 41 618 Alle bilmerker! Ring, Selge bil? Ta kontakt! Rust, skader og mangler ingen hindring. Tlf. 402 49 674 Kano brukt. Alt av interesse. Tlf. 408 78 347 Skiferheller bruddskifer,gjerne forskjellige str. Ca.15m2. Tlf. 410 41 960

Vi kan vaske/male hus Hjelpe i hage, hjelpe ved flytting. Tlf. 925 26 198 Voksen dame utf rengj. barnepass og evt små oppdrag tønsberg. Tlf. 928 30 510

Arbeid ø. utført Barnevakt/trillepike søkes til 3 åring. Etterm/ helg 2-5 t per uke. Tlf. 930 72 110

Dyr Nydelige angora Øremerket, superbløte kritthvite angora kaninunger tils.. Tlf. 330 52 075 Kaninbur Utebur hagebur til kanin eller hamster. Tlf. 907 50 221 Trenger du hundpass?, kan passe din «lille»hund, mot betaling. Bor i H.strand. Tlf. 970 84 647

Annet Garn til overs? Har du garn-strikk/hekl å gi bort til Kirkens bymisjon? Linda. Tlf. 909 19 517 Gratis, Hvit plast hagestoler gis bort. Tlf. 901 77 186

Til leie Les vestfoldblad på nett Hybeleil. Tønsberg 4600,- Dep. Deler dusj/wc m en annen. Finnkode 35004890. Tlf. 410 41 618 Sjøhusleilighet ved sjøen i Lofoten. Ledig i juni . Tlf. 928 39 509 Båtplasser i Sandefjord (Østerøya), 200 meter fra parkering. Tlf. 916 53 322

Ønskes leid

Kottdør. Isolert Hvit Pocket kottdør 55 x 110 med vrider som ny ts.e. kl 17. Tlf. 33 33 36 94

Hybel Tønsberg, omegn Ønsker og leie hybel i juli måned. Tlf. 938 66 452

4 st 225/50-17 4st 225/50-17 sommerdekk kr 150/st+1 st 235/50-18, kr 300,-. Tlf. 980 04 534 90523489

Lett damesykkel Peugeot, hvit, 7 gear, 53 ramme, bilde på mail. Kr. 500,-. Tlf. 980 94 841

Leilighet - m/vedovn 2 voksne mennesker ønsker å leil leilighet/hus. Røyker ikke. Tlf. 906 36 451

Arbeidsbenk Solid arbeidsbenk m opphengsplater til verktøy mm. Tlf. 907 50 221

Markise 4,32 m brukt, kr.1000,-. Bør sees. Tlf. 330 82 618/47831618

Leilighet Studentpar ønkser leie av leilighet i Horten. Maks 7000,-. Tlf. 952 76 473

Billige BMW felger 4 stk.15» alufelger, billig, BMW e36,e46,kr.399,-Larvik. Tlf. 913 22 198

Mokkaservise svart 14 kopper skåler asjetter 1fat 1sukker 1fløte kr1500 stavanger. Tlf. 909 63 672

Leilighet barnefamilj er i stort behov av leilighet fra 1/6, har dep. Tlf. 986 99 479

Billige BMW kapsler 4 stk.orginale BMW 15» kapsler,kr 399,-. Tlf. 913 22 198

Nissan x-trail 2002, Fin tur bil. 124000km. Dame kjørt, automat. 140000 kr. Tlf. 928 24 166

Student ved HiVe ø. leilighet. rolig jente m. en border collie. ikke over 6000. Tlf. 466 76 061

www.vestfoldblad.no

Trenger du male-hjelp ute/inne, hus-hyttegarasje vask, utv.plenklipp og forefallent arbeid. Husstell/barnepass dagtid. Lang erfaring - pålitelig. Ring: 40 04 45 95

Datahjelp hjemme

Problem med hverdags teknologien? virus, treg pc, kurs, e-post, hjemmeside, smartmobil, video/bilde etc. Over 20 år erfaring, ring dag/kveld:

Tlf. 91108376 www.andersen.bz Vondt i rygg/nakke? Stive muskler og ledd? Gjør noe med det!

NAPRAPAT INGRID KRISTIANSEN HORTEN · TØNSBERG · 90 52 77 49

RYDDESALG • Innvendig listverk og plank Gi-bort pris! • Båthenger m/vinsj • Båtkrybbe Tlf. 33 12 96 77 / 975 18 357


annonser 65

Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

LAVE PRISER OG TILBUD

ER BILLIGERE!

12 100 FOR

3 x 4 pk!

+ pant

PEPSI/PEPSI MAX

4 x 3. 1,5 l

Pr l ved kjøp av 1 pk kr 9,48 Pr l ved kjøp av 3 pk kr 5,56 1 pk kr 56,90 + pant

NORVEGIA

Original. Skorpefri. Ca. 1 kg. Pr kg

39

90

59

90

RØKT KJØTTPØLSE

Gilde. 900 g. Pr pk Pr kg 44,33

19

90

SUNNIVA PREMIUM

Tine. Appelsinjuice med/uten fruktkjøtt, ananasjuice, grapefruktjuice eller sydtyrolepler. 1 l. Pr stk

49

00

MORELLER 500 g. Pr kurv Pr kg 99,00

Lansering ons. 6. juni

699

BORNHOLM 4 TELT

Kuppeltelt med plass til 4 personer. Innvendig høyde 150 cm. 2000 mm vannsøyle. Separat ytter- og innertelt. Bagasjeplass i front. Enkelt å sette opp. Vekt: 5,4 kg

349

SOMMERDUNSDYNE EVA

90 % andedun. Bæreevne 9. Trekk i 100 % bomullscambrik. Str 140 x 200 cm. Pr stk

Sandefjord 9-21 (20) Prisene gjelder t.o.m. 9. juni. Forbehold om utsolgt og trykkfeil.

coop.no

Billig storhandel

98

DVD

Hamilton - I nasjonens interesse. Varg Veum - De døde har det godt. Løvenes konge 2 - Simbas stolthet. Pr stk

Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler!

coop.no


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

66

8. – 14. JUNI

Post-apokalypse En far og hans sønn vandrer ensomme gjennom et øde og forkullet landskap. Ingenting beveger seg, det er intet liv bortsett fra asken i vinden. Kulden er bitende, nesten uutholdelig, og snøen som faller er grå. Målet deres er kysten, selv om de ikke vet om noe, eller noen i det hele tatt venter på dem der? De har ingenting. Bare en pistol til å forsvare seg med mot de få lovløse sjelene som fortsatt lever, klærne de går i, en handlevogn med noe mat og hverandre. En filmatiseringen av Cormac McCarthys bestselgende roman ved samme navn. «The Road» på NRK3 søndag kl. 21.20.

KEISARRIKETS FALL: Stjernespekket actioneventyr om romerriket.

KEISARRIKETS FALL «The Last Legion.» Britisk-italiensk-fransk actioneventyr fra 2007. Da det romerske imperiet bryter sammen, flykter unge Romulus Augustus fra byen og legger ut på en farlig reise til Storbritannia for å skaffe støtte før imperiet smuldrer helt opp. Med: Colin Firth, Ben Kingsley, John Hannah, Kevin McKidd, Aishwarya Rai. Regi: Doug Lefler. NRK3 fredag kl 21.25 THE LIBRARIAN Amerikansk actioneventyr fra 2004. Dypt i de mørke kjellergangene, under det gamle biblioteket, gjemmer det seg et skjult oppbevaringssted for uerstattelige kunstskatter. Da en del av Skjebnens Spyd blir stjålet, blir den nyansatte bibliotekaren, bokormen Carsen, satt på sitt livs prøve. Med: Sonya Walger, Bob Newhart, Kyle MacLachlan, Noah Wyle. Regi: Peter Winther. TVNorge fredag kl 21.30 THE BONE COLLECTOR Amerikansk thriller fra 1999. Etter en stygg ulykke blir den fremgangsrike politimannen Lincoln Rhyme lammet fra nakken og ned – bortsett fra i høyre pekefinger. Men han går med på å hjelpe en kollega i jakten på en brutal morder. Med: Denzel Washington, Angelina Jolie, Queen Latifah. Regi: Phillip Noyce. (18 år) TV3 fredag kl 21.30 MAGIENS MAKT Amerikansk-australsk romantisk komedie fra 1998. Sally og Gillian oppdras av to tanter da foreldrene dør. Men søstrene er ikke som andre tenåringer – de er hekser. Som om ikke det er nok, hviler det også en forbannelse over familien. Med: Nicole Kidman, Sandra Bullock, Stockard Channing. Regi: Griffin Dunne. (15 år) FEM fredag kl 21.30 PALE RIDER Amerikansk western fra 1985. Den fredelige tilværelsen tar en brå slutt i en liten gruveby da den grufulle landeieren Coy kommer for å ta over kontrollen av gullgruvene. Den lille jenta Megan ber til Gud om at noen må komme og hjelpe dem, og om ikke lenge rir «The Pale Rider» inn i byen. Med: Clint Eastwood, Michael Moriarty, Carrie Snodgress. Regi: Clint Eastwood. (15 år) Viasat 4 fredag kl 21.30

FESTENS HEMMELEGHEIT «No. 2.» Newzealandsk drama fra 2006. Gamle Maria er overhovodet i familien og har tenkt å peke ut etterfølgeren sin. En dag krever hun at barnebarnet Erasmus skal få tak i sine fettere og kusiner, for de skal stille i stand til fest. Med: Ruby Dee, Mia Blake. Regi: Toa Fraser. NRK2 fredag kl 23.15 BANDIDAS Amerikansk actionkomedie fra 2006. Sara, datter av en rik bankeier, og Maria, oppvokst i en fattig bondefamilie, kunne ikke vært mer forskjellige. Men en dag skjer en tragedie som ryster begge kvinnenes familier. Med: Penélope Cruz, Salma Hayek, Steve Zahn. Regi: Joachim Rønning, Espen Sandberg. (11 år) TV 2 fredag kl 23.45 GODZILLA Amerikansk drama fra 1998. En mystiske og altoppslukende ødeleggelsen holder stø kurs mot en øy ved navn New York... Med: Matthew Broderick, Jean Reno, Maria Pitillo. Regi: Roland Emmerich. TV3 fredag kl 23.50

28 DAGAR Amerikansk komedie fra 2000. Den unge og suksessrike New York-skribenten Gwen er alltid festens midtpunkt. Etter at hun blir kraftig beruset og ødelegger bryllupet for søsteren sin, må hun være på avrusningsklinikk i fire uker. Med: Sandra Bullock, Viggo Mortensen, Dominic West. Regi: Betty Thomas. (11 år) NRK3 lørdag kl 21.25 TAKING LIVES Amerikansk-australsk-kanadisk thriller fra 2004. En seriemorder har i tjue år overtatt identiteten til ofrene sine. Profilspesialist i FBI, Illeana Scott, blir satt på saken. Hun kan forutse hvordan en drapsmann tenker. Med: Angelina Jolie, Ethan Hawke, Kiefer Sutherland. Regi: D.J. Caruso. (15 år) TVNorge lørdag kl 21.30

LØRDAG 09.06 HUS, LØGN OG KJÆRLIGHET Amerikansk romantisk komedie fra 1992. Arkitekten Newton Davis har blitt dumpet av forloveden og øser ut sin sorg til den småsprø servitrisen Gwen. Med: Steve Martin, Goldie Hawn, Dana Delany. Regi: Frank Oz. TV3 lørdag kl 18.55

HOLLYWOOD HOMICIDE: To politimenn må etterforske flere mord i Los Angeles.

HOLLYWOOD HOMICIDE Amerikansk actionkomedie fra 2003. Gavilan er en politimann med et frynsete privatliv. Hans partner Calden er mer interessert i ekstrajobben som yogainstruktør. Når en rapgruppe blir myrdet på scenen, får de sin største sak hittil. Med: Harrison Ford, Josh Hartnett, Lena Olin. Regi: Ron Shelton. (15 år) TV3 lørdag kl 21.00 THE VILLAGE Amerikansk thriller fra 2004. I en stille bygd eksisterer det en pakt mellom innbyggerne i bygda og skapningene som bor rundt i skogen: Bygdefolket går ikke inn i skogen og skapningene kommer ikke inn til bygda. Med: Joaquin Phoenix, Sigourney Weaver, Adrien Brody. Regi: M. Night Shyamalan. (15 år) FEM lørdag kl 21.00

BREV FRA IWO JIMA: Clint Eastwood gjenskaper slaget på Iwo Jima.

BREV FRA IWO JIMA Amerikansk drama fra 2006. Historien om kampen om Iwo Jima mellom USA og Japan i annen verdenskrig, fortalt gjennom to gode venner som tjente sammen i de japanske styrkene. Med: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara. Regi: Clint Eastwood. (15 år) Viasat 4 lørdag kl 21.30 3:10 TO YUMA Amerikansk western fra 1957. Rancheier Dan Evans går med på å passe den sjarmerende skurken Ben Wade når han skal fraktes med toget til retten. Det blir en kamp mellom to sterke viljer. Med: Glenn Ford, Van Heflin, Felicia Farr. Regi: Delmer Daves. (15 år) NRK2 lørdag kl 21.40 DØDEN KLER HENNE Amerikansk komedie fra 1992. To venninner konkurrerer konstant om hvem som er den vakreste. Da de får høre om en magisk drikk som kan gi dem evig ungdom og skjønnhet, klarer de ikke å si nei, til tross for bivirkningene. Med: Meryl Streep, Goldie Hawn, Bruce Willis. Regi: Robert Zemeckis. (15 år) TV3 lørdag kl 23.20 SPEED Amerikansk action fra 1994. Jack Traven, fra terrorstyrken i Los Angeles-politiet, får i oppdrag å redde de fortapte passasjerene fra en rullende felle. Med: Sandra Bullock, Keanu Reeves, Dennis Hopper. Regi: Jan de Bont. (15 år) TV 2 lørdag kl 23.45

SØNDAG 10.06 GLORY DAZE Amerikansk dramakomedie fra 1996. Vi møter fem studiekamerater som bor sammen i et bofelleskap. Studietiden går mot slutten og kunststudenten Jack bekymrer seg over fremtiden. Hva vil skje nå som vennene går hver sine veier i livet? Med: Ben Affleck, Sam Rockwell, Megan Ward. Regi: Rich Wilkes. (15 år) Viasat 4 søndag kl 18.00 MANNEN UTEN ANSIKT Amerikansk drama fra 1993. Justin McLeod er en outsider i det lille samfunnet der han har bodd i sju år. Han er en merket mann, både utvendig og innvendig. Så møter han tolv år gamle Chuck, en slags likesinnet, som får «mannen uten ansikt» til å hjelpe seg. Med: Nick Stahl, Mel Gibson. Regi: Mel Gibson. FEM søndag kl 18.50 A PERFECT GETAWAY Amerikansk thriller fra 2009. To kjærestepar på ferie på Hawaii oppdager at noen psykopater følger etter og myrder turister. Snart blir drømmeferien til et mareritt og noe helt annet enn den rolige idyllen de så for seg. Med: Milla Jovovich, Steve Zahn, Timothy Olyphant. Regi: David Twohy. (15 år) TV3 søndag kl 21.00

THE SCORPION KING 2: RISE OF A WARRIOR Amerikansk action fra 2008. Se hvordan legenden om skorpionkongen begynte. Unge Mathayus ser faren bli drept av kongen og jakten på hevn forvandler ham til antikkens mest fryktede kriger. Med: Michael Copon, Karen Shenaz David, Simon Quarterman, Tom Wu, Andreas Wisniewski. Regi: Russell Mulcahy. Viasat 4 søndag kl 22.30

DEATH PROOF: Kurt Russell spiller den farlige stuntmannen Mike.

DEATH PROOF Amerikansk action fra 2007. Tre venninner fester i en bar utenfor Austin Texas. De får masse oppmerksomhet, men ikke all oppmerksomhet er like ønskelig. Jentene blir iakttatt av stuntmannen Mike. Med: Kurt Russell, Rosario Dawson, Vanessa Ferlito. Regi: Quentin Tarantino. NRK3 søndag kl 23.50

MANDAG 11.06

NÅR DU MINST VENTER DET: Komedie med Keanu Reeves og Jack Nicholsen.

NÅR DU MINST VENTER DET Amerikansk romantisk komedie. Harry Sanborn er en evig ungkar som holder seg til damer under 30 år. På romantisk helgetur med sin siste erobring, Marin, får Harry hjerteproblemer. Marins mor må motvillig pleie Harry. Med: Jack Nicholson, Diane Keaton, Keanu Reeves. Regi: Nancy Meyers. (7 år) FEM søndag kl 21.00 THE ROAD Amerikansk eventyrdrama fra 2009. Med: Viggo Mortensen, Kodi Smit-Mcphee, Robert Duvall, Guy Pearce, Charlize Theron. Regi: John Hillcoat. (15 år) Se omtale. NRK3 søndag kl 21.20 THE QUIET Amerikansk thriller fra 2005. Den populære cheerleaderen Nina Deers verden snus på hodet når foreldrene adopterer en døv jente, Med: Elisha Cuthbert, Camilla Belle, Edie Falco. Regi: Jamie Babbit. (15 år) FEM søndag kl 23.20

PITCH BLACK Amerikansk science fiction fra 2000. Et romskip med 40 passasjerer nødlander på en fremmed planet. Bare en fjerdedel av dem overlever, blant dem den farlige morderen Riddick og politimannen Johns. Med: Radha Mitchell, Vin Diesel, Keith David, Cole Hauser. Regi: David Twohy. (15 år) NRK3 mandag kl 21.25

ONSDAG 13.06 AMERICAN PIE 2 Amerikansk komedie fra 2001. Det har gått over et år siden vi først stiftet bekjentskap med de fire vennene Jim, Oz, Kevin og Finch. Nå er de ferdig med første året på college, og sommerferien står for døren. Med: Jason Biggs, Shannon Elizabeth, Alyson Hannigan, Chris Klein. Regi: James B. Rogers. Viasat 4 onsdag kl 21.30

TORSDAG 14.06 BATMAN BEGINS Amerikansk actioneventyr fra 2005. Bruce Wayne er vitne til at foreldrene blir drept, og der og da bestemmer han seg for å bekjempe byens onde krefter. Dette blir begynnelsen på hans hemmelige alter ego, Batman. Med: Christian Bale, Michael Caine, Liam Neeson, Katie Holmes. Regi: Christopher Nolan. Viasat 4 torsdag kl 21.30

©Universum

FREDAG 08.06


Vestfold Blad    juni 2012    uke 23

67

på kryss og tvers uke 23 RIVE

KRAFTIG GÅ LITEN UTLENRANG NEDBØR RUNDT KULE DING

SINGEL SPRÅK

UNN- RAMME VÆRER VARG ???

GRESK SPURTE GUD

BRYTES NED

HODEPLAGG

ÆRLIGE

SKOGSFUGL ELDRE SLAGER

FERDIG FLØT

ALPIN KRYDGREN DER

LEDER

IKKE I RUTE SVIR

SLÅ

LUFT I LONDON LEMMER KRASS

KLOKKESLETT GRUNNSTOFF

STØTTE KVASS

I OSLO ÅPEN RENNE

BLAD DAMP

SVART OFFERSTED KUNNGJØRE

TULL

DAGS- FANGE- STOR REHYRE ORDEN HULL GATTA

FIKS STEMME OVERENS ETTER BØNNEN TID MED NØD

ANKLAGER I VESTFOLD ??? CRUZ

TOPPUTØVER

EKSTASE

UKLART SVAR

ARVESTOFF

GJENKLANG RIKELIG KOSELIG

FRISTELSE VOLL

BLIR GITT TETT INNPÅ

FESTEMIDDEL GIR MAT

PLAGG UTHUSET DEN VERKMJAUER TØY

OG SÅ VIDERE KRAFTIG

SJAU

BRYR SEG OM BRENNE

www.larvik-kjokken.no

FIAT 500 • BLUE & ME BLUETOOTH HANDSFREE • RADIO/CD

TOUGH ENOUGH FOR YOU

ITALIA EDITION 500 TWINAIR FRA 199.900,-

500: kr 181.900,- 500C Cab kr 211.900,Italia Edition: kr 184.900,Cab kr 214.900,500 CAB FRA500C 224.900,-

PÅ MALTE FRONTER

IMØTESE ANTALL I DUO

TOUGH ENOUGH FOR J LO

• KLIMAANLEGG • 15” LETTMETALLFELG • SKINNSETER • RYGGESENSOR • DOCKING FOR NAVIGASJON • OPPGRADERT LYDANLEGG • KROMLISTER • GLASSTAK FJERNSTYRT •SENTRALLÅS • LAKKERTE SIDESPEIL ••KLIMAANLEGG 15” LETTMETALLFELG • KROMLISTER LAKKERTESENTRALLÅS SIDELISTER• LAKKERTE • HØYDEJUSTERING AV SETENE ••FJERNSTYRT SIDESPEIL • GLASSTAK SKINNRATT • LOMMER BAK SETENE • VARMESETER ••LAKKERTE SIDELISTER • HØYDEJUSTERING AV SETENE BLUE & ME BLUETOOTH HANDSFREE • RADIO/CD ••SKINNRATT • LOMMER BAK SETENE • VARMESETER

25% RABATT

Tlf. 926 63 188

HEFTIG

Se sist ukes kryssordløsning på side 63

FASE

500 TWINAIR TURBO

NYE FRONTER PÅ DITT KJØKKEN

Vi fører også kjøkken og bad fra

FLODER

DESTILLERER

w

Tlf. 900 69 366

I MÅL

STRID

ENDELIG ER DEN HER KJEMPESUKSESSEN

Bytt kun skuffer, dører og benkeplater. Passer alle kjøkken. Lager også nye skap i tillegg. Ring for hjembesøk! Meget gode tilbud på intergrerte hvitevarer.

ERFAREN LYRIKK

BELØP

KALLES

FELLES

SKJENKET

JENTEGANG NAVN

Veil priser levert Drammen. Frakt kommer i tillegg.

SE MER AV J.LO OG 500 VED Å SCANNE QR-KODEN VERDI KR 27.500,- NÅ KUN 3.000,-

VERDI KR 46.500,-

SPAR 24.500,NÅ KUN 8.000,-

500 TWINAIR TURBO TURBO 85 HK MED LAVT FORBRUK OG HØYT UTSTYRNIVÅ Tlf. 33 14 18 50 Elveveien 10, LARVIK

w w w. f i a t . n o

SPAR 38.500,Tlf. 33 34 97 97 Døvleveien 37, SEM


Les om:

Vi utfører service og nyinstallasjoner

Hva myter, skjerog’a fakta Atter en gang skal syrinene gi deg et tegn når de står tunge og dufter av juni og regn. Inger Hagerup

Tlf. 97 18 96 61 - 41 10 02 55 www.skagerak-elektro.no

bønder

Les på side 40-41

Din lokale elektriker

Sudoku Lett

middels

4

7 2 6 9 8 7 5 4 9 1 2 1 7 4 5 8 3 1 8 1 3 7 2 4 9 8 7 2 5 2 1 3 6 7 9 5 1

Vanskelig

3 9 2 8 4 3 7 8 9 1 7 9 2 1 4

BARNESUDOKU

4 6 9 5 7 8 2 7 9 1 3 9 1 6 7

3 2 6 8 8 6 4 5 1 7 1 4 3 9 9 8 3 1 6 5 2 3 3 8 7 5

NEMI - Av Lise Myhre • Hvert av feltene med 3x2 ruter (kalles regioner) må fylles med tallene fra 1 til 6. • Hver vannrett og hver loddrett linje må også inneholde alle tall fra 1 til 6. • Et tall skal ikke forekomme mer enn en gang per rad (vannrett og loddrett) samt region.

DETEKTIV REV

Del dine

reiseopplevelser med oss!

Innsendere som blir plukket ut blir belønnet med et gavekort i sin hjemby.

Løsning av forrige ukes vanskeligste:

9 6 5 4 8 7 2 1 3

7 8 4 1 3 2 9 5 6

1 3 2 5 6 9 7 8 4

5 9 3 6 1 4 8 7 2

2 4 1 7 9 8 3 6 5

6 7 8 2 5 3 4 9 1

3 1 9 8 2 6 5 4 7

8 5 7 3 4 1 6 2 9

4 2 6 9 7 5 1 3 8

Sudokuregler: Det samme tallet (fra 1 til 9) kan ikke gjentas vannrett eller loddrett eller innenfor noen av de ni boksene

Vestfold Blad - uke 23, 2012  
Vestfold Blad - uke 23, 2012  

Papirutgaven av Vestfold Blad for uke 23, 2012

Advertisement