Page 1

kultur og samfunn  | næring | båt |  motor  

Nye Passat Alltrack. Perfekt til fritid. Og til jobb.

www.vestfoldblad.no 1

Nye Passat Alltrack er bygget for å sikre tryggere kjøring i all slags vær og under vanskelige kjøreforhold. Høyere bakkeklaring og moderne firehjulstrekk garanterer topp fremkommelighet. En bil som bare må prøves!

Tenner er viktig, og de friske jekslene mine er faktisk med på å gi meg livskvalitet.

Nå står den klar for deg hos oss. Pris fra kr 451.700,Årsavgift kommer i tillegg. Drivstofforbruk fra 0,57-0,86 l/mil. CO2-utslipp fra 150-199 g/km. Avbildet modell kan ha utstyr utover standard.

Horten. Tlf.: 24 03 11 00 Tønsberg. Tlf.: 24 03 12 00 Sandefjord. Tlf.: 24 03 11 50 Larvik. Tlf.: 24 03 11 80

Les ukens leder side 2

april 2012    uke 16    årgang 3

Sprang for kreftsaken

Utbyggingen på Brunstad:

Gull eller gråstein for Stokke? næring Side 26-27

Holmestrand Maraton ble en kjempesuksess.

Kultur & samfunn side 2-3

Korpsglede Silje Sofie Svendsen og resten av klasse 3b spiller trompet. Stadig flere og flere skoler bytter ut blokkfløyte med blankpussede instrumenter. kultur & samfunn side 14-15

Uk

as UB:

Easy Run

Tips oss om din ungdomsbedrift! Tip

d. s@v estfoldbla

no

Rødtopp med

jern i ilden Ivar Christian «Ravi» Johansen forteller om: • Selverklært bipolar lidelse • Politisk engasjement • Rampelysets baksider • Karrieren framover

VOLVO V60

Hageavfall kan være smittekilde Hageavfall kan være årsaken til at Bøkeskogen er syk. Nå skal det forskes på syk bøk. Kultur & samfunn side 20-21

FUKTIG KJELLER?

Inkl. automatgir kr 19 000,-

VI GIR FASTE PRISER PÅ ALT I GRAVING OG HAGEANLEGG

VOLVO V60 m/Volvo on call og metallic

Tlf. 915 79 141

Lavutslippsmotor med automat

VOLVO V60 DRIVe AUT. SUMMUM

FRA kr

396 600,-

Holmestrand • Tønsberg Sandefjord • Larvik

kultur & samfunn side 8-9

ÅPNER 21. april Velkommen til en hyggelig handel! Bjuneveien 271 • Revetal


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

2

kultur & samfunn Medarbeidere i Vestfold Blad: Marianne Henriksen ansvarlig redaktør 919 16 029 marianne@vestfoldblad.no Caïssa Gjølberg journalist 413 71 614 caissa@vestfoldblad.no Per Poulsen KAM/forr.utvikler 918 19 210 per@vestfoldblad.no Joyce Christine Øksenholt fagansvarlig båt 918 13 340 joyce@vestfoldblad.no Per-Olav Leth mediekonsulent 918 16 012 pol@vestfoldblad.no rine Charlotte A. Olafsen T mediekonsulent 934 03 587 trine@vestfoldblad.no Fredrik Gullbrandsen mediekonsulent 920 70 090 fredrik@vestfoldblad.no Tonny W. Børresen mediekonsulent 917 23 339 tonny@vestfoldblad.no

Hovedsponsor DNB stiller også med mange deltagere : Fra venstre: Eva Ravnaas, Anita Melhus, Kristin Finsal, Tor Stokke, Anne Mari Huseby, Pål Reini, Nina Kihle Svensen produksjonsansvarlig 909 30 590 nina@vestfoldblad.no Elise Landa Omsland grafisk designer 902 58 140 elise@vestfoldblad.no Arild Melsom grafisk designer 902 58 140 arild@vestfoldblad.no Sverre Aamodt ansv. utgiver/daglig leder 932 28 042 sverre@vestfoldblad.no

Ingen avis fra Vestfold Blad denne uken, eller vil du stanse avisen i ferien? Da kan du sende en mail til: vblad@norpost.no eller ring 33 46 20 00.

Trykk: Nordby Grafisk AS. Layout: Vestfold Blad.

Vestfold Blad arbeider etter Vær Varsomplakatens og Tekstreklame-plakatens regler for god presseskikk. Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du mener at du er rammet av urettmessig avisomtale. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo, tlf: 22 40 50 40, telefaks: 22 40 50 55 epost: pfu@np-nr.no.

Hele fylket tok et

krafttak Til tross for at regnet øste ned var det jubel og stor stemning på Hvitsten stadion på søndag. Holmestrand Maraton ble en kjempesuksess. – Vi håpet på tusen deltagere, i dag er det 1700 som løper for ”Aktiv mot kreft”, sier Thomas Pinås. Han er initiativtaker for dette arrangementet, og kjempefornøyd med den store oppslutningen. Alt av overskuddet går til foreningen ”Aktiv mot kreft”, som ble startet av Helle Aanesen og Grete Waitz i 2007. – Det er første gang Holmestrand Maraton arrangeres. Vi håper at dette skal bli en årlig begivenhet, sier Tomas Pinås. – Det har gått veldig bra så langt. Vi har gjort noen erfaringer i dag, og neste år vil vi jobbe med å forbedre flyt og informasjon. Og så må vi jobbe litt med været da, fleiper Pinås. – Dessverre ble det veldig vått i dag, men det ser ut til at deltagerne stråler og er fornøyde likevel, sier han.

Spreke ordførere En svett men fornøyd ordfører Alf Johan Svele har akkurat fullført 7 km.Han roser arrangementet, og er stolt av at det foregår nettopp i Holmestrand. At løpet er for både eliteløpere og for mosjonister, og i tillegg er et løp for folkehelsa og kreftsaken gjør det enda større i hans øyne. –Jeg er kjempefornøyd med at hele 12 ordførere fra Vestfold, av totalt 14, stilte til start. I tillegg var også fylkesmann Erling Lae og fylkesordfører Per-Eivind Johansen med.

Seier til Stokke – og Drammen Det var Svele som utfordret sine kolleger, og da gikk det sport i å melde seg på og delta. Dette er Vestfolds aller sprekeste ordførere: • Erlend Larsen, Stokke. • Bjørn Ole Gleditsch, Sandefjord • Bjarne Sommerstad. Andebu Erlend Larsen sier seieren nok til dels skyldes at sandefjordsordføreren pådro seg en strekk da han skulle imponere pressen ved en tidligere samling. – Det spørs om ikke Bjørn Ole hadde vunnet om han ikke hadde vist overmot på pressevisningen. Et muskel- eller se-

Magnus 4 år fra Hof deltok på barnas minimaraton.

nefeste røk, og har ikke blitt helt bra enda. Han skulle gå i dag, men endte opp med å løpe lett, sier Larsen.

Store og små deltar Magnus på 4 år har løpt barnas minimaraton, og er kjempestolt over den fine medaljen. Mamma Marthe Rønneberg Furuheim, fra Hof, har også deltatt og synes dette er moro. – Det er greit å ha et mål å trene mot. Det er en motivasjonsfaktor. Det er også moro å være med å støtte et lokalt arrangement, og ikke minst den gode saken, sier Marthe. Resten av familien er med som publikum.

Kolleger i farta Hovedsponsor DNB stilte med mange deltagere i løpet. – Dette er flott arrangement! I tillegg til at det er en viktig sak å støtte, så er det også en fin anledning til å lage samhold blant kollegene i banken, sier banksjef Kristin Finsal – Ja, sjefen har pisket oss ut på trening to ganger i uken, ler de andre ansatte.

”Frivillige mot kreft” Jack Waitz og Helle Aanesen har også


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

3

kultur & samfunn

Helle Aanesen, Tomas Pinås og Jack Waitz er kjempefornøyd med årets Holmestrand Maraton, og håper at dette blir en årlig begivenhet.

, Anne Lise Kopstad og Tiril Trandokken.

Tinus (7) og Thekla (9) Aarstadberg er kjempestolte over å ha gjennomført 7 kilometer sammen med onkel Trond Aarstadberg.

Aktiv mot kreft-løpet Løpet arrangeres i Holmestand 15. april, og har distanser på 7 km, halvmaraton og maraton og barnas minimaraton.

Holmestrands ordfører Alf Johan Svele er fornøyd med gjennomført løp, og at hele 14 Vestfoldordførere deltar i Holmestrand maraton.

Vinner av Holmestrand maraton var Sebastian Håkonson fra Drammen. I kvinneklassen var Karianne Grefsrud førstemann i mål.

Ny barnebunad

Kun hos Norsk Flid Husfliden

Initiativtaker til arrangementet er Tomas Pinås.

Kvalitet som varer!

Alt av overskuddet går til foreningen ”Aktiv mot kreft”, som ble startet av Helle Aanesen og Grete Waitz i 2007. 2 av 14 ordførere i Vestfold + Per Eivind Johansen (fylkesordfører) 1 og Erling Lae (fylkesmann) stiller til start. Ambassadør for ”Aktiv mot kreft”, Bente Skari deltar. Helle Aanesen, og Jack Waitz deltar i løpet og representerer ”Aktiv mot kreft”. inner av Holmestrand maraton var Sebastian Håkonson fra V Drammen. Karianne Grefsrud ble første kvinne i mål. På halvmaraton løp Erik Gramstad først i mål, med Thomas Bereket fra Larvik Turn hakk i hæl, mens Mari Johanna Brox og Line Foss hadde sterkest tid på kvinnesiden.

vært ute og løpt. – Det var en veldig fin løype! Men litt vått, sier Jack Waitz. Som sier en fantastisk stemning og bare blide mennesker veier opp for gråvær. – Det er første gang dette arrangeres, og det er imponerende at Holmestrand har klart å få i gang dette sier Helle Aanesen. Hun forteller at alle arbeider frivillig i dag. De eneste utgiftene går til tidtaking og medaljer. Det betyr at det blir et overskudd på nærmere 150.000 til kreftsaken. – Vi er veldig fornøyd og takknemlige for dette , sier Helle, som berømmer initiativtaker Thomas Pinås. – Han har gjort en fantastisk jobb med dette løpet, ikke minst med å motivere alle de frivillige,

sier Aanesen og sender ham og alle de andre en stor takk. Tekst og foto: rita myrseth

VÅRKAMPANJE!

MARKISER

Nå -25%

Denne uken gir vi 25% rabatt på markiser! Du finner oss hos MAXBO Ilebrekke, og i Sandefjord - Mosserødveien 44. Ring for gratis befaring og uforpliktende tilbud:

815 00 004

Åpen kundetelefon 08:00 - 16:00

Les mer om våre bunader på www.norskflid.no A/L Husfliden Sigurdsgt. 4, 3256 Larvik Tlf. 33 18 23 40

A/L Husfliden Langgt. 18, 3080 Holmestrand Tlf. 33 05 15 89

Husfliden Tønsberg Øvre Langgt. 44, 3110 Tønsberg Tlf. 33 31 35 63


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

4

kultur & samfunn

Når smilet koster skjorta Som student og 20-åring ble jeg stoppet i radarkontroll, og måtte betale forsmedelige 1.500 kroner i bot. Jeg gråt mine salte tårer over utskeielsene jeg nå ikke fikk råd til. Reaksjonen var langt mer fattet da tannlegen noen år senere erklærte at munnen min måtte fylles opp av gull og porselen, og syke tenner måtte røskes opp med rot. Der fikk jeg igjen for gnissingen som holdt foreldrene våkne. Selv om summen av dette var lik studielånet for det samme skoleåret, tvilte jeg ikke på å gjøre et innhogg. Tenner er viktig, og de friske jekslene mine er faktisk med på å gi meg livskvalitet – å tygge, snakke og smile problemfritt er et grunnleggende behov som teller høyt på verdiskalaen min – som jeg vil tro hos folk flest. Jeg ser i dag at jeg var heldig, dette skjedde før stortinget vedtok at refusjoner til tannbehandling skal styrkes med 137 millioner, som en følge av utfasing av særfradragsordningen etter skatteloven. Hva betyr så det? Jo, da jeg som ung og villig til å bli fattig på friskere tenner investerte i egen tannhelse, slapp jeg å betale skatt på summen jeg måtte ut med. Men slik er det ikke lenger etter Stortingets vedtak om utfasing. Fattige studenter ville kanskje ha ofret en jeksel eller to, og gjør kanskje nettopp det. Det er underlig at munnen ikke teller like mye som kroppsdelene våre for øvrig. Vi bruker den jo flittig alle mann, noen for lite, andre for mye. Et eksempel på munnens og tennenes nedgradering i helsesystemet vårt, er at pasienter som skal foreta en operasjon sjekkes først for infeksjoner over hele kroppen – bortsett fra i munnen. Den er tydeligvis ikke like mye verdt som andre kroppsdeler. Til tross for at det er påvist at sykdomstilstander i munnen kan være årsak til alvorlig hjertesykdom. Tannhelsemeldingen som kom i 2009 konkluderer med at den sittende regjeringens mål er likeverdig tilbud av helse- og omsorgstjenester uavhengig av diagnose, bosted, personlig økonomi, kjønn, etnisk bakgrunn og den enkeltes livssituasjon. Helse- og omsorgstjenesten skal tilby kvalitativt gode helse- og omsorgstjenester til alle. Målene gjelder uavhengig av hvem som yter tjenestene og hvordan tjenestene finansieres.

kroner i 2012 som følge av utfasing av særfradragsordningen etter skatteloven. I praksis betyr dette altså at du ikke bare må betale ekstremt høye tannlegeutgifter av egen lomme, men også skatte til staten av dette. Du er tilført et gode, fordi du har oppsøkt tannlege og valgt å investere i tannhelse. Dette må staten også tjene på, må vite! Helse- og omsorgskomiteen, med medlemmer fra Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Sosialistisk Venstreparti, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti, mente i en stortingsmelding i juni at målet om et likeverdig helsetilbud også må gjelde tannhelse, og mener at tannhelse må bli en del av det offentliges ansvar på lik linje med øvrige helsetjenester. Tverrpolitisk enighet her er ikke av det vanlige slaget, men det er kanskje derfor våre blåeste politikere nå etterlyser en omfattende tannhelsereform i Norge, der den enkeltes økonomiske situasjon ikke er avgjørende for hvorvidt man har råd til å skaffe seg nødvendige tannhelsetjenester. Forslagsstillerne mener dette bør gjøres gjennom å etablere et øvre egenandelstak for hva den enkelte selv må betale for tannhelsetjenester som er sykdomsrelaterte. Jeg synes de kunne gått enda lenger. Det skal sies at samtidig med at muligheten til å trekke fra store tannlegeregninger på skatten, får flere med alvorlige tannhelseproblemer bedre refusjonsordninger. Men dette viser bare at regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre. Jeg ser at reiseoperatører har et godt næringsgrunnlag for tannhelsereiser i Norge. Jeg har møtt mennesker som gjerne oppsøker en tannlege i Bulgaria på privat initiativ. Er dette hva regjeringen egentlig ønsker – at vi skal kombinere ferie og tannhelsetjenester gjennom rimelige pakketurer?

Marit Solberg og miniklubben er ivrige forsangere.

Ildsjeler sørg Jeg er vokst opp her i bygda og gikk på aktiviteter her selv da jeg var barn. Laila Hvam Bettum.

Marianne Henriksen, ansvarlig redaktør

Forslagene i denne meldingen er i tråd med regjeringens verdigrunnlag, som innebærer å redusere forskjellene i samfunnet og styrke det offentliges ansvar og rolle innen sentrale velferdsoppgaver som helse, omsorg og utdanning. Generell økonomisk politikk, utdanningspolitikken, sosialpolitikken, arbeidslivspolitikken og finansiering av tannhelsetjenester til nye grupper av innbyggere, skal bidra til å redusere forskjeller i helseog sykdom, tannhelse inkludert. Det innebærer at de fleste voksne i yrkesaktiv alder i hovedsak fortsatt forutsettes å betale for nødvendig tannhelsehjelp selv. Stortinget vedtok i 2011 at refusjoner til tannbehandling styrkes med 137 mill.

Andaktsholder Irene Solberg lar Anne Sofie Vivestad stå på en stol for å demonstrere at de minste er de største i Guds rike. Det synes Anne Sofie er flott!


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

5

kultur & samfunn

Fredagsklubbens solide lederteam: Bak fv: Harald Solberg og Tor Vilhelm Bue. Foran fv: Ragnhild Fjeld, Randi Solberg Sundt, Marit Solberg, Anne Gran, Wenche Weum Bue.

Marit Solberg og Wenche Weum Bue Da Marit Solberg og mannen Harald overtok familiegården på slutten av 70-tallet fulgte bygdas søndagsskole med på lasset. Svigerfar hadde søndagsskole i stua på gården og den fikk Marit æren av å overta. Nå har Marit vært sammenhengende involvert i barnearbeid i 35 år, og fire av de foreløpig fem barnebarna er ofte å se på barneklubben, der både Marit og Harald har vært ledere siden starten. Wenche Weum Bue var lærer på Fon skole helt fra den ble gjenopprettet etter ti års pause i 1974 og fram til 2005, de ti siste årene som rektor. Derfor er hun for mange en slags ”personifisering” av Fon, en som kjenner alle og som alle kjenner. Fra 2005 har hun vært rektor på Røråstoppen skole. Parallelt med skolejobben har hun drevet med både politikk og mye frivillig arbeid blant barn og unge. For tiden er det ektemannen Tor Vilhelm som er hovedleder på Fredagsklubben, med helt spesielle kanonballevner som et av sine viktigste lederbidrag.

ger for ”Gull-fredag” i Fon Når det er klubbkveld for hele familien i gymsalen på gamle Fon skole, må alle være med på leken. Aktivitetskveldene som har blitt arrangert i over 27 år, er enda viktigere etter at skolen ble lagt ned – det er både barn og voksne enige om. Fredagsklubben i Fon samler vanligvis et tjuetallsbarn hver annen fredag. De minste har sanger og søndagsskoleopplegg på miniklubben, de største får rast fra seg med harde kanonballomganger i gymsalen. Hva er vel morsommere for barn enn mammaer og pappaer som leker? Alle får kake og alle blir sett av et blikk fra både unge og eldre ledere av begge kjønn. Kan-

skje er det derfor fredagsklubben fremdeles appellerer til barnefamiliene i Fon? De siste to årene har Fredagsklubben også fått en ny betydning i bygdefellesskapet.

Limet som forsvant Etter mange års drakamp ble barneskolen i bygda Fon i Re lagt ned i 2009. Skolekorpset er også blitt nedlagt og 4H-gruppa er slått sammen med Våle. Skolen er som kjent limet i et lokalsamfunn – i Våle har ildsjeler tatt over denne funksjonen. De tidligere skolelokalene huser i dag en barnehage. Lokale ildsjelkomitéer holder liv i bygdas egen 17.mai-feiring og sommerlige festivaler som ”Gøy på landet” og ”Revårock”, men når det gjelder organiserte aktiviteter er det lite som foregår i Fon. Men Fredagsklubben som er tilknyttet Søndagsskolen og Norsk Luthersk Misjonssamband fortsetter og drives fremdeles av de samme lederne som startet den for 27 år sida.

Gode ledere – Det er vel ikke fritt for at vi kjenner oss slitne i blant, innrømmer Marit Solberg og Wenche Weum Bue som begge har

vært primus motor for ulike former for kristent barnearbeid siden tidlig på 70-tallet, og som heller ikke har tenkt å gi seg riktig enda. – Jeg har jo en indre overbevisning om at dette er riktig og viktig, og så tror jeg det har vært helt avgjørende at vi har så godt fellesskap i ledergruppa, sier Wenche. – Det har mye å si at vi har ledere av begge kjønn og at de

tyr at foreldrene også får være med. Over førti mennesker har tatt med seg lekelyst og et fat til felles bevertningsbord. Alle har funnet seg en plass og hører på Marit Solberg som ønsker velkommen. Laila Hvam Bettum og Maria Homb er mødre til henholdsvis tre gutter og to jenter og har funnet plass ved det samme bordet. – Jeg er vokst opp her i bygda og gikk på aktiviteter her selv da jeg var barn, forteller Laila, som er glad for at fredagsklubben fremdeles eksisterer. – Fredagsklubben er et samlingspunkt for oss, og ingen har vondt av den åndelige biten! Men jeg tror ikke guttene mine ville gått på klubben hvis den ikke var i Fon. Maria har nå bodd tolv år i Fon. Mannen Jon Einar er Fonsgutt. Begge jentene deres begynte på miniklubben allerede i treårsalderen. – Fon har egentlig ikke forandret seg så mye etter at skolen ble lagt ned, sier Maria, som arbeider i Fon barnehage. – Det hjelper at vi fremdeles har barnehagen slik at barna

Fon har egentlig ikke forandret seg så mye etter at skolen ble lagt ned, det hjelper at vi fremdeles har barnehagen. Maria Homb

forskjellige lederne utfyller hverandre, sier Marit. Hun trekker fram Ragnhild Fjeld som alltid tar det praktiske ansvaret på kjøkkenet, gjør innkjøp og skaffer andaktsholdere, mens Randi Solberg Sundt, som er det mest ungdommelige innslaget i lederteamet, er suveren på leker.

Flere generasjoners lek Klubbkveld for hele familien be-

som vokser opp i Fon får bli kjent fra starten. –Fredagsklubben fortsetter å være et sted der skolebarn fra Fon kan møtes, mener Maria. Utover fredagskvelden må alle til pers på gymsalgolvet. Laila og sønnen Kevin (6) er med på dorullstafett, mens Maria og datteren Heidi (6) konkurrerer med klesklyper. Kvelden avsluttes med at alle tar hverandre i hendene og synger ”Kjære Gud jeg har det godt”. En god start på helga for små og store ”Foninger”. Tekst og foto: Stina M. Aa. Neergård

Lotta Solberg Sundt var heldig og vant den fine dokka som var førstepremie på utlodningen.


annonser

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

www.citroen.no

NY BIL FOR KR.

990,- PR. MND. *

inkludert STOR utstyrspakke

CITROËN BERLINGO PROFF 3-seter vare. NB! Gjelder et begrenset antall farger og varianter

Kjøpspris fra kr. 139.500,-*

LEASING

6

Forskuddsleie kr. 19.900.-* Leie 24 mnd/30.000 km. kr. 990,-* Leie 36 mnd/45.000 km. kr. 1.235,-* Tillegg 24/36: Lang bil kr. 170,-*/ kr. 115,-* EMG - automatgir kort kr. 170,-*/ kr. 115,-* EMG - automatgir lang kr. 295,-*/ kr. 205,-* Metallic/sort lakk kr. 125,-*/ kr. 85,-*

NORGESGARANTI

STOR UTSTYRPAKKE • Komplette vinterhjul • Parkeringspakke • Aircondition • Bluetooth og USB • Grip Control • Sentrallås med fjernkontroll • Elektriske vindusheiser • Radio/CD • Cruisecontrol • Inkl. registreringsomkostninger

En av norges mest populære varebiler er også en av de best utstyrte. Og nå får du mer for pengene en noen gang. Velg mellom flere varianter, kort og lang, - med og uten automatgiret EMG. Kampanjen gjelder et begrenset antall biler og utvalget er selvfølgelig størst om du er raskt ute. – Ta kontakt i dag!

CRÉATIVE TECHNOLOGIE *Eks. mva. Pris pr. 01.01.2012. 5 års garanti (2 års fabrikk- og 3 års Norgesgaranti, 100.000 km) gjelder alle nye Citroën-modeller registrert etter 01.01.2011. For betingelser og øvrig informasjon, se citroen.no. Etablerings- og termingebyr kommer i tillegg ved leasing. 5,95 % nominell rente. Bildet er illustrasjonsfoto og utstyr kan avvike. Vi tar forbehold om trykkfeil.

Stasjonsveien 40 v/Biltilsynet på Billingstad. Tlf. 67 49 48 00 www.autoelite-asker.no Åpent: Man.-tors: 9-19. Fre: 9-17. Lør: 10-14

Tønsberg Tlf. 33 35 92 92

Sandefjord Tlf. 33 48 53 00


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

7

kultur & samfunn

Advokatene svarer:

Kan mindre idrettslag få tilbake moms? De fleste små og mellomstore idrettslag og frivillige organisasjoner er ikke avgiftspliktige, selv etter innføring av den nye kulturmomsen. Dette betyr i utgangspunktet at momsen blir en endelig kostnad, og for enkelte organisasjoner kan det årlige momsbeløpet utgjøre forskjellen mellom et regnskap i balanse og underskudd. Det er da greit å vite at det finnes egne kompensasjonsordninger som gir mange frivillige organisasjoner mulighet til å få hele eller deler av sine momskostnader refundert, og at de gjennom disse kan få refundert til dels betydelige beløp som kommer det frivillige arbeidet til gode. Det er i dag to forskjellige kompensasjonsordninger som

kan være aktuelle for idrettslag og frivillige organisasjoner.

Kompensasjon for driftsutgifter Etter denne ordningen kan man søke om refusjon av moms på alle typiske kostnader ved drift av et lag eller forening. Den omfatter imidlertid ikke kostnader til bygg, anlegg eller annen fast eiendom som skal leies ut. Selve organisasjonen må være registrert i Frivillighetsregisteret på søknadstidspunktet, og frivillig arbeid må utgjøre en viktig del av virksomheten. Selv om det ble bevilget i overkant av 600 millioner til ordningen i fjor, ble det mottatt søknader på nesten det dobbelte. Søknadene om kompensa-

sjon ble derfor avkortet forholdsmessig. På grunn av dette kan man foreløpig ikke forvente å få dekket hele momsbeløpet. Det er imidlertid varslet at bevilgningene skal økes til 1,4 milliarder i 2014 noe som på sikt vil gi tilnærmet full kompensasjon basert på dagens søkermasse.

Kompensasjon for investeringskostnader Fra og med 2010 ble det innført en ny kompensasjonsordning for moms i forbindelse med bygging av idrettsanlegg. Alle som oppfyller kravene for å motta spillemidler omfattes av ordningen. I tillegg stilles det også visse krav om idrettslige formål og til hvordan organisasjonen disponerer sine midler.

Ordningen omfatter enhver investering i idrettsanlegg så lenge den fysiske byggeprosessen ble påbegynt etter 1. januar 2010. Dersom bygget skal omfattes av årets ordning, må det være ferdigstilt før 15. august i år. Blir bygget ferdig senere på året kan man søke kompensasjon det påfølgende året. Til denne kompensasjonsordningen var det i 2011 bevilget 61,85 millioner, men det ble bare utdelt 26,7 millioner. Dette betyr at alle som søkte fikk innvilget søknad uten avkortning.

satt. Kompensasjon etter begge ordningene utbetales rundt midten av desember. Nå som våren står for døren kan det virke langt frem til august og ikke minst desember. Med litt ekstra innsats i månedene fremover kan imidlertid lag og foreninger sikre seg en ekstra hyggelig desembermåned og en flott start på neste år. Ingegjerd Aa. Ressem og Fredrik Falbach advokatfullmektiger ved Deloitte.

Frister og planlegging Søknadsfristen for investeringer i idrettsanlegg er 15. august i år. For driftsutgifter er søknadsfristen foreløpig ikke fast-

“Noen venner overrasker mer enn andre”

ch l Dut Roya

Vi har

Airlin

es

ter fra u r e t k e 42 dir

Torp!

For mange virker de kanskje litt anonyme – men det er før du oppdager eventyrslottene, spa-badene og de fantastiske shoppingmulighetene. Øst-Europeiske byer som Riga, Vilnius og Krakow har mye å by på – og du kan besøke dem med fly direkte fra Torp. Enkelt, effektivt og til lave priser. Torp er her for deg uansett om du skal til en ny destinasjon eller til et reisemål du har vært mange ganger før. Og vi hjelper deg gjerne med å velge. God reise, ses snart igjen!

Du har en venn som er flyplass

torp.no


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

8

kultur & samfunn

Med lopper i blodet og


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

9

kultur & samfunn

Du

r!

Ti d e

politikk i lomma

Vestfold-lå s t ne

b e st e m m e

Disse kjemper om å bli Tidenes Vestfold-låt Ravi om selverklært bipolar lidelse, medlemskap i nesten alle politiske partier og oppmerksomheten rundt han som person.

17.4: Lille Grethe ”Teddyen min” - Anita Hegerland ”Mitt sommarlov” 18.4: Drama ”Alina” - Creation ”Blue sky”

– Jeg vil både ha oppmerksomheten, og ikke ha den. Heldigvis kan man ikke velge alt her i livet, forklarer Ivar Christian Johansen, bedre kjent som artisten Ravi. Den lille karen fra Tolvsrød, et steinkast utenfor Tønsberg, er i hjembyen. Han skal være konferansier på nærbutikkens ny-åpning, og Vestfold Blad møter ham noen timer før på et kontor i butikken.

Lopper i blodet Han forteller om årene på Presterød skole, en tid med mye uro i kroppen . – Jeg var en flittig elev, men hadde veldig vanskelig med å sitte stille. Læreren sa alltid: ”Ivar du er flink, men du må nesten sitte stille”, forteller rødluggen mens han slenger beina opp på bordet og lener seg godt til rette i kontorstolen. Ivar var heldig, han hadde ingen problemer meg å henge med i fagene. Selv om han var urolig. Men erfaringen har gitt ham negative tanker om skolevesenet. – Skolesystemet kan du få billig av meg. Man er ikke skapt til å sitte stille i seks timer, og man burde respektere alle ferdigheter likt. Tenk på alle de som har praktiske evner, skal de bare sitte og vente? Helt absurd, mener Ravi.

Politisk engasjert Ravi snakker med et voldsomt engasjement om hvordan han mener skolen fungerer på en negativ måte. Men han ser ikke for seg en politisk karriere etter hvert; – Nei, jeg er glad for at det er noen som vil være politikere i stedet for meg. Jeg er medlem av nesten alle partier, jeg, sier han. Ifølge artisten er det kun tre partier han ikke er medlem av. – Frp, KrF og Senterpartiet, ramser han opp. – Frp fordi de ikke har tatt et oppgjør med sitt menneskesyn. Krf fordi religion ligger i bunnen av deres politikk. Det er

skummelt. Og Sp fordi de tenker bonderomantikk som ikke henger på greip, hevder han. At noen av partiene han er medlem av har veldig forskjellige grunnsyn bryr han ikke seg noe om. – Jeg tror på debatt i mellom partiene. Takk og lov for at det er det, hvis ikke hadde vi vært ute å kjøre.

En gave og en forbannelse Ravi er kjent for så mye. I de siste årene har han vært å se på TV i beste sendetid som programleder i blant annet Idol. Han beskriver suksessen med at han fremdeles lever på bølgen av da ”alle” danset på bordet i 2003. – Det ble en pangstart. ”Utadæsjælåpplevelse” skulle ikke

– Når man jobber med TV jobber man i et team. Når jeg jobber med musikk er jeg mer sta og gretten. Jeg har lest litt om bipolarlidelse og at de kan bli veldig kontrollerende. Det er nok min egen sykdom, og da må jeg bare holde meg unna noen dager, sier Ravi, og legger kjapt til: – Jeg har ikke noen diagnose, altså. Før han igjen utdyper: – Jeg kan sitte oppe hele natta med musikken. Da har jeg på Skavlan eller The Voice på lydløs. Da føler jeg at jeg er med i det Norske fellesskapet.

Ivar Christian Johansen er nå i gang med ny plate. – Jeg jobber med musikk om dagen, og ja, jeg holder på med en plate, sier Ravi til Vestfold Blad. Ravi er kjent for kjente sanger som «Dødsøt» (2004), «E-Ore» (2005), «Tsjeriåu» og ”Utadæsjælåplevelse”. Sistnevnte er han med i konkurransen om tittelen Tidenes Vestfold låt, som Vestfold Blad og NRK Vestfoldsendinga kårer. – Også har jeg spilt synth på Propaganda med Briskeby, legger han til. – Så det er ok hvis den vinner.

Skolesystemet kan du få billig av meg. Man er ikke skapt til å sitte stille i seks timer, og man burde respektere alle ferdigheter likt. – Det er ikke hver dag det passer med oppmerksomheten. Det stiller krav til å opptre sikkerlig, og noen ganger må jeg ta meg litt sammen. Jeg er ikke så høflig egentlig.

– Min egen sykdom Ravi forteller at han elsker å drive med underholdning.

20.4: Aqua ”Barbie girl” - Lene Nystrøm ”Pretty things” 23.4: Marion Raven “Here I am” - Franklin “Bombadilla life” 24.4: Arne Svendsen “Hvalfangervise” - Marinemusikken m/Erik Bye “Vestafor Son” 25.4: Jorun Westeraas ”Engel” - Jørgen Dahl Moe ”Din egen vei” 26.4: Hugo Risan “Jukebox in my mind” - Ann Tayler “There goes my heart” 27.4: Ila Auto “Little honey” - Mhoo “Keep the streets clean”

Snart ny plate

”Utadæsjælåpplevelse” skulle ikke bli en hit. Jeg surfer på den i dag. bli en hit. Jeg surfer på den i dag. Det er jeg jo glad for, men samtidig ble jeg redd. Alle kunne teksten og alle visste hvem jeg var. Men noen ganger skulle han ønske at han kunne tre ut av rampelyset. – Its a gift and a curse.

19.4: Ravi “Utadæsjælopplevelse” - Jabaman “One more time”

Samarbeider med flere

Ravi forteller at han har holdt på med plata i tre måneder. – Ja, helt siden Idol. Når plata kommer ut vil han ikke si, men han forteller at han samarbeider med flere. – Forrige gang gjorde jeg alt selv. Denne gangen prøver jeg å være mer sosial. Jeg snakker for tiden med mange flinke folk. Alt fra proffe til kompiser fra Tønsberg, sier Ravi. Han forteller at forrige plate ble produsert i en kjeller, helt alene.

Disse har gått videre: 21.3: Jahn Teigen «Min første kjærlighet» 22.3: Louis Jacoby «Hverdag» 23.3: Frosk «Virvelstevet» 26.3: Linda Kvam «Anything for love» 27.3: Jaga Jazzist «Airborne» 28.3: Plumbo «Møkkamann» 29.3: Briskeby «Propaganda» 30.3: Odd Børretzen/Lars Martin Myhre «Noen ganger er det allright» 02.4: Seigmen ”Metropolis” 03.4: Martine Biong/Steve Craig ”Gulfcoast highway” 04.4. Maple Station ”It was you” 10.4: Popol Vuh m/Jahn Teigen ”Queen of all queens” 11.4 Shining «Fisheye» 12.4: Per Asplin ”Ha’kke tid, for vi må finne skjegget” 13.4: Tuesday Girls ”It’s up to you” 16.4: Mimix “Ola var fra Sandefjord”

Du kan stemme på din favoritt ved å sende vest tv 1 eller tv 2 til 1987 (melodi nr. 1 er altså vest tv 1).

– Det gjør jeg ikke igjen, ler han. – Jeg vil samarbeide med folk jeg synes er hyggelige.

Bytter kanal For noen uker siden ble det kjent at Ravi har signert en toårskonktrakt med TV3. Hva hans nye jobb innebærer holder

han tett til brystet. – Det er en type sjanger jeg ikke har gjort på TV før, er alt han vil si. Vi venter i spenning.

Tekst: Caïssa Gjølberg Foto: Rita Myrseth


10

annonser

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

Bytte bil?

Spar inntil kr. 164.800,-

Vi selger ut våre demo- og utstillingsbiler til sterkt reduserte priser. Ta derfor turen innom for en hyggelig Audi prat. OBS! begrenset antall biler, her er det førstemann til mølla som gjelder.

Spar kr. 13.000,-

Spar kr. 85.000,-

Spar kr. 67.800,-

Audi A1 Sportback 1.2 TFSI 86 hk 2012 - utstillingsbil

Audi A4 allroad quattro 2.0 TDI 143 hk 2012 - demobil, km 14.000

Audi A6 Avant 3.0 TDI 204 hk quattro S tronic 2012 - demobil, km 25.000

Spar kr. 30.000,-

Spar kr. 73.670,-

Audi A3 Sportback 1.6 TDI 105 hk 2012 - utstillingsbil

Audi A5 Sportback 2.0 TDI 170 hk quattro 2011 - demobil, km 21.000

Spar kr. 40.000,Audi A4 limousine 2.0 TDI 136 hk 2013 - utstillingsbil

Spar kr. 40.000,Audi A4 limousine 2.0 TDI 136 hk 2013 - utstillingsbil

Spar kr. 35.800,Audi A4 Avant 2.0 TDI 177 hk multitronic - S line 2013 - utstillingsbil

Spar kr. 65.960,Audi A4 Avant 2.0 TDI 143 hk quattro 2011 - demobil, km 10.000

Spar kr. 164.800,Audi A6 limousine 3.0 TDI 204 hk multitronic 2011 - demobil, km 30.000

Spar kr. 75.000,Audi A6 Avant 2.0 TDI 177 hk 2012 - utstillingsbil

Spar kr. 106.400,-

Spar kr. 52.000,Audi Q3 2.0 TDI 177 hk quattro S tronic 2012 - demobil, km 10.000

Spar kr. 41.000,Audi Q5 2.0 TDI 143 hk quattro S tronic 2012 - utstillingsbil

Spar kr. 41.000,Audi Q5 2.0 TDI 177 hk quattro S tronic 2012 - demobil, km 10.000

Audi A6 Avant 2.0 TDI 177 hk 2012 - demobil, km 6.210 Sandefjord Gokstadveien 16, tlf: 24 03 11 50 Tønsberg Kjærlighetsstien 28, tlf: 24 03 12 00


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

annonser 11


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

12

kultur & samfunn

Middagskos for hele familien - med skinke og pølse på gaffelen – Disse små lekker-biskenene passer perfekt i stua når vi benker oss foran TV enten det er spennende fotballkamper eller gullrekka vi skal ha med oss, sier Christer Berens til Vestfold Blad. Ulike typer gode pølser og kjøtt, i godt følge med gode grønnsaker og spennende dip-sauser får virkelig tennene til å løpe i vann. Vår vin- og matekspert ser også de klare fordelene i god mat som kan inntas på små tallerkener med gaffel til…

Slik gjør du: Sett ovnen på 140 grader. 1. Start med å blande olje, urter, sennep, salt og nykvernet pepper, og gni inn filetene med det. 2. M ariner i minimum 30 minutter. Øs marinaden over kjøttet av og til. 3. Tørk av filetene, og strø over litt mer salt og pepper. 4. B run dem på høy varme i ca. 4 minutter, og sett inn i ovnen i 10 minutter. 5. T a ut kjøttet, og la det hvile i minst 10 min. 6. Stek pølsene. Tips 1: Hvis det ikke skal serveres med en gang, så la det stå i ovnen på 100 grader. Tips 2: Ajvar, som er en blanding av aubergine og paprika, fås kjøpt i innvandrerbutikker og passer veldig godt som dip.

Servering: Server med potet, selleri og jordskokk-puré. * Ingredienser til 4 porsjoner: 100 g jordskokk 200 g selleri 200 g poteter 2 dl melk 50 gram smør 1 dl fløte Salt, pepper og muskatnøtt

Ingredienser til 4 porsjoner:

Tilbehør:

Dip 2

3 gode, store pølser, helst fra slakteren

Dip 1

1 avokado

Slik gjør du:

300 g svinefilet

2 dl crème fraîche

1 tomat

1. Skrell selleri og poteter, og del dem i biter.2. Kok dem møre i lettsaltet vann. 3. Skrell og del jordskokken i små biter, og kok den mør i melken. Ta vare på melken. 4. Mos jordskokk, selleri, poteter, bland godt sammen. 5. Tilsett smør, fløte og melken som jordskokken ble kokt i. 6. Rør godt under svak varme, slik at mosen blir luftig. 7. Smak til med salt, pepper og revet muskatnøtt.

300 g oksefilet

1 ts karri

2 fedd hvitløk

4 ss nøytral olje

2 ts frisk, hakket persille

Saften av en halv sitron

2 ts tørkede urter – rosmarin, timian, estragon

Saften av en halv sitron

En liten bit fersk chili

3 ts dijonsennep

Bland alt sammen.

1 ts salt

Tips: Ikke bruk stavmikser for å blande mosen. Stivelsen i poteten gjør at det får en limete konsistens.

Et glass øl til å begynne med. Fulgt opp av en ung og fruktig rødvin med myk syrlighet og litt krydderpreg. Det blir en innertier. Slike viner finner vi i Argentina laget på enten Malbec eller Bonarda eller i Portugal, da fra Dourodalen eller Alentejo.

Den kjente NRK profilen og livskunstner Toppen Bech vil kåsere og fortelle fra sitt fantastiske liv og gjøremål.

Salt og pepper

Drikke

Toppen Bech Torsdag 26. april kl. 18.30

Samme kveld presenterer Dokken Motehus vårens og sommerens moter! Og Big Horns kjøkken serverer i tillegg en spesialkomponert 3 retters middag!

495,-

inkl. 3-retters middag

Kilen Brygge, Sandefjord Bindende påmelding senest 2 dager før til: Tlf: 33 46 90 99 / Epost: sandefjord@bighorn.no

GODE PARKERINGS MULIGHETER

God parkering

Alle rettigheter

Mos alle ingrediensene med en stavmikser.

Man-tors 16-22 · Fre-lør 16-23 · Søndager 15-21

Navnet Christer Berens er synonymt med vin, og mannen bak navnet er kåret til Norges beste vinkelner to ganger. Han har bakgrunn fra restauranter som Bagatelle, Bølgen & Moi og Le Canard. I tillegg til å ha en rekke mat- og vinbøker på samvittigheten har han faste innslag på TV2 s God Morgen Norge og P4s Radiofrokost. Oppskriften her er hentet fra boka «Christer Berens Nytelser».


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

S for Spareavtale Fast månedlig trekk fra kontoen, gjør sparingen enklere.

dnb.no

annonser 13


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

14

kultur & samfunn

Skaper korpsg – Du vil alltid ha glede av musikken, sier Terje Johansen.

Mia Marie Åsheim Gundersen, Oliver Furustad Pedersen, Caritha Larsen og Terje Johansen.

Den tidligere skolekorpsdirigenten måtte gjøre noe med at stadig flere skolekorps strever med lav rekruttering. Det har ført til at flere skoler nå bytter ut blokkfløyte med blankpussede instrumenter.

te. Mannen fra Horten har selv spilt i korps siden han var en «neve» stor, og er musikklærerutdannet fra Musikkonservatoriet i Oslo. Han har gått gradene i korps fra han startet i barnekorpset til han begynte med instruksjon og direksjon. – Korpspartner skal spre spilleglede, og her kan jeg bidra, sier han. – For en del år siden skjedde det et eller annet i korpskulturen. Det ble vanskeligere og vanskeligere med rekruttering, og som en konsekvens av det sluttet de eldste tidligere enn før, forklarer Johansen.

For fire år siden etablerte Terje Johansen «Korpspartner» for å kunne bidra til at en over 100 år lang tradisjon ikke skal bli bor-

Kampen om fritiden For rundt fem år siden begynte mange korps å føle den nye situasjonen på kroppen.

– Jeg prøvde å analysere hva som egentlig skjedde. Jeg fant ut at det skjedde ikke noe nytt i forhold det som alltid har skjedd i korps, men det er flere utfordringer for barna. De har fått datamaskiner, TV-spill og foreldrene jobber mer enn noensinne. Det er en veldig uheldig kombinasjon, for det er ikke plass til flere aktiviteter, sier korpsentusiasten.

Korpsglede i skolen Derfor prøvde han å gå bakveien i stedet, ved å komme inn på skolene i samarbeid med det lokale korpset. Korpspartner startet først med tilbud til skoler i SFO-tiden. Men dette ga ingen synlige resultater, av flere årsaker. Samarbeidet korps/skole ga


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

15

kultur & samfunn

Magnus Haslum, kontaktlærer Randi Sørhøy, Gunnar Andresen og Sara Linnea Johnsen.

Elevene følger notene på tavla.

Vilde Terjesdatter Gulvik, Silje Sofie Svendsen og Emilie Helgesen.

Sondre Jølberg.

sglede i klasserommet kene i skolekorpset nå, men iveren blant de som er der er det ikke noe å si på. Det er klart vi vil ha flere, og vi har virkelig tro på at dette blir bra. Larvik skolekorps er 95 år i år og har konsert i Sliperiet 26. april. Da skal også elevene fra Langestrand og Sky skole være med å spille, for å vise hva de har lært. – Det er ikke mange av foreldrene til 3.klassingene som ikke har en tåre i øyekroken når de ser sine håpefulle spille Duke Ellingtons Cjam blues på pocket-trompet, lover Terje Johansen.

derimot mersmak, først i Åsgården skolekorps. Samarbeidet var ordentlig i gang på Langestrand skole i Larvik før jul. – Nå er det 3b på Sky skole som er med, og neste stoppested er Lardal barneskole, sier Johansen.

kultur, sier Terje Johansen. – De gleder seg veldig til musikktimene, og har lyst til å fortsette å spille når de er tilbake i klasserommet etter musikktimen. Plutselig kan jeg høre el-

Morsomt med blåst lyd

Plutselig kan jeg høre elvene nynne på sangene de øver på.

– Det er morsomt å kunne spille et blåseinstrument. Enda morsommere er det å spille sammen med andre, enten om det er få eller mange. Du behøver ikke være superflink eller vidunderbarn for å ha det gøy! Vi vet at musikk tar du med deg som en positiv ballast så lenge du lever. Du vil alltid ha glede av musikken selv om du ikke blir profesjonell. Det å spille et instrument åpner dører og skaffer oss venner på tvers av tid, sted og

Randi Sørhøy

vene nynne på sangene de øver på, forteller kontaktlærer for 3b, Randi Sørhøy. Ann Kristin Licina, leder i Larvik skolekorps, har tro på dette prosjektet.

Felles konsert – Det er ganske skrantent i rek-

Ann Kristin Licina, leder i Larvik skolekorps, og initiativtaker Terje Johansen.

KORPSPARTNER  Etablert 2008  Konseptet heter «Fra skole til korps».

TEKST OG FOTO: SVEIN ANDRÉ SVENDSEN

 Mål: Øke rekrutteringen til skolekorpsene.


16

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

Det skjer i Vestfold bli rik på opplevelser i Vestfold i TIDen som kommer! Morten Abel

Musikk

Morten abel m/band holder konsert i ”munchparken” i åsgårdstrand fredag 15. Juni 2012 kl.20.30.

1,2,3 Folk & joik & jazz på Café M

Elfi Sverdrup solo • Inga Juuso, Steinar Raknes duo • Steinar Raknes, John Pål Inderberg, Håkon Mjåset Johansen trio. Tønsberg, 18. april kl. 20:00

Orgelmatiné

Tønsberg domkirke 18.4 kl. 00.00

1, 2, 3 - Folk & joik & jazz – en naturlig og god mix!

Cafe-M, St. Olavs gate 22, 3112 Tønsberg 18.4 kl. 20.00

Jubileumskonsert med Sandefjord Blandede Kor: «Viva La Vida i 90 år» - 22.04 kl. 18.00 - Hjertnes Kulturhus

Hortens Ungdomsmusikkorps 70-talls konsert Holdes i Roklubbens lokaler i Bromsveien i Horten den 21. april 2012 kl. 19:00.

Einar «Pastor’n» Trio m/ Lill Holen

JazzKafé James Clark i Sandefjord, 21.04 kl.13.30.-16.00

Viva la Vida i 90 år

Hjertnes Kulturhus, Sandefjord 22.4 kl. 18.00

Scenekunst Yggdrasil - en saga om liv og kjærlighet

For første gang setter musikk, dans og drama linjen ved Greveskogen videregående skole opp en felles forestilling på tvers av alderstrinn og programfag. Det vil være i alt 130 ungdommer i aksjon på scenen. Publikum vil oppleve en forestilling om liv og kjærlighet. Nøtterøy kulturhus 18. og 19.4 kl. 19:00

Fargespill Larvik

Kulturhuset Bølgen. Onsdag 18. april kl. 18.00 står over 70 barn og unge fra 25 forskjellige land klare til å vise publikum et forrykende show med musikk, sang og dans fra alle verdenshjørner.

Emil i Lønneberget

Emil er egentlig en snill gutt, riktignok ganske nysgjerrig, men stort sett vil han bare være til glede og nytte. Som når han heiser lillesøster Ida opp i flaggstangen slik at hun skal få utsikt over Katthult.... 18. april kl. 18:00 Bakkenteigen Kulturhus

Herrene i Haven

27.04 Kl.20.00 Verdens Ende Restaurant.

Altan og Ørsnes Markin og Mandolin spiller opp Snart holdes historiens siste konsert fra Rikskonsertene her på Nøtterøy Kulturhus. Fredag 27. april kommer den irske gruppa Altan. En time før konserten spiller Ørsnes Maskin og Mandolin, de spiller rootsmusikk med godt humør.

Apropos historien om en soldat

Hjertnes kulturhus inviterer til konsertforestillling 1.05 med Kammerkameleonene Gjertrud Jynge og Ole Henrik Moe.

lærer oss å se med hjertet og at det viktige i livet ikke synes. Nøtterøy Kulturhus 23.4. Hjertnes Kulturhus 24.4. Kulturhuset Bølgen 26.4. Bakkenteigen Kulturhus 28.4. Alle steder kl. 18:00 www.teateribsen.no

UKM Fylkesmønstring

Storsalen, Bølgen Kulturhus 21-22.4 kl. 12.00

Anna Karenina

Riksteateret kommer til Vestfold med forestillingen: 24.04: Kulturhuset Bølgen 25.04 : Hjertnes (Sandefjord) 26.04: Nøtterøy Kulturhus 27.04:Bakkenteigen (Horten) Alle steder kl. 1930.

Aladdin og den magiske lampen

Aladdin spilles på Vonheim fra 25. april til og med 6. mai av Kodal Ungdomslags Amatørteater.

Utstillinger For åpningstider etc., henstiller vi leserne om å kontakte den enkelte utstiller - og utstillerne om å oppgi generelle åpingstider eller nettsider for informasjon.

Kjente verker av Knut Steen i bronse og i marmor

Fabulerende fotocollager av Katja C.R.Aarflot Galleri Perlen, Larvik

Maleriutstilling Mølla, Melsomvik

Bjarne Melgaard “Baton Sinister”

Haugar Vestfold Kunstmzzuseum 31. mars til 16. Mai

Maritim utstilling

Annemor strøm stiller ut sine malerier på Brygga 11 i Sandefjord i hele påsken med åpning fredag 30/03-09/04 . Alle dager 1200-1700. www.annemorstroem.com.

Heidi Langerud

Separatutstilling med Heidi Langerud som stiller ut nye oljemalerier. Åpent: mandag-fredag. 09.00.15.30 og ellers under Kulturhusets arrangementer

«Madonnas of Our Time»

Ingrid Heidi Kjøde stiller ut malerier hun har jobbet med over flere år på Hubro i Sandefjord.

Diverse Åpen Gård med enkel kafe

Fotoutstilling Positive opplevelser

CROQUIS

Galleri Tone

Kongensgate 37, Sandefjord

Kunstutstilling En pilot nødlander i Sahara og møter den lille prinsen. Prinsen som er på reise fra sin bitte lille planet, asteroide B 612, forteller piloten om sin reise og om ulike typer han har møtt på veien. Opplev denne magiske forestillingen der skuespillere, kostymer og kulisser drysser litt drømmestøv over hverdagen og

Galleri Labben, Framnesveien 54, Sandefjord

Midtåsen skulpturpaviljong Midtåsveien 2 Hver dag kl 10.00- 19.00

Bakgården, Sandefjord

Den lille prinsen

Felles utstilling

Ingvill Solberg viser maleri, tegninger og grafikk. Atelier Anden Etage, Fritzøe Verk, Larvik

Sterk trio i Sandefjord kunstforening

Solveig Lohne – maleri og grafikk Unn Sønju - Billedvev Liisa F de Corral - Tegning . Varer fram til 22. april.

Holt Gård, Undrumsdal Hver søndag kl. 13.00

Drop in. Alle tegneglade velkommen. Hver tirsdag. Vekslende modeller. Tirsdager kl. 18.30 Atelier Anden Etage, Hammerdalen, Fritzøe Verk, Larvik

Den blå timen

med dialog, sosial kontakt og tid for ettertanke. Hubro Litteraturhus og kafe i Sandefjord. Søndager kl 14.00

Filosofisk Hjørne

i Tønsberg og Nøtterøy bibliotek Hver fredag kl 13.

”Kjærlighet i misnøyens tid”

Psykolog og familieterapeut Sissel Gran. 18. 04 kl. 19.00: Stokke bibliotek

LOPPEMARKED I HØYJORD Lørdag 21. april Fra klokken 10 til 16 på Haugar ungdomslokale.

Til fots i Himalaya - Nepal i høyde og bredde Sandefjord bibliotek 18.4 kl. 18.00 Foredrag med Marianne Bjømø

Kunstverksted for barn og voksne Sandefjord bibliotek 21.4 kl. 12.00

Drømmens pris

Storsalen, Bølgen Kulturhus 23.4 kl. 18.00 Foredrag

Verdens bokdag - Møt Lillian W. Skow Sandefjord bibliotek 23.4 kl. 18.00

Foredrag med Morten Borgersen

Foajeen, Bølgen Kulturhus 24.4 kl. 18.30

GUTTAS KVELD

på Strand Leirsted og Gjestegård tirsdag 24. april kl. 19.00 Dag Aronsen, kjent som ansvarlig for Bibelhagen på Gjennestad og deltaker i «Grønn glede» på NRK : «Skaperverket - Frelsesverket». Norske poesiperler ved lektor Erik Gjestvang. Musikalske godbiter. Noe å bite i.

Stortinget i ditt bibliotek

Tønsberg og Nøtterøy bibliotek fortsetter med sine «stortingsmøter»: En gang i måneden er en av representantene på Vestfoldbenken til stede i biblioteket for å møte publikum. Mandag 23. april stiller Anders Anundsen fra FrP. Fra kl. 12 til 14 vil han være i biblioteket.

MER INFORMASJON OM ARRANGEMENTENE KAN DU FINNE PÅ KULTURHUSENES NETTSIDER: www.bakkenteigen.kulturhus.no • www.hjertnes.no • www.kulturhusetbolgen.no • www.notteroy.kulturhus.no


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

17

Serverte godsaker for sjelen Ole Paus ga alt publikum hadde kommet for lørdag kveld – og mere til. Mannen som har beveget seg fra en posisjon som satiriker og samfunnsrefser til salmesanger og sjelesørger i visene sine, innfridde til gagns da han gjestet Sandefjord sist lørdag.

Fra ”Vårt lille land” til Elverum – Ja, det har beveget seg litt fra ”hurramegrundt” til salmer. Det er flott med litt rabalder – og muligheten til å gi et annet lys å vise virkeligheten i. Den samme lyssettingen som får deg til å le i et øyeblikk, får deg til å gråte i det neste, sa Ole Paus til Vestfold Blad etter konserten. Paus ga i konserten et skråblikk på eget liv og på samfunnet slik vi kjenner ham så godt. Men han stanser ikke der, han tar oss også med til de mørke periodene i livet som er vanskelig å snakke om – og hva som skjer i oss når våre nærmeste

rammes. Smil og tårer lå på lur, også stikkene som røper at skadefryd er ekte glede. Vårt lille land utløste impulsiv applaus, mens Elverum, hjembyen Paus har gjort mer skade på enn krigen greide, fikk latteren til å trille fritt.

– Solvente har også sjel Etter naturkatastrofen på Haiti var Ole Paus en av initiativtakerne til den første, store artistdugnaden. Støttekonserten den resulterte i ble til slutt holdt i operaen. Paus fortalte innlevende om Haiti-besøket som fulgte de 23 millionene som ble samlet inn, der han fikk se resultatene av arbeidet. – Da vi landet i Norge igjen ble jeg møtt av forsiden til VG; Petter Stordalens bryllup i Marokko til 23 millioner kroner…nei, jeg vil ikke kritisere de som har mye – også solvente mennesker har sjel, flirte Paus, før han sang en alvorsfylt sang og bidro til nok en liten karusell av følelsessvingninger. – Jeg synger sanger om hvordan vi skal ha det i forhold til hverandre, vi som lever på denne planeten, sa Paus, før han leste diktet om å se hverandre med innsiden av hjertet, også når vi snubler.

Konsert uten filter

Arne Martin Nybo fikk sammen med Søren Hunskaar varme opp før Paus, og ble spurt om hvor jazzinteressen kom fra av Morten Hagevik. – Hans Mathisen tvang meg til å spille jazz på musikklinja, etter at pappa hadde lært meg grep og rock var det jeg stort sett hørte på, sa Arne Martin som tidligere har spilt både på Moldejazz og Slottsfjellfestivalen.

«Konsertkameratene» Erik Rastad, Lars Petter Kristiansen og Ole Christian Mørk lover flere gode norske artister til Sandefjord - og tar gjerne i mot ønsker på sine facebook-sider.

Konsertkameratene, som arrangørvennene kaller seg, klarte å skape et Chateau Neuf av konsertsalen på Park Hotel sist lørdag. Ved små bord satt publikum ved blafrende lys og fikk akkurat den kontakten med Ole Paus som de hadde håpet på – uten filter og med hele spekteret av følelser som den drevne artisten klarer å lokke fram.

Hyllet lill, store Grete Til slutt gjorde Paus som han sier han alltid gjør ved sine konserter; ga den personen han mener er Vestfolds største artist noen sinne, til sang og tonefølge av «O, bli hos meg». Den lille damen som har vært mer opptatt av vesentligheter enn egne ambisjoner, nemlig Grete Kausland. Les mer om hans forhold til damen han mener bør verdsettes høyere i sin egen hjemby og sitt eget hjemfylke i neste ukes utgave av Vestfold Blad – og hvorfor spesielt hortensere bør stemme henne fram i kåringen av Tidenes Vestfoldlåt som avisen kårer i samarbeid med NRK Vestfoldsendinga. Tekst og foto: Marianne Henriksen

Ole Paus serverte hele spekteret av følelser i sine tekster, enten de ble framført mellom visene, sunget eller lest som dikt.

Liv og kjærlighet signert Greveskogen

Foto: Daniel Evensen

Foto: MDD Greveskogen

MDD-linjen ved Greveskogen videregående skole setter for første gang opp en tverrfaglig forestilling hvor alle de tre programområdene Musikk, Dans og Drama er representert. Forestillingen har fått navnet Livets tre – en saga om liv og kjærlighet. Inspirasjonen til forestillingen er hentet fra mytologi og historie. Resultatet er blitt en forestilling som forener drama,

musikk og dans i ulike former, fra klassiske til moderne uttrykk. Med nærmere 130 elever fra alle utdanningstrinn vil publikum få oppleve kjærlighet, krig, glede og sorg i alt fra små og enkle til store og episke scener i Livets tre – en saga om liv og kjærlighet. Forestillingen spilles på Nøtterøy Kulturhus onsdag og torsdag denne uken kl.19.00.

Send til detskjer@vestfoldblad.no før fredag, og kom med på neste ukes guide.og kom med på neste ukes guide. Registrer ditt neste arrangement påinformasjon www.vestfoldblad.no eller send informasjon til detskjer@vestfoldblad.no før fredag, Emne: “Det skjer”, beskriv med tittel og en kort tekst om arrangementet, legg gjerne med et bilde til fri bruk.


annonser

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

i r d l a i v som er stor inni e H v i s Bybilen k rs o f t u å og liten utenpå r e g vå , e t n e j det uk l a k s n a d r o v H e g a d p p o a d vi ? t t y n noe Nye HONDA CIVIC fra kr 235.900,-

Sikkerhetskarosseri • Aircondition Startsperre • Tåkelys bak VSA (kjøretøystabilisering) • ABS Aktiv nakkeslengbeskyttelse Høydejusterbart sikkerhetsbelte Multiinformasjonsdisplay Ratt med tilt og teleskop Fjernbetjent sentrallås

OKTAN

• • • • • • • •

Honda Jazz Trend 5-dørs 1,2 fra kr xxx.xxx,-*

Veil. pris lev. forhandler. Forbruk blandet kjøring: 5,3-5,5 l/100km. CO2-utslipp: 125-130 g/km. Utstyr og farge kan avvike fra avbildet modell.

Honda Civic bensin fra xxx.xxx,-* Diesel fra xxx.xxx,-*

LOGO HER

Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon

Bybilen som er stor inni og liten utenpå

*Veil. priser leVert forhandler. forbruk blandet kjøring: 4,4-6,4 l/100km. Co2-utslipp: 115-150 g/km. utstyr og farge kan aVVike fra aVbildet modell. For mer inFo, se www.honda.no

Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon

Sikkerhetskarosseri • Aircondition Startsperre • Tåkelys bak VSA (kjøretøystabilisering) • ABS Aktiv nakkeslengbeskyttelse Høydejusterbart sikkerhetsbelte Multiinformasjonsdisplay Ratt med tilt og teleskop Fjernbetjent sentrallås

OKTAN

• • • • • • • •

LOGO HER

Honda Jazz Trend 5-dørs 1,2 fra kr xxx.xxx,-* 210.900,-*

finansiering • privatleasing • lån • forsikring

Veil. pris lev. forhandler. Forbruk blandet kjøring: 5,3-5,5 l/100km. CO2-utslipp: 125-130 g/km. Utstyr og farge kan avvike fra avbildet modell.

LOGO HER CR-V Special Edition 4WD med vårpakke!

Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon

Utstyr som er inkludert i prisen: • Sommer- og vinterhjul på 17” lettmetallfelg • Parkeringssensorer foran og bak • Tosoners automatisk klimaanlegg • Sideairbag foran og bak • Hengerfeste • Tåkelys foran • ISO Fix barnesetefester • Alcantara seter • Cruise control • Tonede ruter

OKTAN

18

Pakken har en verdi på kr

44.900,-

Honda CR-V Special Edition Bensin 410.900,-* Diesel fra 430.900,-* bensinfra kun xxx.xxx,-* Diesel kun xxx.xxx,-*

ÅR

*Veil. pris levert forhandler. Forbr.bl. kjøring: 6,5-8,4 l/100 km. CO2 utslipp: 171-195 g/km. Utstyr og farge kan avvike fra avbildet modell. Importør: www.honda.no

LOGO HER

Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon Kontaktinformasjon

Tønsberg Tlf. 33 35 92 92

Larvik Tlf. 33 12 18 60

Sandefjord Tlf. 33 48 53 00


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

annonser 19

Reis sammen - opplev mer!

FERIE MED OPPLEVELSER! CUBA - rundreise

SVEITS m/Glacierexpressen EDINBURGH m/Tattoo

3/10 - 12 dager

19/6 & 13/8 - 12 dager

9/8 - 5 dager

FINNMARK m/Nordkapp

Klassiske CORNWALL

30/7 - 12 dager

Fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen

Busstur

Fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen Busstur

25/6 - 8 dager

HURTIGRUTEN Kirkenes - Bergen

ISTANBUL m/utflukter

Roma, Sorrento & Capri BARCELONA m/utflukter KROATIA vandretur

20/9 - 5 dager

24/5 & 9/9 - 7 dager

Fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen

14/9 - 5 dager

8/9 & 29/9 - 8 dager

Fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen Fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen Fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen Fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen

5/7 - 6 dager Fly fra Oslo Lufthavn Gardermoen

PARIS & RHINDALEN

ST.PETERSBURG & TALLINN

BORNHOLM, JYLLAND & FYN

25/6 & 21/8 10 dager

5/7 & 13/9 8 dager

4/7 & 15/8 7 dager

Busstur

Busstur

Busstur i Danmark

36 spennende reisemål - Fellesreiser med reiseleder - Gode rabatter ved tidlig bestilling! Bestilling / informasjon: 815 00 335 - www.peergynt.com

Ny bruktbil hos Bertel O. Steen 11 Mercedes-Benz C200 TCDi Avantgarde aut. - 8.600 km Kr 409.000

08 Opel Zafira 1,9 CDTi Cosmo OPC line/skinn/aut. - 117.500 km Kr 199.000

02 Volvo S60 D5 aut. /skinn strøken - 71.500 km Kr 199.000 • Inntil 5 årsgaranti • 120 punkts kontrollerte bruktbiler • Tilstandsrapport • Historikk på egne merker • 100% fornøyd, eller bytte til annen bil

08 Opel Meriva 1,6 105HK Cosmo - 85.000 km - 1 eier! Kr 139.000

09 BMW 5-serie 520d aut. sport - 147.000 km Kr 339.000

06 Peugeot 207 1,6 HDi XS Lettkjørt småbil - 91.500 km Kr 129.000

• Fleksible finansieringsløsninger • Gode forsikringsløsninger • Innbyttegaranti • Tilbud om levering innen 10 dager.

Ring oss: Edvin tlf. 952 86673 Anette tlf. 907 66 370 Øystein tlf. 924 08 564 05 Peugeot 307 1,6 SW 89.442 km Kr 109.000

08 Mercedes-Benz B180 CDI aut. velholdt - 80.000 km Kr 229.000

Bertel O. Steen Larvik Nansetgata 65 Tlf: 33 11 35 10 www.boslarvik.no

Ta turen innom for en hyggelig bilprat!


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

20

kultur & samfunn

Skal forske på syk bøk – inviterer til workshop for å bevare Bøkeskogen

17. mai uten en frisk, grønn Bøkeskog er utenkelig i Larvik. Ill.foto: PRIVAT

Velkommen til mesterligaen! Kom og prøv Ford Champions Edition – topp utstyrte spesialutgaver til vinnerpriser.

r

fordele Kundeopptil på

600 . 4 3 Kr ter på deg! ven

Nå kan du gjøre et skikkelig hat-trick. Med attraktivt utstyr, attraktiv teknologi og attraktive priser – på både Fiesta, Focus, Mondeo, Kuga og S-MAX. En gjennombruddsterk stjernerekke med perfekt samspill mellom det siste i teknologi og design. Vi forventer faktisk et aldri så lite jubelbrus, når du kommer i mål etter prøveturen.

Bli med på mesterligadagene!

Ford, official Sponsor of the UEFA Champions League, in cooperation with

Holmestrand: Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60

-

Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33 30 77 77


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

21

kultur & samfunn

Student Kari H. Telfer (29) fra Nittedal studerer ved Universitetet for miljø og biovitenskap (UMB), for de fleste bedre kjent under det tidligere navnet Landbrukshøyskolen på Ås. Hun skri-

res inn før jul neste år. – Dette er helt i startgropa. Vi har ikke kommet ordentlig i gang. Jeg skal begynne med feltarbeidet nå. Bioforsk tok noen prøver i fjor, og etter at jeg bestemte meg for å skrive masteroppgaven min om dette har vi bare vært en liten tur i Larvik. Før påske hadde vi møte med kommunen, Bøkeskogens Venner og flere, forteller hun.

ropeiske land og USA, og de blir sett på som en stor trussel mot naturområder. – I tillegg til dette er Bøkeskogen i fokus når Larvik kommune nå arrangerer sin femte miljødag 5. juni. På denne dagen vil folk også kunne komme og høre på gratis foredrag om bl.a. Phytophthora. – Forvaltningsplanen for Bøkeskogen skal revideres i år og Fylkesmannen i Vestfold står for dette arbeidet.  Det er mange interesser og mange som er engasjert i Bøkeskogen og denne forvaltningsplanen. På miljødagen skal vi derfor arrangere en workshop som er åpen for alle, forteller prosjektleder Gillian Hockly i Larvik kommune.

Sprer seg raskt Den aggressive plantesykdommen er de siste årene funnet på bøk i Norge. Sykdommen kan ta livet av store trær på kort tid. For å forstå hvordan sykdommen spres, bevilger Larvik kommune penger til videre kartlegging. Selv om Phytophthora på det nåværende tidspunkt kun er påvist i Bøkeskogen i Larvik, er spredningspotensialet stort. Spredning skjer bl.a. via hageavfall og det finnes flere store bøkeskoger i Vestfold som kan være i smittefare.

Jeg tar master i plantesykdommer og synes det er spennende med trær. Kari H. Telfer

ver masteroppgave om tresykdommen i Bøkeskogen. Bioforsk, som også holder til på Ås, samarbeider med UMB. Da prosjektleder Venche Talgø i Bioforsk kunne tenke seg en masterstudent i forbindelse med hennes forskningsprosjekt i Bøkeskogen, meldte Kari H. Telfer seg.

Spennende trær – Jeg tar master i plantesykdommer og synes det er spennende med trær, så jeg var veldig interessert da jeg hørte om prosjektet. Nå har hun begynt på sin masteroppgave, som skal leve-

Kari H. Telfer skriver masteroppgave om tresykdommen i Bøkeskogen. Foto: Privat.

Tekst: SVEIN ANDRÉ SVENDSEN

Phytophtora

Munkegaten 3, 3126 Tønsberg Tlf: 33 30 19 30 www.mrtv.no post@mrtv.no

 er oppdaget i Bøkeskogen.  er en sykdom som angriper bl.a. bøketrær og kan ta livet av store trær på kort tid.

Tema på miljødagen Det finnes over 100 Phytophthora-arter i verden. Mange av disse er svært aggressive, og smitten kan spres av mange forskjellige vertsplanter. I Norge er det funnet to typer som har angrepet bøk. Begge artene er kjente som skadegjørere på bøk i parker og skoger i flere eu-

 Larvik kommune arrangerer miljødag 5. juni, her vil en egen workshop som er åpen for alle ta for seg problemet.

Midtbanegeneralen i toppslag.

Ma-fre 08-16 Torsdag 08-18

Be om vår innholdsrike huskatalog! Vestfold/Telemark/Agder Tlf 908 93 492/954 49 213 www.hedalm-anebyhus.no

Din boligdrøm – vår stolthet

Topp utstyrt spesialutgave til vinnerpris. • Titanium X-pakke: Nøkkelløst system, 17” aluminiumsfelger, elektrisk innfellbare speil og mørktonede vinduer bak • Setepakke med 4-veis justering av passasjersete samt korsryggsstøtte • Dekktrykksvarlser • Navigasjon • Bi-Xenon hovedlys • Parkeringspakke 2: Parkeringsassistent samt parkeringssensorer foran og bak • Førerassistpakke: Active city stop, blindsoneinformasjonssystem, filskiftevarsler, trafikkskiltgjenkjenning, føreroppmerksomhetovervåkning m.m

Kom og prøv Ford Focus Champions Edition.

Nå er det avspark i Mesterligaen! * Prisen er inkl. frakt- og leveringsomkostninger. CO2 utslipp ved kombinert kjøring 109 - 149 g/km (1.6 TDCi 95 hk - 1.6 EcoBoost 180 hk). Drivstofforbruk ved kombinert kjøring 0,42 - 0,83 l/mil (1.6 TDCi 95 hk - 1.6 EcoBoost 180 hk)

Ford, official Sponsor of the UEFA Champions League, in cooperation with

Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33 48 23 00

Garantiservice på Plasma/LCD og audio

Byggeplaner?

 Kari H. Telfer, student ved UMB, skriver masteroppgave om temaet.

www.dmt.no

Hageavfall kastet i Bøkeskogen kan være årsaken til at den flotte skogen i Larvik er smittet av Phytophthora. Nå oppfordrer kommunen folk til ikke å kaste hageavfall i skogsområder.

-

Larvik: Sagveien 2-4, tlf. 33 13 66 66

• Automatisk klimaanlegg • Ford Power startknapp • Cruisekontroll med justerbar hastighetsbegrenser • Bakkestartassistanse • Quickclear oppvarmet frontrute • Premium midtkonsoll med armlene • Tåkelys • Sportsseter foran • Ford EasyFuel - hindrer feilfylling av drivstoff

Kundefordel kr 25.700,Pris kr 275 900,-* Focus fra kr 216 900,-


22

annonser

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

MØBEL- OG INTERIØRKV

UTEMØBLER FRA FERMOB BAGLERGATEN 1 | 3111 TØNSBERG | TLF: 33 33 06 40 | ÅPNINGSTIDER: MAN-FRE 10-18, LØR 10-16 | WWW.INTERIOR-BUTIKKEN.NO

Solavskjermingskampanje

÷20%

Lameller og plissegardiner

Møllegaten 10, 3111 Tønsberg • Tlf: 33 31 72 03

t.o.m 28. april 2012


annonser 23

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

VARTALET I TØNSBERG HAGE SESONGEN STARTER!

UTELIV // SKAGERAK EGENES Øvre Langgate 48, 3110 Tønsberg Tlf: 33 31 51 38 info@egenesmobler.no

WWW. EGENESMOBLER . NO

Møbler, gardiner og interiør – la oss inspirere deg ! VelkoMMen innoM vestfolds fineste interiørbutikk

m ø b l e r • i n t e r i ø r • k l æ r ( s fj ) tønsberg: tollbodgt. 19 , t: 33 34 78 47 – sandefjord v/byparken: Kongens gt. 10, t: 33 48 07 47 www.tinnieshus.no – www.tinnieshus.blogspot.com


MITSUBISHI OUTLANDER 4WD Intense+ 24

annonser

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

L I T e j N E n M a M p O K m L MODELL a E ! V k G N I R Ø J 455.000,K E V PRØ Nå kun

inkl. v-hjul og met.lakk

Spar

41.500,Privatleie: kr 3.995,- pr. mnd.* (Kontant kr 60.000,- 3 år/45.000 km) *Prisene gjelder inkl. mva., termingebyr kr 119,- og etablering kr 4.990,- og årsavgift kommer i tillegg.

MITSUBISHI OUTLANDER 4WD Intense+

ntense+ med følgende ekstrautstyr:

e OUTLANDER 4WD Intense+ j n a p k am MODELL

Navigasjonsanlegg med musikkserver og 7” berøringsskjerm, 40 GB harddisk, i-Xenon svingkjørelys, ryggekamera, Bluetooth handsfree

MITSUBISHI Velkommen til prøvekjøring!

ris er inkl. frakt og lev.omk. Utstyrsdetaljer kan avvike fra standard. orbruk: 4,8-5,9 l/100 km variert kjøring. CO2-utslipp: 127-135 /km. Med forbehold om evt. trykkfeil

- din partner i bil

ÅPNINGSTIDER: Man.-fre. 08-16. • Tors 08-19 • Lør. 10-13 Yttersøveien 1, Hovland, Larvik Tlf. 33 16 50 80 - www.motorforum-larvik.no

e j n a p am MODELL Nå kun

455.000,-

kaSpar 455.000,41.500 ,inkl. v-hjul og met.lakk

Nå kun

inkl. v-hjul og met.lakk

Privatleie: kr 3.995,- pr. mnd.* Spar (Kontant kr 60.000,- 3 år/45.000 km)

41.500,-

*Prisene gjelder inkl. mva., termingebyr kr 119,- og etablering kr 4.990,- og årsavgift kommer i tillegg.

Intense+ med følgende ekstrautstyr: Navigasjonsanlegg med musikkserver og 7” berøringsskjerm, 40 GB harddisk, Bi-Xenon svingkjørelys, ryggekamera, Bluetooth handsfree

Velkommen til prøvekjøring!

Pris er inkl. frakt og lev.omk. Utstyrsdetaljer kan avvike fra standard. Forbruk: 4,8-5,9 l/100 km variert kjøring. CO2-utslipp: 127-135 g/km. Med forbehold om evt. trykkfeil

Intense+ med følgende ekstrautstyr:

GARANTI

Privatleie: kr 3.995,- pr. mnd.* (Kontant kr 60.000,- 3 år/45.000 km) *Prisene gjelder inkl. mva., termingebyr - din partner i bil kr 119,- og etablering kr 4.990,- og årsavgift kommer i tillegg.

ÅPNINGSTIDER: Man.-fre. 08-16. • Tors 08-19 • Lør. 10-13 Yttersøveien 1, Hovland, Larvik Tlf. 33 16 50 80 - www.motorforum-larvik.no

5 ÅR

Navigasjonsanlegg med musikkserver og 7” berøringsskjerm, 40 GB harddisk, Bi-Xenon svingkjørelys, ryggekamera, Bluetooth handsfree 100.000 km

Velkommen til prøvekjøring!

Pris er inkl. frakt og lev.omk. Utstyrsdetaljer kan avvike fra standard. Forbruk: 4,8-5,9 l/100 km variert kjøring. CO2-utslipp: 127-135 g/km. Med forbehold om evt. trykkfeil

Tlf. 47 88 40 00 - Malergaten 1, Tønsberg

- din partner i bil

ÅPNINGSTIDER: Man.-fre. 08-16. • Tors 08-19 • Lør. 10-13 Yttersøveien 1, Hovland, Larvik Tlf. 33 16 50 80 - www.motorforum-larvik.no

Tlf. 33 48 29 50 - Bekkeveien 4, Sandefjord

Tlf. 33 16 50 80 - Yttersøvn.1, Larvik


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

25

næring

næring

Vestfoldblad.no

Vi løfterfylkets fram næringslibvet i Vestfold. – hele næringslivsavis

Inspirasjonsmøte for utdanning Penny Motley og Maura Brattested har blitt kjent gjennom den internasjonale kvinneklubben i Sandefjord.

Multikulturell kvinnegruppe med helt ulike bakgrunner ble inspirert til å lære mer da de tok i mot besøk fra Folkeuniversitetet. En liflig duft av chili møter oss lokalene til Sandefjord internasjonale kvinneklubb denne en torsdag i mars. – Vi har ingen forhåndspåmelding, men når det serveres mat, kommer det alltid en del, sier formann Rona Berntsen. Et tyvetalls kvinner kom for å få innblikk i Folkeuniversitetets kurstilbud i Vestfold. At vi lever i et flerkulturelt samfunn gjenspeiler seg også i deltakerne på Folkeuniversitetets kurs. – På AMO-kurset vi hadde for helseassistenter før jul, var 12 ulike nasjonaliteter representert, forteller studiekonsulent Ingrid Wilhelmsen.

Vil bygge videre Folkeuniversitetet Sør-Øst informerte om rettigheter til videregående utdanning, så kalt «voksenrett», hvilke krav som stilles til en praksiskandidat og kurs på høyere nivå. At Folkeuniversitetet også tilbyr utdanning på høyskole- og universitetsnivå, var av interesse for Maura Brattested. Hun arbeider som bibliotekansvarlig og assistent på Skagerak International School. – Jeg har utdannelse på bachelornivå og kunne kanskje tenke meg å bygge videre på den, sier hun.

det ferskeste medlemmet i kvinneklubben. I fjor høst flyttet hun med sin tyske ektemann og to barn til Sandefjord. Hun er utdannet innen psykologi og coaching, og har planer om å bli her noen år. Da er den internasjonale kvinneklubben er utmerket sted å treffe andre utenlandske kvinner.

Kunnskapsbevisst arbeidsgiver En som synes foredraget var interessant men ikke har planer om ytterligere utdannelse er filippinske Julianita L. Carlsen. Hun flyttet til Sandefjord for 20 år siden med sin norske ektemann og hadde tenkt å bli hjemmeværende, men etter tre år ønsket hun å komme seg ut i arbeidslivet. Med høyere utdannelse innen kjemi fra hjemlandet fikk hun jobb i Jotun, hvor hun har arbeidet siden. – Jeg har vært heldig og fått alle kurs jeg har trengt gjennom min arbeidsgiver, og neste år blir jeg pensjonist, sier hun fornøyd.

Ser jobbhåp Nestformann i klubben, Vina Naidu Pettersen flyttet fra Malaysia til Norge for ca 10 år siden. I sitt hjemland arbeidet hun i mange år som salgs- og markedssjef i hotell-bransjen. I Sandefjord har hun blant annet hatt deltidsjobb som drosjesjåfør. – Nå som barna har forlatt

Viktig møteplass Til tross for ulik yrkesbakgrunn, nasjonalitet og kultur, er den internasjonale kvinneklubben i Sandefjord en viktig møteplass for mange av byens innflyttede kvinner. – Vi har ni årlige sammenkomster, inkludert velkomstfest,

årsmøte og sommerfest. Kulturutveksling er både hyggelig og morsomt, og vi har hatt både filippinsk aften og malaysisk karaoke på programmet. I tillegg ønsker vi å presentere noe norsk, og vi inviterer regelmessig gjesteforelesere til møtene våre. Vi ønsker jo å bli kjent med det norske samfunnet og bli integrert på best mulig måte, sier formann Rona Berntsen.

Rona Berntsen.

SIK Sandefjord Internasjonale Kvinneklubb:

Tekst og foto: Elin Ohrem Larsen

 Etablert i 1987 av utenlandske kvinner som var gift med norske menn, men har også norske kvinner blant medlemmene i dag.  Klubben ble startet for å samle kvinner av alle nasjonaliteter i en hyggelig sosial setting, der temaer som politikk og religion ikke står på dagsorden.  Har 53 medlemmer fra totalt 27 land.  Har ni årlige møter. Nestformann i klubben, Vina Naidu Pettersen fra Malaysia går på norskkurs og er jobb-søker – hun er en humørspreder finner vi raskt ut.

Screen Gode tilbud hos oss nå! l Markiser l Persienner plissél Garasjeporter l Vindussprosser markiser l Innvendig solskjerming l

garasjeporter

Kommet for å bli Hun forteller at hun har bodd i Sandefjord i 18 år med sin norske ektemann og har vært medlem i klubben siden 1998, der hun har vervet som sekretær. Britiske Penny Motley er nok

redet har jeg tid og anledning til å forbedre norsk-kunnskapene min. Derfor går jeg på norskkurs og håper å få napp på en jobb snart, sier den sprudlende kvinnen.

SESONGENS

NYHETER

● Ny automatikk – kan styres via Iphone ● Glidelås-screen – tåler opptil 100 km/t vind, egenprodusert ● Selvrensende markiseduk

MARKISER, PERSIENNER OG SCREEN

“Vi er best på pris ogGARASJEPORTER kvalitet”

 Tar i mot medlemmer fra hele fylket.

Riper i lakken..? • Billakkering • Småskader • Plast-rep. 1922 –

90 år –

2012

Alt innen solskjerming og garasjeporter

Julianita L. Carlsen.

Fasadeprodukter er en av landets ledende leverandører av solskjerming og garasjeporter. Vi kommer gratis hjem til deg med Geir Ove Johansen gode råd og løsningsforslag. Andre Tlf. 900Gjelsvik 66 322 Ring GRATIS: 800 80 488 Tlf: 915 747 Tlf.Geir 800 87 80 488Johansen Ove tlf: 900 66 322 www.fasadeprodukter.no eller ring sentralbordet tlf: 800 80 488

www.fasadeprodukter.no

Rosenvoldsgt. 32, 3211 Sandefjord Tlf: 33 46 34 16 • Faks: 33 45 92 88


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

26

næring

Gull eller gråstein

De ivrigste spørsmålstillerne fant vi på bakerste rad og langs veggen - til venstre sitter Nils Ingar Aabol, nærmest ser vi Fred W. B. Aamelfot. Alle foto: Marianne Henriksen

Oppgradert vann og avløp, bedre friområder og nytt idrettsanlegg. Nye veier til kjørende og gående. Er det for godt til å bli sant? Torsdag prøvde noen politikere å finne svaret. – Dette er spill med tall. – Det er ingen tvil om at Brunstad også tjener på dette. Skepsisen fra to arbeiderpartipolitikere var hørbar, tausheten til flertallet av politikere likeså. Vestfold Blad var til stede da Stokke kommune hadde informasjonsmøte for politikere om hva utbyggingsavtalen med Stiftelsen Brunstad Konferansesenter (SBK) innebærer. Det skjedde 12. april.

Spørsmålenes kveld Prosessen har vært omfattende, og møtene mange. Så stort er saksomfanget at rådmann og ordfører inviterte til et informasjonsmøte der politikerne kunne stille alle spørsmålene de brant inne med. Sist Stokke så behov for et slikt møte, gjaldt det samhandlingsreformen. Der hadde ikke politikerne så mye de skulle ha sagt for å endre den, og tiden vil vise hva gevinsten blir.

Er alt belyst? Med utbyggingen av konferansesenteret har kommunens administrasjon forhandlet med utbyggeren SBK, og har omfattende planer å sette sine politikere inn i. Har kommuneadministrasjonen snudd alle steiner, knust tallene slik at ingen blir lurt? Har de latt seg blende av sårt tiltrengte midler til oppgradering av vann og avløpssystemet, bedre friområder og nytt idrettsanlegg? Har utbyggeren tatt seg til rette, eller har kommunen for-

innen den tid, sa han. Administrasjonen har inntrykk av at møtet fylte informasjonsbehovet. – Du oppfatter ikke spørsmålene som mistillit til arbeidet og forhandlingene dere har gjort? spør vi. handlet fram en god avtale? – Noen politikere var litt usiDe fleste spørsmålene sto arkre på prosessen. Det bygges beiderpartipolitikerne Nils Inandre steder i Stokke, og det gar Aabol og Fred W. B. Aamelomdiskuterte ledningsnettet fot for torsdag kveld. måtte vi gjort noe med uansett. Fremskrittspartiets Ingar EiSå lenge vi får skiftet et ledkebråten var også blant spørsningsnett som vi uansett måtte gjort noe med, tilføres vi verdier på 30 Så lenge vi får skiftet et millioner mot 4 mill i ledningsnett som vi uansett tilknytningsavgifter, måtte gjort noe med, tilføres vi svarer Lien.

verdier på 30 millioner mot 4 Frykter gråstein millioner i tilknytningsavgifter. Aabol forstår at sumMorten Lysheim

målstillerne, hans dreide seg først og fremst om arealbruk og tomtegrenser.

Avløp til besvær Bygning og arealplansjef Morten Lysheim og Kommunalsjef for plan og utvikling Steinar Lien svarte og forklarte, og fikk gjennom spørsmålene et inntrykk av hvor den største usikkerheten hos politikerne lå. Han kunne også gi eksempler på liknende avtaler med næringsutviklere i Larvik og Porsgrunn. – Er det konferansesenteret som gjør at avløpssystemet i Stokke må skiftes ut, eller ville det ha tvunget seg fram uansett? Noen politikere tvilte, mens Lysheim er sikker i sin sak. – Kommunen kan når som helst vente seg et pålegg om oppgradering fra fylkesmannen, uavhengig av utbyggingsplanene på Brunstad. Håpet er at avtalen med Brunstad er i boks og arbeidet påbegynt

men av hans og Aamelfots spørsmål lett kan tolkes som en mistillit til administrasjonens arbeid. – Jeg ser at det kan virke slik men det er ikke tilfelle for mitt vedkommende. Jeg stiller spørsmål for å forsikre meg om at administrasjonen har tenkt så grundig og lenge og godt at de ikke går inn i noe som ikke er gjennomtenkt, sier Aabol, og understreker at han har nettopp innbyggernes beste i tankene når han stiller kritiske spørsmål.

Ser inkonsekvens Han tror både avtaler og reguleringsplaner kommer til å bli vedtatt – og at det vil det bli stort flertall for. Aabol synes det er et tankekors at de folkevalgte blir bedt om å gjøre vedtak på grunnlag av noe som han mener de ikke vet hva er, og inkonsekvensen i det. Aabol uttrykte også skepsis til selskapsformen ved informasjonsmøtet - at SBK har oppret-

Kommunalsjef for plan og utvikling Steinar Lien forsøkte å svare på spørsmål rundt arealene.

faktaboks). Hvem selskapene skatter til var også et av spørsmålene som ble stilt. Dette stiller ordføreren Tror på gull seg undrende til. Høyreordfører Erlend Larsen er – Stokke kommune skal forikke i tvil om at avtalen kommuholde seg til alle lovlige selskanen har forhandlet fram vil komper, og har til nå ikke gått inn og me innbyggerne i Stokke til gode. vurdert etikken blant noen andre selskaper i Stokke. Det virket som om de Jeg stiller spørsmål ikke var klar over at ASfor å forsikre meg om at er ikke skatter til kommunene - noe som er administrasjonen har tenkt underlig. Dette bestemte så grundig og lenge og godt deres egen regjering for noen få år siden, sier Nils Ingar Aabol Larsen. – Jeg er ikke av den oppfatning av at Brunstad ettergis noe, men at administrasjonen har Tekst: marianne henriksen kommet til et forhandlingsremarianne@vestfoldblad.no sultat som er godt for begge parter. Og jeg oppfatter det slik at resultatet ikke påfører innbyggerne høyere kostnader - tvert i mot: det vil frigis penger som vil redusere innbyggernes utgifter I forbindelse med senere investeringer, sier han.

tet to aksjeselskap som heretter blir partene kommunen skal forholde seg til.

.

Ordførerstuss Han stusser over at arbeiderpartipolitikerne stilte spørsmål ved hvor SBKs aksjeselskaper er registrert, og ønsket om en etisk vurdering av dem.(se egen

Politikerne i Stokke er utstyrt med iPad, og kan lett forstørre tegningene fra sakspapirene.


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

27

næring

for Stokke?

Videre saksgang: 18. april vil hovedutvalg for plan- og miljø behandle sakene om områderegulering og utbyggingsavtalen. Begge sakene skal opp i kommune-styret, mens det kun er utbyggingsavtalen som skal opp i formannskapet 25. april. Kommunestyret vil behandle utbyggingen 7. mai. Rådmannens forslag for møtet til onsdag går ut på at utbyggingsavtale mellom Stokke kommune og Stiftelsen Brunstad Konferansesenter om gjennomføring av områdeplan for Brunstad godkjennes, og at Stokke kommune stiller seg positiv til å inngå en egen avtale med Stiftelsen Brunstad Konferansesenter om bruk av anleggsbidragsmodellen, som innebærer momsfradrag hos både kommunen og SBK. Bygning og arealplansjef Morten Lysheim gikk gjennom hva avtalen med Stiftelsen Brunstad Konferansesenter vil innebære, samt hvilke vedtak tidligere perioders politikere fattet.

Trengte ikke kapasitetsøkning – Vår utbygging tilsier ikke at det er behov for øket kapasitet på dagens rørtrasè, sier daglig leder i Stiftelsen Brunstad Konferansesenter, Tore Aslaksen. Han forklarer at avløpstraseen fra golfbanen til Vårnes benyttes av store deler av Stokkes befolkning , blant annet fra Vearområdet, og er til dels i dårlig forfatning. – Med bakgrunn i den dårlige forfatningen på deler av anleg-

get vil ikke kommunen ta risikoen ved å benytte eksisterende anlegg til den nye bebyggelsen, sier Aslaksen. Han understreker at utbyggingen ikke skal medføre flere gjester ved de største arrangementene på Brunstad. – På grunn av den økte standarden (flere dusjer etc) forventes det likevel en økning på opptil 50 prosent på mengde kloakkavløp i løpet av ett år, sier han. Han forklarer at det er gjort grundige ingeniørberegninger med utgangspunkt i veiledere

for beregning av denne typen anlegg. – Momentanbelastningen på anlegget vil ikke Tore Aslaksen, bli høyere enn i daglig leder i dag, da det vil SBK. bli etablert buffertanker på Brunstad som jevner ut belastningen på det offentlige avløpsnettet. For rørenes del er det bare en fordel at det går mer avløp i rørene så lenge ikke momentanbelastningen øker, sier Aslaksen.

Åpne, norske selskaper Brunstad Hotellbygg AS Og Brunstad Idrettsbygg AS vil være selskapene som står for å fylle SBKs del av utbyggingsavtalene. – Begge disse to aksjeselskapene er etablert som heleide datterselskaper av Stiftelsen Brunstad Konferansesenter. Både Stiftelsen og datterselskapene har adresse på Brunstad. Stiftelsen er selveiende, som vil si at det ikke eksisterer andre eiere, og er underlagt streng

offentlig kontroll (bl.a. ved Stiftelsestilsynet). – Strukturen med datterselskapene er anbefalt av våre rådgivere hos Ernst &Young med tanke på en mest mulig hensiktsmessig organisering av utbyggingsprosjektene. Det er imidlertid sannsynlig at selve tomten for hele utbyggingen vil eies av Stiftelsen, forklarer Aslaksen. Slik får utbygger fradrag for moms.

Ikke en vinter til uten garasje! Gi bilen din et tørt og godt hjem i år. (Og skiene, syklene, badmintonsettet, snøfreseren, gressklipperen, spaden drillen, sommerdekkene og ergometersykkelen du aldri bruker.)

ELEMENTER TAKSTOLER GARASJER

fornøyd . Vær fornuftig og vær dag! i oss Ta kontakt med 1-2-Tre garasjen Bispeveien 1526, Svinevoll,3178 Våle Tlf: 33 06 17 70 firmapost@1-2-tre.no

www.1-2-tre.no

Forhandlingsresultater Dette vil Stokke få ved å tillate utbygging for SBK: Kommunen overtar et område på ca 36 dekar med 1.000 meter ny strandlinje hvor det blir friområde og kyststi (skal utgjøre 7 % av hele strandlinjen til Stokke kommune). Opparbeidelsen av friområdene i henhold til kommunens planer (skal eies av kommunen) Nytt kryss ved 303 (eies av Fylkeskommunen) Ny gang- og sykkelsti fra 303 og helt ned til friområde ved sjøen. Nytt avløpsanlegg fra golfbanen til renseanlegget på Vårnes (eies av kommunen). Dette omfatter alle kostnader knyttet til dette, inkludert ny pumpestasjon i Melsomvik. K ommunen får tilgang på et nytt stort idrettsanlegg minst 50 % av tiden uten en krone i investeringskostnader. Dette får Brunstad til gjengjeld lov til å bygge: M øteromsavdeling med fleksible møterom for ca 2.000 personer i parallelle sesjoner. Utvidelse av hotell-/overnattingskapasitet med inntil 80.000 kvm. P arkering for minimum 500 biler under bakken. B adeanlegg. I drettsanlegg med bl.a. flerbrukshall, ishall, fotball-/skøytebaner Nye driftsbygninger, energisentral og logistikk utenfor og innenfor konferanseområdet.BÅTUTSTYRSBUTIKK BÅTUTSTYRSBUTIKK BÅTREPRASJON BÅTREPRASJON OG VEDLIKEHOLD OG VEDLIKEHOLD SLIPPSETTING OPPLAG SLIPPSETTING OPPLAG Tlf. 33 32 88 00 Tlf. 3391325388760076 Frank Frank 9191538876917655 Marina Marina 91 88 91 55 frank@vallomarina.no frank@vallomarina.no

A An — — A An K Ku K Ku K Kj


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

28

næringskommentaren:

Vannklyngen:

Er kreativitet er et konkurransefortrinn? Hva skal til for å bli en vinner i fremtidens økonomi? Oljealderen, og Norges inntekter fra denne, kommer ikke til å vare evig! Vannklyngen er en forening som representerer et førtitalls bedrifter innenfor vannrenseteknologi der de fleste har tilhold i Vestfold. Dette er bedrifter som samarbeider om rekruttering, produktutvikling og internasjonalisering. Arbeidet har fått nasjonal anerkjennelse og status gjennom Innovasjon Norges Arenaprogram. I utgangspunktet er det lite som tilsier at Vestfold skulle ha bedre forutsetninger for å bli gode på vannbehandling enn andre. Allikevel ser vi at det finnes et betydelig potensial gjennom å utnytte den kunnskapen og de mulighetene som allerede finnes i regionen. Sannsynligheten for å lykkes er vesentlig større om man videreutvikler det man allerede har, i stedet for å satse på nye ting. I Tønsberg ble dette svært tydelig da Kaldnes mekaniske verksted ble lagt ned. Dette dan-

net grunnlaget for utviklingen av den såkalte Kaldnes™ MBBRprosessen. Dette er den desidert den største miljøtekniske suksessen Norge har hatt innenfor vannrensesektoren noensinne, med over 550 anleggssalg i mer enn 45 land i alle verdensdeler.

bli et nytt virksomhetsområde for Kaldnes. I dag er virksomheten en del av et verdensomspennende konsern og i rivende utvikling. En av de nye satsningsområdene er anvendelse av egenutviklet teknologi innenfor fiskeoppdrett. Krüger

avanserte vannrenseanlegg. Erkjennelsen av at Vestfold i dag både innehar solid kompetanse på vannbehandling og har et stort og anerkjent miljø innenfor Nano- og mikroteknologi har ført til at Vannklyngen har oppsøkt «nanomiljøet» for å se om det finnes muligheter for å benytte noe av dette innenfor va n n b e h a n d l i n g . Dette miljøet har tradisjonelt hatt er sterkt fokus på anvendelse innenfor helse og medisin.

Sannsynligheten for å lykkes er vesentlig større om man videreutvikler det man allerede har, i stedet for å satse på nye ting. Selskapet som i dag har navnet Krûger Kaldnes ble etablert i 1989 da adm. dir. Thorbjørn Westrum ved Kaldnes mekaniske verksted reagerte på en "Image"-annonse fra kjemikonsernet Hoechst om store stålreaktorer av typen Biohoch for kommunalt og industrielt avløpsvann. Han tenkte at siden Kaldnes hadde erfaring med bygging av store stålkonstruksjoner, så kunne dette muligens

Kalnses er en av nøkkelbedriftene i Vannklyngen og en aktiv partner i arbeidet for å utvikle nettverket til å skape ny kompetanse og nye produkter. Kreativitet handler om å skape nye og nyttige resultater baser på de forutsetninger og den kompetanse som foreligger. Det var usedvanlig kreativt å se at kunnskapen fra skipbygging kunne benyttes til utvikling av

Vi husker godt første gangen vi spurte om et produkt kunne separere partikler fra store mengder vann? «om vi kan? Det er ikke noe problem! Vi har vært oppe i tre milliliter allerede.....». I dag er det levert inn flere søknader om prosjektmidler for utvikling til anvendelse innenfor både fiskeoppdrett og avløpsvann. To områder som definitivt ikke forholder seg til

«millimetervis» men «kubikkmetervis» med vann. Nanoteknologi omfatter teknikker for å styre naturens minste byggeklosser – atomene. Ved å utnytte egenskaper og fenomener på atom- og molekylnivå. Navnet nano stammer fra nanometer, som er en milliarddel av en meter. Nanopartikler har en størrelse opp til 100 nanometer. Nanoteknologiens muligheter ble beskrevet allerede på 1950-tallet. Men det var først i 1980-årene, da elektronmikroskopet ble utviklet og man kunne «se» atomene, at forskningen skjøt fart. Det vi registrerer som meget interessant fra Vannklyngens side, er at fra å fokusere hovedsaklig på medisinsk anvendelse, er det stadig oftere fokus på at den samme teknologien også kan anvendes i industriell skala. I Vannklyngen har vi hatt befatning med nanoteknologi gjennom de tre nyinnmeldte selskapene Isentio, Norchip og Trilobite. I Vannklyngens arbeide med nanoteknologi har

Har du meninger om næringsutvikling? Send dem til tips@vestfoldblad.no!

VOLVO V70

LAVUTSLIPPSMOTOR MED AUTOMAT

BIL-SERVICE SUMMUM INKL. VOLVO ON CALL PAKKE OG METALLIC Inneholder bl.a:

• Skinninteriør • Komfort- eller sportsseter • El. førersete m/minne • Skinn, krom og alu.detaljer • Cruise control • Rygge- og regnsensorer • Aktive Dual Xenon hovedlys • Vannavst. sideruter foran • High Perform. • 7” skjerm • USB, Bluetooth, DAB+ • 17” alu.felger

AUTOMATGIR KR 19 000 – VI SPANDERER! Navigasjonspakke kampanjepris kr 4950

BIL-SERVICE SUMMUM VOLVO V70 D2 115 HK, AUT Fra kr

432 500*

Volvo V70 fra kr 359 900

FOR PRØVEKJØRING – SEND SMS ”V70” TIL 2330 LAST NED NORSK VOLVO APP

* Pris inkl. frakt-, leverings- og adm. kostnader levert forhandler. Gj.sn. forbruk 4,5 – 10,3 l/100 km. CO 2-utslipp 119 – 237 g/km. Tilbudet gjelder alle nye 2012 modeller ut juni 2012 eller så langt beholdningen rekker. Alle Volvos dieselmodeller har partikkelfilter som standard. Forbehold om trykkfeil. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Treff Volvo på facebook.com/volvocarsno og volvocars.no. For mer info skann QR-koden til venstre eller send SMS ” VOLVO” til 2330.

Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33 30 77 77 Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33 48 23 00 Larvik: Sagaveien 2-4, tlf. 33 13 66 66 Holmestrand: Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

29

næring

Nærmere en felles arealpolitikk fokus vært anvendelse til måling og og identifisering av stoffer, samt oppsamling av partikler i en væskestrøm. Å utnytte Vestfolds kunnskapressurser sett i et helhetsperspektiv, handler om å tilføre en tradisjonsbundet bransje nye muligheter, samtidig som det gir en ny og fremoverlent teknologi anvendelsesområder det i utgangspunktet ikke var tenkt kunne benyttes innenfor. Vannklyngen mener det nettverksarbeidet som dette er tuftet på er med på å øke mulighetene for å utvikle den kreativiteten som skal til for å gjøre Vestfold til en Vinnerregion!

Bård Haug Daglig leder i Vannklyngen

Vestfold-ordførerne ga i styringsgruppas møte 29. mars en helhjertet støtte til prosessen med å lage en Regional plan for bærekraftig arealpolitikk (RPBA) skriver fylkeskommunen på sine nettsider. Arbeidet med planen, som tidligere er presentert i Vestfold Blad, er nå inne i en fase der mulighetene for videre vekst i byer og tettsteder i Vestfold diskuteres helt konkret. Hovedgrep for å sikre areal til bolig- og næringsutvikling skal nedfelles i et plankart som gir føringer for utbyggingsmønsteret i hver enkelt kommune. Dette er grunnlaget for den bindende arealplanleggingen i kommuneplanene. Utfordringen er å finne plass til de omkring 90 -100 000 nye vestfoldingene og et næringsliv i vekst fram mot 2040. Alt vokser i Vestfold, bare ikke arealene. De må utnyttes på en smartere måte. Vi må bo tettere og litt høyere i framtida. De aller fleste ser det. Rune Kippersund er fylkeskommunens koordinator for arbeidet med Regional plan for bærekraftig arealpolitikk. – Kjennetegnet på en god plan blir om vi klarer å balansere mellom regionale og kommunale hensyn. Jeg håper og tror at vi får det til, og er glad for den gode hjelpen fra kommunene og statlige etater, sier han, og legger til: - Får vi dette til i

Ordførere fra hele fylket var samlet i oktober 2010, da fordelene ved en felles arealplan ble vist konkret, med eksempler fra Jæren.

fellesskap, markerer Vestfold seg som et foregangsfylke for en mer aktiv tilrettelegging for boligbygging, sier han. Rådmann Egil Johansen redegjorde for prosessen dette året i møtet med ordførerne. Planens mål, strategier og retningslinjer ligger ute til høring fram til 27. april 2012. Samtidig deltar RPBAteamet fra Vestfold fylkeskommune i diskusjoner med hver enkelt kommune om hvilke muligheter som byr seg for videre vekst i byer og tettsteder, og utviklingen av regionale næringsområder og knutepunktutvikling for kollektivtransport. Ordførerne ga sin fulle støtte til plan-

arbeidet så langt, og roste Vestfold fylkeskommune for god prosess. RPBA-teamet har på sin side opplevd et nært og konstruktivt samarbeid med kommunene. Planen skal være basert på enighet, og fylkeskommunen ivaretar både fleksibilitet og fasthet i planen med dette for øye. – Dette planarbeidet er satt i gang på vårt initiativ, og vi er forpliktet på det vi enes om, men det er viktig at også alle regionale myndigheter slutter opp om planen, ble det sagt fra flere ordførere. Tekst: Marianne Henriksen Kilde: regional.vfk.no

VOLVO V60

LAVUTSLIPPSMOTOR MED AUTOMAT

BIL-SERVICE SUMMUM INKL. VOLVO ON CALL PAKKE OG METALLIC Inneholder bl.a:

• Skinninteriør • Komfort- eller sportsseter • El. førersete m/minne • Skinn, krom og alu.detaljer • Cruise control • Rygge- og regnsensorer • Aktive Dual Xenon hovedlys • Vannavst. sideruter foran • High Perform. • 7” skjerm • USB, Bluetooth, DAB+ • 17” alu.felger

AUTOMATGIR KR 19 000 – vi spanderer! Navigasjonspakke kampanjepris kr 4950

BIL-SERVICE SUMMUM VOLVO V60 D2 115 HK, AUT Fra kr

396 600*

Volvo V60 fra kr 329 900

FOR PRØVEKJØRING – SEND SMS ”V60” TIL 2330 LAST NED NORSK VOLVO APP

* Pris inkl. frakt-, leverings- og adm. kostnader levert forhandler. Gj.sn. forbruk 4,5 – 10,3 l/100 km. CO 2-utslipp 119 – 237 g/km. Tilbudet gjelder alle nye 2012 modeller ut juni 2012 eller så langt beholdningen rekker. Alle Volvos dieselmodeller har partikkelfilter som standard. Forbehold om trykkfeil. Avbildet bil kan ha ekstrautstyr. Treff Volvo på facebook.com/volvocarsno og volvocars.no. For mer info skann QR-koden til venstre eller send SMS ” VOLVO” til 2330.

Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33 30 77 77 Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33 48 23 00 Larvik: Sagaveien 2-4, tlf. 33 13 66 66 Holmestrand: Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60

Tønsberg: Sandefjord Larvik: Sa Holmestra


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

30

næring

Feil ble –Matematikken viste at høyttalere ville låte grufullt. Heldigvis bygget jeg en prototype for å verifisere det negative resultatet. Lyden ga aha-opplevelse og gjennombrudd for oss, sier Steinar Hem i Forsman. Steinar Hem jobbet 15 år i forsvarsindustrien før han begynte å utvikle høyttalere for Forsman. Han var blant annet med på å utvikle systemet RWS (Remote Weapon System) for Vinghøg (nå kjøpt opp av tyske Rheinmetal). – I forsvarsindustrien er det lov å være perfeksjonist. Du må ta det siste skrittet mot perfeksjon for at ting skal fungere forsvarlig. Det samme gjelder for høyttalere. Du må ta det siste skrittet, hvis ikke vil det høres, sier Hem.

Høyttaler uten kasse

Vi hadde funnet det vi jaktet på; bedre lyd med et enklere design.

De nye høyttalerne til Forsman forfører med high-end lyd; en kvalitet som entusiaster betaler sekssifrete beløp for å ha i stua. Vi stempler dem som Hi-Fi avhengige, eller musikkelskere. Forsman lager også høyttalere som koster 198.000 kroner per par. Prototypen av den nye høyttaleren står ved siden av den dyreste modellen i utviklingsavdelingen. Vi hadde vanskelig for å si hvilken av dem som spilte best; de nyutviklede høyttalerne (D2) som skal selges for 49.000 kroner, eller paret til 198.000 kroner. Det må være et dillemma for Forsman? – Nei, det er den veien utviklingen går. Kjøper du et stereoanlegg i dag kan du få godlyd til en fjerdedel av prisen for 20 år siden. – Toppmodellen vår er komplisert og dyr å produsere. I lengre tid har vi jaktet på ett nytt design som kunne gi rimeligere produksjon. I samarbeid med designer Anne Cecilie Hoppstock kom vi frem til en ny modell som i seg selv var revolusjonerende. Høyttaleren er uten kasse. Den bruker selve rommet som høyttalerkasse. Problemet var at utregningene viste at lyden ikke var bra. Lydbølgene kortsluttet på gal måte, forklarer Hem. – Jeg er sta, og insisterte likevel på å bygge en prototype. Da jeg var ferdig, og satte meg ned for å lytte, var overraskelsen desto større. D2 ga et mer åpent og nært lydbilde enn du vil få fra en høyttaler med kasse. Vi hadde funnet det vi jaktet på; bedre lyd med et enklere design. Produksjonskostnadene kunne kuttes.

Fra følelser til tall UTEN KASSE: – Rommet fungerer som høyttalerkasse, sier Steinar Hem hos Forsman; her med prototypen av høyttaleren D2.

Overraskelsen skyldtes en feil i formelen som Hem hadde lagt


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

31

næring

gjennombrudd til grunn for å beregne lydbildet. – Forholdsvis kompliserte strømningsanalyser viser hva som skjer når lufta settes i bevegelse. Det ligner på analyser for bevegelser i væsker, men kompresjon kommer i tillegg. For den type høyttalere som vi lager, finnes det lite med dataverktøy matematiske formler. Vi må gjøre det meste fra bunnen av, sier Hem. Før var utviklingen av høyttalere mest basert på følelser og intuisjon, men for Hem er det tall og matematikk som styrer utviklingsarbeide. Eventuelle feil kommer til overflaten med strenge rutiner for verifisering av både positive og negative resultater. – Før fantes det ikke datamaskiner som var raske nok til å knekke og knuse alle disse dataene. Nå går datamaskinene mer enn fort nok til at vi kan kjøre analysert på dem. Nå gjelder det bare å ha riktige formler i bunnen. Feilen i min formel førte til at de effektene jeg trodde var vesentlige, ikke var det, og omvendt. Til slutt var det hans egen hørsel som ga svaret. God lyd er

ALL MADE IN NORWAY: Morten Solbu ved Velle Utvikling AS brekker platen som høyttalerelementene skal monteres på.

ikke bare bass, mellomtone og diskant i ørene til Hem. – Jeg lytter etter hastigheten gjennom frekvensområdet. En sirene flyr opp og ned i frekvensområder. Dersom lyden hopper over et område, eller henger igjen i et område, så er det noe som er feil, noe som er uferdig.

Verdensmarkedet Tor Forsman er mannen som grunnla Forsman AS i 1989. Han har bakgrunn fra Tand-

berg, og jobbet med Hem i forsvarsindustrien. Nå er Forsman pensjonist, men kommer innom hovedkontoret i Tønsberg med jevne mellomrom. – Jeg har gått i lære hos Tor. Han er en av landets fremste analoge eksperter. Jeg er en ingeniør som hadde jobbet digitalt i alle år. Høyttalere er analoge, sier Hem. Begge har jobbet med våpensystemer som har hatt internasjonal suksess; nå vil Forsman lansere den nye høyttaleren for verdensmarkedet. – I samarbeid med produsenter som Electrocompaniet tilbyr vi pakkeløsninger som gir en revolusjonerende rimelig inngangsportal til toppsjiktet av HiFi lyd. Vi satser på direkte salg via internett og nettverk av agenter. Både Amerika og Asia er aktuelle markeder. Mange faghandlere forsvinner og direkte salg er veien å gå, sier Hem. De vil ut med et produkt som er hundre prosent produsert i Norge. Høyttalerelementene produseres ved Seas i Moss, på Formans spesifikasjoner. Høyttalerkabinettene produseres ved Velle Utvikling AS i Tønsberg. – Velle har en av Europas

Det er NÅ det lønner seg å kjøpe solskjerming!

mest moderne maskinparker på laserskjæring. Lakkeringen foregår lokalt hos Norsk Industri Lakkering (NIL). Det er en lang og krevende vei å gå fra prototype til noe som produseres flere ganger etter hverandre; en komplisert prosess som vi ikke er så vant med i Norge. Det dreier seg mye om optimalisering og materialteknologi, og logistikk; mange aspekter som ikke har noe med lyd å gjøre.

Ring Kjell på 465 05 521

www.scandic.no - Grønt nr.: 800 49 900

Over The Rainbow Aha-opplevelsen med den nye høyttaleren kom med låten Over the Rainbow med Bodil Niska på saksofon fra en CD som heter Night Time. Hem kommer fra en familie hvor alle søsken spiller minst ett instrument. Faren har i mange år spilt orgelet i Sjømannskirken på Gran Canaria. – Jeg klarte ikke å hevde meg i konkurransen hjemme, så høyttalerne er kanskje min måte å ta igjen på. Tiden vil vise om regnbuen av lyd fra de nye høyttalerne også vil resultere i et industrieventyr. Tekst og foto: Håvard Solerød

Nå er utesesongen i gang: SE VÅRE SPENNENDE NYHETER!

- 50 %*

*På motorisering & terrassevarmer v/kjøp av Nova terrassemarkise Se mer på www.kjellsmarkiser.no

815 00 570 www.kjellsmarkiser.no

Rekkering 5x0,05 WSi: kr 4.490,5x0,10 WSi kr 8.990,-

GULDSMED Tlf: 33 18 10 21

URMAKER LARVIK

www.felumb.no


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

32

næring

Blide jenter fra Sandefjord VGS, fra venstre: Siri Holand, Ivana Miric, Lone Oxholm og Cornelia Rød

«Smartløsning» for jenter i farta – Vi har også fått noen kritiske tilbakemeldinger, men det har hjulpet oss til å få det gode produktet vi har i dag, sier daglig leder i Easy Run UB, Ivana Miric. Det er fire driftige jenter i Easy Run UB, som Vestfold Blad møtte på fylkesmesterskapet i Skien før påske. De har kommet frem til et smart produkt med sin sports-bh med lomme for å oppbevare musikkspillere. Nå gleder de seg til at de kommer ordentlig ut på markedet med produktet. For dette er en ungdomsbedrift med store planer for fremtiden. Jentene forteller at de snart kommer til å gjøre om ungdomsbedriften til sitt eget aksjeselskap.

Plaster mot kritikk – Vi har fått kritikk for bruk av mobil i brystregion, med tanke på brystkreft. Det ser vi ikke som et problem siden de fleste mennesker i dag har mobilen inntil kroppen stort sett hele tiden. Men det kan være lurt å ha mobilen i flymodus når du trener, forklarer jentene som ønsker å ha fokuset på trening og helse.

Lone Oxholm har en tante som nå utvikler et plaster mot stråling. Easy Run UB ser ikke bort i fra at de i fremtiden kan selge disse produktene i en pakkeløsning. – Vi vil at det skal være enkelt og trygt for kvinner å ta med seg musikken når de trener, tilføyer Lone.

produktet, sier Ivana. Hun forteller at bed har allerede fått inn store bestillinger, og ser at dette er et produkt det er et marked for. Det har heller ikke vært lett å finne frem til det riktige designet, forteller hun. Jentene forteller at de har vurdert de ulike skissene nøye, og ikke helt visst hvilken vei de ville at lomma skulle sitte for at det skulle være mest praktisk for kjøperen. – Det var mye frem og tilbake, men vi kom til en løsning til slutt som vi er veldig fornøyde med, smiler Ivana.

Vi har fått kritikk for bruk av mobil i brystregion, med tanke på brystkreft. Ivana Miric.

Utfordring med pris Easy Run UB har fått til et godt samarbeid med MX DC Sport, som er et av Nordens største merker innen treningstøy. – Vi har hatt en utfordring med å finne riktig pris, men nå føler vi at det ble en bra pris på

Spente selgere – Den største utfordringen for oss framover blir å få solgt de 1.200 sports-bhene vi får nå til våren. I første omgang skal vi selge dem kun til privatpersoner, altså gjennom oss som bedrift og ikke igjen-

nom noen butikker eller treningssenter. Men vi ser frem til å være selgere, og vi har allerede fått mange forhåndsbestillinger, forteller Ivana. Er man interessert i produktet, så må man ta kontakt med en av jentene i bedriften, eller klikke seg inn på bedriftens Facebook side. Der kan man legge inn sitt ønske om størrelse, antall og farge.

Spennende dag De syntes det var utfordrende og spennende å delta på fylkesmesterskapet. – Vi møtte store konkurrenter og lærte en god del av de andre ungdomsbedriftene som var der, sier Ivana.

Easy Run UB. Fra venstre: Siri Holand, Ivana Miric, Lone Oxholm og Cornelia Rød.

Hun forteller at det var mye å lære også i forhold til det å kunne svare godt foran dommerne. Det var også elever der som hadde kritiske spørsmål relatert til produktet. – Alt i alt ble vi veldig fornøyd med dagen og vi har fikk med oss masse erfaring, sier hun.

Løser et hverdagsproblem Ideen til trenings-bhen fikk jentene slik:


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

33

9/5

Haugesund og Rosendalbaroniet 5 dg kr 6 290,Guidet rundtur i Skudeneshavn, Båttur til Røvær, Besøk i gruvesamfunnet på Visnes. Omvisning på Avaldsnes vikinggård og Olavs kirke, Besøk på Norsk Skieventyr, 3 netter i Haugesund, 1 natt på Morgedal Hotel, 4 frokoster, 5 lunsjer og 4 middager

24/5

Riga og Tallinn Pinsetur 5 dager kr 4 850,4 frokoster, 4 middager, 4 lunsjer, Lokal guider

30/5

Molde, Atlanterhavsveien, Geiranger 5 dager 6 490,3 netter på Quality Alexandra Hotel i Molde, 1 natt i Geiranger, 4 frokost, 5 lunsjer, 4 middager, Besøk på Håholmen, båttur på Geirangerfjorden,

25/6

Polen, Krakow, Warszawa, Berlin 10 dager Opplev Krakow, saltgruvene i Wieliczka, Den Sorte Ma donna i Chestochowa, 9 frokoster, 4 lunsjer, 9 middager Folklore, Sightseeing i Berlin, Krakow og Warszawa.

3/7

Sommer i Tyrol, Zillertal 12 dg kr 13 900,Avslappende ferietur. Båt Oslo - Kiel t/r, 1 natt i Tysk land hver vei og 7 netter på Hotel Pachmair i Uderns. Flere utflukter og velge i mellom. Hotellet har et stort musikalsk underholdningsprogram med noen av de beste østerrikske folkemusikere. Kake bufeet hver dag i Øster rike, 11 frokoster 3 lunsjer, 11 middager

8. & 15/7 Flor og Fjære, Stavanger 5 dager kr 6 390,Alltid noe nytt å se på blomsterøya Sør Hidle. Vi kjører Via Flekkefjord, Jøssingfjorden og Jæren. Båttur på Ly sefjorden. Hjemturen via Suleskarsveien og Hovden. 4 frokoster, 5 lunsjer og 4 middager

Easy Run fikk en fin 3.plass for beste innovative produkt på fylkesmesterskapet.

Ivana Miric.

– Vi diskuterte litt hvilke hverdagsproblemer vi hadde, og hvilke behov vi ville dekke for oss selv og ikke minst andre. Det at vi alle fire er aktive og at musikk har blitt en veldig stor del av treningshverdagen til mange, gjorde at vi tenkte ut denne ideen, forklarer Ivana. Easy Run ville gjøre treningen mer komfortabel, praktisk og motiverende, og føler at ideen har blitt til et vellykket produkt som på alle måter dekker behovet til trenings glade kvinner der ute. Produktet vil veldig enkelt gjøre treningen mer komfortabel og praktisk med produktet som man kan oppbevare musikkspillere i. – Det vil også hindre forbrukeren i å få vannskader på sin smarttelefon eller andre musikkspillere. Alle jenter og kvinner som hører på musikk vil bli positivt overasket over hvor behagelig og mye enklere det er å trene med vår sports-bh. Man merker ikke at den er der, den er vanntett og kan brukes til en rekke treningsformer, sier hun fornøyd.

Fra UB til AS Jentene har ikke tenkt til å gi

seg når skoleåret ebber ut. – Vi har tenkt til å drive bedriften vår videre. Vi skal legge den ned som ungdoms bedrift og ta den opp igjen som AS. Vi gjør dette fordi vi stoler på produktet vårt og dette er noe vi brenner for og vi elsker å jobbe med det, sier Ivana. Hun forteller at jentene syntes det var utrolig deilig å få en premie på fylkesmesterskapet. – Vi ventet lenge på å bli belønnet for det harde arbeidet vårt. Og det å få tredjeplass for beste innovative produkt hjelper veldig på selvtilliten. Det viser at også andre ser at dette som noe nyskapende og at det er et produkt for fremtiden, ler Ivana.

Roser lærer og mentor – Vi har lært mye fra læreren vår Linda, som har hjulpet oss og hele veien vært veldig motiverende, sier Ivana fornøyd. Jentene sier det er hun som har lært dem alt det grunnleggende når det kommer til næringsliv, entreprenørskap og ungdomsbedrift. Det takker de også sin mentor for, Tom Erik Oxholm. Oxholm har gitt en hjelpende hånd igjennom hele proses-

Uk

Alle kvinner som hører på musikk vil bli positivt overrasket over hvor behagelig og mye enklere det er å trene med vår sports bh.

as UB:

Smartløsning

Tips oss om din ungdomsbedrift!

Tip

o d.n s@v a l b estfold

EASY RUN UB …er fra Sandefjord VGS og består av:  Ivana Miric, daglig leder  Lone Oxholm, økonomiansvarlig  Siri Holand, produkt- og markedsansvarlig  Cornelia Rød, personalansvarlig  3.plass for beste innovative produkt.

sen, veiledet dem og fått til samarbeidet med sportsmerket MXDC. Han har delt av sin erfaring rundt trening og nettverk, samt stått bak all finansiering, noe jentene forteller at de setter utrolig stor pris på. De legger til at Oxholm også er pappaen til Lone Oxholm – økonomiansvarlig i bedriften. – Han fortjener en stor takk! Vi vet ikke hvor lang vi ville kommet uten en så engasjert mentor, sier Ivana.

Tekst og foto: MARIANNE SIVERTSEN

20/7

Legoland og Løveparken 4 dg kr 4 650,- / 3 290 Legoland - et eldorado for barn i alle aldre

24/7

Lofoten, Helgelandskysten 11 dager kr 14 950,10 frokoster, 8 lunsjer, 10 middager. 4 netter i Svolvær. Tur med Hurtigruta inn Trollfjorden. Vikingmuseum, Vi kjører hele Helgelandskysten fra Bodø til Namsos

5/8

Schwarzwald, Bodensjøen, Alsace 10 dg 11 900,Besøk på blomsterøya Mainau, Vi ser Rheinfallene. Vintesting i Alsace. Schwarzwald byr på gjøkur, øl, glass blåsing og Schwarzwalder Kirchtorte. Oslo-Kiel t/r

15/8

Vinfestival i Rüdesheim 8 dager kr 8 950,Alltid god stemning i hyggelige Rüdesheim. Dans og musikk i Drosselgasse, utflukt til Mosel

23/8 30/8 10/9 26/9 29/9 30/9 15/10 18/10 29/10 23/11 28/11 3/12 9/12

St. Petersburg 7 dager kr 9 750,St. Johann—Tyrol 10 dager kr 10 900,Porec Kroatia 13 dager 11 950,Geiranger & Ålesund 4 dg kr 4 290,Færøyene og Island 8 dg kr 11 900 Tossa de Mar, Costa Brava 15 dg kr 13 950,Provence, Arles, Avignon 12 dg kr 13 950 Oktoberfest i Bremen 5 dg kr 5 750,Benidorm Costa del Sol, 25 dg kr 18 900,Vilnius - Riga , 5 dg kr 4 990,Oset Høyfjellshotell Julemarked 3 dg kr 2 790,Julemarked i Rostock, 5 dg kr 4 990,Julemarked Hannover, Goslar, Celle 5 dg kr 5 990,-


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

34

Reiselyst

næring

Endelig har vi klart det! Gaudence, Michelle, Charles og James i feststemning.

Ranger med gevær er obligatorisk ved fotturer gjennom Arusha nasjonalparken.

Camping i månelandskap - hektisk ak Pofu Camp Site.

Mitt Kilimanjaro, mitt Les Vestfold Blads utdrag av Kilimanjarodagboken til Michelle Tost Amundsen (12), som gjerne setter familiens reisemål til himmels…

Den første dagen i Afrika Luften er fuktig, full av ukjente lukter, og jeg forestiller meg passende fugler til alle de rare skrikene som jeg hører i bakgrunnen. Jeg ser utover de frodige bananplantene i hagen til den lille brune apekatten som klatrer forsiktig ned fra palmen sin. Høyt oppe rundt krateret til Vulkanen Meru samler det seg mørke, tunge skyer, og av og til kan jeg høre tordenskrall i det fjerne. Etter en lang busstur over

høysletten mellom Kenya og Tanzania har jeg kommet frem til Arusha Safari Lodge, et paradisisk landsted som blir drevet av et ungt engelsk par. Jeg er i Afrika. Mitt Afrika!

Meru walking safari Ingenting haster. Det er regnskogen som bestemmer tempoet. Vi står foran et stort, råttent tre som har veltet og blokkerer veien for terrengbilen vår. En liten sort mann bearbeider den store stammen med en buskkniv, men alt han oppnår er noen små riper i barken. Vi går til fots videre oppover fjellsiden gjennom tett jungel, og ser knapt nok hvor vi setter føttene våre. Finnes det slanger? Finnes det giftige edderkopper? Foran oss går en parkvokter med ladd gevær, vi ser bøffelspor og sjirafflort. En gjeng Col-

Arusha Safari Lodge – et lite stykke paradis midt i jungelen

obusaper med lang sort og hvit pels krysser vår vei i trærne ovenfor oss, en av dem mister taket idet grenen han hopper på knekker, og han bråker noe forferdelig. Plutselig åpner skogen seg, og foran meg ligger det frodige

for å takke regngudene. Lysende grønn lav henger ned fra treet i lange striper og beveger seg i vinden som tusen armer.

Oppbrudd Jeg hilser på Helen fra Notodden, smilende og vennlig, glad i fjellet, men aldri vært høyere enn 2000 meter. Arbeidsjern og to nydelige barn hjemme, snill og tøff samtidig - jeg tror hun kommer til å klare toppen. De to andre som skulle ha vært med opp på Kilimanjaro måtte avlyse i siste øyeblikk, så da blir det bare tre personer i gruppen vår. På Morum Barrier gate treffer vi de som skal hjelpe oss på den 9 dager lange teltturen. Ber-

Jeg husker godt da jeg så Afrika første gang på kartet i atlaset mitt, hemmelighets-fult, farlig, spennende, men uoppnåelig og fjern. krateret til mount Meru og den 2000 meter høye kraterveggen. Vi spiser lunsj under et hellig tre midt i krateret, hvor Meru-folket samler seg hvert år

nard, som er hovedguide, de tre hjelpeguidene Gaudence, James og Charles, to kokker og 21 bærere, alle sammen fra Tanzania. – Jambo Bwana! (”Hei” – på swahili)

Respect the mountain Forrige natt har det vært en snøstorm, og i dag blåser det kraftig vind som rister i kjøkkenteltet. Det er den fjerde dagen på turen rundt den nordre siden av Kilimanjaro, og vi har overnattet på Moir Camp på 4200m. Akklimatiseringen går bra, av og til føler jeg litt trykk i hodet, men både Helen, pappa og jeg er i god form, og vi går etappene mye raskere enn den oppgitte tiden. Etter all sannsynlighet kommer vi til å ha bra vær på toppdagen, snøstormer på denne tiden av året er sjeldne.

Litt is igjen – mektige isbreer på vei langs kraterkanten til Uhuru Point.

En helt vanlig dag for den lille eksp middag, sove.


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

35

næring

vestfoldblad.no

Xx xx på reisen... Bli med

ktivitet når teltleiren bygges opp på

Andre akklimatiseringstur – på 4500m, høyt over Moir Camp Site.

Afrika! Som verdens høyeste frittstående fjell brygger Kilimanjaro sitt eget vær, sier guidene. Noen sier Kilimanjaro er et enkelt fjell å bestige, men jeg hører mange historier om folk som måtte snu, til og med om folk som døde av høydesyke. Jeg er ikke redd, men jeg lytter til kroppen min og respekterer fjellet.

Luksuscamping For første gang kan vi gå i t-shirt i dag. Det er dagen før dagen, og en lett vind blåser varm, oksygenrik luft opp til oss fra de kenyanske slettene. Etter den korte etappen fra Bofu Camp til Third Caves Camp har vi hele ettermiddagen fri og vi klatrer opp på en stor steinblokk og soler oss. Vi har fått nye forsyninger av frukt og grønnsaker fra dalen,

pedisjonen – frokost, gå, lunsj, gå,

og kokken vår har tilberedt den rene festmiddagen. Som alltid passer de veldig på at vi vasker hendene før maten. ”Eat, drink! You have to be strong for tomorrow!”, hører vi til stadighet. Senere på kvelden forteller Helen om livet sitt hjemme, og vi prater så mye at vi glemmer tiden og legger oss alt for sent. Jeg har biltt glad i teltet mitt, i den oppblåsbare madrassen min, og i soveposen min. Lukker jeg glidelåsen, så er jeg varm og føler meg hjemme.

Ingenting gratis Tidlig på ettermiddagen kommer vi til Kibo Hut som ligger på 4700m. Her kommer hovedruten inn, Coca Cola ruten, hvor man overnatter på hytter og hvor man får kjøpt brus hele veien

Et bra og harmonisk team – gratulasjoner etter dagens etappe.

Nå er menneskene, dyrene, plantene og fjellene en del av meg som jeg aldri kommer til å glemme.

opp. Og gjett om vi kjøpte en iskald Cola? Vi slår opp teltet og prøver å sove litt, for vi må opp midt på natten for å nå toppen. Vinden, som har blitt kraftig igjen, rister i teltduken. Jeg går ut til toaletteltet og oppdager at det har begynt å snø. ”Ikke nååå!” tenker jeg når jeg lukker soveposen. Kanskje Kilimanjaro ikke har lyst at vi går opp på toppen? Er dette normalt? – It is nothing, sier Bernard, – This does not happen very often, sier Gaudence.

Tung natt til toppen Klokken 2400 blir vi vekket med te og havregrøt. Det har stormet og snødd hele natten, og landskapet er ikke til å kjenne igjen. Vi dobbeltsjekker at vi har med alt,

Første akklimatiseringstur - magiske øyeblikk på Shira Cathedral toppen.

Fra nordsiden av Kilimanjaro ser man langt inn over de kenyanske høyslettene.


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

36

Reiselyst skrur på hodelyktene og store, sterke Gaudence tråkker som førstemann gjennom den 30cm dype nysnøen. Som et perlekjede ser vi hodelyktene til andre fjellklatrere langt oppe i kraterskråningen. Jeg er trøtt, jeg er ikke vant til å sove så lite, men jeg tråkker i sporene, en fot foran den andre. Underveis passerer vi flere grupper, noen av de ser veldig slitne ut. Alt går veldig langsomt. Gaudence må stoppe flere ganger for å orientere seg. Under fjellstøvlene mine klumper snøen seg, og i det bratte terrenget går jeg et skritt og sklir et halvt skritt tilbake. Dette er utrolig anstrengende, og vi trenger mer tid enn planlagt. Solen går opp og det har sluttet å snø, men det blåser en iskald vind. Fremdeles er det noen hundre høydemetere til Gilmans Point, selveste kraterkanten. Gaudence oppmuntrer meg hele tiden, han må være sliten selv, han ledet hele veien. Jeg ser kun på føttene foran, alt går automatisk. Jeg er trøtt, så trøtt, men jeg vil opp. Ti skritt og pause. Neste ti skritt og pause. Tiden står stille. Gi opp? Aldri! Etter en endeløs tid flater plutselig terrenget ut og vi er på kraterkanten og kan se Uhuru Peak i det fjerne. Etter en kort drikkepause er

det ingenting som kan stoppe oss. Vi har fått ny energi, og vi nyter utsikten til Mawenzi og de store isbreene. Når vi nærmer oss toppen tar Gaudence armen sin rundt meg, men jeg har lyst å løpe de

sjonalpark. Etter en to timers kosetur gjennom urskogen synger og danser bærerne kilimanjarosangen for oss til avskjed. Store, sterke, omsorgsfulle Gaudence ser veldig trist ut, og jeg er litt trist også at den spennende reisen snart er over og at jeg må si hadet til de nye vennene mine. Jeg husker godt da jeg så Afrika første gang på kartet i atlaset mitt, hemmelighetsfult, farlig, spennende, men uoppnåelig og fjern. Nå er menneskene, dyrene, plantene og fjellene en del av meg som jeg aldri kommer til å glemme. Mitt Afrika, mitt Kilimanjaro!

Jeg er ikke redd, men jeg lytter til kroppen min og respekterer fjellet. siste 100 metrene alene, og så har jeg klart det! 5895 m, Afrkas høyeste punkt! Kort tid etter kommer pappa og så Helen. Vi klarte det alle sammen.

Avskjed Etter noen raske bilder i det iskalde været starter vi nedstigningen til Mweka Camp, en tur som fører oss 3000 høydemetere nedover gjennom alle klimasoner, helt ned til jungelen. Jeg går helt automatisk, tærne verker, detter to ganger på noen glatte stener, pappa har fått blemmer på hendene fra stavene, og vi går og går. Nede i campen er vi så trøtte at vi ikke kan forestille oss å gå igjen - noensinne. Neste morgen blir vi som vanlig vekket med varm te, og overraskende nok er vi i fin form for den siste etappen til utgangen av Kilimanjaro na-

La deg inspirere av flere reisereportasjer på www.vestfoldblad.no/Reise Del gjerne dine reiseopplevelser med leserne våre, og vinn et gavekort!

Smilet dukker opp igjen – det er ikke langt igjen til toppen. Vi møtte Michelle dagen etter at hun kom hjem fra Kilimanjaro, med flass på nesa og røde kinn strålte hun etter å ha hørt på Cecilie Skog på Nøtterøy kulturhus.

fakta Det er mange norske og utenlandske aktører som tilbyr turer til Kilimanjaro. Vi valgte www.uhuru.no. Anette, som er daglig leder, har vært på Kilimanjaro ti ganger og bruker kun de beste guidene. Erfaringen hennes øker sjansen for en suksessfull tur til toppen, for her settes det pris på en langsom akklimatisering, godt utstyrte fjellførere og bærere og ikke minst god og ren mat. Kilimanjaro er teknisk sett ikke vanskelig å bestige, men høyden skaper problemer for mange. Ta deg god tid, og ikke velg det billigste tilbudet! Den beste tiden for en bestigning er fra januar til miden av mars og fra juni til oktober.

Europa rundt med Magnus Reiser 2012 Baltikum 1.-9. september - 9 dgr. kr 10.450,- pr.pers tillegg for enkeltlugar/enkeltrom: kr 1.750,-/kr 750,-

Bayern og Gardasjøen - 16. -23. september - 8 dgr. kr 9.990,- pr.pers - tillegg for enkeltlugar/enkeltrom: kr 1.200,-/kr 400,-

Ølfestival i Aalborg - 5.-7. oktober - 3 dgr. kr 3.550,- pr.pers - tillegg for enkeltrom: kr 650,Toscana - kunst, kultur og chiantivin - 2. -9. oktober 8 dgr. kr 11.450,- pr.pers tillegg for enkeltrom: kr 2.500,-

Albir - Høstens Spaniatur - 2. -19. oktober - 18 dgr. kr 13.990,- pr.pers tillegg for enkeltlugar/enkeltrom: kr 1.000,-/kr 2.900,-

Roma - den evige staden fly/buss - 11. -20. oktober 9 dgr. kr 12.490,- pr.pers

tillegg for enkeltlugar(hjem)/enkeltrom: kr 850,-/kr 2.500,-

Les mer på våre hjemmesider www.magnusreiser.no www.magnusreiser.no - Tlf. +47 35 97 33 00 - Mob: +47 900 89 030 - Harald Hårfagres vei 5, N-3994 Langesund


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

37

Reiselyst

21% vekst i mars på Torp

NOTIS

123.830 passasjerer reiste til og fra Torp i mars. Det er 21.471 flere passasjerer enn i fjor. I mars i fjor reiste 102 359 til og fra Torp, i år er tallet 123.830. Det gir en vekst er på 21 prosent, skriver Torp i en pressemelding. Utenrikstrafikken økte med 3,6 prosent. Antall utenriksreisende var totalt 74.397 mot 71.828 i fjor.

61.9 % vekst

Ettermiddagskos på Pofu Camp – hvert øyeblikk med varmende sol nytes.

Innenriks var det en vekst på 61,9 prosent fra 30.531 passasjerer i fjor til 49.433 passasjerer i år. Det vil si at 18.902 flere passasjerer valgte å fly til og fra Torp i mars. Hittil i år har 297.861 passasjerer reist over Torp, mot 280 636 i samme periode ifjor. Veksten så langt i år er på 6,1 prosent. – Vi er nå inne i en meget positiv utvikling som vi forventer vil vedvare. Trafikkveksten utenriks er god og innenrikstrafikken er over all forventing. Når det gjelder veksten på innenriks så skyldes dette oppstart av Norwegians ruter til Bergen og Trondheim og den offensive strategien til Widerøe. På utenriks ser vi effekten av Norwegians nye ruter, KLMs økte frekvens og de andre selskapenes oppstart av sommerprogrammet helt i slutten av mars måned, skriver flyplassen i en pressemelding.

Bussreiser med Euroreiser er opplevelse på øverste hylle Be om program! 7. februar:

24. november:

mars: 9 dager Avreise 21.30. September, Seefeld i Østerrike – En virkelig klasssiker Vakre naturscener, som tatt rett ut av et bildealbum, Gemüttlichkeit og god stemning er selve ingrediensen i et Tirolbesøk. Seefeld er rett og slett en idyll omgitt av mektig natur. Hotellet vårt, Hotel Bergland, er bare helt nydelig og har alle mulige bekvemmeligheter. Med sin sentrale beliggenhet er hotellet ideelt for rusleturer i sentrum. Innendørs kan du kose deg i det fineste velværesenter du kan tenke deg. Nytt av året er at hotellet driver etter ”Alt-inkludertprinsippet”, hvilket betyr at det er helpensjon under oppholdet, og drikkevarer er også inkludert. Fri benyttelse av Spa-avdelingen ”Nordic Spa”.

13dagers dagers julemarked busstur til Rovinj i Kroatia 5 i Hildesheim Med besøk også i Celle og Lübeck

Adriaterhavet på kroatisk side er virkelig et utrolig Hildesheim er en meget vakker middelalderby reisemål: Flott natur, rent og fint badevann, flotte i Hannover-området. hoteller, spennende kulturattraksjoner, og massevis Her bor vi flott og sentralt, omtrent midt i julemarkeav gode opplevelser. det. Som en bonus opplever vi også julemarked i I Rovinj er det gode bademuligheter både i sjø og Celle og Lübeck. basseng, og i tillegg er det kun kort vei inn til gamPrisen inkluderer 2 fergeovernattinger, 2 hotelloverlebyen, som er en virkelig perle. Denne byen nattinger, 4 frokoster, 4 middager, omvisningeri en opplevelse i adventskonsert seg selv, og vi kjenner den godt. Hildesheim, i St. Andreas-kirken m.m. Vi garanterer fantastiske opplevelser og som alltid et hyggelig reisefølge.

Kun kr 3950,-

8 dagers busstur Holland og Rhindalen Langtidsferie på til Costa Tropial, Spania 31 dagers Jubileumstur til Almunecar

Vi kaller turen en kombitur vi både opplever For 10. gang arrangerer vi vårhvor langtidsferie til Spania. Holland Rhindalen Tyskland.og innholdsrik tur Det er vårog garanti for eni vellykket I Holland besøker vi Floriaden, somHer kunbor arrangeres med 20 overnattinger i Almunecar. vi virkehvert tiende år. lig flott på Hotel Almunecar Playa & Spa. Alle rom har Der får vi vi en utrolig blomsterprakt i tilleggfra balkong ogsesjøutsikt og ligger kun et parog minutter massevis av artige opplevelser. den historiske bykjernen i Almunecar og det popuI tillegg til Holland skal vi oppleve Rhindalen. lære torget i Gamlebyen. Påogså returen til Norge har vi Vi bor i Rüdesheim som er et hyggelig bosted vedtil lagt inn 2 netter i Paris, hvor det bl. a. blir utflukt Rhinen og godt utgangspunkt for trivelige Versailles ogetmiddag på Place de Tertre på utflukter Montmartre Pris: Krkr 8400,Kun 17.5000,-

Vi kjører utflukter til Innsbruck med det kjente Runde10 dagers Påskereise maleriet og Berg Isl-bakken, til Vippetino i Italia og til til Gardasjøen, Italia Rattenberg. Tirols minste by,- ”krystallbyen”

Målet med reisen er Bardolino/Cisano hvor vi bor helt På vei til ogpåfraHotel Seefeld benytter fantastisk Vela Doro. vi Color Line Sandefjord –innebærer Strømstad og Line Trelleborg – som er Opplegget enTTrekke flotte utflukter Travemünde på utreisen. Overnatting i Tyskland finner inkludert. sted i Ingolstadt på Hotel Mercure. På returen overnatPrisen inkluderer dessuten Stena Line Gøteborg – Kiel ter vi på Hotel Strauss i Würzburg og benytter Stena t/r, 7 hotellovernattinger, halvpensjon på hele reisen. Line fra Kiel til Gøteborg og Strømstad – Sandefjord over til Vestfold

Pris: Kr 8900,Prisen inkluderer Rundreise som beskrevet, 10 overnattinger (2 på ferge), 5 med halvpensjon og 5 med helpensjon under oppholdet i Seefeld, utflukter som beskrevet.

Kun kr 9900,-

Telefon: 33 11 79 66 • Epost: firmapost@euroreiser


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

38

Reiselyst næring

Proffsyklistene kommer alltid til ferdig vasket og mekket sykkel, men guttene fra Tønsberg må gjøre det meste selv. Her er Niklas Åkvik godt i gang med litt hjelp fra Gino.

Sykkel er veldig populært i Belgia.

Adrian Gjølberg og Niklas Åkvik dro til Belgia for å bli verdens beste syklister, men de skulle vise seg å bli vanskelig. Foto:

Privat

Belgia:

Et tråkk nærmere sykkeldrømmen Med skråblikk gir syklist Adrian Gjølberg (23) oss et innblikk i sykkelverdenen; – Det jeg husker best er Kermess-løp, brostein, pommes frittes og min aller første øl. ”Det er starten av fellesferien 2006. Klubbkompisen min Niklas Åkvik og jeg har skolefri. Vi er 16 år gamle og reiser for første gang alene uten voksne til det store utland. Vi aner ikke hva vi har i vente, vi vet bare at vi skal til Belgia. Vi skal bli gode til å sykle, og alle de gode kommer jo fra Belgia. I seks uker skal vi bo hos ekteparet Gino og Heidi, som vi kom i kontakt med gjennom Martin Vestby. Han var syklist selv på den tiden og bodde i Belgia.

Nærmere drømmen Vi står i kø på en av Belgias mange brune puber. Her skal vi av alle ting kjøpe oss startplass til et sykkelløp. Det lukter sigarer, pommes frittes og øl. Frityroljeen spruter og ølkranene stoppes aldri. Noen fortalte at i Belgia, som i Norge, er det en streng røykelov, men den eksiterer kun i teorien. Det er Kermess (tivoli) i byen, og midt oppe i det hele skal det være sykkelløp for juniorer. Kermessløp blir det kalt. Det norske prinsippet om ”idrett uten alkohol” er et ukjent begrep. Ja, det er sirkusløp, og det er på nettopp en slik plass som dette mange av de største syklistene har startet. På Kermessløp i Belgia. Selvfølgelig må vi delta!

Med meg har jeg 4€ i lomma, de skal jeg kjøpe meg plass for på startstreken. Køen er lang, men til slutt kommer vi frem til dommerne. Det står tydeligvis skrevet i panna på oss: ”utlendinger”. For første gang i mitt liv er det jeg som er utlendingen, den fremmede. Vi skjønner verken Fransk eller Flamsk, men vi kan likevel føle det på oss. To vettskremte nordmenn som kommer til sykkellandet for å prøve lykken, lære spillet og forhåpentligvis bli proffe.

Den lokale bookmakeren har liten tro på norsk seier i dag, man kan med andre ord tjene gode penger på å satse på A. Gjolberg eller N.Aakvik. Men rett skal være rett, oddsen er realistisk.

Hvor det å delta er det viktigste. Her sykles kun for å vinne. Det er sykkelkrig, slåssing med never, banning og roping. Etter halvkjørt løype har vi begge fått nok. Vi er hektet av og ute av løpet. Vi skjønner ingen ting!

Nybegynnerfiasko

Øldåpen

Blant tilskuerne, er vi allerede populære. Men det er kun blant dem. Det at vi er mange nasjoner på startstreken gir stor prestisje til løpet. Blant de belgiske syklistene er vi langt i fra godt likt. De kjører for æren, mens ukrainerne og russerne er der for å tjene premiepenger. Det er vært fall det inntrykket jeg sitter igjen med. Det er liten vennlighet å finne. Og vi, vel… Vi stiller oss helt sist av de rundt 200 startende, i god tro om at vi skal bli sluppet lett fram i feltet, slik som vi gjør i Norge. Vi har tross alt begge dobbelt så dyr sykkel som resten, noe som gjør at jeg undervurderer de slitte og billige syklene og deres ryttere kraftig. Så feil kan man ta, og vi føler oss passe dumme når vi ikke en gang kommer til mål. Her kan de sykle fort. Veldig fort! Og en ting er helt klart, dette er ikke Norge, hvor alle får premie.

Tilbake i den lille loftsleiligheten later vi begge som om vi har husket å kjøpe mat. Vertskapet gjennomskuer selvfølgelig bløffen, og insisterer å ta oss med ut på middag. Det ikke er politisk korrekt å skrive dette, men det hører med til historien. Kjære mamma, ikke få sjokk nå. Men det i dette øyeblikket drikker vi vår første belgiske øl, en Duvel. Vi får selvsagt et foredrag i hvordan den skal serveres og drikkes, det er tydelig at Gino er stolt av dette. For meg er dette ennå bare en øl. Den er sterk og jeg sliten, så det snurrer godt i skallen. Vi sover godt den natten. ”God start” for ungdommen som skal bli verdensmestere, og har 6 uker igjen av oppholdet. Vi lærte mye denne sommerferien, alt fra klesvask, matlaging, språk, sykkel og mer om øl…

Det norske prinsippet om ”idrett uten alkohol” er et ukjent begrep. Typisk norsk å være god? Jeg er et surrehode, det kan jeg innrømme. Så selvsagt mangler jeg noen papirer. Etter litt diskusjon både på norsk og engelsk, får jeg tilslutt utlevert startnummer. Vi er klare til start. På utsiden av baren kan jeg lese navnet mitt på en tavle for første gang. Ja, for det er faktisk slik at man kan satse penger på syklistene, på samme måte som i travsporten.

Det kribler fortsatt I skrivende stund sitter jeg nok en gang i Belgia, og forbereder meg

Booking tavla viser at det var liten tru på de to vestfoldingene. Foto: Privat

til akkurat det samme. Dog har jeg ikke smakt på øl siden nyttår. Denne gangen sykler jeg på et lag, Joker-Merida. Vi har med oss massører, mekanikere, og en annen belgier, også med navn Gino, som sportsdirektør. Denne gangen er det Proff-Kermess, oppkjøringsløp til noe større. Løypa er nå dobbelt så lang, og det går fortere enn da jeg var 16 år. Likevel, det dreier seg om akkurat det samme. Jeg har den samme kriblingen i kroppen i dag. Påmeldingen skjer fortsatt i baren, med lukt av sigar og frityr som spruter. Det er toppsykling, men tilbake til røttene, sånn det en gang var. Belgia på sitt beste! Forhåpentligvis kommer jeg meg til mål denne gangen…

For Vestfold Blad, Adrian Gjølberg

Belgia er mest kjent for sitt øl og sin sjokolade, men faktisk så er hele det belgiske kjøkken ganske enestående. Mange mener at restaurantene i Brussel hører hjemme blant verdens beste, og det gjelder faktisk for hele landet at kvaliteten er topp selv om man ikke går på luksusrestaurant.


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

39

Reiselyst

10 millioner har lettet med Ryanair

Ryanair feiret 11. april 10 millioner passasjerer til og fra Norge på Torp Lufthavn. God mat og drikke hører med på kermess-løp i Belgia.

5 år gamle Jonathan Kristoffer Etland Foss fra Drammen, ble passasjer nummer 10 millioner. Han var på vei med sin familie fra Torp, til Palma de Mallorca, skriver Ryanair i en pressemelding. Jonathan og familien fikk en gratis reise for hele familien til sin neste ferie, Pescara i Italia. Feiringen ble markert med kake for alle reisende til Palma de Mallorca på onsdag.

Vokst til 59 ruter Siden Ryanairs oppstart i Norge i 1997 med en rute fra Torp til London Stansted, har rutenettet vokst til 59 ruter fra 3 flyplasser i Norge, Haugesund, Oslo Rygge og Oslo Torp. I 2012 vil Ryanair frakte 2.5 millioner passasjerer til og fra Norge, og genererer over 2 500 arbeidsplasser knyttet til disse norske lufthavnene og norsk turisme. – I år vil Ryanair frakte inntil 2,5 millioner passasjerer til og fra disse flyplassene, og genererer over 2 500 arbeidsplasser tilknyttet flyplassene. Dette bekrefter Ryanairs forpliktelse om å investere i Norge, sier Elina Hakkarainen, Ryanairs nordiske salgs- ogmarkedsansvarlige i en pressemelding.

Fraliten til stor I snart 15 år har Ryanair vært en av bidragsyterne til at Torp har vokst fra å være en liten lokal flyplass til å bli en betydelig regional lufthavn med et omfattende nasjonalt og internasjonalt rutenett. – Det er derfor med stor glede vi nå kan gratulere Ryanair med at de har passert 10 millioner passasjerer i Norge, hvorav de fleste fra Torp. Vi håper at det fruktbare samarbeidet vi har hatt i denne perioden vil fortsette i mange år fremover, sier Alf-Reidar Fjeld, lufthavnsjef på Torp.

Widerøe flyr til og fra Torp hele dagen! Av 220 ukentlige innenriksfly på Torp er 168 fra Widerøe. Det gir mye å velge mellom, når dagen din blir lengre eller kortere enn planlagt. wideroe.no


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

40

båt

næring

TEST: Finnmaster 62 DC

Fra øverste hylle

Kjapp og sporty: Med en 150 hester på hekken går Finnmaster 62 DC over 40 knop.

På butikken grabber noen etter de fire bananene som ligger på toppen, og snur og vender på mange for å finne de beste. Andre ser an båtformen. Når de, etter en møysommelig inspeksjon av de gule, bøyde fruktene med skall på, har bestemt oss, oppdager de alltid at det er en eller flere feil på de bananene vi har valgt. Ergo burde de tatt noen andre – sikkert med akkurat de samme feilene, men på litt andre steder. Er det slik med båter også?

Dusinvare I faktaboksen til høyre har vi vurdert tre forskjellige, drøyt seks meter lange båter som er direkte konkurrenter med daycrusieren til Finnmaster. Det finnes mange flere. Er det like vanskelig å finne den beste båten som å handle de riktige bananen på butikken? Båtene leveres jo med tilnærmet likt utstyr. Du får med kalesje, hydraulisk styring og puter, men må betale ekstra for toalett, trimplan, kjøleboks og bedre belegge på dekk og dørk. Sjøegenskapene varierer, men ikke ekstremt mye for båtene i oversikten. De takler bølgene innaskjærs, men egner seg dårlig i rom sjø og mye vind. En smal båt er bedre i sjøen enn en som er bred, men større bredde

gir mer plass. Til en viss grad kan konstruktørene kompensere for bredden ved å lage en skaper V-form under vannlinjen. For eksempel har Finnmaster 62 DC 18 graders V-form ved akterspeilet. AMT 200 DC har 20 grader. Vi har kjørt tre av de fire båtene i oversikten. Når det gjelder sjøegenskapene holder vi en knapp på Finnmaster og AMT.

skal bli stiv og sterk.

Drømmen Mange som kjøper en DC drømmer om en lat ferieuke om bord og blir som regel sørgelig skuffet. Viser sommeren seg fra sin aller beste side, går det an å bo om bord - hvis man har tilgang til do, dusj og restaurant på land. Finnmaster leveres med en liten vask tilkoblet en minitank med ferskvann på ti liter. Du kan laste opp et bærbart gass kokeapparat med ett bluss foran vasken. Det er en raklete løsning hvor matlaging blir en slitsom logistikkøvelse og måltidene får preg av spartanske utskeielser på papp og plast. Vi ville imidlertid vurdert en kjøleboks, og brukt byssepengene på reker og hvitvin.

Det er like vanskelig å finne den beste båten som å handle de riktige bananen på super’n. Basert på fartsmålingene virker Uttern D62 overraksende treg. En av grunnene til det er at Uttern er vesentlig tyngre. Vi har vanskelig for å skjønne den store vektforskjellen. Den eneste forklaringen må være at Uttern bruker vesentlig tykkere laminater i hele båten. Økt laminattykkelse er ikke ensbetydende med større styrke. Kvaliteten på råvarene som brukes og oppbyggingen av laminatet er mer avgjørende for om båten

Enkelt soverom Fra cockpiten har Finnmaster en foldedør inn til kabinen. Kabinen har to vinduer i skrogsidene, madrass og ventilator men ikke takluke. Er man ikke for kravstor kan det kalles et soverom. De fleste havner opp

med å bruke plassen under dekk til lager. For små barn er det fint å ha et rom i skyggen som de kan trekke seg til bake til eller sove i på dagtid. Finnmaster har fin førerposisjon med justerbart bøttesete og en behagelig cockpit med u-formet sittegruppe akter. Mellom

over en tradisjonell lest. Er du på jakt etter en daycruiser av denne typen er vårt råd å skjele til forhandleren når du velger. Sats på en lokal forhandler med lang fartstid og godt omdømme. Da vil du forhåpentligvis få hjelp i nødens stund – enten det dreier seg om puten som blåste over bord, tankmåleren som ikke virker eller motoren som fukser. I oversikten har vi med DC-modellen til finnmaster med en 150 hesters motor. Er du ikke ekstremt opptatt av fart, bør du vurdere en motor med 115 hester. Båten går fort nok med denne motoren, cirka 35 knop, og prisen reduseres til 336.000 kroner.

Når det gjelder sjøegenskapene holder vi en knapp på Finnmaster og AMT. benkene i sittegruppen er det mulig å rigge til et bord. Sittegruppen kan enkelt omgjøres til solseng. Det du trenger til transformasjonen, står på listen over ekstrautstyr. Finnmaster har forholdsvis dyp cockpit og en ganske høy vindskjermen som effektivt tar av for fartsvinden. Kalesjen har store vindusflater. Den stuves i en garasje bak ryggen til sittegruppen. Hekken avsluttes med brede og komfortable trinn ned til badeplattformene på siden av motoren.

Kjøpt lokalt Finnmaster 62 DC er skåret

TEKST PÅL SILBERG FOTO PÅL SILBERG OG FINNMASTER

Vil hedre krigsseilerne Jarle Andhøy står fortsatt i spissen for å hedre gamle helter, på Trebåtfestivalen i Risør er han en av dem som slår et slag for krigsseilerne.

Trebåtfestivalens kunstneriske råd består av Øystein Djupedal (fylkesmann i Aust-Agder), Dag Lindebjerg (entusiastisk journalist) og Jarle Andhøy (ekspedisjonsleder og selvutnevnt sjørøver). Foto: Odd Sverre Aasbø.

– Det er utrolig viktig at vi ikke glemmer denne viktige delen av norsk historie, sier Odd Sverre Aasbø som er leder for Trebåtfestivalen i Risør. Han tenker selvsagt da på historien

om krigsseilerne. Nå tar festivalen ett felles løft sammen Aktive Fredsreiser, Stiftelsen Arkivet og Konvoibyen med for å få til en god markering. Derfor kan du i år oppleve fartøy fra denne tidsepoken på Trebåtfestivalen, i tillegg til utstillinger og foredrag. Aasbø har også med seg Jarle Andhøy på laget. Andhøy som er medlem av festivalens kunstneriske råd har ivret sterkt for å få krigsseilerne som et eget tema på årets festival.


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

41

næring

baatavisa.no

Båtfolkets egen avis

Vi ville imidlertid vurdert en kjøleboks, og brukt byssepengene på reker og hvitvin.

Stort stuverom: De fleste bruker plassen under dekk til å stuve bort blant annet puten til solsengen.

BLÅKOPIER Merke og modell Finnmaster 62 DC Askeladden C62 AMT 200 DC Uttern D62 Land Finland Norge Finland

Polen

Lengde

6,20 meter

6,10 meter

6,08 meter

6,15 meter

Bredde

2,30 meter

2,33 meter

2.38 meter

2,40 meter

Vekt

950 kilo

1.000 kilo

1.080 kilo

1.360 kilo

Godkjent

8 personer

6 personer

7 personer

7 personer

Motor

Yamaha, 115 - 150 hk Suzuki, 115 - 150 hk

Honda, maks 150 hk Mercury, 115 - 175 hk

Tank

98 liter

140 liter

140 liter

160 liter

Trimplan Ekstra Ekstra Ekstra Leveres ikke Kalesje Standard Standard Standard Standard Solseng: Bordet felles ned og puten legges på plass, så blir det solseng akter.

Motor / toppfart

150 hk / 43 knop

115 hk / 33 knop

150 hk / 42 knop

150 hk / 36 knop

Pris / motor

Kr 372.000 / 150 hk

Kr 429.000 / 115 hk

Kr 421.500 / 150 hk

Kr 440.000 / 150 hk

Les flere båtnyheter hver dag på www.båtavisa.no Les mer om festivalen og om den spennende historien bak skuta på www.batavisa.no

– Det er viktig å hedre krigsseilerne og deres stolte historie mens de ennå er i live, og kan dele sine viktige beretninger til pizza- og twittergenerasjonen. Jeg håper vi klarer å gjøre trebåtfestivalen til en arena der unge kan møte furet, værbitte menn som sikret Europas og de alliertes frihet med sin uforglemmelige innsats på havet, sier Andhøy. Festivalleder Aasbø tror de-

ler av den oppvoksende slekt ikke har begrep om hvor viktig innsatsen til krigsseilerne var. Han sier markeringen er viktig ikke bare for de besøkende ved festivalen, men for hele nasjonen. En helt spesiell sjekte vil være å se på festdagene i Risør. 70 år etter den ble brukt som fluktbåt for å komme seg bort fra tyskerne, har sjekta påny funnet veien tilbake til Norge.

Den dro fra Farsund 24. juli 1941, og ankom Portlethan sør for Aberdeen 27. juli. Sjekta vil være å finne på Dampskipsbrygga under festivalen, som går av stabelen i perioden 2. august til 5. august.

Tekst: joyce christine øksenholt

Stavern Båt og Motor har flyttet til Larvik Skal båten være klar til våren må det jobbes nå! Kom til vårt moderne båtanlegg på Hegdal hvor det nå er full produksjon. Til våren kan vi ikke garantere verkstedstime.

Garantert

pris kvalitet sikkerhet

Rimelig frakt – spør oss!

Tlf. 45101776


42

annonser

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

DRIVSTOFF! Vi har bygget om drivstoffanlegget og det fremstår nå som nytt. Etter å ha testet det hele påsken fungerer det nå optimalt.

www.smil.as

Hos oss finner du alltid drivstoff til konkurransedyktige priser.

Bensin Kalvetangen - Nøtterøy Diesel Kortautomat 24 timer i døgnet! Ved innseilingen til Tønsberg finner du alltid drivstoff til båten din. Velkommen!

Tønsberg Marina AS

www.nmdrift.no

tlf 33 40 10 00

Kalvetangvn 87, 3132 Husøysund


annonser 43

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

CITROËN C5 1.6 HDi Attraction 43800 km

219 000

KIA Ceed 1.6 CRDi Aut. Stv. 39300 km

188 000

06 09 04 11 11 07 05 03 02 01 11 08 09 03 07 03 99 11 11 99

199 000

79 000

10

109 000 99 000

02

HONDA Jazz 1.2 Trend 42000 km Deep Saphire

199 000

06

259 000

08

CITROEN Berlingo 2.0 HDi 90 hk vare 85400 km Sølv metallic ..........................

CITROEN C3 1.4 Pluriel Cabriolet 73800 km Grå metallic ......................... CITROEN C3 1.6 HDi 90 Seduction 2000 Sølv metallic................................ CITROEN C4 1.6 HDi 90 Seduction 4000 km Sort metallic ..........................

CITROEN C4 1.6 HDi 90 SX Pack 89000 km Sølv metallic .............................

129 000

CITROEN C4 1.6 SX Pack Automat 80300 km Beige metallic ...........................

05

165 000

HYUNDAI Atos 1.0 93500 km Rød .......................................

HYUNDAI Santa Fe 2.0 CRDi 134200 km Sølv met............................... MITSUBISHI Grandis 2.0 DI-D 7-seter 171000 km Gråblå metallic.......

44 000

149 000 189 000

OPEL Meriva 1.3 CDTi Cosmo 43500 km Sølv metallic .............................

149 000

PEUGEOT 307 1.6 HDi 5-dørs 130700 km Sort metallic ......................

109 000

98

85 000

PEUGEOT 406 2.0 St.v 180200 km Sølv metallic .........................

08

69 000

01

RENAULT Megane 1.5 dCi Expression St.v 43200 km Grå metallic .....................

CITROEN C5 1.8 X 16V Combi 169200 km Grå metallic .........................

CITROEN C5 2.0 SX Combi 179000 km Grønn metallic .....................

49 000 209 000 189 000

CITROEN Grand C4 Picasso EMG Exclusive 102600 km Sølv metallic .........

03

79 000

139 000

CITROEN C5 1.8 SX 16V Combi Automat 97200 km Blå metallic ............

CITROEN DS3 1.6 e-HDi 90 Style 6000 km Hvit m/Sort tak ........................

149 000

HONDA HR-V 1.6 B Aut 5-dørs 150000 km Sølv metallic ................

79 000

CITROEN C1 1.0 SX 17700 km Sølvgrå metallic .....................

KIA Sportage 2.0 CRDi 4WD 177600 km

00

CHEVROLET Lacetti 1.4 SX 58600 km Sølv metallic .........................

CITROEN Grand C4 Picasso 1.6 HDi EMG 116700 km Grå fer metallic.

238 000

89 000

HONDA Jazz 1.4 100 hk Comfort 5600 km

06

HONDA Insight IMA Elegance (hybrid) 2000 km

HONDA HR-V 1.6 B5-dør 193000 km

259 000

CITROEN Xsara Picasso 1.6 149300 km Grønn metallic ....................

59 000

FORD Focus 1.6 TDCi Collection St.v 54000 km Grå metallic ....................

139 000

HONDA Civic 1.4 S 3-dørs 75300 km Blå metallic.............................

79 000

HONDA Civic 1.5i LS Aerodeck 162400 km Blå metallic.........................

49 000

HONDA CR-V 2.2 Elegance Lifestyle 18000 Polished Metal metallic ..................

469 000

08 86 04

45000

139 000

RENAULT Megane Scenic 1.6 RXE 164300 km Blå metallic ......................

59 000

SKODA Fabia 1.4 TDi Sport 49400 km Sølv metallic ......................... SUZUKI Alto GL Automat (som forevist) 85000 km Lys blå metallic .........................

139 000

VOLVO V40 1.6 181000 km Grå metallic .........................

09

VW Golf 1.9 TDi Trendline st.v 64000 km Sort metallic ......................

05

VW Polo 1.2 Comfortline 100300 km Sølv metallic .........................

10 000

89 000

179 000 SOLGT

Alle våre biler er verkstedkontrollert med garanti Prisene er inkl. omreg. avgift. Årsavgift kommer i tillegg

Oddvar 33 48 53 03

Paal 33 48 53 09

HONDA CR-Z 1.5 GT Hybrid 5400 km Crystal Black metallic...................

239 000

HONDA HR-V 1.6 B 3-dørs 151000 km Sølv metallic ......................

75 000

Nygårdsveien 80, Pindsle, Sandefjord. Tlf 33 48 53 00


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

44

motor

næring

Guard Systems ASA og administrerende direktør Tore Paulsen, feirer 20 år i bransjen, med fine tall og stor optimisme for fremtiden.

Kundestyrt innovasjon:

Sporer biler, båter – og m Guard Systems ASA´s tre største produkter er alle et resultat av kunders behov. I 20 år har sandefjordsfirmaet sikret biler, båter og pengetransporter. Nå tester de ut hvordan de kan sikre mennesker. – Vi er i gang med et prøveprosjekt på et hjem for demente, hvor vi bruker mye av den samme teknologien som vi allerede har utviklet. Utfordringen med få ansatte og mange brukere, der brukerne ofte har god fy-

sikk og gjerne vil røre seg, men det ikke finnes nok ansatte til å følge med på tur, prøver vi å finne en løsning på. Det ser foreløpig positivt ut, og tilbakemeldinger fra både brukere, ansatte og pårørende er veldig gode, forteller Tore Paulsen, administrerende direktør i Guard Systems ASA. Han forklarer at de har testet ut et såkalt ”geo fence” eller ”geografisk gjerde” på norsk (det samme systemet som for eksempel båteiere bruker for å ”omringe” båtene sine), for å kontrollere at en dement som går på tur på egen hånd, finner tilbake til utgangspunktet og ikke går seg bort. – Den demente utstyres med et apparat på størrelse med en mobiltelefon, som rapporterer med en nøyaktighet ned til tre meter om hvor personen befinner seg. Den reagerer dessuten på støt, så dersom brukeren

skulle få et illebefinnende eller falle, vil den også gi beskjed om dette. Slik kan én ansatt overvåke flere brukere på én gang, og brukerne selv har fått en helt ny frihet, sier Paulsen.

For lite tyveri i Norge Guard Systems historie startet i 1992, med utviklingen av syste-

naden et slikt sporingssystem innebar. – Da jeg startet i Guard Systems i 2001, hadde selskapet ett produkt og var posisjonert i Norge og Sverige. To land med svært gode og rimelige forsikringsordninger og generelt lite tyveri. Jeg ble leid inn for tre måneder, og skulle analysere firmaets fremtid. Nå har jeg vært her i ti år, og firmaets fremtid er lysere enn noensinne, sier Tore Paulsen fornøyd. I 2002 gikk Guard Systems inn i det danske markedet og fikk en stor kunde i Ramirent, som driver med utleie av maskiner og utstyr i hele Norden og i Sentral- og Øst-Europa. De var utsatt for mye tyveri og svinn, og trengte et system som i sanntid kunne fortelle hvor objektene deres befant seg.

Eier du 10 biler kan du sitte på kontoret ditt og følge alle bilene i sanntid via pc´en. met ”Track Guard”, som i utgangspunktet ble laget på oppdrag fra Storebrand. Ideen om å plassere sporingsenheter på store verdier som biler og båter, samt penge- og verditransporter, var god, men det viste seg at markedet i Norge ikke var stort nok til å bære den enorme kost-

”Flåtevakt” Slike systemer fantes fra før, men de var dyre og kompliserte. – Vår løsning ble å lage en web-basert programvare, med fastpriser ut til kunde. Dette fikk vi til ved å forhandle fastpriser med Telenor, og kunne dermed levere en pakkepris, noe kundene ikke hadde opplevd før. Vår tanke var ”jo enklere, jo bedre”, forteller Paulsen. Den nye programvaren kalt ”Fleet Guard” traff et marked som ”Track Guard” ikke gjorde. – Eier du 10 lastebiler kan du sitte på kontoret ditt og følge alle bilene i sanntid via pc´en. Du har full kontroll og oversikt til enhver tid. Dette systemet var vi desidert først ute med, og det traff virkelig. Det har vært en utrolig spennende reise, og det aller morsomste er at det var ikke bare flaks, humrer di-


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

45

næring

vestfoldblad.no

Xxhjul xxmed Vestfold Blad På

Produktutviklingen til vestfoldbedriften har gjort det vanskeligere for tyvene - og lettere for eiere å få sport opp sine verdier. Foto: Guard Systems

mennesker Norsk produkt Hovedkontoret på Kullerød i Sandefjord huser de fire utviklerne som til enhver tid jobber med programvaren. Tore Paulsen forteller at det er en kontinuerlig prosess som foregår i forhold til oppdateringer. – Vårt produkt er norsk, og det er her i Norge kompetansen ligger. Det har aldri vært et tema å flytte ut av landet for å spare penger. Vi er opptatte av å være et norsk firma, understreker Paulsen. Kundesenteret som tilbyr support fra hovedkontoret, sitter etter hvert på lang erfaring, og med utviklerne i samme bygg, er ikke 3. linjesupport langt unna. – I 2011 hadde vi 99,9 prosent oppetid på serverne våre. Totalt

var det fire timers nedetid, men det skyldes hovedsakelig nødvendige oppdateringer. Med 20.000 rapporterende enheter, som rapporterer hver 500 meter til systemet, kan du tenke deg at det skal tåle mye, sier Paulsen.

Internasjonalisering Siden 2005 har Guard Systems arbeidet med å posisjonere seg i sekundære markeder som Baltikum, Finland, Tyskland og Belgia. – I dag har vi 23 prosent av det nordiske markedet, og vi gjør best butikk i Norge og Sverige. Det er jo her vi har vært lengst, og det vi betegner som vårt primærmarked. Nå investerer vi det vi tjener i primærmarkedet, i nye geografiske områder, for å skaffe oss et enda større marked, forklarer Tore Paulsen. Firmaet taper per i dag penger i 6 av landene de har gått inn

Opprettet i 1992. Administrerende direktør: Tore Johannes Paulsen.

i, men jobber langsiktig for å bygge opp de nye kontorene og satser de 2-3 neste årene på nettopp sekundærmarkedene sine. – Vi lærer utrolig mye av hverandre. Nå består Guard Systems av 10-11 ulike nasjonaliteter, og sånt får man et bredere gangsyn av. Vi plukker dessuten opp nye trender og impulser i utlandet, og er sånn sett på ballen hele tiden, ved å ha posisjonert oss i for eksempel Finland og særlig Tyskland, som er langt fremme på teknologi, mener Paulsen. Målet er å nå 50-60.000 kunder og en omsetning på 100 millioner innen 2015. – Det tror jeg er realistisk, avslutter Tore Paulsen.

 ovedkontoret ligger på Nordre Kullerød i Sandefjord og huser 20 H av de totalt 46 ansatte. De resterende 26 ansatte er fordelt på 10 datterkontorer i utlandet. Hovedaksjonær og styreleder i selskapet er Fritz Rieber (60%). adde i 2011 en omsetning på 59 millioner og et driftsresultat på H 9,8 millioner.

Kampanjetilbud på tilhengere 1205 S inkl. nesehjul og presenning Kun

1205 S Totalvekt 750 kg. Mål: 204x116x35 cm. 13” helårsdekk. Inkl. presenning og nesehjul (verdi 800,-) 3205 S Totalvekt 750 kg. Mål: 204x116x35 cm. 13” helårsdekk. Vår bestselger inkl. presenning og nesehjul (verdi 865,-)

3205 S

HengeRE AS

inkl. nesehjul og presenning

Valleåsen 2, 3174 Revetal Tlf. 33 06 33 00 www.hengere.as

Kun

Hegnasletta 1, 3217 Sandefjord Tlf. 33 46 83 60

7.190,-

DU SPARER 865,-!

Skog & Hage Sandefjord AS

les mer neste side

6.190,-

DU SPARER 800,-!

www.brenderup.no

Pris inkl. mva., ekskl. montering. Lev. omk. kan tilkomme.

rektøren, som i dag har 36.000 aktive kunder over store deler av Europa, mye takket være ”Fleet Guard”.

Guard Systems ASA:


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

4646

motor

Slik sikrer de sporing Her er noen av produktene GuardSystems, bedriften vi presenterte på foregående side, har utviklet: TrackGuard: sporing og gjenfinning • Er et radiobasert sporing og gjenfinningssystem, som gjør det mulig å gjenfinne stjålne objekter selv under de mest krevende forhold. • B enytter VHF. I motsetning til systemer som baserer seg på annen teknologi, er det vanskeligere å sette en TrackGuard ut av spill. Noen av grunnene til det er; • Den er vanskelig å jamme (i motsetning til GSM) • Enheten ligger passiv inntil Guard Systems kaller den opp • Skjulestedene er mange. Enheten er liten og krever ikke mobildekning eller fri sikt til satellitter. Dette vil si at om et objekt er gjemt inne i en container, garasje etc., så vil likevel mulighetene for kontakt være store. • Høy grad av nøyaktighet. Ved

et søk vil det være mulig for overvåkeren med centimeters nøyaktighet å peile inn et stjålet objekt.

seg. Du får brukertilgang til dine egne sider og du kan logge deg inn uansett hvor du måtte befinne deg.

Søksprosessen

Avslører drivstofftyven

Ved tyveri er det Guard Systems som styrer hele prosessen. Eier må anmelde tyveriet til politiet og melde fra om forholdet til Guard Systems. Ved tyveri vil alarmsentralen sette i gang søk via antennenettverket, for så å sette luft og bakkemannskap i beredskap. Ved funn kontakter Guard Systems lokale politimyndigheter, som tar hånd om saken derfra.

Fuel Cap Sensor er en del av FleetGuard-systemet, og er rettet mot drivstofftyveri. Tyveri av drivstoff har blitt et stort problem for mange og store verdier går tapt hvert år på grunn av dette. Kriminelle reiser rundt med spesialbygde trailere og tapper både vogntog, andre kjøretøy og frittstående tankanlegg for diesel. Fuel Cap Sensor bidrar til å forhindre tyveri av drivstoff og sensoren registrerer hvis tanklokket åpnes. Skjer dette vil det automatisk sendes ut en SMS-beskjed til bileier som kan reagere på hendelsen. Guard Systems har også produktet TravelLog, som er en elektronisk kjørebok for privatbil brukt i arbeid, firmabil eller yrkesbil.

FleetGuard: på nett med posisjoner FleetGuard er et GPS/GPRS/ GSM basert posisjoneringssystem. Ved å installere FleetGuard i et eller flere objekter, vil du til enhver tid kunne ha kontroll på hvor dine objekter befinner

Sikring av bilen

Skadet bil? • • • • • •

Oppretting Rustreparasjoner Antirustbehandling Bilglass Plastreparasjoner Lakkering: Person- og varebil + MC

L&S

Det er dumt å betale for mye . . .

Lakk & Sveis Billakkering Andebuvn 63, 3170 Sem - Tlf: 33 33 28 59

Hver dag stjeles mer enn 45 biler i Norge og det begås innbrudd i nesten 70 biler, i følge sikkerhetsbutikken Trygg & sikker. Her er deres råd: La det aldri ligge synlige løse verdigjenstander i en parkert bil uansett hva det er. Installer forsikringsgodkjent alarm, og bruk denne. iler med startsperre blir svært sjelden stjålet (men forhindrer ikke B innbrudd). Bruk ekstra girlås eller ekstra rattlås når du parkerer på steder hvor det kan være ekstra stor risiko for tyveri. Stereoanlegg bør ha sikringsutstyr som f.eks. avtagbar frontpanel, sikkerhetskode eller kodekort. Har du slikt utstyr; bruk det. arkeringshus er tryggere enn mørklagte bakgater. Vurder P innbruddsrisiko når du parkerer. Velg parkeringsplasser som er opplyste og åpne framfor mørke og utilgjengelige. Har du garasje bruk den. Raske biler med «ungdomspreg» er mer populære som tyveriobjekt enn mer tradisjonelle familiebiler. Kilde: Tryggogsikker.no

Bringer tyvgodset tilbake til eierne Forsikringsbransjen ser at muligheten for å få stjålne biler og båter tilbake er betydelig større med sporingsutstyr. Utstyr for å finne igjen stjålet utstyr av forskjellig slag blir mer og mer brukt, også uavhengig av påtrykk fra forsikringsselskapene. Det forteller informasjonsdirektør Jack Frostad i If Skadeforsikring til Vestfold Blad. – Det kan være entreprenører og håndverkere som sikrer alt fra minigravere til kompressorer. Store firmaer har gjerne høye egenandeler på sine forsikringer og velger å sikre enkeltgjenstander på denne måten, forteller han. Frostad sier at forsikringsselskapene i noen tilfeller krever at det monteres sporingsutstyr. – Spesielt tyveriutsatte biler eller båter skal ha Tracker montert. I andre sammenhenger gir vi rabatt på forsikringen

hvis båt- eller bileier monteres slikt utstyr, sier informasjonsdirektøren. Han ser klart positivt på bruk av slikt utstyr. – Riktignok hindrer det ikke tyverier, men muligheten for å få gjenstandene tilbake er betydelig større, sier han.

Jack Frostad i If Skadeforsikring. Tekst: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no


annonser 47

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

Vestfoldbibliotekene feirer Verdens bokdag 23. april Verdens bokdag bygger på en gammel tradisjon fra Barcelona, der man hvert år på samme dag setter byen i bokens tegn. I middelalderen feiret katalonierne i Barcelona sin skytsengel Sankt George med opplesing og poesikonkurranse. Tradisjonen er at man gir en bok og en rose til en man er glad i. Besøk ditt lokale bibliotek for program for dagen!

Les mer om Vestfoldbibliotekene og Verdens bokdag ved å scanne QR-koden over.

Andebu • Hof • Holmestrand • Horten • Lardal • Larvik • Re • Sande Sandefjord • Stokke • Svelvik • Tjøme • Tønsberg/Nøtterøy I samarbeid med Vestfold fylkesbibliotek

WWW.Vestfoldbibliotekene.Wordpress.com


48

annonser

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

borettslag 11 ENEBOLIGER I NATURSKJØNNE OMGIVELSER! VISNING TORSDAG KL. 17.00-18.00 PÅ TOMTEN

Husbankfinansiering med svært gunstige rentebetingelser! Priser fra

Innskudd kr

973.000,-

Husbank kr 1.807.000,Totalpris kr 2.780.000,Størrelse

BRA 107,8 m2

Innhold

3 soverom, 2 stuer, kjøkken, 1(2) bad/wc, 2 uteplasser, carport mm.

Kontakt oss: LABO-Garanti Eiendomsmegling Salg ved Lars Erik Nordrum Tlf.: 33 13 85 00 Mobil: 478 92 666 Epost: lars.erik.nordrum@garanti.no Besøksadresse: Prinsegata 2 – 4 Larvik www.labo.no


annonser 49

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

Re - Ramnesveien 582

AGIOS

EIENDOMSMEGLING

Romslig og velholdt enebolig på solrik tomt Adresse: Prisantydning: Omk: P-rom/bra: Ant sov r.: Byggeår: Tilbygget: Tomt: Finnkode: Kontaktperson: Tlf:

Ramnesveien 582, 3175 RAMNES 1 940 000,ca 2,7% av salgssum 152 kvm/168 kvm 3 1967 1979/1988 768,6 kvm eiet tomt 33548087 Irene Sekkenes 473 83 141

Visning: Lørdag 21.04.12 kl. 14:30 - 15:30

Eiendomsmegleren i indre Vestfold!

Revetalgata 10, 3174 REVETAL Tlf: 33062050 / eiendom@agios.no

www.agios.no

Utleie av maskiner og utstyr

La flest mulig se din boliannonse! Mange potensielle kjøpere i hele fylket! 92.600 husstander får Vestfold Blad hver uke. Egne boligsider på www.vestfoldblad.no med visningskalender. Spør din megler om annonsering i Vestfold Blad.

Trop Utleie AS leier ut maskiner til både private og næringsdrivende.

Utleie av: • Gravemaskiner fra 1,5-13 tonn • Traktorer • Hjullastere • Minilastere • Tilhengere • Lifter • Stillas

Åpent hverdager: 07.30 - 16.00

Torp Utleie AS • Hauganveien 366 • 3178 Våle

Tlf: 33 06 00 20

Fax: 33 06 00 70 • e-mail: salg@torputleie.no


50

annonser

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

Bekymringsfri utleie?

START - MARINE - INDUSTRI -

BATTERIER Ladere, dynamoer og startere. Alltid gode tilbud.

Storgaten 27 • 3126 Tønsberg Tlf 33 30 14 00 www.utleiemeglingen.no

Vi monterer mens du venter.

VESTACK BATTERIER AS

Les vestfoldblad på nett www.vestfoldblad.no

Tlf: 33 46 31 41 / 90 57 53 16 Vestfolds største batterilager

Løsning kryssord uke 15

V I B A D A S N

T I N A M U

G R E N S L E

R O T E K T E

S L I T T S I D E M A N N

E E G U S T E R S N E O S A K L A R A K O P J N D O E O H S P A K N L A S E R E K R O N

L E T N E E V A Y N K E

F V T E P P O R O E T H I N N T E N S S M I S P Å V U L V E E R I R L V D D V K J E A V E A R E V K E L T S E E N

H E T E L I V E T V I D D

B A S A R B E L J E

V A R I A B E L S Y L T E

M A S S E P U N K T E R T

O R N E R E R E S E R V E

R E E L T U T S E T T E R

www.andebu.kommune.no

- i hjertet avi hjertet Kommunen Vestfoldav Vestfold

Felles legat for ungdom under utdannelse Stipend utdeles til ungdom i Andebu kommune som er under utdannelse. Elever/studenter som under sin skolegang må bo borte fra hjemmet eller har tilsvarende kostnader, prioriteres. Nydatert bekreftelse fra utdanningsstedet/skolen må legges ved søknaden. Søknad om legatmidler sendes: Andebu kommune, Andebu sentrum 1, 3158 Andebu eller til postmottak@andebu.kommune.no. Søknadsfrist 30. april 2012.

Stilling ledig

SalgSkonSulent veStfold - Metall Würth Norge søker etter selger i Tønsberg og omegn. Er du en person som:

Würth Norge er en ledende leverandør

• • • •

av produkter, tjenester og kompetanse til bilbransjen, bygg og anlegg, håndverkere og industri. Vi er 560 medarbeidere., 330 selgere og har 40 butikker i Norge. I 2011 omsatte vi for 1,1 milliard kroner. Würth-konsernet har

Trives med langvarige kunderelasjoner Er selvstendig Liker klare målsettinger Er salgsorientert og selvstendig

Da kan dette være en spennende mulighet for deg!

66.000 ansatte i 413 selskaper i 84 land.

Mer informasjon og søknad via www.wuerth.no

Omsetningen i 2011 var på 9,5 milliarder euro.

Würth ordner opp!

I DA G – I M O R G E N M Ø B L E R F R A B O R G E N

Vår-tilbud på madrasser og kontinentalsenger til hjem og hytte.

LENTO kontinentalmadrass B150xL200 cm

Fritt levert og montert

kr 10.990,-

20-30% RABATT

Bevegelige senger

÷25%

Velkommen til oss!

Borgengården, Nansetgt. 21, Larvik • Etabl. 1899 • Tlf 33 18 17 62 • Fax 33 18 50 80 • www.borgen-mobler.no

Les Vestfold Blad på nett – www.vestfoldblad.no


annonser 51

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

Stilling ledig

Kunngjøringer

SANDEFJORD KOMMUNE

KUNNGJØRING TILBUD PÅ BRØYTING I SANDEFJORD KOMMUNE Sandefjord kommune ønsker tilbud på brøyting. Tilbudet gjelder brøyting på kommunale veier. Det ønskes tilbud på følgende roder: Rode 21 Lahelle - Gjekstad Rode 23 Hasle - Unneberg Rode 26 Vesterøya – Kamfjord til Smørstein Rode 27 Lunden - Mosserød Rode 28 Vesterøya – Framnæs til Vindal Rode 29 Krokemoa – Krokenskogen Rode 32 Preståsen – Kamfjord Rodene er tenkt brøytet med firehjulstrekt traktor eller hjullaster. Kontraktsperioden er basert på 4 år. Konkurransen er kunngjort i vois.no. Alle leverandører som ønsker det vil få tilsendt konkurransegrunnlag, og får anledning til å levere inn tilbud. Konkurransegrunnlag er også lagt ut på doffin.no for nedlasting. Pristilbudet skal fylles ut på tilbudspapirer som vil være tilgjengelige i skranken på teknisk etat, 3. etasje på rådhuset, og kan også sendes elektronisk ved henvendelse på e-post til oystein.nilsen@sandefjord. kommune.no.

Vestfold fylkeslag av norges fibromyalgi forbund

25 års jubileum! Vi inviterer våre medlemmer til markering av jubileet ons. 9. mai kl. 18.00 på Skjeestua, Stokke. Underholdning og sosialt samvær. Egenandel kr 150,Bindende påmelding innen 26. april på tlf. 977 94011/ 92 65 65 72 eller 97109867 Velkommen! “Det er fantastisk å vite at man hjelper et barn til å få en bedre framtid” sier erfarne fosterforeldre

Dersom tilbudet skal leveres ved personlig oppmøte, gjøres dette i Sandefjord kommunes rådhus i Sandefjordsveien 3, resepsjonen i 1. etg.

Søker du nye utfordringer og vil bidra i et stimulerende læringsmiljø for små og store? Vi søker nå etter pedagogisk leder, førskolelærere, barne- og ungdomsarbeidere/assistenter i faste stillinger og engasjement i Vellebarnehagene Olaløkka, Sigridløkka og Træleborg barnehage.

For informasjon om stillingene se våre hjemmesider: www.velle.no Søknadsfrist 30. april 2012

SANDEFJORD KOMMUNE

Opplag

92.600

SYKEPLEIER v/ Nygård sykehjem avd. A 58 % stilling, fast Spørsmål om stillingen kan rettes til: Ole Gullvåg tlf: 482 75 274 Søknadsfrist: 30.04.12 For fullstendig utlysning og søknadsskjema

se www.sandefjord.kommune.no Illustrasjonsfoto

Tilbudsfrist er satt til: fredag 11. mai 2012 kl. 13.00 Sandefjordsveien 3 - pb 2025 - 3202 Sandefjord. Telefon: 33 41 60 00 - Fax 33 41 60 01 www.sandefjord.kommune.no

Lyst til å få vite mer? Kontakt: Tønsberg fosterhjemstjeneste: på tlf: 466 18 100 eller på

fosterhjem.no/ tonsberg

Følg oss på facebook

Les vestfoldblad på nett www.vestfoldblad.no

Les båtnyheter hver dag på våre nettsider www.batavisa.no

“Damemote på fransk”

MALEKURS PÅ TJØME La deg inspirere i vakre naturomgivelser med et malekurs på Tjøme i sommer! Kursleder: Ivar Øksendal Mandag 18. - fredag 22. juni 2012 Påmelding/info: telefon 33 33 16 60 / www.folkeuniversitetet.no Mer info send sms til 2012 med kodeord FU

92.600 – Størst i vestfold

Flotte VÅRNYHETER ankommet fra Paris!

Tlf. 90 10 31 14 Torvet 4, 3256 Larvik Følg oss på


52

annonser

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

Rubrikkannonser

Selges Barnesykkel, Jentesykkel til ca 10 åring kr 500,-, pent brukt. Tlf. 472 81 629 Bil, Nissan Maxima 1989.EU-ok til 2013.Pris:20.000,-. Tlf. 925 26 198 Cabriolet, Strøken 2000 Mazda MX5 Miata, rød ATOMATGEAR. 1.8 liter motor. Tlf. 917 61 520 Diamant damesykkel, Grønn med kurv 18 gir. kr 200,-. s.fj. Tlf. 908 65 756 Guttesykler, 2 sykkeler til ca 8-9åring, kr 500,- pr sykkel. Tlf. 472 81 629 Klavenes bunadsko, Damesko str 7 1/2 (40-41) brukt en gang. Kr 200,-. S.fj. Tlf. 908 65 756 Mazda02stv 2.0ex. EU, Meget pen og velholdt Kupe&motor varme.Ikke røyk&dyr,. Tlf. 957 08 088 Ny Robotstøvsuger, Ny Robotstøvsuger kr 1200,-. Tlf. 926 45 310 Ny hundegård, kr 3000, 9 kvm m soltak, ligger i originalpakning. Tlf. 926 45 310

Billig guttesykkel Bra stand. Kr 350,-. Sdfj. Tlf. 936 65 815 Bunadskjorte Husfliden. Hals 34, overv.110,arml.55. Kr.1500,(ny 6300,-). Tlf. 909 60 347

Nøkkelslipemaskin med mange emner selges. Tlf. 917 86 242

DBS X’perience Pikesykkel, 40 cm. 3 gir. Navbrems. Tlf. 958 74 252

Oselver tre båt fra 1939 med mast, seil og 5 årer. Tlf. 917 86 242

Damesykkel Ubet.brukt, Exclusive, str. 50cm, fullt utstyrt, 7 gir. Tlf. 468 08 505 Design Krystall glas 12 stk hver Øl Longdrink Likør Whisky Cognac Vin ubrukt 200/. Tlf. 911 57 385 Diamant damesykkel Grønn med kurv 18 gir. kr 200,-. Sfj. Tlf. 908 65 756 Floating market boat Liten asiatisk (Burma) båt i edeltre selges. Tlf. 917 86 242 Garderobeskap Bredde 1,44, dobbelstang, fire hyller, tre skuffer, nøttebru. Tlf. 468 08 505 Helt og pent Har en del forskjellig keramik som skal selges. Tlf. 993 25 332 Husquarna Håndklipper med oppsamler, kr. 200,-. Tlf. 992 64 852

SVANE overmadrass, 180x200cm, varm og kald side, selges kr 1000,-. Tlf. 975 80 405

Hvilestol (recliner) Som ny hv.stol i sort stoff m/ fothv, sving,nakkest. Kr 3250,-. Tlf. 952 25 536

SVANE rammemadrass, 90x200 cm, m/bøyleben, kr 500,-. Tlf. 975 80 405

Hvitt salongbord, 140x80 bredt, 50 høyt. 2 år gml. Kr. 2500. Finnkode:34186658. Tlf. 950 95 278

Dynamo nissan sunny, Brukt i ett år. som ny Kr 1500,- sandefjord. Tlf. 409 55 614 Huwa 26 cab.cruiser., 6syl. ford diesel. Tlf. 922 44 881 Kjøkk.innredn., til s.: u.- + overskap, vask + utslagsvask, benkeplate kr 1000,-. Tlf. 482 06 523 Pikestol, Rød kr 250,-. Tlf. 334 76 231 Salsa sko, kr 399,- Flere farger og str mail eller sms for bilder. Tlf. 409 55 614 Skatoll , Pent Skriveskatoll i furu m/ skap. Tlf. 334 76 231/ 481 42 198

Messing 3 armet lysstake, rundlysstake smal vase, liten kjele kr 200. Tlf. 993 25 332

Converse/overtrekkdr. gule converse brukt 1g, s36 200,-, borref dress, s130 250,-. Tlf. 476 41 833

Nytt drivhus 4,5 kvm, Nytt drivhus 4,5m2 kr 3800. se FINN-kode: 33480269. Tlf. 926 45 310

Sovesofa, Dobbel sovesofa blå/rød med furu armlener kr 300,-. Tlf. 957 43 353

Mazda02stv 2.0ex. EU Meget pen og velholdt. Kupe&motor varme. Ikke røyk & dyr,. Tlf. 957 08 088

Høvelbenk Stor gammel massiv stødig høvelbenk kr 2500. 2,10 l. Tlf. 480 59 122 Kiddie Rider Eldre «Gynge-helikopter» for barn med 10.- kr. myntpåkast. Tlf. 917 86 242 Klarinett Evette Buffet crampon klarinett. Prisdisk. 3.500. Tlf. 901 89 669 Klavenes bunadsko Damesko str 7 1/2 (40-41) brukt en gang. kr 200,-. Sfj. Tlf. 908 65 756 Langfløyte Noblet Paris. Kr.2500,-. Tlf. 901 89 669 Ljå med stålskaft kr. 200,-. Tlf. 992 64 852 Mahogny spisestue m/ 6 stoler og 2 ileggsplater. Kr. 2000,-. Tlf. 901 89 669

Thurmer piano, Kr.1000,-. Tlf. 901 89 669 Pirat of the ca, full sjørøverdrakk, god kvalitet, Pirat of the C.s5år, 150,-. Tlf. 476 41 833 Retro lampe, fra 50 tallet m/orginal skjerm 35cm h keramanik kr 200,-. Tlf. 993 25 332 Rose motiv kr 600, oval blomsterpotte og to blomsterpotter m/gullkant pent. Tlf. 993 25 332 Saab 96, Har et speedmeter samt gummimatte førerside mrk. Saab. Tlf. 901 90 889 Sambandstelefon, Siemens sambandstelefon fra 1937. Tlf. 992 64 852 Skiboks, Skiguard, hvit. 80 x 220, kr. 1500,-. Tlf. 992 64 852 Skruestikke-værktøy, Svingbar skruestikke-fastnøkler samt annet værktøy. Tlf. 901 90 889 Smykker mynt solv, vesker pengbok sko duk servise krus dvd/karaoke lampe ubrukt. Tlf. 911 57 385 Spektro, Norsk keramik 2 vaser og 2 fat helt og pent kr 500. Tlf. 993 25 332 Sporty damesykkel, Lett sykkel, 28», 7 gir, Peugeot. kr. 950,-. Bilde på mail. Tlf. 980 94 841

Skatoll , Pent Skriveskatoll i furu m/ skap.. Tlf. 334 76 231 Vindu 160 x110 , Nytt fra Troll trvarefarikk. Trelagsglass T-sprosse. Tlf. 922 26 510

Ønskes kjøpt Drivhus, Vi er en familie på fem som ønsker oss en rimlig drivhus. Tlf. 971 24 549 Georgine knoller, Georgine/dahlia knoller ønskes kjøpt i sandefjordsområdet. Tlf. 971 24 549 Fin bil , også varebil, 0-200.000 kr. Tlf. 901 24 625 Guttesykel, pent brukt sykel,passende 12-14 år. Tlf. 901 90 889 Landstedbåt, eller skjærgårdsjeep.God stand.14-18fot. Gjerne m. henger. Tlf. 936 65 815 Syrinstiklinger, billig i Sandefjord-området. Tlf. 971 24 549 Båt 14-18 fot, Skjærgårdsjeep/landstedbåt i god stand ønskes kjøpt. Tlf. 936 65 815 Gressklippere, mottat defekte. Tlf. 970 44 118 Klær til gutt, ønsker å arve klær til guttene våre:) en på 2mnd og en på 6 år. Tlf. 476 61 862

Dyr Fôrvert for Cesar, 18mnd gammel snill og kosete ønsker seg en ny mamma/pappa. Tlf. 981 19 463 Langhåret Chihuahua, valper selges til ansvarfulle mennesker. Kan sende bilder. Tlf. 948 91 270

Annet

Sveiseapparat, gass X12 m/OX-AX regulatorer,10 m 1/4 slange, ikke flasker. Tlf. 992 64 852

Datahjelp, Treg datamaskin ? Virus ? System opgradering og programmer ? Tlf. 481 01 947

Trekkspill, Borsini, Borsini trekkspill, svenskt system, knapper. Kr 5000.-. Tlf. 901 89 669

Gratis garasjep.åpne, Komplett g.port.åpn. m. el. feil gis bort mot avhenting i Sfj. Tlf. 905 82 729

Trekkspill, Sonola, Sonola Conservatory 78 Svenskt system knapper. Prisdisk.20000. Tlf. 901 89 669 Billig snøfres, 10hk m.lys selvstart. overhalt.f.pruta.kr.3500. billig.ring. Tlf. 480 73 882 Pikestol , Rød, kr 250. Tlf. 334 76 231

Ønskes leid Leilighet, i vestfold max 6000 kr i mnd Tlf. 404 58 034 Lagerrom ønskes leid, 15-25 k vm. i Sandefjord kommune. Lagring av grammofonplater. Tlf. 464 62 673

Til leie Hybell. Sandefjord, Møbl. nær sjøen t.leie for pensj. mot hjelp for eldre dame. Tlf. 473 89 609 Lys leil. i sfj, 7000.- uten strøm.inkl intern.+kabeltv. 2sover. veranda.virik. Tlf. 994 13 671

Registrer din rubrikkannonse

GRATIS på nett www.vestfoldblad.no

Annet

innen fredag kl. 12 (max 2 rubrikker pr. pers)

Loppemarked 21.april, Varden u-skole, lørd. 10 - 16. Lopper mottas fredag 20/4. Tlf. 922 41 577

Opplag

92.600


annonser 53

Vestfold Blad    april 2012    uke 16

KARTONGSALG JUICE

8 80 FOR

Tropisk-/frokost-/eple-/appelsinjuice. 1,5 l

Pr l v/kjøp av 1 stk fra kr 13,47. Pr l v/kjøp av 8 stk kr 6,67. 1 stk fra kr 20,20

Karbonadedeig

Pærer

9

Pr kg

90

Salma loin

Gilde. 400 g. Pr pk

39 Pr kg 99,75

169 Fersk. 1/1. Pr kg

90

ne v trampoli Ved kjøp a omt rs o m t e får du t! 3,9 meter e p d på kjø lyssett me

Trehjulssykkel

199 Gutt/jente. Fra 3 år

Trampoline 3,9 meter

1490 Sikkerhetsnett med polstrede stolper for ekstra sikkerhet, kr 799,-

Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler! coop.no

Sandefjord 9-21 (20) Fokserød 33 42 12 50

Gratis parkering • kafé • Coop Kiosk Kommisjonær for Norsk Tipping og Rikstoto

Prisene gjelder t.o.m. 21.04.12. Forbehold om utsolgt og trykkfeil.


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

54

20. – 26. APRIL

Tømmermenn To dager før han skal gifte seg, drar Doug og hans tre kompiser til Las Vegas for å ha et skikkelig utdrikningslag. Da kameratene våkner dagen etter med fullstendig blackout, er Doug borte. Med verdens største kuppelhuer prøver de å nøste opp i sine ukloke valg fra kvelden før for å finne ut hvor alt gikk galt og for å få med Doug tilbake slik at han rekker bryllupet sitt. Komedien «The Hangover» ser du på TVNorge lørdag kl. 21.30.

ROBOCOP Amerikansk action-science fiction fra 1987. Vi befinner oss i fremtidens Detroit der kriminaliteten har fått overtaket. Politiet er ikke lenger styrt av staten, men av et privat selskap. Selskapet lanserer Robocop, en robot som er i stand til å operere som en politimann. Med: Peter Weller, Nancy Allen, Daniel O'herlihy. Regi: Paul Verhoeven. (15 år) NRK3 fredag kl 21.25 PURPLE VIOLETS Amerikansk romantisk komedie fra 2007. Patti har forkastet forfatterdrømmen og tatt til takke med en jobb i eiendomsbransjen. Ekteskapet hennes er i ferd med å gå i oppløsning, og livet er fritt for glede og lidenskap. Så en dag møter hun gamlekjæresten sin, Brian, igjen, men tør hun gå tilbake til ham? Med: Edward Burns, Debra Messing, Selma Blair. Regi: Edward Burns. (15 år) FEM fredag kl 21.30 DEATH RACE Amerikansk science fiction-thriller fra 2008. Jensen Ames er innsatt i verdens farligste fengsel for et mord han ikke begikk, og han har bare én sjanse til å komme seg ut i live, han må vinne et race med livet som innsats. Med: Jason Statham, Joan Allen, Ian McShane. Regi: Paul W.S. Anderson. (15 år) Viasat 4 fredag kl 21.30

DØDELIG VÅPEN 2: Gutta etterforsker narkosmugling på høyt nivå.

DØDELIG VÅPEN 2 «Lethal Weapon 2.» Amerikansk actionkomedie fra 1989. Politiheltene Roger Murtaugh og Martin Riggs er på sporet av en gruppe sørafrikanske diplomater som er innblandet i narkotikasmugling. Med: Mel Gibson, Danny Glover, Patsy Kensit, Joe Pesci. Regi: Richard Donner. (15 år) TVNorge fredag kl 21.30 THE FAST AND THE FURIOUS 2 «2 Fast 2 Furious.» Amerikansk actionfilm fra 2003. Brian O'Conner har måttet reise fra Los Angeles som følge av sine ulovlige handlinger, og driver nå med racerkjøring i Miamis gater. Etter å ha blitt arrestert av politiet, går han motvilling med på å infiltrere narkobaronen Carter Verones organisasjon. Med: Paul Walker, Tyrese Gibson, Eva Mendes, Cole Hauser. Regi: John Singleton. (15 år) TV3 fredag kl 21.30

ORIONS BELTE Norsk actionthriller fra 1985. Tre norske eventyrere i den gamle frakteskuta «Sandy Hook» livnærer seg av mer eller mindre lovlige oppdrag i farvannet rundt Svalbard. På et av sine lysskye tokt oppdager de en russisk lyttestasjon. Med: Helge Jordal, Kjersti Holmen, Sverre Anker Ousdal. Regi: Ola Solum. NRK2 fredag kl 21.45

INVASJONEN «The Invasion.» Amerikansk-australsk science fiction fra 2007. En mystisk epidemi som endrer menneskelig atferd slår ut over hele verden, og en psykiater oppdager at den kommer fra verdensrommet. Med: Nicole Kidman, Daniel Craig, Jeremy Northam. Regi: Oliver Hirschbiegel. (15 år) TV3 lørdag kl 21.00

YOU DON'T MESS WITH THE ZOHAN Amerikansk actionkomedie fra 2008. En kommandosoldat fra Israel iscenesetter sin egen død for så å dukke opp i New York City som hårstylist. Med: Adam Sandler, John Turturro, Emmanuelle Chriqui, Rob Schneider. Regi: Dennis Dugan. TV3 fredag kl 23.40

WILD CHILD Britisk-amerikansk komedie fra 2008. En opprørsk rikmannsjente blir sendt til en streng kostskole i England av sin far. Fra første stund skaffer hun seg fiender, og går inn for å lage så mye bråk at hun til slutt vil bli utvist. Med: Emma Roberts, Lexi Ainsworth, Shelby Young, Johnny Pacar, Aidan Quinn. Regi: Nick Moore. NRK3 lørdag kl 21.30 NRK3 lørdag kl 02.35

LØRDAG 21.04 KING RALPH Amerikansk komedie fra 1991. Når hele den britiske kongefamilien dør, settes det i gang en storstilt leteaksjon for å finne ut hvem som egentlig er den rette tronarvingen. Med: John Goodman, Peter O'Toole, John Hurt, Camille Coduri, Richard Griffiths. Regi: David S. Ward. TV3 lørdag kl 10.55 DET VAR EN GANG EN GUTT «Det var en gang en dreng.» Dansk familiefilm fra 2006. Ti år gamle Kalle lever i en fargerik verden full av magi, eventyr, sang og dans. En dag får han en liten søster som blir født med to hudklaffer på ryggen. Med: Anne-Grethe Bjarup Riis, Janus Dissing Rathke, Nicolas Bro. Regi: Steen Rasmussen. (7 år) NRK1 lørdag kl 12.55 DEN ROSA PANTEREN «The Pink Panther.» Amerikansk eventyrkomedie fra 2006. Inspektør Jacques Clouseau må etterforske mordet på en fotballtrener og finne ut hvem som stjal Pink Pantherdiamanten. Med: Steve Martin, Kevin Kline, Jean Reno. Regi: Shawn Levy. NRK3 lørdag kl 20.00

SKRIK: Det er alltid skummelt når man er hjemme alene og telefonen ringer.

SKRIK «Scream.» Amerikansk grøsser fra 1996. Casey Becker er hjemme alene da hun tar telefonen og får høre en truende stemme som inviterer henne til å delta i en serie av spill over telefonen. Med: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette. Regi: Wes Craven. (15 år) FEM lørdag kl 21.00

ILLEGAL TENDER Amerikansk krimdrama fra 2007. Gangsterne som drepte Wilsons far har nå kommet for å drepe ham. Sammen med moren og kjæresten bestemmer de seg for å kjempe for livet i stedet for å rømme slik de gjorde første gang mennene kom. Med: Rick Gonzalez, Dania Ramirez, Wanda De Jesus. Regi: Franc. Reyes. Viasat 4 lørdag kl 21.30 HANGOVER «The Hangover.» Amerikansk komedie fra 2009. Med: Bradley Cooper, Ed Helms, Zach Galifianakis. Regi: Todd Phillips. (15 år) Se omtale. TVNorge lørdag kl 21.30

EN FISK VED NAVN WANDA «A Fish Called Wanda.» Amerikansk komedie fra 1988. Etter et juveltyveri bestemmer to av bandemedlemmene at de vil ha byttet for seg selv, og dermed er forviklingene i gang. Vi møter en psykopat, en morderisk dyreelsker, en tørr britisk advokat – og en fisk og en jente som begge heter Wanda. Med: John Cleese, Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin. Regi: Charles Crichton. (15 år) TV3 lørdag kl 22.55

HVEM VAR JASON BOURNE?: Matt Damon spiller en mann uten identitet.

HVEM VAR JASON BOURNE? «The Bourne Identity.» Amerikansk action fra 2002. En mann blir plukket opp av en fiskebåt. Med flere skuddsår og uten hukommelse må han komme seg vekk fra de som forsøkte å myrde ham, og samtidig klare å huske hvem han er og hva som skjer. Med: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen. Regi: Doug Liman. NRK1 lørdag kl 23.30 NRK3 mandag kl 21.25

SØNDAG 22.04

KLASSEN: Mange ulike kulturer møtes på en skole i det sentrale Paris.

KLASSEN «Entre les murs.» Fransk drama fra 2008. Læreren François Marin og kollegaene forbereder seg på et nytt skoleår i den indre bydelen i Paris. Med: François Bégaudeau, Agame Malembo-Emene, Angélica Sancio. Regi: Laurent Cantet. NRK2 lørdag kl 22.10 ALL ABOUT STEVE Amerikansk komedie fra 2009. Etter å ha blitt gjort narr av som singel, bestemmer Mary seg for å takke ja til et stevnemøte med kameramannen Steve. Hun faller pladask, men Steve blir skremt og stikker av. Med: Sandra Bullock, Bradley Cooper, Thomas Haden Church. Regi: Phil Traill. TV 2 lørdag kl 22.20

EN HERRE MED BART Norsk komedie fra 1942. Advokat Ole Grong er gift med Cecilie, men de er ikke lykkelig sammen. Cecilie er en sjarmerende og temperamentsfull ung dame som liker å more seg, mens advokaten er litt av en pedant og går helt opp i arbeidet sitt. Cecilie er ute og fester omtrent hver kveld, mens Grong sitter hjemme og trøster seg med en god sigar og yndlingshunden Trine. De blir enige om at det ikke kan fortsette slik. Med: Wenche Foss, Per Aabel, Lauritz Falk. Regi: Alfred Maurstad. NRK2 søndag kl 12.40 NRK1 mandag kl 03.20 LASSIE Irsk-amerikansk eventyrkomedie fra 2005. En fattig familie må selge hunden sin, Lassie, pga pengeproblemer. Hunden rømmer, og legger ut på en lang reise for å komme tilbake til familien sin. Med: Jonathan Mason, Samantha Morton, Peter O'Toole. Regi: Charles Sturridge. TV 2 søndag kl 16.30

SHOPGIRL Amerikansk dramakomedie fra 2005. Hva gjør du egentlig når to menn virkelig slåss om oppmerksomheten din? Skal du velge den styrtrike tungvekteren med privatfly som vil få deg til å føle deg som en «pretty woman» eller den spontane, uberegnelige typen som faktisk er skikkelig sjarmerende? Med: Claire Danes, Steve Martin, Jason Schwartzman. Regi: Anand Tucker. FEM søndag kl 19.00 COUPLES RETREAT Amerikansk komedie fra 2009. Et par prøver å redde ekteskapet sitt ved å invitere tre andre par til en reise til et feriested på en tropeøy. Når de ankommer øyparadiset finner de andre parene ut at de må delta i terapisesjoner hvis de vil bo på hotellet. Med: Jason Bateman, Vince Vaughn, Jon Favreau, Faizon Love, Kristen Bell. Regi: Peter Billingsley. TV3 søndag kl 21.00 OPPSKRIFT PÅ MORD «Murder by Numbers.» Amerikansk thriller fra 2002. En ung kvinne blir funnet drept og dumpet i skogen ved en småby i California. Tilsynelatende dreier det seg om blind vold, men etterforskeren Cassie Mayweather finner spor som fører henne inn i et mentalt og livsfarlig spill der to skolegutter uten samvittighet er involvert. Med: Ryan Gosling, Sandra Bullock, Ben Chaplin, Michael Pitt. Regi: Barbet Schroeder. (15 år) FEM søndag kl 21.00

SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW: Action i tegneseriestil.

SKY CAPTAIN AND THE WORLD OF TOMORROW Amerikansk-britisk-italiensk science fiction fra 2004. Den gale vitenskapsmannen dr. Totenkopf og hans forskrudde planer truer hele menneskeheten. Ved hjelp av reporteren Polly Perkins og sin trofaste Spitfire, må Sky Captain på vingene og gjenopprette verdensordenen. Med: Gwyneth Paltrow, Jude Law, Angelina Jolie. Regi: Kerry Conran. (11 år) NRK3 søndag kl 21.30 NRK3 mandag kl 03.40 FARLEGE SYSTRER «Chik yeung tin si.» Kinesisk actionfilm fra 2002. En interessekonflikt mellom to høytsparkende, sensuelle leiemordsøstre tildspisser seg. Skurker og en kvinnelig politietterforsker er ute etter dem. Den siste sparker minst like høyt som dem. Med: Qi Shu, Wei Zhao, Karen Mok. Regi: Corey Yuen. NRK2 søndag kl 22.40

©Universum

FREDAG 20.04


Vestfold Blad    april 2012    uke 16

55

på kryss og tvers uke 16

Se sist ukes kryssordløsning på side 50

EVEN- TENKE TUELL INGENTING

PASTA- FRA I ÅPENTILEST- MANGLE ERGRE VÆRET BAR BEHØR LAND

PLUKKE TRIST PROFET GRUBLE

VERK

MATERIE

HÅRPLEIE

NORSK FORF.

SVELLER

DOKTOR OM BORD FLYPLASS TYGGE

PREP.

I STAND

NARRET SELVLÆRT

OG MYE ANNET I ???

SPISE- BEHANDVEG- LING RING PRØVE

GAME LØGN I VANNET

BAKVERK

MILD

LIKT

HEI! RENGJØRE

GJENKLANG OVER LEGGEN

FORBUD

LURERI

JOBBE

FISK

LIKE

VASER JAMRE

NORSK ELV BEVEGE

REGNE FORUTSETT

FLYREISER LOFOTEN

11-15 juni Pris kr. 6.990,-

BUSSREISER FÆRØYENE 2-9 juni Pris kr. 11.350,-

DEN FANTASTISKE MØREKYSTEN

NATTOPERA I VERONA

SOMMER I TOSCANA

KRIGENS BERLIN 6-10 september Pris kr. 5.350,-

ROMA

18-22 september Pris kr. 5.895,-

VILNIUS

26-30 september Pris kr. 4.290,-

GARDASJØEN 7-10 oktober Pris kr. 4.490,-

TOSCANA

9-13 og 16-20 oktober Pris kr. 4.690,-

NICE

21-25 oktober Pris kr. 5.540,-

??? MODA KLARE

KAMPPLASS VIKLER

8-14 juli Pris kr. 8.490,-

18-29 juli Pris kr. 10.790,-

BORNHOLM 9-14 august Pris kr. 6.990,-

STOCKHOLM MED TAUBE PÅ SKANSEN 16-20 august Pris kr. 5.990,-

ST PETERSBURG 25-31 august Pris kr. 7.880,-

RHINEN I FLAMMER 5-11 september Pris kr. 6.890,-

TYROL

18-26 september Pris kr. 8.840,-

ROMA

29 sept - 9 oktober Pris kr. 12.390,-

Alle turene inkluderer tur med reiseleder, overnatting, måltider, opplevelser underveis. Flyturen har avgang fra Torp.

Tlf: 37 15 70 31 www.dagaasbo.no

NØTTERØY KULTURHUS Mandag 23. april kl. 18:00 Bill: 33 40 20 01 www.notteroy.kulturhus.no HJERTNES KULTURHUS, SANDEFJORD 24. april kl. 18:00 Bill: 33 41 67 00/33 41 67 60 www.hjertnes.no

AVGI LO

DE SMÅ FISK IMPORTVARE

VESTFOLDKOMMUNE

SCOTLAND MED MILITARY TATTOO 5-8 august Pris kr. 5.290,-

GRUNNSTOFF

I TO KANALER

HOBBYER

REGNE

Varden

LARVIKS UTPOST MOT SØR

VÅPEN DYP STEMME

PLANTE

SATT NED

25-29 august Pris kr. 5.590,-

LIGNE FRANSK MALER

KYSS OMRÅDER

OMRÅDER

EUROPEER

LEIE

TA

RUKKEL

SVAKT

FYRSTETIDS- BRØD- DØMME ROM BITER PRYDPLANTE

Den lille Prinsen

LAND

GRIND

TRINN

UTLEN- FARTSBUSK DING GRENSE

MESTER

HENRYKTE

BELEGG

Underholdning

KULTURHUSET BØLGEN, LARVIK Torsdag 26. april kl. 18:00 Bill: 33 17 24 00 www.kulturhusetbolgen.no BAKKENTEIGEN KULTURHUS, HORTEN Lørdag 28. april kl. 18:00 Bill: 33 08 53 80 www.bakkenteigenkulturhus.no

www.teateribsen.no

FLYREISER BUSSREISER Enjoy Tuscanylike the tuscans! FÆRØYENE LOFOTEN 11-15 juni Pris kr. 6.990,-

2-9 juni

We offer stunning double rooms from just 54 € per dayPris including half board. kr. 11.350,-

SCOTLAND MED MILITARY TATTOO

DEN FANTASTISKE MØREKYSTEN

NATTOPERA I VERONA

SOMMER I TOSCANA

5-8 august Pris kr. 5.290,25-29 august Pris kr. 5.590,-

KRIGENS BERLIN 6-10 september Pris kr. 5.350,-

8-14 juli Pris kr. 8.490,-

18-29 juli Pris kr. 10.790,-

BORNHOLM 9-14 august Pris kr. 6.990,-

STOCKHOLM MED Relax in the peaceful ROMA TAUBE PÅ SKANSEN surroundings 18-22 september 16-20 august

of our hotel/apartments. Prisbeautiful kr. 5.895,-

VILNIUS

Pris kr. 5.990,-

✽ We only have 9 double rooms ST PETERSBURG

26-30 september

25-31 august

✽ Enjoy Priswonderful kr. 4.290,-authentic food and Pris kr. 7.880,wines from our restaurant. GARDASJØEN RHINEN I FLAMMER ✽ 7-10 Pool oktober ✽ air cond. ✽ free wifi 5-11 september Pris excursions kr. 4.490,- with us Pris kr. 6.890,-

TOSCANA

9-13 og 16-20 oktober Pris kr. 4.690,-

NICE

21-25 oktober Pris kr. 5.540,-

TYROL

18-26 september Pris kr. 8.840,-

ROMA

29 sept - 9 oktober Pris kr. 12.390,-

Alle turene inkluderer tur med reiseleder, overnatting, måltider, opplevelser underveis. Flyturen har avgang fra Torp.

Tlf: 37 15 70 31 www.dagaasbo.no www.tuscanyrural.com • info@casamazzoni.it • Tel +390564567488


Les om: Michelles (12) reisedagbok som fører familien til himmels Les på S. 12

Vi utfører service og nyinstallasjoner

Hva skjer ’a

Vi må prege livet mens vi har makt over det, slik at det ikke skal lukke seg når vi går ut av det uten spor. Karen Blixen

Tlf. 97 18 96 61 - 41 10 02 55 www.skagerak-elektro.no Din lokale elektriker

side 34–35

Sudoku Lett

middels

5 6 9 9 8 2 5 4 7 6 6 7 8 6 1 3 9 4 7 8 7 1 5 6 1 2 4 5

4 2 5 6 8 8 5 9 3 1

1 8

6

9

2

4 1 1 6 7

3

8 7

6

7

BARNESUDOKU

7 5

2

3 4 8 8 1 5 1 9

9 1 3 6

4 5

9

6 8

2

7 3 3 1

1

3 6 4 9 1 2 8 7 3 9 1 7

NEMI - Av Lise Myhre • Hvert av feltene med 3x2 ruter (kalles regioner) må fylles med tallene fra 1 til 6. • Hver vannrett og hver loddrett linje må også inneholde alle tall fra 1 til 6. • Et tall skal ikke forekomme mer enn en gang per rad (vannrett og loddrett) samt region.

DETEKTIV REV

Del dine

Løsning av forrige ukes vanskeligste:

Vanskelig

reiseopplevelser med oss!

Innsendere som blir plukket ut blir belønnet med et gavekort i sin hjemby.

8 6

3 9 1 6 7 5 8 4 2

8 7 5 2 3 4 9 1 6

6 4 2 1 9 8 7 3 5

9 6 8 5 4 7 1 2 3

1 5 7 3 2 6 4 9 8

2 3 4 8 1 9 5 6 7

7 2 9 4 5 3 6 8 1

4 8 3 7 6 1 2 5 9

5 1 6 9 8 2 3 7 4

Sudokuregler: Det samme tallet (fra 1 til 9) kan ikke gjentas vannrett eller loddrett eller innenfor noen av de ni boksene

Vestfold Blad - uke 16, 2012  

Papirutgaven av Vestfold blad for uke 16, 2012

Vestfold Blad - uke 16, 2012  

Papirutgaven av Vestfold blad for uke 16, 2012

Advertisement