Page 1

Vi gir deg Vestfold

www.vestfoldblad.no

H  vorfor skal vi vite alt om det vonde som ble gjort mot 8-åringen, mens mannen som ble dømt, skal beskyttes av anonymitet i mediene?

Volkswagen Caddy 75 Hk TDI

/ 4moTIon I 110Hk TD

kun kr 1.490,-

+ kr 500,-

Leasing 3 år/45.000 km. Engangsleie kr 40.000,- eks. mva. 5,5% rente. Etableringsgebyr kr 3.990,- og termingebyr kr 85,- eks. mva. Årsavgift kommer i tillegg.

pr. mnd

Bilde kan avvike fra tilbudet.

eks. mva pr. mnd Horten. Tlf.: 24 03 11 00 Tønsberg. Tlf.: 24 03 12 00 Sandefjord. Tlf.: 24 03 11 50 Larvik. Tlf.: 24 03 11 80

Les ukens leder side 4

Opplag: 92.600 – Størst i Vestfold!

oktober februar2012  2013   uke   uke40  8    årgang 4 3

Ektepar gikk til sak mot staten

Doper seg for å se bra ut Både idrettsledere og utøvere tror mange unge doper seg for å se bra ut, fremfor å forbedre idrettsprestasjonene. Eksdoper forteller om forandringen - både kroppslig og mentalt.

Side 10-11

Nå anklages de selv for svindel. Side 27

Veien til verden -

og Strømstad

Larvik Havn vil vise handlekraft og muligheter i ny helhetsplan. Side 40-41

Elektriker og rørlegger - under samme tak!

Gratis befaring Ring 33 69 80 60

VOLVO XC60 OG XC70 • UTSTYRSNIVÅ SUMMUM • DRIVER SUPPORT PAKKE • PLUSSPAKKE M/ VOLVO ON CALL

NÅ ALLE TRE PAKKENE FOR KR

14 900,-

I DAG , I M O R G E N MØBLER FRA BORGEN

STORTlg! a teptrpykkefeilsi katalog. 0:

OBS 200 x 29 teppe str Santa Fe ris NÅ 1999,Riktig p 99,-). (ikke 1.1

Du sparer 41.400,-

LES MER OM PAKKENE PÅ VOLVOCARS.NO/KAMPANJER www.andebu-elektro.no

www.andebu-rorservice.no

Holmestrand • Tønsberg • Sandefjord • Larvik www.bilservice.no

Tlf: 33 18 17 62 www.borgen-mobler.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

2

Vi gir deg Vestfold

Kultursjef Jon Endre Røed Olsen representerer ordføreren i Sande, ordfører Ragnar Lindås fra Hof og fylkesmann Erling Lae varmet rolig opp på trimsykkelen før deres O2-opptak skulle registreres.

Ordførerne testet oksygenopptaket Sammen med skidronningen Bente Skari, deltar ordførerne og fylkesmannen i Vestfold som ambassadører for Holmestrand Maraton 2013. Fredag var det testing av oksygenopptak ved Høgskolen i Vestfold som stod for tur.

når lokale arrangører drar i gang et løp som det blir gjort her. Og alt overskuddet går til et veldedig formål er det veldig greit at det formålet har en lokal tilknytning. Det blir mer entusiasme rundt det, sier leder for Aktiv mot Kreft, Helle Aanesen.

Søndag 14. april går startskuddet i Holmestrand Maraton. Frem til da er det om å gjøre å få flest mulige til å delta. Overskuddet går til Aktiv mot Kreft. Fredag tok flere av ordførerne i Vestfold, fylkesmann Erlend Lae og kultursjef Jon Endre Røed Olsen en O2 – test ved Høgskolen i Vestfold. Der fikk de, sort på hvitt, vite hvordan det står til med kondisen – Det er veldig sporty og morsomt at de stiller opp på den måten de gjør. Det er et flott initiativ. Det å invitere dem, og få dem til å engasjere flere i kommunene gir positive ringvirkninger, sier Bente Skari til vestfoldblad.no.

Pusterom i Vestfold

Skari satte standarden Bente Skari var førstemann på tredemølla, og satte standarden med et O2-opptak på 59,5 (mL/ kg/min). – Det er jo litt morsomt. Jeg har jo løpt en del tester for noen år tilbake, så jeg får igjen samme følelsen. Men jeg klarer ikke å tyne like mye som jeg gjorde da, ler Bente Skari, og legger til: – Nå trener jeg stort sett tre ganger i uka. Før trente jeg 12 ganger i uka. Så det er liksom den lille forskjellen der.

Hva er et vanlig O2-opptak for en ordfører? – Det spørs veldig hvordan alderen er. Men dersom de ligger på rundt 40, så skal de være ganske fornøyde. Så det blir spennende å se, sier testleder Eivind Andersen.

Spreke ordførere – Jeg er i vanlig mosjonistform. Mosjonist minus kanskje, ler Bjarne Sommerstad. Det er imidlertid lite konkurranseinstinkt å spore blant ordførerne når det kommer til O2opptak. – For meg er det ikke så veldig viktig å slå de andre på akkurat denne arenaen, sier Sommerstad og ler. – Jeg syns det er greit å gå foran som et godt eksempel, for folk i min egen kommune og for andre rundt. Om jeg greier å engasjere flere til å delta i Holmestrand Maraton, så har jeg nådd målet mitt, sier Andebu-ordføreren.

– Mer entusiasme Overskuddet til arrangementet går øremerket til Aktiv mot Kreft i Vestfold, som etablerer pusterom ved Sykehuset i Vestfold. – Vi ser at veldig motiverende

Pusterommet er et tilbud til alle kreftpasienter. Hittil har Aktiv mot kreft etablert fem puste-

Kamp om å få med ansatte Samtlige kommuner, statlige etater, Høgskolen i Vestfold, samt en rekke bedrifter i fylket, er med i kampen om å få med flest ansatte på en distanse i årets maraton i Holmestrand. Vinneren får en diger pokal på 15 kilo. Bente Skari mener hele arrangementet er en vinn-vinn situasjon – Vi ønsker å få flest mulig i aktivitet, dersom man skulle bli uheldig å få en sykdom så står man sterkere og vil tåle en behandling bedre. Vi tjener penger på fysisk aktivitet for friske mennesker, og bruker de pengene på aktivitet for kreftsyke, sier Skari.

Jeg er i vanlig mosjonistform. Mosjonist minus kanskje. Bjarne Sommerstad.

rom. I Oslo, Bergen, Gjøvik, Skien og Trondheim. Nå ser det ut til at det neste blir i Vestfold. – Det er rett og slett et lavterskel treningssenter, både med apparater, og grupperom – fordi det er mange gruppetimer på et slikt pusterom, sier Aanesen.

– Uten speil Men det skal også være, som navnet tilsier, et pusterom fra sykehushverdagen. – Det skal være et sted der kreftpasienter kommer og kan være seg selv. Det er ikke speil på veggene. Her skal det være positivitet, her skal man bli minnet på det friske i seg. Nyere forskning viser at fysisk aktivitet er god medisin, også under behandling og etter behandling, men det må gjøres med veiledning, sier Aanesen.

– Kanskje liggende flat Ordføreren i Hof er spent på dagens utfordring. I tillegg til at han har løpt lite på tredemølle, har han et operert kne. – Hvordan det går finner vi ut i dag. Kanskje blir jeg liggende flat bak tredemølla, ler Lindås.

– Det at vi kan gå foran å kanskje få med flere er veldig bra. De gjør en utrolig jobb med dette prosjektet. Jeg har ambisjoner om å greie å gå den syv-kilometeren og kanskje løpe litt innimellom, så jeg har ikke noe mål om å slå noen. Jeg har prøvd å få de ansatte i Hof kommune med, og det begynner å komme noen, sier Lindås.

Stokke høyest O2-opptak

Ordføreren i Stokke, Erlend Larsen, var den som kom nærmest Bente Skari, med et O2opptak på 51,8 (ml/kg/min). – Jeg har aldri tatt en O2-test før, så det er morsomt i seg selv. Målet med å være med på dette er jo å forsøke å få andre til å delta på Holmestrand Maraton. Ikke fordi det er en konkurranse, men fordi alle den treningen i forkant av konkurransen er bra for folkehelsa. Det å komme seg ut å bli mer aktiv er egentlig det viktigste, sier Erlend Larsen.

Tanita Wasssås Kveinå tanita@vestfoldblad.no

Bente Skari var spent, men avslappet til resultatet. Testleder Eivind Andersen følger nøye med.


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser

Rimelig mye plass

95 95

ŠKODA Rapid

96-115

96-115 116-130

131-150 116-130 For fullstendig liste over standard- og ekstrautstyr og prøvekjøring se skoda.no. Avbildet modell kan ha ekstrautstyr. Forbruk fra 4,0-5,5 l/100km, 106-127 g/km. Pris fra 199.900,- inkl. frakt og levering Oslo. Årsavgift kommer i tillegg. 131-150 151-170 151-170 171-190 171-190 191 191

ŠKODA Rapid gir deg masse plass for pengene, for bak de elegante linjene skjuler det seg smarte løsninger og en enorm bakluke som svelger det meste hverdagen kan by på. Kupeen er utformet med tanke på romfølelse, ergonomi og sikkerhet for alle om bord. Bagasjerommet har et volum på hele 550 liter, og det kan økes til 1490 liter ved å legge ned baksetene. Det holder for de aller fleste daglige behov. Studer Rapid nærmere på våre nettsider, eller kom innom for bilprat og prøvekjøring. Det er helt gratis.

skoda.no/om-skoda/pages/prøvekjøring.aspx

fra 199.900,–

Tønsberg Kjærlighetsstien 28 Tlf dir: 24 03 12 00

95 96-115 116-130 131-150 151-170 171-190 191

Sandefjord Gokstadveien 16 Tlf dir: 24 03 11 50

3


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

4

Vi gir deg Vestfold

Re forsinker

LEDERkommentar uke 8 • 2013

Varsomhetens forbannelse Bidrar medienes varsomhet overfor Christoffers stefar til at tabuer rundt vold i nære relasjoner opprettholdes, og til at terskelen for å melde fra blir for høy? Han er dømt for å ha mishandlet og drept gutten, og beskyttes så langt av anonymitetens slør – med medienes beslutning om ikke å navngi. På blogger og i sosiale medier er virkeligheten en helt annen. Det er med en litt vond smak i munnen at en samlet redaksjon i Vestfold Blad har valgt å ikke navngi Christoffer Gjerstad Kihles drapsmann, i en tid der vi er godt kjent med andre drapsmenns navn. I vår vurdering veide grunnlaget for anonymisering tyngre enn ved å navngi. Men vi er ikke helt komfortable med vår beslutning. Bidrar vi ved å skjule navnet til den dømte at tvilen preger saken som er oppe og avgjort i det norske rettssystemet? Bidrar vi til at andre kan mistenkes for udåden, slik vi har fått tilbakemeldinger på fra leserne? Gjør den uteblitte navngivningen at samfunnet fortsatt preges av tabuer og lite åpenhet rundt temaet vold i nære relasjoner, og at terskelen for å melde fra dermed blir opprettholdt i sin fulle høyde? Hva skiller egentlig hans status fra de dømte i andre saker? Hvorfor skal vi vite alt om det vonde som ble gjort mot 8-åringen, mens mannen som til slutt ble dømt, skal beskyttes av anonymitet i mediene? Ada Sofie Austegard, mor til en av jentene som ble voldtatt og drept i det som i ettertid har blitt omtalt som ”Baneheiadrapene”, har ikke gjort seg opp noen mening om hvorvidt stefaren i Christoffer-saken bør navngis når vi kontakter henne. Hun forteller imidlertid at det for henne var betryggende at gjerningsmennene i ”Baneheiadrapet” ble navngitt. Hun kunne trygt snakke om saken, og

jobbe for å styrke barns og pårørendes rettigheter – uten å si noe som ikke skulle bli sagt. – For selve saken har det ikke betydning. Men det har kanskje det for menneskene i nærmiljøet, sier Austegard. Mormoren til Christoffer, som utrettelig jobber for at flere skal melde fra, og at barns rettsvern styrkes, uttaler at stefaren er heldig som har blitt skjermet fra å bli identifisert. I dag skal det ikke mange tastetrykk til for at du som leser vet hvem gjerningsmannen mediene skjermer navnet til er. Blogger og sosiale medier har ikke de samme varsomhetsprinsipper som ryggmargsrefleks. Maktbalansen over hva som er sannhet og hva som bør fram i lyset, er forskjøvet. Makten er delt, skriver Kathrine Aspaas, forfatteren bak ”Raushetens tid” i en kommentar i Aftenposten. ”Produsenter deler makten med konsumenter. Journalister og redaktører med leserne”. Mediene blir ofte til en offentlig gapestokk. Vi ønsker å tilfredsstille folks nysgjerrighet – og være de første som gjør det. Men vi jobber også etter Vær varsom-plakaten, som gir oss våre føringer for hvordan vi etterlever pressens etiske retningslinjer. Her oppfordres vi til å være varsomme med å identifisere navn og bilder i straffesaker. Vestfold Blad har en løpende vurdering, og ser at vår beslutning om ikke å navngi kan komme til å endre seg. Vi tror at slik barneombudet i sin tid beordret om at hver stein skulle snus for å komme til bunns i Christoffersaken, vil allmennhetens røst på internett til slutt føre til en endring i hva vi i mediene anser som varsomt.

Det ble ”ja” til femkommunesamarbeid fra Andebu kommune på tirsdag. Re kommune kommer imidlertid til å forsinke prosessen. Andebu kommune sa ja til et forpliktende kommunesamarbeid med Re, Hof, Holmestrand og Stokke under kommunestyremøtet tirsdag. Samarbeidet ble vedtatt med 23 mot to stemmer. – For Andebu så mener vi at disse fem kommunene sammen i større grad vil kunne bidra til å sikre kvalitative goder og effektive tjenester både til innbyggerne og til næringslivet, sier rådmann i Andebu kommune, Ole Sverre Lund. De andre kommunene må imidlertid vedta det samme for at et samarbeid skal komme på plass. Tirsdag kveld ble det klart at Re kommune kommer til å forsinke prosessen.

Re forsinker prosessen Administrasjonsutvalget i Re kommune har utsatt saken. – Nå er det sånn at i Re har vi valgt å utsette det fordi vi vil bruke tid på å tenke oss om. Det betyr ikke at folk er negative, men vi vil ha tid til å diskutere det ordentlig. Re kommer sikkert til å forsinke denne prosessen litt, sier gruppeleder i SV, Heming Olaussen. Venstre var det eneste partiet som stemte nei i Andebu. De ga uttrykk for at de utrede flere muligheter. Samtidig etterlyste de en bredere prosess. Da saken ble behandlet i formannskapet i Stokke, stemte Arbeiderpartiet og Venstre i mot. Der ga de uttrykk for at de synes prosessen gikk for fort.

– Det gjenstår å se – Jeg synes det er en panikk ut og går for tida, hvor man tror at Erna Solberg vil vinne stortingsvalget og at hun vil sette press på kommunene i Norge og på kommunesammenslåing. For det første er det ikke sikkert at hun vinner valget, og for det andre er ikke kommunesammenslåing gjort over natten, sier Olaussen. Dersom ikke alle kommunene sier ja til kommunesamarbeid, må politikerne ta ny stilling til hvordan de skal løse det.

Man tror at Erna Solberg vil vinne stortingsvalget og at hun vil sette press på kommunene i Norge og på kommunesammenslåing. Heming Olaussen (SV)

– Jeg er helt enig i at det har gått for fort, det er derfor Re sikrer seg en bredere prosess ved å utsette saken et par måneder. Dette er ikke noe hastesak. Dette er en sak der vi må trekke med oss folk og tenke gjennom alle alternativer, sier Olaussen.

Positive i Andebu – Det er klart at dersom fire sier ja, og en sier nei, så blir det spørsmål om hva vi da skal gjøre. Men det gjenstår å se, sier Lund.

Øvrige medarbeidere i Vestfold Blad: Marianne Henriksen ansvarlig redaktør 919 16 029 marianne@vestfoldblad.no

Caïssa Gjølberg Nettansvarlig/journalist 413 71 614 caissa@vestfoldblad.no

Sverre Aamodt utgiver / adm. dir. 932 28 042 sverre@vestfoldblad.no

Vestfold Blad er en fri og uavhengig avis som distribueres til 92.600 adresser i Vestfold og publiseres på nettstedet www.vestfoldblad.no. Lederkommentaren speiler hver uke hvilke meninger Vestfold Blad har om tema som angår Vestfolds innbyggere. Samfunnsforlaget AS eier Vestfold Blad. Postadresse: Vestfold Blad, Søndre Kullerød 4a, 3241 Sandefjord.

Journalister: Tanita Wassås Kveinå • tanita@vestfoldblad.no Jakob Leth • jakob@vestfoldblad.no Dag Christian Holm • dagchristian@me.com Ingrid Aune Westrum • ingrid@fjeldborg.no Marte Østmoe • marteost@gmail.com Svein André Svendsen • svein.andre.svendsen@gmail.com Tom Brodin • tom@brodin.no Ønsker du kontakt med våre journalister kan de også nås gjennom tips@vestfoldblad.no.

Nina Kihle Svensen produksjonsansvarlig/ grafisk designer 909 30 590 nina@vestfoldblad.no Arild Melsom grafisk designer 902 58 140 arild@vestfoldblad.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

5

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

Prosjektleder for Havnegaten anmeldt

samarbeid

Ordfører i Holmestrand, Alf Johan Svele, har anmeldt prosjektansvarlig for Havnegate-prosjektet. Alf Johan Svele har vært i møte med konsulentfirmaet Rambøll og advokater i Kommunenes Sentralforbund (KS), ifølge Jarlsberg avis.

rådmannen nå gir, kan jeg ikke skjønne at dette skal kunne gjenta seg. Sånn sett kan man si at kommunen trengte den ørefiken, sier Svele.

Anbefalt å anmelde

Gjøres til syndebukk

KS skal, etter å ha vært i dialog med Økokrim, ha anbefalt ordføreren om å anmelde prosjektlederen. – Alle rådene jeg har fått er relativt entydige. Forvaltningsrapporten ga tydelige signaler om at det er en personalsak her som de anmodet ordføreren om å drøfte med Økokrim, sier Alf Johan Svele til vestfoldblad.no. Holmestrand kommune gikk tidlig ut med informasjon om at prosjektlederens mann var ansatt i konsulentfirmaet som hadde hatt oppdragene i Havnegaten, og at kommunen ikke var kjent med dette. At kommunen ikke var kjent med det benekter imidlertid både prosjektlederen og hennes mann.

– Jeg har fått telefon med beskjed om at det ville komme en anmeldelse. Men jeg visste ikke verken for hva eller når den ville komme. Jeg vet ikke mer enn det som har stått i avisa, sier den politianmeldte prosjektlederen til vestfoldblad.no Hun mener hun har blitt gjort til syndebukk, og håper sannheten kommer fram med en eventuell granskning av saken. – Jeg synes de behandler meg veldig stygt og gjør meg til syndebukk. Jeg skjønte på en journalist at jeg er anmeldt for korrupsjon, men jeg vet ikke. De får bare holde på, sannheten kommer forhåpentligvis fram, sier prosjektlederen. Tanita Wasssås Kveinå tanita@vestfoldblad.no

– Kan slå begge veier

Holmestrand, Stokke, Andebu og Hof er sikrere i sin overbevisning om at samarbeid er bra, mens Re nøler. Lardal vil gjerne være med, og ønskes velkommen av ordførerne som tok til orde for et utvidet kommunesamarbeid. Illustrasjon: Marianne Henriksen

Rådmannen i Andebu mener at et femkommunesamarbeid vil bidra til et større, mer robust og attraktivt fag – og arbeidsmiljø. – Felles vil man også kunne videreutvikle gode infrastrukturer. Ikke bare veier, men også for eksempel IKT strukturer, bygningsmasser osv. Evnen til å tenke nytt og tilpasse seg skiftende rammebetingelser blir forsterket, sier Lund.

Kostnadseffektivt? Lund påpeker at kommunene vil kunne redusere utgiftene om det blir et samarbeid. – Jeg tror kommunene i felles-

skap vil kunne bidra til å redusere utgifter, ved å etablere kostnadseffektive løsninger, sier Lund. Akkurat det er Olaussen skeptisk til. – De økonomiske argumentene får alt for mye plass. Jeg er ikke overbevist om at det nødvendigvis er sånn at jo større kommunen er jo mer effektiv og billig er den å drive. Det tror jeg det finnes flere oppfatninger av, sier Olaussen.

”Smått er godt” Olaussen mener det er mange fordeler ved å være i en liten kommune.

– Jeg er mer opptatt av lokaldemokrati og vanlige menneskers påvirkning over sitt eget liv. Jeg tenker at små enheter har fordeler i forhold til store. Man er nærmere de folkevalgte og ordføreren. Jo større kommunen blir, jo mer upersonlig blir politikken og folk blir mer fremmedgjort i forhold til det å både ha innsyn i politikken og påvirkningen på politikken, sier Olaussen, og legger til: – Av og til er smått ganske godt fra et demokratisk synspunkt. Tanita Wasssås Kveinå tanita@vestfoldblad.no

Ordføreren understreker at det ikke er konkludert med noen ting i denne saken. – De jeg har rådført meg med, har sagt at det er greit å få en instans utenfor til å se på dette. Det er den beste måten å få lagt ballen død. Resultatet av en eventuell granskning kan jo slå begge veier, men vi må komme til bunns i slike saker, sier Svele.

Vil ikke gjenta seg Mangelfull prosjektering, brudd på både de nasjonale og EØS sine anbudsregler, utdatert oppfølging og budsjettsprekk på rundt 20 millioner. Listen over merknadene i gjennomgangen av prosjektet er lang. Større krav til formalisert rapportering er et av tiltakene Holmestrand kommune har iverksatt. – For kommunens del har vi fått rettmessig kritikk. Rutinene har ikke vært gode nok, og rådmannen har nå iverksatt tiltak. Med de tilbakemeldingene

Ingen avis?

Annonseavdeling: Elise Landa Omsland grafisk designer 951 00 821 elise@vestfoldblad.no

Per Poulsen KAM/forr.utvikler 918 19 210 per@vestfoldblad.no

Joyce Christine Øksenholt mediekonsulent 918 13 340 joyce@vestfoldblad.no

Per-Olav Leth mediekonsulent 918 16 012 pol@vestfoldblad.no

Silje Kristengård grafisk designer 902 58 140 silje@vestfoldblad.no

Janne Stavrum mediekonsulent 915 94 630 janne@vestfoldblad.no

Trine Charlotte A. Olafsen mediekonsulent 934 03 587 trine@vestfoldblad.no

Elin Svendsen mediekonsulent 970 28 383 elin@vestfoldblad.no

Har du ikke fått Vestfold Blad denne uken, eller vil du stanse avisen i ferien? Da kan du sende en mail til: vblad@norpost.no eller ring 33 46 20 00.

Trykk: Nordby Grafisk AS. Layout: Vestfold Blad.

Ordfører Alf Johan Svele har anmeldt prosjektansvarlig for Havnegate-prosjektet. www.sopran.no

Få fart på trege betalere! - la vår kunnskap bli din fordel

Thor Dahls gt. 1-5, 3210 Sandefjord tlf. 33 42 16 66

Vestfold Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens og Tekstreklame-plakatens regler for god presseskikk. Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du mener at du er rammet av urettmessig avisomtale. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: Postboks 46 Sentrum, 0101 Oslo Tlf: 22 40 50 40, telefaks: 22 40 50 55 • epost: pfu@np-nr.no.


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

6

Vi gir deg Vestfold

Frihet under eget ansvar Verden er åpen. Alt er mulig. Du kan velge hvor du skal bo. Du velger hvem du skal være. Rotløs og rådvill? Filosofi og dialog kan hjelpe deg på vei. Samfunn: – For mange muligheter gjør at du kan føle deg hemmet, bekrefter Maja Holst Svendsen Hun 30 år, filosof og kunsthistoriker. 26. februar inviterer hun, i regi av Folkeuniversitetet, kurs i filosofi og dialog. Det er absolutt ikke så høytsvevende som det høres ut som. Maja er så langt fra en

Dialog og samtale Kurset har fått navnet ”Filosofi og dialog. ”Dia” betyr gjennom på gresk, og ”logos” betyr tale. En dialog har som visjon belyse noe, seg gjennom. – Hele tiden omgir vi oss med

jeg? Hva gjør jeg her?

Valgets kvaler Valg er et emne Maja Holst Svendsen kan snakke lenge om. Hver dag er spekket av valg. Vi velger hele tiden. I dagen samfunn ser det ut til at alt er mulig. Maja siterer filosofen Sartre: ”Vi er frie, men befinner oss hele tiden i valgsituasjoner som bestemmer hvem vi er”. Hvordan gjør vi dette best mulig? Tidligere ble vi mennesker gjerne født inn i en rolle eller et embete. Nå er rammene tilsynelatende visket ut. – Det kan være angstfremmede å måtte velge, sier Maja alvorlig og tror at filosofien kan være til hjelp nettopp for dem som kvier seg, ikke kan bestem-

Det kan være oppløftende å oppdage at andre har tenkt noe av det samme som deg. gammel gråskjegget gubbe du kan komme, men opptatt av filosofi i praksis. Det er ikke noe hokus pokus, men handler om å undre seg og stille seg selv spørsmål: Hva er frihet? Hva er det å være en god datter? Hva er det å være en god far? Hvem er

me seg, føler presset og frykter konsekvenser for de valgene de til slutt tar.

– Det kan være oppløftende å oppdage at andre har tenkt noe av det samme som deg, eller at du evner å kjenne deg igjen i den andres beskrivelse, smiler Maja og mener at nettopp dette er filosofi i praksis. Maja ser ikke bort i fra at samtalene kan ha terapeutisk virkning. Hennes erfaring er at det blir mer glød i en samtale hvis du tør å gi noe av deg selv.

Mange mennesker har filosofiske samtaler i dagliglivet. ord, kategorier og metaforer, forklarer Maja. Hun legger til: – Ikke alle av oss tenker igjennom hva vi egentlig sier. Hva betyr de ordene vi velger? Hvorfor velger vi nettopp disse? Hvordan vi definerer verden og beskriver den, påvirker tankesettet vårt og handlingene våre. Under en samtale med andre, kan vi oppleve at vi ikke er alene om å tenke som vi gjør. Noen problemstillinger, spørsmål og følelser, er faktisk helt allmenne.

Tiden står stille

Under en god samtale kan det føles som om tiden står stille. Maja kan forklare hvorfor: – Det henger sammen med at du er konsentrert, i nået, du gir av deg selv og samtidig muligheten til å få god innsikt i hva de andre rundt bordet tenker, tror og mener. Her venter en uendelig mulighet til innsikt og erfaringer! Mennesker er relasjonelle og Maja understreker at vi er avhengige av hverandre. Avhengigheten er ikke bare negativ, mener hun. – Det er folkene rundt oss

Hold deg oppdatert! vestfoldblad.no

som er med på og gjøre oss til den vi er, opplyser Maja Holst Svendsen. Kurset som hun skal lede, kan dermed endre karakter alt ettersom hvem som melder seg på. Hva er deres interessefelt? Hvor står de i livet? Den unge filosofen gleder seg: – Spesielt spennende blir det hvis det blir en gruppe med variasjoner i alder, kjønn og livserfaringer, - på den måten får vi ulike perspektiv på det vi diskuterer. Maja mener det er vesentlig at filosofi ikke bare er noe som utøves på universitetet. – Mange mennesker har filosofiske samtaler i dagliglivet. Marte Østmoe tips@vestfoldblad.no

Maja Holst Svendsen 30 år, Filosof og kunsthistoriker.  older kurs i filosofi og H dialog i regi av Folkeuniversitetet.

Få Spellemannnominerte fra Vestfold Lars Martin Myhre og avdøde Odd Børretzen er de eneste Spellemannnominerte fra Vetsfold.

Konkurransekraft – om produktivitet og innovasjon i praksis Ernst & Young-konferansen på Farris Bad i Larvik — 12. mars 2013 Du møter: • Erling Røed Larsen, professor ved Handelshøyskolen BI • Kjersti Kleven, styreleder i Kleven Maritime AS • Harald Sverdrup, arb. styreformann i K.A. Rasmussen AS og Ernst & Young Entrepreneur Of The Year 2012 Påmelding: vibeke.johansen@no.ey.com eller 33 48 42 42. For mer informasjon og program, scann QR-koden eller se www.ey.no/kurs.

• Bertil Tiusanen, tidl. adm. direktør i Statens Lånekasse • Terje Andersen, leder for Ernst & Youngs rådgivningsvirksomhet i Norden • Jarle Andhøy, eventyrer

Samfunn: Tirsdag ble de nominerte til Spellemann – som deles ut i Stavanger 23. mars - offentliggjort på en pressekonferanse i Oslo. Det var imidlertid få bidrag å spore fra Vestfold til årets prisutdeling. Lars Martin Myhre og avdøde Odd Børretzen er de eneste nominert til Spelleman i viseklassen med låta “Noen ganger er det over”. Æresborger av Larvik, avdøde Arne Nordheim, kan også få pris. Frode Haltli er nominert i klassen samtidsmusikk for sin plate ‘Arne Nordheim Complete Accordion Works’. Les hele listen over nominerte på vestfoldblad.no!

Tanita Wassås Kveinå tanita@vestfoldblad.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

7

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

Å være eller ikke være: Maja Holst Svendsen er 30 år og filosof. Hun mener bestemt at mannen i gata stadig hefter seg ved filosofiske spørsmål. På hennes kurs ”Filosofi og dialog” får du sjansen til å sette tankene dine i system.

EN KOMPLETT RENTBRENNENDE INNSATS

TRIVSEL HJEMME

Museumsgata 3, 3210 Sandefjord Undrumsdalveien 251, 3176 Undrumsdal

Tlf. 08520 www.varmeokonomi.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

8

Vi gir deg Vestfold

Ektepar stevnet staten for – Nå anklages de for svindel

STRIDENS KJERNE: På studentboligene ved Borreveien 46 ble det ifølge Multiconsult avdekket mangler til 2 millioner kroner eks mva. Retten mener feilene er fiktive. Foto: Jakob Leth

Et ektepar fra Tønsberg får ikke igjen de 1,2 millioner kronene de stevnet Skatt sør for. I stedet anklages de for svindel. næring: ”Prisavslaget fremstår i denne sammenheng som fiktivt ut fra kontraktsreguleringen mellom partene”, konkluderer Oslo tingrett med. Ekteparet har sittet på alle sider av bordet i et utbyggingsprosjekt i Horten. En del av prosjektet, to studentboliger i Borreveien 44 og 46, har ifølge en rapport fra Mulitconsult hatt store feil og mangler. Det er Multiconsult som har estimert manglene ved studentboligene til henholdsvis 2,62 og 2,03 millioner kroner. Og det er her parets bedrift,

ELEKTRISKE TRÅSYKLER! MANGE MODELLER!

Ecoride-tilbud ut februar så langt lageret rekker! Ring 920 32 929 nå! Different Cars Norway AS Nedre Holtan vei 11b, Vesterøya, 3234 Sandefjord www.differentcars.no El-sykler og veteranbiler

Nilof AS og Skatt sør er uenige. Førstnevnte mener at staten skal tilbakebetale merverdiavgift for 1.189.000 kroner. Staten mener at manglene ikke er reelle.

gene. Det er ikke Skatt sør enig i. For ordensskyld, Tønsbergkvinnen står som eier av både Nilof AS og NAM-konsernet, som blant annet eier Horten Næringspark .

Prisavslag på 6 millioner

Reklamasjon på arbeidene rundt studentboligene førte til kreditnota, med krav om tilbakebetaling av merverdiavgift fra – Fiktive kreditnotaer Skatt sør. Saken startet med at firmaet Dette gikk ikke Skatt sør med framsatte kravet til Skattekonpå, fordi det mistenkes at reklatoret i 2010. Men både Skatt sør masjonen er fiktiv. Grunnen er og Klagenemda for merverdiavat prisavslaget mellom de to begift mener at fiktive kreditnotadriftene, som begge har samme er har blitt sendt i stor stil meleier, ikke blir ansett som reelt. lom selskapene som styres av ”Av reklamasjonsavtalen og ekteparet (se fakta). kreditnota samme dag fremkommer at Nilof og HNP ble enig om et prisavslag Staten får dobbel på totalt kr. 5.945.000, hvorav 1.189.000 utgjør merverdiavgift for samme og kr. type arbeid, da det skal være merverdiavgift 4.756.000 utgjør nettobebetalt ny merverdiavgift for løpet”, anfører Skatt sør i saken mot Nilof. utbedringsarbeidet. Spørsmålet har derfor Nilofs påstand i sin stevning av staten vært om Nilof har påtatt Nilof, som inngikk en totaseg et reklamasjonsansvar uten lentreprisekontrakt med Horå ha vært ansvarlig for manten Næringspark (HNP) om reglende i de aktuelle studentleihabilitering, ombygging av lighetene. Skatt sør mener at eksisterende bygninger samt Nilof ikke hadde noe totalentrenybygg på en tidligere induspriseansvar og at kreditnotaen trieiendom i Horten kommune, på den bakgrunn fremstår som hevder at kontrakten også ommerkverdig. fatter de to nevnte studentboli-

Mener staten doblet Nilof mener ifølge dommen at staten får dobbel merverdiavgift for samme type arbeid, da det skal være betalt ny merverdiavgift for utbedringsarbeidet. Staten på sin side, mener arrangementet med fakturering og kreditnotaer i arbeidene det dreier seg om fremstår som unormalt, fiktivt og kun etablert for å spare merverdiavgift, står

relse, som danner grunnlag for et prisavslag og kreditnota. Som både eier og entreprenør, med prosjekteringsansvar, framstår dette ikke tillitvekkende hos retten.

Involvert i flere saker

Retten legger også til som et faktum at Nam-konsernet er involvert i flere saker av tilsvarende karakter. I alle disse sakene er reklama...fakturering og kreditnotaer sjon løst ved at det i arbeidene det dreier seg om er skrevet ut krefremstår som unormalt, fiktivt og ditnota basert på prisavslag på melkun etablert for å spare lom 80 ot 100 promerverdiavgift. sent av opprinnelig Statens påstand i dommen fakturert beløp, i stedet for utbedet i dommen. dring. Retten mener mye tyder på at På begge sider av bordet fakturaene aldri fysisk er blitt Nilof pekte i sin begrunnelse på betalt, og at praksisen i bedrifat det var samme eier og de samtene har vært å legge merverdime personer som styrte i begge avgift til grunn som inntekt. selskapene, og at det derfor ikke Faktura og kreditnota har etter kunne legges avgjørende vekt hva man leser av dommen blitt på formuleringene i totalentresendt samme dag mellom firmaprisenekontrakten, det var aldri ene. tvil om at arbeidene i saken ble Delaktig vitne levert av Nilof. Et vitne i saken forklarte i retDet stilles spørsmål også ved ten at det i konsernet har pågått at Nilof har vist til at mangler systematisk bruk av samme som et konsulentselskap fant fremgangsmåte som i aktuelle ved det leverte prosjektet, i hosak, med utstedelse av fiktive vedsak skyldes prosjekteringskreditnotaer for å spare merverfeil, knyttet til mangelfull utfø-


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

9

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

r 1.2 millioner

Nilof as / Nam-konsernet:  Nilof driver ifølge Enhetsregisteret blant annet med entreprenørvirksomhet, og fikk i 2005 totalentreprisekontrakten med Horten Næringspark (HNP) om rehabilitering, ombygging av eksisterende bygninger samt nybygg på en tidligere industrieiendom i Horten kommune, Horten Næringspark var byggherre. Nilof er ifølge domsslutningen en del av Nam-konsernet, som også omfatter flere datterselskaper:  Datterselskaper: Tønsberg Eiendom AS, Rovetunet AS, Tønsberg Bolig AS, Horten Næringspark AS.

Begreper:  Faktura er et dokument som regnskapmessig stadfester et salg mellom en selger og en kjøper. Fakturaen utstedes av selgeren og kjøperen får i oppdrag å betale denne.  Kreditnota er et dokument som opphever hele eller deler av en faktura, som allerede er sendt. Kreditnota skal ha en tydelig henvisning til hvilken faktura den gjelder for.  Merverdiavgift er en avgift til staten på omsetning eller uttak av varer og tjenester. Avgiften har i dag sitt grunnlag i lov om merverdiavgift og det årlige merverdiavgiftsvedtaket i Stortinget. Merverdiavgiften er av stor betydning for statens inntekter og er anslått til ca. 225 milliarder kroner for 2013. Avgiftsplikten utløses ved omsetning av avgiftspliktig vare eller tjeneste, ved en registrert næringsdrivendes uttak av vare eller tjeneste til privat bruk eller til formål utenfor loven, og ved innførsel (import). Ved at registrerte næringsdrivende har rett til å føre inngående merverdiavgift til fradrag i avgiftsoppgjøret med staten, blir innbetalingen av merverdiavgiften begrenset til verditilveksten (merverdien) på hvert omsetningsledd.

Inngikk kontrakt: Nilof inngikk totalenteprisekontrakt med Horten Næringspark AS. Skatt sør sår tvil i om avtalene er reelle. Foto: Jakob Leth

Har du tips til oss om denne saken? De behandles konfidensielt. Kontakt en av våre journalister direkte - se side 4.

Følg saken videre på vestfoldblad.no Tekst og foto: Caïssa Gjølberg caissa@vestfoldblad.no

Som hovedregel er omsetning av alle varer og tjenester merverdiavgiftspliktig såfremt de ikke er positivt unntatt i merverdiavgiftsloven. Merverdiavgiften beregnes normalt med 25 %. Kilde: Skatteetaten.no og anskaffelser.no

FOTO: SVERRE HJØRNEVIK

diavgift. Vitnet sier selv å ha vært delaktig i dette gjennom flere år, som innleid konsulent i selskapene. Dette har retten lagt vekt på i sin konklusjon. Nevnte sak ble først klaget inn til Klagenemda for merverdiavgift, det er deres vedtak som i Oslo tingrett opprettholdes.

Fradragsretten gir avgiftsmessig nøytralitet ved omsetning av varer og tjenester mellom registrerte næringsdrivende, og først når varen eller tjenesten er omsatt til den som etter systemet anses som forbruker, og som ikke har fradragsrett, er beløpet opptjent med virkning for statskassen.

Anker saken Nilofs advokat, Alexander Liland, forteller til Vestfold Blad at dommen skal ankes. – Det er veldig enkelt. Vi er uenige om jusen og faktum i saken. Det er ingenting fiktivt i denne saken. Manglene er bekreftet av Multiconsult, og dette dreier seg om elementær mvapraksis på pris mellom kjøper og selger. Når det viser seg at det skal være prisavslag, har det vært prøvd å korrigere på riktig måte, sier Liland. At det kommer frem i dommen at Tønsberg-paret skal være involvert i andre liknende saker ønsker han ikke å kommentere. Et annet selskap i Nam-konsernet, Tønsberg Bolig AS, vant fram i Høyesterett i en lignende sak mot Staten i 2008, etter først å ha tapt i tingretten og lagretten. Det har ikke lyktes Vestfold Blad å få en kommentar fra Regjeringsadvokatens kontor, ved advokat Karl Otto Thorheim.

til og fra til og fra Det er vi som flyr til og fra Torp, Bergen, Trondheim og Stavanger til og fra til og fra til og fra til og fra

395,én vei

fra

Hele Norge. Hele

wideroe.no Prisen gjelder på direkteruter ved bestilling på wideroe.no. Antall plasser er begrenset, og spesielle betingelser gjelder. Forbehold om regel-, avgifts- og valutaenadringer.

tiden.


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

10

Vi gir deg Vestfold

Magnus Ruud (21) (f.v), Magnus Helgesen (21), Maria Rønning og Ane Sjøblom Larsen (17) tror stort fokus på kropp kan føre til at ungdom doper seg. FOTO: Kjetil Hamarsnes

Tror ungdom doper seg for Økt fokus på kropp, i media og samfunnet ellers, er viktigere enn ønsket om gode idrettsprestasjoner. Det tror ungdom er årsak til dopingbruk.

til å være med. – Jeg har stor tillit til at det er gode antidopingholdninger på grasrota i norsk idrett, men det betyr ikke at man ikke skal være på vakt. Hvis foreldre, ven-

idrett: – Det er veldig stort fokus på kropp og helse overalt – både i aviser, magasiner, på sosiale medier og på TV. Jeg har hørt om unge som driver med doping, men jeg tror nok at de som begynner med det i dag heller gjør det for å se bra ut enn for å bli bra i idrett, sier Maria Rønning (17) fra Horten. Som elev ved idrettslinjen ved Horten VGS var hun invitert til antidopingseminar i regi av Antidoping Norge og Vestfold Idrettskrets forrige onsdag. Der fikk hun høre eks-proffsyklist

Jeg har stor tillit til at det er gode antidopingholdninger på grasrota i norsk idrett, men det betyr ikke at man ikke skal være på vakt.

Mads Kaggestad fortelle om dopingdiskusjoner i proffsyklistenes rekker, mens eks-doper Morten Heierdal fortalte om sine opp- og nedturer etter eget dopingmisbruk.

Viktig med gode holdninger Seminaret på Jarlsberg var starten på Antidoping Norges ”Ærlig talt”-kampanje, og hoved-fokuset for kampanjen er å bygge riktige holdninger mot doping i alle samfunnslag. I tillegg til den organiserte idretten, inviteres også skoler og private treningssentre

ner eller andre hører rykter om doping, så er det smart å følge opp dette, sier Kaggestad. Selv opplevde han naturlig nok masse rykter i sykkelfeltet da han var aktiv, og som vi har sett – ikke uten grunn. Som ren syklist har han sett mange do-

pere sykle forbi seg.

Kroppen ble ødelagt Morten Heierdal brukte anabole steroider i flere år, men soner nå en voldsdom på 1,5 år. For han er det viktig at dagens unge vet hva som kan skje hvis de doper seg - både kroppslig og mentalt. – Du føler deg topp til å begynne med, men etter hvert havner både hode og kropp i ubalanse. Jeg ble forandret som person, og jeg fraråder alle på det sterkeste å begynne med doping, sier Heierdal. Selv om han selv startet med doping for å bli bedre på fotballbanen, så var veien ut av organi-

sert idrett kort etter at dopingbruken startet. De største gutta på treningsstudioet var populære hos damene, og det var nok av folk i miljøet som kunne fortelle hvordan han kunne bli like stor. – Jeg tror nok at bruk av doping er vel så utbredt utenfor idretten. Det unaturlig store fokuset på kropp i dagens samfunn er nesten som en epidemi som brer seg, så det er viktig å skape gode holdninger overalt. På Internett er tilgjengeligheten veldig stor, og det finnes både flere grupper brukere, samt yngre dopingsmisbrukere i dag, fortsetter han.

Rene lokale idrettslag Så langt har 10 av vel 300 klubber i Vestfold registrert seg hos Antidoping Norge for å forsikre seg om at deres klubb er helt ren


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

11

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

Brannmenn på prøve

Kandidatene til stillingen som brannkonstabel i Vestfold Interkommunale Brannvesen ble satt på prøve på mandag, med pressen til stede. Foto: Svein André Svendsen.

Les mer på

Hvem er sterkest og kommer gjennom nåløyet til stillingen som brannkonstabel i Vestfold Interkommunale Brannvesen?

Vi gir deg Vestfold

Lager eventyrbok for barn

F.v: Fredrik Skatvedt, Anders Urdahl, Malin Louise Enge Hansen og Tina N. Myreng. Foto: Jakob Leth

Det var mangelen på utvalg av digitale bøker, som inspirerte fem elever ved Gjennestad VGS til å gå sammen om ungdomsbedriften UBoka. – UBoka skal bidra til at unge mennesker får en enkel, lettvint og effektiv tilgang til informasjon og underholdning. Det gjør vi ved å tilby et større utvalg av bøker digitalt.

å se bra ut for doping. Sande Kraftsportsklubb er en av disse, og Magnus Helgesen (21) og Magnus Ruud (21) kjenner til at det har vært en del doping i vektløfting opp gjennom årene. – Jeg har hørt om folk som har dopet seg, men har inntrykk av at dette skjer i større grad utenfor den organiserte

annerledes om dette, sier Helgesen – Jeg startet med vektløfting fordi det var moro, men merker jo at det er et kjempestort press på ungdom for å ha fin kropp. Det gjør nok til at noen velger å ta snarveier, men det er jo juks uansett, samtidig som det er helsefarlig, skyter Ruud inn. Informasjonen fra antidopingseminaret skal de tilstedeværende ungdommene og idrettslederne nå ta med seg ut i sine egne nærmiljøer. På Antidoping Norge sine hjemmesider kan både organiserte idrettsklubber, utøvere, skoler og treningssentre registrere seg for å

gjøre sin innsats i kampen mot doping.

Les hele saken på vestfoldblad.no SentrumS eneSte belySningSbutikk SentrumS eneSte belySningSbutikk

Kjetil Hamarsnes tips@vestfoldblad.no

Jeg startet med vektløfting fordi det var moro, men merker jo at det er et kjempestort press på ungdom for å ha fin kropp. idretten. I Sande KK har vi veldig fokus på antidoping, og jeg tror faktisk vi som driver med konkurranseidrett tenker litt

De har planlagt å utgi to forskjellige bøker. En eventyrbok for barn og en bok med råd og tips til unge som nettopp har flyttet ut. Målet er å gi ut bøkene på plattformen iBooks. iBooks er et bokprogram utgitt av Apple. Der kan man kjøpe eller lese gratis bøker. Bøkene produserer de selv, helt fra bunn av.

Lillian

Anne

Solveig

Lillian,belysningsråd Anne og Solveig.og fagkompetanse. Vi gir deg profesjonelle Anne og Solveig. Du finner oss Lillian, i Larvik!

Eks-doper Morten Heierdal er glad for å være ferdig med dopinghelvetet. FOTO: Kjetil Hamarsnes


12

Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser

VINTERFEST PÅ

GRATIS

parkering

Butikkene bugner av flotte tilbud

21.- 23. februar

Tilbudene gjelder 21.-23. feb. www.eurosko.com

UD B L I T A på bøker og spill MEG

Assortert utvalg i butikkene.

Ecco art. 831533-56792 FØR 1800,-

50% avslag

Stokke. Tlf. 33 29 11 20

Tilbudet varer til og med 02.mars

Cardigan

Stokke

før 299,-

nå 199,-

T-shirt før 199,-

nå 149,-

Vinterfest tilbud

20% på bunadsølv

(gjelder t.o.m. 28. feb) Stokke Senter Tlf: 33 33 79 00 Din lokale gullsmed i Stokke Vi utfører reprasjoner

Stokke 404 37 943

r 2 pk herreboxe

NYHETER

hos Marcussen

Dansk rubrød

35,-

Nydelig klippestang 49,Kanellrull med vanilje og Wienerkam

Bag

før kr 399,-

før kr 199,-

nå KUN

99,-

KUN

199,-

Utvalgte varer

Vi har deilige rugtrekanter Tlf. 33 33 62 24 - Gaupeveien 46, STOKKE Tlf. 33 33 83 03 - Allessenteret, STOKKE

Rikstoto - Tipping - Rikstoto - Tipping -Rikstoto - Tipping

Stokkes nye herrebutikk

Tlf: 33 33 60 94

Hverdagsluksus

Deilig body butter med kaviarekstrakter

349,-

Ta turen innom for en hyggelig handel!

Verdi: 695,-

PARFYMERIET STOKKE Tlf. 33 50 21 10 / 94 00 40 43

STOKKE SENTER TLF. 97 46 88 29

-40%


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser 13

STOKKE SENTER til deg i vinterferien!

Åpningstider: man -fre 09-18 lør 09-16

21.- 23. februar ÷25% på alt fra Rosendahl

STOKKE

Tlf. 40 00 59 56 Åpent Man-fre: 9-18 (16)

Ulltøy Mange varer Bukser Nå fylles butikken med

Skikkelige varer. Bra folk.

-50% -50% -30% vårens nyheter

Vinterfest tilbud i 3 dager!

Hvis du melder deg inn i kundeklubben vår, får du ÷20% på en valgfri vare til ordinær pris. Send sms til 2030, skriv "mitthjem", mellomrom "din epost".

Gjelder ved kjøp av komplett brille

Kornmagasingt. 7 3160 Stokke Tlf: 33 36 13 13

Hortensia

99.90,Ass. farger

Velkommen innom for en hyggelig handel hos jentene på MiraBella

BLOMSTER

Stokke senter, 3160 Stokke • Tlf. 33 33 89 80

Gode tilbud hos Alles frisør

ER DU DEN RETTE?

Godt opparbeidet frisørsalong I Stokke senter, ønsker blid og utadvent frisør.

Kontakt Henning Skaug Tlf. 990 97 040

Renati Straight Hold Glaze

NÅ 139,-

Renati Paste/ Rock hard

NÅ 159,-

AllesFrisør

Dame- og Stokke Senter • Tlf. 33 33 79 50 herreklipp


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

14

Vi gir deg Vestfold

– Som student er du gren Kunnskapshungrige studenter kunne besøke rundt 80 stands der bedrifter kunne friste med en attraktiv fremtid hos dem. Det skjedde på karrieredagen ”Fokus karriere” på Høgskolen i Vestfold. Den ble i år arrangert for femte gang. Her finner studenter og næringsliv en felles møteplass. I løpet av årene har karrieredagen vokst seg til å bli en betydningsfull og attraktiv markedsplass for bedrifter, næringsliv, organisasjoner og selvsagt studenter. Karrieresenteret ved Høgskolen i Vestfold er arrangører i tett samarbeid med studentrådsrepresentantene som sitter i styringsgruppa for arrangementet. Forutenom disse bidrar også mange andre studenter på frivillig basis for å gjøre dagen mulig.

80 bedrifter på frierferd – Vi har gledet oss lenge til en dag fylt til randen av bedriftsstands, bedriftspresentasjoner og spennende fagforedrag tilpasset de aller fleste studieretningene våre, sier en av primus motorene for arrangementet, Guro Johansen fra Karrieresenteret. I underkant av 20 foredragsholdere delte sin kunnskap med tilhørerne og 25 bedrifter presenterte seg i kortforedrag. – I år som tidligere, har vi jobbet ut fra den ambisiøse tittelen «Noe for alle», når vi har satt sammen dagen. Vi har et stort ønske om at studentene skal gå ut av denne dagen med ny inspirasjon og litt mer kunnskap om hvordan de kan benytte sin kompetanse i årene som ligger foran dem, forklarer Johansen.

Positive studenter – Årets «headliner» var Knut Solberg. Han er alltid like inspirerende, kunnskapsrik og bunn ærlig om hva rekruttere ser etter, opplyser Johansen. Solberg er gründer av Karrieremagasinet Kaleidoskopet. Han holdt et morsomt og engasjerende foredrag om hvordan du kan gå frem for å styre din egen karriere. Selv oppfattet han studentene ved Bakkenteigen som positive og åpne. – Studentene ved høyskolen er en sammensatt gruppe av mennesker på forskjellige steder i livet. Mange har mye livsog yrkeserfaring, mens andre kommer rett fra videregående. Det kan skape en spennende dynamikk i forelesningssituasjonen, sier han.

lete gjennom ditt eget nettverk på jakt etter mennesker som har opplevd noe tilsvarende. – Kontakt disse menneskene og lær om hvordan de har gått frem. Det er viktig å være klar over at å gjøre karriere ikke handler om å bli toppleder eller rik, men å skape seg en hverdag man trives i. Det håper jeg at jeg lyktes med å formidle, sier Sol-

Handler ikke om å nå toppen Solberg ga studentene innsikt i hvordan de kan bruke sin kompetanse og se sine muligheter i sin egen karriereutvikling. Han presiserer også at første steg når du vil gjøre karriere er å tenke gjennom hva du egentlig ønsker deg. Deretter kan du

TAKK FOR TILLITEN Takket være dere har XL-BYGG blitt en lokal kjempesuksess. Den tilliten forplikter. Vi lover å stå på enda hardere for at alle dere som elsker å hamre og banke, pusse og file, skal få de beste rådene og den beste servicen. Velkommen til fagfolk som bryr seg om ditt prosjekt. Velkommen til XL-BYGG!

Haslestadlinna 30, 3090 Hof • Tlf. 33 09 55 50 Fax 33 09 55 15 • Man-fre 7-1630, lør 8-13

Fornøyde arrangører – Følelsesmessig kan ikke denne dagen bli større eller bedre. I år var det helt fullt med stands. Det var fagforedrag for alle linjene, bedriftspreseentasjoner hele dagen, mye mingling og stort sett god aktivitet jevnt over hele dagen, sier Guro Johansen fornøyd. Enkelte bedrifter, blant annet Sykehuset i Vestfold, var også presentert med en av sine rekrutterere. – Dette var jo en fantastisk mulighet for studentene. På denne måten kom de tett på bedriften og fikk presentert seg direkte for rekrutteringsavdeligen, forklarer Johansen. Det er jo helt klart at de studentene som titter utenfor studiebobla og tenker på hvordan de skal bruke kompentansen sin får mer motivasjon og inspirasjon til å jobbe videre med studiene. Mange fant veien til stands og foredrag, men det var plass til flere. – Vi håper at enda fler finner veien til neste års arrangement. Vi jobber målrettet for at alle studentene på Bakkenteigen skal komme. Noen av studentene var i praksis, det skal vi prøve å unngå at denne dagen krasjer med neste år, avslutter Johansen.

Karrieredagen er helt klart med på å fremme eller forkaste tanker jeg har for fremtiden. Ida Marie Ingjer

berg som gjerne besøker Høgskolen i Vestfold igjen ved senere anledninger.

Nyttig Studenter og virksomheter som hadde stand på Fokus:Karriere, mener at de har gjensidig nytte og glede av å møte hverandre på en dag som denne. Ida Marie Ingjer går siste året på sykepleier bachelor og syntes hun fikk et stort utbytte av dagen. – Jeg fikk pratet med bedrifter som jeg kan tenke meg å jobbe innenfor. Jeg fikk også en del tips angående jobbsøking, sier hun fornøyd. Ingjer hadde på forhånd bestemt seg for å snakke med bedriftene innenfor helsesektoren hvor psykiatrien i Vestfold og sykehuset i Vestfold var de viktigste standsene for henne. Selv syns hun det er veldig fint med en slik Karrieredag, spesielt siden hun snart er fer-

Dette var jo en fantastisk mulighet for studentene. På denne måten kom de tett på bedriften og fikk presentert seg direkte for rekrutteringsavdeligen. Guro Johansen, Karrieresenteret.

dig utdannet og må ta et valg videre. – Karrieredagen er helt klart med på å fremme eller forkaste tanker jeg har for fremtiden, sier hun.

Ulrikke Granbakken Narvesen tips@vestfoldblad.no

Frivillighet på CV-en – Alle kan ha nytte av den erfaringen det gir å lede et prosjekt, det gir en kompetanse som er uavhengig av studieretning, sier daglig leder av Tønsberg Frivilligsentral, Annichen Pettersen. Frivilligsentralen var en av de som hadde stand under karrieredagen ved Høgskolen i Vestfold.

På CV-en – Studentene har viktig kompetanse som for eksempel elevene på leksehjelp og innvandrere i

flerkulturelle samtalegrupper trenger. Med frivillig arbeid får unge mennesker samtidig verdifull praksis, samt økt sosialog fagkompetanse, noe som arbeidsgiverne legger stor vekt på, sier Silke Wrede, daglig leder i Andebu Frivilligsentral. Det sier Pettersen seg enig i. Hun mener stadig flere ser nyt-


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

15

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

nseløs

Ti år med talentsatsing i Vestfold Suksessfull karrieredag på Høgskolen i Vestfold. Vestfolds frivilligsentraler informerte om muligheter for “Økt kompetanse gjennom frivillighet”. FOTO: frivilligsentralen

Pantone 199

Pantone 116

Pantone 7739

Pantone 639

Vestfold Toppidrett ønsker å gi unge idrettsutøvere fra Vestfold et løft på veien i sin karrière som en fremtidig toppidrettsutøver. Den primære målgruppe er utøvere i alderen 16-19 år som gjennom sine prestasjoner og sitt potesial har en muligheter til å lykkes innenfor sin gren. Enkeltutøvere kan bli fulgt opp

Vestfold Toppidrett eies og drives av Vestfold idrettskrets, som samarbeider med Vestfold fylkeskommune om kulturdelen av programmet. Det hele startet i 2003. videre med direkte mål for satsingen. Vestfold Toppidrett skal være et supplement til de allerede eksisterende klubbstrukturer og trenerrelasjoner. 37 unge idrettstalenter fra hele Vestfold er med i Vestfold Toppidretts program for sesongen 2012/2013. Disse represen-

terer 17 ulike idretter.

I ukene fremover vil du få muligheten til å bli bedre kjent med fylkets idrettstalenter her i Vestfold Blad.

SVEIN ANDRÉ SVENDSEN tips@vestfoldblad.no

Ukas idrettstalent

Sivert Bergan blir veldig rastløs hvis han ikke får trent og føler at treningsgleden har hjulpet ham. FOTO: PRIVAT

SIVERT BERGAN Idrett: Langrenn Klubb: Larvik ski Hvem har vært ditt største idrettsforbilde? – Jeg har egentlig to stykker. Det er Petter Northug og Bjørn Dæhlie.

ten av frivillig arbeid.

– Lede andre – Det er ikke bare det å gjøre noe for andre, det kan også innebære prosjektledelse og det å lede andre, sier Pettersen. Hun forteller om unge studenter som selv setter i gang prosjekter via Frivilligsentralen. – Det kan være å organisere et lesevenn – eller matvenn-prosjekt. Mange barn trenger noen

som kan lytte og hjelpe med høytlesning, og mange eldre mister matlysten når de må sitte alene og spise, sier Pettersen. Tanita Wasssås Kveinå tanita@vestfoldblad.no

Hva eller hvem har betydd mest for din sportslige utvikling? – Det er i hovedsak fire personer som har betydd veldig mye. Ørjan Jordbru, Sindre Bergan, mamma og pappa. Ørjan Jordbru var hovedtrener i Larvik Ski i en del år. Han har trukket seg litt mer tilbake nå. Han har lært meg veldig mye om teknikk. Vi har hatt utrolig mange og gode teknikkøkter både på rulleski og på snø. I tillegg til å ha lært meg det meste jeg kan om teknikk, har han også lært meg å tåle en del «smerte» i form av melkesyre og den slags. Da tenker jeg spesielt på knallharde intervaller på beina i lysløypa på Sky. Der har vi spist mye bark etter endt intervall. Alt dette har vært veldig nyttig.

Når begynte du å satse på den idrettsgrenen du nå er aktiv i? – Jeg valgte å satse mer rundt 14-årsalderen for da krevde det rett og slett mer trening og målbevissthet enn jeg tidligere hadde hatt. Likevel hadde jeg ikke noen veldig gode sesonger etter at jeg begynte å satse mer, men jeg fikk i hvert fall motivasjon og lyst til å fortsette å trene. Jeg tror treningsgleden har hjulpet meg. Om jeg ikke får trent, blir jeg veldig rastløs. Resultatene vet jeg kommer om jeg bare har motivasjon og trener hardt nok. Det viste seg også sist sesong, med 7. plass i junior-NM! Hva er ditt personlige mål i løpet av det nærmeste året? – Junior-NM er målet. Mitt hårete mål er å komme på pallen i

15 km skøyting. Hvilken idrettsbragd er din største drøm å oppnå? – Å ta et individuelt OL-gull. OL er jo bare hvert fjerde år. Hva går karrièredrømmen ut på? Tror du at du vil komme til å kombinere en idrettskarrière med en annen jobb, i tilfelle hvilken? – Drømmen er å være på et høyt internasjonalt nivå over en lengre periode. Jeg tror ikke det er lett å kombinere en idrettskarrière med en annen jobb når man er aktiv, men etter den eventuelle karrièren hadde det vært topp å fortsette med en jobb innenfor idrett. Å jobbe med langrenn hadde vært midt i blinken.


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

16

Vi gir deg Vestfold

Karoline Dyhre Breivang elsker å bake. Duften av gjærbakst liker hun aller best. ALLE FOTO: SVEIN ANDRÉ SVENDSEN

Trives med mel på fing Karoline Dyhre Breivang er så glad i å bake at hun gjerne spør om hun kan hjelpe til hvis hun vet at noen skal feire noe. idrett: – Jeg synes det er gøy og avslappende og bake. Hvis jeg vet om noen som trenger bakst til en anledning eller et selskap, spør jeg gjerne om jeg kan bidra. Det er alt fra familie, jentene på laget og gode venner som får spørsmålet. Jeg synes det er hyggelig å hjelpe til og det er klart at det koselig når folk liker det jeg har laget også, da er det lettere å si ja, sier hun.

ting og har lært mer etter hvert. – Hva er favoritten? – Jeg skal innrømme at jeg er svak for gjærbakst. Fersk gjærbakst rett fra ovnen, da er det

Fikk prøve seg

ikke noe bunn i meg. Jeg har en gulrotkake som er veldig god også. Sjokoladekake og brownies er også godt. Jeg liker mye, men gjærbakst er på førsteplass. Jeg synes det er gøy å lage mat og prøver litt forskjellig. Jeg liker å lage mat og har som regel tid til det. Det er hyggeligere å lage mat til flere enn bare til meg selv. Det

– Mamma er glad i å bake og har alltid bakt. Jeg fikk lov til å prøve meg på kjøkkenet fra jeg var liten. Jeg har laget sjokoladekake i langpanne alene helt siden barneskolen. Jeg har alltid likt å bake. Det er sikkert ikke alt i begynnelsen som har smakt like godt, men jeg begynte med enkle

er viktig å spise sunt. Det er viktig at kroppen fungerer når man driver toppidrett. Det blir jo mye av det samme, men jeg prøver å spise litt variert. – Kunne du vært baker? – Det er nok mer en hobby jeg slapper av med. Bakerne står så tidlig opp også, det passer ikke så godt for meg.

Det er kjekt å være med og påvirke ting som er viktig for oss i vår idrettshverdag.

Navnedag

For Karoline Dyhre Breivang er det ingen bursdag som kommer overraskende. – Jeg synes alltid tall har falt meg lett. Jeg har husket andres bursdager så lenge jeg kan huske. Jeg kan for eksempel komme på at oi, i dag er det bursdagen til ei jeg gikk på barneskolen med. Det husker jeg fortsatt. Jeg har alltid tatt telefonnummer, tall, bursdager og resultater lett. Jeg pugger det ikke, det bare sitter i hodet mitt. Jeg er opptatt av tall, om det er

på speedometer eller klokker, så legger jeg merke til det hvis det er likt begge veier, eller om klokka er 12.34:56 og sånne ting. Det er gøy, og folk vet at jeg er opptatt av det. Jeg markerer halvtårsdagen min og er flink til å telle ned til bursdagen min når det nærmer seg. Jentene på laget og folk rundt henne skal ikke glemme når hun har bursdag. – Hvordan feirer du bursdagen din? – Jeg elsker bursdag. Noen sier jeg er for gammel til det nå, men det synes jeg ikke. Jeg synes det er hyggelig med all oppmerksomheten, ikke nødvendigvis å få så mange pakker – men det er min dag. Det er hyggelig med alle som husker på det og gratulerer. Fra denne sesongen har hun måttet dele oppmerksomheten på bursdagen med Isabel Blanco. Tidligere lege på landslaget, Ola Sand, Bono i U2 og Ådne Søndrål er andre som også er født 10. mai. – Det er en fin dag å

ha bursdag på, synes hun.

Styreverv Karoline Dyhre Breivang sitter i styret i NISO, utøverkomitéen i Olympiatoppen og meldepliktskomitéen til antidoping. – Da får jeg brukt hodet litt innimellom. Jeg synes det er interessant, både å sitte i styret i NISO, som omfatter håndball, fotball og hockey. Nå har vi fått inn noen individuelle idretter også. Jeg har fått vært med litt i tarifforhandlinger også. Det er kjekt å lære hvordan ting foregår og være med å påvirke i forhold til ting som er viktig for oss i vår idrettshverdag. I den sammenheng har jeg vært på forskjellige arenaer og blitt kjent med mange. Det er ikke så lenge siden vi fikk gjennom felles ball i håndballen, slik at ballen er lik uansett hvor kampen spilles. Det er fint å bruke hodet på andre ting enn håndball. Det er spennende å se hvordan andre


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

17

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

KJØP - spar mer 10 9,90

Brokkoli

2 60 50

KJØTTDEIG KJØTTDEIG

Coop. Coop. 400400 g. g. Ord.pris 34,75 Ord.pris pr pr stkstk 34,75 Pr v/kjøp kg v/kjøp 1 stk Pr kg av av 1 stk 84,75/2 62,50 84,75/2 stkstk 75,00

Pr kg.

KYLLINGFILET KNEIPPBRØD

947,90

750 g. Pr Coop. 1,1stk kg. Pr pk. Pr kg 9,33

Forbehold om trykkfeil og utsolgt.

FOR FOR

Ananas

Pr stk.

Søte og gode

Karoline Dyhre Breivang  Bakspiller, Larvik Håndballklubb

Juss

 Født: 10.05.1980 i Oslo

Karoline Dyhre Breivang har en bachelor i forretningsjuss fra BI og har tatt 1. og 2. avdeling i vanlig juss. Hun har begynt på 3. avdeling, men det blir veldig mye håndball. – Jeg liker ikke å gjøre noen ting halvveis og det ble for mye. Derfor har jeg kuttet ut studiene nå, men jeg har heldigvis noe i bunnen jeg kan bruke uansett. Jeg har enda ikke helt bestemt meg for hva jeg skal bli, men jeg synes det er greit å ha har fått knyttet litt kontakter og gjort noe underveis mens man har drevet med idrett. Før øyeblikket synes jeg at jeg har verdens beste jobb.

 Høyde: 172 cm

SVEIN ANDRÉ SVENDSEN tips@vestfoldblad.no

xx XX,90 19

PrFiber kg og frø. Pr stk.

Annonsen gjelder i uke 8

idrettsutøveres hverdag er også. Det er viktig at ting er på stell i vår idrettshverdag, når vi bruker så mye tid på det, sier hun.

Änglamark. 1L

MÅNEDENS BRØD APPELSINER

 Drakt nummer 8  Klubber: Stabæk (19851995), Hosle (1995-1998), Stabæk (1998-2005), Larvik (2005-).

VM-FEST

-30%

hos Coop!

PÅ ALT FRA LA MOTE OG PIERRE ROBERT

Potetchips og sjokoladeplater

MEDLEMSKUPP

2 35 FOR

grene

10 79

EKSTRA LAKSEFILET Lerøy. Fersk. Pr kg. LETTMELK

  Meritter: Landslaget (2000-): 268 kamper (438 mål)

Plukk og miks!

OL-gull 2008, 2012, VM-gull 2011, EM-gull 2004, 2006, 2008, 2010.

Medlemskuppet gjelder følgende produkter; Freia: Melkesjokolade, firkløver, helnøtt, fruktnøtt, Walters mandler, melkesjokolade m/daim, melkesjokolade m/kvikk lunsj og melkesjokolade m/toppris. Kims: Salt, salt & pepper, paprika og sourcream & onion. Utvalget kan variere fra butikk til butikk. Medlemskuppet varer fra 18. februar til 3. mars. Forbehold om utsolgt.

Larvik HK (2005-): 309 kamper (661 mål) Gull i Champions League 2011, gull i Cupvinnercup 2008, 7 seriegull 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 7 NM-gull 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012.   Personlig: Idrettsgallaen 2012: Kåret til årets lagspiller for 2011.

Assorterte varianter. Kims 300 g. Freia 190/200 g. Ikke-medlem: Se hylleetikett

Coop - litt ditt I Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler. Les mer om alle fordelene på coop.no/medlem

Coop Extra Larvik

adresseTønsberg

8-22 0-00 (20) (00) 7-23 søn 10-22


18

Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser

VINTERALT ANNET KAMPANJE ER KOPIER

jeep.no

LEASINGKAMPANJE Jeep Wrangler Unlimited Sahara Automat 2,8 CRD 200 HK, Varebil

kr 2.996,-* *Forskudd kr 64.000,kjørelengde: 15.000 km pr. år Priser ekskl mva.

Jeep Wrangler Sport varebil fra kr 344.590,- eks mva (kr 409.900,- inkl mva) Avbildet modell Jeep Wrangler Unlimited Sahara varebil Standardutstyr: • Electronic Rollover Migitation (ERM) • ESP • Hill Descent Control (HDC) • Hill Start Assist (HSA) • Traction Control • Automatisk klimanlegg •Grand Cruise Control Cherokee 4x4 • Skinninteriør •fra Varmeseter mellom kraftfulle diesel eller Bluetooth handsfree •Velg Radio/CD med Uconnect fra 190 HK til 468 HK. •bensimotorer Subwoofer Utstyrsnivået er ekstremt høyt. Bl.a. •erTåkelys automatgir, skinnseter, ryggekamogaluminiumsfelger oppvarmede bakseter stand•era 17" ard. Spesialmodellen Overland gir deg •i Stigtrinn tillegg ventilerte seter, oppvarmet panoramatak, elektriskog bakluke, •ratt, Lakkerte skjermer hardtop luftfjæring, blindsonevarsler, adap•tive Sota ruter cruisecontrol og mye mer.

Wrangler 4x4

809.900,-

fra

Sahara pakke: Nå

414.900,-

Nå kampanje på Limited modellen: Svært høyt utstyrsnivå. Bl.a. Skinnseter - 18” alu.felg Klimaanlegg- El. justering av frontsete Navigasjon -Privacy glass fra B-stolpe Radio/CD med Boston Accustic Limited pakke: Nå

336.369 eks. mva

Nå kampanje på Saharamodellen: Svært høyt utstyrsnivå: Bl.a. Skinnseter - Stigtrinn Subwoofer Lakkerte skjermer og Hard top

Compass 4x4 fra

399.900,-

kun 14.900,-

LEASINGKAMPANJE Jeep Wrangler Unlimited Sahara Automat 2,8 CRD 200HK, varebil

kun 14.900,-

Kr

2.996,-

*

*Forskudd kr 64.000,Kjørelengde: 15.000 km pr år. Priser ekskl mva.

Jeep er legenden blant bilmerker og har produsert en rekke 4x4 ikoner. Jeep er ekte firehjulstrekkere med sjel, kraft og kapasitet. Jeep er et eventyr på fire hjul. Historien er makeløs, imaget uovertruffent. Nye Jeep Compass 4x4 er en familiebil, Wrangler er selve ikonet og arbeidshesten som også kommer som 2-seters varebil på grønne skilter. Grand Cherokee er flaggskipet som bare må sees og prøves. På modellene kan du velge mellom diesel eller bensin, manuell eller automatgir. Det du nesten ikke trenger å velge er ekstra utstyr. Alle Jeep i Norge har ekstremt høyt utstyrsnivå og 5 års garanti. Jeep er originalen, alt annet er kopier.

5 års garanti

ALTA: RSA Bil & Caravan 93 4 3 8 8 88 ALVDAL: Granrud Bilverksted 62 48 98 98 ARENDAL: RSA BIL Arendal 37 00 51 12 ASKER/BÆRUM: Berg Auto 67 13 07 27 BERGEN: Autosalg 55 36 10 00 DRAMMEN: Bergheim 32 80 94 00 DRAMMEN: Buskerud Bilsenter 32 24 15 00 FINNSNES: Abil 77 85 10 21 FREDRIKSTAD: RSA BIL Fredrikstad 69 39 22 60 GJØVIK: Grefsrud Bil 61 13 18 00 GOL: Glitre Bil 32 02 95 90 HARSTAD: Auto Nord: 77 00 07 80 HAUGESUND: Varden Bil 52 81 45 07 HOLMENSTRAND: Autocenteret Fjeldstad 33 06 67 77 HØNEFOSS: Hønefoss Bil 32 14 01 73 KIRKENES: Sør Varanger Bilteknikk 78993358 KONGSVINGER: Glåmdal Bil 62 81 04 50 KRISTIANSAND: RSA BIL Kristiansand 38 17 70 40 KRISTIANSUND: Kristiansund Bil & Caravan: 71 57 21 50 KVINESDAL: Kvinesdal Motor 91 33 18 44 KVINNHERAD: Kvinnherad Bil & Teknikk 53 48 46 50 LARVIK: Solum Auto 47 92 76 35 LILLEHAMMER: Lillehammer-Bil 61 26 86 00LØRENSKOG: Autonova 67 98 18 00 MANDAL: KA Bilpartner Mandal 38 27 84 30 MOLDE: Nerland Autosalg: 71 26 50 00 MOSS: Moss To-Takt 69 20 20 20 NAMSOS: Motorpartner 74 22 66 80NARVIK: Bildilla 76 97 78 00 OSLO: Bergheim Auto-Salg Oslo 22 57 65 00 OSLO: RSA BIL Skøyen 22 54 24 50 SANDNES: RSA BIL Forus 51 96 49 00SARPSBORG: Bergheim Autosalg 69 12 88 00 SKI: Motorsenteret Ski 64 97 26 50 SKIEN: Telemark Bil 35 59 91 90 STEINKJER: Bragstad Bil AS 77 60 84 20 STJØRDAL: Kristoffersen Bil: 74 82 24 22 TROMSØ: RSA Nilsen Bil 77 60 84 20 TRONDHEIM: Bilmax 72 88 20 00 TØNSBERG: Vestfold Auto 33359292 ØRSTA: Bil & Gummiservice AS 70 06 62 55 ØYSTESE: Øystese Mek Verksted 56 55 03 00 ÅLESUND: Bilbutikken Ålesund 70 17 80 00

Tønsberg Tlf. 33 35 92 92

Larvik Tlf. 33 12 18 60

Veil. pris lev. Drammen. Frakt kommer i tillegg. CO2 utslipp fra 172 g/km Drivstofforbruk 6,6 l /100km.


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser 19

LAVE PRISER OG TILBUD

79

90

14

90

ER BILLIGERE KYLLINGFILET Prior. 680 g. Pr pk Pr kg

-40%

på all tex-mex fra Santa Maria!

YOGHURT 4 PK

Tine. assortert. 600 g. Pr pk. Pr kg 24,83

FØRPRIS FRA 10,90 NÅPRIS FRA 6,54

-25%

9

7

90

90

SMÅGODT

Candyking. pr hg Pr kg 79,00

APPELSINER Pr kg

på utvalgte Grillstad pålegg

FØRPRIS FRA 32,40 NÅPRIS FRA 24,30

-40% på alle vatterte ytterjakker til voksen!

98

990

UTEN ABONNEMENT!

JAMES BOND SKYFALL DVD

GALAXY POCKET GT-S5300

FIVE

Sandefjord 9-21 (20) Prisene gjelder t.o.m. 23. februar. Forbehold om utsolgt og trykkfeil.

coop.no

Fokserød 33 42 12 50 Gratis parkering • kafé Coop Kiosk • Kommisjonær for Norsk Tipping og Rikstoto

Billig storhandel storhandel Billig

Som medlem i Coop får du kjøpeutbytte på alt du handler!

coop.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

20

Vi gir deg Vestfold

Her ser vi Statoils anlegg på Melkeøya. Lars Egeland skriver at vå må la flere områder bli oljefrie. Ikke bare Lofoten, Vesterålen og Senja, men også Skagerrak. ALLE Foto: Helge Hansen / Statoil

Til siste dråpe? Oljeindustrien tar feil. Mer oljeboring vil øke klimaproblemet – og samtidig svekke livsviktige næringer som Norge skal leve av etter oljealderen. politikk: «Verden trenger alt vi kan produsere. Norsk olje og gass bidrar til å løse klimaproblemene», hevder oljebransjen og blir kraftig heiet på av Ola Borten Moe. Norsk Petroleumsforenings åpnet sitt store oljeindustripolitiske konferanse i Sandefjord for noen uker siden, med ordene: «Det er ingen skyer i horisonten». Direktør Haugane i Den norske Oljeselskap fikk salen med i en rungende latter når han pekte på at det er noen tullinger som er skeptiske til tempoet i oljeutvinninga. «Vi skal pumpe olje etter at sola har slokna» proklamerte han. Høy norsk olje og gassproduksjon i mange tiår framover vil definitivt øke mengden CO2 i atmosfæren, og dermed bidra til å forsterke klimaendringene. Om Norge bestemmer seg for å bore etter olje til siste dråpe, må andre land få rett til å gjøre det samme. Og da blir konsekvense-

ne svært dramatiske. Det er en oppskrift til livsfarlige klimaendringer. I tillegg gambler vi med verdifulle og sårbare havområder dersom oljeboringen også skal skje med høy risiko i svært verdifulle og sårbare områder som Lofoten, Arktis - eller Skagerrak. Samtidig er oljeindustrien i ferd med å bli en gjøkunge i norsk økonomi, som suger til seg ingeniører og fagfolk, og driver opp et norsk kostnadsnivå som truer de næringene Norge skal leve av etter oljealderen. Det internasjonale energibyrået (IEA) påpeker at vinduet for å nå FNs togradersmål vil lukkes om få år. At ¾ av alle kjente fossile ressurser må ligge om vi skal nå målet. Fjerde hovedrapport fra FNs klimapanel legger til grunn at den globale utslippsveksten må stanses senest i 2015, og at utslippene deretter reduseres med 5085 % innen 2050 i forhold til 2020-

Å oppnå universell tilgang til strøm og rene kokemuligheter til alle som mangler det, vil i følge IEA kreve store investeringer, men ikke på norsk sokkel: I IEAs regnestykker vil 70 prosent av energien som skal gi strøm til de fattigste være fornybar, 27 prosent kull og litt diesel. Hovedvekten av utslipp er ikke Naturgass er ikke med i IEAs knytta til utvinningen, men til energibilde for de fattigste i det hele tatt. Økningen i globalt klimautslipp «Vi må la flere områder for å gi alle mennesker strøm og kokebli oljefrie.» muligheter, blir på beskjedne 0,7 proforbrenningen. Forbrenningen sent! av fossil energi må reduseres. Når nærmere halvparten av den Reglene for oljeskatt og avbrukes til å produsere strøm og skriving er slik at om det invesvarme, finnes det i stor grad bæteres 200 milliarder i oljesektorekraftige og fornybare alternaren neste år, så vil over 150 av tiver. Dette er avgjørende når dette egentlig bli betalt av staikke bare skal kutte klimautten. Forutsetningen er at disse slipp, men også sørge for at verinvesteringene skal gi penger dens fattigste får økt tilgang til tilbake til staten om 10-20 år. energi. Å erstatte kull med gass, Problemet er at mange av inveser ikke nok. Løsningen ligger i teringene som oljebransjen det enorme potensialet i utvikforetar seg er basert på en pris ling av rein energi fra vann, og en etterspørsel etter olje og vind og ikke minst sol. gass som fører med seg 6 graders oppvarming av kloden. nivå. Kan dette kombineres med den norske olje og gassindustriens ambisjoner? Lar det seg gjøre å kutte opp mot 85 % ved at vi erstatter kull med gass? Eller at vi bruker en olje som er produsert med lavere utslipp enn annen olje? Svaret er nei.

Hvis vi klarer å redusere dette til 2 grader – så vil mange av dagens investeringer ikke lønne seg! Da kaster vi bort skattepengene på å ødelegge klimaet. Dette er snakk om store penger, i løpet av et år mer enn prisen på full utbygging av dobbeltspor for intercity på hele Østlandet! Også NHO er opptatt av den økende todelingen av økonomien, men har ingen oppskrift til å gjøre noe med problemet. Norge er et lite land, og en forvokst oljeindustri fungerer stadig mer som en gjøkunge i forhold til næringsliv og velferdstjenester som ikke er koblet til oljeøkonomien. Allerede nå opplever mange norske bedrifter at oljeindustrien suger til seg kompetanse, at kostnadsnivået i Norge drives så høyt at det gjør det vanskelig å konkurrere ute i verden. Bokstavelig talt livsvikte næringer mister også mange hode til oljebransjen, kunne Aftenposten fortelle like etter nyttår. «Radiumhospitalets genomsenter er fødestue for norske selskaper innen kreftmedisin. Men


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

21

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

Lars Egeland  Født 06.12.1957 i Tønsberg, Vestfold  Sønn av psykolog Josef Egeland (1928-1973) og barnepleier Karen Ester Thomsen (1920-1957)

“Lytt til rådene fra din far, Jens!”

  Stortingsperioder:  Vararepresentant nr 1 for Vestfold, 2001 - 2005, SV.    Vararepresentant nr 1 for Vestfold, 2005 - 2009, SV.  Vararepresentant nr 1 for Vestfold, 2009 - 2013, SV.

«En forvokst oljeindustri fungerer stadig mer som en gjøkunge i forhold til næringsliv og velferdstjenester som ikke er koblet til oljeøkonomien.»

primus motor for senteret Ola Myklebost sliter med at mange av de beste bioinformatikerne og IT-folkene blir lokket til oljebransjen... Der får de tredoblet lønna.» Et av problemene med å få til rask jernbaneutbygging, er mangelen på ingeniører. Ingen vil avvikle norsk oljeog gassindustri over natta. Samtidig må vi innse at det ikke lar seg gjøre å pumpe til siste dråpe. Vi må la flere områder bli oljefrie. Ikke bare Lofoten, Vesterålen og Senja, men også Skagerrak!

Av Lars Egeland, stortingsrepresentant SV

politikk: Jeg har som Frp politiker alltid vært opptatt av rettferdighet og å være et talerør for de svake i vårt samfunn. Siden nyttår har jeg vikariert i helse- og omsorgskomiteen og nå skal det behandles mange store og viktige helse- og omsorgs saker i Stortinget. En av disse er rusmeldingen. Høsten 2012 la regjeringen frem den etterlengtede stortingsmeldingen om ruspolitikk, meldingen bærer navnet «Se meg!» Ja, det er akkurat det det handler om, se meg. Et bredt sammensatt politisk utvalg ble nedsatt for nettopp å finne frem til de beste løsningene, dette utvalget ble ledet av Thorvald Stoltenberg. Utvalget fikk mye medieoppmerksomhet og mange personer sto frem. De hadde alle tro på at utvalget ville finne frem til gode tverrpolitiske løsninger. Utvalget som fikk navnet Stoltenbergutvalget brukte god tid, nettopp for å kunne fatte det de mente var de riktige innstillingene før arbeidet deres ble avsluttet i 2010. Utvalget avsluttet sitt arbeid med å avlevere en meget grundig og fyldig rapport, i denne endte de opp med en rekke gode forslag, faktisk hele 22 konkrete forslag.

som har rusproblemer, og ikke minst deres familier som kjemper en kamp hver dag for deres kjære som sliter med rus. Fremskrittspartiet har snakket mye om ettervern de siste årene, det er helt avgjørende at en rusavhengig har et opplegg klart når vedkommende kommer ut av behandling. Vi mener det må stå klar en bolig, det må være tett oppfølging og arbeidstrening må igangsettes snarest etter behandlingen. Etter å ha snakket med de som jobber med ruspasienter er jeg overbevist om at dette er noen av de mest grunnleggende suksessfaktorene for å holde seg rusfri. I meldingen fremkommer ingen lovnad om slikt. Partiet har alltid vært kjent for å vise handlekraft ved å være tidlig ute med forslag på gode løsninger, men det som er aller viktigst er å gjøre hverdagen tryggere og bedre for våre borgere ved å gjennomføre god politikk. Derfor har Fremskrittspartiet ingen problemer med å ta en blåkopi av 21 av Stoltenbergutvalgets forslag og fremme disse i Stortinget fordi det er god FrP politikk.

Jeg synes faktisk det var så bra forslag etter å ha lest rapporten at jeg vil kunne stille meg bak hele 21 av de 22 forslagene, med andre ord er jeg kun uenig i 1 av de forslagene som går på heroinassistert behandling.

Min appell blir nå på vegne av de som selv sliter med rusmisbruk og deres familier. Håper så inderlig at Jens Stoltenberg stemmer med sin far og ikke mot slik det kan tyde på i meldingen fra regjeringen. Svaret får vi når Stortinget behandler saken 7. mars.

Når jeg nå har lest meldingen beskriver den riktignok dagens situasjon veldig bra, men jeg synes det er meget spesielt at ikke et eneste av disse forslagene er tatt med i meldingen. Stoltenbergutvalget var jo sammensatt av representanter fra de fleste politiske partiene, med dette som bakteppe blir det underlig at en regjering ikke lytter mer enn at man bare legger det ned i en skuff. Jeg trodde faktisk på at regjeringen ville lagt frem en melding som kunne fått en tverrpolitisk enighet på Stortinget. En rekke av disse forslagene fra Stoltenbergutvalget ville bidratt til at vi kunne bedret hverdagen for de mange

Av Morten Stordalen, stortingsrepresentant Fremskrittspartiet, medlem i Helse- og omsorgskomiteen, 2. kandidat Vestfold Frp.

21/3 Påsketur Portoroz 12 dg kr 13 900,Få en forsmak på våren i Portoroz - Rosenes havn. Be liggende ved Adriaterhavskysten i Slovenia.

3/4

Rundtur i Tsjekkia, Praha 10 dg kr 11 900,Bli med og se mer av Tsjekkia. Vi besøker Marienbad, Karlovy Vary, Ceske Budejovice, Cesky Krumlov Kutna Hora og selvfølgelig en tur innom Praha.

8/5

Tur til Nordfjordeid. 5 dg kr 5 990,4 netter på Rica Hotel i Nordfjordeid Utflukt til Vest kapp Selje Klosterruiner, Hotel Union i Øye 4 frokoster, 5 lunsjer og 4 middager

16/5 17 mai feiring i Bergen 5 dg kr 6 990,Buekorps, Torgalmenningen, ny oppusset Fisketorg, utflukt til Øygarden og Kystmuseet, 1/2 pensjon + 3 lunsjer, 4 netter i Bergen

2/6

Yndige Jylland og Flensburg 5 dg kr 5 950,Båt Oslo—København, 3 netter på Kryb I Ly Kroen 4 frokost, 3 lunsjer og 4 middager. Vinsmaking, Besøk på Trolden Mikrobryggeri, Koldinghus slott.

9/6

Bornholm og Christiansø 6 dg kr 6 990,Båt Oslo - København t/r, 3 netter på Hotel Ryttergården 5 frokoster, 3 lunsjer og 5 middager, Utflukt med lokal guide, Utflukt til Christiansø

1/7

Legoland og Løveparken 4 dg kr 4 490,Barn med 1 voksen kr 3 990,- . Barn med 2 voksne kr 2 990,-. 3 netter på Kryb i ly Kroen, entre legoland Og løveparken. 4 frokoster, 1 lunsj, 3 middager

5/7

Idyll og vin i Franken 8 dg kr 9 990,Båt Oslo - Kiel t/r, 4 netter på hotel Post i Würtzburg, 1 natt i Celle, Båttur på Main, Lokal guide i Bamberg og Würzburg, vinsmaking

Arne Johan Bussreiser

7/7 & 14/7 Flor og Fjære 5 dgkr 6 850,-

Bli med til den fantastiske blomsterøya utenfor Stavanger. Full pensjon. Båttur inn lysefjorden. 4 frokoster, 5 lunsjer og 4 middager 22/7 3/8 9/8 14/8 22/8 23/8 29/8 9/9 22/9 8/10 24/10 3/11 10/11 15/11 20/11 27/11

Lofoten og Helgelanfskysten 11 dg kr 15 500,Gotland 6 dg kr 7 950,Vakre telemark, Morgedal Hotel 4 dg kr 4 990,Vinfestival i Rüdesheim 8 dg kr 8 950,St Petersburg 7 dg kr 9 950,Haugesund, Rosendal Røvær 5 dg kr 6 490,St Johann Tyrol 10 dg kr 11 500,Gardasjøen 11 dg kr 12 500,Costa Brava 15 dg kr 14 500,Dalmatia kysten Kroatia 15 dg kr 15 800,Oktoberfesten i Bremen 5 dg kr 6 300,Gdansk Gdynia, Sopot 5 dg kr 5 900,Ålborg 3 dg kr 2 990,Ullared - Gøteborg 3 dg kr 2 750,Oset Julemarked 3 dg kr 2 890,Berlin 6 dg kr 6 950,-


www.citroen.no Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

22

Vi gir deg Vestfold

www.citroen.no

Panorama-glasstak Frykter millionsprekk for heis uten tillegg i Prisen Panorama-glasstak Panorama-glasstak uten tillegg i Prisen uten tillegg i Prisen

Vil heisprosjektet i Holmestrand bli et for tungt økonomisk løft? Grønne politikere minnet fylkestinget på hva som lå til grunn for at prosjektet først ble satset på. De fleste politikerne er enige om at heisprosjektet i Holmestrand er et spenstig og spennende prosjekt, og at en heis i fjellet vil være et løft både for Holmestrand som by og for den regionale utviklingen. Flere politikere ga imidlertid uttrykk for at de frykter store økonomiske overskridelser under fylkestingmøtet torsdag.

Redd for smell – Nå har vi sett at det er noen prosjekter som har eksplodert

at man går ned i prosjektet og setter budsjettposter på de enkelte elementene, slik at vi får en større sikkerhet på at de tallene som foreligger faktisk stemmer. Det bør man gjøre før man begynner å sprenge i den tunellen, sier Liselotte Aune Lee (Ap) til vestfoldblad.no.

Toget går For det er nå toget går. Jernbaneverket sprenger i tunnelen nå, og de har gitt beskjed om en avklaring i løpet av februar. Hvis ikke blir det for sent.

Det spesielle her er at det er nå vi må bestemme oss, fordi det er nå toget går. Liselotte Aune Lee (A)

veldig. Torvprosjektet i Tønsberg kjenner vi jo godt, så det vi tenker er at det er viktig å ikke bare ha de grove anslagene, men

– Når de har kommet forbi punktet der heisen skal være, så er ikke muligheten der lenger. Det er større risiko i dette prosjektet nettopp på grunn av det. I andre prosjekter kan vi be om stadig mer dokumentasjon før vi bestemmer oss.

Øyvind Hunskaar siterte Søren Kirkegård i debatten rundt heisprosjektet ved Holmestrand stasjon: ”Hvis du våger mister du fotfestet for en stund. Hvis du ikke våger mister du deg selv”. (Arkivfoto)

at det er nå vi må bestemme oss, fordi det er nå toget går, sier Lee. Hun forstår imidlertid hvorfor Holmestrand kommune prioriterer prosjektet. – Det er klart at man vil knytte befolkningen mye tettere til bysentrumet. Jeg tror dette vil være en vitalisering av Holmestrand sentrum, og det er

klart at det er en viktig grunn til at Holmestrand kommune velger å prioritere det, sier Lee.

Villige til å ta risken Øyvind Hunskaar (Sp) mener at den økonomiske risikoen og usikkerheten har fått for stort fokus. – Det er ingen tvil om at fylkeskommunen går 100 prosent

inn for dette prosjektet. Vi er villige til å ta den risikoen. Dette er et godt eksempel på å gjennomføre det som er alles ønske, et fyrtårn og et innovativt prosjekt som kanskje kan smitte over til også å gi en god løsning på miljøvennlig transport, sa Øyvind Hunskaar fra talerstolen under fylkestingmøtet. Deretter avsluttet han med å

Velkommen til NORDIC DAYS! www.citroen.no

NORDIC- EDITION -

NORDIC EDITION

NORDIC- EDITION

NORDIC- EDITION -

NORDIC EDITION

NORDIC- EDITION

NORDIC- EDITION -

NORDIC- EDITION

NORDIC- EDITION -

NORDIC EDITION

NORDIC- EDITION

NORDIC EDITION

NORDIC- EDITION NORDIC- EDITION citroËn c4 aircroSS citroËn c4 aircroSS - EDITION NORDIC- EDITION NORDIC citroËn c4 aircroSS citroËn c4 aircroSS -

4X4 hDi 115

NORDIC EDITION citroËn c4 aircroSS 4X4 hDi 115

4X2 hDi 115

NORDIC EDITION citroËn c4 aircroSS 4X2 hDi 115

Fra Kr 329.800,-

Fra Kr 289.800,-

4X4 hDi 115 4X2 hDi 115 Panorama-glasstak mÅneDsleie Fra mÅneDsleie Fra mÅneDsleie FramÅneDsleie Fra mÅneDsleie Fra mÅneDsleie Fra kr 2.100,-/mnD. kr 1.800,-/mnD. kr 1.800,-/mnD. kr 2.100,-/mnD. uten tillegg i Prisen kr 2.100,-/mnD. kr 1.800,-/mnD. Fra Kr 329.800,Fra Kr 289.800,Fra Kr 329.800,-

nom Kom in ring! vekjø for prø

Fra Kr 289.800,-

citroën c4 aircross er kjent som en elegant SUv med et høyt standard utstyrsnivå. nå er utstyrsnivået enda høyere. c4 aircross er kjent som entillegg elegant SUv med et høyt standard utstyrsnivå. nå er utstyrsnivået enda høyere. citroën aircross ercitroën kjent som elegant med et høyt standard utstyrsnivå. utstyrsnivået Den nye c4 nordic-edition-modellen girendeg nemligSUv glasstak uten i prisen. er du på nå jakt er etter en kompaktenda og høyere. Den nye nordic-edition-modellen gir nemlig glasstak tillegg er duogpå jakt etter en kompakt og komfortabel SUv til en overkommelig pris? citroën c4 aircross både somi prisen. 4WD oger 2WD! rimeligste c4i prisen. aircross Den nye nordic-edition-modellen gir deg nemlig glasstakleveres utendeg tillegg duuten på jakt etter en kompakt SUv tilcitroën en overkommelig c4 c4 aircross leveres både somc44WD og 2WD! rimeligste c4 aircross koster fra kr 266.800,-. Stikk innom nærmeste citroën-forhandler prøvcitroën nye citroën aircross nordic-edition. komfortabel SUv til enkomfortabel overkommelig pris? c4 aircrossogpris? leveres både som 4WD og 2WD! rimeligste aircross

koster kr 266.800,-. Stikk innom nærmeste og prøv nye citroën c4 aircross nordic-edition. koster fra kr 266.800,-. Stikkfra innom nærmeste citroën-forhandler og prøvcitroën-forhandler nye citroën c4 aircross nordic-edition.

créative technologie

créative technolocréative gie technologie Drivstofforbruk ved blandet kjøring: 4,6-5,8 l/100 km. co2: 119-146 g/km. nox = 28-166 mg/km. 5 års norgesgaranti (2 års fabrikk- og 3 års norgesgaranti, 100.000 km). alle priser er inkludert mva., frakt og levering oslo (6.900,-). registrerings omkostninger kommer i tillegg. Bildet er illustrasjonsfoto og utstyr og farger kan avvike. vi tar forbehold om trykkfeil. leieeksempel: Forskuddsleie 49.900,-, etablering og tinglysningsgebyr 3.890,-, termingebyr 106,-. nominell rente 4,95% (c4 aircross nordic-edition 2WD). alle beløp er inkl. mva. leieperioden er 36 måneder. For andre modeller, kontakt forhandler.

Drivstofforbruk ved blandet kjøring: 4,6-5,8 l/100 km. co2: 119-146 g/km. nox = 28-166 mg/km. 5 års norgesgaranti (2 års fabrikk- og 3 års norgesgaranti, 100.000 km). alle priser er inkludert mva., frakt og levering oslo (6.900,-). regisDrivstofforbruk ved blandet kjøring: 4,6-5,8 l/100 km. co2: 119-146 g/km. nox = 28-166 mg/km. 5 års norgesgaranti (2 års fabrikk- og 3 års norgesgaranti, 100.000 km). alle priser er inkludert m trerings omkostninger kommer i tillegg. Bildet er illustrasjonsfoto og utstyr og farger kan avvike. vi tar forbehold om trykkfeil. leieeksempel: Forskuddsleie 49.900,-, etablering og tinglysningsgebyr 3.890,-, termingebyr 106,-. nominell rente 4,95% (c4 trerings omkostninger kommer i tillegg. Bildet illustrasjonsfoto og utstyr og farger kan avvike. vi tar forbehold om trykkfeil. leieeksempel: Forskuddsleie 49.900,-, etablering og tinglysningsgebyr 3.890,-, term aircross nordic-edition 2WD). alle beløp er inkl. mva. leieperioden er 36 måneder. For er andre modeller, kontakt forhandler.

aircross nordic-edition 2WD). alle beløp er inkl. mva. leieperioden er 36 måneder. For AS andre modeller, kontakt forhandler. VESTFOLD AUTO

NYGÅRDSVEIEN 80 • 3221 SANDEFJORD • tElEFON 33 48 53 00

VESTFOLD AUTO AS VESTFOLD Sandefjord Tlf.AS Tønsberg Tlf. 33 35 92 92 NYGÅRDSVEIEN 80 • 3221 SANDEFJORD • tElEFON 33AUTO 48 53 0033 48 53 00

NYGÅRDSVEIEN 80 • 3221 SANDEFJORD • tElEFON 33 48 53 00


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

23

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

i Holmestrand

40-åringen som soner en dom på åtte årfor å ha mishandlet og drept Chirstoffer Gjerstad Kihle (8) ble banket opp i Bastøy fengsel. FOTO: PRIVAT

Stefaren til Christoffer banket opp i fengsel Stefaren til Christoffer Gjerstad Kihle (8), som er dømt for å ha mishandlet og drept gutten, ble banket opp i Bastøy fengsel søndag ettermiddag. Stefaren skal ha blitt utsatt for vold i fengselet og påført så store skader at han ble innlagt på Sykehuset i Vestfold avdeling Tønsberg. 40-åringen ble skrevet ut mandag morgen.

20-åring pågrepet Politikerne må gjøre en endelig beslutning i forhold til heisprosjektet, av hensyn til fasen byggearbeidet er i. Illustrasjoner: Jernbaneverket.

sitere Søren Kierkegaard: “Å våge er å miste fotfeste en liten stund. Ikke å våge er å miste seg selv”. – Dermed har fylkesutvalget ikke noe valg, sier Hunskaar.

– Hvor var du da…? Hunskaar fikk støtte fra Ivar Ramberg (Sv), som startet

mva., frakt og levering oslo (6.900,-). regismingebyr 106,-. nominell rente 4,95% (c4

med å spørre forsamlingen: – Hvor var du da heisen i Holmestrand ble vedtatt? Etter humringen fra politikerne i salen, fortsatte han: – Dette er et prosjekt som har risikomomenter, både i forhold til teknisk utførelse og i forhold til økonomi. Det er en risiko vi tar fordi ge-

vinsten er større for utvikling og samferdsel. Det er en risiko Holmestrand kommune er villig til å ta, sier Ramberg.

En innsatt i 20 årene er pågrepet for overfallet og sitter varetekt hos politiet, opplyser assisterende fengselsleder Tor Arne Bårnes til Aftenposten.no. Overfallet skal ha skjedd ved 18-tiden søndag. – Skal han aldri få være i fred. Han er uskyldig dømt, og så skjer dette mens han sitter i fengsel, sa stefarens mor, da hun ble fortalt om innleggelsen, ifølge Aftenposten.

Anket dommen Tanita Wasssås Kveinå tanita@vestfoldblad.no

Ankesaken mot 40-åringens kone, moren til Christoffer, går i Agder lagmannsrett i disse dager.

Hun ble i Tønsberg tingrett dømt til to år og seks måneders fengsel, hvorav 120 dager er ubetinget, for medvirkning til mishandlingen som gjorde at 8 år gamle Christoffer døde. Stefaren til Christoffer ble i 2009 dømt til åtte års fengsel for legemsbeskadigelse med døden til følge under særdeles skjerpende omstendigheter.

Hetses på nett Både stefaren og moren til Christoffer Kihle Gjerstad hetses og navngis på internett. På Facebook er det opprettet en gruppe som heter “La barnemorderen (stefarens navn) råtne i fengsel”. Der ligger både mannens navn og bilde. Også navnet på guttens mor blir offentliggjort i kommentarfeltene. I tillegg er det også opprettet en blogg der stefaren navngis. Kommentarfeltet flommer over av hatske meldinger mot den domfelte. I tillegg til trusler, er det mange som gir uttrykk for at dommen på åtte år er for lav. Tekst: Tanita Wassås Kveinå


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

24

Vi gir deg Vestfold

Helt kriminelt: Forfatterne Lene Lauritsen Kjølner og Unni Ranheim, har levert noveller til Liv Forlags krimnovellekonkurranse. I mars kommer novellene ut i en bloddryppende samling kalt ”Døden ved Verdens ende”.

Blodet drypper i bøkene Seksjonen heter ”Spenning”. Det er høylys dag på Tønsberg bibliotek, men i følge forfatterne Unni Ranheim og Lene Lauritsen Kjølner, kan alt skje. I alle fall i litteraturen! Samfunn: For i krimsjangeren er det lov og faktisk helt nødvendig å være infam og utspekulert. Kanskje er det derfor krim ser ut til å ta innersvingen på all litteratur i Norge i dag? Liv Forlag har i vinter tatt konsekvensene av krimmens opptur og gir nå ut novellesamlingen ”Døden ved Verdens ende”. Tekstene til Ranheim og Lauritsen Kjølner er to av de heldige som nå er å lese mellom to blodige permer. – Det trenger ikke handle om død og mord, innvender Lene Lauritsen Kjølner. – Det psykologiske aspektet kan være vel så grufullt! Unni Ranheim har tidligere skrevet fire fagbøker om døden, livet og sorgen, men aldri krim. Hun undrer seg: – Hvordan kan det ha seg av vi er så redde for døden, men likevel så opptatt av krim?

Svart humor Lene, som til daglig arbeider som tekster for TV-program, opplever at krimsjangeren åpner for flere fasetter som gjør det artig å skrive.

– Jeg liker å ha med humor, fantasi, intriger og odde karakterer. Forfatteren har flere litterære prosjekt på gang, men opplever at krimmen tar innersvingen på det meste hun arbeider med.

steret og reglene for en god krim, innrømmer Lene, som får mest inspirasjon fra å lese. Når hun selv skal skrive, velger hun gjerne en tematikk og et miljø som hun kjenner godt. Unni på sin side, har en sterk forkjærlighet til historie og spesielt middelalder. Her kreves det mye forarbeid. Detaljene og fakta må stemme, ellers faller hele historien. De to forfatterne arbeider på ulike måter, men begge synes det er stas å bli plukket ut i Livs novellesamling. Her figurerer de sammen med Ambjørnsen, Horst, Egeland, Mehlum, Eeg og Aust. – Selvsagt er det et mål å bli lest, istemmer de to. Unni drar på det; – Det er et tveegget sverd: På den ene siden vil jeg helst bare sitte stille i et hjørne og skrive, på den andre siden vil jeg gjerne oppleve dette med å skrive en bestselger! Etter ”Døden ved Verdens Ende” har de fått motivasjon til å skrive mer. Det er trangt mellom bøkene i kjelleren på Tønsberg Bibliotek. Om ikke lenge må de ganske sikkert utvide seksjonen for spenning.

Det psykologiske aspektet kan være vel så grufullt! – I september begynte jeg på et krimmanus, og i desember var det klart, forteller Lene. Unni på sin side har ingen rakettfart på skrivingen, men må helst på hytta hvis hun har mistet tråden og flyten i arbeidet. I slike tilfeller er sekken full av bøker, bøker og bøker, vin og Pc. Lene har en annen innfallsvinkel, hun er tenåringsmor og passer på å skrive i det samme setningene kommer. Da kan hun finne på å skrive på alt av lapper, vinduskonvolutter og bruksanvisninger.

Kriminell bruksanvisning – Jeg har ikke satt meg inn i møn-

Marte Østmoe tips@vestfoldblad.no

Råd til deg som skriver, eller ønsker å sette i gang: Gå på skrivekurs eller oppsøk en skrivegruppe. Her vil du få oppgaver slik at det blir sving på pennen. Skriv hver dag. Det er det samme hva det er. Å skrive er som å trene, det må holdes ved like. Utstyr deg selv med små lapper eller skriveblokker og putt dem i lommene. Eller grip det du har for hånden av papir; En regning, en parkeringsseddel eller et tyggegummipapir. Ikke begynn med tittelen på boka, heller ikke på side en øverst i en A4-bok. Skriv heller små historier på små lapper/ ark, legg dem utover, plutselig hører flere av dem sammen. Sett dem sammen på ulike måter og se hva som fungerer best. Ta et ukeblad eller en avis, lukk øynene og sett fingeren på fire- fem-seks ord fra helt ulike artikler. Skriv dem ned og lag så en historie som inneholder disse ordene. Utrolig hva man får til av ord som i utgangspunktet ikke hører sammen. Se til at detaljene og fakta er korrekte. På denne måten blir teksten troverdig. Gjør godt forarbeid. Det er alltid noen som er eksperter på det du skriver om. I verste fall kan de slakte teksten på grunn av dårlig research. Lag gjerne et personlighetsregister og personkarakteristikk. Ikke alle forfattere vet hva som kommer til å skje i fortellingen, men de fleste har en anelse. Et synopsis eller et handlingskart kan hjelpe deg å få struktur på arbeidet. Vær nøye med korrekturen. Er det for mange slurvefeil i en tekst, vil leseren miste interessen og falle av.


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

25

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

Lek og lær om kulturarv! Re kommune arrangerte Middelalderdager for sjette gang på rad. Skolene i kommunen var også i år invitert til en middelaldersk dag. Vestfold Blad fulgte med, og på vestfoldblad.no kan du se flott bilder fra barnas middelalderopplevelser.

Kanalveien 21A - 3116 TØNSBERG Tlf. 33 31 00 13 E-post. post@eiktrevare.no - Web. www.eiktrevare.no

NYHET!

Kom og se ny kjøkkenmodell fra Øyfjell med innenpåliggende fronter. Orginal modell i heltre, men omramming også mellom skuffene. Snekkerprodusert med stor fleksibilitet. Produsenten fra Drivarbekkdalen i Vinje kommune i Telemark lager det du måtte ønske i kjøkken, bad, garderober/soveromsmøbler eller i stuen. Her er spesialmål gøy ! Velg mellom strukturmalt, oljet eller ubehandlet i mange forskjellige treverk. Sammen med det beste av hengsler/skinner og ekstra-utstyr får du et møbel du har gleden av i mange tiår.


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

26

kultur & samfunn

Hva skjer i Vestfold? Registrer det på vestfoldblad.no, og kom med her: Hvor: Total, Tønsberg

Musikk

Kongelige Norske Marines Musikkorps

Orgelmatiné

Når: 20. februar kl. 12.00 Hvor: Tønsberg domkirke

Når: 2. mars kl. 19.00 Hvor: Hjertnes Kulturhus En festkonsert med solist Hilde Louise Asbjørnsen og dirigent Leif Arne Pedersen.

Ulf Wakenius m/ Lars Jansson

Når: 22. februar kl. 21.00 Hvor: Stallen Galleri og Kafe, Horten

Gardemusikken og Søndre Slagen Skolekorps

Jazzkafe med Erik Halvorsen Kvintett Når: 23. februar kl. 13.00 Hvor: Quality Hotel Tønsberg (Oseberg)

Maria Kannegaard Quartet Når: 7. mars Hvor: Cafe m, Tønsberg

Bratsberg Amt

Når: 23. februar kl. 15.00 Hvor: Bølgen Kulturhus Gratis foajékonsert.

Bjørn Eidsvåg

Når: 9. mars kl. 21.00 Hvor: Park Hotel, Sandefjord Intim solokonsert.

Kurt Nilsen

Når: 23. februar kl. 19.30 Hvor: Nøtterøy Kulturhus

Mopti

Når: 14. mars Hvor: Cafe m, Tønsberg Vinner av Jazzintro 2012

Naoko Sakata Trio

Når: 23. februar kl. 20.00 Hvor: Cafe m, Tønsberg

Heine Totland - The Buddy Holly Concert

Konsert med Bjørn Berge

Når: 23. februar kl. 21.00 Hvor: Restauranten, Revetal Bjørn Berge er ute med sitt nye album ”Mad Fingers Ball”.

Little Feat

Når: 24. februar kl. 19.00 Hvor: Bakkenteigen Kulturhus Little Feat er blant rockens mest turnerende band.

Orgelmatiné

Når: 27. februar kl. 12.00 Hvor: Tønsberg domkirke

Ingrid Bjørnov: 2012-ouverturen

Når: 27. februar kl. 19.00 Hvor: Hjertnes Kulturhus Ingrid Bjørnovs nye show handler om begynnelser.

Bjørn Berge

Når: 27. februar kl. 20.00 Hvor: Nøtterøy Kulturhus

Vinterklassisk kammermusikk festival

Når: 3. mars kl. 17.00 Hvor: Oseberg Kulturhus Dørene åpner 16.30.

Når: 16. mars Hvor: Nøtterøy Kulturhus

Hanna Paulsberg Concept Når: 4. april Hvor: Cafe m

Budding Rose, Terje Johannesen og Line Horntveth Når: 13. april Hvor: Støperiet

Laila Dalseth med Tønsberg Storband og Vestfold Ungdomsstorband Når: 14. april Hvor: Støperiet

Pixel - Ellen Andrea Wang Når: 18. april Hvor: Cafe m

Fjordrocken

Når: 30. april Hvor: Underetasjen, Sandefjord Big Bite, Acelsia og Mirror Image

Anne Kat Hærland: Jakten På Ærligheten

Når: 22. februar kl. 19.00 Hvor: Oseberg Kulturhus Anne Kat er endelig tilbake med sitt soloshow. Få billetter igjen.

Barn PLOPP!

Når: 2. mars kl. 13.00 Hvor: Hjertnes Kulturhus Rockekonsert for barn fra 3 år.

Knøttedisko

Når: 10. mars kl. 13.00 - 15.30 Hvor: Kulturhuset 37, Horten For familier med barn fra 0-6 år. Det blir lyseffekter, såpeboblemaskin, DJ, ansiktsmaling og dansing. Kr 50 per gående person, babyer under 1 år gratis. Knøttedisko arrangeres også på Hjertnes Kulturhus 16. mars og Nøtterøy Kulturhus 23. mars.

Geitekillingen som kunne telle til ti

Når: 23. februar kl. 13.00 og 14.00 Hvor: Hjertnes Kulturhus i Foajeen. Historien av Alf Prøysen om geitekillingen som reddet alle dyrene fra å drukne, er her fortalt med dukker og forteller.

Utstillinger For åpningstider etc., henstiller vi leserne om å kontakte de enkelte arrangører for mer informasjon.

Åpning! Kristin Vestgårds utstilling: ”Her hos meg”

Når: 23. februar kl. 13.00 Hvor: Kihlegalleriet, Horten Utstillingen er åpen til 17. mars. Lørdag og søndag kl. 12 . 16. Torsdag kl. 18 - 20.

Kjente verker av Knut Steen i bronse og i marmor Midtåsen skulpturpaviljong Når: Hver dag kl. 10-19. Hvor: Midtåsveien 2. Sandefjord.

Galleri Tone

Agergaard/Mazur/Hovman Trio og Jazzintro-vinner Ferner/Juliusson Duo

Hvor: Bakgården i Sandefjord

Når: 28. februar kl. 19.59 Hvor: Nøtterøy Kulturhus En velklingende og underholdene konsert der samspillgleden står i fokus.

Hedvig Mollestad Trio

Atelier med utstilling

Paal Flaata

Søstra mi

Når: 27. februar kl. 21.00 Hvor: Stallen Galleri og Kafe, Horten

Gisle Børge Styve Trio

Når: 1. mars kl. 21.00 Hvor: Nøtterøy Kulturhus

Razika

Når: 2. mars kl. 22.00

Når: 3. mai Hvor: Nøtterøy

Når: 10. mai Hvor: Total, Tønsberg

på scenen Når: 26. februar kl. 19.00 Hvor: Bakkenteigen Kulturhus Et stykke om å vokse opp i dagens Norge.

Galleri Fossnes

Når: Hver søndag kl 12-16. Hvor: Stokke www.aase-sannes-haugen.com. Når: Tirsdag-lørdag, kl. 12-15 Hvor: Rådhusgt.8, Sandefjord

Galleri Galleberg

Hvor: Hortensv. 231, Barkåker

Hvalfangstmuseet: «FØRSTEREIS»

Sandefjord har Europas eneste spesialmuseum på området

hval og hvalfangsthistorie.

I TRÅD MED TIDEN

Bjørn Båsen, Aurora Passero, Astrid Runde Saxegaard, Kari Steihaug. Hvor: Haugar Vestfold Kunstmuseum, Tønsberg

Diverse Jørgen + Anne = Sant

Når: 20. februar kl. 11.00 - 12.23 Hvor: Tønsberg og Nøtterøy Bibliotek, Kinoteket i u.etg. Filmen ble kåret til beste film under Europas største barnefilmfestival og fikk fem Amandanominasjoner i 2010.

Hvor: Hubro Litteraturhus og kafe, Sandefjord.

Filosofisk Hjørne

Når: Hver fredag kl. 13.00 Tønsberg og Nøtterøy Bibliotek

Båtverksted på Hvalfangstmuseet

I vinterferien kan barna komme og bygge sin egen hvalbåt eller tankbåt av tre i verkstedet på hvalfangstmuseet. Verkstedet er åpent fra 11.00 - 15.00 Hvalfangstmuseet, Sandefjord

Samfunnsdebatt om kristne politiske partier

Klimautfordringene

Når: 21. februar kl. 19.00 Hvor: Lunden Terrasse 9, Sandefjord Klima - Rocky Mountain, Golfstrømmen og Europa. Foredrag ved Knut Vidar Paulsen.

Spillkveld for 10 - 13 år

Når: 22. februar kl. 17.00 - 21.00 Hvor: Tønsberg og Nøtterøy Bibliotek

Vinylklubben Urijazz

Når: 26. februar kl. 19.00 Hvor: Svend Foyns Arbeiderboliger Informasjon om vinylkveldene får du på Urijazz sin Facebook-side eller ved å ringe til Lars Kristian på tlf: 90 09 43 85.

Bingo i Vivestad

Når: 26. februar kl. 19.00 Hvor: Bygdehuset Sagatun, Vivestadlinna 528 God gammeldags papirbingo med blokker. Røver, jackpot samt mølle og 21. Enkel kiosk og gratis kaffe. Dørene åpner kl. 18.00.

Trenger vi et kristelig folkeparti?

Når: 27. februar kl. 18.00 Hvor: Sandefjords Blads kantine Geir Jørgen Bekkevold (KrF) og Jan Arild Snoen (Minerva) innleder til debatt. Medlemmer: gratis, ikke-medlemmer: 70 kr.

Krepsen og Kvinnen

Når: 13. mars kl. 19.00 Hvor: Glasshuset i Ødekjæret, Tjøme. Krepsen hadde noen historier å fortelle, der myter møter virkelighet. Forteller: Marit Evensen.

Når døden kommer inn i livet

Når: 3. april kl. 19.00 Hvor: Glasshuset i Ødekjæret, Tjøme. Fortellinger om døden, livet og kanskje litt om kjærligheten ved Berit Godager.

Den blå timen

Med dialog, sosial kontakt og tid for ettertanke. Når: Søndager kl. 14.00

27. februar blir kristelige politiske partier som fenomen, i Norge og andre land, tatt opp på en debatt Sandefjord Kirkeakademi arrangerer. Det er Geir Jørgen Bekkevold fra Kristelig Folkeparti og samfunns-debattanten Jan Arild Snoen (bildet) som innleder til debatten. Det hele foregår i kantinen på Sandefjords blad, 27. februar kl. 18.00. Kirkeakademiet er en del av det felleskirkelige arbeidet i Sandefjord. Kirkeakademiet vil være en brobygger mellom alle grupper mennesker og kirkesamfunn som ønsker å ta ansvar for etiske og kulturelle verdier.

Familieforestillinger på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek, våren 2013 Hver fjerde lørdag denne våren, holdes det familieforestillinger på Tønsberg og Nøtterøy bibliotek. Forestillingene starter kl. 13 og billetter kan du kjøpe på biblioteket.

2. mars - Tidemands Teater med Mesterdetektiven og smilet som forsvant. 27. april - Sjøbodteateret med Au Oi! 1 - 3 år. 25. mai - Teater Fabel med De tre små griser. Fra 3 år. 22. juni - Lyriaka med Lyriakakonsert. For alle.

MER INFORMASJON OM ARRANGEMENTENE KAN DU FINNE PÅ KULTURHUSENES NETTSIDER: www.bakkenteigen.kulturhus.no • www.hjertnes.no • www.kulturhusetbolgen.no • www.notteroy.kulturhus.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

27

Et storslagent åpningsnummer under tirsdagens premiere. ALLE foto: Rikke Føyen bjerke

Det ble sjakk matt, gitt! – Best ever, sa rektor Erik Tidemann Jørgensen ved Sandefjord Videregående Skole etter siste teppefall for musikalen «Chess» på premierekvelden tirsdag. kultur: Musikk-, dans- og dramalinjen ved Sandefjord Videregående Skole (SVGS) hadde tirsdag premiere på musikalen ”Chess”. Musikalen er skrevet av Bjørn Ulvaeus og Benny Andersson, med dramatisering og sangtekster fra Tim Rice.

135 elever bidrar Ideen til musikalen fikk Rice under verdensmesterskapet i sjakk i Reykjavik i 1972, og det er dette musikalen i korte trekk baserer seg på. I utgangspunktet søkte musikk-, dans-, og dramaavdelingen om å sette opp Chess i konsertversjon, men det godtok ikke rettighetsinnehaverne.

Dermed har avdelingen siden november måttet samle alle sine ressurser på å få tilpasset West End-versjonen til elevene. Tirsdag kveld på Hjertnes fikk publikum se resultatet. Avdelingens 135 elever bidrar som solister, korister, musikere og dansere, og skaper et fyrverkeri uten like av en svært krevende musikal.

Sterke prestasjoner Selv om mumling til tider kan gjøre det vanskelig å henge med på enkelte replikker, imponerer elevene med sin troverdighet og innlevelse. Enkelte sangprestasjoner er så spektakulære at en må minne seg selv på at det er ungdommer

som står på scenen. Her fortjener den meget dyktige Albert Holskjær, i hovedrollen som Anatoly, mye skryt for sin fremførelse av sangen ”Anthem”. Dette var utvilsomt kveldens høydepunkt, da han så til de grader imponerte med sin troverdighet og kraftfulle stemme.

Forventningene innfris

En uvanlig kjærlighetshistorie ble skapt mellom Florence og Anatoly.

Andre sterke prestasjoner leverer også Helene Marie Dingstad, og Nora Ring Johansen i duett med Camilla Johannessen. Enkelte mente at avdelingen hadde tatt seg vann over hodet da de tok på seg oppgaven om å sette opp ”Chess” i fullversjon, men dette ble kraftig motbevist av elevene under premieren tirsdag. Musikklinjen har satset stort denne gangen, og forventningene innfris på alle plan. Dette må du bare få med deg! Kaja C. Jensen tips@vestfoldblad.no

Folkedans var også en sjanger på programmet.

Registrer ditt neste arrangement på www.vestfoldblad.no, for nå har vi gjort registreringen enklere! Arrangementer du selv har lagt inn på vår nettside innen onsdag kl. 2100, vil bli prioritert på trykk i avisen.


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

28

Foto: Shutterstock

Vi gir På kryss deg&Vestfold tvers

Hodeplagg kan bli ulovlig på en skole i Horten kommune.

Denne kan bli forbudt på skole i Horten Samfunn: Det kan bli forbudt å bruke hodeplagg som helt eller delvis dekker ansiktet på Voksenopp-læringen i Horten. Ifølge NRK har likestillingsog diskrimineringsombud ved Sunniva Ørstavik vurdert et slikt forslag fra Horten kommune. I et brev slår ombudet fast at et forbud verken vil være i strid med likestillings- eller diskrimineringsloven. Videre står det at Horten kommune kan endre ordensreglementet ved skolen og forby ansiktsdekkende plagg både på skolen og i forbindelse med skolens aktiviteter utenfor skolebygget. Tekst: Caïssa Gjølberg.

Se siste ukers kryssordløsning på side 46

SKITTENT

AVSATS FORSTÅ HAVN GJELD I HUS

INSTRU- DULLER MENT LISTET

ANHERS- SKIFTFY ??? TREKK KER ENDE

FUGLEBOLIG

FARGERIK

GOD MAT

GI SPAR- SKOKK KEN

NUMMER VINTERLIG SYSSEL

TILSKUER STRØMIDDEL

FLERRE

??? KALVIG TRÅD BY PÅ KRIM

ENER

BELØP LØVTRE FLOKK

VEST- SNEDIG BEVEGE FOLDKOM- LAND I MUNE AFRIKA

FYRSTE- FISK DØMME HYGGELIG

FORSAMLING SKROT

MYNTENHET ØKE

FISK HELBRED

KJEMME MONSTRUM

HINDRING BESVIMER

FERIEGÅR BOLIGER RUNDT VINTERSPORT

HEDRE PLANTE

INSEKTGIFT LAGER

UKLAR LUFT UTSYN

FNIS ER BALLEN

KLAR SELVLÆRT

FISK

HODEPLAGG SJIKANE

RALLY

ER SINT

RAGG

BAKVERK

PENGESPILL

GODE TERNINGKAST

DRIKK

BIBELNAVN FROSTTEGN

FORKYNNE

TIL STEDE VARSLE

PEN

SVENSK JENTE

TRINN

SLØV

KRUM LINJE SPRAYE

BESITVOGN TELSE RELIGION

RØRE KAN GATEN VÆRE

FLÅS- LEKER I ETE SNØEN

GULVMATTE

SIKRE

IVT varmepumper Enkel og effektiv oppvarming IVT Greenline HE

IVT ES-9AW

Vår varmepumpe IVT Greenline HE er utstyrt med den seneste generasjonens lavenergisirkulasjonspumper på både den kalde og varme siden. Det gjør at strømforbruket reduseres ytterligere, noe som gir deg enda lavere oppvarmingskostnader. Sammenliknet med en vanlig berg-, jordeller sjøvarmepumpe kan du spare opp mot 1 000 kWh hvert år.

ES-9AW er en meget effektiv luft/vannvarmepumpe som både varmer opp boligen din og forvarmer varmtvann til en lav kostnad. Om ønskelig kan den til og med gi deg komfortkjøling på varmere dager. Den frekvensstyrte kompressoren sammen med den avanserte regulatoren sørger for optimal besparing for deg fra første dag.

Kjøp IVT Greenline HE nå og få med en iPad og Gateway!

Holida

y

IVT 12 KHR-N

Heatin

g

I

I

Extra

I

Hot Wat

I

20°C

I

15

9

12

er

I

Verdi ca 10.000,-

I

Main Flo

6

t Water

18 I

I

I

Extra Ho

I

or

20°C

I

9

12

I

Extra Ho

I

You ha

ve extra

I

15

I

I

0

I

I

I

I

Gateway er en type kommunikasjonsenhet som kobles til din varmepumpe og tilsluttes, via en kabel, til internett. Deretter er det bare å laste ned appen og gjøre alle instillinger direkte i din iPad/smarttelefon.

21

3

I

I

I

18

6

I

I

I

I

I

Info

Setting

0

History

I

m

I

Progra

End Ex

Home

Progra

m

History

Info

tra Ho

Cancel

Setting Home

Progra

m

History

Info

Progra

m

History

Info

Progra

m

History

I

6

History

Info

OK

I

Main Flo

I

m

Cancel

12

20°C

Info

Setting

Progra

m

History

Home

Progra

m

History

Info

9

81

I

I

12

I

15

3

I

I

I

0

I I

I

I

6

Heatin

I

g

End Ex

tra Ho

t Water

9

Mode

I

20°C Hot W ater

81

I

I

Extra

I

y

I

Holida

12

I

I

Info

Setting

I

or

I

Progra

I I

Træleborgodden 2, 3112 Tønsberg Tlf.: 33 33 49 00 - Mob.: 913 54 556 finnespen@vvs-rorleggern.no

0

Mode

Setting Home

3

I

I

t Water

Setting Home

I

ter for:

OK

Home Home

t Water

Hot Wa

Hours

21

3

I

Home

IVT Nordic Inverter er den nyeste generasjonen av luft/luft varmepumper som har gjort suksess i norske og svenske hjem. Perfekt for deg som har elektrisk oppvarming. Gir stor besparing, 04 bedre inneklima og renere luft.

I

12

I

I

15

I

Hours

04

Extra Ho

t Water You ha

ve extra

Extra Ho

Hot Wa

ter for:

t Water

Setting

Setting

HENTYDE


annonser 29

Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

- 40 butikker midt i Larvik sentrum

SNELLA Den populære hjerte-serien FRANSA Vårnyheter Klutch m/stjerne

SNELLA “figurer med budskap” Willow tree

KLARA skinnjakke og vårlig bluse Nova klutch i skinn

FRANSA Boots fra Bibba Norsk design

BLACK DESIGN Tøff lampe

VÅRNYHETER VÅRNYHETER

Den beste servicen og de flotteste nisjebutikkene FRANSA Belte m/nagler Beltekompaniet

BLACK DESIGN Pip servise

KLARA Nova veske i skinn

SNELLA Bluse og bukse Cream

BLACK DESIGN Kaffe/te produkter og godteri fra Crema

AMFI LARVIK - MITT I SENTRUM ÅPENT 09-20 (18) - AMFI.NO/LARVIK GRATIS PARKERING 18-20


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

30

Vi gir deg Vestfold

Helt sprøtt: Spirer blir betegnet som supermat. De er små, men proppfulle av enzymer, mineraler og vitaminer. Øko for alle: Heidi Gundersen og Heidi Eggen fra Sidebygningen i Tønsberg, ønsker å servere økologisk mat også til dem med lavt budsjett.

Det spirer for økologisk mat Innen 7 år skal 15 % av matforbruket og matproduksjonen i Norge være økologisk. Offentlig sektor i Vestfold har stor appetitt på denne grønne målsetningen. Stedet hvor ALLE kan få de gode tilbudene

UKENS TILBUD: Print ut dine favorittbilder!

Blekkpatroner

? t s g i l l i b Alltid

÷40%

DrammenOlafsen Papir Engros Olafsen Engros AS Engrosbutikk Engros AS Engrosbutikk Løkka 8, 3271 Larvik Kilengaten 18 B, 3117 Tønsberg Tollbugata 115, 3041 DRAMMEN (vis a vis Rema 1000) - Tlf. 32 88 28 40 Tlf: 94 00 75 30 • Hverdager: 08-16 Tlf: 33 35 94 30 • Hverdager: 08-16 Åpningstider: Mandag-fredag 08.00-16.00

Samfunn: – Økologisk er hyggelig, mener Johan Fuglår, fra Tunsberg Mathus. Han er en av tre mateksperter bak matmessa på Slottsfjellmuseet i Tønsberg. De to andre er, Kim Christoffersen fra Den gode Baker og Bente Bugge-Erlingsen fra Bama. Sammen har de invitert alle ansatte i offentlig sektor i Vestfold. Målet er å presentere mat som frister. Sunn mat. Fargerik mat. Økologisk eller kortreist mat, og mat som eller helst har alle disse kvalitetene. Hans Kjærås fra Rosnes Gårdsdrift har lenge ventet på den økologiske trenden. – Jeg har holdt på siden 1987, men det har liksom aldri tatt helt av. I 2012 ble likevel et gullår. Økologisk ble snakkis og butikkene startet en konkurranse om å bli best på grønt. Dette er poesi i Kjærås ører.

Mat og livsglede – Du må ha god gane for å kjenne om en matvare er økologisk, informerer Johan Fuglår. Han minner om at øynene er det første vi spiser med. Deretter kommer alle forventningene. Hvis du vet at maten du spiser ikke inneholder matsminke, tusen e-er, at den er fersk og ikke har gjort krav på transport og bidratt til forurensning, da vil den gode matopplevelsen forsterkes. Heidi Gundersen og Heidi Eggen fra Sidebygningen i Tønsberg, har like godt satt i sving et

eget prosjekt: Mat og livsglede. Dette er et pilotprosjekt om økologisk og kortreist mat sett i et psykisk helseperspektiv, forankra i Tønsberg kommunes klima og landbruksplan. For å kunne inkludere mer økologisk mat, er Sidebygningen imidlertid avhengig av gode priser, tilgjengelighet og gunstige innkjøpsavtaler. Heidi og Heidi nikker og er enige: – Det er et mål for oss at også dem som har dårlig råd skal kunne spise sunt!

– Du må ha god gane for å kjenne om en matvare er økologisk, sier Johan Fuglår.

Mat er medisin Christian Darling er lege og er overbevist om at et godt kosthold kan erstatte en rekke medisiner. – Jeg ser ikke på det som hokus pokus, riktig mat er vitenskap og baserer seg på eldgamle prinsipper, sier Darling og legger grønne spirer på et sprøtt knekkebrød. Her er det bare å velge, spirer fra rødkløver, spirer fra brokkoli, reddikspirer og solsikkespirer. Grønnsakspirene skal være opp til 50 ganger mer vitale enn selve grønnsaken. En pakke brokkolispirer har den samme næringsverdien som ti kilo brokkoli. Spirer betegnes derfor som supermat. Kanskje har det tatt tid. Kanskje går det fortsatt tregt. Men i Vestfold har den økologiske tanken slått rot, nå begynner det å spire. Marte Østmoe tips@vestfoldblad.no

Glad laks: Laks fra Lågen og kortreist mat, er langt å foretrekke enn økologisk oppdrettsfisk. Johan Fuglår, fra Tunsberg Mathus er helt overbevist og har gjort det til sin visjon å friste med lokal, fargerik og spennende møtemat.

Trofast: Hans Kjærås fra Rosnes Gårdsdrift har dyrket økologisk siden 80-tallet. Lenge har han ventet på at trenden skal ta av. Kan regjeringens målsetning for perioden fram til 2020 gi ekstra grøde for bransjen?


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

31

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

Livets gang

Vestfold Blad følger mennesker i alle livets situasjoner og epoker gjennom vår redaksjonelle virksomhet. Derfor vil vi også en gang hver måned publisere anmeldte dødsfall i fylket. På denne siden vil vi også få plass til livets store markeringer, som fødsler, jubileer og ekteskapsinngåelse. En del informasjon mottar vi fra offentlige kontorer som åpen informasjon, bilder og andre kunngjøringer sendes oss på mail. Marianne Henriksen, redaktør. Send inn ditt bilde av månedens begivenhet; bryllup • fødsel • jubileum. på mail til: produksjon@vestfoldblad.no

Elbjørg Gui Standal Det er med sorg vi fikk meldingen om Elbjørg Gui Standals bortgang. Hun hadde fast stilling som høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, der hun underviste både unge og voksne studenter i styrearbeid, forretningsutvikling og entreprenørskap. Eldbjørg var alltid godt forberedt og tilgjengelig for andre, og hun var ytterst foretakssom, både på BI og ellers. Elbjørg var født 1948 i Larvik og studerte til siviløkonom og Master of Management ved siden av fulltidsarbeid. Hun startet som sekretær i forskningsrådet NTNF, og forvandlet seg til bedriftsrådgiver, avdelingsbanksjef, høyskolerektor og pedagog ved flere institusjoner i flere landsdeler. Hun var også styreleder og styremedlem, og drev eget konsulentfirma Elinora Consulting sammen med sin mann, Kjell. Mange miljøer og bedrifter har dermed nytt godt av hennes levende kompetanse og råd. Hun hadde årskort på flyet, med boliger i Ålesund og Oslo. Hun og Kjell underviste også sammen, for mange organisasjoner. Elbjørg var utrettelig på farten for å utvikle kompetanse

Minneord:

og bygge nye virksomheter. Elbjørg var særlig opptatt av at vi skal få mer systematisk kunnskap om arbeidet i styrerommene, og tok derfor initiativ til styrekurs og forskning om “Det verdiskapende styret”. Hun var medforfatter av flere bøker, bl.a. “Fra drøm til virksomhet”, “Mangfold i styrerommet” og “Håndbok i økonomi for styremedlemmer”. Det er umulig å snakke om Elbjørg uten å nevne noe humoristisk. En gang hun skulle kjøpe seg ny bil, gikk hun til bilbutikken og sa hun ville ha en rød utgave av en bestemt modell. Selgeren lurte på om hun ikke ville prøve den først hvorpå Elbjørg responderte ”Hvorfor det – er det noe galt med den?” Elbjørg var slagferdig og ualminnelig flink til å rose og oppmuntre andre. Hun var opptatt av å forstå andre og å innrette seg på en måte som var konstruktiv for andre. Elbjørg Gui Standal var til det siste en inspirator. Hun

spredte glede og tro på egne muligheter hos alle som fikk anledning til å arbeide med henne. Selv med de betydelige problemene sykdommen innebar, sto hun på, full av energi og entusiasme. Et utrolig menneske – en hederskvinne som vil bli dypt savnet; “denne lille, blide, stolte og sterke damen”, kjent for sine fine klær og sko, med kontor i Nydalen og hjem i Ålesund, men som i praksis delte kunnskap med hele bedrifts-Norge. Elbjørgs virke og væremåte vil uten tvil bli til inspirasjon videre! På vegne av institutt for innovasjon og økonomisk organisering, Handelshøyskolen BI, Knut Sogner og Birgit Helene Jevnaker

Innsendte minneord bør ikke være på mer enn 1500 tegn inkludert ordmellomrom. Redaksjonen ber om at minneordene inneholder opplysninger om avdødes alder og dødsdato. De skal være skrevet i omtaleform og undertegnet av én

eller flere personer. Vi forbeholder oss retten til å forkorte og redigere innsendte manuskripter. Send gjerne med bilde. Manuskripter kan sendes som e-post til marianne@vestfoldblad.no

50

I DAG , I M O R G E N - M Ø B L E R F R A B O R G E N

ba % tt!

ra

VINTERTILBUD! KNALLPRISER - Gå ikke glipp av dette! 3+2 SETER NÅ

6.995,ORD. 13.980,-

Borgengården, Nansetgt 21, 3256 Larvik

Tlf: 33 18 17 62

Fritt levert og montert!

Faks: 33 18 50 80

STOL

2.495,-

www.borgen-mobler.no


32

Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser

! r e m e t s o k e k ik r e Det treng

99,-

4,5 kg OMO ULTRA 4,5 kg Ord.pris 169,-

4-pk.

99,-

6

99

kun

22'' Spar 1200,-

kun

TRYSILSOKK Str. 25-27, 28-31, 32-35, 36-40, 41-46 Barn/dame/herre

Helgagetkil uløprdpag!!

999,-

pr. hg

SMÅGODT LØSVEKT Mange forskjellige smaker!

2 stk.

129,-

for

LED-TV 22'' M DVD LDD-2249 Lekker flatskjerm LED-TV 22'' Full HD med innebygd DVD-spiller. Ord.pris 2199,-

DVD-FILM Pris pr. stk. 79,-

Torsd

2 stk.

30,-

for

SØRLANDSCHIPS 300 g paprika/salt

Europris Sem • Europris Nøtterøy • Europris Revetal Europris Horten • Europris Holmestrand • Europris Kilen Europris Sandefjord • Europris Nanset Sjekk våre nettsider for mer info og åpningstider • europris.no

Halv pris!

149,-

fra

149,-

fra

KOFFERTSETT KOKSGRÅ Med to hjul og to-delt interiør i koksgrå. teleskophåndtak 46 cm ord.pris 299,- NÅ 149,61 cm ord.pris 399,- NÅ 199,68 cm ord.pris 599,- NÅ 299,-

KOSEDRESS Str. 5/6-11/12 år 149,Str. XS-M 199,-


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

33

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

Lars Petter hjalp laget til seier

Lars Petter Nordhaug spurter inn til en god plassering i Draguignan. Legg merke til sykkelrytteren i venstre bildekant. Sekundet seinere lå han i asfalten. FOTO: TOM BRODIN

Lørdag og søndag deltok Lars Petter Nordhaug i Tour du Haut Var i Provence, der det nye laget hans, Blanco Pro Cycling Team, gjorde det

– Vi vant, og det er jo bra, syntes han. Og fortalte litt om rittet, som gikk i særdeles kupert terreng, en kald og til dels regnvåt dag, der de var oppe i over 800 meters høyde, i fjelllandsbyen Mons.

veldig bra.

– To av våre gikk tidlig i et femmannsbrudd, og en av oppgavene mine var å holde igjen. Det holdt helt inn, og Lars Boom vant, med Laurens Ten Dam på fjerdeplass. De to lagkameratene mine ble forresten også num-

idrett Selv var Lars Petter også godt fornøyd, særlig søndag, da vi traff han etter innspurten i Draguignan.

Holdt igjen for lagkameratene

mer to og tre i sammendraget. Så det er bra. Lars Petter Nordhaug er godt fornøyd med laget sitt, som da han skrev kontrakten i august, het Rabobank. Og han trives godt sammen med alle nederlenderne.

Samme tid som Hushovd Ett av spenningsmomentene var Thor Hushovd, som vant lørdagsetappen. – Han ble borte fra hovedfeltet oppe i fjellene, men plutselig, nede i bakkene, hadde han tatt oss igjen, forteller Lars Petter.

Og legger til at ingen er så dristig i nedoverbakker som nettopp Hushovd. Men, blant annet fordi Nøt-

det med en sjetteplass på etappen og femteplass sammenlagt. Mens Lars Petter Nordhaug fikk en tjuendeplass på etappen. Den plasseringen endte han på også i sammendraget, fjorten sekunder etter vinneren, på nøyaktig samme tid som Hushovd. Etter ni timer og noen sekunders sykling.

Han ble borte fra hovedfeltet oppe i fjellene, men plutselig, nede i bakkene, hadde han tatt oss igjen. Lars Petter.

terøy-syklisten ikke var interessert i å kjøre inn bruddet, kom hovedfeltet 14 sekunder for sent til mål. Så selv om Hushovd vant spurten i hovedfeltet, endte

Tekst: tom brodin tips@vestfoldblad.no

EIENDOMS-

Her spurter Thor Hushovd i den gule ledertrøya først i hovedfeltet: Lars Petter Nordhaug ligger like bak som nummer to fra høyre. FOTO: TOM BRODIN

Ønsker velkommen til PÅSKE FEIRING i flott natur. Vi åpner i påsken og har danse orkesteret Torsteins i hele 5 dager, skirenn, ute servering og helikopter turer. Pris for påsken er kr. 890.- pr natt med fullpensjon. Vi tar nå også bestillinger på selskaper og grupper i helgene fremover Får bestilling ring 61 12 19 60 eller valdreshh@gmail.com Velkommen skal dere være!

TAKSERING

(24T)

✔ Takserer alle typer eiendom ✔ Radonkontroll ✔ Energimerking ✔ Reklamasjon håndverkerfeil ✔ 24 timers vakttelefon Tlf.

463 60 252


34

Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser

VM-s

Kjennskap gir kunnskap

Olympia Sport har kjøpt opp et kjempeparti med One Way ski, staver, bindinger, drikkebelter, briller, racingdresser mm. One Way er blant annet en av verdens ledene stavprodusenter og sponser mange av verdens beste skiskyttere og langrennsløpere. Bla. Dario Cologna og Martin Fourcad. Alle ski er håndplukket av tidligere verdensmester og landslagssjef Terje Langli, og kommer med 100% spenngaranti.

Racingpakke 1

til innkjø

÷50-

One Way Premio CL 10 Racingski Oneway Premio 10 støvel SNS propels binding

Topp racingski håndplukket av Terje Langli, 100% spenngaranti! Kjøpt løst 8999,-

Pakkepris: 3999,- (÷54%)

Racingdress

Kun ski og binding Kjøpt løst 5999,-

Nå 2999,-

Racingpakke 2 One Way Premio cl 9 semiracing ski One Way Premio 9 støvel SNS profil binding

En meget god klassiskski til trening og turrenn, med 100% spenngaranti Kjøpt løst 7499,-

Pakkepris : 2999,- (÷52%) Kun ski og binding : Kjøpt løst 4599

One Way Mia Figura

Nå 1999,- (÷56%)

Mora 2 vinterstøvel

Overboot

Autentisk racingdress som blir brukt av bla det franske skiskytter og langrennslandslaget som sett på TV, I knalltøff design, finnes i gul og sort og sort og gul, Veil 2599,-

VM pris 999,- (÷61%)

Nordic Spring Carbon

One Way Mora 2

En meget lett vinterstøvel med mansjett og vibram såle, til vinterbruk bla før og etter skirenn. Finnes i str 37-45 Veil 1999,-

VM-pris 799,- (÷60%)

One Way Overboot

Overtrekkstøvel i høy kvalitet, perfekt til sekundering eller i påskegropa ! Veil 999,-

VM-pris: 399,-

One Way Nordic Spring Carbon

Knalltøff ski og sykkelbrille med både bøyler og strikk. Veil 799,-

VM-pris: 299,- (÷62%)


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser 35

salg Diamond Storm Premio stav

øpspris

En av de mest brukte stavene i verdenscupen

-70%

Veil 2999,- VM-pris

1399,- (÷54%)

Diamond Storm Hot stav Topp stav i 100 % Carbon med fantastisk vekt, stivhet og pendel. Veil 2599,- VM-pris

Racingdress jr.

999,- (÷62%)

9 max stav Birkenstav til superpris! Veil 1999,- VM-pris

749,- (÷63%)

Vasaloppet 960 stav Mer en god nok til turrenn og rulleski! Veil 1699,- VM-pris

549,- (÷70%)

Diamond Storm Storm jr. stav One Way Fast Catch jr racingdress Racing dress til jr I super kvalitet, todelt. Farge rød og sort Veil 1399

VM pris 399,- (÷71%)

Snow bird brille

Den letteste juniorstaven på markedet! Veil 699,- VM

pris 299,- (÷58%)

Drikkebelte One Way drikkebelte 1 liter med lomme Klassisk drikkebelte i fargene sort, gul, lilla og rosa. Veil 399,- VM-pris:

199,-

Snow Bird brille

Best i test i bladet Ski Sport, finnes i hvit og sort Veil 1299,-

VM-pris 549,- (÷58%)

Kjennskap gir kunnskap Travveien 4, 3170 SEM - www.olympiasport.no -

Tlf. 33 37 05 40


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

36

Vi gir deg Vestfold

Island:

Alver

i veien

Spir: Kristendom oog alvetro går hånd i hånd på Island. Gårder som ligger avsides, Troll på avvveie: Lava har har gjerne sitt eget kirkespir. Spir finnes det også i naturen. De to sterke kreftene stivnet til og blitt til troll som ser spiller på samme lag. ut til å vandre over landskapet.

Bilen raser på rette veier gjennom lava, stein og flate vidder. Brått følger en krass sving. I front ligger en alvestein. Alvefamilien må ikke forstyrres! Ikke en gang entreprenører og ingeniører tør gå sine egne veier. På Island tror over 50% av befolkningen på alvefolket og det overnaturlige. Troen skiller ikke prest og Jørgen hattemaker. Alvene har alltid vært der og skal respekteres. ”Det er mye mellom himmel og jord” flirer vi nordmenn og trør ikke vedkjen-

ne at vi tror på en verden utenfor oss selv. På Island er det motsatt. Her er det få som tør si at de ikke tror. Alver, hulderfolk, dverger og dauinger er en hverdagslig sak, du er langt fra gal hvis du ønsker å diskutere andre dimensjoner.

Til dette formålet finnes det en rekke mennesker å kontakte. De kaller seg ”medium”. Noen jobber for riksradioen, andre opererer kun gjennom telefon og andre igjen står frem og arrangerer åpne møter. Alveskolen i Reykjavik har et eget lokale for slike formål. Magnús Skarpheidinsson er rektor her. I nærmere 30 år har han fordypet seg i alvenes verden. Hvis en islender opplever noe merkelig, får en dramatisk drøm eller møter en mystisk skikkelse, tar han eller hun gjerne kontakt med Magnús. I løpet av et år tar rektoren i

mot minst 500 slike henvendelser. Elevene her får kjennskap til alvenes historie, demoner, engler, spøkelser og gnomer, deres kjennetegn og spesielle handlingsmønstre. – Til sammen finnes det 13 ulike slag, opplyser Magnús. Etter hans forstand, er det ikke tvil om at disse finnes. Noe annet ville være for merkelig. For hvordan forklarer man ellers for eksempel mystiske fenomen i forbindelse med veiarbeidet på Island? Hvordan forklarer man at store maskiner stanser av seg selv, ødelegges og rett og slett velter?

Trangt om plassen Det er nettopp dette som skjer. Det er ingen myte at de islandske entreprenører og ingeniørene først spør alvefolket om lov før de legger en ny vei eller foretar en sprengning. I følge Magnús finnes det egne kart som viser alvefolkets bosetning. Er du smart, styrer du unna disse stedene. Her er det alvene som hersker. Bryter du deg inn på deres domene, kan de stelle det ille til for deg og dine medmennesker. Når elektrisk utstyr ikke fungere som det skal, eller at påbegynt vei-

Bussreiser med Euroreiser er opplevelse på øverste hylle Be om program, eller les om turene på www.euroreiser.no 28.mars desember 2012 23.

30. desember 2012 1. mai

Holland og Rhindalen 9 dager (Turkode 1306)

Berlin, Europas hovedstad 6 dager (Turkode 1307)

Årets påsketur er en spennende kombinasjon av 2 meget populære reisemål: Berlin er ett av Europas mest spennende reisemål. Siden Berlin-muren falt i Holland og Rhindalen Tyskland. I HollandHøyfjellshotell, bor vi i Amsterdam, den mest hol1989, har Berlinmed gjennomgått totalrestaurering og er i ferd med å bli den Nyttårsfeiring påi Spidsbergseter Nyttårscruise «Color en Magic» 4 dager (Turkode 1214) landske av alle hollandske byer. Vi byr på et kjempefint hotell og utflukter som gode, gamle, lystige metropolen som den var rundt 1920. Vi har virkelig lyst 5 dager (Turkode 1213) Ettil nyttårscruise med både «Colorpå Magic» såkveldstid. mye mer enn en nyttårsfeiring. Det er en vil fenge. å vise dere byen dagtiderog Spidsbergseter Gudbrandsdal Hotellbesøker ligger vakkert i den norske «Fjellheimen» opplevelse forstorby livet, noe virkelig bør og unne seg. gjøre sitt til å gi deg Underveis til Rüdesheim i Rhindalen vi først til Lorelei-klippen ved Rhinen på Berlin er en somen virkelig lever, hvor alt Euroreiser blir satt påvil plass enten det Venabufjellet sør i Rondane. Spidsbergseter er et moderne høyfjellshotell, likevel rikt en kjempefin avslutning på 2012 og ta deg med inn i det nye året. På NyttårsCruiset før vi fortsetter vannveien til reisemålet. Under oppholdet byr vi på interessante gjelder fortiden, nåtiden eller framtiden. Vi garanterer gode, interessante og på5tradisjoner og alle fasiliteter. Kjempegod mat og beliggenhet, fantastiskpå ba- Costa Tropial, blir det mange og godesom kulinariske opplevelser, dans kr og 6950,underholdning, og som Langtidsferie Spania 10minner dagers dagers i Hildesheim Pris: julemarked kr med 9250,utflukter. spennende utflukter gir forPåskereise livet. Pris: deanlegg og hyggelig vertskap, et hotell i særklasse som vi virkelig nyter å besøke alltid gode priser i de flotte butikkene. 31 dagers Jubileumstur til Almunecar til Gardasjøen, Italia Med besøk også i Celle og Lübeck og som overøser sine gjester med gode minner. Et herlig sted å gå inn i det nye året. Kun kr 4750,For 10. gang arrangerer vi vår langtidsferie til Spania. Målet med reisen er Bardolino/Cisano hvor vi bor helt Hildesheim er en meget vakker middelalderby Kun kr 5550,Det er vår garanti for en vellykket og innholdsrik tur fantastisk på Hotel Vela Doro. 31.i mai Hannover-området. med 20 overnattinger i Almunecar. Her bor vi virkeOpplegget innebærer en rekke flotte iutflukter som er Her bor vi flott og sentralt, omtrent midt i julemarkeDanseog Hyggetur til Lysekil i Sverige, Turer kommer senere år: 5. februar 2013 10.som februar 2013 lig flott på Hotel Almunecar Playa & Spa. Alle rom har inkludert. det. Som en bonus opplever vi også julemarked i Vestkystens Perle 3 dager (Turkode 1308) 26. juni: Bornholm 5–dager Prisen inkluderer dessuten Stena Line Gøteborg Kiel Celle og Lübeck. Langtidsferie med buss til Costa Tropical, Spania, balkong og sjøutsikt og ligger kun et par minutter fra Almunecar med fly (Turkode 1303) 6. juli: Lofoten og Helgelandskysten 10 dager For oss er Lysekil vestkystens perle, en vakker by som smilende den historiske bykjernen i Almunecar og det poput/r, 7 hotellovernattinger, halvpensjon på hele reisen. Prisen inkluderer 2 fergeovernattinger, 2 hotellover30 dagers tur til Almunecar (Turkode 1302) 1. august: Skottland velkommen. torget i Gamlebyen. På returen til Norge har vi Utreise med Norwegian fra Gardermoen10 10.dager nattinger, 4 frokoster, 4 middager, omvisning i ønsker osslære 23. august: Rovinj i Kroatia 13 dager Hotellet vårt med samme navn som byen, er Lysekils største og til lagt inn 2 netter i Paris, hvor det bl. a. blir utflukt februar og retur til Torp 2. mars. Egen reiseleHildesheim, adventskonsert i St. Andreas-kirken m.m. For 11. gang arrangerer vi vår langtidsferie til Spania. Det er vår garanti for en vellykket og ligger 23 skritt fraAlmunecar vannkanten og med et koselig og middag på & Place de Tertre på sentrum der fra oss. Vi sørger for busstransport til og fra innholdsrik tur med 20 overnattinger i Almunecar. Vi bor flottbare påVersailles Hotel Playa Montmartre rett utenfor døra. kun et par minutter flyplasser. For øvrig er opplegget felles for fly- og Spa. Alle rom har balkong og sjøutsikt og ligger ved Strandpromenaden Vårt utmerkede husorkester er med på turen og vil glede oss med bussgjester i Almunecar. fra den historiske bykjernen og det populære torget i Gamlebyen. Underveis til Almunecar musikk til dans og underholdning. Vi byr på oss selv, så her blir Kun kr 13900,har vi meget gode hoteller og fornuftige dagsetapper. Siste etappe på hjemreisen går med vanskelig å unngå å bli glad… Pris: kr 3500,Color Line fra Kiel til Oslo. Frokost og middag hver dag.det Kun kr 16900,-

Kun kr 3950,-

Kun kr 17.5000,-

Kun kr 9900,-

Kontakt tlf 33 firmapost@euroreiser Kontakt Din Din Reisepartner: Reisepartner: Euroreiser Euroreiser as, as, tlf: 3311 1179 7966 66 •• Epost: Epost: firmapost@euroreiser.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

37

– –blilamed deg på inspirere reisen

Bryter du deg inn på deres domene, kan de stelle det ille til for deg og dine medmennesker.

På høylys dag: Trollene bor på Dimmiborgir ved Myvatn. Er du ikke mørkeredd fra før, blir du det ganske sikkert her.

struktur faller sammen uten logisk grunn, er det stor sjanse for at alvene står bak saboteringen. Til tross for de nyttige kartene, hender det altså at veivesenet forstyrres i arbeidet sitt, må ta en pause eller rett og slett legge om på planene. Kanskje er ikke kartene oppdaterte nok. På lik

link til sin egen historie? I følge Magnús finnes det alver i de fleste land. Men hvorfor er det bare islenderne som virkelig tror på dem og opprettholder kontakten? Teoriene er mange I følge det norske bladet ”Medium” opereres det med minst tre forklaringer. 1. Island ligger midt mellom den amerikanske og den europeiske jordplatene. Den geografiske plasseringen egner seg spesielt godt for kommunikasjon mellom mennesker og det overnaturlige. 2. Gud har valgt islenderne som sitt utvalgte folk til å ha kontakt med de underjordiske og formidle kunnskapen om dem. 3. Islendingenes nære forhold til naturelementene gjør dem spesielt skikket til å holde kontakt med de skjulte. 4. Gassene fra vulkanene gir islenderne helt spesielle evner. Magnús Skarpheidinsson er ikke i tvil om at alvenes tilstedeværelse gjør Island til et bedre sted å bo. Islands tøffe og harde kultur blir mykere og mer innholdsrik takket være dem, mener han. Så da får man heller se mellom fingrene med at de også er i veien og kan ødelegge for større bygge og veiprosjekt. Riktignok er Island en ganske liten øy, men fremdeles er det plass til alle. Flere virkeligheter lever side ved side.

Du blir kjent med de 13 ulike alveslagene, og er du heldig møter du også en ekte alv på din vei. linje som mennesker, flytter nemlig alvefamiliene på seg. Alvene er eksempelvis på vei vekk fra hovedstaden Reykjavik. I dag bor over halvparten av alle islendere her, det vil si cirka 150.000 mennesker. Det er lagt tre eller fire felts veibaner i begge retninger. I rushtiden danner det seg likevel kø. Men medaljen har også en bakside. Jo mer asfalt det legges, jo mindre plass blir det til alvefolket.

Alver på museum I Stokkseyri, 40 kilometer utenfor Reykjavik, har Benedikt Gudmundsson laget en løsning på problemet. Stedet huset allerede et spøkelsesmuseum, og Gudmundsson har stiftet et alvemuseum. – Alvene er veldig begeistret, opplyser han og hevder at flere alvefamilier allerede har flyttet inn. Som publikum får du innblikk i en gullforgylt stue, et kammers hvor alvekonen holder til, du vandrer over en bro og under en foss. Du blir kjent med de 13 ulike alveslagene, og er du heldig møter du også en ekte alv på din vei. Benedikt hevder at alvene foretrekker dette stedet framfor å bli forstyrret i sitt naturlige territorium. Mye tyder på at alvene er klar over sin skjebne og søker skjul på steder som alvemuseum og alveskoler. At til og med alvene nå lar seg institusjonalisere kan imidlertid være et tegn på at troen er utdødende. Verken Benedikt eller Magnús er redd for dette. Snarere tvert i mot, mener de. Kanskje er det snarere slik at de moderne, dobbeltarbeidende islenderne trenger alvene som en

Marte Østmoe tips@vestfoldblad.no

Magnús Skarpheidinsson er rektor ved den såkalte alveskolen i Reykjavik. Hvert år mottar han minst 500 henvendelser fra mennesker som ønsker å vite mer om alver – eller har en ny alvehistorie å fortelle.

Småfolk: Seydisfjord er innseilingshavn for skipet Norrøna som seiler Danmark - Færøyene - Island. Byen preges av norsk kultur og arkitektur, men alvetroen oppleves fremmed for oss normenn. Kanskje bor småfolket under denne steinen?


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser

Kubbelys

Kaffe-/ middagssett 20 deler

«TYRI»

Beige - lilla - hvit - muldvarp. Rillet Ø: 7 cm. H: 10 cm.

i porselen. 4 kopper/skåler 4 asjetter 4 flate tallerkener 4 dype tallerkener

Pr. stk

KUN Lamper i porselen Kule

«LYSERN»

Ø: 16 cm. H: 14 cm.

KUN Sylinder

10.-

KUN

199.-

BEST PÅÅ PRIS

Vedsekker

120 ml. Flere farger.

45 x 50 x 25 cm.

19

50

Pr. stk

KUN

BEST PÅ PRIS Flytte-/ Toalettpapir oppbevaringseske «LOTUS» Str.: L: 57,0 x H: 38,5 x B: 38,5 cm.

KUN

19

Illum E14

18 - 28 watt

Dreiet mignon E14 18 - 28 watt

Mignon E14 18 - 28 watt

49

50

BEST PÅÅ PRIS ST

Normal E27 28 - 53 watt

Pr. pk

KUN

«STAR»

Beige / brun. Grå / grå.

299.Se vårt store utvalg av teppe r

Krone E27

599.- 199.- KUN 79

160 x 230 cm Pr. stk

KUN

80 x 150 cm

Pr. stk

KUN

50 x 80 cm Pr. stk

50

% 30

2000 timer.

Tepper

FLUSH & GO

KUN

«ENERGY SAVER»

10.-

Før 398,-

BEST PÅ PRIS

16 ruller. 3 lags soft.

50

Lyspærer 2 stk

«LEO»

Xx

«ARTMATE»

KUN

Taklampe

«UGLE»

BEST PÅÅ PRIS

Pr. stk

KUN

Krystall / krom. Inkl. 3 x G9 pærer.

Ø: 13 cm. H: 28 cm.

Acrylmaling

Pr. sett

Ø: 19 cm. H: 25 cm.

179.-

249.Partivare

149.-

«JENSSEN»

KUN

Kolon reklame AS · TØNSBERG

38

18 - 28 watt

29

MS

PA R

50

Vi har butikker i :

DRAMMEN Tlf 32 81 43 30 DRØBAK Tlf 64 93 43 41 FARSUND Tlf 38 39 27 07 GRIMSTAD Tlf 37 40 70 30

HALDEN Tlf 69 17 62 50 MYSEN Tlf 69 79 59 70 HOLMESTRAND Tlf 33 05 08 82 SANDEFJORD Tlf 33 46 56 05 HORTEN Tlf 33 04 54 99 TØNSBERG Tlf 33 31 27 90 LARVIK Tlf 33 18 58 50

www.dagsmarked.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

39

Vi–gir Vestfold la deg inspirere

Design i sentrum: Plasseringen er perfekt, mener Pedersen som selv har arbeidet seg opp fra kjelleren, via Bakgården og nå til sentrum.

Syr sammen et fellesskap Solfrid Pedersen 31, har byttet sytråd ut med hammer og meisel. Kongensgate 12 i Sandefjord gjøres om fra skobutikk til senter for design. Samfunn: Lokalene er allerede kjent blant selebre kunder. Skobutikken som lå her tidligere, var noe for seg selv, en butikk som stod på egne ben utenfor kjedene. Mot og kraft, men også satsning på kvalitet og service, ligger fortsatt i veggene. Her vil Solfrid samle et eget designerfelleskap. Nå søker hun etter kolleger innen samme bransje. Det kan være andre klesdesignere, veskedesignere, smykkedesignere, hattemakere, skodesignere - ja, alle som arbeider med bekledning. Mange av disse tør kanskje ikke å satse 100% nettopp fordi det tar for lang tid å bygge opp et merkevare, lage nettside, logo og visittkort. Egne lokaler koster flesk. En Designerne kan være svaret. Solfrid håper at invitasjonen kan være det lille dyttet som skal til for å gjøre en drøm til virkelighet. – Jeg vil gjerne inspirerer andre til å leve ut kreativiteten sin, sier Solfrid som også sprer kunnskap og har Line Pedersen

(21 år) som lærling.

Vil du se en stjerne? Solfrid har opprettet facebookgruppe, hjemmeside er underveis og flere er interesserte har meldt seg, men mange ser ut til å kvie seg for dørstokkmila. I mellomtiden gjør gründeren alt grovarbeidet. 170 kvadratmeter blir pusset opp i en nøytral grå tone, butikken vil være i front og arbeidsrommet bak. Her er det også rom for kursvirksomhet. Arbeidskollektivet vil dessuten dele et stort lunsjrom og dertil kunne by kundene sine inn i et fasjonabelt prøverom. – Det skal være litt diva, sier Solfrid som røper at hun, inne i Sandefjords største prøverom, drømmer om et podiet. Her vil en hver gjest kunne føle seg på topp. Store speil på alle vegger lyver ikke men speiler en stjerne. – Det er en stor tilfredstillelse å se en kunde gå ut av døra med en nydelig, kledelig kjole som hun og bare hun har, forteller

Solfrid som virkelig skinner som en sol. Nå spekulerer hun på hva det nye designet hennes skal hete. Kanskje blir det Soldesign? Syersken har nesten ikke tid til å tenke på seg selv, men fokuserer på helhet, drømmer om kvalitetsbevisste kunder, aktiviteter i gatene, mer liv, mer design!

Silketaft og muskelkraft – Du kommer ingen vei hvis du ikke tør, sier Solfrid Pedersen og mener at hun ennå har god tid. Butikken åpner ikke før 1. mars. Rundt henne på alle kanter står det ekser og malingsspann. Pakket pent inn i plast, ligger det store bunker av fantastiske kreasjoner i taft, blonder og silke. Det er tydelig at designeren har en forkjærlighet til åpne rygger, feminine draperinger, men også tøft tilbehør som smale skinnbelter og boots kombinert med silke. Solfrid er utdannet kjole og draktsyerske og kjenner at det kribler i fingrene når hun får en ide eller ser et lekkert stoff. Thaisilke er hennes favoritt. – Sandefjord er klar for dette, forsikrer hun. – Mange er klare for noe nytt og annerledes, de er klare for Designerne! Marte Østmoe tips@vestfoldblad.no

En rød tråd: Konseptet i Kongensgate 12 vil basere seg på kvalitet og design.

Sammen er vi mer kreative  reativitet er det nye gullet. Dette spår A-Magasinet 7.februar. I K følge Aftenposten vil kreative mennesker, i framtiden, ansett som en stor ressurs i samfunnet. Kreativitet vil være nødvendig for å komme videre. Kreativitet fungere som en motor, en metode for problemløsning og verdiskapning. Skal vi tro Aftenposten, vil økonomi og kapital synke i verdi i fremtidens Norge. Forskning viser at grupper er mer kreative enn enkeltindividet og heterogene grupper er de mest kreative. Kreative mennesker som velger å jobbe sammen, kan gi hverandre et videre perspektiv og hjelpe hverandre til å evaluere ideer og prosjekt. I Danmark har man kollektivet som kaller seg Designerne, i Oslo har vi Designer Kollektivet og 1. mars åpner Designerne i Sandefjord. Kilde: www.psykol.org og aftenposten.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

40

Vi gir deg–Vestfold motor bil & båt

Larvik Havn viser en Larvik Havn viser mulighetene havna har med helhetsplanen “Larvik 2020”. Løsninger som kan spare veiene for tungtransport - og Sandefjord for fergetrafikk, skal friste beslutningstakere. – Vi skal vise at vi kan legge alt til rette for en eventuell flytting av Color Lines fergeanløp fra Sandefjord til Larvik, sier havnedirektør Jan Fredrik Jonas. – Det handler om å strekke seg, ha ambisjoner, og være tro mot områdene vi jobber og satser innenfor, utdyper markedssjef Beate Palmgren Johannesen. – Det er en kamp om varene, vi skal gjøre oss attraktive – og vise at vi er klare for å ta i mot det som kommer, sier Jonas. – Med helhetsplanen skal vi

begeistre, pirre nysgjerrighet og skape identitet. Larvik Havn skal utvikles til den miljømessig og kommersielt foretrukne havn på vestsiden av Oslofjorden, legger havnesjefen bestemt til.

Frister Color Line Både ordførerne i Sandefjord og Larvik ser muligheter i forhold til egen byutvikling dersom Color Lines Sverige-rute flyttes til Larvik. Dersom det skal skje, må en ny kai eller rampe på plass. Terminalen har kapasitet, og mye er allerede på plass.

– Poenget er at vi må være i forkant, kunne svare på hvilke muligheter vi har. Vi må være proaktive, og kunne handle raskt, sier Jonas. – Ordførerne både i Sandefjord og Larvik ser på hvordan kan vi utvikle dette sammen. Det er også dypt og fint her, slik at man ikke støter på de samme miljømessige utfordringene som i Sandefjord, understreker havnedirektøren.

befolkningen vil bli hørt - og at det handler om både byutvikling og regional utvikling når de langsiktige linjene tegnes for Larvik Havn.

Regionens knutepunkt

– Vi er et viktig knutepunkt i vår region. Alt henger sammen i det store bildet, Larvik havn er havna i Vestfold. Nedslagsfelt ut og inn av landet og Vestfold, sier Aune.

Arbeidet med helhetsplanen pågår i løpet av våren, med juni og Nasjonal Transportplan som et mål. Planen jobbes med av ulike arbeidsgrupper, der selskaper, grunneiere, offentlige myndigheter og andre interessenter er med. Styreleder Per Hermann Aune understreker at også lokal-

nen visualisere og se på mulighetene vi har til det her i Larvik. Det er nå det snakkes jernbane, og selv om Jernbaneverket ikke ser på mulighetene for denne direkte linken her i Larvik, vil vi likevel visualisere det, sier Jonas. Han legger til at det kun er to år siden jernbanelinjene inn til havna var i bruk.

Larvik Havn skal utvikles til den miljømessig og kommersielt foretrukne havn på vestsiden av Oslofjorden. Jan Fredrik Jonas

Bane og sjø framfor vei – Vi ønsker å få gods direkte fra vann til bane, og vil i helhetspla-

Tungt vekk fra veiene Han trekker fram effekten det kan ha for Vestfoldbanen at fem store godsterminaler i Vestfold lokaliseres til havnen i stedet for langs strekningen Sandefjord Larvik. Larvik Havn er landets nest største havn, men den eneste som


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

4141

– la deg– inspirere bil & båt motor

ANLEGGSOVERSIKT LARVIK HAVN KF: Kaier

Lengde Dybde

Kanalkaia Nord 335 m Kanalkaia Vest 120 m Stykkgodskai Kanalen 90 m Stykkgodskai Kanalen: Ro/rorampe 20 m Revkaia containerkai 270 m Svartebukt storsteinkai 60 m Dampskipskaia Stavern 120 m Color Line ferjekai* 210 m Color Line ferjekai: Ro/rorampe* 30 m *) Bygget og disponeres i sin helhet av Color Line.

10 m 5,5 m 8m 8m 11 m 11 m 6m 10 m 10 m

Kraner

Løfteevne Kai

Kran 3 portalkran Kran 4 portalkran Gantry containerkran Mobilkran Liebherr LHM 400

23 tonn 50 tonn 50 tonn 104 tonn

Kanalkaia N Kanalkaia N Revkaia Revkaia

Bygninger Størrelse Sted Stykkgodsterminal 1 503 m2 Revet Kanalen Havnekontor/lager 2 070 m2 Torstrand Administrasjonsbygg 250 m2 Revet Lagerbygg Revet 1 750 m2 Div. steder Servicebygg gjestehavner (3 stk.) 296 m2 Lagerbygg Hølen 330 m2 Hølen Stavern Lagerbygg Bukta 799 m2 Revet Color Line ferjeterminal* 3 377 m2 Revet Color Line tollkontrollanlegg* 384 m2 *) Bygget og disponeres i sin helhet av Color Line.

Båthavner

Plasser Sted

Helgeroa* 350 Brunlanes Nevlunghavn* 120 Brunlanes Stavern* og Floskjær 800/25 Stavern Vadskjæret* 160 Larvik Skottebrygga 40 Larvik Nedre Lågen* 40 Larvik Øvre Lågen* 100 Larvik Hølen Vestre* 20 Larvik Ula 30 Tjølling Kjerringvik 25 Tjølling *) Drives av lokal båtforening på vegne av Larvik Havn KF. Antall båtplasser er oppgitt eksklusiv gjestebrygger, og i et ca. antall. Kilde: Larvik.havn.no

Les mer om ny årsrekord på vestfoldblad.no:

grønnere vei domineres av eksport - her har havnen et stort potensiale. Årsresultatet i 2012 ble det beste siden 2008, og viser at havneutviklingen har gått i riktig retning. – Larvik Havn skal skape vekst, og være knutepunkt mellom bane og sjø. Med helhetsplanen skal vi vise mulighetene, at vi møter fremtiden, er positive og en offensiv aktør med planer, og en argumentasjon som er overbevisende, legger styreleder Aune til. – Velforeninger og berørte blir informert underveis. Folk skal ha muligheten til å sette seg inn i det vi driver med. Vi skal ha en åpen og inkluderende prosess, sier han.

Krevende Øya-kryss – Vi kommer ikke til å tegne hvordan ”Øyakrysset” skal

helhetsplan 2020 I løpet av våren skal Larvik Havn utvikle en helhetsplan for Larvik Havn og Larvik Øst, med et langsiktig og strategisk perspektiv. – Det er en kamp om varene, vi skal gjøre oss attraktive – og vise at vi er klare for å ta i mot det som kommer, sier havnedirektør Jan Fredrik Jonas, noe markedssjef Beate Palmgren Johannesen nikker bifallende til. Foto: Jakob Leth

være, men kommer til å påpeke at det må utbedres og bli bedre i helhetsplanen. Kapasitetsgrensen er nådd, med all privat-trafikk fra øst og vest, i tillegg til lastebiltrafikken til Revet, men

sier at løsningen som tvinges fram ved dette krysset vil bli en viktig del av prosjektet. Tekst: marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no

 er vil det bli sett på hvordan Color Line kjapt kan få alt på plass H for en flytting av Sandefjord-Strømstad-linjen til Larvik. L  angsiktigere vil det bli jobbet med å vise effekten av å få jernbane direkte knyttet mot sjøtransport. Grøntområdene i tilknytning til Lågen og havneområdene vil også bli utviklet i et mer langsiktig perspektiv, samt at løsninger for Øyakrysset må ses på.  esultatet av planarbeidet skal vedtas i havnestyret 18. juni, og R fremmes som et innspill til rullering av arealdelen for kommuneplanen i Larvik kommune.


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

42

Vi gir deg–Vestfold motor bil & båt

Arne Osmundsvaag ser lyst på fremtiden etter fredagens behandling i det politiske utvalget for bygge- og arealsaker i Tønsberg kommune. Arkivfoto: Marianne Henriksen

Flybåten nærmere sikker kai Arne Osmundsvaag er godt fornøyd med at kun to stemte i mot Flybåtens sak ved Husvik brygge, og at kaianløpets framtid så langt ser lys ut. Det ble i utvalg for bygge- og arealsaker (UBA) i Tønsberg kommune fredag stemt for fortsatt drift fra Husvik brygge for Flybåten. Som da utvalget behandlet saken i desember, stemte også fredag arbeiderpartiets representanter i mot, mens Frp, Høyre og Krf ikke tok Husvik- og Nes velforenings uttalelser om

støy og hinder for god drift av velforeningen til følge. – Det er flott at kaianlegget kan sikres en fortsatt drift i fremtiden, for dette er en av Tønsbergs beste kaier! Det er ikke mange slike igjen for skjærgården i Tønsberg. Vi trenger de som er igjen, sier Osmundsvaag til vestfoldblad.no. Flybåten ble fremhevet som

BÅTUTSTYRSBUTIKK BÅTREPARASJON OG VEDLIKEHOLD SLIPPSETTING OPPLAG Tlf: 33 32 88 00 Frank: 91 53 76 76 Marina: 91 88 91 55 frank@vallomarina.no

et ”lim” i skjærgården, og viktig for at allmennheten skal ha tilgang til skjærgården. Nylig ble også avtalen med Vestfold fylkeskommune om frakt av passasjerer til og fra Bolærne sikret for to år. – Hva med alternativet om å flytte kaianløpet over til Jarlsø, slik det tidligere er foreslått? – Vi har ingen tomt der, svarer Osmundsvaag. Han peker på at forholdet mellom tomtene som disponeres av velforening og Flybåten, gis føringer gjennom et gavebrev. Her er en sentral bestemmelse at parkering må skje på egen grunn. Dette reguleres privatrettslig i gavebrevet. – Fundamentet for hele saken er at velforeningen fikk det i gave.Nå skal saken videre til bystyret, sier Osmundsvaag. Spent før bystyremøte Han avviser også støyplagene som har kommet fram, med bakgrunn i målingene Multiconsult har utført for Flybåten. Nå skal en rekkefølgebestemmelser i forhold til oppmerking og inndeling av området gjøres, og en frist for dette er satt til 15. mai. Da går også Flybåtens midlertidige dispensasjon til å anløpe Husvik ut. Neste behandling av betydning for Flybåten og kaianleg-

gets skjebne, er når bystyret skal behandle saken videre. Så langt er Osmundsvaag optimist, med bakgrunn i UBAs behandling. ”Rasere lokalmiljøet” Magnus Emil Kirsebom, leder av Husvik og Nes velforening, sier dette i sin høringsuttalelse i forkant av møtet: ”Husvik brygge er uegnet for en ekspansjon som skissert i detaljreguleringen fremlagt for offentlig ettersyn. Løsningen er etter vårt syn uforenlig både for en levedyktig fergeforbindelse og vårt til nå gode lokalmiljø. Fergeterminalen med tilhørende trafikkbelastning vil rasere

lokalmiljøet vårt fullstendig.” Husvik og Nes vel oppfordret derfor til å ikke tillate de detaljerguleringene som Flybåten har foreslått, og må nå sette sin lit til bystyrets behandling av saken videre - samt fylkesmannen. Leder Magnus Kirsebom i Husvik og Nes vel sier til tb.no at velforeningen vil vurdere klage og viser til at politikerne ikke har vurdert aktuell jus i saken og heftelsen velet har på eiendommen om bruk av parkeringsplassen ved behov. marianne henriksen marianne@vestfoldblad.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser 43

bruktbiler Kom og se våre flotte

09 - Renault Megane 1.5 Dynamic Stylingkit 48 500 km

KR 169 000,-

10 - Ford Focus 1.6 TDCi Bluetooth, Sony 2010 122 500 km

11 - Volswagen Golf 1.6 TDi Highline Sportspakke, Dab+++ 41 500 km

KR 125 000,-

10 - Ford Fiesta 1.6 TDCi Titanium, skinn 34 000 km

10 - Volvo S80 2.4 Velutstyrt. Summum sport 43 000 km

KR 219 000,08 - Volvo S80 D - 4x4

KR 179 000,-

KR 389 000,-

06 - Volvo S60 D5 - Velhold bil! 185 hk, momentum 90 000 km

KR 209 000,-

08 - Volvo C30 1.6 D - Velholdt! R-design 54 000 km

185 hk, AWD bi-xenon, p.varmer 195 000 km

KR 189 000,-

04 - Volkswagen Golf 1.9 TDI Comfortline, velholdt 143 000 km

10 - Volvo V50 1.6 - Godt utstyrt! Summum. 45 800 km

KR 225 000,-

10 - Ford Kuga 2.0 Individuale Tøff, med mye utstyr! 57 500 km KR 119 000,-

KR 229 000,-

07 - Renault Megane 1.5 dCi Extreme pluss. R36 85 500 km

KR 119 000,-

10 - Ford Mondeo 2.0 Godt utstyrt Ghia aut. 56 500 km

KR 295 000,-

KR 349 000,-

Møt våren i ny bruktbil fra BIL•SERVICE Tønsberg: Stoltenbergsgt. 54, tlf. 33Åpningstider: 30 77 77

Sandefjord: Nygårdsveien 79, tlf. 33Mandag 48 23 00 – fredag: ...... 8.00 – 16.00 Sandefjord - Nygårdsveien 79 Larvik: Sagaveien 2-4, tlf. 33 13 66 66 Tlf. 33 48 23 11Holmestrand: - www.bilservice.no Torsdag:.................... 8.00 – 19.00 Hvittingfossv. 151, tlf. 33 05 46 60 Lørdag: ..................... 10.00 – 13.00 Alle priser er inkl. omreg.


44

Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser

HOLDER SIKRINGENE? HOLDER SIKRINGENE PÅ JULAFTEN? Fortvil ikke, vi kan hjelpe deg! Fortvil ikke, vi kan hjelpe deg! Kontakt oss i dag for befaring Kontakt dag for befaring og tilbudoss omi oppgradering av og tilbud omditt oppgradering av sikringsskap. ditt sikringsskap.

Elektrosjekk fra Elfag: Elektrosjekk fra Elfag:

Er det elektriske anlegget i din bolig tilpasset dagens bruk? Er du usikker Er det elektriske anlegget i din bolig på om detdagens er gjortbruk? tilpasninger som tilpasset Er du usikker ikke er utført fagfolk? Vi anbefaler på om det erav gjort tilpasninger som en fullergjennomgang av ditt elektriske ikke utført av fagfolk? Vi anbefaler anlegg å avdekke eventuelle feil en full for gjennomgang av ditt elektriske og mangler. anlegg for å avdekke eventuelle feil og mangler.

Sommerfelt elektro AS Sommerfelt elektro AS Gecom AS Gecom ASHorten

Gecomel-installasjon AS Horten AS Tjøme Moer Installasjon AS avd. Revetal Tjøme el-installasjon Moer installasjon AS AS

Thorstensen Eftf. Inst. AS Moerinstallasjon installasjonAS ASavd Revetal Moer Pet Installasjon AS Moer Abrahamsen installasjon AS Helge ASavd Revetal Moer Installasjon AS Helge Abrahamsen Pet installasjon AS AS Tjøme El.installasjon AS Pet installasjon Thorstensen eftfAS AS el installatør Sommerfelt Thorstensen Elektro eftf AS elAS installatør

Kongegt. 17, 3256 Larvik Kongegt. 17, Bankløkka 14, 3256 3183 Horten Horten 33Larvik 04 98 80 Bankløkka 14, 3183 Horten Lindholmveien 39, 3145 Revetal 33 06Tjøme 19 90 Lindholmveien 39, 3145 Tjøme

Stensarmeen. 3C, 3112 Tønsberg Tolvsrød 33 32 43 88 Stensarmeen. 3C,3174 3112Revetal Tønsberg Bispeveien 1047,

Tønsberg

33 30 13 90

Tønsberg

33 35 90 90

Bispeveien 1047, 3174 Revetal Storgt. 28, 3160 Stokke

Storgt. 28, 3160 Stokke H.Wilhelmsens Alle 37, 3117 Tønsberg

Tjøme 33 30 33 20 H.Wilhelmsens Alle 37, 3117 Tønsberg Valløveien 58, 3152 Tolvsrød

Larvik 33Tolvsrød 18 30 15 Valløveien 58, 3152


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

Stilling ledig Rubrikkannonser

SANDEFJORD KOMMUNE SYKEPLEIERE

annonser 45

ÅPNINGSFEST UT APRILFREDAG - velkommen til kjempeflott utstilling! ÅPNINGSFEST og LØRDAG

40% avslag 8990,-

Kjempetilbud Kr

Ønsker freelance montør til montering av garasjeporter og åpnere.

på GARASJEPORTER direkte fra importør - velg mellom paneltype og 8 forskjellige farger Velkommen fredag kl. 10 - 18 og Lørdag kl. 10 - 15

8990,-

Ta Krkontakt for info:

V/Sandefjord Kommunale legevakt 50 % fast stilling fra 01.06.2013 50 % svangerskapsvikariat fra 01.06.2013 til medio juni 2014 2 helgestillinger 20 % Spørsmål om stillingene kan rettes til: Linda Mølgaard Gustavsen, tlf. 33 45 67 00 Søknadsfrist: 04.03.2013.

RÅDGIVER/SAKSBEHANDLER I SKOLESEKSJONEN V/Skole- og barnehagekontoret 100 % fast stilling

Spørsmål om stillingen kan rettes til: Solveig H. Wegger, tlf. 33 41 66 87 / 416 10 066 Søknadsfrist: 03.03.2013.

DRIFTSLEDER

V/Utbyggingsavdelingen – kommunalteknisk seksjon 100% fast stilling

Villaborg

V/Sande skole 50 % midlertidig stilling til 20.06.2013, med mulighet for forlengelse. Tiltredelse snarest.

Hold deg oppdatert!

Kv. erfaren Psykiater (pensjonert), Tønsberg har ledig kapasitet for psykoterapeutiske samtaler, spesialistvurderinger og veiledning.

Info: iemhjell@online eller tlf 92693129

Vi gir deg Vestfold

Frivillig medarbeider?

tel. 941 74 724, dag-kveld Villaborg Hovedforhandler i Norge mail. post@villaborg.no

Borreveien 112, 3186 Horten • mobil 94174724 www.villaborg.no

STORT UTVALG! • Hestehengere • Båthengere • Biltransporthengere • Åpne hengere

Spørsmål om stillingen kan rettes til: Åge Haraldsen, tlf. 33 41 63 65 / 901 20 062 Søknadsfrist: 11.03.2013.

SPESIALPEDAGOG/LÆRER

Rubrikkannonser Kunngjøringer

Valleåsen 2, 3174 Revetal Tlf: 33 06 33 00/900 27 966 Mail: petter@hengere.as www.hengere.as

Skadet bil? BESKYTTET MOT RUST?

• Oppretting • Oppretting • Rustreparasjoner • Rustreparasjoner • Antirustbehandling • Antirustbehandling • Bilglass • Bilglass • Plastreparasjoner • Plastreparasjoner • Lakkering: • Lakkering: Person- og varebil + MC Person- og varebil + MC

Det er dumt L&S L&S å betale forBillakkering mye . . . Lakk & Sveis

Lakk &63,Sveis Billakkering Andebuvn 3170 Sem - Tlf: 33 33 28 59 Andebuvn 63, 3170 Sem - Tlf: 33 33 28 59

L&S

Lakk & Sveis Billakkering Andebuvn 63, 3170 Sem - Tlf: 33 33 28 59

Spørsmål om stillingen kan rettes til: Thomas Mørk Bjørvik, tlf. 33 41 73 12 / 948 44 508 Søknadsfrist: 03.03.2013.

Kontakt oss for annonse

33 46 20 00

For fullstendig utlysning og søknadsskjema

se www.sandefjord.kommune.no

Noen trenger å snakke om vanskelige ting. Du kan være den som lytter når andre virkelig trenger det. Gratis innføringskurs startet 4. mars! Kurssted: Holmestrand. Kirkens SOS Vestfold søker frivillige arbeidere. Interessert? Meld deg på: epost: vestfold@kirkens-sos.no eller ring 91 59 79 90. Les mer www.kirkens-sos.no/vestfold og delenvenn.no

Kryssordløsning uke 7 D O F T E S E T

V A R I A S J H O H A N A K I O K E N K E

E N O R M E V E K S T E R

E N A G G T A S E R R A L I E L E N T D E M A D S Y K R E R E O V E R N E F I R A T T E T T T N I L T V E R V E

Æ E R E S E T I A M N G E T A R E D E N D N B E S E L Y V I T A G E R R E

S Ø L E M S I R E N E N

I N T R O D Y R R R A

A Ø V D S B E E L A B S R E K Y R L N Ø D S E N E U S V R A R U T E

Å R E L A T E F R E L S T

A N G I O L O G I E T T E R

E R E P R E S E N T E R E

Sjekk ut vår nettside! vestfoldblad.no

Velle Utvikling AS er en arbeidsmarkedsbedrift med formål å bidra til at alle skal få mulighet til å delta i et aktivt yrkesliv - Nye muligheter. Vi har et nært samarbeid med Arbeids og Velferdsetaten, NAV.

Daglig leder i Velle Utvikling

Velle Utvikling søker daglig leder med ansvar for utvikling og drift av en spennende og veldrevet solid bedrift innen yrkesrettet attføring. Det stilles store resultatkrav til utvikling og gjennomføring av de mål som eiere og styret setter for virksomheten.

Startproblemer? Bil • Båt • Truck • Lastebil

Velle Utvikling fokuserer på tjenester og aktiviteter som skal bidra til å få flere ut i ordinært arbeid, i nært samarbeid med myndigheter og kunder. Kompetanseutvikling og opplæring står sentralt i dette. Du vil få lederansvar for en dyktig stab på 100 fast ansatte medarbeidere, samt en virksomhet som omsatte for 180 millioner kroner i 2012. For ytterligere informasjon om stillingen kan du kontakte vår rekrutteringsrådgiver Odd-Erik Marthinsen i Torp Consulting på tlf. 98295104. Fullstendig stillingsutlysning finner du på velle.no, torpconsulting.no eller finn.no. Søknad sendes via finn.no eller til odderik.marthinsen@torpconsulting.no innen 01.03.13.

Vi leverer og monterer direkte hos deg!

Batteribilen.no Ring 97 99 92 74 Til salgs i Toscana Castellodue er 4 gaml. tjenerboliger på forsiden til dette slottet. Bygget om til spennende eneb. 800 år, høy std, pool, 7 terrasser, 300m2, 3,5 mål. 12 pers, meget usj. 270*panorama

www.castellodue.com

Lønnsom investering!

Stilling ledig

La hele Vestfold se din stillingsannonse. Ett fylke, ett arbeidsmarked, én avis.

Vi gir deg Vestfold

Kontakt meg i dag! Elin Svendsen elin@vestfoldblad.no 970 28 383


46

Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

annonser

Vi gir deg Vestfold

Rubrikkannonser

Selges 1939-1946 Krigsbok, “Queen Elizabeth”at war. Engelsk maritim bok124s. Billeddokum. Tlf. 901 90 889 2 gulvtepper i ull, 170 x 240 mønster burgund. Ikke slitt, like pene som nye.. Tlf. 930 07 965 4 fine damekapper, Lite brukte kapper i str. 42 48 - en blå - de andre lyse. Tlf. 986 64 408 BMW E36 Deler, har så og si alt av deler , til og med litt styling, alufelgr. Tlf. 910 03 755 Baderomsskap selges., 150x45x45.cm Glass i dører. 3hyller, skuff. Furu. 800,- for 2stk. Tlf. 400 98 505 Barneseng m/madrass, rimelig. Tlf. 334 72 832 Benq PC-skjerm, LCD, 22” Benq PC-skjerm kr 500,LCD monitor. Tlf. 400 98 505 Billig god tv, Kasse-tv,m/fjernkontroll. Skarpe fine bilder. Larvik. Kr.400,-. Tlf. 913 22 198 Bobil, Helint. bobil Solifer Jet 686 M 2007 Km 31000 Tlf 90956340. Tlf. 909 56 340 Bokserie, Heksemesteren.Margit Sandemo 15 bøker. Kr 100. Tlf. 992 51 915 Bokserie, Komplett 40 bøker RAIJA Selges kr 300. Tlf. 992 51 915 Div.skjorter til gut, t,str-86-98,selges kr.30pr. plagg. Tlf. 950 33 168 Flatskjerm-TV, Samsung 26” flatskjerm med lite bord, som ny. Kr. 2.000,-. Tlf. 909 21 526 Hytte Hjørnesalong, LOM Odin hjørne, grønn, ca 200x250cm. Furu ender. Rimelig. Tlf. 982 80 025 Icebug str 44 .Herre, Høy ankelstøtte , dynamiske pigger gir sikkert hælgrep på is. Tlf. 450 62 597 Kort brun minkjakke, str. 38 / 40 Pen og lite brukt. Rimelig. Tlf. 930 07 965 LOM Odin hvilestoler, 2 stk regulerbare lenestoler, høy rygg, furu m/rutete stoff. Tlf. 982 80 025 Buffy, Buffy 6 sesonger kr 300. Tlf. 330 60 274

Landskapsbilde, passer til hytte pent bilde med ramme kr 300. Tlf. 993 25 332

Sprinkelseng,hvit., Sprinkelseng,m/fjærmadras s,dyne,pute,sengetøy,mv 500 kr. Tlf. 902 17 755

Volvo V40 1,8 2004, Sport edition, skinn, servicer, Km.st 57.000 Pris:110.000,+reg. Tlf. 928 88 208

Lenco platespiller, Kvalitetspiller for vinylplater. Pen, utmerket stand. Kr.500. Tlf. 932 10 375

Stressless selges, 2 stk. Stressless med tilhørende fotskamler til salgs.. Tlf. 333 20 15

Barneski, alpina støvler str27,madshus ski.300. Tlf. 986 18 801

MBT “ballerina” sko, Meget lite brukte. Str. 40 / svarte Kr. 1000,- (nye 2500,-). Tlf. 412 99 460

TV-kabinett, Tomt TV-kabinett i palisander, med skyvedør, på hjul, 100 kr. Tlf. 950 00 672

Mange kosedyr til barn, kr 45 pr stk. Tlf. 950 33 168

Toyota Avensis, Toyota Avensis selges. 2003, SOL, km. 115000. Strøken bil.. Tlf. 928 00 687

Merino Fitness, Ergometersykkel m 16 progr., som ny, 1.500.- som ny. Tlf. 915 46 668 Mikrobølgeovn., Elvita mikrobølgeovn. tils kr 300. Tlf. 330 60 274 Mopedbil 11 mod., gratis bomring, parkere på mopedp gratis, moped førerkort. Tlf. 918 22 423 Opel Astra -94 mod., 3-d kombi, grei bil, 8 gode hjul, 225 000 km, kr 12 000,-. Tlf. 918 80 237 Ovn og tørkehylle, Elektrisk skotørkehylle og veggovn (1500 W), Undrumsd, 100 kr. Tlf. 950 00 672 Redigeringsapparat, redigeringsappsarat for 16mm smalfilm ø/kjøpt. Tlf. 986 78 097 Salongbord, Ovalt salongbord, brunbeiset, kr 350,-. Tlf. 911 88 691 Seljordrosa teservice, Kopp og skåler til 6, fløtemugge, sukkerkopp og div ulike fat. Tlf. 986 64 408 Skinnstoler, Siesta, 1 høy og 1 lav Kr. 500 pr stk. Tlf. 416 90 063 Snøfreser, 8hk, er i god stand, med kjettinger. Tlf. 970 44 118 Køyeseng, Familiekøye kr 450. Tlf. 482 99 178 HTH kjøkken lys eik, kr. 4500. Tlf. 414 76 768 Spisebord, 2 stoler, Bord 110x70, utslått 170, med 2 stoler,selges kr 200 Tlf. 412 22 973 Ikea databord, Databord, hvit, på hjul. Pent brukt.200 kr. Tlf. 902 17 755 Spisestue m 6 stoler, Selges for 2800kr .sender gjerne bilder på meil el MMS. Tlf. 95 90 689

Toyota Hiace, Toyota Hiace varebil ( lang ) selges. 2003. Km 250000. Tlf. 928 00 687 Toyota Rav-4 fanger, Sort bakre støtfanger(liten sprekk) Kr.900,- Larvik. Tlf. 913 22 198 Trearmet tivolilampe, Retro, lampe fra 60-tallet, selges kr 2000,-. Virker fint. Tlf. 410 01 080 Tv gis bort., Philips tv widescreen 32” m/ bord og glasshyller gis bort. Tlf. 936 94 099 V-teck maskin og ski, spill maskin m/2spill og tegnebrett(disney). 300kr. Tlf. 986 18 801 VW Passat 1996 Mod., Bil i god stand, 99% rustfri. ring/mail for mer informasjon. Tlf. 478 18 926 Varmeovn, Adax 400 watt, panelovn m/ termostat selges kr 200. Tlf. 995 94 831 Vaskemaskin brukt, Zanussi TL870 smal type m/ ilegg i topp kr 1200.-. Tlf. 922 32 360 Vinterdekk 195/65x15, Dunlop piggfrie,7 mm,VW/ AUDI felger. Alt nytt 2010. Kr 2500,-. Tlf. 913 35 038

Furuseng, med bunn, pen og god madrass, str 75x200 kr 350. Tlf. 334 76 231 Pent kaffeservice, porselen tysk gammelt Tirschenreuth 1835 kr 400. Tlf. 993 25 332 Salong bord, med buede ben, str 130x80, med farget herdet glass, kr 400. Tlf. 334 76 231 Varebildekk vw t5, 4 stk stålfelger med greie sommerdekk til vw transporter,16”. Tlf. 415 64 017

Ønskes kjøpt “Brukt “videokamera, Alt av int. Tlf. 986 78 097 “Vokseseng”, Tlf. 984 75 893 Figgjo-grønn marie, Deler til grønn,blå,gul Marie ønskes av privat samler. Figgjo. Tlf. 977 53 699

Ønskes leid Leilighet, Ungt par søker leil. 6000 kr helst ink strøm, dyr tillat. Tlf. 458 63 093 Leilighet, Dame 27 år, fast jobb. Trenger 1soverom(Tønsb., Sem). Tlf. 463 66 227 Rom/hybel, sentralt i Sandefjord av voksen mann. Reiser mye. Tlf. 975 27 339

Dyr

Gestalt/Samtaleterapi Trenger du noen å snakke med? Ta kontakt for spørsmål eller avtale.

Liv Anne Lang-Ree Gestaltterapeut MFGT Tlf. 90825037

Skikurs i Vestfold:

Klassisk og skøyting på alle nivå. www.treningskompetanse.no. Mob 905 46 642

Små og store lagerboder til leie Lager for folk flest!

To kaniner gis bort, To snille gutte dvergkaniner med bur og utstyr gis bort. Tlf. 402 90 001

Annet Diverse Blader, Blader som Se og Hør, Her og Nå, Det Nye, C! og D! Ønskes. Tlf. 932 18 485 Gis bort v/henting, Loewe-TV 28”, Widescreen, 11 år, m/fjernkontroll, i ok stand. Tlf. 333 69 025 Jvc tv gies bort, Lite brukt Jvc 20 tommers tv med fjernkontroll gies bort. Tlf. 902 89 879

Fra Kr 550,- pr. mnd.

Åpent hver dag 08 - 20 hele året

www.perfektved.no Stor sekk (1000 l): 779,-/stk Liten sekk (60 l): 59,-/stk mob: 467 99 959 mail: salg@perfektved.no

BUTIKK OG VERKSTED • Lager smykker • Byttegull • Sveiser briller • Reprasjoner

Hos oss får du fagkunskap

Registrer din rubrikk GRATIS på

Gamle singler (45) , fra 1950 og 1960 tallet kjøpes. Tlf. 334 70 767 Grill til Passat, Øsnker en grill til en Passat 1996 modell.. Tlf. 478 18 926

Vi gir deg Vestfold

TEIE - 33 40 10 50

LOPPER ØNSKES! ca. 18 år i bransjen

Toyota corolla, el carina Tlf. 992 75 207

til loppemarked i Slagenhallen 02. og 3. mars Loppene kan leveres ved hallen fredag 01. mars fra kl.17.00 - Ikke hvitevarer Kontakt: Svanhild Tlf. 95870646

Defekt bil, defekte vw, Audi,skoda kjøpes. Tlf. 415 64 017

Olafsen Engros AS Kilengaten 18 B, 3117 Tønsberg Tlf: 33 35 94 30

Løkka 8, 3271 Larvik Tlf: 94 00 75 30

MARKISER Norges STØRSTE utvalg

Leikvollgata 40, Sandefjord

Vi utfører alle oppdrag innen: • flislegging • enkelte snekkeroppdrag • maling Vi tar også totalrenovering av ditt våtrom der vi har en koordinator rolle.

i bransjen Ca. 18 år

Ta gjerne kontakt for en befaring på mob 970 85442 eller mail post@flisogvaatrom.no

KJØKKEN LAVE PRISER

IS GRAT OG OR T O M FJERN LL O R T KON Gjelder ved kjøp av terrassemarkise ut februar 2013

For gratis befaring, ring:

30 ÅRS GARANTI

Flatpakket «gjør det selv» eller montert! Kjempeutvalg! Gratis tegneforslag!

Lene Kvernsveen: 959 79 005 Rådhusgt. 17, tlf. 33524600

SANDEFJORD

www.scandic.no

www.interior-bolig.no


Vestfold Blad    februar 2013    uke 8

47

Filmguide

22. – 28. FEBRUAR 22. februar – 28. februar

Narkokrig

Heroinkongen Franc Lucas, spilt av Denzel Washington, er alliert med New York-mafiaen og hersker over et heroinimperium i Harlemdistriktet på Manhattan i 1970-årene. Politimannen Richie Roberts, spilt av Russel Crowe, leder en ekspertgruppe som tappert kjemper for å stoppe virksomheten hans. Filmen er basert på en sann historie og sendes på NRK3 søndag kl. 21.00.

POSEIDON Amerikansk actioneventyr fra 2006. Om bord på luksuscruiseskipet «Poseidon» i Nord-Atlanteren er festen i gang på nyttårskvelden. Så kommer en monsterbølge. Med: Josh Lucas, Kurt Russell, Jacinda Barrett, Richard Dreyfuss, Emmy Rossum. Regi: Wolfgang Petersen. (15 år) TV3 fredag kl 21.30 LIVET PÅ 1. KLASSE «View from the Top.» Amerikansk romantisk komedie fra 2003. Donna Jensen er en ung kvinne hvis høyeste ønske er å bli flyvertinne for å se verden. Veien frem er imidlertid lenger enn hun tror. Med: Gwyneth Paltrow, Christina Applegate, Mark Ruffalo. Regi: Bruno Barreto. FEM fredag kl 21.40 MARS ATTACKS! «Mars Attacks!» Amerikansk actionkomedie fra 1996. Det er en vanlig dag, helt til den amerikanske presidenten får kontakt med planeten Mars, og arrangerer et møte mellom menneskene og marsboerne. Med: Jack Nicholson, Glenn Close, Pierce Brosnan. Regi: Tim Burton. (15 år) Viasat 4 fredag kl 23.00 KODENAVN MERCURY «Mercury Rising.» Amerikansk actionthriller fra 1998. Den tidligere FBI-agenten Art Jeffries får i oppdrag å passe på Simon Lynch, en ni år gammel autistisk gutt. Med: Bruce Willis, Alec Baldwin, Miko Hughes. Regi: Harold Becker. (15 år) TV3 fredag kl 23.20 TRANSFORMERS Amerikansk actioneventyr fra 2007. Tenåringen Sam havner midt i striden mellom to utenomjordiske robotklaner: de gode Autobots og de onde Deceptions. Med: Megan Fox, Shia LaBeouf, Jon Voight, Josh Duhamel. Regi: Michael Bay. (11 år) TV 2 fredag kl 00.40

LØRDAG 23.02

BLOMSTER AV STÅL: Et klassisk drama med et stjernelag på rollelisten.

BLOMSTER AV STÅL «Steel Magnolias.» Amerikansk drama fra 1989. Shelby Eatenton er nygift og lykkelig gravid til tross for at hennes sukkersyke kan gjøre fødselen livstruende. Med: Julia Roberts, Daryl Hannah, Shirley MacLaine, Sally Field. Regi: Herbert Ross. TV3 lørdag kl 18.30

BIEFILMEN: Barry går lei av livet i kuben og søker seg ut i en spennende verden.

BIEFILMEN «Bee Movie.» Amerikansk animasjonsfilm fra 2007. Barry ønsker å få mer ut av livet enn den uunngåelige karrieren i honningproduksjonen. Han tar sjansen på å våge seg ut av bikuben og trer snart inn i en ukjent verden. Regi: Steve Hickner, Simon J. Smith. (11 år) TVNorge lørdag kl 19.45 YOU, ME AND DUPREE Amerikansk komedie fra 2006. Livet kan knapt bli bedre for det nygifte paret Carl og Molly Peterson, helt til Carls beste venn, Dupree, dukker opp. Med: Owen Wilson, Kate Hudson, Matt Dillon. Regi: Anthony Russo, Joe Russo. NRK3 lørdag kl 20.45 NRK3 søndag kl 00.45 SIDE VED SIDE «Stepmom.» Amerikansk drama fra 1998. Luke har nettopp skilt seg fra Jackie. Isabel er Lukes nye kjæreste. Hun er sterkt mislikt av ekskona og barna, men kommer ikke utenom å måtte fungere som barnas stemor med alt det innebærer av forpliktelser. Med: Julia Roberts, Susan Sarandon, Ed Harris, Jena Malone, Liam Aiken. Regi: Chris Columbus. TV3 lørdag kl 21.00 THE WATERBOY Amerikansk komedie fra 1998. Amerikansk fotball er sporten for menn med mer muskler enn hjerne. Bobby Boucher har svært lite av begge deler. Han er fotballaget Mud Dogs’ «Waterboy», en einstøing og hakkekyllingen som alltid sørger for at vannflaskene er fylt opp. Med: Adam Sandler, Kathy Bates, Henry Winkler, Jerry Reed. Regi: Frank Coraci. (7 år) TVNorge lørdag kl 21.30 HÅNDEN SOM RØRER VUGGEN «The Hand That Rocks the Cradle.» Amerikansk thriller fra 1992. En enke er på jakt etter hevn etter at en av ektemannens pasienter beskyldte ham for seksuelt misbruk. Med: Rebecca De Mornay, Annabella Sciorra, Julianne Moore, Matt McCoy. Regi: Curtis Hanson. (15 år) FEM lørdag kl 22.45 MOT MAKTENS HØYDER «Mobsters.» Amerikansk actionfilm fra 1991. Fire kamerater bygger seg opp en karriere i den kriminelle underverdenen i New York. Med: Christian Slater, Patrick Dempsey, Richard Grieco, Costas Mandylor. Regi: Michael Karbelnikoff. Viasat 4 lørdag kl 23.00

KON-TIKI – DOKUMENTAREN «Kon-Tiki.» Norsk dokumentarfilm fra 1951. Om Heyerdahl og hans fem medhjelperes eventyrlige ferd på ni balsastokker tvers over Stillehavet. Regi: Thor Heyerdahl. NRK2 lørdag kl 23.20 NRK2 søndag kl 12.50 ELSK MEG ELLER STIKK «Something to Talk About.» Amerikansk drama fra 1995. Grace har et perfekt liv, men en dag begynner fasaden å slå sprekker: Hun ser sin mann kysse en annen. Med: Julia Roberts, Dennis Quaid, Robert Duvall. Regi: Lasse Hallström. (11 år) TV 2 lørdag kl 23.20 SJAKALEN «The Jackal.» Amerikansk thriller fra 1997. Sjakalen er en profesjonell leiemorder. Hans neste mål er en høytstående amerikansk politiker. FBI-direktøren Preston innser at for å komme på sporet av Sjakalen, må han inngå uortodokse allianser. Med: Bruce Willis, Richard Gere, Sidney Poitier, Diane Venora, Jack Black. Regi: Michael Caton-Jones. (18 år) TV3 lørdag kl 23.25

SØNDAG 24.02 TO VERDENER Dansk drama fra 2008. Sara er medlem av Jehovas vitner. Da hun forelsker seg i Teis, må hun ta det vanskelige valget mellom sekten og kjærligheten. Med: Rosalinde Mynster, Pilou Asbæk, Jens Jørn Spottag. Regi: Niels Arden Oplev. NRK2 søndag kl 11.00 TWITCHES Amerikansk familiekomedie fra 2005. Tvillingsøstrene Alex og Camryn blir født i det magiske riket Coventry, men skilt etter fødselen og adoptert bort til hver sin familie. Den dagen de fyller 21 år møtes de for første gang og oppdager at de har magiske krefter. Med: Tia Mowry, Tamera Mowry, Kristen Wilson, Patrick Fabian, Jennifer Robertson. Regi: Stuart Gillard. FEM søndag kl 12.05 FLICKA 2 Amerikansk familiefilm fra 2010. Carrie er en tenåring fra storbyen som får livet snudd på hodet da hun flytter til en ranch i Wyoming for å bo hos faren. Carrie treffer den ville, kullsvarte mustangen Flicka, som har like sterk frihetsønske og er like sta som henne selv. Med: Patrick Warburton, Tammin Sursok, Clint Black. Regi: Michael Diamant. TV 2 søndag kl 13.30

FANTE-ANNE Norsk stumfilm fra 1920. En fantejente med sitt barn søker en natt inn på en låve på en storgård, hvor husmannsgutten Jon om morgenen finner dem. Moren er død, men barnet lever, og han bringer det inn til kona på gården. Med: Asta Nielsen, Einar Tveito, Johanne Brun. Regi: Rasmus Breistein. NRK2 søndag kl 14.40 SHE'S OUT OF MY LEAGUE Amerikansk komedie fra 2010. Hvordan kan en fremgangsrik og vakker jente som Molly falle for en helt ordinær gutt? Det er nettopp det Kirk opplever og har vanskelig for å forstå. Med: Alice Eve, T.J. Miller, Jay Baruchel. Regi: Jim Field Smith. FEM søndag kl 18.50

HARD TARGET Amerikansk thriller fra 1993. I New Orleans vandrer den arbeidsløse sjømannen Chance Boudreaux rundt på jakt etter arbeid. Natasha Binder leier Chance for å finne faren sin. Med: Jean-Claude Van Damme, Lance Henriksen, Chuck Pfarrer, Robert Apisa. Regi: John Woo. Viasat 4 mandag kl 24.00

MANDAG 25.02 STREET KINGS Amerikansk thriller fra 2008. Tom Ludlow er veteran i Los Angeles-politiet. Nå må han ta stilling til den politikulturen han selv har vært en del av. Med: Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie. Regi: David Ayer. (15 år) NRK3 mandag kl 21.25

ONSDAG 27.02 DUPLICITY Amerikansk-tysk romantisk thriller fra 2009. CIA-offiseren Claire Stenwick og MI6-agenten Ray Koval har sluttet i jobbene sine og gått over til industrispionasje for å tjene mer penger. Med: Julia Roberts, Clive Owen, Tom Wilkinson. Regi: Tony Gilroy. TV3 onsdag kl 21.30

THE GREATEST: Midt i sorgen får Allen og Grace et uventet barnebarn.

THE GREATEST Amerikansk drama fra 2009. Allen og Grace Brewer har mistet sin eldste sønn i en bilulykke, da det plutselig ringer på døren. Utenfor står Rose. Hun forteller at hun kjente sønnen – og at hun bærer hans barn. Med: Pierce Brosnan, Susan Sarandon, Carey Mulligan, Aaron Johnson. Regi: Shana Feste. (15 år) FEM søndag kl 21.00

MR. BEANS FERIE «Mr. Bean's Holiday.» Britisk komedie fra 2007. Mr. Bean vinner en reise til Frankrike og et videokamera på et lotteri. Vel fremme i Frankrike får Bean problemer ettersom han ikke snakker fransk. Med: Rowan Atkinson, Max Baldry, Willem Dafoe. Regi: Steve Bendelack. (11 år) Viasat 4 onsdag kl 21.30

TORSDAG 28.02

AMERICAN GANGSTER Amerikansk action fra 2007. Se omtale. Med: Denzel Washington, Russell Crowe, Josh Brolin. Regi: Ridley Scott. (15 år) NRK3 søndag kl 21.00 MONA LISA SMILE Amerikansk romantisk drama fra 2003. Vi befinner oss i 1953. Katherine Watson er en kunstlærer som får sin første jobb på et universitet. Med: Julia Roberts, Kirsten Dunst, Julia Stiles, Maggie Gyllenhaal. Regi: Mike Newell. (11 år) TV3 søndag kl 21.00 THE DEAD GIRL Amerikansk thriller fra 2006. Liket av en ung, naken kvinne er skjødesløst etterlatt. Syv tilsynelatende tilfeldige kvinner er hvirvlet inn i en kjedereaksjon. Med: Toni Collette, Brittany Murphy, Giovanni Ribisi. Regi: Karen Moncrieff. (15 år) FEM søndag kl 22.55

MORDET PÅ JESSE JAMES: Om skjebnen til den beryktede bandelederen.

MORDET PÅ JESSE JAMES «The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.» Amerikansk westerndrama fra 2007. Robert Ford, som gjennom hele sin barndom har betraktet Jesse James som et forbilde, arbeider hardt for å bli en del av Missouri-banden. Med: Brad Pitt, Casey Affleck, Mary-Louise Parker. Regi: Andrew Dominik. (15 år) Viasat 4 torsdag kl 21.30

©Universum

SWING VOTE Amerikansk komedie fra 2008. Tolvåringen Molly, datteren til den kule og uansvarlige Bud Johnson, forsøker å få faren til å oppføre seg som en voksen. Med: Kelsey Grammer, Kevin Costner, Dennis Hopper. Regi: Joshua Michael Stern. (11 år) NRK1 lørdag kl 23.20

FREDAG 22.02


Denne uka:

Hva

Lederskap er å skape en verden som folk vil ønske å tilhøre. Paiscal.

På Island skjer ’a er det få som ikke tør si at de ikke tror. Les hvorfor alvene betyr så mye for islendingene.

side 36–37

Sudoku Lett

middels

3 2 1 5 7 6 4 2 9 4 8 1 3 4 6 3 9 2 1 8 5 2 3 4 1 6 9

5

2

5 4 6 1 9 2 7 8 3 6

9 5 1 8

9 4 1 7 1 8 9 4 8 6 8 3 3 6 1 7 2 5 6 1 6 1 8 5 1 9 5

BARNESUDOKU

Løsning av forrige ukes vanskeligste:

Vanskelig

7 8 4

5 7 8 6 5 2 4 4 8 6 5 7 1 3 8 9 4 3 9

1 2 3 6

NEMI - Av Lise Myhre • Hvert av feltene med 3x2 ruter (kalles regioner) må fylles med tallene fra 1 til 6. • Hver vannrett og hver loddrett linje må også inneholde alle tall fra 1 til 6. • Et tall skal ikke forekomme mer enn en gang per rad (vannrett og loddrett) samt region.

DETEKTIV REV

Vestfold Blad er alltid full av gode og interessante historier. Når jeg annonserer der, trekker jeg folk fra hele fylket til caféen min i Stokke! Turid Evensen, Café Lotus, Stokke

Vi gir deg Vestfold

1 4 9 5 6 3 8 7 2

2 7 3 9 1 8 6 4 5

8 6 5 7 4 2 9 1 3

9 2 1 4 3 5 7 8 6

3 5 4 6 8 7 1 2 9

7 8 6 2 9 1 3 5 4

4 3 8 1 5 6 2 9 7

6 9 7 8 2 4 5 3 1

5 1 2 3 7 9 4 6 8

Sudokuregler: Det samme tallet (fra 1 til 9) kan ikke gjentas vannrett eller loddrett eller innenfor noen av de ni boksene

Vestfold Blad, uke 08, 2013  

Papirutgaven av Vestfold Blad, uke 08, 2013