Page 1

Opplag 90.000

Se dagens nyheter på Farmandstredet!

5 dagers TV-program Kulturguide Les oss på nett:for fylket Aktuelle reportasjer www.vestfoldblad.no

Kulturguide og 5 dagers TV-program

Mai 2010 - Årgang 1 - uke 21

SAMFUNN KULTUR NÆRING

SAMLER FYLKET

Dagens pensjonister er gårsdagens slitere. De er byggmesterne bak dagens velferdsstat.

Avisen som samler fylket.

ukens leder, side 2

Truffet av lynet

Lina Gangsø (16) skjønte ikke hva som skjedde da det gnistret ved hodet og ned i foten. samfunn SIDE 3

Rune J. Svendsen signerte mandag «Blåskjela», med en gratisfestival.

Fikk skape gigantverk Rune J. Svendsen fullførte mandag sitt 400 kvadratmeter store veggmaleri sentralt i Sandefjord. Med «Blåskjela» ville han fange et samlende symbol på det som tidligere var

G

MÆLE arTlf.tneri 33 33 32 20

Avfalls containere til alle formål

Smørbergv. 74 ved Jarlsberg Travbane Smørbergv. 74, 1 km sør for Jarlsberg Travbane

Vi leverer i hele

10 pk stemor Kantlobelia Kr. 29,-10 pk

Vestfold !

veggen bak en Esso-stasjon. – «Blåskjela» er en hyllest til dyra i det fri, det har jeg ikke sett så mye av her i Vestfold, sier kunstneren. kultur side 24–25 

Få grønn inspirasjon

Bli med til en «hemmelig» hage på Vesterøya, og få råd mot snegler i våre temasider om hagestell. samfunn SIDE 4–9

SMAKFULL

DESIGN UT FRA NORDEN ER EN GAVE OG INTERIØRBUTIKK FULL AV GODBITER FOR ENHVER SMAK. HJERTELIG VELKOMMEN TIL VÅR INNHOLDSRIKE BUTIKK.

EN

UNN DEG

SELV

NYTELSE I HVERDAGEN!

VI UTFØRER ALT INNEN GRUNNARBEIDER TRANSPORT OG SPRENGNING

Nå kr 3990 Før kr 79,00

Store, fine

25%

Store, fine ampler, 27 cm ampler, 27 cm

Kr.kr 199 Nå 19990 90

Tirsdag - Onsdag : 10:00 - 16:00 Torsdag : 10:00 - 19:00

Tlf : 33 48 74 50

Før kr 219,00

ÅPNINGSTIDER Åpningstider i mai: Hverdager 09-20 (09-17) søn og helligdager og Hverdager: 9 - 20 (17) - søndag: Kr. himmelfartsdag 12-17 12

på alle kroppsbehandlinger i hele Juni måned

Faks: 33 48 74 60 www.carlcfon.no

- 17

Tirsdag-Onsdag: 10:00-16:00 Torsdag: 10:00 - 19:00 Brunstadveien 77, 3159 MELSOMVIK Tel :

33002125

Email:

get@getltd.no

Firmapost : carlcfon@carlcfon.no

Brunstadveien 77, 3159 MELSOMVIK

Tel :

33002122

Email:

damaranth@getltd.no


2

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

I Osebergskipet ble det funnet gjenstander dekorert av vakre utskjæringer. Disse er tegnet av, digitalisert, og gir Vestfold Blad sin grafiske identitet.

Tåler du den... …så tåler du den. Myndighetenes oppfatning av hva vi som skatteborgere tåler, kan se ut til å være uten magemål. Nå er det pensjonistene som skal til pers. Midt i europafinansenes midtlivskrise og innstramninger har noen funnet ut at det er på tide at norske pensjonister bør betale mer skatt. Dermed basta.

Samfunnsaktuelle sider: 2-15   Vestfolds hager preges av flittige grønne fingre. I dette nummeret har vi tatt for oss hagetrender og sett på en hage litt utenom det vanlige. Du kan også få gode tips til årets båtpuss.

«Spruten er tilbake. Vi er en evig lysfontene,» sprudler tidligere finansminister og nåværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen i Dagbladet. Jeg skulle ønske at hun med like stor begeistring sammen med sine statsrådkolleger lar lysfontenen opplyse i Finansdepartementets mørke kriker og kroker. Så vi andre kan se hvem de er, de oppfinnsomme byråkrater som kommer med det ene skatteforslaget etter det andre. År for år. Og som åpenbart mener at det samlet sett må være enda mer å hente ut av nordmenns lommer.

Kultursider: 16-25 Kulturguide: 20-21

Finansdepartementet har allerede sendt ut skatteforslaget på høring. Planen er å få banket dette gjennom i Stortinget før høstens nasjonalbudsjett. Enkelt fortalt vil dette føre til økt skatt for alle pensjonister som får over 281.000 kroner i pensjon. 281.000 kroner! Etter et langt liv i arbeid, hvor både en selv og arbeidsgiver har bidratt til verdiskapning for samfunnet - og til pensjonsinnbetalinger. Dagens pensjonister er gårsdagens slitere. De er byggmesterne bak dagens velferdsstat. Mange har både 40 og 50 år i arbeidslivet bak seg før de kunne gå av med pensjon. Mange er husmødre som hele sitt liv bidro til samfunnets utvikling gjennom å bygge hjem og familie, men som selv ikke fikk lagt seg opp pensjonskapital utover minstepensjonen. Uansett hvem de er og uansett hvilket pensjonsnivå de har; pensjonister er Norges hedersborgere. De bør behandles deretter. Noe i skatteforslaget hilser vi velkommen. Minstepensjonister, eller pensjonister som får utbetalt under 156.000 kroner i året, skal slippe å betale noen form for skatt av pensjonen. Det vi ikke hilser velkommen er at så mange med en moderat pensjon vil oppleve noe som for dem vil være en betydelig skatteskjerpelse. Det er drøyt når marginene er små. I stedet for et forslag om høyere beskatning av pensjonister, burde politiske ledere foreslå en ordentlig økning av minstepensjonen. Slik at den blir tilstrekkelig hevet, og gir de som får minst litt mer å leve av. Det fortjener de.

  Les om ukens anbefalte bøker og vintyper, men få også med deg en morsomt kåseri skrevet av en 19-åring. Er Rune J. Svendsens veggmaleri fylkets største kunstverk? Les om det og vurder selv.

Næringslivsstoff finner du her: 26 - 31  I næringsdelen har vi besøkt en av Vestfolds mange suksessbedrifter, Villaborg i Horten. I denne utgaven kan du også lese om BegeistRinger 2010, som også er en suksessfaktor for mange vestfoldbedrifter - i alle fall når det kommer til et godt arbeidsmiljø og foredling av de gode ideene.

Mange arbeidstagere som i hele sitt liv har jobbet og slitt til en lav lønn, peker på at de ikke har noen gullkantet pensjon slik som stortingspolitikere, men at de har betalt inn til en pensjonsordning som de har trodd det skal gå an å leve av. Så skal spillereglene plutselig endres og skatten økes. Vestfold har syv dyktige representanter på Stortinget. De bør gjøre pensjonistenes sak til sin. Nok er nok av hva som bør tåles.

Marianne Henriksen redaktør

Redaksjonsmedarbeidere fra nord til sør: Gunnar Grimstad, Bjørn Hoelseth, Ingrid L. Christensen, Gro Larsen, Liv Gade, Camilla Johansen, Marianne Henriksen, Kjell Arne Bratli, Mathea Skaalvik Pihl,Cecilie Bratli. Trykk: Nordby Grafisk

Vestfold Blad arbeider etter Vær Varsomplakatens og Tekstreklameplakatens regler for god presseskikk.

I hvert nummer av Vestfold Blad gir vi deg:

Ta gjerne kontakt med redaksjonen dersom du mener at du er rammet av urettmessig avisomtale. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er klageorganet som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

• 5 dagers TV-program • 7 dagers kulturguide

Du kan gjøre en god handel gjennom våre gratis rubrikkannonser for privatsalg - send rubrikk@vestfoldblad.no, eller registrer deg på www.vestfoldblad.no. Besøk også nettsiden vår for å følge med på visninger og kulturarrangementer! Fikk du ingen avis fra Vestfold Blad denne uken? Send en mail til: vblad@norpost.no

Adresse: Postboks 46 ­Sentrum, 0101 Oslo, tlf: 22 40 50 40, telefaks: 22 40 50 55, epost: pfu@np-nr.no.

www.vestfoldblad.no

Vår markedsavdeling ønsker deg en god leseopplevelse, her ser vi fra venstre Halvard Bertelsen, Per Poulsen, Merethe Solberg, Per-Olav Leth og Trude Fjeldbo.

Kontakt oss:

Vestfold Blad • post@vestfoldblad.no • 33 46 20 00 Marianne Henriksen, redaktør marianne@vestfoldblad.no • Telefon: 919 16 029 Trude Fjeldbo, kontorleder / sentralbord trude@vestfoldblad.no • Telefon: 33 46 20 00 Per Poulsen, annonsekonsulent/KAM per@vestfoldblad.no • Telefon: 918 19 210 Halvard Bertelsen, annonsekonsulent/KAM halvard@vestfoldblad.no • Telefon: 950 00 195 Per-Olav Leth, annonsekonsulent/KAM pol@vestfoldblad.no • Telefon: 918 16 012 Merethe Solberg, annonsekonsulent/KAM merethe@vestfoldblad.no • Telefon: 918 13 340 Sverre Aamodt, ansvarlig utgiver/daglig leder sverre@vestfoldblad.no • Telefon: 932 28 042


3

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Samfunn

Lynnedslag i Sandefjord

Det gnistret ved hodet mitt

Lyn og torden Hva er lyn? Lyn er egentlig bare en gnist, men ganske mye lengre enn det vi er vant med av gnister. Lyn oppstår når spenningen mellom et område med positiv elektrisitet og et område med negativ elektrisitet i atmosfæren blir så stor at det utløses en gnist mellom de to områdene. Lyn kan utløses innenfor én sky, mellom to forskjellige skyer, eller mellom en sky og bakken. Positiv og negativ ladning skilles fra hverandre når det dannes nedbørspartikler, og disse vokser. Dermed blir det ulik ladningsfordeling, og lyn oppstår. Det vanlige er at den positive ladningen samles høyt oppe i skyen, mens den negative ladningen samles nede. Hva er torden? Torden er en naturlig følge av lyn. Luften rundt et lyn varmes opp til flere tusen grader, og når luft varmes opp utvider den seg. Et lyn varer ikke spesielt lenge, og luften varmes opp fort, for deretter å bli avkjølt raskt. Da trekker luften seg også raskt sammen igjen. Den raske utvidelsen og sammentrekningen forplanter seg ut i alle retninger fra luften der lynet kom. Det er disse bølgene vi oppfatter som torden. Torden høres ut som en rullende rumling fordi bølgene fra forskjellige steder der lynet kom, når øret på forskjellig tidspunkt. Kilde: www.sintef.no. Her kan du også se kontinuerlig registrering av lyn i Norge.

Lina Gangsø (16) o ­ pplevde det mange frykter, men få erfarer. Hun ble truffet av lynet. Det er torsdag ettermiddag, en varm solrik dag er i ferd med å gråne til mens lufta blir fuktig. Lina Gangsø (16) går langs kaia i Sandefjord sammen med moren sin og et dugnadslag. De rydder søppel for havnevesenet. Det tordner i det fjerne, men Lina lar seg ikke merke spesielt ved det. Hun tenker ikke spesielt på tordenværet. Så lenge hun ikke har noen trær i nærheten, og det er så langt unna, kan det bli deilig å slippe den trykkende lufta. Men så kom lynet. - Det småregnet litt, og

tordnet ganske mye før det begynte å lyne. Plutselig kjente jeg en gnist på siden av hodet, så i foten. Det hele var i grunnen helt annerledes enn slik jeg har forestilt meg det, forteller hun. Deretter skjønte hun at moren også var truffet. Lina jobbet likevel ufortrødent videre med søppelplukkingen. Til hun og resten av laget fikk se en mann ligge nede, og skjønte hvor alvorlig det kunne være å bli truffet av lyn. Ambulanse ble tilkalt, og alle som ble rammet måtte til ­sykehus.

– Både jeg og mamma måtte til sykehuset for en sjekk, og har ligget der over natten. I morgen må vi ta en blodprøve, for å sikre at vi ikke har tatt

“Det var i grunnen helt annerledes enn slik jeg har forestilt meg det.” Lina Gangsø

På tide å bytte bil? Ring meg på

skade av lynet, sier Lina. Hun forteller at de blir fulgt opp rutinemessig, og at tankene går til mannen som ble rammet verre enn dem.

90766370 Anette

Tekst og foto: Marianne Henriksen

33113513•Nansetveien 65•Larvik


4

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Samfunn

Huset i skogen

Dypt, inni skogen den Kjører du deg en tur utover Vesterøya utenfor Sandefjord, og skjærer inn i skogen fra hovedveien, kan en lysning i skogen åpne seg. Et lite rødt hus troner over hagen som henger nedover fjellknausene, i rosa, gult og eviggrønt.

Ragnhild Elisabeth Auve Christiansen har skapt seg et sted som hentet fra eventyrene i skogen på Vesterøya i Sandefjord. Collien følger henne trofast mens hun jobber 12-timers skift i hagen.

Blomster i sterk rosa og gult vil ønske deg velkommen mellom grønne prydbusker, innrammet av forstøtningsmurer med perlerader av sandslipte steiner. Og du vil finne bjørner. Bjørner som sitter på stubben som i Hakkebakkeskogen, og bjørner som vokter stien du går på. Nå er ikke bjørnene levende akkurat da, de er i massiv stein eller av edel vare. Men fra det røde lille huset vil en sprell levende firbent venn ønske deg velkommen. Fnuggi (11) logrer der den løper deg i møte, med en flerfarget katt luntende litt lenger bak. Døra går opp, og ei vever dame med sølv i håret smiler godag. Nei, du har ikke kommet inn i et av Brødrene Grimms eventyr, men til Ragnhild Elisabeth Auve Christiansen(70). Furulund 1965 pryder en stein ved inngangspartiet, og forteller at det var året begynte rydningen av tomta. På syttitallet begynte hun å bygge, og utvikle det som i dag framstår som en hage og et hus fra eventyrenes verden. Statuene av dyr viser sammen med dyrene som gnir seg mot bena hennes, at her er det en dyrenes venn. Hun er glad i naturen, og bruker kreftene sine her.

fjellet, jeg har vært mye i Jotunheimen, og hatt turer rundt omkring i Norge, forteller Ragnhild.

Nevenyttig dame

- Jeg harver opp med hakke, og raker forsiktig over med jernrive. Ellers kan jeg holde på hele døgnet. Løvetannen lar jeg gro til jeg klipper gresset, sier 70-åringen. Hun viser vei nedover gruslagte stier. Peker på nye prydbusker, årets stoltheter. Så blir den vevre damen stille. Hun har kommet til gravstedet til sin gode venn gjennom mange år, collien Ayla. Til suset fra nysprunget løv minnes hun fine turer og opplevelser med dyrene, både her på hennes fire mål store tomt og rundt om i landet ellers.

- Jeg starter ute ved halv åtte tiden på morgenen, og holder på utover dagen. Nå før pinse ble det til halv åtte på kvelden, jeg vil ha det i orden til helligdagene, sier Ragnhild. Hun har plantet, murt opp nok en mur, og pyntet med steiner. Det er ingen tvil om at det er en nevenyttig dame vi har foran oss, noe fire favner ved bak et lite rødt skjul røper. - Jeg har hugget, kløvd og brukt buesaga flittig, smiler Ragnhild. Steinene henter hun fra turer rundt i området. - Noe har jeg tatt med fra

Innkjøp etter prøver

Hun sier nye rader med blomster og prydbusker blir plantet år for år. Da finner hun gjerne en plante hun vil dyrke mer av, tar den med til gartneriet, og får spedd på med nye. Jeg husker ikke navnene, derfor tar jeg med det ja har prøver av fra før når jeg drar til gartneriet på Kroken og handler, sier Ragnhild.

“Jeg harver opp med hakke, og raker forsiktig over med jernrive. Ellers kan jeg holde på hele døgnet. ” Ragnhild Elisabeth Auve Christiansen At hun er glad i både Auriklene sine er det ingen tvil om, der de stråler sterkt rosa og gult, omgitt av orange, gult og vintergrønt. Mens ugresset, det har hun fått et avslappet forhold til etter hvert.

Enkel luketeknikk


5

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

grønne

Kjøp riktig planter til hagen

Mange hageeiere kaster bort penger på planter og trær som ikke egner seg i hagene deres. – Nå på våren vil hageeiere raskt i gang og bruker masse penger på fine blomster og busker. Men de kan fort bli skuffet hvis plantene ikke trives med solforholdene og jordmonnet i hagen, sier landskapsarkitekt Ingeborg Storbæk. Hun underviser på fagskolestudiet Parkog hagedrift på Vea – Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører. Som eneste fagskole i landet utdanner Vea hageplanleggere som kan hjelpe hageeiere med å lage en hage som de trives med. Hageplanleggerne er gartnere som har tatt tilleggsutdanning i å planlegge og utforme hager.

Gir planteråd

– Det blir stadig mer vanlig at folk skaffer seg profesjonell hjelp til å legge en plan

for hagen og hvilke planter og trær som skal få plass, sier Storbæk. Mens hageeiere flest er glade amatører og gjerne kjøper blomster etter farge og utseende, kan hageplanleggerne fra Vea mye om det som skjer under jorden. – Det er ikke nok å kjøpe fine blomster på hagesenteret. Plantene trenger gode vekstvilkår, riktig jord og næring. God hageplanlegging handler om riktig valg av planter i forhold til jordsmonn og vokseplass, sier Ingeborg Storbæk.

både grunnmur og rør, sier Storbæk. For mer informasjon, se: www.hageplanlegging.com. Tekst: Elin Bjørnsson

Unngå feilkjøp

Planlegger du riktig, slipper du dyre feilkjøp av blomster som visner eller trær som vokser seg altfor store. – Det er fort gjort å kjøpe busker eller trær som ser pene ut på hagesenteret. Men så tenker du ikke på at de blir store etter hvert eller at de utvikler store rotsystemer som i verste fall kan ødelegge

En hageplanlegger hjelper deg md å velge planter og trær som trives i hagen din, sier Ingeborg ­Storbæk ved Vea- Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører.(Foto: Dorte Finstad,Vea.)

Aurikler er Ragnhilds favorittblomster.

“Holder høy standard, er flotte å se på og har tilnærmet ubegrenset holdbarhet”

Skiferpanel

475,pr. m2

Fra

Kantstein

119,pr. m

Brostein 10x10x7cm

Se mange gode tilbud og ideer på www.scangranitt.no

Åpningstider Mandag - fredag 07.30 - 16.30 Lørdag 10.00 - 14.00

Haslebakken 2a 3229 Sandefjord

Tlf. 33 47 22 99

21x14x7cm

315,pr. m2


6

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Samfunn

Hage

Hagekrigen er i gang

Boasneglen er sjelden et problem i private hager. Den er også aggresiv mot brunsneglen.

De er brune, slimete, spiser det meste i hagen din, og de ser ut til å trives stadig bedre. vi vil til livs. Andre snegler gjør sjelden så stor skade i vanlige hager at det trengs aktiv bekjemping. Enkelte arter kan til og med være med på å holde iberiaskogsneglene i sjakk, for eksempel den flekkete og stripete boasneglen, som er ganske aggressiv mot andre snegler.

Jernfosfat er gift

Frode Torgrimsen ved Hem Hagesenter har flere sneglemidler. Her viser han elektrisk «gjerde» og et preparat med jernfosfat. Foto: Mathea Skaalvik Pihl Det er selvsagt iberiaskogsneglen vi snakker om. Når vi velger å ta i bruk slike sterke ord som krig, er det fordi for mange hageeiere kan disse små krypene utgjøre et stort problem. De formerer seg svært raskt og har få naturlige fiender. Dermed kan de nærmest overta hagen. Det som er viktig å huske på, er at det er de relativt nyankomne iberiaskogsneglene

- Brunsneglene har nok overlevd den kalde vinteren helt greit, fordi det har vært mye snø, er den nedslående beskjeden fra gartner Frode Torgrimsen. Torgrimsen er daglig leder ved Hem Hagesenter, der de selger flere midler mot snegleangrep. Han holder opp en boks med Ferramol, som er ett av flere midler basert på jernfosfat. Middelet virker ved å hemme sneglenes næringsopptak. Disse giftene dreper alle slags snegler, men ved riktig bruk er det ufarlig for andre dyr og mennesker. Det fins også en type elektriske gjerder, som rett og slett «griller» sneglene.

Biologisk krigføring

Et annet alternativ er å bruke nematoder. Dette er små rundormer som inneholder en bakterie som gjør at sneglene slutter å spise. Middelet virker best på små snegler, men Frode Torgrimsen forklarer at det for et par år siden ble utviklet en metode som også gjør det effektivt mot voksne snegler.

- Nematodemiddelet blandes med vann i ei bøtte. Saml snegler og klipp de i to og dypp dem grundig i bøtta. Etterpå legger du dem ut i hagen. Brunsneglene er kannibaler og kommer for å spise sine døde kamerater, sier han. Med denne metoden spres nematodene effektivt til de voksne sneglene, i stor nok konsentrasjon til at de dør. - Ved å kombinere jernfosfat og nematoder vil man nok få best resultater, mener Torgrimsen.

Liker øl

Et siste forslag fra gartneren er å lage en god gammeldags felle. Fyll en isboks med litt øl, sett på lokket og lag huller på sidene så sneglene kan krype inn. De tiltrekkes av ølet og drukner. Det er også en fordel å tenke litt på hvilke planter man har i hagen. - De elsker «crispy» blomster, georginer er en favoritt, mener gartner Torgrimsen. Andre planter sneglene liker godt er jordbær, fioler og kålplanter Snegler liker derimot ikke så godt aromatiske planter, kryddervekster og busker, inkludert bærbusker. Bioforsk har en egen nettside om snegler, www.snegler.info. Der finner du oppdaterte lister over vekster snegler liker og hater, og mye annen nyttig informasjon om snegler og bekjemping.

Etisk avliving

Til sist minner vi om at det å avlive dyr, selv uønskede, små og ekle sådanne, har en etisk side. Mange føler et visst ubehag for enkelte metoder som ofte foreslås som snegledreping. Nettopp den følelsen er kanskje grunn nok til å tenke seg om. Man vet lite om hva en snegl føler, derfor bør man være varsom og avlive den raskest mulig. Har man sanket sneglene kan de avlives enten ved å klippe dem i to, helle kokende vann over, eller la de ligge i fryseren i ett døgn. Det frarådes å legge de i saltlake eller å helle salmiakk på de. Å strø salt på sneglene eller ut i bedene er heller ikke anbefalt. I tillegg til å tørke ut sneglene langsomt, ødelegger saltet jorden og plantene tar skade av det.

Iberiaskog­ sneglen  tammer fra Iberiahalvøya S (Spania og Portugal). Spredte seg til Norge ca. 1988. Kalles også brunsnegl og mordersnegl. Foretrekker åtsler like så vel som planter. Er tvekjønnet, men det trengs to for å parre. Kan legge opptil 400 egg, som klekkes etter 1-2 uker. Egg og unge individer kan overvintre.

Tekst: Mathea Skaalvik Pihl Kilder: Bioforsk, Agder naturmuseum, Grønn Hverdag og Wikipedia.

Discovery 3 brenner 900 serie

store flotte ampler

3.999,-

kun 199,-

Djupedalsfaret 10, 3280 Tjodalyng • Tlf. 33 13 50 50 • www.hemhagesenter.no

PLENJORD OG BEDJORD til plen, større bed, skråninger, m.m.

Vi hjelPer deg med ditt uteanlegg! Små og store anleggsgartneroppdrag:

vEksttORv til planter, balkongkasser og potter BaRk

til dekking mot ugress for hekker, busker og trær Tilbehør: Prydbark, Jernbanesviller, Dekorstein, Kullestein, Hagesingel, Plenfrø, Gjødsel, Barkduk, Kalk Hent selv i løs vekt på henger.

Sagveien 5, 3160 Stokke • Tlf. 33 33 61 05 • www.sundland-torv.no Åpningstider: Man-fre 7-16 • Lørdag 9-14 (lørdagsstengt etter 26.6)

- Plenfrø - Gjødsel - Barkduk - Kalk

• Betongstein Vi kan • Brostein og skifer m • natursteinmurer Vi bygger grønne ro ute- • trapper Man-fre Man-fre - 7-16 Plenfrø 7-16 miljø! • Forstøtningsmurer -Lørdag Gjødsel Lørdag • Plen og planter - 9-14 Barkduk 9-14 - Kalk

www.Steen-lund.no • teleFon 33 45 81 95


Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

7

Annonser

GRILLFEST HOS EXPERT Grillsesongen er i gang, ta turen innom en av våre 4 butikker og se vårt utvalg av griller. I tillegg har vi hentet frem litt “snacks” til meget hyggelige priser og selger så langt lageret rekker. Velkommen til våre butikker – fagkunnskap og service med et smil.

1

MAARUD POTETGULL

kr

5,*

* Kun 4 stk pr familie. Gjelder Expert Larvik (Prinsekvartalet), Sandefjord (Tempokrysset), Tønsberg (Kilen) og Holmestrand (på fjellet). Vi selger så langt lageret rekker.

SEVERIN EL. GRILL PG2792 FUTUR gassgrill

2.999,BRAUN barbermaskin 350CC • Påkostet modell fra Braun • 3-trinns

barbersystem og beveglig skjærehode sørger for en tett og behagelig barbering • Rense- og ladestasjon sørger for alltid rengjort og hygienisk maskin klar til bruk

TRIOCLASSIC ROYAL

Trio er grillen for deg med svart belte i grilling. • 3 kraftige brennere • Rist og brennere i støpejern • Grillplate i støpejern • Varmefordelingsplate • Kokeapparat/sidebrenner

999,WILFA blender BL-1200 STÅL

Blender med eget isknuseprogram og spesielle kniver for isknusing. • 1200 Watt • Justerbar hastighet • Smoothieprogram • Rensefunksjon

199,-

999,WILFA bordvifte WFD9

• Beskyttelsesgitter med bærehåndtak • 2 hastigheter • 31 watt • Kan brukes på våte rom • Oscillerende

999,Vi tar forbehold om ikke innkommene, utsolgte produkter og trykkfeil.

Inkl. lade- og rensestasjon

Perfekte valg for de som ikke ønsker å grille med gass eller briketter. Kan fylles med vann i bunnen for å hindre røyk og os fra dryppende fett. Regulerbar termostat. Enkel å rengjøre.

LARVIK (i Prinsekvartalet)

SANDEFJORD (Ved Tempokrysset)

TØNSBERG (På Kilen)

HOLMESTRAND (På «fjellet»)

Prinsekvartalet, tlf. 33 12 12 60 Man.-fre. 10 - 18, lør. 10 - 15

Skiringsalssveien 9, tlf. 33 42 36 00 Man.-fre. 10 - 19, lør. 10 - 16

Heimdalsvingen 3, tlf. 33 30 14 40 Man.-fre. 10 - 19, lør. 10 - 16

Hvittingfossvn. 117, tlf. 33 09 93 93 Man.-fre. 10 - 19, lør. 10 - 16


8

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

SAMFUNN

Nedleggingstruede skoler

I Holmestrand skal politikerne behandle et forslag om nedleggelse av Gausetangen og Hillestad skoler må legges. Det er kommunens skoleutvalg som foreslår dette. Årsak: dårlig økonomi.

Frode Torgrimsen selger mye rosa margeritter i år, pasteller er trendy.

Gammeldags er moderne Svingende trender påvirker stadig større deler av livet. Hagen er intet unntak, selv om pulsen er litt langsommere og moten ikke skifter like raskt. Forelskelsen i shabby chic og fransk landstil er visstnok på hell. Men folk klarer ikke helt å slippe taket i det nostalgiske og romantiske, så nå tar vi med oss de rosahvite svermeriene ut i hagen i stedet. - Det er ikke de helt store forandringene i år, men det holder seg mye i det gammeldagse. Gamle roser og stauder er vel-

dig populære. Og lavendel og syriner, forteller gartner Solfrid Stordalen Henriksen ved Gjennestad Hagesenter. Ved Hem Hagesenter har gartner Frode Torgrimsen sett den samme tendensen. - Eldre sorter pelargonia selger vi mye av. Dronning Ingrid og Mårbacka er populære sorter akkurat nå. Ellers går det mye i pasteller, folk spør etter lyserosa pelargonier og rosa margeritter, sier han.

Selvplukket mat

Dronning Ingrid er en vakker, blekrosa pelargonium av den gamle typen.

Grønnsakshager er moderne igjen. De er ofte kompakte små kjøkkenhager med urter og grønnsaker i krukker, urner, kar og kasser, gjerne nær grillplassen. - Det gir en god følelse å ha produsert det en skal spise selv. Å plukke tomater og urter til grillmåltidet føles bra,

mener Solfrid Stordalen Henriksen. Hun forteller videre at kundene ofte kjøper større krukker enn før. - Folk begynner å skjønne at plantene liker mye jord. Da kan man vanne sjeldnere, og overvintringen går også bedre, sier hun. Nå selges det mye krukker med rettere kanter, dette gjør det enklere å skifte jord. - Folk er blitt mye mer bevisste på å kjøpe skikkelig kvalitetsjord. Det er også bra å bytte ut gammel jord, mener Frode Torgrimsen.

Frukt, bær og nøtter

I tillegg til grønnsakene er det også populært med større nyttevekster. Det gjelder alt av bærbusker og frukttrær, men også nøtter. - Vi har hatt suksess med å selge valnøtt, det vil folk ha. Hassel selger også, men det er folk mer vant med, sier Torgrimsen ved Hem Hagesenter. Eksotiske frukter som fer-

sken og aprikos går det også en del av. Gartner Torgrimsen lover at klimaet holder til å få gode frukt også. - Det blir både valnøtter og frukt. Langs vestfoldkysten er det så mildt at det ikke er noe problem. Men plant gjerne fersken eller aprikos i en lun solvegg. De overlever vinteren fint, lover han. Sitrus eller oliven kan også bære frukt, men tåler kun inntil ti minusgrader og bør stå i urner som tas inn vinterstid.

Funksjonell og dekorativ

Stein i ulike former og fasonger er også en trend å merke seg. Hagen får mindre plen over store flater og blir mer oppdelt med ulike soner rundt omkring. Steinheller og kantsteiner kan brukes markører mellom de ulike delene, det er både praktisk og vakkert, og gir mer liv i hagen. Stein dukker også opp som benker, fontener og krukker, og i bedene, som erstatning for bark.

Magnolia er fantastisk vakker når den blomstrer om våren. Like skjønn er blomstringen til prydkirsebærene i bakgrunnen. Begge er populære trær for tiden. En ny type krukker er forøvrig de som er lagd i fiberclay. Det ser ut som betong eller keramikk, men er svært lett, så slipper man å ødelegge ryggen på å flytte krukker.

Vedlikeholdsfritt

Når det kommer til hagemøbler fortsetter trenden fra de siste årene. Det er veldig mye flettverk, først og fremst kunstrotting.


KSVASKER Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

HØYTTRYKKSVASKER

forskningsinstitusjoner, små og mellomstore bedrifter og næringsklynger. Fondet deler ut midler innen virksomhet som velferd, helse og omsorg, utdanning og opplæring, teknologi, klima og Miljø, reiseliv, opplevelsesnæring og attraksjonskraft.

forskningsfondene. Avkastningen av fondet skal brukes til forsknings- og utviklingsprosjekter i regionen, og involverer offentlig sektor og

BEST I TE ST

Fiberclay er et glassfiberlignende materiale som gjør krukkene veldig lette.

AMPANJE

1.990,-

590,-

i møblene de kjøper, for ikke alle tåler kulde like bra. At de ikke falmer er jo også viktig.

Standard utstyrt med integrert slangetrommel, holder for kabel, stålkordarmert høytrykksslange, Timian,vogn,flatstrålepersille, salvie og sitronmelisse er greie å ha grillen. ognær rotormunnstykke Han forteller at denne typen møbler har kommet samtidig med rottingtrenden, der det er lett å lage de fleste fasonger. Fasongen på møblene Inkl. terrassevasker er forøvrig litt mer avrundet i år. De har vært velVERDI dig rettekrog firkantede de siste årene, men nå kommer mykere former. - Det er mer oppmyket og romantisk. Det

Nå kr

Avslappende møblement

Det selges stadig mer av lave sittegrupper med sofabord, framfor typiske spisebord-settinger. - Folk vil slappe av og sitte godt utendørs også, smiler Flåtnes.

MUrraY MB 545 Va. Leter du etterplenTrakTor en gressklipper med topp komfort lT 60og drift er MB 545 VE det rette valget. Start enkelt og lett med elek12,5 hk Briggs & Stratton trisk nøkkelstart, og still siden innIntek den motor med el.start. Lys, 96 cm bioklipp. hastigheten du vil klippe med (Vario). Manuelt gir, 5 gir forover og 1 gir revers Markedets mest solgte plentraktor!

2.990,-

590,-

,-

plentraktor er nå! merlagring es!

er den franske landstilen og shabby chictrenden som er på vei ut i hagerommene, tror Flåtnes. Fargemessig ser han noe av det samme. Det har vært mye svart og mørkegrått, men nå selges det mer møbler i lyse toner. Tekst og foto: Mathea Skaalvik Pihl

Høyttrykksvasker i vår nye design, med innebygd slangetrommel. Modellen er utrustet med keramiske belagte stempler og Sitrus og oliven kan bære fruktslange i Norge, men vinterstid stålkordarmert må de inn. for økt levetid

VÅRKAMPANJE

5.990,-

Nå kr

Inkl. terrassevasker VERDI kr

590,-

Rosa margeritter er noe mange kjøper i år. Pasteller er

RA 101 TERASSEVASKER trendy.

Rengjør alle dine terasser, plattinger, trapper og andre områder raskt og effektivt. Kan brukes på de fleste underlag med godt resultat takket være sine spesialbørster.

Tilhenger Til plenTrakTor

BeSTill SnØFreS nÅ og FÅ Den leVerT i SepTeMBer!

Snapper l1630eX Briggs & Stratton Snow Max serie motor, 342cc , ca.11 hk motor. EL.start. 230VEl. justering av sving utkastertut, 76 cm arbeidsbredde. Meget sterk snøfres som leveres med 16” store hjul med Artic Track dekk.

TESFørTkrV15IN790,NER

MI 555 C - ROBOTKLIPPER Fjorårets pris kr 26.990,-

Utstyrt med fremtidens tekniske finesser, sørger Før kr 2 MI 390,robotklipperen 555 C Bestill nå å få den levert inkludert overtrekk verdi kr 1000,for gressklippingen helt på egen hånd. MI 555 C Denne uke kun kr Denne uke kun kr er ideell for plener på Leveres i kartong opp til 2.000 kvm. Den har 3-knivs system og en på 53 cm. fra Stihl, Viking, Toro, Snapper, Echo, Vi leverer kvalitetklippebredde hagemaskiner

nå 9 990,-

9

Det nye Regionale forskningsfondet for Østfold, Buskerud, Vestfold og Telemark inviterer til informasjonsmøte på Klubben hotell den 14. juni.

X 2!

VÅRKAMPANJE

GRESSKLIPPER

E

Annonser

RE 162 plus.

RE 128 plus. Modell med tydelig STIHL design Oslofjordfondet med et arbeidstrykk på Oslofjordfondet er på omlag 32 mill kroner, 135 og dermed det største av bar. de regionale

- Folk vil ha det vedlikeholdsfritt. Det går mer og mer bort fra tre, som må stelles. Nå er det aluminium, glass eller kunstrotting, ting som kan stå ute, det går nkl. terrassevasker mye av, forteller Kristian Flåtnes, som er ansvarERDI kr lig i møbelavdelingen på Gjennestad Hagesenter. Han oppfordrer folk til å sette seg litt inn i hvilket materiale det er

HØYTTRYKKSVASKER

nå 1 190,-

nå 19 990,-

Simplicity, Ferris og Murray. VÅRKAMPANJE 17.990,Vi tilbyr service og support overNå helekrVestfold.

SKOG & HAGE AS

Åpningstider: 1, 3217 SANDEFJORD • TLF 334 68 360 SALG - Hegnasletta SERVICE - UTLEIE Mandag -Fredag 08.00 - 16.30

Åpningstider. Man - fred. 08.00 - 16.30 - Torsdag 08.00 - 18.00 - Lørdag 09.00 - 14.00 Hegnasletta 1, 3217 SANDEFJORD Torsdag 08.00 - 18.00 Lørdag 09.00 - 14.00

Tlf. 33 46 83 60


10

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Samfunn

Båtpuss

Om det er lyst- eller bruksfartøy, rengjøring og puss er viktig. Bruk vann, spyl rent.

Innspurt for båtpussen Varmen er endelig kommet. Fjorden er blå og blank. Det er på høy tid med innspurtsjobben for klargjøring av båten. Her er noen tips som kan forenkle ­jobben.

Før du begynner på selve båten, ta ut tauverk, ankerkjetting, fendre og annet løsøre. Ta det med deg hjem, og gå nøye over det. Skift dårlig utstyr og rengjør det som er i orden. Dermed er du kvitt mye utstyr som ligger ombord. På båten starter du fra utsiden og innover og fra kjølen og oppover. Stoffingen hopper jeg over her. Du skal ikke gjøre noe mer før du har forsikret deg

UTTERN D66

om at alt under vannlinjen er i orden. Start med de bevegelige delene. Sjekk at eventuelle akselbraketter er ordentlig festet, at akselen er rett og uten skader og at propellen har sin opprinnelige form, stigning og er uten småskader. Hvis du ikke mener du er kompetent til å sjekke dette selv, la en ekspert gjøre det. Da slipper du å ta båten på land igjen hvis noe er galt.

UTTERN T55

Skift alle sinkanoder

Selv om de ser tilsynelatende brukbare ut, kan effekten vare mye kortere enn du tror. Galvanisk tæring har ført til at båter har sunket i havn. Skift fullt sett med sinkanoder før hver sesong! Gjør også en nøyaktig kontroll på roret, boltene på flyndra og flyndra selv. Sikt nøye aktenfra for å se at hele rorkonstruksjonen er rett. Bruk kjølen som

€ EURO-FES

Vi har kjøpt båter til lav Eurokurs gevinsten gir vi til deg!

BELLA 580 m/Mercury 200 Verado veil kr 527.000

m/Mercury F 100

Nå 499.000

Nå 275.000

referanse. Har båten trimplan, undersøk om trimplanene er uskadde og at eventuelle hydraulikkslanger på utsiden av skroget er skikkelig festet og at de er tette. Når du nå er under båten, sjekk alle gjennomføringer under vannlinjen. Er de åpne eller er det groe inni ut/inntaket? Dette hemmer i så fall gjennomstrømmingen. Ta av silen og bruk en skrutrekker

BELLA 530 Excel EUROTIL

veil kr 288.300

UTTERN S55

m/Mercury 115 OptiMax veil kr 256.500

Nå 245.000

Mercury F100 Før kr 310.700

Nå kr 289.000

Mercury 90 OptiMax Før kr 254.500

Nå kr 229.000

www.3fot.no

Sandström | Valiant | Bella | Flipper | Aquador | Uttern | ChrisCraft | Quicksilver | RIVER | Mercury | MerCruiser | CMD

BE FLIP AQUA

SEK-TIL UTT


11

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Zzz e.l. til å stikke opp i hullet for å få ut eventuelle ruskjell og groe. Sjekk skrogets tilstand meget nøye. Glassfiberarmert polyester kan holde i årevis uten at du gjør noe som helst, men det kan jo hende at den lille berøringen med moder jord sist sesong har satt dypere spor enn du trodde. Reparer skaden med en gang, så slipper du vannintrenging, mulig delaminering og en større ­reparasjon senere.

“Skift fullt sett med sinkanoder før hver sesong!”

Påhengeren

Har du drev eller påhenger, behøver du ikke å bry deg med aksler eller akselbraketter. Men ta godt vare på drevene eller undervannshusene på påhengeren. Skift olje i gearhuset, legg vannfast fett på akselen før du setter på propellen, og mal undervannsdelen med bunnstoff spesielt beregnet for aluminium og drev. Hvis lakken på drevet er skadet, bør du pusse ned, prime og lakke med

originallakk før du går på med antigro stoff. Sjekk powertrim og alle monteringsbolter. Hvis du så mye som ser antydning til korrosjon, så skift før det hele ruster og sitter i «syv steiner».

Ombord

Nå er du ferdig utvendig og det er på tide å gå ombord, men du skal fortsatt holde deg under vannlinjen. Sjekk alle skroggjennomføringer fra innsiden. Overbevis deg om at alle kraner og koplinger fungerer og er tette. Ser de slitte ut, er korrodert eller kranen sitter fast, så skift! Ettertrekk alle slangeklemmer og erstatt de som ruster med syrefaste. Nå kan du egentlig sjøsette med god samvittighet. Resten av sjekken kan gjøres mens båten flyter. En del punkter er likevel lettest å uføre på land. Her er en del punkter på må listen.

Blankt er best!

Blanke båter er best beskyttet. Dette gjelder både tre og plast. En blank overflate er mest motstandsdyktig både mot sol og annen påvirkning. Vask og poler alle plastflater bortsett fra anti - skli beleg-

gene eller mønstrene på dekk og andre tråfelt.

La teak forbli ubehandlet

Vask ubehandlet teak med spesialvaskemiddel. Teak er en av de få tresortene som ikke trenger overflatebehandling for ikke å råtne. Vær forresten varsom i omgang med uttrykket «skrubbe dekket». Er du hårdhendt med skrubben og skrubber for mye og for ofte, kan du skrubbe et teakdekk i filler. Det er mange bra midler på markedet som renser treverket kjemisk uten å skade hverken treet eller miljøet. Overflatebehandling av teak er i likhet med andre typer treverk et evig diskusjonstema. Dekket vil vi anbefale at du lar være ubehandlet. Da bevarer du den effektive antisklisikringen som ligger naturlig innebygget i teaken. «Pynteteak» eller teak i rekker, horisontale flater, detaljer o.s.v., kan du enten olje eller lakkere. Husk i den sammenhengen at det er en årlig vedlikeholdsjobb. Været sliter både på olje og lakk - mest på oljen. En tommelfingerregel hvis du skal gjøre en ordentlig lakkjobb fra bunnen av, er syv til åtte lag første året. Deretter to lag før hver sesong. Hvis treverket ligger kant i kant med plast eller metall, vær nøye med maskerstapen. Klem den ordentlig ned til overflaten mot feltet du skal olje/lakke for å unngå at lakken eller oljen kryper under tapen. Skal maskeringstapen stå på noen dager, bruk tape spesiallaget for dette.

Elektrisk anlegg

Gå over alt det mekaniske og elektriske utstyret som bryterpaneler, ankervinsjer, lanterner, dekkskontakter, lyskastere, antenner o.s.v. Fjern all korrosjon, rens og smør alt.

ST hos 3fot €

Tilbudet gjelder et begrenset antall båter - vær rask!

LBUD PÅ: ELLA PPER ADOR

LBUD PÅ: TERN

FLIPPER 630HT

Mercury Verado 135 Før kr 414.200

Storvasken

Åpne alle luker og vinduer og gjør en skikkelig gjennomlufting. Selv godt ventilerte båter kan lukte kjeller etter et vinteropplag. Hvis båten føles fuktig, kan man leie elektriske fuktfjernere. En annen løsning er å legge inn en såkalt «fuktsluker» om høsten. Gå over ferskvannsanlegget fra tank til kraner. Let etter lekkasjer. Hvis du har et anlegg der pumpen har trykkbryter, har du en lekkasje hvis pumpen slår inn et sekund nå og da. Da er det bare å gå på lekkasjejakt. Legg gjerne et gråpapir eller en avis under mulige lekkasjesteder, da vil du se selv et lite vanndrypp veldig tydelig.

På vannet

Når båten ligger i vannet, åpner du en og en bunnkran og forsikrer deg om at det ikke er lekkasjer i det tilhørende systemet. Gjør en funksjonstest på alle pumper. Se nøye etter at alle pakninger er tette. Sjekk alle slangetilkoplinger. Gummi er «ferskvare», og kan bli utslitt.

“Tommelfingerregel for ordentlig lakkjobb: syv til åtte lag første året.”

O.K. (pumper, kileremmer, generatorer m.m.), går du videre. Neste punkt er justering av motorene. Tenning m.m. for bensinmotorene og sjekk av alle drivstoffslanger og rør.

Lading

Sjekk ladingen ved å måle spenningen på batteripolene med et multimeter. Vil du lære mer om dette, anbefales Båtmagasinets «strømpakke» som omfatter et multimeter og båtens «strømbibel», boka «Strøm ombord». Når du vet at ladingen er i orden (14 - 14,4 volt), trykker du på alle brytere ombord, for å se om utstyret i den andre enden av kabelen fungerer. (Lys, lanterner, vifter. vindusviskere o.s.v.) Deretter er det de elektroniske instrumentenes tur. Har du VHF, så gjør et oppkall til nærmeste kystradiostasjon for å sjekke om utgangen på apparatet er i orden. Bruk arbeidskanal! Sist på må - listen er treverket innvendig. Vask eller tørk av med rensemiddel, og gi overflaten en omgang egnet fett/olje. En klar favoritt er Owatrol’s renseolje som gjør begge delene i en operasjon.

Kosejobbene

Start motoren(e) og eventuelt aggregat hver for seg. Kontroller kjølevannsstrømmen og alle pumper. Sjekk lading, temperatur og oljetrykk. Motoren vil antakeligvis ikke gå rent på dette tidspunktet, spesielt ikke bensinmotorer. Effekten av olje sprøytet inn i sylindrene før opplaget, og gammelt drivstoff i systemet er ikke den beste kombinasjonen, men på dette tidspunktet er det andre ting du sjekker. Når den generelle tilstanden til hver motor med tilbehør er

Installering av ekstrautstyr du har kjøpt mens båten har ligget i opplag, forandringer på elektriske installasjoner, og i det hele tatt alt som ikke er avgjørende for at båten funksjonerer, skal på bør - listen. Til slutt: Lag deg en liste på slutten av sesongen over hva som ikke er i orden. Det er utrolig hvor fort man glemmer dette i løpet av vinteren. Tekst: Ingvar Johnsen, Redningsselskapet

UTTERN D55

UTTERN S52

m/Mercury F100 veil kr 299.800

m/Mercury 75 OptiMax veil kr 215.400

Nå 285.000

Nå 205.000

BELLA 621 DC

Mercury 115 OptiMax Før kr 369.200

Nå kr 375.000 Nå kr 330.000

FLIPPER 520HT

€Før kr 248.73000

Kontorlokaler til leie på Kalvetangen 977 95 000

Vadskjæret, Havnegata 12, Larvik

m/Mercury F80

tlf 40 00 43 06

Nå 228.000 Kalvetangvn 87, Husøysund


12

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Samfunn

Sikkerhet

Vestfoldpolitiet kan se fram til en sommer i ny farkost.

Ny politibåt i vestfoldskjærgården I løpet av sommeren vil politiet i Vestfold få sin nye politibåt som har en langt større aksjons­radius enn de to båtene som til nå har vært ­benyttet i vestfoldskjærgården. Den nye politibåten er en 28 fots rib Rayglass Protector med to motorer på 300 Hk hver. Det gir høy skyvekraft til oppdrag i vestfoldskjærgården og en slik båtkonstruksjon har en manøvreringsevne som langt overgår tradisjonelle båter. Den nye politibåten har egenskaper til å ta seg hurtig fram også ved grov sjø, og er dermed langt mer anvendelig enn tradisjonelle båter. Politibåten betjenes av personell fra hele politidistriktet og det er utarbeidet kjørelister og mannskapslister for politiets båttjeneste i sommer. - Vi vil være mer på vannet i år med en båt enn det vi var i fjor med to båter, sier politioverbetjent Morten Skarpaas,

som er ansvarlig for sjøtjenesten i Vestfold politidistrikt. - Politiets primære oppgaver til sjøs er kontrollvirksomhet. Når det gjelder redningsoppdrag ivaretas slike oppdrag av et fellesskap med Hovedredningssentralen for Sør Norge som leder av red-

“Vi vil være mer på vannet i år.” Politioverbetjent Morten Skarpaas ningstjenesten til sjøs. Hovedredningssentralen spiller på en rekke aktører, fra blant annet Kystvakta, politiet og de

frivillige organisasjonene som Redningsselskapets Sjøredningskorps og Røde Kors. De frivillige organisasjonene er en svært viktig samarbeidspartner ved sjøredningstjenesten, sier Skarpaas. - Når det gjelder kontrollvirksomheten er det farts- og promillekontroller og kontroll av dokumenter, flytemateriell og lanternebruk som er politiets viktigste oppgaver. I tillegg utfører politiet miljøkontroll i form av å sjekke om regler for fiske, herunder teinefiske etter hummer, blir overholdt. I år vil det også bli lagt ekstra vekt på om førere av båter som er født etter 1. januar 1980 har bestått båtførerprø-

Heretter kan det bli vanskeligere å kjøre fra politibåten, som har to motorer med 300 Hk å dra på med. Foto: Agder politidistrikt ven. Denne ordningen ble innført med virkning fra 1. mai i år, sier Skarpaas. Samarbeidet mellom Statens Naturoppsyn og Skjærgårdstjenesten er også viktig for å overvåke eventuell miljøkriminalitet, og Naturoppsynets personell er tildelt begrenset politimyndighet

i Vestfold politidistrikt.Inntil den nye politibåten er på plass, vil politiet disponere en annen hurtig­gående båt. Tekst: Camilla Johansen


Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Annonser

VÅRTILBUD

13

SPA

Demo/overliggere - kun 5 båter

600 R INNT .00 IL 0,-

Komplette og rikt utstyrt. Leveres på vannet i Tønsberg. Alle båtene skal ut før sommeren. Besøk oss på Båt og Bryggeliv Båtmessen i Sandefjord 29. - 30. mai 2010.

Fab

Faeton 29 Scape

rikk

m/Volvo D4 260 hk diesel.

1 stk.

Favorittbåten til mange familier med mange smarte løsninger. Særdeles god uteplass, 4 soveplasser under dekk i kabin, stikk-kabin, romslig toalett, pantry. Solplass til 4 personer. Kjøleskap, dusj og wetbar ute. CE godkjenning klasse B. Utstyr: Ekstra batteri, batterilader/ landstrøm, kjøleskap, havnepres/ kalesje, GPS kartplotter, CD-spiller m/radio, dreggvinsj baug, solpute fordekk, flexitec, m.m.

ny

Nypris kr 1 435 450,Du sparer kr 606 450,-

829 000,Dem

Faeton 790 Moraga

obå

t

m/Yanmar 4LHA-STP 240hk diesel.

1 stk.

Utstyr: side/akterbenk, batterilader/landstrøm, solpute baugdekk, trimflaps, kjøleskap, dreggvinsj akter+baug, Raymarine kartplotter, CD-spiller m/radio, motormodul m/4 seter, m.m.

Nypris kr 1 290 000,Du sparer kr 540 000,-

750 000,Fab

rikk

Faeton 840 Moraga

ny

m/Yanmar 6LPA-STP 315 hk.

1 stk.

Utstyr: ekstra batteri, batterilader/ landstrøm, pute soldekk, kjøleskap, Raymarine kartplotter/ekkolodd, CD-spiller m/radio, dreggvinsj baug, m.m.

Nypris kr 1 450 000,Du sparer kr 460 000,-

990 000,Fab

rikk

Faeton 1040 Moraga

m/2xYanmar LPA-STP 315 hk diesel.

1 stk.

Utstyr: Akter/sidebenk, pute, soldekk-TV, antenne, 4x12 v uttak cockpit, baugtruster, Raymarine kart-plotter/ekkolodd/radar, CD-spiller m/radio, dreggvinsj baug, VHF, m.m.

Nypris kr 2 450 000,Du sparer kr 560 000,-

1 890 000,Dem

Westline 34 Targa

obå

2x Volvo Penta D3 (2x 190hk).

1 stk.

Utstyr: 2-farget skrog, komplett teakdekk, marin stereo, baug lyskastere, baug propell, LCD TV 22” med DVD, stekeovn, el.ankervinsj, skinnsofa, varme m/defroster, Garmin 5008 kartplotter, m.m.

ny

t

Nypris kr 2 455 000,Du sparer kr 605 000,-

1 850 000,-

Sor-tec

Sor-tec AS

Autorisert serviceverksted

Hystadveien 187, 3209 Sandefjord Kontakt: Frode Sørensen Mob. 92 06 80 07 / frode@sor-tec.no

Sor-tec AS

• • • • •

Opplag Kran Bryggeplasser Rep. av plastskader Service - alle motormerker www.sor-tec.no

Et selskap i Astondoagruppen - www.astondoa.es

Importør: Nordic Trade Company Åshaugveien 190, 3157 Barkåker Frode Berg – Tlf. 33 35 05 81 / 93 00 98 44 / fb@ntcompany.no Ole Tom Slorbak – Tlf. 33 35 05 82 / 41 50 01 71 / ots@ntcompany.no www.faeton.no

www.spectra.no

INNENDØRS Sor-tecBÅTOPPLAG (opptil 40 fot) Ring 92 06 80 07


14

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Samfunn

Aktiv i Vestfold

Åpen bro i Kaldnessundet. Idylliske Tønsberg.

Piknik på Slottsfjellet: Første forsøk Min mann elsker Tønsberg i solskinn. Stemningen på Brygga. Utsikten fra Slottsfjellet. Mennesker som nyter varmen og livet og kald drikke. Latter og smil. Hvis jeg noensinne skulle få behov for å overtale han til noe, ville det ha lønnet seg å ta han med til Tønsberg en varm soldag først. Min kjære drømmer alltid om en helaften på Brygga eller en piknik på Slottsfjellet. Jeg skal overraske familien med piknik på Slottsfjellet. Vi har jo skaffet oss et par barn, og både vi og den gjengse nordmann synes nok dette er det mest passende alternativ av de to ovennevnte. Jeg følger med på værmeldingen i en uke. Planlegger innkjøp. Finner fram piknikpleddet vårt. Planlegger maten jeg skal lage. Kjøper nye, lilla plastikkglass. Lurer på om jeg skal kjøpe en kurv, i stedet for den trauste ryggsekken og bæreposene vi pleier å drasse med oss. Ser for meg at tiåringen og jeg løper smilende og lette til fots opp bakken fra parkeringen og til toppen. Et motbakkeløp i all vennskapelighet, hvor jeg må huske å tape. Glemmer at jeg vet at jeg nok må finne på en unnskyldning for å gi tapt halvveis.

Jeg kjøper juice, jordbær,

blåbær og melon. Jeg baker grove baguetter til jentene, og handler inn til å lage salat til oss voksne. Spinat, asparges,

sukkererter, aspargesbønner. Mozzarella og spekeskinke. Jeg gleder meg en hel uke til denne salaten. I en uke gleder jeg meg til å møte familien i døra med ferdigpakket kurv og overraske med tur.

Og tur blir det. Men all maten ligger igjen i kjøleskapet hjemme. Jeg er for trøtt til å åpne kjøleskapsdøren. Bakken opp til Slottsfjellet kjennes umulig å bestige. Og det eneste jeg virkelig har lyst på, er en kaffe latte. En aldri så liten venninnekveld kom i veien. Jeg liker venninnekvelder særdeles godt, og leker sjelden førstemann hjem. Jeg er ingen kjernesunn budeie som møter familien i døra, og de eneste handleposene jeg tar med på tur, er de som for øyeblikket har oppstått under øynene

mine. Derfor velges en tredje favoritt: middag på lekeplassen.

På Kaldnes, en liten spasertur over Kanalbrua, ligger en fantastisk lekeplass, Kulturparken. Den blir målet vårt, og vi kjøper med oss mat fra en ikke så ukjent fastfoodrestaurant. Gåturen over er magisk for en liten toåring som opplever alt med barnlig intensitet. For henne er det en utrolig opplevelse å se båtene kjøre under brua der hun står. Hun lever seg helt inn i øyeblikket, helt inn i dette fantastiske og altoppslukende, og bekjenner for hele verden at hun elsker båter. Alle følger med når brua går opp, og vi ler av voksne menn som kjører i kanalen med musikken på full guffe. Tankene mine vandrer, og det slår meg at denne lille biten av kanalen er litt som den berømte Croisetten i Cannes. Akkurat mens vi sitter her, er det om å gjøre for en filmelite og noen håpefulle å se og bli sett langs en liten gatebit ved vannet i syd-Frankrike. Og langs en liten kanalbit i Norges eldste by er det om å gjøre å se og bli hørt. I tillegg til utfordrende

og spennende lekeapparater, rommer Kulturparken vakre steinbenker. Form og funksjon. Tenk så mye omtanke det ligger i det! En vakker, funk-

sjonell liten park, midt i sentrum, med plass til familier og vennegjenger. Her trengs ikke pinknikpleddet, steinene varmes opp av sola. Vi sitter lenge. Spiser. Løper. Dypper tærne i vannet. Klatrer. Balanserer. Ser på båtene. Kjenner sola varme. Nyter. Ønsker oss en like fantastisk park ved vannet i vår hjemkommune, og mens jeg tenker noen mørke tanker om kommuneøkonomi og byplanlegging, jubler min kjære fordi vi bor så nær Tønsberg.

og jeg opplever det hele som en liten triumf. Hadde mor bare kommet seg tidligere hjem kvelden i forveien, skulle vi hatt en herskapelig piknik. De nye lilla glassene hadde blitt innviet, og vi ville ikke hatt noe søppel å etterlate oss.

Vi tusler langs Brygga på vei til bilen. Solen skinner, alle bordene er opptatte. Folk ler, smiler, spiser og hilser. Ungene får is, og lillesøster legger seg ned på bakken og nekter å dra hjem. - Hva heter det her, spør hun. - Her er det så gøy. Min kjære og jeg ser på hverandre mens vi prøver å få henne opp på beina igjen. – Neste gang, hvisker jeg. – Neste gang blir det solskinn på Brygga. Uten barn. Tekst: Cecilie Bratli

Jeg spiser forresten salat. Etter all min planlegging og handling, spiser jeg nå en ganske stusselig salat, selv om jeg finner både to spinatblader og en liten kyllingfilet i den. De andre storkoser seg med vassen pommes frites og nydelige burgere, og vår lille familie sitter igjen med enorme mengder søppel. Restauranten ved siden av åpner ikke før senere, så jeg må klare meg uten min etterlengtede kaffe latte. Ingen ble mette, alle har lyst på dessert,


Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Annonser

Nå fyller vi opp butikken med turprodukter Doite Tunic Daypack

Doite Bongo Daypack Tøff daypack med iPod-lomme. Polstret rygg og bæreseler for ekstra komfort.

Til skole,ferie og fritid, med ekstra sikkerhetsrom inn mot ryggen

før 599,-

kr

Doite Catemaco 42 ltr. En teknisk dagstursekk med høy funksjonalitet. ABS ventilasjonsbakstykke. Lomme for vannbeholder. Vekt – kun 1,4kg.

før 649,-

før 1399,-

199,- kr 299,- kr 699,-

Doite Conifra 50 ltr.

kr

For deg som ønsker en funksjonell langtursekk. Avtagbar topp og flere festefunksjoner, samt lommer i hoftebeltet. Vekt kun 2,4kg.

799,-

Doite Tundra 80 ltr.

kr

1399,-

Doite Pop-Up telt

kr

1199,-

før 699,-

kr

før 899,-

kr

499,-

Doite Llaima 4 (4-mannstelt)

før 1999,-

kr

199,-

Doite Camplus God pose med ekstra lengde. Behagelig fleece innerfor. Vekt 1,9 kg. Str (180+30) x80 (12˚C/4˚C)

før 899,-

Doite Mirage luftmadrass double

kr

399,-

Doite Proventure

399,-

Fås også som 4-mannstelt til kr 999,- (før 2699,-)

kr

En bekvem familiepose med gode isoleringsegenskaper. Vekt 1,5kg. Str 180x75 (14˚C/6˚C)

Teknisk meget god 3 sesongs sovepose. Leveres med kompresjonsbag. Vekt 2,1 kg. Str. 220x80x50 (0˚C/-7˚C)

før 1299,-

Doite Atrium Plus 2 (2-mannstelt)

Settes opp på 1-2-3

før 999,-

før 1999,-

Yppelig også som gjestemadrass, med innebygget fotpumpe

En perfekt og komfortabel sekk for ekspedisjoner i skog og mark. Frontåpning gir rask tilgang til innholdet. Elastiske sidelommer. Kompresjonsbelter for feste av sovepose. Eget rom for vannbeholder. Regntrekk. Kryssramme i aluminium gir perfekt justering. Vekt kun 2,6 kg.

før 2799,-

Doite Primex teppepose

Doite Telica 60 ltr.

En funksjonell aktivitetssekk med god komfort. Passer til det meste, – både turer i skog og mark eller til stranden.

før 1699,-

SOVEPOSER

kr

599,-

Doite Summit

699,-

En av våre beste tekniske 3 sesongs soveposer. 2 lags membran med Hollotec 4 og 7. Vekt 2 kg. Str220x80x50 (-6˚C/-12˚C)

før 1499,-

kr

Doite Licanray 4 (4-mannstelt)

899,-

Doite Compact Down

før 2699,-

kr

1299,-

før 2999,-

kr

PÅ KILEN

Åpningstider: Man.-fre. kl. 11 - 18 Lørdager kl. 10 - 15

1799,Halfdan Wilhelmsens allé 41 (mellom Hansen & Dysvik og Esso) Tlf. 92 01 52 68

FACTORY STORE

www.doite.no

Perfekt pose for deg som vil ha meget god isolasjon og lav vekt. Meget bekvem. Vekt 1 kg. Str 215x80x45 (4˚C/-1˚C)

før 2799,-

kr

1499,-

15


16

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Vestfoldbedrifter En muntrere til Shanghai Munthe 2010

kultur

Vestfold 27. fylkeskommune, mai er det 150 årInnovasjon siden Margrethe Norge enn innledning «På låven om sitter relasjoner nissen» har mellom hun sikret Kina seg og Buskerud Munte og Vestfold ble født. og–NHO Hun var Vestfold mye mer invitereenn en Norgebortimot for høyere evigutdanning, liv i norsk bevissthet. Telemark fylkesForskeren rer til et informasjonsmøte refsende sangforfatter, om Expo sier Munthe-forsker, 2010, for å kommune er spesielt og norsk opptatt næringsliv.Dette av at Margretheskjer Munthe på motivereProfessor til deltakelse Willyfra Aagre, Vestfolds ved Høgskolen næringsliv i LarvikerMuseum, langt mer7.juni mangfoldig . Mersom informasjon forfatter enn er på verdensutstillingen Vestfold til Forskning.no. i Shanghai. Gjennom Inger Hedsanger tilgjengelig det bildet på Vestfold av en refsende fylkeskommunes sangforfatternettsom i vig Matveyev som «Vi som har eren oppvokst tulle», «Jeg i Kina snører vil holde min sider. enkelte kretser er heftet ved henne. sekk», «Hurra for deg som fyller ditt år» og

Malte Blåskjela på veggen

Kunstnerassistent Frode Norman og kunstneren Rune J. Svendsen


17

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Kunstner - ikke entrepenør

Rapporten «To mål – to midler – økt kunnskap om virkemidlene for kulturnæringene», utarbeidet av Handelshøyskolen BI og Oxford Research viser et kulturskille mellom kunstnere og aktører i kulturnæringene i Norge. Norsk kulturråd og Innovasjon Norge har forskjellige målsettinger for

sine virkemidler, men gir begge støtte til kunstnere. Rapporten viser at de som søker fra kulturrådet søker i liten grad hos Innovasjon Norge og omvendt. Virkemidlene fungerer samlet sett ikke optimalt for kulturnæringene. Den viser også at det er en kompetanseutfordring hos virkemiddelaktørene

og lite forståelse for kulturnæringenes egenart. Kulturarbeidere mangler kommersiell kompetanse og er lite kjent med Innovasjon Norge. Kunstnerne identifiserer seg heller ikke som entreprenører. (Kulturdepartementet)

Nå starter ferden Jorden rundt på 80 dager Fredag 21. mai er det urpremiere på Jorden rundt på 80 dager. Over 250 mennesker er i sving på og bak scenen under hver forestilling. Jorden rundt på 80 dager er basert på Jules Vernes roman, og komponist Gisle Kverndokk og librettist Øystein Wiik står bak operaversjonen som nå blir satt opp på Hovedscenen. Forestillingen var utsolgt allerede i august i fjor, knyttes det store forventninger til.

Kunstneren Rune J. Svendsen har brukt de siste to ukene på 400 kvadratmeters hyllest til hvalen i det fri. Han er ikke alene om verket, en prosjektgruppe på åtte sørget for at Blåskjelafestivalen 2010 sist mandag ble en realitet. I måneder har Rune J. Svendsen jobbet med prosjektet, og takker i dag både kommune og privat næringsliv for realiseringen av det.

til toner fra mange lokale band kunne store og små nyte grillmat og svinge seg foran veggmaleriet, i en rusfri og gratis festival. Plassen som i mange år har båret navnet «Essotomta» blir så lenge veggmaleriet får dominere antakelig kalt «Blåskjelas plass».

Blir Blåskjelas plass?

Bak motivvalget ligger tanken om å symbolisere Sandefjord, som er byen den bergensbaserte kunstneren vokste opp i. - Jeg ville finne et samlende symbol. Det meste byen

Til sang av mannskoret Hvalkjæften signerte han og kunstnerassistent Frode Norman verket, med en fest for det nye landemerket i Sandefjord. Og

Hyllest til dyra

har er enten veldig karikerte hvaler eller hvalfangstmotiver. Dette ble en hyllest til dyra i det fri, sier Rune. Vi møter ham i en av de siste dagene før motivet er fullendt. Han tar en god slurk varm kaffe, og betrakter motivet bak liftene. - Hvorfor navnet Blåskjela? - Det er en blanding av sjel og skjell, her både forvirrer jeg og skaper assosiasjoner, humrer Rune. Han forteller at verket også er en parallell til utstillingen han har i Sandefjord Kunstforening. Tekst og foto: Marianne Henriksen

– En urpremiere av en ny, norsk opera i det store formatet på Hovedscenen er en enorm begivenhet for Nasjonaloperaen og for vårt publikum, sier operasjef Paul Curran.

Bassen Magne Fremmerli

Historien i forestillingen er velkjent: Phileas Fogg er en knusktørr petimeter av et menneske, som hele London stiller klokken etter. Etter en krangel med sin argeste rival, Stuart, inngår han et veddemål som kan bringe rikdom eller ruin; han skal reise jorden rundt på 80 dager! Fogg og hans livsnyter av en tjener, Passepartout, reiser ikke bare jorden rundt, men også gjennom operahistorien. Her oppstår uventede hindringer, dramatikk, humor og kjærlighet. – Opera, det man trenger når livet blir for lett å leve, sier Magne Fremmerli, som spiller rollefiguren Stuart. Han er bosatt i Larvik, og har i mange

år vært lektor ved Høgskolen i Vestfold. Han har en av hovedrollene i forestillingen. Bassen røper at han har øvet en god stund, siden librettoen skulle vært satt opp allerede for to år siden, men måtte utsettes av tekniske årsaker. Nervene har han under kontroll, nå er han inne i gledens og forventningenes tid. Men det gjelder for aktivitetene sommeren igjennom. Han skal ha konserter både ved hjemtraktene på nordvestlandet, og bidra til operaopplevelser i Vestfold. Fremmerli er sentral når Foreningen Kulturelt Initiativs setter opp forestillingen «På cruise med M/S Show Boat» i Hotell Atlantics festsal 6. og 7. juli.


18

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Kultur

Ung skaperglede

Badebassenget Livet til pappa, gjennom brillene mine.

I førre veke så eg eit spøkjelse. Det var korkje landsfaderen eller Harald Hårfagre, men faren min, Sivert. Pappa. Pappa satt og las i ein flora i berre ingentingen, så eg fann fort ut at Sivert Hårfagre var eit passande namn. Han og eg er naturleg nok ganske like. Begge er frå Sunnmøre og har masse hår på beina. Ein gong fekk eg i oppgåve å fortelje om faren min. Eg spurte pappa om eg kunne skrive nokre ord om livet hans. Jo, det var greitt, men då skulle han ha pengar. Typisk sunnmøring. Her er teksten. Eg kan ikkje garantere at den er verdt noko som helst.

Sivert – slik eg kjenne han. Skrive av Jan-Tore Slettedal, Siverts son. Sivert Slettedal veks opp på Vestlandet etter krigen. Alle dagar var like. Han vakna opp, åt, gjekk på do, sat seg ned på ein kjelke, hamna på skulen, gjekk heim med kjelken i handa – ei mil i oppoverbakke, åt igjen, gjekk på do og la seg til å sove. Han blei rekna for å vere den beste skihopparen på Vestlandet i årsklassen sin. Det seier to ting: Skihopp var ikkje i skotet på den tida. Og det er få hoppbakkar på Vestlandet. Det Sivert er mest stolt av, er fotballkarrieren hans sin. Han spilte for Hovdebygda, og sleit benken i femtedivisjon. Ein gong skåra han mål. På trening. I puberteten blei livet hans snudd på hovudet. Sport og spel blei bytta ut med rampestrekar og fanteri. Ein gong rappa Sivert og kameratane hans nokre spann med mjølk frå nabokona. Saka skapte rabalder og Møre-Nytt hadde «Frekk bande fanga på Akselen gard» som hovudoppslag.

“Det er djupt på den eine sida og grunt på den andre” Jan-Tore Slettedal Lensmannen i bygda meinte «banden» høyrde til ein stor europeisk tjuveliga. Ein annan gong røska han ei jente i fletta i frikvarteret på skulen. Namnet hennar var Gunnhild, og er kona til Sivert i dag. Sivert og Gunnhild har fire barn samen. Alle fire går på skule. To er i grunnskulen, ein går på vidaregåande og ei går på høgskule. Sjølv gjekk Sivert på realskule før han måtte ut i arbeid. Gunnhild gjekk på husmorskulen. Jamstilling var aldri populært etter krigen. Ikkje utdanning heller. Kameratane til Sivert pleier å seie at han er djup. Dei omtalar han som «ein som har lese mykje». Berre éin gong har eg sett han med ei bok i handa - då satt han naken og leste floraen. Men kanskje dei har rett. Kanskje han les

mykje. Viss dei ser på han som djup, blir Sivert i sum som eit godt badebasseng. Det er djupt på den eine sida og grunt på den andre. Det er denne variasjonen som gjer at mange likar å symje over. Eg, derimot, trivs best på land. For to år sia skulle Sivert ta med seg familien til Egypt. Flyet mellomlanda i Nederland, då han fann ut at han hadde flyskrekk. I staden for å fly vidare til pyramidar og varme, blei familien i Nederland. Det var stas. Sivert var raus og kjøpte tresko til alle i familien. Ikkje fordi tresko var spesielt hipt eller fornuftig. Heller ikkje fordi tresko er særleg gode å gå i. Men rett og slett fordi dei var i Nederland. Visse personar er glade for at Sivert aldri oppdaga hasj på turen. Ikkje at hasj er spesielt hipt eller fornuftig, men dei var trass alt i Nederland. Ingen ting er som det ein gong var. Ingen dagar er like for Sivert no. Han vaknar opp, ete, går på do, set seg i bilen, hamnar på jobben, drar heim med ei mappe i handa – køyrer ein snau mil i oppoverbakke, et igjen, går på do og legg seg til å sove. Ein sjeldan gong slår han på radioen og høyrer på spennande program om blomar. Ein sjeldan gang finn han óg på meir spenstige ting. Som å røske Gunnhild i fletta. Eller å ta med familien til Egypt. Kanskje til og med spandere tresko på familien. Intensjonane er som regel gode. Men viss eg på førehand hadde visst at Sivert var faren eg kom til å få, hadde eg valt ein annan.

Sykkel Anneli Rutefjord er 18 år, og elev ved Sandefjord videregående skole. Hun tar påbyg-

gingsfag, og planlegger å utdanne seg til grafisk designer fra høsten av. Framtidsdrøm-

men hennes er å en dag kunne ha sin egen utstilling, og selge bildene sine.

Korn

Blomster

Bravida_90x55.pdf

1

Bravida_90x55.pdf

19-05-2010 10:59:25 Kystlandskap 1

19-05-2010

10:59:25


Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Annonser GJELDER

Det skjer

ONSDA G TIL LØ

RDAG

noe nytt hver dag! I våre butikker finner du alltid nye produkter, nye opplevelser, nye inntrykk, nye mennesker og nye tilbud. Velkommen til noe nytt hver dag!

BOGART

Frost skjorte 1000,-

Jentekveld! Torsdag 27 mai, mmen! 20% rabatt 18.00-20.00. Velko

BRANDSTAD

Scotch and Soda shorts Fra 79950

SKIN TONIC

REN Keep young and beautiful SH2C serum 50ml 595,-

Hverdager 10 - 20 Lørdag 10 - 18 www.farmandstredet.no

EUROSKO

Lacoste damestr 36-41 Lacoste Herre str. 40-46 699,-

ACCESSORIZE/MONSOON Grand Prix veske 389,-

KLIPPOTEQUET TREND

Få fantastisk hår med Clip-in løshår! Syntetisk hår som kan slettes,krølles og vaskes! 750,-

FLOYD

Kjole, flere farger 149,-

JUVELEN

Flotte PANEX barne/ungdomsklokker. Fra kr 299,-

19


20

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Her ser du hva Vestfold har å by på av kulturelle opplevelser i uka som kommer.

Det skjer

Musikk (konsert, festival, kor, m.m.) HVA SKJER Orgelmatinè Akustisk musikk, L. Støvland Vårkonsert Randi Stene Supertorsdag Pianobar Pers ønskekonsert, Vårstemning Morten Vestly danseweekend «TriOle» ToT spiller metal Konsert V. Johnsen & P.Nordby Blues, akust.vise- og Countrykveld Rocker Ø. Mørland Fredagspuls m/live musikk Rocker Ø. Mørland «TriOle» Barbara’s Bush rock Jazzkafè Tore Jarl Bråthens Jazztrio Lørdagsfeber m/DJ Søndagsjam Bella Notte – Italiensk aften Kirkeskipet – sang/musikk «Åpen mic» – dikt,sang osv. Lavranskoret strykere og orgel

HVOR NÅR Tønsberg Domkirke 26.5. kl. 12.00 Draaben Bar, Sandefjord 26.5. kl. 22.00 Sandefjord Kirke 26.5. kl. 19.00 James Clark, Sandefjord 27.5. kl. 20.30 Lace Pavillion, Horten 27.5. kl. 22.30 Sandefjord Kurbad 28.5. kl. 19.00 Colorline, Bohus 28.–29.5. kl. 19.30 Saxon King, Horten 28.5. kl. 22.00 Hammersmith, Sandefjord 28.5. kl. 19.00 Restauranten,Re 28.5. kl. 19.00 Gamle Horten Gård 28.5. kl. 21.00 James Clark, Sandefjord 28.5. kl. 22.30 Quality Hotel Klubben, Tønsberg 28.5. kl. 22.00 James Clark, Sandefjord 29.5. kl. 22.30 Saxon King, Horten 29.5. kl. 22.00 Hammersmith, Sandefjord 29.5. kl. 23.00 Draaben, Sandefjord 29.5. kl. 16.00 Colorline, Viking 29.5. kl. 16.30 Quality Hotel Klubben, Tønsberg 29.5. kl. 22.00 Saxon King, Horten 30.5. kl. 21.00 Hjertnes Kulturhus 30.5. kl. 19.00 Bugården Kirke, Sfj. 30.5. kl. 11.00 Bølgen, Larvik 30.5. kl. 19.00 Tønsberg Domkirke 01.6. kl. 19.30

BILLETTer/INFOrmasjon www.tonsberg.kirken.no www.draaben.no www.misk.no www.jamesclark.no www.lace.no Tlf. 33 46 33 20 www.colorline.no Tlf. 900 47 195 Tlf. 33 06 37 77 www.gamlehortengaard.no www.jamesclark.no www.hotelklubben.no www.jamesclark.no Tlf. 900 471 95 Torggt. 1, Sandefjord www.draaben.no www.colorline.no www.hotelklubben.no Tlf. 900 47 195 www.hjertnes.no www.sandefjord.kirken.no www.bølgen.no www.tonsberg.kirken.no

Scenekunst (teater, revy, stand-up, musikal, show, m.m.) HVA SKJER Pi Party Quiz Pubquiz Pi Party Quiz Covershow Trail of Tears og Arch Nemesis Jubileum Midgard 10 år Pi Party Quiz

HVOR NÅR Quality Hotel Klubben, Tønsberg 26.5. kl. 22.00 Lt. Dons Kafè, Horten 27.5. kl. 21.00 Quality Hotel Klubben, Tønsberg 27.5. kl. 22.00

BILLETTer/INFOrmasjon www.hotelklubben.no www.lace.no www.hotelklubben.no

På G, Sandefjord 28–29.5. kl. 22.00 Midgard historiske senter, Horten 30.5. kl. 12-15 Quality Hotel Klubben, Tønsberg 1.6. kl. 22.00

Brygga Sandefjord www.midgardsenteret.no www.hotelklubben.no

Barnas kulturtilbud HVA SKJER HVOR NÅR Èn, to, tre ikke tråkk; forestilling om tvangstanker 27.5. kl. 18 og magiske hendelse 28.5. kl. 14, 16, og 18 5 års grense Papirhuset, Tønsberg 30.5. kl. 14 og 16.

BILLETTer/INFOrmasjon

www.papirhusetteater.no


21

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

i Vestfold

Registrer ditt neste arrangement på www.vestfoldblad.no og bli med i guiden.

Utstillinger utstiller innhold tidspunkt Galleri Bølgen Utstilling T. Gundersen 26.5.–1.6. Slaviske land Smykkeutstilling 26.5.–1.6. Permanent Galleri 26.5.–1.6. Monica Eskedal Kunstmalerier 26.5.–31.5. Munch by Warhol 26.5.–1.6. Galleri Engler Utstilling 26.5.–29.5. og 1.6. Mikkel Wettre 26.5.–29.5. Kunstutstill. Peder Bugge 26.5.–30.5. og 1.6. Lise Kvalheim 26.5.–30.5. og Rune Svendsen Siri Berqvam Kunstutstilling 29.5.–30.5. Ragnar Almèn Bilder, grafikk, trykk 30.5. kl. 13–17 Kunstmaked.no 40 etablerte Permanent kunstnere

sted INFOrmasjon Kulturhuset Bølgen www.bolgen.no Midgarsenteret, Horten tlf. 33071850 Vandre Galleriet, Sandefjord www.vandre-galleriet.no Draaben Bar, Sandefjord www.draaben.no Haugar Vestfold Kunstmuseum Tønsberg www.haugar.com Galleri Engler, Sandefjord www.galleriengler.no Vestfold Kunstnersenter, Tønsberg www.vestfold-kunstnersenter.no Galleri Smalgangen, Horten www.galleri-smalgangen.no Kunstforeningen Sandefjord www.sandefjord-kunstforening.net Galleri Ask, Horten Atelier Gamleskolen i Åsgårdstrand, Horten www.horten.kommune.no Prinsensgate 16 Sandefjord www.kunstmarked.no

NM i Teatersport arrangeres i Vestfold Lørdag 29. mai arrangeres uttak til norgesmesterskapet i Teatersport™ i Kulturhuset Bølgen i Larvik. Deltagerne kommer fra Vestfold, Telemark og Agder. Vinnerne får representere «region Sør-Norge» på NM i Teatersport™ for amatører. Uttaket arrangeres som en forestilling, der også publikum kan bli engasjert, bl.a. til å gi deltagerne oppgaver. NM i teatersport har blitt arrangert årlig siden 1999. Hvert år arrangeres det uttak i 6 regioner der region «SørNorge» dekker Vestfold, Telemark, Aust-Agder og Vest-Agder. Annen

hvert år arrangeres regionuttaket i Vestfold, og i år foregår arrangementet på Sande Videregående skole. I forkant har det blitt arrangert kurs i teatersport. Vestfold teaterråd er paraplyorganisasjon for det frivillige teaterlivet i Vestfold. Rådet arrangerer kurs og andre kompetansehevende tiltak innen teaterfaget, og arbeider for å bedre teatergruppenes rammevilkår. Les mer om NM-teatersport her: http://natf.no/nm_teatersport/index. php?id=2 Mer informasjon kan fås av fylkessekretær Ole-Jacob Thorkildsen, tlf: 41 25 11 61, e-post: post@vestfoldteaterrad.no. www.vestfoldteaterrad.no

Kilder til kulturguiden: www.skjeravestfold.no, www.kulturnett.no samt flere nettsteder for underholdningsbransjen i Vestfold.


amler

22

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

5 boktitler på topp

Leselyst

Skjønnlitteratur

1. Panserhjerte (Jo Nesbø) 2. Hjemkomsten (Victoria Hislop) 3. Den glemte hagen (Kate Morton) 4. Havfruen (Camilla Läckberg) 5. Vidunderbarn (Roy Jacobsen)

Norges eneste bok­ inspirator, Liv Gade, reiser rundt i hele landet og motiverer og inspirere små og store til å lese. Hun anbefaler ukentlig to bøker til ­Vestfold Blads lesere.

Størst av alt

Lillian Wirak Skow Færder forlag

Røtter og identitet er viktig i et hvert menneskeliv. Hvor kommer vi fra – og hvor hører vi til? Dette gir grunnlag for veien videre. Ved å fordype oss i historien kan vi få et mer sammensatt og nyansert bilde av hvordan verden har utviklet seg, det er spennende og viktig. Dere som liker historiske romaner og er interessert i lokalhistorie vil elske denne familiesagaen fra Vestfold! Det hele starter en vakker vårdag på begynnelsen av 1800-tallet. Vi skal til Tjølling i Vestfold hvor vi møter Børre Larssøn som flytter inn på en husmannsplass. Han er fat-

tig, men er ung og sterk med masse pågangsmot og vilje. Dessuten har han prestens velsignelse, og det er viktig. Det er trange kår, det er nød og elendighet, men Børre er heldig han finner det viktigste. Han finner Anne! For størst av alt er kjærligheten. Anne og Børre får mange barn, her følger vi Lars, som nok gjorde størst inntrykk på meg. Det er harde tider. Det er «kampen for tilværelsen». Vi ser tydelig hvor prisgitt bøndene er markens grøde, hvor nådeløst livet gir og ikke minst tar. Barnedødeligheten er stor, lidelsene er mange, men kjærligheten ligger i bunnen og skaper liv og glede. Lars er ung, sterk og viril, han er snill, men også godtroende. Han higer etter nærhet og varme, og lar nok lysten styre mer enn fornuften. Han ender opp med å «sette barn på» to unge jenter og krisen er total. Vi følger Lars på godt og vondt, og forfatteren skriver så godt at personene trer levende ut av boksidene. Du blir kjent med dem, du blir glad i dem. Du kan til og med kjenne lukten av dem, og da skriver du godt! I siste generasjon møter vi Anders, sønn av Lars. Nå møter vi et samfunn i rask

endring. Vi går fra jordbruk til industri, vi er med på en sosial reise, og kjenner på endringen fra taust å godta det livet vi er født inn i, til å faktisk ha valgmuligheter. Lillian W. Skow har skrevet en vakker og viktig bok. Dette er både lokalhistorie og Norgeshistorie. Anders B. Hasle er en kjent person, stifteren av Sandefjord Skofabrikk – og altså forfatterens morfar. Han foretar en skikkelig klassereise fra, nød og fattigdom til rikdom og berømmelse. Han er opptatt av sosial rettferdighet, er engasjert og profilert, og vet at suksseen først og fremst skyldes Clara og hans elskede familie. For størst av alt er kjærligheten. Lillian Wirak Skow

Størst av alt Familiesaga fra Vestfold

Færder Forlag

Generell litteratur

1. Familiekokeboka (Tom Victor Gausdal) 2. Skynd deg å elske (Laila Lanes) 3. Regines bok (Regine Stokke) 4. 100% London (Maaike van Steekelenburg) 5. Frisk med lavkarbo (Sofie Hexeberg)

Å telle duer

Marie-Sabine Roger Pax

Det finnes bøker som smyger seg inn i sjelen din, og gir ettertanke og ro. Jeg ble nesten litt salig av å lese denne sjarmerende og kloke boken, og det er deilig! Og husk: Les sakte, nyt språket – smak på setningene! I denne lavmælte og intense boken, møter vi Germain, 45 år gammel. Han bor i en campingvogn i hagen til moren sin. Han har aldri kommet lenger… Hele sitt liv har han følt seg uønsket. Han har måttet tåle omsorgssvikt og likegyldighet, mobbing og trakassering. Hva gjør det med det menneske? Germain hungrer etter kjærlighet, nærhet og gode ord. Han ønsker å bli sett. Han liker seg i parken. Der er det stille og godt, og ingen forventer noe av ham. Han sitter på benken og teller duer. Duene er hans venner. Han kjenner dem, han gir dem navn. De er små personligheter, og de krever intet av ham. En dag møter han Margueritte i parken. Hun er 86 år, og det er helt klart duket for endringer i livet hans. Sakte utvikler det seg et vennskap mellom disse to. Margueritte har vært forsker, og har en lidenskap for litteratur. Hun leser bøker for ham, hun guider ham inn i bøkenes verden, og de snakker

sammen om viktige ting i livet. Forfatteren får så fint fram at litteraturen er for alle, den gir glede og ro. – Og perspektiv på selve livet! Germain bestemmer seg for å adoptere henne. Han vil hun skal være hans bestemor. Han vil kjøpe aviser og peppermynte drops til henne. Han vil besøke henne på gamlehjemmet. For første gang i sitt liv kjenner han ekte nærhet til et annet menneske. For første gang føler han at han blir respektert for den han faktisk er. Dette er en perle av en roman, en elegant og forførende bok om vennskap, litteratur og nærhet. Det er en lykke at den er oversatt til norsk – og den fortjener mange lesere. Anbefales på det varmeste.

Rubrikk Selges

Avisen som samler fylket. Buffer sofabord, B:135 D:60 H:45 mørk brun krsom 700,-.samler fylket. Avisen Tlf. 980 73 566

Bolig tilsalgs

Ønskes kjøpt

Hagebenk Møblert leilighet Gammel type med buet beliggende sentralt ved rygg og sete, ø.kjøpt. Vännern og Gjøta Kanal. fylket. Avisen som samler fylket. Tlf. 917 39 239 Info og avtale om omvisning ved henv. 930 02 521. Kjøper alle biler Rosemalt kubbestol uten EU god, skadet fra Telemark ca.100 år biler, Toyota Hiace, gammel kun kr 3.000.Gratis rubrikk Peugeot 505... Tlf: 33 32 06 05/ Tlf. 995 62 733 936 69 660

Veggfeste flatskjerm, med tilt, opptil 80 kg, selges som i uåpnet pakke Avisen samler fylket. 500,-. Tlf. 980 73 566

Hanto 22 fot 18 hk Saab, meget pen til salgs. Tlf. 932 27 385

Noe du vil bli kvitt?

Du fårGrepa gratis innbygningskomfyr rubrikkannonse i med varmluft og keraVestfold miskBlad! topp, lite brukt

Rammemadrass, 120x200 m/ben og tynn overmadrass selges kr 700,-. Tlf. 980 73 566

kr 1500,-. Tlf 917 52 898.

Gråpus takker Vestfold Blad for sitt nye hjem!

Scand-Classic Diesel, Legg inn din annonse på 25 fot,1981 modell, www.vestfoldblad.no 45 hk 7 sov plass, Dovre peisinnsats Avisen 13 sitteplass, do. kr 800,-. Tlf. 33 04 30 41/ Tlf. 913 81 198 922 59 105

Boken “skikk og bruk” og bøker om seilskutetiden, polarlitteratur, kunst og historie. Tlf: 33 32 06 05/ 936 69 660.

som samler fylket.

Eldre plakater med tema film, reiseliv, olympiader, kunst. m.m. Tlf: 33 32 06 05/ 936 69 660 Proff Easy Up Telt 3* 4,5m eller 3 *6m ønskes kjøpt! Kun seriøse henvendelser! Tel. 915 53 204

Dyr Katt savnet Langhåret hannkatt m/hvitt på bryst/labb. Forsv. fra Urderåsstien 7, Vesterøya. Tlf. 906 03 546

Tervueren valper Se info hj.side http://home.online. no/~establu/index.html Tel. 92864110

Diverse Dårlig balanse? 3-hjulsykkel for voksen med gear, navbrems og stor kurv. Ubrukt til halv pris kr 2500.Kontakt på e-mail: rrp@lf-nett.no


23

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Ukens vin

Grillvin UKENS VINER Schmetterling Riesling Tyskland, Nahe. 2008.

100% Riesling. Grønngul. Ung, frisk, fruktig. Tiltalende hvitvin med lang ettersmak. Forfriskende til reker, salater og alene. Finnes også i en «trocken»utgave. 0,75 ltr, kr 89,90. Varenr. 59204. Arne Brimis Grill & Turvin Frankrike. Rhone, uå. Grenache, syrah, mouvedre.

Rød Rhône-vin. Rik duft med mørke bærtoner og sjokolade. Myk og god, innsmigrende. Meget godt kjøp. Passer til grill og gryte. BiB 3 ltr. kr 339,90. Varenr. 44100. Cuvée Christer Berens MD’A Italia. Abruzzo, 2008.

Fram med grillen! Siste maihelg er årets siste vårhelg. Foto: Opplysningskontoret for kjøtt.

Pappvin til maigrillen Kommende helg er siste maihelg og rundingsmerke mot juni. Blir det finvær, vil garantert fridagene også preges av grillens appetittvekkende dufter. Den saftige og ofte litt kullpregede lukten vekker sansene og lover godt. Grilling er for mange ensbetydende med sol og varme og med et sosialt uteliv med familie og gode venner der grill, mat og vin står i sentrum. Det er få ting som er så hyggelig som et grillselskap, og det er ikke mye som kan konkurrere i sommerfølelse med den gode grillmat. Også dine gjester har det godt mens de venter på din mat rett fra grillen. Ventetiden er også forventningens tid. Undertiden kan man kose seg med et glass avkjølt vin, gjerne en hvit eller rosé. Sammen med springvann med en skive lime, prepareres både de, ganen og maten og heller starte med den røde vin til ­maten..

La fantasien løpe løpsk, vær impulsiv og se hva du kan finne av godsaker som du kan putte på grillen. La gjerne barna få bestemme hva familien skal lage. Det kan gi mang en sma-

kelig overraskelse. Og la nå ikke grillen brukes kun til selskap. Grill kan gjerne være i daglig bruk, til fisk, til kjøtt, til grønnsaker, til brødmat – det er nesten ikke grenser for hvor oppfinnsom man kan være. Selv for oss som bor i blokk med begrensninger på åpen ild, kan den elektriske grill brukes daglig.

brente aromaer. Mange bruker kraftige marinader og smakfulle sauser. Sommerens grillmat skal derfor ikke ledsages av de aller dyreste og elegante vinene. Vær heller ikke redd for eikepregede viner, de står godt seg til røykaromaen fra grillen. Til fisk og stekvarm sol foretrekker jeg derimot de forfriskende, avkjølte hvite.

En trenger ikke være gjen-

Hva kan lages på grill? Alt

nom-formell med vinene, de fleste smaker godt uansett. Som grillvin til det meste av kjøtt og grønnsaker i sommervarmen foretrekker jeg en god rosé, eventuelt en forfriskende ung rød med mye fruktsødme. Unntaket er de smakfulle kjøttstykker som fordrer mer fyldig rødvin, og her kan du gjerne velge en av de mer rustikke til den røffe maten.

Grillmat er det en kan kalle rustikk mat, med innslag av

mulig. Jeg har med årene gått i retning av det stadig mer enkle. Det finnes så mye godt og i butikkenes bugnende hyller av klargjort og marinert grillmat og ferdigpakker med grønnsaksblandinger, og mange kjeder har egne grillkokker med oppskrifter og grilltips. Men det har nå sin sjarm å ta turen på fiskebryggen eller til fiskehandleren, og på torget for grønnsaker når tiden for norskproduserte er der, til slakteren og til butikkene med

allslags grillmat. Her er et par matforslag til dagens viner: Lammekoteletter på grill. Likefrem, enkelt, kun med salt, pepper og litt olje. Deilig namnam. Du kan gjerne bruke ferdig grønnsakspakke, eller lage din egen grønnsakspakke. Og glem nå ikke at du kan bake potetene på grillen også. Med rømme til. Ellers gjør jo alltid en entrecote seg til saftig vin. Jeg liker selv grillet sopp og asparges godt, og synes på de varmeste dagene at dette er mer enn nok til middag. Enkelt som bare det. Men til flere personer er det alltid godt med grillet salatgryte med «sun blushed tomatos». Dette er supert tilbehør til all grillet mat.

Denne uken slår vi blant annet et slag for BiB (Bag in Box, pappvin), inkludert to «norske» pappviner fra kolleksjonene til henholdsvis Arne Brimi og Christer Berens. Begge er kjente innen mat og vin, og etterhvert er de også blitt betydelig merkevare. Tekst: Kjell Arne Bratli

85% Montepulciano, 10% Sangiovese, 5% Merlot. Klar rød, fersk duft, litt jordaktig i duften. Fast og fin vin. Også denne er et meget godt kjøp. Går til grill og gryte, og selvsagt til pasta. BiB 3 ltr. kr 319,-. Varenr. 45622. Masi Passo Doble BiB Argentina. Mendoza, 2008.

70% Malbec, 30% Corvina. Vinen etter «double fermentation»metoden («Ripasso»), 9 måneder på fransk eik. Dyp rød, aroma av modne bær. Myk, god frukt. Til grill, svin, lam, vilt, storfe og modne oster. BiB 3 ltr. kr. 399,90. Varenr. 58909.


24

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Kultur

Reise

Karnevalstemning i Bremens gater.

En eventyrlig reise natting og måltider. Brosjyrer, Hans og Grete, Froskekongen, Askepott, kart og håndbøker gjør det lett Rødhette, Tornerose, ulven og de syv å finne fram og plukke ut det vesentlige eller det man rekgeitekillingene, Snehvit, Mestertyven – ker. ringer det noen bjeller? Selvsagt gjør det byer og landsbyer det. Millioner av barn i mange land, i Norge 70 Spredt langs ruten ligger 70 byer ikke minst, har lest eller blitt lest for fra og landsbyer som på en eller annen måte er assosiert med BrøBrødrene Grimms eventyr og legender. drene Jacob og Wilhelm Grimm. Landskapet, byene og landsbyene der brødrene bodde og samlet inn sine eventyrskatter er ikke langt unna. Man tar ganske enkelt et direktefl y fra Torp til Bremen eller Frankfurt, og vips! så er man inne på Eventyrveien i Nord-Tyskland. Den 60 mil lange ruten strekker seg fra Nordsjøen til elven Main. Her er de dype skogene, de farbare elvene og glitrende bekkene, de romantiske Torneroseslottene og idylliske

bondegårdene som skaper gjenkjenning og gir gjenklang fra barneårenes fantasiverden. Barndommens mytiske landskap blir levende igjen. Reiselivsvirksomheter og turistkontorer i denne delen av Tyskland har lagt forholdene godt til rette, enten for en leiebiltur eller med offentlige kommunikasjonsmidler. Man kan kjøpe pass som gir adgang til hovedattraksjonene, eller pakker som dekker over-

En sentral Grimm-hovedstad er Kassel der brødrene har fått sitt eget museum. Andre byer markerer tydelig sin tilknytning til eventyrsankerne, eller Tysklands Asbjørnsen og Mo: Hanau, der de ble født, Steinau der de bodde som gutter, Göttingen der Jacob Grimm var professor fra 1829, senere etterfulgt av Wilhelm. Eller Schwalmstadt som går under tilnavnet Lille Rødhette-land. I Schauenburg finnes et utstillingssenter med

kunstverk som har tilknytning til eventyrene. I Hameln opererte den berømte rottefangeren, og i Hofgeismar kan man besøke Sababurg, Torneroses slott inne i Reinhardswald. Trendelburg er for evig knyttet til eventyrfiguren Rapunsel, og i Polle markeres eventyret om Askepott. Noen som husker de tre bymusikantene? De har fått sin skulptur i Bremen!

Museer og musikaler

Overalt langs denne ruten, på tysk kalt «Deutsche M‰rchen Strasse», på engelsk «Fairy Tale Route», vil barnefamilier eller litterært og historisk interesserte støte på eventyrhus, museer, teaterforestillinger og musikaler store deler av året. Her arrangeres eventyruker og opplesningsstunder både for ung og gammel, og her er

det anlagt opplevelsesparker der sagafi gurene kommer deg i møte. Guidede turer er det mange av. Uansett hva man er ute etter, finner turisten svarene og opplevelsene langs denne ruten. I Göttingen er brødrenes professorgjerning tydelig markert. I Marburg er det ikke mulig å unngå å få vite at det var her de studerte jus. Så må det legges til at reisen foregår i naturskjønne omgivelser, man passerer middelalderslott og dorfer og har mulighet til båtturer, sykkelturer og vandringer til fots.

Brø drene Grimm Jacob og Wilhelm

Hvem var nå disse berømte brødrene som samlet og skrev ned tyske eventyr, sagn og legender helt tilbake til middelalderen og gjorde dem kjent for barn verden over?


25

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Noen nyttige hjemmesider: www.deutsche-maerchenstrasse.de www.german-fairytaleroute.com www.rattenfaengerhaus.de For å bestille pakker langs ruten: www.toeurope.eu

Eventyrlige landskap i landet som fostret brødrene Grimm. Familien deres hørte hjemme i delstaten Hessen, preget av fjell og daler og grovt sett avgrenset av elvene Rhinen, Weser og Main med sideelver. Oldefar og bestefar var geistlige i den reformerte protestantiske trosretningen. Foreldrene Philipp og Dorothea Grimm

fikk ni barn, hvor tre døde som spedbarn. Eventyrbrødrene selv hadde sitt barndomshjem ved den gamle paradeplassen i Hanau. Jacob ble født i 1785, Wilhelm ett år senere. I 1791 fikk far Philipp en embetsstilling i sin fødeby Steinau ved elven ­Kinzig, og familien flyttet dit.

Severdigheter langs Eventyrveien:

 et lokalhistoriske museet D i Hameln er åpent hele året, og samlingen dreier seg mye om Rottefangeren nettopp fra denne byen. Hver søndag fra mai til september blir en forestilling om legenden oppført i friluft. Det skjer i gamlebyen (Bryllupshusterrassen). En rottefangermusikal blir i samme tidsrom og samme sted presentert på onsdager, men da som dukketeater.

Pittoreske motiver preger gatene. I Hanau blir det arrangert en Brødrene Grimm-festival fra mai til juli, medaktiviteter omtrent daglig. Eventyrene blir vist i romantiske omgivelser foran Philippsruheborgen. I Hofgeismar foregår den tradisjonelle forestillingen om Tornerose og prinsen islottet Sababurg (med hotell) hver søndag fra april til oktober. Området rundt Sababurg er forresten regnet som Europas første dyrehage, med et skogs- og jaktmuseum, turer med hest og kjerre og besøk hos håndverkere som lager keramikk med eventyrmotiver. I Kassel finner man det ­berømte Brødrene Grimmmuseet i det historiske Bellevue-palasset. Her kan man studere brødrenes liv og virke gjennom ulike livsfaser. Et av

rommene er møblert og innredet slik folk levde i første halvdel av 1800-tallet. Polle er så absolutt verdt et besøk. Hver tredje søndag i måneden, fra mai til september, er det Askepott-forestillinger her, midt blant ruinene til den romantiske borgen Polle. I Schauenburg er det en Märchenwache-utstilling hele året, til ære for to som ble berømte som fortellere av Grimms eventyr; Friedrich Krause og Marie Hassenpfl ug. Her er også konserter, forelesninger og spesialutstillinger. Schwalmstadt er kjent for sitt museum som viser tradisjonelle folkedrakter av typen vi forbinder med for eksempel Rødhette. Broderiene som stilles ut er kjent over hele verden, og man fi nner også annet lokalt kunsthåndverk.

I Steinau har man et Brødrene Grimm-hus åpent hele året rundt. Den permanente utstillingen viser ting og scener fra brødrenes oppvekst og temaer fra sagn og eventyr. Her finnes også et fast dukketeater i tilknytning til renessansepalasset Steinau. La oss også nevne ­muligheten for båtturer på elvene ­Weser og Fulda (fra mars til oktober) gjennom det landlige Weserbergland og Fuldadalen. I Kassel-Wilhelmshëheer det forøvrig, på visse dager og tider, foss- og vannfall-forestillinger med fascinerende lyssetting mellom mai og ­oktober. Tekst: Bjørn Hoelseth Foto: German National Tourist Board


26

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Ukens vestfolding Stine Åsland

Men oppskriften min får du Se opp for Telemarksrøra! Antagelig er den nærmere deg enn du aner. Eller så kommer den et sted i nærheten av deg om ikke så lenge. Om du googler på dette eiendommelige navnet får du rundt regnet 10.000 treff. Røra handler om vafler og om den 28 år gamle vaffelentusiasten Stine Åsland, bosatt i Åsgårdstrand. Gründer og etablererprisvinner, med kullsviertro på folks interesse for vafler. 93 prosent av landets befolkning liker vafler, påstår Stine som har foretatt undersøkelser. Antagelig finner hun også et vaffeljern i de fleste familier, med like mange oppskrifter som det er vaffelspisere. – Og du mener det er mulig å tjene penger på vaffelsalg? – Uten tvil, dette vet jeg mye om, sier Stine, som fra bedrifts­ lokalene i Stokke distribuerer hundrevis av liter ­vaffelrøre hver eneste dag. Det er ikke nettopp noe nytt at magasinet Henne kåret Stine til årets etablerer i begynnelsen av mai. Radio og fjernsyn, lokalaviser og riksaviser formidlet nyheten. Mens Stine løp fra studio til studio vokste informasjonsflyten på

nettet. Ikke minst på Facebook og andre sosiale medier. Juryens begrunnelse var ikke til å ta feil av, den slo fast at Stine har skapt et foretak tuftet på en unik ide til rett tid. Dessuten er Stine med navnet Telemarksrøra i ferd med å skape en merkevare med sterk lokal tilhørighet og assosiasjoner til kvalitet og tradisjon. Det er all grunn til å se nærmere på denne jenta.

Penger å tjene

Før vi gjør det, sakser vi noen linjer til fra juryens begrunnelse: Få tenker over at noe så enkelt som vafler kan generere penger, Stine Åsland har vist teft og har utviklet en sterk og original forretningsidè, i et produkt som er skapt med rene råvarer, uten tilsetningsstoffer. – Du har aldri vært i tvil om at

vafler var produktet å satse på? – Nei, aldri, svarer Stine, som i begynnelsen av måneden fikk overrakt både pris og gratulasjoner av næringsminister Trond Giske på scenen på Latter i Oslo. Fra Henne fikk Stine magasinets spesielle brosje, Startknappen 2010, fra If 50.000 kroner og fra Nordnet 10.000 kroner. – Hvordan kom du på ideen om vafler? – Det der hadde jeg tenkt på lenge, helt siden jeg drev en bensinstasjon på Ullern i Oslo. Da jeg tok over var jeg 21 år gammel, jeg skulle styre en bedrift med 12 ansatte og en omsetning på rundt 18 millioner kroner. Bak meg hadde jeg grunnskole og to år på videregående og masse jobberfaring, forteller Stine.

Nesten konkurs

– Og jeg solgte vafler for 450.000 kroner i året. Men jeg gjorde selvfølgelig alle de feil en som er ny i forretningslivet kan gjøre, bensinstasjonen gikk teknisk konkurs. Men jeg var full av pågangsmot, rigget til flatseng på bakrommet, og fikk bedriften på fote igjen. Da jeg sluttet hadde vi økt beman-

ningen til 17, og omsetningen var merkbart høyere enn da jeg tok over. Flere ganger prøvde jeg meg på skolebenken, men det gikk ikke. Jeg var altfor glad i å jobbe, og stolt av det, forteller Stine. – Så dukket tankene om vafler opp? – Ja, meningen var å starte sammen med en kusine, det var i 2007. Hun måtte trekke seg, ettersom hun ble gravid. Men jeg jobbet ufortrødent videre med forberedelsene, og i begynnelsen av januar 2008,

“- Omsetningen var merkbart høyere enn da jeg tok over.” startet jeg opp. Med lokaler i Stokke og med atskillig prøving og feiling på vaffeloppskrifter. Oppskriftene er mine og dem får du ikke. Det er jo selve forretningshemmeligheten.

Landsdekkende

Om Stine er aldri så mye vestfoldjente i dag, med bosted i Åsgårdstrand og produksjonslokaler i Stokke, er hun født i Telemark. Så navnet Telemarksrøra AS på selskapet,

var ingen tilfeldighet. Dessuten mener Stine at det er lettere å knytte telemarksnavnet til selskapet enn Vestfold, som kanskje ikke assosieres med vaffelrøre i samme grad. I løpet av de første fire månedene var Telemarksrøra i prinsippet landsdekkende. Nå er det ikke slik at Stine springer fra sted til sted med vaffeljern og røre, forretningsideen er nettopp å selge vaffelrøre. Dette handler om konsepter med individuell tilpasning. Vaffelrøre leveres til kiosker, bensinstasjoner og servicemarkeder. Reitan og Norgesgruppen er representert, og sammen med Hennig-Olsen Is og Bama har hun skapt et konsept med tittelen «Lett å like», som tilbyr forskjellige løsninger for blant annet konserter og festivaler. Her handler det dessuten om en selvutviklet grov vaffel med salat, skinke og tsatsiki. Hvem tror du leverte vaffelrøren til presselunsjen under årets Oslo Fashion Fair? Latteren sitter løst hos denne nyskaperen. Stine er velsignet med betydelig humoristisk sans. Den har hjulpet henne i mange trøblete situasjoner. På samme måte er jenta som


27

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Smått om Stine: Sivil status: Singel Alder: 28. Bosted:

Åsgårdstrand

Yrke:

Gründer, daglig leder og eier av Telemarksrøra

Drikker helst: Rødvin!

Favorittmat: Vafler

Fritidsinteresser: Egen næring Aktuell: Ble kåret til årets etablerer av magasinet HENNE.

Oppskriften sin deler hun aldri, men du må gjerne kjøpe både røre og vafler.

aldri rene fluepapiret når det gjelder å trekke til seg mennesker som tror på henne, som begeistres av ideene og entusiasmen.

Himmel og helvete

– For dette har vært både himmel og helvete, sier Stine. – Hvis noen tror at tingene gjør seg selv, at bestillingene – sammen med inntektene – bare regner inn, må tro om igjen. Det

var ikke mange i mine omgivelser som til å begynne med synes dette var noen god ide. Men du må være sikker i din sak, bli glad i det du gjør, aldri svikte ideen, dessuten må du stole på magefølelsen din. – Det holdt jo på å gå galt etter en mislykket leveranse? – Ja, men den saken ordner seg. Det var snakk om en stor leveranse til et arrangement

man trodde skulle trekke tusener, men det gjorde det ikke. Jeg ble sittende igjen med både røra og regningene. – Det ga deg en økonomisk trøkk? – Ja, og jeg fant vel ut at det var viktig å knytte til seg institusjoner som kunne hjelpe. Innovation Norge bidro. Og bidraget gjorde sitt til at bank-forbindelsen min lånte meg det nødvendige beløpet jeg trengte, på dagen. Både banken, DnB, og Innovation Norge skal ha skryt. Og nå etter prisen er det gjort nye forandringer. Jeg har fått inn fire solide investorer som ikke eksplisitt tenker rask profitt, men som er villige til å følge meg i et nytt forretningskonsept, der langsiktighet er stikkordet. Det gir den tryggheten jeg trenger. I år regner vi med en omsetning på fire millioner, neste år åtte, sier Stine, som nå styrer et selskap med tre i jobb. Stine er leder, så har hun en selger og selvsagt en «røreprodusent».

Direktør

«Fingermat» er lesestoff som inspirerer.

– Hva drømte du om å bli når du ble voksen, Stine? – Direktør.

– At det var? – Det er sant, jeg ville skape noe som jeg kunne eie og lede sjøl. En lærer jeg hadde på skolen mente jeg ville ende som boms eller direktør. Pappa sa at det antagelig bodde en statsminister i meg, jeg hadde

“- Jeg ville skape noe som jeg kunne eie og lede sjøl.” sterke meninger og meningers mot, antagelig. – Jo, direktør, det er jo det jeg er nå? ler Stine, og legger til: – Jeg har skapt mitt eget, som ikke bare jeg tror på, men også mange rundt meg. Jeg har en fabrikk, som lager produkter jeg har utviklet sjøl, og jeg har ansatte. Men håpet er jo at jeg skal utvide, med flere ansatte og flere vaffelprodukter. – Da du var i Oslo i begynnelsen av måneden, spiste du middag med Richard Branson, som var på norgesbesøk med foredrag til millionhonorar. Branson er verdenskjent for sine selskaper, han startet blant annet flyselskapet Virgin Atlantic i sin tid, solgte billige amerikaturer fra England og

gikk rett til topps, bokstavelig talt. Nå selger han turer til verdensrommet. Hvilke råd kunne han gi deg?

En vaffelkjole

– Det møtet var veldig spennende, og du kan godt si det kom i stand ved en ren tilfeldighet. Men det var morsomt, klart det. Det var en hyggelig og absolutt ingen nedlatende samtale. Hva han mente jeg burde gjøre? Jo, få sydd meg en vaffelkjole. Så kanskje det er noen der ute som vil hjelpe meg med designet? – Vi sender gjerne utfordringen videre. Men tilbake til gründeren Stine, årene har lært deg viktige leveregler i forretningslivet. Hvilke gründertips har du til unge som vil starte for seg selv? – Jo, du må ikke være redd for autoriteter. Det er viktig at du brenner for det du gjør. Ikke gi opp ved den første hindring, og pass på å knytte til deg ressurssterke personer – mennesker med erfaring. Og til slutt, stol på intuisjonen din, stol på magefølelsen, oppfordrer Stine Åsland. Tekst og foto: Gro Larsen


28

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Vestfoldbedrifter til Shanghai 2010

NÆRING

Vestfold fylkeskommune, Innovasjon Norge Buskerud og Vestfold og NHO Vestfold invitererer til et informasjonsmøte om Expo 2010, for å motivere til deltakelse fra Vestfolds næringsliv på verdensutstillingen i Shanghai. Inger Hedvig Matveyev som er oppvokst i Kina vil holde

enn innledning om relasjoner mellom Kina og Norge for høyere utdanning, Telemark fylkeskommune og norsk næringsliv.Dette skjer på Larvik Museum, 7.juni . Mer informasjon er tilgjengelig på Vestfold fylkeskommunes nettsider.

BegeistRinger 2010 Arrangeres 2. juni på BCC Røshnes Jazzband spiller til bolleservering Offisiell åpning ved Einar Røsås (NHO) og Per-Kristian Finstad (LO) Dagens BegeistRingsleder: Jon Almaas Erna Solberg taler og kårer årets Begeistrer Ellers vil sentrale NAVpersoner presentere den nye IA-avtalens muligheter. Yngve Hågensen vil gi gode råd, mens trendanalytiker Lisbeth Larsen vil holde et inspirerende foredrag. Karin Hjertaker og Magnar Kleiven vil inspirere til entusiasme for arbeidsmiljøet, før artisten Jo Nesbø avslutter dagen med et skrått blikk på livet.

Bibbi Engø og hennes medarbeidere legger stor vekt på et godt arbeidsmiljø og stor arbeidsglede, og gleder seg til å delta på BegeistRinger.

Begeistrer for et bedre arbeidsliv­ 2.700 ansatte fra ­Vestfolds mange bedrifter velger 2. juni som dagen de skal la seg begeistre – til langt inn i arbeidslivets mange hverdager. For det er når hverdagene kommer at beg e i st r i n g e n trengs, og da kan en dag ved Brunstad Prosjektleder C o n fe re n ce Jon Grimsgaard Center (BCC) være god ha med seg. Da arrangeres BegeistRinger 2010, som betyr

at det gis inspirasjon og påfyll for at de gode ideene skal leve godt. Slik at de kan bidra til et bedre arbeidsmiljø når det røyner på. Det er meldt på nesten 2.700 deltakere i år, og det er vi godt fornøyd med i de tidene vi har nå, sier Jon Grimsgaard, som er prosjektleder for BegeistRinger, og bedriftsrådgiver i NHO Vestfold. Tanken bak Begeistringer er å samle flest mulig fra hver bedrift i Vestfold, så de gode ideene har sjansen til å overleve i hverdagen, fortsetter Grimsgaard.

Viser fram og inspirerer

BegeistRinger 2010 arrangeres for sjette gang, og målet

med dagen er å få fram hvor mye bra som skjer i norsk arbeidsliv, takket være de mange som sørger for at arbeidsplassen er et godt sted å være. Til toner fra Røshnes Jazzband vil deltakerne bli ønsket velkommen, tett fulgt av en veteran i Begeistring, komikeren Jon Almaas. Han har vært med hvert eneste år, og bidratt til latter mellom inspirerende foredrag. - BegeistRinger gir oss en bedre bedrift. Derfor blir nesten alle våre medarbeidere med på å la seg inspirere på BegeistRinger 2. juni, sier daglig leder Bibbi Engø i Bibbis Frisør i Tønsberg.

har vært med på arrangementet de tidligere årene. Det er fordi arbeidet med et mer inkluderende arbeidsliv har blitt en kultur i vår bedrift. Vi er for eksempel svært opptatt av å gjøre noe for å oppfylle IA-avtalens mål om å inkludere mennesker som av ulike grunner har vansker med å få et godt fotfeste i arbeidslivet, sier Engø. Hun bekrefter at det å kombinere faglig påfyll med humor, glede og et fantastisk arrangement, som i tillegg er verdens største IA-konferanse, er en stor vitamininnsprøyning i hverdagen.

Arbeidsglede

Vi har meldt på mange til BegeistRinger for å la oss

- Mange av våre medarbeidere

Menneskene er viktigst.

inspirere og motivere ennå mer i IA-arbeidet, for menneskene er viktigst, sier daglig leder Steven Foss hos Fosstech i Stokke. Han har tatt med seg 12 ansatte og deltar på BegeistRinger. - Utstyr og kompetanse er en forutsetning for å lykkes, sier han, men menneskene er de viktigste redskapene. Og hos Fosstech skal alle bli sett som menneske og ha en betydelig innflytelse på eget arbeidsområde. De er en IA-bedrift og har hatt stor nytte av det. For å videreutvikle IA-arbeidet tar han med seg de i bedriften som jobber mest med IA for å få nye idèer i dette arbeidet. Tekst: Marianne Henriksen


Gjelder Telemark, Vestfold, Buskerud, Akershus (vest) - uke 21 - Kun til private husholdninger. Vi tar forbehold om eventuelle trykkfeil og at noen varer kan være utsolgt.

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Annonser

VANNMELON HEL/GALIA MELON/ CANTALOUPE MELON/GUL MELON/ HONNINGMELON 12,00 pr. kg

MANDELPOTETER HVITLØK/ FISKEBURGERE MED OST FERSK LAKSEFILET NATURELL/ HAVSALT/BBQ OG SOLTØRKEDE TOMATER ITALIENSK KRYDRET

CREAMY COLESLAW Bama, 300 g, 79,99 pr. kg

350 g, 48,57 pr. kg

KYLLINGFILET MED TOMAT & BASILIKUM Solvinge, 300g, 163,33 pr. kg

GRILLRIBS MED CHILI-RUB Nordfjord, 89,00 pr kg

Godehav, 88,67 pr. kg

LØKSALAT/AGURKMIX/ GRILLPOTETSALAT/ REKESALAT Salatmesteren, 69,23 pr. kg

Godehav, 500 g, 77,80 pr. kg

SLIDERS MINIHAMBURGERE Nordfjord, 152,78 pr. kg

Vi har også slidersbrød

Se Craigs grilltips på www.rema.no Utvikle tis med G amarbeid rillkon gen Craig Whits on

29


30

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Næring

Innbrudd

Stålsatt mot innbrudd det er kommet, også den elektriske låsingen med flere bolter. Tyvene er mer proffe, bedre organisert og mye frekkere. Det vi nordmenn kan gjøre, er i grunnen ikke annet enn å sikre oss bedre, sier Minde.

Tyvenes marked

Mange innbrudd skjer midt på lyse dagen. Og slett ikke bare i ferietiden, selv om ferietid er tyveritid nummer 1. Men utviklingen følger Europa ellers og selv når du er hjemme, kan innbrudd skje og tyver tømmer huset for verdigjenstander. I de senere år har antall grove tyverier fra bolig ligget langt lavere enn de gjorde i tidligere tiår. Fra 1996 til 2007 var antall innbrudd i Norge redusert med 36 prosent, viser en undersøkelse gjort av Opinion for Gjensidige. – Men i 2008 begynte den gode trenden å snu. Politiet tror at endringen skyldes økningen av kriminelle bander. Bandene tar større sjanser enn tidligere, og har mindre frykt for alarmsystemer. Et eksempel blant mange er han som ble robbet mens hans sov. Tyvene hadde skåret i vinduslistene og fjernet vinduet med sugekopper. Det virker som om alarmer ikke har like avskrekkende virkning som før og at vi må sikre oss bedre enn før, sier Minde.

Dramatisk økning på to år

- Det er mange som ikke sikrer husets dører ordentlig. Det beste er dør av stål med El sluttstykke og fingerscanner, sier Einar Minde i Villaborg.

- Tyvene robber deg mens du sover. De bryr seg ikke om du er hjemme eller om det er midt på dagen. Innbrudd og tyveri vil ytterligere øke i årene som kommer. Det er Einar Minde i Hortenfirmaet Villaborg som sier dette til VB. Han satser på stål ytterdører. Intet annet holder. – Vi har valgt Hörmann som vår hovedleverandør. Dette er produkter vi kjenner meget godt fra tidligere salg i Bergen fra 1999 til 2003. Jeg har bare god erfaring med dette produktet og med kundene etter å ha levert mer enn 1500 ytterdører og garasjeporter i Hordaland. Da vi startet opp i Vestfold, var valg av leverandør enkelt, sier Minde.

Trygg mot innbrudd

Villaborg er en liten familiebedrift med landets største salgsutstilling av Hörmanns produkter. – Vi etablerte salgskontor i Horten 2008. Sammenlignet med ti år tilbake er trenden at det går mot mer og mer bruk av stål både i garasjeporter og ytterdører. Trenden har forsterket seg i det siste og nå er det ytterdører uten utvendig vrider men med El sluttstykke og fingerscanner som er i vinden. Med et slikt anlegg er du tryg-

get mot innbrudd under middagsluren – og selvsagt ellers. – Dør uten nøkkel? Hvorfor ikke kodeanlegg? – Det er nøkkelmulighet som backup, og fingerscanning er både enklere og mer sikkert enn koder. De siste årene har vi også sett en mer generell utvikling i bruk av fingerscanning. Mange har dette allerede som låsesikring på pc’en. Ser vi på Europa, er dette dørene som sikkerhetsbevisste mennesker kjøper. Norge er i etterkant av trendene på kontinentet, men

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) bekrefter hva Minde sier. – Mer organisert kriminalitet fra Øst-Europa har gitt en dramatisk økning i erstatningsutbetalingene de siste to årene. Tyvene er profesjonelle og er blitt stadig mer målrettede. Det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere, sier han. Forsikringsselskapenes erstatninger etter boliginnbrudd ble rekordhøye 619 millioner i 2009. Erstatningene økte med nær 30 prosent sammenlignet med 2008 ifølge statistikk fra FNO. Siden 2007 er økningen på hele 65 prosent. Erstatningene etter villainnbrudd har økt med hele 81 prosent siste to år.

Aktive i villaområdene.

– Tyvene er i stor grad omreisende og bruker tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene er effektive og raske både med å bryte seg inn og forlate boligene. Dette er urovekkende, og det er all grunn til å være på vakt og sikre boligen godt, sier Osland.

34.000 innbrudd

Det var nær 34 000 innbrudd i norske boliger og hytter i fjor, noe som er en økning på 15 prosent i forhold til 2008 og 22 prosent sammenlignet med 2007. – Folk har over tid blitt langt flinkere til å sikre boligene sine med gode låser og alarmer. Det er likevel helt andre utfordringer en står overfor nå enn tidligere med mer profesjonelle innbruddstyver. Men stadig flere av inn-

“- Et eksempel blant mange er han som ble robbet mens hans sov” bruddene skjer mens folk er hjemme. Innbruddstyvene har brutt en barrière og er frekkere nå enn før. Vel så viktig som tap av materielle verdier er at innbrudd oppleves som en psykisk belastning for den enkelte. Det er viktig å føle trygghet i eget hjem, sier Osland. Det er de såkalte innstigningstyveriene som etter politiets meldinger synes å stå bak en del av økningen. Innstigning skjer i rom som ikke er sikret låsmessig eller dekket av innbruddsalarm, for eksempel rom i annen etasje og i soverom. – Det er mange som ikke sikrer husets dører ordentlig. Det er ikke tilstrekkelig å sikre hoveddøren dersom dører til terrassen og eventuelle andre dører står usikret, sier Osland. Tekst: Camilla Johansen

Fakta  et var nær 34 000 D innbrudd i norske boliger og hytter i fjor.  rstatninger etter boliE ginnbrudd I 2009 er 619 millioner.  rstatningene økte med E 30 prosent sammenlignet med 2008.  iden 2007 er økningen på S hele 65 prosent.  rstatningene etter villa– E innbrudd er økt med 81 prosent siste to år.


31

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Næring

Design

Tone Kvenås Wedde utviklet et rampekonsept for å øke tilgjengeligheten for alle bevegelseshemmede. Foto: Tarjei Ekenes Krogh

Inkluderende design er fremtiden Næringsminister Trond Giske ga klar beskjed til fremmøtte på konferansen ”Innovasjon for alle” i Oslo sist torsdag. – Tiden har kommet for å gripe de kommersielle mulighetene som ligger i inkluderende design! Både kongelige, politiske ledere og representanter for næringslivet var til stede da landets største konferanse innen inkluderende design, «Innovasjon for alle 2010», ble åpnet på DogA i Oslo torsdag 20. mai. Nærings- og handelsminister Trond Giske brukte sin tilmålte tid på konferansen til å utstede en utfordring til norsk næringsliv: – Bedrifter må innse hvilket potensial som ligger i inkluderende design og brukerfokusert innovasjon. Jeg er helt sikker på at inkluderende design kommer til å spille en helt sentral rolle i vårt århundre, sa han.

Alle må inkluderes

Konferansen «Innovasjon for

alle 2010» arrangeres av Norsk Designråd og britiske Royal College of Art. Kronprinsesse Mette-Marit, som er Norsk Designråds høye beskytter, er svært opptatt av at fremtidens produkter og tjenester ikke diskriminerer grupper i samfunnet. – Design gir oss muligheten til å inkludere alle mennesker, med alle slags behov, slik at alle kan ta del i samfunnet. Det er viktig at vi ikke går glipp av denne muligheten, sa kronprinsessen under sin åpningstale. Hun påpekte at det i Norge bor mennesker av ulik størrelse, form, etnisitet, evner, kjønn og alder. – Dette er noe både designere og næringslivet må

innse. Den menneskesentrerte tilnærmingen som ligger i inkluderende design blir stadig viktigere, og åpner for modig innovasjon, sa kronprinsessen.

Bedriftene må ikke sove

Allerede i fjor fikk Norge en egen diskriminerings- og tilgjengelighetslov, og Norge vil i år slutte seg til FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne. I juli kommer nye forskrifter i plan- og bygningsloven som også stiller krav til universell utforming. Programansvarlig Onny Eikhaug i Norsk Designråd advarer norsk næringsliv mot å sove i timen, men la heller nye utfordringer bli til nye muligheter. – Befolkningens gjennomsnittsalder øker raskt. Det gjør også kjøpekraften til denne krevende men viktige kundegruppen. Bedrifter ekskluderer både eldre og personer med nedsatt funksjonsevne, noe

som etter hvert verken er lønnsomt eller lovlig, understreker hun. Med inkluderende design utvikles produkter og tjenester for både funksjonsfriske og de med funksjonsnedsettelser. – Jeg har aldri hørt noen som har klaget over dører som åpner seg automatisk, eller at en bruskork er for lett å skru opp, påpeker Eikhaug.

lestolbrukere, men også for mennesker med gangbesvær, rullatorer, foreldre med barnevogn, og andre områder hvor hjulet trenger hjelp, sier hun. Tekst: Marianne Henriksen og Henning Poulsen

Designinnovasjon i Vestfold

En som forstår behovet for god inkluderende design, er Tone Kvenås Wedde fra Sandefjord. Hun har utviklet et rampekonsept, ved navn Com-in, for bevegelseshemmede. Det er mye brukt i Vestfolds mange bedrifter. Det distribueres idag på landsbasis av Handicare, hvor Wedde i dag jobber med salg av adkomstprodukter. - Målet vårt er å øke tilgjengeligheten, ikke bare for rul-

Kronprinsesse Mette-Marit sammen med Onny Eikhaug og Jan R. Stavik fra Norsk Designråd på konferansen ”Innovasjon for alle 2010”. Foto: Johnny Syversen / josy.no


32

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

28.5 – 3.6

Som en drøm Tenk deg at alt du trodde var virkelig, plutselig viser seg å være en drøm. Og at du er den eneste som kan redde verden fra den illusjonen menneskene befinner seg i. Dette er noe av plottet i «The Matrix». Neo har lenge hatt problemer med å skille virkelighet fra drøm. Han blir kontaktet av den merkelige Morpheus og etter hvert faller noen av bitene på plass. Neo får selv velge om han vil vite sannheten om verden vi lever i eller ikke. Han velger å få vite sannheten, og Morpheus viser ham The Matrix – en datasimulert verden som truer menneskeheten. På grunn av sine spesielle evner må Neo lede kampen mot «The Matrix» fredag kl. 21.35 på Viasat 4. GONE Britisk thriller fra 2007. Et ungt britisk par reiser på biltur i Australia. På veien møter de en karismatisk, men mystisk amerikaner. Med: Shaun Evans, Scott Mechlowicz. Regi: Ringan Ledwidge. Viasat 4 lørdag kl 00.20

LØRDAG 29.5

PETER PAN: Rachel Hurd-Wood i rollen som Wendy Darling i filmen.

PETER PAN Amerikansk eventyr fra 2003. Det er en kjølig kveld i London, og Wendy underholder brødrene sine med fantastiske historier om sverdkamper og den legendariske kaptein Klo. Med: Jason Isaacs, Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Olivia Williams. Regi: P.J. Hogan. (7 år) NRK3 fredag kl 19.55 HENNES ALIBI Amerikansk romantisk komedie fra 1989. Forfatteren Phil Blackwood har skrivesperre. Han oppsøker et rettslokale i håp om å få nye ideer til sin neste bok. Her møter han vakre Nina som står tiltalt for mord. Med: Tom Selleck, Paulina Porizkova. Regi: Bruce Beresford. FEM fredag kl 21.00 Å VENDE TILBAKE Spansk krimkomedie fra 2006. Søstrene Raimunda og Sole lever ulike liv, men de bærer på den samme mentale bagasjen etter at foreldrene døde i en brann for mange år siden. Med: Lola Duenas, Blanca Portillo, Carmen Maura, Penelope Cruz. Regi: Pedro Almodóvar. (11 år) NRK2 fredag kl 21.25 SWORDFISH Amerikansk actionthriller fra 2001. Dypt inne i cyberspace er USAs mørkeste hemmeligheter og flere milliarder dollar gjemt vekk. De er beskyttet av et av verdens beste sikkerhetssystemer, men agenten Gabriel Shear planlegger å hacke seg inn i denne virtuelle utgaven av Fort Knox. Med: John Travolta, Halle Berry, Hugh Jackman, Sam Shepard. Regi: Dominic Sena. (15 år) TV3 fredag kl 21.30 THE MATRIX Amerikansk science fiction fra 1999. Med: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss. Regi: Andy Wachowski. Viasat 4 fredag kl 21.35 A DIFFERENT LOYALTY Amerikansk-kanadisk romantisk thriller fra 2004. Når den amerikanske krigskorrespondenten Eleanor møter sin britiske kollega Kim, blir det begynnelsen på en stormende forelskelse. Med: Sharon Stone, Michael Cochrane. Regi: Marek Kanievska. (11 år) TV 2 fredag kl 23.35

FREDSMEGLEREN: Nicole Kidman og George Clooney i filmen.

FREDSMEGLEREN Amerikansk actiondrama fra 1997. To tog kolliderer et øde sted på den russiske landsbygda. Det ene er fullt av passasjerer, mens det andre bærer ti atomstridshoder på vei til demontering etter en internasjonal nedrustningsavtale. Med: George Clooney, Nicole Kidman, Aleksandr Baluyev. Regi: Mimi Leder. (15 år) TVNorge lørdag kl 21.30

NEXT Amerikansk action fra 2007. Chris Johnson har spesielle evner som gjør at han kan forutse hva som vil skje inntil to minutter før det skjer. Med: Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel. Regi: Lee Tamahori. (15 år) NRK1 lørdag kl 00.35 DIRTY HARRY VENDER TILBAKE Amerikansk action fra 1983. Dirty Harry er på jakt etter en seriemorder i San Francisco. Han dreper på sin helt spesielle måte – skudd i underlivet og i hodet, kun på menn. Dirty Harry blir satt på saken, og mange må bøte med livet under hans jakt på seriemorderen. Med: Clint Eastwood, Sondra Locke, Pat Hingle. Regi: Clint Eastwood. (18 år) TVNorge lørdag kl 00.55

SØNDAG 30.5 GRØNT KORT – ADGANG USA Fransk-australsk-amerikansk romantisk drama fra 1990. Franskmannen Georges Faure er i USA på turistvisum, men ønsker å bli i landet for godt. Brontë Parrish har funnet den perfekte leiligheten, men dessverre vil de bare godta ektepar som beboere. Med: Gérard Depardieu, Andie MacDowell, Bebe Neuwirth. Regi: Peter Weir. FEM søndag kl 18.50

SKORPIONENES KONGE Tysk-amerikansk actioneventyr fra 2002. En ørkenkriger gjør opprør mot den onde kongen som ødelegger hjemlandet hans. Han tar kongens spåkvinne til fange, og forbereder seg på en siste kamp. Med: Dwayne 'The Rock' Johnson, Kelly Hu, Michael Clarke Duncan. Regi: Chuck Russell. (15 år) TV3 lørdag kl 21.30

SNEAKERS Amerikansk thriller fra 1992. Martin Bishop har en fortid som hacker og lever under falskt navn og identitet. Sammen med noen venner driver han et sikkerhetsfirma. Med: Robert Redford, Sidney Poitier, David Strathairn. Regi: Phil Alden Robinson. Viasat 4 lørdag kl 22.30 3: THE DALE EARNHARDT STORY Amerikansk drama fra 2004. Dale Ernhardt ville være best på racerbanen, og det var han inntil siste runde i Daytona 500-løpet i 2001. Med: Barry Pepper, Elizabeth Mitchell. Regi: Russell Mulcahy. (7 år) TV 2 lørdag kl 00.05

TIRSDAG 1.6 BRAZIL Britisk dramakomedie fra 1985. Sam Lowrey jobber i arkivavdelingen i Informasjonsministeriet. Han er en lydig tjener under staten inntil han oppdager at en uskyldig mann blir arrestert og torturert. Med: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Bob Hoskins, Michael Palin. Regi: Terry Gilliam. (15 år) NRK2 søndag kl 22.35 RAILS & TIES Amerikansk drama fra 2007. Tom Stark jobber på toget Coast Starlight, som en dag kolliderer med bilen til en ung mor som står midt i togsporet. I løpet av et par sekunder forandrer alt seg for to familier. Med: Marcia Gay Harden, Kevin Bacon, Miles Heizer. Regi: Alison Eastwood. FEM søndag kl 23.00 FIRETRAP Amerikansk actionthriller fra 2001. Mestertyven Max får i oppdrag å stjele en ny datachip fra et IT-selskap. Men da konkurrenttyven setter kontorskyskraperen i brann for å nå sitt mål, står Max overfor et dilemma: Skal han ta chipen, eller redde menneskene ut av dødsfellen? Med: Dean Cain, Mel Harris, Richard Tyson. Regi: Harris Done. (15 år) TVNorge søndag kl 00.25

MANDAG 31.5

UNO

Norsk drama fra 2004. David er kroppsbyggeren som vil holde seg hederlig i et råttent miljø. På grunn av problemer i familien tyr David til en fortvilet løsning når politiet finner forbudte stoffer i treningsstudioet. Med: Bjørn Floberg, Nicolai Cleve Broch, Aksel Hennie. Regi: Aksel Hennie. (15 år) TV 2 lørdag kl 21.40

BRAZIL: Katherine Helmond i rollen som Mrs. Ida Lowry i filmen.

BRIDGET JONES: PÅ RANDEN: Renée Zellweger i rollen som Bridget Jones.

BRIDGET JONES: PÅ RANDEN Britisk-fransk-tysk-irskamerikansk komedie fra 2004. Bridget Jones er tilbake! Fortsatt noenogtredve, fortsatt full av dårlig selvtillit, fortsatt karrierebevisst. Og hun teller fortsatt kalorier. Med: Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant. Regi: Beeban Kidron. TV3 søndag kl 21.00 MAN ABOUT TOWN Amerikansk komedie fra 2006. En topp Hollywood-agent ser ut til å ha alt: suksess, penger og en vakker kone. Men det begynner å gå galt da han finner ut at kona bedrar ham og at dagboken hans har blitt stjålet av en journalist. Med: Ben Affleck, Rebecca Romijn, John Cleese. Regi: Mike Binder. (11 år) FEM søndag kl 21.00

MISS MARPLE: MOT NULLPUNKTET Britisk TV-krim fra 2007. Mord, erotiske spenninger og ekteskapelige problemer kommer for dagen i løpet av et middagsselskap i et hus ved sjøen, hvor også Miss Marple er til stede. Med: Julian Sands, Zoe Tapper, Geraldine Mcewan. Regi: Kevin Elyot. NRK1 mandag kl 22.30

STAR WARS EPISODE III: SITHENE TAR HEVN: Ewan McGregor i filmen.

STAR WARS EPISODE III: SITHENE TAR HEVN Amerikansk science fiction fra 2005. Revet mellom lojalitet overfor sin lærer og venn, Obi-Wan Kenobi, og sithenes forførende krefter, vender Anakin Skywalker til slutt ryggen til jediridderne, noe som full-fører overgangen til den mørke siden og forvandlingen til Darth Vader. Med: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Natalie Portman. Regi: George Lucas. (11 år) NRK3 mandag kl 21.30

THE FAST AND THE FURIOUS: TOKYO DRIFT: Brian Tee i filmen.

THE FAST AND THE FURIOUS: TOKYO DRIFT Amerikansk action fra 2006. Sean Boswell er en temperamentsfull gateracer som har det med å havne i trøbbel med politiet. For å unngå å havne i fengsel sendes han til Tokyo for å bo hos faren sin, en yrkesmilitær stasjonert. Med: Lucas Black, Zachery Bryan, Brian Tee. Regi: Justin Lin. (11 år) Viasat 4 tirsdag kl 21.30

ONSDAG 2.6 AUTO FOCUS Amerikansk drama fra 2002. «Auto Focus» forteller Bob Cranes historie og tar en gang for alle et usminket oppgjør med myten om den tilsynelatende vellykkede skuespilleren, hans vekst og hans fall. Med: Greg Kinnear, Willem Dafoe. Regi: Paul Schrader. (15 år) NRK3 onsdag kl 21.30 AGENT CODY BANKS 2 Amerikansk familiefilm fra 2004. Tenåringsagenten Cody Banks er tilbake. Denne gangen må han reise til London for å få tak i et topphemmelig apparat som har kommet på avveie. Med: Frank Muniz, Anthony Anderson, Hannah Spearritt. Regi: Kevin Allen. Viasat 4 onsdag kl 21.30

TORSDAG 3.6 WALK THE LINE Amerikansk drama fra 2005. I 1955 gikk en hardbarket og mager gitarist inn i Sun Studios i Memphis. Med sine drivende akkorder, intense blikk og dype stemme sang Johnny Cash sanger fulle av det virkelige liv, helt ulikt noe man hadde hørt før. Med: Joaquin Phoenix, Reese Witherspoon, Ginnifer Goodwin. Regi: James Mangold. (11 år) Viasat 4 torsdag kl 21.30

©Universum

FREDAG 28.5


33

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

ONSDAG 26. MAI

06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Aktuelt (r) 10.35 Verdensarven (r) 10.50 Ut i naturen (r) 11.20 Førkveld (r) 12.00 NRK nyheter 12.10 Harry – seks år og kokkelærling (r) 12.40 Dallas (r) 13.25 Urix (r) 13.45 Norge rundt (r) 14.10 Par i hjerter (r) 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Harry – seks år og kokkelærling (r) 17.40 Oddasat

17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld 18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen/sport 19.45 Solgt!

(4) Forbrukerserie. I dag konkurrerer meglere fra Bergen og Trondheim om å tippe riktig salgspris på tre ulike boliger i Drammen. Programleder: Frode Søreide.

20.15 Luftambulansen – trosser stormen

(1) Dokumentarserie. I denne serien blir vi med luftambulansen i Nord-England på tøffe oppdrag. Det skjer i de vakre, men ulendte Penninesfjellene og i Lake District.

20.45 Vikinglotto 20.55 Distriktsnyheter 21.00 Dagsrevyen 21 21.40 House (15) Am. dramaserie.

22.25 Eurovision Song Contest 2010

Tre dager før. Vi tar pulsen på hovedstaden og møter artister, fans og feststemte mennesker som lader opp til den store finalen.

23.00 Kveldsnytt/sport 23.15 Corleone (r) 00.50 Kjærlighetens sommer (r) 01.45 Svisj gull 03.00-06.30 Dansefot jukeboks u/chat

20.00: Kolonihagen 06.30 TV 2 Junior 06.31 Ozie Boo 06.38 Ozie Boo 06.45 Byggmester Bob 06.55 God morgen Norge 10.00 QuizShow 10.30 God morgen Norge (r) 11.45 Hotel Cæsar (r) 12.15 Ellen DeGeneres Show 13.05 Hotel Cæsar (r) 13.35 Den syvende himmel (r) 14.30 Home and Away (r) 15.00 Malcolm i midten (r) 15.30 3rd Rock from the Sun (r) 16.00 Home and Away 16.30 Venner for livet (r) 17.00 Dharma & Greg (r) 17.30 That '70s Show (r)

18.00 Scrubs (r) 18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Vil du bli millionær? – Hot Seat (r) 19.30 Hotel Cæsar

20.45 21.30 21.55 22.00 22.10 22.30 23.20

Darwins verden (r) In Treatment Keno NRK nyheter Urix Jezidi The Street (r)

00.20 Solgt! (r) 00.50 Oddasat (r) 01.05-06.30 Distriktsnyheter

06.00 Playbox 06.35 Hundehviskeren (r) 07.30 America's Funniest Home Videos (r) 07.55 Familietrøbbel (r) 08.20 Gossip Girl (r) 09.05 One Tree Hill (r) 10.00 Airline (r) 10.30 Megaquiz 11.40 Glamour 12.10 Hundehviskeren (r) 13.10 Roomservice (r)

14.10 Smallville (r) 15.10 One Tree Hill (r) 16.00 Gossip Girl (r) 17.00 Familietrøbbel (r) 17.30 Will & Grace (r) 18.00 Grensevakten 18.30 Airline (r) 19.00 America's Funniest Home Videos (r) 19.30 Roomservice 20.30 Fødeavdelingen 21.30 Castle 22.30 Lost

06.00 Skål! (r) 06.30 According to Jim (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Dr. Phil (r) 09.25 I gode og onde dager (r) 10.15 Oprah (r) 11.10 Dr. Phil 12.05 I gode og onde dager 13.00 Oprah (r) 14.00 How I Met Your Mother (r) 14.30 Designerspirene USA (r) 15.30 Two and a Half Men (r) 16.00 Hell's Kitchen USA (r) 17.00 According to Jim (r) 17.30 Alle elsker Raymond (r) 18.00 Two and a Half Men (r) 18.30 Ekstrem oppussing USA (r)

19.30 20.00 20.30 21.30 22.30 23.15

23.30 Grensevakten (r) 24.00 CSI (r) 00.55 Cold Case (r) 01.50 Special Victims Unit (r) 02.40 C.S.I. (r) 03.30-06.00 Playbox

Two and a Half Men (r) Kongen av Queens (r) Luksusfellen Sverige The Mentalist Paradise Hotel Danmark Two and a Half Men (r)

23.45 Kongen av Queens (r) 00.15 NCIS (r) 01.15 Cry-Baby Am. musikalkomedie fra 1990. 02.50 Robin Hood på nye eventyr 03.45-06.00 The Fog Kan./am. skrekkthriller fra 2005.

(78) Norsk såpeopera.

20.00 Kolonihagen

(5) Norsk dokusåpe.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.40 Brutte løfter

(10) Am. dramaserie. Julia mener en dommer har handlet ut fra rasistiske fordommer, og bestemmer seg for å se nærmere på saken. I tillegg får Diane tilbud om å bli dommer.

22.35 Californication (11) Am. dramaserie.

23.10 Klovn 23.40 60 Minutes 00.30 Svindlertriks (r) 01.05 Penn og Teller 01.40 Grey's Anatomy (r) 02.30 What About Brian (r) 03.20 Sportsnyhetene 03.35 Været (r) 03.45-06.30 Sonen

19.30 Bondi Beach (r) (31) Austr. dokumentarserie. 19.55 Når dyr reddar liv (r) (2) Br. dokumentarserie. 20.15 Scene Stealers (5) Br. underholdningsserie. 20.45 Heli-hogst (4) Br. dokumentarserie. 21.35 Unfaithful Am. thriller fra 2002. I rollene: Richard Gere, Diane Lane. Regi: Adran Lyne. 23.35 Eurovision Song Contest 2010 (r) Semifinale 1. Programledere: Nadia Hasnaoui, Haddy N’Jie og Erik Solbakken. Kommentator: Olav Viksmo Slettan. 01.35 Svisj Norge 04.00 Svisj gull 05.00-06.00 Svisj

06.30 Morgensending 11.00 Supermorgen 13.30 Kårni og Børni (r) 13.40 Brages Beist (r) 13.55 Animalia (r) 14.20 Min galaktiske forsvarer (r) 14.35 Gatefotball (r) 15.00 Dyrevenn (r) 15.30 Guttegærne jenter (r) 15.55 MI High 16.25 Dødsflaut (r) 16.50 Animalia (r) 17.15 Mánáid TV 17.30 Fantorangen 17.31 Småfolk (r) 17.35 Saari (r) 17.40 Pocoyo (r) 17.45 Moro med Klaus (r) 18.00 Barne-TV 18.01 Rupert Bjørn (r) 18.10 Dyrelek 18.15 Ville Vilde (r) 18.30 Superkviss (r) 18.50 Supernytt 19.00-19.30 Energikampen 2007 (r)

07.40 Morgensending 08.55 Diagnose: Mord (r) 09.50 Charmed (r) 10.45 Gilmore Girls (r) 11.40 Legene (r) 12.40 Motejuryen (r) 13.05 The Rachael Ray Show 14.05 Judge Judy (r) 14.35 Judge Judy 15.10 Legene 16.00 En, to, tre – oppussing! (r) 16.55 10 år yngre: Duellen (r) 18.00 Gilmore Girls 19.00 Charmed 20.00 Privileged 21.00 Cougar Town 21.30 Bli ny Mor og Datter (r) 22.05 Med saks & kam 23.05 The Closer (r) 00.05 Det spøker! 01.10 Ghost Whisperer (r) 02.00 Diagnose: Mord (r) 02.50-03.45 Special Victims Unit (r)

06.05 Morgensending 10.40 Frasier (r) 11.05 Frasier (r) 11.30 Wings (r) 12.00 Wings (r) 12.30 M*A*S*H 13.00 M*A*S*H 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Sledge Hammer (r) 15.00 MacGyver (r) 16.00 South Park (r) 16.30 South Park (r) 17.00 Baywatch (r) 18.00 Amazing Race (r) 19.00 Melrose Place 20.00 American Idol 21.40 Program ikke fastsatt 22.00 Fifth Gear 22.30 Showman (r) 23.00 Criminal Minds (r) 23.55 Nikolaj og Julie 00.50 Nikolaj og Julie 01.45 South Park (r) 02.15 South Park (r) 02.45 M*A*S*H (r) 03.15 Nattsending

06.00 Morgensending 12.55 Drew Carey 13.25 Futurama (r) 13.55 Familien Griffin (r) 14.25 Simpsons (r) 14.55 Simpsons (r) 15.25 Kongen av Queens (r) 15.55 Miami Ink (r) 16.55 NCIS (r) 17.50 Siste nytt fra P4 17.55 Futurama (r) 18.25 Familien Griffin (r) 18.55 Simpsons (r) 19.25 Simpsons (r) 19.55 Siste nytt fra P4 20.00 Cops (r) 20.35 Operation Repo 21.05 Verdens villeste sportsgrener 21.35 Agent Cody Banks Am. familiefilm fra 2003. 23.30 Cops (r) 24.00 Simpsons (r) 00.30 Simpsons (r) 01.00 Nattsending

©Universum

21.40: House

06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Muntlig spørretime 11.00 NRK nyheter 11.05 Distriktsnyheter 12.00 NRK nyheter 12.10 Distriktsnyheter 13.00 NRK nyheter 13.05 Distriktsnyheter 14.00 NRK nyheter 14.05 Jon Stewart 14.30 Aktuelt (r) 15.00 NRK nyheter 15.10 In Treatment (r) 15.35 Duften av nybakt (r) 16.00 NRK nyheter 16.30 NRK nyheter 17.00 NRK nyheter 17.10 Urix (r) 17.30 Bakrommet Fotballmagasin. (r) 18.00 NRK nyheter 18.03 Dagsnytt 18 19.00 Jon Stewart 19.20 Trav 19.45 Niklas' mat 20.15 Aktuelt

TORSDAG 27. MAI

17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld

Et underholdningsmagasin fra store studio i Bergen. Med aktuelle gjester, reportasjer, musikk og direkterapporter fra hele landet. Test dine quiz-kunnskaper med Atle Nielsen.

18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen med sport.

19.45 Schrödingers katt

Populærvitenskapelig program.

20.45 Glimt av Norge: Stillhet – den nye luksusen (r) Dokumentarserie.

20.55 Distriktsnyheter 21.00 Eurovision Song Contest 2010

Semifinale 2. Musikkunderholdning. Programledere er Nadia Hasnaoui, Haddy N'Jie og Erik Solbakken. Norsk kommentator er Olav Viksmo Slettan. I kveld avgjøres den andre av de to semifinalene, og seerne kan være med å stemme. De som skal konkurrere er Litauen, Armenia, Israel, Danmark, Sveits, Sverige, Aserbajdsjan, Ukraina, Nederland, Romania, Slovenia, Irland, Bulgaria, Kypros, Kroatia, Georgia og Tyrkia.

23.00 Kveldsnytt 23.15 Änglagård – sommaren etter Sv. drama fra 1994.

01.30 Blues jukeboks 03.00-06.30 Sport jukeboks

Sportshøydepunkter og chat. Tilgjengelig i digital distribusjon.

20.30: Jenter på hjul 06.30 TV 2 Junior 06.31 Ozie Boo 06.38 Ozie Boo 06.45 Byggmester Bob (r) 06.55 God morgen Norge 10.00 QuizShow 10.30 God morgen Norge (r) 11.45 Hotel Cæsar (r) 12.15 Ellen DeGeneres Show 13.05 Hotel Cæsar (r) 13.35 Den syvende himmel (r) 14.30 Home and Away (r) 15.00 Malcolm i midten (r) 15.30 3rd Rock from the Sun (r) 16.00 Home and Away 16.30 Venner for livet (r) 17.00 Dharma & Greg (r) 17.30 That '70s Show (r)

18.00 Scrubs (r) 18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Vil du bli millionær? (r) 19.30 Hotel Cæsar

(79) Norsk såpeopera. Svein og Goggen drar på fisketur, Maren får en mistanke om at Pelle har lurt stuepikene, og Cecilie innser at hun må fortelle Alexander om de økonomiske problemene på Cleo.

20.00 Tid for hjem

(5) Norsk livsstilsprogram.

20.30 Jenter på hjul

(2) Norsk serie. Charlotte Mohn og Hedda Kise er på sykkeltur rundt omkring i Norge.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.35 Før landskampen 21.45 Criminal Minds 22.40 FlashForward 23.35 Rush 00.30 Criminal Minds (r) 01.20 Judging Amy (r) 02.10 Anna Pihl (r) 03.00 Sportsnyhetene 03.15 Været (r) 03.25-06.30 Sonen

19.30 Bondi Beach (r) (32) Austr. dokumentarserie. 19.55 Whitest Kids-tv (r) (4) Am. underholdningsserie. 20.15 Samantha (8) Kan. dramaserie. 21.00 House (r) (15) Am. dramaserie. 21.40 Partydronninger (8) Br. dokumentarserie. 22.25 Amish – ut av paradiset? (r) Amish – ut av paradiset? Am. dokumentar. 23.15 Last Man Standing (r) (2) Br. underholdningsserie fra 2008. 00.05 Hotell Babylon (r) 01.00 Heroes (r) 01.45 Svisj gull 04.00 Svisj 05.00-06.00 Svisj

06.00 Playbox 06.35 Hundehviskeren (r) 07.30 America's Funniest Home Videos (r) 07.55 Familietrøbbel (r) 08.20 Gossip Girl (r) 09.05 One Tree Hill (r) 10.00 Airline (r) 10.30 Megaquiz 11.40 Glamour 12.10 Hundehviskeren (r) 13.10 Roomservice (r)

14.10 Smallville (r) 15.10 One Tree Hill (r) 16.00 Gossip Girl (r) 17.00 Familietrøbbel (r) 17.30 Will & Grace (r) 18.00 Grensevakten 18.30 Airline (r) 19.00 America's Funniest Home Videos (r) 19.30 Roomservice 20.30 Undercover Boss 21.30 Alt for Norge 22.30 Cold Case

21.30 The Forgotten 22.30 Paradise Hotel Danmark 23.15 Two and a Half Men (r)

23.30 Grensevakten (r) 24.00 CSI (r) 00.55 Cold Case (r) 01.50 Special Victims Unit (r) 02.40 C.S.I. (r) 03.30-06.00 Playbox

06.30 Morgensending 13.30 Kårni og Børni (r) 13.40 Brages Beist (r) 13.55 Animalia (r) 14.20 Min galaktiske forsvarer (r) 14.35 Gatefotball (r) 15.00 Megafon (r) 15.30 Guttegærne jenter (r) 15.55 MI High 16.25 Elefantprinsessen (r) 16.50 Animalia (r) 17.15 Mánáid TV (r) 17.30 Fantorangen 17.31 Småfolk (r) 17.35 Saari (r) 17.40 Pocoyo (r) 17.45 Moro med Klaus (r) 18.00 Barne-TV 18.01 Frida fantaserer (r) 18.05 Dyrestien 64 18.20 Fride på skipet 18.30 Superkviss (r) 18.50 Supernytt 19.00-19.30 Energikampen 2007 (r)

07.45 Morgensending 09.00 Diagnose: Mord (r) 09.55 Charmed (r) 10.50 Gilmore Girls (r) 11.45 Legene (r) 12.40 Motejuryen (r) 13.10 The Rachael Ray Show 14.10 Judge Judy (r) 14.40 Judge Judy 15.10 Legene 16.05 En, to, tre – oppussing! (r) 17.00 10 år yngre: Duellen (r) 18.00 Gilmore Girls 19.00 Charmed 20.00 Ghost Whisperer 21.00 Paranormal etterforskning (r) 21.30 Lisa Williams Live! (r) 22.35 The Listener 23.35 The Closer (r) 00.35 Det spøker! 01.40 Ghost Whisperer (r) 02.30 Diagnose: Mord (r) 03.20 Nattsending

06.00 Skål! (r) 06.30 According to Jim (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Dr. Phil (r) 09.25 I gode og onde dager (r) 10.15 Oprah (r) 11.10 Dr. Phil 12.05 I gode og onde dager 13.00 Oprah (r) 14.00 How I Met Your Mother (r) 14.30 Designerspirene USA (r) 15.30 Two and a Half Men (r) 16.00 Hell's Kitchen USA (r) 17.00 According to Jim (r) 17.30 Alle elsker Raymond (r) 18.00 Two and a Half Men (r) 18.30 Ekstrem oppussing USA (r) 19.30 Two and a Half Men (r) 20.00 Kongen av Queens (r) 20.30 MasterChef: Norges nye mesterkokk

23.45 Kongen av Queens (r) 00.15 NCIS (r) 01.15 Life (r) 02.15 The Riches (r) 03.15 Saving Grace 04.10 It's Always Sunny in Philadelphia (r) 04.4006.00 The Forgotten (r)

06.30 Morgensending 11.05 Frasier (r) 11.30 Wings (r) 12.00 Wings (r) 12.30 M*A*S*H 13.00 M*A*S*H 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Sledge Hammer (r) 15.00 MacGyver (r) 16.00 South Park (r) 16.30 South Park (r) 17.00 Baywatch (r) 18.00 Amazing Race 19.00 Felicity 20.00 Kjeltringer på kjøkkenet 21.00 Golden Goal (r) 21.30 Rescue Me 22.30 Showman (r) 23.00 Criminal Minds (r) 23.55 Nikolaj og Julie 00.50 Nikolaj og Julie 01.45 South Park (r) 02.15 South Park (r) 02.45 M*A*S*H (r) 03.15 Baywatch (r) 04.05 Nattsending

06.00 Morgensending 12.25 Kongen av Queens (r) 12.55 Drew Carey (r) 13.25 Futurama (r) 13.55 Familien Griffin (r) 14.25 Simpsons (r) 14.55 Simpsons (r) 15.25 Kongen av Queens (r) 15.55 Miami Ink (r) 16.55 NCIS (r) 17.50 Siste nytt fra P4 17.55 Futurama (r) 18.25 Familien Griffin (r) 18.55 Simpsons 19.25 Simpsons 19.55 Siste nytt fra P4 20.00 Cops (r) 20.35 Når rovdyr angriper 21.35 50 First Dates Am. romantisk komedie fra 2004. 23.30 Cops (r) 24.00 Simpsons (r) 00.30 Simpsons (r) 01.00 Nattsending

©Universum

23.15: Änglagård – sommaren etter 06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Aktuelt (r) 10.35 Verdensarven (r) 10.50 Solgt! (r) 11.20 Førkveld (r) 12.00 NRK nyheter 12.10 Eurovision Song Contest 2010 (r) 14.15 Norge rundt (r) 14.40 Urix (r) 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Harry – seks år og kokkelærling (r) 17.40 Oddasat

06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Distriktsnyheter 11.00 NRK nyheter 11.05 Distriktsnyheter 12.00 NRK nyheter 12.10 Distriktsnyheter 13.00 NRK nyheter 13.05 Distriktsnyheter 13.30 Lunsjtrav 14.00 NRK nyheter 14.05 Lunsjtrav forts 14.30 Aktuelt (r) 15.00 NRK nyheter 15.10 In Treatment (r) 15.35 Duften av nybakt (r) 16.00 NRK nyheter 16.30 NRK nyheter 17.00 NRK nyheter 17.10 Urix (r) 17.30 Livet som tenåring 18.00 NRK nyheter 18.03 Dagsnytt 18 19.00 Ut i nærturen (r) 19.15 På loffen i India 19.40 Europa – en reise gjennom det 20. århundret 20.15 Aktuelt 20.45 Verdensarven (r) 21.00 Dagsrevyen 21 21.30 In Treatment 21.55 Keno 22.00 NRK nyheter 22.10 Urix 22.30 På innsiden av Eremitasjen 23.40 Norsk polarhistorie (r) 00.35 Luftambulansen – trosser stormen (r) 01.05 Oddasat (r) 01.20 Distriktsnyheter


34

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

FREDAG 28. MAI

06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Aktuelt (r) 10.35 Verdensarven (r) 10.50 Viten om (r) 11.20 Førkveld (r) 12.00 NRK nyheter 12.10 Eurovision Song Contest 2010: Tre dager før (r) 12.45 Dallas (r) 13.35 Urix (r) 13.55 Ut i nærturen (r) 14.10 Par i hjerter (r) 15.00 NRK nyheter 15.10 Dallas 16.00 Derrick 17.00 NRK nyheter 17.10 Svenske dialektmysterium (r) 17.40 Oddasat

17.55 Nyheter på tegnspråk 18.00 Førkveld Et underholdningsmagasin.

18.40 Distriktsnyheter 19.00 Dagsrevyen/sport 19.40 Norge rundt Distriktenes magasin.

20.05 Dei blå hav

(4) Dokumentarserie. Et dykkerteam som er sammensatt av dykkereksperter, økologer og marinbiologer, reiser rundt til tre forskjellige havområder for å utforske ulike fenomener.

20.55 Eurovision Song Contest 2010: Dagen før

Europas øyne rettes mot Fornebu utenfor Oslo. Vi tar pulsen kvelden før kvelden og møter spente artister og entusiaster fra hele Europa. Programleder er Marte Stokstad.

21.25 Kalde spor

(4) Br. krimserie. Ingen har hørt noe fra Sandra White etter at hun ble skrevet ut fra psykiatrisk sykehus. Dr McCarthy, som også var ansatt der, blir funnet drept på sitt kontor. Boyd og hans team etterforsker drapene.

23.20 Kveldsnytt/sport 23.35 En velutstyrt mann (6) Am. komiserie.

00.05 Barbra Streisands store comeback (r) 01.50 Country jukeboks m/chat 04.00-06.30 Dansefot jukeboks u/chat

21.40: Mord og mysterier 06.30 TV 2 Junior 06.31 Ozie Boo 06.38 Ozie Boo 06.45 Byggmester Bob 06.55 God morgen Norge 10.00 QuizShow 10.30 God morgen Norge (r) 11.45 Hotel Cæsar (r) 12.15 Ellen DeGeneres Show 13.05 Hope & Faith (r) 13.35 Den syvende himmel (r) 14.30 Home and Away (r) 15.00 Malcolm i midten (r) 15.30 3rd Rock from the Sun (r) 16.00 Home and Away 16.30 Venner for livet (r) 17.00 Dharma & Greg (r) 17.30 That '70s Show (r)

18.00 Scrubs (r) 18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 18.55 Fredag 19.30 Hotel Cæsar

(80) No. serie. Jens August gjennomskuer at han har blitt forsøkt lurt av Victoria og Pål.

20.00 Til Elise? (r)

(1) Norsk underholdning.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.35 Før landskampen 21.45 Mord og mysterier

(1) Spenningsserie. Barnaby og Jones etterforsker et knivdrap i det lille samfunnet Milton Cross, og oppdager landsbyen skjuler mange mørke hemmeligheter.

22.40 Mord og mysterier (2) Spenningsserie.

23.35 A Different Loyalty

Am./kan. romantisk thriller fra 2004.

01.35 Rush (r) 02.25 Universal Soldier – Brothers in Arms

Canadisk action fra 1998.

04.05 Sportsnyhetene 04.20 Været (r) 04.30-06.25 Sonen

21.10 Verdensarven (r) 21.25 Å vende tilbake

Sp. krimkomedie fra 2006.

23.20 Ei reise i arkitektur (r)

00.15 Amish – ut av paradiset? (r) 01.05 Oddasat (r) 01.20 Distriktsnyheter

19.30 Takk Gud, det er fredag! (r) (7) Am. underholdningsserie. 19.55 Peter Pan Peter Pan. Peter Pan. I rollene: Jeremy Sumpter, Rachel Hurd-Wood, Jason Isaacs, Lynn Redgrave, Richard Briers, Geoffrey Palmer. Regi: P.J. Hogan. 21.45 Rollerball Am. action fra 2002. I rollene: Chris Klein, Jean Reno, LL Cool J. Regi: John McTiernan. 23.20 Partydronninger (r) (8) Br. dokumentarserie. 24.00 Eurovision Song Contest 2010 (r) 02.00 Svisj 04.00 Svisj gull 05.00-06.00 Svisj

06.00 Playbox 06.35 Hundehviskeren (r) 07.30 America's Funniest Home Videos (r) 07.55 Familietrøbbel (r) 08.20 Gossip Girl (r) 09.05 One Tree Hill (r) 10.00 Airline (r) 10.30 Megaquiz 11.40 Glamour 12.10 Hundehviskeren (r) 13.10 Roomservice (r) 14.10 Smallville (r) 15.10 One Tree Hill (r) 16.00 Gossip Girl (r) 17.00 Familietrøbbel (r) 17.30 Will & Grace (r) 18.00 Grensevakten

18.30 Airline (r) 19.00 America's Funniest Home Videos (r) 19.30 Hundehviskeren 20.30 Nordens herligste (r) 21.30 CSI (r) 22.30 The Graham Norton Show

23.15 D-Tox

23.30 Grensevakten (r) 24.00 Lost (r) 01.00 Deep Blue Sea Am./austr. actionfilm fra 1999. 02.55 Sons & Daughters (r) 03.25 CSI: Miami (r) 04.1506.00 Playbox

06.30 Morgensending 13.30 Kårni og Børni (r) 13.40 Brages Beist (r) 13.55 Animalia (r) 14.20 Min galaktiske forsvarer (r) 14.35 Gatefotball (r) 15.00 Fin fredag (r) 15.30 Guttegærne jenter (r) 15.55 MI High 16.20 Gaven (r) 16.50 Animalia (r) 17.15 Lek uten ord 17.30 Fantorangen 17.31 Småfolk (r) 17.35 Frikk (r) 17.40 Sørens ønskestøvler (r) 17.45 Fiffi og blomsterbarna (r) 18.00 Barne-TV 18.01 Sigge 18.10 Dinosaurtoget 18.25 Øisteins kruseduller 18.30 Superkviss (r) 18.50 Pat og Stan 19.00-19.30 Fin fredag (r)

07.45 Morgensending 09.00 Diagnose: Mord (r) 09.55 Charmed (r) 10.50 Gilmore Girls (r) 11.45 Legene (r) 12.40 Motejuryen (r) 13.10 The Rachael Ray Show 14.10 Judge Judy (r) 14.40 Judge Judy 15.15 Legene 16.05 En, to, tre – oppussing! (r) 17.00 10 år yngre: Duellen (r) 18.00 Gilmore Girls 19.00 Charmed 20.00 Trinny og Susannah i USA (r) 21.00 Hennes alibi Am. romantisk komedie fra 1989. 22.55 Ungkaren (r) 00.40 Det spøker! 01.40 Diagnose: Mord (r) 02.30-03.30 Jomfruskolen (r)

06.00 Skål! (r) 06.30 According to Jim (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Dr. Phil (r) 09.25 I gode og onde dager (r) 10.15 Oprah (r) 11.10 Dr. Phil 12.05 I gode og onde dager 13.00 Oprah (r) 14.00 How I Met Your Mother (r) 14.30 Designerspirene USA (r) 15.30 Two and a Half Men (r) 16.00 Hell's Kitchen USA (r) 17.00 According to Jim (r) 17.30 Alle elsker Raymond (r) 18.00 Two and a Half Men (r) 18.30 Ekstrem oppussing USA (r) 19.30 Two and a Half Men (r) 20.00 Kongen av Queens (r) 20.30 Two and a Half Men (r) 21.00 Two and a Half Men (r) 21.30 Swordfish Am. actionthriller fra 2001. Am. actionthriller fra 2002. 00.55 The Hidden World of Lap Dancing 01.55 Playboyjentene (r) 02.25 Las Vegas (r) 03.15 På godt og ondt Am. drama fra 1997. 05.05-06.00 Akutten (r)

06.30 Morgensending 10.40 Frasier (r) 11.05 Frasier (r) 11.30 Wings (r) 12.00 Wings (r) 12.30 M*A*S*H 13.00 M*A*S*H 13.30 Scrubs (r) 14.00 Scrubs (r) 14.30 Sledge Hammer (r) 15.00 MacGyver (r) 16.00 South Park (r) 16.30 South Park (r) 17.00 Baywatch (r) 18.00 Amazing Race 19.00 Felicity 20.00 Rex (r) 21.00 High Fidelity Am. romantisk komedie fra 2000. 23.05 Penn og Teller 23.35 Monk (r) 00.25 Nikolaj og Julie 01.20 South Park (r) 01.50 South Park (r) 02.20 M*A*S*H (r) 02.50 Baywatch (r) 03.40 Nattsending

06.00 Morgensending 11.25 Simpsons (r) 11.55 Seinfeld (r) 12.25 Kongen av Queens (r) 12.55 Drew Carey (r) 13.25 Futurama (r) 13.55 Familien Griffin (r) 14.25 Simpsons (r) 14.55 Simpsons (r) 15.25 Kongen av Queens (r) 15.55 Miami Ink (r) 16.55 NCIS (r) 17.50 Siste nytt fra P4 17.55 Futurama (r) 18.25 Familien Griffin (r) 18.55 Simpsons (r) 19.25 Simpsons (r) 19.55 Siste nytt fra P4 20.00 Cops (r) 20.35 Stargate Universe 21.35 The Matrix Am. science fiction fra 1999. (15 år) 00.20 Gone 02.00 Simpsons (r) 02.30 Nattsending

©Universum

23.35: En velutsyrt mann

06.30 Morgennytt 10.00 NRK nyheter 10.05 Distriktsnyheter 11.00 NRK nyheter 11.05 Distriktsnyheter 12.00 NRK nyheter 12.10 Distriktsnyheter 13.00 NRK nyheter 13.05 Distriktsnyheter 14.00 NRK nyheter 14.05 Jon Stewart 14.30 Aktuelt (r) 15.00 NRK nyheter 15.10 In Treatment (r) 15.35 Duften av nybakt (r) 16.00 NRK nyheter 16.30 NRK nyheter 17.00 NRK nyheter 17.10 Urix (r) 17.30 Familien og jeg (r) 18.00 NRK nyheter 18.03 Dagsnytt 18 19.00 Viten om (r) 19.30 Europa – en reise gjennom det 20. århundret (r) 20.05 Fredag i hagen 20.35 In Treatment 20.55 Keno 21.00 NRK nyheter

LØRDAG 29. MAI

07.14 Disneytimen 08.10 Solgt! (r) 08.40 Schrödingers katt (r) 09.40 Førkveld (r) 10.20 Designkampen (r) 11.10 Eurovision Song Contest 2010: Dagen før (r) 11.40 Eurovision Song Contest 2010 (r) 13.40 Delikatesser langs veien (r) 14.30 Pausefisk i verdenshav (r) 15.20 Ei reise i arkitektur (r) 16.15 Mendel 17.50 Billedbrev fra Europa (r)

18.00 Dronningens Danmark (r)

Dronning Margrethe av Danmark fylte 70 år 16. april. 2010. I dette programmet møter vi en åpenhjertig dronning.

19.00 Lørdagsrevyen 19.45 Lotto-trekning 19.55 Eurovision Song Contest 2010 – Festen før festen

Vi starter nedtellingen til den store finalen. Programleder Marte Stokstad er på plass i Telenor Arena sammen med feststemte gjester. Vi møter blant annet Norges store håp, Didrik Solli-Tangen, like før alvoret er i gang.

21.00 Eurovision Song Contest 2010 – Finale

I kveld avgjøres Eurovision Song Contest 2010. I showet fra Telenor Arena på Fornebu skal 25 land konkurrere om seieren. Didrik Solli-Tangen fremfører låten «My Heart is Yours» som deltaker nummer 3. Programledere er Nadia Hasnaoui, Haddy N'Jie og Erik Solbakken. Norsk kommentator er Olav Viksmo Slettan.

00.20 Kveldsnytt 00.35 Next

Am. action fra 2007. Chris Johnson har spesielle evner som gjør at han kan forutse hva som vil skje inntil to minutter før det skjer. I rollene: Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel. Regi: Lee Tamahori. (15 år)

02.05 Dansefot jukeboks m/chat 04.00-06.30 Country jukeboks u/chat Musikkvideoer.

20.00: Den svenske kongefamilien 06.25 Sonen 07.00 TV 2 Junior 07.01 Lunar Jim 07.10 Bamse Bjørn og vennene hans 07.16 Nouky og venner 07.21 Ozie Boo 07.28 Ozie Boo 07.35 Benjamin Bjørns hemmelige verden 07.57 Hello Kitty 08.09 Jeg er Eloise 08.34 Lola & Virginia 08.47 Winx Club 09.11 Geronimo Stilton 09.37 W.I.T.C.H. 10.00 Ocean Girl (r) 10.30 Bonanza (r) 11.30 Melrose Place 12.25 Party of Five (r) 13.20 America's Got Talent 15.00 Jenter på hjul (r) 15.30 Fotball: Før kampen 15.55 Fotball: Norge – Montenegro, 1. omgang 16.50 Fotball: I pausen 17.00 Fotball: Norge – Montenegro, 2. omgang

18.00 Fotball: Etter kampen 18.30 Nyhetene 18.45 LørdagsMagasinet 19.10 Sportsnyhetene 19.20 Været 19.30 Hos Martin (r) (13) Norsk komiserie.

20.00 Den svenske kongefamilien

(3) Sv. dokumentarserie. Dronning Silvia forteller om sin bakgrunn.

21.00 Nyhetene 21.15 Været 21.20 Sportsnyhetene 21.40 Uno

Uno. Norsk drama fra 2004. David er kroppsbyggeren som vil holde seg hederlig i et råttent miljø. I rollene: Bjørn Floberg, Nicolai Cleve Broch, Aksel Hennie. Regi: Aksel Hennie. (15 år)

23.40 Samantha (r) 00.05 3: The Dale Earnhardt Story

Am. drama fra 2004. Regi: Russell Mulcahy.

01.55 Bror mot bror (r) 02.55 Sportsnyhetene (r) 03.10 Været (r) 03.20-06.25 Sonen

Distriktsnyheter Jazz jukeboks Mestermøter (r) Folk (r) Dei blå hav (r) Kunnskapskanalen Kriseknuserne Tilbake til viktoriatiden Trav

V75.

19.45 Filmavisen 1960 19.55 Et bedre liv? (r) 20.45 Interlude 20.55 Keno 21.00 NRK nyheter 21.10 Loius Theroux – nervøs i Philadelphia (r) Br. dokumentar.

22.10 Riket

(4) Da. dramaserie.

23.30-01.11 Det siste kontinent (r)

19.30 Dyreklinikken (r) (3) Sv. dokumentarserie om dyr. 20.00 Heli-hogst (r) (4) Br. dokumentarserie. 20.45 Millionær i forkledning (r) (1) Br. dokumentarserie. 21.25 Showgirls (r) Showgirls. Am. drama fra 1995. Nomi Malone er på vei til Las Vegas for å bli danser. Med: Elizabeth Berkley, Kyle MacLachlan. Regi: Paul Verhoeven. (18 år). 22.55 Kroppsfiksert – Syltynn og gravid (r) Br. dokumentar fra 2009. 23.45 Scene Stealers (r) 00.15 Designkampen (r) 02.00 Svisj 04.00 Svisj gull 05.00-06.00 Svisj

06.00 Playbox 07.20 Planet's Funniest Animals (r) 07.45 Fresh Prince i Bel Air (r) 08.10 Fresh Prince i Bel Air (r) 08.35 Eve (r) 09.00 Girlfriends (r) 09.25 Girlfriends (r) 09.50 Ekstrem rengjøring (r) 10.20 Ekstrem rengjøring (r) 10.50 Megaquiz 12.05 Nigel Marvens dyreverden (r) 13.05 Slankekrigen (r) 14.05 Hjemme hos Jamie (r) 14.40 Hjemme hos Jamie (r) 15.10 Hollywoodmegleren 16.15 Gossip Girl 17.10 Ugly Betty 18.05 Cougar Town (r)

18.30 Lykkelig skilt (r) 19.00 The Big Bang Theory (r) 19.30 Verdens strengeste foreldre (r) 20.30 Undercover Boss (r) 21.30 Fredsmegleren

Am. actiondrama fra 1997. 01.00 48 timer 01.55 Dirty Harry vender tilbake Am. action fra 1983. 04.10 Sons & Daughters (r) 04.40 Beyond Tomorrow (r) 05.35-06.00 Playbox

06.30 Morgensending 11.27 Pat og Stan (r) 12.00 Energikampen 2007 (r) 12.30 Superia (r) 12.45 Mánáid TV (r) 13.00 Supermorgen 15.30 Elefantprinsessen (r) 15.55 The Tribe – Drømmen lever (r) 16.20 Ekstreme dyr (r) 16.45 Fin fredag 17.15 Rampete Robin (r) 17.30 Fantorangen 17.31 Småfolk (r) 17.35 Frikk (r) 17.40 Plipp, Plopp og Plomma (r) 17.42 Fiffi og blomsterbarna (r) 18.00 Barne-TV 18.01 Barnas supershow (r) 18.30 Roy 19.00-19.30 Legenden om Enyo

08.00 Morgensending 09.40 Legene (r) 10.30 Ryddige hjem (r) 11.30 Tori & Dean i Hollywood (r) 12.25 10 år yngre (r) 13.30 10 år yngre 14.30 En, to, tre – oppussing! (r) 15.35 Judge Judy (r) 16.00 Judge Judy (r) 16.30 Judge Judy (r) 17.00 Colin & Justin pusser opp (r) 17.55 Nabolagets styggeste hus (r) 18.55 Lisa Williams – livet blant de døde (r) 20.00 The Listener (r) 21.00 Englenes by Am. drama fra 1998. (11 år) 23.15 Ghost Whisperer (r) 00.10 Verdens høyeste barn 01.15 Det spøker! 02.10 Åndelig besøk (r) 03.05 Nattsending

06.00 Skål! (r) 06.30 The New Lassie (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Lassie (r) 09.05 The Tyra Banks Show 10.00 Dr. Phil (r) 10.55 The O.C. (r) 11.55 Sykehuset (r) 12.25 Sykehuset (r) 13.00 Everwood (r) 14.00 Hollywoods heteste kjendispar 14.55 Singing Bee (r) 15.55 20 Good Years (r) 16.25 Konebytte USA (r) 17.25 Paris Hilton's British Best Friend 18.30 MasterChef: Norges nye mesterkokk (r) 19.30 MasterChef: Norges nye mesterkokk (r) 20.30 Svenske Hollywoodfruer (r)

21.30 Skorpionenes konge Ty./am. actioneventyr fra 2002.

23.10 Kongen av Queens (r)

23.40 Flight of the Phoenix Am. actiondrama fra 2004. 01.45 Akutten (r) 02.45 Oprah möter Obama – Jul i Vita huset 03.40 The Unit (r) 04.35 Sjokkerende skilsmisser 05.25-06.00 Entourage (r)

06.10 Morgensending 13.00 South Park (r) 13.30 South Park (r) 14.00 Motorvision (r) 15.00 På jakt etter sannheten (r) 15.50 Bare for moro skyld 16.00 Kontoret (r) 16.30 Kontoret (r) 17.00 Oppfinnelser fra gamle dager (r) 17.30 Golden Goal (r) 18.00 Fifth Gear (r) 18.30 Knuserne 19.00 Livets glade gutter (r) 19.30 Entertainment Now 20.00 Glee 20.55 Frustrerte fruer (17) Chromolume No. 7. 21.55 24 (r) 22.50 Numbers 23.45 RAW Wrestling 00.40 Kjeltringer på kjøkkenet (r) 01.35 South Park (r) 02.05 Nattsending

06.00 Morgensending 12.00 Star Trek: The Next Generation (r) 13.00 How I Met Your Mother (r) 13.30 Coach 14.00 Coach 14.30 Seinfeld (r) 15.00 Seinfeld (r) 15.30 Miami Ink 16.30 Formel 1 – 2010: Tyrkia Grand Prix Redigert opptak fra kvalifiseringsrundene i Tyrkia Grand Prix fra Istanbul. 17.30 Gordon Ramsay rydder opp 18.30 Knight Rider (r) 19.30 Community 20.00 Cops (r) 20.35 NCIS 21.35 Saturday Night Live 22.30 Sneakers Am. thriller fra 1992. (15 år) 00.50 Tvillinger 02.40 Nattsending

©Universum

21.00: Eurovision Song Contest 2010

08.55 12.30 14.10 15.10 15.40 16.30 17.30 18.00 (r) 19.00


35

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

SØNDAG 30. MAI

12.45 Familietreff (r) 14.05 Et bedre liv? (r) 14.55 Kalde spor

06.00 Playbox 06.35 Planet's Funniest Animals (r) 07.05 Fresh Prince i Bel Air (r) 07.30 Fresh Prince i Bel Air (r) 07.55 Eve (r) 08.20 Girlfriends (r) 08.45 Girlfriends (r) 09.10 Nigel Marvens dyreverden (r) 10.05 Megaquiz 11.20 Hundehviskeren (r) 12.20 71° nord (r) 13.50 America's Funniest Home Videos (r) 14.20 Date My Mom (r) 14.50 Grønt kort – adgang USA Fr./austr./am. romantisk drama fra 1990. 16.55 Fete kjæledyr (r) 17.55 Alt for Norge (r) 19.00 Kystpatruljen (r)

Norsk drama fra 1962.

16.30 Klostrene kaller (r) 17.00 Trav

Elitloppet.Solvalla travbane, Stockholm.

20.00: Den umulige reisen

07.00 Handy Manny 07.25 Ut i naturen (r) 07.55 Norge rundt (r) 08.20 Sigurd Drakedreper 09.50 Fredag i hagen (r) 10.20 Eurovision Song Contest 2010 – Festen før festen (r) 11.25 Eurovision Song Contest 2010 – Finale (r) 14.50 Autograf (r) 15.20 På innsida av det danske kongehuset (r) 15.50 4-4-2: Bodø/Glimt – Bryne

18.00 Ønskehagen 18.30 Åpen himmel (r) 19.00 Søndagsrevyen/sport 19.45 Sportsrevyen 20.05 Det fantastiske livet

(7) Br. naturdokumentarserie. HD. Sir David Attenborough geleider oss gjennom ti episoder som gir et fascinerende innblikk i dyre- og planterikets mangfold. Men denne gangen er kameraet enda mer nærgående – flere av hendelsene her har aldri før vært festet på film. En rørende, humoristisk og framfor alt enormt imponerende serie.

20.55 På innsida av det danske kongehuset

(4) Dokumentarserie. Vi følger det danske kongehuset i hverdag og fest gjennom et helt år. Et bondepar på Lemvig gjør seg klare til å møte dronningen.

21.25 Poirot

Br. krimserie med David Suchet som Agatha Christies berømte detektiv. Da tvillingbrødrene Henry og Anthony Gascoigne blir funnet drept, tar Poirot saken og tror det kan være en sammenheng.

22.15 Tilbake til viktoriatiden (4) Dokumentarserie.

23.15 Kveldsnytt/sport 23.30 Kakekongene (r) 00.55 Autograf (r) 01.25 Blues jukeboks 03.00-06.30 Norsk på norsk jukeboks

06.25 Sonen 07.00 TV 2 Junior 07.01 Bakgårdsgjengen 07.24 Thomas Toget og vennene hans 07.34 Byggmester Bob 07.44 Nouky og venner 07.49 Lille Brunbjørn 07.52 Milo 07.57 Den magiske karusellen 08.09 Noddy 08.20 Toot og Poddle 08.31 Vennebyen 08.42 Elias 08.52 Sonic X 09.15 Pokemon 09.36 Bakugan 10.00 Ocean Girl (r) 10.30 Bonanza (r) 11.30 Melrose Place 12.25 Party of Five (r) 13.20 Freaky Friday 15.15 Bare for moro skyld 15.30 Et kongerike blir til (r) 16.00 Kolonihagen (r) 17.00 På hjul med Dag Otto (r)

18.00 Med Afrika i blodet (r) 18.30 Nyhetene og Sporten 18.50 Været 19.00 Supernanny

18.00 18.30 19.25 19.35 20.05 20.55 21.00 21.10

Norge rundt og rundt Salmonopoly Glimt av Norge (r) Autograf Kaldt kappløp (r) Keno NRK nyheter Hovedscenen

20.00 America's Funniest Home Videos 20.30 Sporløst forsvunnet 21.30 Jakten på den 6. sans – USA 22.30 CSI: NY (r)

Fiolinbyggeren Jacob von der Lippe.

21.40 En fiolin for Renaud Capucon

23.30 48 timer 00.25 Firetrap Am. actionthriller fra 2001. 02.25 Sons & Daughters (r) 02.55 Sons & Daughters (r) 03.30 Beyond Tomorrow (r) 04.25-06.00 Playbox

Musikkdokumentar.

22.35-00.51 Brazil

Brazil. Br. dramakomedie fra 1985. (15 år)

23.00 Community

23.30 The Mentalist (r) 00.25 Burn Notice 01.20 Vennskapets pris Am. thrillerdrama fra 1998. 03.25 The 4400 (r) 04.15-06.00 Heart and Souls Am. komedie fra 1993.

(24) Am. dokusåpe.

20.00 Den umulige reisen

(2) Norsk dokumentar. Helge og den Sør-Sudanesiske flykningen Joseph reiser sammen innover i de hvite boerbastionene, som fremdeles holder fast ved raseskillet.

21.00 Nyhetene 21.20 Været 21.25 Sportsnyhetene 21.45 Beck: Den japanske shunga (r) (1) Sv. krimserie.

22.45 Beck: Den japanske shunga (r) (2) Sv. krimserie.

23.45 Veien til VM 00.20 Veien til VM 00.55 Hack (r) 01.50 Hindenburg

Br. drama fra 2007.

19.30 Samantha (r) (8) Kan. dramaserie. 20.15 Kroppsfiksert – Syltynn og gravid (r) Kroppsfiksert – Syltynn og gravid. Br. dokumentar fra 2009. 21.00 House (r) (15) Am. dramaserie. 21.45 Standup med Michael McIntyre (r) (6) Br. standupshow. 22.30 Eurovision Song Contest 2010 (r) Finale. I går kveld ble Eurovision Song Contest 2010 avgjort. 01.50 Svisj Norge 04.00 Svisj gull 05.00-06.00 Svisj

03.40 60 Minutes (r) 04.30 Sportsnyhetene (r) 04.45 Været (r) 04.55-06.25 Sonen

06.30 Morgensending 12.30 Superia (r) 12.45 Mánáid TV (r) 13.00 Supermorgen 15.30 Dødsflaut (r) 15.55 The Tribe – Drømmen lever (r) 16.20 Legenden om Enyo (r) 16.45 Roy (r) 17.15 Rampete Robin (r) 17.30 Fantorangen 17.31 Småfolk (r) 17.35 Saari (r) 17.40 Sørens ønskestøvler (r) 17.45 Fiffi og blomsterbarna (r) 18.00 Barne-TV 18.01 Fugleveien 3 (r) 18.10 Med bestefar i lomma 18.20 Pingu (r) 18.30 Ville dyr 19.00 Star Wars: The Clone Wars 19.20-19.30 Oggy og kakerlakkene

08.25 Morgensending 11.01 Ryddige hjem (r) 12.00 Jakten på det perfekte (r) 13.05 Funky Monkey Am. familiekomedie fra 2004. 14.50 Med saks & kam (r) 15.55 Judge Judy (r) 16.20 Judge Judy (r) 16.45 Colin & Justin pusser opp (r) 17.45 Unge Mødre DK (r) 18.15 Bli ny: mor og datter (r) 18.50 Grønt kort – adgang USA Fr./austr./am. romantisk drama fra 1990. 21.00 Man About Town Am. komedie fra 2006. (11 år) 23.00 Rails & Ties Am. drama fra 2007. 01.05 Det spøker! 02.00 Åndelig besøk (r) 02.55 Nattsending

06.30 Morgensending 10.50 Frasier (r) 11.20 Motorvision (r) 12.15 Svindlertriks (r) 12.50 Fifth Gear (r) 13.20 Uløste gåter (r) 14.10 Rockford Files 15.05 Alias Smith and Jones (r) 16.05 The Chris Isaak Show (r) 17.00 What About Brian (r) 18.00 Prinsesse Dianas menn (r) 19.00 Merlin 20.00 Sannhetens sverd 21.00 Redd Menig Ryan Am. actiondrama fra 1998. (18 år) 00.10 Amerikas tøffeste jobber (r) 01.00 South Park (r) 01.30 South Park (r) 02.00 Hollywood-profiler: John Stamos (r) 02.50 Nattsending

06.00 Morgensending 13.00 Coach (r) 13.30 Coach (r) 14.00 How I Met Your Mother (r) 14.30 How I Met Your Mother (r) 15.00 Sandhogs 16.00 Mann mot natur (r) 17.00 Formel 1 – 2010: Tyrkia Grand Prix Vi sender et redigert opptak fra hovedløpet i Tyrkia Grand Prix fra Istanbul. 18.00 Ice Road Truckers 19.00 Simpsons (r) 19.30 Simpsons 20.00 Two and a Half Men 20.30 Shark 21.30 Fotballhooligans 22.30 Most Shocking 23.30 My Name is Earl (r) 24.00 Saturday Night Live 00.55 Stargate Universe (r) 01.50 Nattsending

©Universum

20.05: Det fantastiske livet

06.00 Skål! (r) 06.30 The New Lassie (r) 07.00 Tvins 2010 08.30 Lassie (r) 09.05 The Tyra Banks Show 09.55 Oprah (r) 10.50 The O.C. (r) 12.00 Lillefot og vennene hans 12 – Flygernes dag Am. tegnefilm fra 2006. 13.25 Du er hva du spiser UK (r) 13.55 Top Model Australia (r) 15.05 Skjønnhetshemmeligheter i Hollywood (r) 16.00 True Hollywood Story: Starving for Perfection (r) 17.00 My Boys (r) 17.30 'Til Death (r) 18.00 Svinesund – handel i grenseland (r) 19.00 Luksusfellen Sverige (r) 20.00 Svinesund – handel i grenseland 21.00 Bridget Jones: På randen Br./fr./ty./irsk-am. komedie fra 2004.

Vi tar forbehold mot skrivefeil eller trykkfeil. Tilbudene g jelder i angitt periode eller så langt lageret rekker.

50%

Opptil /5 9 2 g a d r ø L til 5 / 7 2 g a d Tors

på mange varer!

! PARTIKJØP

VOX JAMVOX

1.095,-

USB-lydkort med innebyggde høyttalere, guitar trainer og effekter! Data er ikke inkludert i prisen.

CDP100 Bestselgende digitalt piano. 88 veide tangenter med god pianolyd. Pris etter Superweekend: 4.295,-

3.995PR,-

IS KUN T UNDER S ILGJENGELIG UPERWE FLER EKEND! R E T N E NG A T E D I E EN 88 V GYNNER E B Y N R FO PERFEKT ANTALL! T E S N E BEGR

Håkon Gamlesgate 1 - 3111 Tønsberg - Tlf: 33 31 73 60 Stockfleths gate 24 - 3210 Sandefjord - Tlf: 33 46 40 33 Man. - (Tors.) Fre. 10:00 - (15) 17:00 / Lør. 10:00 - 15:00

YDER E GODE L


36

Vestfold Blad - mai 2010 - uke 21

Premie kryss

Innsenders navn:...................................................................... Adresse:....................................................................................

Ukens sudoku:

Løsningen sendes til Vestfold Blad, PB 1604, 3206 Sandefjord innen

Lett frokost

2. juni. Vinneren får en gavesjekk på kroner 250.

6

5 4 5 6 4 8 2 2 9 8 5 6 1 5 3 4 9 3 6 2 7 1 3 9 7 5 7 3 1 9 6 7 2 9 1 1 4 7 2

BOLIG

8

Passelig lunsj

4 1

1 9 2 5 5 3 9 7 9 6 3 4 4 8 2 4 8 3 1 8 3 4 4 6 2 6 5 8 Tung middag

4 2 1 6 5

Industri- og garasjeporter

Garasjeport og ytterdør Spar opptil 40 %**

2

6 9

6

3 8 3 4 7

2 7 8 1 6 4 1

9

4 8 5 8 4 6

Vinner av premiekryss uke 19: Kari Karolius, Stavern.

Ytterdør RenoDoor 75 kun

109

*

Garasjeport RenoMatic 75 inkl. portåpner kun

89

Beskyttet mot rust?

*

* Utsalgspris for kampanjestørrelser inkl. mva. Frakt til forhandler kommer i tillegg. Gjelder fram til 31.12.2010.

** For RenoMatic 75 i forhold til LPU-port med samme motiv og overflate, for RenoDoor 75 i forhold til ThermoPro ytterdør med samme motiv og overflate.

Flere jubileumstilbud hos: Ytterdører kan leveres med fingerscanner. Vi utfører kundebesøk med tilbud. Villaborg Einar Minde www.villaborg.no • post@villaborg.no Mobil 94174724 Internasjonalt fokus på stoffskiftesykdom VERDENS THYREOIDEADAG 26. MAI

Lakk & sveis Billakkering Andebuvn 63, 3170 sem - tlf: 33 33 28 59

feirer 3 års jubileum

Åpent møte kl 19 på Hotel Grand Farris, i Larvik vis á vis buss- og jernbanestasjon Foredrag om stoffskiftesykdom av Hormonspesialist Dr. Peter Zadeh fra SiV Inngang kr 100,-/120,- Enkel bevertning. Kontaktperson Marianne E. Larsen, tlf 33116203

L&s

15%

RABATT på alle online bestillinger!

Gå inn på www.oslomedisinskesenter.no Arr.: NTF Vestfold lokallag www.stoffskifte.org

• Allmennlege • Urolog • Psykolog • Kvinnelig gynekolog • 3D/4D ultralyd Tordenskioldsgate 7 • tlf. 22 94 10 90

Vestfold Blad uke 21  

4. utgave av Vestfold Blad

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you