__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Информации од E n terprise E ur o p e N e t w o r k Број 09/2017

АКТУЕЛНОСТИ

УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ

ПОНУДИ ЗА СОРАБОТКА

Enterprise Europe Network во Македонија во Македонија, продолжува со истото темпо на излегување на е-билтенот, за поефективно запознавање на нашите читатели со најновите понуди и барања за соработка во доменот на бизнисот, технологиите и иновациите.


Актуелности

„OPPORTUNITIES FOR PARTNERSHIP WITH ICT COMPANIES“

К

анцеларијата на Enterprise Europe Network во Даблинската стопанска комора, во соработка со

УСАИД и Инвест Северна Ирска, во вторник на 17

октомври, ќе биде домаќин на делегација на ИТ

Датум: 17 октомври

компании од Албанија, Босна и Херцеговина,

Локација: Даблин, Ирска

Македонија, Молдавија, Србија и Украина. Учеството на настанот е бесплатно, со претходна Клучни придобивки ќе бидат: вмрежување и

најава за средбите!

развивање на нови деловни односи; истражување на нови бизнис можности (B2B и B2G), вклучувајќи заеднички вложувања, конзорциуми, заеднички развој на производи, истражување на можности за

Повеќе за настанот на:

соработка за проекти на меѓународни финансиски

http://irelandbalkans.talkb2b.net/

институции (МФИ), интернационализација, учење за нови пазари и промоција на извозот и свест.

Лице за контакт: Александар Филипоски aleksandar.filiposki@yes.org.mk

Кој треба да се посвети? ИТ компании (МСП) кои се вклучени во сајбер безбедноста, телекомуникации, традиционални методи за финансирање, туристичка и здравствена индустрија и сл.; ИТ здруженија / кластери; Економски / трговски развој службеници

Net een.mk

22


Актуелности

ИНТЕРНЕТ НА НЕШТАТА: ШТО НОСИ ИДНИНАТА

И

нтернет на нештата (Internet of Things - IoT)

ќе треба да се надминат. Исто така, студијата покажа

достигна точка на флексија кај бизнисмените

дека оние компании кои на вистински начин го

од целиот свет. Поткрепено со примери од реалниот

имплементирале концептот пријавиле дека нивните

свет за тоа што може да се постигне, овој концепт

очекувања биле надминати како и дека

покажува силни придобивки низ многу сектори.

инвестицијата која ја вложиле била повратена многу

Приказната од овој момент па до 2019 е јасна:

брзо. Може да заклучиме дека имплементацијата на

Интернет на нештата ќе се движи од добро кон

Интернет на нештата придонесува кон подобрување

одлично.

на деловната ефикасност, иновативност и

Тоа е мислењето на голем дел од 3.100 бизнисмени

профитабилност.

од областа на информатичката технологија вклучени во големо меѓународно истражување. Испитаниците кои доаѓаат 20 земји го дадоа своето мислење за различни теми вклучувајќи предности од Интернет

Целосната студија може да ја превземете на

на нештата, можностите и предизвиците кои

следниот линк.

претстојат. Она што е изненадувачки е дека голем процент се согласуваат дека Интернет на нештата има светла иднина, но и дека ќе има предизвици кои

Net een.mk

33


Понуди за соработка

СЕ БАРААТ АГЕНТИ ЗА ДИСТРИБУЦИЈА НА ВЕНЧАНИЦИ,СВЕЧЕНИ ФУСТАНИ И ОДЕЛА Опис: Италијанска компанија се занимава со производство на венчаници, свечени фустани и одела за важни настани во животот на луѓето (свадби, крштевки, роденденски забави и за секаква посебна пригода што бара карактеристичен изглед). Компанијата преку учество на меѓународни саеми успеа да пристапи кон меѓународните пазари и во моментов има потреба од агенти и дистрибутери кои можат да осигураат пласман на производите. Компанијата бара договори за дистрибуција за да го промовира целиот каталог во земјата. Во својата колекција компанијата нуди уникатни стилови на венчаници. Ексклузивно производство од иновативни дизајнери. Висок квалитет на материјали: чиста свила, шифон, чипка, тул, ткаенини и слично. Флексибилни и персонализирани услуги, прилагодено производство. Контакт: Eмилија Митевска (emilija.mitevska@mir.org.mk) Референтен број: BOIT20160503001 Земја: Италија

Net een.mk

44


Понуди за соработка

ЦРНОГОРСКИ ДИСТРИБУТЕР БАРА ПРОИЗВОДИТЕЛ НА УМЕТНИЧКИ МАТЕРИЈАЛИ Опис: Црногорски дистрибутер на уметнички материјали бара производител на рамки, четки, платна, акварели, акрилни масла и други производи. Компанијата е основана во 2010 година и делува како агент специјализиран за продажба на уметнички материјали и опрема. Со своето искуство во промоција и продажба на уметнички материјали како и познавањето на црногорскиот пазар (клиенти, мрежа, конкуренција, итн.) компанијата е заинтересирана за потенцијална соработка со нови партнери кои произведуваат или снабдуваат уметнички материјал. Предност на дистрибутерот: Главен дистрибутер на уметнички материјал во земјата, широк спектар на услуги во рамките на секторот; Oдличен контакт со универзитети, уметнички академии, галерии, индивидуални уметници; Компанијата има добро познавање на уметничкиот и културниот пазар; Купуваните количини може да се преговараат со добавувачите. Барања: Потенцијалниот партнер треба да произведува / снабдува квалитетни производи и треба да биде сигурен и брз. Партнерот треба да понуди услови за соработка. Контакт: Eмилија Митевска (emilija.mitevska@mir.org.mk) Референтен број: BRME20160616001 Земја: Црна Гора

Net een.mk

55


Понуди за соработка

ПОНУДИ ЗА СОРАБОТКА

BOTR20170803001

BOPL20170829004

Турски производител на разни видови кабли кбара

Полска компанија од биотехнолошкиот сектор бара

дистрибутериод Европа, а исто така е отворен за

странски дистрибутери и нуди соработка преку

заеднички вложувања – joint ventures

производствени договори

BOPL20170210005

BORU20161124001

Полска компанија специјализирана за производство

Руски производител на пластични прозорци бара

на мебел бара дистрибутери од Европа

дистрибутери во странство

BOUK20161212004 ИТ компанија со седиште во Велика Британија бара партнер да ги промовира и продава своите софтверски услуги на други пазари под заеднички договор за вложување BOUK20161202001 Производител на премиум линија на бисквити и слатки од Велика Британија е во потрага по дистрибутери низ целиот свет BOUK20161012001

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ!

Британска дестилерија бара дистрибутери и трговски агенти заради продажба на своите производи виски, вотка и џин на европските пазари BRRU20161114001

ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!

Руска компанија бара производители на метални алати за сечење и опрема за обработка на метал заради соработка под договор за дистрибуција. BORU20161114001 Руски производител на оптички уреди и компоненти

Лице за контакт: Влатко Стојановски

бара партнери во странство да соработуваат во

T. ( +389) 23 24 40 04

рамките на производствени договори

F. ( +389) 23 24 40 88 E. vlatko@mchamber.mk

BOHU20151124001 Унгарски медицински производител на рачни инструменти бара дистрибутери и агенти

Net een.mk

W. www.mchamber.mk f. www.facebook.com/chamber.mk t. www.twitter.com/Chamber_MK

66


www.een.mk info@een.mk facebook.com/eiicm twitter.com/eenmk issuu.com/eenmk Тел: +389 (0)2 3293 204 Факс:+389 (0)2 3293 202

Net een.mk

57

Profile for Vesna Ojleska Latkoska

EEN-MK e-vesnik 2017/09  

EEN-MK e-vesnik 2017/09  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded