__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Информации од E n terprise E ur o p e N e t w o r k Број 11/2017



АКТУЕЛНОСТИ



УСПЕШНИ ПРИКАЗНИ 



ПОНУДИ ЗА СОРАБОТКА 

Enterprise Europe Network во Македонија во Македонија, продолжува со  истото темпо на излегување на е‐билтенот, за поефективно запознавање  на  нашите  читатели  со  најновите  понуди  и  барања  за  соработка  во  доменот на бизнисот, технологиите и иновациите. 


Актуелности

Одржано менторство на конзорциумот на Enterprise Europe Network од Босна и Херцеговина на тема проектни извештаи

Н

а 6 ноември о.г. претставниците на Enterprise 

Europe Network ‐ Македонија, од 

Србија ги пренесоа своите искуства, совети и 

Претставниците на ЕЕН Македонија и ЕЕН 

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, 

информации за начинот на давање на услуги во ЕЕН 

заедно со претставник од ЕЕН од Србија, одржаа 

мрежата, подготовката на извештаи, како и ги 

обука на персоналот на ЕЕН од Федерацијата на 

презентираа своите добри практики на работење. 

Босна и Херцеговина. Целта на обуката беше преку 

менторство да се запознаат сите партнерските 

Херцеговина се состои од организациите партнери: 

организации, членки на мрежата ЕЕН, кои се од 

Надворешно‐трговската комора Босна и 

Федерацијата на Босна и Херцеговина со начинот на 

Херцеговина  (координатор), Агенцијата за 

поднесување на извештаи по работните пакети од 

регионален развој на Сараево, Универзитетот во 

Конзорциумот на Федерацијата на Босна и 

програмата КОСМЕ, како и начинот на работа на ИТ 

Сараево, Технолошкиот парк ИНТЕРА, БИТ центарот, 

алатката – Мерлин. 

Агенцијата за развој на Унско‐санскиот кантон и 

Net een.mk

22


Аплицирај за финансиски средства на „Worth Partnership Project“

„Worth Partnership Project“ има за цел да стимулира 

Можете да  аплицирате  на  „WORTH  Partnership  Pro‐

интернационални партнерства  помеѓу  модните 

ject“ доколку: 

дизајнери, креативните  луѓе,  производствените 

 имате идеја  и  сакате  да  ја  развиете  и  имате 

компании и технолошките фирми кои имаат намера  да создадат иновативни производи и процеси.  

потенцијален партнер за соработка   имате  идеја  но  немате  потенцијален  партнер 

(проектот ќе  ви  овозможи  да  го  најдете 

За да  аплицирате  потребно  е  да  формирате 

соодветниот партнер). 

партнерство составено од партнери од најмалку две 

 ви е потребен совет за концептот на идејата, со  или без потенцијален партнер  

земји и најмалку две од следниве професии:   дизајнери, 

самовработени

професионалци,

дизајнерски лаборатории  и  нови  компании, 

Краен рок за аплицирање е 31 декември 2017 

занаетчии и  производители,  технолошки  фирми, 

иноватори, технолошки  лаборатории,  технолошки 

Сите детали за повикот и начинот за аплицирање се 

провајдери и нови компании. 

достапни на следниов линк  

http://www.worthproject.eu/   

Добитниците на повикот имаат можност да добијат:  

финансирање до  10.000  евра  за  секој  проект  (или 

Контакт лице:  

12.000 евра  за  проекти  за  кои  е  потребна  сложена 

Емилија Митевска ‐ emilija.mitevska@mir.org.mk   

технологија и /или материјали) тренинг и совети  позиционирање  на  пазарот  и  брендирање  учество  на два од првите меѓународни саеми и изложби  вмрежување  и  меѓусекторска  соработка  развој  на  производи.    КОЈ МОЖЕ ДА АПЛИЦИРА?   дизајнери   фриленсери    мали и средни претпријатија   старт‐ап компании   технолошки фирми 

Net een.mk

33


Понуди за соработка 

Компанија од Велика Британија која нуди сервиси за усогласување со регулативата за настап на ЕУ пазари бара партнери за склучување договори Опис:   Компанија од Велика Британија со над 18 годишно искуство ги нуди своите услуги за компании од  козметичката индустрија, лична нега и хигиена за усогласување со регулаторните барања за пласман на ЕУ  пазарот. Компанијата има развиено решение кое се прилагодува на потребите на клиентите и ги опфаќа сите  аспекти кои се потребни под ЕУ Козметичката Регулатива (Regulation (EC) No 1223/2009).   Козметички компании кои не се дел од Европска Унија а сакаат да ги продаваат своите производи на ЕУ  пазарот треба да имаат „одговорно лице" кое ќе ја превземе одговорноста за тие производи, т.е. да ги стави  на продажба и да ја следи усогласеноста во однос на безбедноста и квалитетот.   Компанијата дејствува како трето „одговорно лице" за компании надвор од Европска Унија преку  обезбедување усогласеност со:   Назначување и должности на одговорно лице   Информации за производот и проценка на безбедноста   Етикети за козметички производи и побарувања   Тестирање на козметички производи   Известување до Европската Комисија    Обука за козметичката регулатива ЕК 1223/2009 

Контакт: Eмилија Митевска (emilija.mitevska@mir.org.mk )       Референтен број: BOUK20160823005     Земја: Велика Британија   

Net een.mk

44


Понуди за соработка 

Иновативен апарат за ултразвучна липосукција Опис:   Компанија Српска компанија нуди апарат за подобрена локализирана редукција на маснотии со користење на  процесот на ултразвучна липострукција. Клучен иновативен аспект на апаратот е поврзаноста со неговиот  специјално дизајниран медицински софтвер кој ги контролира релевантните биохемиски параметри во крвта.   Техничките спецификации на апаратот се:  Нова генерација на допир кој овозможува високо,сигурно и безбедно работење   Микропроцесор за контрола на моќноста и зачестеноста на ултразвучните бранови  Работна температура: ‐20 до 60 °C   Фреквенција: 28KHz  Предности и иновации  Високо ниво на безбедност поради специјално дизајнираниот медицински софтвер кој ги контролира  параметрите на биохемиската крв и овозможува трајно складирање  Подобрени комуникациски функции на софтверот вклучувајќи електронски известувања за износот и  интензитетот на извршениот третман  Ефикасно намалување на маснотиите без оштетување на масните клетки и сврзното ткиво  Стручен персонал кој обезбедува помош во реално време и технички модификации во согласност со  барањата на клиентот  Вид и улога на партнерот  Вид на бараниот партнер: Производители (мали и средни претпријатија) на електро‐медицински помагала;  Специфична област на активност на партнерот: Производство на електро‐медицинска опрема за естетика на  лицето и телото, хирургија, физикална медицина и рехабилитација;  Улога на партнерот: Партнерите се очекува да го претстават предложениот апарат во нивното постоечко  портфолио. Српската компанија ќе обезбеди неопходна техничка поддршка.    Контакт: Eмилија Митевска (еmilija.mitevska@mir.org.mk)     Референтен број: BOPL20160906002     Земја: Србија   

Net een.mk

55


Понуди за соработка 

ПОНУДИ ЗА СОРАБОТКА BORO20160516003

BOBE20151215001

Романски производител на производи од фиберглас 

Белгиска трговска компанија бара трговски агенти 

за земјоделска употреба бара дистрибутери и 

или дистрибутери на стоки за широка потрошувачка, 

трговски агенти 

возила, фармацевтски и индустриски производи 

BOIT20160930001

BOHU20151123001

Италијанска винарска визба која произведува 

Унгарска компанија за производство на слатки бара 

црвени, бели и пенливи бели вина од регионот 

агенти, дистрибутери од Европа 

Пиемонт бара комерцијални агенти и трговци надвот 

од земјите на ЕУ 

BOBE20171211001

Белгиски снабдувач и дистрибутер на керамички и 

BOTR20170926002

природни камени плочи и стаклени мозаици бара 

Турски производител на парни котли и индустриски 

агенти и дистрибутери 

садови под притисок бара дистрибутери и увозници 

од Европа 

BOUK20170818002

Компанија од Велика Британија за дизајн и изработка 

BOBE20170619001

на сребрен накит е во потрага по агенти или 

Белгиски производител на билки, зачини и 

дистрибутери во Европа 

функционални миксови и маринади за 

прехранбената индустрија, прехранбен сектор и  

BRQA20171219001

малопродажната индустрија бара меѓународни 

Водечка компанија за дистрибуција на земјоделски и 

дистрибутери и партбери за соработка 

прехрамбени производи  во Катар бара 

производители, добавувачи и трговци на свежо 

BORO20160615001

овошје, зеленчук и разни прехранбени производи 

Романски производител на акрилни предива бара 

агенти / дистрибутери во Европа 

Net een.mk

66


Понуди за соработка 

ПОНУДИ ЗА СОРАБОТКА

ЕВРОПСКИТЕ МАЛИ И СРЕДНИ БИЗНИСИ НА ДЛАНКА! ДЕЛОВНИ ПАРТНЕРИ, ТЕХНОЛОГИИ, ЗНАЕЊЕ! ВАШИТЕ ПРЕТПРИЕМНИЧКИ ИДЕИ РЕАЛИЗИРАЈТЕ ГИ СО НАША ПОМОШ!                                   Лице за контакт:   Влатко Стојановски  T. ( +389) 23 24 40 04  F. ( +389) 23 24 40 88  E. vlatko@mchamber.mk  W. www.mchamber.mk  f. www.facebook.com/chamber.mk  t. www.twitter.com/Chamber_MK 

Net een.mk

77


www.een.mk info@een.mk facebook.com/eiicm twitter.com/eenmk issuu.com/eenmk Тел: +389 (0)2 3293 204 Факс:+389 (0)2 3293 202

Net een.mk

8

Profile for Vesna Ojleska Latkoska

EEN-MK e-vesnik 2017/11  

EEN-MK e-vesnik 2017/11  

Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded