Page 1

Hrana mojega kraja Ex tempore poezija 2013 Zbirka poezije osnovnošolcev


Hrana mojega kraja Ex tempore poezija 2013 Vodja in koordinator Ex tempora: Inge Ivartnik Uredniški in jezikovni pregled: Matej Žist Tehnično oblikovanje: Vesna Jovanovič


Slika narave

Hrana … … je vir preživetja, o čemer lahko natančneje povprašamo stare starše, ki so mnogi doživeli pomanjkanje; upamo, da ga sami ne bomo nikoli … je vir zdravja, kar spoznavamo, ko poslušamo, kako lahkotno se velike korporacije z genskim eksperimentiranjem pri kulturnih rastlinah igrajo z našim zdravjem … je preprosto vir življenja, uživanja, ena izmed temeljnih osi, okoli katere se ves čas suče naše življenje.

Mladi pesniki so ob zavedanju svojih fizioloških potreb, ki jih hrana zadovoljuje, poskrbeli še za duševno hrano – poezijo. Na svoj, poseben način. V njem se jagoda vseskozi uči, da potem, ko zraste, maturo naredi. Spomnijo nas, da ni prav, da se človek z njo poigrava, da spreminja jo gensko, ker to zna bit peklensko in da brez zdrave hrane pa lahko zboliš, zato jo jej, dokler živiš.

Miza je pripravljena, kot pravi ena izmed mladih pesnic. Na meniju je pestra ponudba, na krožnikih na stotine okusnih stihov.

Pa dober tek!

1


Vir pre탑ivetja

2


NIKA DEČMAN OŠ Rodica

Jagoda

Iz sadike prelepa jagoda rase, pri tem ji kmet pomaga. Da v lep sadež zraste, da ne omaga. Jagoda se vseskozi uči, da potem, ko zraste, maturo naredi. In potem, ko to stori, se v trgovini zaposli.

Tam pridno dela in se vsak dan v vrečke pakira, da bi jo en dan neka oseba kupila. Potem bi ji listke postrigla in jo z nutello oblila. Nekoč pa to se res zgodi, takrat jagoda od sreče žari. V nutelli se namaka in živčno čaka. Nato nekoga mimo prinese in hitro jagodo v usta odnese. Tako vse jagode živijo, tako se od nas poslovijo.

3


CHRISTINA REMS LOBODA OŠ Janka Kersnika Brdo Jabolko in kruh

Na mizi hlebec kruha stoji in vso pozornost nase vali. Ko mimo se jabolko prikotali, on močno zardi.

Bel hlebec kruha se tako razjezi, da rdeče jabolko v kot zavihti. Jabolko na pol se prelomi in mu misli povzroči.

4


AJŠA PERME CIRIUS Kamnik

Krompir Preorana zemlja čaka, da krompirju hrano da. Že je zrasel, zacvetel, kmalu bo debel, da kmet bo zanj vesel.

Poleti so ga orali, ga v gajbice prebrali in ga drago prodali. Na tržnici smo ga kupili, doma iz njega kosilo naredili, a otroci mami pommes frites naročili.

5


JAN PRAŠNIKAR PPVIZ Pesem o hrani Brez hrane ni življenja, nas, živali, hrana napolni naše želodce! Brez hrane je želodec prazen in poje žalostno pesmico: in smo lačni, lačni, lačni in če smo lačni, kakšni smo? Drugačni, kakšni kot drugačni!

Brez hrane lahko umremo, ostanemo pri sebi in nevedni, lahko smo suhi in debeli in ni nam vseeno, če nam vso hrano zastrupijo, utopijo in po svoje oslabijo.

Brez hrane ni otrok, ni podmladka, ni veselja, le gorje! S hrano vedno luštno je! Hrano čuvajmo, jo negujmo in verujmo v obilje. Polno zemljo zasadimo in sadove obrodimo!

6


PATRICIJA TIČ OŠ Preserje pri Radomljah Jabolka zagorijo, jabolčni zavitek bo za posladilo. Trte rastejo dolgo že, sadove obrodile in vinca nam nalile. Kmalu večerja pripravljena bo, samo še kavo rabimo, da kofetar'co pozdravimo.

Miza je pripravljena in vsa druščina je povabljena, pojedina začela se bo, z dobrotami postrežemo.

Hams, hams, hams, hrane več ni, z gostijo končali smo mi.

7


ŠPELA KLEMENC OŠ Jurija Vege Moravče 1. Tudi tu diši topel veter in topi neprijetnosti. 2. V snegu sledovi, v daljavi prazno drevo in sončni zahod. 3. O! Galop-galop po zamrznjenih pečinah s trakovi v laseh. 4. Cvetlici veter listič odpihne. Metulj zamahne s krili. Pestič cvetke se nehote razširi. 5. Spotakni jo v sod z medom, vse skupaj pretresi z ledom, v glavo ji natlači artičoko, po nogah jo potresi z moko. V nos ji zarij hruško, k sebi v roko vzemi puško. Nato jo ustreli v glavo, ne skrbi, nič ne bo ropotalo. Ko v bolečinah bo kričala, jaz z jabolkom se bom sladkala.

8


ŠPELA NOVAK OŠ Dob Prismojen kruh

Spekla bom prismojen kruh. Tudi ta pa ni od muh.

Najprej mleko, potlej sir, zraven pa še velik mir. Jajca stepeš na lahko, tole bo pa kar težko, zdaj testo še narediš in v posodo ga zvališ.

Peci ga kar 12 ur, miši naj imajo žur. Ko pečen je, mu dodaj par oliv in metin čaj.

9


AJŠA OŠ Vrhovci

Skrivnostna sladica

Na ramo mi je priletela ptica in zažvrgolela: Veš, da pride nova sladica?!

Biskvit je iz ajdove moke, ki je dobra za otroke. Že sama po sebi je sladka – zelo, zato ti sladkorja ni treba dati v njo. Med biskvitoma obema pa je kostanjeva krema. Pa škrob? Ni problema! Notri so dali bučna semena. Dodali so še iz fig marmelado in vse oblili s čokolado.

Kaj je to, ptica? Kakšna je to sladica? Kakšna je ta sladka lepotica? Je morda potica ali rolada? Mogoče pa je le večplastna čokolada?

Zdaj je postala priljubljena in znana! To je torta Ljubljana!

10


Vir zdravja

11


MAJA STRLE OŠ Marije Vere Kamnik Hrana našega kralja Naš kralj je zelo prijazen bil, večkrat je na gradu ljudi gostil. Tam pa jedel je in pil preveč, zato ga zdaj že dolgo ni več. Najraje je imel mastne jedi, njegovo zdravje ga zanimalo ni. Raje kot grah, zelje in špinačo, si je privoščil celo mastno kračo. Dišali so mu tudi ocvirki in klobase, še v sanjah se mu je kazalo prase. Res je bil 200 -kilogramski hrust, srečen, ko se mu je cedilo iz ust. Tudi pri pitju ni imel nobene meje, nalival se je kar tako, brez žeje. Je piva ali vina popil cel sod, zdravje pa počasi šlo je svojo pot. Težave sta mu delala sladkor in pritisk, izhoda ni našel iz svojih stisk. Lepega dne ga srce je izdalo, ko že sit je rekel, da si vzame še malo. Ta pesem vsem v poduk naj bo, kaj se ti zgodilo bo lahko, če pri jedi ne boš zmeren bil ali če ga boš preveč popil.

12


ANŽE VRHAR, OŠ Vrhovci Hrana in prehrana

Hrana in prehrana, dobra je za vse, raste na drevesih, na vrtu in še kje.

Lahko je sadje ali zelenjava, samo da raste in je ta prava. Ni prav, da se človek z njo poigrava, da spreminja jo gensko, ker to zna bit peklensko. Če boš zdravo hrano jedel, po domači boš posegal, zdravo boš živel in veselo nam boš pel.

13


AJŠA PERME CIRIUS Kamnik Krvavice

Krvavice, Kdor pa pečenice

domače

in še druge

hrane

klobasice,

te

radi jemo

ne je,

jih pozimi

naj

skupaj

v McDonald's

z repo,

pohiti

žganci,

in se redi,

zeljem.

ko se baše s hamburgerji.

14


NIK KOŠNIK OŠ Vrhovci Obilje narave

Hrana je dobra, hrana je zdrava, še posebej tista, ki pridela jo narava. Hrana je skoraj povsod na poljih, v morjih, na divjih obzorjih. Hrana živim bitjem podari energijo in občutek, da letijo. Hrana vitamine vsebuje, zdravje naše ohranjuje.

15


NEŽA MUSAR OŠ Litija Ozrem se naokoli in pomislim, kako ljudje delamo ravno to, česar se ne sme. Uničujemo sebe in tudi naravo in mimogrede še sosedovo kravo,

ko ji v hrano dajemo take in drugačne smeti in se nam to še fino zdi.

Morda bi bilo bolje, da bi vsi postali malo boljše volje

in se spremenili v molje, take, ki imajo radi naravo in si v njej privoščijo dobro zabavo.

16


KATARINA KOSANC, PETRA BLAGŠIČ in TIA POPIVODA OŠ Vrhovci Slovenija, dežela zdrave hrane

Zelenjava, ki raste na vrtu, je še boljša, ko se pojavi na prtu.

Sadje, ki dozori in pade z drevesa, pogleda v zrak in pride v nebesa. V vetrovnem vremenu žitno klasje na polju valovi, med mlinom in pekom so dolge poti.

Tudi gozdovi vedo za svoje obilje, gobe, kostanj, borovnice, vitaminov in mineralov so kraljice.

V morju plavajo sardele, ki so v mrežo se ujele. Na mizi imamo omega tri, ki potrebujemo ga vsi.

17


NINA EBERL OŠ Vrhovci Zdrava hrana

Hrana ima veliko pomenov, ki so dobri, in oni to vedo. Hrana je dobra za vse ljudi, tudi za tiste, ki jih še ni. Hrana je dober in zdrav začetek, nikoli naj ne bo izmeček. Zraste iz velike trave, saj tam je mnogo zabave. Hrano potrebujemo za vse stvari: za delo, ples in hihihi. Brez zdrave hrane pa lahko zboliš, zato jo jej, dokler živiš. Zelenjava, zelenjava: tako je zdrava! Z njo boš srečen, da ne rečem, večen. Hrana osreči, okus te omami, zato jo le jej in zdrav se ohrani.

18


Vir 탑ivljenja 19


EVA REICHMANN OŠ Vižmarje Brod

20


ANA KRČMAN OŠ Mengeš

Hrana Prostrani travniki v daljavi, polja polna so zlata, nekaj ves čas mi roji po glavi, da lepotam ni meja.

Barve zlivajo se v eno, ki se nikdar ne konča, vse naokoli je zeleno, kot neskončna pravljica.

Nad menoj ogromno morje, v srcu čustev harmonija, pred menoj obzorje, kjer čarobnost vsa se skriva. Hrana lahko različna je oblika, a kaj je hrana za moje srce, poezija se mi z dušo stika, v njej zapisano je moje ime.

21


MATEJA MLAKAR OŠ Litija

Pri stari jablani

Tam pri stari jablani, kjer so vaščani bili povabljeni, sva midva prvič srečala se in takrat tudi zaljubila se.

Potem sva skupaj jabolka nabirala in jih v skladišču prebirala. Vsi čudno gledali so, kaj z nama je, a nihče ugotovil ni, da sva zaljubila se.

A ta dan kmalu je minil In v temno noč se skril. Od takrat se nisva srečala več, a moji spomini še niso šli preč.

Jabolka zame zdaj spomini so nate. Zdaj jaz vsak dan jabolka jem, takrat se spomnim nate in dragi moj, ta jabolka jem zate.

22


NEŽA MUSAR OŠ Litija Razmišljam, o čem bi še lahko pisala, a v glavi je ena sama tema,

spet sem utonila v sanje na to neskončno potovanje, ki nima nobenega konca.

Nenadoma pa se mi pred očmi odvrtijo vse moje želje, sanje in tudi trenutki, ko sem uživala v tem kaj najraje počnem se zamislila in ugotovila, da imam najboljši filing, kadar pišem in sem sama. To je moja duševna hrana.

23


ZALA BERCE OŠ Vodice Poti življenja Nad polje temni se oblaki razprostré, v mojem malem srcu temo naredé. Včasih vse izgubljeno se zdi, vendar se večina ljudi, s pomočjo različnih reči, opomore od žalostnih dni. Življenje se zdi kot neskončna presta, katera se nam lomi v rokah, kot slastna torta, pri kateri vsak kos ni enak, Prestina sol se po ranah skeli, kozarec vode nam bo izbrisal sledi. V tkanino se zavijem, k svojemu srcu jo pritisnem, ter si sami sebi rečem: Padec pomemben ni, pomembno je nadaljevanje prave poti.

24


ZALA BERCE OŠ Vodice Želja Življenje je kot presta, ta se vije kot dolga, neskončna cesta, nad njo oblaki lebde, kot ptice pod soncem leté, sama želim poleteti, nad oblaki dolgo lebdeti. Ne želim več ostati v temi in ležati v samoti, saj ljudje polni so laži, čeprav njihovo življenje polno se zdi, na njihovem obrazu maska leži, kot presta slastna, a krhka nam tiho polze, nad našim življenjem tiho bedé.

25


Nazaj k naravi 26


KATJA ŠIMENC OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani Lepo je

Lepo je hoditi po gozdu, hoditi in opazovati in poslušati. Poslušati ptičje petje zgodaj zjutraj, šelestenje listja v opoldanskem vetriču, šepetanje dreves v večernem mraku.

Lepo je hoditi po travniku. hoditi in opazovati in ležati. Ležati in preštevati puhaste bele oblačke gledanje zibanje zelenih bilk, se smejati metuljema v zraku. Lepo je živeti na zemlji, živeti in gledati in z odprtimi očmi opazovati.

27


KATJA ŠIMENC OŠ Janka Modra Dol pri Ljubljani Tišina

Bil je gozd, velik in zelen. In v gozdu je bilo drevo, ponosno in mogočno. In bila je tišina, nežna in mila. Ta nebeški mir prekine zvok, zvok žage, vonj bencina. Ponosno drevo pade na tla. In zopet nastane tišina, nežna in mila.

28


KATJA ŠIMENC OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani Travniki in polja

Travniki in polja, med njimi siva cesta, na cesti človek Človek se ustavi in opazuje. Travnike in polja. Opazuje lepoto narave, opazuje pšenične dobrave. In razmišlja. Razmišlja, kako bi bilo lepo, če bi se vsak tukaj stopil korak vstran in opazoval. Opazoval in občudoval lepoto narave.

29


AJŠA PERME CIRIUS Kamnik Češnja Spomladi se ptički ženijo, po cvetoči češnji letajo in svoj čiv-čiv pojejo. Češnja vsa vesela poleti rdeči in škorcev se boji. Ko škorec prileti, tri češnje skljuva ti.

Potlej pride bratec moj, prinese košaro s seboj. Bratca pa, češnja, ne podiš, ker rada češnje mu deliš.

30


ANA KRČMAN OŠ Mengeš Na tak dan Na tak dan še sam ne vem, kaj naj počnem. Duši me tišina in misel, da od samote ne umrem.

Imela sem sanje in želje, ki so poteptane do dna.

Imela sem upanje, mnenje in usodo, ki je zašla.

Na tak dan še sam ne vem, kaj naj počnem.

Od praznine najbolje, da se poberem in grem.

31


KATARINA KELICH OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani Razlike V življenju so same razlike – majhne in velike. Majhni, debeli, veliki, veseli, vse to so razlike. V življenju postavljamo vejice in pike. Ker ni važen, kdo in kaj si, važen, da si in da se ne hecaš iz drugih ljudi, ker vsi smo si različni iz vsake plati. Črn, bel al pa rumen, ni važen, lah si tut zelen. Na svetu so razlike – majhne in velike. Mej se rad, ker svet je zlt!

32


KATARINA KELICH OŠ Janka Modra, Dol pri Ljubljani To sem jaz

Dolge noge, dolge roke nagajajo meni, naj vsakdo to ve. Modre oči, beli zobje, ogledalo na steni to mi pove. Zjutraj zaspana, zvečer razigrana, ne maram naloge, učim se nič rada. Sirova omaka, sirovi štruklji in veliko veliko bonbonov, to moja je hrana.

Mami mi pravi: Kaj ko bi plesala? A jaz bom raje pri košarki ostala.

Nekega dne pa bom slavna postala, saj sem si tako življenje zadala.

33


Vsebina Slika narave

Vir preživetja Nika Dečman – Jagoda Christina Rems Loboda – Jabolko in kruh Ajša Perme – Krompir Jan Prašnikap – Pesem o hrani Patricija Tič – Jabolka zagorijo … Špela Klemenc – Tudi tu diši … Špela Novak – Prismojen kruh Ajša – Skrivnostna sladica

Vir zdravja Maja Strle – Hrana našega kralja Anže Vrhar – Hrana in prehrana Ajša Perme – Krvavice Nik Košnik – Obilje narave Neža Musar – Ozrem se naokoli … Katarina Kosanc, Petra Blagšič in Tia Popivoda – Slovenija, dežela zdrave hrane Nina Eberl – Zdrava hrana

34


Vir življenja Eva Reichmann – Hrana, moja srčna mana … Ana Krčman – Hrana Mateja Mlakar – Pri stari jablani Neža Musar – Razmišljam, o čem … Zala Berce – Poti življenja Zala Berce – Želja

Nazaj k naravi Katja Šimenc – Lepo je Katja Šimenc – Tišina Katja Šimenc – Travniki in polja Ajša Perme – Češnja Ana Krčman – Na tak dan Katarina Kelich – Razlike Katarina Kelich – To sem jaz

35

Zbrane pesmi  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you