Page 1

Dödsstraff i Sverige - kanske en bra idé

Dödsstraff har länge varit olagligt i Sverige, men det kanske är dags med en förändring. Det finns många olika människor som har blivit mördade och den skyldige går fri eller bara får fängelse. Istället för detta kan man ha dödsstraff. Det skulle minska på onödiga saker ex. pengar, mat, boende och andra kostnader.

När man har suttit i fängelse i tio år kan man ansöka om att få straffet tidsbestämt vid tingsrätten i Örebro. Strafftiden bestäms p.g.a. hur grovt brottet har varit. Om vi skulle ha dödsstraff i Sverige så minskar mordbrotten eftersom man är rädd själv att dömas till döden när man har tagit någon annans liv. En studie visar att 41 % av ungdomar mellan 15-29 år svarade ja på frågan om dödsstraff i Sverige.

Palme mordet kunde lösts på en vecka

Text: Erik Åsenryd

Tipset ignorerades

Olof Palme blev mördad på väg hem från ett biobesök med sin fru. Klockan var 23.21 när en man kommer upp bakom dem och skjuter ihjäl Palme med en revolver i korsningen mellan Tunnelgatan- Sveavägen i centrala Stockholm. Den mystiska revolver mannen också känd som Christer Petterson som är nu död.

Text: Erik Åsenryd


Karl XI Karl XI hade en svår barndom men ändå regerade han den svenska tronen i 37 år. Han grundade Örlogsbasen Karlskrona som var tänkt att bli Sveriges huvudstad. Karls familj

Karl XI föddes 24 november 1655 på slottet Tre Kronor i Stockholm. Hans pappa hette Karl X Gustav kung av Sverige och hans mamma hette Hedvig Eleonora av HolsteinGottorp. Han hade inga syskon, utan han var det enda barnet. När han föddes var hans fader upptagen med fälttåg nere i Polen. Karl XI var 4 år fick han för första gången träffa sin far. Karl blir kung

Karl X Gustaf hade sammankallat riksdagen till Göteborg. Riksdagen öppnades 3 januari 1660 men i slutet av januari blev Karl X Gustav

sjuk. Dagen efter han blev sjuk skrev han ett testamente och där stod det t.ex. att Karl XI skulle få Edmund Gripenhielm som hans lärare. Karl X Gustaf dog 13 februari och Karl XI som bara var fyra år hyllades till kung. Karl XI bodde i det hus som vi känner till idag som Landshövdingeresidenset i Göteborg. Edmund Gripenhielm som skulle lära Karl XI allt märkte efter ett tag att kungen kunde inte läsa eller skriva det visade sig att han hade sjukdomen Dyslexi. Folket

Människor levde i dem fyra stånden bönder, borgare, adelsmän och präster. Bönder var sämst och adelsmännen var bäst. De fanns flest bönder.


Min personliga syn

Karl XI är känd för att han var kung i Sverige 1660 – 1697 och jag personligen känner igen hans

namn för att han grundade min hemstad Karlskrona. Karl XI:s staty ser man på det stora torget i Karlskrona framför den stora Fredrikkyrkan.

Arbetet på Stumholmen skadar ryggen

På den här bilden ser vi en grävskopa och arbetare i gröna västar som jobbar för hand.

När man har ett jobb som kräver att man blir fysiskt påfrestad så kan man få skador. Detta jobb som vi ser på bilden kräver att man gräver och lyfter sand från ett ställe till ett annat. Det som är farligt är att man tar ett spadtag och så ska man lägga det i en annan hög ganska nära sig. Man tycker kanske att det är onödigt att gå den lilla biten där sanden ska dumpas, så man vrider

kroppen i stället och ”kastar bort sanden”. Det som händer är att man vrider kroppen fel och då får man en belastning på ryggen som gör att man kan skada sig. ”Klas Lindgren som jobbar med att gräva för hand erkänner själv att han vrider kroppen ofta i sitt arbete och han har ont i ryggen ibland när han ska sova”. Många tror att man kan träna sig ur ett rygg problem men det är helt fel.


Man ska lägga is på det onda området och söka hjälp hos en kiropraktor. Det man kan göra för att före bygga skador i hans jobb är att:

• • • •

Är att använda maskiner. Att lyfta rätt. Inte vrida kroppen. Stärka upp muskler i ryggen.

Tusen gå nger starkare

Jag har sett filmen ”Tusen gånger starkare” från 2010. Regi Peter Schildt. Filmen handlar om en tjej som heter Signe och hon går i 9: onde klass där killarna tar all plats. I klassrummet är hon nästan osynlig och hon säger inte mycket. Men en dag kommer en ny tjej i klassen Saga. Saga har flyttat runt över hela världen i hela sitt liv. Men Saga är inte som dem andra, Saga vågar ta plats. Saga märker snart att killarna är dem dominerande i klassen. Det som var lite sämre i filmen var att det var samma miljö hela tiden. Det hade säkert någon positiv inverkan på filmen men jag tycker fortfarande man kunde varierat


miljรถn lite mer. De som var bra i filmen var att det var en mycket bra handling tycker jag. Bra jobbat Schildt! Text: Erik ร…senryd


Nivea for Men ( på flaskan står det att de ska ge skydd i 48 timmar)

AXE

Doften var lite mild men man kände ändå doften genom tröjan.(efter 1) Doften är fortfarande mild men jag känner inte doften lika bra som jag gjorden innan. (efter 2) Lukten försvann inte under natten. Lukten var för stark på ett dåligt sätt. (efter 1) Nu luktar det mycket bättre än innan, likadan lukt men inte lika stark. (efter 2) När jag vaknade morgonen efter var doften borta. (morgon)

Gav inga märken eller fläckar men eftersom den var ganska fuktig så var jag orolig över att det skulle bli det.(efter 1) (Samma som innan)

Den var ganska fuktig i början, ex när man flaxade med armarna väldigt långsamt så kladdade det mellan armhålan och armen. (efter 1). Nu har den torkat.(efter 2)

30: -

7/10

Gav inga märken eller fläckar och var inte kladdig.(efter 1) (Samma som innan)

Den kladdade inget.(efter 1) Nu har den torkat.(efter 2)

35: -

8/10


Nivea for Men Utan alkohol och utan konserveringsmedel. AXE (Twist) Alkohol Denat, fungerar som skumdämpare Butan, är en komprimerad gas, som används som aerosoldrivmedel. Propan, är en komprimerad gas, som används som aerosoldrivmedel. Den kan också användas som lösningsmedel. Parfym, god doft. Propylen glykol, absorberar vatten och fungerar som fuktbevarande för att förbättra utseendet av huden genom att reducera flagning och återställa smidighet. Polyaminopropyl Biguanide Stearate, … Benzyl Alcohol, Dessa funktioner har blivit rapporterade för dessa ingredienser. Sodium Benzoate, Benzyl Alcohol och Benzoic Acid. Benzyl Salicylate, Bensylsalicylat fungerar som doftingrediens och som ett ultraviolett ljus absorbator. Butylphenyl Methylproponial, Butylfenyl Methylpropional fungerar som doft ingrediens. Citral, Citral är en doftingrediens. Citronellol, är en doftingrediens. Geraniol, är en doftingrediens. Hexyl Cinnamal, ... Limonene, ... Linalool, är en doft ingrediens.


Lägg ner Andra chansen

Andra chansen i Melodifestivalen hölls i Rosvalla Nyköping Eventcenter. För att komma till Andra chansen måste man komma 3:a eller 4:a i en deltävling.

Dynazty, Top Cats, Andreas Johnson, Timoteij, Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern, Lotta Engberg och Christer Sjögren, Sean Banan och Youngblood kom till andra chansen.

Om man vinner Andra chansen så kommer man till final men man har inte så bra förutsättningar. Eftersom folket röstar fram bidragen ända fram till

finalen så vet man att dem två bidrag som vann Andra chansen kommer förmodligen inte vinna finalen. Personligen tycker jag att man inte ska ha någon Andra chans utan man ska ha en till deltävling istället. Är man ute så är man ute.

1:an och 2:an i varje deltävling ska gå vidare till final. Man har fem deltävlingar och då blir det 10 bidrag i finalen.

Det här årets Andra chans var riktigt dålig.

Duell 1 Dynazty

Top Cats

Duell 2 Andreas Johnson

Timoteij Duell 3

Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern Lotta Engberg och Christer Sjögren

Duell 4

Sean Banan

Semifinal 1

Top Cats

Timoteij

Semifinal 2

Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern Sean Banan


Youngblood

Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern samt Top Cats vann sina dueller i Andra chansen och de betyder att dem gick vidare till final. I finalen så kom Thorsten Flinck och Revolutionsorkestern 8 och Top Cats kom 6. Om Melodifestivalen ska fortsätta så är ett tips att lägga ner Andra chansen!

Text: Erik Åsenryd

Bildkälla: http://metrobloggen.se/metrobloggen/media/7143/fangelse.jpg

Bildkälla:

http://ilsemarie.files.wordpress.com/2011/02/olof-palme.jpg

Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kung_Karl_XI_1666.jpg

Bildkälla:http://hhannaskattberg.blogg.se/images/2011/tusengnger_133127157.jpg

Bildkälla:

http://gd.se/image_processor/1.4445481.1330871049!/image/3803633192.jpg_gen/derivatives/wide/3803633192.jpg?maxWidth=468

Bildkälla: http://www.anais-fr.com/uploads/300_4.jpg

Erikbladet  

Detta är min tidning som är mycket intressant.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you