Page 1

VERTILÍQUENS Collegats a vista de lupa: els líquens com a protagonistes Introducció Us proposem aquest itinerari a Collegats, una zona del Pallars Jussà amb molts indrets per a descobrir, en el que podreu gaudir d’una caminada amb paisatges espectaculars, la visita a l’antic monestir de Sant Pere de les Maleses, la Cova de la Serpent, tot i observant els líquens que hi trobarem als diversos ambients que aquest recorregut ens porta. Els líquens són éssers molt peculiars, i per aquest motiu, us convidem a detenir-vos, a observar amb una lupa, les escorces dels arbres, les roques, el terra, per a que descobrir un món en miniatura. Per a gaudir d’aquesta sortida es necessita una lupa de 10 augments, i moltes ganes d’observar i aprendre. Qualsevol època de l’any és idònia per a fer aquesta excursió de descoberta, però després de les pluges, quan encara hi ha humitat a l’ambient, és quan trobareu els líquens amb tot el seu esplendor. Aquest recorregut resulta molt interessant perquè ens permet observar diferents formacions geològiques de conglomerat i de roca calcària, diversos estatges de vegetació, orientacions, i aquesta varietat en el paisatge ens oferirà una riquesa en la diversitat de la flora liquènica.

Foto 1. Per a l’observació de tots els detalls dels líquens es requereix una lupa amb un mínim de 10 augments

En aquesta sortida, a l’abast per a tota la família, coneixerem la història de Collegats, un congost rocós a banda i banda del riu Noguera Pallaresa, un portal monumental que emmarca l’entrada al Pallars Sobirà, comarca pirenaica coneguda pel turisme d’aventura i les seves aigües braves.

Collegats: passat, present i futur El congost de Collegats es troba al Prepirineu, a la frontera dels dos Pallars, i constitueix la porta d’entrada i pas estratègic al Pallars Sobirà, comunicant la Conca de Tremp amb les valls dels Pirineus que formen l’itinerari natural cap al Port de la Bonaigua i la Vall d’Aran. Actualment, la travessia del congost de Collegats per la carretera N-260 es fa a través dels túnels que redueixen el temps del viatge, però que no permeten admirar la bellesa del congost. Val la pena aparcar el cotxe i caminar per la carretera vella, actualment fora de servei i contemplar l’Argenteria, la roca del Diable o el barranc de l’Infern. Les comarques del Pallars han rebut influències de les civilitzacions que han passat a través del congost de Collegats, des de cartaginesos, romans, àrabs, fins la reconquesta cristiana. En els nostres dies, el turisme, els esports d’aventura i l’escalada, han donat vida novament a aquestes regions destinades a l’abandonament i a l’èxode a zones industrialitzades. El recorregut que us proposem en aquesta descoberta de la natura i dels líquens de Collegats, va ser en el passat la única alternativa de comunicació per a creuar el congost, fins el moment en que es va construir la carretera, rectificada actualment pels túnels perforats al peu de la muralla del Pessó. A l’altra banda del riu podrem admirar les formacions capritxoses de l’Argenteria. Les parets verticals de roca calcària des de la carretera vella, amb formes suaus i harmonioses causades per la circulació de l’aigua, que han modelat les roques i sembla que tenen vida. Aquestes formacions de travertins van inspirar a Jacint Verdaguer a escriure un cant del poema Canigó i a Antoni Gaudí, en les seves creacions de la Sagrada Família, la Pedrera i el Parc Güell. A les parets de les Moles del Pessó i la Paret del Pessó, potser coincidim amb cordades d’escaladors que han trobat en les roques de Collegats, un espai d’aventura i de nous reptes.


Collegats a vista de lupa: Els líquens com a protagonistes

VERTILÍQUENS

Medi Natural

1. Geologia A l’hora d’observar la flora liquènica és molt important conèixer el tipus de roca que ens trobarem. En aquesta sortida podrem admirar la peculiar geologia de Collegats, que pertany la Geozona 119 de l’Inventari d’Espais d’Interès Geològic de Catalunya. L’interès d’aquesta Geozona es troba fonamentalment en la relació que hi ha entre els conglomerats tardiorogènics d’edat Eocè superior-Oligocè (Fm. Collegats) i les estructures que afecten als materials cretacis. La preservació del paleorelleu associat a aquests conglomerats, en parts relativament internes d’una serralada, és un fet espectacular i excepcional que dóna a aquesta localitat un interès i valor patrimonial de primer ordre. La discordança associada a aquests conglomerats ha donat lloc al nom de fase orogènica pirinenca. A més, hi ha en aquesta zona altres aspectes geològics ben representats com són la discordança a la base del Cretaci superior i una sèrie estratigràfica representativa del Cretaci inferior pirinenc. També hi són representats altres valors històrico-culturals com la roca de l’Argenteria, el barranc de l’Infern, el monestir de Sant Pere de les Maleses.

2. Clima El clima de Collegats és qualificat com a submediterrani, amb precipitacions més o menys ben repartides al llarg de l’any, que oscil·len entre els 500 i els 800 mm/any. Els hiverns són llargs i freds, mentre que a l’estiu s’hi donen condicions subhumides, quasi àrides. En determinades cubetes tancades, sobretot a la Conca de Tremp, es produeixen fenòmens d’inversió tèrmica, amb la reiterada presència de boira hivernal i amb fases estivals pròpies d’un clima xerotèrmic mediterrani.

Foto 2. Drecera que s’enfila al camí de Sant Pere de les Maleses

3. Flora La flora de Collegats és de caràcter mediterrani, alzinars continentals, rouredes i sobretot, pinedes de pinassa. A les cotes més baixes i intermèdies s’hi troben carrascars, normalment a la solana, acompanyats de grans superfícies de termòfils (romaní, argelagues), que poblen les àrees que van patir un seguit d’incendis a principis dels anys 80. En parts més altes dominen els boscos de pi negre acompanyats d’un sotabosc de boixerola i ginebre. Cal destacar la presència de cinc plantes estrictament protegides, segons el Decret 172/2008 de Flora Amenaçada : Aquilegia pyrenaica, Narcissus alpestris, Astragalus danicus, Thymelaea nivalis i Pulsatilla alpina. El curs del riu està envoltat d’una vegetació de ribera en bon estat de conservació que alterna amb platges de còdols. El règim fluvial està fortament condicionat a les explotacions hidroelèctriques tot i que, en termes globals, el riu i els ecosistemes adjunts gaudeixen d’un bon estat de conservació.

4. Fauna El congost de Collegats, està classificat com a Reserva Natural Parcial, reconeguda pel Decret 123/1987, de 6 de juny, pel qual es declaren certs espais naturals per a la conservació de certes espècies de fauna amenaçades d’extinció a Catalunya. L’espai classificat ocupa el curs actual del riu, la llera i la vegetació de ribera que l’envolta. La justificació de la declaració d’espai protegit li dóna, entre altres raons, l’existència d’un nucli poblacional de llúdriga (Lutra lutra), un dels mamífers més amenaçats de Catalunya. La protecció pretén preservar l’hàbitat natural de l’espècie, imprescindible per a la seva conservació, així com altres espècies de fauna d’alt interès biològic. Els penya-segats, cingles i roquissars disposen d'una fauna pròpia i molt estable. Cal destacar-ne l'abundor de rapinyaires: trencalòs, pela-roques, el voltor; ratpenats i invertebrats cavernícoles. Cal esmentar un mol·lusc endèmic, Pyrenaearia organiaca, freqüent a les roques d'aquest espai.

2


Collegats a vista de lupa: Els líquens com a protagonistes

VERTILÍQUENS

Descripció de l’itinerari L’itinerari que us proposem permet conèixer, al vostre ritme, amb més o menys punts d’observació, la seva espectacular flora liquènica. L’excursió, sense aturar-se a observar els líquens, es podria realitzar amb dues o tres hores, però si esteu motivats en veure els paisatges en miniatura que us revelarà la lupa, necessitareu tota la jornada. Es recomana portar menjar i aigua, per tal de fer còmodament aquest viatge de descoberta dels líquens de Collegats i els seus paisatges.

1. Carretera C-13. Àrea de descans de la font de la Figuereta (picnic) Deixar el vehicle a l’aparcament de la font de la Figuereta, situada abans d’entrar al primer túnel del congost de Collegats. Cal creuar la carretera amb molta precaució i dirigir-se a la pista asfaltada de Gramuntill, on trobarem una senyal de l’inici de l’itinerari.

2. Inici del camí al Monestir de Sant Pere de les Maleses. (1km) A la dreta de la pista es troba una indicació del camí de Sant Pere de les Maleses. Es tracta d’un camí per on antigament es baixava la fusta i ascendeix cap als Rocs de Queralt, les altes parets que veiem al front, tot passat per sota d’una línia d’alta tensió. El camí té una lleugera pujada fins a arribar a les primeres plaques de roca on es troba el camí que va de Gramuntill al Monestir de Sant Pere de les Maleses.

Foto 3. Inici camí al Monestir de Sant Pere de les Maleses

Foto 4. Cami Gramuntill

3. Camí Gramuntill al Montestir de Sant Pere de les Maleses (1,6km) El camí gira a al dreta en un angle de 90º, en un ample replà entre dues parets de roca. El camí continua paral·lel als rocs de Queralt, enfilant-se cap al barranc de Sant Pere. En aquest punt podrem observar els líquens terrícoles, que es desenvolupen en forma de crostes al sòl. Si es fa aquest itinerari després d’un dia de pluja es podran trobar colònies de diferents espècies d’algues (cianobacteris), molt abundants les del gènere Nostoc. Aquestes colònies de cianobacteris es coneixen comunament com a “cagades de bruixa”, pel seu aspecte gelatinós i color verd-lluent. Aquestes cianoprocariotes es poden associar amb micobionts i constituir diferents espècies de líquens. En aquesta zona podem trobar també líquens saxícoles, que colonitzen les roques. Sobre conglomerat podrem trobar diferents espècies de líquens gelatinosos, de colors grisos i negres.

3


Collegats a vista de lupa: Els líquens com a protagonistes

VERTILÍQUENS

Foto 5. Rocs de Queralt

4. Barranc (1,8 km) Es travessa un barranc entre bosc de pins i es segueix primer amb una petita pujada i després d’un serrat en baixada. A l’arribada al barranc de Sant Pere, es troba una altra cruïlla, amb dos camins, un al Monestir de Sant Pere i l’altre a la Cova de la Serpent. En aquest tram del recorregut trobem conglomerats que tenen còdols de composició àcida, roques silícies, i sobre aquests còdols es desenvolupen unes espècies característiques. Sobre les escorces dels arbres, sobre les alzines podrem trobar diferents espècies de líquens epífits.

Foto 6. Camí al Monestir de Sant Pere de les Maleses

4


Collegats a vista de lupa: Els líquens com a protagonistes

VERTILÍQUENS

Foto 7. Barranc de Sant Pere

5. Cruïlla Monestir Sant Pere – Cova del Serpent (3,1 km) Abans de continuar el camí al Monestir, observarem que la humitat del barranc afavoreix el creixement dels líquens al terra, a les roques i a les escorces dels arbres. Continuarem el camí que ens porta al Monestir de Sant Pere i uns metres abans d’arribar-hi, cal creuar el barranc. En funció de l’època de l’any en la que es faci la sortida, podem tenir molta aigua, fer atenció en creuar el riu per no mullarse.

6. Monestir de Sant Pere de les Maleses (3,6 km) Arribem al Monestir de Sant Pere de les Maleses, un antic cenobi, construït aprofitant les baumes. La construcció està documentada des del 868 d.C., i la seva activitat es va allargar fins al segle XVII. Fins al segle XIX, Sant Pere de les Maleses va ser un santuari, i es va anar abandonant fins que a inicis del segle XX presentava l’estat de ruïna i actualment podem veure els dos absis de l’esglèsia i murs colonitzats per la vegetació, enfiladisses i vistoses espècies de plantes amb flors, com l’orella d’ós, Ramonda myconi.

Foto 8. Monestir de Sant Pere de les Maleses

5


Collegats a vista de lupa: Els líquens com a protagonistes

VERTILÍQUENS

7. Cova de la Serpent (5,5 km) Des del Monestir de Sant Pere, desfem el camí fins a la cruïlla i prenem el camí cap a la Cova de la Serpent. A pocs metres de la cruïlla hem de creuar el riu, feu atenció si aneu amb nens petits. Sortim del barranc i tot seguint el camí pren direcció SE, des de la part més alta del serrat tenim una bona vista de la Noguera Pallaresa. Després d’aquest punt el camí va cap al Nord, paral·lel a la línia elèctrica. Els pinars d’aquesta regió sota les Moles del Pessó van patir un incendi fa pocs anys. La flora liquènica és molt sensible als fums, a la contaminació. En aquesta zona podem observar també, la recuperació dels boscos i l’aflorament de nous líquens després dels incendis. Observem les parets que ens envolten, els colors, les tonalitats de gris a negre de les roques estan formades per aquestes biodermes, constituïdes per bacteris, líquens, fongs, cianoprocariotes, que vesteixen les roques, constituint uns ecosistemes de vida vertical molt particulars, capaços de suportar altes temperatures a l’estiu, que superen els 100ºC de temperatura superficial i temperatures sota zero a l’hivern. . Foto 9. Entrada Cova de la Serpent

Foto 10. Interior Cova de la Serpent.

Foto 11. Interior Cova de la Serpent.

Amb l’ajuda de la lupa, podem observar les roques que ens anem trobant al nostre pas i conèixer aquests éssers capaços de viure a les roques, amb pocs recursos: el sol, l’aigua de les pluges i la humitat de l’aire. Seguim el camí cap a la Cova de la Serpent, guanyant alçada per un camí que serpenteja la roca, fins a arribar a la cova. Als voltants de la cova, podrem observar també els líquens i les algues que trobem colonitzant les parets de conglomerat. El camí segueix, passada la cova, fent ziga-zaga fins a arribar a la Miranda de l’Infern, sota el penya-segat i en el que trobarem una torre de la línia elèctrica.

6


Collegats a vista de lupa: Els líquens com a protagonistes

VERTILÍQUENS

8. Parets del Pesó - Miranda de l’Infern (6,0 km) Des de la Miranda de l’Infern tindrem una bona vista del Barranc de l’Infern. Si observem el terra, les roques, veiem un aflorament calcari, i sobre aquestes roques es desenvolupen altres espècies que no han estat presents al recorregut que hem fet fins ara. Trobarem les espècies terrícoles que viuen en sòls calcaris, Solorina saccata i Peltigera grup canina. En aquests sòls calcaris podrem trobar també diferents espècies del gènere Cladonia. Als arbres, al grup d’alzines i garrics, trobem líquens epífits als seus troncs i a les seves branques.

Foto 12. Paret del Pesó. Les tonalitats negres i grises són biodermes formades per líquens,algues, cianobacteris i fongs.

9. Carretera C-13 (6,7 km) L’últim tram del camí té una primera part amb roca calcària, i amb les seves escletxes una gran abundant presència de líquens terrícoles, dels gèneres Solorina, Peltigera, Cladonia, que podrem distingir posant atenció. El darrer tram, amb conglomerats, tornem a trobar els líquens propis d’aquest substrat. Per tornar a la font de la Figuereta, cal creuar la carretera i caminar a la dreta, fins arribar al túnel, a l’entrada del qual s’agafa l’antiga carretera, convertida ara en pas de vianants. Una vegada hem deixat enrere els barrancs de l’Infern i Llabró, l’antiga carretera torna a sortir a la C-13, on després de 200 m s’arriba a la font de la Figuereta.

MJ Chesa mjchesa@agronoms.cat

VERTILÍQUENS

http://sironagatta.blogspot.com/

7

Itinerari liquenològic a Collegats  
Itinerari liquenològic a Collegats  

Un fantàstic viatge al món dels líquens en un dels indrets més sorprenents de Catalunya