Page 1

1

MEI 2010


2

Van de redactie

Editie 6 | mei 2010 Colofon Latin E-magazine is een uitgave van Salsa Info. De digitale verspreiding naar onze vaste lezers wordt verzorgd door Salsa Info, Latin Music en Sabor Tropical. Het abonnement is gratis en kan elk gewenst moment opgezegd worden door onze uitschrijflink in de nieuwsbrief- en webversie.

Hoofdredactie: André Lambeck

Eindredactie: Caroline Bergwerf

Bijdragen van Javier Arenas Luc Cooman Gerda Keller Annetje Riel Gustavo Rademaker Cas Tuyn Alina Akhmetchina Maybell Rodríguez

Website: www.latin-magazine.nl Contact redactie: info@latin-magazine.nl Disclaimer: Raadpleeg voor uitgebreide informatie t.a.v. aansprakelijkheid, copyright, merken en informatie van derden de volledige disclaimer op: Disclaimer MEI 2010

De zomerfestivals De komende maanden besteden we veel aandacht aan de zomerfestivals. De latin artiesten zijn dit jaar goed vertegenwoordigd, dus grijp je kans en ga ze live zien en horen! Een aantal van deze artiesten werkt mee aan bijzondere projecten, met verrassende combinaties van zangers, muzikanten en repertoires. Dergelijke projecten beslaan meestal een beperkte periode, omdat de toppers nu eenmaal zelf ook nog een druk programma hebben. Profiteer dus van de unieke gelegenheid om te genieten van speciale combinaties, zoals Havana Cultura, met Roberto Fonseca, Alexander Abreu en Gilles Peterson (te zien op het Afro Latino Festival in Bree). In deze editie hebben we voornamelijk de festivals in mei & juni vermeld, met als uitzondering de Antilliaanse Feesten. We hadden een interview met Lo Verschueren, de organisator van dit megafestival. Hij vertelt hoe het allemaal begonnen is, en gunt ons een kijkje achter de schermen. Inmiddels zijn de eerste namen voor de editie van 2010 al bekend, waaronder Willy Chirino, die een herkansing krijgt. Al met al is dit een dubbeldik nummer geworden, want er is de komende maanden erg veel te doen. Op sommige dagen zal het nog moeilijk kiezen worden... Tot festival! André Lambeck Latin E-vent op 2 oktober in Theater De Schalm te Veldhoven Het eerste Latin E-vent zal plaatsvinden in het sfeervolle theater De Schalm te Veldhoven (vlakbij Eindhoven). Het programma staat al in de startblokken, en zal in de loop van de komende maanden bekend worden gemaakt. We kunnen alvast verklappen dat er spetterende live muziek, diverse topshows, de verloting van de hoofdprijzen en workshops (2 workshops van 18.00-20.00 uur) op het programma zullen staan. De voorverkoop start vanaf 15 mei via het theater. Kaarten bestellen kan via de theaterwebsite: www.deschalm.com Prijswinnaars in april: De maandwinnaars: Paul (Haarlem) Monique (Barendrecht) Nicole (Venlo) Tilly (Bree, België) Sinnaeve (Bredene, België) Belinda (Krommenie) Ruby (Almere)


3

In deze editie o.a. 4 Kort overzicht zomerfestivals 6 Music Meeting Nijmegen 8 Roberto Fonseca (Cuba) 10 La Excelencia (NY) 12 Hvenement Breda 14 Kleuren Karavaan in Nuenen 16 Cubamania Festival Tilburg 18 Charanga 214 20 Dunya Festival Rotterdam 24 Teofilo Chantre 26 Feria de Espana in Schijndel 30 Festival Mundial Tilburg 32 Amsterdam Roots 34 Amsterdam Roots: De Melkweg 36 Afro-Latino Festival in Bree 38 Havana Cultura 40 Couleur Café Festival in Brussel 42 Systema Solar 44 Tres Coronas 46 Choc Quib Town 48 Parkpop Den Haag 50 Ska Cubano 52 Afrique-Carib Festival in Almere 54 T-Vice uit Haïti 58 Antilliaanse Feesten: de eerste namen 60 Interview Lo Verschueren 62 Beroepsopleiding Salsadansleraar 63 Sambarebellen uit Rio de Janeiro 64 Culturalis Beat Jamm: Pernell Saturnino 66 10 vragen aan… DJ Miss Unyk 68 Maybell: Voz a Voz

Latin E-magazine ontvangen? Word ook gratis lid van het Latin Emagazine en maak kans op leuke prijzen. Het eerste online latin bladermagazine van Nederland en België. Surf naar www.latin-magazine.nl en meld je aan! Uitgaan in Nederland & België: Er zijn diverse (agenda)websites, die een goed agendaoverzicht bieden van wat er zoal te doen is wat salsa & latin betreft. In Nederland: Salsainfo.nl SalsaSuprema.nl SalsaGids.info SalsaNieuwsbrief.nl SalsaVibez.com (Cubaanse parties)

70 Salsa Titanico 72 Rainbow World 74 Salsa World Series Venezuela 75 Bimhuis: Konono No 1 77 Puerto Latino TV

In België: Salsainfo.be SaborTropical.be CubanSalsa.be LatinMusic.be

78 Tito Puente JR & his Orchestra

MEI 2010


4

De zomerfestivals: overzicht mei en juni 2010 In de periode mei t/m september is er vrijwel elk weekend in Nederland en België wel een zomerfestival of evenement met salsa en latin gerelateerde bands. Ze zijn er in alle soorten en maten, die festivals. Dit jaar belooft extra leuk te worden, want er zijn inmiddels al heel wat “grote namen” aangekondigd. De keuze zal niet altijd makkelijk zijn. Zo vallen het Hvenement in Breda en de Music Meeting in Nijmegen beiden tijdens de Pinksterdagen. Maar waar je ook voor kiest, je kunt het eigenlijk nooit fout doen. Veel mooie programma‟s met lekkere muziek. In deze editie geven we extra aandacht aan de zomerfestivals en aan enkele internationale artiesten. Lees voor een kijkje achter de schermen het interview op pagina 60 & 61 met festivalorganisator Lo Verschueren. Hij vertelt openhartig over zijn Antilliaanse Feesten in Hoogstraten. Waar het begon en wat er allemaal voor nodig is om dit festival neer te zetten en succesvol te houden. Op deze pagina een beperkt overzicht van de diverse festivals. We wensen iedereen veel plezier!

22, 23 & 24 mei 2

Music Meeting - Nij met o.a. Hugh Masekela Roberto Fonseca La Excelencia

30 mei 2010

30 mei 2010

12 juni 2010

Cubamania Festival - Tilburg met o.a. Septeto Trio Los Dos Grupo Sincopa Charanga 214

Dunya Festival - Rotterdam met o.a. Teofilo Chantre Mayra Andrade Roberto Quintero

Feria de España - S met o.a. Calima La Primavera La Granaina & Flam

25, 26 & 27 juni 2010

25, 26 & 27 juni 2010

27 juni 2010

Festival Couleur Café - Brussel (B) met o.a. Systema Solar Snoop Dogg Tres Coronas

Afro-Latino Festival - Bree (B) met o.a. Sean Paul Havana Cultura (project) Ali Campbell (ex UB40)

Afriq-Carib Festival met o.a. Ephrem J T-Vice Philip Monteiro

MEI 2010


2010

jmegen

Schijndel

mencuba

l - Almere

5

22, 23 & 24 mei 2010

23 mei 2010

Hvenement - Breda met o.a. Poder Latino Los GuaSoneros Tremendo Cumban

Kleuren Karavaan - Nuenen met o.a. Gatto Gabriel Cantamigo Paulus Schäfer

17, 18, 19 & 20 juni 2010

18, 19 & 20 juni 2010

Amsterdams Roots - Amsterdam met o.a. Dulce Pontes Asere Kassavâ€&#x;

Festival Mundial - Tilburg met o.a. N.E.R.D. Sean Paul Alison Hinds

27 juni 2010

13 & 14 augustus 2010

Parkpop - Den Haag met o.a. Ska Cubano Choc Quib Town Juliette Lewis

Antilliaanse Feesten - Hoogstraten (B) met o.a. Willy Chirino Maykel Blanco Michel Batista MEI 2010


6

22, 23, 24 MEI 2010 PINKSTERWEEKEND - NIJMEGEN DRIEDAAGS BUITENFESTIVAL

Het internationale muziekfestival Music Meeting vindt plaats tijdens het Pinksterweekend, op 22, 23, en 24 mei in groot deel van het festivalterrein is gratis toegankelijk, alleen voor optredens van de topacts op hoofdpodium de K wereldberoemde jazzartiesten als Hugh Masekela en Roberto Fonseca op, Mercan Dede speelt met Secret Trib muziek en David Krakauer zorgt met zijn band voor een flinke portie avantgarde-klezmer. Maar ook muzik The Ploctones en Boi Akih Group laten van zich horen.

Daarbij vinden bijzondere samenwerkingen tussen artiesten plaats. Kortom, een breed aanbod van muzikale genre op het festival ook workshops, interviews en films en is er de Mini Meeting voor de allerjongste bezoekers.

GROOVES EN BEATS OP CLUB ¡MM…!

Op de late zaterdag- en zondagavond wordt het festival voortgezet in poptempel DOORNROOSJE, waar tijdens worden gecombineerd met elektronische dansmuziek. Musici en dj‟s creëren speciaal voor het jongere muziek- en culturele sfeer zoals die te vinden is in de moderne muziekscene van metropolen als Rio de Janeiro of Parijs.

www.m

MEI 2010


7

n Park Brakkenstein te Nijmegen. Een Kathedraal zijn tickets nodig. Er treden be bezwerende en opzwepende soefikanten uit de Nederlandse top zoals

es en culturen. Naast concerten zijn er

s Club ยกmm...! Talloze muziekculturen danspubliek een experimentele, multi-

musicmeeting.nl Foto: Klaas van der Pijl

MEI 2010


8

ROBERTO FONSECA (CUBA) Ritmisch, veelzijdig en sterk, met een spirituele component en veel gevoel voor show, zo zou je het spel van de Cubaanse pianist Roberto Fonseca kunnen omschrijven. De jonge pianist schrijft eigen composities vol explosieve en aanstekelijke latinjazz met elementen uit de Afro-Cubaanse santería-religie en zelfs Arabische en Oost-Europese invloeden. Na een periode waarin hij met de vedettes van Buena Vista Social Club tourde en verschillende platen opnam, verraste hij de wereld met het solodebuut Zamazú bij het prestigieuze Duitse label Enja. Voor zijn tweede internationale release Akokan, die vorig jaar verscheen en de nummer 1positie behaalde in de World Music-lijst van Jazz Week, stelde Fonseca zich ten doel een groter publiek te bereiken zonder de jazz te verloochenen. Hij vroeg een aantal internationale gastvocalisten zoals Mayra Andrade en Raúl Midón bij te dragen aan de plaat, die nog iets lekkerder in het gehoor ligt dan Zamazú. In datzelfde jaar werd hij gevraagd als bandleider en co-producer van het project Havana Cultura van de Britse dj en radiomaker Gilles Peterson. Daarin brengt hij artiesten uit de latin, jazz, hiphop, funk, reggaeton en r&b bij elkaar en consolideert hij zijn naam als allrounder.

Zondag 23 mei - Music Meeting Nijmegen 14.00 uur: Kathedraal Meer info:

www.musicmeeting.nl

MEI 2010

SPECTACULAIRE AFR


9

RO-CUBAANSE JAZZ VAN MUZIKALE DUIZENDPOOT

MEI 2010


10

LA EXCELENCIA (PUERTO RICO) Dit salsaorkest uit New York heeft het allemaal: ijzersterke salsa duracomposities met frisse arrangementen die doen denken aan de gouden jaren zestig en zeventig van de salsa, een gierende blazerssectie met twee trombones en twee trompetten, akoestisch pianospel, twee fantastische leadzangers die elkaar in bereik en toon aanvullen, een topbassist en een waterdichte AfroCubaanse ritmesectie die met hun vette tumbao de dansers in vervoering brengen, een beetje humor, een beetje romantiek en ook nog een sociaal geëngageerde boodschap. Wat wil je eigenlijk nog meer? Onder leiding van de percussionisten Julián Silva (timbales/componist) en José Vázquez Cofresí (conga's, tekstschrijver) creëert La Excelencia een sound die nog het meest wegheeft van de vroege platen van Willie Colon en Rubén Blades. Hun onconventionele songteksten over zaken als migrantenproblematiek, ontrouw, imago en vooroordelen bevatten een gezonde dosis sociaal en politiek bewustzijn en humorvolle kritiek. De bandleden van La Excelencia gedragen zich als de jonge honden die ze zijn en dat wordt hen in de eenkennige salsascene vaak niet in dank afgenomen. Maar zoals ze zelf zeggen in hun lijflied: „Deja de criticar, y ponte a bailar!‟ Oftewel: „Stop met kritiek leveren, en begin met dansen!‟

Edwin Perez - zang, Gilberto Velazquez - zang, Junior „Frodo‟ Be ne, Kajiwara „Kaji‟ Tokunori - trombone, Willy Rodriguez - piano, Silva -timbales, Jorge „Jorgito‟ Bringas - bas.

Zondag 23 mei - Music Meeting Nijmegen | 22.30 uu

MEI 2010


11

IJZERSTERKE SALSA DURA MET EEN BOODSCHAP

eltran- koorzang, Miki Hirose - trompet, Jonathan Powell - trompet, Ronald Prokopez - tromboCharles „Swing‟ Dilone - bongo‟s, Jose Vázquez-Cofresí „Manos de Hierro‟ - conga‟s, Julián

ur: Kathedraal | Afro Latin Night | Meer info: www.musicmeeting.nl

MEI 2010


12

Hvenement Breda 2010

Salsa Comité Brabant en stichting Hvenement zijn verheu toch gaan salsa dansen op het ponton Spanjaardsgat! H weekend en wel op 22, 23 en 24 mei. Salsa4All: een uite veel vrijwilligers en dansscholen gereageerd. Wat kan je verwachten? Natuurlijk een fantastische openluchtlocatie in een tropische sfeer met de bekende aangelegde dansvloer. Top geluidskwaliteit. Verder shows, workshops en demo's van verschillende dansscholen in Breda en omgeving. Het belooft een zeer leuke samenstelling te worden van allerlei soorten dans en muziek. De muzikale omlijsting zal verzorgd worden door verschillende dj's waaronder dj „s Wilbert en Satkoos van Radio Carrousel. Maar er zijn ook bijdragen van locale dj‟s, zoals Matti, Kenny en Sandro e.a. Zaterdag: gratis entree. Zondag en maandag: 10€ voor 1 dag/ 15€ voor 2 dagen. Er wordt entree gevraagd voor het voorste tropische VIP-ponton, waar een dansvloer, zitkussens en zitjes, drankjes en hapjes aanwezig zullen zijn. Kortom: aankleding, ruimte om te dansen en waar voor je geld. En belangrijker: met het betalen van de entree lever je een bijdrage aan de bands en dus aan de muzikale kwaliteit. De kaartjes zijn verkrijgbaar op het ponton! Voor de laatste updates, zie:

www.salsafun.nl Tot Salsa, tot fun, Marion del Prado

Een fantastisch Salsa4All evenement in Breda en omstreken! Ook dit jaar wederom onder de vlag van Sa MEI 2010


13

0: Salsa4All

ugd te kunnen mededelen dat we, ondanks de crisis, Het evenement gaat plaatsvinden tijdens Pinkstererst gezamenlijk Bredaas event, want er hebben al

alsa ComitĂŠ Brabant en stichting Hvenement.

Programma: Zaterdagavond 22 mei 19-23 uur: Salsa opwarming met de bekende poldersalsa feestband Poder Latino. Zondag en maandag (23 & 24 mei) 14-23 uur: spectaculaire nationale en internationale salsa & latin bands (Los GuaSoneros uit Cuba, Tremendo Cumban, Puertoricanen uit Aken, de latin band King of Bongo's en Marco Toro y su Ensemble) Afterparties nabij het ponton. TIP: Breda Jazz festival (13,14,15 mei) podium 5 Veemarktpleintje, nabij La Iguana. 13 mei: Manuel Di Candinho (hij geldt als een van de gitaarmeesters van de Kaapverdische muziek, en is onlangs in zijn geboorteland geridderd vanwege zijn bijdrage aan de verspreiding van zijn cultuur) en Rumbadama. 14 mei: Son AsĂ­ en Mrs Smit and the Brasil Boys. 15 mei: Grupo Cariopa Choro, en Marco Toro y su Ensemble 16 mei: Mike del Ferro Trio & Cuemar en Cantamigo Voor tijden zie: www.bredajazzfestival.nl MEI 2010


14

MEI 2010


15

Kleuren Karavaan: Multicultureel evenement in Nuenen! Op zondag 23 mei ( 1e Pinksterdag) organiseert Stichting NU voor de tweede keer een Multiculturele Werelddag onder de naam “Kleuren Karavaan 2010”.

Het evenement zal plaatsvinden in de openlucht in het Park in Nuenen van 15:00 tot 24:00 uur. De Kleuren Karavaan biedt “nieuwe Nederlanders” die in Nuenen (Eindhoven) of omgeving wonen de gelegenheid om hun land van herkomst en bijbehorende cultuur te presenteren. De organisatie zorgt voor een marktkraam voor de presentatie van toeristische informatie en andere wetenswaardigheden en de verkoop van typische hapjes. Op een podium kunnen de landen typische/traditionele dansen en/of muziek uit hun land laten zien en horen, dit alles in traditionele klederdrachten. Het hart van Nuenen wordt eigenlijk een grote internationale jaarmarkt, waar mensen uit Zuid-Amerika, Azië, Rusland en zelfs Sinti‟s zich presenteren. Dit alles onder het motto: “Als we meer van elkaars cultuur en achtergrond begrijpen, kunnen we beter met elkaar leven.”

Dit jaar zullen er nog meer landen vertegenwoordigd zijn. Van 15:00 tot 22:00 uur zijn er diverse optredens met muziek, zang en dans uit verschillende landen. Vanaf 22:00 uur staan er een paar speciale, spetterende optredens op het programma, waaronder GATTO GABRIEL en CANTAMIGO SALSA & LATIN JAZZ! Als klap op de vuurpijl zullen we iedereen verrassen met de geboorte van een nieuwe sensatie op muziekgebied. De Maestro‟s EDUARDO ROCHA (Cantamigo) en PAULUS SCHÄFER (Paulus Schäfer Gipsy Band) zijn zich al weken aan het voorbereiden en zullen hun muzikale culturen bij elkaar brengen in het nieuwe project “GIPSYS MEET LATINS”. De latin sound en het kenmerkende geluid van de Gipsy-Jazz zullen zich vermengen, aangevuld met muziekinstrumenten van de Incamuziek uit het Andesgebergte van Zuid-Amerika. HIER ZULLEN WE NOG VEEL VAN HOREN! Kleuren Karavaan 2010 belooft wederom een spektakel te worden!

Het evenement is niet commercieel en de toegang is gratis voor iedereen. Kleuren Karavaan 2009 was een daverend succes: meer dan 30 landen waren vertegenwoordigd met een marktkraam en op het podium.

Kijk voor meer info op www.stichting-nu.nu

MEI 2010


16

Cubamania Festival Tilburg zondag 30 mei Met de zomermaanden in aantocht, maken de Cubaanse orkesten zich op om in het buitenland langs allerlei Europese festivals te trekken. Van festivals met wereldmuziek in de meest brede zin tot de in Cubaanse muziek gespecialiseerde festivals. De grote festivals hebben zich in de loop der jaren inmiddels wel bewezen. Tegenover deze festivals met tienduizenden en nog eens tienduizenden bezoekers staan de kleinschalige festivals. In deze laatste categorie festivals gaan heel andere budgetten om en dat stelt grenzen aan de programmering. Toch hebben dit soort kleine festivals hun eigen charmes en trekken daardoor een heel eigen publiek.

Publiek “gewapend” met paraplu‟s In de afgelopen jaren heeft het festival onder zware druk gestaan. Het weer werkte niet echt mee en daarbij waren de weermannen van radio en televisie niet echt op de hand van het Cubamania festival. Te vaak is gebleken dat op de dag zelf hun weersvoorspellingen fout waren. Het trouwe publiek liet zich echter nooit tegenhouden en gewapend met paraplu‟s kwamen ze toch. Was het daarom dat het weer op de dag zelf meestal haar eigen conclusie trok? In plaats van regen toch maar een lekker zonnetje? Laten we hopen dat 2010 op voorhand al een lekker zonnetje met een aangename temperatuur brengt…en mocht er toch een buitje vallen, schuilplaatsen genoeg op Bosvreugd.

Het programma Ook dit jaar is de organisatie er weer in geslaagd om een aantrekkelijk programma te presenteren. In de middag zorgt het ambulante trio Los Callejeros voor een aangename opvulling van de pauzes tijdens de podiumwissels. De spits wordt afgebeten door de Cubanen van Grupo Havano. Daarna Bocason, met in hun midden de Cubaan Vidal Cruz Conde. De formatie Septeto Trio Los Dos komt met 10, misschien zelfs 11 man met een speciaal gearrangeerd repertoire voor het festival, en als special guest geeft Jonas Vinent Logas uit Cuba acte de présence. Ook de door Europa toerende Cubanen van Grupo Sincopa geven een optreden op Cubamania, en het gedeelte met live muziek wordt afgesloten door de winnaars van de Latin Fanatics Competitie 2010: Charanga 214! Wie er daarna nog een dansje in de benen heeft, kan zich verder uitleven tijdens de afterparty op de muziek van dj‟s Aché en El Pregonero. Kortom: niemand hoeft iets te kort te komen. MEI 2010

Praktische info Datum: zondag 30 mei 2010 | Tijd: 13:00 - 21:00 uur (live muziek), 21:00 - 02:00 uur afterparty Entree: (incl.afterparty): €17,50 - kinderen t/m 12 jaar gratis Voorverkoop: € 15,- elke zondag vanaf 15:00 uur in Café Bosvreugd | Entree afterparty: € 5 Adres: Bosvreugd Cultuurbos, Reeshofdijk 12, Tilburg Parkeren (gratis): Station Tilburg West (op 10 min. lopen van het festivalterrein).

www.cubamania.nl


17

...al 7 jaar een begrip in Nederland & BelgiĂŤ Ondanks de gestage groei van het aantal bezoekers moet het Tilburgse Cubamania festival onder deze kleinschalige evenementen worden gerangschikt. Tot nu toe zonder enige vorm van subsidiĂŤring of sponsoring zal op zondag 30 mei 2010 de 8e editie van dit sympathieke festival worden gehouden. Het is de familiaire sfeer die dit vroege buitenfestival zo aantrekkelijk maakt. Om je heen zul je Spaans, Papiamento en Nederlands horen spreken. Naast een goed humeur, is eigenlijk het enige wat je moet hebben een open instelling wat betreft Cubaanse muziek. Die zal er weer in allerlei variaties te horen zijn.

MEI 2010


18

Neem Europese klassieke muziek en instrumenten, meng het met Afrikaanse percussie-instrumenten en je krijgt een beetje een idee van wat Charanga ongeveer inhoudt. Deze van oorsprong Cubaanse muziek stamt uit de jaren '20 van de vorige eeuw, en is een typisch voorbeeld van de muzikale kruisbestuivingen die in Latijns-Amerika hebben plaats gevonden tussen de Afrikaanse, Indiaanse en Europese bevolking. C gaat van Danzón (instrumentale composities met een meestal dansbaar einde), Cha Cha Chá tot Charang als voor het ritme en 'feel' van de muziek. Vooral charanga wordt door de dansbaarheidsfactor vaak tot 'sa over bestaan: dit is niet zo maar salsa met een paar strijkers, maar een geheel op zichzelf staande muziek progressiever repertoire opgebouwd, dat met 2 trombones en eventueel zelfs met tres (Cubaans snaarins komen allerlei (zeer dansbare) kruisbestuivingen langs, met ritmes die variëren van 'Songo' tot 'Changuï' t

In Cuba noemt men zo'n 'gepimpte' Charanga een Charangón, vandaar dus eigenlijk: Charangón 214… E van waar komt die toevoeging '214'? Heel simpel, de band is begonnen in lokaal 2.14 van het Conservato

BEZETTING: Adriaan Joaquín Correa - timbales, bandleider Barbara Rana - piano Tiê Fernandes Pereira - bas Julius Oppermann - congas Daniel Hahnfeld - guïro Mara Tieles Cutié - viool Alicia Alonso Baeza - viool Maite Neri Eugui - fluit Sigrún Kristbjörg Jónsdóttir - trombone Roberto Lorenzo Elekes - trombone Alvaro Corcuera Sada - zang

MEI 2010


19

Charanga 214

Charanga 214 speelt voor een deel traditioneler repertoire dat ga; dit staat zowel voor de instrumentatie (met viool en fluit), alsa'-muziek gerekend, maar laat hier geen misverstanden kstijl! Aan de andere kant heeft de band een strument) wordt uitgevoerd. In dit repertoire tot de meest excentrieke 'Timba'!

En natuurlijk de grote vraag: orium in Rotterdam!

www.cubamania.nl MEI 2010


20

33e Ortel Dunya Festival in Afrikaanse sferen met Tony Allen en Ethiopische legendes Zondag 30 mei 2010 Rotterdam -- Het Ortel Dunya Festival goes Africa in 2010. De 33e editie van het Ortel Dunya Festival komt voor een groot deel in het teken van Afrikaanse muziek, poëzie en storytelling te staan. Dat onderstreept het Rotterdamse wereldmuziekfestival onder meer met de komst van Afrobeat ster Tony Allen. De Nigeriaan geldt als een van de beste drummers ter wereld en deelde het podium al met de groten der aarde, waaronder Fela Kuti, Grace Jones, Groove Armada, en Randy Weston. Tony Allen is een van de headliners die op zondag 30 mei 2010 z‟n opwachting maakt in het Park bij de Euromast.

Met het thema Afrika grijpt het Ortel Dunya Festival de kans om de diversiteit van de muziekculturen uit Afrika te tonen aan zijn publiek. Naast Tony Allen presenteert Ortel Dunya ook met trots twee levende legendes uit de Ethiopische muziekgeschiedenis: Ethiopiques featuring Mahmoud Ahmed, Alemayehu Eshete & Badume‟s Band. Ahmed en Eshete naderen beiden de respectabele leeftijd van 70 jaar, maar knallen nog steeds met de energie van jonge honden van het podium. Met hun unieke sound van OostAfrikaanse jazz, funk en melancholische klanken weten zij hun publiek nog steeds in extase te brengen. Ook de jongere generatie Afrikaanse artiesten komt volop aan bod in het programma. De zangeres Nomfusi uit Zuid Afrika mengt de muzikale tradities uit haar land met reggae, soul en rock en de jonge Kenianen Sauti Sol & Dela maken frisse Afro Pop. Amazigh, voormalig leider van de populaire Marokkaanse band Gnawa Diffusion zal ook het podium betreden. Verder wordt Noord Afrika vertegenwoordigd door finalist van De Grote Prijs van Zuid Holland Maghreb Mania.

MEI 2010

Naast een keur aan Afrikaanse artiesten klinkt er op 30 mei ook muziek uit andere delen van de wereld. Zo wordt de openingspot van het festival ingevuld door het 20 koppige Cubop City Bigband, met de superpercussionist Roberto Quintero.

Het Ortel Dunya Festival presenteert in het Rotterdamse Park bij de Euromast niet alleen veel nationaal en internationaal talent op het gebied van wereldmuziek, maar trakteert het publiek traditiegetrouw ook op poëzie, en storytelling uit de hele wereld. Vertrouwde onderdelen als de voorronde van de Battle of Drums presented by FunX en de presentatie van de winnaar van Ortel Dunya On Tour zullen wederom een plaats krijgen in het programma.

Het tourgedeelte van Ortel Dunya vindt voorafgaand aan het festival plaats op 2, 9 en 16 mei plaats in de deelgemeenten Noord, Feijenoord en Delfshaven. Op 30 mei presenteert Ortel Dunya Festival op de vijf muziekpodia en in Poetry Park in totaal meer dan vijftig acts. Het festival werd in 2009 door 225.000 mensen bezocht. Dit festival is onderdeel van de agenda van Rotterdam Festivals. Kijk voor het complete overzicht op www.rotterdamfestivals.nl

Meer informatie: www.dunya.nl


21

Foto Bas Czerwinski MEI 2010


22

Mayra Andrade (Foto Joao Wainer)

De Corona Band

Roberto Quintero

De stem van de, van oorsprong Kaapverdische, Mayra Andrade werd de wereld in geslingerd met haar debuutalbum Navega. Een verzameling van nummers die perfect past in de traditie van de Kaapverdische Eilanden. Vandaag de dag, 3 jaar later en vele optredens verder, heeft Andrade zich losgeworsteld van haar roots en laat zich leiden door haar muzikale hart. Dit verschilt van de vrije jazz tot aan traditioneel Braziliaans.

Deze Surinaamse band is vernoemd naar het District Coronie, in de Republiek Suriname. In december 2007 werd er publiekelijk naar buiten getreden onder de naam de “Coronie Band”. Het plan was reeds jaren daarvoor ontstaan toen enkele oudleden van The Melody Travellers hun toekomst kwamen voortzetten in Rotterdam. Het besef daarmee hun muzikale erfgoed op Surinaamse bodem achter te moeten laten was een pijnlijk en ondraaglijk idee voor hen.

is geboren en getog zuela. Waar hij wer Venezolaanse ritmes Roberto Quintero he vader, een geresp Venezuela. Hierdoo Roberto Quintero st servatorium in Carac het jeugd Symfonis zuela. Quintero beha faam toen hij de ban latin grootheid Osca sterken. Heel de w met zijn magische p bongo, timbale en dj Roberto het podium ste artiesten, van M Palmieri en van Stev

Mayra Andrade is opgegroeid op de Kaapverdische Eilanden, maar is geboren in Cuba. Sinds de jaren ‟90 woonde ze in Senegal, Angola en Duitsland. Tegenwoordig woont ze in Parijs waar ze haar weg heeft gevonden tussen de vele culturen, persoonlijk en op muzikaal gebied. Andrade ziet zichzelf meer dan enkel een Kaapverdische zangeres. Muziek heeft altijd een grote rol in haar leven gespeeld. Zij mengt de traditionele Kaapverdische muziek met andere sounds en invloeden, dit zorgt voor een nieuw uniek geluid. Zij heeft zichzelf aangeleerd om muziek te maken, vrij van alle conservatieve kaders. Een ongelooflijke zangeres.

Bij het oprichten van de Corona Band is men zeker niet over één nacht ijs gegaan. Na enkele jaren van brainstormen over dit idee werd in 2007 een daadwerkelijke selectie gemaakt van bandleden waarvan de afkomst voor ruim 98% bestond uit Coronianen. De naam Coronie band, schiep echter verwarring, waardoor in maart 2008 de naam officieel werd veranderd in de “Corona Band”. De leiding en organisatie van de Corona Band ligt in handen van Clifton Ost (trompettist), die het als zijn roeping zag zijn vader, dhr. F. Ost, “Gusje”, op te volgen en zijn werk voort te zetten. Hij werd daarbij unaniem gekozen en gesteund door alle leden van de Corona Band.

Foto Bas Czerwinski MEI 2010

Tijdens deze 33e Dunya Festival zal Q Cubop City Bigband Central Park podium sen.


o

gen in Caracas, Venerd omringd door Afros en muziek. Zelf heeft et vak geleerd van zijn pecteerd muzikant in or geïnspireerd ging tuderen aan het concas en speelde later in sch Orkest van Veneaalde pas echt wereldnd Grupo Madera van ar D‟Leon kwam verwereld maakte kennis percussie op de conga, jembe. Sindsdien heeft gedeeld met de grootMarc Anthony tot Eddie ve Kahn tot Celia Cruz.

23

Cubop City Bigband & Yvonne Rivera

Mariana Ramos with special guest Teofilo Chantre

De Cubop City Bigband, in 1995 opgericht door drummer en percussionist Lucas van Merwijk, is vernoemd naar de New Yorkse club „Cubop City‟. Hier traden in de jaren ‟40 en „50 grootheden als Charlie Parker, Dizzy Gillespie en Chano Pozo op. De twintig musici van Cubop City Bigband zijn afkomstig uit onder meer Puerto Rico, Panama, Duitsland, Venezuela, Verenigde Staten en Nederland. En dat zijn ook zeker niet de minsten. Onder meer Benjamin Herman, Gerardo Rosales, Ilja Reijngoud en Ruud Breuls maken of maakten deel uit van de band. Cubop werkte verder samen met coryfeeën uit de Latin wereld als Alfredo „Chocolate‟ Armenteros, Luis Conte en Nelson Gonzalez.

Mariana is een vurige zangeres. Ze schittert op het podium, met haar wilde bos krullen en danst en beweegt als een vlam op de muziek. Dit heeft ze waarschijnlijk te danken aan haar roots in Kaapverdië, waar ze ook al haar muzikale inspiratie vandaan haalt.

Internationaal heeft de band inmiddels een grote naam opgebouwd. Dit blijkt onder meer uit de hoge noteringen in de Verenigde Staten en Zuid-Amerika. De band heeft vijf cd‟s op zijn naam staan. Deze cd‟s worden in Zuid-Amerika op grote schaal illegaal gekopieerd. Dat is toch een van de grootste complimenten die je als Europees Latin orkest kan krijgen.

Vanaf haar 18e stond ze op het podium, soms met haar vader en soms zingend en dansend in een rockband. Dit was de periode dat Mariana de Kaapverdische muziek losliet en zich interesseerde voor andere muzikale invloeden zoals Piaf, Ella Fitzgerald, Sara Vaughan en Ricky Lee Jones. Later ontmoette zij Teofilo en Nazalio Fortes, twee jonge Kaapverdische muzikanten die haar terugbrachten naar haar roots. Het voelde als herboren en sindsdien ging zij verder onder haar nieuwe artiestennaam Mariana Ramos. Na haar eerste album Did dor em or van april 2000 verscheen zij op verschillende podia op verschillende festivals in Afrika, Parijs, Italië en Griekenland. Soms als soloartiest en soms met Teofilo Chantre. Samen staan zij op het podium tijdens het Ortel Dunya Festival. Een zangeres die je niet mag missen!

editie van het Ortel Quintero samen met de schitteren op het Ortel m. Dit mag je niet mis-

MEI 2010


24

www.dunya.nl MEI 2010


25

Teofilo Chantre Van Teofilo Chantre is vaak gezegd dat hij "optrad in de schaduw van Cesaria Evora", voordat hij naam maakte met zijn eigen albums. Die uitdrukking vraagt om enige correctie, want wie kan zich nu voorstellen dat de prachtige muziek van de grote dame van Kaapverdië iets anders dan licht zou verspreiden. De liefhebbers van Cesaria's albums hadden Teofilo Chantre‟s naam al opgemerkt. Zo werden hem op „Miss Perfumado‟ al drie nummers toegeschreven, en voor „São Vicente di longe‟ leverde hij maar liefst vijf nummers aan. Voor de originele soundtrack van de film Underground van Emir Kusturica, schreef Teofilo de tekst voor het door Cesaria gezongen Ausencia, op muziek van Goran Bregovic . Sinds 1993 heeft hij vier albums onder zijn eigen naam uitgebracht („Terra & Cretcheu‟ – 1993, „Di Alma‟ – 1997, „Rodatempo‟ – 2000, „Live‟ – 2002) die zijn ster hebben doen rijzen. Teofilo heeft een eigen stijl, die niet zomaar kan worden betiteld als Kaapverdische „authenticiteit‟. Hij heeft dan ook ruim vijfentwintig jaar in Frankrijk gewoond en zijn gevarieerde muzieksmaak (van Bossa Nova tot de klassieke bolero's uit het Spaanstalige Caribische gebied) hebben zijn gehoor en zijn hart geopend voor bredere horizons. Al deze invloeden worden wonderschoon gedistilleerd tot een stijl, waarin de melodieuze vanzelfsprekendheid (van de prettig in het gehoor liggende refreinen) gelijke tred houdt met grote harmonische verfijning. Plotselinge modulaties en passages in uiteenlopende toonsoorten zorgen voor heerlijke verrassingen. En hoewel zijn meeste nummers doordrenkt zijn van 'sodade', de unieke eilandmelancholie van Kaapverdië, herinnert de elegante swing van zijn coladeras ons eraan, dat dansen nog steeds een van de beste antistoffen is tegen droefheid. Het album 'Azulando' (azul = blauw) brengt een rijk kleurenpalet, van indigo tot ultramarijn. “Voor mij is blauw onlosmakelijk verbonden met sodade,” verklaart Teofilo.

"Maar het is niet echt een thema-album of zo. Sommige van de nummers op dit album zijn al vijftien jaar geleden geschreven; ik volg met veel plezier mijn eigen pad." Hij is trouw aan het muzikale team (Jacky Fourniret, accordeon; Fabrice Thompson, drums en percussie; Sébastien Gastine, dubbele bas en elektrische bas; Kim Dan Le Oc Mach, viool) dat hem al verschillende jaren begeleidt, zowel op zijn albums als op het podium. Daarnaast speelt Teofilo Chantre ook regelmatig met andere gasten, waaronder Cesaria Evora (in het nummer Mae pa fidje) en de grote Angolese zanger, Bonga (Canta Cabo Verde). In de loop van een nummer – Des bleuets dans les blés (Korenbloemen tussen het koren), geschreven samen met Marc Estève, Art Mengo‟s partner – bewijst Teofilo moeiteloos dat de taal van Molière perfect geschikt is voor zijn omfloerste zee-stem… Zoals altijd brengen de teksten zijn medeleven met arme, eenvoudige mensen over. Hij geeft de voorkeur aan gezelligheid en intimiteit boven schallende manifesten. Sommige nummers zijn van de hand van Victorien Chantre, de vader van de zanger. "Hij heeft me altijd gestimuleerd", zegt Teofilo. "Het was een soort van eerbetoon dat ik hem om teksten vroeg." Opnieuw is Teofilo Chantre erin geslaagd om het beroemde gezegde van de grote Miguel Doorga te vertalen in muziek: "Het universele is als een ruimte zonder muren". MEI 2010


26

Feria de España Stichting Anders en Mundial Productions presenteren op zaterdag 12 juni 2010 in het Schijndelse Kloosterpark gezamenlijk de „Feria de España‟. Dit in Nederland unieke evenement brengt alle ingrediënten van een typisch Spaanse feria. Dit betekent uiteraard veel flamenco, sevillanas, rumba en mestizo, maar ook een heuse romería, Spaanse dansscholen, tapas en sangría. Fenomeen Feria de España is sinds 2009 de nieuwe naam van het Spaanse festival dat al 6 keer eerder in Schijndel plaats heeft gevonden. In de vorige 6 edities is dit festival uitgegroeid tot een uniek fenomeen met een groeiend publiek van liefhebbers van de Spaanse flamenco en cultuur. Op Feria de España vind je diverse stromingen die met flamenco te maken hebben, zoals: sevillanas, traditionele flamenco (flamenco puro), gangbare flamenco (populair), flamenco-fusion (fusie met andere muziek als salsa, rumba, reggae). Daarnaast is Feria de España een platform voor Spaanse dansscholen en deze worden ook uit het gehele land uitgenodigd om presentaties te komen verzorgen. De Feria de España gaat van start met een echte romería. Met paarden en koetsen zullen mensen in Spaanse klederdracht onder begeleiding van sevillanasmuziek de straten in het centrum van Schijndel gaan opsieren. Festivalinformatie Feria de España vindt plaats op zaterdag 12 juni van 15:00 tot 24:00 uur in het Kloosterpark te Schijndel. Meer informatie:

www.feriadeespana.nl MEI 2010


27

Uniek Spaans festival in Schijndel

Internationaal programma Het internationale programma van Feria de España omvat dit jaar La Primavera, Calle Real, La Granaina & Flamencuba en Casta Cali uit Frankrijk. Afsluiter van „Feria de España‟ is het Spaanse Calima. Deze groep uit Barcelona brengt aanstekelijke en pure „flamenquito‟ („flamenco light‟), een mix van gipsy en Latijnse sounds met Indiase tabla, Spaanse flamencogitaar, Colombiaanse cuatro, Gipsy song, Catalaanse rumba, met raps en Latijns-Amerikaanse invloeden, en een sterke carpe diem-mentaliteit. Zij is een voorbeeld van een mix van de traditionele flamenco met invloeden uit het rijke Latijns-Amerikaanse verleden en hedendaagse fusion. Tijden: 15.00 - 00.00 uur Line-up: Calima (Barcelona) La Primavera Casta Cali (Parijs) La Granaina & Flamencuba Calle Real Entree Voorverkoop: 9,- | Kassa: 12,Locatie: Kloosterpark Schijndel Verder: Optredens Spaanse dansscholen Romería, Tapas, Sangria, Sevillanas

MEI 2010


28 Calima (Spanje)

La Granaina & Flamencuba

Calima (Barcelona) brengt aanstekelijke en pure „flamenquito‟ („flamenco light‟), een mix van gipsy en Latijnse sounds met Indiase tabla, Spaanse flamencogitaar, Colombiaanse cuatro, Gipsy song, Catalaanse rumba, met raps en LatijnsAmerikaanse invloeden, en een sterke carpe diem mentaliteit. Zij is een voorbeeld van een mix van de traditionele flamenco met invloeden uit het rijke Latijns-Amerikaanse verleden en hedendaagse fusion. Calima is de afsluiter van het festival.

Cuba meets flamenco

Casta Cali (Frankrijk) Casta Cali (Paris) is een gipsygroep die de Franse rumba flamencomuziek subtiel mixt met Arabische zang. Een vermenging van de verfranste rumba flamenco en Arabische muziek, die ongetwijfeld haar blauwdruk in de pure flamenco heeft achtergelaten. Niet in het minst door de 800-jarige overheersing van de Moren in Spanje.

La Primavera Ritmisch, explosief en intens. Flamencogroep 'La Primavera' is al jaren Nederlands best lopende flamencogroep: zij bestaat al 9 jaar en verzorgt zo’n 30 flamenco-optredens per jaar. De groep bestaat uit een percussionist, twee gitaristen, twee dansers, en twee zangers. Allemaal zeer ervaren podiumartiesten. Met haar programma van ritmisch gitaarspel, explosieve dansen en intense zang trekt La Primavera een gemêleerd publiek. Traditionele flamenco in een modern jasje. Andalusië ligt in het zuiden van Spanje en is de bakermat van de flamenco. Traditioneel staat daar de zang centraal, maar tegenwoordig verschuift de aandacht meer en meer naar de dans. In Nederland zijn het met name de dansers, die zich in populariteit kunnen verheugen en het publiek trekken. La Primavera onderscheidt zich door traditionele flamenco in een modern jasje te brengen en het accent zowel op de dans als op de zang te leggen. In een eenvoudig decor komen alle facetten van flamenco aan bod: ingehouden passie, temperament en emotionele uitspattingen.

MEI 2010

De Spaanse danseres/zangeres Nuria Manglano „La Granai staan aan de basis van het cross-over project „Cuba meets voor de gloednieuwe Spaanse composities, die vervolgens gearrangeerd. Deze cross-over lijkt geen eenvoudige opgave up ziet van dit project, dan hebben wij er alle vertrouwen in d kaal spektakel gaat worden.

Calle Real

Calle Real is de naam van het Nederlands-Spaanse flam muziek van het westen van Andalusië. Daar, op het plattelan tionele flamenco in ere gehouden, die over de grens nergen koor klinkt als een reis door dit gebied. De zangeressen ensemble van gitaristen, een violist, een cellist, en een fluitist zangeressen, de grote trom en het optreden van een dansere feest compleet. Kortom Calle Real biedt een afwisselend en v


29

inaâ€&#x; en de Cubaanse pianist Ramon Valle Flamencoâ€&#x;. Manglano is verantwoordelijk door Valle op een Cubaanse manier zijn e, maar als je de spectaculair goede linedat dit een uitdagend en veelkleurig muzi-

mencokoor, dat is gespecialiseerd in de nd van de provincie Huelva, wordt de tradins wordt uitgevoerd. Een optreden van het van het koor worden begeleid door een t. De castagnetten en tamboerijnen van de es maken de sfeer van een Spaans dorpsverrassend flamencoprogramma!

MEI 2010


30

De line-up van de 23e editie van Festival Mundial bevat namen van artiesten vanuit de hele wereld. Meer dan ooit is Festival Mundial een smeltkroes van world music en culturen, zoals rock met een vleugje hiphop, Afrikaanse muziek met een opzwepende beat, aandacht voor latin en salsa, rumba van Nederlandse bodem en folkmuziek uit de Balkan met onmiskenbare punk-invloeden. Sean Paul & N.E.R.D. Festival Mundial presenteert twee wereldsterren van formaat: N.E.R.D. is zaterdag de afsluitende act. Zondag staat Sean Paul op het podium. Buraka Som Sistema, Rachid Taha, Gentleman & The Evolution, Caro Emerald en Ozomatli maken het programma compleet. Eerder werden al Flogging Molly, Alison Hinds, Calle 13 en Babylon Circus bekend gemaakt. Kaartverkoop Tickets zijn verkrijgbaar via de webshop Festival Mundial: www.festivalmundial.nl, via voorverkoopadressen en aan de kassa. Een dagkaart voor zaterdag of zondag kost € 15 in de voorverkoop en € 25 aan de kassa. Een passe-partout is geldig op zaterdag én zondag en bedraagt € 25 in de voorverkoop en € 40 aan de kassa. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis entree onder begeleiding van een volwassene. Camping Lala Salama Voor een complete festivalbeleving kunnen bezoekers terecht op de camping, die is gevestigd op het festivalterrein. Nieuw dit jaar is dat er akoestisch entertainment op de camping te vinden is. Dus wanneer het festival is afgelopen, gaat het feest op de camping nog even door!

MEI 2010


31

Festival Mundial 18,19 & 20 juni 2010 2 wereldsterren van formaat: Sean Paul en N.E.R.D.

Foto: Leslie Kee

Vrijdag 18 juni 2010 Festival Mundial presents: Radio 6 Soul Night Radio 6 Soul Night is een sprankelende Soul avond met allure. Op het programma staan Alain Clark, Miss Casita, Waylon en Brown Hill & Band. En dat is precies wat Mundial wil laten zien: verschillende muziekstijlen met briljante rock & soul invloeden die in ĂŠĂŠn vrijdagavond zijn samen gebracht. Zaterdag 19 juni 2010 Amsterdam Klezmer band, Blue King Brown, Boom Pam, Buraka Som Sistema, Caro Emerald, Che Sudaka, Choc Quib Town, Dahka Brakha, Dicko Fils, Dubmarine, Flogging Molly, Fremdkunst XL, Gaita Ferro, Generation Bass Presents: Maga Bo, Gentleman & The Evolution, Hanggai, Indian Harmony Experience, Intwine, Jampara and the Batalion, Jovens de Periferia, La Pegatina, Mdungu, Metzo Djatah, N.E.R.D., Next Best Band, Sindicato Sonico, Staff Benda Bilili, 3 Coronas, Wafalme, Wind Afrique, Zulu Boy & Zonka (programma onder voorbehoud). Zondag 20 juni 2010 Alison Hinds, Babylon Circus, BCUC, Calle 13, Caspian Hat Dance, Ceumar Group ft. Mike del Ferro, Depedro, Ikobe, Kirmizi, Lyapis Trubetskoy, Merdan Taplak Orkestar, Metzo Djatah, Mil Santos, Minyeshu, Narasirito Pan Pipers, No Blues, Orchestra Ismailia, Ozomatli, Purnati Dance Theater Company, Quique Neira, Rachid Taha, Sean Paul, Suarez, Taiwa Jazz Band, Timbazo, Victor Deme, Wind Afrique, Xindira Companhia (programma onder voorbehoud).

www.festivalmundial.nl MEI 2010


32

Amsterdam Roots Festival 2010 - Oosterpa

17 t/m zondag 20 juni in Carré, Paradiso, Sugar F

Dit jaar gaat Amsterdam Roots verrassen met een uitgebreid progra Het festival presenteert een weekend lang muziek, dans en presentat In het Oosterpark ligt het accent bij de urban voices van de hiphop centraal staat. Vanaf donderdag 17 tot en met zaterdag 19 juni zijn e len Carré, Sugar Factory, Paradiso en de Melkweg. Amsterdams Roots Open Air is op zondag 20 juni in het Oosterpark.

www Amsterdam Roots in de zalen Op donderdag 17 juni speelt de Portugese ster Dulce Pontes in Carré. Dezelfde avond is er Mundial@Roots - Africa Calling in de Sugar Factory; een showcase van vier jonge Afrikaanse bands. In Paradiso staat op vrijdag 18 juni de Congolese sensatie Staff Benda Bilili, hun „rumba Congolaise‟ is doorspekt met reggae en ruige funk. Support is Fatoumata Diawara, een jonge West-Afrikaanse ster in wording. Na afloop afterparty met DJ mps PILOT. De beroemde Antilliaanse zouk formatie Kassav' speelt zaterdag 19 juni in de Max zaal van de Melkweg. In de Oude Zaal brengt Asere gloedvolle son uit Cuba gemengd met flamencoklanken en speelt de Curaçaose rasartieste Izaline Calister een festivalset.

De Alliantie Roots Open Air in Oosterpark Zondag 20 juni presenteert het GRATIS toegankelijk openluchtfestival De Alliantie Roots Open Air van 12.00 tot 22.00 uur internationale, nationale en veel jonge bands op zeven podia. Naast muziek is er ook een uitgebreid dans- en kinderprogramma en een grote wereldmarkt met meer dan 100 stands.

MEI 2010


33

ark en in Amsterdamse zalen

Factory, Melkweg en Oosterpark

amma verspreid over vier dagen en vijf locaties. ties met als leidend thema Voices. p, terwijl in de Amsterdamse zalen de zangstem er optredens van internationale sterren in de zagrootste GRATIS openluchtfestival De Alliantie

w.amsterdamsroots.nl Op de twee hoofdpodia, De Alliantie Stage en Ortel Mobile Stage, laten jonge bands uit de grote wereldsteden van zich horen. Pamberi Steel Orchestra is de perfecte openingsact met zonnige steelpanklanken uit Trinidad en Tobago. De veelbelovende zangeres Lura onderzoekt haar Kaapverdische roots, en vult die aan met jazzy en Braziliaanse muziek. Voormalige straatjochies uit Guinee, Les Espoirs de Coronthie zorgen voor een formidabel sterke en funky showcase. De Algerijnse/Franse zanger Amazigh bekend van de band Gnawa Diffusion, geeft een spoedcursus hypnotiserende gnawareggae. Tot slot wilde boel met mestizo band La Pegatina, lichtvoetige maar vurige urban rumba uit Barcelona.

Het Kids@Roots podium presenteert twee jonge acts uit India en Brazilië: Indian Harmony Experience geeft een “street art” show die het publiek van begin tot eind weet te betoveren. Jovens de Periferia is een jonge groep van vijf getalenteerde streetdancers uit de favelas van Rio de Janeiro. Het Dance Court brengt presentaties en workshops van vijf dansscholen en op El Campo presenteren Muiderpoorttheater en Pleintheater dans en muziek optredens van jongeren. Het jonge muziek/dans en theatergezelschap K-PAC uit Kenia geeft een voorstelling vol jazz, hiphop, modern, ballet, acrobatiek en Afrikaanse dans. Op de Bass Stage presenteert Bassculture live muziek, dansers en DJ‟s vol Reggae, Dub, Latin Folk, Wonky sounds en Hiphop.

Hanggai maakte al furore op Lowlands, Zwarte Cross en Roskilde, laat je ook verbijsteren door hun bijzonder klankrijke Mongools-Chinese stembandacrobatiek. Soundboys Daara J Family uit Dakar rappen opbeurende teksten op vette Jamaicaanse en Senegalese beats. De Tsjechische gypsy hiphop posse Gipsy.cz brouwt een onweerstaanbare variatie op de balkangrooves. De hit van het festival seizoen is Choc Quib Town: tomeloze hiphoppower van de Colombiaanse Costa Pacifica. Afsluitend DJ Gustav. Het Ortel Mobile Urban Groove podium brengt dit jaar i.s.m. Music Mayday SKOP GAT: een programma met onder andere Ashwin Jaydee & Rootsriders, de Australische band Dubmarine, de winnaars van de Alliantie Roots On the Road en talent uit Amsterdam. Maar ook de ZuidAfrikaanse crème de la crème met award winning ethnic rapper Zuluboy, soul zangeres Zonke en features van SKOP GAT ambassadeurs Blaxtar en Kern Koppen. Via SKOP GAT willen ze de aandacht vestigen op jong talent in Zuid-Afrika.

Foto: Jorge Simao

De Alliantie Roots on the Road Zat 22 mei in Oost: Samen Indische Buurt festival Zat 12 juni in Nieuw - West: Gerbrandypark Aanmelden en meer informatie via

www.musicmayday.nl MEI 2010


34

Tijdens het Amsterdam Roots Festival heeft de Melkw zoukformatie Kassav', de Antiliaanse superster Izalin zikantenformatie Asere te gast. Een avond die gara opzwepende klanken afkomstig uit Guadeloupe, Mar deerd feest! Kassav‟

De band Kassav‟ bestaat intussen al ruim dertig jaar en b vental Francofonen, oorspronkelijk afkomstig van de Cari que besloot eind jaren zeventig hun favoriete muziekstijl een moderner jasje te steken. Deze swingende Carnivalv rockinvloeden bleek uitermate aan te slaan en een heuse Op het hoogtepunt van hun wereldfaam scoorden ze de w ni‟. Na dertig jaar blijkt Zouk nog lang geen uitgekauwd c wereldwijd de heupjes aan het swingen te krijgen.

Asere (Cuba)

Zaterdag 19 juni - Melkweg, The Max Tijd: 21.00 uur KASSAV' - ihkv Amsterdam Roots Festival Entree: € 32,50 + lidm. Kaarten geven ook toegang tot Izaline Calister en Asere op deze avond in de Oude Zaal van de Melkweg.

MEI 2010

Asere bestaat uit zeven jonge muzikanten die bij elkaar baanse muziekstijl son, die de structuur en elementen c Spaanse gitaar met Afrikaanse ritmen en percussie-ins swingende formatie komen deels uit het hippe Havana, d traditionele muziek nog steeds erg populair is. Met respec ouders neemt Asere son een stapje verder de toekomst in nieuwende teksten een soulvolle groove. Traditioneel gele


35

weg op zaterdag 19 juni de befaamde ne Calister en de jonge Cubaanse muant staat voor swingende, zwoele en rtinique, Curaçao en Cuba. Gegaran-

bracht minstens zo veel platen uit. Het zeibische eilandjes Guadeloupe en Martinil Carnival (Zuid-Amerikaans carnaval) in versie met kompa, salsa, calypso en zelfs e nieuwe muziekstijl was geboren: Zouk. wereldhit „Zouk la sé sèl médikaman nou concept en weten de mannen nog steeds

zijn gekomen uit voorliefde voor de Cucombineert van de Spaanse canción en strumenten. De meeste leden van deze deels uit de Oostelijke provincies waar de ct voor de muziekstroming van hun voorn. Ze ontwikkelde een fris geluid met vereest voor de nieuwe generatie. Dansen!

Izaline Calister

www.melkweg.nl

De charismatische zangeres, componist en tekstdichter Izaline Calister vermengt de muziek van haar geboorteland Curaçao op prachtige wijze met jazz tot een herkenbare persoonlijke muzikale stijl. Begeleid door haar eigen band treedt ze op in binnen- en buitenland en met haar concerten in Nederland staat ze een brug tussen de Antillen en Nederland. In 2000 breekt Izaline door met haar eerste soloalbum „One Woman‟s Dream (Soño di un muhé)‟. In Europa wordt het album positief ontvangen, in haar thuisland leidt het zelfs tot een nummer één positie in de top 40. Ook is Izaline in de theaters te horen en te zien met Engelstalig repertoire, begeleid door onder meer het Metropole Orkest, het Jazzorchestra Of The Concertgebouw en het Peter Beetstrio. Onlangs verscheen haar vijfde cd, getiteld „Speransa‟, die met een Edison award werd bekroond.

MEI 2010


36

Ortel Afro-Latino

De tweede reeks namen zijn inmid

In een groene oase net buiten B 3-daags totaalfestival uit de grond grootste te zijn, maar wel om repr beste omstandigheden. De 3 podia zijn opgesteld in grote worden de salseros in de inmidde de watten gelegd met de hotste ziek komen ook andere Caribisch Op de website vindt u een volled vaak exclusief voor de Benelux, n

ALI CAMPBELL (ex UB40) UK The voice and the face of UB40, mister Ali Campbell en keyboardspeler Mickey Virtue stapten begin 2008 uit UB40. Meningsverschillen hoe het verder moest met de band waren de aanleiding voor de 2 meest bepalende bandleden om UB40 te verlaten. Beide heren verzamelden enkele jonge en getalenteerde muzikanten rond zich en startten de band Ali Campbell & the Dep Band. Ondertussen heeft Ali al 2 cd's op de markt gebracht, Running Free in 2008 en Flying High in 2009. Ter illustratie van de populatiteit van Ali Campbell verkochten zijn cd's in de UK beter dan de nieuwe cd van UB40! Het mag duidelijk zijn, het huidige UB40 zonder Ali Campbell is zoals Queen zonder Freddy Mercury... en daarom halen we niet UB40 maar wel Ali Campbell & The Dep Band naar Bree voor hun allereerste optreden in BelgiÍ. Van Ali Campbell mag je naast sterke nieuwe nummers uiteraard alle UB40-hits verwachten zoals Red Red Wine, I'll be your Baby Tonight, Sing your own Song, Can't stop falling in love with you, Here I am, Food for Thought, Rat in the Kitchen, Maybe Tomorrow, Higher Ground, Many Rivers to cross, I got you Babe, Kingston Town, Homely Girl,‌ Samen met UB40 verkocht Ali Campbell meer dan 75 miljoen platen en is daarmee een van de bestverkopende Britse bands ooit !

Tickets via www.afro MEI 2010


37

25, 26 & 27 juni in Bree (B)

ddels bekend met weer enkele ‘kleppers’!

Bree (Opitter) rijst sedert eind juni 1999 een uniek d. De ambitie van het Ortel Afro-Latino is niet om de resentatieve live muziek te programmeren onder de

e luxe tenten met een perfecte dansvloer. Daarnaast els beruchte "Salsa Hacienda" door meerdere dj‟s in salsa, merengue en bachata. Naast veel salsamuhe, Afrikaanse en Zuid-Europese genres aan bod. dig overzicht van alle artiesten die in het verleden, naar Bree zijn afgezakt.

www.afro-latino.be

o-latino.be en www.sherpa.be

Op het programma staat een selectie van het beste uit Afrika, Latijns-Amerika, de Caraïben en Zuid-Europa:

Sean Paul Ali Campbell (ex UB40) Blue King Brown Havana D‟Primera La Excelencia Toumast QuiQue Neira Choc Quib Town Fatoumata Diawara Carlou D Bomba Estéreo Batucada Sound Machine Denise Belfon Ephrem J Buscemi & Squadra Bossa Esta Loco Don Tomasino Streamerpilot Bombolessé Jomion & Les Uklo‟s and many more to be announced...

MEI 2010


38

Havana Cu

feat. Gilles Peters with special guest

Word getuige van ee baans concert! Er zij tura"-project slechts 3 Roskilde, Bordeaux Cultura presents Gi wordt op Ortel Afro-L door de special gues den: de beste heden éénmalig op eenzelfd concert van het jaar in

Havana Cultura Proje beste jonge Cubaan de rest van de were weet dat dit land ove lent. Benny Moré, A de iconen van de Bu en leven voort in de toeristen. Gelukki santere geluiden in De authentieke lating salsa timba worden d een nieuwe dimensie cubaton en urban lati in het huidige cultu kenners met het aanb

Foto Youri Lenquette MEI 2010


39

ultura

son, Roberto Fonseca & Band t Alexander Abreu.

en nu al legendarisch en éénmalig Cujn voor het gloednieuwe "Havana Cul3 concerten in Europa voorzien, naast dus ook Bree. Meer nog, "Havana illes Peterson & Roberto Fonseca" Latino éénmalig in Europa bijgestaan st Alexander Abreu. Met andere woorndaagse Cubaanse muzikanten staan de podium voor hét meest unieke latin n Europa!

ect fungeert als een portaalsite om de nse kunstenaars te introduceren aan eld. Wie recent in Cuba is geweest erloopt van jong en divers muzikaal taArsenio Rodriguez, Polo Montañez en uena Vista Social Club zijn niet meer talloze sound-a-like bandjes voor ig vind je na wat zoeken veel interesn de zwoele Cubaanse barrio‟s. genres zoals son, mambo, songo en door de jonge generaties met eer naar e getild en verweven met hiphop, funk, in jazz. Havana Culture catapulteert je urele Cuba en verrast zelfs Cubabod aan nieuw talent!

Gilles Peterson: deze Engelse dj startte als producer in het verleden de befaamde labels 'Azid Jazz' en 'Talkin' Loud' en stond zo aan de wieg van de carrières van o.a. Jamiroquai, Brand New Havies, Erykah Badu, Reprazent, The Roots,... Als dj leerde hij de stiel bij piratenradio's, in de hippe Londense night clubs in Camden en werd hij snel opgepikt door de BBC. Modern jazz is zijn basis met uitstapjes naar hiphop, funk, R&B, urban, latin en wereldmuziek. Zijn programma Worldwide wordt inmiddels in meerdere landen overgenomen (ook op STUBRU op zondagavond). In 2009 trok Gilles Peterson als een 21-eeuwse muzikale ondekkingsreiziger door Havana en registreerde hij de hedendaagse en hippe Cuban sound. Roberto Fonseca is zowat de meest getalenteerde pianist van Cuba en speelt zowel alle Cubaanse muziekgenres, maar ook klassiek, nu jazz als hedendaagse latin. Hij brak op zijn 15e al door in Cuba en als jonge twintiger verving hij pianist Rubén González in de Buena Vista Social Club toen die te ziek werd en iets later stierf. Na de dood van Ibrahim Ferrer, de laatste grootheid uit de Buena Vista Social Club, verliet Roberto definitief dit gezelschap. Hij ging nog op tournee met Omara Portuondo maar al vlug ging hij solo. Alexander Abreu: Vergeet de al lang uitgekauwde Buena Vista Social Club... de Cubaanse salsa en timba die Alexander Abreu brengt samen met zijn 15 jonge topmuzikanten is super hot en getuigt van pure klasse. In slechts enkele jaren tijd zijn ze uitgegroeid tot een van de vaandeldragers van de nieuwe generatie Cubaanse timbagroepen. Ze vermengen de typische Cubaanse muziek op een brilliante manier met hedendaagse jazz en funk. Elk optreden is tegelijkertijd stomend als verfijnd. MEI 2010


40

MEI 2010


41

Festival Couleur Café Couleur Café is een uniek muziekfestival dat aandacht heeft voor alle muziek, waaronder hiphop, world, ska, reggae, ragga, dub, dancehall, en reggaeton, maar ook blues, r&b, texmex, funk, latin, salsa, son, raï, rock, dance enz. Het festival is opgericht in 1990 en was toen nog een klein indoor festival. Ondertussen is Couleur Café uitgegroeid tot een openluchtfestival gespreid over 3 feestelijke zomernachten.

Couleur Café is een urban festival in het hartje van Brussel. De impressionante industriële site van Tour & Taxis, met zijn unieke gebouwen, is de perfecte locatie voor dit festival. Het weerspiegelt de diversiteit van de bevolking en de culturele mix van de Europese hoofdstad. Een festival dat je doet reizen zonder de stad te verlaten. Op deze plek worden 4 podia gecombineerd met een kunsttentoonstelling, 52 standjes waar de wereldkeuken wordt voorgesteld, een markt, danslessen, Free style demonstraties, fanfares en optredens en een dorp waar ngo‟s centraal staan. Het is ook het enige festival dat een multicultureel publiek aantrekt van alle leeftijden én een brug slaat tussen Vlaanderen en Wallonië.Couleur Café draait rond de juiste muziek en de goede toon, een groot publiek verzamelen rond verdraagzaamheid en begrip in een vrolijke, kleurrijke en positieve omgeving.

Festivaladres: Tour & Taxis - Picardstraat 3 - 1000 Brussel Datum: 25, 26 & 27 juni 2010 (21ste editie) Openingsuren: vrijdag: 16.30 - 02.00 uur, zaterdag & zondag: 15.00 - 02.00 uur Capaciteit: ongeveer 72 000 bezoekers (22-25 000/dag) per jaar. 4 podia met een capaciteit van 13 000, 6 000, 3 000 en 2 000 personen, 10-15 concerten

Het festival is gratis voor kinderen onder 10 jaar begeleid door een volwassene.

VOORVERKOOP: Online kan men via www.couleurcafe.be tickets bestellen en zelf uitprinten. Betalen kan met een kredietkaart of per overschrijving. Gemakkelijk en snel! Dagtickets en combipassen zijn ook te verkrijgen in de voornaamste voorverkooppunten. De volledige lijst van binnen- en buitenlandse verkooppunten op:

www.couleurcafe.be

MEI 2010


42

Systema Solar: een

Systema Solar is een muzikaal-visueel collectief uit de Caribische kustzone van Colombia. Hoewel de leden oorspronkelijk uit verschillende gebieden en geluidszones komen, hebben ze in de Afro-Caribische vibraties een zee aan mogelijkheden gevonden om de kracht en de geest van de Colombiaanse muziek te vernieuwen. Doel van het collectief is audiovisuele presentaties te creëren in hun eigen stijl, die zij de 'berbenautika' noemen. Beïnvloed door de geest van de Colombiaanse piko cultuur (optredens met een mobiele geluidsinstallatie), komen de groepsleden bij elkaar om al improviserend een ander soort muziek te creëren, aan te passen en opnieuw uit te vinden, waarbij het accent ligt op de cultus van plezier en dans. Ze recyclen de Afro-Caribische en folkloristische muziek van Colombia, zoals de cumbia, bullerengue, porro en champeta, en versmelten deze door middel van elektronische instrumenten met hedendaagse ritmes en cultuurstijlen zoals hiphop, house, techno, breakbeat, breakdance, turntablism en live video performance. Systema Solar is eind 2006 opgericht, voor een optreden tijdens de openingsceremonie van de biënnale van hedendaagse kunst in Medellin MDE07. Sindsdien heeft de groep overal in Colombia opgetreden, en in 2009 verscheen hun eerste cd, met de titel 'Systema Solar'.

De leden van het Systema Solar collectief: John Primera: De duivel van de Caribische flow Indigo: De stem die je doet opstijgen Pellegrino: De geluidsarchitect Daniboom: De koning van de technocumbia Pata de perro: De videojockey v/d Colombiaanse film. Kike: De tornado van het Caribische ritme DJ Corpas: De gigant v/d Afro-Colombiaanse scratch Een voorproefje vind je op:

MEI 2010

www.cou


43

n muzikaal-visueel collectief uit Colombia

uleurcafe.be MEI 2010


44

New York, Parijs, Bogota De oorsprong van Tres Coronas ligt in de combinatie van deze drie bruisende steden. Tres Coronas wil Europa, Noord- en Zuid-Amerika veroveren. Rocca en P. N. O, twee Colombianen met een gedeelde passie voor hiphop, bundelden in 2000 hun krachten in de straten van New York City. Rocca begon zijn professionele loopbaan in Parijs, waar hij in de jaren 90 deel uitmaakte van La Cliqua, een van de populairste bands in de Franse rapscene. Hij ging verder als solist, en bracht 3 albums uit bij Universal Music, waarvan duizenden exemplaren werden verkocht. Het andere gezicht van Tres Coronas is de Colombiaanse Amerikaan P.N.O. Zijn missie was Bogota en New York door middel van hiphop met elkaar te verbinden. Hij richtte daarvoor de groep C.T.O. (Colombians Taking Over) op. Hij drukte zijn stempel op de generatie nieuwe rappers en droeg bij aan de evolutie van deze muzikale beweging in Colombia. P.N.O. werkte samen samen met tal van artiesten in New York en maakte naam in de hiphopscene. Het is alweer ruim negen jaar geleden dat deze twee MC's bijeen kwamen in New York City met het doel om een nieuw geluid te creëren dat het latin publiek zou aanspreken. Samen zetten ze Paarser Productlijn op en produceerden drie mixtapes onder de naam „Tres Coronas‟. Duizenden exemplaren gingen over de toonbank, en openden deuren in Colombia, Peru, Chili, Mexico, Spanje, Frankrijk en andere landen. In 2005 tekende Tres Coronas een contract met Machete Music Universal en werd het album „Nuestra Cosa‟ uitgebracht. Het album bevatte tevens een documentaire op dvd, die liet zien wat de jongens allemaal hebben moeten doen om dit project geproduceerd te krijgen. In 2007 produceerde het duo een mixtape met daarop het nummer „Mi tumbao‟, dat werd genomineerd voor een Latin Grammy in de categorie „Best urban song‟. MEI 2010

www.couleurcafe.be

De eerste productie in 2010 heet „La música arma‟ (Muziek is mijn wapen). Deze ambitieuze pr is een fusie tussen hiphop en Afrikaanse ritmes, m eigen latin tintje. Het album is een uiting van een volgroeide Tres Co De mannen spelen met een complete live band e ontplooien als rappers. Muzikaal gezien is dit proje combinatie van salsa, samba, cumbia en Afrikaanse met rapteksten die laten horen waar het in Spaantal hop echt om draait. Het genre Spaanstalige hipho gevochten om zich te onderscheiden van de reggae dat is precies wat Tres Coronas doet met dit album dens de live optredens.


45

e

es mi roductie met een

oronas. en zich ect een e beats, lige hipop heeft eton, en m en tij-

TRES CORONAS LINE UP MC ROCCA MC P.N.O. ROMAN MONTILLA trombone JULIAN ORTIZ trompet & zang OMAR MARQUEZ drums NELSON PALACIOS bas TATO MARENCO percussie MEI 2010


46

Choc Quib Town

Met een Latin Grammy-nominatie op zak, g te publiekssuccessen op South By So West (Austin, Texas, VS) en wereldmuz beurs Womex (Kopenhagen), optredens India, Europa en de VS en de gloednieu internationale release Oro („Goud‟) is de A Colombiaanse hiphopsensatie Choc Q Town klaar om de Europese zomerfestiv op hun kop te zetten.

“Somos Pacifico, estamos unidos, nos un región, la pinta, la raza y el don del sab Het refrein van Somos Pacifico van C Quib Town betekent zoveel als: „Wij zíjn Pacifische kust, we zijn een eenheid, verb den door de streek, de „looks‟, het ras en smaak.‟ Inmiddels verwierf het nummer status van lijflied van zowat een hele gene tie Afro-Colombianen.

De rapformatie Choc Quib Town, waarvan harde kern bestaat uit de mc‟s Goyo, Tos en Slow - ontstond in 2000 in Chocó, een vincie aan de Pacifische kust in het Noo westen van Colombia, tegen Panama a Om precies te zijn in hoofdstad Quibdó, toenmalige woonplaats. “Vandaar de na van de band,” vertelt frontvrouw Goyo. “ wilden onze streek eren en zowel de Enge als Spaanse taal gebruiken.”

TOUR CHOC QUIB TOWN: NL & BE 21/5 RASA, Utrecht 23/5 Music Meeting, Nijmegen 19/6 Festival Mundial, Tilburg 20/6 Amsterdam Roots Festival, Amsterdam 25/6 Festival Couleur Cafe, Brussel 27/6 Parkpop, Den Haag

www.chocquibtown.com MEI 2010

In de broeierige, met oerwoud beboste re is meer dan tachtig procent van de popul van Afrikaanse komaf, en door de geïsolee ligging is de zwarte muziek er extra goed conserveerd. Juist deze Afro-Colombiaa ritmes mixt Choc Quib Town op organis wijze met hiphop, funk, dancehall, elektron en Caribische muziek tot een eigen urb stijl. Tostao: “Jongeren zijn niet meer geï resseerd in folklore. Ze horen de muziek w maar doen het af als „grootmoeders muzie

Het is reggaeton wat de klok slaat. Wij wi die folklore juist eren door hem te herdefi ren. Ons werk is een ode aan de muziek de Pacifische kust, maar vanuit onze vi ons referentiekader. En dat is de hiphop.‟


n

groouth zieks in uwe AfroQuibvals

ne la bor.” Choc n de bonn de r de era-

n de stao proordaan. hun aam “We else

47

Afro-Colombiaanse hiphop funk De eerste single van het Europese album Oro en grote hit „De Donde Vengo Yo‟ is bijvoorbeeld een onweerstaanbare mengvorm van het ritme bambazú en Jamaicaanse dancehall. „Oro‟, een nummer waarin de slavernij centraal staat, is een duidelijke currulao, met haar langzame, sensuele ritme en de begeleiding van Afrikaanse marimba‟s (houten xyolofoon). De nieuwste single „El Bombo‟, met zijn aanstekelijke refrein, combineert currulao, chirimía en ragga. Het verspreiden van die „zwarte‟ ritmes buiten de grenzen van hun regio is voor de band een belangrijke missie. Goyo: “Veel mensen kenden de muziek van de Pacifische kust niet. Er is zo‟n rijkdom aan ritmes en ze zijn perfect te vermengen met andere stijlen.” Tostao vult aan: “Ook buiten Colombia gaat de muziek van de „Pacifico‟ verloren tussen de dingen die men associeert met ons land: cocaïne, koffie, salsa, cumbia - men weet niet veel van het zogenaamde „Afrika binnen Colombia‟. Wij rappen over een Colombia dat niet op tv verschijnt.” In eigen land hebben de - inmiddels naar Bogotá verhuisde - lokale helden van Choc Quib Town een grote schare fans. Ze werkten samen met groepen als Aterciopelados, Sidestepper, Banda La Republica, salsaband La 33 en de Franse hiphop-grootheid Oxmo Puccino. De groep werd in 2008 genomineerd voor een aantal Premios Shock - de nationale muziekprijzen - en een jaar later als beste nieuwkomer bij de Latin Grammy‟s. In maart 2009 debuteerde de band op de grootste popmuziekbeurs ter wereld, South By South West (SXSW) waar ze „the talk of the town‟ waren. En afgelopen oktober stond Choc Quib Town in dé hippe clubs van de Europese hoofdsteden, zoals Dotclub in Berlijn en Electric Ballroom in Camden in London, voor een uitzinnig publiek. World Connection presenteert op 13 april 2010 Choc Quib Towns internationale release Oro, een combinatie van het beste van hun twee in Colombia verschenen platen Somos Pacifico en Oro. Deze lente en zomer presenteert de band de plaat op de Europese zomerfestivals. In een energieke, krachtige live set met veel ruimte voor improvisatie worden de drie mc‟s bijgestaan door drummer Andrés Zea, bassist Alex Sánchez, gitarist Juan González en Larry Viveros op traditionele AfroColombiaanse percussie, zoals tambora (bastrom), conga‟s, djembé en marimba.

egio latie erde geanse sche nica bane ïntewel, ek‟.”

illen iniëvan isie,

MEI 2010


48

Foto WYZphoto MEI 2010


49

De Amerikaanse zangeres en actrice Juliette Lewis is toegevoegd aan de line-up van Parkpop op 27 juni 2010. De Hollywood-ster is naast haar filmcarrière al jaren succesvol met haar band. Ook de Vlaamse rockband Admiral Freebee en de 21-jarige singer/songwriter Justin Nozuka treden op de 30e verjaardag van het gratis Haagse popfestival op. Naast de komst van de Amerikaanse hiphoplegende Snoop Dogg is het muzikale project Urban Roots bevestigd op XStage. Met Urban Roots brengt XStage ‟the best of both worlds‟ op het gebied van jazz en hiphop samen in één show. Een aantal Nederlandse jazzmuzikanten waaronder Michael Varekamp gaat op XStage de muzikale improvisatie aan met hiphopartiesten als Kern Koppen en de winnaars van The Road to Parkpop uit 2009. Ook de winnaar van de Grote Prijs van Zuid-Holland, rapper Vieira maakt z‟n opwachting op XStage. In mei maakt Parkpop de laatste namen uit zijn 30e line-up bekend. 30 jaar Parkpop Dit jaar beleeft Parkpop z‟n 30e editie. Parkpop kijkt terug op 30 jaar geschiedenis met een speciaal videoarchief dat begin mei van start gaat op www.parkpop.nl. Diverse artiesten blikken terug op hun Parkpopervaring, waaronder Trijntje Oosterhuis, Ray Slijngaard (2Unlimited), Angela Groothuizen en George Kooymans. In z‟n 30-jarig bestaan is het evenement uitgegroeid van een kleinschalig festival met 15.000 bezoekers in 1981 tot een van de grootste gratis festivals van Europa met in 2009 nog 275.000 bezoekers. Eerder maakte Parkpop de komst van rapper Snoop Dogg naar het Haagse Zuiderpark bekend. Ook de Britse zanger Nick Lowe, de funk- en hiphopformatie Choc Quib Town, de Caribische skagroep Ska Cubano, de Franse band The Popopopops en Grote Prijs van Nederland winnaars Dret & Krulle treden 27 juni op. Op het urban podium XStage kan weer volop gestreden worden om de beschikbare podiumplaatsen: de Road to Parkpop is sinds begin maart geopend. Daarmee krijgt de talentenjacht van XStage, waarbij Parkpop en radiozender FunX op zoek gaan naar aanstormend urban muziektalent, een vervolg in 2010. Er zijn nog twee voorrondes te gaan op 1 en 28 mei in De Supermarkt op de Grote Markt in Den Haag. HPP Live Op zaterdag 26 juni, de dag vóór Parkpop, wordt traditiegetrouw het festival Haags Pop Podium LIVE gehouden op de Grote Markt in het centrum van Den Haag. Dit jaar zijn er o.a. concerten van Capisce, The Mrs., Slau, Novembers Dream, Femke Japing Band, Vuigtuig, Pravini en Levi Silvanie. De dag eindigt met een Parkpop Preview. Tijdens het festival wordt geld ingezameld voor Den Haag War Child City. Meer info: www.haagspoppodium.nl Parkpop duurt van 13.00 tot 21.30 uur en is gratis toegankelijk.

Zondag 27 juni Zuiderpark www.parkpop.nl MEI 2010


50

Ska Cubano Ska Cubano is het resultaat van een project van Peter Scott. Een groep muzikanten die een mix van mambo, ska, rumba, rock en ten gehore brengen. De band heeft niet 100% een Cubaans geluid maar is wel gebaseerd op de elementen uit de Cubaanse muziek. Een swingend geheel dat zichtbaar geniet van het maken van muziek en dat bij elk optreden het hele publiek in beweging brengt. Na meer dan 10 jaar het eiland Cuba te hebben verkend is Peter Scott volledig gevallen voor de Cubaanse muziek en cultuur. Vooral de provincie Santiago de Cuba, de wieg van de Cubaanse muziek, had zijn voorkeur. Scott, die ook een periode in Jamaica door heeft gebracht, is ook een grote fan van de muziekstijlen uit andere landen van de Caraïben zoals mento, calypso, ska, rock steady en roots reggae. Voor de revolutie in 1959 was er veel muzikale contact tussen Cuba en de rest van de Caraïben. Zo was de calypso erg populair in Cuba gedurende de jaren ‟40 en ‟50. Na de revolutie in 1959 had Cuba andere prioriteiten en het contact met andere omringende landen werd aanzienlijk minder. Met als resultaat; de muzikale ontwikkelingen vanaf 1959 in de rest van de Caraïben, kwamen niet door in Cuba. Peter Scott fantaseerde over wat er zou gebeuren als het muzikale contact in stand was gebleven tussen Cuba en de omringende landen. Volgens hem zou de ska met open armen worden ontvangen door de Cubaanse muzikanten in de begin jaren ‟60. Met die gedachte is Scott de mogelijkheden gaan verkennen binnen de Cubaanse muziek en heeft uiteindelijk besloten om een alternatieve geschiedenis te creëren, waar de ska in de Cubaanse muziek was geïntegreerd. Ska Cubano geeft een draai aan de muzikale geschiedenis.

MEI 2010


51

Foto WYZphoto MEI 2010


52

PITTIGE SOUNDS OP FESTIVAL AFRIQUE-CA Festival Afrique-Carib opent op zondag 27 juni de verborgen schatten die de culturele rijkdom van Afrika en het Caribisch Gebied bezit. Dit doet zij onder het motto: “Crossing Borders by Building Bridges”. Diverse (ongekende) muziekgenres van internationale en lokale topacts op twee podia, heerlijk eten, een kinderdorp en een kleurrijke markt zijn gratis te beleven. Het Stadhuisplein in Almere wordt op zondag 27 juni omgetoverd in een Afrikaans-Caribisch walhalla van 13.00 tot 22.00 uur.

In de vorige editie van E- Latin Magazine werd de Curaçaose Sexy Bachata-zanger Emphrem J, die in de line-up staat, geïntroduceerd. Deze man en zijn sfeerverhogende muziek vormt maar een tipje van de sluier van het aanbod van Festival AfriqueCarib 2010. Op dit festival ben je gegarandeerd van een diverse en vernieuwende muzikale traktatie waarbij je niet stil kan blijven zitten of staan.

Festival Afrique-Carib 2010: o.a. T-Vice uit Haïti (Kompa) Philip Monteiro uit Cabo Verde/Senegal (Zouk) Emphrem J uit Curaçao (Bachata) Denise Belfon uit Trinidad (Soca) Dil e Nadan uit Trinidad (Soca Chutney)

Meer info:

www.afrique-carib.nl MEI 2010

Zondag 27 juni Almere


53

ARIB 2010

e (Flevoland)

Fotograaf: Gert Schutte MEI 2010


54

Afrique-Carib 2010 T-Vice uit Haïti (Kompa) T-Vice zal hun Nederlandse debuut maken op het festival. En dit is ook de plek waar de officiële Nederlanse releaseparty van hun nieuwste cd, “Welcome To Haïti”, plaats zal vinden. De twee broers Roberto en Reynaldo Martinho richtten T-Vice op in 1992 tijdens hun tienerjaren. T-Vice maakt muziek die Kompa heet en razend populair is in hun geboorteland Haïti, in het Caribisch gebied, Miami, New York, Frankrijk en onder de Zouk-liefhebbers. Ze hebben samengewerkt met o.a. Buju Banton, Wyclef Jean en zullen dat in de toekomst doen met Machel Montano. In tegenstelling tot Zouk zijn de teksten meestal in Haïtiaans- Creools, en is het ritme sneller. T-vice‟s energieke optredens maken hen een van de meest geliefde Kompa bands. Get ready to Kompa!

www.afrique-carib.nl

MEI 2010


55

MEI 2010


56

ALMERE: FESTIVAL AFRIQUE-CARIB 2010

Philip Monteiro Met ouders uit Kaapverdië, geboren in Dakar, Senegal, komt Philip Monteiro met aanstekelijke Zouk die zijn invloeden heeft van bands als Kassav, Cesaria Evora tot aan Jodeci. Philip Monteiro is een sensatie uit Dakar die zijn roem heeft vergaard door de vele samenwerkingen, waarin hij de sounds van Afrika en de Franse Antillen mixt. Op initiatief van Festival Afrique-Carib 2010 hebben Philip en Patrick Grayham, wonende in Nederland, samen een remix gemaakt van de zijn laatste track “Fire”. Dit nummer zullen zij samen ten gehore brengen.

Patrick Graham MEI 2010


57 Denise Belfon Deze sensatie uit Trinidad is bekend als Saucy Wow vanwege haar zeer energieke, bruisende en niet snel te vergeten optredens. In 1990 werd ze ontdekt door bandleider Roy Cape. Denise Belfon is een „showtime woman‟ en heeft een superact in petto die je geen moment zal laten stilstaan.

Zijn album ‘Latin Evolution’ - de naam zegt het al - laat een verschuiving zien van zijn veelzijdigheid als zanger en als tekstdichter van ballads en kadans naar salsanummers. Nummers als „Ella‟, „Que Mala Suerte‟, „Te Quiero‟ en een voortreffelijke vertolking van „El Nacimiento de Ramiro‟ van de bekende zanger en componist Ruben Blades, wisten de aandacht van duizenden muziekliefhebbers te trekken.

Emphrem J El Cantante Moreno “Geen namaak van Aventura en moeilijk te vergelijken met de traditionele bachatanummers, maar een uiterst aangrijpende, fijne, mannelijke stemklank met een verbeelding van liefde op de maan in een perfecte Spaanse uitspraak”, aldus Martires de Leon, een grondlegger van moderne bachata uit de Dominicaanse Republiek. Nieuwe talenten ontdekken is bijna een op zichzelf staand talent in deze wereld van globalisering. Toch komen er regelmatig nieuwe talenten bovendrijven. En Ephrem J uit Curaçao is er één om in de gaten te houden! Ephrem J begon zijn solocarrière eind 2006. In het jaar 2007 brak hij m e t zi j n e e r s t e s o l o a l b u m “Speransa” door op de latinmarkt. Internationale erkenning volgde snel toen in 2008 zijn eerste album op de internationale markt werd gelanceerd. In hetzelfde jaar deed hij mee aan de “International Songwriting Competition”, waarin ruim 15.000 nummers meedongen naar de titel. Hier eindigde hij als derde. MEI 2010


58

De voorverkoop van het festival is gestart: e-tickets via de festival-website in BelgiĂŤ in alle Fnac vestigingen in Nederland via Ticket Service Nederland in Hoogstraten in de KBC vestigingen en in cafĂŠ De Gelmel. Samen met uw tickets kan u vanaf dit jaar ook consumptiebonnen met korting aankopen via de festival website. De ticketprijzen zijn ongewijzigd t.o.v. vorig jaar.

www.antilliaansefeesten.be MEI 2010


59

ANTILLIAANSE FEESTEN 2010 OP VRIJDAG 13 EN ZATERDAG 14 AUGUSTUS IN HOOGSTRATEN De 28ste editie van de Antilliaanse Feesten in Hoogstraten vindt plaats op vrijdag 13 en zaterdag 14 augustus 2010. Nog een kleine vier maanden te gaan dus, tijd voor de eerste namen! WILLY CHIRINO De salsa-ster uit Miami met Cubaanse roots komt voor de allereerste keer naar de Benelux. Hij stelt zijn prachtige nieuwe plaat "Pa'Lante" (2009) voor, zijn 28ste(!) full album sinds zijn debuut in 1974!

LOS ILEGALES Met Vladimir Dotel als geestelijke vader mixt deze band de Dominicaanse merengue met de heavy beats van de house. Dit bleek een gouden combinatie, getuige het succes van hun naamloze debuutalbum (1995). LOS 4 Vier zangers uit de voormalige groep van Eddy K brengen Cubaanse reggaeton op zijn best. Los 4 (in Cuba ook bekend onder de naam Los Salvajes) scoorde dit voorjaar met debuutplaat "Escucha Lo Que Traje” (release op Planet Records). MICHEL BATISTA Uiteraard ook salsa uit de Dominicaanse Republiek op het programma. Michel „El Buenón‟ Batista heeft een merkwaardig parcours afgelegd: hij ontpopte zich als sterzanger van de Haitiaanse compas-band Digital Express begin jaren 1990. TIZZY & EL A KRU (rechts) Tizzy Sebastian is de zangeres van de soca band El-A-Kru uit Antigua. De samenwerking begon in 1998 en is intussen uitgegroeid tot de absolute soca-top in de Caraïben. MAYKEL BLANCO De 28-jarige percussionist, pianist, producer en bandleader is de onbetwiste rising star aan het Cubaanse timba-firmament. Samen met zijn orkest Salsa Mayor staat hij garant voor Cubaanse swing en een live show van topniveau.

MEI 2010


60

Antilliaanse Feesten Hoogstraten (B) Het begin Lo vertelt hoe hij met zijn maten in Rotterdam eens een socagroep ging zien, een week nadat ze naar een optreden van een reggaeband waren geweest. Hij werd geraakt door het enorme verschil in sfeer tussen het genietende, maar rustig wiegende, overwegend blanke reggaepubliek en het opzwepende optreden van de socaband. Het leidde tot de nodige discussie. “Ik zei tegen mijn maat: Zet hier eens een socaband neer en de hele tent staat op ontploffen.” Zijn maat liep er niet meteen warm voor, maar Lo zette door. Voor Lo was het een soort van ontdekkingstocht, voor zichzelf, maar ook voor een business die toen nog niet bestond. De eerste twee feesten in de tuin van stamkroeg „de Cahier‟ waren een succes. Wegens gebrek aan ruimte verhuisde de 3e editie van de feesten echter naar de Blauwbossen, de plaats waar ook nu nog jaarlijks een enorm festivalterrein wordt opgebouwd. De mensen van „de Cahier‟ zijn nog steeds verbonden met het festival. Elk jaar bouwen zij het volledige tapsysteem op en verzorgen de drankuitbating tijdens het festival.

Een sterk merk Als voornaamste factor van het succes van het festival ziet Lo het feit dat Antilliaanse Feesten een sterk merk is. Het is een product waar mensen emotionele binding mee hebben, dat bepaalde gevoelens oproept bij mensen. Daarbij spelen een aantal factoren mee: de opgebouwde traditie, een goed festivalterrein, goede programmatie, niet echt duur, de algehele kwaliteit. “Daarbij hebben we de kans gekregen om door de loop van de jaren te leren. We hebben een geleidelijke groei gekend, zonder schokken, zonder pieken, stapje voor stapje.” Zo kwam er na verloop van tijd een tweede podium, eerst in de open lucht, toen overdekt, toen kwam de camping.“

“Die camping, daar ben ik heel fier op” Een festivalcamping zoals die eigenlijk moet zijn, die niet al te strak georganiseerd is, waar je je wagen niet op 4 kilometer van je tent hoeft te parkeren. Van Lo mag het allemaal best een beetje chaotisch zijn. Dat hoort een beetje bij een festival. Natuurlijk moeten bepaalde dingen goed geregeld zijn, maar liefst zo dat het niet opvalt, en dat er nog ruimte is voor wat spontaniteit. Wel hoopt hij dat de „verkavelingswoede‟ van groepen die te grote stukken terrein afbakenen omdat ze bij elkaar willen staan binnen de perken blijft. Ook de campinggasten die het hele festival maar overslaan vormen een ongewenst fenomeen. De camping levert de organisatie namelijk geen cent op. De opbrengsten worden volledig ingezet voor de geboden faciliteiten. Zo worden voor de douches enorme waterbuffers aangelegd, want het water moet van honderden meters verderop komen.

De programmering “Ik volg mijn intuïtie. Ik weet dat ik altijd een paar namen moet hebben, waarvan de mensen zeggen „wow‟. Maar bij de andere helft, trek ik mij daar niets van aan of de mensen ze kennen. Als ik het maar goed vind, en dat het knalt”. Lo reist nog altijd zelf rond om te scouten, maar wel selectief. “Je hebt toch verschillende delen van het publiek tevreden te stellen, dus je zoekt naar een bepaalde balans. Soms lukt dat wonderwel en soms wat minder.” Het meest content is hij zelf over de programmering van vorig jaar. MEI 2010


61

interview met festivalorganisator Lo Verschueren Het moeilijkst Dat zijn de zaken waar je zelf geen controle over hebt, zoals de problemen met artiesten die op het allerlaatste moment afzeggen of geen uitreisvisum krijgen. Het is heel erg als je door externe factoren je belofte aan de fans niet kunt waarmaken. Boze mails met opmerkingen dat er grote namen als „lokkertje‟ zijn gebruikt worden door Lo dan ook persoonlijk beantwoord. Hij vindt dat mensen er recht op hebben van de baas zelf te horen waarom een bepaald optreden niet is doorgegaan.

Het mooist Gelukkig zijn er momenten die alle inspanningen de moeite waard maken. Voor Lo zelf was een van die momenten het optreden van de Colombiaanse band Binomio de Oro. Er was een enorme inspanning nodig geweest om die groep naar Hoogstraten te krijgen. “Voor mij was dat echt een magisch moment. Toen ben ik bijna emotioneel ingestort, omdat ik dat zo goed vond. Toen kwam alle stress van al die maanden eruit.“ Een ander mooi moment was tijdens het optreden van Kassav‟ vorig jaar. “Toen kwam die bassist naar mij toe, en ik moest toen aan zijn snaar trekken.”

Het grappigst Zanger Shoubou van Tabou Combo had zelf zo genoten van zijn optreden en het publiek, dat hij Lo als dank zijn Rolex cadeau deed. En of hij niet ergens naartoe kon worden gebracht, want hij was op zoek naar een vrouw. Er werd nog naar een chauffeur voor hem gezocht, maar het was zo laat dat dit niet meer lukte. “En toen kwam hij zijn Rolex terugvragen”.

De AF over 10 jaar “Ik wil de kwaliteit behouden, ik wil de programmatie behouden, ik wil stillekens evolueren, zoals we al die jaren gedaan hebben. Wel nieuwe dingen blijven zoeken, maar de sfeer, die moet blijven. Ik probeer ieder jaar het best mogelijke festival te organiseren.“ Maar ook als Lo zou besluiten om zijn rol te gaan afbouwen, hoeven we niet te vrezen voor het voortbestaan van de AF. Hij heeft 4 kinderen, en zijn oudste dochter neemt nu al de volledige organisatie van de Clubtent op zich. Zij zou wel eens een belangrijke rol kunnen gaan spelen, maar voorlopig staat Lo nog aan het roer.

Hij blijft streven naar een festival, waar de belangrijke logistieke zaken goed geregeld zijn, zonder dat het allemaal te strak en te streng wordt. Mensen moeten zich vrij voelen. “Als je respect geeft, dan krijg je respect”, is zijn motto. En daar sluiten wij ons graag bij aan.

Wat er achter de schermen o.a. nodig is: Ca. 1200 vrijwilligers - 100 watergespoelde toiletten + chemische toiletten - douches - enorme waterbuffers en een speciaal pompsysteem - afvoersystemen - elektriciteitsvoorzieningen - vergunning van de burgemeester ondersteuning door politie, brandwacht, Rode Kruis, MUG (Medisch Urgentie Team) - 2½ week opbouw en 1 volle week afbouw.

MEI 2010


62

Beroepsopleiding Salsadansleraar krijgt vorm Annetje heeft hierdoor, met gemengde gevoelens, het besluit genomen om afstand te doen van haar positie binnen Salsa United, om zodoende de beroepsopleiding voor Salsadocenten en assistenten verder te kunnen invullen. Zij ziet de samenwerking met de FDO als noodzakelijk om zo een (internationaal) erkende opleiding neer te kunnen zetten. De opleiding staat in grote lijnen, het is de bedoeling dat later dit jaar de eerste lichting van start zal kunnen gaan. Annetje nodigt professionals, die denken een bijdrage te willen/kunnen leveren, graag uit om contact met haar op te nemen via:

salsaopleiding@gmail.com of telefonisch via 06-4161 3334 Persbericht: Bij velen in de Nederlandse Salsa Scene is het bekend dat Salsapionier, docente en organisatrice Annetje Riel al jaren ijvert voor een (erkende) beroepsopleiding voor Salsadocenten en assistenten. Dit vormde dan ook een van de grootste drijfveren achter haar bijdrage aan de oprichting van Salsa United. Zij gelooft heilig in samenwerking tussen Nederlandse Salsascholen en professionals. Tijdens recente gesprekken met de FDO (overkoepelende organisatie voor (partner) dansopleidingen in Nederland) bleek echter dat deze liever een onafhankelijke opleiding ziet met een breed draagvlak in de Nederlandse Salsa Community, dan een opleiding met een directe band met Salsa United.

MEI 2010

Ook iedereen die interesse heeft in een (internationaal) erkende opleiding tot Salsadocent of Assistent wordt van harte uitgenodigd te reageren!


63

CASUARINA - SAMBAREBELLEN UIT RIO DE JANEIRO In Brazilië gaat men secuur om met het culturele erfgoed. Naast historische gebouwen en steden, doet het Braziliaanse Ministerie van Cultuur er alles aan om ook ‟s lands beroemdste muziek, de samba, voor het nageslacht te bewaren. Nieuwe sambacomposities zijn aan allerlei regels onderworpen. Ze worden zorgvuldig gecontroleerd en geregistreerd en alleen erkende sambista‟s mogen ze uitbrengen. Veel sambagroepen beperken zich hierdoor tot het geijkte repertoire. Gelukkig zijn er altijd jonge honden die dit creatieve keurslijf aan hun „havaianas‟ lappen. Zo ook Casuarina, met in de gelederen João Cavalcanti, zoon van de beroemde Braziliaanse zanger/gitarist Lenine. Op hun laatste cd Certidão bevrijden deze zes jonge Carioca‟s de „echte‟ samba op eigenzinnige wijze uit haar museale gevangenis en brengen haar terug naar de straat vanwaar zij komt. In present-day Brazil, it is hard to find samba played in its purest form. The young artists of Casuarina are dedicated to presenting the true samba as it is played on the streets.

Zaterdag 5 juni 21:00 / € 16 / kortingspas € 13,60 / RASA-pas of U-pas € 9,60 / Serie: Brazilië.

www.rasa.nl Foto: Luciana Avellar MEI 2010


64

Grammy Award winnaar Pernell Saturnino in h

Veelzijdige percus

Op 21 mei verwelkomt he tweede Culturalis Beat Jam neemt muzikant en muzi Curaรงaose traditie. Tijdens we Pernell van traditionele Salsa Antillana en Latin Jaz Over Pernell Saturnino:

Pernell woont in New Yo Corea, David Sanchez en D biliteit en brede kennis van kans grijpen van deze ex

Culturalis Beat Jamm 18 j

Multi-instrumentalist Zouma kora van maar liefst 44 sna met artiesten als Trijntje Oo ge musicus naar het Cultura

Foto: Eddy Westveer MEI 2010


65

het Culturalis Theater

Workshop percussie, miniconcert & jamsessie: leren & genieten!

ssionist laat Den Haag swingen

et Culturalis Theater een speciale gast tijdens de mm. De Curaçaose percussionist Pernell Saturnino, iekliefhebber mee naar zijn roots in de Afros een workshop, miniconcert en jamsessie volgen e ritmes als Tambu en Tumba, naar de moderne zz.

Tijdens de workshop leert de gevorderde deelnemer hoe de oorspronkelijke ritmes uit de Antillen zijn opgebouwd. Ook de minder ervaren muzikant is van harte welkom. Aansluitend op de workshop trakteert Pernell iedereen op een uniek concert. Vervolgens barst de jamsessie los en nodigt hij iedereen uit met hem en Soeshiel Sharma‟s Sessieband mee te jammen.

ork en werkt samen met grootheden als Chick Deedee Bridgewater. Hij staat bekend om zijn flexin percussie. Muzikant en liefhebber kunnen nu de xpert te leren en hem „live on stage‟ te zien.

Muzikanten zijn welkom instrumenten mee te nemen en elkaar op het podium uit te dagen terwijl het publiek van de spannende improvisaties geniet. Sessieleider van de avond is Soeshiel Sharma, bandleider van de bekende salsaband Masalsa. DJ Miss Unyk zorgt voor een swingende afsluiting.

juni: African Latin Session

ana Diarra is de enige muzikant ter wereld die een aren bespeelt. Na succesvolle cross-overprojecten osterhuis en Stef Bos, komt deze uit Mali afkomstialis Theater om muzikant en publiek te inspireren.

. Kaarten reserveren Reserveren kan online via www.culturalistheater.nl of telefonisch via 070 - 445 28 08. Voor de workshop is een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

Foto: Jurriaan Brobbel

Locatie: Culturalis Theater, Hobbemastraat 120, Den Haag | Workshop: 19.30 uur | Miniconcert: 21.00 uur | Jamsessie: 21.30-23.00 uur | Deelname: € 3,- | Entree: € 5,- (gratis voor workshopdeelnemers) Culturalis Beat Jamm is een samenwerking van Soeshiel Sharma en het Culturalis Theater. Meer info: www.culturalistheater.nl MEI 2010


66

10 vragen aan…

DJ M

1. Wie is Miss Unyk en waar kom je vandaan?

4. Wat is je favoriete stijl/muziek en van welke live artiest(en) ben je fan?

7. Wat is jo afgelopen

Ik ben Nathalie, geboren in Rotterdam uit Nederlandse ouders. Doordat ik geen greintje buitenlands bloed bezit, heb ik uiteindelijk zelf de latin muziek ontdekt.

Mijn voorkeur gaat uit naar New Yorkse (zowel hedendaagse als uit de Faniatijd), Puerto Ricaanse en Cubaanse salsa, mambo, bachata, zouk (vooral Kaapverdiaans), bolero, chachacha, Surinaams, Antilliaans, Braziliaans en merengue. Omdat ik graag de vrouwelijke salsa-artiesten wil promoten, draai ik altijd een aantal zangeressen of vrouwelijke musici in mijn programma of dj-set. Je kunt dan denken aan Celia Cruz, Saned, Susie Hansen, Brenda K. Starr, Orquesta Canela, Sophy, Deddy Romero, la India etc. Verder probeer ik de „Nederlandse‟ bands ook te draaien.

In willekeurig de nummers Yo no sé ma Mi tumbao s omdat ik bed is goed!) Los Trovero titel komen. Me voy - Hec Que grande

2. Waarom ben je dj geworden? Ik had niet echt het plan om dj te worden, hoewel ik voor de gezelligheid op de Jantje Beton vakantie en vrijwilligersbijeenkomsten plaatjes draaide. Eigenlijk ben ik er ingerold. Het begon allemaal een tijd geleden. Ik heb geen idee in welk jaar Oscar D‟Leon op het Zomercarnaval te zien was, maar op het moment dat ik zijn muziek op de Coolsingel hoorde en 2 mensen mooi zag dansen, dacht ik “wauw!”. Eind 1998 kwam ik verder in aanraking met salsa door een folder in de brievenbus voor dansles bij Cees de Vroomen. Ik leerde salsa dansen van Jenna en raakte verslaafd aan de vrolijke muziek en de gezellige sfeer, die op salsafeesten te vinden is. Na een reis naar Suriname in 2001 belde ik het Surinaamse radiostation Rapar/CBS op, om te vragen wat de naam is van het nummer dat gedraaid werd. Naar aanleiding van dat gesprek nodigde de presentator mij in zijn programma Latin Special uit en werd ik zijn assistente. Uiteindelijk heb ik het programma helemaal van hem overgenomen en nu ben ik iedere vrijdag tussen 14 en 15 uur (tegenwoordig iedere donderdag van 14:30-16 uur) te beluisteren met 'Latin Special'.

3. Hoe lang ben je al actief als dj? Door mijn contacten met organisatoren bij de radio werd ik in 2002 door dj Bas als gast-dj gevraagd op een Oud & Nieuwfeest. Dit was een zodanig succes dat ik ter plekke aanbiedingen kreeg en als gast-dj op verschillende feesten ging draaien, en resident-dj werd in de tropische dansclub Sorgh & Hoop. In de periode daarna was ik vaak de eerste vrouwelijke salsa-dj, die op bepaalde feesten draaide, zoals SalsaLounge, Latin Village, Salsa.nl, en was ik o.a. te gast in de Copacabana en Remy Lounge te New York.

MEI 2010

Zie voor meer namen de TOP 10 op mijn internetpagina:

www.djmissunyk.nl 5. Waar heb je zoal gedraaid? (Binnenen buitenland) O.a.: Club Sorgh & Hoop, Thalia Lounge, Salsa con Amor, DMW Utrecht & Rotterdam, Salsa on the Beach, Zomercarnaval, Cruise Terminal, La Luna, Cantinero, Las Palmas, Nighttown, Hotel Arena, Locomotion, North Sea Jazz, Dizzy, ZomerZondagen, Fort Sint Pieter en buiten Nederland: Axxes, Boot te Düsseldorf, Dublin, Florence en o.a. in de Copacabana te New York.

6. Wat is het hoogtepunt in je carrière als dj, of waaraan denk je nog vaak terug? Het hoogtepunt is voor mij het dj-en in de Copacabana te New York. Duizenden mensen na het concert van El Gran Combo, die o.a. dansen op een nummer 8 van Masalsa, dat is toch fantastisch! Destijds kenden ze in New York geen vrouwelijke dj‟s, behalve Vickie Sola als radiopresentatrice bij WFDU, dus de reacties (van vooral mannen) waren overweldigend.

8. Wat zijn kwaliteiten

Het de mens alleen de da kant onder h genieten van maak, ben i dat hoor je t

9. Wat zou publiek?

Dans ontspa danspartner, een nummer rekening me druk of klein een leuke pl het nummer de artiest he geten en ik van geneurie

10. Tot slo voegen, da zou kunnen

Mocht je nie het feest te aan het ein voor jezelf e elkaar. Ik zo middag een

www.radi

Salsaludo M


67

Miss Unyk

ouw persoonlijke top 5 van het jaar?

ge volgorde en 5 van de vele goes die nu in mij opkomen: añana - Luis Enrique social - La Excelencia (en dat is niet dankt word op de cd ;-) de hele cd

os de Asiete - kan even niet op de

ctor „el Torito‟ Acosta es tu amor - Optimo

n volgens jou de belangrijkste n van een goede dj?

sen naar de zin maken en dan niet ansers, ook de mensen die aan de het genot van een drankje zitten te n de muziek. Sinds ik zelf muziek ik meer stijlen gaan waarderen en terug in mijn programma en dj-sets.

u je mee willen geven aan je

annen, geniet van de muziek en je , luister ook naar de opbouw van r en pas je dans daarop aan. Houd et de ruimte waar je danst; is het n, hoeveel ruimte heb je? En als je laat hoort, vraag tijdens of direct na r aan de dj wat de titel is en/of hoe eet, iets later ben ik het alweer verben zeer slecht in het herkennen ede of gezongen stukken.

ot: heb je zelf nog iets toe te at voor de lezers interessant n zijn?

et tevreden zijn zeg het mij, vind je gek, zeg het anderen! Wat ik altijd nd van programma zeg: Wees lief en elkaar, zorg goed voor jezelf en ou het leuk vinden als je donderdagkeer luistert naar Latin Special via

ioraparcbs.nl

Miss Unyk

MEI 2010


68

Voz a Voz Hallo allemaal! Mijn naam is Maybell Rodríguez en ik heb regelmatig leuke gesprekken met allerlei latin artiesten. Hieronder een kort verslag van zo‟n gesprek met de internationale bachata- en urban balladgroep Voz a Voz.. Uit wie bestaat de band? Wij zijn met z‟n drieën: Ronny Mercedes, David Rosario y Gio D‟Leon. Hoeveel jaar zingen jullie al samen in deze formatie? We bestaan 5 jaar. We zijn begonnen met zingen in hotels in Punta Cana, in het oosten van de Dominicaanse Republiek. We zongen nummers in het Engels en Spaans van Boyz II Men, R.Kelly, Lionel Richie, etc.. We werden ontdekt door iemand die geloofde in ons talent en ons naar New York haalde. En daar is het allemaal begonnen. We namen onze eerste cd „En presencia del futuro‟ op. Daarop zingen we samen met de beroemde zanger José Feliciano het succesnummer „Un pedacito de vidad‟. Van dit album zijn inmiddels meer dan 100.000 exemplaren verkocht in de Verenigde Staten en Puerto Rico. Dat heeft ons een eerste gouden plaat opgeleverd, en twee nominaties voor de „Premios Billboard Latino‟ als beste nieuwe band en popalbum van het jaar. Met wie zouden jullie graag samen een nummer zingen? Nou, het was voor ons al een hele eer om een nummer te zingen met José Feliciano. De man heeft maar liefst 8 Grammy's en meer dan 45 gouden en platina albums op zijn naam staan. Daarnaast zouden we graag zingen met Eros Ramazotti, of misschien Carlos Santana. Hoe verliepen de opnamen van jullie laatste video? En waar is die opgenomen? Onze nieuwste video is de tweede single van het nieuwe album “El Mundo Gira”. Het nummer heet „Como duele‟, en is gecomponeerd door Ricardo Arjona. De opnamen zijn op verschillende plaatsen in New York gemaakt. In twee dagen stond alles erop! Het was te gek, en we hebben veel gelachen tijdens de opnamen! We speelden onszelf in een mooi verhaal, dat werd opgenomen in HD, de hoogste kwaliteit. Regisseur was Robert Sanchez, van Sanchez Family Films. Wat is jullie boodschap aan de nieuwe generatie in dit muziekgenre? Altijd doorzetten, ook al is de weg lang en moeilijk. Je moet je hart leggen in wat je doet. "Als je geen plezier hebt in wat je doet, levert het je nooit op wat je verwacht.". Wat is jullie „mensaje de amor‟ (liefdesboodschap) voor de wereld? Onze boodschap: We moeten handelen naar het woord van God! Niet alleen maar kijken of lezen, maar doen! MEI 2010


69

MEI 2010


70

Salsa Titanico (België)

Dansschool Salsa Titanico is een van de grootste salsadansscholen met wekelijkse groepslessen in Antwerpen, Mortsel, Mechelen en Putte. Drie maal per jaar starten de nieuwe lessenreeksen met een gratis proefles. Naast de salsa staan er ook regelmatig workshops bachata, merengue, reggaeton, zouk, chachacha en ladystyling op de planning. Momenteel staat er weer een nieuw project op til voor 2 nieuwe showteams. Zowel danskoppels die interesse hebben voor showtraining als dames die willen trainen voor een ladystyling dansoptreden zijn welkom. Je kan ook in Putte en Mechelen je les Zumba meepikken: dansen én sporten op de Zuid-Amerikaanse ritmes is fun! Salsa Titanico is opgericht door de Peruaan Percy. Met het organiseren van grote live optredens (o.a. met Oscar de Leon, El Gran Combo, Victor Manuelle, Jimmy Bosch …) en dansevenementen op verschillende locaties (Diamond Princess, Hof Ter Lo, Alpheusdal) heeft hij jaren geleden in MEI 2010

… Leren dansen met plezier!

België mee de basis gelegd voor het salsa uitgaansleven. Momenteel organiseert Salsa Titanico geregeld evenementen in Putte (bij Mechelen). Elke keer staan er 2 workshops en een dansoptreden op het affiche. Het volgende dansfeest is op zaterdag 5 juni (info op www.salsatitanico.be)

Percy: “Ik ben opgegroeid in Cusco (Peru), het centrum van de Inca‟s. Sinds ‟88 woon ik in België. In mijn familie is muziek en dans een deel van het dagelijkse leven. Zuid-Amerikaanse dans is natuurlijk meer dan alleen maar salsa. In mijn land dansen we ook Afro-Peruaans, marinera, wayno, waylas, …


71 Soms krijg ik de vraag hoe lang ik al salsa dans. Wel, ik dans sinds het moment dat ik kan lopen. Via verschillende dansstages in Amerika en Cuba heb ik me verder kunnen ontplooien als dansleraar. Mijn grote geluk is het dansen en natuurlijk ook het overbrengen van de salsacultuur op mijn leerlingen. Voor mij is salsa vooral geen competitie! Wat wel belangrijk is: het plezier van het dansen, de muziek, de creativiteit en het sociale leven, dat je kan terugvinden tijdens mijn lessen en dansfeesten.

Het is heel boeiend om onze cursisten te zien starten op nul, om dan binnen de kortste keren te evolueren naar vlotte dansers. Ik ben altijd fier als mijn leerlingen een figuur onder de knie hebben waarvan ze oorspronkelijk denken “dat leer ik nooit…”.

Tijdens de les geven we ook voortdurend tips voor het leiden/volgen en styling. Op dat vlak worden jullie echt verwend: ik ben er voor de mannen en mijn vrouw Els zorgt voor de mooie styling voor de vrouwen.

Ik hoor vaak van onze cursisten dat hun leven écht veranderd is door de salsa en dat de salsales een ware uitlaatklep is. En dat is mijn grootste motivatie om ermee door te gaan!”

Info:

www.salsatitanico.be

MEI 2010


72

MEI 2010


73

Leticia y su Rumbadama “Doowap salsa met girl power!” Zaterdag 29 mei treedt in Club Rainbow een salsaband op in een opmerkelijke samenstelling. Vanaf 22:00 uur staat de sensationele vrouwenformatie Leticia y su Rumbadama op de planken in Jazzpodium DJS, Dordrecht. Leticia y su Rumbadama is een van Nederlands meest swingende salsa-orkesten. Pure, lekkere, aanstekelijke, vrolijke, vrouwelijke salsa gespeeld door 5 professionele salsa-music-machas. De vrouwen zijn allen gespecialiseerd in de Latijns-Amerikaanse muziekstijlen, met name de Cubaanse genres zoals chachacha, mambo, son montuno, son cubano, bolero en rumba, maar ook de Dominicaanse merengue en de Puertoricaanse plena en bomba staan op het repertoire. Binnen een jaar na het ontstaan van deze band (1996) stonden ze al in Vredenburg en waren ze bij TROS Sesjun live-radio en op televisie. Zo'n 15 jaar geleden sprak Leticia Bal met een latin bandleider over haar idee eens een salsa-orkest te vormen waarin alles wordt gezongen (dus ook de piano, de percussie, de blazers etc.). Dat leek een goed idee.

Dat was het ook, bleek 12 jaar later, toen zij voor het eerst een cd hoorde van de Cubaanse groep 'Sampling', die uitsluitend zingt, maar klinkt als een band. Een half jaar geleden vond Leticia het tijd worden haar idee om te zetten in de praktijk en begon met een 5-vrouws formatie met het zingen van meerstemmige blazersriffs (we werken namelijk zonder blazers in die formatie). Inmiddels blijkt dit heel goed te werken en heeft zij het hele repertoire 'omgeschreven' naar zo'n geluid. De band klinkt nu heel vol en afwisselend. “We hebben absoluut een eigen geluid, want welk salsa-orkest doet dit?”, vertelt Leticia. “We spelen veel, want een band van 5 muzikanten zet gemakkelijk weg. Heerlijk!”. In de pauzes draait DJ John zijn platenkoffers leeg met dansbare salsa en latin. Club Rainbow concert begint om 22.00 uur en de entree bedraagt € 10,- en leden DJS/CJP/Pas 65/ Studentenpas betalen € 8,-.

Meer info lees je op www.jazzpodiumdjs.nl

MEI 2010


74 Salsa World Series Venezuela Vol. 1 DJ EL Chino is niet alleen dj, maar ook muziekproducent, promotor en cultuurmanager. Tegenwoordig geldt hij als een allround talent en is hij een van de belangrijkste figuren in de salsa- en latin jazzscene. Dit is vooral te danken aan zijn onvermoeibare inzet voor zijn website Solar Latin Club, misschien wel een van de 3 belangrijkste sites voor salsa-dj's over de hele wereld. Hij besteedt niet alleen aandacht aan de nieuwste albums, maar ook aan zeldzame juweeltjes van salsa-, son-, mambo-, guaguanco-opnames uit vroegere tijden. Als dj heeft hij zijn verfijnde repertoire gebracht in Duitsland, Zweden, Noorwegen, Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk, Nederland, België, Tsjechië en in Cali, Colombia, de stad waar hij 31 jaar geleden werd geboren. Voor zijn Europese tour van dit jaar is al bevestigd dat hij zal draaien in Engeland, Portugal, Polen, Bulgarije en een aantal andere landen. "Ik droom er al heel lang van om een compilatie samen te stellen zoals dit album, dat ongetwijfeld snel zijn weg naar ieders hart zal vinden. Het is tegenwoordig geen geheim meer dat Venezuela het land is met de hoogste salsaproductie als het gaat om de kwaliteit van de muziek. We kunnen veilig zeggen (zonder te overdrijven) dat Venezuela grossiert in goede muzikanten. Op basis hiervan en als getuige van deze ontwikkeling, in mijn positie als muziekpresentator en cultuurmanager, heb ik de stoute schoenen aangetrokken. Ik heb enkele van de beste ensembles uit het ondergrondse salsacircuit in dit land verzameld, en hier zijn ze dan: Abriendo Caminos! Verscheidene fantastische nummers in deze selectie zijn nog nooit op één album uitgebracht, wat deze compilatie van onschatbare waarde maakt. " PAZ, MUSICA Y AMOR [vrede, muziek en liefde], El Chino (Cali-Colombia)

TRACK LISTING: 1. Abriendo Camino Elewa - Joel Uriola 2. Ahora le toca a Ud - El Combo Antillano 3. Mini Grande Soy - Orquesta Mini Grande 4. La Invitacion - Mundito y Su Orquesta Celestial 5. Saoco - German Nell y Koymbre 7. Porque Te Empeñas - Cadáver Exquisito 8. Pa Puerto Rico - Pibo Marquez y Su Descarga Criolla 9. La Verdad - Rey Serrano y Su Orquesta Purpura 10. Para Usted - La Negramenta 11. Ahora Yo Me Rio - Orquesta Palo Mayor 12. El Son es Universal - Conjunto Latino de Innovacion 13. Ahora Vengo A Cantar - Orquesta Los Romero 14. Voy a reir un poco - Lawrence y Su Orquesta Vanguardia 15. El Sonido Del Tambor - Nico Monterola y su Orq. La Renovaci n 16. Canto a Ismael - El Combo De Venezuela 17. Luna Llena - Alfredo Villamizar y Su Orquesta Verkrijgbaar bij Most Wanted voor het vriendelijke bedrag van 10 euro.

www.most-wanted-online.nl MEI 2010


75

zondag 16 mei 20:30 uur | Entree: € 20

KONONO No. 1 (Congo) Pauline Mbuka Nsiala zang, Makonda Mbuta likembé, Augustin Makuntima Mawangu likembé, Waku Menga zang, Vincent Visi percussie, Ndofusu Mbiyavanga percussie. Het Congolese gezelschap Konono No. 1 maakt opzwepende trance-grooves met ongebruikelijke instrumenten. De groep werd meer dan 25 jaar geleden opgericht op het Congolese platteland, waar ze traditionele dansmuziek speelde. Bij de migratie naar de stad ontstond een probleem: het geluid ging verloren in het rumoer, dus de stemmen en instrumenten moesten elektrisch versterkt worden. De likembé‟s of duimpiano‟s kregen microfoons, gemaakt van magneten en oude auto-onderdelen, die in een versterker werden geplugd. Hierdoor kreeg Konono No. 1 ongewild allerlei storingen en vervormingen, maar het resultaat was onweerstaanbaar funky en deed denken aan electro of experimentele rock. ‘Feverishly pulsing percussion… this is music with its feet planted firmly on the street’ (The Wire).

www.bimhuis.nl

MEI 2010


76

MEI 2010


77

De geboorte van PUERTO LATINO TV

Deel 2

Ongeveer een jaar na onze eerste uitzending nam ik de leiding over. En als team gingen we samen verder met wat we al die tijd in gedachten hadden. Achter de naam Puerto Latino plakten we „TV‟ en er kwam ook een slogan: „El show de la familia feliz‟ (de gelukkige familie show). In de multiculturele stad Rotterdam gingen we verder met onze opnames. Vanaf dat moment werd Puerto Latino TV groter en groter, met een groeiend publiek dat steeds meer om folklore, „sabor‟ en ritme vroeg.

We hebben altijd deuren geopend, niet alleen voor creativiteit, maar ook voor vele artiesten, muziekgroepen, zangers en dansgroepen. Soms ging het om nog „onbekende‟ talenten, die bij Puerto Latino TV een kans kregen en vervolgens met grote sprongen de harde artiestenwereld binnentraden.

Het internationaal bekendmaken van onze show hebben we nooit uit ons hoofd gezet, hoewel we wisten dat dit niet gemakkelijk zou zijn. Om te beginnen hebben we de show drietalig gemaakt: Nederlands, Spaans en Papiaments. Dat was onze eerste stap in de goede richting. De artiesten werden steeds meer multicultureel. De afkomst of leeftijd van de artiest was en is niet belangrijk. Talenten van welke nationaliteit dan ook waren en zijn nog steeds welkom bij ons. Talent was en is de sleutel naar Puerto Latino TV. “Hasta la próxima”, Luis Zárraga

www.luiszarraga.com

MEI 2010


78

? o b am

M t go

MEI 2010


79

TITO PUENTE, JR. & HIS ORCHESTRA De vergelijking is onvermijdelijk. Hoe kan het ook anders? Tito Puente Jr. draagt zijn vader met zich mee, ingeprent in zijn fysieke persoon en verankerd in zijn ziel. In zijn uiterlijk, zijn blijmoedigheid en zijn muziek. Tito junior heeft een missie met een passie. De jonge Puente is vastbesloten om het muzikale erfgoed van zijn vader te koesteren. Hij weigert zijn vader te laten verworden tot een verre herinnering. "Hij was veel te levendig, te prikkelend. De muziek die mijn vader maakte had iets magisch. Ze maakte mensen vrolijk, overal ter wereld."

Zijn geboeide publiek geeft deze passie aan hem terug. Menigten die ooit door de vader naar een bepaalde locatie waren gelokt, komen er nu terug om de zoon te zien en om opnieuw deelgenoot te worden van de feestelijke uitbarsting van energie op het podium. Tito Puente, Jr. is een publiekslieveling geworden in casino's, centra voor podiumkunsten, concertzalen en jazzfestivals over de hele wereld, en heeft de afgelopen 5 jaar meer dan 300 optredens verzorgd.

Zijn album uit 2004, “In My Father‟s Shoes” bevatte klassieke nummers van Puente en leidde tot een jazz special op televisie met dezelfde naam. Hij was te zien in een eerbetoon aan zijn vaders muziek op NBC: “The Apollo at 70: A Hot Night in Harlem.” Daarnaast was hij met zijn big band te zien in de populaire ABC-soap “One Life to Live”. Naast optredens in Dallas, San Antonio, Colorado, South Bend, zijn er nog optredens gepland met het Palm Desert Symphony en het National Symphony Orchestra onder leiding van Marvin Hamlisch.

Tito, Jr.‟s nieuwste album “Got Mambo?” is een mix van oud en nieuw, een muzikale tocht naar een krachtig nieuw repertoire, dat hij met recht zijn eigen muziek kan noemen. Gastartiesten Bobby Cruz en Hansel & Raul hielpen om dit tot een project te maken waarin Puente, Jr. volledig tot ontplooiing komt, en tropical en latin jazz critici prijzen het album de hemel in.

Tito Jr. bewondert de grootse, blijvende impact die zijn vader heeft gehad op ons muziekleven. "Mensen die niets van latin muziek weten, kennen wel mijn vader, en ze glimlachen altijd bij het uitspreken van zijn naam", vertelt hij. "Voor mij is dat is een heel bijzonder geschenk." Tito, Jr. woont in het zuiden van Florida en heeft twee kinderen, Miranda en Antonio.

WWW.TITOPUENTEJR.NET

MEI 2010

Latin E-magazine, mei 2010  

Latin E-magazine, met info over latin events, salsa, merengue, zouk, dj's, bands, festivals, party's enz.

Latin E-magazine, mei 2010  

Latin E-magazine, met info over latin events, salsa, merengue, zouk, dj's, bands, festivals, party's enz.

Advertisement