Page 1

EDITIE EDITIE 42 JAARGANG JAARGANG 2013 2012

VERS TALENT E-ZINE MAGAZINE

IN DIT MAGAZINE

COVER

Larisse ‘10 Feiten die je moét weten over voedselovergevoeligheid’

REPORTAGE

SVO TRAINING

BEREIDINGSTECHNIEKEN

REPORTAGE

Een dag uit het leven van Manon van Sonsbeek

REPORTAGE

Tarwegrassap bij de AGF specialist.

REPORTAGE

RECEPTEN Larisse

Paella de Pinmienta

VERS TALENT IS HET MAGAZINE VOOR AGF WERKNEMERS

Coverfoto: Ben Deiman

Een dag uit het leven van Thijs Manders


PRODUCT INFO DOOR

Larisse

van der Haar-Buijze

Voedselovergevoeligheid, je hebt het vast al eens gehoord. Maar wat betekent dat eigenlijk? En wat heeft dat met jou te maken? Het aantal mensen dat leeft met een voedselovergevoeligheid, lijkt nog steeds toe te nemen. Ook in je werk als AGF medewerker, zal je hier in toenemende mate mee te maken krijgen. Belangrijk dus, om daar meer over te weten. Culinair schrijver, tvkok en trainer Larisse is gespecialiseerd in voedselovergevoeligheid. Zij zet voor ons de belangrijkste feiten op een rijtje. Voor meer info www.larisse.nl

2 VERS TALENT

10 feiten die je móet weten ove voedselovergevoeligheid!

1. Terminologie Voedselovergevoeligheid is de verzamelnaam van voedselallergie en niet-allergische overgevoeligheid (voorheen intolerantie). Kort gezegd, betekent het dat je ziek wordt van eten dat eigenlijk goed voor je is, zoals melk, vis, selderij. Wanneer iemand een voedselovergevoeligheid heeft voor een bepaald voedingsmiddel, bijvoorbeeld melk dan wordt dit voedingsmiddel uit het dieet geschrapt. Deze persoon mag dan niet meer met melk in contact komen. Zelfs een klein beetje, een druppel of een kruimel, kan voor sommigen zelfs fataal zijn.

2. Impact voedselovergevoeligheid vaak onderschat Overgevoelige reacties kunnen per persoon en voedingsmiddel verschillen. De meest ernstige reactie kan zelfs levensbedreigend zijn. Neem voedselovergevoeligheid dus altijd serieus!

3. Persoonlijk Voedselovergevoeligheid is persoonlijk: Klachten zijn individueel bepaald. Dat betekent dat elk persoon zijn of haar eigen specifieke klachten heeft. Bovendien kan dezelfde persoon op verschillende (eiwitten in) voedingsmiddelen verschillend reageren.

4. Allergenen Allergenen zijn de eiwitten in voeding die een allergische reactie veroorzaken. In principe kun je op vrijwel alles overgevoelig reageren (behalve water). Toch heeft men vastgesteld dat een groep van 14 allergenen verantwoordelijk is voor 95% van alle allergische reacties op voeding. Deze 14 ‘toppers’ van allergenen noemt met de wettelijke allergenen. Deze moeten (in heel Europa) op het etiket vermeld worden. De 14 wettelijke allergenen zijn: glutenbevattende granen, schaaldieren, eieren, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten, selderij, mosterd, sesamzaad, zwaveldioxide, sulfiet, lupine, weekdieren. Vanaf 2014 moeten ook op versproducten de allergenen worden vermeld.

5. Meest voorkomende allergieën In Nederland ontstaan allergische reacties het meest op tarwe, koemelk, kippenei, vis, schaal- en scheldieren, noten, pinda, soja, appel en sesamzaad.

6. Kruisbesmetting Kruisbesmetting betekent dat tijdens het bereiden kleine beetjes (sporen) van allergenen onbedoeld in het gerecht terecht komen. Wanneer er bijvoorbeeld nog selderij zit aan het mes waarmee je vervolgens de


INHOUD

er

Kruisbesmetting

2/3

PRODUCT INFO door larisse 10 feiten die je móet weten over

voedselovergevoeligheid

4/5 wortelen snijdt, dan kan iemand met selderijallergie bij het eten van de gesneden wortelen een allergische reactie krijgen.

6/7

NIEUWS, TIPS & TRENDS

8/9

REPORTAGE SVO

9. Inspiratie Zelf zie ik AGF producten echt als bron van inspiratie. Ik verzin eindeloos veel producten met AGF in de hoofdrol. Ter inspiratie in deze editie van VERS TALENT maar liefst twee recepten!

10. Cursus Weet je dat Larisse® een cursus voedselovergevoeligheid geeft, speciaal voor de AGF specialist én medewerker? Kijk op de www.agfcko.nl voor informatie!

training

BEREIDINGSTECHNIEKEN 10

RECEPTEN door larisse

PAELLA de pimienta & Sunshine gazpacho

8. Kans Een bijkomend voordeel (jazeker!) van voedselovergevoeligheid is, dat mensen meer zelf zullen maken. Voor hen een kans om (weer) te genieten van puur en eerlijk eten. Voor jou als AGF medewerker een kans om je te onderscheiden in een markt waar voedselovergevoeligheid een steeds grotere rol gaat spelen.

EEN DAG UIT HET LEVEN VAN...

MARION van SONSBEEK

7. Levensbelang Voor sommige allergische personen, kan een druppel of een kruimel (een spoortje) van een bepaald voedingsmiddel al levensbedreigend zijn. Correcte, complete en betrouwbare informatie over de ingrediënten, is dus van levensbelang.

REPORTAGE

11

COLUMN

MARTIN stolwijk

VAKMANSCHAP verdient een podium!

12/13 REPORTAGE EEN DAG UIT HET LEVEN VAN...

THIJS MANDERS

14/15 INNOVATIE

TARWEGRASSAP bij de agf specialist

16

UPDATE & AGENDA & colofon

VERS TALENT 3


REPORTAGE

EEN DAG UIT HET LEVEN VAN...

De 45-jarige Marion van Sonsbeek werkt drie dagen per week bij AGF Tijssen in het Gelderse Puiflijk. Samen met drie andere koks bereidt zij wekelijks twaalf verschillende soorten kant-en-klaar maaltijden. Dit alles gebeurt in de snijkeuken achter de winkel. Marion woont met haar man Tonny en hun twee kinderen in het dorp Horssen. Naast de winkel en snijkeuken is er ook een rijdende verkoopwagen, die mensen in de regio Maas & Waal van hun dagelijkse boodschappen voorziet. En anderhalf jaar geleden werd de nieuwste aanwinst in gebruik genomen: kookstudio Hof van Puiflijk. Eigenaar van AGF Tijssen is JanWillem Tijssen.

4 VERS TALENT

MARION

VAN SONSBEEK

‘Bij ons staat het m Hoe lang werk je bij AGF Tijssen?

Acht jaar. Daarvoor werkte ik als instellingskok bij een verzorgingshuis. Die keuken zou op termijn sluiten en dus hield ik mijn oren en ogen open, maar echt hard op zoek naar ander werk was ik nog niet. Tot ik hoorde dat JanWillem een kok zocht. Toen dacht ik: ik waag het erop!

Wat is het verschil tussen de kant-en-klaar maaltijden van AGF Tijssen en die van de supermarkt?

De ‘grote jongens’ zijn van de massaproductie en die is vooral gericht op het laag houden van de prijs en een lange houdbaarheid. Bij ons staat het maken van gezonde maaltijden met een lekkere smaak voorop. Wij koken ambachtelijk en met pure ingrediënten, zoals vlees van de keurslager.

Hoeveel maaltijden bereiden jullie in een gemiddelde week?

Zo’n 2500. Een gedeelte verkopen we in de winkel, een ander gedeelte gaat naar supermarkten en instellingen. Ook zijn er sinds kort twee groenteboeren elders in het land die de maaltijden verkopen. We hopen dat verder te kunnen uitrollen.

Naast de ‘gewone’ maaltijden maken jullie ook B-EAT maaltijden. Wat zijn dat?

B-EAT staat voor ‘Be what you eat’. Het zijn kant-en-klaar maaltijden die passen bij een gezonde levensstijl. Met mager vlees en extra veel groente en vezels. Er zitten geen toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen in en zo min mogelijk koolhydraten en eiwitten.


VAN UUR TOT UUR

maken van gezonde maaltijden met een lekkere smaak voorop.’ Wat vind je zo leuk aan je werk?

De afwisseling. Geen dag is hetzelfde. De ene dag ben ik vlees aan het braden, de volgende dag sta ik toetjes te maken. Mijn persoonlijke favoriet is het bereiden van buitenlandse gerechten zoals nasi en een Mexicaanse gehaktschotel. Ik vind het leuk om met verse ingrediënten een lekkere maaltijd te maken.

AGF Tijssen verkoopt niet alleen ‘eigen’ spullen. Hoe zit dat? Naast groente, fruit en de kanten-klaar maaltijden uit eigen keuken zijn hier ook producten van ondernemers uit omliggende dorpen te krijgen. Brood van de bakker uit Druten bijvoorbeeld, en vleeswaren en vers vlees van de slager uit Afferden. Dat biedt de klant een stukje gemak; die

Tekst & foto’s door Ellen Jobse

Om 05.45 uur staat Marion op. “Ik ontbijt samen met mijn zoon, die ook vroeg de deur uit moet. Wel zo gezellig.” Om 06.40 uur pakt Marion haar fiets en rijdt ze naar Puiflijk, waar ze rond 07.00 uur aankomt.

kan alles op één plek halen en hoeft niet meer naar verschillende winkels voor zijn versproducten.

Hoe hoop je dat jouw werkende leven er over tien jaar uit ziet?

Werken als kok is fysiek best zwaar. Als mijn lichamelijke gezondheid het toelaat, zie ik mezelf over tien jaar nog steeds bij AGF Tijssen in de keuken staan. En anders hoop ik dat er binnen het bedrijf andere werkzaamheden zijn die ik kan doen.

Ben je thuis ook regelmatig in de keuken te vinden?

Als ik gewerkt heb, hou ik het avondeten simpel. In het weekend kook ik regelmatig uitgebreid voor mijn gezin, familie of vrienden.

Tot een uur of 10.00 bereidt Marion samen met twee andere koks kanten-klaar maaltijden. Een van hen neemt het vlees voor zijn rekening, de tweede bereidt aardappelen en groente en kok nummer drie maakt toetjes en pizza’s. Na het koken moeten de bereide maaltijden geportioneerd en verpakt worden. Van 12.30 uur tot 13.00 uur houdt Marion middagpauze, daarna vervolgt ze haar werkzaamheden. Soms is er tijd om voorbereidingen te treffen voor de kookwerkzaamheden van de volgende dag. Aan het einde van de middag krijgt de keuken een schoonmaakbeurt. Tussen 17.00 en 18.00 uur zit de werkdag er voor Marion op en fietst ze terug naar Horssen.

VERS TALENT 5


NIEUWS TIPS & TRENDS

TREND

De hang naar lokale & biologische producten.

TREND

Hardlopen op uien! Rennen? Eet uien! Het magazine Runnersworld van maart 2013 adviseert in een artikel over voedingsadvies vooral uien te eten. Het zou je hersens beschermen na een lange training, het houdt je hart gezond, maakt je botten sterker en het maakt de kans op krijgen van kanker kleiner.

Kinderen slechte fruiteters? Maak de presentatie aantrekkelij

Consumenten hebben steeds meer de behoefte om te weten waar producten vandaan komen en kiezen daarom steeds vaker bewust voor landelijke en regionale producten. Kleine oplages, die het liefst op een bijzondere en persoonlijke manier worden gemaakt door iemand uit de nabije omgeving, hebben de voorkeur. Net als groenten en fruit gekweekt door de boer in de buurt. Ruim 90% van de klanten van groentewinkels vindt dat biologisch fruit en groenten deel uit moeten maken van het assortiment. Dit blijkt uit een enquête in opdracht van onder andere het HBD onder 1.100 consumenten. Groentewinkels kunnen hier goed op in spelen door hun biologisch assortiment uit te breiden. Naast de hang naar lokale producten hebben deze ontwikkelingen ook te maken met nostalgie. Deels vanwege de onzekerheid over de toekomst, zie je dat mensen teruggrijpen naar het oude en vertrouwde. Niet alleen bij voeding, maar zo is bijvoorbeeld ook voor het tweede achtereenvolgende jaar de verkoop van elpees gestegen. Maar we vinden nostalgie ook terug in de groei in populariteit van ouderwetse hobby’s en clubjes. Naailes, bakken, lid worden van een boekenclub of een schrijfcursus volgen. Bron: http://www.marketingtribune.nl/nieuws/klooftussen-consument-en-producent

6 VERS TALENT

Bij het Berlijnse bedrijf Fresh’n’ Friends Foodstore bedachten ze een wedstrijd om innovatieve producten voor kinderen te ontwerpen. Kinderen mochten hun eigen ontwerp maken en de winnende ontwerpen werden in productie genomen. http://vimeo.com/41298889


WIST JE SOCIAL MEDIA Word ook aktief op Twitter of Facebook en volg elke dag leuke weetjes! In januari hebben 9 werknemers de SVO training ‘Gastheer/ Gastvrouw’ gevolgd met een subsidie van AGF CKO. Op Facebook werd enthousiast gereageerd, zoals bij Groentespecialist Bulters.

DAT...

... Je diverse testen kunt doen via internet om te kijken of je goed bezig bent met je werk.

Hoe gezond en vitaal werk jij? Maak de scan en zie in een oogopslag hoe gezond en vitaal jij werkt.

TIP

jk !

TIP

Laat je inspireren door bijzondere concepten!

> http://www.ekoplaza.nl/ De EkoPlaze-visie: betaalbaar biologisch, bewust lekker eten, persoonlijk en dichtbij, verrassend gevarieerd en een eerlijke samenwerking. Ontdek verder waarom het winkelconcept van EkoPlaza zo populair is.

Hoe goed kun jij je eigen loopbaan sturen? Klik hier en gebruik dit digitaal schema om een overzicht te krijgen van wat je leuk vindt en wat nodig is voor je werk. ESF thema agf employability

> http://www.vers247.nl/ Deli XL heeft de webwinkel Vers 24/7 gelanceerd. Het is de regionale online verswinkel voor de horeca. De website biedt keuze uit 2.400 dagverse producten, waarvan ruim 1.000 van lokale speciaisten.

VERS TALENT 7


REPORTAGE

SVO

TRAINING

Braiseren, gratineren en pocheren. Het zijn maar een paar voorbeelden van hoe je producten kunt bereiden. Waarom is het eigenlijk handig om hier meer van te weten? Als je zelf weet hoe je gerechten klaar kunt maken, is het nog makkelijker om klanten een goed advies te geven. Daarom kun je bij SVO de training Bereidingstechnieken AGF volgen.

TRAINING Bereidin Aan de slag met AGF producten.

Wat is eigenlijk het verschil tussen smoren en blancheren? Verkoop je asperges alleen geschild of ongeschild of ook gestoomd of gepasteuriseerd? En welke kanten-klaarmaaltijden verkoop je in jouw groentespeciaalzaak? Het zijn maar drie voorbeelden van vragen die voorbij kwamen tijdens de training Bereidingstechnieken AGF bij SVO in Best. Wie zelf weet hoe je producten kunt bereiden, kan klanten nog beter adviseren. “Deelnemers leren welke bereidingstechnieken ze op welk moment kunnen gebruiken en hoe ze dat in een paar zinnen aan een klant uit kunnen leggen,” vertelt trainer/ docent Willem-Jan Tilborghs van

8 VERS TALENT

SVO. Voordeel is dat klanten niet alleen tevreden zijn; misschien kopen ze hierdoor ook nog meer producten.

Collega’s uit het vak Deelnemers gaan tijdens de training dan ook zelf AGF producten bereiden. Zij zoeken zelf recepten uit waarmee zij in koppels aan de slag gaan. Deelnemer Karin van den Ende van ’t Vershoekske uit Baarle Nassau vindt dat een groot pluspunt: “Je leert ook veel van elkaar doordat je ideeën uit kunt wisselen. Je hoort van anderen in wat voor een winkel zij werken en wat hun ervaringen zijn.”


ngstechnieken AGF

De deelnemers vertellen elkaar welke gerechten ze gemaakt hebben en hoe ze dat gedaan hebben. Natuurlijk proeven ze elkaars gerechten en geven daar ook hun reactie op. Verder is er ook aandacht voor snijtechnieken. Willem-Jan vertelt: “Voor de kleinere hoeveelheden is het makkelijk als je met de hand kunt snijden. Dat kan handiger en sneller zijn dan met de machine. Verder kun je de snijtechnieken ook nog aan je klanten overbrengen.”

Op ideeën brengen In de winkel heeft Karin al het een en ander uit de training gebruikt. “Veel van onze klanten kopen eenvoudige producten. Je kunt hen wel op ideeën brengen door andere recepten te geven. Dat is nu nog makkelijker over te brengen,” vertelt zij. “Verder zijn er ook klanten die je kunt wijzen op andere producten die ze eens uit kunnen proberen.”

technieken AGF? Kijk dan op de website. Hier is het ook mogelijk om je in te schrijven. Kosten van de training zijn 320 euro.

MEER INFO www.svo.nl/trainingen T. 030 275 81 81 Voor de subsidie: www.agfcko.nl

Benieuwd naar meer informatie over de training Bereidings-

VERS TALENT 9


RECEPTEN

Tekst & foto’s Copyright © Larisse ®

Door voedselovergevoeligheidsdeskundige Larisse van der Haar-Buijze

Paella de Pimienta

©

Een geweldige kleurrijke paella! ingrediënten de hoeveelheden aan, Een droom voor vegetariërs, maar (Pas aan de grootte van de pan of eigen voorkeur): eigenlijk voor iedereen. Zeker óók voor jeolijfolie 1 x geel, 1 x mensen met een voedselovergevoeligheid puntpaprika’s: rood, in reepjes gesneden want dit recept is vrij van (ten minste) trostomaat: 1 x geel, 1 x rood, geraspt (schil achterwege de 14 toppers van allergenen! laten)

1 witte ui, gesnipperd 1 knoflookteen, fijngehakt een flinke handvol verse doperwten een half pakje groene aspergetips, klein gesneden 2-3 draadjes saffraan (optioneel) paprikapoeder: ½ theelepel zoet, ½ theelepel pittig zeezout en peper naar smaak ca. 1 liter water, gekookt paellarijst (eventueel te vervangen door risotto rijst) 1 bakje Tomberries ½ bosje peterselie, fijngehakt citroen

Bereiding Week de saffraandraadjes in wat gekookt water. Verwarm de olijfolie in de (paella)pan. Voeg de puntpaprika toe en achtereenvolgens, telkens na enkele minuten, de ui & knoflook, erwten & aspergetips, kruiden & saffraan en tot slot de tomaat. Roer geregeld met de schuimspaan. Voeg dan (kokend) water toe en voeg, als het kookt, de rijst toe. Roer in één keer door het gerecht. Daarna minimaal roeren. De rijst absorbeert het water en gaart. Is de rijst nog niet gaar genoeg, voeg dan nog wat (heet) water toe. Wanneer alle rijst gaar is en het vocht is opgenomen, is de paella klaar. Garneer met Tomberries, fijngehakte peterselie en halve citroenen. Hoe weet je of je precies voldoende rijst toevoegt? Giet de rijst in een streep over het midden van de pan. Op het moment dat het als een heuveltje boven het vocht uitsteekt, is het genoeg.

Sunshine-Gele Gazpacho©

10 VERS TALENT

Ingrediënten

Bereiding

3 gele puntpaprika’s 4 gele trostomaten ½ witte ui 1 teen knoflook zest van 1 citroen (= geraspte citroenschil) het sap van een halve citroen olijfolie (2 á 3 eetlepels) peper & zout naar smaak water

Maak de groenten schoon en snijd deze in stukken. Doe alle ingrediënten met een klein scheutje water in de blender. Pureer alles tot een egaal mengsel en voeg net zoveel water toe tot het een mooie lobbige ‘soep’ is. Even proeven en zo nodig peper en zout naar smaak toevoegen. Koud serveren in een longdrinkglas.


COLUMN

MARTIN STOLWIJK

TOPTALENT AGF

Vakmanschap verdient een podium! Ik kom regelmatig bij een groenteman over de winkelvloer en afgelopen week liep ik binnen bij ‘De Beste Groenteman van Nederland’ AGF Landwaart in Maartensdijk. Dit is een winkel vol heerlijkheden en al mijn zintuigen maken dan direct overuren om al die mooie producten op te nemen. Van de vele verschillende soorten tomaten langs likkenbarende Lasagne naar heerlijke stamppotten. Bij elk bezoek spat het enthousiasme en passie af van deze gedreven ondernemer en zijn personeel. Zijn twee zonen die inmiddels rechts en links aan zijn zijde staan als jonge ondernemers hebben hetzelfde virus. Het is dus zeer besmettelijk. Voordat ik de winkel weer mag verlaten pakt de ondernemer een toetje. Hij kijkt mij ernstig aan en vraagt: “Wil jij dit eens goed proeven en daarna je mening geven over dit toetje.” “Wacht even,” zegt hij: “Ik geef je er twee. Ook één voor je vrouw, anders is het straks vechten!” Ik kijk hem aan en denk: “Enthousiasme is leuk, maar je moet niet overdrijven.” Ik krijg na een stevige handdruk en de hartelijke groeten twee bakjes mee. Ik zie onder de deksel een verzameling van fruit en dat spreekt mij wel aan. Thuis gekomen de beide bakjes direct in de koelkast gezet. Mijn vrouw zet op deze avond kruimelige aardappels met zoete rode bietjes, stukjes appel en heerlijke zelfgemaakte gehaktballen op tafel. Een gezonde Hollandse pot die wij straks gaan afsluiten met het nog onbekende toetje.

Na een heerlijke voedzame maaltijd trekken mijn vrouw en ik gelijktijdig de deksel van het toetje en we kijken naar een landschap vol fruit op een bedje van roomzachte frisse zuivel. Op de bodem van het bakje zie ik een donkerrode fruitmoes. In perfecte balans van fris en zoet lepelen we het bakje leeg. Mijn vrouw zit tegenover mij en kijkt mij aan. Met een glimlach zegt ze: “Heerlijk, niets meer aan doen. Perfect. Ik lust er nog wel één!” Ik voel mijn hand verstrakken rondom mijn bakje. Bij elke volgende hap hou ik mijn vrouw goed in de gaten. Zou hij dan toch nog gelijk krijgen en moet ik straks vechten om mijn toetje? Na mijn laatste hap kan ik het niet laten en veeg met mijn vinger het laatste beetje zoet op.“Je hebt gelijk”, zeg ik en durf nu pas weer mijn bakje los te laten. “Ik zou niet weten wat je hier nog aan moet veranderen, laat staan verbeteren.”

Of toch wel? Vakmanschap zie je, hoor je, ruik je en proef je. Zo werkt dit bij specialisten. Het is jammer dat onze AGF vakmannen en vrouwen vaak te bescheiden zijn om het van de daken af te schreeuwen. Maar ze zijn er wel! In onze branche lopen ze stilletjes rond. Toptalenten! Je zou ze eigenlijk een keer goed in het zonnetje moeten zetten. AGF Toptalent verdient een podium! En dit podium zou dit jaar zomaar op de AGF beurs in Houten kunnen staan! Wij houden jullie op de hoogte. martin@cko-infoplein.nl

VERS TALENT 11


REPORTAGE

EEN DAG UIT HET LEVEN VAN...

Thijs Manders (32) werkt sinds 2009 fulltime bij Beijers Groente & Fruit in Deurne. Een echte familiezaak, in 1954 geopend door Martien Beijers. Dochter Franca en schoonzoon Christ volgden hem in 1983 op. Inmiddels runt Thijs zijn broer Willem de winkel alweer ruim vier jaar. De basis van Beijers Groente & Fruit is gemaksvoeding. Panklare groenten, salades, soepen, kant-en-klare maaltijden, het is er allemaal te krijgen. Alles wordt dagelijks vers gesneden en bereid. Naast zijn fulltime baan is Thijs vaak te vinden in sportcentrum De Wiemel. Hier traint hij het eerste en tweede herenwaterpoloteam van de Deurnese Zwemvereniging Triton ‘62. Thijs woont in Deurne, samen met zijn vriendin Loes.

THIJS

MANDERS

Trainer van een waterpoloteam en agf specialist.

‘Neem fruit mee waar veel voc dat helpt het lichaam sne Wat maakt dat mensen terug blijven komen naar de winkel?

De kwaliteit van de producten, maar ook de persoonlijke aandacht die klanten bij ons krijgen. We kennen de mensen en weten wat ze willen. Klanten kunnen bij ons rekenen op gevraagd én ongevraagd advies!

Wat vind je het leukst aan jouw baan?

Ik werk graag met mijn handen en vind het leuk om groente en fruit te verwerken tot een mooi eindproduct. Klantcontact is ook een fijn onderdeel van mijn werk.

Heb je specifieke opleidingen of cursussen gevolgd voor het werken in de AGF-branche? Het eerste jaar werken heb ik gecombineerd met het volgen van

12 VERS TALENT

de AGF Vakopleiding. Later heb ik de trainingen Bereidingstechnieken en Voedingsadviseur gevolgd. Mijn vader is docent bij de Stichting Vers Opleiding (SVO) en hij geeft een seintje als er een interessante cursus voorbij komt.

Hoe belangrijk zijn vakgerichte opleidingen en cursussen volgens jou?

Ik denk dat scholing belangrijk is, omdat je kennis opdoet over allerlei aspecten die horen bij het werken in deze branche. Dat kan gaan om productkennis, maar ook om voedselveiligheid of de omgang met klanten. Die achtergronden kun je vervolgens weer gebruiken in je werk.

Hoe ziet jouw toekomst eruit? Ik kijk erg uit naar 16 mei aanstaande. Dan trouw ik met


cht in zit, eller te herstellen na het spor ten.’ mijn grote liefde Loes. Mijn werk doe ik met heel veel plezier, maar ik hoop in de toekomst dezelfde kant op te gaan als mijn vader. Docent worden lijkt me wel wat. Ik vind het leuk om kennis over te dragen en zie het dan ook als een uitdaging om daar mijn beroep van te maken.

Op welke manier gebruik je jouw AGF-kennis bij het trainen van de waterpoloërs? Na iedere wedstrijd heeft een van de heren uit het team fruitbeurt. Ik adviseer diegene fruit mee te nemen waarin veel vocht zit, bijvoorbeeld appels of mandarijnen. Dat helpt het lichaam om sneller te herstellen. Maar de meeste mannen hebben mijn advies niet nodig hoor. Ze zijn veel met hun lichaam bezig en weten heel goed welke invloed voeding daarop heeft.

Geldt andersom ook dat je je sportkennis gebruikt in je werk?

Jazeker. Ik probeer goed op mijn houding te letten en heb veel aandacht voor het werken in teamverband. Iedereen binnen de waterpoloploeg is even belangrijk; zonder de anderen kun je de wedstrijd niet spelen. In de winkel gaat het niet om winnen, maar het is net als in de sport belangrijk om samen te werken.

Wat zou je willen meegeven aan collega’s in de AGF-branche?

Blijf trouw aan jezelf en verkoop een product waar je achter staat. Klanten merken dat en komen terug als je hen voorziet van een betrouwbaar en eerlijk advies.

Tekst & foto’s door Ellen Jobse

VAN UUR TOT UUR De wekker van Thijs gaat om 04.45 uur. Hij kleedt zich aan, wast zijn gezicht en poetst zijn tanden. Om 04.55 uur loopt Thijs richting de winkel. “Ik sta zo laat mogelijk op,” bekent hij. “Elk kwartier extra slaap is mooi meegenomen.” Thijs bekijkt om 05.00 uur eerst de binnengekomen bestellingen. Daarna gaat hij aan de slag met het koken of snijden van groente en fruit. De ene week kookt Willem en snijdt Thijs, de andere week wisselen ze van rol. Rond 07.30 uur is het tijd voor koffiepauze. Thijs hervat de productie en neemt de winkel voor zijn rekening tijdens de pauze van een collega. Ergens tussen 12.00 en 13.00 uur is het tijd voor de middagpauze. De werkdag eindigt tussen 14.00 en 15.00 uur. “Voor ik naar huis ga, duik ik nog even de winkel in om ingrediënten voor het avondeten uit te zoeken.”

VERS TALENT 13


Innovatie

Tarwegrassap

Steeds meer consumenten zijn bewust bezig met gezonde voeding en een gezonde levensstijl. Tarwegrassap is een nieuw product dat goed aansluit bij de gezondheidtrends. Rob Verschoor, AGF specialist in Ridderkerk, heeft een uniek marketingconcept bedacht rondom tarwegrassap. Voor de AGF branche is het tarwegrassap een uitstekende aanvulling in het assortiment. Het is een product waar de klanten voor terugkomen.

14 VERS TALENT

Tarwegrassap bij de AGF

Rob Verschoor: “Het concept tarwegrassap past goed bij

Rob Verschoor heeft jarenlange ervaring in het AGF vak. Hij positioneert zijn winkelconcept voor ‘Verschoor groente & fruit’ in het hogere segment en verkoopt relatief veel kant-en-klare en voorbewerkte producten, maaltijden, salades én sappen. De omzet bestaat voor 60% uit kant-en-klaar maaltijden en producten. Rob houdt zich actief bezig met thema’s zoals gezondheid, gemak en advies. Het concept dat Rob heeft gemaakt van tarwegrassap is hier een heel mooi voorbeeld van.

Tarwegras: extreem gezond

Tarwegras is het meest voedingsrijke gewas ter wereld. Eén cupje vers geperst biologisch tarwegras staat gelijk aan de voedingswaarde van 1,5 kilo groente en fruit. Tarwegras is de kiem van een tarweplant. Het bevat de hoogste concentraties aan vitamine, mineralen, antioxidanten, levende enzymen en aminozuren in vergelijking met elk ander gewas. Het wordt biologisch geteeld en is rijk aan vitamine A, B1, B2, B3, B6, C, E en K. Daarom wordt het sap van tarwegras de laatste jaren steeds vaker als aanvulling op de voeding gebruikt. Tarwegrassap heeft een prachtige, smaragdgroene kleur met een zoetige, dropachtige smaak. Drie positieve effecten die vaak in literatuur naar voren komen zijn: het zuiveren van bloed, het ontgiften van organen en geven van meer energie. Daarnaast stimuleert het

een gezondere PH waarde in het lichaam. Het is duidelijk dat tarwegras volgens voedingswaardetabellen in zeer hoge mate gezonde voedingsstoffen bezit. Dat het extreem gezond is mag dus zeker worden gezegd.“Tarwegrassap is bijna een wondermiddel der natuur”, aldus Rob.

Verkoopmedewerkers training

Toen het tarwegrassap werd geïntroduceerd in de winkel, heeft Rob ervoor gezorgd dat de theoretische kennis over tarwegrassap op verschillende manieren voorhanden was voor de medewerkers. Zo staan zij achter het product dat zij verkopen en zij hebben inmiddels ook eigen ervaringen opgedaan. Jolanda werkt als verkoopmedewerkster bij Rob Verschoor. Zij heeft ruim 30 jaar ervaring in het groentevak. Jolanda heeft 20 jaar bij haar vader gewerkt, voordat zij 10 jaar geleden bij de vader van Rob, Ronald Verschoor, in dienst kwam. Nu werkt zij voor Rob. Met een gevoel voor understatement, zegt Jolanda, een beetje verstand van groente te hebben. Jolanda is ook gestart met het drinken van tarwegrassap. Elke ochtend drinkt zij een cupje tarwegrassap. En Jolanda voelt zich er heel erg goed bij. “Mijn energie is honderd keer beter geworden,” vertelt Jolanda.


F specialist

j de kritische en gezondheidsbewuste consument.” Het bedienen van klanten door middel van service & advies vindt Jolanda leuk om te doen. “Het moet gezellig zijn en ik kan een leuk praatje maken met de klanten. Het contact is belangrijk in het werk. Jolanda vertelt dat de reacties van de klanten over tarwegrassap zeer positief zijn. Een uitleg over de eigenschappen van tarwegras en het gebruik van de sap aan de klanten in de winkel, maakt het heel persoonlijk. “Ze komen er voor terug!”

De winkel: een inspirerende ontmoetingsplek

Rob Verschoor vindt het belangrijk dat medewerkers het naar hun zin hebben, in een prettige omgeving kunnen werken en samenwerken. “Zeker op lagere termijn is dit belangrijk en verdient dit voorrang op de korte termijn resultaten,” aldus Rob. Vanuit deze visie investeert Rob in zijn medewerkers. Dit gaat onder andere gepaard met het geven van verantwoordelijkheden en zelfstandigheid in combinatie met uitdagende en goede arbeidsomstandigheden. Hij is van mening dat dit ook voor andere ondernemers een speerpunt moet zijn, om vooral een inspirerende ontmoetingsplek te zijn voor zijn medewerkers én klanten. Jolanda is volgens Rob van enorm belang voor zijn bedrijf, omdat zij haar geld dubbel en dwars

opbrengt. Rob heeft nu sinds kort een jongeman aan het werk, die tot de jong volwassenen behoort. “De gemiddelde hogere leeftijd van het personeelsbestand werkt ook qua samenwerking in het team heel goed. Het brengt vreugde en goede samenwerking tot stand. Het zelfstandige werken en het als team kunnen samenwerken, gaat in dit team van relatief oudere werknemers heel erg goed”, aldus Rob. Ook Jolanda (links op de foto met een klant) ervaart de samenwerking met Rob als zeer fijn: “Wij houden

van gezelligheid op de werkvloer!” Voor meer informatie:

VERS TALENT 15


UPDATE & AGENDA Schrijf je nu in voor een training AGF Detailhandel uitgevoerd door SVO

EDITIE 2 najaar JAARGANG 2012

COLOFON VERS TALENT Magazine is een uitgave van AGF Centrum voor Kennis en Ontwikkeling (CKO).

ADRES

Stevinweg 2 3891 EA Zeewolde www.agfcko.nl

EMAIL

verstalent@cko-infoplein.nl

REDACTIE

Paulyn Greven (hoofdredacteur), Martijn van de Kamp en Martin Stolwijk.

ONTWERP & REALISATIE Inschrijven kan via www.svo.nl Na inschrijving kun je via je werkgever subsidie aanvragen via www. agfcko.nl

50% AGF CKO SUBSIDIE 2013 AGF CKO heeft het uitkeringspercentage van de AGF fondssubsidie voor 2013 herzien op 50% van de netto trainingskosten. De aanpassing moet er toe leiden, dat binnen het beschikbare budget, meer werknemers gebruik kunnen maken van AGF fondssubsidie.

MEE DOEN aan VERS TALENT E-ZINE? Wil jij ook een keer in VERS TALENT E-Zine staan en geïnterviewd worden? Of wil jij een column over je ervaring in een groentespeciaalzaak schrijven? Meld je aan of stuur je column of andere suggesties naar verstalent@cko-infoplein.nl.

Als je bijdrage wordt publiceerd, ontvang je het boek ‘Voeding die baat, voeding die schaadt.’

CKO Afdeling Communicatie.

COVERFOTO Ben Deiman

MET DANK AAN

SVO, Ellen Jobse, Larisse van der Haar-Buijze, Marion van Sonsbeek en Thijs Manders. © 2012. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze publicatie mag in enige vorm of op enigerlei wijze worden vermenigvuldigd of vastgelegd zonder voorafgaande toestemming van CKO. CKO, redactie en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld, maar kunnen niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. CKO en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/ of beslissingen op grond van deze informatie.

VERS TALENT Magazine wordt mede mogelijk gemaakt door het Europees Sociaal Fonds.

VERS TALENT E-zine 4  

VERS TALENT E-zine, hét magazine voor AGF werknemers!

Advertisement