Page 1

Weetjes en infor matie!

Peren en appels worden met de hand geplukt.

ALLES WAT JE MOET WETEN OVER ONZE PRODUCTEN.

Hardf ruit

Appels zijn niet alleen een atlekkere dorstlesser, ze bev s zel ten ook veel voed ingsve en zijn belangrijk vo or een goede spijsvertering.

Wat is hardfruit? :

Alle fruitsoorten worden in verschillende categorieen ingedeeld. Appels en peren behoren tot de categorie ‘hardfruit’ omdat, zoals de naam al aangeeft, het letterlijk ‘hard’ fruit is. Andere zachte fruitsoorten zoals aardbeien, bessen, bramen en frambozen behoren tot de categorie ‘zachtfruit’.

De Teelt De teelt van appels en peren begint in de winter bij het snoeien van de bomen, in deze periode is de boom in ‘rust’. Door te snoeien groeit er in het voorjaar mooie bloesem in de bomen. De telers snoeien de bomen op een zodanige manier dat het een ‘open’ boom wordt. De appels en peren krijgen op deze manier meer licht om te groeien.

Meer informatie over hardfruit? Kijk op verseoogst.nl/appel en verseoogst.n l/pe

er

In september worden de appels in meerdere rondes handmatig geplukt. In totaal gaat de teler ongeveer 2-4 keer per pluk langs de bomen. Peren worden wel allemaal in 1 keer geplukt. Dit komt omdat de peren wel allemaal gelijktijdig rijp zijn. Voor een goede oogst is het belangrijk dat er kruisbestuiving tussen verschillende appel- en perenbomen plaatsvindt. Het stuifmeel uit de bloemen van het ene ras moet die van een ander ras bevruchten. De telers zetten ook bijen en hommels in de boomgaard uit om de bestuiving te bevorderen. Deze brengen het stuifmeel van de ene naar de andere bloem met zich mee. Het teeltproces is een hele uitdaging; de appels en peren zijn namelijk gevoelig voor verschillende weersomstandigheden. Bijvoorbeeld in het voorjaar, als de bomen in de bloesem staan dan kan er vrieskou optreden. Om de bloesem hier tegen te beschermen beregenen de telers de bomen. Door middel van een laagje water worden dan alle knopjes beschermd tegen de kou.

D1211507

Onze kleine helpers

Hard-s tikke lekker!


Salade van appel, walnoten en blauwe kaas Salade

..

De ingredienten * 4 elstar appels * bleekselderij * 100g walnoten * 150g veldsla

10-20 min

4 personen

* 75g mayonaise * mespunt suiker * 1 eetlepel citroensap * zeezout * 100g zachte blauwe kaas

Verwijder het klokhuis van de appels. Snijd de appels in plakken van 2 cm. Maak de bleekselderij schoon, snijd de stengels in dunne plakken van 2 cm. Roer in een kom de mayonaise, citroensap, zeezout, suiker en blauwe kaas tot het een dressing wordt. Verdeel de bleekselderij over de borden, plaats de schijfjes appel er op, verdeel de veldsla en dressing over het gerecht. Hak als laatste de walnoten fijn en verdeel deze over de salade.Om verkleuring van de appel tegen te gaan kun je er vlak voor het serveren een druppeltje citroensap over druppelen.

lekkere Trek gekregen in nog meer code of QR de n recepten? Scan da epten rec nl/ st. og ga snel naar: verseo

Perencrumble met framboosjes en kaneel Nagerecht ..

De ingredienten * 75g koude boter * 150g bloem * 75g suiker * 1/2 eetlepel kaneel * zout

20-30 min

4 personen

* 4 stevige Comice peren (nog net niet rijp) * 1 zakje vanillesuiker * 150g frambozen * 4 bollen vanilleijs * extra nodig: ovenschaal

Verwarm de oven voor op 180 째C. Snijd de boter in blokjes en kneed deze in een kom met de bloem, suiker, kaneel en zout tot kruimeldeeg. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in blokjes. Meng de peer met vanillesuiker en frambozen. Schep het peermengsel in de ovenschaal en verdeel het kruimeldeeg erover. Bak de perencrumble in 35-45 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin. Serveer de perencrumble in schaaltjes met een bolletje vanille ijs erop.

Een heerlijk smulgerecht is deze luxe appeltaart. Verse appels als verwennerij bedekt onder een heerlijk, krokant kruimeldakje van bloem, vanillesuiker, boter en basterdsuiker.

appels en peren Voor heerlijke, sappige ste in de koelkast kun je het fruit het be geveer 2 dagen bewaren. Haal peren on t om te rijpen. as voor gebruik uit de koelk

Verse Oogst - folder- hardfruit  

Via Verse Oogst vind je alles wat je moet weten over groenten, fruit en de paddenstoelen. Je komt te weten waar het product groeit, hoe het...

Verse Oogst - folder- hardfruit  

Via Verse Oogst vind je alles wat je moet weten over groenten, fruit en de paddenstoelen. Je komt te weten waar het product groeit, hoe het...

Advertisement