Page 1

BErgeijk Bourgondisch, bruisend, groen

Studio Job

over hun buitenhuis in het bos

Realiseer je droom: Bouw in Bergeijk Bijzonders uit Bergeijk een designbank

BELEEF

BEKIJK

I

langzaam brood

BEDRIJF

BEZIEL

I

de beste camping van Europa

BEZIT

BEWERK

BEWEEG JUST BE BE


Editorial

Welkom thuis!

Als je je prettig voelt in je eigen huis en in de omgeving waar je woont. Als de kinderen heerlijk vrij opgroeien en zich goed kunnen ontplooien. Als alle faciliteiten op loop- of fietsafstand liggen. Als je jezelf kunt zijn en de mensen oog hebben voor elkaar, dan kun je zeggen: ik heb een thuis.

Dit is een uitgave van de gemeente Bergeijk.

Concept en coördinatie: Jolanda Louwers-Smeets Redactie: Studio Stampij/ Ester Kerkhoff, Femke Kuijken Vormgeving: Vers Branding/ Edith Vervest Foto’s: Jan Biessen, Paul Gerrits, Rob Lohman, Aniek Sterken, Jolanda Louwers, Maria Kwinten, Restaurant Vandeijck/ Eric Borghs en Mesenhof (cover)

Herkent u zich hierin? Dan bestaat er een kans dat u in Bergeijk woont. Als geboren en getogen Bergeijkenaar, en wethouder in deze prachtige gemeente, weet ik als geen ander hoe het fijn het hier is. En ik ben niet de enige. Niet voor niets brengen jaarlijks meer dan tienduizend toeristen een bezoek aan Bergeijk. Zij ervaren dat er hier nog ruimte is. Ruimte om te ontspannen, ruimte voor groen en ruimte voor cultuur. Bergeijk heeft veel voorzieningen, onze gemeente ligt geografisch gezien gunstig en – niet onbelangrijk – wonen in Bergeijk is betaalbaar. We zien dan ook steeds meer nieuwe inwoners naar onze gemeente trekken. Jongeren, maar ook gezinnen en gepensioneerden. Bent u op zoek naar een nieuw thuis? Bekijk dit magazine dan eens en maak kennis met Bergeijk. Natuurlijk bent u ook meer dan welkom om een kijkje te komen nemen in onze gemeente. Op pagina 30 stelt ons team zich aan u voor. Zij helpen u graag om hier een thuis te vinden. Tot ziens in Bergeijk!

Drukwerk: Drukkerij Gielen Oplage: 6.000 stuks © 2015

Mathijs Kuijken Wethouder gemeente Bergeijk


4

Inhoud

4. Studio Job

Ze hebben ateliers in Amsterdam en Antwerpen, maar ontwerpers Job Smeets en Nynke Tynagel komen tot rust in Bergeijk. Hier staat hun wereld­ beroemde Studio Job House. Job en Nynke vertellen hoe inspirerend het is om in Bergeijk te wonen.

6. Natuurtuin ‘t Loo

De Natuurtuin is een groene oase in het groene Bergeijk. Met heel veel respect voor het milieu laten vrijwilligers hier de mooiste bomen, planten en bloemen bloeien.

8

Geniet van al het moois in Natuurtuin ’t Loo, het groene hart van Bergeijk.

14 6

6

En verder: 8 Lekkers uit de Natuurtuin • 12 Mooie producten van Bergeijkse bodem • 16 Feiten en cijfers • 20 Bergeijk in beweging • 24 Het buitenleven van Bergeijk

We wisten al snel: deze plek is zo schitterend, dat is echt iets voor ons!

18

9. Dromen in het bos

Wonen in het bos, omringd door vogels, eekhoorns en prachtig groen. Het Woonbos in Bergeijk biedt ruimte voor het bouwen van een droomhuis op een droomplek. Voor iedereen die van rust en ruimte houdt.

14. Uit in Bergeijk

Valt er eigenlijk wat te beleven in Bergeijk? Ja, zeker wel! In theater de Kattendans vinden de beste cabaretiers, acteurs en muzikanten een podium en op het jaarlijkse Ploegfestival kan jong en oud gratis genieten van straattheater en muziek.

18. Van Eindhoven naar Bergeijk

Waarom zou je van Eindhoven naar Bergeijk verhuizen? Koen en Audrey Sars hadden daar zo hun redenen voor en ze hebben nog geen moment spijt van hun keuze.

26. Kavels te koop 24

Zelf een huis bouwen. Bergeijk biedt hiervoor volop gelegenheid. Lees het verhaal van de familie De Nooijer en ontdek wat de mogelijkheden voor projectbouw binnen de gemeente zijn. BE 03


Het zomerhuis van STUDIO JOB

De witte woning is ontworpen door Dirk Sterenberg, een leerling van Gerrit Rietveld. In 2010 lieten Nynke en Job de villa volledig renoveren in jaren vijftig-stijl.

In 2010 stuitten kunstenaar Job Smeets en zijn partner Nynke Tynagel bij toeval op een leegstaande witte villa in de bossen van Bergeijk. Ze besloten de woning te kopen en maakten er het Studio Job House van: een huis als kunstwerk met fictieve bewoners die zich omringen met modernistische meubels en hedendaagse kunst. Job en Nynke knapten de vervallen villa op en brachten hem terug naar het originele onwerp. Het huis werd een onderkomen voor hun indruk­ wekkende collectie designklassiekers uit de jaren vijftig en zestig. Elk vertrek is ingericht met meubelstukken van ontwerpers als Gerrit en Wim Rietveld, Benno Premsela, Martin Visser en Cees Braakman. Alles verkeert in perfecte staat. “We exposeren wel vaker, in galeries of musea, overal ter wereld,” zegt Job Smeets, “maar deze collectie vroeg om een speciale omgeving.”

04 BE

De perfecte ontsnappingsplek Het Studio Job House werd meteen een succes. Van heinde en verre komen relaties van het wereldberoemde ontwerpersduo naar Bergeijk om de kunst in deze onalledaagse galerie te bekijken. Maar Job en Nynke werden zelf ook verliefd op het huis en de omgeving. Inmiddels gebruiken ze hun Job House ook als weekenden zomerverblijf. “Dit huis is ideaal om te ontsnappen aan de hectiek van ons dagelijks leven,” aldus Nynke. “We reizen de hele wereld over en dan is het fijn om hier tussen de bossen tot rust te komen in een omgeving die helemaal bij ons past.” Er klopt iets niet Als je hier binnenstapt, denk je dat je in een Rietveldhuis bent. Maar als je goed om je heen kijkt, zie je dingen die niet kloppen in een

Job en Nynke verzamelden alles wat ze mooi vinden en richtten hun Bergeijkse huis daar in één keer mee in.


Alles draait om schoonheid

Rietveldplaatje,” vertelt Job. “Alles wordt ­meteen weer gerelativeerd. Net als in het echte leven waarin ook vele waarheden naast elkaar bestaan.” Van het woord ‘interieur’ krijgt Job de rillingen. “Dat klinkt zo vreselijk. Ik spreek liever over ‘ruimte’. Een ruimte kan ook mooi zijn zonder inrichting. Wat wij hier hebben is uniek. Alles heeft een context en historie. We hangen nooit zomaar een schilderij boven de bank. Het is belangrijk dat het totale plaatje klopt. Het Studio Job House is daarom altijd opgeruimd, want dan is het zo monumentaal mogelijk.” Bergeijk als designmekka Kan het Studio Job House het begin zijn van een wedergeboorte van Bergeijk als designmekka? Job: “Ik zou het fantastisch vinden als de Ploegfabriek een centrum voor design zou worden. Bijvoorbeeld door er jaarlijks een grote design-

foto’s: Robert Kot

Gezelligheid bestaat voor ons niet uit geurkaarsen en een zachte bank. Een huis vult zich met warmte van mensen, met de fysieke warmte van een houtkachel en met muziek. Identiteit geef je aan een huis door er met je hele ziel en zaligheid jóuw huis van te maken. expositie te organiseren, zoals op de meubel­ beurs in Milaan. Misschien dat ons huis daartoe een aanzet kan geven. Het dorp en de mensen die hier wonen zijn wel de juiste ingrediënten hiervoor.”

Over Studio Job: Studio Job wordt gevormd door Job Smeets (1970, Hamont, België) en Nynke Tynagel (1977, Bergeijk). Het designersduo ontwerpt eigenzinnige producten en sculpturen die wereldwijd tentoongesteld worden. Ze ontvingen tientallen internationale onderscheidingen voor hun werk. Studio Job is gevestigd in Antwerpen en Amsterdam. www.studiojob.nl

Tussen de objecten van andere designers staat en ligt ook werk van Studio Job zelf.

BE 05


BErgeijkGREEN

Kijken, ruiken, voelen en proeven in Natuurtuin ‘t Loo Wie van Bergeijk houdt, houdt ook van groen. Dat kan bijna niet anders. De gemeente bestaat immers voor 85 procent uit bos, natuur en landbouwgebieden. Niet voor niets werd Bergeijk in 2012 uitgeroepen tot Het groenste Dorp van Nederland en in 2013 tot ‘One of the greenest villages in Europe’. Een bijzonder groen plekje is te vinden aan de rand van Bergeijk.

De Nieuwe Wingerd.

Natuurtuin ’t Loo bruist van het leven. Er groeien en bloeien prachtige planten en ook voor vogels, kikkers en insecten is het een waar paradijs. Een paradijs dat met veel zorg en aandacht is aangelegd en met liefde wordt onderhouden door heel veel vrijwilligers. In Natuurtuin ’t Loo staan aandacht voor duurzaamheid, biodiversiteit en verantwoord leven voorop.

Zorg voor groen

De groene visie is overal in de Natuurtuin terug te vinden. Zo worden er in de biologische moes- en fruittuin geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. De wildeplantentuin is zo ingericht dat niet alleen inheemse en wilde planten er hun plekje hebben gevonden, maar ook allerlei soorten vogels en insecten. Ook bijen hebben het goed in de Natuurtuin, met name in de speciaal voor hen aangelegde bloementuin.

De trots van de tuin

Sinds 2014 prijkt op het terrein van Natuurtuin ’t Loo een prachtig paviljoen met de naam Nieuwe Wingerd. Het paviljoen werd eigenhandig door vrijwilligers van de tuin gebouwd. In de Nieuwe Wingerd is ruimte voor exposities, cursussen en je kunt er even lekker zitten om te genieten van een kopje koffie met een verse honingwafel. En die honing… die komt natuurlijk van Bergeijkse bijen. 06 BE

In de paddenpoel leven padden, kikkers en salamanders.


Natuurtuin ‘t Loo besteedt veel aandacht aan educatie over natuur en milieu.

Natuurtuin ’t Loo is geopend van zonsopgang tot zonsondergang en is gratis toegankelijk. Tussen mei en oktober worden er op aanvraag rondleidingen gegeven. Kijk voor meer info op: www.natuurtuin.org

BE 07


Iets doen met al dat groen

De lekkerste recepten uit de Natuurtuin

Van al het moois dat in Natuurtuin ’t Loo groeit, kun je de heerlijkste gerechten maken. Kijk hier maar eens. (Deze recepten zijn ook heel geschikt voor de niet zo ervaren kok!) Rodekoolsalade

Lunch- of bijgerecht Schaaf een rode kool in kleine stukjes. Voeg rozijnen en stukjes appel, peer, sinaasappel en dadel of vijg toe. Maak een dressing van walnootolie, appel- of balsamicoazijn en honing. Breng de dressing op smaak met zwarte peper, zout en tijm. Giet de dressing over de salade. Garneer met walnoten, lente-ui en feta, geitenof blauwschimmelkaas.

Recepten: Karin Lenssen, kookgroep Natuurtuin ‘t Loo

l

Foto’s: Edith Vervest

De pittige smaken in deze salade worden in balans gebracht door frisse en zoete accenten.

Als je groente in de oven bereidt, blijft een groot deel van de voedingsstoffen behouden. Groenten uit de oven

Lekker bij pasta of rijst

08 BE

Snijd harde groenten als pompoen, rode ui, paprika, courgette, pastinaak, knolselderij, zoete aardappel en wortel in grove stukken. Voeg een scheut olijfolie toe en breng de groenten op smaak met grof zeezout en verse kruiden. Tijm, marjolein, peterselie, salie, oregano of basilicum bijvoorbeeld. (Je kunt ook gedroogde kruiden gebruiken.) Verdeel de groenten over een bakplaat met bakpapier en bak ze zo’n twintig minuten op 200 graden.

Eten in de natuurtuin

Heeft u een keer geen zin om te koken? Kom dan eens eten in de Natuurtuin. Elke maand bereidt de kookgroep een vegetarische en biologische maaltijd. Reserveren kan via (0497) 574 013 (Annelies van de Heuvel).


BErgeijkGREEN

Wonen in het bos

Elke ochtend wakker worden met het geluid van fluitende vogels in de tuin. Eekhoorntjes op het terras. Mountainbiken en wandelen in je eigen buurt en hutten bouwen in de achtertuin. Dat klinkt als een droom, nietwaar? En dan komt daar ook nog een uniek eigen huis met maximale privacy bij op een steenworp afstand van winkels, restaurants, het theater en sportvelden. In het Woonbos van Bergeijk kan het.

BE 09


Elke dag een vakantiegevoel Het Woonbos van Bergeijk is een prachtige villawijk omgeven door groen. Dankzij de smalle, beklinkerde straatjes waarnaast enorme eiken- en kastanjebomen, rododendrons en hulst staan, waan je je hier op een vakantiebestemming. Rust, ruimte en privacy zijn de sleutelwoorden, maar saai is het er allerminst. Unieke huizen

Het Woonbos bestaat uit twaalf straatjes waaraan in totaal ruim tachtig huizen staan. Deze huizen zijn stuk voor stuk uniek. Sommige heel modern, andere juist klassiek. Huizen die recent gebouwd werden, staan naast huizen uit 1948. Twee huizen in het Woonbos werden zelfs ontworpen door Gerrit Rietveld. Deze mix van stijlen maakt het Woonbos tot een charmante en aantrekkelijke plek waar iedereen zich thuis voelt.

Alles in de buurt

Bergeijk beschikt over een eigen theater, gezellige restaurants en cafés, een bruisend winkelhart, tennisbanen en voetbalvelden. En al deze voorzieningen liggen op loopafstand van het Woonbos. Ga je het liever een keer op stap buiten Bergeijk? Je bent met de auto binnen vijf minuten in Eersel, binnen tien minuten in Lommel (België) en binnen een kwartier sta je midden in het centrum van Valkenswaard. Ook ten opzichte van Eindhoven en Brainport ligt het Woonbos erg gunstig. Binnen zes minuten zit je op de snelweg. Naar Brainport is het dan nog slechts tien minuten, naar Eindhoven Airport twintig minuten.

10 BE

Te voet naar de winkels, cafés, tennisbanen en het theater.


BErgeijkGREEN

Foto: Gijs Kooijmans

Binnen zes minuten zit je op de snelweg richting Antwerpen, Amsterdam, Parijs of Berlijn. De eerste woningen

De oorspronkelijke woningen in het Woonbos van Bergeijk waren gemaakt van hout. Deze houten woningen werden vlak na de Tweede Wereldoorlog als bouwpakketten uit Oostenrijk gehaald. Ze werden vervolgens in Bergeijk door lokale aannemers in elkaar gezet. Op deze manier konden er snel nieuwe huizen worden gebouwd. Nog steeds kun je in het Woonbos een aantal originele houten woningen terugvinden.

Zelf bouwen in het bos?

In het Woonbos zijn momenteel verschillende ruime bouwkavels te koop. Een unieke kans om een eigen huis te realiseren op een droomlocatie. Kijk op pagina 27 voor meer informatie. BE 11


BErgeijkDRIJVIG

Bijzonders uit Bergeijk

Never a dull moment in Bergeijk, want lokale ondernemers, ontwerpen en producten veroveren Nederland, Europa en zelfs de wereld! Slaap kindje slaap In 2007 introduceerde Sandra Bottram uit Bergeijk haar ontwerp ‘Puckababy The Original’. Een uniek slaapzakje voor de allerkleinsten dat het effect van ­ ouderwets inbakeren nabootst. Het zorgt ervoor dat baby’s rustig slapen. Al snel was Puckababy een groot succes. Het assortiment werd uitgebreid en het bedrijf heeft inmiddels veel prijzen gewonnen. www.puckababy.com

Kamperen op stand Camping De Paal heeft veel prijzen gewonnen in binnenen buitenland. Vorig jaar nog werd De Paal door de ANWB en ASCI uitgeroepen tot beste camping van Europa. Dat heeft alles te maken met de service, unieke voorzieningen, kindvriendelijkheid én bijzondere huur­accommodaties. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ­paalcasa? Twee slaapkamers, een woonkamer, een eigen keuken en badkamer... deels onder de grond. www.depaal.nl

12 BE

Tijdloos design Meubelontwerper en kunstverzamelaar Martin Visser werkte jarenlang bij meubelfabriek ‘t Spectrum in Bergeijk. Hij ontwierp in de jaren zestig onder andere slaapbank BR 02.07, een designklassieker die nog steeds geproduceerd en verkocht wordt. www.spectrumdesign.nl


foto Studio Job: Moooi foto: Studio de Brink l kast: toolless www.kastensysteem.com styling: LEN Interieur & Styling

Gevloerd Job Smeets en de Bergeijkse Nynke Tynagel vormen samen designersduo Studio Job. Hun werken worden wereldwijd geëxposeerd. Dit kleed is daar een voor­ beeld van. Het is natuurlijk ook gewoon te koop. www.studiojob.nl

Knap staaltje werk Albatros ontwerpt en produceert interieur­ stoffen van hoge kwaliteit en levert die aan meer dan veertig landen wereldwijd. Het bedrijf heeft verkoopkantoren in China en Groot-Brittanië, maar het hoofdkantoor… staat in Bergeijk. www.albatrosinternational.com

Lekker langzaam Je hebt brood en je hebt bróód. Bij Bakkerij van Heeswijk – een familiebedrijf dat ruim honderd jaar geleden begon in Luyksgestel – bakt elke dag op ambachtelijke wijze langzaam brood. Elk brood is zo’n vier uur onderweg. Ja, dat is inderdaad behoorlijk lang. Maar brood dat de tijd krijgt om rustig te rijpen en rijzen smaakt nu eenmaal het allerbest. www.bakkerijvanheeswijk.nl

BE 13


Theater, dans en muziek

Een avondje uit

Amsterdam heeft Carré, Eindhoven heeft het Parktheater en Bergeijk heeft de Kattendans. Een gezellig theater waarin professionele artiesten en jong talent een podium krijgen. Elke week iets te doen Youp van ‘t Hek, Ronald Goedemondt, Jandino Asporaat, Theo Maassen, Di-rect, Gare du Nord, Niels Geusebroek en Woezel & Pip. Allemaal hebben ze wel een keer – of vaker – op de planken van theater de Kattendans gestaan. Met bijna driehonderd stoelen is de Kattendans een gezellig theater midden in het centrum van Bergeijk. Muziek, dans, cabaret of toneel: er is elke week wel iets te beleven. 14 BE


BErgeijkLEEF

Er moet meer gekattendanst worden,” zei cabaretier Youp van ‘t Hek eens na een optreden in Bergeijk. Tegenwoordig siert deze kreet de bar van het theatercafé.

Koop een kaartje Je kunt tickets voor een voorstelling bij de Kattendans online bestellen. Daarbij kun je meteen aangeven welke stoel(en) je wilt reserveren. De kaartjes worden vervolgens per mail toegestuurd. Natuurlijk is het ook mogelijk om kaarten te kopen of af te halen aan de theaterkassa van de Kattendans. Het actuele programma van de Kattendans staat op www.kattendans.nl. BE 15


BErgeijk in cijfers

De gemeente Bergeijk telt 18.000 inwoners. Deze mensen zijn verdeeld over 7.200 woningen. Het grondoppervlak van Bergeijk beslaat ruim 103 km2. Ruim een kwart daarvan is bos of natuurgebied. De gemeente bestaat uit zes kernen: Bergeijk ’t Hof, ‘t Loo, de Weebosch, Luyksgestel, Riethoven en Westerhoven.

Naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is het maximaal 20 minuten rijden. Bergeijk telt 4 sporthallen, 6 sportparken en meer dan 40 verenigingen.

Bergeijk biedt werk aan ruim 8.000 mensen. De afstand van het centrum van Bergeijk naar het centrum van Eindhoven bedraagt 18 kilometer. Theater de Kattendans in het centrum van Bergeijk heeft 300 stoelen.

Naast de Kattendans ligt een verpleeg- en verzorgingshuis met 90 zorgappartementen en 59 verpleeghuisplaatsen. Lijn 172 is een snelle busverbinding tussen Luyksgestel (via Bergeijk, Westerhoven en Riethoven) en Eindhoven.

90 procent van de Bergeijkse jeugd is lid van minstens één vereniging. In Bergeijk zijn meer dan 150 verenigingen actief.

16 BE

De gemeente heeft 9 basisscholen, verspreid over alle kernen. Op fietsafstand van Bergeijk liggen drie middelbare scholen.


BErgeijkLEEF

Met de voeten in het gras Wie houdt van theater en muziek in de openlucht mag ook het Ploegfestival niet missen. Dit culturele evenement vindt sinds 2008 elk jaar plaats in het park bij voormalig weverij De Ploeg. Twee dagen lang staat alles er in het teken van livemuziek, straattheater en kinder-amusement. De toegang is gratis en natuurlijk is iedereen welkom. Van piepjong tot stokoud.

Toen ik aantrad als burgemeester van Bergeijk vond ik dat er meer te beleven moest zijn in Bergeijk. Het Ploegfestival is een van die nieuwe initiatieven. Ik ben er trots op dat dit idee uit is uitgegroeid tot een evenement waarvoor meer dan tienduizend bezoekers naar Bergeijk komen. Driek van de Vondervoort Burgemeester

Het park en de fabriek Het Ploegfestival wordt gehouden in het prachtig groene Ploegpark dat werd ontworpen door landschapsarchitect Mien Ruys. Ook de Ploegfabriek, die aan de rand van het park staat, is de moeite waard. Het gebouw werd ontworpen door Gerrit Rietveld en was jarenlang in gebruik als weverij waar gordijn- en meubelstoffen werden gemaakt. De stoffen (‘Ploegstoffen’) zijn nationaal en internationaal een begrip. Inmiddels is De Ploeg een rijksmonument. Meer over het Ploegfestival vind je op www.ploegfestival.nl. BE 17


Familie Sars is helemaal op haar plek in Riethoven

“Wij gaan hier nooit meer weg” “Iedereen komt hier achterom,” zegt Audrey Sars als ze zich verontschuldigt voor het feit dat ze de sleutel van de voordeur moest zoeken. Ik ben op bezoek bij de familie Sars die acht jaar geleden in Riethoven kwam wonen. Het is een gezellig, druk en sportief gezin bestaande uit moeder Audrey, vader Koen en de kinderen Jasper (11), Juul (9) en Wies (6). Door: Jolanda Louwers-Smeets, beleidsadviseur communicatie gemeente Bergeijk

Nog voordat de koffie kan worden ingeschonken vertelt dochter Juul enthousiast dat ze al twee jaar op naailes zit. Op naailes? Ik kijk haar ongelovig aan. Daar is ze toch veel te jong voor? Juul begint er druk over te vertellen en als haar moeder ook bij het gesprek aanhaakt, stuift ze naar boven om terug te keren met een handvol kledingstukken: een blazer, een vest, een blouse. En dat allemaal zelfgemaakt tijdens naailessen in het dorp. Er is sowieso veel te doen in Riethoven, vertellen de ouders. Voor jong en oud.

Carnaval in plaats van skiën

Jasper kan niet wachten om ook over zijn hobby’s te vertellen. “Ik hou van voetballen, drummen en tennis. En skiën, hè pap? Maar deze carnaval even niet hoor, want ik ga met bijna heel groep 8 meedoen met de carnavalsoptocht vanuit de Jeugdraad. Audrey lacht. “Dat is wel even een dingetje geweest, hoor,” bekent ze. “Als het aan mij had gelegen, waren we gewoon gaan skiën, maar de kinderen en Koen wilden dit jaar heel graag carnaval vieren. Dat snap ik wel. Riethoven heeft veel jonge actieve vriendengroepen die actief mee doen met bouwen voor de carnavalsoptocht. Dat is heel erg leuk.”

Een groep nieuwe vrienden

“We merken dat de basis voor vriendengroepen hier al vroeg wordt gelegd,” vertelt Koen. “Veel jongeren maken onderdeel uit van een groep die al op de basisschool is ontstaan. Omdat veel mensen Riethoven trouw blijven, houden die 18 BE

Ik was hier zó gewend. Als je openstaat voor nieuwe contacten gaat het vanzelf.


BErgeijk@HOME

Koen

Jasper

Wies

Audrey Juul

Aan hobby’s geen gebrek, er is hier zoveel te doen! vriendengroepen stand. Of ik dat een nadeel vind als ‘buitenstaander’? Helemaal niet! Ik was hier zo gewend. Als je openstaat voor nieuwe contacten gaat het vanzelf. We zijn lid geworden van de buurtvereniging en ik ben gaan tennissen en volleyballen. Ik voelde me overal heel snel thuis en we hebben hier fijne vrienden gemaakt.”

Terug naar een dorp

Koen komt uit Waspik (gemeente Waalwijk) en Audrey uit Grubbenvorst (een dorp dicht bij Venlo). “We hebben elkaar in onze studenten­ tijd leren kennen in Eindhoven en zijn daar na onze studie gaan samenwonen,” aldus Audrey. “Tussendoor hebben we nog een jaar in Amerika gewoond en toen ik zwanger was, zijn we teruggekeerd naar Eindhoven. Maar de wens om ooit weer in een dorp te wonen, hebben we altijd gehad. Toen Jasper drie was vonden we het de hoogste tijd om daar werk van te maken. Eigenlijk is het puur toeval dat we in Riethoven terechtgekomen zijn. We hebben het huis van vrienden gekocht.”

Nooit meer weg

Zoals zoveel mensen heeft de familie Sars de droom om ooit nog hun eigen huis te bouwen. Wat let hen? Er zijn veel mooie kavels te koop, de vierkantemeterprijs is verlaagd en de huizen­ markt is ook weer aan het aantrekken. Ik wijs hen op de kavels die de gemeente te koop aanbiedt in Riethoven. Koen gaat meteen googelen en laat Audrey enthousiast de resultaten zien. Hij ziet het wel zitten, dat is duidelijk. Audrey reageert nuchter: “Ach, hier wonen we ook geweldig. Als we zelf gaan bouwen moet daar dus wel iets tegenover staan dat nóg beter is.” Ik begrijp haar volkomen. Ik neem afscheid en denk bij het naar huis rijden aan het gesprek. Wat een leuk gezin. Die gaan hier nooit meer weg!

Zelf bouwen in Bergeijk

In de gemeente Bergeijk zijn momenteel verschillende bouwkavels te koop. Een unieke kans om een eigen huis te realiseren op een droomlocatie. Meer info vind je vanaf pagina 26. BE 19


BErgeijkLEEF

“

Er is keuze genoeg en alles ligt op maximaal 10 minuten rijden.

20 BE


Eten, drinken en dansen

Iedereen is welkom

Op een zonnige lentedag, als onderbreking van een fietstocht of na een drukke werkweek is het goed toeven op een gezellig terras. Voor een drankje, nog een drankje en een hapje misschien. Lekker genieten van het vakantiegevoel heel dicht bij huis. In en rond het centrum van Bergeijk vind je een aantal restaurants met een gevarieerde kaart. Daar kun je terecht voor een snelle lunch, maar ook voor een vijfgangendiner. De omliggende cafés hebben allemaal een (verwarmd) terras waar het een groot deel van het jaar heel aangenaam is. De koffie staat klaar en het bier koud.

Lekker eten

Ook de andere dorpskernen van de gemeente Bergeijk hebben een gevarieerd aanbod horecagelegenheden. Wat wordt het? Pizza, pannen­ koeken, Chinees, Afrikaans, een streekgerecht, proeverijtje of gastronomische belevenis? Er is keuze genoeg en alles ligt op maximaal tien minuten rijden. Parkeren is bovendien overal in Bergeijk gratis.

Feestje bouwen

Ook het jongere uitgaanspubliek komt in Bergeijk aan z’n trekken. Er zijn plekken waar jongeren rustig wat kunnen drinken aan de bar, maar ook waar ze kunnen luisteren naar livemuziek of uit hun dak kunnen gaan onder aanvoering van een dj.

Extra gezellig

In het voorjaar en de zomer worden er in Bergeijk verschillende evenementen georganiseerd. Zo vindt in juni altijd het jaarlijkse Marktfestival plaats met ruim 120 kramen en attracties. In de zomervakantie is er op drie opeenvolgende dinsdagen een Teutenmarkt. Er staan dan marktkramen, er is straattheater, en Bergeijkenaren kunnen ook zelf een kraam huren om hun oude spullen te verkopen. Sinds 2012 wordt er door de winkeliers van Bergeijk in september een Ladies Night georganiseerd. Tijdens dit shopping- en stapevenement speciaal voor vrouwen staan beauty, mode, wellness en interieur centraal. BE 21


BErgeijkWEEGT

Inspanning & ontspanning

Voetbal, badminton, basketbal, tennis, handbal, fietscross, ... Het zijn slechts een paar voorbeelden van sporten die je in Bergeijk kunt beoefenen. In de gemeente vind je namelijk heel wat clubs en muziekverenigingen. Vijf Bergeijkenaren vertellen over hún hobby.

Meer dan alleen muziek maken

Tennissen in de achtertuin Het ouderlijk huis van Roger Borrenbergs (46) staat zowat óp de tennisbaan. Toch ging hij als jongetje liever voetballen op het naastgelegen veld. “Hier in Luyksgestel ligt het sportpark in het hart van het dorp. Bijna iedereen kan te voet of op de fiets naar het voetbalveld, korfbalveld of de tennisbanen. Dat is toch uniek?” Roger was altijd een fanatieke voetballer. Maar omdat deze sport nogal blessuregevoelig is, tennist hij nu. “We hebben bij tennisvereniging De Stap sinds een paar jaar vier all weathertennisbanen. Dat betekent dat we altijd kunnen spelen, ook als het vriest. Daar ben ik superblij mee. Er worden allerlei competities en toernooien gespeeld. Daar doe ik graag aan mee. Daarnaast probeer ik één of twee keer per week een aantal mensen via onze groepsapp te bewegen tot een potje tennis. Als we zin hebben, drinken we daarna nog even wat in de onlangs verbouwde sportkantine. Gezellig!” Bij Tennisvereniging De Stap kan iedereen terecht om een balletje te slaan. Op www.tvdestap.nl vind je alle informatie. 22 BE

Arno Senders (59) speelde geen noot toen hij in 2003 in Westerhoven ging wonen. Toch kwam hij al gauw terecht bij fanfare Irene. “Een grappig toeval waar ik nog steeds heel erg blij mee ben. Sinds ik bij de band ben, voel ik me écht opgenomen in het dorp.” Eigenlijk werd de dochter van Arno gevraagd om bij de fanfare te komen spelen. Zij had een saxofoon. Arno ging een paar keer met haar naar een repetitie. “Ik was aangenaam verrast door de leuke muziek die de fanfare speelde. Popmuziek en muziek uit musicals en films. Maar mijn dochter had andere interesses. Toen zij stopte, ben ik erin gestapt. Spelen kon ik nauwelijks, maar ik werd met open armen ontvangen. Het leukste vind ik dat jong en oud samen in de fanfare speelt. Hoe verschillend de leden ook zijn, iedereen wordt geaccepteerd zoals-ie is en met respect behandeld. Dat vind ik geweldig leuk om te zien.” Fanfare Irene uit Westerhoven is hartstikke blij met nieuwe leden. Er is naast de concertband ook een slagwerkgroep en een leerlingenorkest voor kinderen tussen 8 en 16 jaar. Kijk voor meer info op www.fanfarewesterhoven.nl.


Bergeijk telt onder andere: 6 voetbalverenigingen, 5 tennisverenigingen, 5 korfbalverenigingen, 3 volleybalverenigingen, 1 handbalvereniging, 1 tafeltennisvereniging, 1 fietscrossvereniging, 2 trimbanen, 4 hengelsportverenigingen, 4 ruitersportverenigingen, 1 handboogvereniging, een scoutingclub en 2 steunpunten voor sport voor senioren.

“Ik denk dat iedereen die je spreekt over onze handbalvereniging zal bevestigen dat het een heel warme en hechte club is waar iedereen van harte welkom is,” zegt Mariska Boerboom (31) van Handbalvereniging Bergeijk. Zij speelt niet alleen in de selectie van het eerste damesteam, maar traint ook de dames A-jeugd. Vier keer in de week is Mariska te vinden in sporthal De Drie Eiken in Bergeijk. Om zelf te handballen of het meidenteam te trainen. “We hebben drie damesteams en twee herenteams. Ook kunnen kinderen van alle leeftijden bij ons terecht. Elk team traint twee keer in de week en speelt in het weekend een wedstrijd. Daarnaast zijn er een hoop leuke activiteiten. We gaan met de hele vereniging op toernooi, we hebben gezellige thuisweekenden, de jeugd gaat ieder jaar op kamp, we houden een kienavond, een speurtocht en een gezellig carnavalsfeest. Maar denk ook aan de jaarlijkse speculaaspopactie en de oliebollenactie waarmee we onze clubkas spekken. En natuurlijk handballen we tussen al die gezelligheid door ook nog veel en graag!” Vind je het leuk om een keer mee te trainen met de Handbalvereniging Bergeijk? Je mag drie keer gratis mee trainen. Op de site www.hvbergeijk.nl staan de trainingstijden.

Een hechte club

Gezelligheid binnen én buiten de lijnen Sam Koolen (9) voetbalt bij Terlo, net als haar moeder Daniëlle (41). Ze zijn lang niet de enige ladies binnen deze voetbalclub. Naast de ‘F3m’ waarin Sam speelt, hebben ook de mini’s, D’s en B’s een compleet meidenelftal. Ook zijn er twee damesteams. Sam snapt dat heel goed. “Voetbal is gewoon een superleuke sport!” “’t Loo is maar een kleine gemeenschap,” aldus Daniëlle, “maar onze voetbalclub heeft ruim vijfhonderd leden. Dat is best bijzonder. Zelf voetbal ik in een recreantenteam dat volledig uit vrouwen bestaat. Na de wekelijkse training drinken we meestal nog een biertje of kopje thee. Terlo is een gezellige vereniging. Er zijn veel vrijwilligers en de betrokkenheid is groot. Zo trainen we bijvoorbeeld met een groep vaders en moeders bij toerbeurt de F-meisjes op maandagavond. En toen twee jaar geleden de kantine werd verbouwd, hebben veel leden en ouders geholpen. Ook de andere activiteiten van de club – van de nieuwjaarswandeling en de pubquizzen tot het ouder-kindtoernooi – worden druk bezocht. Het is hier dus ook buiten de lijnen heel leuk.” Iedereen vanaf 5 jaar kan lid worden van VV Terlo. Meer informatie staat op www.terlo.nl. BE 23


Het buitenleven in BErgeijk

Genieten gaat vanzelf

Toeristen en dagjesmensen weten Bergeijk goed te vinden. Dat is niet zo gek als je de prachtige ligging van onze kernen ziet. Genieten van de rust en het buitenleven gaat in Bergeijk gewoon vanzelf.

De Plateaux en het Hageven vormen samen een internationaal natuurgebied van 350 hectare tussen Bergeijk, Valkenswaard, Lommel en Neerpelt. Voor je het weet, sta je in BelgiÍ. De paden op, de lanen in Wandelaars vallen in Bergeijk met hun neus in de boter. Want welke kant je ook uit loopt, overal is prachtige natuur te ontdekken. Niet voor niets is onze gemeente in 2011 uitgeroepen tot een van de beste wandelgemeentes van Nederland. Bergeijk biedt een uitgebreid wandelroutenetwerk, maar ook verschillende avontuurlijke tochten die voeren door bossen, langs beken, door het boerenland of een van de dorpen. Op de pedalen Ook fietsers kunnen helemaal los in Bergeijk. De fietsroutes in de omgeving voeren langs de mooiste plekjes. Dankzij een Brabant-breed fietsnetwerk kun je de route en afstand zelf handig bepalen. Er zijn ook verschillende thematische fietsroutes om te volgen. Wielrenners en ATB’ers worden natuurlijk niet vergeten. Dankzij de vele fietspaden kunnen zij gemakkelijk hun ideale tocht plannen. 24 BE


In totaal biedt Bergeijk ruim 175 kilometer wandelpad. Golfclub of vishengel In Bergeijk zijn ook veel andere activiteiten mogelijk. Golfliefhebbers kunnen een clinic volgen op de 18 holes par 3 golfbaan bij Hof van Heden. Ruiters kunnen te paard het bos verkennen of een tochtje maken met een rijtuig. Er zijn genoeg horecagelegenheden waar ook paarden welkom zijn. En mensen die graag een hengeltje uitgooien kunnen terecht bij een van de vier visvijvers in de omgeving.

Meer informatie over wandel- en fietsroutes, adressen en andere buitenactiviteiten vind je bij de VVV: www.vvvdebrabantsekempen.nl.

Het riviertje de Keersop ontspringt in BelgiĂŤ en meandert dan de grens over. Het beekdal is bijzonder mooi.

BE 25


BErgeijkWOON Bent u ook geïnteresseerd in wonen in de gemeente Bergeijk? Dan wilt u vast graag weten wat dat kost, waar de huizen en kavels liggen en wat de mogelijkheden zijn. Op deze en de volgende pagina’s vindt u meer informatie. Heeft u daarna nog vragen? Neem dan gerust contact op met de gemeente Bergeijk. De contactpersonen stellen zich op pagina 30 voor.

Bouwen op ‘t Loo Bouwkavels Terlo aan de Frater Romboutsstraat Kavel 1 Kavel 2 Kavel 3 Kavel 4 Kavel 5

531 m2 475 m2 530 m2 514 m2 371 m2

€ 140.715,€ 125.875,€ 140.450,€ 136.210,€ 98.315,-

Prijs per m2 excl. btw k.k. is € 265,-

Bouwen in Westerhoven Bouwkavels aan de Kerkstraat Kavel 1 Kavel 2

369 m2 315 m2

€ 97.785,€ 83.475,-

Prijs per m2 excl. btw k.k. is € 265,-

26 BE


BEkijk het aanbod

Bouwen in het Woonbos (Bergeijk) Bouwkavels aan de Sparrendreef Kavel 1 Kavel 2 Kavel 3 Kavel 4 Kavel 5 Kavel 6 Kavel 7 Kavel 8 Kavel 9 Kavel 10 Kavel 11 Kavel 12 Kavel 13

1585 m2 2243 m2 1992 m2 2893 m2 2053 m2 1726 m2 1320 m2 1597 m2 1562 m2 2162 m2 2519 m2 1902 m2 1539 m2

11

12

13

Voor de Woonboskavels geldt een gedifferentieerde prijsstelling.

BE 27


BErgeijkWOON Bouwen in Luyksgestel Bouwkavels Tiliaans Noord Kavel 1 Kavel 2 Kavel 3 Kavel 4 Kavel 5 Kavel 6 Kavel 7 Kavel 8 Kavel 9 Kavel 10 Kavel 11 Kavel 12 Kavel 13 Kavel 14 Kavel 15 Kavel 16 Kavel 17 Kavel 18 Kavel 19 Kavel 20 Kavel 21 Kavel 22 Kavel 23 Kavel 24 Kavel 25 Kavel 26 Kavel 27 Kavel 28

479 m2 469 m2 487 m2 410 m2 375 m2 486 m2 470 m2 411 m2 458 m2 489 m2 verkocht verkocht 486 m2 455 m2 611 m2 611 m2 verkocht 400 m2 342 m2 250 m2 250 m2 325 m2 verkocht 250 m2 250 m2 402 m2 434 m2 430 m2

€ 126.935,€ 124.285,€ 129.055,€ 108.650,€ 99.375,- € 128.790,€ 124.550,€ 108.915,€ 121.370,€ 129.585,€ 128.790,€ 120.575,€ 161.915,- € 161.915,€ 106.000,€ 90.630,€ 66.250,€ 66.250,€ 90.630,€ 66.250,€ 66.250,- € 106.530,€ 115.010,€ 113.950,-

Prijs per m2 excl. btw k.k. is € 265,-

28 BE

Familie De Nooijer bouwde dit huis binnen een jaar!


Projectbouwwoningen Kunt of wilt u niet zelf bouwen? Kies dan voor een van de projectbouwwoningen binnen de gemeente. Er is keuze genoeg. Bijvoorbeeld: In Bergeijk ‘t Loo: ‘Even Buiten’ Van Wanrooij Projectontwikkeling www.evenbuiten.nl ‘Trilo’ www.trilo.nu Verkopend makelaar: Hennie Kunnen Makelaardij, telefoon (0497) 575 203. Kijk voor het complete aanbod op www.bergeijk.nl/wonen.

Zelf gebouwd in Riethoven

Het droomhuis van..

Binnen een jaar is de droom van de familie De Nooijer gerealiseerd: een gloednieuw huis op een prachtige plek in Riethoven. In 2014 kocht het gezin een bouwkavel aan de Berkenheg. Binnen een jaar kregen ze de sleutel van hun droomhuis. “We waren eigenlijk helemaal niet van plan om te verhuizen, maar toen bleek dat we ons huis in Dommelen konden verkopen. In deze tijd is dat natuurlijk een mooie kans. Daarom zijn toch maar eens rond gaan kijken. In een weekblad zagen we dat de gemeente Bergeijk percelen verkocht in Riethoven. We zijn de volgende dag gaan kijken en wisten al snel: deze plek is zo schitterend, dat is echt iets voor ons,” vertelt Nicolette de Nooijer enthousiast. “Wat we vooral fijn vinden is dat Riethoven

niet ver van Dommelen is. Zo kunnen we onze contacten daar gemakkelijk behouden. Bij ons nieuwe huis zijn alle voorzieningen die we nodig hebben in de buurt. Bovendien is Riethoven heel centraal gelegen. Het is niet ver van de snelweg en je bent zo in Bergeijk, Eersel, Veldhoven, Valkenswaard of Eind­ hoven. Maar de allerbelangrijkste reden om in Riethoven te gaan wonen is toch wel het prachtige huis dat we nu hebben en de bijzondere plek!” BE 29


BErgeijkWOON Wie een huis koopt, kan rekenen op advies van een makelaar. Maar hoe zit dat bij de aankoop van een projectwoning of bouwkavel van de gemeente? Ook daarbij bent u verzekerd van deskundige hulp. Jeroen van der Hoek, Jules van Deijck en Theo Duffhues van de gemeente Bergeijk staan u met raad en daad terzijde. Een huis bouwen of kopen doen veel mensen maar één keer in hun leven. Het is een spannende gebeurtenis met nogal wat consequenties. Daarom is het belangrijk om van te voren precies te weten waar je aan toe bent. Binnen de gemeente Bergeijk houden Jeroen van der Hoek (stedenbouwkundige), Jules van Deijck (medewerker grondzaken) en Theo Duffhues (projectleider) zich bezig met bouw- en grondzaken. Als u geïnteresseerd bent in een bouwkavel of projectwoning in Bergeijk krijgt u met hen te maken.

Wij regelen en helpen bij alles. Van aankoop tot vergunning. Jules van Deijck, Jeroen van der Hoek en Theo Duffhues. Brainstormen met een architect Een kavel – hoe ruim en mooi ook – zegt maar weinig over de uiteindelijke woonsituatie. Die wordt immers vooral bepaald door het huis dat erop komt te staan. Daarom biedt de gemeente Bergeijk iedereen die serieus geïnteresseerd is in een kavel een gratis brainstorm met een architect naar keuze. Tijdens deze brainstorm worden alle wensen en mogelijkheden besproken. De architect denkt actief mee en kan à la minute schetsen maken en een plattegrond tekenen. Op die manier worden dromen heel concreet. Ook geeft de architect meteen een indicatie van de bouwkosten. Lekker duidelijk dus.

30 BE

Deze architectenbureaus werken vaak met de gemeente samen:

Buro Sengers (Bergeijk) Van Lierop Cuypers Spierings Architecten (Westerhoven) Architectenburo Jos Franken (Bergeijk) Beusen Architecten (Waalre) Jacqueline Slagter Architecten (Riethoven) Keeris Architecten (Eersel) Gewoon Architecten (Bladel) Van der Sande Architecten (Bladel) Heeft u een andere architect op het oog? Ook dan is een gratis brainstorm mogelijk en zullen wij daar met de architect van uw keuze afspraken over maken.


Van verkoop tot vergunning

Alles goed geregeld voor wie zelf wil bouwen Vrijheid, blijheid Wie zelf een huis bouwt, wil natuurlijk iets realiseren dat uniek is en dat voldoet aan alle persoonlijke wensen. Gelukkig kan dat ook. De gemeente Bergeijk hanteert weinig beperkingen. De huizen in het Woonbos zijn zelfs volledig welstandsvrij. Een kavel naar keuze De grenzen van de kavels die te koop worden aangeboden zijn bepaald, maar dat wil niet zeggen dat er niet flexibel mee omgesprongen kan worden. Een kavel kan – in overleg met de gemeente – groter of kleiner worden gemaakt zodat het precies past binnen de wensen en het budget van de koper.

Binnen één jaar verhuizen naar een gloednieuwe, zelfgebouwde woning? Het kan in Bergeijk!

Wat kost dat? De grondprijs in Bergeijk bedraagt 265 euro per vierkante meter, exclusief btw. Met btw erbij komt dat neer op 320,65 euro. Voor de bouwkavels in het Woonbos geldt een gedifferentieerde prijsstelling. Een bouwvergunning binnen één dag De gemeente behandelt een bouwvergunnings­ aanvraag binnen maximaal acht weken. Sinds 1 februari 2015 is het bovendien mogelijk om een baliebouwvergunning aan te vragen. Zo’n vergunning kan binnen één werkdag worden verleend en is zo’n 40 % goedkoper. In het geval van een vrijstaande woning bespaar je zo al snel tweeduizend euro op de bouwvergunning.

Wandel maar eens door het Woonbos. Dan zie je dat er qua architectuur eigenlijk álles mogelijk is.

Meer info? Wilt u meer informatie over een bouwkavel of projectwoning in de gemeente Bergeijk? Neem dan gerust contact op met Jules van Deijck of Jeroen van der Hoek. Een van hen is tijdens het traject (van verkoop tot en met vergunning) uw contactpersoon. Telefoon: Mail:

0497 551 455 j.vanderhoek@bergeijk.nl j.vandeijck@bergeijk.nl

BE 31


GROEN

BErgeijk; dat moet je beleven!  
BErgeijk; dat moet je beleven!  
Advertisement