Page 1


Estem a les portes de finalitzar un altre curs escolar. Quan mires enrere, amb un cert to nostàlgic, t’envaeixen multitud d’imatges, anècdotes, vivències que hem viscut al llarg d’aquests 175 dies lectius. Hem vist créixer i madurar als nostres alumnes, els hem ajudat a superar-se, els hem acompanyat en els bons i mals moments, hem compartit el seu dia a dia, hem volgut que fossin feliços, els hem preparat a superar els nous aprenentatges... Què som de privilegiats, els mestres, oi? I sense adornar-nos, arriba el final de curs. “Se’ns ha passat volant!” ... aquesta frase s’escolta sovint entre el professorat pels passadissos de l’escola.

És a partir del dia 22, quan acomiadem als nens i nenes per retrobar—nos de nou al setembre, que tanquem el curs i iniciem la planificació del següent. S’apropen temps difícils per a tots. Se’ns planteja un horitzó ple de retallades que ens obligarà a establir una altra organització pedagògica, que anirà en contra del nostre projecte educatiu, en contra dels nostres ideals pedagògics.

Abans de que tot això arribi, gaudiu dels vostres fills durant els mesos d’estiu. Ens tornem a retrobar al setembre .... i iniciarem plegats un altre capítol de l’Escola Mar i Cel.

2


ÍNDEX 7è Congrés de ciències del Garraf –P3.............. 3 Sortida a la granja-P3..................................... 6 Som castellers-3r............................................. 7 Conte l’escola mar i cel-2nB............................. 9 Reduir, reciclar, reutilitzar-4rt....................... 10 Coneixent Cubelles-P5..................... ..............12 Egipte a P4..................................................... 14 L’escola MiC va a l’auditori............................. 16 Simpòsium...................................................... 18 L’entrevista de la revista-2nA......................... 19 El joc simbòlic a psicomotricitat........................ 21 Noticies del menjador..................................... 23 Entreteniments -6è......................................... 25 Recomanacions-5è...........................................27 Agenda-1r......................................................29 Agraïments.....................................................29

7è. CONGRÉS CIÈNCIA DEL GARRAF (UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA)

El passat 14 i 17 de maig, els alumnes de P3, vam assistir al 7è Congrés de Ciència que es celebra a la comarca del Garraf. Aquest Congrés està

3


adreçat als infants, poden participar totes les escoles de Primària, des dels 3 anys fins els 12. Enguany és la primera vegada que la nostra escola ha participat i ha estat tota una experiència. Per poder participar hem hagut de buscar resposta a un tema relacionat amb la ciència. En el cas de P3A, els Mamuts, va centrar la seva recerca en l’aire, es van preguntar: “Què hi ha en els globus?” A partir d’aquí vam anar realitzant activitats a l’aula relacionades amb l’aire, vam fer hipòtesis, vam trobar respostes, ens vam equivocar, vam experimentar, en definitiva, vam aprendre moltes coses. Hem après que amb l’aire podem passar-ho d’allò més bé: inflar globus, fer girar molinets de vent, fer bombolles de sabó, tocar instruments, moure objectes, fer art amb pintura (bufant per una canyeta), fer-nos aire a la cara... També vam descobrir que podíem fer aire a casa: amb un ventilador, amb un ventall, amb un assecador, amb una aspirador... Així que vam decidir posar a la nostra ponència el nom de “BUFA, QUIN BUF!”

P3B, ELS Dracs, va basar la seva investigació en la forma que deixen els objectes en caure dins els bassals d’aigua. Vam descobrir que encara els objectes tinguin formes diferents, com ara cotxes, dinosauris... sempre es generen “RODONES A L’AIGUA” (d’aquí el nom de la seva ponència). El dia que vam tenir la ponència estàvem molt i molt nerviosos perquè era la primera vegada que anàvem a la Universitat (a l’escola dels graaaaaans), es va celebrar a la Universitat Politècnica de Vilanova i la Geltrú. Es va portar a terme a la sala d’actes de la UPC on també hi havia quatre escoles més que també venien a fer la seva ponència, per cert, molt interessants (sobre els minerals, els colors, com es defensen els animals...) Primer vam realitzar una breu presentació i tot seguit vam posar el vídeo que vam realitzar amb tot el recull de fotos, vídeos i experiències que vam realitzar.

4


Ha estat tota una experiència, de ben segur que l’any vinent tornarem a participar, de la mateixa manera que convidem a la resta de grups de l’escola a participar, malgrat que hem treballat de valent, estem molt satisfets i contents!

Redacció i fotografia de Laura de Bertomeu

SORTIDA A LA GRANJA Quan, desprès de la nostra primera sortida fora de l’escola, he demanat als nens i nenes que fessin un dibuix explicant què és el que els havia agradat més de la visita a la Granja-Corral de Neri, el resultat de l’exercici m’ha fet reflexionar... No havien dibuixat al porc vietnamita que tant ens va impressionar tocar; ni al suau conillet que va anar passant de falda en falda; ni a la vaca Mu que vam veure de ben a prop; tampoc van dibuixar a les cabres, a qui vam observar atentament i vam intentar agafar al braç; ni tan sols en un dels dibuixos han sortit les ovelles a

5


qui vam alletar en biberó (tenien una força...!); ni els ànecs; només en un, es veu a la Crema, l’euga que tirava amb força del carretó i que tant ens va fer riure; no apareixia enlloc el cavall a qui vam raspallar; tampoc les gallines; ni el laberint o els gronxadors. Sabeu què és el que van dibuixar la majoria de nens i nenes de P3? Doncs PERSONES. Cadascú ha explicat el seu dibuix davant la resta de companys: -“He dibuixat a la Nerea, que ens va explicar coses dels animals.” -“Jo he dibuixat a la Gemma quan agafava a la Crema i la feia córrer.” -“Aquí estem tots els Dragulins i Dragulines dins de l’autocar.” -“Al meu dibuix surt la Nerea, que la he conegut a la granja” -“És la Rosa, que ens ha portat d’excursió.”

Interpreto que els infants han sabut valorar la tasca dels adults i penso... tant de bo que no canviïn mai! Ah! Aprofito per donar les gràcies al personal de la Granja, que ens van tractar a tots i totes amb molt de respecte. Gràcies!

Rosa Banqué. Tutora de P3B

Som Castellers El passat mes d’abril ens va visitar l’Eugènia,

integrant de la colla castellera dels

Bordegassos de Vilanova i la Geltrú. Ens va ensenyar i explicar molt bé com es realitzen els castells. Els companys i companyes de l’escola van poder gaudir d’un taller que ens feia conèixer una de les tradicions populars més grans de la nostra terra.

6


La sessió estava dividida en diferents parts: una part teòrica on veiem, amb la ajuda de la pissarra digital, les parts que formen un castell, des de la pinya fins l’anxaneta. També vam aprendre perquè la música que acompanya a la realització del castell és tant important: el so marca als castellers com està en cada moment el castell ja que no ho poden veure al estar aguantant als companys.

A la segona part del taller vam fer un castell, sí, sí, nosaltres vam ser capaços de fer un castell amb les seves parts més importants: fèiem la pinya, les agulles, les crosses i les manilles. Després de tenir ben feta la base un nen o nena es col·locava d’aixecador i per últim pujava l’enxaneta que aixecava el braç i donava per aconseguit el nostre repte. Tots l’havíem aconseguit un gran castell al Mar i Cel.

7


Quan vam finalitzar els castells vam fer de torres i vam aprendre a pujar per l’esquena de l’Eugènia aprofitant la faixa i la camisa, roba imprescindible dels castellers/es. Tots, i d’un en un, vam sentir que és aguantar-se a sobre dels muscles d’una companya i ser part d’una torre.

Ha estat una experiència força enriquidora i hem pogut gaudir de realitzar les nostres torres i un gran castell. Per l’any vinent queda pendent una visita al local del Bordegassos per poder veure com s’entrenen i fer unes activitats molt maques per millorar els nostres coneixements dels castells.

Volem agrair la dedicació i el bon afer de l’Eugènia que ens ha fet passar una bona estona. Gràcies i fins el curs vinent!!!

8


Redacció i fotografia: José David Martínez

CONTE: L’escola Mar i Cel. Fa molt de temps hi havia una escola que es deia Mar i Cel. Era molt popular en aquell poble, però no tenien suficients diners per a pagar l’escola. Per això, no eren feliços i van haver de tancar l’escola. Aleshores, tots els habitants es van marxar del poble. Van anar a una ciutat, Lleida, a una escola molt llesta, la més llesta de totes. Uns anys més tard, va sortir a les noticies i a les revistes que havien tornat a obrir l’escola Mar i Cel, perquè per fi van parar les retallades i van tornar tots feliços al poble. Conte contat, aquest conte ja s’ha acabat. Beatriz Coelho de Oliveira Sara Andújar Karas Maria Eugenia Rojas Sosa

2n B

9


Els alumnes de 4t durant aquest curs em tingut molt present el tema del reciclatge. A diari, ho fem, ja que abans de sortir al pati cadascú llança l’embolcall a la brossa al seu lloc corresponent. A més, a l’hora del pati quan un nen veu una escombraria al terra, estem conscienciats d’agafar-la i llençar-la als contenidors. Al primer trimestre, vam fer un taller de reciclatge amb el nostre tutor Edu. En aquest taller ens vam assabentar de què la terra cada vegada l’estem destrossant més i que si no ens preocupem per ella, ens perjudiquem nosaltres mateixos. I al tercer trimestre, vam anar a la deixaderia del poble. Va ser una visita guiada per la Maria, és la noia encarregada de les activitats sobre la Mancomunitat.

10


Carla: “ No hem de malgastar els fulls perquè tallen els arbres”. Ivette: “ Hem de reciclar perquè la gent respiri bé”. Yerai: “ Per tenir un planeta net ”. Noa: “ Perquè el món estigui més net ”. Marc: “ Per no embrutar el medi ambient ”. Sergi L.: “ Per no contaminar l’oxigen “. Michelle: “ Perquè podem acabar amb el món.” Ivan Soro: “És bo reciclar perquè no contamina i hi ha coses que les podem reutilitzar”. Paula: “ Si tots reciclem tindrem el món més net i la nostra vida serà més sana”. Claudia: “ És important reciclar per cuidar el món ”.

11


Abigail: “ Hem de reciclar per ajudar el medi ambient”. Sergi C: “ És molt important reciclar perquè és el futur de la nostra vida”. Dídac: “ És important reciclar perquè no contaminem i quant menys contaminació, menys malalties per a les persones”. Salma: “ Perquè el poble estigui net i nosaltres estiguem millor”. Agustina: “És important no malgastar les coses i intentar reutilizar-les”. Joan: “Reciclar és important perquè no es contamini

Els nibelungs i nibelungues de P5 hem estat investigant al voltant del nostre municipi i hem après moltes coses. Voleu comprovar vosaltres què en sabeu Som-hi!!! 1-Sabríeu dir quina imatge correspon a la platja de Cubelles?

2-El delta del Foix

Quins animals no trobarem al delta del Foix? 12 Sabem dir el nom de tots el que veiem? Quins són aus?


3-

Edificis importants: Quin és quin?

• • • •

Església de Santa Maria Castell dels marquesos d’Alfarràs Can Travé L’Aliança

4-Quin és el nom dels gegants de Cubelles?

13


Comproveu les respostes amb l’ajuda d’un mirall

EGIPTE A P4 A P4, DES D’INICI DE CURS, ESTEM ESTUDIANT

L’ANTIC

EGIPTE.

DURANT

AQUEST CURS HEM APRÈS MOLT SOBRE AQUEST PERÍODE. AL MÉS DE NOVEMBRE, VAM ANAR AL MUSEU EGIPCI DE BARCELONA ON VAM OBSERVAR MOLTES COSES QUE DESPRÉS HEM RELACIONAT AL LLARG DEL CURS. VAM

OBSERVAR

QUE

LA

UBICACIÓ

D’AQUEST PAÍS ERA A L’ÀFRICA; QUE ERA CREUAT PEL RIU NIL I L’UTILITZAVEN PER TRANSPORTAR MATERIALS SOBRE LES SEVES AIGÜES, PESCAVEN EN ELL, VIVIEN ANIMALS TAN PERILLOSOS COM L’HIPOPÒTAM I EL COCODRIL…; QUE ELS ESCRIBES EREN DELS POCS QUE SABIEN ESCRIURE EN JEROGLÍFIC; QUE UTILITZAVEN PAPIR I CÀLAM PER ESCRIURE; QUE GOVERNAVEN REINES I FARAONS, I QUINS EREN ELS SEUS SIGNES DE PODER, COM TUTANKAMON O CLEÒPATRA; QUIN ERA EL PROCÈS DE MOMIFICACIÓ; QUINES SÓN LES PIRÀMIDES MÉS IMPORTANTS, DE QUÈ ESTAVEN FETES, QUÈ HI HAVIA DINS…; LA GRAN ESFINX, AQUESTA ESCULTURA EN PEDRA TAN DETERIORADA AMB EL TEMPS AMB COS DE LLEÓ I CAP DE PERSONA I, ENCARA, ENS QUEDA PER CONÉIXER DÉUS I DEESSES, PARLAR

14


DE LES SEVES CLASSES SOCIALS I SOBRE LA FORMA DE REALITZAR PINTURES. UFFF, QUANTA INFORMACIÓ!!!

RESOL AQUEST JEROGLÍFIC:

QUÈ HI HA A LA PIRÀMIDE?

A MÉS A MÉS, HEM REALITZAT UN MURAL, ON HEM ANAT AFEGINT QUÈ ANÀVEM APRENENT, I UN SARCÒFAG.

A LA SOPA DE LLETRES TROBAREU 15 PARAULES RELACIONADES AMB EGIPTE EN HORITZONTAL, VERTICAL I DIAGONAL:

P A A H P O

P E P

I R E S F O M S C S U S

C L E I A R

E O N R C O

P A T R A X V T W Q A O S U F A G A U R Y

T V S

E S C

H 15


O S F P U R G M U K F R E U

K O G L N S J E Z U D G J V

I R A M I D E A J N R A H I

A N O I L P U O R A O E U F

C T A V S U Y S I E S M D E

B E D Z M E N E S F Y O S Z

O S P O O D E C G T P M J R

P T U T A N K A M O N I T A

X O R D R B X F J D I F S O

B E S C O E A R K E U I R E

E N F C A H M D P E H C U P

A R A O D O A I T U A A I D

W S N B U T E L S A J C M U

U A M T S A U B I I O Y N P A S P O S F I E F A R T R Y O D R E P R I O T O L F R A D

W S S X Z M N N I P T R G E

A D S K G E X Y E N I S O I

I S F I A Z T G T C J E U N

R I B A R A I N A S O G C A

V

L’escola Mar i Cel va de CONCERT - AUDICIÓ

Durant aquest curs la nostra escola ha anat de Concert­Audició, per  primera vegada en la seva curta història, al Palau de la Música i  l’Auditori de Barcelona. L’assistència va ser molt nombrosa per part dels nostres alumnes. Ha estat una experiència molt enriquidora, ja que a més de les  audicions musicals s’han aprofitat els viatges per a veure altres  indrets i monuments de la ciutat: La Sagrada Família, El Parlament, El  Parc de la Ciutadella i els mateixos Palau i Auditori. Els més grans, Cicle Superior, van sentir i veure la increïble  Orquestra Simfònica Nacional de Catalunya. Amb músiques adaptades als  infants per a conèixer els seus instruments i colors sonors. Els  acompanyaven uns ballarins molt jovenets. El Cicle Mitjà va també gaudir de l’Auditori amb “Músiques d’Arbre”:  recull de temes populars emmarcats dins les quatre estacions de l’any  i acompanyats del so d’instruments tradicionals. Alguna cançó va fer­

16


se amb participació dels mateixos nens que ja prèviament havien  preparat a l’Aula de Música. Els de Cicle Inicial, al Palau, varen quedar molt impressionats de  l’edifici i l’audició “Trencadís de Cançons”. Tractava de la sorpresa  de veure com prenien vida tres elements característics del mateix  Palau: la filadora de la façana, els pilars semivoltes i el cavall  alat, combinats amb instruments, veus en directe i sons electrònics,  fent conviure tecnologia i tradició. I, a continuació vàrem visitar tots tres grups l’exterior de la  Sagrada Família: les seves torres, decoracions i la original escola  dels obrers del temple.  Tot seguint visitàvem el Parc de la Ciutadella i el Parlament de  Catalunya. Un dia complert!

El Palau de la Música vist pels nens

17


L’Auditori amb “Músiques d’Arbre”                                              

La poesia del descobriment: Val

a dir que si busquem, al llarg de la vida, ens anem trobant amb coses molt grates. Aquesta gratificació passa per moltes formes i mans, la més ben definida és aquella que creix en nosaltres a partir de lo petit.

Teníem molta fe i ganes en que els nens i nenes de P5 escrivissin petits fragments de poemes. Per aquest motiu, vam escollir un estil de poesia arrelada a la cultura japonesa anomenats haikús. Es temia, per la seva brevetat, per la condensació d’idees, que no arribessin als infants. Òbviament, vam escollir-ne els més senzillets (no els més simples), la tutora va fer el gran treball d’explicar-los-hi la seva forma mètrica (5+7+5 síl·labes per vers en la seva forma més habitual). Sorpresa, gran sorpresa en els resultats: per la gran puresa dels resultats, pel gran sentit estètic de les paraules, per la sensibilitat compartida dels nens i nenes i, reiterem, pel treball fet a l’aula a posteriori. Hi ha intencionalitat en aquestes paraules escrites en conjunt per uns nens i nenes que es suposa que encara no han desenvolupat un ampli sentit de l’abstracció? L’espai exterior,/ les formigues caminen,/ la flor neix del drac.// És un dels textos escollits a l’atzar (síl·laba amunt, síl·laba avall segons criteris rigorosos) i que enlluernen per la seva bellesa. Una bellesa que prové d’un entorn unit i del qual la fruïció per les coses vives encara és un valor. A nivell simbòlic representa per ells una inauguració de la paraula escrita. És a dir, que hi ha una primera evolució de l’ús de la paraula més enllà de la senyalització de significant/ significat dins d’un sentit quotidià.

18


L’entusiasme per la paraula ens condueix als següents textos, mots que celebrem a continuació oferint-vos un tastet: Haikús P5

L’ocell piula, l’esquirol menja pomes. El món que roda. El cavall corre, la gavina que vola, la papallona. L’herba fa molt vent el vaixell s’està enfonsant el mar que fa el vent. Alumnes de P5 Felicitem, al mateix temps, el treball realitzat per part de tots els tutors i tutores tant d’infantil com primària de l’escola. Els resultats han esdevingut, en tot cas, extraordinaris. Gràcies a tots. Mestres de l’escola Mar i Cel

L’ENTREVISTA DE LA REVISTA En aquesta primera entrevista, hem volgut parlar amb una persona que ens ajuda molt i la seva feina no sempre es veu igual als ulls de tothom. Els nens i nenes de Segon A hem volgut fer unes preguntes al conserge de la nostra escola, en Josep Fonoll. 1. Quants fills tens? En tinc dos, un de 11 anys i un de 13 anys. 2. T’agrada treballar aquí a l’escola? Sí m’agrada molt, m’agrada molt treballar en un lloc com aquest. 3. És difícil ser conserge? No, has d’anar treballant i has d’intentar arreglar les coses que es trenquen i solucionar petits problemes que poden sorgir al llarg del dia dins de l’escola. 4. en quina escola vas anar quan eres petit? A una escola que hi havia abans a Cubelles que estava al costat de la farmàcia i a tercer vaig anar al Charli Rivel. 5. On has viscut tota la teva vida? A Cubelles!! 6. Per què treballes aquí? Perquè m’agrada la feina que faig. 7. Què t’agrada més, ser mestre o conserge? No sóc mestre, així que m’agrada més fer de conserge. 8. De petit jugaves a pilota? La veritat és que no, he jugat molt poc a pilota. Havia jugat a handbol.

19


9. Què fas quan et trobes algun objecte perdut a l’escola? El poso a la caixa d’objectes perduts i si no és roba, que és un rellotge o una polsera... la deixo visible a consergeria i si és d’algú la pot reclamar. 10. Què fas quan el WC està embussat? Poso aigua i amb la fregona pujo i baixo fins que es desembussa, finalment rento la fregona amb la mànega. 11. De petit t’agradaven els gossos? Sí, molt i sempre n’havia tingut, però ara ja no en tinc. 12. Compres coses per portar a l’escola? Sí, vaig a comprar coses quan fa falta. 13. Quins dibuixos miraves quan eres petit? Els dibuixos eren en blanc i negre i n’hi havia pocs, però hi havia pallassos. 14. Tu compres les eines o te les donen? A mi l’ajuntament em dona unes eines per poder fer el manteniment del centre i m’he pogut fer un petit taller a consergeria. 15. Què utilitzes per treballar? Eines, fregones i claus per obrir la porta. 16. Què és el que més t’agrada de treballar a l’escola? El que més m’agrada no t’ho sabria dir, perquè la veritat és que m’agrada molt treballar aquí a l’escola. 17. Quants cotxes tens? En tinc 2. 18. Jugaves a bàsquet a l’escola? La veritat és que no, al pati de l’escola, antigament no hi havia cistelles ni porteries, anàvem a fer un tomb per la muntanya. 19. Quants anys portes en aquesta escola? 5 Anys. 20. Quan eres petit què feies? L’únic que podia fer era anar a buscar herba al camp amb la meva àvia per donar de menjar als conills. 21. quin dia vas néixer? El 18 de juliol. 22. Quin és el teu color preferit? El color vermell. 23. Què fas en el teu temps lliure? Vaig a córrer pel camp i tinc un hort que m’agrada molt cuidar-lo. 24. Quants anys has viscut a Cubelles? Jo sóc de Cubelles, així que porto 48 anys vivint a Cubelles. 25. Quantes hores treballes? Treballo 7 hores cada dia a l’escola. 26. Què és el que més t’agrada de Cubelles? El que més m’agrada és la Festa Major, tant la petita com la gran. M’agraden molt. 27. Saps qui va fer aquesta escola? Sí, una empresa que es diu “ Construcciones i contratos”. A la classe de segon A hem estat molt contents de poder conèixer una mica més una persona que veiem cada dia i que potser, no coneixem tant com a la resta de treballadors del centre. Volem donar les gràcies al Josep per haver-se prestat a fer aquesta entrevista.

20


EL JOC SIMBÒLIC A PSICOMOTRICITAT

“Podem convertir un full de diari en una joguina? “ davant aquesta pregunta la majoria dels nens i nenes diuen que NO!. Tendim a atribuir a un element, una única funció (el diari és per llegir, no per jugar), però jugar i inventar és una activitat inherent als infants, així que descobrir que un paper pot servir per fer caminets, fer pilotes o avions, jugar a torejar, i un llarg etc, tant llarg com idees tinguem, és un fet que forma part del procés d’aprenentatge necessari en l’infant i que hem de potenciar. És per aquest motiu que un element que té una gran importància dins les sessions de PSICOMOTRICITAT és el JOC SIMBÒLIC. En la programació de les sessions de Psicomotricitat, procurem deixar l’espai, el temps i el material adient perquè els nens i nenes s’expressin en aquest sentit. Les disfresses, el material divers (collars, bosses, mocadors, moneders, teles,…), el material de cuinetes, material fungible com els diaris, entre altres, ens possibilita fer aquest joc.

21


El paper de l’adult és d’observador, intervenint en el joc només quan hi ha un conflicte greu o be per crear noves interaccions o obrir noves vies de joc. El joc simbòlic és bàsic en l’etapa d’Educació Infantil per expressar estats i elements psíquics. El que l’adult expressa normalment amb el llenguatge, l’infant ho fa mitjançant del joc. I l’adult que observa, pot aprofitar-ho per reconduir relacions entre iguals o incidir en la dinàmica d’algunes d’aquestes.

Construint lliurement amb diferent material

Fent un caminet per travessar el bosc

22


Ens disfressem

NOTICIES

DE MENJADOR

El menjador de l’escola és una possibilitat més d’enriquiment i una manera de que l’Infant creixi i es desenvolupi. Aquest curs l’equip de menjador hem fet una programació d’activitats perquè el nen/nena a més de dinar i jugar lliurament, tingui la possibilitat d’una estona d’esbarjo més dinàmica. Les activitat que oferim van des de jocs de pati on la canalla aprèn a jugar en equip a jocs oblidats, passant per contes, balls, vídeo, fins a tallers elaborats, la majoria amb material reciclat perquè aprenguin a fer ús del reciclatge. També fem tallers per guarnir el menjador amb el tema que estiguen treballant. Això els hi agrada molt, ja que és una manera d’exposar la seva feina i que tothom la vegi. Aquest tercer trimestre estem treballant la primavera i l’estiu. Estem fent una barreja molt bonica i creiem que el resultat final agradarà a tothom. Comencem per la porta del menjador, primaveral i molt acolorida. Una pluja de flors!!! Han participat diferent nens del menjador i de l’acollida matinal.

23


Dins del menjador han fet diferent murals, a quin més maco!!!

El grup d’infantil ha realitzat aquest fons marí.

Els nensi nenesde 1r han pintat aquest impressionant tauró!!!

24


I per últim els nensi nenesde 2n fins a 6é han pintat aquesta magnífica platja que no li falta cap detall!!! Encara han treballat més, però com no hi cap tot aquí, us conviden a passar pel menjador. Salutacions de tot l’equip del menjador!!!

El meu ofici es molt valorat perquè ajudo a la humanitat i quan el foc fa córrer la gent poso la sirena i surto corrents.

Era una persona tan dolenta, tan dolenta, tan dolenta, que quan va marcar un gol a la repetició el va

Als mars i als rius em poso a bussejar si em treus de l’aigua no podria respirar.

fallar.

Com s’aprimen els de LEPE? posant-se fairy i adéu a les taques! Em llevo amb el sol perquè sóc matinador el meu cant als quatre es el millor despertador.

vents

25


*Troba les 8 diferències!!

Ara més difícil!! Troba les 15 diferències!!

26


Resol aquests mots encreuats sobre un tema que coneixes molt bé.... les civilitzacions!! 1

HORITZONTAL

2 3

4

5

6

4. Van descobrir el foc. 7. Feien molts rituals i tenien els seu propi calendari. 9. Van envair Espanya durant 800 anys aproximadament. 10. Vivien a prop del riu Tigris.

7

VERTICAL

8 9

1. Van construir piràmides a prop del riu Nil. 2. Destacaven per ser bons navegants. 3. Vivien en cases de palla i fang. 5. Parlaven en llatí. 6. Cultivaven arròs i van construir una gran muralla. 8. Van ser els primers en celebrar els Jocs Olímpics i tenien un sistema polític com el nostre, la democràcia.

10

RECOMANACIONS • Antoshka

Cançons

(Infantil) És una cançó que tracta d’un nen que

no vol fer la collita amb els seusgermansi nomésvol fer gresca. Quan arriba l’hora de menjar no té res en el plat perquè no ha fet la collita. http://www.youtube.com/watch? v=qfJJZUlVoBA

27


• Ai si et retallo .Tracta d’una cançóon grup de mestresversionant al famós “Ai seeu ti pego,”canviant la lletra per manifestar les retallades que estan fent actualment a la nostra educació.

http://www.youtube.com/watch?v=OA0WnTGFhoc

Museus

• Museu Charlie Rivel

El museu de Charlie Rivel està situat a CUBELLES, a la plaça del Castell . Tracta de la vida d’un pallasso molt conegut a Cubelles ,Charlie Rivel era un pallasso que feia gràcia, comèdia ... Passa una bona estona a el museu Charlie Rivel amb la teva família, coneixeràs moltes coses i t’ho passaràs bé . Aprendràs moltes coses noves. •

Museu del Ferrocarril

El museu està ubicat a l'antic dipòsit de locomotores de Vilanova i la Geltrú construït a finals del segle XIX, on s'hi guarda una de les col·leccions de locomotores de vapor més importants d'Europa i altres elèctriques i dièsel .

Pel·lícules •

Lorax, en busca de la Trufula perdida.

La pel·lícula explica la historia d’un noi que busca l’únic que el permetria guanyar-se el afecte de la noia de el seus somnis. Per aconseguir-ho, ha de descobrir la historia de Lorax, una encantadora encara que malhumorada criatura que lluita per protegir el seu món. •

Súper Mario 3d Land (primària)

Vídeojocs 28


Un dia una terrible tempesta treu totes les fulles del arbre sagrat, l’arbre Tanooki . Després la princesa va ser segrestada per en Bowser i després també al Luigi! En Mario, amb els Toads, arribaran a salvar els dos personatges? I derrotar a Bowser? Descobreix la nova aventura de Mario! •

Art academy (infantil)

Per els nens de 3 anys endavant. Els nens poden dibuixar lliurement, sense control, també poden dibuixar els pares i aprendre a dibuixar obres d´art de veritat!

Geronimo stilton. Retorn al Regne de la Fantasia

Llibres

Aquest llibre de Geronimo Stilton és d´aventura , misteri i fantasia. Geronimo es troba al seu amic drac i es van anar de sobte... al regne de la fantasia ! Primer va anar a un castell de vidre. Allà van veure una fada que li va

dir

que busqués 12 claus de vidre per obrir una porta. Van anar a buscar les 12 claus de vidre . Aleshores van trobar totes les claus i van anar a una cova de vidre per obrir una porta que era molt fràgil. Quan va obrir la porta, va caure , va caure al castell de les fades. A les hores, ja van arreglar el problema que havia i de sobte ,en Geronimo Stliton , va tornar a casa seva.

Agenda Mar i Lletra Estiu 2012 27 de maig - Festa de la Bicicleta 02 de juny - Festa de l’Esport 28 de juny al 22 de juliol - Exposició permanent del pallasso Charlie Rivel

29


26 de juny al 03 d’agost - Campus d’esports al poliesportiu 30 de juliol - Festa Major Petita 02 al 04 d’agost - Festa Major Mas Trader 14 al 17 d’agost - Festa Major Gran I a més a més, altres activitats com: patinatge, futbol, tennis, escola de vela, ràdio i locució, colònies, campament per a joves i esplais.

Agraïments La comissió de competències bàsiques vol agrair la participació i dedicació de totes les persones que han col·laborat en la creació d’aquest primer número de la revista de l’escola Mar i Cel:

30

revista escolar  
revista escolar  

education, competències bàsiques

Advertisement