Page 1

Astrid Roijckers CC204 Into Advertising ‘‘Verleiding wint op de gok’’


Voorwoord In dit magazine bevindt zich het onderzoek met een persoonlijke visie binnen het domein Food. Met deze visie zet ik mezelf neer als beginnend strateeg, campagnemaker en adviseur. Het is gericht op in eerste instantie stagebieders. Denkend aan later, voor een potentiĂŤle afstudeerplaats of een nieuwe werkgever. Het onderzoek is op basis van een tijdlijn, advertising en een subcultuur. Bij mijn tijdlijn zijn er drie belangrijke verschuivingen in kaart gebracht namelijk, de conserveringstechniek, gemaksvoedsel en food meets fashion. Vanuit deze drie subdomeinen is er onderzoek gedaan naar een gekozen subcultuur die zich hier bij aan sluit. Dit zijn thuiswonende studenten en studenten op kamers. Op basis van dit onderzoek zijn er inzichten ontstaan die leiden tot mijn persoonlijke visie binnen het domein Food. Uit deze visie is een creatieve strategie uitgerold. Deze strategie is bedoeld voor het lanceren van een nieuw product. Dit nieuwe product is een nieuw voedsellabel, gericht op studenten. Mijn persoonlijke visie met daarbij de strategie wordt gepresenteerd middels een kartonnen doos, op een creatieve wijze. De expositie vindt plaats op 3 april, 2014 op Fontys Hogescholen Communicatie.


Inhoudsopgave

food for thought

1. Advertising in Context 1.1 Tijdlijn op tafel 6 1.2 Toelichting 7 2. Campagne en Concept 2.1 Advertising op smaak 8 2.1.1 Conserveringstechniek 9 2.1.2 Gemaksvoedsel 10 2.1.3 Food meets fashion 11 3. De consument 3.1 Subcultuur 13 3.2 Resultaten 22 4. Verhalen 4.1 Visie 24 4.2 Flowchart 25 5. Creatieve strategie 5.1 Visueel 26 5.2 Strategie 27 6. Adviseren en Presenteren 6.1 Rationale 33 7. Bijlage 7.1 Bronnenlijst 36


01

ADVERTISING IN CONTEXT

Tijdlijn op tafel

De tafel is gedekt met de 12 belangrijkste en opvallendste momenten door de jaren heen.

5


Vegatarisch

1921 Fastfood

Superfood

2013

1925 Conserveringstechniek

Duurzaamheid

2010

1940 Fairtrade producten

Food meets Fashion

2009

1960

Bio-industrie

Light producten

2007

1993

Vitaminepillen

Gemaksvoedsel

2002

Healty orgins

1894 2014


1.2 Toelichting In een vogelvlucht door de voedselindustrie door de jaren heen. Hieronder een kleine toelichting per verschuiving. Zie bijlagen voor bronnen. 1894 - Vegatarisch In 1894 was de komst van De Nederlandsche Vegetariërsbond. Het heeft lang geduurd voordat vegetarisme een geaccepteerd verschijnsel werd. Kiezen voor vegetarisme werd namelijk gezien als een vorm van zelfmoord. 1921 - Fastfood In het jaar 1921 begon de opmars aan voedsel dat snel bereid en geserveerd wordt en relatief goedkoop is. Dit wordt ook wel fastfood genoemd en vooral populair in Amerika. 1925 - Conserveringstechniek De conserveringstechniek die is uitgevonden in 1925 bracht de voedselindustrie snel op gang. Het gevolg hiervan was, massaproductie. Men kon alles bewaren in potjes, blikken waarbij de uitvinding van de koelkast ook zijn steentje aan bij draagt. 1940 - Fairtrade In het jaar 1940 werd eerlijke handel belangrijk in de samenleving. Hiervan was de bedoeling geld in te zamelen voor mensen in arme landen. Vb. Max Havelaar, Oxfam. 1960 - Bio-industrie Begin het jaar 1960 begon de opmars in de Bio- Industrie in Nederland. Hieronder kun je verstaan het zelf maken en kweken van voedsel. (veeteelt en landbouw) 1993 - Vitaminepillen Het gebruik van vitaminepillen werd rond het jaar 1993 actief gebruikt om bepaalde vitamines voor het lichaam aan te vullen of te vervangen met pillen.

2002- Gemaksvoedsel Waarom zou je moeilijk doen als het makkelijk kan? Het bestond al na de tweede wereldoorlog, maar rond het jaar 2002 werd gemaksvoedsel pas populair in de samenleving en raaken supermarkten daar steeds voller mee. 2007 - Light producten Rond het jaartal 2007 werd de term ‘light’ geïntroduceerd, halvarine heette voortaan niet meer halvarine maar kreeg de term light. Lightproducten zijn producten die zoetstoffen bevatten in plaats van suiker. Hierdoor zitten er bijna geen of weinig calorieën in dit soort producten. 2009 - Food meets fashion Food wordt in de Fashion industrie gebruikt als inpiratiebron. Ze komen steeds meer met elkaar in aanraking. Dit kan op meerdere gebieden, presentatie; op het bord en packaging. Maar ook op kunstzinnig gebied. 2010 - Duurzaamheid Bij de productie van biologisch voedsel wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu, dier en mens. In 2010 stijgt het aantal biologische producten in de supermarkten. Het vergroot de aandacht in de samenleving. 2013 - Superfood Een Amerikaanse trend die in 2013 is overgewaaid naar Nederland. Superfood is 100% natuurlijk en bevatten veel vitamines, mineralen, nuttige voedingsstoffen en zijn altijd onbewerkt. Met name açaibessen, chiazaden en macapoeder zijn erg gewild. 2014 - Healthy orgins Opmerkelijk is dat de aandacht voor duurzaamheid nog steeds in stijgende lijn is. Een aantal trends in 2014 zijn allemaal gebaseerd op Healthy orgins. Healthy fast food, ecogastronomie en social dining.

7


CAMPAGNE EN CONCEPT

02

Advertising op smaak Bij dit beoordelingsmodel voor ads wordt dezelfde route genomen als bij een beoordelingsmodel voor eten. • Motivatie (betrokkenheid) • Kleur (uitstraling, val ik op) • Herkenning (brand recognition/recall) • Helderheid (boodschap, indruk) • Etikettering (beoordeling)

8


2.1.1 Conserveringstechniek

Dofasco

Ann Page

Campbell’s

Motivatie Bij normale voeding is er sprake van lage betrokkenheid met een positieve aankoopmotivatie.

Motivatie Bij normale voeding is er sprake van lage betrokkenheid met een positieve aankoopmotivatie.

Motivatie Bij normale voeding is er sprake van lage betrokkenheid met een positieve aankoopmotivatie.

Kleur De advertentie van Dofasco valt op door haar warme achtergrond, die de content versterkt.

Kleur De advertentie van Ann Page valt op door haar hoeveelheid tekst en foto’s i.p.v. illustraties zoals hiernaast.

Kleur De advertentie van Campbell’s valt op door product herhaling, de toren, vol met blikken soep.

Herkenning Bij deze advertentie is sprake van een Brand Recognition Strategie. De merknaam (waarvan ik denk dat het Dofasco heet), verpakking en inhoud worden duidelijk in beeld gebracht.

Herkenning Bij deze advertentie is sprake van een Brand Recognition Strategie. De merknaam, verpakking en inhoud worden duidelijk in beeld gebracht.

Helderheid De boodschap, ‘‘always tomato time, thanks to cans’’ spreekt voor zich. Dankzij blikken kon drank langer bewaard worden en was er voorraad. Etikettering Op een onduidelijke merknaam laat de advertentie goed zien waar hij voor staat.

Helderheid De boodschap, ‘‘you never tasted finer’’ komt overtuigend over. De kleine teksten bevestigen op informatieve wijze de boodschap. Etikettering De kleine teksten doen de boodschap en dus de advertentie te min. Het valt hierdoor weg.

Herkenning Bij deze advertentie is sprake van een Brand Recognition Strategie. De merknaam en verpakking worden duidelijk in beeld gebracht. Helderheid De boodschap ‘‘21 soups for your choice’’ klinkt behoorlijk veel om uit te kiezen. Assortimentkeuze versterkt de aankoopmotivatie. Etikettering Het beeld en de tekst zijn samen 1, waardoor de boodschap en daarmee de advertentie goed tot zijn recht komt.

9


2.1.2 Gemaksvoedsel

Knorr

Goldfish

Cup- a- soup

Motivatie Bij normale voeding is er sprake van lage betrokkenheid met een positieve aankoopmotivatie.

Motivatie Bij normale voeding is er sprake van lage betrokkenheid met een positieve aankoopmotivatie.

Motivatie Bij normale voeding is er sprake van lage betrokkenheid met een positieve aankoopmotivatie.

Kleur De advertentie van Knorr valt op door haar warme achtergrond, die de content versterkt.

Kleur De advertentie van Goldfish valt op door haar schone maar mooi vallende compositie.

Kleur De advertentie van Cup- a- soup valt op door haar gele signaal kleur op de achtergrond.

Herkenning Bij deze advertentie is sprake van een Brand Recognition Strategie. De merknaam en verpakking worden duidelijk in beeld gebracht.

Herkenning Bij deze advertentie is sprake van een Brand Recognition Strategie. De merknaam en verpakking worden in beeld gebracht maar wel iets minder duidelijk in tegenstelling tot Knorr.

Herkenning Bij deze advertentie is sprake van een Brand Recognition Strategie. De merknaam wordt in beeld gebracht, samen met de slogan van de nieuwe campagne.

Helderheid De boodschap, ‘‘ontdek de natuurlijke kracht van kleur’’, laat mij in eerst instantie denken aan Andrelon shampoo. De helderheid is te danken aan de combinatie, tekst en beeld. Etikettering Het beeld versterkt de content, daarmee vind ik het een goede advertentie.

10

Helderheid De boodschap ‘‘baked with real cheese’’ valt niet heel erg op, door haar kleine lettergrootte. Maar wordt wel gelezen omdat het een schone advertentie is. Etikettering De ‘‘lege’’ schoonheid en mooi vallende compositie trekken mijn aandacht waardoor kleine lettertjes ook worden gelezen.

Helderheid De boodschap ‘‘het werkt en jij dus ook’’ past goed bij het merk en de doelgroep. In tegenstelling tot oudere campagnes van Cup- a- soup is dit wel heel anders vormgegeven. Er wordt nu geen gebruik gemaakt van afbeeldingen, en is harder door de signaalkleur, geel. Etikettering Het concept achter deze campagne is sterk. Maar door ineens zonder beeld te werken, brengt het ook verwarring in tegenstelling tot vroegere campagnes.


2.1.3 Food meets Fashion

Knorr

Pastavilla

Vega-smoothie

Motivatie Bij normale voeding is er sprake van lage betrokkenheid met een positieve aankoopmotivatie.

Motivatie Bij normale voeding is er sprake van lage betrokkenheid met een positieve aankoopmotivatie.

Motivatie Bij normale voeding is er sprake van lage betrokkenheid met een positieve aankoopmotivatie.

Kleur De advertentie van Knorr valt op door haar groene achtergrond. Daarnaast is de compositie van het eten opvallend.

Kleur De advertentie van Pastavilla valt op door een rustige kleur achtergrond en haar kleurrijke compositie van groenten. .

Kleur De advertentie van Vegasmoothie valt op door haar schone maar fashionable design.

Herkenning Bij deze advertentie is sprake van een Brand Recognition Strategie. De merknaam wordt in beeld gebracht.

Herkenning Bij deze advertentie is sprake van een Brand Recognition Strategie. De merknaam, verpakking en inhoud (op fashionable en design-achtige wijze) worden duidelijk in beeld gebracht.

Herkenning Bij deze advertentie is sprake van een Brand Recognition Strategie. De merknaam, verpakking en inhoud worden duidelijk in beeld gebracht. Helderheid De boodschap ‘‘enjoy the taste of celebration’’ past bij Knor, is krachtig en is nog sterker door er een feestdag aan vast te koppelen, in dit geval ‘‘happy mothersday’’. Etikettering Een mooie advertentie die met compositie inspeelt op een herkenbare feestdag.

Helderheid Bij deze advertentie is geen sprake van een fysieke boodschap. Toch kun je door de compositie de boodschap achterhalen, het gaat in dit geval over verleiding (lokken). Etikettering Een prachtige advertentie die duidelijk laat zien dat niet altijd een fysieke boodschap nodig is, maar het beeld de boodschap is.

Helderheid Bij deze advertentie is geen sprake van een fysieke boodschap. Toch kun je eruit halen dat het hier gaat om een gezonde en fashionable drankje. Etikettering Een mooi, fashionable en design-waardig vormgegeven advertentie.

11


03

CONSUMENT

Subcultuur schijf van 5

Een onverwachte loop-inlunch bij studentenhuizen en thuiswonende studenten. Een interview met lunch van het eten dat in huis is.

13


Interview thuis student

Naam: Rick Leeftijd: 24 Woonplaats: Son Student: Studie:

Thuis wonend Bedrijfskunde HBO

Hobbies: Status:

Fitness Vrijgezel

Waarom woon je als student nog thuis? Ik heb hier alles wat ik tot nu toe nodig heb, mijn vrienden en mijn sport. Daarnaast kan ik het als student zijnde niet echt goed permitteren om op mezelf te gaan wonen, thuis kan ik sparen voor later. Heb je ooit gedacht om op kamers te gaan? Zo af en toe, eigenlijk niet vaak omdat een groot deel van mijn vrienden ook nog thuis wonen. Daarnaast heb ik genoeg vrijheid thuis, ik heb een goede band met mijn ouders en ik mag alles en zij gunnen me ook alles. Wat versta je onder vrijheid? Ik kan doen wat ik wil, natuurlijk houd je rekening met elkaar, maar ik kan naast thuis wonen ook mijn eigen leven leiden. Ik heb nu nog geen last van vaste lasten zoals huur, boodschappen etc. Wat versta jij onder eigen leven leiden? Naast mijn studie ligt mijn passie bij fitness, dit is pure ontspanning voor mij samen met mijn vrienden. Ik ben minimaal 4x te vinden in de sportschool tussen de gewichten samen met vrienden. Doordat ik nog thuis woon, kan dit ook gewoon en hoef ik

14


geen rekening te houden met lasten zoals poetsen, strijken, wassen, koken etc. Vind je het leuk om bijvoorbeeld te koken? Ik vind koken best leuk, als ik er de tijd voor neem. Daarnaast ben ik voeding sinds ik fanatiek sport interessanter gaan vinden, wat zit er nou precies in producten en wat is goed voor je en wat niet. Ik houd alles bij wat ik eet, en let dus op de macro’s, dat zijn, eiwitten, koolhydraten en vetten. Hoe ziet jou week er in het kort uit? Maandag: School/Sport/Vrienden Dinsdag: Huiswerk/Vrienden Woensdag: Huiswerk/Sport/Vrienden Donderdag: School/Huiswerk/Werk Vrijdag: School/Sport/Vrienden Zaterdag: Werken/Vrienden Zondag: Vrienden Waar haal jij je inspiratie vandaan bij eten koken? Eigenlijk bij mijn vrienden en door zelf gewoon dingen uit te proberen, rekening houdend met de macro’s natuurlijk want ik heb wel een bepaald aantal hoeveelheden nodig. Je haalt niet inspiratie van Internet of Kookmagazines zoals Allerhande? Nee, dat is me te veel werk. Omdat mijn vrienden ook fanatiek sporten en rekening houden met de voedingswaarden leren we juist van elkaars gerechten maar proberen we ook regelmatig wat uit. Wel hebben we vaak een vast ingrediënt waarmee we nieuwe dingen proberen en dat is Kip;).

Kies je niet graag kant en klare maaltijden? Ik eet het liefst heel simpel en dat kan ook zonder kant en klare maaltijden. Ik kook in 15 minuten iets lekkers met de juiste voedingswaarden dan dat ik iets eet, waar van alles in zit, waarvan je niet weet wat het is, zonder het op te zoeken. Wat vind je belangrijk bij eten? Voor afwisseling zorgen, iets nieuws, met juiste voedingswaarden. Waar let je op bij de boodschappen? Eigenlijk alleen of ik alles heb en of ik de bon heb die ik dan weer kan declareren haha. Bij nieuwe producten kijk ik in winkel naar etiketten en vergelijk ik er een paar zodra ik weet welke beter is. Neem je dan niet vaak dubbele spullen mee naar huis? Dat komt geregeld voor, maar dan is het een kwestie van invriezen of in de kelderkast zetten en is de voorraad versterkt. Wat staat er nou standaard op je boodschappenlijst als je iets maakt? Kip Waarom dit product? Het is mager en erg lekker en je kan er zoveel mee variëren. Of je het nou met rijst of pasta eet, en veranderd van saus of groenten en je hebt weer een totaal nieuw gerecht dat even simpel, gezond en lekker is. SAMENGEVAT: 110 euro per maand, standaard op het lijstje; kip, belangrijkste; afwisseling

Hoe reageren je ouders op je bevindingen met voedingswaarden? Die vonden het in het begin allemaal wat overdreven, maar kunnen het nu steeds meer waarderen dat ik iets doe met mijn passie maar daarentegen ook lekkere dingen maak die hun ook echt lekker vinden. Het zijn gewoon veel variaties met Kip en dat lust iedereen. Denk je dat het scheelt dat je thuis woont dat je zo kunt letten op je voedingswaarden? Dat denk ik niet, want de producten die ik nodig heb voor een maaltijden zijn vaak heel basic. Ze zijn niet duur en je kunt er zoveel variaties mee maken, al pak je alleen een andere saus of kruiden of pasta soort. Vind je gezond eten belangrijker dan de prijs? Ik vind gezond wel lekkerder, verse producten zijn natuurlijk beter dan conserveringsproducten met allerlei toegevoegde stoffen en die hebben vaak ook meer macro’s dan vers. Wat in de supermarkt ligt op de versafdeling vind ik al vers genoeg.

15


Interview thuis student

Naam: Laura Leeftijd: 21 Woonplaats: Son Student: Studie:

Thuis wonend Lifestyle studies HBO

Hobbies: Status:

Fitness/Bakken/Schilderen Relatie

Waarom woon je als student nog thuis? Hiervoor studeerde ik in Eindhoven op het Sint Lucas en nu in Tilburg en dat is prima te doen met het openbaar vervoer en thuis heb ik het goed. Ik kan hier fijn sparen en ben dichtbij mijn vrienden en vriend. Heb je ooit gedacht om op kamers te gaan? Best vaak, en het lijkt me heerlijk, alleen komt er veel bij kijken ook wat betreft de kosten. Daarnaast woon ik dichtbij school, en heb ik hier thuis mijn vrienden en vriend wonen. Het is makkelijk thuis wonen. Wat versta je onder makkelijk? Nou je hebt een stuk minder zorgen naar mijn idee, ik hoef geen was te doen, er is altijd eten in huis, ik hoef de boodschappen niet te betalen, kan de auto vaak meenemen. Het is best ideaal! Help je je ouders wel een beetje bij al deze taken? Als ik het niet te druk met school heb wil ik nog wel de was wegstrijken, boodschappen doen voor mijn ouders, koken of poetsen. Vind je het leuk om bijvoorbeeld te koken? Ja ik vind koken echt heel leuk, dat stel ik vaak ook als

16


eerste voor in plaats van strijken ofzo haha. Ik vind het leuk om nieuwe dingen te maken, dus mijn ouders moeten me dan wel de kans geven om me iets nieuws te laten maken want anders vind ik er niks aan. Hoe ziet jou week er in het kort uit? Maandag: School/Huiswerk/Sporten Dinsdag: School/Huiswerk Woensdag: School/Huiswerk/Vriendje Donderdag: School/Huiswerk/ Vrijdag: School/Vriendje/Vrienden Zaterdag: Werken/Vriendje/Vrienden Zondag: Werken/Huiswerk Waar haal jij je inspiratie vandaan bij eten koken? Ik ben zo goed als verslaafd aan Pinterest, en via Pinterest haal ik echt super leuke ideeën. Natuurlijk ook ideeën die totaal niet smaakte nadat ik het had gemaakt, maar ik sta open voor het proberen van nieuwe dingen. Ze zien ook altijd zo lekker uit op Pinterest waardoor ik alleen maar meer de neiging heb om ook zoiets te maken. Waar haalde je voorheen je inspiratie vandaan toen Pinterest nog niet bestond? Uit kookboeken of recepten van vriendinnen. Maar toen Pinterest nog niet bestond kookte ik ook niet zo vaak doordeweeks, eerder in het weekend als ik tijd had om ook een kookboek door te spitten. Sinds Pinterest kom je zo gemakkelijk aan inspiratie en recepten. Hoe reageren je ouders op je bevindingen van Pinterest? Ze vinden het leuk en moeten er vaak ook om lachen met wat voor gerechten ik kom aanzetten. Het zijn geen standaard gerechten. Het leuke is dat er net iets extra’s mee is gedaan, of bepaalde ingrediënten, die niet zo standaard zijn en dus ook niet zo even zou bedenken. Denk je dat het scheelt dat je thuis woont dat je zo kunt experimenteren? Ik denk het wel, want we hebben thuis al heel veel wat niet extra gekocht hoeft te worden voor een gerecht, bijvoorbeeld kruiden, boter, melk, dressings etc. Daarnaast heb ik ook een klein moestuintje, omdat ik dat leuk vind, verse producten en altijd bij de hand en waarschijnlijk zou ik dit allemaal niet hebben als ik op kamers zou wonen Jij vind verse producten, gezond eten dus belangrijk(er dan prijs)? Ja ik vind het veel lekkerder als iets vers is, verse groenten of kruiden, maar ook fijn om het zo dicht bij de hand te hebben (moestuin). Het idee alleen al dat iets vers is, klinkt

al veel lekkerder dan iets wat in een potje zit toch? Kies je toch dus niet graag kant en klare maaltijden? Zo nu en dan vind ik dat echt niet erg en zelfs ook lekker. Maar ik heb het idee dat daar toch allemaal verkeerde stoffen in zitten, en niet goed is voor je lichaam. Heeft je sporten hiermee ook te maken, dat je daardoor meer let op je eten? Sinds ik sport ben ik wel bewuster gaan eten, ook omdat ik veel ben afgevallen door een gezondere levensstijl en die levensstijl ging eigenlijk vanzelf. Ik probeer evenwicht te houden in gezond en ongezond, maar ik sla niet snel een frietje af als het maar niet te vaak gebeurd. Wat vind je belangrijk bij eten? De afkomst en afwisseling, dat je niet altijd hetzelfde eet, en zelf ook eens nieuwe dingen uitprobeert. Waar let je op bij de boodschappen? Dat ik geen producten dubbel koop die we thuis ook al hebben staan. Daarnaast let ik onbewust op of er nieuwe producten staan. Hoezo nieuwe producten? Producten die ik nog nooit eerder heb gezien, die mij nieuwsgierigheid opwekken en waarmee ik iets nieuws kan maken voor een bepaald gerecht. Vind je gezond eten belangrijker dan de prijs? Ik vind gezond eten belangrijk en zelf hoef ik niet echt te letten op de prijs, dat doen mijn ouders wel. Maar omdat ik thuis woon, kan ik wel eerder iets speciaals maken met net wat lekkere producten die vers zijn van de markt of wat duurdere spullen uit de supermarkt. Wat staat er nou standaard op je boodschappenlijst als je iets maakt? Advocado Waarom dit product? Ik ken heel veel lekkere gerechten (dankzij Pinterest) met Advocado en daarnaast ben ik er gek op, en de rest van het gezin ook. Vaak maak ik naast het gerecht ook een salade, dat lekker fris is voor erbij, en daar doe ik ook vaak advocado in. SAMENGEVAT: 130 euro per maand, standaard op het lijstje; advocado, belangrijkste; afkomst

17


Interview kamer student

Naam: Erwin Leeftijd: 22 Woonplaats: Eindhoven Student: Studie:

Op kamers Multimedia Design HBO

Hobbies: Status:

Fitness Vrijgezel

Waarom ben je op kamers gaan wonen? Voor mijn studie ben ik op kamers gegaan in Eindhoven, ik kom oorspronkelijk uit Zeeland. Waarom heb je gekozen voor op kamers en niet iets anders? Ik kwam uit een hele andere omgeving, dus ik moest nieuwe vrienden maken en naar mijn idee maak je die het snelste in een studentenhuis maar ook vanwege het financiĂŤle plaatje. Wat vindt je zo leuk in dit studentenhuis? De gezelligheid en vrienden die je maakt. Je bent samen een grote groep die organiseert, onderneemt en veel dingen samen doet. Je leert ook weer via die huisgenoten nieuwe mensen kennen en je trapt zoveel lol mits je leuke huisgenoten hebt!;) Hoe ziet jou week er in het kort uit? Maandag: School/Koken/Huiswerk/Vrienden Dinsdag: School/Werk/Vrienden Woensdag: School/Huiswerk/Vrienden Donderdag: School/Huiswerk/Stappen Vrijdag: School/Werk/Vrienden Zaterdag: Werken/Stappen Zondag: Huiswerk/Vrienden

18


Doen jullie ook gezamenlijk koken? Sinds er vrouwen in huis wonen wel vaker. Voorheen bestond dit studentenhuis uit alleen maar mannen. Vervolgens kwamen er een paar kamers vrij en vonden we het tijd om het huis gemengd te vullen. Misschien ook wel stiekem voor de goede orde haha. Hoezo voor de goede orde? haha. Nou je weet hoe mannen zijn, soms kunnen ze er een behoorlijke bende van maken en daarnaast is het altijd leuk om vrouwen om je heen te hebben en misschien nog wel dingen van leren. Wat is er gebeurd of veranderd op kookgebied sinds er vrouwen wonen hier? We doen meer samen waaronder ook eten. Voorheen aten we simpel, hierbij kun je denken aan pizza’s, tosti, maaltijdsalade en regelmatig apart en allemaal iets anders. Vrouwen hebben vaak leukere en nieuwe ideeën met eten. Hoezo hebben die vaak leukere en nieuwe ideeën? Nouja die kijken op internet, die ene app, Pinterest ofzo? Maar ook halen die altijd de allerhande in huis van de Albert Heijn. Het is leuk om uit te proberen, en ik ben het zelf ook nu steeds leuker gaan vinden om nieuwe dingen uit te proberen en dus te koken. Het is nu gewoon vaak gezellig tijdens het koken, beetje dollen, hoe vies het eruit ziet, of beetje rommelen met de producten, beetje klieren haha.

er niet speciaal voor naar de markt om de hoofdprijs te halen als de supermarkt ook gezonde en verse dingen verkoopt voor een aannemelijke prijs. Kies je toch nog steeds graag voor kant en klare maaltijden? Inslaan en invriezen kan nooit kwaad mocht je ooit haast of drukte hebben. Maar we spreken met de huisgenoten vaak bepaalde dagen af om ook echt iets te koken. Wat staat er nou iedere week standaard op je boodschappenlijst? Eieren Waarom dit product? Je kent de stapavonden van een student? Die gaan graag na het stappen op de eieren. Daarnaast als iemand ooit haast heeft, dan is een gebakken eitje met brood niet verkeerd en vult het toch goed en is niet heel ongezond. Waar haal jij je inspiratie vandaan bij eten koken? Van de vrouwen in huis, die nemen vaak een allerhande blaadje mee naar huis. Maar ook wil ik nog wel eens een recept klaarmaken dat al ooit is klaargemaakt door een van de meiden, maar dan probeer ik er natuurlijk zo af en toe net iets anders van te maken, anders krijg ik natuurlijk te horen dat ik me er makkelijk van af breng.

Je bent niet bang dat je dan je eigen eten verruïneerd? haha Het is meer om die vrouwen op te naaien haha en nee ik heb vertrouwen in ze, en er zijn wel eens momenten geweest dat we bijvoorbeeld kruiden of sauzen hadden geswitcht stiekem zonder dat ze het wisten, en dan smaakte het nog goed ook, gewoon experimenteren, alleen als we het achteraf die vrouwen vertelden waren ze natuurlijk boos en beledigd en zouden ze nooit meer koken, maar natuurlijk stonden ze de eerste beste keer weer gewoon achter het vuur. Wat vindt je belangrijk bij eten? Dat het afwisselend maar ook gezond is in tegenstelling tot een paar jaren terug toen ik nog erg lui was aangelegd en een pizza, shoarma broodje of gebakken ei nog prima vond. Waar let je op bij de boodschappen? Ik let heel erg op de acties, voordat ik ga check ik altijd even de supermarkt krantjes en daarop baseer ik ook vaak het eten, ik ben en blijf een student! Vind je gezond eten belangrijker dan de prijs? Natuurlijk vind ik gezond eten belangrijk, maar ik ga

19


Interview kamer student

Naam: Juliette Leeftijd: 22 Woonplaats: Best Student: Studie:

Op kamers Kunstacademie St. Joost HBO

Hobbies: Status:

Tekenen, Fotografie Vrijgezel

Waarom ben je op kamers gaan wonen? Mijn moeder is uiteindelijk ingetrokken bij haar nieuwe relatie maar wilde graag het huis behouden. Ik woon dus niet echt op kamers maar ben blijven wonen in het huis waar ik altijd gewoond heb. Alleen leef ik er nu alleen, want mijn broer is op kamers gegaan in Groningen voor zijn studie. Wat vind je leuk aan op jezelf wonen? De vrijheid die je hebt, er kijkt niemand op je vingers, er bemoeid niemand zich met jouw zaken. Daarnaast ontdek ik daardoor ook steeds meer mezelf, het is een stukje verantwoordelijkheid die je ook krijgt zodra je alleen woont. Hoe bedoel je ontdek je daardoor steeds meer van jezelf? Nou normaal wordt thuis alles voor je gedaan als je met je ouders woont, maar in dit geval doe je alles zelf en ontdek je dus ook alles zelf. Dat zit hem al in de kleine dingen bij bijvoorbeeld de was doen. Wat vind ik leuk en wat vind ik niet leuk, waar ben ik goed in en waar niet, wat mis ik en wat niet. Hoe ziet jou week er in het kort uit? Maandag: School/Koken/Huiswerk

20


Dinsdag: School/Werk Woensdag: School/Koken/Huiswerk Donderdag: School/Werk Vrijdag: School/Huiswerk/Koken/Vrienden Zaterdag: Werken/Vrienden Zondag: Vrienden Tussen je hobbies staat koken, waarom? Ik vind koken leuk voornamelijk als ik bezoek krijg. Maar ik heb geen hekel om voor mezelf te koken, vaak kook ik iets meer zodat ik niet iedere dag hoef te koken, maar zodat ik iets kan eten wat ik die week al eerder heb gehad en nog extra van heb gemaakt. Maar als ik bezoek krijg vind ik het gezellig en wil ik me nog wel eens uitsloven. Wat bedoel je met uitsloven? Dan doe ik gewoon extra mijn best om iets lekkers te maken, vaak kijk ik dan ook voor iets speciaals, dus bijvoorbeeld niet simpele lasagna, maar net iets anders.

Ik zorg altijd dat ik wel iets heb van een kant en klare maaltijd, mocht iets niet meer goed zijn wat ik extra heb gemaakt die week of als ik gewoon trek heb in iets simpels. Wat staat er nou iedere week standaard op je boodschappenlijst? Yoghurt Waarom dit product? Ik eet het graag in de ochtend maar ook als nagerecht vind ik het heerlijk. Daarnaast maak ik er ook regelmatig gezonde fruit smoothies mee. SAMENGEVAT: 20 euro per maand, standaard op het lijstje; yoghurt, belangrijkste; afkomst

Waar haal jij je inspiratie vandaan bij eten koken? Ik heb altijd de nieuwe allerhande in huis en daarnaast zit ik graag op Pinterest waardoor ik allerlei lekkere ideeĂŤn al bij elkaar spaar en die ik altijd een keer kan klaarmaken, mocht ik bezoek krijgen. Dit zou je dus alleen doen als je bezoek hebt? Nou op Pinterest staan vaak aparte recepten, waarbij ik nieuwe dingen in huis moet halen. Ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen als ik echt tijd heb, maar heb ook gewoon huiswerk, dus het moet wel een beetje te doen zij na school nog koken. Wat vind je belangrijk bij eten? Dat het afwisselend is, anders gaat het zo snel vervelen. Speelt daar ook nog gezond of prijs in mee? Zoals ik net al vertelde maak ik vaak net iets meer zodat ik er nog een keer van kan eten, zodat ik niet iedere dag hoef te koken. Dit kan al door een verse soep te maken waar ik meerdere dagen van kan eten. Vind je gezond eten belangrijker dan de prijs? Omdat ik op mezelf woon vind ik prijs wel belangrijk, maar dat neemt niet weg dat je niks gezonds kan maken. Doordat ik wat extra maak, gooi ik het niet, maar bewaar ik het en voelt het ook verantwoord. Waar let je op bij de boodschappen? Ik let heel erg op de acties, voordat ik ga check ik altijd even de supermarkt krantjes en daarop baseer ik ook vaak het eten. Kies je toch nog steeds graag voor kant en klare maaltijden?

21


GEZELLIGHEID

AFKOMST EXPERIMENTEREN

PINTEREST

AFWISSELING

BEWUST VOEDINGSWAARDEN GEZOND

VERSHEID

LOW-BUDGET UITSTRALING

GEMAK

GRAPPEN NIEUWSGIERIGHEID VOOROORDEEL

22


110,- p.w Naam: Leeftijd: Student:

Rick 24 Thuis

Standaard: Kip Belangrijkste: Afwisseling

130,- p.w Naam: Leeftijd: Student:

Standaard: Advocado Belangrijkste: Afkomst

Laura 21 Thuis

20,- p.w Naam: Leeftijd: Student:

Juliette 23 Kamers

Standaard: Yoghurt Belangrijkste: Afkomst

30,- p.w Naam: Leeftijd: Student:

Erwin 22 Kamers

Standaard: Eieren Belangrijkste: Experimenteren

23


VERHALEN

04

Visie verleiding wint op de gok

Je kent dat wel, jongeren onder elkaar. De kunst tot het uitdagen van en de stiekeme geintjes. Zolang het goed bevalt is er niets aan de hand. Sterker nog, het stimuleert ons om het de volgende keer weer te doen, maar dan bewust. In de keuken wordt er gekookt, maar ik kan het samen met een vriend niet laten om ermee te knoeien. Zodra ze weg zijn bij het vuur, trek ik een fles samboeka open en voeg dit toe aan de saus. Bij het opscheppen van het eten zie ik de geurzintuigen werken bij de meiden, iets klopt er niet. Het ruikt anders, maar de schouders worden opgehaald. De volgende dag loop ik samen met die ene vriend de keuken in waar opnieuw wordt gekookt door de meiden. We pakken de fles samboeka van gister en schenken dit ongevraagd bij het vlees. Voordat ik het weet krijg ik een pak slaag, en wordt ik van onder tot boven uitgescholden. Het ruikt anders, maar de schouders worden opgehaald. We koken niet meer volgens het boekje. De precieze inhoud doet er niet meer toe, want we voegen er zelf iets aan toe. We worden niet meer verleid met de buitenkant maar met de binnenkant. We worden verleid om met de inhoud te gaan spelen. De basis is nodig, die ons uiteindelijk verleid tot ontdekkingen. De verleiding tot iets nieuws ontdekken waarbij het op de gok ook nog lekker blijkt te smaken! Zolang het goed bevalt is er niets aan de hand. Sterker nog, het stimuleert ons om het de volgende keer weer te doen, maar dan bewust.

24


APP

TRY-OUT PLATFORM

PROMO

CROWD SOUR CING

DEEL/ WIN

ONLINE

‘‘Verleiding wint op de gok’’ VOOR FILMPJE

BILL BOARD

STUDENT SNACK

VOUCHER

OFFLINE

HET RAD

HAND DOEK

BIER VILT

SPIEGEL FICHES

TRY-OUT

THURSDAY

25


EERSTE STAP

SPANNEND

NIEUW NIEUWSGIERIG ZORGELOOS

ONTDEKKINGEN

SIMPEL UITPROBEREN TASTBAAR

VERRASSING

FLEXIBEL VERNIEUWEND

MOOI

INTERESSANT

26

SMAAK

OPDEPROEF


CREATIEVE STRATEGIE

05

Strategie voel-je-weer-kind

De voel-je-weer-kind-strategie wordt ingezet voor het lanceren van een nieuw product. Het gaat hier om een nieuw voedsellabel, gericht op studenten. De studentenlijn bevat alle elementen die hiernaast zijn afgebeeld. Het hart van dit product ligt bij experimenten. De studentenlijn is low-budget aangezien studenten geen groot budget hebben. Daarnaast speelt het in op gemak. De lijn bestaat uit vijf verschillende pakketten die veranderen per seizoen. De pakketten zijn gecategoriseerd op doordeweekse dagen, namelijk maandag tot en met vrijdag. Het product bestaat uit een klein basis pakket, zoals we allemaal kennen van de pasta’s. Het pakket bevat de basis waarmee geÍxperimenteerd kan worden. De studentlijn is een gat op de markt. Het speelt in op het gemak maar tegelijkertijd ook op uitdaging waar jongeren behoeften aan hebben. Het gaat er niet zo zeer om wat erin zit, maar wat je ermee kan doen. Op deze manier is er onder de jongeren ook een stukje bewustwording. Weten wat je eet en experimenteren! Bij het uiteindelijke product komen conservering, gemak en food meets fashion samen. De conservering vanwege de houdbaarheid, gemak doordat er wordt ingespeeld op doordeweekse dagen (ma t/m vr) en food meets fashion komt terug in de packaging.

27


ADVISEREN EN PRESENTEREN

Rationale

06

Voorstellen

Astrid Roijackers, een studente met dromen en laat uitkomen. De magie zit in haar doorzettingsvermogen en passie voor dit vak. Een oog voor detail mede dankzij de vooropleiding als Grafisch Vormgever op het Sint Lucas. Met een tweede studie op Fontys Hogescholen Communicatie en als specialisatie creatief, zet ze een stapje dichter bij die ene droom!

Opdracht

Ontwikkel een visie op je gekozen domein waarmee je jezelf neerzet als strateeg, campagnemaker en adviseur. Deze richt je in eerste instantie op stagebieders. Denkend aan later, voor een potentiele afstudeerplaats of een nieuwe werkgever.

Inzichten

In de voedselindustrie vlieg je van de ene trend in de andere trend. Het is opvallend dat food tegenwoordig veel meer is dan, een eerste levensbehoefte van de mens. Het komt steeds meer in aanraking met andere domeinen, zoals bijv. Fashion waarbij Food als grote inspiratiebron wordt gebruikt. Daarnaast moeten vooroordelen altijd recht proberen worden gezet in plaats van erin te blijven geloven.

Visie

Strategie Propositie Contact

@

Verleiding wint op de gok! De verleiding tot iets nieuws ontdekken, dat wint op de gok! Waar een wil is, is een weg- strategie Be your own kind of beautiful Astrid Roijackers Biesboschlaan 8 5691 LE Son astrid.roijackers@gmail.com astridroyackers astridroyackers

33


bijlage


Tijdlijn Vegetarisch Isgeschiedenis (2012) Een geschiedenis van het vegatarisme in Nederland. Geraadpleegd 22 februari op, http://www.isgeschiedenis.nl/archiefstukken/een_geschiedenis_van_het_vegetarisme_in_nederland/ Vegatarische-voeding (2014) Stukje geschiedenis. Geraadpleegd 22 februari op, http://vegetarische-voeding.10-tips.nl/stukje-geschiedenis.html Fastfood Is geschiedenis (2011) Snackcultuur in Nederland. Geraadpleegd 22 februari op, http://www.isgeschiedenis.nl/archiefstukken/snacks_snackcultuur_en_buitenshuis_eten_in_nederland_1920_1980/ Wikipedia (2014) Fastfood. Geraadpleegd 22 februari op, http://nl.wikipedia.org/wiki/Fastfood Foodlog (2007) Combinatie van fastfood en slowfood is in opkomst. Geraadpleegd 22 februari op, http://www.foodlog.nl/artikel/combinatie_van_fastfood_en_slowfood_is_in_opkomst/ Conserveringstechniek Techniek in Nederland (2014) Revolutionaire veranderingen in de levensmiddelen productie. Geraadpleegd 22 februari op, http://www.techniekinnederland.nl/nl/index.php?title=Revolutionaire_veranderingen_in_de_levensmiddelenproductie Seesaw (2008) Refrigerators part 2. Geraadpleegd 22 februari op, http://seesaw.typepad.com/ blog/2008/05/refrigerators-part-2.html Fairtrade producten Wikipedia (2014) Eerlijke handel. Geraadpleegd 22 februari op, http://nl.wikipedia.org/wiki/Eerlijke_handel Ecogoodies (2014) Waarom fair trade producten. Geraadpleegd 22 februari op, http://www.ecogoodies.nl/waarom-fair-trade-producten AGF (2011) Duurzaam, biologisch en fairtrade. Geraadpleegd 22 februari op, http://www.agf.nl/artikel/66073/Duurzaam,-biologisch-en-fairtrade Bio-industrie Plazilla (2012) Het ontstaan van de bio industrie. Geraadpleegd 23 februari op, http://plazilla.com/page/4295015463/het-ontstaan-van-de-bio-industrie Geschiedenis 24 (2011) De opkomst van de bio industrie. Geraadpleegd 23 februari op, http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2000-2001/De-opkomst-van-de-bio-industrie. html Vitaminepillen Globetrotter (2002) Geschiedenis van voedsel. Geraadpleegd 23 februari op, http://www.globetrotter.nl/metaal_geschiedenis2.html Vitamine info (2014) Alle vitamines en mineralen op een rij. Geraadpleegd 23 februari op, http://www.vitamine-info.nl/alle-vitamines-en-mineralen-op-een-rij/ Gemaksvoedsel Kuifje in de keuken (2013) Er komt geen gezonde voedselrevolutie. Geraadpleegd 22 februari op, http://kuifjeindekeuken.nl/er-komt-geen-gezonde-voedselrevolutie/

36


Knorr (2014) Geschiedenis van Knorr. Geraadpleegd 22 februari op, http://www.knorr.nl/artikelen/detail/303629/geschiedenis-van-knorr Wikipedia (2014) Kant en klaar. Geraadpleegd 22 februari op, http://nl.wikipedia.org/wiki/Kant-en-klaar Light producten Wikipedia (2014) Lightproduct. Geraadpleegd 22 februari op, http://nl.wikipedia.org/wiki/Lightproduct Wikipedia (2014) Aspartaam. Geraadpleegd 22 februari op, http://nl.wikipedia.org/wiki/Aspartaam Ons blogspot (2009) trends van het heden lightproducten. Geraadpleegd 22 februari op, http://0ns.blogspot.nl/2009/05/trends-van-het-heden-lightproducten.html Food meets fashion Foodinspiration (2014) Food meets fashion. Geraadpleegd op 23 februari op, http://www.foodinspiration.nl/article/2014-01-16-food-meets-fashion Foodthrottle (2014) Over Foodthrottle. Geraadpleegd 23 februari op, http://foodthrottle.com/ Toxel (2010) Food meets fashion. Geraadpleegd op 23 februari op, http://www.toxel.com/inspiration/2010/11/17/food-meets-fashion/ Duurzaamheid Eten en Drinken (2010)) Biologische producten een nieuwe trend. Geraadpleegd 23 februari op, http://eten-en-drinken.infonu.nl/producten/53941-biologische-producten-een-nieuwe-trend.html Rijksoverheid (2011) Duurzaam voedsel belangrijkste trend in boodschappenmandje. Geraadpleegd 23 februari op, http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2011/06/06/duurzaam-voedsel-belangrijkste-trend-inboodschappenmandje.html Superfoods Ohmyfoodness (2013) Trend van het moment superfood. Geraadpleegd 23 februari op, http://www.ohmyfoodness.nl/informatief/trend-van-het-moment-superfood NU (2013) Superfoods worden steeds populairder. Geraadpleegd 23 februari op, http://www.nu.nl/gezondheid/3499619/superfoods-worden-steeds-populairder.html Healthy origins Horecaexpo (2013) Duurzaamheid. Geraadpleegd 23 februari op, http://www.horecaexpo.be/nl/data/News/2013/Duurzaamheid Glowmagazine (2014) Food trends 2014. Geraadpleegd 23 februari op, http://www.glowmagazine.nl/food-trends-2014/ Mathijs Vrieze (2014) Foodtrends 2014 op een rijtje. Geraadpleegd 23 februari op, http://mathijsvrieze.nl/nieuws/176/tv-kok-mathijs-vrieze-zet-de-foodtrends-voor-2014-op-een-rijtje.html

37


Food for Thought  
Food for Thought  

''verleiding wint op de gok''

Advertisement