Page 1

1


nähden. Piirien avulla käyttäjä voi valita helposti, mitä hän jakaa ja kenelle, aivan kuten tosielämässä. Kaikkia asioita ei esimerkiksi tarvitse jakaa työpaikan tai pomon kesken. Toinen huomattava ero Facebookkiin nähden on, että käyttäjä voi halutessaan lisätä piireihinsä ketä tahansa ilman, että tarvitsisi lähettää erillistä kaveripyyntöä.

G

oogle+ on vielä tuore verkkoyhteisöpalvelu, joka aukesi kesäkuussa 2011. Tuolloin sen kaavailtiin olevan verkkoyhteisöjen suvereenin johtajan, Facebookin, haastaja. Kuitenkaan vielä tähän mennessä Google+ ei ole saanut tarpeeksi tuulta siipiensä alle haastaakseen Facebookin. Googlen verkkoyhteisöpalvelussa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 71 miljoonaa käyttäjää. Kun taas Facebookilla on tällä hetkellä jo 800 miljoonaa käyttäjää. Googlella on siis vielä pitkä matka kirittävänään. Kesäkuussa avattu yhteisöpalvelu oli aluksi avoinna vain kutsuvieraille. Syyskuussa se avattiin kaikille avoimeksi. Google+ sai nopeasti kerättyä paljon uusia käyttäjiä, mutta nyt asiantuntijoiden mukaan kasvu on hidastunut jopa huolestuttavasti. Varsinkin käyttäjiä, jotka eivät palaa sivustolleen enää toistamiseen on hälyttävän paljon.

tää erilaisia palveluita yhdessä, kuten Google plussaa, Gmailia, Youtubea, Bloggeria tai muita Googlen verkkosovelluksia. Ekosysteemin toimivuus onkin yksi Googlen tärkeä etu muihin verkkoyhteisöpalveluihin verrattuna. Google plussaa käyttäessä voi kuitenkin selvästi havaita, että palvelu on vasta kehitysvaiheessa. Kokeiluja tulee ja menee ja käyttäjillä on mahdollisuus antaa palautetta sekä muutosehdotuksia. Google plussan kehittäjätkin ovat sanoneet yhteisön olevan vielä kehitysvaiheessa ja, että palvelua pyritään kehittämään koko ajan.

Toinen ominaisuus, jota Google+ on halunnut kehittää, on videokeskustelu. Hangouts –toiminto mahdollistaa virtuaaliset keskustelutuokiot vaikkapa kokonaisen kaveriporukan kesken. Toiminnosta löytyy myös videokuvan kanssa keskustelu mahdollisuus ja esim. Youtube vidoita voi katsella porukalla Hangout ikkunassa. Kolmas ominaisuus, joka löytyy ainoastaan Google plussasta, on Sparks toiminto. Käyttäjä voi ensin listata palveluun ylös omat kiinnostuksen kohteensa, jonka jälkeen Sparks etsii käyttäjälle automaattisesti verkossa julkaistuja artikkeleita tai videoita aiheisiin liittyen. Ehkä tärkein asia, joka erottaa Google plussan Facebookista on kuitenkin eri palveluiden yhteensopivuus. Google tilin omistajana käyttäjä voi helposti hyödyn-

Ensisilmäyksellä Google+ on hyvin samankaltainen kuin Facebook. Käyttäjällä on oma profiili, jossa hän voi julkaista päivityksiä muiden käyttäjien nähtäville. Käyttäjillä on myös mahdollisuus livechattiin ystäviensä kanssa. Kuvia, videoita ja uutisia voi jakaa samaan tapaan kuin Facebookissa. Toki muutamia eroavaisuuksiakin löytyy. Google plussan käyttäjillä on mahdollisuus jakaa ystävänsä erilaisiin piireihin circles-toiminnon avulla. Circles vaikuttaakin olevan yksi Google plussan markkinointivalteista Facebookkiin

2

3


Palveluun liittyminen on todella helppoa, varsinkin jos omistaa jo olemassa olevan Googletilin. Googlen etusivun vasemmassa ylänurkassa on uusi linkki, Sinä+, josta voi siirtyä Google plussan sivuille. Jos käyttäjä ei omista Google-tiliä, sen luominen on mahdollista myös tämän kautta. Kun palveluun kirjautuu ensimmäistä kertaa, tulee ruudulle selkeitä ohjeita miten edetä. Palvelu neuvoo käyttäjää ystävien hankinnassa, piirien rakentamisessa ja muissa perusasioissa. Kaiken voi myös halutessaan tehdä myöhemmin, eikä heti alkuvaiheessa tarvitse hankkia ystäviä tai luoda piirejä. Jos omistaa jo olemassa olevat Google -tunnukset liittyminen ei vie aikaa kymmentä minuuttia enempää.

Omasta mielestäni Google plussassa olisi potentiaalia jopa Facebookin haastajaksi. Google+ on nykyisellään selkeä ja käytettävyydeltään Facebookkia parempi. Varsinkin henkilöt, jotka käyttävät aktiivisesti Googlen muita palveluita saisivat Google plussasta mahdollisesti paljon enemmän hyötyä irti kuin Facebookista. Jos Google parantaisi palveluaan ja keskittyisi erityisesti Facebookissa esiintyvien ongelmien ratkaisuun ja kehitykseen, Facebookin käyttäjät saattaisivat haluta liittyä Googlen yhteisöpalveluun. Esimerkiksi yksityisyydensuoja ja luotettavuus olisivat asioita, joihin Google plussan kehittäjien kannattaa jatkossa kiinnittää erityistä huomiota.

Vanhoille Facebookin käyttäjille etusivun näkymä on jo entuudestaan tuttu. Keskellä sivua on streami, josta voi nähdä mm. kavereiden päivitykset. Vasemmasta reunasta löytyy valmiina olevia piirejä, kuten Perhe, Ystävät, Työ jne. Vasemmassa reunassa näkyy myös lista keskustelussa paikallla olevista ystävistä. Oikeassa reunassa taas on muita toimintoja kuten Hangouts ja Youtube hakukenttä.

Valitettavasti Google+ on nykyisellään vielä niin tyhjillään, että voi melkein kuvitella virtuaalisten risupallojen liikkeen autioituneissa profiileissa. Toisaalta Google plus on kuitenkin vasta alkutekijöissään, eikä kukaan voi odottaa kuusi kuukautta sitten avautuneen palvelun olevan täysin valmis. Ja koska Google plussaa kehitetään avoimesti myös itse käyttäjien ideoiden pohjalta, uskon, että Google plussalla on tulevaisuudessa mahdollisuuksia toimia yhtenä suurista verkkoyhteisöistä.

4

5

Google+  
Google+  

Lyhyt esittely ja pieni käyttöopas uudesta Google+ verkkoyhteisöpalvelusta.

Advertisement