Page 1

BESEDA

Digitaal

Nummer 47

Vereniging Nederland - Bulgarije


Beseda 47 digitaal Uitgave van de Vereniging NederlandBulgarije Bestuur: Rients Boiten Harry Witteveen Julia Quak-Stoilova Larisa Filipova Kenneth Powell Misha Alma Arie van Veelen Herbert Joosten Webmaster: Frank Lindeboom Secretariaat: Van der Hoopstraat 47/2 1051 VB Amsterdam tel. 06-42290328 secretariaat@vereniging nederlandbulgarije.nl Internet: http://www.vereniging nederlandbulgarije.nl Lidmaatschap: € 20,- per jaar voor particulieren (gezinslidmaatschap) € 56,- per jaar voor Bedrijven Rekeningnummer: ING 634573 t.n.v. Vereniging Nederland-Bulgarije, Barneveld

Foto voorkant: Chiren (nabij Vratsa)

© beseda 2010 Vereniging Nederland Bulgarije

Mededelingen vanuit het Bestuur

Baba Marta komt er aan! Dus ook weer een feestavond! Het is inmiddels een vast gegeven dat wij, als vereniging Nederland-Bulgarije rond het feest van Baba Marta een feestavond organiseren. Ook dit jaar zullen wij dat weer doen. Na een keer in Alphen aan den Rijn te zijn geweest gaan we op 13 maart a.s. weer terug naar Wijchen. Wij nodigen u dan ook van harte uit om er samen met ons wederom een gezellige avond van te maken. Wij hopen u te mogen begroeten in Wijchen!

ZATERDAG 13 MAART 2010 Het feest zal gehouden worden in: Grill restaurant 'Sarajevo' in Wijchen Voor informatie, aanvangstijden en inschrijvingen; gaat u naar onze website: www.verenigingnederlandbulgarije.nl


Ingezonden door Stichting Kinderen van Bulgarije Verras je familie en vrienden en wens hun op een unieke manier goede gezondheid en geluk toe! Dankzij de Stichting Kinderen van Bulgarije zijn dit jaar MARTENITZA’s ook in Nederland voor 2 euro per stuk te bestellen. De opbrengst zal volledig besteed worden aan het ondersteunen van kinderen die in Bulgarije in tehuizen wonen. Hierdoor kan je bijdragen aan het welzijn en de toekomst van de Bulgaarse kinderen! Een Bulgaarse traditie, even oud als Europa, waarbij men op 1 maart MARTENITZA’s aan de familie en vrienden uitdeelt om elkaar geluk, een goede gezondheid, een lang leven en veel vruchtbaarheid toe te wensen. Volgens een oude legenda is deze traditie ontstaan toen de Bulgaarse keizer Asparuh in de 7de eeuw een veldslag tegen het Byzantijnse Rijk won. Hij schreef een brief over zijn overwinning en bevestigde deze brief met een witte draad vast aan een vogel. Tijdens de vlucht naar de Bulgaarse militaire bases raakte de vogel gewond door toedoen van de Byzantijnse soldaten en een deel van de witte draad kleurde rood. Ondanks dat, werd het goede nieuws van het succes overgebracht. Sindsdien worden er verschillende modellen martenitza’s van een witte en een rode draad gemaakt. Beide kleuren hebben een verschillende betekenis: de rode draad symboliseert het leven (bloed), gezondheid en vruchtbaarheid, terwijl de Bulgaarse nationale verbeelding associeert het wit met schoonheid (reiniging), geluk en lang leven. Het leuke amulet wordt op de vest gespeld tot de eerste ooievaars in de lucht worden opgemerkt, die de komst van het voorjaar symboliseren. Zodra dit gebeurd is, maakt u uw martenitza los en hangt hem op aan de eerste struik met bloemen die u tegenkomt. Grootmoeder Marta beschermt u dan voor een heel jaar lang. Deze traditie wordt beschouwd als uniek voor Bulgarije.

Bij de aanschaf van 1 Martenitza zijn we helaas genoodzaakt verzendkosten in rekening te brengen. Bij aanschaf van 2 Martenitza’s zitten de verzendkosten bij de prijs in. Bestellingen via mail naar info@kinderenvanbulgarije.nl met naam en adres. Ook is het mogelijk om rechtstreeks te doneren op 7273 met vermelding :"bestelling Martinitza's” (wel naam adres vermelden). Dan zorgen wij voor verzending.

Stichting Kinderen van Bulgarije


Ilija Trojanow De wereld is groot en overal loert redding. Het boek: Het heeft even geduurd, maar de roman Die Welt ist grosz und Rettung lauert überall, geschreven in 1996 is nu ook in het Nederlands vertaald. Vele andere vertalingen w.o. een Engelse, Franse, Bulgaarse en Spaanse zijn aan de Nederlandse voorafgegaan. De Nederlandse titel luidt De wereld is groot en overal loert redding (2009). Het is de geschiedenis van een Bulgaarse familie, die naar het westen vlucht. Een roman met sterk autobiografische elementen. De vlucht noopt tot afstand van familie en vrienden zonder afscheid, maar blijven betekent gedwongen samenwerking met de geheime dienst. Op de vlucht raken ze een gedeelte van hun bagage kwijt. Gelukkig komen ze heelhuids aan in het vluchtelingenkamp bij Triëst. Daar ontdekken de ouders, dat het leven in het westen toch niet beantwoordt aan de voorstelling die ze zich gemaakt hadden. De familie ontvlucht het kamp en komt in Duitsland terecht. Hier slagen zij erin een redelijk bestaan op te bouwen. Het symbool daarvan is een nieuwe auto. Ouders en zoon krijgen echter een auto-ongeluk en alleen de zoon, Alex Luxov, overleeft met een amnesie (zwaar geheugenverlies). In het ziekenhuis weet niemand raad met de depressieve, apathische jongeman. Zijn peetvader, Baj Dan, beroepsspeler en sjacheraar wordt door zijn grootmoeder uitgezonden om haar kleinzoon op te zoeken en naar haar toe te brengen. Ofschoon hij als uitgetreden geestelijke zijn bezwaren tegen de doopceremonie indertijd met moeite kon verbergen, komt hij de doopbelofte na. Hij heeft belooft hem te steunen en tot geloof te brengen. In dit geval tot geloof in zijn eigen kracht. Hij zoekt Alex op en weet hem te verleiden tot een spel Tric-trac. Steeds opnieuw wordt het spel gespeeld en steeds weer verliest Alex. Hij wordt steeds sterker en uiteindelijk wint hij van zijn peetvader. Deze sleurt Alex uit bed en koopt een tandem. Dan gaat met Alex op reis door Europa en Amerika. Dit leidt tot allerlei avonturen en hilarische situaties waarbij de jongeman leert zich in een absurde wereld te handhaven. Het boek vertelt een reeks van komische als tragische gebeurtenissen op een humoristische wijze. Ondanks alle tegenslag en narigheid heeft het boek een positieve strekking. Het boek is in een coproductie van vier landen Bulgarije, Duitsland, Italië en Slovenië verfilmd. De regisseur is Stefan Komandarev. De film heeft intussen al enkele prijzen gewonnen. De schrijver. Trojanow is geboren in Sofia Bulgarije op 23-08-'65. In 1971 vluchtte met zijn familie door Joegoslavië en Italië naar Duitsland, waar ze politiek asiel kregen. Vanuit dit laatste land werd zijn vader uitgezonden naar Afrika, Nairobi en hier bezocht Ilija een Duitstalige school. Door zijn Duitstalige opvoeding en zijn perfecte beheersing van de Duitse taal schrijft hij net als zijn voorganger, collega en landgenoot Elias Canetti, waarover eerder in de Beseda is geschreven, zijn boeken in het Duits.


Zijn verblijf met onderbrekingen in Afrika van 1972 tot 1984 leidde tot een grote passie voor Afrikaanse literatuur en etnologie. In de jaren 90 schreef hij verschillende reisgidsen over Afrika en anthologieën over eigentijdse Afrikaanse literatuur. Later verbleef hij in Parijs en studeerde recht en etnologie in München. Tevens stichtte hij twee uitgeverijen Kyrill und Method Verlag en Marino Verlag, beiden gespecialiseerd in Afrikaanse literatuur. In 1999 verhuist Trojanow naar Mumbai (Bombay) in India. Daarna heeft hij nog gewoond in Kaapstad, Mainz. Tegenwoordig is Wenen zijn woonplaats. De schrijver is winnaar van vele literaire onderscheidingen w.o. De Bertelmann Literaturpreis in 1995, de Marburger Literaturpreis in 1996 en de Adalbert-von-Chamisso-Preis in 2000 Andere novellen en romans: In het Nederlands zijn verder de volgende boeken van de schrijver verschenen, allen bij uitgeverij De Geus: Pelgrimstocht naar Mekka, eerder verschenen onder de naam De heilige bron van de islam, (Zu den heiligen Quellen des Islams (Mumbai to Mecca), München 2004). De Wereldverzamelaar (Der Weltensammler, München 2006). Gebruiksaanwijzing voor India (Gebrauchsanweisung fuer Indien 2003) Het eerste boek, Pelgrimstocht naar Mekka, is een verslag van zijn pelgrimstocht in 2003 vanuit Mumbai naar Mekka. De schrijver toont als niet-moslim een diepe interesse in de islam en de Koran en geeft zich over aan de talloze rituelen, die de gelovigen tijdens de hadj ondergaan. Van te voren heeft hij de ervaringen van zijn voorgangers, moslims en niet-moslims, westerlingen en anderen bestudeerd. Hij vertelt over de zin van de rituelen, de geschiedenis van de heilige steden en de alledaagse gebeurtenissen op de reis, zoals de afmatting en de gevaren onderweg. De pelgrimstocht, waarvan hij zeer integer verslag doet schenken hem diepe vreugde. De Wereldverzamelaar is een biografie van de Britse ontdekkingsreiziger sir Richard Burton uit de 19e eeuw die ongeveer dezelfde gebieden bezocht als de schrijver. Als officier werd hij in Brits Indië gestationeerd. Hij maakte later vermomd als Pers, een pelgrimstocht naar Mekka. Door het Nationaal Geografisch Instituut werd hij naar Afrika gezonden om de binnenlanden in kaart te brengen en de bronnen van de Nijl te vinden. Burton wordt bekeken vanuit het gezichtspunt van tijdgenoten, zoals zijn Indische bedienden, medepelgims, officiële bestuurders in Egypte en Mekka. Trojanow moet hem ongetwijfeld gezien hebben als geestverwant in zijn originele en onbevooroordeelde kijk op de hem omringende samenlevingen. Burton leverde dit echter wantrouwen op zowel bij zijn Britse medeofficieren, zijn opdrachtgevers en medereizigers op ontdekkingstocht als bij zijn bedienden in Indië. Gebruiksaanwijzing voor India Is een verrassende ontdekkingsreis door een land vol tegenstellingen. Hierin rekent hij op humoristische wijze af met bestaande vooroordelen.


Olympische Winterspelen - Vancouver 2010 Op vrijdag 12 februari 2010 zullen de Olympische Winterspelen worden geopend in Vancouver, Canada. Het Bulgaarse Olympische team bestaat totaal uit twintig sporters die uitkomen op zes verschillende disciplines. De volgende Bulgaarse Olympiagangers zullen de komende dagen strijden voor het allerhoogste, het Olympische goud.

Please “Meet the Bulgarians”!

Evgenia Radanova – Short Track Geboren op 4 november 1977 in Sofia. Zij weegt 65 kg en is 1,66 meter lang. Naast het beoefenen van haar sport werkt zij bij het Ministerie van Defensie als sportadviseur. Haar sportcarrière begon zij in 1987 en haar grootste hobby is winkelen. Evgenia is de eerste Bulgaarse vrouw die meedeed aan zowel de zomerspelen als de winterspelen. Op de Olympische spelen in Athene 2004 deed zij mee op het onderdeel wielrennen. De Vancouverspelen worden de zesde spelen voor Evgenia, hetgeen ook een Bulgaars record is. Totaal heeft zij tot op heden drie Olympische medailles gewonnen en werd tevens een keer Europees en Wereldkampioen op haar onderdeel shorttrack.

Asen Pandov – Short Track Geboren op 15 juni 1984 in Sofia. Hij weegt 68 kg en is 1,73 meter lang. Asen is fulltime atleet en heeft gestudeerd aan de Nationale Sport Academie. Hij werd in 2002 en 2003 nationaal kampioen van Bulgarije en bereikte op een aantal internationale wereldcupwedstrijden de halve finale.

Marina Georgieva–Nikolova – Short Track Geboren op 10 juni 1980 in Sofia. Zij weegt 54 kg en is 1,60 meter lang. Zij focust zich fulltime op haar sport en heeft net als Asen aan de Nationale Sport Academie gestudeerd. Zij begon haar carrière in 1996 en heeft op diverse Europese en Wereldkampioenschappen het podium bereikt waaronder twee maal de hoogste trede. Haar hobby’s zijn zwemmen, winkelen en muziek.


Kilian Albrecht – Alpine Skiën Geboren op 13 april 1973 in Oostenrijk. Hij weegt 78 kg en is 1,81 meter lang. Naast het sporten is hij in het dagelijks leven skileraar. Kilian kreeg in 2006 zijn Bulgaarse paspoort en sindsdien komt hij uit voor Bulgarije. Kilian heeft inmiddels een enorme ervaring op het internationale toneel en won in 2002 bijna (werd vierde) een Olympische bronzen medaille voor Oostenrijk. Zijn hobby’s zijn het ontmoeten van zijn vrienden en reizen.

Maria Kirkova – Alpine Skiën Geboren op 2 januari 1986 in Sofia. Zij weegt 63 kg en is 1,65 meter lang. Maria is fulltime atlete en heeft economie gestudeerd. Maria begon haar carrière in 1993 maar heeft helaas tot op heden nog niet zoveel bereikt. Een 22e plaats bij het wereldkampioenschap in Val dIsere (Frankrijk) is niet erg noemenswaardig. De Olympische gedachte, meedoen is belangrijker dan winnen, geldt dan ook voor Maria.

Stefan Georgiev – Alpine Skiën Geboren op 20 mei 1977 in Sofia. Hij weegt 80 kg en is 1,85 meter lang. Stefan concentreert zich uitsluitend op zijn sportbeoefening en is fulltime atleet. Hij studeerde net als vele andere sporters aan de Nationale Sport Academie. Hij begon met skiën in 1995 en heeft inmiddels aan drie Olympische winterspelen meegedaan. Zijn beste prestatie op de spelen was een 25e plaats in Torino2006. Zijn hobby is het luisteren naar muziek

Alexandra Jekova – Snowboard Geboren op 5 oktober 1987 in Sofia. Zij weegt 56 kg en is 1,64 meter lang. Alexandra is nog studente en is begonnen met haar snowboard carrière in 1999. Dit worden haar tweede Olympische spelen. In Torino2006 haalde zij slechts een 25e en 22e plaats maar bij een internationale wereldcupwedstrijd behaalde zij een 3de plaats. In 2006 won zij wel een Europese cup.


Radoslav Yankov – Snowboard Geboren op 26 januari 1990 in Smoljan. Hij weegt 90 kg en is 1,90 meter lang. Radoslav is nog student en focust zich geheel op zijn sport. Hij begon met snowboarden in 2001 en is inmiddels twee keer junior Wereldkampioen geworden. Radoslav Yankov heeft nog een toekomst voor zich. Dit worden zijn eerste Olympische spelen.

Ivan Rantchev – Snowboard Geboren op 21 maart 1990 in Sofia. Hij weegt 93 kg en is 1,90 meter lang. Ivan is fulltime atleet en begon zijn carrière in 2001. Tot op heden heeft Ivan twee kleine internationale prijzen gewonnen maar de echte doorbraak moet nog komen. Zijn hobby is motorsport.

Antoniya Grigorova - Langlaufen Geboren op 7 december 1986 in Varna. Zij weegt 55 kg en is 1,70 meter lang. Antoniya is fulltime atlete en heeft een pedagogische opleiding afgerond in Blagoevgrad. Als sportvrouw begon zij met zwemmen maar ging zich later meer en meer richten op de wintersporten. In 2003 begon zij met het langlaufen. Helaas heeft Antoniya nog geen prijzen kunnen winnen. Haar hobby’s zijn muziek en computers.

Teodora Malcheva - Langlaufen Geboren op 25 januari 1983 in Trojan. Zij weegt 55 kg en is 1,63 meter lang. Teodora is fulltime atlete en studeerde aan de Nationale Sport Academie. Ze startte haar carrière in 1991 maar heeft tot nu toe nog geen podium kunnen beklimmen. Haar hobby is het luisteren naar muziek.


Veselin Tsinzov - Langlaufen

Miroslav Kenanov – Biathlon

Geboren op 29 juli 1986 in Samokov. Hij weegt 62 kg en is 1,70 meter lang. Veselin begon zijn sportcarrière als skispringer maar na een crash met botbreuken ging hij verder met het langlaufen. Bij de junior Wereldkampioenschappen 2009 is een 8ste plaats tot op heden zijn beste prestatie. Zijn hobby’s zijn dieren, computers en auto’s.

Geboren op 20 april 1988 in Samokov. Hij weegt 69 kg en is 1,82 meter lang. Miroslav is nog student en begon zijn carrière 10 jaar geleden. Hij studeert nog aan de Nationale Sport Academie. Zijn beste prestatie is een 6de plaats bij de Europese kampioenschappen in 2009. Miroslav’s hobby is vissen.

Martin Bogdanov – Biathlon Geboren op 14 februari 1986 in Sofia. Hij weegt 58 kg en is 1,67 meter lang. Martin is ook nog student aan de Nationale Sport Academie. Hij startte met de beoefening van zijn sport in 1998. De spelen in Vancouver zijn de eerste Olympische spelen voor Martin. De beste prestatie tot nu toe is een 11 de plaats bij de Wereldkampioenschappen in 2009. De hobby van Martin is muziek.

Nina Klenovska – Biathlon Geboren op 7 mei 1980 in Bansko. Zij weegt 59 kg en is 1,73 meter lang. Nina is politieagente in het dagelijks leven. Dit worden haar tweede Olympische spelen. In Torino2006 werd zij bij de biathlon slechts 54ste. Zij begon haar carrière in 1997 en haar beste prestatie was in 2006 met een tweede plaats bij de Europese kampioenschappen. Haar hobby is muziek.


Krasimir Anev – Biathlon

Vladimir Iliev – Biathlon

Geboren op 16 juni 1987 in Samokov. Hij weegt 65 kg en is 1,74 meter lang en studeert aan de Nationale Sport Academie. Krasimir begon met biathlon in 1997 en werd vorig jaar bij de wereldkampioenschappen 25ste. Het hoogste podium haalde hij in 2007 tijdens het Europese kampioenschap biathlon. Zijn hobby zijn auto’s.

Geboren op 17 maart 1987 in Trojan Hij weegt 70 kg en is 1,82 meter lang. Vladi is ook nog student en begon met biathlon in 1997 toen hij 10 jaar oud was. Een 11de plaats bij de wereldkampioenschappen is zijn beste prestatie tot nu toe. Zijn hobby is reizen.

Mihail Kletcherov – Biathlon

Ivan Papukchiev – Rodelen

Geboren op 3 december 1982 in Bansko. Hij weegt 58 kg en is 1,64 meter lang. Mihail is nog student en beoefent zijn sport sinds 1999. Samen met Vladimir Iliev behaalde Mihail zijn beste prestatie in 2009 met een 11de plaats op het onderdeel relay bij de wereldkampioenschappen. Mihail is gek van auto’s.

Geboren op 9 juli 1986 in Sofia. Hij weegt 77 kg en is 1,78 meter lang. Ivan is fulltime atleet en begon zijn carrière in 2001. Tot op heden heeft Ivan nog geen noemenswaardige prestaties geleverd. Het worden zijn eerste Olympische spelen. De hobby van Ivan is fitness.

Peter Iliev – Rodelen Geboren op 11 juni 1984 in Sofia. Hij weegt 90 kg en is 1,86 meter lang. Hij studeerde aan de Nationale Sport Academie maar is nu fulltime atleet. Hij begon met rodelen in 1998. Vancouver worden zijn tweede Olympische spelen. In Torino2006 werd Peter 31ste. Zijn hobby’s zijn 3D-modellen maken en snowboarden.

De opening van de spelen is in de nacht van 12 februari 2010. De twintig Bulgaarse atleten zullen aanwezig zijn bij deze opening . De Bulgaarse vlag zal worden binnengedragen door snowboardster Alexandra Jekova. Het Bulgaarse team staat onder leiding van chef de mission, Rumyana Dineva. Bulgarije zal verder vertegenwoordigd worden door Stefka Kostadinova, president van het Bulgaars Olympisch Comité en Svilen Neykov, Bulgaars minister van onderwijs en sport. U vindt een programma en andere informatie over de winterspelen via deze link: http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Winterspelen_2010


Promotie rondom Bulgarije brokkelt af Nadat in april 2009 opeens het Bulgaars Verkeersbureau in Nederland sloot is de promotie van Bulgarije in een neerwaartse spiraal terechtgekomen. Het objectieve informatiekanaal over Bulgarije in Nederland bleek al snel een gemis en potentiële vakantiegangers die wellicht naar Bulgarije op vakantie willen worden nu doorverwezen naar de Bulgaarse ambassade in Den Haag, welke eigenlijk niet erg geschikt is voor de behandeling van ‘vakantievragen’. Gelukkig is de website www.bulgaarsverkeersbureau.nl nog wel steeds te raadplegen. Een paar maanden later, op 8 oktober 2009, besloot de Bulgaarse regering om het Ministerie van Toerisme op te heffen en de taken over te hevelen naar een nieuw ministerie: Het Ministerie van Economische Zaken, Energie en Toerisme. Dat deze keuze gemaakt was om de kosten te besparen bleek wel afgelopen januari op de vakantiebeurs in Utrecht. Bulgarije was wel vertegenwoordigd met een stand maar daar was ook alles mee gezegd. De bezoekers konden wel een aantal nieuwe brochures meenemen maar in vergelijk met andere landen loopt Bulgarije achter de feiten aan. Helaas kwam half december 2009 ook het bericht van STOEP (Stichting Oost Europa Projecten) dat zij definitief de stekker uit de stichting trekt. Na ruim 25 jaar promotie van de Balkan, en met name Bulgarije, kwam er helaas een eind aan een lange traditie van informatie en verhalen. De internetsite is inmiddels uit de lucht en daarmee is voor de liefhebber van Bulgarije ook het interessante archief van Balkan Bulletin verloren gegaan. Recentelijk stond er in de Bulgaarse media dat de Handelsafdeling van de Bulgaarse Ambassade in Den Haag met stille trom is opgeheven.

De lege stand van Bulgarije

De Nederlandse zakenpartners en instanties zijn niet ingelicht over deze sluiting en de website van de Bulgaarse ambassade in Den Haag heeft er ook geen melding van gemaakt. Volgens de Bulgaarse overheid zou het slechts gaan om een tijdelijke opheffing vanwege de economische crisis maar de vooruitzichten zijn niet best. De heer Mihail Mihailov, die aan het hoofd van de commerciële afdeling stond in Den Haag, is somber gestemd. De sluiting zou volgens hem zeker resulteren in gezichtsverlies voor Bulgarije. Hoe het anders kan, liet onlangs de populaire online nieuwssite www.novinite.com zien. De internetsite stond een week lang in het teken van Nederland. Elke dag werden er diverse verhalen en interviews gepubliceerd over Nederlanders die in Bulgarije wonen, Nederlandse bedrijven die zaken doen in en met Bulgarije, en andere verhalen die Bulgarije en Nederland binden. U kunt de “Dutch Survey” hier nog vinden: http://www.novinite.com/category.php?category_id=38

Beseda 47  
Beseda 47  

Beseda 47 Vereniging Nederland Bulgarije

Advertisement