Page 1

BESEDA Nummer 46

Vereniging Nederland - Bulgarije Bourgas december 2008

Digitaal


Beseda 46 digitaal Uitgave van de Vereniging NederlandBulgarije Bestuur: Rients Boiten Harry Witteveen Julia Quak-Stoilova Larisa Filipova Kenneth Powell Misha Alma Arie van Veelen Herbert Joosten Webmaster: Frank Lindeboom

Mededelingen vanuit het Bestuur

De beste wensen! Het bestuur van de Vereniging Nederland-Bulgarije wenst u prettige kerstdagen en een goed en gezond 2010. In 2009 hebben wij het ledenaantal kunnen behouden en zijn er diverse Beseda’s verschenen. Ook waren er in maart en november feestavonden in Wijchen en Alphen aan de Rijn. Tijdens de algemene ledenvergadering is de heer Rients Boiten gekozen als nieuwe voorzitter van onze vereniging.

Secretariaat: Van der Hoopstraat 47/2 1051 VB Amsterdam tel. 06-42290328

Aan de plannen voor het komende jaar wordt inmiddels hard gewerkt. In de volgende Beseda’s zullen wij u weer gaan informeren over wat er gaande is betreffende Bulgarije in Nederland en u informeren over wetenswaardigheden in en over Bulgarije.

secretariaat@vereniging nederlandbulgarije.nl

Wij danken u voor uw steun in het afgelopen jaar en wensen dat wij weer op uw lidmaatschap mogen rekenen voor het komend jaar. Wij, als bestuur, willen u stimuleren om mee te schrijven aan Beseda. Uw inbreng is voor andere leden van de vereniging absoluut interessant!

Internet: http://www.vereniging nederlandbulgarije.nl Lidmaatschap: € 20,- per jaar voor particulieren (gezinslidmaatschap) € 56,- per jaar voor Bedrijven

Nogmaals dank voor uw lidmaatschap en maak er een mooi jaar van! Bestuur Vereniging Nederland-Bulgarije

Rekeningnummer: ING 634573 t.n.v. Vereniging Nederland-Bulgarije, Barneveld

© beseda 2009 Vereniging Nederland Bulgarije

De feestavond in Alphen aan de Rijn


Bulgaarse Ambassade weer open Na een grondige verbouwing, waarbij onder andere de buitengevel onder handen werd genomen is afgelopen vrijdag 18 december 2009 de ambassade weer open op het oude vertrouwde adres. De ambassade is wel gesloten tijdens de feestdagen t.w. 24-25 en 26 december 2009. De afgelopen maanden is er ook een wisseling geweest van ambassadepersoneel. Zo is o.a. de heer Jordan Parvanov vertrokken . Jordan Parvanov heeft in 2009 zich ontzettend ingezet voor de promotie van de Bulgaarse cultuur. Mede dankzij hem hebben de Nederlanders kunnen genieten van een week lang Bulgaarse films in Den Haag.

Duinroosweg 9 2597 KJ Den Haag Nederland Telefoon: +31-(0)70-350-30-51 Fax: +31-(0)70-358-46-88

De Sint in Sofia Op 5 december 2009 j.l. werden de Nederlandse kinderen, woonachtig in Bulgarije, verrast door een bezoek van de Goed Heiligman. De Sint had speciaal voor deze kinderen, die ver van Nederland wonen, even tijd gemaakt en bracht hen de kado’s waar ze Sint over geschreven hadden. De Sint werd ontvangen door de Nederlandse ambassadeur in Bulgarije, de heer Karel van Kesteren. Een traditie die enige jaren geleden werd genomen kreeg ook dit jaar zijn gevolg.


Morgen begint vandaag. Ter gelegenheid van de herdenking van de val van de Berlijnse muur (en van het IJzeren gordijn op 10 november 1989) werd op 10 november jl. een bijeenkomst gehouden, waarbij de betekenis hiervan speciaal voor Bulgarije werd belicht. Dit evenement vond plaats in de Centrale openbare bibliotheek van Amsterdam en wel in het 'Theater van 't Woord' op de zevende etage. De organisatoren waren Europe Direct Amsterdam, Dialog, tijdschrift voor Bulgaren in Nederland en de bibliotheek van Amsterdam. Tolk was Dani Geelens. De bijeenkomst werd ondersteund door de Bulgaarse ambassade. Mevrouw Elena Trapkova, de echtgenote van de Bulgaarse ambassadeur was aanwezig. De titel herinnert aan een veel gezongen Bulgaars populair protestlied uit het jaar 1989. Na de opening door een medewerkster van de bibliotheek vond er een klassiek concert plaats door de pianiste Ani Avramova. Micho Dimitrov moest helaas door ziekte verstek laten gaan. Daarna werd een documentaire vertoond over de demonstraties in Bulgarije voor democratie in 1989 en de gevolgen daarvan op individuen. Vervolgens vond een discussie plaats tussen Frits Bolkestein, oud-Kamerlid van de VVD en v.m. Europees commissaris, auteur van verschillende boeken en artikelen o.m. ' De Grenzen van Europa' en Edvin Sugarev, voormalig Bulgaars ambassadeur in India en MongoliĂŤ en vicepresident van de SDS (Unie van Democratische Krachten), filosoof en publicist. De discussieleider was de heer Arjen Berkvens van de Alfred Moserstichting, een denktank voor de buitenlandse politiek van de P.v.d.A. Verder nam mevrouw Daniela Gortcheva redactrice van Dialog deel aan de discussie.


Er werd geconstateerd, dat de veranderingen in Bulgarije als gevolg van het slechten van het 'IJzeren Gordijn' niet hebben gebracht wat werd verwacht. Weliswaar is Bulgarije wel lid van de NAVO en de EU geworden, maar misdaad en corruptie tieren er welig. Kort samengevat werden de volgende conclusies getrokken: Bolkestein weet dit aan de te vroege toetreding van Bulgarije in de EU in 2007. De gestelde voorwaarden voor toetreding waren nog niet vervuld. Europa kan nu geen sancties meer uitoefenen. Sugarev antwoordt, dat dit zo is, maar dat veel andere nieuwe leden het zelfde probleem hebben. De toelating gebeurde tijdens een socialistische regering, die eigenlijk communistisch was. De leden van de regering wilden de voorwaarden wel aanhoren, maar waren eigenlijk alleen maar ge誰nteresseerd in de geldstromen. De controle op de besteding deed de belangstelling verliezen. De Bulgaarse regering probeerde de oude vriend Rusland uit te spelen tegen de EU o.m. door lucratieve gas- en olieleidingcontracten te sluiten. Het is jammer dat er eigenlijk geen werkelijk verschil van mening was tussen de beide opponenten. Beide oud-politici kunnen als rechts liberaal worden aangemerkt. Geen echt debat dus. Bovendien moest Bolkestein erkennen, dat hij weinig wist over Bulgarije. Helaas zou ik ook geen andere prominente (oud-)politici kunnen opnoemen die wel bekend zijn met Bulgarije. De avond werd afgesloten met een optreden van de populaire blueszanger Vasko Krapkata. De locatie van de bijeenkomst was uitstekend gekozen. Goed bereikbaar met openbaar vervoer. De organisatie van de avond was uitstekend en de opkomst zeker bevredigend.

Hulde aan de initiatiefnemers


Bellen naar Bulgarije De laatste jaren is er veel veranderd in de telecomwereld. Nog niet zo lang geleden was er maar één manier om naar Bulgarije te bellen en dat was met de vaste PTT telefoon thuis of vanuit het postkantoor of telefooncel. Een tarief van 1,70 gulden per minuut was normaal en gaf geen enkele garantie dat de telefoon in Bulgarije ook daadwerkelijk over ging. Vanuit Bulgarije naar Nederland bellen was nog veel lastiger. Vanaf een huistelefoon had men de mogelijkheid niet om internationaal te bellen, dat kon alleen vanuit een postkantoor. De kwaliteit was vaak abominabel slecht. Op feest dagen of tijdens het spitsuur (7-9 uur ’s avonds kon men er eigenlijk zeker van zijn dan een verbinding niet tot stand zou komen. Het waren gouden tijden voor de staats PTT’s want voor elk mislukt gesprek werd wel een starttarief in rekening gebracht. Na 1990 kon men wel naar het westen bellen maar ook daar tegen zeer hoge kosten.

Sofiaanse straattelefoon. (Eén gesprek twee stotinki)

Met de val van de muur in het oosten was het met de monopoliepositie van de PTT in Nederland ook gedaan. In Bulgarije is de telecommarkt inmiddels geprivatiseerd. De P.T.T. werd KPN en . werd Vivacom. Een groot voordeel van het openen van de telecommarkt is dat de gesprekskosten met tientallen procenten zijn gedaald en de gesprekskwaliteit enorm is toegenomen. Door de vele aanbieders en de vele mogelijkheden zien mensen door de bomen het bos niet meer en is het vrij lastig om er achter te komen hoe men nu goedkoper of zelfs gratis kan bellen. We zullen daarom de mogelijkheden en de voor- en nadelen proberen op een rijtje te zetten.

Mobiel bellen naar Bulgarije Tegenwoordig zijn er in Nederland meer mobiele telefoons dan inwoners. Ook in Bulgarije zijn er, gepensioneerden uitgezonderd, nog weinig mensen te vinden zonder mobiele telefoon. Toch is voor internationaal bellen de mobiele telefoon een slechte keuze. De tarieven zijn hoog (van ca. € 0, 50 cent tot ca. € 1,50 per minuut exclusief het starttarief) en GSM’s lenen zich dus niet voor regelmatig naar Bulgarije bellen. Bovendien komen deze tarieven meestal bovenop de abonnementskosten, ze komen dan niet uit de belbundel. Bellen van mobiel naar een mobiel nummer in Bulgarije is vaak nog duurder. Voor veelbellers naar Bulgarije loont het daarom om de beschikking te hebben over een vast nummer in Nederland. Toch zijn er mobiele aanbieders die zich specifiek op de internationale markt richten zoals Lebara Mobile. Hun tarieven liggen lager dan die van andere mobiele aanbieders maar die kosten worden vaak gecompenseerd door een hoger tarief voor bellen binnen Nederland. Deze lagere tarieven liggen nog steeds hoger dan de meeste tarieven voor het bellen vanaf een vaste lijn. http://www.lebara-mobile.nl/

Internationaal bellen en roaming De laatste jaren zijn de hoge roamingkosten een terugkerend thema geworden in het nieuws. De kosten voor ”roaming” (letterlijk zwerven) zijn binnen de Europese Unie, waar Bulgarije ook toe behoort, aanzienlijk omlaag gegaan. Maar wat is nu precies roaming en wanneer maak je nu een roaminggesprek en wanneer is er dan sprake van een internationaal gesprek?


Laten we beginnen met internationaal bellen. Waar we tot nu toe over spraken (bellen naar Bulgarije) is internationaal bellen. Namelijk bellen vanaf een vaste of mobiele telefoon in Nederland naar het buitenland. Gebruik je dus een mobiele telefoon dan zit je dus op je ‘eigen’ Nederlandse netwerk. Roaming is de term die telefoniebedrijven verzonnen hebben voor bellen of gebeld worden op een buitenlands netwerk. Je bent dan aan het ‘roamen’ dus niet langer op je eigen netwerk. Ga je met je Nederlandse mobiel naar Bulgarije en wordt je gebeld, dan betaal je extra kosten voor een binnenkomend roaminggesprek. De gedachte hierachter is dat degene die jou belt niet kan weten dat jij in Bulgarije bent. Jij betaalt dus het verschil tussen bellen naar mobiel in Nederland en bellen naar Bulgarije. Gebruik je, je Nederlandse mobiel om in Bulgarije te bellen naar een ander nummer (Bulgaars, Nederlands of derde land), dan is er sprake van een uitgaand roaminggesprek. Is dat een nummer binnen de Europese Unie dan is dat, net als een binnenkomend roaminggesprek gebonden aan een Europees maximumtarief. Maximum roamingtarief (incl. BTW) naar zowel vaste als mobiele nummers in de EU Dit Europese maximum is ingevoerd omdat enerzijds de roamingtarieven enorm hoog waren en anderzijds om de Europese burger de voordelen van Europa ook in de telefonie terug te laten komen. De ambities op de langere termijn zijn zelfs om telefonie binnen Europa als een soort van nationale telefonie te gaan beschouwen.


Maximum roamingtarief (incl. BTW) naar zowel vaste als mobiele nummers in de EU Jaar

2007

2008

2009

2010

2011

Bellen vanuit het buitenland

€ 0,58 € 0,55 € 0,51 € 0,47 € 0,42

Gebeld worden in het buitenland € 0,30 € 0,26 € 0,23 € 0,18 € 0,13 Dit Europese maximum is ingevoerd omdat enerzijds de roamingtarieven enorm hoog waren en anderzijds om de Europese burger de voordelen van Europa ook in de telefonie terug te laten komen. De ambities op de langere termijn zijn zelfs om telefonie binnen Europa als een soort van nationale telefonie te gaan beschouwen. Dit Europese maximum is ingevoerd omdat enerzijds de roamingtarieven enorm hoog waren en anderzijds om de Europese burger de voordelen van Europa ook in de telefonie terug te laten komen. De ambities op de langere termijn zijn zelfs om telefonie binnen Europa als een soort van nationale telefonie te gaan beschouwen. Met de vaste lijn bellen naar Bulgarije Zoals eerder gezegd is bellen naar Bulgarije vanaf een vaste lijn de goedkoopste optie. Er zijn echter verschillende manieren en een grote verscheidenheid aan aanbieders. Hieronder zetten we de meest gangbare manieren en aanbieders op een rij. Bij onderstaande voorbeelden wordt er steeds vanuit gegaan dat er een Bulgaars vast nummer gebeld wordt. Bij het bellen naar een Bulgaars mobiel nummer liggen de kosten aanzienlijk hoger. Controleer altijd de tarieven van de eigen aanbieder! De ‘ouderwetse’ vaste lijn De meeste mensen hebben nog een vaste lijn bij KPN. Dit kan een ‘ouderwetse’ PSTN lijn zijn of een ISDN aansluiting. De tarieven zijn in beide gevallen gelijk en behoren, mede afhankelijk van het abonnement, tot de duurste manieren van vastbellen. (Standaardtarief voor Bulgarije is € 0.53 per minuut met een starttarief van € 0,10.) Er zijn abonnementen waarbij bellen naar Bulgarije goedkoper is maar dat ziet men terug in de abonnementskosten. Een voordeel van bellen met de ouderwetse vaste lijn is de hoge gesprekskwaliteit. Hierbij dient gezegd te worden dat de kwaliteit van de uiteindelijke verbinding ook afhankelijk is van de internationale verbinding en, niet onbelangrijk, de verbinding in Bulgarije zelf. Belt men naar de grote steden dan is de kwaliteit tegenwoordig uitstekend aangezien de telefooncentrales daar vernieuwd zijn. Belt men naar meer afgelegen gebieden dan kan plaatselijk nog een analoge centrale in gebruik zijn. Men heeft in dat geval nog met de kwaliteit van ‘vroeger’ te maken. De website van KPN http://www.kpn.com

Bellen via een 16XX (Carrier)nummer Officieel bellen via ”Carrier (Pre) Select” is goedkoper bellen met de vaste KPN-lijn en kan door gebruik te maken van Carrier Select (CS) en Carrier Pre Select (CPS). Deze belvorm werd eind van de jaren negentig populair, maar heeft zijn langste tijd gehad door de opkomst van internettelefonie. Met CS moet je voor elk gesprek een selectcode (16xx) voor het telefoonnummer intoetsen; met CPS verlopen gesprekken automatisch via een andere aanbieder dan KPN. Bekende aanbieders zijn Tele2, Scarlet en Pretium Telecom.


De tarieven verschillen per aanbieder en zijn voor Bulgarije niet altijd goedkoper dan KPN. Nadeel is dat je, je apart moet registreren en ook een aparte nota van de alternatieve aanbieder krijgt. Deze diensten werken alleen met een ‘ouderwetse’ KPN-lijn en niet met andere aanbieders. Tarieven voor Bulgarije zijn er vanaf 0 cent per minuut maar met additionele abonnementskosten voor de carrier select aanbieder bovenop de kosten van KPN. Zonder additionele abonnementskosten kan er gebeld worden vanaf ca. € 0,15. Op http://www.bellen.com vind je uitgebreide vergelijkingen.

Bellen via een 0900-servicenummer Goedkoper bellen via stuntaanbieders als Teledump.nl en BelBob.nl. Deze belvorm is vaak nog goedkoper om naar Bulgarije te bellen. De bedrijven maken gebruik van computergestuurde 0900-nummers waar je heen moet bellen alvorens je het gewenste telefoonnummer in kunt toetsen. De gesprekskosten zijn terug te vinden op de telefoonnota van KPN of de kabelaanbieder onder de gesprekscategorie "0900-Servicenummers". Voordelen zijn de vaak zeer lage tarieven en de eenvoudige werkwijze. Men hoeft alleen het juiste 0900-nummer op te zoeken en dat te bellen. Een nadeel is dat je betaalt vanaf het moment dat je het 0900-nummer hebt gebeld ongeacht of er aan de andere kant ook opgenomen wordt. Tarieven vanaf 1 cent per minuut bij http://www.belbob.nl/ Op http://www.televergelijk.nl worden 0900-nummer aanbieders met elkaar vergeleken.

Bellen via de internetaanbieder (kabel of ADSL) Met bellen via de internetaanbieder bedoelen we de situatie dat de aanbieder u, los van uw internetabonnement, een vast telefoonnummer biedt waarop u via een modem onafhankelijk van of uw computer aan staat of niet, kunt bellen en gebeld kunt worden. Een dergelijke aansluiting komt dan in plaats van de oude KPN-lijn. Wie belt via de internetaanbieder is qua abonnementskosten vaak goedkoper uit dan met ouderwetse KPN-lijn. Bellen naar Bulgarije echter is niet per definitie goedkoper. Het is hier belangrijk om op de abonnementstypen en tarieven te letten. Zo heeft UPC sinds kort een “Bellen Onbeperkt + Europa” abonnement. Bellen naar Bulgarije is dan, behalve het starttarief van € 0,10 gratis. Voor de veelbeller is dit een aantrekkelijk aanbod. Men dient wel rekening te houden met het feit dat niet elke aanbieder overal actief is en dat het abonnement vaak alleen afgenomen kan worden wanneer men bijvoorbeeld ook een radio en televisieabonnement of een internetaansluiting bij de aanbieder heeft. De kwaliteit van bellen over internet is over het algemeen goed maar toch wat minder dan een ‘ouderwetse’ lijn van KPN omdat de verbinding afhankelijk is van datzelfde internet dat niet alleen voor telefonie gebruikt wordt. Bij grote drukte kunnen er haperingen en echo’s voorkomen. Deze manier van bellen groeit snel en vervangt stukje bij beetje het bellen met de ‘ouderwetse’ vaste lijn. Vaak worden deze diensten gecombineerd aangeboden. Internetten + Bellen of Internetten + Digitale TV + Bellen. Bellen via Internet wordt door veel bedrijven aangeboden. Bekende namen zijn onder anderen: KPN http://www.kpn.com (Internet + bellen), UPC http://www.upc.nl, Tele2 http://www.tele2.nl, Online http://www.online.nl, Telfort http://telfort.com , Ziggo http://ziggo.nl, Alice http://www.alice.nl en XS4All http://wwwxs4all.nl.

Bellen met de computer (VOIP) Met bellen met de computer bedoelen we de programma’s die je op de computer kan installeren waarmee je een verbinding kan maken met een andere computer of telefoonnummer. Meestal wordt deze manier van bellen met “VOIP” aangeduid. “Voice over IP” waarbij IP weer voor “Internet Protocol” staat, of het unieke nummer (vergelijkbaar met een telefoonnummer) waarmee je op het internet surft.


Het meest bekende programma is Skype maar er zijn inmiddels tientallen aanbieders. Skype biedt als extra dat je ermee kan beeldbellen. Terwijl je met je familie of vrienden in Bulgarije spreekt, kan je elkaar (mits beiden in bezit van een webcam) ook zien. Met een goede verbinding zijn dit bewegende beelden. Is het internet aan één van beide kanten niet snel dan blijft het beeld vaak haperen en dat heeft ook zijn effect op de spraakverbinding. Het grote voordeel van deze manier van contact maken is dat het helemaal gratis is. Voorwaarde is dat beide partijen een computer hebben, beide partijen het zelfde programma hebben geïnstalleerd en dat je vooraf afspreekt wanneer er contact gemaakt gaat worden. Men kan elkaar immers niet bellen als de computer of het programma niet aan staat. Een alternatief voor als de andere partij geen of geen goede internetverbinding heeft, is: “Skype Out”. Dit kost wel geld en werkt vergelijkbaar met een mobiel prepaid abonnement. Je maakt geld over aan Skype en Skype geeft je een beltegoed. Je kunt nu met je Skype programma niet alleen naar een andere computer ‘bellen’ maar ook een echt (Bulgaars) telefoonnummer bellen. De kwaliteit is wisselend. De internetaanbieders hebben ‘bandbreedte’ gereserveerd voor bellen over internet en dat is niet het geval met deze belprogramma’s. Tevens is de kwaliteit afhankelijk van de drukte op het internet. Meer informatie over Skype: http://www.skype.nl Een goed en goedkoper alternatief voor Skype Out zijn de diensten van Betamax. Het bekendste merk van Betamax is Voipbuster. Deze programma’s werken volgens het zelfde principe als Skype maar dan zonder beeldbellen. De tarieven voor het bellen zijn lager dan die van Skype en bij sommige programma’s vrijwel gratis. Men laadt € 10, - beltegoed waarvoor men bijvoorbeeld drie maanden lang gratis kan bellen naar vaste lijnen in Bulgarije. Na deze periode vervalt het beltegoed. Alle programma’s van Betamax werken identiek maar ze hebben allemaal een ander tariefplan. De tarieven kunnen (net als bij Skype) elk moment wijzigen. Zo kan ook gratis in één klap niet langer gratis zijn. De kwaliteit is over het algemeen goed maar het lukt ook wel eens niet om een verbinding tot stand te brengen. De echte hobbyist kan dergelijke diensten nog koppelen aan zijn of haar router (een Fritzbox bijvoorbeeld) zodat men een reguliere telefoon direct op het internet kan aansluiten en de computer niet meer nodig is. Voor de grootverbruiker en hobbyist is goedkoopste optie. Meer informatie vindt men op de websites van de aanbieders. http://backsla.sh/betamax (vergelijking alle Betamax aanbieders waaronder http://www.voipbuster.nl)

Een Bulgaars nummer in Nederland De grootste concurrent van Vivacom in Bulgarije is Orbitel. Dit bedrijf heeft sinds enige jaren een dienst in het leven geroepen waarmee je in Nederland en elders een Bulgaars nummer kan gebruiken waarop je gebeld kan worden. Via http://www.bgnomer.com kan je, je registreren voor een lokaal nummer in de plaats waar je (de meeste) familie en vrienden hebt wonen. Zij kunnen op hun beurt tegen lokale kosten naar dat nummer bellen. Het nummer is gekoppeld aan het nummer in Nederland dus als zij het nummer met, bijvoorbeeld, netnummer Plovdiv bellen dan gaat bij jou in Emmen de telefoon over. Behalve de vaste abonnementskosten van € 7, - zijn er geen extra kosten voor het gebeld worden. Het is een goed alternatief voor als je vooral bereikbaar wilt zijn en internet geen goede optie is.


Conclusie Zoals duidelijk is, zijn er veel methoden om contact te houden met geliefden in Bulgarije. Wat de beste optie om goedkoper te bellen is, is zeer afhankelijk van de besparing die men wil maken en de tijd die men erin wil steken. Mensen die weinig bellen en geen zin hebben in gedoe, kunnen het beste blijven bellen zoals ze nu al doen. Via de ‘ouderwetse’ KPN-lijn is men verzekerd van goede kwaliteit, geen gedoe maar wel hoge kosten. Voor de mensen die regelmatig langere gesprekken voeren met Bulgarije maar geen zin hebben om nieuwe diensten aan te vragen of tarieven te vergelijken, is de beste optie om een 0900-servicenummer te gebruiken. Voor de echte grootverbruikers die voor bijna niets willen bellen is het interessant om een speciaal abonnement te zoeken waarmee bijvoorbeeld alleen een starttarief in rekening gebracht wordt om naar Bulgarije te bellen. Een andere goede en goedkope optie is om gebruik te maken van een VOIP aanbieder. Dit vergt wel dat men iets vaker ‘op jacht’ moet naar de laagste tarieven.

De Bulgaarse Kerk Den Haag Veel Bulgaren zullen tijdens kerstdagen een bezoek brengen aan de Bulgaarse kerk in Den Haag. Dit jaar zal het de laatste keer zijn dat het kerstfeest zal worden gevierd op de huidige locatie aan de Bakkerstraat 57a te Den Haag. In het voorjaar van 2010 zal het gebouw, waar de Bulgaarse kerk zich in bevindt worden gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Het kerkbestuur is nog zoekende naar een nieuwe locatie om de Bulgaarse kerk voort te zetten. U ben van harte welkom tijdens een van de komende diensten en uw hulp om de kerk te behouden is dringend wenselijk. Openingstijden en diensten 2009 Op donderdag 24 december (Kerstavond) zal de kerk van 12.00 tot 18.00 uur open zijn Op vrijdag 25 december, het feest van de geboorte van Christus zal de kerk vanaf 11.30 uur open zijn. Op zaterdag 26 december is de kerk geopend van 12.00 tot 18.00 uur Op zondag 27 december, zondag na Kerstmis en de dag van de heilige aartsdiaken Stefanus zal de kerk vanaf 11.00 uur open zijn.


FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GELUKKIG !

Bourgas december 2008

NIEUWJAAR

Vereniging Nederland Bulgarije 2009

Beseda46  

beseda 46 vereniging nederland bulgarije

Beseda46  

beseda 46 vereniging nederland bulgarije

Advertisement