Page 1

Algemene tips

2. De promotie van duurzame vervoerwijzen. 3. Het ontzorgen van werkgevers bij de implementatie en uitvoering van het mobiliteitsbeleid.

Slim reizen Gebruik meerdere vervoermiddelen voor je reis. Combineer bijvoorbeeld de fiets met het OV. Ieder seizoen de juiste keuze Stap bij mooi weer op de fiets en bij minder weer in het OV. Probeerweek Wil jij een e-bike of e-scooter proberen in je reis, registreer je dan via www.proberenisovertuigen.nl. Fietsprestaties Zit jij al op de tweewieler en wil je jouw prestaties vastleggen, registreer je dan via www.fietsinbeeld.nl. Handige Apps Voor je woon-werkreis zijn er handige Apps beschikbaar. Maak voor het OV gebruik van de 9292OV Pro App, of de NS Reisplanner App. Maak voor de fiets gebruik van de Buienalarm App en voor de auto de Fueless App en de Toogethr App.

Bronnen • De reistijd en kosten van het OV zijn gebaseerd op de gegevens van www.9292.nl en zijn inclusief looptijd en wachttijd. • De reistijd en reisafstand van de auto zijn gebaseerd op de gegevens van de ANWB routeplanner (snelste route) en zijn inclusief filevertraging. De kosten voor het gebruik van de auto zijn berekend op basis van variabele kosten (€ 0,20/km). Deze variabele kosten zijn opgebouwd uit brandstofverbruik en onderhoud. Voor de berekening is uitgegaan van een middenklasse auto en 20.000 kilometer per jaar. Gebruikte bronnen zijn ANWB en NIBUD. • Voor de fiets is uitgegaan van een gemiddelde snelheid van circa 15km/uur. • Voor de e-bike is uitgegaan van een gemiddelde snelheid van 18 km/uur. • CO2-uitstoot gemiddelde auto met een benzinemotor (bron: Defra). • CO2-uitstoot overige modaliteiten (bron: Milieu Centraal). Voor alle genoemde tijden en berekeningen geldt dat het een nauwkeurige indicatie is. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

 COLOFON Woon of werk je in Amsterdam Stadsdeel West en wil je een elektrische fiets uitproberen? Ga dan naar www.proberenisovertuigen.nl en volg het stappenplan om een e-bike te reserveren.

Hoe reis jij straks naar je werk is een uitgave van VCCR. Opdrachtgever BNR Ontwerp en Inhoud VCCR www.vccr.nl

?

el he le t r, r

1. De vormgeving van mobiliteitsbeleid voor werkgevers dat aansluit op de doelstellingen van de onderneming.

Bespaar geld aan brandstof en onderhoud. Stap samen met een collega in de auto!

go ed ko pe

VCCR is een adviesbureau dat is gespecialiseerd in:

Samen reizen

Ka sn n

Dit reisadvies is aangeboden door VCCR in het kader van de BNR Mobilityweek.

BNR REISADVIES

Beste Sophie, Je bent als ZZP’er 5 dagen per week werkzaam als redacteur bij een ochtendkrant op het Prins Bernhardplein te Amsterdam. Je huidige woon-werk reis vul je in met de trein. Treinreizen kunnen comfortabel zijn, zeker als je kunt zitten. De afgelopen periode diende je echter elke treinreis te staan. VCCR heeft op basis van jouw persoonlijke situatie een reisvergelijk samengesteld. Hierbij hebben wij alle aanwezige vervoersmodaliteiten afgewogen en beoordeeld. De resultaten hiervan vind je terug in dit reisvergelijk. Voor de berekeningen zijn wij uitgegaan van één vaste aankomsttijd. Als ZZP’er kunnen we ons echter voorstellen dat een flexibele invulling hiervoor gewenst is. Dagelijks een keuze maken op basis van je werkzaamheden en de voor jou beschikbare alternatieven is dan zeker interessant. Dit reisvergelijk zal je hierbij zeker ondersteunen. Met vriendelijke groet, De Mobiliteitsadviseurs van VCCR


Welke voorzieningen zijn er in de omgeving? OV: Amstelranciscus Gasthuis Auto

Parkeergarage Weesperzijde 143, Julianaplein 1

Bus

N27, 37, 40, 46, 62, 65, 240, 245, 320, 322, 327, 355

Fiets

Fietsenstalling

Metro

Lijn 51

Amsterdam Centraal <-> Westwijk

Lijn 53

Amsterdam Centraal <-> Gaasperplas

Lijn 54

Amsterdam Centraal <-> Gein

Tram

Lijn 12

Amstelstation <-> Station Sloterdijk

Trein

Amsterdam Centraal –> Alkmaar – >(Schagen)

NS station

M Metro station Bushalte Tramhalte

P Parkeergarage

P M

Persoonlijke gegevens Beste Sophie, Wij hebben begrepen dat je 5 dagen met de trein reist van de Reigerstraat 2 te Lisse naar Prins Bernhardplein 175 te Amsterdam. Je reisafstand is 37 kilometer. Omdat je aangaf aan dat je de afgelopen periode meerdere malen geen zitplaats had in de trein geven wij je enkele andere reismogelijkheden, wellicht kun je die een keer uitproberen. Reisvergelijk Reistijden zijn gegeven op basis van enkele reis woon-werk. Als je vragen hebt over dit vergelijk neem dan contact op met onze mobiliteitsdesk, via 010 – 400 02 44.

Amsterdam Centraal –> Alkmaar –> Den Helder Amsterdam -> Zaamdam -> Uitgeest Breukelen –> Woerden –> Gouda –> Rotterdam Breukelen –> Utrecht –> Driebergen-Zeist –> Rhenen Utrecht -> Ede Wageningen -> Arnhem -> Nijmegen Utrecht -> ‘s-Herogenbosch-> Eindhoven ->Maastricht

P

Wat is je persoonlijke situatie en wat zijn je opties?

Jouw reis met het openbaar vervoer Om de drukte te vermijden adviseren wij je de dag te starten met werkzaamheden die je ook vanuit huis kunt doen. Voor de OV-reis heb je meerder mogelijkheden, wij hebben echter een reis geselecteerd met een aankomsttijd bij het kantoor rond 10.30 uur. Je reist dan met de bus, trein en metro en hebt drie overstappen. De totale reistijd, inclusief lopen, is 1:18 uur. Om 9:05 uur vertrek je van huis naar bushalte Uitermeer en neemt Interliner 89 (richting Den Haag). Je looptijd is 3 minuten. In je reis heb je een overstap bij bushalte Zuiderstraat te Sassenheim. Hier neem je bus 50 (richting Leiden). Je tweede overstap heb je bij station Sassenheim op de sprinter (richting Almere Oostvaarders). Je laatste overstap is bij metro station RAI op de metro (51 richting Centraal Station). Je stapt uit op station Amstel. Je aankomst bij je werklocatie op Prins Bernhardplein 175 is 10:22 uur. Een retour met het OV van je woonplaats naar Prins Bernhardplein 175 kost € 18,18. P+R Een optie voor je reis kan zijn dat je gebruik maakt van een P+R locatie. Je vertrekt van huis om 09:21 uur en parkeert de auto gratis bij P+R Nieuw Vennep en vervolgt je reis met de Sprinter (richting Almere Oostvaarders), deze vertrekt om 09:41 uur. Bij station Amsterdam RAI stap je over op de metro (51 richting Centraal Station). Je stapt uit op metrostation Amstel. Je aankomst op Prins Bernhardplein 175 is 10:22 uur. Je reis duurt dan circa 1:01 uur. Een retour met de auto en het OV van je woonplaats naar Prins Bernhardplein 175 kost € 13,76. Met de auto Reis je met de auto dan duurt je reis 0:36 uur. Gaan we uit van de variabele kosten dan kost je reis € 11,00 per dag. Je kunt de auto parkeren bij het kantoorpand of op de openbare weg tegen een uurtarief van € 3,00.

Met de tweewieler De reis met de tweewieler is 33,3 km. Gezien de reisafstand is het reizen met de tweewieler geen reële optie. OV fiets Op station Amsterdam RAI bestaat een mogelijkheid een OV fiets te huren. Wil je als het lekker weer is ook een keer fietsen dan kan je voor € 3,00 per dag (24 uur) een fiets reserveren. Wil je hier meer over weten bezoek dan de site www.ov-fiets.nl Samen rijden Samen rijden is niet alleen leuk, het is ook nog goed voor je portemonnee, het milieu en bovendien kan je nog comfortabel zitten ook!! Er zijn vele websites die reizigers aan elkaar proberen te koppelen. Een leuke nieuwe site is bijvoorbeeld Toogethr. Je kunt op Toogethr ritten aanbieden en ritten vragen. Inschrijven is laagdrempelig en eenvoudig. Schrijf je zelf maar eens in en kijk of er een goede match tussen zit. HNW Het Nieuwe Werken of thuiswerken kan een slimme optie zijn. Vele werkzaamheden zijn tegenwoordig plaats onafhankelijk. Door eerst een aantal uur thuis te werken kan een drukke spits of overvolle treinen worden gemeden. Alternatieven op dit gebied worden ondersteund door initiatieven als de proef Spitsmijden die door enkele treinvervoerders en het ministerie van I en M wordt uitgevoerd en Spitsmijden op de Nederlandse snelwegen. Is werken op andere locaties dan Prins Bernhardplein voor jou een optie, kijk dan eens op de site www. hetnieuwewerkendoejezelf.nl of www.slimwerkenslimreizen. nl, thema werkplek. Op deze sites is voor zowel de werkgever als de werknemer veel informatie te vinden over Het Nieuwe Werken. Ons Advies Wij adviseren je om op een later tijdstip naar het werk te reizen of één of meerdere dagen thuis te werken. De meest duurzame en voordelige keuze is natuurlijk thuiswerken. Reis je meer dan 4 dagen per week met de trein en kan je na de ochtend –en middagspits reizen, gebruik dan een van de voordeelabonnementen van de NS. Besparing uitstoot CO2 Met jouw reiskeuze kun je een bijdrage leveren aan het reduceren van de CO2 uitstoot. Stap je een dag in het OV, dan bespaar je 2,42 kg/co2 ten opzichte van gebruik van de auto. Op jaarbasis kan dit oplopen tot 532 kg/co2. Gebruik je voor een deel van je reis de fiets dan kan de besparing verder oplopen.

Reisadvies BNR Radio Sophie  

Dit is het reisadvies voor Sophie betreffende de invulling van haar woon - werk reis.

Reisadvies BNR Radio Sophie  

Dit is het reisadvies voor Sophie betreffende de invulling van haar woon - werk reis.

Advertisement