Page 1


Uppe p책 taket gal en tupp. Solen vaknar och stiger upp. Inne i huset g채spar ett skrutt, hoppar ur s채ngen med ett skutt.


Skatan, den är också vaken. Åh, jag vill ha den fina saken! Tar då kransen med sin klo. Flyger med den till sitt bo.


Mamma, god morgon, hej! Har du sett en skata s채g? Den tog min krans ska du veta! M책ste genast ge mig ut och leta.


Skatan är i boet sitt, i trädet där i trädgårns mitt. Gå du Skruttis ut och sök. Jag sitter här och skalar lök.


Hu så högt! Jag tror jag ramlar! En liten hand i boet famlar. Skruttet där nu pärlorna ser. Tar så kransen och klättrar ner.


Nej! Skatan rycker sönder kransen! Skruttet torkar tårarna med svansen. Pärlorna dom ramlar ner. Skruttet kanske aldrig ser dom mer …


Vilken öken, allt är mörkt och trist. Men där ligger något i gräset visst? Något runt som ser ut som sand. En pärla! Skruttet tar den i sin hand.


Nu kan Skruttet le igen. Jag hittar kanske flera sen! I f책gelbadet sparven doppar sig. Hej p책 dig, kom hit till mig!


I vattnet ligger något vitt och blänker. Skruttet hoppar i. Oj, vad det stänker! Tack för doppet, fågelvän. Kanske ses vi snart igen!


I sandlådan Skruttet gräver med handen. Känner något där i sanden. Se där, en liten pärla blå! Så fin och vacker att titta på.


Hur går det lilla vän, har du hittat kransen än? Nej, alla pärlorna vill jag hitta, kan du hjälpa mig att titta?


Under jordgubbsplantan hittar dom så två blanka röda pärlor små. Krama vill nu Skruttet mamma och mamma, hon vill detsamma.


Skruttet har en hemlighet: en kapsyl och en intorkad manet. Och ett cyklop, icke att fรถrglรถmma. Utanfรถr skjulet finns Skruttets gรถmma.


Tre vita pärlor i gruset vilar. Skruttet skyndar dit, ja ilar. Lägger dom sen i säcken, fortsätter bort mot bäcken.


Oj vad det skriker och bubblar i magen! Skruttet har inte ätit på hela dagen. Runt om i trädgårn är det tyst och stilla. Inte ens en fågel hörs drilla.


Skruttet vill nu vidare vandra och leta efter p채rlorna, alla dom andra. Det fattas 채nnu n책gra till. Nu laga kransen Skruttet vill.


Men vad var det du satt pü, lilla du, innan du reste dig upp just nu? En hÜg av pärlor var det visst? Tänk om du missat dom, vad trist!


Nu blänker i Skruttets öga en tår. Åh så sorgligt, det känns som igår. Den lilla fågeln som ur boet föll, Skruttet den i handen höll.


Mamma grävde graven och sa: Den fågeln har det nog ändå bra. Kanske är det så, sa mamma, att i himlen finns en annan fågelmamma.


Två av pärlorna, en svart och en vit, måste ha trillat ända hit! Skruttet tänker på fågeln i sin himmel, leker den i ett himmelskt fågelvimmel?


Det tar p책 krafterna att vara ute och leta. Mamma, det fattas tv책 ska du veta. Skruttet orkar inte leta mer, s채tter sig hos mamma ner.


Kryper upp i hennes famn. Mamma viskar Skruttets namn. Skruttis! Har du sett? Guldp채rlan har kommit r채tt!


Lilla älskade du, se vad jag hittade i din luva nu! Du bar den med dig ända hit, pärlan som är blänkande vit.


Alla pärlorna är nu tillbaka. Skruttet tuggar nöjd på en kaka. Mamma lagar kransen med trå’. Skatan i boet ser förvånat på.


Delar av försäljningsintäkterna på Martin Lönnebos böcker och radband går till Jonas Lönnebos fond, varur utdelning främst tillfaller personer med utvecklingsstörning eller annan funktionsnedsättning. Glasradbandet Frälsarkransen (90050), Lilla Frälsarkransen (526164) och burken med en komplett sats till Frälsarkransen att binda själv (90160, säljs i 10-pack) tillverkas i Indien på Tara Projects i New Delhi och uppfyller bestämmelserna för Fair Trade. Varje pärla görs för hand. Frälsarkransen™2008: Verbum Förlag AB Upphovsman till Frälsarkransen: Martin Lönnebo Frälsarkransen är ett varumärke som marknadsförs av Verbum Förlag AB. Mer information om Frälsarkransen finns på www.verbumforlag.se

© 2011 Verbum Förlag Författargrupp: Gunilla Lindén, Agnes Notini Zachrison, Madelene Andersson och Birgitta Axelsson Illustrationer: Bettina Johansson Grafisk form: Åsa Ulfvebrand Tryck: ???? 2011 ISBN 978-91-526-3377-9 Verbum Förlag AB • Box 22543 • 104 22 Stockholm Tel 08-743 65 00 www.verbumforlag.se

Verbum Förlag ger ut böcker och musik under namnen Verbum och Cordia.


Skruttet  

Barnbok kring Frälsarkransen

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you