Page 1

Digitaal werkboek Vera Hendriks

MMD C1C 2013 1


2


Inhoudsopgeve Persanal DNA 4 Vraag en antwoord 6 Lezing Ruud Boer 8 Persanol Brands 9 Merkanalyse 10 Moodboard 12 Transmedia projecten 14 Typografie in het wild 15 Fonts 16 Ontwerpen 18 Trefwoorden en statement 20 Grid 22 Excursie 24 Ontwerp een merkstijl 26 Merkuitingen 28 reflectieverslag 29

3


Personal DNA Volgens de test ben ik een welwillend artiest. Maar verschillende punten uit de test ben ik het mee oneens. Dat ik liever op zoek ga naar nieuwe ervaringen dan vast te houden aan de dagelijkse gewoontes, waarbij je zoveel mogelijk van de wereld wil maken ben ik het niet eens. Ik wil wel zoveel mogelijk van de wereld maken, maar ik hou me liever vast aan de dagelijkse gewoontes. Ik vind nieuw ervaringen wel leuk maar ik vind het veel fijner om dag na dag dezelfde dingen te doen. Een houvast hebben, anders word ik helemaal gek van mezelf.

Maar in de uitslag zaten ook dingen waar ik het wel mee eens ben. Ik ben een goede luisteraar, zelfs beter in het advies geven. Ook zijn andere mensen belangrijk voor mij, ik ben goed in het bemiddelen geschillen dan anderen.

Mijn verbeter punten klopte wel goed. Ik moet inderdaad meer open voor risico’s en mijn creatieve denken en dan niet te snel aan anderen denken. Dat is een punt waar ik zelf aan kan werken. Ook moet ik niet teveel tijd besteden in het zorgen voor anderen, maar voor mezelf zorgen.

4


5


Vraag en Antwoord Wat zou je zeggen als je geen JA of Nee kon zeggen? Ik zou andere woorden gaan gebruiken zoals: inderdaad, precies, tuurlijk of dat klopt niet, incorrect. Dat maakt een gesprek een stuk leuker als je geen ja of nee kan zeggen want dan moet je er over na gaan denken. Hoe ga ik hier op antwoorden.

Wat is je grootste angst? Mijn grootste angst is om nooit hard te kunnen trainen. Ik heb in December een ongeluk gehad en daardoor een schouder blessure opgelopen. Bijna een jaar verder en nog zit er niet genoeg vooruitgang in. Waardoor ik bang ben dat het nooit meer zo wordt als dat het was. Ik heb nog één droom en dat is ooit naar het Nederlands kampioenschappen zwemmen te gaan. Ik was er bijna en toen kwam de blessure. Nu is mijn grootste angst dat ik dat nooit meer ga halen.

Wat is je grote inspiratiebron voor je?

6

Mijn grootste inspiratiebron is muziek. Zonder muziek zou het leven heel saai worden. Met muziek kun je een verhaal vertellen. En je kunt even de tijd stil zetten en van muziek genieten. Je gedachten even op nul zetten. Van muziek krijg ik ook ideeën. Als ik eerst niets kon bedenken moet ik even muziek luisteren en dan stromen de ideeën binnen.


Leef je liever gelukkig en arm of rijk en alleen? Ik wil liever arm en gelukkig zijn dan rijk en alleen. Als ik geen vrienden zou hebben zou ik het leven echt heel saai vinden. Met je vriendengroep even lekker gek doen is het beste wat er is. Je kunt je zelf bij ze zijn zonder dat ze je voor gek verklaren. Voor vrienden heb je geen geld nodig. Natuurlijk is het wel leuk om geld te hebben. Maar als je alleen geld zou hebben en niets anders, kun je wel veel kopen maar word je gelukkig van veel spullen? Ik niet. Daarom wil ik liever arm en gelukkig zijn dan rijk en alleen.

Als je een ding voor altijd kunnen veranderen, en je mag alles kiezen, wat is het dan? Veel jongen meiden krijgen eet problemen door dat ze dagelijks overal om zich heen dunnen modellen zien. Ook ik ben daardoor onzeker geworden over mijn uiterlijk. Omdat mensen de modellen overal om zich heen zien, willen ze er ook zo uitzien. Het is niet vrouwelijk om zo dun te zijn als die modellen zijn. Daarom zou ik het beeld willen veranderen naar vrouwen die gezond zijn, waar geen boten van uit steken. Waardoor jongen meiden zich niet meer gaan uithongeren en gezond leven. Dat zou ik veranderen.

7


Lezing Ruud Boer Ik heb de lezing van Ruud Boer gezien. Hij vertelde over wat een merk is en waar een goed merk uit moet bestaan. Wat ik leuk vond aan de lezing is dat hij de nadruk legde op het uniek zijn van een merk en het uniek zijn op persoonlijk gebied. Ook vond ik het leuk dat hij uitlegde over dat hij samen met zijn bureau het merk Fair Trade heeft her ontwikkeld. Wat ik het minst leuk vond aan de presentatie was dat sommige delen van zijn presentatie te lang waren. Het deel over de Hema kwam die maar steeds op terug en daardoor werd ik al snel afgeleid. Ik heb geleerd hoe je als merk jezelf moet kunnen onderscheiden van anderen merken. Je merk is uniek en kan geen ander namaken.

8


Personal Brands

9


Merkanalyse

10


11


Moodboard

12


13


Transmedia projecten Raveleijn - Efteling De Efteling heeft in samen werking met Paul van Loon de stad Raveleijn bedacht. Het verhaal gaat over vijf dappere broers en zussen met speciale talenten die strijden tegen hun overheerser Graaf Olaf Grafhart en een vijf koppig monster, dit verhaal wordt verteld in een boek. De Efteling heeft een parkvoorstelling gemaakt van het verhaal. Ook is er een online game, er is een bordspel gemaakt en er is een televisieserie en een interactieve website gemaakt. De mensen kunnen actief meedoen met spellen en naar de voorstelling in de Efteling gaan en de televisieserie kijken.

Spangas Spangas is een voorbeeld van een transmedia project. Aan het einde van elke aflevering laten ze een filmpje zien met als doel om naar hun website te gaan. Ook heeft Spangas een mobile app genaamd de SpangasApp. De mensen kunnen na de televisieserie naar de website gaan en ze kunnen van de app gebruik maken.

14


Typografie in het wild

15


Fonts KG Mercy

in the morning

Typodemic Subheader Dit lettertype heb ik gebruikt als titels van de paragraven van dit werkboek. Ik vind het een stoere uitstraling hebben maar toch ook sierlijk. Dit lettertype heeft een grote x-hoogte en is geschreven in romein.

Arial

Subheader Dit lettertype is een standaard lettertype die ik vaak gebruikt heb. Het is makkelijk leesbaar. Het heeft een gemiddelde x-hoogte. Arial is een recht toe recht aan lettertype. En het is romein.

16

Dit lettertype spreekt me aan omdat het op een mooi handschrift lijkt. Verder heeft dit lettertype een grote x-hoogte en is het cursief geschreven maar in plaats van rechts is het richting licht gedaan waardoor het meer op een handschrift lijkt.

TW Cen MT Subheader Dit lettertype heb ik gebruikt voor het hele werkboek. Ik vind het een fijn lettertype om te lezen en het heeft mooie ronde vormen. Dit lettertype heeft een kleine x-hoogte en is in Romein gemaakt.

KG Sombody that used to know

Ik vind dit lettertype een mooie uitstraling hebben. Het ziet er uit als een handschrift maar toch lijkt het ook getypt en dat vind ik er zo mooi aan. Dit lettertype heeft een gemiddelde x-hoogte en is romein.


17


Ontwerpen Dit zijn de eerste ontwerpen die ik gemaakt heb.

Dit is mijn tweede ontwerp. Het is gebaseerd op mijn voornamen W A M J

18

Dit was een beginsel van het eind werk. De V en de H van mijn naam.


Dit is het uiteindelijke logo geworden. Simpel de V en de H. De H heb ik iets kleiner gemaakt en achter de V gezet. Ook heb ik de V een andere kleur gegeven dan de H, dat vond ik wel een mooi effect hebben.

19


Trefwoorden & statement VH staat voor Vera Hendriks. Voor mijn merk-ik heb ik me gericht op mijn grootste passie zwemmen. Ik heb voor mezelf geanalyseerd wat ik helemaal geweldig vind aan zwemmen en daar is het volgende uitgekomen: Vrijheid, zo hard mogelijk door het water gaan, sneller zijn dan je concurrenten. Mijn merk staat voor al die dingen.

Vrijheid: Alles kunnen doen in het water, los van iedereen. Rustig je gedachten op een rijtje zetten. Even alleen zijn en als je klaar bent met de opdracht weer gezellig met je ploeggenoten/vrienden. Van alle vrijheid word je ook rustig. Je hoeft je even niet druk te maken over problemen op school of ergens anders. Gewoon even rustig met alleen maar water en vrienden om je heen.

20


Zo hard mogelijk door het water gaan: Als ik zwem en ik zie mijn concurrenten voor mij dan zet ik er nog een tandje bij om zo toch mijn concurrenten in te kunnen halen. Langzaam kan ik in een wedstrijd niet zwemmen. Dan word ik helemaal gek, ik moet en zal de snelste zijn.

Een coach heeft iedereen nodig want alleen red je het niet. Je moet iemand hebben die in je gelooft en die er alles aan wil doen om je zo ver mogelijk te krijgen. Door mijn ervaring met verschillende coaches heb ik veel ervaring gekregen en dat wil ik overbrengen naar de jongere zwemsters en zwemmers van nu. Wat ik van mijn trainers heb geleerd geef ik nu door aan de jongere zwemmers. Ik help ze met de techniek, kracht en zelf verzekerdheid.

Zwemmen, Begin je eraan, wil je nooit meer terug

21


Grid

22


23


Excursie Voor dit project moest ik naar een museum. Samen met de klas zijn we naar Pixar geweest. De eerste film die ik tegen kwam was Toy story. Daar hingen schetsen van Buzz Lightyear. In de eerste schets was het een vriendelijk klein speelgoedpoppetje en bij de laatste schets was het een stuur en sterk speelgoedpoppetje. Doordat er zoveel verschillende schetsen waren kwam ik er pas achter dat veel schetsen belangrijk is. Ver op in de tentoonstelling zag ik het steeds terug komen. Veel verschillende varianten van hoofdpersonen.

24

Ook kon je zien wat bepaalde kleuren en kleuren combinaties met een hoofdpersoon kunnen doen. Daar hebben de makers goed over na gedacht. In de schetsen zag je verschillende kleurencombinaties. De kleuren kunnen het maken of ze kunnen het helemaal verpesten. Dat heb ik ook meegenomen in het bedenken van mijn merk.


25


Ontwerp een merkstijl merkstijl subheader

Ik vind het een mooi lettertype, vooral dat het sierlijk is maar toch netjes. Maar voor mijn merk vind ik dit lettertype net iets te getypt en te netjes.

26

merkstijl subheader Ik heb dit lettertype gekozen voor mijn logo, omdat ik het een stoer maar toch sierlijk vind uitzien. Ik gebruik dit lettertype voor de tittels van dit werkboek. Dit lettertype past goed bij mijn merk vanwege mijn eigenschappen stoer maar toch sierlijk.

Merkstijl subheader Dit lettertype heb ik gekozen voor het werk boek omdat ik het een duidelijk lettertype vind en het past goed bij mijn merk.


merkstijl subheader

Dit lettertype vind ik duidelijk en stijlvol. Maar voor mijn merk is dit net iets te stijlvol.

merkstijl subheader

Dit lettertype vind ik mooi omdat het op een handschrift lijkt. Maar dit lettertype is niet geschikt voor mijn merk omdat het iets te rommelig geschreven lijkt.

27


Merkuitingen

Hiernaast zie je mijn poster met mijn logo, afbeelding en tekst die met mijn merk te maken hebben.

Mijn video kun je terug vinden op mijn Facebook kanaal: https://www.facebook.com/VHverahendriks

Mijn audio kun je terug vinden op mijn tumblr pagina kanaal: http://verahendriks.tumblr.com/

28


Reflectieverslag

Ik vond de course Multimedia Design super leuk. In het begin was het even denken van wat moet ik nu maken, wat verwacht je van mij. Ik denk dat een van mijn zwaktes presenteren is. Daar heb ik altijd al moeite mee gehad. Ook had ik nog nooit met de programma’s gewerkt en dat was ook een hele omschakeling. Mijn kracht ligt denk ik bij het bedenken en ontwerpen. Ik heb heel veel verschillende logo’s gemaakt en er kwamen steeds nieuwe dingen in me op waardoor ik maar door bleef gaan en ik het moeilijk vond om een besluit te maken.

Mijn reis begon met een leeg vel papier. Het duurde heel lang voor dat ik daar wat op kreeg, maar toen ik er eenmaal iets op had staat ging het vanzelf. Mijn reis is geëindigd in een mooi merk, mooi werkboek en ik heb weer iets meer van mezelf geleerd, omdat je veel over jezelf na moest denken. Als tip wil ik meegeven dat het in het begin van de course alles heel onoverzichtelijk was. Ik denk dat het voor de volgende keer beter kunt beginnen met wat er op het einde allemaal af moet zijn zodat mensen zich daar op kunnen concentreren. Want voor mij was het moeilijk om zelf te bedenken wat er uiteindelijk ingeleverd moest worden

Mijn top is dat het vrije werken, zelf beslissingen maken en op de juiste momenten even met de leraar in gesprek gaan. Het was een leuke course.

29


30

Digitaal werkboek mmd  
Digitaal werkboek mmd