Page 8

SUOMEN CUP: to 16.5.2019

18:30 VPS - IFK Mariehamn

Daniel Sjölund

Uusiutuneet vihreävalkoiset Niko Tykkyläinen

Juha Tamminen

Liigamestaruuden 2016 voittanut runko on nyt poissa, mutta IFK Mariehamn tulee Vaasaan hyvävireisenä ja täynnä näyttöhaluja.

I

FK MARIEHAMN oli alkukauden kysymysmerkki. Viime kauden jälkeiset Kristian Kojolan, Philip Sparrdal Mantillan, Gabriel Petrovicin ja Aleksei Kangaskolkan lopettamispäätökset sekä muun muassa Ivan Tatomirovicin ja Joel Mattssonin siirrot muualle ovat pakottaneet ahvenanmaalaiset uusimaan talvella yli puolet avauskokoonpanostaan, joten Peter Lundbergin ryhmän iskukykyä kyseenalaistettiin useimmissa liigaennakoissa.

“Grönvittin” pelaajahankinnat ovat kuitenkin onnistuneet mainiosti, ja joukkue keikkuu nyt aivan tasaisen liigan kärkipaikoilla. Kiertolaismaalivahti Oskari Forsman on ottanut paikkansa maalipuiden välistä ja uudet hollantilaistopparit Robin Buwalda ja Rick Ketting ovat esiintyneet vahvasti. Keskikenttää vahvistavat nyt muun muassa skotlantilainen Robbie Crawford, ruotsalainen Hampus Lönn ja turkulainen Riku Sjöroos. SJK:sta saapunut Aristote Mboma on löytänyt kadonneen maalijyvänsä uudestaan saarelta, ja vappuun mennessä vahva hyökkääjä onkin (Cup mukaan lukien) paukuttanut vihreävalkoisille jo seitsemän maalia. Uusista pelaajista nimekkäin on tietenkin ollut kapteeni Daniel Sjölund, joka on 20 vuoden ulkomaankierroksen jälkeen palannut kotiinsa. 36-vuotias ahvenanmaalainen on Veikkausliigaan kova vahvistus. — On monesta syystä hyvä, että Sjölund on nyt joukkueessa. Ensinnäkin saarella kiinnostus joukkueeseen kasvaa, sillä monet paikalliset ihmiset ovat innostuneet näkemään hänet Wiklöf Holding Arenalla. Myös jalkapalloilullisesti “Daja” on todella hyvä pelaaja: hän syöttää hyvin, osaa rytmittää peliä ja näkee kentällä tiloja, joita muut eivät näe. Totta kai hän tuo myös johtajuutta ja kokemusta, ja osaa kapteenina auttaa nuoria pelaajia, päävalmentaja Peter Lundberg kuvasi 37 A-maaottelun keskikenttämiehen merkitystä seuralleen Pallokerhon haastattelussa. Cupin talvisesta lohkovaiheesta IFK Mariehamn meni jatkoon vielä kompuroiden, mutta sen tulokset ovat parantuneet kevään edetessä: jatkopeleissä TPV kaatui vaivatta, ja FC Lahti-

8

MATCH 06/2019

kin joutui taipumaan jatkoajalla. Liigassa IFK Mariehamn on aloittanut kautensa vahvasti, ja ensimmäisestä kuudesta ottelustaan se on voittanut kolme. Voitto oli lähellä myös kahdessa tappioon päättyneessä ottelussa. HJK-vierasottelussa maarianhaminalaiset tuhrivat myöhäisen 0-1 -vierasjohdon, ja KuPSin vierailu saarella päättyi savolaisten 3-4 -voittoon huolimatta kotijoukkueen 3-0 -taukojohdosta. Otteluiden loppuvaiheissa IFK Mariehamn on siis ollut haavoittuvainen. Maarianhaminalaiset ovat perinteisesti fyysinen ja suoraviivainen vastustaja, jonka kanssa VPS on viime vuosina vääntänyt tiukkoja otteluita. Viimeisen kolmen vuoden aikana on pelattu yhdeksän ottelua, joista IFK on voittanut kaksi. VPS otti viime kesän kotiottelusta harvinaisen voiton päihitettyään maarianhaminalaiset lukemin 4-1. Loput kuusi joukkueiden kohtaamista onkin päättynyt tasapeliin. Tämä cup-ottelu ei kuitenkaan voi päättyä tasapeliin vaan jos ratkaisua ei 90 minuutissa löydy, mennään jatkoajalle ja sitten lopulta rangaistuspotkuille. Lähtökohdat ovatkin siis mitä jännittävimmät, kun VPS lähtee saalistamaan vasta seurahistoriansa toista Suomen Cup-finaalipaikkaa.

Profile for Vaasan Palloseura

VPS - MATCH 06 / 2019  

VPS Match Magazine 06 / 2019.

VPS - MATCH 06 / 2019  

VPS Match Magazine 06 / 2019.

Profile for vepsu
Advertisement