__MAIN_TEXT__

Page 1

VPS MATCH MAGAzINE

LA/LÖ 20.4.

16:00

ELISA STADION

VPS

KPV


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

Timi Lahti

Avausvoittoa metsästämässä Roope Kuisma

Juha Tamminen

Vaasan Palloseuran kausi alkoi tappiolla ja tasapelillä. Joukkue lähtee hakemaan ensimmäistä voittoaan kauden ensimmäisestä Pohjanmaan Derbystä.

V

PS avasi kautensa kotipelillä FC Interiä vastaan. Arktisissa olosuhteissa pelattu peli oli monella tapaa vaikea ja joukkueelle jäi paljon parannettavaa Ilves-otteluun. Tampereella nähtiinkin erilainen Vepsu ja joukkue haki arvokkaan pisteen vaikealta vastustajalta. — Ilves-ottelu oli tasonnosto edellisestä pelistä, vaikka peli ei ollut mitenkään nättiä. Joukkue oli yhtenäisempi ja emme tehneet samoja virheitä kuin Interiä vastaan. Puolustimme välillä liian matalalta, mutta pelimme oli silti paremmin kontrollissa kuin liiga-avauksessa. Hyökkäyspelimme on yhä vaarallista, varsinkin nopeissa hyökkäyksissä. Se oli aseemme läpi ottelun, päävalmentaja Petri Vuorinen kommentoi.

Timi Lahti palasi Ilves-ottelussa pelaavaan kokoonpanoon ja toi nuoreen puolustuslinjaan tärkeää kokemusta. Myös kokenut Sebastian Strandvall pelasi ottelussa ensimmäistä kertaa 90 minuuttia tällä kaudella. Ottelussa nähtiin myös mielenkiintoinen kokeilu, kun aiemmin topparina esiintynyt Jonas Häkkinen pelasi keskikentällä.

2

MATCH 03/2019

— Oli hienoa nähdä, että Timi oli taas kentällä. Kaikkien kokeneiden pelaajiamme täytyy kantaa vastuuta ja he tekevät sen hienosti. He kaikki tulevat olemaan erittäin tärkeitä meille tällä kaudella. Jonas on pelannut koko nuoruutensa keskikentän pohjalla, joten sekin paikka sopii hänelle hyvin, Vuorinen kertoo. KPV:n nousu Veikkausliigaan tarkoittaa tuo mukanaan entistä useampia Pohjanmaan Derbyjä. Vuorinen odottaa derbyotteluita innolla. — Se, että Pohjanmaalla on kolme liigajoukkuetta, on erittäin kova juttu. Siitä pitää jo vähän paukutella henkseleitä ja sen saa sanoa ääneen muullekin Suomelle. Kaikki kolme seuraa kilpailevat keskenään ja se kehittää meitä. Sparraamme tavallaan toisiamme. Derbyt ovat siitä loistavia, että yleisö on niissä eri tavalla mukana. Me teemme tätä kuitenkin yleisöä varten ja haluamme antaa heille elämyksiä, sanoo Vuorinen.


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

“Oli hienoa nähdä, että Timi oli taas kentällä. Kaikkien kokeneiden pelaajiamme täytyy kantaa vastuuta ja he tekevät sen hienosti.” Petri Vuorinen

MATCH 03/2019

3


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

“Haluan mennä vastustajasta ohi, tehdä maaleja ja voittaa pelejä” Samu Alanko

”Se on aina ollut minun juttuni” Roope Kuisma

Harri Bragge

Samu Alanko

Pelaajaesittelyssä

VPS:n oma kasvatti Samu Alanko teki viime kesänä paluun Raitaan. 20-vuotiaan laiturin mukaan Vepsussa on tällä hetkellä todella hyvä joukkuehenki.

S

AMU ALANKO sai paljon vastuuta talven harjoituspeleissä ja Suomen Cupin otteluissa. Liiga-avauksessa FC Interiä vastaan Alanko tuli vaihdosta kentälle ja syötti VPS:n ainoan maalin. Nuorukainen haluaa pelata tulevalla kaudella mahdollisimman paljon. — Haluan pelata avauksessa mahdollisimman usein, paljon enemmän kuin viime kaudella. Sain talvella paljon vastuuta ja toivon, että se jatkuu. En ole asettanut itselleni mitään tiettyä maalimäärää tavoitteeksi. Tehdään ensin se ensimmäinen maali ja tehdään sen jälkeen lisää, Alanko sanoo. Nopeajalkainen Alanko on yksi useista VPS:n pelaajista, jotka tulevat Vaasasta tai lähialueilta. Yli puolet joukkueen pelaajista on Vaasan seudulta, ja sillä on ollut Alangon mukaan myös vaikutusta joukkueen ilmapiiriin. — Joukkueessa on tosi hyvä meininki. Sanoisin, että tunnelma joukkueessa on parempi kuin viime

4

MATCH 03/2019

kaudella. Joukkue on hitsaantunut hyvin yhteen ja meillä on tosi paljon omia kasvatteja. Meillä on myös pelaajia, kuten Timi ja Jeppe, jotka ovat olleet täällä todella kauan, Alanko pohtii. 20-vuotias vaasalaispelaaja uskoo pelaavansa tällä kaudella enemmän laiturina kuin hyökkääjänä. Hyökkäävien laitapelaajien pelipaikoista käydään kovaa kilpailua joukkueen sisällä. Monien mielestä Alanko erottuu muista laitapelaajista suoraviivaisuutensa johdosta. — Taistelu peliajasta on totta kai hyvä asia. Jos haluat peliaikaa, sinun täytyy treenata hyvin ja pelata hyvin. Pelipaikoistani on kilpailua, mutta kaikki laiturit ovat silti kavereitani. Menen kovaa maalia kohti ja se on aina ollut minun juttuni. Olen aina vaan mennyt. Suoraviivaisuus, nopeus ja kaksinkamppailutahto ovat vahvuuksiani. Haluan mennä vastustajasta ohi, tehdä maaleja ja voittaa pelejä, kertoo Alanko. KPV:n kohtaaminen kotikentällä Veikkausliigassa on hieno hetki vaasalaispelaajalle. — Tässä pelissä tulee varmasti olemaan hyvä derbytunnelma. Se on hienoa, että Pohjanmaalta taas on kolme seuraa Veikkausliigassa. Pääsemme pelaamaan kovia derbyjä ja haluamme näyttää, että olemme tämän alueen paras joukkue, Alanko sanoo.


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

Yksitoista nopeaa

#7

Samu Alanko

PARASTA VAASASSA? Aurinko LEMPIRUOKA? Kana ja riisi LEMPIBÄNDI/ARTISTI? Kendrick Lamar LEMPILEFFA? Kummisetä 2 MINKÄ KIRJAN LUIT VIIMEKSI? Zlatanin elämänkerta VEPSUN PARAS PUKEUTUJA? Minä tai Mudu Sarr VEPSUN PARAS TANSSIJA? Mudu Sarr VEPSUN PARAS LAULAJA? Minä IDOLISI LAPSENA? Cristiano Ronaldo JOS ET OLISI JALKAPALLOILIJA, MITÄ TEKISIT? En varmaan mitään MISSÄ NÄET ITSESI 10 VUODEN PÄÄSTÄ? Pelaamassa huippujalkapalloa vielä 30-vuotiaana

MATCH 03/2019

5


LA/LÖ 20.4.2019

Yhdessä omistajien kanssa VPS pystyy kehittämään toimintaansa ja eheyttämään talouttaan. VPS käynnisti osakeannin tiistaina 26.2.2019. Ryhdy osakkeenomistajaksi ja tehdään yhdessä Vepsusta pysyvästi menestyvä Veikkausliigaseura!

16:00 VPS - KPV

Tillsammans med sina ägare kan VPS utveckla sin verksamhet och främja sin ekonomi. VPS inleder en aktieemission på tisdag 26.2.2019. Bli en aktieägare och låt oss tillsammans göra Vepsu till en kontinuerligt framgångsrik Veikkausliigaförening.

Osakeanti/Aktieemission: Osakkeen hinta En akties pris

Osakkeiden aiempi lukumäärä Tidigare mängden aktier

Uusia osakkeita jaossa Nya aktier som ges ut

100€ 6025 2125 kpl/st.

kpl/st.

Jaettava omistusosuus Ägandeandel som ges ut

0,012 - 26,07% ”Menestyvä Vaasanseutu, sen ihmiset ja yritykset tarvitsevat tuekseen huipputason elämyksiä. Ryhtymällä osakkeenomistajaksi olet mukana turvaamassa huippujalkapallon jatkumista Vaasassa.”

"Den framgångsrika Vasaregionen, dess människor och företag behöver stöd av upplevelser på högsta nivå. Som aktieägare tryggar du en fortsatt fotboll på toppnivå i Vasa."

#8 SEBASTIAN STRANDVALL

#8 SEBASTIAN STRANDVALL

Lue lisää: www.vepsu.fi/anti/osakeanti Läs mera: www.vepsu.fi/anti/aktieemission 6

MATCH 03/2019


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

OLEMME AVANNEET TERÄSMYYNTIPISTEEN SEKÄ VÄRIMETALLIEN OSTOPISTEEN

Myllärinkatu 19 Vaasa (ent. Puukeskus)

p. 010 338 5165 info@metallia.fi

Varastokatu 9P Varastokatu 9P

Paras paikka maailmassa.

KOTI. LÖYDÄT SEN MEILTÄ.

Omistusasunnot, vuokrakodit ja Omaksi-kodit lakea.fi

MATCH 03/2019

7


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

Jarmo Korhonen

”Kaikki tulee ajallaan” Roope Kuisma

Juha Tamminen

Nousijajoukkue KPV menestyi Suomen Cupissa, mutta alku Veikkausliigassa on ollut haastava.

J

ARMO KORHOSEN johtaman kokkolalaisjoukkueen talvi ja kevät sujui hyvin. Joukkue selviytyi VPS:n tavoin Suomen Cupin välieriin. Joukkueet kohtasivat toisensa jo Cupin alkulohkovaiheessa ja tuolloin KPV oli vahvempi lukemin 0-1. Kokkolalaisilla on kuitenkin ollut vaikeampaa Veikkausliigassa. Ensimmäinen ottelu Ilvestä vastaan päättyi tappioon lukemin 0-2 ja toisessa ottelussa RoPS oli vahvempi lukemin 0-1. — Ensimmäisessä pelissä näkyi selvästi, että olimme ensimmäistä kertaa isojen poikien mukana. Toisessa ottelussa RoPSia vastaan oli jo sellaisia aineksia, mitä pelissämme pitää ollakin. Olimme siinä pelissä hieman epäonnekkaita, mutta tulosta täytyy kunnioittaa. Nyt meillä on uusi mahdollisuus Vaasassa ja teemme kaikkemme, että saamme sieltä jotain, päävalmentaja Korhonen kommentoi.

Joukkue on joutunut pelaamaan ensimmäiset kotipelinsä evakossa Seinäjoella ja se on tuonut lisähaasteita joukkueen alkukauteen. KPV haluaa napata kauden avauspisteensä lauantaina Elisa Stadionilla, mutta päävalmentaja ei ota silti paineita pistetilin avaamisesta.

8

MATCH 03/2019

— Kaikki tulee ajallaan ja tulemme saamaan sen mitä ansaitsemme. Me olemme uusi joukkue ja olimme Ykkösessä kohtuullisen iso seura, mutta Veikkausliigassa olemme kohtuullisen pieni seura. Meidän täytyy ottaa asemamme ja ansaita oma paikkamme tässä sarjassa. Ykkösessä sait vielä anteeksi aika paljon, mutta puolittaisella esityksellä et saa tuloksia Veikkausliigassa, Korhonen pohtii. Kahden tappion lisäksi harmaita hiuksia kokkolaisille on aiheuttanut joukkueen maalittomuus. Joukkue ei ole vielä onnistunut maalinteossa Veikkausliigassa. Yksi ratkaisu maalinteko-ongelmiin saattaa olla makedonialainen hyökkääjä Filip Ivanovski, joka liittyi seuraan siirtoikkunan viimeisinä päivinä. Ivanovski on tuttu mies Veikkausliigan seuraajille, koska mies pelasi viime kaudella RoPSista. Tehoja odotetaan myös Simo Roihalta, Sebastian Mannströmiltä, Hendrik Helmkeltä sekä Enoch Banzalta. Joukkueen kapteenina toimii kaikille vaasalaisille tuttu Ville Koskimaa. VPS-legenda pelasi raitapaidassa 291 ottelua.


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

“Meidän täytyy ottaa asemamme ja ansaita oma paikkamme tässä sarjassa.” Jarmo Korhonen

MATCH 03/2019

9


LA/LÖ 20.4.2019

10

MATCH 03/2019

16:00 VPS - KPV


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

AFTER WORK FRIDAYS

19€

/HLÖ. LÄHTÖ VAASASTA KLO 16.30. PALUU KÄÄNTYVÄLLÄ LAIVALLA.EI VOI KÄYTTÄÄ REITTIMATKANA. /PERS. AVGÅNG FR. VASA KL 16.30. RETUR MED VÄNDANDE BÅT. KAN INTE ANVÄNDAS SOM RUTTRESA.

PSST. DJ & LIVE MUSIC ON FRIDAYS!

LIVE

WASALINE_FERRY

WASALINE

WASALINE_FERRY

MATCH 03/2019

11


LA/LÖ 20.4.2019

Timi Lahti

12

MATCH 03/2019

16:00 VPS - KPV


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

“Det var fantastiskt att se att Timi var tillbaka på planet. Alla våra erfarna spelare måste ta ansvar och de gör det bra.” Petri Vuorinen

Jakten på första vinsten Roope Kuisma

Juha Tamminen

Vaasan Palloseuras säsong började med en förlust mot Inter och kryss mot Ilves. Laget vill få sin första seger i säsongens första Derby.

V

PS öppnade sin säsong med ett hemspel mot FC Inter. Spelet som spelades under arktiska förhållanden var svårt på många sätt och laget hade mycket att förbättra mot Ilves. VPS spelade bättre i Tammerfors och fick en värdefull poäng från en svår motståndare. — Matchen mot Ilves var bättre än föregående matchen mot Inter, trots att spelet inte var vackert. Laget var mer konsistent och vi gjorde inte samma misstag som i Inter-matchen. Vi försvarade oss ibland för lågt, men vårt spel var fortfarande bättre i kontroll än i ligaöppningen. Vårt offensiva spel är fortfarande farligt, särskilt vid snabba attacker. Det var vårt vapen, kommenterade huvudtränaren Petri Vuorinen.

Timi Lahti återvände till startelvan mot Ilves och gav viktig erfarenhet till det unga försvaret. Erfaren Sebastian Strandvall spelade 90 minuter för första gången

denna säsong. Ett intressant experiment sågs också i matchen när Jonas Häkkinen, tidigare en mittback, spelade på mittfältet. — Det var fantastiskt att se att Timi var tillbaka på planet. Alla våra erfarna spelare måste ta ansvar och de gör det bra. De alla kommer att vara mycket viktiga för oss denna säsong. Jonas har spelat all sin ungdom i mittfältet, så denna plats är väl lämpad för honom, säger Vuorinen. KPVs återkomst till huvudserien medför flera derbyn. Vuorinen ser fram emot derbymatcher. — Att det finns tre ligalag i Österbotten är en mycket fin sak. Man kan vara stolt över det. Alla tre kommer att konkurrera med varandra och det utvecklar oss. Vi sparrar mot varandra. Derbyn är så stora att publiken är intresserad av dem på olika sätt. Vi spelar det för allmänheten och vill ge dem erfarenheter, säger Vuorinen.

MATCH 03/2019

13


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

Aitioissa pääsette nauttimaan porukalla hienosta ottelutapahtumasta, mahtavasta NÄKYVYYDESTÄ ja JUOMA- SEKÄ RUOKATARJOILUSTA!

I logen får ni i grupp njuta av det fina matchevenemanget, den STORSLAGNA UTSIKTEN samt DRYCKES- OCH MATSERVERING!

Varaa aitio kaveriporukalla tai esimerkiksi kokouskäyttöön. Palaverin jälkeen on mukava rentoutua samoissa tiloissa huippujalkapallon, sekä tarjoilujen äärellä. Boka en loge med kompisgänget eller t.ex. för möte. Efter palavern är det trevligt att slappna av i samma utrymmen, med fotboll av toppenklass samt servering.

KYSY LISÄÄ! / FRÅGA MERA! Petri Fahler, 050 994 2875, petri.fahler@vepsu.fi Olli Nieminen, 050 410 1520, olli.nieminen@vepsu.fi

14

MATCH 03/2019


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

”Vi får vad vi förtjänar” Roope Kuisma

Juha Tamminen

Nykomling KPV lyckades i Finska Cupen, men starten i Veikkausliiga har varit svår.

L

AGET ledd av Jarmo Korhonen spelade bra på vintern och på våren. Liksom VPS klarade laget sig till semifinalen i Finska Cupen. Lagen träffade varandra redan i Cupen och den tiden var KPV starkare med 0–1. Det har dock varit svårare för KPV i Veikkausliiga. Den första matchen mot Ilves slutade med en förlust av 0–2 och i den andra matchen var RoPS starkare med 0-1. — Det första spelet visade tydligt att vi var med de stora killarna för första gången. I den andra matchen mot RoPS var det redan några bättre saker i vårt spel. Vi hade lite otur i det spelet, men vi måste respektera resultatet. Nu har vi en ny möjlighet i Vasa och vi gör vårt bästa för att få något därifrån, säger huvudtränare Korhonen.

Laget var tvungen att sitt första hemspel i Seinäjoki och det har medfört ytterligare utmaningar till början av säsongen. KPV vill ta sina första poänger på lördag på Elisa Stadion, men huvudtränaren vill också titta på den stora bilden — Allt kommer i tid och vi får det vi förtjänar. Vi är ett nytt lag och vi var en ganska stor klubb i Ykkönen, men i Veikkausliiga är vi en ganska liten klubb. Vi måste ta vår position och tjäna vår plats i denna serie. Om man vill få resultat måste du spela bra i Veikkausliiga, kommenterade Korhonen. Scoring har varit ett problem för laget i de två första matcherna. Laget har inte lyckats att göra mål i Veikkausliiga. En lösning på problemet kan vara den makedonska anfallaren Filip Ivanovski, som kom med i laget i april. Ivanovski är en bekant man till Veikkausliigas anhängare eftersom han spelade i RoPS förra säsongen. Man väntar att också Simo Roiha, Sebastian Mannström, Hendrik Helmke och Enoch Banza går mål. Lagets kapten är Ville Koskimaa, som är bekant för alla i Vasa. Koskimaa spelade 291 matcher för VPS.

“Vi måste ta vår position och tjäna vår plats i denna serie.” Jarmo Korhonen

MATCH 03/2019

15


LA/LÖ 20.4.2019

1

Kompalla, Martin

16

Laatikainen, Aatu

1

Myllymäki, Joonas

18

Abdi, Honar

2

Lahti, Timi

17

Kostas

3

Josimov, Milos

20

Heiermann, Harri

3

Auvinen, Eero-Matti

18

Kujanpää, Aatu

4

Pikkarainen, Juhani

21

Rauhala, Timo

4

Engström, Jesper

19

Haukioja, Martti

5

Koskimaa, Ville

22

Marttinen, Teppo

6

Voutilainen, Jerry

20

Holmgren, Hampus

6

Telly Shaze

23

Poutiainen, Patrick

7

Alanko, Samu

21

Gatambiye, Fabrice

7

Kinnunen, Juri

27

Gussev, Maksim

8

Strandvall, Sebastian

22

Irumwa, Augustin

8

Mannström, Sebastian

33

Gana Kane

Roiha, Simo

44

Banza, Enoch

9

Rintala, Sampo

10

Helmke, Hendrik

63

Mäkelä, Joni

64

Hanslian, Benno

11

Mäkinen, Santeri

67

Lakanen, Oliver

15 16

Vidjeskog, Adam

70

Mena Palacios, Yessy

17

Lehtonen, Noa

99

Iaroshenko, Konstiantyn

9

Lähde, Juho

23

Sillah, Samba

10

Morrissey, Steven

24

Kaarre, Mika

11

Ebwelle, Alain

25

Sarr, Momodou

12

Eriksson, Karl-Filip

26

Mäkilä, Leevi

14

Häkkinen, Jonas

28

Suokko, Jesper

15

Ojamaa, Hindrek

29

Lehtimäki, Akseli

PÄÄVALMENTAJA Vuorinen Petri Fradão Carlos, Picchioni Rodrigo,

VALMENTAJA Sund Christian JOUKKUEENJOHTAJA Jokinen Jouko

MAALIVAHTIVALMENTAJA Sillanpää Henri HUOLTAJA Luoma Teemu, Puolakka Antero fysioterapeutti Kivelä Mika

16

16:00 VPS - KPV

MATCH 03/2019

PÄÄVALMENTAJA Korhonen Jarmo VALMENTAJA Kalliokoski Niko, Broberg Rasmus JOUKKUEENJOHTAJA Kalliokoski Niko, Moilanen Tuomas MAALIVAHTIVALMENTAJA Ahonen Seppo HUOLTAJA Hautamäki Keijo, Mäntylä Miikka


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

LA/LÖ 20.4.2019 klo/kl: 16:00 Elisa Stadion

KOMPALLA

14

5

TORJUNNAT

marttinen

Viljanen Petri Lamppu Mika • Kemppinen Antti

TEHDYt MAALIT

4. erotuomari Kananen Jesse 4. domare Tarkkailija observatör

Koskela Kari

Delegaatti delegat

Kauranen Janne

1

0

päästetyt maalit

2

3

Laukaukset

6

15 pallonhallinta (keskiarvo)

Otteluisäntä 20.4.

42%

46% Viimeiset 5 keskinäistä

matchvärd 20.4

VPS - KPV

VPS - KPV

VPS - KPV

VPS - KPV

KPV - VPS

0-1

3-3

4-1

2-0

0-1

CUP 16.2.2019

CUP 10.2.2018

harjoitus 30.1.2010

ykkönen 24.7.2005

ykkönen 5.5.2005

WASASPORT

VEPSUN LIIGAJOUKKUETTA KULJETTAA VEPSUS LIGALAG ÅKER MED OSS

MATCH 03/2019

17


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

VEIKKAUSLIIGA 2019 HUHTIKUU/APRIL ma/mån 8.4.

18.30

VPS - FC INTER su/sö 14.4.

16.00

ILVES - VPS la/lö 20.4.

16.00

VPS - KPV pe/fre 26.4.

ma/mån 17.6.

18.30

FC LAHTI - VPS

VPS - KUPS ti 25.6.

18.30

FC INTER - VPS la/lör 29.6.

la/lö 3.8.

TOUKOKUU/MAJ 18.30

VPS - HJK la/lör 11.5.

su/sö 11.8.

ma/mån 20.5.

17.00

ma/mån 19.8.

HEINÄKUU/JULI

la/lö 24.8.

la/lö 6.7.

KPV - VPS

KUPS - VPS

17.00

la/lö 31.8.

15.00

la/lö 27.7.

17.00

17.00

HJK - VPS

18.30

18.30

18.30

HIFK - VPS

LIPUT/BILJETTER: VEPSU.fi/KAUPPA MATCH 03/2019

17.00

VPS - HIFK

SJK - VPS la/lö 20.7.

17.00

17.00

IFK MARIEHAMN - VPS

18

18.30

VPS - IFK MARIEHAMN

VPS - ROPS

pe/fre 31.5.

17.00

ROPS - VPS

VPS - FC LAHTI

FC HONKA - VPS

su/sö 26.5.

17.00

VPS - FC HONKA

VPS - ILVES

la/lö 13.7.

ti 7.5.

18.30

ELOKUU/AUGUSTI

18.30

VPS - SJK ti 30.4.

KESÄKUU/JUNI


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

WASA SPORTS CLUB

PELAA MALTILLA

SPORTS GYM

Suomen monipuolisin kuntokeskus

LIITY NY

LADIES CLUB & SPA

Naisten kuntosali keskellä kaupunkia

T

2kk

PELIT JATKUVAT PELAAMOSSA

älle!

kaupan pä

a Bowling ös Cinem päälle my 0€ (norm 39€) Kaupan henk) = 1 rata (4 7€

SI JOPA 21

SÄÄSTÖ

HOHTOKEILAUS

Lähimmän pelisalisi löydät osoitteesta veikkaus.fi/pelaamo

Sports Gym Wolffintie 36 65200 Vaasa

Ladies Club & Spa (06) 318 9700 www.wsc.fi

Kauppapuistikko 14 B 65100 Vaasa

010 396 3200 www.wsc.fi

Wasa sports clubin jäsenille keilaus ja biljardi jopa -50%. Jäsenkortilla myös muita etuja. Opiskelijakortilla keilaus su-to 22€/rata/tunti ja biljardi 6€/tunti.

Kauppapuistikko 18 / Puh: 0207 19 19 19 / cinemabowling.com

MATCH 03/2019

19


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

“Rätlinjighet, snabbhet, och närkamperna, de är mina styrkor. ” Samu Alanko

”Det har alltid varit min grej” Samu Alanko

Spelarpresentation av

Roope Kuisma

Harri Bragge

VPS egen produkt Samu Alanko återvände till VPS i fjolsomras. Enligt den 20 årige yttern är lagandan i VPS på topp.

S

AMU ALANKO har fått mycket ansvar i vinterns tränings- och Cupmatcher. I ligaöppningen mot Inter blev han inbytt och assisterade till VPS enda mål. Alanko vill ha så mycket speltid som möjligt under den kommande ligasäsongen. — Jag vill vara med i startelvan så ofta som möjligt, mycket oftare än i fjol. Jag fick mycket ansvar under vintern och jag hoppas att det fortsätter. Jag har inte ställt någon speciell målsättning på målskyttet. Ska bara se till att först göra ett mål och fortsätta sedan med flera, säger Alanko. I årets VPS är snabbe Alanko en av de många, som kommer från Vasa eller närregionen. Över hälften av truppen kommer från Vasatrakten och det märks enligt Alanko i stämningen.

20

MATCH 03/2019

— Vi har jättebra feeling inom truppen. Jag sku säga att stämningen är bättre än vad den var i fjol. Laget har svetsats ihop väldigt bra och vi har flera egna adepter. Vi har också spelare som varit här bra länge, som Timi Lahti och Jeppe Engström, funderar Alanko. Tjugoåringen tror att han i år kommer att spela mera på kanten än på topp. Det råder en hård konkurrens om speltid bland anfallande yttrarna inom laget. Enligt många skiljer sig Alanko från de andra tack vare det att han utmanar och vill spela framåt. — Att man måste kämpa om speltid är bra. Om du vill spela måste du träna och spela bra. Vi konkurrerar om speltiden, men alla vi yttrar är ändå goda vänner med varandra. Jag kör hårt och rakt mot mål, det har alltid varit min grej. Jag alltid bara kört. Rätlinjighet, snabbhet, och närkamperna, de är mina styrkor. Jag vill utmana, göra mål, och vinna matcher, berättar Alanko. Att möta KPV i ligan är stort ögonblick för Vasabon. — Det kommer antagligen att vara en ordentlig derbystämning. Det är fint att vi har tre lag från Österbotten i ligan. Det betyder fina derbyn och vi vill visa att vi är bäst i regionen.


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

Elva snabba

#7

Samu Alanko

DET BÄSTA MED VASA? Solen FAVORITMAT? Broiler och ris FAVORITBAND/ARTIST? Kendrick Lamar FAVORITFILM? Gudfadern del 2 VILKEN BOK LÄSTE DU SENAST? Zlatans biografi VEM KLÄR SIG BÄST I VEPSU? Jag eller Mudu Sarr VEM DANSAR BÄST I VEPSU? Mudu Sarr VEM SJUNGER BÄST I VEPSU? Jag DIN IDOL NÄR DU VAR BARN? Cristiano Ronaldo OM DU INTE SKULLE VARA EN FOTBOLLSSPELARE, VAD SKULLE DU GÖRA? Knappast någonting VAR SER DU DIG SJÄLV OM 10 ÅR? Spelar toppfotboll ännu som 30 åring.

MATCH 03/2019

21


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

UpCodeTM -the smart tag technology! UPC Center Gerbyntie 18, 65230 Vaasa, Finland Tel. +358 6 321 8000 info@upcode.fi

WWW.

.FI

LIIKUNTA- JA KUNTOUTUSKLINIKKA AVATTU NY MOTIONS- OCH REHABILITERINGSKLINIK TERVETULOA VÄLKOMMEN

Vaasa, Raastuvankatu 13 | mehilainen.fi

22

MATCH 03/2019


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

044 016 5922 www.ultracut.fi

www.littlepub.fi

KÄYTTÖAUTO OY Kjell Finne, automyyjä - bilförsäljare kjell.finne@kayttoauto.fi, puh. 050 561 7846 Rantamaantie 37, 65350 Vaasa  renault-trucks.fi 1804572-RTIlmoGrepe158x108.indd 1

5.4.2018 13.39.31

MATCH 03/2019

23


LA/LÖ 20.4.2019

24

MATCH 03/2019

16:00 VPS - KPV


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

MED MOSHO-HUDVÅRDSPRODUKTER FIXAR NI LÄTT LAGKASSAN!

Moshon tuotteita myymällä keräätte helposti rahaa joukkueelle!

30% ST

TE I

NSIONNE NA DÄ

E R F Ö R TJ

ÄN

MATCH 03/2019

25


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

Kokkola on tuttu vastustaja Vaasalle Sebastian Pundars

KPV nousi viime kauden päätteeksi Veikkausliigaan kolmannella yrityksellään. Kokkolaisseura oli satsannut Veikkausliigaan nousemiseen jo kausilla 2016 ja 2016, mutta joukkue joutui tyytymään viidenteen ja kolmanteen sijaan Ykkösessä.

Viime vuonna kokkolalaiset olivat lähellä suoraa nousua, mutta joutuivat tyytymään toiseen sijaan. Nousukarsinnassa vastaan tuli TPS ja joukkueet päätyivät maalittomaan tasapeliin ensimmäisessä osaottelussa. Toisessa osaottelussa KPV taisteli 1-1 -tasapelin vieraskentältä Kalle Multasen maalilla ja kokkolalaiset nousivat takaisin pääsarjaan vierasmaalisäännön avulla lähes 30 vuoden tauon jälkeen. KPV pelasi pääsarjassa viimeksi vuonna 1990. Sarjan nimi oli silloin ensimmäistä kertaa Veikkausliiga, sitä ennen sarja oli tunnettu nimellä Futisliiga. Joukkue putosi sarjasta ja edessä oli lähes 30 vuoden odotus paluulle pääsarjaan. KPV oli lähellä nousua vuonna 2009, mutta hävisi JJK:lle nousukarsinnoissa lukemin 5-3. Kauden 1990 jälkeen KPV pelasi 18 kautta toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ja 10 kautta kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Joukkue hakeutui 90-luvulla myös velkasaneeraukseen ja joukkue pelasi jonkin aikaa nimellä KPV-j. Jalkapallokulttuurilla on pitkät perinteet sekä Kokkalassa että Vaasassa. 1900luvun alkupuolella perustetut Vaasan Palloseura ja Kokkolan Pallo-Veikot olivat alun perin suomenkielisiä seuroja. Vasa IFK ja Gamlakarleby Bollklubb olivat seurojen ruotsinkieliset vastakappaleet. Yksi merkki muuttuneista ajoista nähtiin tänä vuonna, kun KPV ja Kakkosessa pelaava GBK aloittivat yhteistyön ensimmäistä kertaa historiassaan. VPS on yksi niistä harvoista seuroista harvinaisista seuroista Veikkausliigassa,

26

MATCH 03/2019

Tiesitkö , VPS ja K että P V ovat molemm at kahv ilassa peruste tt VPS Fisc uja seuroja? her Vaasass in kahvilassa a ja K kahvilas PV Maxim sa Kokk olassa.

jotka olivat mukana myös ensimmäisellä pääsarjakaudella. Kun VPS keräsi menestystä varsinkin 1940-luvulla, pelasi KPV alemmissa sarjoissa. 1950luvun loppupuolella Vaasan Palloseuralla ja vaasalaisella jalkapallolla alkoi mennä huonommin. KPV historian huippuhetket sen sijaan sijoittuvat 1960- ja 1970 luvuille, jolloin VPS liikkui kahden korkeimman sarjatason välillä. Huomionarvoista KPV:n 60- ja 70-luvun menestysvuosissa on se, että jääkiekon suosio kasvoi Suomessa samaan aikaan räjähdysmäisesti. KPV voitti tähän päivään asti ainoan mestaruutensa kaudella 1969. Kokkola on Vaasan tavoin kasvattanut monia taitavia jalkapalloilijoita. VPS-kannattajille tutuimpia kokkolaislähtöisiä pelaajia ovat olleet Juha Reini, Ville Luokkala ja Petteri Forsell. Kaikki kolme ovat edustaneet Vepsua kentällä, Reini jopa valmentajana. Ehkä tunnetuin jalkapalloon liittyvä sukunimi Kokkolassa on Myntti. Henri Myntti lopetti uransa viime kauden jälkeen. Pitkä hyökkääjä on sukunsa kolmas KPV:tä edustanut pelaaja. Henrin isä Kenth Myntti muutti Vaasasta Kokkolaan nuorena ja pelasi KPV:ssä 272 ottelua. VPS ja KPV ovat pelanneet samassa sarjassa vain 16 kautena, joten ei ole vaikeaa ymmärtää miksi KPV ei herätä Vaasassa samanlaisia tunteita kuin esimerkiksi FF Jaro. Kaupunkien välillä on kuitenkin aina ollut kilpailua, jota on esiintynyt muun muassa jääkiekossa Sportin ja Hermeksen välillä. Ehkä kilpailuasetelma siirtyy tällä kaudella jäältä nurmelle?

att både Visste du grundaKPV på VPS och fé? VPS a c t t e å des p a och café i Vas t i ’s r e h c is e F axim-café M å p V P K Karleby.


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

Karleby, en bekant rival för Vasa Sebastian Pundars

På tredje försöket lyckades KPV ifjol äntligen ta steget upp till ligan, efter att Karlebyklubben som i några år redan hade satsat mot Veikkausliiga misslyckats både 2016 och 2017 då de slutade på femte respektive tredje plats i Ettan.

Karlebylaget snubblade på målsnöret i tävlingen om en direkt uppflyttning, och fick ta sig an TPS i ligakvalet. Efter en mållös match på vattendränkta Centralplan i Karleby, krigade KPV till sig 1-1 i Åbo efter mål av Kalle Multanen och kunde tack vare bortamålsregeln återvända till den finländska fotbollens finrum efter en paus på nästan 30 år. KPV var nämligen säsongen 1990 med i den första upplagan av Veikkausliiga, som då ännu hette Futisliiga. Efter kvalförlusten 1990 blev det en nästan 30 år lång ökenvandring utanför finrummet innan återkomsten, även om KPV säsongen 2009 kvalade mot JJK om en plats i ligan men föll med 5-3 totalt på två matcher. Efter säsongen 1990 har KPV gjort 18 säsonger i den näst högsta serien och tio säsonger i den tredje högsta serien. En olycka kommer sällan ensam, KPV hamnade även i skuldsanering på 90-talet och gick under namnet KPV-j en tid. Karleby som stad har en lång och anrik fotbollskultur, som på många sätt är lik den vi har i Vasa. I modern tid har fotbollsklubbarnas ursprung gått från att vara mer nischade till att vara mer allmänna, i olika grader och på olika sätt. I början av 1900-talet var saken en annan, och då grundades bland annat föreningar för finskspråkiga så som Vaasan Palloseura och Kokkolan Palloveikot. Motsvarande föreningar så som Vasa IFK och Gamlakarleby Bollklubb grundades av svenstalande bollintresserade. I år gör division 2-klubben GBK och ligaklubben KPV ett historiskt samarbete som slöts tidigare denna vår, ett kvitto på att tiderna förändrats. VPS är en av de klassiska klubbarna i den finländska högsta serien, och har varit med från första början. Då VPS skördade

framgångar, främst på 40-talet, så spelade KPV i de lägre serierna. I slutet av 50-talet började det gå sämre för VPS, och Vasafotbollen generellt, samtidigt som KPV hade deras storhetstid på 60- och 70-talen då VPS pendlade mellan de två högsta serierna. Noterbart med KPV:s storhetstid är att det var ungefär samtidigt som hockeyintresset ökade dramatiskt i Finland. KPV vann även sitt hittills enda finländska mästerskap i fotboll säsongen 1969. Likt Vasa har Karleby även fostrat mången duktig fotbollslirare. För VPS-anhängare är främst Juha Reini, Ville Luokkala och Petteri Forsell bekanta namn. Alla tre har represtenterat VPS på planen, och Reini även som tränare. I detta sammanhang bör givetvis också familjen Myntti nämnas, och Henri Myntti avslutade karriären efter fjolårssäsongen. Myntti var den tredje generationen i släkten som representerat KPV, och Henris bortgångne pappa Kenth är en av endast fyra som gjort fler matcher än honom i KPV:s tröja. Pappa Kenth flyttade från Vasa till Karleby som ung vuxen i tiderna och gjorde totalt 272 matcher i den gröna tröjan, tre fler än sonen Henri. Eftersom VPS och KPV endast spelat 16 säsonger i samma serie är det inte svårt att förstå att det naturligt inte uppstått samma känslor som de mellan VPS och Jaro. Men rivaliteten mellan städerna har alltid funnits där och har tidigare tagit skepnad bland annat genom hockeyn, och nu när Sport är i ligan och Hermes ett steg längre ner så kanske vi får se den återupplivas på grönt underlag? Historiskt sett har åtminstone publikintresset varit stort.

Kaudet samalla sarjatasolla Säsonger på samma serienivå 1954: VPS-KPV 4-1, KPV-VPS 2-1 (2.FIN)

1972: VPS-KPV 0-1, KPV-VPS 0-0 (1.FIN)

1960: VPS-KPV 0-1, KPV-VPS 0-1 (2.FIN)

1975: VPS-KPV 0-0, KPV-VPS 2-1 (1.FIN)

1961: VPS-KPV 4-1, KPV-VPS 3-2 (2.FIN)

1976: VPS-KPV 2-0, KPV-VPS 5-2 (1.FIN)

1963: VPS-KPV 5-1, KPV-VPS 0-1 (2.FIN)

1977: VPS-KPV 1-1, KPV-VPS 2-0 (1.FIN)

1964: VPS-KPV 2-0, KPV-VPS 0-2 (2.FIN)

1992: VPS-KPV 0-0, KPV-VPS 0-2 (2.FIN)

1967: VPS-KPV 1-1, KPV-VPS 1-1 (1.FIN)

1993: VPS-KPV 1-1, KPV-VPS 0-3 (2.FIN), VPS-KPV 2-3 (yl.loppusarja)

1968: VPS-KPV 1-0, KPV-VPS 0-0 (1.FIN)

1994: VPS-KPV 2-0, KPV-VPS 1-1 (2.FIN)

1971: VPS-KPV 2-1, KPV-VPS 4-1 (1.FIN)

2005: VPS-KPV 2-0, KPV-VPS 1-0 (2.FIN)

MATCH 03/2019

27


LA/LÖ 20.4.2019

28

MATCH 03/2019

16:00 VPS - KPV


LA/LÖ 20.4.2019

16:00 VPS - KPV

www.taksivaasa.fi

Kyytiin vaikka lennosta. Stig ombord.

MATCH 03/2019

29


LA/LÖ 20.4.2019

30

MATCH 03/2019

16:00 VPS - KPV


LA/LÖ 20.4.2019

PE/FRE 26.4.

ELISA STADION

16:00 VPS - KPV

18:30

VPS

SJK

vps match magazine 03/2019 TOIMITTAJA / REDAKTÖR: Roope Kuisma, Sebastian Pundars

PAINO / TRYCKNING: UPC-Print

KANSIKUVA / PÄRMBILD: Harri Bragge / Mikael Matikainen

KIELENKÄÄNNÖKSET / ÖVERSÄTTNINGAR: Sebastian Pundars, Petteri Räisänen, Lauri Laaksonen ja/och Stefan Nåhls

PAINOS / UPPLAGA: 2 500

ILMOITUSMYYNTI / ANNONSFÖRSÄLJARE: Petri Fahler 050 994 2875 petri.fahler@vepsu.fi

JULKAISIJA / UTGIVARE : Vaasan Palloseura OY LAYOUT: 25Hmedia.fi

JAKELU / DISTRIBUTION: Jakelu 1 päivää ennen ottelua 60:ssä keskustan kahvilassa ja liikkeessä. Utdelning 1 dagar före matchen till 60 caféer och butiker i centrum.

Olli Nieminen 050 410 1520 olli.nieminen@vepsu.fi

MATCH 03/2019

31


Profile for Vaasan Palloseura

VPS MATCH 03 / 2019  

VPS MATCH MAGAZINE. VPS - KPV 20.4.2019

VPS MATCH 03 / 2019  

VPS MATCH MAGAZINE. VPS - KPV 20.4.2019

Profile for vepsu
Advertisement