__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

08

Vahva MAALIVAHTIKAKSIKKO

20

VPS vei Vaasan ja koko Suomen jalkapalloherruuden 1945

10

Stark MÅLVAKTSDUO

24

VPS tog över herraväldet i både Vasa och Finland sommaren 1945

VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA vepsu.fi


VEPSU

VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

OWN & LOAN

Nimesi raitapaitaan? Own-and-Loan tarkoittaa, että voit ostaa etukäteen Vepsun tällä kaudella käyttämän paidan, ja painatuttaa siihen oman nimesi. Sitten “lainaat” paidan omalle pelaajallesi, joka pelaa paidalla loppukauden ajan. Kauden jälkeen Own-and-Loan -paidan ostaneille pidetään Elisa Stadionin VIP-tiloissa intiimi illallinen, jonka aikana pelaajat luovuttavat “lainaamansa” paidat takaisin omistajilleen.

Own-and-Loan -paketti

189€

SINUN NIMESI?

SINUN NIMESI?

VEPSU

Varaa suosikkipelaajasi paita itsellesi: WWW.VEPSU.FI/KAUPPA

OWN & LOAN

Ditt namn på den randiga tröjan?

Own-and-Loan betyder att du i förväg kan köpa en tröja använd av Vepsu denna säsong och trycka ditt namn på tröjan. Efter det ”lånar” du tröjan åt din spelare som spelar resten av säsongen i din tröja. Efter säsongen hålls en intim middag i Elisa Stadions VIP-utrymmen för de som köpt en Own-andLoan tröja. Spelarna lämnar då tillbaka tröjan de ”lånat” till ägaren.

Own-and-Loan -paket

189€

Reservera din favoritspelares tröja: WWW.VEPSU.FI/KAUPPA

2

Good Company 02/2020

DITT NAMN?

DITT NAMN?


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

08

Vahva maalivahtikaksikko

14

10

20

VPS vei Vaasan ja koko Suomen jalkapalloherruuden 1945

Stark målvaktsduo

15

“Tavoitteenani on valmentaa Veikkausliigassa”

”Min målsättning är att coacha i Veikkausliiga”

16

17

LähiTapiola tukee paikallisia jalkapalloseuroja

LokalTapiola stöder lokala fotbollsföreningar

31 VPS Juniorit tekee matsipäivänä paljon töitä

24

VPS tog över herraväldet i både Vasa och Finland sommaren 1945

31 VPS Juniorit gör mycket jobb under matchdagen

28 Vps ja Dieseltest yhteistyöhön 2/2020

Good Company TOIMITTAJA / REDAKTÖR: Niko Tykkyläinen

STUDIOKUVAT / STUDIOFOTON: Foto Airaksinen Oy

KANSIKUVA / PÄRMBILD: Samppa Toivoinen

KIELENKÄÄNNÖKSET / ÖVERSÄTTNINGAR: Sebastian Pundars, Petteri Räisänen, Lauri Laaksonen ja/och Stefan Nåhls

PAINO / TRYCKNING: UPC-Print

ILMOITUSMYYNTI / ANNONSFÖRSÄLJARE: Olli Nieminen 050 410 1520 olli.nieminen@vepsu.fi

JULKAISIJA / UTGIVARE : Vaasan Palloseura OY LAYOUT: 25Hmedia.fi

PAINOS / UPPLAGA: 62 000 JAKELU / DISTRIBUTION: Vaasa ja lähialueet Vasa och Vasaregionen

Good Company 02/2020

3


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

TerveysHelppi apunasi joka päivä Kun tapaturma tai sairaus yllättää, ota yhteyttä TerveysHelppiin. Sairaanhoitajat ja lääkärit auttavat sinua joka päivä klo 7–23 TerveysHelppi-sovelluksessa tai puhelimessa 0206 1000. Useimmissa tapauksissa lääkärit pystyvät kartoittamaan, neuvomaan ja hoitamaan vaivasi ja oireesi etänä, jolloin säästyt turhalta käynniltä.

HälsoHjälpen hjälper dig varje dag Tutustu palveluun ja lataa TerveysHelppiapplikaatio puhelimeesi:

Kontakta HälsoHjälpen när du plötsligt råkar ut för ett olycksfall eller blir sjuk. Du når oss via chatten i appen HälsoHjälpen eller genom att ringa nummer 0206 1000. Läkarna kan i de flesta fall kartlägga, ge råd och sköta dina besvär och symptom på distans och du slipper onödiga läkarbesök. Sjukskötarna och läkarna betjänar dig varje dag kl. 7–23.

lahitapiola.fi/terveyshelppi Läs mer om tjänsten och ladda ner appen till din telefon:

lahitapiola.fi/halsohjalpen

Yhdessä yli vaikeidenkin aikojen Tuki pankkiasioiden hoitoon on käden ulottuvilla välimatkasta huolimatta. Arjen raha-asiat hoituvat kotona itsenäisesti tai tuellamme. Ohjeita maksamiseen ja muuhun etäasiointiin löydät osoitteesta www.op.fi/tuki

Verkkopalvelu

Mobiili

Asiakaspalvelu

Tehtävämme on jo yli sadan vuoden ajan ollut omistaja-asiakkaidemme ja toimintaympäristömme hyvinvoinnin edistäminen. Palvelut tarjoaa osuuspankki.

4

Good Company 02/2020


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Dieselkomponenttien testaus, korjaus ja varaosat • suuttimet • pumput • vaihtolaitteet • hehkut • turbot • lisäaineet • tarvikkeet Myllärinkatu 22, Vaasa, 0400 158 983, info@dieseltest.fi

w w w . d i e s e l t e s t . fi

Good Company 02/2020

5


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

6

Good Company 02/2020


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Futista

POHJANMAAN

parhailla paikoilla!

Tuo asiakkaasi tai yhteistyökumppanisi Vepsun peliin seuraamaan laadukasta ottelutapahtumaa erinomaisen ruoan ja juoman kera. Vuokratessasi aition voit katsoa peliä kolmesta eri paikasta – aition sisältä, aition edessä olevalta anniskeluterassilta, sekä teille varatuilta parhailta katsomopaikoilta. Kaikista aitiosta pystyt seuraamaan peliä mainiosti ja tilaa riittää, mikäli haluat viettää aikaa enemmän aitiossa keskustelemassa. Aitiot ovat käytettävissä tuntia ennen pelin alkua, mutta tarvittaessa aikaisemminkin. Elämys sopii varmasti niin futisfanaatikoille kuin ensikertalaisillekin.

Yhteydenotot ja tiedustelut OLLI NIEMINEN +358 50 410 1520 olli.nieminen@vepsu.fi

Fotboll

PÅ ÖSTERBOTTENS

bästa platser!

Bjud in din kund eller samarbetsparner till Vepsus match och ni får uppleva ett matchevenemang av hög kvalitet med fantastisk mat och dryck.

Då du hyr en loge kan du se matchen från tre olika ställen - från logen, från utskänkningsterassen framför logen samt från de bästa läktarplatserna bokade just för er. Alla loger ger en utmärkt möjlighet att följa matchen och det finns gott om utrymme ifall du vill spendera mer tid och diskutera i logen. Logerna är tillgängliga en timme före matchens början men även tidigare vid behov. Upplevelsen passar säkerligen såväl fotbollsfanatikern som nybörjaren.

Kontakt och förfrågningar OLLI NIEMINEN +358 50 410 1520 olli.nieminen@vepsu.fi

Good Company 02/2020

7


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Vahva maalivahtikaksikko Niko Tykkyläinen

lempien valmennettaviensa asennetta.

Samppa Toivonen

Vepsun tämän kauden nuori maalivahtikaksikko Rasmus Leislahti ja Tuomas Pöyhönen tuntee toisensa hyvin. Duo pelasi samoissa joukkueissa jo HJK:n junioreissa. Tällä kaudella Leislahti on ollut niskan päällä, mutta Pöyhönen ei tietenkään aio vain tyytyä tilanteeseen. Tänä vuonna VPS-maalilla on tavallisesta poikkeava tilanne. Erikoista tilanteessa ei niinkään ole se, että Vepsun maalivahti on sarjatasolle hyvä - ovathan ykkösmaalivahdit olleet perinteisesti VPS-joukkueiden vahvoja lenkkejä. Poikkeuksellista tilanteessa sen sijaan on, että VPS:llä on kaksi erittäin nuorta pelaajaa tolppien välissä - eli sillä pelipaikalla, johon kohdistuvat kenties koko pelikentän suurimmat paineet. Vasta 20 vuotta täyttänyt Tuomas Pöyhönen kertoo tämän olevan ensimmäinen kerta, kun hän asuu omillaan. — Tammikuussa muutin tänne, sitä ennen asunut porukoilla Helsingissä. Futaajan elämä on lähtenyt sujumaan hyvin. Ei ole ollut vaikeata, vaan aika hyvin pääsi heti rytmiin kiinni, Pöyhönen kertoo. Vuotta vanhempi Rasmus Leislahti oli sentään ehtinyt saada hiukan harjoitusta omien kalsareiden pyykkäämisestä ennen kuin hänkin muutti talvella Vaasaan, alle viikon Pöyhösen perässä. — Viime vuonna Hongassa asuin ensimmäistä kertaa yksin, mutta se oli vielä aika lähellä kotia, johon pääsi käymään koska vaan. Futaajan elämä on jo siis semituttua ennestään, Leislahti kommentoi. Vepsun maalivahtivalmentaja Henri Sillanpää on hiukan eri mieltä. Ainakaan valmentajan näkövinkkelistä parikymp-

8

Good Company 02/2020

pisten kassarien koutsaaminen ei valtavasti eroa muutamia vuosia vanhempien veskarien valmentamisesta. Maalivahdit nimittäin oppivat uusia asioita vielä pitkälle uraansa. — Ei tämä paljon eroa viime vuosista, eiväthän maalivahtimme Vepsussa valtavan iäkkäitä ole olleet aikaisemminkaan. Tietyllä tapaa valmentamistyyli riippuu siitä, kuinka paljon kokeneempia maalivahdit ovat. Valmentaminen on erilaista ennemminkin silloin, kun on seura, jossa on reilusti yli kolmekymppinen maalivahti, ja sitten myös nuori. Sitä vanhemmille keskitytään enemmän vireen ylläpitämiseen ynnä muuhun sellaiseen, kun taas nuorempien maalivahtien osalta minulla on vastuu myös asioiden opettamisesta, Sillanpää kertoo. Samasta pelipaikasta kilpailevien maalivahtien tilanne poikkeaa tavallisesta myös siinä suhteessa, että he ovat pelanneet samassa joukkueessa jo aikaisemmin. Leislahti ja Pöyhönen ehtivät nimittäin pelata yhdessä HJK:n organisaatiossa kahden vuoden ajan, ensin B-junioreissa ja sitten Klubi 04:ssa. Molemmat kertovat tuntevansa toisensa erittäin hyvin. Ennen kauden alkua molemmat maalivahdit lähtivät mittelemään ykkösvahdin paikasta tasaväkisestä tilanteesta, ja molemmat saivat myös tasaisesti peliaikaa ja näyttömahdollisuuksia aina Ykkösen alkuun asti. Sillanpää kehuukin mo-

— “Tumppi” ja “Rasse” ovat molemmat siinä mielessä hienoja maalivahteja, että molemmat haluavat oppia ja mennä eteenpäin. Siinä mielessä se on haaste itsellenikin, että pystyy luomaan sellaisen ympäristön, jossa he myös kehittyvät, Sillanpää sanoo. Sillanpää kommentoi Suomen Cupin ja kesän harjoituskauden läpi vallinneen kilpailutilanteen olleen positiivinen asia pelaajien kehittymisen kannalta. Maalivahdeilla on hänen mukaansa ollut hyvä henki myös keskenään. — Pojilla on sekin hyvä, että he tuntevat toisensa ja ovat työskennelleet yhdessä aikaisemminkin. He tsemppaavat toisiaan ja auttavat toisiaan joka tilanteessa, että siinä mielessä ei ole tullut ongelmia. Pyrimme koko talven menemään siten, että molemmat heistä saisivat tasaisesti peliaikaa ja vastuuta, koska molempia tarvitaan, Sillanpää kertoo.

Hyvä alkukausi Lopulta ykkösmaalivahdin paikan Ykkösessä on ottanut haltuunsa Leislahti. Tämän jutun kirjoitushetkeen mennessä Leislahti on pelannut kaikki Ykkösen pelit alusta loppuun. Maalivahti itse kertoo itse peliajan olevan kehityksen kannalta todella tärkeätä. — Viime kaudella en saanut Veikkausliigassa peliaikaa, vaan pelasin viitisentoista peliä Honka Akatemiassa Kakkosta. Peliaika on tosi tärkeää, jotta pysyy pelituntuma. Sen huomasi varsinkin, kun mä loukkaannuin viime kauden lopulla, minkä jälkeen pelasin Suomen Cupin ensimmäisen pelin. Silloin oli melkein puoli vuotta minun edellisestä pelistäni. Nämä Ykkösen pelit auttavat tosi paljon, ja sen ansiosta pystyy pelaamaan paljon paremmin myös loput pelit. Lisäksi “Henkka” on pitänyt meistä hyvää huolta, ja aina pysyy valmiina kaikki,


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Tuomas Pöyhönen ja Rasmus Leislahti

eli tosi hyvin on mennyt, Leislahti kehuu.

sanoo.

Leislahden kanssa on treenikentällä puhuttu pelaamiseen keskittymisestä ja kokoaikaisesta läsnäolosta kentällä.

Kun näyttöpaikan saaminen Vepsun maalilla todennäköisesti vaatisi hyvän kaverin epäonnea, niin voisi luulla, että tilanne on etenkin nuorelle maalivahdille henkisesti haastava. Silti Pöyhönen itse vakuuttaa uskovansa, että pitkämielisyys palkitaan.

— “Rassen” kanssa ollaan paljon puhuttu siitä hetkestä, että peli ja jokainen treeni on se “hetki”, jolloin täytyy olla läsnä. Hän on ottanut haasteen hyvin vastaan, Sillanpää sanoo. Yksi Leislahden kentällä eniten näkyneistä edistysaskeleista ovat olleet aggressiiviset vastaantulot, jotka suuntautuvat usein pitkälle boksin ulkopuolelle asti. Toisinaan “Rassen” rohkeus on herättänyt Hietalahden yleisössä jopa pieniä sydämentykytyksiä, mutta tähän mennessä helsinkiläinen on hoitanut kaikki vaaratilanteet ilman takaiskuja. Korkealla pelaavalle VPS-puolustuslinjalle tällainen “liberomainen” maalivahti on ollut iso tuki. — Se on tullut nyt ehkä vähän enemmän mukaan, mutta se varmasti johtuu osittain tavastamme puolustaa. Vepsussa on enemmän mahdollisuuksia vastaantuloihin, ja vastustajat myös pelaavat sellaisia palloja enemmän (joihin maalivahti voi tulla vastaan). Sitten pallo pitää lukea hyvin, ja siihen pitää mennä kovaa. Eikä saa pelätä yhtään, Leislahti hymyilee ja viittoilee sääriinsä.

— Tietenkin on (vaikea tilanne), kun samaan aikaan ollaan samassa joukkueessa ja halutaan voittaa pelejä. Tottakai, aina kun Rasmus pelaa hyvin, se vaikeuttaa sitä, että milloin pääsee itse pelaamaan. Viikot me kilpaillaan, mutta pelipäivinä olemme samaa joukkuetta ja toivomme, että toinen pelaa hyvin. On ollut tottakai pettymys jäädä kakkosmaalivahdiksi, kun haluaa päästä pelaamaan. Mutta veskarina pitää olla kärsivällinen. Luotan siihen, että kun näytön paikka tulee, niin silloin pystyn myös näyttämään, Pöyhönen kertoo. Pöyhösen olemus haastattelussa ja myös pelikentällä huokuu tervettä itsevarmuutta. Hän kertookin, että on pari osa-aluetta, joissa hän on myös kilpakumppaniaan parempi. — Kyllä niitäkin asioita on, joissa olen parempi kuin Rasmus. 1vs1 pelaamisessa olen mielestäni parempi, Pöyhönen väittää.

Kärsivällisyyttä tarvitaan

Työnteko tärkeää

Toistaiseksi Pöyhönen on joutunut tyytymään edustuksen peleissä penkillä istumiseen. Valmentaja Sillanpää on siitä huolimatta tyytyväinen siitä, että Pöyhöselle on voitu järjestää peliaikaa VPS Akatemian riveissä.

Sillanpää kertoo, että sekä Pöyhönen että Leislahden asenne harjoitteluun on kunnossa. Siksi he ovat hienoja esimerkkejä VPS:n juniorimaalivahdeille, joita on käynyt vierailemassa edustusjoukkueen harjoittelussa.

— Kun “Tumppi” ei ole päässyt Ykkösen pelejä pelaamaan, niin hän on päässyt pelaamaan Kolmosen pelejä. Mielestäni hän on ollut mukana aivan mahtavalla asenteella. Hän selkeästi haluaa ottaa roolia, jota akatemiassa pitääkin ottaa. Hän vaatii muilta sekä itseltään hyviä suorituksia, Sillanpää

— Meillä on käynyt paljon hyviä maalivahteja. B-junnuista meillä on käynyt Murtosen Ville, ja myös 05 syntynyt C-junnu Joona Prosi on käynyt meidän harjoituksissa mukana. Pojat ottavat tosi hyvin näitäkin mukaan ja auttavat heitäkin. Hyviä esimerkkejä molemmat ovat. Se on hienoa, kun

seurassa on mahtavia esimerkkejä nuorista maalivahdeista, Sillanpää kehuu. Maalivahtivalmentajalla on omassa CV:ssään Vepsu-kokemuksen lisäksi merkintöjä peleistä ammattilaisena ulkomailla sekä aina Suomen maajoukkueessa asti. Siksi Sillanpää tietää, että vaikka molemmissa nuorissa maalivahdeissa on potentiaalia, ei pelkällä potentiaalilla ei silti pääse nykyjalkapallossa vielä mihinkään. Töitä pitää maalivahtien muistaa ja jaksaa tehdä koko ajan, minkä lisäksi myös hyvä urasuunnittelu on maalivahdille erityisen tärkeää. Veskarin on oltava oikeassa paikassa oikeaan aikaan.. — Vaikeepa mun on mennä sanomaan, että kuinka pitkälle he voivat päästä. Aina tarvitsee paljon onnea, että kaikki menee hyvin. Jos onnistuu oikeaan aikaan oikeassa paikassa, voi eteenpäin päästä nopeastikin. Kun ajatellaan pelkästään sitä, miten pojat sitoutuvat ja minkälainen työmoraali heillä on, ja minkälaiset taidolliset ja fyysiset ominaisuudet heillä on, niin mahdollisuuksia heillä on vaikka mihin. Ainakin korkeammalle kuin divariin. Mutta vaikea sanoa tarkasti, kuinka pitkälle se loppujen lopuksi tarkoittaa, Sillanpää muotoilee. Maalivahtikaksikosta Leislahti on se hiljaisempi tyyppi, joka pitää jalat maassa. Tämä ilmenee myös, kun haastattelun lopuksi kysytään pelaajien tulevaisuuden tavoitteita. Hongasta Vepsussa lainalla oleva nuorukainen kertoo keskittyvänsä vain tähän kauteen, kun taas Pöyhösellä on selvät sävelet omasta tulevaisuudestaan. — Ulkomaille. Jos nyt ei vielä tämän kauden jälkeen, niin seuraavan kauden jälkeen. Tämä on minulle ihan selkeä suunnitelma, Pöyhönen paaluttaa.

Good Company 02/2020

9


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Stark målvaktsduo Niko Tykkyläinen

inställning.

Samppa Toivonen

Vepsus unga målvaktsduo Rasmus Leislahti och Tuomas Pöyhönen känner varandra väl. Duon spelade redan i samma lag i HJKs juniorer. Hittills i år har Leislahti fått större roll, men naturligtvis kommer Pöyhönen inte att nöja sig med situationen. I år är VPS i något ovanlig situation. Det som inte är speciellt är att Vepsu har en bra målvakt- trots allt har målvakterna traditionellt varit starka länkar i VPS. Det som är exceptionellt med situationen är att VPS har två mycket unga spelare mellan stolparna - det vill säga på den positionen där spelarna kanske upplever största trycket av alla. Tuomas Pöyhönen, som just fyllt 20 år, säger att det är är första gången han bor ensam. — Jag flyttade till Vasa i januari, innan det bodde jag hos familjen i Helsingfors. Det har inte varit svårt, jag hittade enkelt rätta rytmen, säger Pöyhönen. Rasmus Leislahti, som är ett år äldre, hade dock hunnit vänja sig med att tvätta sina egna kalsonger innan flyttet till Vasa, en vecka senare än kollegan Pöyhönen. — Förra året spelade jag i Honka och bodde ensam för första gången, men bostaden var fortfarande ganska nära hemmet och jag kunde besöka familjen när som helst. En fotisspelarens liv var alltså redan ”semibekant”, kommenterar Leislahti. Vepsus målvaktstränare Henri Sillanpää är av lite annan

10

Good Company 02/2020

åsikt. Åtminstone ur tränarens synvinkel skiljer sig inte tränandet av unga målvakter mycket från att coacha äldre och rutinerade killar. Målvakterna lär sig nämligen nya saker hela tiden under karriären. — Det här skiljer sig inte mycket jämfört med de senaste åren, våra målvakter har inte varit särskilt gamla tidigare heller. Nog är det sant att stilen på träningspassen varierar något beroende på hur erfarna målvakterna är. Coaching är annorlunda om målvakterna börjar närma sig trettioårsåldern mot att de är unga. För de äldre är fokus mer på att upprätthålla rätta känslan, medan för de yngres del har jag naturligtvis ett ansvar att lära ut nya saker, säger Sillanpää. Situationen för dessa målvakter som nu tävlar om att få minuter i förstalaget , är också lite annorlunda genom att de tidigare spelat i samma lag. Leislahti och Pöyhönen hann nämligen spela tillsammans i HJKs organisation i två år, först i B-juniorerna och sedan i Klubi 04. Båda säger att de känner varandra mycket väl. Innan säsongstarten tävlade båda målvakterna om posten som förstamålvakt på lika villkor, och båda fick också jämnt mycket speltid och därmed chansen att visa vad de går för innan serien kom i gång. Sillanpää berömmer bådas

— “Tumppi” och “Rasse” är båda duktiga målvakter på det sättet att de vill lära sig och gå vidare. Det är också en utmaning för mig själv att kunna skapa en miljö där de utvecklas, säger Sillanpää. Sillanpää säger att konkurrenssituationen som rådde under Finlands Cup under träningssäsongen har varit en positiv sak för spelarnas utveckling. Enligt honom har målvakterna också haft en god anda sinsemella. — Det är också bra för pojkarna att de känner varandra bra och har arbetat tillsammans tidigare. De retar varandra och hjälper varandra i varje situation, det har inte funnits några problem alls i den meningen. Vi försökte köra hela vintern så att båda fick ta ansvar. Båda kommer att behövas, säger Sillanpää.

Bra start på säsongen Till slut har Leislahti tagit platsen som förstamålvakt i Ettan. I skrivande stund har Leislahti spelat alla matcher i Ettan från början till slut. Målvakten själv säger att speltiden i sig är väldigt viktigt för utvecklingen. — Förra säsongen fick jag inte speltid i Ligan, men spelade femton matcher i Honka Academy i Tvåan. Speltid är väldigt viktigt för att behålla spelkänslan. Jag märkte det särskilt då jag blev skadad i slutet av förra säsongen, varefter jag spelade den första matchen först i Finlands Cup i vintras. Det var nästan ett halvt år från min föregående match. Dessa matcher som jag nu spelat i Ettan hjälper mycket, och ger själ-


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Tuomas Pöyhönen och Rasmus Leislahti

vförtroende för fortsättningen. Dessutom har ”Henkka” tagit hand om oss väl, vilket innebär att det har gått riktigt bra, berömmer Leislahti. På träningsplanen har det pratats mycket med Leislahti om koncentrationen och att kunna hålla fokus matchen igenom. — Vi har pratat mycket med ”Rasse” om att varje match och varje träningspass är sådana stunder under vilka du måste vara hela tiden närvarande, på riktigt. Han har tagit emot utmaningen mycket väl, säger Sillanpää. En av de mest synliga framstegen på plan har varit hans aggressivitet då han rusar ut och möter bollen och motståndaren, ofta långt bortom boxen. Ibland har ”Rasses” utrusningar väckt små hjärtklappningar hos publiken i Sandviken, men hittills har Helsingforsbon hanterat farliga situationer utan motgångar. För den högt spelande VPS-försvarslinjen har denna typs målvaktslibero betytt mycket. — Det kan ha blivit lite mera av den sorten nu i år, men det har att göra med hur vi försvarar oss. I Vepsu finns det fler chanser att rusa ut, och motståndarna spelar också fler bollar bakom linjen, som målvakten kan möta. Då måste man läsa bollen bra, och gå hårt åt. Och inte får man vara rädd för någonting, ler Leislahti och pekar på smalbenen.

Tålamod behövs Hittills har Pöyhönen fått nöja sig med att sitta på bänken i Ettans matcher. Sillanpää är ändå nöjd med att det har varit möjligt att ordna speltid för Pöyhönen i VPS-akademins led. — När “Tumppi” inte har kunnat spela Ettans matcher har

han kunnat spela i Trean. Han har haft en helt fantastisk inställning. Han vill helt klart ta en sådan roll som man i akademin måste ta. Han kräver bra prestationer av andra och av sig själv, säger Sillanpää. Att få chansen som förstamålvakt skulle troligtvis kräva att den gode målvaktskollegan skulle bli skadad, och man kunde tro att en sådan situation är mentalt utmanande, särskilt för en ung målvakt. Ändå försäkrar Pöyhönen själv att han tror att tålamod till slut belönas. — Det är naturligtvis lite svår situation då vi tillhör samma lag och samtidigt vill vinna matcher. Naturligtvis, om Rasmus spelar bra, blir det svårare att själv få chansen. Under träningsveckan tävlar vi med varandra, men på speldagen hör vi till samma lag och hoppas att den som får chansen spelar bra. Det har varit en besvikelse att förbli andramålvakt, då man vill ju spela. Men som målvakt måste man ha tålamod. Jag litar på att när jag får chansen kommer jag att kunna visa vad jag går för, säger Pöyhönen. Pöyhönen utstrålar hälsosamt självförtroende under intervjun och även på planen. Han säger att det finns ett par områden där han också är bättre än sin rival. — Ja, det finns också de saker där jag är bättre än Rasmus. 1 mot 1-spel, där tror jag att jag är bättre, hävdar Pöyhönen.

— Vi har haft många bra målvakter på besök. Ville Murtonen från B-juniorerna, och även 05-födda C-junioren Joona Prosi har deltagit i våra träningar. Pojkarna tar emot dessa riktigt bra och hjälper dem. Båda är exemplariska. Det är fantastiskt när det finns fina förebilder åt unga målvakter i föreningen, berömmer Sillanpää — Det är svårt för mig att gå och säga hur långt de kan gå. Det behövs alltid mycket tur att allt går bra. Om du lyckas vid rätt tidpunkt på rätt plats kan du gå framåt väldigt snabbt. När du tänker på hur pojkarna beter sig och vilken typ av arbetsetik de har, och vilken typ av skicklighet och fysiska egenskaper de har, har de alla möjligheter till vad som helst. Åtminstone högre än Ettan. Men det är svårt att säga exakt hur långt det i slutändan bär, formulerar Sillanpää. Av målvaktsduon är Leislahti den tystare typen som håller fötterna på marken. Detta är också uppenbart när spelarna i slutet av intervjun blir tillfrågade om deras framtida mål. En ung man lånad från Honka till Vepsu säger att han bara fokuserar på denna period, medan Pöyhönen har tydliga toner om sin egen framtid. — Utomlands. Om inte ännu efter den här säsongen, sedan efter nästa säsong. Det här är en tydlig plan för mig, avslutar Pöyhönen.

Att jobba är viktigt Sillanpää säger att både Pöyhönens och Leislahtis inställning till träning är i skick. Det är därför de är fina förebilder för juniormålvakterna som fått besöka förstalagets träningspass

Good Company 02/2020

11


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

www.korsholm.fi • www.mustasaari.fi

SÖKER DU TOMT? ETSITKÖ TONTTIA? Stadsnära landsbygd då den är Kaupunginläheistä maaseutu­ asumista parhaimmillaan. som bäst.

 06­327 7111

12

Good Company 02/2020


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Good Company 02/2020

13


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Nijaz Sarajlija

“Tavoitteenani on valmentaa Veikkausliigassa” Niko Tykkyläinen

Niko Tykkyläinen • Mikael Matikainen

Suurelle yleisölle VPS:n tämänvuotinen kakkosvalmentaja Nijaz Sarajlija on kenties hivenen tuntemattomampi nimi, mutta Vepsun harjoituksia seuraamassa olleilta Sarajlijan äänenkäyttö ei ole voinut jäädä kuulematta. Jämäkkä bosnialaisvalmentaja ohjaa harjoitusten kulkua yleensä varsin aktiivisesti ja kovaäänisesti. Ensivaikutelma kuitenkin pettää, sillä kun keskustelua käydään kahden kesken, on Sarajlija balkanilaiseen tyyliin erittäin kohtelias ja mukava herrasmies.

Suomessa bosnialainen on ehtinyt asunut jo pidemmän aikaa. Alun perin hän siirtyi Suomeen lähinnä sattumalta. — Pelasin vuonna 2003 jalkapalloa kotikaupungissani Bihacissa. Suomen Ykkösessä pelanneen Närpiön Kraftin urheilujohtaja tuli sinne katsomaan otteluamme. Alun perin he olivat katsomassa toista pelaajaa, mutta lopulta päätyivätkin ottamaan minut. Joten itse asiassa kyse oli onnettomuudesta, Sarajlija naurahtaa. Alun perin lyhyeksi suunnitellun Närpiön keikan sijaan Sarajlija päätyi Suomeen jäädäkseen. Närpiössä 47-vuotias bosnialainen on ehtinyt nyt perustaa perheen ja asua jo peräti 16 vuotta. — Jäin Kraftiin pelaamaan jalkapalloa ja aloin tehdä töitä. Totesin, että elämä Suomessa on hyvä mahdollisuus, joten päädyin perustamaan perheen tänne. Bosnia on kaunis maa, mutta systeemi ei siellä toimi, Saraljija huokaa. Kraftissa hän aloitti valmentamalla 12-vuotiaiden poikien joukkuetta, ja vähitellen alkoi valmentaa seurassa muitakin joukkueita, ollen mukana tavallaan kaikessa. Kraftin päävalmentajana Saraljija oli vuoden 2018. Viime vuoden aikana Sarajlija suoritti UEFA Pro

14

Good Company 02/2020


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

”Min målsättning är att coacha i Veikkausliiga” Niko Tykkyläinen

Niko Tykkyläinen • Mikael Matikainen

För den stora publiken är årets assisterande tränare i VPS Nijaz Sarajlija kanske ett lite mer okänt namn, men de som varit och följt med Vepsus träningar har inte kunnat missa att höra Sarajlijas röstanvändning. Den strikta bosniska tränaren leder vanligtvis träningarna rätt aktivt och högljutt. Det första intrycket sviker dock, eftersom när man diskuterar på tu man hand är Sarajlija i balkansk stil en mycket artig och trevlig herreman. I Finland har bosniern hunnit bo redan en längre tid. Ursprungligen kom han till Finland närmast av en slump. — Jag spelade år 2003 fotboll i min hemstad Bihac. Sportdirektören i Närpes Kraft, som då spelade i Ettan, kom dit för att se på vår match. Ursprungligen var de där för att se på en annan spelare, men till slut beslöt de sig för att ta mig. Så egentligen var det frågan om en slump, skrattar Sarajlija.

kontakten till Vepsu och huvudtränaren Christian Sund. — Jag och Christian har en liknande filosofi: som tränare måste man alltid sträva framåt. Jag är mycket glad över det att jag har fått chansen att jobba med Christian. Vid diskuterar mycket om saker och han respekterar mina åsikter. Naturligtvis är hans beslut alltid det slutgiltiga, men vi har en bra kontakt. Våra fotbollsfilosofier är mycket liknande sinsemellan, både på träningsplanen och taktiskt sett. Det är kanske därför vi fungerar så bra ihop, berättar bosniern om sitt samarbete med huvudtränaren Sund.

Det som från första början var planerat att bli en kort visit till Närpes slutade med att Sarajlija blev i Finland för att stanna. I Närpes har den 47-åriga bosniern nu hunnit grunda familj och bo till och med 16 år.

Tränaren vill inte riktigt svara på frågan om vad han hittills kommit med till laget.

— Jag blev kvar i Kraft för att spela fotboll och jag började jobba. Jag konstaterade att livet i Finland är en bra möjlighet, så jag beslöt mig för att grunda familj här. Bosnien är ett vacker land, men systemet fungerar inte där, suckar Sarajlija.

— Det måste man fråga spelarna! Såklart tror vi tränare alltid att vi kommer med allt slags nytt till spelarna. Men på riktigt syns det som vi kommer med till träningarna först i prestationerna under matcherna, påminner Sarajlija.

I Kraft började han coacha 12-åriga pojkars lag, och så småningom började han även coacha andra lag i föreningen för att bli inblandad på sätt och vis i allt. Året 2018 verkade Sarajlija som Krafts huvudtränare. Under förra säsongen avlade Sarajlija UEFA Pro -tränarlicensen och blev klar i mars. I sitt slutarbete för tränarlicensen behandlade han VPS spel i Veikkausliiga. Genom detta skapades också

Nu är Sarajlija nöjd när han får fokusera fullt på att coacha VPS.

-valmentajalisenssin ja valmistui maaliskuussa. Valmentajalisenssinsä lopputyössä hän käsitteli VPS:n pelaamista Veikkausliigassa. Tätä kautta syntyi myös yhteys Vepsuun ja päävalmentaja Christian Sundiin.

— Min målsättning är att göra allt det möjliga för att VPS skulle få komma tillbaka dit vart de hör: ett av Finlands bästa fotbollsklubbar i Veikkausliiga. Jag är glad ifall VPS tar sig tillbaka bland Finlands topp 4 -klubbar, avslutar den bosniska tränaren.

Nyt Sarajlija on tyytyväinen, kun hän saa keskittyä VPS:n valmentamiseen täysillä.

— Minun tavoitteenani on tehdä kaikki mahdollinen, jotta VPS pääsisi takaisin sinne, missä sen kuuluukin olla: yhdeksi Suomen parhaista — Minulla ja Christianilla on samanlainen filo- jalkapalloseuroista Veikkausliigassa. Olen iloinen, sofia: valmentajana pitää aina pyrkiä eteenpäin. jos VPS pääsee takaisin yhdeksi Suomen top 4 Olen hyvin iloinen siitä, että olen saanut mahdol- -seuroista, bosnialaiskoutsi päättää. lisuuden työskennellä Christianin kanssa. Keskustelemme asioista paljon, ja hän kunnioittaa mielipiteitäni. Totta kai hänen päätöksensä on aina lopullinen, mutta meillä on hyvä yhteys. Jalkapallofilosofiamme ovat keskenään hyvin samanlaiset, sekä harjoituskentällä että taktisessa mielessä. Varmaan siksikin käymme niin hyvin yhteen, bosnialainen kertoo yhteistyöstään päävalmentaja Sundin kanssa. Valmentaja ei oikein halua vastata kysymykseen siitä, mitä hän on tähän mennessä tuonut joukkueelle. — Sitä pitää kysyä pelaajilta! Totta kai me valmentajat aina uskomme, että tuomme pelaajille kaikenlaista uutta. Mutta oikeasti se, mitä tuomme harjoituskentälle, näkyy vasta pelien aikana suorituksissa, Sarajlija muistuttaa.

”Minun tavoitteenani on tehdä kaikki mahdollinen, jotta VPS pääsisi takaisin sinne, missä sen kuuluukin olla: yhdeksi Suomen parhaista jalkapalloseuroista Veikkausliigassa. ” Nijaz Sarajlija

Good Company 02/2020

15


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

LähiTapiola tukee paikallisia jalkapalloseuroja LähiTapiola

Samppa Toivonen

LähiTapiola Pohjanmaa on paikallinen elämänturvayhtiö, jonka omistaa yhtiön asiakkaat ja strategian vahvana perustana on yhteiskuntavastuu ja paikallisuus. Tämä näkyy konkreettisesti siten, että osa yhtiön tuloksesta käytetään sponsorointiin ja käyttörahastolahjoituksiin, jotka edistävät elinvoimaa ja hyvinvointia Pohjanmaalla. — Pohjanmaalaisena elämänturvayhtiönä meille on tärkeää olla mukana tukemassa paikallisten seurojen toimintaa. VPS on yksi tämän seudun suurimmista seuroista ja olemme tehneet yhteistyötä useamman vuoden ajan. Paikallinen jalkapallo on tärkeää pohjanmaalaisille ja VPS on perinteikäs seura, jonka toimintaa haluamme jatkossakin tukea. Meille on tärkeää, että ne seurat ja organisaatiot, joita tuemme, jakaa saman arvopohjan paikallisuudesta ja elämänturvasta, kertoo LähiTapiola Pohjanmaan toimitusjohtaja Pasi Haarala. — Käytämme sanaa elämänturva, kun kuvailemme toimintaamme. Kutsummekin itseämme elämänturvayhtiöksi tavallisen vakuutusyhtiön sijasta. Elämänturva tarkoitta sitä, että teemme asiakkaidemme arjesta turvallisemman,

16

Good Company 02/2020

”VPS on perinteikäs seura, jonka toimintaa haluamme jatkossakin tukea.” Pasi Haarala terveellisemmän ja taloudellisesti menestyksellisemmän, kertoo Haarala.

Nykyajan kuluttajakunnalle hinta ja tarjonta eivät ole ainoat asiat, joita mietitään, kun palveluntarjoajaa valitaan. Yhteiskuntavastuu on tärkeää monelle asiakkaalle ja sillä on myös suuri merkitys LähiTapiola Pohjanmaan toiminnassa. — Yhteiskuntavastuumme näkyy muun muassa siten, että annamme avustusta ja tukea paikallisille toimijoille. Koronakriisin alkaessa ostimme esimerkiksi lahjakortteja eri yrityksiltä yhteensä 10.000 euron edestä ja arvoimme lahjakortit asiakkaidemme kesken sosiaalisessa mediassa. Tämä oli todella arvostettua sekä yrityksiltä, että asiakkailtamme, ja meille konkreettinen tapa tehdä hyvää yhteiskunnalle. Olemme myös lahjoittaneet parikymmentä sydämenkäynnistäjää eri paikkakunnille Pohjanmaalla. Jaamme myös joka syksy 1000 heijastinliiviä päiväkotilapsille ja koululaisille, sanoo Haarala. Suurin osa LähiTapiolan sponsorointituista menee junioriurheiluseuroille. — Jos olet katsomassa pohjanmaalaista jalkapallo-ottelua, on todennäköistä, että ainakin yhdellä joukkueella on LähiTapiolan logo pelipaidassa. Terveys, hyvinvointi ja liikunta ovat tukipilareita toiminnassamme ja on tärkeää, että lapset saa harjoittaa liikuntaa jossakin muodossa. Liikunta ei saa olla riippuvaista perheen taloudellisesta tilanteesta ja sen takia yritämme sponsoroinnin avulla pitää osallistumismaksut mahdollisimman alhaalla, jotta mahdollisimman moni voi osallistua. Elämänturvastrategiamme mukaisesti näemme tämän panostuksena pohjanmaalaisten hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ja terveyden edistämiseksi pitkällä tähtäimellä, kertoo Haarala. LähiTapiolan suosittu sovellus TerveysHelppi on myös hyvä esimerkki samalta sektorilta. TerveysHelpin kautta voit keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ja useimmissa tapauksissa lääkärit voivat antaa diagnoosin ja hoito-ohjeita etäällä, jolloin voit välttyä turhilta lääkärinkäynneiltä. TerveysHelpin chatin tavoitat sovelluksen kautta päivittäin klo 7-23.


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

LokalTapiola stöder lokala fotbollsföreningar LokalTapiola

Samppa Toivonen

LokalTapiola Österbotten är ett lokalt livstrygghetsbolag som ägs av kunderna och grunden i strategin är ett genuint intresse för samhällsansvar kombinerat med en stabil, lokal förankring. Det syns konkret genom att en del av resultatet används till olika ändamål som främjar livskraften och välbefinnandet i Österbotten, till exempel genom sponsorering eller donationer ur dispositionsfonden. — Som ett österbottniskt livstrygghetsbolag är det oerhört viktigt för oss att vara med och stöda olika lokala föreningars verksamhet. VPS är en av de största föreningarna i nejden och vi har samarbetat i många år. Lokal fotboll är viktig för österbottningarna och VPS är en anrik klubb, vars verksamhet vi fortsättningsvis vill vara med och stöda. För oss är det viktigt att de föreningar och organisationer vi understöder delar våra värderingar om lokal förankring och livstrygghet, säger LokalTapiola Österbottens vd Pasi Haarala.

”VPS är en anrik klubb, vars verksamhet vi fortsättningsvis vill vara med och stöda.” Pasi Haarala — Vi brukar använda ordet livstrygghet för att beskriva vår verksamhet och därför kallar vi oss också för ett livstrygghetsbolag, istället för bara ett vanligt försäkringsbolag. Livstrygghet handlar om att göra våra kunders vardag tryggare, hälsosammare och ekonomiskt sett mera framgångsrikt, säger Haarala. Dagens konsumenter väger in allt fler faktorer än enbart pris och utbud vid valet av tjänsteleverantör. Samhällsansvar är viktigt för många kunder och det är även en betydande del av LokalTapiola

Österbottens verksamhet. — Vårt samhällsansvar syns bland annat genom de olika stöd och bidrag vi ger till lokala aktörer. I början av coronakrisen köpte vi till exempel presentkort från olika företag till ett värde av 10.000 euro och lottade ut dem bland våra kunder via sociala medier. Det var mycket uppskattat av både företagen och kunderna och det är ett konkret sätt för oss att ge tillbaka till samhället. Vi har också donerat ett tjugotal hjärtstartare till olika platser i Österbotten och varje höst delar vi ut 1000 reflexvästar till dagisoch skolbarn, berättar Haarala. En del av LokalTapiola Österbottens vinst flyttas dessutom över till en dispositionsfond, därifrån det årligen görs en större donation. I år är den totala donationssumman ur fonden 100.000 euro och den kommer att fördelas mellan flera olika aktörer. Största delen av LokalTapiolas sponsoreringsbidrag går till junioridrottsföreningar. — Befinner du dig på en österbottnisk fotbollsmatch är sannolikheten stor att åtminstone något av lagen har LokalTapiolas logo på speltröjan. Hälsa, välmående och motion viktiga grundpelare i vår verksamhet och det är viktigt att barn får utöva någon form av idrott. Det ska inte vara beroende av familjens ekonomiska situation och därför försöker vi med våra sponsoreringsbidrag hjälpa till att hålla deltagaravgifterna nere, för att möjliggöra att så många som möjligt kan delta. I enlighet med vår livstrygghetsstrategi ser vi det som en satsning på att upprätthålla österbottningarnas hälsa och i det långa loppet även förebygga sjukdomar, säger Haarala. En annan satsning inom samma område är den populära tjänsten HälsoHjälpen. Via HälsoHjälpen-appen kan LokalTapiolas kunder chatta med professionella sjukvårdare och i de flesta fall kan läkarna ställa diagnos och ge vårdanvisningar på distans, vilket betyder att onödiga läkarbesök kan undvikas. HälsoHjälpens chatt nås via appen och är öppen varje dag kl 7-23.

Good Company 02/2020

17


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

YLH.VAS. Tommi Helminen (videoanalyytikko), Ian Garrett, Valtteri Lehtonen, Eetu Rissanen, Samu Alanko, Honar Abdi, Antonio Teca (akat.), Tobias Björkqvist, Aatu Laatikainen, Benjamin Hiekkanen KESK.VAS. Henri Sillanpää (mv-valmentaja), Giuseppe Lo Giudice, Samuel Mahlamäki Camacho, Augustin Irumva, Akseli Lehtimäki, Eetu Puro, Fabrice Gatambiye, Arttu Nuutinen, Samba Sillah, Kasperi Polvilampi (akat.), Ayyub Achenchab (akat.), Jeff Addai, Solomon Mohamed (akat.), Antero Puolakka

18

Good Company 02/2020


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

ALH.VAS. Jouko Jokinen (joukkueenjohtaja), Tuomas Pöyhönen (mv), Steven Morrissey, Ville Koskimaa, Christian Sund (päävalmentaja), Sebastian Strandvall, Nijaz Sarajlija (valmentaja), Momodou Sarr, Miika Niemi, Rasmus Leislahti, Rauno Vahtera (huoltaja)

Good Company 02/2020

19


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

VPS vei Vaasan ja koko Suomen jalkapalloherruuden 1945 Niko Tykkyläinen

Ensimmäisen Suomen mestaruutensa Vepsu voitti vuonna 1945 hieman tavallisesta poikkeavassa, lyhyessä cup-kilpailussa - mutta mestaruuden arvoa olosuhteet eivät yhtään vähennä. Lapin sota jatkui vielä keväälle 1945, mutta muualla Suomessa kyseinen vuosi merkitsi tietynlaista paluuta normaalioloihin. Vaasan Palloseura ja oikeastaan koko Vaasan kaupunki selvisivät sota-ajasta verrattain vähin vahingoin, ja pystyivät ponnistamaan nopeasti takaisin jaloilleen. Vain Vepsun 1928 rakennuttama Vöyrinkaupungin pallokenttä jäi sodan runtelemaksi, kun kaupunki oli antanut luvan käyttää sitä muun muassa varastopaikkana ja myöhemmin Aseveliyhdistyksen perunamaana. Kun kentän peruskorjaus olisi käynyt kalliiksi, päätyi Vepsu hyväksymään kaupungin ostotarjouksen. Näiden asioiden seurauksena kilvoiteltiin sodan jälkeen Suomen jalkapalloherruudesta toistuvasti Hietalahden stadionilla. Edeltävien vuosien Jatkosota ymmärrettävästi oli vaikeuttanut aikaisempien vuosien jalkapallosarjojen järjestämistä, ja esimerkiksi Mestaruussarjaa pelattiin jonkin aikaa “eurooppalaisella” syksy-kevät -systeemillä. Kun vasta alkuvudesta 1945 pystyttiin palaamaan “normaaliin”, olivat senvuotiset sarjasysteemit lopulta varsin hämmentäviä. Samana vuonna ehdittiinkin Suomessa pelata otteluja peräti viidestä erilaisesta mestaruuspalkinnosta. Kesäkuussa 1944 Neuvostoliiton suurhyökkäys oli katkaissut jatkosodan aikaisten jalkapallosarjojen pelaamisen lopullisesti. Joiltakin joukkueilta oli jäänyt pelejä vielä rästiin, joten Suomen mestaruus vuosilta 1943-44 päästiin käytännössä ratkaisemaan vasta vuonna 1945. Loppuottelu pelattiin Olympiastadionilla 20. kesäkuuta 1945, ja sen voitti naapuriseura VIFK sarjassa tasapisteissä ollutta TPS:ää vastaan. VPS oli ehtinyt pelata kaikki seitsemän peliään jo 1944 puolella ja jäi tämän sarjan lopputaulukossa ainoastaan kahden pisteen

20

Good Company 02/2020

päähän mestaruudessa, mutta tämä riitti erittäin tasaisessa sarjassa vasta kuudenteen sijaan. Vaasa oli näihin aikoihin eittämättä Suomen jalkapallopääkaupunki. Kesäkuun 1945 lopussa pelattu näytösottelu Vaasan ja Tukholman kaupunkijoukkueiden välillä houkuttelikin Hietalahteen katsojia ympäri maakuntaa, ja lopulta ottelussa tehtiin Vaasan siihen astinen ylivoimainen yleisöennätys jalkapallossa eli 5134. Tukholma siirtyi ensimmäisellä puoliajalla 3-0 -johtoon, mutta toiselle puoliajalle valkoisissa paidoissa pelannut Vaasa tuli aivan eri asenteella ja meinasi yllättää tukholmalaisvieraansa housut kintuissa. Vaasa painosti heti hurjasti, teki kaksi kavennusmaalia, ja oli lähellä vielä tasoittaa ottelun ennen loppuvihellystä. Kunniakkaassa 3-2 -tappiossa VPS-pelaajista mukana olivat maalivahti Mauno Rintanen sekä kenttäpelaajat Olavi Autio, Väinö Kultti ja Tauno Koistinen. Samaan aikaan touko-kesäkuussa pelattiin jo myös uutta jalkapallon Mestaruussarjan karsintasarjaa, johon oli valittu talvisessa Palloliiton kokouksessa 12 seuraa ympäri Suomea. Ne pelasivat kahdessa 6 joukkueen lohkossa karsintakilpailun, joissa kaikki joukkueet pelasivat viisi ottelua ja jonka 4 parasta joukkuetta pääsivät vuosien 1945-46 varsinaiseen Mestaruussarjaan. VPS:n kausi lähti käyntiin heikosti, mutta lopulta Vepsu selviytyi omassa lohkossaan lopulta kolmanneksi ja jatkoon. Sarjasta karsiutuminenkin oli lähellä, mutta jatkopaikka varmistui lopulta kovaotteisessa paikalliskamppailussa tihkusateen keskellä Hietalahden stadionilla. Vepsu päihitti derbyssä Vaasan Pallo-Veikot niukin lukemin 2-0. Jalkapallokauden päätteeksi marraskuussa näiden karsin-

talohkojen voittajat, eli VIFK ja TPS, pelasivat vielä erillisen finaaliottelun Palloliiton mestaruudesta 1945 hyisessä Hietalahdessa. Turkulaisvieraat voittivat sen pelin jatkoajalla lukemin 1-2. Heinäkuussa ryhdyttiin kamppailemaan vuoden tärkeimmästä palkinnosta, eli jalkapallon Suomen mestaruudesta 1945. Se ratkaistiin yksinkertaisessa cup-muodossa heinä-elokuun aikana, erillään muista kilpailuista. Vepsun osalta taival finaaliin alkoi Hietalahden stadionilla voittolukemin 3-0 Pietarsaaren Drottia vastaan. Ilkka-lehden otteluselostuksessa kerrotaan “kesäloma-ottelusta”, jossa Drott oli koko ajan alakynnessä ja “esitti ihmeen heikkoa peliä”. Heti tätä seuranneena iltana VPS lähti harjoitusottelukiertueelle Västerbotteniin. Ruotsin reissun neljästä ottelusta saldoksi jäi yksi voitto ja yksi tasapeli. Myös toisen kierroksen Hietalahdessa peliä Valkeakosken Hakaa vastaan kuvattiin “kesälomatyyliseksi”. Hakan lopahdettua kokonaan toisen puoliajan helteessä, voitti VPS 5-0. Vierailijoiden pelaajia kritisoitiin myös äänekkäästä ja alinomaa toistuneesta kentällä huutelemisesta. “Ne saisivat jäädä pois. Mielestämme ne vaikuttavat haitallisesti yleistunnelmaan”, kirjoitti sanomalehti Ilkka. Sota-aikaa edeltävästä ajasta poiketen vuoden 1945 SM-kilpailuissa oli mukana myös Työväen Urheiluliiton seuroja, jotka olivat sisällissodan jälkeen eronneet Palloliitosta ja kamppailleet kokonaan omista mestaruuksistaan - siis kokonaan erillään Vepsusta ja muista “porvariseuroista”. Vasta toisen maailmansodan aikana liittojen välit alkoivat hieman lämmetä. Vaikka yhteissarjaan päädyttiin jalkapallossa lopullisesti vasta 1948, otettiin tähän erityisjärjestelyin pelattuun vuoden 1945 lopputurnaukseen mukaan joukkueita molemmista liitoista tasavertaisesti. Tässä 64 seuran cup-turnauksessa oli siis mukana 32 Palloliiton seuraa ja 32 TUL:n seuraa. Vepsun seuraavat kaksi vastustajaa Suomen mestaruusturnauksessa olivatkin molemmat TUL:n “työväenseuroja”, jollaisia VPS oli aikaisemmin päässyt kohtaamaan hyvin harvoin. Ensin kaatui vieraskentällä Helsingin Ponnistus vakuuttavin lukemin 1-8, ja sitten Hietalahdessa pelatussa puolivälierässä


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Sarjataulukko 1943-44: 1. TPS (Turku)

9p

2. VIFK (Vaasa) 9 p 3. Sudet (Viipuri) 9 p 4. KIF (Helsinki) 8 p 5. HIFK (Helsinki) 7 p 6. VPS (Vaasa)

7p

7. HJK (Helsinki) 4 p 8. KPT (Kuopio) 3 p TPV (Tampere) ja MKV (Turku) jättivät sarjan kesken. Finaali 20.6.1945, Olympiastadion: TPS-VIFK 1-5

hieman enemmän haastetta tarjonnut Turun Kisa-Veikot 3-1, “vilkkaan ja mielenkiintoisen” ottelun jälkeen. Välieriin vastustajaksi oli selvinnyt toinen mustavalkoraitainen Palloseura. Elokuun 4. päivänä 1945 pelattua ottelua varten Vepsu joutui siis matkustamaan Turkuun, jossa odotti ääriään myöten täynnä katsojia ollut Urheilupuiston yläkenttä ja hyvävireinen kotijoukkue TPS, jota Vepsu ei ollut koskaan onnistunut voittamaan vieraskentällä. Erinomaisen pelin pelannut Vepsu lähti dominoimaan ottelua ja latoi taukolukemiksi peräti jo 4-1. Vaikka toisen puoliajan aikana vanha kiistakumppani TPS oli jo päästä takaisin peliin mukaan, lopulta VPS selvisi myös loppuotteluun lukemin 4-5. Finaali päästäisiin pelaamaan taas kotona, ja vieraaksi Hietalahteen olisi seuraavalla viikolla saapuva Helsingin Palloseura.

Otteluselostusta Ilkka-lehdestä:

... Upean stadionimme vajaat 2000 istumalippua myytiin tuossa tuokiossa loppuun, joten ottelupäivänä myytiin kentällä ainoastaan seisomalippuja. Kumpikin joukkue oli “trimmattu” tähän loppukoitokseen “viimeistä piirtoa myöten”, ja kun kamppailu alkoi, niin tämä seikka kävikin selvästi ilmi. Ottelun tärkeys painoi poikain jaloissa ja mielestämme tämän huomasi enemmän vaikuttaneen vaasalaisiin, jotka nyt olivat selviytyneet tällaiseen suurkoitokseen, vastustajanaan HPS, joka oli jo aikaisemmin ollut useasti tällaisessa loppuottelussa sekä voittanut Suomen mestaruuden jo kokonaista 8 kertaa. Vaasalaiset pelasivat kuitenkin kaikesta huolimatta yritteliäästi ja onnistuivat työssään suorastaan loistavasti, johtaen hienokseltaan kamppailua melkein koko ajan. Vaasan joukkue oli kokoonpanoltaan tasainen, mutta kuitenkin erikoismaininnan ansaitsee maalivahti Rintanen. Suurilukuinen yleisö näkikin tämän nuoren vaasalaispojan esittävän sellaista “rysänvartija”-peliä, jollaista vain aivan harvoin nähdään. Mielestämme poika pelasi itsensä tässä ottelussa maajoukkueeseen. Hänen työskentelynsä maalissa oli eilen oikein nautinto seurata … … HPS:n joukkueen paras mies oli vaasalaissyntyinen (VPS-kasvatti) Eino Lahti, jonka valkoinen harja loisti taas ylimpänä “vihreitten jääkärien” joukkueessa. Hän näyttää kuntoutuneen uudelleen ja mikäli eilen seurasimme hänen peliään, niin tullaan hänet jälleen, jos peli tulee olemaan eilisenlaista, näkemään melkoisen varmasti maajoukkueessakin …

… Pelin kulusta mainittakoon, että vaasalaiset saivat valita kenttäpuolen. Kamppailua käytiin alussa tunnustelun merkeissä, kiihtyen kuitenkin ajan kuluessa. Vierailuja tehtiin kummallekin maalille, HPS:n (Thure) Sarnolan joutuessa kuitenkin kovemmalle koetukselle ja lukuisempien vierailujen kohteeksi. Tällaista olikin koko ensimmäinen puoliaika, vaasalaisten ollessa kuitenkin hienokseltaan painostavampia. Maaleja ei syntynyt hyvistä yrityksistä huolimatta kummallekaan tällä aikapuoliskolla, joten puoliaika päättyi maalittomana. Kun toista puoliaikaa, jonka alku oli muuten vaasalaispainostusta, oli pelattu 11 min. lepäsi pallo Sarnolan takana rysässä. Keskushyökkääjä Uusikylä pääsi läpi puolustuksen ja ampui pallon suoraan rysään. VPS johti siis ottelua 1-0 yleisön riemuitessa. Peli jatkui nyt hieman helsinkiläispainostuksellisena. Kun kellon viisarit osoittivat 20 min. johti VPS ottelua 2-0. Virtanen taklasi rangaistusalueella väärin, jolloin pallo asetettiin 11 metrin päähän, Aution ampuessa pallon kauniisti helsinkiläisten maaliin. Loppuaika ottelusta oli maaliton, joten loppuvihellyksen kuuluessa Vaasan Palloseura oli siis perinyt v. 1945 Suomen mestaruuden jalkapallossa maalein 2-0. Lopputulos osoittaa selvästi ottelun kulkua. Ottelun hyvänä tuomarina toimi Folke Nyberg, VIFK:sta. Heti ottelun jälkeen joukkueet asettuivat johtajineen riviin aivan katsomon eteen. Tämän jälkeen astuivat kentälle SPL:n Vaasan piirin puheenjohtaja H. Valpas ja piirin sihteeri A. Anttila, edellisen pitäessä puheen, minkä jälkeen hän lahjoitti Helsingin Sanomien lahjoittaman kiertopalkinnon voittaneelle joukkueelle eli Vaasan Palloseuralle, johon seura sai ensimmäisen kiinnityksen. Tämän jälkeen Valpas ja Anttila jakoivat mestaruusmitalit vaasalaisille sekä HPS:lle hopeamitalit. Tilaisuus päättyi 3-kertaiseen “Hei”-huutoon Suomen jalkapalloilulle. Merenkyntäjillä pidetyssä päättäjäistilaisuudessakauppias Olavi Palo lausui pelaajat naisineen tervetulleeksi, samoinkuin muut kutsuvieraat. Paistiin päästyä johtaja H. Valpas m.m. kiitti pelaajia. Kamreeri T. Törnroos muisteli vanhoja jalkapalloasioita. Kaupungin urheilulautakunnan jäsen, vahtimestari A. Tuominen esitti mielipiteensä, että kaupungin pitäisi ehdottomasti saada toisenkin kunnollisen urheilukentän. Johtaja Korpela lahjoitti 10,000 mk kiertopalkinnon ostamista varten vaasalaisten jalkapalloseurojen väliseksi kiertopalkinnoksi, johon VPS saa laatia säännöt. Palkinnosta kilpaillaan ensimmäisen kerran, kun VPS ja IFK ottavat yhteen ensimmäisessä edessäolevassa mestaruussarjaottelussa.”

Good Company 02/2020

21


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA VPS:n pelaajat finaaliottelussa: • • • • • Pian voitetun Suomen mestaruuden jälkeen Vaasan kaupunkijoukkue pääsi pelaamaan uuden kansainvälisen ottelun 24.8., tällä kertaa tanskalaista “Själlannin piiriä” eli käytännössä Kööpenhaminan alueen joukkuetta vastaan. Tämä vastustaja ei kuitenkaan aiheuttanut Hietalahteen enää Tukholma-ottelun kaltaista yleisöryntäystä, vaan katsojia oli paikan päälle saapunut vain 1500. Tämäkin Vaasan kaupunkijoukkueen ottelu päättyi vierasvoittoon lukemin 3-2, vaasalaisten päätyä peliin kunnolla mukaan vasta toisella jaksolla. Vaasan maalintekijöinä olivat tällä kertaa VPS:n Väinö Kultti ja Jussi Mäkinen. Touko-kesäkuussa pelattujen Mestaruussarjan karsintalohkojen neljä parasta selviytyivät varsinaiseen Mestaruussarjaan 1945-46, jota alettiin pelata jo elokuussa 1945 ja joka jatkui kesäkuulle 1946 astu. VPS oli selviytynyt omassa karsintalohkossaan kolmanneksi, ja selviytyi siis myös varsinaiseen mestaruussarjaan. Siinä sarjassa pelattiin Palloliiton erillisestä mestaruudesta 1946, jonka voittaja pääsisi mittelemään myös jalkapallon Suomen mestaruudesta 1946 TUL:n mestaria vastaan. Syyskauden otteluista odotetuin oli ehdottomasti 5.9. pelattu Vaasan derby VIFK:ää vastaan. Panosta oli varmasti tavallista enemmän - olivathan molemmat jo voittaneet Suomen mestaruuden aikaisemmin sinä vuonna. Moni varmasti katsoi, että vaikka kyse oli vain tavallisesta sarjaottelusta, miteltiin sinä päivänä siitä sen vuoden “todellisesta” Vaasan herruudesta - eritoten, kun joukkueet eivät sinä vuonna muuten päässeet kertaakaan kohtaamaan. Myös sanomalehti Ilkka kertoi, että “ottelua voitiin jo etukäteen mainita “ottelujen otteluksi” tai miksipä ei “kaikkien aikojen otteluksi” - sillä sellainen siitä ehdottomasti muodostui”. Kaikki aikalaislähteet kuvasivat ottelua vauhdikkaaksi ja pelitasoltaan varsin erinomaiseksi. Otteluselostuksessa intouduttiin myös kertomaan 2225 katsojan joukossa olleen jonkinlaisia Geezers Hietalahden esi-isiäkin - olkoonkin, että tunnelman luomisessa ja yhteislaulussa oli vielä vuon-

22

Good Company 02/2020

na 1945 ilmeisesti hieman hakemista. “Kentällä olikin oikein suurottelutunnelma, sillä yleisö oli äänessä miltei koko kamppailun ajan ja olipa huutosakitkin toiminnassa, joskin hieman “harvasanaisina”. Mutta ehkä ottelu oli heillekin, kuten kaikille muillekin, siksi jännittävä ja voipa sanoa hermoille käypä, että huutaminen porukassa jäi laimeaksi. Yhtenäistä huutoa sentään saatiin kuulla yhtenään ja varsinkin silloin, kun hyökkäys toisella tai toisella joukkueella oli käynnissä. Niin, ja silloin, kun raitapaidat saivat ensimmäisen ja koko kamppailun ainoan maalin, silloin oli melu korvia särkevä, suorastaan ukkosilman luontoinen. Ja vielä, eipä auta muu kuin surkutella niitä arv. vaasalaisia, jotka eivät eilen illalla olleet paikan päällä. Heiltä jäi paljon silloin näkemättä. Näkemättä todellinen jalkapallo-ottelu!” Ottelussa Vepsu vei tosiaan VIFK:ltä pisteet lukemin 1-0, Pentti Uusikylän toisella puoliajalla tekemällä hienolla maalilla. Näin VPS sai lopullisen kruununsa vuoden 1945 Vaasan herruudesta että myös oikeastaan Suomen herruudesta. VPS:n loppuvuosi sujui taas heikommin ja talvikauteen mennessä se tippui terävimmästä kärkitaistosta, mutta sarjakauden päätteeksi Vepsu kuitenkin selviytyi Mestaruussarjan kolmannelle sijalle, vain neljä pistettä sarjan voittaneen VIFK:n takana. VIFK voitti lopulta myös Suomen mestaruuden 1946 päihitettyään finaaleissa TUL-mestari TPV:n otteluvoitoin 2-1.

• • • • •

Maalivahti Mauno Rintanen, 20-v, opiskelija Oikea puolustaja Kauko Sillanpää, 23-v, opiskelija Vasen puolustaja Olavi Laakso, 32-v, varastomies Oikea tukimies Matti Rodén, 23-v, kirjaltaja Keskustukimies Tauno Koistinen, 26-v, verhoilija Vasen tukimies Väinö Kuivasniemi, 28-v, työnjohtaja Oikea laitamies Väinö Kultti, 27-v, mekaanikko Oikea välihyökkääjä Olavi Autio, 31-v, konttoristi Keskushyökkääjä Pentti Uusikylä, 21-v, taidekauppias Vasen välihyökkääjä Aimo Tuomisto, 29-v, varastomies Vasen laitamies Jussi Mäkinen, 23-v, opiskelija

Yleisöä n. 3000

VPS mestaruusvuonna 1945 Kautta edeltänyt harjoitusottelu: 14.4. VPS-VPV

2-1

Mestaruussarjan 1945-46 karsintaottelut: 12.5. TPS-VPS 2-0 20.5. VPS-HIFK 1-0 28.5. Drott-VPS 1-2 3.6. VPS-Sudet 1-2 12.6. VPS-VPV 2-0 Västerbottenin kiertueen harjoitusottelut: 3.7. Skellefteå IF-VPS 3-3 4.7. Ronskär-VPS 4-2 5.7. Bureå-VPS 1-3 6.7. Holmsund-VPS 3-1 Cup-turnauksen ottelut Suomen mestaruudesta 1945: 30.6. VPS-Drott 3-0 14.7. VPS-Haka 5-0 21.7. Ponnistus-VPS 1-8 28.7. VPS-TuKV 3-1 4.8. TPS-VPS 4-5 12.8. VPS-HPS 2-0 1945 pelatut ottelut Palloliiton mestaruudesta 1945-46 ja Suomen mestaruudesta 1946: 18.8. KIF-VPS 2-2 1.9. VPS-TPS 3-2 5.9. VPS-VIFK 1-0 15.9. Drott-VPS 1-5 22.9. VPS-HPS 0-1 7.10. Sudet-VPS 2-1 13.10. VPS-KPT 0-0


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

fincumetcontainer.fi LIISAA OSTA

2,11 € 1 990 € /päivä + alv. /kpl + alv. Leasing 36 kk. Lunastushinta 120 € + alv.

AINA 400 A AVA VAIHTOL TIA JA KONT SA! S VARASTO

OSTA LIISAA

1 990 € 2,14 €

/kpl + alv. Kun ostat kerralla vähintään 3 kpl. Yksittäin ostettuna 2 090 € + alv

20’DC MERIKONTTI •

/päivä + alv. Leasing 36 kk. Lunastushinta 120 € + alv.

ROSKALAVA

• 5500 mm x 1200 mm (ulkoleveys 2550 mm) • koukku- ja vaijeritartunnalla

saatavilla myös kiskotettuna, eristettynä sekä valuma-altaalla Vapaasti Parkano tai Vuosaari Fincumet Container on Suomen johtava vaihtolavojen myyjä. Vaihtolavojen lisäksi valikoimaaamme kuuluu erilaiset kontit, tilaratkaisut, keräilyastiat ja kauhat. Osta, liisaa tai vuokraa!

Fincumet Container Oy Koskisentie 2, 39530 Ikaalinen fincumetcontainer.fi

SOITA JA TILAA: JOONAS JÄRVENSIVU puh. 0400 222 162 joonas@fincumetcontainer.fi

2019-10-22-Europörssi.indd 1

JUHA-MATTI LÖYTTY puh. 0400 213 493 juha-matti@fincumetcontainer.fi

PÄIVI RAHUNEN puh. 040 159 5594 paivi@fincumetcontainer.fi

23.10.2019 14.40

UpCodeTM -the smart tag technology! UPC Center Gerbyntie 18, 65230 Vaasa, Finland Tel. +358 6 321 8000 info@upcode.fi

WWW.

.FI Good Company 02/2020

23


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

VPS tog över herraväldet i både Vasa och Finland sommaren 1945 Niko Tykkyläinen

VPS vann sitt första finländska mästerskap sommaren 1945 i aningen speciella omständigheter, säsongen genomfördes i ett kort cupformat men det förminskar inte prestationen på något vis. Lapplandskriget fortsatte in på våren 1945, men i övriga Finland började vardagen redan gå mot ett mer vardagligt liv det året. VPS och i stort sett hela Vasa hade klarat sig genom krigsåren med förhållandevis lite misär och kunde på så sätt snabbare ta sig upp på fötter igen. För VPS del hade bollplan i Vöråstan, som byggdes 1928, blivit ödelagd eftersom staden låtit den användas som förvaringsplats och senare fick Finlands vapenbrödraförbundet odla potatis på platsen. Eftersom en grundreparation av spelplan hade stått sig dyrt, lät VPS sälja planen till staden och efter kriget fortsatte matcherna i mästerskapsserien i huvudsak på Sandvikens fotbollsstadion. Fortsättningskriget hade av förståeliga skäl stökat till seriespelet i början av 1940-talet och till följd av detta spelades bland annat Mästerskapsserien enligt från hösten till våren, något som är vanligt ute i Europa. Först 1945 kunde fotbollen återgå till någon form av ordinarie spelsystem men ändå blev året väldigt speciellt på många sätt då det tävlades i hela fem olika mästerskap det året. I juni 1944 hade Sovjetunionens storoffensiv på Karelska näset satt stopp på fotbollsserierna en sista gång under krigstiden. Några lag hade inte hunnit spela klart, och Finlands mästerskap 1943-44 avgjordes först 1945. Finalen spelades på Olympiastadion den 20 juni 1945, en match som Vasa IFK vann mot TPS från Åbo. Lagen hade slutat på lika poäng innan serien avbröts, VPS lämnade endast två poäng kort från guldet den säsongen vilket dock endast räckte till en sjätteplats i en mycket jämn serie. Vasa kan anses ha varit Finlands fotbollshuvudstad på den tiden. I slutet av juni 1945 spelades en uppvisningsmatch mellan Vasas och Stockholms stadslag, en match som lockade pu-

24

Good Company 02/2020

blik från hela nejden. Matchen slog med råge publikrekordet i staden, hela 5 134 åskådare bevittnade spektaklet. Stockholms lag tog i första halvlek en 3-0-ledning, men i den andra halvleken spelade det vitklädda Vasalaget upp sig och var nära att överrumpla motståndet från Sverige. Vasa satte stor press på det gästande laget, men kvitteringen i slutet uteblev och Stockholm vann med 3-2. I den hedersamma 3-2-förlusten spelade en handfull spelare från VPS: målvakten Mauno Rintanen samt utespelarna Olavi Autio, Väinö Kultti och Tauno Koistinen. Kring matchen spelades även en ny kvalserie till Mästerskapsserien från maj till juni. Bollförbundet hade givit 12 föreningar chansen att delta och dessa delades in i två zoner där samtliga lag mötte varandra en gång. De fyra främsta från bägge zonerna skulle spela i Mästerskapsserien 1945-46. VPS inledde trögt men kunde ändå kliva upp på en tredje plats och därmed säkra spel i den högsta serien. Det var på vippen att VPS inte hade slutat bland de fyra främsta, men platsen säkrades i ett derby mot Vaasan Pallo-Veikot på Sandvikens fotbollsstadion i regnväder. VPS vann den tuffa matchen med 2-0. Som avslutning på fotbollssäsongen 1945 möttes kvalzonernas vinnare i en match om Bollförbundets mästerskap 1945. VIFK och VPS spelade på ett kyligt Sandvikens fotbollsstadion om bucklan, som Åbolaget tog med sig hem efter förlängning och resultatet 1-2. I juli började tävlan om den viktigaste av bucklorna, Finlands fotbollsmästerskap 1945. Mästerskapet skulle avgöras genom en cup som ägde rum från juli till augusti. För Vepsus del började cupen med en 3-0-seger över Drott från Jakobstad på Sandvikens fotbollsstadion. Tidningen Ilkka benämnde

matchen som en ”semestermatch” där Drott hade problem i 90 minuter och ”uppvisade svagt spel”. Dagen efter matchen åkte VPS till Västerbotten för en träningsturné. Med sig tillbaka till Vasa hade VPS en vinst och en oavgjord samt två förluster. Även matchen i andra omgången beskrevs i tidningarna som en ”semestermatch”. Denna gång var det Haka från Valkeakoski som gästade Sandviken. Gästerna smalt i värmeböljan och VPS vann komfortabelt med 5-0. Gästernas spelare kritiserades för det konstanta oljudet och ropandet som fortsatte under hela matchen: ”Det skulle få lämna bort helt. Vi anser det påverkas stämningen negativt”, skrevs det i Ilkka. Till skillnad från tiden innan krigen så deltog även AIF:s föreningar (Arbetarnas Idrottsförbund i Finland) i FM-tävlingen 1945. De hade till följd av inbördeskriget lämnat Bollförbundet och spelat en egen mästerskapsserie skilt från Vepsu och de andra ”borgarföreningarna”. Först efter fortsättningskriget började förbunden hitta samma stig igen men först 1948 spelades den första gemensamma mästerskapsserien. Däremot spelades cuptävlingen 1945 som en gemensam mästerskapstävling med 64 lag, 32 från vardera förbund. Vepsus nästa två motståndare i jakten på FM-guldet 1945 fortsatte med två motståndare från AIF, rent utav exotiska motståndare för tiden. I den tredje omgången övertygade VPS borta mot Helsingin Ponnistus med 8-1 och därefter var det Turun Kisa-Veikot som skulle stå för kvartsfinalmotståndet i Sandviken. VPS vann även denna match, 3-1, efter en ”livlig och intressant” tillställning. I semifinalen var det en annan svartvit bollförening som stod för motståndet. Den 4 augusti 1945 reste VPS till Åbo där Yläkenttäs läktare i Idrottsparken var fyllda till bredden. TPS var i gedigen form och hemmapubliken var troligtvis förväntansfull inför mötet, speciellt när VPS aldrig lyckats vinna borta mot TPS. VPS gjorde en fenomenal match och rakade in fyra mål i den första halvleken. I halvtid stod det 1-4 på tavlan. Trots att TPS skärpte sig i den andra halvleken, lyckades VPS hålla undan och vinna med 5-4. Finalplatsen var ett faktum, en match som skulle spelas i Sandviken därpå följande vecka mot Helsingin Palloseura.


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Mästersskapsserien 1943-44 1. TPS (Åbo)

9p

2. VIFK (Vasa)

9p

Matchreferat från tidningen Ilkka (fri översättning): ”… De 2000 sittplatsbiljetterna till vår vackra stadion såldes slut i ett huj, så på matchdagen såldes endast biljetter till ståplats. Bägge lagen hade slipar formen inför finalen och när kampen började återspeglades detta i matchbilden. Matchens insats tyngde i pojkarnas ben och detta verkade främst påverka Vasalaget som nu mötte åttafaldige finländska mästarna HPS. Vasapojkarna spelade dock vågat och lyckades rent ut sagt lysande vilket ledde till jämn kamp nästintill hela matchen.

3. Sudet (Viborg) 9 p 4. KIF (Helsingfors) 8 p 5. HIFK (Helsingfors) 7 p 6. VPS (Vasa)

7p

7. HJK (Helsingfors) 4 p 8. KPT (Kuopio)

3p

TPV (Tammerfors) och MKV (Åbo) drog sig ur serien. Final 20.6.1945, Olympiastadion: TPS-VIFK 1-5

Vasalagets trupp var jämn, men målvakten Rintanen förtjänar extra beröm. Den stora publiken fick se den ett sällan skådat burväktarspel av den unge vasapojken. Enligt oss spelade han till sig en plats i landslaget. Det var en fröjd att beskåda Rintanens spel igår...

kreterare A. Anttila in på planen för att hålla tal och sedan skänka Helsingin Sanomats vandringspris till vinnarna Vaasan Palloseura, det första mästerskapet för föreningen. Efter detta delade Valpas och Anttila ut guldmedaljer till mästarna och silvermedaljer till HPS. Tillställningen avslutades med ett trefaldigt ”Hej”-rop till Finlands fotboll. Säsongens avslutningskväll anordnades vid Merenkyntäjät på Vasklot, där köpman Olavi Palo önskade spelarna med deras respektive välkomna, likt de inbjudna gästerna. Vid middagen bland annat tackade H. Valpas spelarna. Föreningens kamrer T. Törnroos återberättade gamla fotbollsminnen. Vaktmästare A. Tuominen, medlen i stadens idrottsnämnd, föreslog att staden minsann borde få till en till idrottsplan. Ledare Korpela donerade 10 000 mark för att köpa ett vandringspris för en tävling mellan Vasalagen, till vilken VPS skulle få diktera reglerna. Om den pokalen tävlar VPS o Vasa IFK för första gången när de möts i nästa mästerskapsseriematch.

… Den bästa spelaren i HPS var Vasafödde (VPS-produkten9 Eino Lahti, vars vita lugg lös på centerplatsen i ”de gröna jägarnas” lag. Han verkar ha återhämtat sig och kommer säkerligen ta en plats i landslaget om gårdagens form håller i sig … … Av spelets gång är det nämnvärt att VPS fick välja planhalva. Kampen på planen var inledningsvis försiktig men kom igång med tiden. Bägge lagen hade sina besök vid motståndarmålet. Sarnola i HPS hade dock mer jobb på grund av Vasalagets fler anfall. Så gick det till i den första halvleken, med stafettpinnen hos Vasalaget. Mållöst var det dock i halvtid. Inledningsvis fortsatte Vasalaget att pressa i den andra halvleken och efter 11 minuter låg bollen i buren bakom Sarnolas rygg. Centern Uusikylä slank genom försvaret och strök upp bollen i klykan. VPS ledde 1-0 till publikens stora iver. Efter målet tog gästerna över spelet aningen. Men då visaren pekade på 20 minuter ledde VPS 2-0. Virtanen tacklade fel i straffområdet och bollen fördes till elvameterspunkten. Autio sköt bollen vackert i Helsingforslagets mål. Slutet av matchen var mållös, vilket innebar att Vaasan Palloseura var mästare när slutsignalen ljöd. Slutresultatet 2-0 återspeglar matchen väl. Folke Nyberg från Vasa IFK gjorde en god match som domare. Direkt efter matchen ställde lagen upp med ledarna framför läktaren. Efter det stegade Vasa fotbollsdistrikts ordförande H. Valpas och distriktets se-

Good Company 02/2020

25


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA Vepsus spelare i finalen mot HPS: • • • • • Strax efter det bärgade FM-guldet skulle Vasas stadslag återigen möta internationellt motstånd. Den 24 augusti var det Själlands bolldistrikt, så med andra ord Köpenhamns lag, som stod för motståndet. Danskarna väckte inte lika stort intresse i Sandviken som laget från Stockholm och endast cirka 1500 åskådare bevittnade tillställningen. Gästerna vann med 3-2 efter en trög första halvlek från Vasalaget. Väinö Kultti och Jussi Mäkinen representerade VPS. De lagen som kvalat in sig till Mästerskapsserien 1945-46 via kvalet som spelades i maj-juni 1945 började spela ”nästa års” mästerskapsserie i augusti 1945. VPS kvalade in till serien genom en tredje plats i kvalserien. Mästerskapsserien bestod av endast lag från Bollförbundet. Vinnaren skulle spela om Finlands mästerskap mot AIF:s mästare 1946. Den mest förväntade matchen på höstsäsongen var derbyt mot Vasa IFK den 5 september. Spänningen var kanske lite högre än vanligt då bägge lagen vunnit varsitt finländskt mästerskap tidigare samma år. Många ansåg säkerligen att matchen var mer än en seriematch, där Vasas herravälde skulle avgöras, speciellt eftersom det var lagens enda möte det året. Tidningen Ilkka påpekade att ”matchen kunde på förhand benämnas som ’matchernas match’ eller varför inte ’alla tiders match’ – för en sådan skulle det säkerligen bli”. Samtliga skrifter från tiden beskrev matchen som fartfylld och välspelad. I matchreferatet skrevs det även om en grupp bland de 2225 åskådarna, kanske någon form av förfäder till Geezers Hietalahti, som dock lär ha haft lite att jobba på år 1945 när det kom till stämningsskapande och gemensam sång. ”Det var stormatchsstämning på planen, då publiken gjorde sig hörd genom hela matchen och även hejaklackar fanns även om de var aningen ”fåordiga”. Men kanske var även matchen för dem som alla andra, så spännande och nervös att de gemensamma sångerna förblev svaga. Gemensamma rop fick vi dock höra framförallt när något av lagen anföll.

26

Good Company 02/2020

Och när de svartvitrandiga gjorde det första och enda målet i matchen så stegrade ljudet till öronbedövande nivå, likt ett åskväder. Det hjälps inte heller att känna medlidande för de ärade Vasaborna som inte var på plats igår. De gick miste om en riktig fotbollsmatch!” VPS segrade alltså med 1-0 mot VIFK tack vare Pentti Uusikyläs fina mål i andra halvlek. Därmed fick Vepsus år 1945 en riktig krona på verket, och kunde titulera sig bäst i Vasa och Finland. Slutet av säsongen var dock svagare för Vepsus del och halkade efter den absoluta toppen. Till slut blev det en tredje plats, fyra poäng bakom VIFK som till slut även vann FM-guld 1946 efter att ha besegrat AIF-laget TPV i finalen med 2-1.

• • • • •

Målvakt Mauno Rintanen, 20-v, student Höger back Kauko Sillanpää, 23-v, student Vänster back Olavi Laakso, 32-v, lagerarbetare Höger halvback Matti Rodén, 23-v, boktryckare Central halvback Tauno Koistinen, 26-v, tapetserare Vänster halvback Väinö Kuivasniemi, 28-v, arbetsledare Högerytter Väinö Kultti, 27-v, mekaniker Högerinner Olavi Autio, 31-v, kontorist Center Pentti Uusikylä, 21-v, konstsäljare Vänsterinner Aimo Tuomisto, 29-v, lagerarbetare Vänsterytter Jussi Mäkinen, 23-v, student

Publik ca. 3000

VPS mästerskapsåret 1945 Träningsmatch: 14.4. VPS-VPV

2-1

Kvalspel till mästerskapsserien 1945-46: 12.5. TPS-VPS

2-0

20.5. VPS-HIFK

1-0

28.5. Drott-VPS

1-2

3.6.

VPS-Sudet

12.6. VPS-VPV

1-2 2-0

Träningsturné i Västerbotten: 3.7. Skellefteå IF-VPS 3-3 4.7. Ronskär-VPS

4-2

5.7. Bureå-VPS

1-3

6.7. Holmsund-VPS 3-1 Finlands mästerskap 1945: 30.6. VPS-Drott

3-0

14.7. VPS-Haka

5-0

21.7. Ponnistus-VPS 1-8 28.7. VPS-TuKV

3-1

4.8. TPS-VPS

4-5

12.8. VPS-HPS

2-0

Mästerskapsserien 1945-46 (matcherna som spelades 1945): 18.8. KIF-VPS

2-2

1.9. VPS-TPS

3-2

5.9. VPS-VIFK

1-0

15.9. Drott-VPS

1-5

22.9. VPS-HPS

0-1

7.10. Sudet-VPS

2-1

13.10. VPS-KPT

0-0


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

HEIPE® Kattoläpivientituotteet

HEIPE kattoläpiviennit ja poistoputket, helposti,

nopeasti ja tiiviisti asennettavat ilmastoinnin venttiilit, vaimentimet, säleiköt ja raitisilmaventtiilit.

VAHVAA OSAAMISTA PUHTAAN SISÄILMAN PUOLESTA

Good Company 02/2020

27


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

VPS ja DIESELTEST yhteistyöhön Dieseltest

Dieseltest on perustettu toukokuussa v. 2020. Se on erikoistunut dieselkomponenttien testaukseen ja korjaukseen. Common rail -suuttimet, pumppusuuttimet, perinteiset suuttimet, perinteiset bensasuuttimet, perinteiset ruiskutuspumput, korkeapainepumput, vaihtolaitteet, vanhoista uusimpiin testataan ja korjataan moderneilla ja asianmukaisilla laitteilla Dieseltestillä Vaasassa. Dieseltestin suurimmat merkit ovat mm. Bosch, Denso, Delphi, VDO, Zexel jne. Dieseltest toimittaa dieseljärjestelmien varaosat sekä vaihtolaitteet. Heillä on myös komponenttien korjauspiste sekä vaihtolaitteiden myynti. Tuotevalikoima on laaja ja kattava. Useimmat osat saadaan nopealla toimitusajalla. Uusien osien lisäksi Dieseltestiltä löytyy myös kunnostettuja osia. Dieseltest osti mm. Riihimäen Dieselhuollon testauslaitteiston ja varaston keväällä 2020. Mats Ekström toimii Dieseltestin dieselspesialistina. Hänellä on 20 vuoden kokemus alalta. Hän on erikoistunut dieselpuolen asiantuntijaksi. Mats korjaa ja testaa dieselkomponentit henkilöautoista aina kuorma-autoihin ym. saakka. Mats rohkaisee asiakkaita tuomaan matalalla kynnyksellä dieselkomponentit testattavaksi.

vaan tilalle hankitaan vaihtolaite. Vaihtolaitteet saa jo muutamassa päivässä yhteistyökumppaneilta, toteaa Mats. Dieseltestin asiakkaina ovat suurimmat korjaamoasiakkaat ja liikennöitsijät sekä mm. maanviljelijät. Markkina-alueena on koko vanha Vaasan lääni aina Kokkolasta Lapväärttiin. Dieseltestillä on alihankkijoita myös pääkaupunkiseudulla. Lisäksi se tekee yhteistyötä isojen toimijoiden Örumin, Startaxin, Atoyn ja Turbotekniikan kanssa. Kaikissa dieselkomponenttien testaamiseen ja korjaukseen liittyvissä asioissa kannattaa ottaa yhteyttä Mats Ekströmiin puh. 0400 158983 tai sähköpostilla info@dieseltest.fi. Voit myös tutustua Dieseltestin palveluihiin www.dieseltest.fi. Dieseltest sijaitsee Vaasassa osoitteessa Myllärinkatu 22 65100 Vaasa, jonne Mats Ekström toivottaa kaikki asiakkaat tervetulleiksi.

— Useita dieselkomponentteja ei korjata nykypäivänä,

Henkilöautot, raskas kalusto, veneen moottorit...

DIESELKOMPONENTTIEN TESTAUS, KORJAUS JA VAIHTOLAITTEET Bosch, Denso, Delphi, Vdo, Zexel ym. merkit...

20 vuoden kokemuksella ja ammattitaidolla. MATS EKSTRÖM, diesel-spesialisti

• common rail suuttimet • pumppusuuttimet • perinteiset suuttimet • sähköohjatut ruiskutuspumput • korkeapainepumput • perinteiset bensasuuttimet • vaihtolaitteet • hehkut • turbot uudet ja vaihtolaitteet • lisäaineet ja tarvikkeet ym. DIESEL TEST, Myllärinkatu 22, 65100 Vaasa, puh. 0400 158 983, info@dieseltest.fi

w w w . d i e s e l t e s t . fi 28

Good Company 02/2020


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

TORI TORG

12 KM

E8

HYVIEN YHTEYKSIEN PÄÄSSÄ!

Vikbyn hyötykäyttöasema

Vain 12 km torilta Endast 12 km från torget

Ab Stormossen Oy +358 10 320 7600 Vaihde / Växel www.stormossen.fi facebook.com/stormossen Instagram: stormossen

Ilveksenpolku 5 ma 11.30-19 (touko – syyskuu myös la 10-14)

LÄNGS GODA FÖRBINDELSER!

E12

Vikby återvinningsstation Lostigen 5 må 11.30-19 (maj - september även lö 10-14)

VIKBY Hyötykäyttöasema Återvinningsstation

15 KM

E8

Good Company 02/2020

29


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

YKKÖNEN 2020 SYYSKUU/SEPTEMBER La/Lö 12.9.

SYYSKUU/SEPTEMBER

17:00

La/Lö 26.9.

15:00

LOKAKUU/OKTOBER La/Lö 10.10.

15:00

MYPA - VPS

KPV - VPS

VPS - KTP

KSOY Stadion

Kokkolan keskusurheilukenttä

Elisa Stadion

Ke/On 16.9.

18:30

Ke/On 30.9.

18:30

La/Lö 17.10.

14:00

VPS - AC OULU

VPS - FF JARO

MUSA- VPS

Elisa Stadion

Elisa Stadion

Porin stadion

Su/Sö 20.9.

15:00

SJK AKATEMIA - VPS

LOKAKUU/OKTOBER Su/Sö 4.10.

OmaSP Stadion

16:00

AC KAJAANI - VPS Kajaanin liikuntapuisto

La/Lö 24.10.

14:00

VPS - GNISTAN Elisa Stadion La/Lö 31.10.

MP- VPS Mikkelin Urheilupuisto

LIPUT/BILJETTER: VEPSU.fi/KAUPPA

#AFTER90min JÄLKIPELIT

ottelun jälkeen VIP-RAVINTOLASSA, stadionin kolmannessa kerroksessa. Kaikki ovat tervetulleita!

EFTERSNACK

I VIP-RESTAURANGEN, i stadions tredje våning. Alla är välkomna!

30

Good Company 02/2020


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

VPS Juniorit tekee matsipäivänä paljon töitä Niko Tykkyläinen

Antonio Teca

VPS pääsee pelaamaan ottelunsa yhdellä Suomen parhaista stadioneista. Elisa Stadionilla yleisö voi lämmitellä sisätiloissa myös kylmemmässä säässä. Jonkun pitää kuitenkin varmistaa, että nämä tilat hyödynnetään myös Vepsun otteluissa ja stadionin sisällä tarjotaan esimerkiksi naposteltavaa ja pikkupurtavaa. Silloin kuvaan astuu mukaan VPS Juniorit, joka huolehtii siitä, että Elisa Stadionin kymmenen alkoholittoman myyntipisteen myynti pelaa niin kuin pitääkin.

kasvo myös kakkoskerroksen myyntitiskien takaa. — Olen ollut auttamassa täällä siitä asti kun Elisa Stadion tuli. Juniorien myyntipisteiden ja anniskelupisteiden lisäksi olen ollut esimerkiksi VIP-tiloissa sekä toiminut junnuvalmentajana ja leirien järjestäjänä. Aina kun on tarvittu jeesiä, olen ollut paikalla! Teca kuvailee. Seurayhteisönä koko VPS tarkoittaa myös Tecalle erittäin paljon, sillä jalkapalloseuran toiminta on paljon muutakin kuin pelkästään jalkapallon peluuta kentällä. Seuratoiminnasta voi oppia. Sitä hän alleviivaakin kertoessaan siitä, millainen merkitys hänelle on sillä, että pääsee osallistumaan seuran toimintaan myös muuten kuin pelikentällä - esimerkiksi VPS Juniorien kautta tai vapaaehtoistyön muodossa. — Vepsu on mulle erittäin rakas seura. Pienenä poikana seuraan tulin ja seura ei ole pelkästään jalkapalloilijana kasvattanut, vaan myös ihmisenä. Olen saanut paljon oppeja eri seurantyöntekijöiltä. Seura on antanut mulle paljon, ja sen takia haluan antaa seuralle mahdollisimman paljon takaisin, Teca hymyilee.

Kuten VPS:n otteluissa on ollut jo vuosikymmenten ajan, menee kioskimyynnin tuotto lyhentämättömänä VPS:n junioritoimintaan. Nämä tuotot on ollut yksi iso syy, miksi VPS Juniorit on pystynyt kehittämään omaa toimintaansa sille tasolle, että pitkän tauon jälkeen edustusjoukkueessa on alkanut taas näkyä useampiakin VPS-kasvatteja kentällä kerrallaan. VPS Junioreista on Elisa Stadionin otteluissa kahdeksan vakituista myyjää, ja heidän lisäkseen toimintaan osallistuu nelisenkymmentä talkoolaista. Suurin osa heistä on junioripelaajien vanhempia, mutta mukana on myös kahdeksan nuorempaa myyjää. Eräs heistä ottelussa VPS-MP oli yhdellä myyntikojuista myymässä ollut Konsta Joensuu. Hän on itsekin pelannut futista ja ollut myyntitoiminnassa mukana kolmisen vuotta. — On tää ihan kivaa. About neljä tuntia menee päivässä, ja saamme tästä korvauksia, Konsta kuvailee omia matsipäiviään. Tällä kaudella Antonio Teca on puolestaan ollut itse pelaajana VPS Akatemian laitapuolustajana ja edustusjoukkueen harjoitusringissä, mutta sen lisäksi hän on monille tuttu

VPS Juniorit gör mycket jobb under matchdagen Niko Tykkyläinen

Niko Tykkyläinen

VPS får spela sina matcher på en av Finlands bästa stadion. På Elisa Stadion får publiken värma sig inomhus även när det är kallare ute. Någon måste dock försäkra att dessa utrymmen även används på Vepsus matcher och att man serverar till exempel snacks och något smått att äta inne på stadion. Då stiger VPS Juniorit in i bilden, då de sköter om att försäljningen på tio av Elisa Stadions alkoholfria försäljningsställen fungerar som det skall. Såsom det varit redan under årtionden på VPS matcher, så går kioskförsäljningens vinst oavkortat till VPS juniorverksamhet. Dessa vinster har varit en stor orsak till det varför VPS Juniorit har kunnat utveckla sin egen verksamhet till den nivån att det efter en lång paus har börjat synas fler VPS-produkter samtidigt på planen i representationslaget. Det finns åtta ordinarie försäljare från VPS Juniorit på matcherna vid Elisa Stadion och utöver dem så deltar ungefär

fyrtio stycken talkoarbetare i verksamheten. Största delen av dessa är juniorspelarnas föräldrar, men med finns även åtta stycken yngre försäljare. En av dessa är Konsta Joensuu, som jobbade under VPSMP matchen i ett av försäljningsstånden. Han har även själv spelat fotboll och varit med i försäljningsverksamheten i ungefär tre år.

dagen och vi får ersättning för detta, beskriver Konsta sin egen matchdag. Denna säsong har Antonio Teca å sin sida själv spelat som ytterback i VPS Akatemia och varit med och tränat med representationslaget, men utöver det är han ett bekant ansikte för många från andra våningens försäljningsstånd. — Jag har varit här och hjälpt till enda sedan Elisa Stadion kom. Utöver juniorernas försäljningsställen och utskänkningsställena har jag till exempel varit i VIP-utrymmen samt fungerat som juniortränare och organiserat läger. Alltid när det har behövts hjälp har jag varit på plats, beskriver Teca. Som föreningsgemenskap betyder hela VPS även extremt mycket för Teca, eftersom fotbollsföreningens verksamhet är mycket annat än bara att spela fotboll på planen. Man kan lära sig mycket att föreningsverksamheten. Det understryker han också då han berättar om hurudan betydelse det har för honom att han får även delta i föreningens verksamhet på andra sätt än enbart på planen – till exempel genom VPS Juniorit eller i form av volontärarbete. —Vepsu är en mycket kär förening för mig. Som lite pojke kom jag till föreningen och föreningen har inte fostrat mig bara som spelare, men även som människa. Jag har lärt mig mycket från olika personer inom föreningen. Föreningen har gett mig mycket, och på grund av det vill jag ge så mycket som möjligt tillbaka, ler Teca.

— Det här är helt roligt. Det tar ungefär fyra timmar av

Good Company 02/2020

31


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Nyt myynnissä – sovi esittely!

Rakennamme Vaasaan

”Teemme asiat niin hyvin, että voimme ylpeydellä todeta olevamme kunnon rakentajia.” Robin Björklund, tuotantoinsinööri

Vaasa versoo uutta ja upeaa! As Oy Vaasan Verde

Pitkänlahdenkatu 37, 65100 Vaasa

Vaasan Verde on moderni kerrostalo, joka rakennetaan ydinkeskustan tuntumaan Asemapuiston viereen. Uusiin koteihin on tulossa mm. lattialämmitys, huoneistokohtainen ilmanvaihto sekä ihania parvekkeita. Katso lisätietoja: peabkoti.fi/verde ja varaa itsellesi uusi unelmakoti! Huoneistokoot 30,5–119,5 m2. Mh. alk. 41.980 €, vh. alk. 139.000 €. Energialuokka B2018. Arv. valm. aik. 11/2021 / viim. 1/2022.

Peab Asuntomyynti p. 0400 487 500, asuntomyynti.vaasa@peab.fi

#AFTER90min JÄLKIPELIT

ottelun jälkeen VIP-RAVINTOLASSA, stadionin kolmannessa kerroksessa. Kaikki ovat tervetulleita!

EFTERSNACK

I VIP-RESTAURANGEN, i stadions tredje våning. Alla är välkomna!

32

Good Company 02/2020


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

fincumetcontainer.fi LIISAA OSTA

2,11 € 1 990 € /päivä + alv. /kpl + alv. Leasing 36 kk. Lunastushinta 120 € + alv.

AINA 400 A AVA VAIHTOL TIA JA KONT SA! S VARASTO

OSTA LIISAA

1 990 € 2,14 €

/kpl + alv. Kun ostat kerralla vähintään 3 kpl. Yksittäin ostettuna 2 090 € + alv

20’DC MERIKONTTI •

/päivä + alv. Leasing 36 kk. Lunastushinta 120 € + alv.

ROSKALAVA

• 5500 mm x 1200 mm (ulkoleveys 2550 mm) • koukku- ja vaijeritartunnalla

saatavilla myös kiskotettuna, eristettynä sekä valuma-altaalla Vapaasti Parkano tai Vuosaari Fincumet Container on Suomen johtava vaihtolavojen myyjä. Vaihtolavojen lisäksi valikoimaaamme kuuluu erilaiset kontit, tilaratkaisut, keräilyastiat ja kauhat. Osta, liisaa tai vuokraa!

Fincumet Container Oy Koskisentie 2, 39530 Ikaalinen fincumetcontainer.fi

2019-10-22-Europörssi.indd 1

SOITA JA TILAA: JOONAS JÄRVENSIVU puh. 0400 222 162 joonas@fincumetcontainer.fi

JUHA-MATTI LÖYTTY puh. 0400 213 493 juha-matti@fincumetcontainer.fi

PÄIVI RAHUNEN puh. 040 159 5594 paivi@fincumetcontainer.fi

23.10.2019 14.40

Good Company 02/2020

33


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

34

Good Company 02/2020


VAAN YKS ELÄMÄ, VAAN YKS RAITA

Good Company 02/2020

35


KE/ON 16.9.

18:30

VPS - AC OULU ELISA STADION

KE/ON 30.9.

18:30

VPS - FF JARO ELISA STADION

Profile for Vaasan Palloseura

VPS - GOOD COMPANY 02 / 2020  

VPS Good Company

VPS - GOOD COMPANY 02 / 2020  

VPS Good Company

Profile for vepsu
Advertisement

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded