VPS - GOOD COMPANY 01 / 2021

Page 1

01/2021 VPS YHTEIST YÖME DIA • VPS SAMARB ETSME DIA

12

Vahvoja runkopelaajia Starka stomspelare

28

Nousutarinat Uppflyttningshistorierna


01/21

2


01/2021 04

Työ VPS:n 100 -vuotishistoriikin tiimoilta on aloitettu

05

VIERASKYNÄ: Matka takaisin Veikkausliigaan on alkanut

11 12 15 18 20 24 26

VPS Oy sai käännettyä tuloksen voitolliseksi Vahvoja runkopelaajia VPS Juniorit ja Laihian Luja syventävät yhteistyötään VPS 2021 VPS ja Autokoulu Roine & Wikman jatkavat yhteistyötä VPS panostaa pelaajapolkuun VPS junioreiden palkinnot 2020

27

VPS Juniorit pyrkii auttamaan vähävaraisia perheitä harrastuskustannuksissa

28

NOUSUTARINAT

TOIMITUS / REDAKTION: Tommi Helminen, Sebastian Pundars, Joni Keturi, Petteri Räisänen, Lauri Laaksonen ja/och Stefan Nåhls JULKAISIJA / UTGIVARE : Vaasan Palloseura OY STUDIOKUVAT / STUDIOFOTON: Foto Airaksinen Oy PAINO / TRYCKNING: UPC-Print

12 28

Vahvoja runkopelaajia Starka stomspelare

04

NOUSUTARINAT Pekka Utriaisen ensiminuutit Hietalahdessa Rosenlewin Urheilijoita vastaan tarjosi kotiyleisölle nöyrän hattutempun.

24

PAINOS / UPPLAGA: 62 000

06

Arbetet med VPS 100 års historik har inletts

07

GÄSTPENNAN: Jag drömmer om sommaren

11

VPS Oy fick resultatet vänt till vinst

12

Starka stomspelare

17

VPS juniorer och Laihian Luja fördjupar sitt samarbete

18

VPS 2021

21

VPS och Bilskola Roine & Wikman fortsätter samarbeta

25

VPS satsar på klubbens spelarstig

27

VPS strävar efter att hjälpa ekonomiskt utsatta familjer med träningsavgifter

28

UPPFLYTTNINGSHISTORIERNA

ILMOITUSMYYNTI / ANNONSFÖRSÄLJARE: Satu Nieminen 045 111 1641, satu.nieminen@vepsu.fi

JAKELU / DISTRIBUTION: Vaasa ja lähialueet Vasa och Vasaregionen

Roope Rapo 040 025 0917, roope.rapo@vepsu.fi

LAYOUT: 25hmedia.fi

Juha Saari 040 725 4900, jps.saari@hotmail.com

KANSIKUVA / PÄRMBILD: Foto Airaksinen Oy

3

01/21


HAVAINNEKUVA

Muuttovalmiita

”Enää muutama ihana koti rannan lähellä jäljellä.”

Ja siellä lepää!

Asunto Oy Vaasan Rantakatu 22 | Rantakatu 22, 65100 Vaasa

Sofia Österåker, asuntomyyjä

Muuta yhdelle merellisen Vaasan arvostetuimmista paikoista. Katso netistä kuvia ja kysy Sofialta lisää! Flytta till en av Vasas mest eftertraktade adress. Se fler bilder på nätet och fråga mer! Huoneistokoot 69,5–86,0 m2. Mh. alk. 70.938 €, vh. alk. 357.000 €. Energialuokka B2018. Muuttovalmis.

Peab Asuntomyynti, Sofia Österåker p. 0400 487 500, asuntomyynti.vaasa@peab.fi

01/21

4


Suomenmestarit 1948

VIERASKYNÄ

Moikka! Roope Rapo

Työ VPS:n 100 -vuotishistoriikin tiimoilta on aloitettu Stefan Nåhls

VPS arkisto

Vaasan Palloseura ry juhlii satavuotista taivaltaan vuonna 2024. VPS on ehdottomasti yksi suomalaisen jalkapallon perinteikkäimmistä seuroista, jonka satavuotiseen historiaan mahtuu valtava määrä tarinoita ja tapahtumia. Vepsu – tai Vepsi, niin kuin vanhemmat sukupolvet seuraansa kutsuvat – on ollut koko olemassaolonsa ajan iso osa vaasalaisten arkea ja juhlaa, jalkapallon edustusjoukkue ehkä näkyvimmin. Mutta arjessa isommassa roolissa ovat varmasti juniorit, joita Raidan väreissä kuningaslajia harjoittelee ja pelaa satoja tyttöjä ja poikia joka vuosi.

E

i liene epäilystä siitä, etteikö VPS ansaitsisi historiikkia satavuotisjuhlavuoden kunniaksi. Aiemmat historiikit on julkaistu 50- ja 75 -vuotisjuhlavuosina ja näiden lisäksi painettiin pienempi lisäosa vuonna 2009, kun seura täytti 85 vuotta. Vaikka satavuotisjuhliin on vielä muutama vuosi aikaa, työ historiikin parissa on jo aloitettu. Suunnittelua ja ideointia varten on koottu työryhmä, joka edustaa kattavasti koko VPS perhettä. Aloitteentekijänä historiikkityöryhmän perustamiseksi on ollut Kalle Mattila, joka on VPS:n tukisäätiön hallituksen puheenjohtaja. Työryhmän kokoonkutsujana toimii Vesa Rautakorpi, joka on VPS ry:n puheenjohtaja ja myös VPS Oy:n hallituksen jäsen. Mui-

ta työryhmän jäseniä ovat Stefan Nåhls (VPS ry ja Tukisäätiö), Joni Keturi (Vaasan Palloseuran Juniorit), itseoikeutetusti VPS legenda Jouko Jokinen (VPS ry ja edustusjoukkue) sekä Sebastian Pundars, joka vastaa tilastojen ja muun datan koostamisesta. Sebastian on toiminut mm. VPS Oy:n tiedottajana ja on ollut pitkään Vepsun kannattajaryhmässä. Työryhmä kutsuu tarvittaessa myös muita VPS perheen aktiiveja avukseen.

Suunnitelmissa erilainen historiikki – VPS:n tarina

Työryhmä aloitti työnsä jo vuoden 2020 aikana ja ensimmäisiä tehtäviä on ollut löytää historiikille kirjoittaja. Kirjoittajaksi on lupautunut vaasalaisille monesta yhteydestä tuttu urheilumies Pasi Roimela, jolla on aiempaa

kokemusta urheiluun liittyvien kirjojen kirjoittamisesta. Pasin ensimmäisenä tehtävänä on haastatella eri aikakausien VPS pelaajia ja muita vaikuttajia. Työryhmän roolina on paitsi pitää projektin langat käsissä, myös auttaa materiaalin keräämisessä. Työryhmän ideana on saada aikaan hieman tavallisista historiikeista modernimpi versio, jossa ei välttämättä edetä kronologisesti vuosi vuodelta, vaan kootaan historiikki teemoittain. Näin historiikista tulee luettavampi, eikä pelkkä sarjataulukko-opus. Teemoja ei ole vielä lopullisesti lyöty lukkoon, mutta näin ison seuran kohdalla niitä on lukuisia. Tilastoja ei toki unohdeta, vaan ne kootaan erilliseksi kokonaisuudeksi.

MATKA TAKAISIN VEIKKAUSLIIGAAN on alkanut ja yhtenä oppaista toimin minä! Nimi on Roope ja nyt alkaa kolmas kauteni Vepsussa ja tapahtumien parissa. Ensimmäisen vuoden toimin tapahtumatyöntekijänä ja viime kaudella minulle siunaantui suurempaa roolia tapahtumien, erityisesti ravintolapuolen tehtävissä. Hullua ajatella, että mun Vepsu taipaleeni käynnistyi noin 18 vuotta sitten Sorsantien kentältä. Jos joku olisi silloin sanonut, että kirjoitan tapahtumapäällikön näkökulmasta kuulumisia seuralehteen – olisin varmaan juossut innosta piukeana kenttää ympäri pienen hetken. Viime kausi oli monelta osin haastava, eikä kausi tapahtumapuolella ollut poikkeus. Kuitenkin onnistuimme luomaan turvallisen ympäristön niin katsojille, kuin työntekijöillekkin. Kuitenkaan tilaa uudistua ja kehittää tapahtumaa uusine palveluineen ei juuri ollut. Tuleviin kausiin katsoen juuri tämä ottelutapahtuman kehittäminen on yksi asioista, mikä on lähellä sydäntäni ja toivottavasti pääsemme toteuttamaan uusia ideoita laajemmin jo tulevalla kaudella. Mielenkiintoa herättävien palveluiden ja teemojen onnistunut toteuttaminen ottelutapahtumissa vie eteenpäin jalkapallon ilosanomaa niin Vepsu-perheen sisällä, kuin kaikille uusille Vepsulaisille. Nähdään kesällä Hietalahdessa!

Sinulla kuvia tai ! Onko tarinoita Vepsusta?

Jos sinulla on kuvia tai muuta materiaalia Palloseuran taipaleelta, ole yhteydessä Joni Keturiin, puhelin 044261 2000 tai sähköpostitse joni.keturi@vpsjuniorit.fi. Varsinkin vanhempi materiaalia kiinnostaa työryhmää erityisesti.

5

Roope Rapo Tapahtumapäällikkö

01/21


AINA 400 A AVA VAIHTOL TIA JA KONT SA! S VARASTO

LIISAA OSTA

2,11 € 1 990 € /päivä + alv. /kpl + alv. Leasing 36 kk. Lunastushinta 120 € + alv.

OSTA LIISAA

1 990 € 2,14 €

/kpl + alv. /päivä + alv. Kun ostat kerralla Leasing 36 kk. vähintään 3 kpl. Lunastushinta 120 € + alv. 2 090 € + alv

20’DC MERIKONTTI •

ROSKALAVA

• 5500 mm x 1200 mm (ulkoleveys 2550 mm) • koukku- ja vaijeritartunnalla

saatavilla myös valuma-altaalla

Fincumet Container on Suomen johtava vaihtolavojen myyjä. Vaihtolavojen lisäksi valikoimaaamme kuuluu ja kauhat. Osta, liisaa tai vuokraa!

Fincumet Container Oy Koskisentie 2, 39530 Ikaalinen fincumetcontainer.fi

SOITA JA TILAA: JOONAS JÄRVENSIVU puh. 0400 222 162

PÄIVI RAHUNEN puh. 040 159 5594

JUHA-MATTI LÖYTTY puh. 0400 213 493

SUNDOM 9 KM

MAALAHDEN HYÖTYKÄYTTÖASEMA

SULVA / SOLF 8 KM

Neljännestie, Maalahti

ma, ke klo 12-19, pe klo 14-19 (touko-syyskuu myös la klo 10-14)

MALAX ÅTERVINNINGSSTATION Fjärdingsvägen, Malax

må, ons kl. 12-19, fre kl. 14-19 (maj-september även lö kl. 10-14)

en

n ra

St

Maalahden hyötykäyttöasema Malax återvinningsstation

ri ke

Ab Stormossen Oy Vaihde / Växel: stormossen.fi Stormossenintie / Stormossvägen 56 010 320 7600 stormossen 66530 Koivulahti / Kvevlax info@stormossen.fi stormossen

6

trö öt sK

ie at nt a R

d år

rrg

He

01/21

äg dv

BBD

MAALAHTI / MALAX 3 KM

Hyvien yhteyksien päässä! Mycket bra läge!


GÄSTPENNAN

Arbetet med VPS 100 års historik har inletts Stefan Nåhls

VPS Arkiv

VPS firar sin hundraåriga resa år 2024. VPS är absolut en av de mest anrika fotbollsklubbarna i landet, vars hundraåriga resa innehåller massor av händelser och anekdoter. Vepsu - eller Vepsi, som de äldre generationerna brukar kalla sin kära förening – har under hela dess existens varit en stor del av Vasabornas vardag och högtid, kanske herrarnas förstalag som den mest synliga. Men i vardagen innehas nog den största rollen av juniorerna, årligen hundratals av flickor och pojkar som tränar fotboll i randtröjorna.

D

et råder ingen tvekan om att VPS är förtjänt av en historik till äran av hundraårsjubileet. De förra historieskrivningarna har publicerats i samband med 50- och 75 -årsfestligheterna och ett mindre tilläggshäfte gjordes 2009, då föreningen fyllde 85 år.

Arbetsgrupp

Även om det ännu återstår några år tills hundraårsfesten har arbetet med historiken redan inletts. För att planera arbetet och för att kläcka idéer har man startat en arbetsgrupp, som företräder brett hela VPS familjen. Initiativtagaren har varit Kalle Mattila, som är ordförande för VPS stödstiftelse. Som sammankallare fungerar VPS rf:s ordförande Vesa Rautakorpi som även tillhör styrelsen för aktiebolaget VPS Oy. Övriga medlemmar är Stefan Nåhls (stödstiftelsen och rf.), Joni Keturi (VPS juniorer),

VPS legenden Jouko Jokinen (rf och förstalaget) och Sebastian Pundars, som har ansvaret för tabeller och övrig data. Sebastian har fungerat bl.a. so, informatör för VPS Oy och har varit länge klubbens supporter. Arbetsgruppen kallar vid behov in förstärkningar.

Annorlunda historik – berättelsen om VPS

Arbetsgruppen inledde sin verksamhet redan under 2020 och en av de första uppgifterna var att hitta en författare, som tar hand om skrivarbetet. Och det blev Pasi Roimela som tog sig an uppgiften. Pasi är en från många idrottssammanhang känd figur för Vasaborna och har erfarenhet av att skriva böcker som handlar om idrott. Hans första uppgift går ut på att intervjua både spelare och andra starka VPS figurer som under årens lopp medverkat i klubben. Arbetsgruppens uppgift är att hålla tag i trådarna och hjälpa

till med att samla in material. Arbetsgruppen har som mål att åstadkomma en något annorlunda historik, som inte nödvändigtvis följer kronologisk ordning från år till år, utan hellre sammanställa historiken enligt särskilda teman. På det sättet blir historiken mera läsbar och inte endast en serietabellsöversikt. Vilka teman som kommer att behandlas, är inte ännu fastslaget, men i en såpass stor förening som VPS, finns det ingen brist på den råvaran.

Har Du foton eller annat !material om VPS?

Om du har foton eller annat material om VPS resa genom de nästan hundra åren, ta kontakt med Joni Keturi, tel 044 261 2000 eller joni. keturi@vpsjuniorit.fi. Arbetsgruppen är mest intresserad av lite äldre material.

7

Jag drömmer om sommaren Jona Nyström

JAG PRATADE NYLIGEN med en god vän. Förra sommaren kom på tal och han sa: — Den där dagen då VPS spelade mot KPV. Det var perfekt väder och bra fiilis. Det var nog den bästa dagen förra sommaren. Och visst var det en fin dag. Efter en vår fylld av ovisshet på grund av viruset sken solen över Sandviken och VPS tvålade till KPV. Folk var glada, laget firade på planen. Sedan följde mardrömmen i Jakobstad. Den satte sin prägel på hela fjolårssäsongen. Men kanske är mardröm ett lite väl starkt begrepp för att beskriva en fotbollsmatch, särskilt som vi nu – igen – lever i ovisshet. När ska pandemin släppa greppet? När kommer vaccinen? När kan man sätta sig på läktaren och se en fotbollsmatch igen? En tröst är att VPS tagit sig an det här fotbollsåret på ett sätt som andas optimism och framtidstro. Laget har spikats ihop i rekordfart, har en hel del lokal prägel och den arsenal VPS kan ställa upp med i anfallet har fått även de mest inbitna och vindpinade supportrarna att tänka glada tankar. I och med nya tränaren Jukka Karjalainens inträde och ombyggnaden av laget sjuder det av energi i Sandviken för tillfället, precis som det ska göra i det här skedet av året. Försäsongen i Finland är lång, men den ger också möjlighet till att verkligen svetsa ihop en grupp spelare till ett lag. Och lyckas Karjalainen & Co med det är jag övertygad om att VPS har en fin säsong framför sig. Men så har vi den där oron som gnager någonstans i bakhuvudet. Kommer säsongen att kunna genomföras som planerat? Det är nog ingen som kan ge ett definitivt svar på den frågan, i alla fall inte än. En sak är i alla fall säker, och det är att fotbollen behöver sin publik. Och inte bara med tanke på att biljettintäkterna är livsviktiga för våra fotbollsklubbar, utan för att det är publiken som skapar inramningen och omvandlar en match till en högtid. Jag vill ha en sommar med glada, uppsluppna mänskor som njuter av offensiv fotboll i Sandviken. Jag vill ha en sommar då man kan sätta sig vid ett kafébord på torget och fundera på gårdagens match. Jag vill ha en sommar där stora segrar kan firas in på småtimmarna. Det går jag och drömmer om när snön knarrar under skorna.

Jona Nyström Vasabladet

01/21


TerveysHelppi TerveysHelppi apunasiapunasi joka päivä joka päivä Kun tapaturma tai sairaus yllättää, ota yhteyttä

Kun tapaturma tai sairaus yllättää, ota yhteyttä TerveysHelppiin. Sairaanhoitajat ja lääkärit auttavat TerveysHelppiin. Sairaanhoitajat ja lääkärit auttavat sinua joka päivä klo 7–23 TerveysHelppi-sovelluksessa tai sinua joka päivä klo 7–23 TerveysHelppi-sovelluksessa tai tapauksissa lääkärit puhelimessa 0206 1000. Useimmissa puhelimessa 0206 1000. Useimmissa tapauksissa lääkärit pystyvät kartoittamaan, neuvomaan ja hoitamaan vaivasi pystyvät kartoittamaan, neuvomaan hoitamaan ja oireesi etänä, ja jolloin säästyt vaivasi turhalta käynniltä. ja oireesi etänä, jolloin säästyt turhalta käynniltä.

Tutustu palveluun ja lataa TerveysHelppiapplikaatio puhelimeesi:

Tutustu palveluun ja lataa TerveysHelppilahitapiola.fi/terveyshelppi applikaatio puhelimeesi:

lahitapiola.fi/terveyshelppi Läs mer om tjänsten och ladda ner appen till din telefon:

Läs mer om tjänsten och ladda lahitapiola.fi/halsohjalpen ner appen till din telefon:

lahitapiola.fi/halsohjalpen

01/21

HälsoHjälpen HälsoHjälpen hjälper hjälper varje dag dig varjedig dag Kontakta HälsoHjälpen när du plötsligt råkar ut för ett

olycksfall eller blir sjuk. Kontakta HälsoHjälpen när du plötsligt råkarDu utnår föross ettvia chatten i appen HälsoHjälpen eller genom att ringa olycksfall eller blir sjuk. Du når oss via chatten i appen nummer 0206 1000. Läkarna kan i de flesta fall kartlägga, HälsoHjälpen eller genom att ringa nummer 0206 1000. ge råd och sköta dina besvär och symptom på distans och du slipper Läkarna kan i de flesta fall kartlägga, ge råd och sköta onödiga läkarbesök. Sjukskötarna och läkarna betjänar dina besvär och symptom på distans och du slipper dig varje dag kl. 7–23. onödiga läkarbesök. Sjukskötarna och läkarna betjänar dig varje dag kl. 7–23.

8


9

01/21


AINA 400 A AVA VAIHTOL TIA JA KONT SA! S VARASTO

LIISAA OSTA

2,11 € 1 990 € /päivä + alv. /kpl + alv. Leasing 36 kk. Lunastushinta 120 € + alv.

OSTA LIISAA

1 990 € 2,14 €

/kpl + alv. /päivä + alv. Kun ostat kerralla Leasing 36 kk. vähintään 3 kpl. Lunastushinta 120 € + alv. 2 090 € + alv

20’DC MERIKONTTI •

ROSKALAVA

• 5500 mm x 1200 mm (ulkoleveys 2550 mm) • koukku- ja vaijeritartunnalla

saatavilla myös valuma-altaalla

Fincumet Container on Suomen johtava vaihtolavojen myyjä. Vaihtolavojen lisäksi valikoimaaamme kuuluu ja kauhat. Osta, liisaa tai vuokraa!

Fincumet Container Oy Koskisentie 2, 39530 Ikaalinen fincumetcontainer.fi

01/21

SOITA JA TILAA: JOONAS JÄRVENSIVU puh. 0400 222 162

JUHA-MATTI LÖYTTY puh. 0400 213 493

10

PÄIVI RAHUNEN puh. 040 159 5594


VPS sai käännettyä tuloksen voitolliseksi Timo Harri

Veikkausliigasta tippumisesta ja koronan aiheuttamista poikkeusoloista huolimatta Vaasan Palloseura Oy onnistui kääntämään 30.11.2020 päättynyt tilikauden voitolliseksi.

Y

htiön varsinainen liikevaihto laski 42% päätyen 679 363 euroa. Muut liiketoiminnan tuotot olivat 125 tuhatta euroa, mikä on noin 66 tuhatta enemmän kuin edellisellä tilikaudella. Yhtiön liikevoitto oli 25 067,31€. Huolimatta voitollisesta tuloksesta on yhtiön oma pääoma vielä tilikauden 2020 jälkeen negatiivinen. Koronakriisi eskaloitui keväällä kesken kiivaimpien kumppanuusneuvotteluiden, aiheuttaen epä-

tietoisuutta ja epävarmuutta kauden pelaamisesta aina kesäkuulle saakka. Tämän takia yhtiö joutui myös lomauttamaan henkilöstönsä keväällä 50 päiväksi. Merkittävä osa jo muutenkin lyhennetyn kauden (22 ottelua) otteluista jouduttiin pelaamaan tiukkojen katsojarajoitusten vallitessa. Näiden syiden vuoksi liikevaihtobudjetista jäätiin jälkeen, mutta tiukan kulukurin ansiosta tulos pystyttiin nostamaan voitolliseksi. Suurin kululeikkaus tapahtui henkilöstökuluissa, joissa laskua edelliseen tilikauteen ver-

rattuna oli 52%, henkilöstökulujen ollessa kokonaisuudessaan 455 tuhatta euroa. — Olen erittäin tyytyväinen, että olemme pystyneet kääntämään tuloksen voitolliseksi tällaisissa poikkeusoloissa. Se osoittaa, että olemme tehneet oikeita toimenpiteitä ja suunta on oikea. Kahden raskaasti tappiollisen vuoden jälkeen joudumme lähtemään liikkeelle takamatkalta, mutta tiukalla kulukurilla ja yhteistyökumppaneidemme tuella pystymme pitämään toiminnan oikeilla urilla myös jatkossa. Toivonkin kannattajiemme ja alueen yritysten pysyvän rinnallamme näiden vaikeiden aikojenkin yli, toteaa VPS Oy:n hallituksen pu-

heenjohtaja Timo Harri — Kuluvalla kaudelle tiukka kulukuri jatkuu, mutta valmennukseen ja joukkueeseen on panostettu edellisvuotta enemmän. Näin olemme pyrkineet luomaan paremmat edellytykset pelaajakehitykselle ja sarjanousulle. Kauden tavoitteet ovat selkeät: voitollinen tulos ja sarjanousu! Osakeyhtiön hallituksessa jatkavat Timo Harri, Petri Kuivamäki, Ville Laakkonen, Vesa Rautakorpi ja Jari Saaranen. Uutena jäsenenä valittiin Vaasalaistaustainen Pasi Lämpsä, joka toimii XXL Finlandin toimitusjohtajana. Ilkka Puikkonen jatkaa hallituksen sihteerinä.

VPS fick resultatet vänt till vinst Timo Harri

Trots degraderingen från Veikkausliiga och de exceptionella förhållanden som rådde på grund av coronaviruset lyckades aktiebolaget Vaasan Palloseura Oy vända resultaten från räkenskapsperioden, som slutade 30.11.2020, till vinst.

A

ktiebolagets egentliga omsättning sjönk med 42% då det landade på 679 363 euro. Affärsverksamhetens övriga rörelseintäkter var 125 000 euro, vilket är ungefär 66 000 euro mer än under förra räkenskapsperioden. Aktiebolagets rörelsevinst var 25 067,31 euro. Trots att man gjorde ett plusresultat är aktiebolagets egna kapital fortfarande negativt efter räkenskapsperioden 2020. Coronakrisen eskalerade under våren mitt i de intensivaste partnerskapsförhandlingarna,

vilket orsakade ovisshet och osäkerhet gällande säsongens genomförande ända fram till juni. På grund av detta tvingades bolaget även att permittera sin personal i 50 dagar. En märkbar del av den redan förkortade säsongens (22 matcher) matcher tvingades man spela när stränga åskådarbegränsningar rådde. På grund av dessa orsaker blev man efter omsättningsbudgeten, men tack vare den stränga kostnadsdisciplinen lyckades man vända resultatet till vinst. Största kostnadsnedskärningen skedde i personalkostnaderna, där minskningen jämfört med förra räkenskapsperioden var 52 % när personalkostnaderna nu i sin helhet var 455 000 euro. — Jag är mycket nöjd med att vi har kunnat vända resultatet till vinst under sådana här exceptionella omständigheter. Det visar att vi har gjort rätta åtgärder och att riktningen är den rätta. Efter två år med tunga förluster tvingas vi starta på efterkälken, men med sträng kostand-

11

sdisciplin och med stöd från våra samarbetspartners kan vi hålla verksamheten på rätt spår även i fortsättningen. Jag hoppas att våra supportrar och regionens företag hålls vid vår sida även genom dessa svåra tider, konstaterar VPS Oy:s styrelseordförande Timo Harri. — Under denna säsong fortsätter den stränga konstandsdisciplinen, men vi har satsat mera än förra året på tränarstaben och laget. Med detta har vi strävat att skapa bättre förutsättningar för spelarutvecklingen och serieuppflyttning. Säsongens målsättningar är tydliga: vinstresultat och serieuppflyttning! I aktiebolagets styrelse fortsätter Timo Harri, Petri Kuivamäki, Ville Laakkonen, Vesa Rautakorpi och Jari Saaranen. Vasabördige Pasi Lämpsä, som för tillfället fungerar som verkställande direktör för XXL Finland, valdes in som ny styrelsemedlem. Ilkka Puikkonen fortsätter som styrelsens sekreterare.

01/21


Vahvoja runkopelaajia Tommi Helminen

Foto Airaksinen Oy

Vuonna 2021 VPS tarjoilee Hietalahden yleisölle keitosta, jonka perusaineksina toimivat Seba Strandvallin ja Kalle Multasen kaltaiset kokeneet Ykkösen tähtipelaajat. Maustetta soppaan tuovat mielenkiintoiset nuoret lupaukset sekä paluumuuttaja Joonas Vahtera. Liemikauhaa pitelee tuore valmentajakaksikko, Jukka Karjalainen ja Jussi Nuorela.

V

uoden 2021 joukkueen kokoamisen VPS aloitti jo varhain syksyllä julkistaen mm. Sebastian Strandvallin ja Steven Morrisseyn jatkosopimukset. Talven mittaan sopimusuutisten määrä vain kiihtyi niin, että kohta muuallakin Suomessa jo hämmästeltiin Vepsun vauhtia pelaajamarkkinoilla. Siinä missä monet muut Ykkösen seurat joutuvat venyttämään pelaajahankintoja pitkälle kevääseen, oli VPS:n paletti kasassa jo helmikuun alussa. Nimekkäintä Vepsun mate-

riaali on tolppien välissä ja hyökkäyspäässä. U21-maajoukkuevahti Tuomas Pöyhönen pyrkii ottamaan ykkösvahdin tontin haltuunsa, mutta töitä täytyy ”Tumpin” tehdä. Sparraajaksi hankitun Teppo Marttisen saapuminen antaa nimittäin odottaa, että Vepsun maalivahtikaksikko on tänäkin vuonna Ykkösen paras. Myös hyökkäyspäässä VPS-legendat Strandvall ja Morrissey joutuvat taistelemaan pelipaikoistaan ihan tosissaan. Kymppipaikalle hankitun Aleksi Pahkasalon potkutekniikka on vertailukelpoinen jopa “Seban”

01/21

kanssa, ja piikissä Morrisseytä kirittää nyt Kalle Multanen, jolla on vyöllään peräti 98 maalia Ykkösessä. Kun vaihtoehdoiksi on tarjolla Pohjanmaan alasarjoissa valtavia maalimääriä paukutelleet Riku Jääskä ja Kassim Luqman, vikkelä laitapelaaja Samba Sillah sekä jokerikorttina Joonas Vahtera, joka ei Hietalahdessa esittelyjä kaipaa, löytyy valmennustiimin pakista työkaluja kaikenlaisten puolustussumppujen rikkomiseen. Vähemmän nimivahvassa VPS-alakerrassakin piisaa kyllä tasonsa näyttäneitä vaihtoehtoja. Viime kauden pelaajista seurassa jatkavat Giuseppe Lo Giudice, Honar Abdi, Miika Niemi, Arttu Nuutinen, Fabrice Gatambiye ja Aatu Laatikainen. AC Kajaanista saapunut Mikko Pitkänen muodostaa varmasti Ykkösen pisimmän toppariparin pelatessaan yh-

12

dessä gambialaishankinta Alieu Ceesayn kanssa. Kun keskikenttää tasapainottamaan tuli MYPA:n Samuel Lindeman, ja puolustuslinjaan löytyi Kanadan pääsarjasta vielä kokenut Kareem Moses, pystyi VPS:n uusi päävalmentaja Jukka Karjalainen julistamaan joukkueen valmiiksi jo ennen Suomen Cupin alkamista. — Katsotaan jos tilanne muuttuu jossain vaiheessa, mutta nyt mennään tällä ryhmällä, Karjalainen totesi. Lisäksi talven harjoitusrinkiin on nostettu VPS Junioreista lukuisia lupaavia pelaajia, jotka aloittanevat kautensa Kolmosen VPS Akatemiassa. Ei silti kannata yllättyä, jos näiden erityislahjakkaiden ikäluokkien pelaajista jokunen onnistuu murtautumaan edustukseen jo tämän vuoden aikana.


Starka stomspelare Tommi Helminen

Foto Airaksinen Oy

Året 2021 bjuder VPS publiken i Sandviken på en soppa där grundingrediensen är erfarna stjärnspelare i Ettan i stil med Seba Strandvall och Kalle Multanen. Soppan kryddas med intressanta unga talanger samt återvändaren Joonas Vahtera. Den färska tränarduon Jukka Karjalainen och Jussi Nuorela håller i soppsleven.

V

PS inledde lagbygget inför säsongen 2021 i ett tidigt skede under hösten då man presenterade bland annat Sebastian Strandvalls och Steven Morrisseys fortsättningskontrakt. Under vinterns gång ökade bara mängden kontraktsnyheter så att man även annanstans i Finland förundrade sig över Vepsus fart på spelarmarknaden. Medan många andra föreningar i Ettan tvingas dra ut på spelarvärvningarna lång in på våren, var VPS palett ihop plockad redan i början av februari. Namnstarkast är Vepsus mate-

rial mellan stolparna och i anfallet. U21-landslagsmålvakten Tuomas Pöyhönen strävar till att knipa åt sig platsen som första målvakt, men ”Tumppi” måste jobba hårt. Teppo Marttinens ankomst indikerar nämligen att Vepsus målvaktsduo är även denna säsong den bästa i Ettan. Även i anfallsändan får VPS-legenderna Strandvall och Morrissey på riktigt kämpa om sina spelplatser. Aleksi Pahkasalo, som värvats in på tians plats, har en sparkteknik som är jämförelsebar till och med med ”Sebas”, och i spetsen får Morrissey konkurrens av Kalle Multanen, som

har till och med 98 gjorda mål i Ettan. När det finns alternativ i form av Riku Jääskä och Kassim Luqman, som båda gjort enorma målmängder i de lägre serierna i Österbotten, den kvicka yttern Samba Sillah samt som jokerkort Joonas Vahtera, som inte kräver någon introduktion i Sandviken, finns det i tränarstabens back verktyg för att slå alla slags försvarssumpar. I den mindre namnstarka defensiva ändan av VPS finns det nog alternativ som visat prov på sin nivå. Av förra säsongens spelare fortsätter Giuseppe Lo Giudice, Honar Abdi, Miika Niemi, Arttu Nuutinen, Fabrice Gatambiye och Aatu Laatikainen. Mikko Pitkänen, som kom från AC Kajaani, skapar säkert Ettans längsta mittbackspar när han spelar med gambiska nyförvärvet Alieu Ceesay. När Samuel Lindeman

13

kom från MYPA för att skapa balans på mittfältet, och man ännu hittade erfarna Kareem Moses från Kanadas huvudserie till försvarslinjen, kunde VPS nya huvudtränare Jukka Karjalainen utropa laget färdigt redan innan Finlands Cup hade börjat. — Vi får se om situationen ändrar i något skede, men nu kör vi med denna trupp, konstaterade Karjalainen. Dessutom har man lyft med lovande spelare från VPS Juniorit till träningarna under vintern. Dessa spelare lär börja sin säsong i Trean med VPS Akatemia. Det lönar sig dock inte att bli överraskad ifall någon av spelarna från dessa speciellt talangfulla åldersklasser lyckas bryta sig in i representationslaget redan under detta år.

01/21


ME MULTITRONICISSA TEEMME LUOTETTAVAN JA EDULLISEN KORJAUKSEN LAITTEELLESI! Korjaamme suosituimpien valmistajien puhelimia ja tabletteja, kuten Apple, Samsung, OnePlus, Huawei, Honor, LG ja muita.

e

Hovioikeudenpuistikko 18, 65100 Vaasa Ma-Pe 10-18.00 | La

www.taksivaasa.fi

Kyytiin vaikka lennosta. Stig ombord.

01/21

14


YKKÖNEN 2021

PK-35 Helsinki

u MagneCit Areena, Pihlajamäki i Kim Raimi

VPS Juniorit ja Laihian Luja syventävät yhteistyötään Joni Keturi

VPS Juniorit ja Laihian Luja ovat tehneet jo vuosia yhteistyötä pelaaja-, joukkue- ja seuratasoilla. Kokemusten perusteella seurat ovat katsoneet järkeväksi yhteistyön laajentamisen sille tasolle, joka parhaiten palvelee Lujan pelaajakehitystä ja jolla pystytään varmistamaan mahdollisimman monen pelaajan jatkaminen lajin parissa.

Y

hteistyö mahdollistaa muun muassa Lujan valmentajien entistä paremman tukemisen ja pelaajien liikkumisen seurojen välillä.

VPS Junioreiden toiminnanjohtaja Joni Keturi avaa yhteistyön syventämisen taustoja

— Olemme pitkään tehneet Lujan kanssa yhteistyötä ja pyrkineet yhdessä palvelemaan alueen pelaajia parhaalla mahdollisella tavalla. Seurojen Palloliitto -kehityshanke on lisännyt VPS Junioreiden vastuuta alueen pienempien seurojen tukemisessa ja Laihian Luja on yksi niistä seuroista, jotka ovat halunneet tehdä kanssamme laajempaa yhteistyötä. On ollut ilo nähdä, miten valmentajamme auttavat laihialaisia kollegojaan ja miten yhteistyö auttaa nimenomaan pelaajia. Se, mitä teemme nyt, luo pohjaa niille tavoitteille, mitä

Ŗ Kasvattaa jalkapallon harrastajamääriä Laihialla Ŗ Varmistaa harrastusmahdollisuus laihialaisille lapsille ja nuorille Laihialla Ŗ Varmistaa laadukas pelaajapolku tavoitteellisille pelaajille Ŗ Mahdollistaa myös tyttöjen kahden tason harjoitus- ja pelitoiminta Ŗ Mahdollistaa ammattivalmentajien osaamisen hyödyntäminen Laihialla Ŗ Varmistaa POP Areenan jalkapallohallin tehokas harjoitus-, peli- ja turnauskäyttö

— Lujassa on oltu pitkään avoimia kaikelle yhteistyölle lähialueen seurojen kanssa ja meillä on hyvä ymmärrys siitä, että laadukkaan lähiharrastamisen lisäksi tarvitsemme yhteistyötä tavoitteellisemmin urheilevien harrastajiemme auttamiseksi. VPS on oman alueemme ehdoton kärkiseura ja VPS:n juonioripuolen valmennustiimit ovat osaamisessaan todella korkealla tasolla. Meillä Lujassa on valmennustiimit täysin pelaajien vanhempien varassa ja koimme yhdessä kaikkien valmentajien kesken, että tarvitsemme tukea ikäluokkatasolla johdonmukaiseen pelaajakehitykseen. Tässä VPS lupasi meitä auttaa ja nykyisin jaamme tietoa seurojen välillä täysin avoimesti ikäluokkien välillä ja seuraamme VPS vuosikelloa harjoitusten teemoissa ja saamme sen tueksi malliharjoituksia joiden avulla uusiin teemoihin kiinni pääseminen on valmentajillemme helpompaa. Tätä yhteistyötä syventää edelleen joukkueiden yhteiset harjoitukset aina tilanteen salliessa jolloin saamme jaettua osaamista ja valmennuskäytäntöjä valmentajien kesken myös oikeassa harjoitustilanteessa, kommentoi Laihian Lujan junioripäällikkö Ville Nieminen.

15

01/21

meillä on myös laihialaisten pelaajien auttamiseksi pitkällä tähtäimellä. On myös hyvä muistaa, että kuntarajasta huolimatta Elisa Stadionilta Laihian POP Areenalle on vain 20 minuutin ajomatka. Mahdollisuuksia erittäin tiiviille yhteistyölle on paljon.

Yhteistyön tavoitteita

¸ Daniel Rantanen, Eetu Puro, Pauli Kuusijärki ¹ Joni Korhonen, Roope Hammar, Besart Mustafa ȹ Miesten Kakkonen lohko A, sijoitus 1. ­ Tommi: 5 Sebastian: 8 Petteri: 8 Jona: 4

Veikkausten takana on Radio Hietalahti podcastin vakioäänet. Radio Hietalahden löydät mm. Spotifysta. Entiset ja nykyiset Vepsulaiset löydät boldattuna. -Tippningarna har gjorts av rösterna i podcasten Radio Hietalahti. Radio Hietalahti hittar du bl.a. på Spotify. Tidigare och nuvarande VPS:are hittar du med fetstil.


YKKÖNEN 2021

EIF

Tammisaari

u Tammisaaren keskuskenttä i Guillem Santesmases Benavents ¸ Jonathan Jäntti, Mehdi El Moutacim, Valdrin Rashica ¹ Darren Smith, Gentrit Kovaqi, Jiri Koski ȹ Miesten Ykkönen, sijoitus 4. ­ Tommi: 3 Sebastian: 2 Petteri: 5 Jona: 3

FF Jaro Pietarsaari

VPS juniorer och Laihian Luja fördjupar sitt samarbete Joni Keturi

VPS Juniorer och Laihian Luja har under flera års tid samarbetat på spelar- lag- och föreningsnivå. Tack vare de goda erfarenheterna har föreningarna beslutat att utvidga samarbetet på ett sätt som på bästa sätt stöder spelarutvecklingen i Luja och som samtidigt försäkrar att så många barn som möjligt har möjlighet att fortsätta spela fotboll.

S

amarbetet möjliggör bl.a. bättre stöd till tränarna i Luja samt försäkrar smidigare spelarövergångar mellan klubbarna.

Verksamhetsledaren för VPS Juniorer Joni Keturi berättar om bakgrunden till fördjupat samarbete

u Pietarsaaren keskuskenttä i Jimmy Wargh ¸ Juuso Aalto, Tuomas Lähdesmäki, Patrick Byskata ¹ Severi Kähkönen, Anthony Olusanya, Axel Vidjeskog ȹ Miesten Ykkönen, sijoitus 3. ­ Tommi: 7 Sebastian: 5 Petteri: 3 Jona: 5

— Vi har länge samarbetat med Luja och strävat tillsammans att betjäna regionens spelare på bästa möjliga sätt. Bollförbundets utvecklingsprogram – Föreningarnas Bollförbund - har utökat VPS ansvar för de mindre klubbarna inom regionen och Luja är en av de föreningar som utvisat sin vilja att utveckla och utvidga samarbetet. Det har varit glädjande att följa med hur våra tränare har hjälpt sina kolleger från Laihela och hur samarbetet framför allt hjälpt spelarna. Det som vi gör nu uttgör grunden för de målsättningar som vi på lång sikt har för spelare som härstammar från Laihela. Det är också bra att komma ihåg att trots kommungränsen tar det endast 20 minuter att köra från POP

01/21

Arenan i Laihela till Elisa stadion. Det finns massor av möjligheter till ett tätt samarbete, som gynnar båda.

Målsättningar för samarbetet

Ŗ u töka antalet juniorer som har fotboll som sin hobby i Laihela Ŗ försäkra möjligheterna för barn och ungdom att utöva fotboll i Laihela Ŗ försäkra högklassig spelarstig för de mest motiverade spelarna Ŗ möjliggöra tränings – och spelverksamheten på två nivåer också för flickor Ŗ möjliggöra professionella tränarnas kunskaper i Laihela Ŗ försäkra effektivt utnyttjande av bollhallen POP Arena för tränings- spel- och turneringsändamål

— I Luja har vi länge varit öppna för all slags samarbete med närregionens föreningar och vi förstår mycket väl att förutom att vi tar ansvar för

16

det lokala fotbollsintresset så krävs det samarbete för att kunna stöda de juniorer som ställer högre krav på sin personliga utveckling. VPS är regionens främsta toppklubb och kunnandet i de olika träningsgrupperna ligger på en väldigt hög nivå. Hos oss består tränargänget helt och hållet av spelarnas föräldrar och vi upplevde tillsammans inom vår tränarkår, att vi behöver stöd för att upprätthålla en konsekvent spelarutveckling. Här kommer VPS in i bilden och lovade hjälpa oss och nuförtiden byter vi information mellan föreningarna helt öppet. Vi följer VPS årsklocka i de teman som träningarna körs efter och vi får dessutom modellträningar av VPS, som hjälper våra tränare att lära in sig i nya teman. Samarbetet fördjupas också av att lagen tränar tillsammans med jämna mellanrum, och i samband med det kan vi dela kunskaper och olika synpunkter och knep tränarna emellan också i en konkret träningssituation, berättar Lujas juniorchef Ville Nieminen.


PÄÄYHTEISTYÖKUMPPANIT HUVUDPARTNERS

YKKÖNEN 2021

IF Gnistan Helsinki

u Mustapekka Areena i Ricardo Duarte ¸ Samu Volotinen, Samu Laitinen, Gentrit Kovaqi ¹ Pauli Kuusijärvi, Tomi Maanoja, Aatu Hakala ȹ Miesten Ykkönen, sijoitus 9. ­ Tommi: 6 Sebastian: 4 Petteri: 4 Jona: 7

HJK Klubi 04 Helsinki

u Bolt Arena i Mika Väyrynen ¸ Tommi Jäntti, Willem Haapiainen, Johannes Kytilä ¹ Nooa Laine, Elmeri Hirvonen, Casper Lönnqvist

GOLDEN PARTNERS

ȹ Miesten Kakkonen, lohko B, sijoitus 1. ­ Tommi: 9 Sebastian: 12 Petteri: 12 Jona: 11

17

01/21


YKKÖNEN 2021

JIPPO Joensuu

u Mehtimäen tekonurmi i Jussi Leppälahti ¸ Jens Hahu, Aleksi Honka-Hallila, Samuli Hölttä ¹ Miikka Vainikainen, Antti Åke, Erkka Oikarinen ȹ Miesten Kakkonen, lohko C, sijoitus 1.

#1

#2

#3

#5

Tuomas Pöyhönen

Giuseppe Lo Giudice

Alieu Ceesay

Mikko Pitkänen

Helsinki • 2001

Vaasa • 2000

Banjul, Gambia • 1996

Kuopio • 1997

­ Tommi: 12 Sebastian: 11 Petteri: 7 Jona: 12

KPV Kokkola

u Kokkolan keskuskenttä i Niko Kalliokoski ¸ Hemmo Riihimäki, Jan Heinonen, Jusa Ihalainen

#6

#7

#8

#9

Arttu Nuutinen

Aleksi Pahkasalo

Sebastian Strandvall

Riku Jääskä

Vaasa • 1996

Valkeakoski • 1992

Vaasa • 1986

Vaasa • 1998

#10

#11

#14

#16

Steven Morrissey

Samba Sillah

Luqman Kassim

Aatu Laatikainen

Portmore, Jamaika • 1986

Vaasa • 1999

Mombasa, Kenia • 1997

Kuopio • 1997

#17

#18

#19

#21

¹ Aleksi Pahkasalo, Aleksi Tarvonen, Teppo Marttinen ȹ Miesten Ykkönen, sijoitus 8. ­ Tommi: 4 Sebastian: 6 Petteri: 6 Jona: 6

Kalle Multanen

Honar Abdi

Kareem Moses

Viiala • 1989

Jyväskylä • 1995

Morvant, Trinidad & Tobago • 1990

01/21

18

Fabrice Gatambiye Ngarura Vaasa • 2000


YKKÖNEN 2021

MP Mikkeli

u Mikkelin Urheilupuisto i Juha Pasoja

#22

#23

#25

¸ Antti Voutilainen, Nuutti Laaksonen, Antti Ulmanen

#30

Teppo Marttinen

Miika Niemi

Samuel Lindeman

Joonas Vahtera

Jyväskylä • 1997

Vaasa • 1994

Kirkkonummi • 1997

Vaasa • 1996

¹ Veeti Seppänen, Irfan Sadik, Jiri Haikonen ȹ Miesten Ykkönen, sijoitus 7. ­ Tommi: 11 Sebastian: 9 Petteri: 9 Jona: 9

Antonio Almen

Roni Hudd

Akseli Lehtimäki

Gabriel Sillanpää

Vaasa • 2004

Vaasa • 2005

Vaasa • 2001

Vaasa • 2005

MuSa Pori

u Porin Stadion i Ville Ulanen

Jesper Suokko

Lauri Ketola

Jukka Karjalainen

Jussi Nuorela

Vaasa • 2002

Vaasa • 2005

Päävalmentaja Huvudtränare

Valmentaja Tränare

¸ Karam Hadhoud, Naoki Maeda, Mitsuru Tanida ¹ Juuso Aalto, Aleksi Leppänen, Arttu Virtanen ȹ Miesten Ykkönen, sijoitus 5. ­ Tommi: 10 Sebastian: 7 Petteri: 11 Jona: 8

Henri Sillanpää

Tommi Helminen

Jouko Jokinen

Rauno Vahtera

Kari Salmi

Maalivahtivalmentaja Målvaktstränare

Videoanalyytikko Videoanalytiker

Joukkueenjohtaja Lagledare

Huoltaja Materialförvaltare

Fysiikkavalmentaja Fysiktränare

19

01/21


YKKÖNEN 2021

Rovaniemen Palloseura Rovaniemi

u Rovaniemen keskuskenttä i Mikko Mannila ¸ Simo Roiha, Miikka Mujunen, Jonatham Vervoort ¹ Tommi Jäntti, Eetu Muinonen, Obed Malolo ȹ Veikkausliiga, sijoitus 12. ­ Tommi: 8 Sebastian: 10 Petteri: 10 Jona: 10

Turun Palloseura Turku

VPS ja Autokoulu Roine & Wikman jatkavat yhteistyötä Tommi Helminen

Tommi Helminen

Hovioikeudenpuistikolla sijaitseva autokoulu T. Roine Oy on paikallinen perheyritys kolmannessa polvessa. Autokoulun historia on mittava. Ensimmäiset oppilaat saivat ajokorttinsa vuonna 1966 Autokoulu Roineelta ja autokoulu Wikman:lta vuonna 1951. Vuonna 1991 autokoulu Wikman yhdistettiin autokoulu Roineeseen. u Veritas Stadion i Jonatan Johansson ¸ Samuel Mahlamäki, Samba Benga, Kalle Taimi ¹ Juho Lähde, Mika Ääritalo, Sami Rähmönen ȹ Veikkausliiga, sijoitus 11. ­ Tommi: 2 Sebastian: 3 Petteri: 2 Jona: 2

A

utokoulu Roine & Wikman on opettanut tuhannet vaasalaiset käsittelemään ja ajamaan eri ajoneuvoja: moposta kuorma-autoon oikeaoppisesti ja turvallisesti. Opettaminen jatkuu edelleen joka viikko. Autokoulu Roine & Wikman on oikeaoppisen ajotaidon ja -tiedon opinahjo kaikenikäisille kuljettajille. Hyvä ajotaito edellyttää oikeaa tiedon ja kokemuksen tasapainoa. Autokoulu pyrkii saavuttamaan tämän tasapainon aina, kaikkien oppilaiden

01/21

kohdalla. Poikkeusolosuhteet ovat myös vaikuttaneet Autokoulu Roine & Wikmanin toimintaan. — Koko ajan on toiminta pyörinyt, tarkkana kuitenkin pitää olla. Autossa ajo-opettaja ja oppilas käyttävät maskia, noudattaen yleisiä hygienia ohjeita kommentoi yrittäjä Harri Roine. Suuri muutos on myös tapahtunut teoriaopinnoissa. — Suurin osa teoriatunneista on siirtynyt verkkoon. Voi olla, että se jatkuu myös koronan jälkeen. On

20

kätevää, kun autokoulun voi verkko-opinnoilla aloittaa koska vain. Pitkänlinjan Vepsulainen Roine on autokoulunsa kautta tukenut Vepsua ja VPS Junioreita jo monta vuotta. — Poika aloitti pelaamisen Ikkunaliigassa 1980-luvulla. Sieltä asti on tuettu Vepsua, viimeiset 20 vuotta aktiivisemmin. Opetus pyörii autokoulussa joka viikko. Keväällä irti pääsevät kaksipyöräiset, eli mopo- ja moottoripyöräopetukset jatkuvat.

Lisätiedot

Lisätiedot yrityksen toiminnasta ja mahdollisuuksista löytyy osoitteesta www.roine-wikman.com.


VPS och Bilskola Roine & Wikman fortsätter samarbeta Tommi Helminen

Tommi Helminen

Autokoulu T. Roine Oy, som finns på Hovrättsesplanaden, är ett lokalt familjeföretag i tredje generationen. Bilskolans historia är lång. De första eleverna fick sina körkort från bilskola Roine år 1966 och från bilskola Wikman år 1951. År 1991 fusionerades bilskola Wikman med bilskola Roine.

B

ilskola Roine & Wikman har lärt tusentals Vasabor att hantera och köra olika fordon, från mopeder till lastbilar, på rätt och tryggt sätt. Undervisningen fortsätter fortfarande varje vecka. Bilskola Roine & Wikman är den rätta platsen för förare i alla åldrar att lära sig den rätta körförmågan och –kunskapen. God körförmåga förutsätter en rätt balans mellan kunskap och erfarenhet. Bilskolan strävar till att alltid uppnå denna balans med alla sina elever. De exceptionella förhållandena har även

påverkat Bilskola Roine & Wikmans verksamhet. — Verksamheten har rullat på hela tiden, men man måste ändå vara noggrann. I bilen har trafikläraren och eleven på sig masker och följer de allmänna reglerna gällande hygien, kommenterar företagaren Harri Roine. En stor förändring har även skett i teoriundervisningen. — Största delen av teoritimmarna har flyttat till webben. Det kan vara att det även fortsätter efter coronan. Det är behändigt när man genom webb-studier kan börja bilskolan när

21

som helst. Den långvariga VPS:are Roine har genom sin bilskola stött Vepsu och VPS Juniorit redan i flera års tid. — Pojken började spela i Ikkunaliiga under 1980-talet. Sedan dess har man stött Vepsu, senaste 20 åren mer aktivt. Undervisningen rullar på i bilskolan varje vecka. På våren släpps tvåhjulingarna lösa, alltså moped- och motorcykelundervisningarna fortsätter.

Mera information

Tilläggsinformation om företagets verksamhet och möjligheter finns på adressen www.roine-wikman.com.

01/21


TORI TORG

12 KM

E8

HYVIEN YHTEYKSIEN PÄÄSSÄ!

Vikbyn hyötykäyttöasema Ilveksenpolku 5 ma 11.30-19 (touko – syyskuu myös la 10-14)

Vain 12 km torilta Endast 12 km från torget

Ab Stormossen Oy +358 10 320 7600 Vaihde / Växel www.stormossen.fi facebook.com/stormossen Instagram: stormossen

LÄNGS GODA FÖRBINDELSER!

Vikby återvinningsstation

E12

Lostigen 5 må 11.30-19 (maj - september även lö 10-14)

VIKBY Hyötykäyttöasema Återvinningsstation 9 KM

15 KM

E8

LATOMÄEN SÄHKÖLIIKE

01/21

22


23

01/21


VPS panostaa pelaajapolkuun - seura aloittaa yhteistyön VAMK:n kanssa Tommi Helminen

Tommi Helminen

Vaasan Palloseuran strategiana on muun muassa vahvistaa pelaajapolkua ja kehittää organisaatiota pitkäjänteisesti. Näitä asioita ei ole jätetty vain sanahelinäksi paperille, vaan konkreettisia esimerkkejä kehityksestä on jo nähtävissä.

T

uoreeltaan julkistettiin, että VPS aloittaa yhteistyön Vaasan ammattikorkeakoulun kanssa. Yhteistyö mahdollistaa pelaajille oman urheilijapolun avoimen AMK:n kautta korkeakouluun asti. Urheilijapolun kautta pelaaja voi edetä suoraan ammattikorkeakouluopintoihin suoritettuaan ensin avoimen amk:n puolella liiketalouden opintoja. Opintojen laajuus on 30 opintopistettä, ja ensimmäi-

nen mahdollisuus niiden suorittamiseen on tammikuussa 2021. VPS Oy:n operatiivinen johtaja Satu Nieminen uskoo, että yhteistyö VAMK:n kanssa on VPS:lle tärkeä askel. Mutkaton mahdollisuus liittää opinnot jalkapalloammattilaisuuteen tekee Vepsusta nuorille pelaajille varmasti houkuttelevamman paikan pelata. Urheilu-ura voi olla lyhyt, ja moni nuori futislupaus tekee myös varasuunnitelmia jalkapallon oheen.

— On liian monta tarinaa, joissa urheilija jää tyhjän päälle esimerkiksi loukkaantumisen takia, Nieminen muistuttaa. Joskus urheilun yhdistäminen työhön tai opintoihin voi olla vaikeaa, vaikka halua siihen olisikin. VAMK:n urheilijapolussa tämä on tietysti otettu huomioon, sillä opiskelu tapahtuu pääsääntöisesti monimuotoryhmässä, jossa itsenäistä opiskelua on paljon. Opiskelumuoto sopii ammattijalkapalloilijoille hyvin, sillä harjoitusten takia päivisin ei opinnoille ole välttämättä aikaa. — Koulutus on jäätävän tärkeää kaikille pelaajille, olivat he sitten ammattilaisia tai lajin harrastajia, Nieminen painottaa.

VPS satsar på klubbens spelarstig - klubben har inlett samarbete med VAMK Tommi Helminen

Tommi Helminen

En av VPS strategier är att långsiktigt förstärka och förbättra spelarstigen i organisationen. Detta är inte något som bara pratas om, utan det har redan tagits konkreta steg i utvecklingen.

N

yligen publicerades VPS samarbete med yrkeshögskolan VAMK. Samarbetet ger spelarna möjligheten att via en egen idrottarstig ta sig på en utbildning via den öppna yrkeshögskolan. Genom att läsa kurser via den öppna yrkeshögskolan inom tradenomutbildningen kan spelaren antas till en utbildning. Studiehelheten är på 30 studiepoäng, och den första möjligheten att

01/21

påbörja idrottarstigen är i januari 2021. VPS Oys opertiva chef Satu Nieminen tror att samarbetet med VAMK är ett viktigt steg för VPS. Ett smidigt sätt att erbjuda spelarna möjligheten att kombinera studier med proffsidrott gör säkerligen VPS till en attraktiv klubb för unga spelare. Idrottskarriären kan vara kort och många unga talanger har även en reservplan bakom livet som fotbollsproffs. — Det finns för många historier där en

24

idrottare på grund av skador eller annat hamnar i sticket, påminner Nieminen. Ibland kan det vara knepigt att kombinera idrott med arbete eller studier även om motivationen finns. VAMK har beaktat detta i idrottarstigen, eftersom studierna är flexibla och ger möjlighet till självständiga studier. Studieformen passar perfekt för fotbollsproffs som tränar dagtid och har sämre möjligheter att närvara på plats. — En utbildning är livsviktig för spelarna, oavsett om de är proffs eller amatörer, betonar Nieminen.


UpCode TM -the smart tag technology! UPC Center Gerbyntie 18, 65230 Vaasa, Finland

WWW.

. FI 25

01/21


KOLMONEN 2021

VPS Akatemian kotiottelut 6.5 klo 18.30 VPS Akatemia – IK Myran Elisa Stadion 20.5 klo 18.30 VPS Akatemia – Kaskö IK Elisa Stadion 3.6 klo 18.30 VPS Akatemia – FC Kiisto Elisa Stadion 15.6 klo 18.30 VPS Akatemia – SIF Elisa Stadion 2.7 klo 18.30 VPS Akatemia – VPV Nya Ehnvallen 22.7 klo 18.30 VPS Akatemia – Norrvalla FF Elisa Stadion 4.8 klo 18.30 VPS Akatemia – Korsnäs FF Elisa Stadion 19.8 klo 18.30 VPS Akatemia – Virkiä Elisa Stadion 31.8 klo 18.30 VPS Akatemia – KPV/Akatemia Elisa Stadion 16.9 klo 18.30 VPS Akatemia – Sporting Kristina Elisa Stadion 2.10 klo 14.00 VPS Akatemia – NIK Elisa Stadion

VPS JUNIOREIDEN PALKINNOT 2020 P11

Harjoittelijamitali: Eddie Nyman Tsemppaaja: Aapo Itäniemi Joukkuekaveri: Elias Salovaara Kehittyjä: Lenni Vierola T11

Harjoittelijamitali: Ronja Hyöty Tsemppaaja: Jenna Mäki Maalipyssy: Molly Mäki Joukkueen luottopelaaja: Hertta Salomaa P10

Harjoittelijamitali: Joonatan Jokinen Kehittyjä: Vilppu Lampi Kasvutarina: Anton Forsén Tsemppaaja: Alvar Liski T10

Harjoittelijamitali: Emmi Inkeri Kehittyjä: Aada Mäensalo Tsemppaaja: Pihla Liimatta Joukkueen luottopelaaja: Hertta Hujanen P09

Harjoittelijamitali: Mikael Saaranen Kasvutarina: Matias Jurvanen Kehittyjä: Onni Virta Tsemppaaja: Juuso Uusi-Ranta T08/09

Harjoittelijamitali: Emilia Laaksovirta Tsemppaaja: Nelli Suhonen Joukkueen luottopelaaja: Emma Laaksovirta Kehittyjä: Linne Kukkula Ikäkausipalkinto (-08): Pihla Pokela

01/21

P08

Harjoittelijamitali: Lari Piiroinen Kehittyjä: Arttu Kattelus Maalintekijä: Rayan Badou Työmyyrä: Aarne Aaltonen Ikäkausipalkinto: Emil Priha P07

Harjoittelijamitali: Mikael Suutari Ikäkausipalkinto: Patrik Palmroth Muut palkinnot: Juuso Harju, Eino Ehrnrooth ja Aleksi Effati T07

Harjoittelijamitali: Pihla Pokela Tsemppaaja: Jenni Sarkkila Maalipyssy: Aino-Lotta Nieminen Kehittyjä: Natalia Vuorinen Ikäkausipalkinto: Emma Kari P06

Harjoittelijamitali: Juho Kaunismäki Kehittyjä: Tarik Badarin Mohamed Tasaisin suorittaja: Madut Deng Tsemppaaja: Aleksi Kemppi Ikäkausipalkinto: Samuel Rinnasto P05

Harjoittelijamitali: Eevertti Mylläri Ikäkausipalkinto: Gabriel Sillanpää Muut palkinnot: Felix Friberg, Elmeri Yliluoma ja Weeti Wingren

26

B-juniorit

Harjoittelijamitali: Akoon Kuek Taistelija: Jere Ala-Aho Kehittyjä: Lauri Heikkilä Vuoden esimerkki: Antonio Almén Paras pelaaja, ikäkausipalkinto: Roni Hudd Erikoispalkinnot

VPS-tuen kiertopalkinto (maalivahtipalkinto): Joona Prosi Pekan pakki: Gabriel Sillanpää Kallen taitopytty: Kalle Huhta Auliksen kanuuna: Roni Hudd Vuoden valmentaja: Veli Lampi Vuoden joukkueenjohtaja: Martti Tanninen VPS-perhe: Kukkulan perhe


VPS Juniorit pyrkii auttamaan vähävaraisia perheitä harrastuskustannuksissa Tommi Helminen

Useita VPS Junioreissa pelaavia lapsia ja nuoria on vaarassa joutua lopettamaan rakkaan harrastuksensa perheensä taloudellisen tilanteen vuoksi. Vuosia seurassa pelanneiden lasten kannalta tilanne on musertava ja siksi VPS Juniorit tekee kaikkensa heidän pelaamisensa jatkon mahdollistamiseksi.

V

aasan kaupungin sosiaalitoimi tukee vähävaraisen lapsen harrastustoimintaa enintään 400 €:lla vuodessa, eikä se pääsääntöisesti riitä kuin muutaman kuukauden kulujen kattamiseen. Vaasassa jalkapallon olo-

suhdekustannukset ovat tutkitusti maan korkeimpia, ja valitettavasti se nostaa lajin harrastamisen hintaa huomattavasti. VPS Junioreiden panostusten lisäksi seuran on pystyttävä keräämään yhdessä 10 000 € tukirahaa kaudessa. Pyrimme keräämään tämän

summan yhdessä yritysten, yhdistysten, säätiöiden ja yksityisten lahjoittajien kanssa, jotta kaikkien olisi mahdollista jatkaa harrastustaan.

LISÄTIETOA

Tukea voit maksaa suoraan VPS Junioreiden tilille FI51 5670 0820 2089 55. Merkitse viestikenttään ”vähävaraisten lasten tuki”. Lisätietoja Joni Keturilta joni.keturi@vpsjuniorit.fi / 044 261 2000

VPS strävar efter att hjälpa ekonomiskt utsatta familjer med träningsavgifter Tommi Helminen

Flera barn och unga i VPS Juniorit riskeras att tvingas sluta med sin kära sport på grund av familjens ekonomiska situation. Omständigheterna för barn och unga som varit flera år i vår klubb är outhärdlig. Därför gör VPS Juniorit allt de kan för att rädda dessa barn och ungas fotbollskarriär.

V

asa stads socialarbete stödjer ekonomiskt utsatta barns hobbyverksamhet högst med 400€ om året, vilket täcker i stort sett endast några månaders utgifter. Enligt statistik är facilitetskostnaderna för fotbollen i Vasa bland landets högsta. Tyvärr innebär det att av-

gifterna för fotboll höjs märkvärdigt. Utöver VPS Juniorits egna insatser bör förening samla ihop 10 000€ stödpengar om året. Vi siktar på att samla ihop denna summa tillsammans med företag, föreningar, fonder och privatpersoner, så att alla får möjligheten att fortsätta spela fotboll.

MERA INFORMATION

För att stötta ekonomiskt utsatta juniorer kan du överföra pengar direkt till VPS Juniorits konto FI51 5670 0820 2089 55. Lämna ”vähävaraisten lasten tuki” som meddelande. För mer information, kontakta Joni Keturi joni.keturi@vpsjuniorit.fi / 044 261 2000

PELAAJIEN TERVEYDENHUOLLOSTA VASTAA SVARAR FÖR SPELARNAS HÄLSOVÅRD

urheilumehilainen.fi • @urheilumehilainen

27

01/21


1937

P

V

NOUSUTARINAT

1934

(Mestaruussarjassa 1935-36)

(Mestaruussarjassa 1938-53)

alloliiton Mestaruussarjan ensimmäistä kautta varten järjestettiin karsinnat vuonna 1929, johon kaikki joukkueet osallistuivat. Vuonna 1934 oli Vaasan Palloseuran vuoro pyrkiä takaisin suomalaisen jalkapallon parrasvaloihin, kun se oli vuotta aiemmin pudonnut mestaruussarjasta. B-sarjaa, eli toiseksi korkeinta sarjatasoa, edelsi alueelliset karsinnat. VPS keräsi kunnialliset 14 pistettä 16:a mahdollisesta, ja perässä seurasi Vasa IFK kymmenellä pisteellä. B-sarja oli jaettu kahteen alueeseen, itäiseen ja läntiseen. VPS oli luonnollisesti läntisessä lohkossa VIFK:n, Turun Riennon, Kronohagens IF:n (Helsinki), Iirojen (Rauma) sekä Helsingin Atleettiklubin seurassa. VPS oli ylivoimainen runkosarjassa voittaen kaikki viisi ottelua.

PS pysyi Mestaruussarjassa vain kahden vuoden ajan. Kausi 1936 oli VPS:n osalta karmea, jota neljä helsinkiläisseuraa dominoi. Kuten edellisellä nousukaudella vuonna 1934, oli VPS jälleen suvereeni Mestaruussarjan alapuolella. Tämä karsintasarja erosi edellisestä siten, että B-sarjan alueet koostuivat kuuden joukkueen sijaan kahdeksasta, ja aluesarjojen voittajat kohtaisivat keskinäisessä nousukarsinnassa. VPS oli lähes pysäyttämätön ja voitti tennislukemin useaan kertaan. Suurimmat voitot tulivat HBK:ta vastaan (1-8 ja 7-0). Vain Kiffen (1-1) ja TaPa (1-2) onnistuivat pitämään lukemat siisteinä kotikentillään.

O

V

T

H

TM

PM

ME

P

12

11

1

0

58

5

53

23

1

4

36

36

0

15

1

6

26

26

0

11

O

V

T

H

TM

PM

ME

P

VPS

5

5

0

0

24

4

20

10

VIFK

5

3

1

1

10

6

4

7

Drott

12

7

12

5

VPS

Turun Riento

5

2

1

2

5

12

-7

5

KIF

KIF

5

1

1

3

8

9

-1

3

Akilles

12

5

0

7

23

23

0

10

Iirot

5

0

3

2

3

6

-3

3

TaPa

12

5

0

7

19

29

-10

10

HAK

5

0

2

3

3

16

-13

2

Karsintasarjaan ylsi myös VIFK samasta aluesarjasta, kun taas idästä nousi viipurilaiset Reipas sekä paikallinen Palloseura. Lännen Vaasa vastaan idän Viipuri siis. Karsintojen ensimmäisessä ottelussa VPS kukisti paikalliskamppailijansa VIFK:n 9-2. Viipurista Reipasta vastaan tuli tasapeli, ja kotona Vaasassa viipurilainen kaimaseura kukistui puhtain lukemin 4-0. Vaasassa juhlittiin molemmissa leireissä nousua, kun VPS voitti sarjan ja VIFK ylsi toiseksi. O

V

T

H

TM

PM

ME

P

VPS

3

2

1

0

VIFK

3

1

1

1

14

3

11

5

8

10

-2

3

ViPS

3

1

1

1

3

5

-2

3

Reipas

3

0

1

2

3

10

-7

1

VPS 1934:

Kalervo ”Kalle” Vartiainen, Martti Rantala, Olavi Laakso, Lauri Järvinen, Eino Lahti, Heikki Kultti, Armas Rullo, Armas Järvinen, Birger Julin, Reino Lindgren, Nuutti Lindgren (Lintamo), Einar Lindahl, Aarne Geijer (Keiri)

01/21

28

HBK

12

4

1

7

21

38

-17

9

PoPa

12

3

0

9

18

44

-26

6

Sarjapelien jälkeen karsinnassa vastaan asettui itäisen aluesarjan voittaja. Kuopion Pallotoverit taisteli Vaasasta 2-2 tuloksen ja oli kotona selkeästi vahvempi lukemin 3-0. KPT nousi suoraan ja VPS sai kohdata Mestaruussarjan toiseksi viimeisen joukkueen, paikallisvastustaja VIFK:n. Vaasalaisyleisö sai todistaa Hietalahdessa tiukan 1-1 tasapelin, ja ennakkoasetelmat ratkaisevaan otteluun Vöyrinkaupungin pallokentällä olivat äärimmäisen jännittävät. Noin 2000:n silmäparin edessä ratkaisijaksi nousi Nuutti Lintamo, joka iski ratkaisevan 3-2 maalin vain minuutteja ennen päätösvihellystä. VPS 1937:

Kalervo ”Kalle” Vartiainen, Olavi Laakso, Sakari Vierimaa, Lauri Järvinen, Eino Lahti, Heikki Kultti, Kurt Sundblom, Väinö Kultti, Olavi Autio, Birger Julin, Oskar Höglund, Nuutti Lintamo (Lindgren), Armas Rullo, Tauno Koistinen


Sebastian Pundars

1954

(Mestaruussarjassa 1955-58)

1961

1964

S

V

E

(Mestaruussarjassa 1962)

otien jälkeen eli VPS ja vaasalaisfutis kulta-aikaa. VPS:n meriittilista kasvoi kahdella Suomen mestaruudella ja yhdellä hopealla. Ajat kuitenkin muuttuvat nopeasti ja niin kävi myös VPS:n kohtalon, kun se putosi muutaman heikomman vuoden päätteeksi Mestaruussarjasta vuonna 1953. Läntinen aluesarja oli kymmenen joukkueen edustama. Derbyjä riitti niin Kokkolassa, Tampereella, kuin Turussa. Vaasassa paikalliskamppailuja ei nähty, sillä VIFK pelasi edelleen Mestaruussarjaa. VPS ei ollut ehkä ylivoimainen, mutta selkeästi vahvin läntisessä sarjassa, määrittäen marssitahdin kuudella perättäisellä voitolla heti alkuun. Kauden huipennus oli Pekka Utriaisen debyytti raitapaidassa. Utriaisen ensiminuutit Hietalahdessa Rosenlewin Urheilijoita (RU-38) vastaan tarjosi kotiyleisölle nöyrän hattutempun. O

V

T

H

TM

PM

ME

P

VPS

18

12

3

3

57

26

31

27

JBK

18

10

3

5

58

32

26

TKT

18

11

1

6

50

38

12

KPV

18

10

2

6

45

31

TPS

18

9

2

7

35

33

RPallo

18

6

5

7

42

GBK

18

6

5

7

33

Drott

18

4

6

8

26

40

TPK

18

2

5

11

20

RU-38

18

2

4

12

29

VPS 1954:

(Mestaruussarjassa 1965-68)

aasan Palloseura oli ensimmäistä kertaa useamman vuoden putkeen Mestaruussarjan ulkopuolella. Vuosi 1961 oli kolmas perättäinen Suomisarjassa. Suomen jalkapallokartta oli muuttunut niistä ajoista, jolloin Vaasa oli yksi maan lippulaivoista VPS:n ja VIFK:n johdolla 1930-, 40- ja 50- luvulla, sillä muut suurkaupungit olivat pinnistäneet ohi. Etenkin Kuopiossa ja Kotkassa nautittiin menestyksestä. Vuodesta 1961 tuli myös viimeinen, jona VPS kohtasi pietarsaarelaisen IF Drottin, josta myöhemmin tulisi FF Jaro. Kaudesta tuli pitkä ja tasainen taistelu KPT:tä vastaan. Kuopiolaiset toverit olivat vaasalaisille varsin tuttuja aiemmista karsintakamppailuista. Asian mukaisesti kausi päättyi tasapisteisiin, mikä ajan sääntöjen mukaan tarkoitti ratkaisevaa keskinäistä ottelua. VPS karsi siis jälleen KPT:ta vastaan, muttei tällä kertaa kärsinyt. 3-0 voitto kotona tarkoitti paluuta Mestaruussarjan parrasvaloihin.

delliset nousujuhlat jäivät lyhyiksi ja VPS sai hakea kahden vuoden ajan taas vauhtia Suomisarjan pohjoisesta lohkosta. Vuonna 1963 kokkolalainen GBK oli vahvempi, VPS:n jäädessä nuolemaan näppejään kakkossijalle. Puolustus oli Vepsun valttia nousukaudella 1964, seuran päästäessä vain 18 maalia 22 ottelussa. Hietalahdessa nähtiin neljänneksi viimeisellä kierroksella tulikuuma paikalliskamppailu, kun VIFK ja VPS tasasivat pisteet lukemin 1-1 2995 katsojan edessä. Tappion välttäminen oli suuri askel VPS:lle kohti paluuta Mestaruussarjaan. Topparit Jukka Järvinen ja Reijo Kuukari olivat loistavia derbyssä kuten koko kauden ajan. Kauden kolme viimeistä ottelua VPS voitti ja pystyi juhlimaan nousua.

O

V

T

H

TM

PM

ME

P

VPS

22

14

2

6

58

32

26

30

23

KPT

22

13

4

5

51

26

25

30

23

GBK

22

11

4

7

44

31

13

26

14

22

OTP

22

11

2

9

42

38

4

24

2

20

KPV

22

11

2

9

34

36

-2

24

45

-3

17

Sisu

22

10

2

10

40

56

-16

22

OTP

22

9

5

46

-13

17

Tenho

22

6

9

7

30

37

-7

21

KaPa

22

9

4

-14

14

JBK

22

8

4

10

43

43

0

20

Sisu

22

8

4

50

-30

9

KaPa

22

8

3

11

43

36

7

19

OPS

22

8

2

54

-25

8

Drott

22

8

2

12

37

48

-11

18

RoPS

22

6

3

13

23

KajPS

22

7

4

11

32

44

-12

18

PK-37

22

5

2

15

29

TP-47

22

4

4

14

32

59

-27

12

Virkiä

22

2

1

19

30

86

Jukka Ollila, Kurt Toivio, Yrjö Tuomisto, Alpo Lintamo, Klaus Rauhala, Nils Lagerström, Kyösti Torala, Martti Järvinen, Risto Raunio, Kaimo Lintamo, Reijo Saarinen, Harri Kippo, Raimo Säätelä, Erkki Tamminen, Karl Kallio, Sven Wentjärv, Lauri Häyhä, Pekka Utriainen, Vesa Räisänen. Valmentaja: Martti Häyhä

VPS 1961:

Jarl Fors, Viljo Vesterinen, Pekka Niemenpää, Raimo Leivo, Reijo Kuukari, Pertti Talso, Eero Metsä, Matti Kontturi, Erkki Tamminen, Reijo Saarinen, Raimo Hudd, Pekka Mäkelä, Matti Liukkonen, Nils Lagerström, Kari Uusikylä, Kurt Toivio ja Klaus Rauhala. Valmentaja: Erkki ”Isäntä” Riihimäki.

29

O

V

T

H

TM

PM

ME

P

22

16

3

3

53

18

35

35

JBK

22

15

4

3

58

28

30

34

VIFK

22

14

3

5

62

33

29

31

SePS

22

12

2

8

50

39

11

26

KPV

22

10

3

9

40

31

9

23

8

41

35

6

23

9

38

47

-9

22

10

49

47

2

20

12

43

48

-5

18

41

-18

15

63

-34

12

-56

5

VPS

VPS 1964:

Taisto Isonen, Jorma Airenne, Pertti Talso, Kalevi Norrlund, Reijo Kuukari, Jukka Järvinen, Pekka Mäkelä, Kari Uusikylä, Erkki Tamminen, Reijo Toivola, Raimo Hudd, Matti Liukkonen, Viljo Vesterinen, Kari Dahlsten, Pauli Laine, Eero Metsä, Väinö Pylkkä, Reijo Saarinen, Sakari Sundin. Valmentaja: Jussi Sillanpää

01/21


1970

1974

1994

V

K

K

(Mestaruussarjassa 1971-72)

(Mestaruussarjassa 1975-77)

uodesta 1970 tulisi viimeinen, kun VPS osallistui kakkossarjan vanhaan alueelliseen muotoon. VPS:n pohjoiseen lohkoon kuului myös paikalliset Sport sekä VIFK. Aluesarjojen kolme voittajaa nousisivat suoraan Mestaruussarjaan, kun taas sarjakakkoset kohtaisivat yksinkertaisessa nousukarsinnassa. Sarjataulukon lisäksi osoitti VPS ylivertaisuutensa paikallisotteluissa, Vepsun voittaen kaikki neljä. Sport kaatui lukemin 1-0 ja 3-1, VIFK taas 1-0 ja 4-2. Toinen ottelu IFK:ta vastaan keräsi peräti 3077 katsojaa. Kausi päättyi kunniakkaasti, VPS:n päästämättä maaliakaan neljässä viimeisessä ottelussa (kolme voittoa, yksi tasapeli). O

V

T

H

TM

PM

ME

P

VPS

24

16

3

5

37

20

17

35

OTP

24

14

5

5

49

25

24

33

KaPa

24

13

6

5

39

28

11

32

OPS

24

10

6

8

44

33

11

26

Sport

24

10

5

9

29

22

7

25

GBK

24

8

8

8

39

33

6

24

KajHa

24

9

6

9

30

29

1

24

VIFK

24

8

7

9

39

40

-1

23

KPT

24

8

7

9

29

34

-5

23

KPS

24

8

5

11

25

31

-6

21

Jilves

24

9

3

12

38

46

-8

21

JyP

24

7

4

13

21

32

-11

18

Tenho

24

2

3

19

24

70

-46

7

VPS 1970:

Timo Nevanperä, Matti Liukkonen, Esa Virta, Jouko Jokinen, Kalevi Norrlund, Timo Arela, Ari Mäkynen, Pekka Mäkelä, Raimo Olli, Harry Pörtfors, Erkki Westersten, Sakari Sundin, Raimo Hudd, Esa Airaksinen, Pentti Westersten, Reijo Kuukari, Esko Tuomisto, Matti Pirkola, Eero Tuhkanen, Jukka Harjula, Kauko Lämsä, Arto Tuppela. Valmentaja: Jovan Jeftic

01/21

(Veikkausliigassa 1995-2002)

ausi 1974 oli erittäin kovatasoinen ykkösdivisioonassa. Perinteikkäät HIFK, GBK sekä HPS tavoittelivat VPS:n ohella nousua Mestaruussarjaan, johon kaksi ensimmäistä sijaa oikeutti. Näiden lisäksi MyPa oli alkanut tekemään nimeä ykkösdivisioonassa. Myllykoskelaisseuralla ei ollut historiaa pääsarjasta, mutta nousisi sinne ensimmäistä kertaa kauden päätteeksi. Vepsulla oli mahdollisuus varmistaa nousunsa toiseksi viimeisellä kierroksella, kun Hietalahteen saapui suurseura HIFK, joka tarvitsi kipeästi voittoa välttääkseen putoamista. Vieraiden ahdinko siirtyikin nopeasti 1443 vaasalaiseen kotiyleisössä, kun HIFK iski kaksi maalia heti alkuun. VPS ei kuitenkaan lannistunut vaan iski tasalukemat taululle ennen taukovihellystä. Jännittynyt tunnelma raukesi 80. minuutilla kotiyleisön juhlintaan, kun Matti Ahonen iski kauden ensimmäisen maalinsa ja voittolukemaksi 3-2. VPS nousi siis seitsemättä kertaa pääsarjaan.

O

V

T

H

TM

PM

ME

P

MyPa

22

12

6

4

47

26

21

30

VPS

22

12

5

5

32

15

17

29

SePS

22

12

4

6

40

25

15

28

GBK

22

11

5

6

45

27

18

27

HPS

22

12

2

8

53

28

25

26

OPS

22

9

6

7

33

25

8

24

Ponnistus

22

8

6

8

34

34

0

22

KaPa

22

9

4

9

27

27

0

22

TuTo

22

7

5

10

37

45

-8

19

TaPa

22

7

2

13

37

51

-14

16

HIFK

22

5

5

12

33

56

-23

15

KIF

22

2

2

18

19

78

-59

6

VPS 1974:

Timo Nevanperä, Kari Pylkkä, Esa Virta, Jouko Jokinen, Ari Mäkynen, Rolf Lindholm, Martti Koivisto, Lars-Eric Sahlström, Raimo Olli, Harry Pörtfors, Esa Airaksinen, Matti Ahonen, Juho Laaksovirta, Kai-Pekka Laitinen, Risto Ikola, Heikki Kanerva, Juhani Palomäki, Nils Porko, Jukka Somerharju. Valmentaja: Eero Tuhkanen ja Pekka Mäkelä

30

auden 1994 päätteeksi VPS nousi pääsarjatasolle, joka nyt kulki nykyisellä nimellään Veikkausliiga. Vepsu oli viettänyt historiansa pisimmän ajanjaksonsa pääsarjajalkapalloilun ulkopuolella. Etenkin 80-luvun alkupuoli oli seurahistorian urheilullisesti rankimpia, kun seura putosi jopa piirisarjoihin. 80-luvun loppupuolella alkoi nousukausi muun muassa puolalaisvoimin. Kentällä taistelivat Tomasz Arceusz sekä Kazimierz Buda ja valmentajana käskytti Boguslaw Hajdas. Kausi alkoi Kajaanin Hakaa vastaan, joka oli edelliskaudella kolkutellut Veikkausliigan portteja. Ennakkoasetelmista huolimatta VPS ei nöyristellyt, vaan voitti 1-0 Kaarlen kentällä. Avausvoittoa seurasi kymmenen tappiotonta ottelua, kunnes Joutsenon Kullervo oli liian kova kotikentällään. Nousu ratkesi neljänneksi viimeisellä kierroksella Rauman Pallo-Iiroja vastaan, ja kauden toinen tappio tuli viimeisessä ottelussa, juuri KajHaa vastaan. VPS nousi Suomen vanhimman jalkapalloseuran, Helsingin Ponnistuksen, kanssa Veikkausliigaan. O

V

T

H

TM

PM

ME

P

Ponnistus

26

17

7

2

40

10

30

58

VPS

26

13

11

2

59

20

39

50

FC Inter

26

11

9

6

47

25

22

42

Reipas

26

13

2

11

53

48

5

41

KontU

26

9

10

7

33

26

7

37

P-Iirot

26

8

11

7

34

32

2

35

KePS

26

10

5

11

39

42

-3

35

KPV

26

9

6

11

34

42

-8

33

Kultsu

26

8

8

10

35

41

-6

32

KTP

26

8

7

11

37

43

-6

31

BK-IFK

26

7

6

13

43

50

-7

27

PIF

26

7

6

13

42

56

-14

27

KajHa

26

6

8

12

30

38

-8

26

FC 1991

26

6

4

16

27

80

-53

22

VPS 1994:

Rolf Laitamäki, Mika Härkönen, Tomasz Arceusz, Christoffer Kloo, Reijo Palovuori, Marko Suoste, Harri Kevari, Tomi Kärkkäinen, Leo Tuisku, Tommi Virkama, Toni Korkeakunnas, Peter Westersten, Pasi Nevanperä, Vladimir Stroganov, Andrej Berlizev, Andrej Napiorkowski, Mikael Kotiranta, Lauri Leppälä, Stefan Toporek, Ville Mattila och Peter Kauppi. Valmentaja: Boguslaw Hajdas


Sebastian Pundars

2005

OWN

V

epsun viimeisin nousu johti seuran pisimpään ajanjaksoon pääsarjatasolla. Veikkausliigasta putoamisen jälkeen VPS haki vauhtia Ykkösesestä päättämällä kaksi ensimmäistä kauttaan sijoille viisi ja kuusi. Nousukaudella 2005 VPS karsisi ylöspäin Ykkösestä, kun taas aiemmin mainittu Ponnistus karsisi alaspäin. Jalkapallossa voi sattua paljon kymmenen vuoden aikana. Viimeisin nousukausi ei lähtisi yhtä pontevasti käyntiin kuin sitä edellinen, sillä VPS hävisi kahdesti ensimmäisen viiden kierroksen aikana. Tämän jälkeen VPS alkoi suorittamaan tasavahvasti ja oli parhaimmillaan viiden ottelun voittoputkessa keskikesällä. Kaksi kohtalokasta tappiota elokuussa Lappeenrannan Rakuunoja sekä Oulun Luistinseuraa vastaan asetti Vepsun karsijapaikalle. Liigakarsinnoissa vastassa oli Rovaniemen Palloseura. Syksyisessä hyisevässä Hietalahden valaistussa illassa pelattiin maaliton tasapeli. Nousu ratkesi Rovaniemellä, missä Jonas Britschgi iski vartin sisään Vepsulle johdon. Kotijoukkue otti pelin haltuun, muttei onnistunut murtamaan VPS:n sinnikästä puolustusta. Huhujen mukaan nousua juhlittiin samanmerkkisellä konjakilla, kuin mitä nautittiin edellisenä nousuvuotena 1994. O

V

T

H

TM

PM

ME

P

FC Honka

26

17

6

3

57

17

40

57

VPS

26

17

2

7

49

23

26

53

PK-35

26

12

9

5

28

21

7

45

KPV

26

13

2

11

36

29

7

41

Rakuunat

26

12

5

9

34

36

-2

41

Viikingit

26

11

4

11

43

34

9

37

Atlantis

26

9

7

10

39

35

4

34

PP-70

26

9

5

12

32

39

-7

32

MP

26

9

5

12

31

42

-11

32

AC Oulu

26

8

7

11

32

33

-1

31

FC Hämeenlinna

26

8

6

12

26

39

-13

30

VG-62

26

8

5

13

29

41

-12

29

OLS

26

8

4

14

23

42

-19

28

P-Iirot

26

6

3

17

25

53

-28

21

VEPSU

(Veikkausliigassa 2006-2019)

& loan

NIMESI RAITAPAITAAN?

Own-and-Loan tarkoittaa, että voit ostaa etukäteen Vepsun tällä kaudella käyttämän paidan, ja painatuttaa siihen oman nimesi. Sitten “lainaat” paidan omalle pelaajallesi, joka pelaa paidalla loppukauden ajan. Kauden jälkeen Own-and-Loan -paidan ostaneille pidetään Elisa Stadionin VIP-tiloissa intiimi illallinen, jonka aikana pelaajat luovuttavat “lainaamansa” paidat takaisin omistajilleen!

SINUN NIMESI?

SINUN NIMESI?

Own-and-Loan -paketti

VPS 2005:

Peter Kauppi, Jonas Britschgi, Miika Ekström, Toni Hahto, Jyri Hietaharju, Ville Koskimaa, Mathias Kullström, Jonas Lind, Pekka Liukkonen, Rami Louke, Jens Nygård, Tomas Nygård, Franklin Nyholm, Ville Priha, Antti Puikkonen, Matti Santahuhta, Arto Saranpää, Jyrki Saranpää, Jani Uotinen, Jan-Christian Westermark, Mikko Ylihärsilä. Valmentaja: Jari Pyykölä

189€

Varaa suosikkipelaajasi paita itsellesi: WWW.VEPSU.FI/KAUPPA

31

01/21


UPPFLYTTNINGSHISTORIERNA

1934

1937

I

V

(Mästerskapsserien 1935-36)

(Mästerskapsserien 1938-53)

nför Mästerskapsserien första år, 1930, kvalade samtliga lag för en plats i den första upplagan av den högsta serien i Bollförbundets historia. Säsongen 1934 var det dags för VPS att för första gången försöka ta steget upp i den högsta serien efter att ha åkt ner säsongen innan. Innan den ordinarie omgången av B-serien, den näst högsta, var lagen tvungna att spela regionala kvalserier. VPS samlade 14 av 16 poäng, följda av Vasa IFK på tio poäng. Den så kallade B-serien var uppdelad i två zoner, östra och västra. VPS fick naturligt en plats i den västra zonen tillsammans med VIFK, Turun Riento (Åbo), Kronohagens IF (Helsingfors), Iirot (Raumo) och HAK (Helsingin Atleettiklubi). VPS var suveräna i grundserien, och vann samtliga fem matcher.

PS åkte ur Mästerskapsserien endast två år efter att laget gått upp. En bedrövlig säsong som dominerades av fyra Helsingforslag ledde till att VPS åter fick ta fart i den näst högsta serien. Likt säsongen 1934 var VPS mer eller mindre överlägsna utanför Mästerskapsserien. Till skillnad från 1934 hade dock de regionala kvalserierna slopats, och B-serien var istället en renodlad säsongslång serie indelad i två zoner. VPS var fenomenala, och radade upp tennissiffror i nästan samtliga matcher. De största vinsterna kom mot HBK (1-8 och 7-0). Endast Kiffen (1-1) och TaPa (1-2) lyckades hålla ner siffrorna på deras hemmaplan. VPS var en ostoppbar maskin. M

V

O

F

GM

IM

MS

P

12

11

1

0

58

5

53

23

1

4

36

36

0

15

1

6

26

26

0

11

M

V

O

F

GM

IM

MS

P

VPS

5

5

0

0

24

4

20

10

VIFK

5

3

1

1

10

6

4

7

Drott

12

7

12

5

VPS

Turun Riento

5

2

1

2

5

12

-7

5

KIF

KIF

5

1

1

3

8

9

-1

3

Akilles

12

5

0

7

23

23

0

10

Iirot

5

0

3

2

3

6

-3

3

TaPa

12

5

0

7

19

29

-10

10

HAK

5

0

2

3

3

16

-13

2

Till kvalserien tog sig även VIFK från samma zon, samt ViPS och Reipas från Viborg från den östra zonen. Vasa mot Viborg alltså. I inledningsmatchen av kvalserien besegrade VPS lokalkonkurrenten VIFK med 9-2, följde upp det med ett kryss i Viborg mot Reipas och avslutade med en 4-0-vinst hemma mot ViPS. Därmed blev det endast en säsong för VPS i den näst högsta serien, och Vasa drog totalt sett det längre strået då även VIFK gick upp. M

V

O

F

GM

IM

MS

P

VPS

3

2

1

0

VIFK

3

1

1

1

14

3

11

5

8

10

-2

3

ViPS

3

1

1

1

3

5

-2

3

Reipas

3

0

1

2

3

10

-7

1

VPS 1934:

Kalervo ”Kalle” Vartiainen, Martti Rantala, Olavi Laakso, Lauri Järvinen, Eino Lahti, Heikki Kultti, Armas Rullo, Armas Järvinen, Birger Julin, Reino Lindgren, Nuutti Lindgren (Lintamo), Einar Lindahl, Aarne Geijer (Keiri)

01/21

32

HBK

12

4

1

7

21

38

-17

9

PoPa

12

3

0

9

18

44

-26

6

Efter seriespelet väntade den östra zonens gruppvinnare i kval om att få gå direkt upp i Mästerskapsserien. Där drog Kuopion Pallotoverit (KPT) det längre strået, efter 2-2 i Vasa var det inget snack om saken i Kuopio där matchen slutade 3-0 till hemmalaget. VPS fick istället kvala mot Mästerskapsseriens nästjumbo VIFK. Vad som skulle bli en folkfest i oktober blev även en otroligt jämn kamp på planen. Det inledande mötet slutade 1-1 på Sandviken. Returen skulle spelas på bollplanen i Vöråstan. Inför cirka 2000 åskådare blev Nuutti Lintamo stor matchhjälte för VPS, med endast en handfull minuter kvar på matchuret dunkade han in 3-2 på resultattavlan.. VPS 1937:

Kalervo ”Kalle” Vartiainen, Olavi Laakso, Sakari Vierimaa, Lauri Järvinen, Eino Lahti, Heikki Kultti, Kurt Sundblom, Väinö Kultti, Olavi Autio, Birger Julin, Oskar Höglund, Nuutti Lintamo (Lindgren), Armas Rullo, Tauno Koistinen


Sebastian Pundars

1954

1961

1964

E

F

V

(Mästerskapsserien 1955-58)

(Mästerskapsserien 1962)

fter krigen upplevde VPS några av de mest framgångsrika åren i föreningens historia. Med bland annat två finländska mästerskap och en silvermedalj var VPS och Vasa kanske det hetaste inom finländsk fotboll i slutet av 1940-talet. Men tiderna ändras snabbt och VPS dalade successivt i tabellen tills klubben åkte ur 1953. I den västra zonen av Finlandsserien var det rikligt med derbymotsättningar. Samtliga lag kom från området innanför Karleby, Tammerfors och Åbo. VPS var det enda laget som representerade Vasa, VIFK spelade i Mästerskapsserien. VPS var om inte överlägsna, så stabilt dominanta i serien. Sex raka segrar i inledningen av serien satte takten för de övriga lagen. Säsongens höjdpunkt var Pekka Utriainens debutmatch i VPS. Utriainen debuterade mot RU-38 i Sandviken och presenterade sig för hemmapubliken med att göra tre mål.

M

V

O

F

GM

IM

MS

P

VPS

18

12

3

3

57

26

31

27

JBK

18

10

3

5

58

32

26

TKT

18

11

1

6

50

38

12

KPV

18

10

2

6

45

31

TPS

18

9

2

7

35

33

RPallo

18

6

5

7

42

GBK

18

6

5

7

33

Drott

18

4

6

8

26

40

TPK

18

2

5

11

20

RU-38

18

2

4

12

29

VPS 1954:

(Mästerskapsserien 1965-68)

ör första gången i klubbens historia hade VPS spelat fler än en säsong i följd utanför den högsta serien. Säsongen 1961 var den tredje raka i Finlandsserien. Fotbollsscenen i Finland hade ändrat, medan Vasa var en ledande fotbollsstad under 1930-, 40- och 50-talen så hade de andra stora städerna hunnit ikapp Vasa. Bland annat Kuopio och Kotka hade blivit starka fotbollsfästen. På tal om fotbollsstäder så blev säsongen 1961 den sista gången VPS mötte IF Drott från Jakobstad, som senare ersattes med FF Jaro. Säsongen blev en lång kamp mot KPT från Kuopio. Klubbarna var sedan tidigare mycket välbekanta med varandra i och med tidigare kvalspel. Efter att klubbarna slutat på samma poäng, krävdes för tiden typiskt omspel. VPS var solklart bättre och vann med 3-0 hemma i Vasa och kunde äntligen återvända till Mästerskapsserien.

PS glädje efter den senaste uppflyttningen 1961 förblev kortvarig. Efter en säsong i Mästerskapsserien var klubben tillbaka i den näst högsta serien säsongen 1963. Då drog GBK det längre strået och vann den norra zonen, VPS slutade tvåa och fick vänta ytterligare en säsong på ligaspel. VPS 1964 utmärkte sig försvarsmässigt, med endast 18 insläppta mål på 22 matcher. För tiden ett gott kvitto på stabilt försvarsspel. Än en gång bjöds det på en avgörande derbythriller i Sandviken. I den fjärde sista omgången hade 2995 åskådare slutit upp i Sandviken för att se VPS hålla undan och kryssa 1-1 mot VIFK. Detta innebar att VPS tog ett stort steg mot seriesegern och en plats i Mästerskapsserien. Mittbackarna Jukka Järvinen och Reijo Kuukari var likt hela säsongen stabila även mot VIFK. VPS avslutade serien med tre raka vinster och kunde för andra gången på 1960-talet fira uppflyttning till den högsta serien.

M

V

O

F

GM

IM

MS

P

VPS

22

14

2

6

58

32

26

30

23

KPT

22

13

4

5

51

26

25

30

23

GBK

22

11

4

7

44

31

13

26

14

22

OTP

22

11

2

9

42

38

4

24

2

20

KPV

22

11

2

9

34

36

-2

24

45

-3

17

Sisu

22

10

2

10

40

56

-16

22

OTP

22

9

5

46

-13

17

Tenho

22

6

9

7

30

37

-7

21

KaPa

22

9

4

-14

14

JBK

22

8

4

10

43

43

0

20

Sisu

22

8

4

50

-30

9

KaPa

22

8

3

11

43

36

7

19

OPS

22

8

2

54

-25

8

Drott

22

8

2

12

37

48

-11

18

RoPS

22

6

3

13

23

KajPS

22

7

4

11

32

44

-12

18

PK-37

22

5

2

15

29

TP-47

22

4

4

14

32

59

-27

12

Virkiä

22

2

1

19

30

86

Jukka Ollila, Kurt Toivio, Yrjö Tuomisto, Alpo Lintamo, Klaus Rauhala, Nils Lagerström, Kyösti Torala, Martti Järvinen, Risto Raunio, Kaimo Lintamo, Reijo Saarinen, Harri Kippo, Raimo Säätelä, Erkki Tamminen, Karl Kallio, Sven Wentjärv, Lauri Häyhä, Pekka Utriainen, Vesa Räisänen. Tränare: Martti Häyhä

VPS 1961:

Jarl Fors, Viljo Vesterinen, Pekka Niemenpää, Raimo Leivo, Reijo Kuukari, Pertti Talso, Eero Metsä, Matti Kontturi, Erkki Tamminen, Reijo Saarinen, Raimo Hudd, Pekka Mäkelä, Matti Liukkonen, Nils Lagerström, Kari Uusikylä, Kurt Toivio ja Klaus Rauhala. Tränare: Erkki ”Isäntä” Riihimäki.

33

M

V

O

F

GM

IM

MS

P

22

16

3

3

53

18

35

35

JBK

22

15

4

3

58

28

30

34

VIFK

22

14

3

5

62

33

29

31

SePS

22

12

2

8

50

39

11

26

KPV

22

10

3

9

40

31

9

23

8

41

35

6

23

9

38

47

-9

22

10

49

47

2

20

12

43

48

-5

18

41

-18

15

63

-34

12

-56

5

VPS

VPS 1964:

Taisto Isonen, Jorma Airenne, Pertti Talso, Kalevi Norrlund, Reijo Kuukari, Jukka Järvinen, Pekka Mäkelä, Kari Uusikylä, Erkki Tamminen, Reijo Toivola, Raimo Hudd, Matti Liukkonen, Viljo Vesterinen, Kari Dahlsten, Pauli Laine, Eero Metsä, Väinö Pylkkä, Reijo Saarinen, Sakari Sundin. Tränare: Jussi Sillanpää

01/21


1970

1974

(Mästerskapsserien 1975-77)

1994

D

S

S

(Mästerskapsserien 1971-72)

etta var sista året VPS deltog i den näst högsta serien i dess gamla form med regionala zoner. VPS spelade i den norra zonen, som även innehöll lokalkonkurrenterna Sport och VIFK. Gruppvinnarna i samtliga tre zoner garanterades en plats i Mästerskapsserierna, medan grupptvåorna skulle göra upp om den fjärde ligaplatsen genom en enkel kvalserie. Förutom i tabellen var VPS även suveräna i lokalderbyna, VPS segrade i samtliga fyra derbyn. Sport föll med 1-0 och 3-1 med VIFK fick se sig slagna med 1-0 och 4-2. Det andra derbyt mot VIFK var en riktig folkfest med 3 077 åskådare på läktarna. Säsongen avslutades dessutom värdigt ett lag som skulle gå upp i Mästerskapsserien, med 11-0 i målskillnad i VPS favör de sista fyra omgångarna (tre vinster och en oavgjord). M

V

O

F

GM

IM

MS

P

VPS

24

16

3

5

37

20

17

35

OTP

24

14

5

5

49

25

24

33

KaPa

24

13

6

5

39

28

11

32

OPS

24

10

6

8

44

33

11

26

Sport

24

10

5

9

29

22

7

25

GBK

24

8

8

8

39

33

6

24

KajHa

24

9

6

9

30

29

1

24

VIFK

24

8

7

9

39

40

-1

23

KPT

24

8

7

9

29

34

-5

23

KPS

24

8

5

11

25

31

-6

21

Jilves

24

9

3

12

38

46

-8

21

JyP

24

7

4

13

21

32

-11

18

Tenho

24

2

3

19

24

70

-46

7

VPS 1970:

Timo Nevanperä, Matti Liukkonen, Esa Virta, Jouko Jokinen, Kalevi Norrlund, Timo Arela, Ari Mäkynen, Pekka Mäkelä, Raimo Olli, Harry Pörtfors, Erkki Westersten, Sakari Sundin, Raimo Hudd, Esa Airaksinen, Pentti Westersten, Reijo Kuukari, Esko Tuomisto, Matti Pirkola, Eero Tuhkanen, Jukka Harjula, Kauko Lämsä, Arto Tuppela. Tränare: Jovan Jeftic

01/21

(Veikkausliiga 1995-2002)

äsongen 1974 var ett riktigt getingbo i division ett, med flera starka kandidater som tävlade om de två uppflyttningsplatserna. Förutom VPS återfanns klassiska klubbar som HIFK, GBK och HPS i serien. Klubbar som varit etablerade i årtionden, men lämnat lite bakom lokalkonkurrenterna i respektive städer. Dessutom hade MyPa etablerat sig i serien, ett lag som innan 1990-talet inte var någon märkvärdigare klubb i Finland men skulle gå upp i den högsta serien för första gången. VPS hade möjligheten att säkra avancemanget till ligan i den näst sista omgången, hemma i Sandviken. Storklubben HIFK var på besök, ett lag som desperat behövde en vinst för att väcka lite hopp om att hållas kvar i serien. Gästerna inledde också ruskigt starkt med två snabba mål som fick luften att gå ur de 1 443 åskådarna på läktarna. Men ett kämpande VPS hann både reducera och kvittera innan halvtidsvilan. Den andra halvleken blev en mycket nervös tillställning. Men lidandet fick ett slut i den 80:e minuten då Matti Ahonen gjorde sitt första mål för säsongen, och frälste publiken med sitt 3-2-mål. Därmed gick VPS tillbaka upp i den högsta serien för sjunde gången.

äsongen 1994 tog VPS klivet upp till den högsta serien, då omdöpt till Veikkausliiga, efter klubbens längsta sejour utanför finländsk fotbolls finrum. Framförallt början av 80-talet var kanske den tuffaste tiden i klubbens historia spelmässigt, då VPS föll hela vägen ner till distriktsserierna. I slutet på 80-talet fick dock klubben återigen vind i seglen, bland annat genom polackerna Tomasz Arceusz, Kazimierz Buda och tränaren Boguslaw Hajdas. Säsongen inleddes mot Kajaanin Haka, som säsongen innan nätt och jämnt missade ett avancemang till Veikkausliiga. VPS gick som tåget direkt från inledningen av säsongen. KajHa föll med 1-0 på Karlsplan, och därefter gick VPS obesegrade i elva raka matcher innan den första förlusten i serien kom mot Kullervo borta i Joutseno. Det var blott en av två förluster i seriespelet, avancemanget säkrades i den fjärde sista omgången med ett kryss borta mot Pallo-Iirot i Raumo och säsongen avrundades med en andra förlust i den sista omgången borta mot KajHa. VPS gick direkt upp i Veikkausliiga som serietvåa bakom Finlands äldsta fotbollsförening Ponnistus från Helsingfors. M

V

O

F

GM

IM

MS

P

Ponnistus

26

17

7

2

40

10

30

58

VPS

26

13

11

2

59

20

39

50

M

V

O

F

GM

IM

MS

P

MyPa

22

12

6

4

47

26

21

30

VPS

22

12

5

5

32

15

17

29

SePS

22

12

4

6

40

25

15

28

GBK

22

11

5

6

45

27

18

27

HPS

22

12

2

8

53

28

25

26

OPS

22

9

6

7

33

25

8

24

Ponnistus

22

8

6

8

34

34

0

22

KaPa

22

9

4

9

27

27

0

22

KTP

26

8

7

TuTo

22

7

5

10

37

45

-8

19

BK-IFK

26

7

6

TaPa

22

7

2

13

37

51

-14

16

PIF

26

7

6

HIFK

22

5

5

12

33

56

-23

15

KajHa

26

6

KIF

22

2

2

18

19

78

-59

6

FC 1991

26

6

VPS 1974:

Timo Nevanperä, Kari Pylkkä, Esa Virta, Jouko Jokinen, Ari Mäkynen, Rolf Lindholm, Martti Koivisto, Lars-Eric Sahlström, Raimo Olli, Harry Pörtfors, Esa Airaksinen, Matti Ahonen, Juho Laaksovirta, Kai-Pekka Laitinen, Risto Ikola, Heikki Kanerva, Juhani Palomäki, Nils Porko, Jukka Somerharju. Tränare: Eero Tuhkanen och Pekka Mäkelä

34

FC Inter

26

11

9

6

47

25

22

42

Reipas

26

13

2

11

53

48

5

41

KontU

26

9

10

7

33

26

7

37

P-Iirot

26

8

11

7

34

32

2

35

KePS

26

10

5

11

39

42

-3

35

KPV

26

9

6

11

34

42

-8

33

Kultsu

26

8

8

10

35

41

-6

32

11

37

43

-6

31

13

43

50

-7

27

13

42

56

-14

27

8

12

30

38

-8

26

4

16

27

80

-53

22

VPS 1994:

Rolf Laitamäki, Mika Härkönen, Tomasz Arceusz, Christoffer Kloo, Reijo Palovuori, Marko Suoste, Harri Kevari, Tomi Kärkkäinen, Leo Tuisku, Tommi Virkama, Toni Korkeakunnas, Peter Westersten, Pasi Nevanperä, Vladimir Stroganov, Andrej Berlizev, Andrej Napiorkowski, Mikael Kotiranta, Lauri Leppälä, Stefan Toporek, Ville Mattila och Peter Kauppi. Tränare: Boguslaw Hajdas


Sebastian Pundars

2005

OWN

D

en senaste säsongen som VPS tog klivet upp i Veikkausliiga var grunden till klubbens längsta sejour i den högsta serien. VPS hade sedan nedflyttningen från Veikkausliiga slutat femte och sjätte i Ettan innan säsongen 2005. Samma år kvalade både VPS och tidigare nämnda Ponnistus, VPS upp till ligan och Ponnistus ned till Trean. Mycket kan hända i fotbollen på tio år. Inledningen på säsongen var inte lika fenomenal som 1994, VPS åkte på två förluster i de inledande fem omgångarna. Därefter började spelet rulla på allvar, och VPS hade som bäst fem raka vinster under sommarmånaderna. Två ödesdigra förluster i augusti mot Rakuunat och OLS bäddade dock för en kvalplats på senhösten. Motståndet stod RoPS för, och efter 0-0 på ett iskallt Sandviken väntade en nagelbitare i returen i Rovaniemi. Jonas Britschgi gjorde snabbt 0-1, vartefter hemmalaget RoPS tog över spelet. Men ligalaget lyckades endast klämma in en kvittering efter ett stort övertag i framförallt den andra halvleken. VPS red ut stormen genom att spelarna spelade med stort hjärta. Och uppflyttningen lär enligt ryktet ha firats med samma märke på cognacen som då laget gick upp 1994. M

V

O

F

GM

IM

MS

P

FC Honka

26

17

6

3

57

17

40

57

VPS

26

17

2

7

49

23

26

53

PK-35

26

12

9

5

28

21

7

45

KPV

26

13

2

11

36

29

7

41

Rakuunat

26

12

5

9

34

36

-2

41

Viikingit

26

11

4

11

43

34

9

37

Atlantis

26

9

7

10

39

35

4

34

PP-70

26

9

5

12

32

39

-7

32

MP

26

9

5

12

31

42

-11

32

AC Oulu

26

8

7

11

32

33

-1

31

FC Hämeenlinna

26

8

6

12

26

39

-13

30

VG-62

26

8

5

13

29

41

-12

29

OLS

26

8

4

14

23

42

-19

28

P-Iirot

26

6

3

17

25

53

-28

21

VEPSU

(Veikkausliiga 2006-2019)

& loan

DITT NAMN PÅ DEN RANDIGA TRÖJAN? Own-and-Loan betyder att du i förväg kan köpa en tröja använd av Vepsu denna säsong och trycka ditt namn på tröjan. Efter det ”lånar” du tröjan åt din spelare som spelar resten av säsongen i din tröja.

Efter säsongen hålls en intim middag i Elisa Stadions VIP-utrymmen för de som köpt en Own-and-Loan tröja. Spelarna lämnar då tillbaka tröjan de ”lånat” till ägaren.

DITT NAMN?

DITT NAMN?

Own-and-Loan -paket

VPS 2005:

Peter Kauppi, Jonas Britschgi, Miika Ekström, Toni Hahto, Jyri Hietaharju, Ville Koskimaa, Mathias Kullström, Jonas Lind, Pekka Liukkonen, Rami Louke, Jens Nygård, Tomas Nygård, Franklin Nyholm, Ville Priha, Antti Puikkonen, Matti Santahuhta, Arto Saranpää, Jyrki Saranpää, Jani Uotinen, Jan-Christian Westermark, Mikko Ylihärsilä. Tränare: Jari Pyykölä

189€

Reservera din favoritspelares tröja: WWW.VEPSU.FI/KAUPPA

35

01/21


VPS x VASA IFK 2021

KAUSIKORTTI SÄSONGSKORT

ALK / FR.

119€

VEPSU.FI/KAUPPA