Page 1

SPENNING NYHETSMAGASIN FRA MØRE TRAFO

2.utg. 2018

BERGA TURISTSTRØMMEN s.4

Møre Trafo; størst i Skandinavia på fordelingstransformatorer og ferdigmonterte nettstasjoner.

Berga turist-strømmen

s.4

Smarte nett og roboter

s.8

Årets strømsparere

s.12

Høyspente kokker

s.14


POLITISK KORTSLUTNING

Julen nærmer seg med stormskritt, og vi har gleden av å presentere en ny utgave av «Spenning» for våre samarbeidspartnere. Det har vært et år med stor aktivitet og mange spennende prosjekter med nye kundetyper og nye utfordringer. Vi synes vi har fått det rimelig bra til, og vi har lært en masse. Dermed har vi blitt enda bedre til å hjelpe våre kunder med å løse sine oppgaver. Vi skal være et kompetansesenter for transformatorer og nettstasjoner og da må og skal vi være oppdaterte. Jeg er skuffet over våre politikere som ikke klarer å sikre stabile rammebetingelser for vårt næringsliv. I sene nattetimer gjøres det beslutninger som rammer utenlandske investorer. Forliket om å fjerne fritak for elavgift for en bestemt anvendelse av blokk kjeder i datasenter, er svært uheldig. Forslaget gjør at vi går glipp av innovasjon på et svært viktig teknologisk område.

Det er uforståelig at så viktige beslutninger gjøres uten høringer og uten konsultasjoner med de som faktisk berøres av dette, og som har kunnskap om hva dette betyr for landet. I skrivende stund er denne saken heldigvis utsatt til mars 2019 for å belyse nærmere konsekvensene et slikt vedtak innebærer, men den har svekket Norges troverdighet i forhold til utenlandske investorer. Om det er deler av den digitale industrien man ikke ønsker, så man i det minste gi investorer en rimelig tid til å avvikle. Jeg er også rystet av uttalelser fra fremtredende politikere om at kryptovaluta er uønsket og uetisk industri man ikke ønsker i Norge. Uforutsigbare politikerne kan dog ikke endre det faktum at det snart er jul, og Møre Trafo ønsker alle forretningsforbindelser ei riktig god jul og et godt nytt år.

Loven om redusert avgift for datasentre over 0,5 MW ble innført 1. Jan 2017. 22 måneder senere foreslår forliket å omstøte denne loven med 1 måneds varsel. Det er ingen land vi vil sammenligne oss med som har så uforutsigbare rammebetingelser for egen industri. Usikkerheten rundt avgift gjør det lite attraktivt å investere i datasenter i Norge. Ingen investor vil ta sjansen på at rammebetingelser kan endres uten varsel - spesielt når norsk strøm kan kjøpes uten avgift og uten restriksjoner i våre naboland.

SIDE 2 | MØRE TRAFO

TOR RIEVE KRISTIANSEN ADMINISTRERENDE DIREKTØR


DEN STORE FAMILIEFESTEN I 45 år har Møre Trafo arrangert en superpopulær julefest for sine ansatte og deres familier. – Julefesten er populær, spesielt blant de yngste. Ansatte skal ha fått klar beskjed fra sine barn at de ikke får slutte på Møre Trafo for da går de glipp av julefesten og gavene, forteller administrerende direktør Tor Rieve Kristiansen med et smil.

med gaver tilpasset alder – ekte vare med andre ord. Det er uhyre populært, og når gavene deles ut er det ikke trafoene, men selveste julenissen som skaper stor spenning.

Lojalitet og samhold De som jobber på Møre Trafo blir kjent med familiene til sine kollegaer, og Rieve Kristiansen tror at arrangement som julefesten bidrar til å skape både lojalitet og et enda bedre samhold mellom de ansatte. – Det hele startet i kantina på fabrikklokalene på Aursnes, men julefesten ble etter hvert en så stor og populær sak at den nå foregår i Sykkylven kulturhus, sier Tor Rieve Kristiansen. «Same procedure» Det er «same procedure» hvert år slik det skal være med gode juletradisjoner. Alle ansatte med ektemake og barn, samt pensjonistene blir invitert til julefesten som bruker å samle rundt 150 personer. Etter velkomsthilsen er det Møre-sangen, julemelodier fremført av Sykkylven Storband, julefilmer i eget rom med godteposer for de yngste, utdeling av utmerkelser, juleevangeliet, underholdning, servering, gang rundt juletreet og utdeling av julegaver. Julepresanger til barna Alle barn under 16 år får innpakka julepresang

Barn og voksne samles for å gå rundt juletreet.

Bak festen står de ansattes julefestkomite, og de engasjerer hvert år åtte til ti ungdommer som får lønn for å hjelpe til med servering og opprydding. Starten på jula Det er fullstendig alkoholfritt arrangement og symboliserer starten på juleferien når de ansatte drar hjem og tar frem fenalåret og resten av Ringdal- maten som de har fått tidligere på dagen. Hedrer ansatte – Julefesten er også en fin anledning til å hedre trofaste ansatte med utmerkelser som gullklokke for 25 år, Norges Vel Medalje for lang og tro tjeneste etter 30 år, samt 40 og 50 års ansettelse, forteller Tor Rieve Kristiansen.

MØRE TRAFO | SIDE 3


Flåm er et av de store reiselivsfyrtårnene i Norge med en rekke cruiseanløp, turister på Nærøyfjorden med verdensarvstatus, Flåmsbanen og sykkelturister fra Rallarvegen.

MØRE TRAFO I FLÅM:

BERGA TURISTSTRØMMEN Møre Trafo bidro til å berge turistsesongen for reiselivsfyrtårnet Flåm og Flåmsbanen.

SIDE 4 | MØRE TRAFO


Stor nettstasjon: •

• •

– Vi klarte å få på plass en stor nettstasjon på jernbanestasjonen slik at strømforsyningen var sikret før strømmen av turister inntok turistmaskinen, forteller Olav Dalsbotten, seniorselger i Møre Trafo. Dalsbotten Olav er selv fra Flåm og vokste opp på et gårdsbruk i Dalsbotten. Det er mange år siden han flyttet fra Dalsbotten og Flåm, og det har skjedd enorme omveltninger på grunn av turismen som bare vokser og vokser. Men det han ikke vet om hva som rører seg i og rundt Flåm, er ikke verdt å vite.

Møre Trafo har levert MAXI nettstasjon som inneholder høyspenningsanlegg med to kabelbrytere, effektbryter til trafo og målefelt for avregning, samt 2500 kVA oljeisolert transformator, kombinert med MAXI isolert teknikkhus med en lengde på 6,2 meter. De to enhetene er levert separat og montert sammen på stedet til en enhet. Nettstasjonen med 2500kVA transformator har betong oljekum med brannrister/ slukkerister. MAXI teknikkhus har innmontert 1000V bryteranlegg for forsyning til togvarmepostene på Flåm stasjon.

En million turister – Flåmsbanen har blitt en turistattraksjon som hvert år frakter en million passasjerer. Det var selvsagt litt sårt for en innfødt å se at «min» stasjon Dalsbotten var nedlagt, angivelig for å gjøre Flåmsbanen enda mer effektiv. Det har den selvsagt ikke blitt, sier Olav Dalsbotten med et glimt i øyet. Nettstasjon Møre-Trafo leverte en ny nettstasjon med teknikkhus inne på Flåm jernbanestasjon. Vår gode samarbeidspartnere Powercontroll AS utførte installasjon i teknikkhuset og Laugstol AS stod for montasje og idriftsettelse av nettstasjonen.

MØRE TRAFO | SIDE 5


Arbeidet startet ved påsketider for at alt skulle være klappet og klart til turistsesongen braket løs. Nettstasjonen består av bygninger som er satt sammen, skreddersydd og godt integrert ved at de er malt i de samme fargene som jernbanebygningene. Nettstasjonen forsyner Flåmsbanen med strøm som brukes til kupevarme til alle vognene. – Denne strømmen ble tidligere hentet rett fra kjøreledningene. For å ikke tappe disse, kommer nå togvarmen fra nettstasjonen fra Møre Trafo, forklarer Olav. Verdens vakreste Ville og vakre Flåmsbanen er kåret til verdens vakreste togreise av Lonely Planet Traveller. Togreisa mellom Sognefjorden og Hardangervidda tar deg gjennom 21 tunneler og 20 stupbratte

SIDE 6 | MØRE TRAFO

kilometer mellom høyfjellet Myrdal og fjordbygda Flåm. Ladet for verdensarv For to år siden sørget Møre Trafo også for at to andre store attraksjoner kan lade batteriene for å frakte turister på mektige og populære Nerøyfjorden, en arm av Sognefjorden. – To av båtene som sørger for sightseeing på Nerøyfjorden har blitt turistattraksjoner i seg selv, «Future of the Fjords» og «Vision on the Fjords». Den første er helelektrisk, den andre en hybrid, men begge er stappfulle av elektronikk – og turister, forteller Olav Dalsbotten. Ladestasjoner Uten motorstøy kan man nyte stillheten og den vakre fjorden med verdensarvstatus. Transformatorene fra Møre Trafo for lading er


plassert ved kai på henholdsvis Gudvangen og Aurland. Flåmsbanen er kåret til verdens vakreste togreise og frakter hvert år en million turister.

Det foreligger planer om å bygge tilsvarende båter som skal brukes i Geirangerfjorden som fikk verdensarvstatus samtidig som Nerøyfjorden. Nærøyfjorden er en av de trangeste fjordene i Europa og er kun 250 meter på sitt smaleste og en knapp kilometer på det bredeste.

Flåm jernbanestasjon i fugleperspektivet. Nettstasjonen fra Møre Trafo omtrent midt i bildet på lys og nystøpt betong.

Senior selger i Møre Trafo, Olav Dalsbotten, på hjemlige trakter hvor han var med å levere denne nettstasjonen som holder hjula i gang på turistmaskinen Flåmsbana.

MØRE TRAFO | SIDE 7


PÅF YLL I VINLAND:

SMARTE NETT O

SIDE 8 | MØRE TRAFO


OG ROBOTER

MØRE TRAFO | SIDE 9


Høyspenningsanlegg, robotproduksjon og en stor dose fransk kultur. Det var noe av hva delegasjonen på 21 personer fikk oppleve da Møre Trafo tok med seg kunder til et besøk på Schneider Electrics fabrikk i Libourne i Frankrike. Fabrikken SFCME ligger litt i utkanten av byen, ikke langt fra Bordeaux. Faglig påfyll – Besøket var av teknisk karakter og representanter fra Schneider Electric som jobber med produktutvikling, ga oss en grundig innføring i høyspenningsanlegg for 12 og 24 kV nett. I tillegg til teknisk presentasjon, fikk vi se produksjon og montasje av RM6-anlegget helt fra komponentnivå til ferdig testet anlegg, forteller Møre Trafos salgssjef Ivar Lifjeld. Smarte nett Tilbehør og utstyr for fremtidens «smarte nett» ble også vist under besøket. Ifølge Lifjeld var også den sosiale biten av kundeturen av høy kvalitet.

Verdensledende Produksjon av forskjellige typer høyspenningsprodukter var utgangspunktet da fabrikken ble etablert i 1964. Siden 1981 har det kun blitt produsert kompaktanlegg type RM6 (ring main unit S6). RM6-anlegg er verdensledende i kategorien av ringkabelanlegg. Det eksporteres til 130 land. Det første RM6-anlegget i Norge ble levert til Fitjar Kraftlag i 1983.

Think Customer, Act Customer, Be Customer Avanserte roboter Fabrikken har spesialisert seg på sammenstilling og testing, men også epoxydeler som sikringshus og gjennomføringer produseres her. Øvrige ståldeler og komponenter produseres i andre Schneider-fabrikker, og noe kommer fra eksterne leverandører.

Oppmøte fredag morgen på fabrikken i Libourne. Det Norske flagget var heist til ære for oss.

– Det er jo ikke vanskelig å trives i vakre franske omgivelser med tradisjon for spennende kultur, god vinproduksjon og i 23 varmegrader, sier Lifjeld om kundeturen i midten av oktober.

SIDE 10 | MØRE TRAFO

– Bryterhusene (tanken) sveises sammen av roboter og det er etter hvert blitt flere roboter som utfører til dels avanserte montasjejobber. Delelageret er svært, rundt 17000 komponenter benyttes og kvalitetskontroller er et prioritert område, forteller Ivar Lifjeld.


Delegasjonen klar for omvisning på Chateau Haute Sarpe.

Sykkel og vinproduksjon Det norske flagget var heist til ære for Møre Trafodelegasjonen på fabrikken med sin visjon «Think Customer, Act Customer, Be Customer». I dag er det 200 ansatte ved fabrikken som er sertifisert i henhold til ISO-standarder for kvalitet, miljø og sikkerhet.

åttende århundre skal han ha bosatt seg i en hule i området, og tiltrakk seg etter hvert flere Benedikte munker. Stein ble tatt ut av berget for husbygging, landsbyen vokste, Europas største monolittiske kirke ble bygd. Nå går flere kilometer med huleganger på kryss og tvers under byen, og her lagres vin under stabile temperaturforhold.

Etter fabrikkbesøket handlet det om å få nok watt i pedalene til sykkelturen i middelalderbyen og turistmagneten Saint Emillion. Vinkjennere vil helt sikkert også nikke anerkjennende til navnet SaintEmillion. Byen er en av de viktigste områdene for rødvin i Bordeaux.

Slott og opera Guiden Laila Thortvedt fra Rendez-vous Frankrike tok delegasjonen med til Chateau Haute Sarpe hvor syklene ble innlevert etter en drøy 15 kilometers lang tur. Etter omvisning på slottet var det utendørs piknik i strålende solskinn - og hvor guiden slo til med opera. Hun er faktisk en kjent sangerinne i Frankrike.

Huleganger Opphavet til den lille pittoreske byen med de trange gatene, og flotte husa i stein, skal være munken Emilian fra Bretagne. I det

MØRE TRAFO | SIDE 11


Foto: Kjell Slinning, Sunnmørsposten

TEA vinner m jury Camilla Blom TAFJORD, Johan Hustad NTNU, Knut Stadheim Møre Trafo, Annik Magerhom Fet NTNU, Erik Espeset TAFJORD

ÅRETS STRØMSPARERE Møre Trafo er kåra til Årets Tafjord EnergiArena-bedrift.

Møre Trafo har jobbet systematisk for å spare strøm, og sånt blir det pris av. I juryens begrunnelse heter det at Møre Trafo har en samlet energifilosofi til nytte både for egen bedrift og andres. Møre Trafo stakk av med prisen i kamp med finalistene Firmenich Bjørge Biomarin og Stiftelsen Atlanterhavsparken.

SIDE 12 | MØRE TRAFO

Store kutt Møre Trafo har kuttet strømforbruket med godt over ti prosent, selv om det er vanskelig å måle helt nøyaktig, ifølge teknisk sjef Knut Stadheim. Sammen med fabrikksjef Steinulf Gjøvik har han stått i spissen for å få ned strømutgiftene i selskapet som er markedsleder i Norge på fordelingstransformatorer.


Vi har involvert de ansatte og de har kommet med ideer og vi har gjort endringer i rutiner i fabrikken forklarer Stadheim. Ideer og forslag Møre Trafo har hatt møter med ansatte hvor det har blitt drodlet frem ideer og forslag til hvordan man kan spare strøm. På den måten er rutiner endret – som å slå av som å slå av lys i ubrukte rom, og tilsvarende med maskiner. Det gir besparelser som det ikke har kostet noe å hente inn.

Stolte – Vi er stolte. Prisen er en stor anerkjennelse av den jobben vi har gjort, sier Knut Stadheim. I ti år har Tafjord EnergiArena pushet bedrifter til å spare strøm – det handler både om sparing og når på døgnet strømmen blir brukt. Over 100 industribedrifter på Sunnmøre skal ha spart 150 millioner kroner i denne perioden. Det er første gang det er kåret en Årets Tafjord EnergiArenabedrift.

Energityvene – Produksjonsledere, Steinulf og jeg har også hatt jevnlige møter om energisparing, og vi har kartlagt «energityvene» for å kunne gjøre noe med dem, sier Stadheim. 56 vinduer er skiftet ut med nyere vindu, alle utelys er skiftet ut med led-lys, videre er en stor el-kjel med store varmetap sikret, en for stor kompressor er skiftet og Møre Trafo har fått sentral driftskontroll på ventilasjon og varme. Til sammen er det gjort investeringer for 3,2 millioner kroner for å spare mest mulig strøm. Miljøforpliktelse – Investeringene er verd det, men det handler jo ikke bare om penger. Vi har også en miljøforpliktelse om å ikke bruke mer energi enn nødvendig, mener teknisk sjef Knut Stadheim. Han har vært med på alle samlingene til Tafjord EnergiArena og mener det har vært viktig å bli utfordret og «dyttet» i riktig retning for å gjøre noe.

FØLG OSS PÅ FACEBOOK!

Lenke: facebook.com/moretrafo

Møre Trafo_f.v. Knut Stadheim og Steinulf Grøvik

MØRE TRAFO | SIDE 13


FAGDAGEN:

HØYSPENTE KOKKER Akvariet, klippfisk, høyspente kokker, mye moro, masse fagprat og faglig påfyll.

Ifølge de 40 deltakerne kan Møre Trafo notere seg for nok et strålende kundetreff. – Fagdagen var den tiende i rekken på fem år. Flott at det denne gangen var et stort aldersspenn blant deltakerne med alt fra nyansatte til erfarne seniormedarbeidere. Vi får gode tilbakemeldinger, og det virker som om vi har klart å skape en viktig arena for våre kunder med fagdagen, sier salgssjef Ivar Lifjeld i Møre Trafo. Akvariet I øsende regnvær tok Møre Trafo med seg deltakerne «under vann» og besøkte populære Atlanterhavsparken ute i havgapet ved Tueneset i Ålesund. Akvariet er et av Nord-Europas største saltvannsakvarier.

– Ja, jeg tror mange av oss var spente på hvordan dette skulle gå, men utrolig gøy og stor stemning, ler Magnus Bolstad fra Hafslund Nett. Med gode råvarer og proff veiledning kunne kunde-kokkene stolt presentere og servere sine retter med klippfisk. Fagdagen Torsdag 27.september var det Møre Trafos virksomhet og produkter som stod på menyen. Egenskaper og virkemåter ble levende presentert i fabrikkene om produkter som transformatorer, nettstasjoner og LS-tavler med tilbehør, traforomsdører og ventiler og ny prøvestasjon for transformatorer hvor det ble vist sluttkontroll og metoder for feilsøking.

Kunder som kokker Etter den private omvisningen, bar det opp i andre etasje til Klippfiskakademiet. Klippfiskakademiet tilbyr matopplevelser til sosiale, faglige arrangementer og events der «kokkelering» inngår i programmet. – Det var mange høyspente «kokker» rundt bordet da de ble fortalt at de selv måtte lage maten, forteller Ivar Lifjeld med et bredt smil.

SIDE 14 | MØRE TRAFO

Deltakerne fikk se fikk ny og nyttig kunnskap om alle sider ved Møre Trafos produkter. Deltakerne fikk se fikk ny og nyttig kunnskap om alle sider ved Møre Trafos produkter.


Mange høyspente kokker på Klippfiskakademiet.

Svært nyttig – Her får vi vist frem hva vi og våre produkter står for, kundene får se og lære hva som befinner seg «under panseret». Vi får gode tilbakespill med forslag på eventuelle justeringer og forbedringer på produktene våre. Derfor er disse kundetreffene svært nyttige for begge parter, forteller Ivar Lifjeld. Fin arena Jan Olav Fredriksen fra elektroentreprenør Laugstol i Porsgrunn, mener både det sosiale og det faglige utbyttet var meget bra. – En flott arena for å møte kollegaer og samtidig få verdifull og nyttig kunnskap om Møre Trafo og deres produkter. Et bra opplegg fra Møre Trafo, mener Fredriksen.

Faglig utbytte Også Magnus Bolstad berømmer Møre Trafo for et kreativt opplegg med stort faglig utbytte gjennom foredrag og omvisningen i fabrikkene: – Gøy å se komponenter og konsepter man har lært om på universitet i praksis, og få se hvordan en transformator bygges opp, sier Magnus fra Hafslund Nett. Eksterne foredragsholdere på fagdagen var Trond Nesbakken fra Nexans som tok for seg kabler og Ronny Michaelsen fra Schneider Electric ga deltakerne et innblikk i «smarte nettstasjoner» og optimalisert nettdrift.

MØRE TRAFO | SIDE 15


Mer av det som teller

SIDE 16 | MØRE TRAFO

Spenning 2.utgave 2018  

Nyhetsmagasin fra Møre Trafo

Spenning 2.utgave 2018  

Nyhetsmagasin fra Møre Trafo

Advertisement