Page 1

Venster

het officiele verenigingsorgaan der D.S.R. Proteus-Eretes

Jaargang 36, nr. X: Xxxx 20xx Correspondentie adres: Postbus 322 2600 AH Delft

Of je nu kiest voor Sinterklaas of voor de Kerstman..., het Venster wenst je fijne feestdagen!

De Pen is machtiger dan de Paal!


In rubriek dit Venster Inhoudsopgave

“Leuk om de kennis over te brengen

Op de cover...

op stel jonge honden” Pag 7

Een chique excentrique gala

Bestuurspraet Voorzitter & CT CW & CL

3 4

Proteus presenteert

“slopen = suf!” Pag 10 “systematisch werkten ze alle mannen af” Pag 12

Activiteiten komende maanden Sectiecoach Hans Bergers

3&5 7

Er is geroeid

Head of the Charles November vieren Goudse Mijl & Asepos Najaars & Linge bokaal

Er wordt geroeid

NKIR & de Hel van het Noorden

“Skøll burgers boycotten we

geSOGt...

dit jaar!” Pag 13

Wistjedat..& Strip & Zwaar gelul

Zo.. das boeiend!

Het reilen en zeilen van de vloten

2

Altijd so geweescht

Beheer verteld Lieve Trees & Proteus onderzeeër Compoploeg vd maand

Van de (oud-)redactie Na twee jaar deel uitgemaakt te hebben van één van de meest gezellige commissies zit het er voor ons op. Sinds wij in 2007 als Bokjes werden geinaugureerd hebben we maar één Venster gekregen waaraan we niet hebben meegewerkt, en dat was onze allereerste. Dit is het tweede Venster die wij op de deurmat krijgen zonder stiekem al te weten wat er in staat. Een raar idee; nu we dit stukje schrijven hebben we geen idee of alle tekst past, foto’s op tijd zijn, maar vooral of hij weer net zo mooi wordt als alle voorgaande edities. Eigenlijk twijfelen we daar niet aan want ons geliefde verenigingsorgaan ligt in goede handen. Wij wensen jullie veel succes en plezier met het maken van het Venster! Liefs, Willemijn en Justin Hallo! Vanaf nu kom ik het Venster versterken! Ik heb EJD’09 gedaan en studeer LS&T. Dit jaar ga ik naast palen en pipetten ook de pen hanteren en meewerken om in 2010 het Venster full-colour te krijgen. Naast rondpeddelen op de Schie hou ik van fietsen, (liefst met bergen en zon – buiten Nederland dus) en ga pogen te tennissen. Je zult me nog vaker tegenkomen in het Venster, Eva van Rooden Colofon

Het Venster is het officiële mededelingenblad der DSR Proteus-Eretes. De redactie behoudt zich altijd het recht voor om teksten in te korten, danwel aan te passen zonder de strekking ervan te veranderen. De redactie bestaat uit: Ellen Minkman (Hoofdredacteur) Denise Zwamborn (Layout) Suzanne Kleyweg (Layout) Eva van Rooden (Sponsoring) Inge Olberts (Spelling) Maarten van Blokland (Penningmeester)

Robert-Vincent de Koning (spelling) Marc Schetters (qq-er)

Kopij kan gestuurd worden naar vensterredactie@gmail.com of aan een bestuurslid of een redactielid. De deadline voor het volgende Venster is 20 januari 2009

Automatisch geabonneerd zijn ereleden, leden van verdienste, leden, donateurs en adverteerders. Abonnementen zijn verkrijgbaar door negen euro tien (€9,10) over te maken op girorekening 514.382 t.n.v. DSR Proteus-Eretes onder vermelding van: Abonnement Venster. Het abonnement gaat in bij het Venster volgend op de overmaking van het verschuldige bedrag.

Correspondentieadres: DSR Proteus-Eretes Postbus 322 2600 AH Delft Telefoon: (015) 262 3720 (bestuur)/(015) 262 3720 (loods) Fax: (015) 262 3720 e-mail: info@proteus-eretes.nl Internet-adres: www.proteus-eretes.nl

Venster november 2009

Foto’s met dank aan : Galacie

6 8 . 9 8 16 5 5 13 13


Bestuur rubriek De Proteus agenda

Van de voorzitter Beste leden, We zijn inmiddels twee ALV’s verder sinds het vorige Venster, ALV’s die een heleboel duidelijk hebben gemaakt. Flinke discussies zijn gevoerd over waar we geld aan moeten besteden. Meer geld voor de wedstrijdsectie? Waarom dan? Hetzelfde geldt voor competitieroeiers en commissies. Bovendien hebben wij besloten dat bepaalde projecten die reeds uitgewerkt zijn, een plekje kregen op de begroting.

Maar dat is niet alles! Van het overschot van het afgelopen jaar wordt op de Beleids-ALV besloten wat we hiermee zullen doen. Iedereen heeft hiervoor plannen kunnen indienen, want alleen dan kunnen wij onszelf, en daarmee ProteusEretes verder helpen!

21 november Dit weekend is het Eerste Jaars Weekend (EJW). Alle leden die in de eerstejaarsachten zitten gaan een weekend op trainingskamp om te knallen en veel vooruitgang te boeken. Natuurlijk is het ook erg gezellig!

Dat hangt ook samen met wat wij willen met ons beleid. Komend jaar gaan wij wederom een stap zetten in de ontwikkeling van de D.S.R. Meer leden betekent meer mogelijkheden om op alle fronten te groeien. Meer startende ploegen, meer wínnende ploegen, beter georganiseerde wedstrijden en andere activiteiten. We hebben al gemerkt dat dit alleen kan als we hier met een zo groot mogelijke groep aan werken! Samen kunnen wij Proteus verder helpen, en als deze groep steeds groter gaat worden komend jaar, kunnen we in september 2010 zeggen dat we na meer leden, ook méér Proteërs hebben gekregen!

26 november Het MagnuM feest! Het eerste vlotenfeest van dit jaar. Dit gaat een sexy feestje worden als je kijkt naar pagina 5.

Met Hemelschblauwe Groet,

12 december De NKIR en de opening van het eerstejaars compo seizoen vind plaats. Voorbeschouwing voor de NKIR is te vinden op pagina 8. Over het eerstejaars compo seizoen is nog niet zo veel bekend.

Smile and look boys! Smile and look...

Jörgen van den Broek h.t. Voorzitter

Commissaris Toerroeien De compowedstrijden van dit najaar zijn geweest en de winterperiode is aangebroken. Weinig wedstrijden meer, dus een rustige tijd voor de compo’s. Niks is minder waar.

daar natuurlijk het compokerstdiner op 18 december en de verschillende vlotenkerstdiners. Daarnaast is ook iedereen uitgenodigd om op de Sinterklaasborrel met hun ploeg of commissie langs te komen bij de Sint.

Verschillende ouderejaars competitieploegen zijn hard aan het trainen om het komende seizoen overal in Nederland te heerschen, met als eerste doel natuurlijk de Gyas Hunze. Ook de eerstejaars hebben C4-ploegen gevormd en zijn op het water te vinden. Voor hun zijn er in december traditiegetrouw nog onderlinge wedstrijden met een aantal andere verenigingen.

Ook op commissiegebied ligt Proteus niet stil. De WWK en de JBC zijn inmiddels hard aan het werk. De Bixy en het Bargilde worden bijgevuld, maar ook de andere commissies gaan weer beginnen met opstarten. Dus heb je interesse in een commissie geef dit dan aan bij het bestuur en help Proteus de winter door!

Naast het roeien is er de komende tijd ook nog genoeg te beleven op Proteus. Zo zijn

Rolf Cozijnsen h.t. Commissaris Toerroeien

Venster november 2009

29 november De Hel van het Noorden vind plaats. Ondersteun de roeiers in deze barre wedstrijd in het verre Groningen en schreeuw ze naar de overwinning. Voorbeschouwing zie pagina 8 2 december De beleids ALV. Hier maakt het bestuur bekend wat hun plannen zijn met Proteus komend jaar. Wees erbij om dit als een van de eerste te horen en misschien kan je wel input leveren. 3 december De Sinterklaasborrel vind plaats. Wat zou de sint dit jaar voor je commissie en je ploeg meebrengen? Natuurlijk moet voor de intocht nog even gebrast zodat de eerstejaars wedstro’s en de clubsectie kunnen laten zien wie de beste is.

18 december Het Compo kerstdiner vind plaats. Verschillende ploegjes maken de heerlijkste gangen klaar. 19 december De Kersttest voor de Wedstro’s en de Clubsectie. Dit is het eerste meetpunt voor de ploegen die het komende jaar gaan vlammen. ‘s Avonds vind het Wedstro kerstdiner plaats. Dit gaat echter eerder door de lucht dan door de mond. De compo’s van Proteus gaan deze avond op wintersport naar France! 7 januari Nieuwjaarsborrel. Hierbij kan je iedereen een gelukkig nieuwjaar wensen onder het genot van een drankje.

3


rubriek Bestuur Commissaris Loods

Commissaris Wedstrijdroeien Beste leden, Terwijl boven heel hard geklust wordt aan de bestuurskamer heb ik even de tijd om een stukje te typen over de afgelopen en aankomende periode in de kleine commissiekamer.

4

Op het moment van schrijven vertrekt er een tweezonder naar de bosbaan, want Arnoud en Roeland zullen de komende twee weken met combipartners gaan tweeen, om daarna een soort van trial te gaan varen. Sytske en Chantal zijn beiden ook hard aan het trainen op de bosbaan. Deze najaarsperiode is het voor hen allevier het belangrijkst om vooral veel te trainen op de bosbaan zodat ze weer helemaal in “the picture” komen/blijven bij de Bond. Bauke heeft zijn skiffje op het wat woeligere water van de Amstel liggen om hier samen met de andere bondsroeiers te trainen. Daan en Sander en Ellen moeten ongeveer elke maand een dag naar de bosbaan om daar in wat grotere nummers te stappen, maar zijn verder nog veel op de Schie te zien samen met de andere wedstrijdroeiers. MGL is geselecteerd naar een vier zonder; een vier met en een twee zonder. Daarnaast gaat het goed met Thomas in de skiff! De vier lichte dames zijn nog hard aan het skiffen om af en toe eens in een tweetje te stappen en Anna is

bezig met omboorden om te gaan Beste leden, en de eerstejaars die tijdens tweezonderen met een meisje van de eerstejaarsklusdag hielpen de bakker. We zijn allemaal trots op onze met schilderen en het magazijn Bij de zware sectie gaan binnenkort vereniging. Trots op onze prestaties, opruimen. Om het gebouw écht in twee Development vier zonders trots op onze vloot, trots op de topvorm te blijven houden is echter gevormd worden. Daarnaast zijn evenementen die we organiseren de inzet van alle leden nodig. Peter, maar ook Justin bezig met én natuurlijk trots op de Beuk. Een zoveel mogelijk leuke projectjes gebouw dat tot stand is gekomen Af en toe gaat de schoonheid van tijdens mooie wedstrijden te sturen. door onze leden en dat ons inmiddels ons gebouw namelijk schuil onder De eerstejaars een laagje rondslingerende hebben allemaal plastics, riggers, bankjes, gestart tijdens de schoonmaakdoekjes, Asopos Najaars muizen en noem maar op. afgelopen weekend Dit ziet er niet alleen vies en er hebben maar uit; van frustraties over liefst 16 dames, 17 vermiste bankjes, in de weg zware heren en nog liggende troep of vermiste meer lichte pikken tools gaat niemand harder de verstandige keuze roeien. gemaakt om selectie Om een vergelijking te te gaan lopen en een trekken: studeren op een stapje te doen richting opgeruimd bureau werkt het wedstrijdroeien. ook prettiger en effectiever De komende vier dan op een bureau waar weken zullen zij laten het een zooi is. zien wat ze waard Een schoon en zijn. Eerstejaarsopgeruimd gebouw is wedstroweekend en CL showt de laatste trends op klusgebied hygiënischer, bespaart de sinterklaasborrel je een boel frustraties komen nabij waar we en is dus een belangrijke kunnen zien welke sectie dit jaar de al bijna 13 jaar huisvesting biedt. randvoorwaarde voor onze mooiste liederen kan maken. Voor Om écht trots te kunnen zijn op ons vereniging op roei- en borrelgebied. de ouderejaars zal de Hel er alweer gebouw en dus écht trots op onze snel aankomen (29 november), vereniging moeten we ook energie Dus gebruik je gereedschap of waar de weersomstandigheden steken in ons gebouw. schoonmaakmiddelen, zorg dan dat getrotseerd moeten worden. Wij je ze ook weer teruglegt. Dit maakt winnen! Die energie zien we al terug in onder het roeien voor je medeleden en Geesje Dam andere de schoonmakers die helpen uiteindelijk jezelf een stuk prettiger. h.t. Commissaris Wedstrijdroeien ons gebouw schoon te houden, de Drink je een kopje thee in de loods, Loco die het gebouw onderhoud

gooi je plastics dan even in de afvalbak en laat ze niet bij je boot staan. We zijn een volwassen en professionele roeivereniging met het beste materieel, dus we zijn het aan onszelf verplicht dit ook uit te stralen. Het lijken kleine dingetjes, maar ze maken wel het verschil. Zodat je als er vrienden, familie, projectgenoten of collega’s

CW en CM pluizen aan de CT Venster november 2009

langskomen met trots over het vlot en door het gebouw kunt lopen en kunt uitstralen dat jíj Proteus vertegenwoordigt en Proteus jou. Robert Korteland h.t. Commissaris Loods


Back torubriek the future Proteus in december/januari

‘t Beheer vertelt...

2009 loopt ten einde. De blaadjes zijn inmiddels allemaal van de bomen gevallen, er zal steeds vaker een vaarverbod zijn door het herfstige/winterse weertje. Gelukkig is ook de winterse gezelligheid met alle feestdagen weer in aantocht! Donderdag 3 december is het al zover: de Sinterklaasborrel. De selectieploegen zullen het tegen elkaar opnemen met mooie liedjes tot Sinterklaas binnen komt schrijden. Daarna zal de goedheiligman cadeautjes uitdelen aan alle commissies en de wedstro - en clubsectie van komend jaar.

Hoi borrelaars, Zoals het hoort waren de afgelopen weken weer vol bruisende activiteiten. Beide ALV’s zijn geweest, wat onder andere betekend dat de Commissaris Barzolder en de pennie van functie zijn geruild. Julius zal nu zorgen dat we geen geld kunnen verduisteren en Collin zal ipv een jaar geld inzamelen het uit gaan geven aan de volgende fase van het audioplan.

Twee weken later is het tijd voor de kerstdiners. De competitiesectie kan vrijdag 18 december genieten van een luxe kerstdiner. De volgende ochtend op zaterdag 19 december roeien de wedstro´s de kersttest op de Schie. ’s Avonds kunnen zij dan genieten van een welverdiend kerstdiner met lekkere wijn. Tevens één van de laatste keren op Proteus dat zij kunnen drinken voordat ze intraining gaan. De intraining is dit jaar op zaterdag 9 januari 2010.

Voor het intrainingsfeest kan iedereen gelukkig nog een feestje meepakken. MagnuM zal een feest vol glitter en glamour organiseren, met modellen in de hoofdrol. Dus vis je naaldhakken

en sexy jurkje uit de kast of trek je mooiste zwembroek aan en kom op donderdag 26 november laten zien dat jij Proteus’ Next Top Model bent.

Naast de ALV’s is er maandag de 26e de (waarschijnlijk) laatste axieviteit van de axie ’09 geweest. Na pizza’s werden de films the Hangover en Beerpong gekeken. Namen voor de nieuwe axie worden ondertussen overwogen. Verder is ook de constitutieborrel van het bestuur geweest. Dit betekend dat iedereen die hierbij bar gestaan heeft weer een aantal nieuwe mooie verhalen heeft. De komende tijd staat in het kader van het mooie gala. Daarom zijn er iets minder activiteiten de komende tijd. Wel heeft JW zijn plan doorgezet en komt er een pubquiz, wees er vooral met je hele ploegje bij en die enthousiast mee. Ook staan de bargilde en bixyavond in de planning waar de nieuwe commissieleden worden ingewijd in de geheimen van deze mooie commissies. Daarnaast is het 26 november de beurt aan D.S.D.V. MagnuM om het eerste vlootfeest van dit jaar te organiseren. Kom ook zeker hier even langs want het is het laatste feest van dit jaar. Behalve de inmiddels gebruikelijke samenvatting van de afgelopen en komende activiteiten hier ook nog een kleine anekdote van een mooie sluitshift die anders sowieso de doofpot in zou gaan. Zo wilde het bestuur onlangs heel enthousiast met 6 man afsluiten (huldiaal initiatief, meer mensen bij de sluit). Helaas voelde de CT de neiging om de VZ wat te plagen waardoor deze de aandrang voelde om de CT een bloedneus te slaan. (volgens eigen woorden was het niet zo bedoeld hoor). De CT droop toen toch maar af. Gelukkig bleven de overige bestuursleden tot het einde waardoor het afsluiten een stuk levendiger dan normaal was. Dan schiet mij nog een afsluit anekdote te binnen. Excuses aan de sterretjes die bij het afsluiten van de starparty nog aan de bar zaten, ik heb gelogen, je hoeft alles wat je bij de laatste ronde besteld niet per sé te adten…. Dus kom vooral nog een keer gezellig afsluiten aan de bar en geniet dan extra van je biertjes. Groet, ’t Beheer ’09-‘10

Venster november 2009

5


Roeien rubriek Internationaal Head of the Charles Het weekend van 17 en 18 oktober werd voor de 45e keer the Head of the Charles verroeid in Boston en Peter Wiersum deed voor de vierde keer mee. Tijdens ons interview werd meteen het kaartje van de baan erbij gehaald om te illustreren waarom deze wedstrijd een stuurtjes droom is. Met zes bruggen, een smalle baan en veel b o c h t e n kan het er s p e c ta c u l a i r

8500 inschrijvingen en 300.000 toeschouwers maken een wedstrijd toch anders (en vooral heel groot). Verder zijn er veel gekke achten te zien, verschillende roeistijlen en mega botenwagens. Omdat hij al van te voren had besloten om dit jaar weer naar Boston te vliegen, maar er helaas geen Proteus ploeg mee deed, heeft Peter Skadi gestuurd. In deze acht zitten al

Peter stuurt op de Head of the Charles

“Spectaculaire baan droom van ieder stuurtje”

aan toe gaan – met botsingen en zelfs het zinken van een acht. Zelf heeft Peter in 2006 zonder schade negen achten ingehaald tijdens de race.

6

Dit jaar was het doel om in de top 10 te belanden, op 1/100 van een seconde werd de elfde plek behaald. De race zelf werd door een sneeuwstorm een taaie sessie. De reden dat Peter zo graag aan de HOTC meedoet is doordat het meer is dan een wedstrijd; de grootste regatta van de wereld is een heel event.

ploeggenoten van hem en daardoor was het makkelijker te organiseren dan een internationale acht. De boodschap van het interview was dan ook dat er meer Proteus ploegen naar deze onwijs gave regatta moeten gaan! Het is wat prijziger dan een race op de Bosbaan, maar wel een avontuur en meteen een ploegvakantie in Amerika. Het internationale roeien bevalt Peter wel en zijn huidige doel is dan ook het WK in Nieuw Zeeland eind 2010! MvB en EvR

Chantal en Sytske in een combibootje

De Topgroep van Proteus De Zomer voorbij, Wereldbekers en Kampioenschappen achter de rug. Tijd om weer het krachthonk in te duiken en harde halen te maken op de ergometer. Een tijd om naar uit te zien. Ook de topgroep moet aan geloven en kan een extra steuntje in de rug gebruiken. Zodat ze tijdens het seizoen de eer van Proteuseretes kunnen verdedigen. Voor zowel de

bewijzen. Voor Ellen, Sander en Daan zijn de Hel van het Noorden of NKIR en een 20-minuten test een meet moment en zouden dan misschien hun koffers pakken voor een mooi trainingskamp in Sevilla. Ook voor de Senioren-groep, bestaande uit: Arnoud, Roeland, Bauke, Peter, Sytske en Chantal, is er een vliegticket naar Avis te verdienen. Er moet geergometerd worden op de NKIR, geraced op de bosbaan in kleine nummers, en daarna word de ergometer weer opgezocht om 20-minuten de ballen uit de broek trappen. Voor de geïnteresseerden staat het complete jaarprogramma van zowel de SB als

SB als de SA groep zullen er verschillende testmomenten zijn waarbij ze zichzelf m o e t e n

de SA groep op de knrb-site. Dus als je onze toppers ziet trainen, moedig ze aan met een harde ‘ALLEZ PROTEUS!’ MvB

Venster november 2009


Roeien rubriek Wedstrijd Interview Sectiecoach Hans Bergers praat over wedstrijdroeien en de door hem gegeven coachcursus Sinds enkele jaren is de wens uitgesproken om de wedstrijdsectie te professionaliseren. Twee jaar geleden waren de eerste profcoaches een feit en dit jaar nemen Hans Bergers en Jeroen-Bart Hilckman de taak op zich om de wedstrijdsectie te begeleiden. Om wat meer inzicht te krijgen in wat de plannen zijn en hoe ze die gaan uitvoeren, heeft Het Venster de eer gehad om Hans Bergers te mogen interviewen. Hans Bergers is begonnen met wedsdtrijdroeien in Licht 2005 en is daarna met plezier gaan coachen. Zijn coachkwaliteiten hebben zich kunnen ontwikkelen doordat hij in coachkaders heeft gezeten met allemaal roei/coachgoeroe’s.

VRIJ!!!

wordt de doorstroom naar de middengroep bevorderd. Ook onder coaches bestaat veel enthousiasme voor dit plan.” Hoe word ik net als jij Hans? “Nou, om te beginnen veel uren maken! Durf die stap te nemen en ga coachen, alleen zo leer je het. Misschien zal het in het begin niet altijd even goed gaan, maar door er met andere coaches over te discussiëren, literatuur te raadplegen en heel veel vragen stellen. Een coachcursus is een goede basis voor een beginnende coach. Als je de ambitie hebt om topcoach te worden, laat dan vooral je neus zien op de Bosbaan.” Waarom organiseer je de coachcursus en waar

Daar leer je natuurlijk een hoop van, maar niet iedereen heeft die unieke gelegenheid.

bestaat deze uit? “Zoals ik eerder al aangaf is de coachcursus bedoeld om beginnende coaches op weg te helpen en een basis mee te geven. Wat is je functie als Eigenlijk zou deze cursus sectiecoach? “Op Proteus elk jaar georganiseerd hebben we, in vergelijking moeten worden om die met andere verenigingen, reden, maar dit jaar heb erg veel coaches. Er is een ik het geregeld. Elke grote doorstroom van week komt er tijdens coaches en alle nieuwe de cursus een thema coaches moeten eigenlijk aan bod, waarvoor een opgeleid en begeleid worden. Dit zou coachkaders aantal sprekers zijn uitgenodigd. Die sprekers, moeten structureren en zoals Judith van Os en het coachniveau verhogen. Alwin Snijders, hebben zo Als sectiecoach moet ik ontzettend veel ervaring ervoor zorgen dat dit bij met roeien of coachen en de eerstejaarssectie gaat vinden het erg leuk om die gebeuren.” Dus je komt niet kennis over te dragen op of nauwelijks met de roeiers een stel jonge honden in zelf in aanraking? “Nee, ik het vak. Elke cursusavond coach de coaches van de wordt gefilmd, zodat het eerstejaarssectie. ”Gaat later nog nagekeken kan Jeroen-Bart op de zelfde manier worden. Helaas zijn de te werk? ‘’Jeroen-Bart komt van bestanden erg groot (3 Vidar vandaan waar hij enige uur film), dus kan het niet jaren op internationaal niveau online en moet er gezocht geroeid heeft, hij weet dus veel worden naar een andere over het toproeien en zal zich Hoe word ik net als jij Hans? manier het binnen daarom ook bezighouden Proteus te publiceren. Op met de subtop van Proteus. Enkele roeiers zal hij het forum is er actuele informatie te vinden over ook persoonlijk begeleiden, daarnaast probeert de coachcursus.” hij bij te springen waar nodig’’

“Leuk om de kennis over te brengen op stel jonge honden”

Wat zou je dan willen bereiken met de coachkaders? “Mijn persoonlijke doel is om, als er voldoende niveau is, meer dan één eerstejaars boot, op het water te leggen. Momenteel lopen er veel grote gasten rond, dus het zou kunnen dat daar twee achten uit gevormd worden. Daardoor

Als laatste merkt Hans op dat coachen op Proteus erg leuk en uniek is: vergeleken met andere verenigingen bestaat er op Proteus geen eilandjescultuur en is er makkelijk interactie tussen coachkaders, wat de sfeer en niveau ten goede komt MvB RVdK

Venster november 2009

7


RoeienrubriekWedstrijd NKIR, Nederlands Kampioenschap Indoor Roeien Zaterdag 12 december zal voor de 20e keer op rij het NKIR plaatsvinden. Het Venster interviewde Sander van Dijk.. Wat is het NKIR voor wedstrijd? De NKIR is het nationaal kampioenschap ergometeren. Je zit met een man of 30 in een zaal te proberen om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten op de ergometer. De ergometers zijn aan elkaar gekoppeld, zodat je kunt zien of en hoever je voor ligt. Het is een wedstrijd met veel publiek en drukte en live commentaar wat het een leuk spektakel maakt.

Wat verwacht je ervan? Als huidig Nederlands Kampioen <23 heb ik natuurlijk een titel te verdedigen. Ik verwacht echter dat het een stuk sneller zal moeten dan vorig jaar. De concurrentie is ongetwijfeld sterker geworden, maar ik ook. Het blijft afwachten, maar zoals ik er nu voor sta moet ik zeker mee kunnen doen voor de titel. Verder hoop ik dat er veel Proteërs komen kijken.

Waarom doe je mee? Omdat het een goed meetmoment is wat je kunt op een ergometer en of je er goed voor ligt ten opzichte van de concurrentie. Het is vooral een strijd op het fysieke. Ergometeren is altijd een sterk punt geweest van mij en dat maakt het zeker de moeite waard om te gaan. Daarnaast ook omdat het gewoon een mooi spektakel is.

De Novembervieren

8

In de wedstrijd van 4 kilometer, opgedeeld in drie blokken, was Proteus goed vertegenwoordigd. Met een derde plaats trapten Sytske en Chantel af in het DSA4* met een combi. Daarnaast stuurde Peter Wiersum in een combinatie boot van Skøll/ Gyas. Leuk bijkomend feit was dat Peter wegens materiaalpech achter aan het veld startte en een heerlijke inhaalrace had langs het DVE4+ veld, wat uiteindelijk in een tweede plaats resulteerde.

Hoe heb je je tot nu toe voorbereid? In de training focussen we nu vooral op het duurvermogen, om veel conditie op te bouwen voor de lange afstandswedstrijden (Hel, WW en Head). Vlak voor de NKIR zullen we nog wat snelheidswerk doen. De voorbereiding zal dus misschien niet optimaal zijn, omdat het uiteindelijke seizoensdoel pas veel later in het jaar in de boot ligt. Toch blijft het een kwestie van fysiek fit zijn of niet, en toe maak ik fysiek in elk geval veel progressie.

Het is een leuke wedstrijd om te zien en een peleton schreeuwende Proteërs helpt echt!

Nederlands kampioen indoorroeien Sander van Dijk

IO In het tweede blok was het de beurt aan de zware sectie. De middengroep, bezig om met twee breinaalden vooruit te komen, sloten hun skull periode af en finishte 0.17 seconde van elkaar. Bauke speelde invaller in de Oude vier van Laga, die tweede werd in het O4+veld. Als verjaardagscadeau kreeg Peter deze dag nog een blik in het SA4+. De lichte heren met sectiecoach Jeroen Bart waren hekkensluiter van de dag. Roeland trok blik met zijn boot in het SA4+ veld. De Proteus/ Skadi boot van de lichte middengroep deed in het overgangsveld nagenoeg het zelfde trucje, inclusief het blik. Daarnaast werd er een vierde plaats in het LSA4+ veld behaald. Justin wist de zware N4+ naar een 9de plaats te schreeuwen. Eerder op de dag stuurde hij een RIC projectje in het Veterarenveld, hier werd een tiende plaats behaald.

Venster november 2009

Zondag 29 november zullen er weer hardgetrainde wedsto’s afreizen naar het gure noorden. GSR Aegir organiseert de 32e Hel van het Noorden. Het Eemskanaal zal tijdelijk het strijdtoneel van de Hel worden: in de tweezonder en de skiff zal er een 6 kilometer lange achtervolgingstrijd worden geleverd. Dit jaar is wederom de verwachting dat de gehele Nederlandse roeitop zal starten. In de skiff of twee-zonder kunnen zij zich aan elkaar, en aan de buitenlandse concurrentie, meten. De Hel van het Noorden is het eerste meetmoment in de boot van de selectie voor de U23. De Hel van het Noorden heeft zijn naam niet voor niets. Eind november betekent barre weersomstandigheden, welke het voor de roeiers extra moeilijk zullen maken. Mist, regen, wind en een de lange afstand zal fysiek veel van de roeiers vragen. De bikkels van Proteus zijn Daan Boonstra, Sander van Dijk en Ellen Hogerwerf. Zij zullen de kou trotseren om zich te kunnen plaatsen voor de begeerde U23-selectie.

MvB

De inspanning van mgz is van hun gezichten af te lezen

De Hel van het Noorden

IO


Roeien rubriek Competitie De Goudse Mijl De clubploegen van vorig jaar waren ook aanwezig. Überhaupt aangevuld met Vincent Oldenbroek roeiden in een geleende lichte acht. Een uur voor de wedstrijd smste hun stuur af, gelukkig was er Asopos bestuur aanwezig dat weinig te doen had. Na de voorwedstrijd was de Leidse stuur echter zo doorweekt dat hij/zij [moet ik even navragen of het een man of vrouw was:p ] het alweer gehad had met sturen, of waren het toch de lompe Delftsche grappen die hij/zij niet aankon? Ester was de reddende engel, het beloofde blik wisten de jongens echter niet binnen te halen. De oud-NK&WK acht waar ze vorig jaar nog van wonnen had hard getraind om zich nu te kunnen wreken.

Apesop najaars

Elise wist na een uitstekende wedstrijd een mooie tweede plaats te behalen. Mark en Mark voeren een mooie voorwedstrijd. In de finale was voor de finish al duidelijk dat de winst binnen handbereik was. Mark (vd Burg) riep naar Mark (Veenstra): “10 op de benen, voor het eindklassement!” De snelste gecorrigeerde tijd

De eerste ronde van de C4+ competitie was succesvol, bijna alle ploegjes gingen door naar de kwart-finale. Elk ploegje deed dit met een eigen unieke stijl. De één begon met een zinderende snoek bij de start en lag vijf seconden stil, om daarna alsnog de heat te winnen. Een ander ploegje ging voor de imponeer-tactiek en werd door de stuur afgeblaft in het Duits. En het werkte, zij wonnen hun voorronde met een ruime bootlengte.

Jenny en Judith zingen het Venster mee Ook Volmaakt was aanwezig, Elise ging drie maal de baan over, haar eigen skiff-voorwedstrijd en finale en als stuur van de C4 waar Evelien, Suzanne, Colinde en Ellen in startten bij gebrek aan een D4+ veld. Een C4 bleek toch heel anders te roeien dan een gladde vier en het raken van twee balletjes bij de start (lees: twee skippy-ballen) was ook niet bevorderlijk voor een goed begin van de wedstrijd, ze werden dan ook tweede achter een Asopos ploegje.

ging helaas toch aan hun neus voorbij. Uiteraard kregen ze wel een mooie medaille voor het winnen van het H2x veld. Mark (Veenstra) wist daarnaast met een ruime voorsprong het H1x veld te winnen. De D2x met Judith en Jenny was eveneens succesvol. Hun eerste wedstrijd samen in de twee, wonnen ze na een spannende wedstrijd hun finale. IO & EM

Lingebokaal Op 7 november jongstleden reisden de toen nog Potentieel Kandidaats Clubacht Crisis, Clubacht Überhaupt, Bram en M&M af richting het pittoreske Leerdam, om te strijden om de Lingebokaal. Het regende in Leerdam, want het was natuurlijk ook de dag van de Apesop Najaars. De Lingebokaal is een schattige burgerwedstrijd, inclusief nog schattigere

een prachtige boot, genaamd Extravert, bedekt met een mooie geschiedenis wat betreft Heeren Clubachten der D.S.R. ProteusEretes. Onder het genot van een paraplu stonden vele gezinnetjes langs de kant onze

vlotpuppies..

huldiale boten aan te moedigen. Het volume nam Proteus voor haar rekening. Uiteindelijk kijken wij terug op een mooie dag, en een Kandidaatschap.

“schattige burgerwedstrijd”

Deze huldiale koters brachten de palen (of op z’n Leerdams: riemen) richting vlot. Aangezien de BoWa ongeveer 4,5 keer richting de Bosbaan moest rijden, waren wij genoodzaakt boten te lenen van rvLeerdam. De twee achten kregen

Op een druilerige zaterdag verschenen zestien herenC4+ en vijf damesC4+ ploegjes aan de start voor hun eerste echte wedstrijd. Het was gedaan met de onderlinge strijd, nu met z’n allen voor Proteus. Naast de eerstejaars startten de voortrainingsachtend en enkele ouderejaarswedstrijd- en competitieroeiers. Kortom, Proteus was een van de best vertegenwoordigde verenigingen.

KHCl8+ Crisis

Venster november 2009

Van de herenploegjes wist niemand zich door de halve finale heen te palen. Voor het eerst sinds jaren verscheen er echter weer een damesploeg van Proteus aan de start in de finale, hulde daarvoor! Helaas wisten zij het felbegeerde blik niet te bereiken. Het enige blik van de dag viel in het SA8+ veld, waar de zware mannen met een ruime voorsprong de winst pakten. Na afloop werd gezellig gegeten bij de Chinees en een mooi feestje gevierd. IO & EM

9


Verdieping rubriek Vlotenslag Wil je ook een mooi shirtje met een naam erop, comazuipen op Ameland, paaldansen, maffe feesten organiseren, carnavallen, met bier zeulen in Limburg of gewoon lekker ouderwets borrelen, dan wordt het tijd dat je je gaat profileren bij één van de vloten van Proteus. Hierbij geven wij alle ins & outs van de vier actieve vloten: Goud.Mijn, Delirium, Lef! en MagnuM.

Goud.Mijn

‘voor als je een onbeperkte lever hebt.’

Zo heeft Goud.Mijn ook wel wat te zeggen over de andere vloten. “Lef! is als onkruid tussen de tegels van je mooie tuin” en “MagnuM, eerst zien dan geloven”. Maar toch steunen de vloten elkaar “Vloten zorgen voor binding met de vereniging, wij vinden dat iedereen lid moet worden van een vloot”. Over zichzelf: “Wij bijten meestal niet” “Onbegrenst goud” “Goud.Mijn moet je voelen” “Goud.Mijn is niet dood” “De citroen: lang houdbaar, kneiterzuur en goed te mixen met alcohol”

te pakken hebt, wil je alleen maar meer. Geef je hier niet aan toe kun je last krijgen van een delirium tremens, dit wil je niet.” Als logo koos Delirium het roze olifantje van het Deliriumbier. “Olifanten zijn sterke, sociale en uiterst intelligent wezens, net als elk D.H.B.G. Delirium lid.” Al wordt roze met een mannenvloot wel een beetje als gay beschouwd. De vloot bestaat uit competitieroeiers, waarvan 32 actieve leden en 25 oud-leden. “Uiteraard geen vrouwen.” Tradities zijn er genoeg binnen Delirium. “Onder de kutsjaersen zijn er twee bierfeuten en een frituurfeut.” “Op de wissel-ALB worden er altijd

Ze zijn bekend om hun grote legertent op het kamp, de donkerblauwe polo met witte boord en de triple B estafette. De oudste van alle vloten, opgericht in 1995 door het

10

mannenroeiploegje met de naam Goud.Mijn en als coach de enige echte Gerrit Jan Eggenkamp. Begonnen als mannenvloot, maar fuseerde na een paar jaar met de vrouwenploeg Karaat. Op dit moment kenmerkt Goud.Mijn zich als “vrijblijvend gezellig” en “een bijeengeraapt zooitje van verschillende individuen, van alto’s tot ballen, iedereen is welkom”. Hun motto is: “Als het leuk is doen we het. Goud.Mijn wil anders doen”. Ze staan bekend om hun aparte feesten. “Het bestuur had gemengde gevoelens toen de gehele barzolder bedekt was met echte grasmatten”. Door andere vloten wordt Goud.Mijn misschien als dood beschouwd, maar buiten Proteus is Goud.Mijn zeker actief. “Dat borrelen op Proteus heb je op een gegeven moment ook wel gezien, dus ontdekken we met Goud.Mijn buiten Proteus nieuwe dingen.”. Hun belangrijkste activiteit is het Goud.Mijnweekend, waar hun vlotendrankje ‘Goldstrike’ rijkelijk vloeit. Daarnaast doen ze als vloot ook mee aan bijvoorbeeld de Voga Longa in Venetië en de Elfsteden. Bekend object van Goud. Mijn is de borrelton, een cadeau gekregen bij hun 1e lustrum. Deze ton is vaak slachtoffer van vandalisme van andere vloten, zo is hij meerdere malen van het balkon afgevlogen. “Delirum houdt ervan dingen van ons te slopen, “slopen = suf!” Lichte concurrentie tussen vloten bestaat dus.

Delirium kerstdiner

DHBG Delirium

‘een heer is het criterium’ Delirium is opgericht op 3 oktober 1999. “Het was op een mooie dag toen de bootjes “Blikvanger” en “Blikopener” elkaar ontmoeten. Na wederzijdse kennismaking werd ondervonden dat er overeenkomstige belangen bij elkander te halen waren, borrelbelangen wel te verstaan.” De naam Delirium komt van het gelijknamige bier. “Als je één keer het beste bier van de wereld hebt gedronken, en de goddelijke smaak

de ‘Weegschaalbokaal’, ‘Brockjesbokaal’ en de ‘Spareribsburgemeesterketting’ uitgereikt aan degenen die respectievelijk, het meeste is aangekomen tijdens het Breintje Beer diner, de meeste ribjes bij Breintje beer heeft gegeten en het meeste gebrockt heeft tijdens D.H.B.G. activiteiten.” Maar wat Delirium vooral kenmerkt is veel zuipen en man zijn. “Boodschappen doen is voor vrouwen. Wij zijn mannen en daar staan wij voor.” “Naast de hogere bieromzet zorgen wij voor veel gezelligheid en mooie verhalen op en naast de barzolder.” Volgens Delirium zijn de andere vloten te weinig aanwezig op de barzolder, “Een goede tweede zou voor de healthy-friction zorgen.” Ze hebben een uitgesproken mening over hen: “Neon, dat ongezellige pauperale licht is allang uitgedoofd” “Of MagnuM haar opgedane kunsten in paaldansen een keer in ons genootschap zou kunnen presenteren” “Gooien we de Goud.Mijnton van het balkon, beter zij ook een keer” “Lef!, Laf…” Over zichzelf: “De vloot en haar leden zijn net als het bier: als je eenmaal lid bent kun je er geen

Goud.Mijn themafeest Venster november 2009

genoeg van krijgen!” “Altijd en overal aanwezig, brak of niet brak en al zuipende weer lekker ouderwetsch aan het heerschen.” “Perzik, omgeven door een heerlijke buitenlaag. Uiteraard kan een vrucht niet voortbestaan zonder harde kern. Dus Proteus-Eretes ook niet.”


Verdieping rubriek Lef!

‘is lekker actief’ Lef! is opgericht op 11 december 2005 tijdens het kerstdiner. “Er werden meteen al 30 mensen in één keer lid, dit zorgde voor heel wat chaos op de ALV’s.” “ Het waren voornamelijk ouderejaars die door elkaar heen blaatten, tot grote ergernis van de voorzitter.” Lef! heeft zowel wedstro’s als compo’s als leden. De “smurfenblauwe” shirtjes van Lef! zijn niet over het hoofd te zien. “Was eigenlijk bedoeld als knallend blauw.

Lef! viert carnaval in Breda Deze kleur hadden ze toevallig in zowel herenals vrouwenmaten bij de Hema. Nu moeten we elk jaar op zoek naar dezelfde kleur voor de nieuwe ledenshirtjes.” Ook Lef! houdt wel van een feestje, zo hebben ze er op Proteus al menig georganiseerd. Voorbeelden zijn het stoplichtenfeest, het filmsterrenfeest en vorig jaar de knallende schuimparty. “Heel mooi!” In de kerstvakantie organiseert Lef! de jaarlijkse wintersport voor zowel hun leden als de rest van Proteus. “Mooi dat Lef! dit doet, we willen de vereniging mee laten genieten.” “We willen duidelijk op PE aanwezig zijn”. De leden van Lef! zijn actief op de vereniging, veel van hen zitten in commissies. Daarnaast staan ze elke eerste donderdag van de maand op de barzolder te borrelen. Buiten Proteus gaan ze ook actief met elkaar om. “Valkenbrug, we dachten aan de rand van de stad te zitten, maar het bleek 3 km erbuiten te zijn. Moesten we toen met winkelwagens vol kratten bier enorm ver lopen.” Een weekendje kanoën met Lef! betekent nog geen 100 meter verder zinken. “Koud!” Volgens Lef! bestaat de ‘vlotenrivaliteit’ uit elkaars dingen mollen en jatten. “Gebruik maken van de situatie.” Vooral de biermeters van de vloten raken in de strijd zwaar gehavend. Over Delirum willen ze kwijt “Ballen hebben is geen karakter hebben”, en van Goud.Mijn “horen we niks”.

Over zichzelf: “Actieve leden, iedereen lekker op z’n eigen manier.” “De vloot blijft veranderen.” “Limoen, aangenaam, fris en niet te zuur”

MagnuM

‘Can you resist the temptation?’ De nieuwste aanwinst op Proteus is de vrouwenvloot Magnum, opgericht met een eerste ALV in het commissieklushok in 2007. Acht vrouwen besloten dat het tijd werd voor vrouwelijke activiteiten tussen al die lompe mannelijkheid. “Alleen vrouwen, dat is het mooiste geslacht.” Hierna volgde al snel de eerste activiteit. “Een supermooie wijnproeverij met een echte wijnkenner.” Op Proteus willen ze een hechte groep vormen, “niet te massaal.” “We willen bovenaan de vlotenladder staan!” en ook laten ze ons weten dat ze “niet alleen maar aan het zuipen zijn.” De kenmerkende kleur van MagnuM is paars. “Kwestie van kleuren wegstrepen. Geel staat niemand, roze is gay, dus werd het paars.” “Donkerpaars is koninklijk.” Daarnaast vinden ze “meer rokjes op PE!.” Purple Rain is het kenmerkende drankje van de vloot. “Tja, Gehaald van internet maar met een vleugje van onszelf.” MagnuM is een echte vrouwenvloot, “Vrouwendingen doen is leuk.” Ze streven naar één keer per maand een activiteit, zoals bonbons maken, waterfietsen en paaldansen. “De cacaoboon is heilig.” “Paaldansen in het sportcentrum; samen één paal delen.” Officieel is MagnuM eigenlijk nog helemaal geen vloot, het oprichtingsfeest is namelijk nog niet gegeven “26 november het oprichtingsfeest! Beloofd een knaller te worden.”

Het ontstaan van het vlotensysteem Het is begonnen met de oprichting van Den Diaghonale in 1992. Het was iets geheel nieuws en unieks binnen de Proteus, een “multiannuaal verbond van heren competitieploegen zonder gewichtsdifferentiatie dat continuïteit van integratie en gezelligheid gecombineerd met stimulatie tot het beoefenen van de roeisport als doelstelling had.” Oftewel: er moest meer geborreld worden. Den Diaghonale was als het ware een verticale zoals dat ook op gezelligheidsverenigingen voorkomt. In het jaar 1995 ontstond er een nieuw verschijnsel gebaseerd op hetzelfde principe, het vlotensysteem. Hierdoor was de taak van Den Diaghonale volbracht en stierf zij een zachte dood. De C4 gedoopt ‘Den Diaghonale’ herinnert aan dit gezelschap. Het vlotensysteem heeft als doel om leden, met name eerstejaars, enthousiast te maken voor de vereniging, roeien, de borrelavonden en ze te betrekken bij verschillende activiteiten. De eerste officiële vloot die werd opgericht was Goud.Mijn. Door de jaren heen zijn er daarna nog heel wat vloten opgericht en ook weer verdwenen. Dat vloten ophouden met bestaan heeft meestal te maken met te weinig actieve leden. Er zijn dan te weinig enthousiaste nieuwelingen die de taken van de oudere leden overnemen. Een aantal vroegere vloten waren de Botervloot, Octopussy, Dionysus, Shakiri, Assepoester (voor wedstrijdroeiers) en de recent overleden Neon.

Hoe word ik lid? Zie jij het wel zitten om een vloot te vertegenwoordigen? Volg dan dit stappenplan en misschien wordt jij wel gevraagd:

MagnuM’s waterfietstrip in Delft Over zichzelf: “We zijn een beetje braaf” “Groot en vloot” “MagnuM staat voor alle coole grote dingen, zoals wijn en een fles champagne” “Je bent MagnuM voor het leven” “Aardbei met chocolade, intens lekker!” IO & DZ

Venster november 2009

1. Integreren; drink een biertje met de leden en laat weten dat je hun vloot tof vindt. 2. Wederzijdse uitingen van liefde, waarbij je wordt uitgenodigd voor activiteiten met de vloot. 3. De inauguratie of een gezamenlijke activiteit waarna je officieel deel uitmaakt van de vloot.

11


Vereniging rubriek Georganiseerd regelen met Asopos Dinsdag 20 oktober was het zover: de locatie bekendmaking. Daarnaast konden mannen in de rij voor een rokkostuum. Leden die reeds in het bezit van een kaartje waren kregen een sticker met “Gala ’09… Ik ga het meemaken”. De leden die nog op zoek waren naar een date konden mee doen aan een datingprogramma. In de weken voor de borrel kon men formulieren invullen, met vragen en eisen die je aan je date stelde. Op basis daarvan koppelde de Galacie leden van Proteus en Asopos aan elkaar. Beiden kregen een half hart, elk hart paste slechts op zijn wederhelft. Onze Leidse vriendjes waren wat vertraagd, maar toen zij er eenmaal waren kon de speurtocht beginnen. In het begin was de situatie afwachtend, tot een paar Asopos-meisjes in actie kwamen, ze waren tenslotte niet voor niets naar Delft gekomen! Systematisch werkten ze alle mannen af, tot ze

12

Axieviteiten!

Leidse mannen waren minder voortvarend dan de dames, ze bleven veelal afwachten tot de Proteus-dames op hen afstapten. Dit gebeurde echter ook weinig: “Tja, maar ik weet echt niet of die mannen van Asopos komen of sjaarzen van hier zijn…” Na wat aanmoediging hier en daar vonden deze koppels elkaar ook. Wat er geworden is van de homoseksuele Asopossers is

hun wederhelft gevonden hadden. In het begin vol enthousiasme, op den duur werd van een afstandje geschat of het hart zou passen én of de man in kwestie er goed genoeg uit zag. De

onbekend, zouden zij de ware gevonden hebben in een echte Delfterik?

Open sollicitatie

Is het niet gewoon je biologische klok die je iets probeert duidelijk te maken, dat het tijd voor verandering?

Lieve leden, iedereen heeft het wel eens: een moment in je leven waarop je het gevoel krijgt dat je iets grondig mist. Je denkt misschien wel dat je alles al hebt, maar kennelijk is dat niet zo, want dat gevoel van leegte blijft. Ten einde raad besluit je dan maar een ploegenuitje te organiseren naar de lokale Beer en je helemaal af te toppen met schraal vlees. De winnaar is dan degene die zich vooraf het leegst van allen voelde, maar ook hij moet dan achteraf toegeven dat de leegte niet is weggenomen. Maar is het eigenlijk wel een lichamelijk gemis?

EM

Het antwoord is simpelweg “ja”, maar wat is het dan? Welnu, mocht je een vrouw zijn en de dertig naderen, dan wordt het tijd om een nieuwe generatie roeigoden op de aarde te zetten. Maar wat nu voor al mannen die stug een zesde sparerib naar binnen duwen? Of al die eerstejaars die twijfelen of ze wel goed zitten in Delft en nog wat denken te missen. Het barmeubel. De wedstrijdroeier. De redactie zal het antwoord geven: je mist ons, het Venster. Je lichaam wilt erbij, maar heeft zich nog geen toegang weten verschaffen en daarom

Welke film zou het worden? Een romcom, Axiefilm of toch Up? Dagen werd er heftig gediscusieerd op het forum welke films zeker wel gekeken moesten worden en welke toch te nerdie bleken. 26 oktober werd de Axie Movie Night gehouden. Tussen de tentamens door moet er natuurlijk ook ontspannen worden en laat een film hier nou uitermate geschikt voor zijn. De avond begon met pizza’s die vers gebakken bij de koerier vandaan kwamen. Gezelligheid op de barzolder kende helaas vandaag wel tijd, want die tentamens koppen zich niet vanzelf in. Uiteindelijk werden de films ‘The Hangover’ en ‘Beerpong’ gekeken. Het jaar van de Axie is bijna afgelopen en daarmee was dit waarschijnlijk de laatste activiteit die ze georganiseerd hebben. Komend jaar nemen de huidige eerstejaars het over om weer een frisse wind te laten waaien door de vereniging. Heb jij interesse in de Axie? Maak dan eens een praatje met de huidige commissie en wie weet verzin jij komend jaar de gaafste activiteiten voor Proteus! SK verscheurt het zich. Problematisch. Gelukkig komen we niet alleen met een antwoord, maar ook met een oplossing: solliciteer voor een functie bij het Venster en wellicht ben jij de gelukkige die binnenkort zijn handtekening onder een scherp artikel kan zetten. Wat wij van je verwachten: -7 maal per jaar stukken bijdragen aan dit topblad; -enige schrijfvaardigheid en blaetvaardigheid; -moet port kunnen waarderen en, indien nodig, adten; -actief lid; -een luisterend oor binnen de vereniging. Wat wij bieden: -6 toffe mensen; -een topblad; -port; -ondersteuning in zelfontplooiing van nieuwe redactieleden. Denk jij de punt op de i van het Venster te kunnen zijn, stuur dan een motivatiebrief plus foto naar vensterredactie@gmail.com.

Venster november 2009


Vereniging rubriek Compoploeg van de maand: Mark & Mark

De dubbel twee deelt alles met elkaar... Waar kennen jullie elkaar van? Burg: Van het COW, was echt geweldig. Tegen V: “Ja, jij zat in het verkeerde groepje!” En toen dachten jullie, wij gaan over 5 jaar samen roeien? “Ja, het was echt liefde op het eerste gezicht.” Wat zijn jullie doelen dit jaar? “Dubbel 2 bokaal binnenkoppen en alle wedstrijden blikken.” Burg: “12 blikken!” V: “Dan moeten we wel maar 12 wedstrijden starten, want we gaan alles winnen.” Alle wedstijden? Op de Abeelenrace hebben jullie niet geblikt toch? V:“Nee, dat was een fout van de tijdwaarneming. Als we onder de 6:30 min varen op een 2k dan starten we ook nog de Henley.” Burg: “Ja V is van de tijden. Van die C4 weet jij alle tijden ook nog, zo bizar.” Ze halen herinneringen op aan hun sjaarsploeg. Geen mederoeier komt er makkelijk vanaf. De een snoekt op een cruciaal moment, de ander piept en nog een ander is te licht. Maar goed dat ze samen zijn gaan roeien, want geen een negatief woord over elkaar. Wel gooien ze er veel foute teksten uit.

Nog een belangrijke vraag, hoe ligt de bier/blik verhouding? V: “Dat ligt eraan of we blik drinken of uit flesjes!” Een grote hobby, namelijk de voortrainingsacht eruit ‘bammen’. [red: genomineerd voor hét woord van 2010] De heren hebben ook al een aantal wedstrijden gestart, de Abeelenrace, de Tromp en de Goudse Mijl. Hoe hebben jullie die wedstrijden ervaren. Burg over de Tromp: “Lekker genieten van de omgeving. Had ook lekkere hambo’s!” V: “Maar niet zo lekker als bij de Abeelenrace!” Hierna volgt een hevige discussie over hambo’s en uiteindelijk is de top drie bekend. Met op één de winnaar de Goudse Mijl. Burg: “Met zo’n huisvader erachter die de hele dag aan het bakken is! Geniaal.” En de skøll-burgers dan? V: “Die boy-cotten we dit jaar.” Burg: “Skøll

“Trainingskamp in Sevilla of Abu Dhabi”

Ze hebben een eigen site en zelfs een harem fans verzamelt. Opvallend detail, het zijn alleen maar vrouwen. Oké en Arjan H! Hoe regelen jullie al die vrouwen om je heen? V: “Geile Gele boot! Na het poetsen nog geler als een nieuwere boot. We hebben ook coaches: Anouk, Joost, Limbo, Sytske. En trainen doen we 3,5 x per week.” Huh? Burg: “Ja we roeien om de dag. Hoewel we

Schmøll!” De zeehaven van Middelburg was overigens ook wel een mooie omgeving. “Daar zijn we nog bijna neergeschoten door een marineschip.” Burg: “We kwamen iets te dichtbij”.

de wedstrijden niet mee mogen rekenen bij de trainingen van Sytske, dan word ze boos…” In de winter wordt er minder getraind. Burg: “Tenzij de zon langer op blijft!” En indoor dan? V: “Nee! Daar wordt je moe van. We ergometeren wel.”

een Meet & Greet te winnen is en een voorsla sessie. Deze prijzen zijn te winnen door een lootje bij hun te kopen, hiervan kunnen zij weer een trainingskamp betalen naar Sevilla of Abu Dhabi. “Supermooi roeien daar in die haven” “En dan nog net met je blad langs zo’n jacht schrapen…!”

Ploegkleding hebben ze nog niet, ook niet voor hun coaches en fans. Wel organiseren ze binnenkort een fandag op PE waarbij er ook

Venster november 2009

Lieve Trees Lieve Trees, De afgelopen weken waren echt superleuk. Ik heb leren roeien en allerlei nieuwe vrienden gemaakt en daarnaast de vereniging leren kennen. Alleen nu wordt ik door mijn roeiploeg iedere keer al stuur gebruikt en dat alleen omdat ik een klein postuur heb. Maar roeien vind ik ook heel leuk. Hoe moet ik hun nu vertellen dat ik niet altijd wil sturen? Ik wil ze ook te vriend houden. Groetjes Nick Lieve Nick, Dit is zeker een moeilijke kwestie, maar als jij aan het roeien bent wil je toch ook geen stuur van honderd kilo in je boot hebben? Dan zou de boeg zweven. Dus zie het niet als een negatief punt dat je moet sturen, maar zie het als een eer dat ze jou graag willen hebben. Zelfs iedere ploeg zou wel een klein en licht stuurtje willen hebben! Laat de rest dus maar lekker moe worden en doodgaan tijdens een training of race. Jij mag ze naar de overwinning schreeuwen en ze luisteren ook nog eens allemaal naar je. Richt je mannen goed af en jullie zullen ver komen. Dikke Smakkerd, Trees

Aangeboden: Proteus, de onderzeeër Jacht van 19,8 meter lang, ook in staat om te duiken. Boven water kan het schip 483 km afleggen en maakt hij gebruik van een dieselmotor. Onderwater gebruikt hij een elektromotor en kan hiermee 39 km overbruggen. In de cabine is er plek voor 8 personen die samen met u kunnen genieten van het prachtige uitzicht. Op het dek rondom de cabine is er ook nog plaats voor 14 duikers. Dit schip heeft naast veel ruimte ook nog uitzonderlijk veel luxe aan boord. De bemanning bestaat uit een kapitein en een ingenieur om uw schip zo optimaal mogelijk te laten varen. Het bieden begint bij een kleine 8 miljoen dollar. Na aankoop kunt u hem gelijk meenemen. Voor vragen kunt u mailen naar vensterredactie@gmail.com.

SK

13


Etcetera rubriek

14

Adreswijzigingen Roos-Marijn Kinkel

Breestraat 4a

2611 CB

Delft

Sara Tijmensen

Breestraat 4b

2611 CB

Delft

Tom Uneken

mail@tuneken.nl

Anniek van Lieshout

Nassaulaan 165

2628GG

Delft

Marc Schetters

Balthasar v/d Polweg 496

2628BT

Delft

Dieke van der Gugten

dieke.vandergugten@gmail.com

Marian Stevens

Rotterdamsedijk 407 A-2

Schiedam

Yves Prevoo

Jacoba van Beierenlaan 183 2613 JE

Delft

Ezra Groen

Lange Geer 42

2611PV

Delft

Chantal Achterberg

Anton Waldorpstraat 35

1062 AT

Amsterdam

Peter van Asselt

Lange Beestenmarkt 105

2512 ED

Den Haag

Sander Geursen

Anna Boogerd 70

2611XC

Delft

Patrick Schrijvers

Balthasar v/d Polweg 560

2628BT

Delft

Franca Kramer

Zaan 5

2641 SX

Pijnacker

Maarten van Blokland

Venster november 2009

06-39791296


Etcetera rubriek Verjaardagen

Afwasrooster

November

27 Igor Leffertstra

18 Marybeth de Waaij

8 Aart Goossens

12-Nov

Brent Elemans

1 Pim Vermaas

28 Mathieu van den Bos

20 Mark Naaborg

11 Jeroen Gout

Marybeth de Waaij

Jip de Wolf

1 Peter Wiersum

28 Tom Uneken

24 Bart Bakker

15 Maarten Duijn

Yingying Luo

17-Dec

2 Hans Bergers

28 Jan-Jaap van der Wal

24 Guy Dupuits

15 Ezra Groen

Birgit Mascini

Peter Jacobs

3 Maurits Offerman

28 Jeroen de Zwart

26 Chaitanya Ande

15 Jan Jasper Schouten

Emma Scholten

Robert Scheepjens

3 Nienke Sassen

29 Tim Geraedts

26 Tim van Corven

16 Eveline Olivier

Ilse Koopmans

Bram van Egdom

5 Wout van Dijk

29 Quentin van Keymeulen

26 Wouter van de Steeg

17 Jan Agnes van Uitert

17-Nov

Erik Heeres

6 Jorrit Rinze van Rossum

30 Suzanne Kleyweg

27 Rogier van Steennis

18 Erwin Loonen

Maaike Nijdam

Francis Hoogendijk

29 Carin ter Beek

18 Jasper van de Slunt

Marloes Pieper

5-Jan

7 Cenna van Manen

7 Ted Verbraak

December

29 Maarten Heijmerink

19 Stefan Burger

Tinde Ooms

Siemen Everts

8 Dennis Joosten

1 Jan Scheepstra

29 Hilbert van Pelt

19 Sara Tijmensen

Arfidah Beset

Tim van Corven

8 Mathijs Twisk

1 Jeroen Werkhoven

29 Bauke Vogelzang Kuipers

20 Max van Strien

Debbie Ammerlaan

Frits Kastelein

11 Arfidah Beset

3 Steven Sprokholt

31 Jenny Nauta

20 Luuk Ursem

19-Nov

Jeroen Overman

13 Hanneke Stolk

3 Colinde Voorbach

31 Guido van der Salm

20 Denise Zwamborn

Marijke de Vet

Jörn Zimmerling

14 Gerritjan Eggenkamp

6 Pascal van Grol

31 Ferdinant Visser

22 Roos-Marijn Kinkel

Samantha van Schaick

7-Jan

15 Bart Festen

7 Ruben IJperlaan

22 Sjoerd Kok

Corine de Winter

Mark Aarts

15 Stijn Joosten

7 Martijn van Sluis

Januari

22 Robert Korteland

Elze Oude Lansink

Bas Koopman

15 Hanne Kusters

8 Karlijn van Etten

1 Arjen Costerus

22 Johan Wolmarans

Femke Vertregt

Frank Hoeckx

18 Mark van der Burg

8 Reyer Velema

1 Ronald Domhof

25 Jelle Jansen

24-Nov

Jimmy van Schoubroeck

20 Sam Verdel

9 Paul Hoogenhout

1 Christian Koopman

25 Vishal Oedjaghir

Marlou Pors

Marco Bunt

21 Alwin Snijders

9 Maartje de Hoon

1 Mick Rouhema

25 Herbert Verhoef

Bart Bakker

12-Jan

23 Matthijs Geers

10 Niels van der Kleij

2 Ineke de Lange

26 Johan van den Berg

Cees Weeland

Nigec Rikkers

23 Tim Kuijpers

12 August de Hoogh

2 Robert Verboom

26 Mark van den Broek

Max van Strien

Robert Verboom

24 Jeroen Guldemond

13 Roald Munnig Schmidt

3 Roderick de Boer

28 Jan Sebastiaan Mulders

Paul Mulder

John Koning

25 Judith Brand

15 Harm Manders

4 Brent Elemans

28 Ricardo de Wit

26-Nov

Koen van Goeverden

26 Sander Hilger

16 Diederik van Houten

7 Ewout Bongers

30 Sander Smits

Roel Kosters

Maarten Zoet

26 Jan-Willem Versluis

17 Roos van Rhijn

7 Mathieu Giard

31 Matthew Doe

Douwe Strating

14-Jan

27 Joost Jansen

18 Emil Heeren

7 Yvonne Mikkers

31 Frank Jacobs

Jasper Manders

Olivier van Nieuwmegen

27 Tom Jeuring

18 Guido Schröer

9 Martin Bakker

31 Elise Roetman

Milo Janssen

Erwin Hoogerwoord

Willem van Driel

Jesper van Manen

1-Dec

Jorrit Vervoordeldonk

Onno de Vries

Marijn Wouters

Philip de Groot

19-Jan

Sander van Hilgen

Robert van der Wiel

Schoonmaakrooster woensdag 25 november

Annelou van Donkelaar

Daniël Prins

Vrijdag 15 januari

Wenhan Guo

Swen Konings

Jeroen van Veghel

Anniek Lieshout

David Dykstra

Frank Hoogeveen

Wybren Brouwer

Daan Höppener

Jeroen Vink

Arfidah Beset

Dean Baggen

Frank Jacobs

3-Dec

David Dykstra

Jesper Schoen

Arnoud Delissen

Debbie Ammerlaan

Freek Rodenburg

Kai Mulder

Luc Heuff

Johan Wolmarans

Woensdag 9 december

Dick Wijker

Frits Kastelein

Robert Jansen

21-Jan

Joost Bouman

Bart Bakker

Woensdag 6 januari

Woensdag 20 januari

Ruud Muller

Christian

Vrijdag 27 november

Bas Koopman

Diederick van Welij

Harm Nolte

Vincent Blankenspoor

Koopman

Joran van Blokland

Bas Leemhuis

Douwe Strating

Ilse Koopmans

Freek Rodenburg

Roderick de Boer

José Kaan

Benjamin Christiaan Joppe

Eelco van der Pal

Jaap de Koning

8-Dec

Sander Meijer

Judith van Peppel

Birgit Mascini

Elze Oude Lansink

Jan Wrzosek

Luc van Gastel

Xander van Essen

Julia Bunnik

Vrijdag 11 december

Emma Scholten

Jan Maarten van Hemert

Maarten Gaasenbeek

Martin Olde

Jurriaan Kerkkamp

Bram van Egdom

Vrijdag 8 januari

Vrijdag 22 januari

Rick Haarhuis

26-Jan

Woensdag 2 december

Brent Elemans

Erik Heeres

Jan-Willem Hansen

Wilco van der Mersch

Sebastiaan Mulders

Kai Lin

Bucco van den Berg

Erwin Hoogerwoord

Janneke Moors

Benjamin Christiaan Joppe

Coen van Dam

Kasper Tempel

Cees Weeland

Erwin Loonen

Jasper van Delft

10-Dec

Karel van Leeuwe

Kasper Stoeten

Cenna van Manen

Erwin Bergsma

Jasper Manders

Eelco van der Pal

Long Hoang

Klaas Akkerman

Woendag 16 december

Eva Nieuwenhuis

Jeffrey Klapwijk

Erwin Bergsma

Marc Fransen

Lilian de Geus

Christian Koopman

Woensdag 13 januari

Woensdag 27 januari

Tom Maddick

Liselot Arkesteijn

Coen van Dam

Evelien Bos

Jelmer Doff

Daniël Ottens

Maarten van Blokland

Corine de Winter

Fedrik Degrauwe

Jeroen Overman

Dean Baggen

Maarten Duijn

Daan Höppener

Femke Vertregt

Jeroen Werkhoven

15-Dec

vrijdag 4 december

Daniël Ottens

Francis Hoogendijk

Jesper van Manen

Joost Jansen

Adriaan van der Graaf

Vrijdag 18 december

Frank Hoeckx

Joris van Zeben Nick Ligtenbarg

Venster november 2009

15


rubriek Etcetera Zwaar gelul, Lichte lectuur en... Welke nieuwe technieken en materialen past de Matcie toe bij het repareren en onderhouden van boten? Deze vraag kreeg ik in het vorige Venster van Tim Visser, na zijn goede verhaal over het nut van zomerklussen. Als je als eerstejaars Proteus lid bij de Matcie langskomt, is eigenlijk alles wat we doen nieuw. Natuurlijk heeft iedereen thuis vast wel eens dingen geklust, maar ongetwijfeld niet met behulp van koolstof, glasvezel, kevlar,

een goede hechting met de boot verkregen en een plasticzak en vacuümpomp zorgen ervoor dat de reparatie niet dikker wordt dan strikt noodzakelijk. Hiermee is vrijwel iedere reparatie sneller uit te voeren dan met de traditionele houten boten, echter is het wel veel gevoeliger voor fouten. Zo kan de plastic coating in een papieren mengbekertje de epoxyhars al zodanig aantasten dat het nooit meer uithard. Natuurlijk blijven we ook binnen de Matcie vernieuwen om onze klussen zo goed en mooi

Veel reparaties komen vaker terug, zoals afgebroken puntjes, kontjes, spanten of gaten in de huid. De manier waarop we deze reparaties aanpakken word ook alsmaar vernieuwd, zodat de reparaties steeds weer strakker, sterker en sneller uitgevoerd kunnen worden. Mocht je dit interessant vinden, spreek een van ons een keer aan, want voor dit stukje gaan alle details van onze verschillende reparatie technieken wel écht een beetje te ver. Het kan natuurlijk gebeuren dat je na het lezen van dit verhaal zoiets hebt van: “Gaaf! Ik wil ook wel eens dremelen in zo’n mooie boot, en dan lekker spelen met epoxy, carbon en een vacuümpomp!” Kom dan gewoon een keertje langs op een dinsdag of donderdagavond, en je kan altijd helpen met een mooie klus. Wij als Matcie zetten ons in om onze vloot, ondanks de onvermijdelijke schades en normale slijtage, de mooiste vloot van Nederland te houden. Dit is onze bijdrage om als vereniging zoveel mogelijk overwinningen binnen te slepen.

“Gaaf! Ik wil ook wel eens dremelen in zo’n mooie boot, en

dan lekker spelen met epoxy, carbon en een vacuümpomp!”

16

epoxyhars, vacuümpompen, gelcoats, DD-lak of spuitplamuur. Om maar even een kleine greep uit het assortiment te noemen. Deze materialen zijn tegenwoordig de ideale keuze voor het bouwen van boten, omdat zeer grote sterkte en stijfheid gecombineerd worden met een laag gewicht. De technieken die toegepast worden om reparaties uit te voeren zijn natuurlijk heel anders als bij de houten boten. Bij een houten boot maak je vaak zelf een stuk hout exact op maat, zodat het op de plek van de schade verlijmt kan worden. Het is vaak erg lastig om precies de goede vorm te krijgen, zodat het maken van een mooie reparatie veel tijd in beslag kan nemen. En reparatie met matjes van koolstof, glas of kevlar heeft als grote voordeel dat je de matjes terplekke in de goede vorm tegen de boot legt. Met epoxyhars wordt

mogelijk uit te kunnen voeren. Zo hebben we bijvoorbeeld sinds kort een kleine “baby-dremel” waarmee we veel nauwkeuriger schades kunnen bijwerken, zodat er een nette reparatie op kan. Een andere aanschaf is de nieuwe vacuümpomp, die in z’n eentje beter zuigt dan de twee oude bij elkaar, en dat zonder binnen 10 minuten het hok vol blauwe dampen te zetten. Ook hebben we sinds vorig jaar een nieuwe collectie harders voor de epoxyhars, zodat we de hardings- en verwerkingstijd beter kunnen afstemmen op de klus. Een snelle harder als er maar een klein gaatje gevuld hoeft te worden, zodat dezelfde avond al bijgewerkt en geschuurd kan worden. Of juist een langzame harder, voor de lastige klussen waar je veel verwerkingstijd nodig hebt om alles perfect te krijgen.

Wist-je-dat...

Een makkelijk bruggetje naar de volgende vraag, ik ben eigenlijk wel benieuwd hoe onze nieuwe clubacht, Crisis, er voor gaat zorgen dat de Kruithuisbokaal voor het eerst sinds 2005 weer naar Delft komt. Deze vraag wil ik stellen aan Tim Feenstra, voorzitter van kandidaats HCl8+ Crisis.

Strip...

- Geesje zware mannen skiff ambities heeft.. - de CL de ab actis van Asopos geregeld heeft.. - Proteus niet welkom meer is bij Asopos en Skøll... - 17 bare zwallen selectie lopen... - net als 22 pichte likken en 17 dames... - de Axie filmavond goed voor de nachtrust was... - ze ook nog op zoek zijn naar opvolgers...

Venster november 2009

Mark van der Burg

Venster 2009-11  

Het Venster van D.S.R. Proteus-Eretes november 2009

Venster 2009-11  

Het Venster van D.S.R. Proteus-Eretes november 2009

Advertisement