Page 1

Центъра на германската провинция Бавария. е третият по големина град в страната след Берлин и Хамбург. Намира се на река Изар. Текст: bg.wikipedia.org; Снимки: google.bg


В СТРАНАТА П

оселището е основано като Munichen през 1158 г. от Henry the Lion, херцог на Саксония, половин век по-късно му е даден статус на град и е укрепено. Първоначално, епископ Ото фон Фрайзинг и Henry се карат за града пред императора в Райхстага в Аусбург. През 1180 г., при делото срещу Henry the Lion, Ото фон Вителсбах става херцог на Бавария. Неговата династия управлява областта до 1918а. През 1255 г., херцогство Бавария е разцепено и Мюнхен става част от Горна Бавария. През 1327 г. градът е напълно опожарен и по-късно построен отново от Лудвиг IV. През 1632 г. и по време на 30-годишната война градът пада под контрола на шведския крал Густав II Адолф, а през 1705 г. е отново завладян и върнат на Хабсбургите. Първото учебно заведение в града, Баварската академия на науките, е основано през 1759 г. По това време градът вече бързо нараства и е един от най-големите в Европа. През 1806 г., става столица на Баварската държавa, със седалище на парламента и епархията Лангтаг. 20 години по-късно друго престижно учебно заведение, Landshut University, е основано в Мюнхен. Много от най-красивите сгради в града

принадлежат на този период, като всички са в архитектурния стил “максимилиан”, кръстен на тогавашния крал, Максимилиан II. Тези сгради включват „Лудвигщрасе“, Ruhmeshalle и Кралския площад, построен от архитектите Лео фон Кленце и Фридрих фон Гертнер, както и статуята „Бавария“ с автор Швантхалер. През 1882 г. градът е електрифициран и става домакин на Първото немско електрическо изложение. 19 години по-късно зоологическата градина Хелабрун отваря врати. След Първата световна война, градът става център на нестабилност. На 19 ноември 1918 г. комунисти вземат властта, установявайки Мюнхенска съветска република (Münchner Räterepublik), която е свалена на 3 май 1919 г. от десните Freikorps, мнозина от които по-късно са привлечени от Адолф Хитлер и националсоциализма. През 1923 г. Хитлер и неговите поддръжници, концентрирани в Мюнхен, осъществяват т. нар. Бирен пуч (опит за преврат), с цел да свалят правителството на Ваймарската република и да заграбят властта. Бунтът е неуспешен, резултат е арестът на Хитлер и осакатяването на нацистката партия, по онова време практически непозната извън Мюнхен.


НА ЧУДЕСАТА

Въпреки това градът става крепост на нацизма при идването му на власт в Германия през 1933 г. Заради важността му, нацистите го наричат „столица на движението“ (щабът на Националсоц иалистическата работническа партия е там). Много Führerbauten („фюрерсгради“) са построени около Кралския площад, някои са оцелели и до днес.

М

юнхен е популярна туристическа цел. Има ред важни музеи и галерии, сред които изпъкват трите пинакотеки: Старата, Новата и Пинакотека на модерното изкуство. Преди Първата световна война той е средище на художниците от групата Синият конник. Други известни туристически атракции са Английската градина (парк в центъра красиви трасета за джогинг, езера, кафенета и дори През 1938 г. е подписано Мюнхенското нудистки площи), музея на науката Deutschспоразумение, преотстъпващо Судетската es Museum и богато украсения часовник с област, преди част от Чехословакия, на Германия. движещи се фигури на фасадата на Кметството. То е подписано от представители на Германия, Може би най-голямата атракция в Мюнхен Италия, Франция, Англия. Година по-късно, е двуседмичният панаир Октоберфест. За през 1939 г. Георг Елсер прави неуспешен първи път се провежда на 12 октомври 1810 опит за атентат с бомба срещу Хитлер. г. в чест на сватбата на принц Лудвиг и принцеса Тереза фон Сакс-Хилбургхаузен.


В СТРАНАТА С

егашния кмет на Мюнхен, Кристиян Уде, е от Социалдемократическата партия. Това е необичайно, защото по-голямата част от останала Германия се

О

ктобърфестът е наймасовият народен празник в света и продължава три седмици, до първата неделя на октомври. Тогава в Мюнхен, столицата на Бавария, идват над 6 милиона души. Тази година тук се честваха 200 години от първото му провеждане, което доведе повече гости, повече забавления и цял един ден повече фест. През тези три седмици, по улиците на Мюнхен е нормална гледка да видиш хора, облечени в традиционни баварски носии. Това се счита за официално облекло и се носи в офиси, банки, дори на летището. Донякъде напомнят нашите народни носии, но са много по-цветни и отворени при жените (направени така, че и германките да изглеждат красиви) и по-елегантни при мъжете. Всъщност, в самите палатки е рядкост да видиш “цивилно облечен”.

управлява на местно ниво от членове на Християндемократическия съюз. Фигурата на герба на Мюнхен е Münchner Kindl, „мюнхенското детенце“, което се изобразява с халба или буре бира.


НА ЧУДЕСАТА З

амъкът Нойшванщайн, в превод означаващ „Замък на лебедова скала”, е най-известният замък на баварския крал Лудвиг II. Замъкът е разположен в подножието на Баварските Алпи и връх Цугшпице, близо до град Фюсен. Именно Нойшванщайн служил за емблема на анимационното студио „Уолт Дисни“, а красотата му вдъхновява Чайковски за създаването на балета „Лебедово езеро“. Вдъхновен от легендата за лебедовия рицар Лоенгрин и от сюжетите в оперите на любимият му композитор Вагнер,

баварският владетел Лудвиг II, започва през 1869 г. строеж на „замък на мечтите си“. Кралят възлага проекта за Нойщванщайн на архитектите Едуард Ридел и Кристиан Янк. В крайна сметка замъкът така и не е довършен, дори и до смъртта на краля през 1886 г. В построяването на кралския дворец Нойщванщайн има и политическа причина. След като бавария губи войната срещу Прусия през 1866 г. Лудвиг II на практика престава да е суверен, затова започва строежа на мечтания замък там, където ще бъде истински крал и ще се потопи в света на своите фантазии.


В СТРАНАТА Градът е дом на много от централите на големи юнхен е един от новите икономически застрахователни компании като Allianz AG центрове в Германия, дори днес важни и Münchener Rück, на автопроизводителите бъдещи промишлености като биотехнологии BMW, фирмите за електроника Siemens AG или Интернет са силно представени в „Welt- и Infineon Technologies, както и на немските stadt mit Herz“ (cosmopolitan city with heart). централи на McDonald’s и Microsoft.

М

Освен това, Мюнхен е вторият град с наймного издателски къщи в света, като пред него е само Ню Йорк. Мюнхен се счита за столица на информационните технологии в страната. Неговото отношение към нововъведенията в областта се отразява върху останалита

провинции, както и върху страната. Пример затова е скорошното решение на градската управа всички нейни компютри да преминат към операционната система GNU/Linux. Това силно застрашава позициите на Microsoft в Германия.


НА ЧУДЕСАТА В

асил Иванов Кънчов е български учен, географ, историк юнхенското и политик, автор на множество географски изследвания международно на Македония. Привърженик на Прогресивнолибералната летище е наречено на партия, в продължение на месец той е министър на народното името на Франц Йозеф просвещение в първото правителство на Стоян Данев (1902). Щраус. Мюнхен има голяма Той е народен представител в X (1899-1900) транспортна система, включваща метро, влакове и XI (1901) Обикновено Народно събрание. от предградията, трамваи Васил Кънчов е роден във Враца, учи в родния си град и завършва и автобуси. Местният гимназия в Лом (1884). След това за кратко е учител във Враца и транспорт се наблюдава от заминава да учи химия в Харков. Прекъсва образованието си, за Мюнхенската траспортна да участва като доброволец в Сръбско-българската война (1885). и тарифна организация След войната учи химическа технология в Мюнхен и Щутгарт, (Münchner Verkehrs- und но през 1888 отново прекъсва следването си поради заболяване. Tarifverbund, MVV). През следващите години Васил Кънчов работи в българската образователна система в Македония. Той е учител по химия в Солунската българска мъжка гимназия (1888-1891), директор на българските училища в Серско (1891-1892), директор на Солунската гимназия (18921893), главен екзархийски инспектор на българските училища в Македония (1894-1897).

М


Miunhen  

A journal about Miunhen.

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you