Page 1

ZADENLIJST November-december | 2019 | www.velt.nu/zadenactie

Keuze uit meer dan 600 rassen Voor flink wat variatie in je moestuin Tot 22% korting op het assortiment

sieve u l c x e met ing t r o k t vel – oor v l e t s be 19 0 2 / 2 1 / 5 1


2

Zadenlijst 2019

Colofon De biozadenlijst is een bijlage van Seizoenen, het tweemaandelijkse tijdschrift van Velt 48ste jaargang – november/december 2019 Velt vzw, Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren. Redactieadres Uitbreidingstraat 392c, 2600 Berchem T 03 281 74 75 F 03 281 74 76 redactie@velt.nu www.velt.nu Foto’s: alle foto’s in deze zadenlijst zijn gemaakt door Guy Augustijns, tenzij anders vermeld. Foto cover: François De Heel V.u.: Leen Laenens, Eikendreef 19, 2390 Westmalle


Zadenlijst 2019

33

De Velt-zadenactie is er weer! Velt helpt iedere tuinier met veel plezier aan kwalitatieve, biologische zaden. Dankzij het systeem van een samenaankoop bieden we jou een ruime keuze én een aardige korting: 22 procent op de meeste zaden, 10 procent op pootgoed, plantgoed, paddenstoelenbroed en bijzondere zaden. Waarom deze samenaankoop?

Al sinds 1998 organiseert Velt een samenaankoop van biologische zaden en pootgoed. We willen zaadvaste rassen, biologisch geteeld, op de voorgrond plaatsen. Zo willen we de vraag naar én het aanbod van deze zaden en dit pootgoed stimuleren. En dit lukt aardig. • Steeds meer mensen bestellen zaden en pootgoed bij Velt. • Ons aanbod breidt uit. Dit jaar in het bijzonder met meer dan 150 extra soorten en rassen van voornamelijk Bingenheimer Saatgut (meer info zie p. 6). En, belangrijk, we krijgen navolging: meer tuincentra hebben een biologisch assortiment. Velt juicht deze evolutie toe. Toch blijft de samenaankoop van Velt een belangrijk maatschappelijk project, om meerdere redenen: • Velt stelt haar assortiment samen met voorlopers uit de biologische zaad- en pootgoedsector. Biobedrijven als Bingenheimer Saatgut en De Bolster creëren nieuwe zaadvaste rassen, en selecteren strenger. Logisch, want biozaad is hun corebusiness. Dat resulteert ook in topkwaliteit. • Tuincentra en klassieke verdelers houden het bij een beperkt aanbod biozaad of -pootgoed. Een paar klassieke groenten, soms pootgoed. Let wel, die keuze is een stap vooruit én het is hun goed (commercieel) recht. Het Velt-assortiment is bewust heel breed: er zijn meer interessante rassen voor de liefhebber dan wat je in het tuincentrum vindt. Meer diversiteit, meer smaken, een goede oogstspreiding en lokale rassen: dat wil Velt je graag extra bieden. Wat is het verschil tussen biologisch en niet-biologisch zaad? De behandeling van de planten en de zaden. Gangbare zadenbedrijven gebruiken tijdens de groei van de gewassen herbiciden, fungiciden en insecticiden. Ook krijgen de planten groeihormonen toegediend die ervoor zorgen dat alle zaden tegelijk rijp zijn: zo moet er maar één keer geoogst worden. In de biologische teelt worden zaden manueel geoogst en er wordt twee- tot driemaal geoogst. De zaden worden niet behandeld met schimmelwerende of kiemremmende middelen.

Wie kan zaden bestellen?

Alle Velt-leden kunnen via deze samenaankoop zaden bestellen. Wie nog geen Velt-lid is, nodigen we graag uit om aan te sluiten. Je geniet dan meteen van de ledenkorting en de vele andere ledenvoordelen. ▶ Wat is jouw voordeel als Velt-lid?

• Korting van 22 procent op het grootste deel van het assortiment van groente- en bloemenzaden. • Korting van 10 procent op pootgoed, plantuien, sjalotten, knoflook en paddenstoelenbroed. • Korting van 10 procent op 'bijzondere zaden' (groen gemarkeerd en met Z-code). Bestel bij een afhaalplaats in je buurt, dan spaar je de verzendkosten uit en kun je meteen je favoriete Velt-boeken bestellen. Kijk op velt.nu/zadenactie voor de afhaalplaatsen. ▶ Hoe weet je of je lid bent?

• Leden betalen een jaarlijkse bijdrage van 35 euro. Kreeg je deze brochure in je postbus? Dan ben je vast lid. • Surf om helemaal zeker te zijn naar de website portaal.velt. nu. Klik op 'nieuw wachtwoord vragen'. Bij 'Velt en ik' zie je meteen of jouw lidmaatschap nog actief is. • Geraak je er niet in? Dan kennen we wellicht jouw e-mailadres nog niet. Stuur een e-mail naar mailadressen@velt.nu. Vermeld hierin je e-mail- en postadres. ▶ Hoe lid worden?

• Eenvoudig en snel via www.velt.nu/word-lid

Meer info over het assortiment? ▶ Prachtige foto's op de bestelsite

• Guy Augustijns plant als vrijwilliger al meer dan 20 jaar de diverse soorten en rassen in ons assortiment. In diverse fases neemt hij jaarlijks honderden foto's van alle vruchten en planten. Een huzarenwerk dat iedereen kan bewonderen in de online bestellijst en tijdens infomomenten. • Dit jaar nam Guy ook foto's in De Witte Beek, het knappe project van Jen Nold in Bierbeek, waar dit jaar een bijzondere landrassentest plaatsvond die aan de basis ligt van de uitbreiding van meer dan 150 soorten en rassen van voornamelijk Bingenheimer Saatgut. ▶ Infomomenten

Samenwerking met Van der Wal en Biosano

Voor de verdeling van de zaden werkt Velt, net zoals vorig jaar, samen met Zaadhandel Van der Wal en met Groothandel Biosano. Zaadhandel Van der Wal verzamelt en verpakt het basisassortiment van onze zadenlijst. Biosano verdeelt in deze actie het assortiment ‘Bingenheimer Saatgut – Kultuursaat’ en enkele aanvullende bijzondere telerselecties. De selectie van Biosano herken je aan het groene kleurtje en de code startend met Z. Bij Kultuursaat-rassen vermelden we (KS).

Sommige afdelingen organiseren een infoavond over het assortiment met de powerpointpresentatie van Guy, met daarin zijn mooiste foto's. Zoek op trefwoord 'zaden' via www.velt. nu/activiteiten voor data en locaties.

Dank je wel!

Velt kan deze samenaankoop alleen aanbieden dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Zij verzamelen jouw bestelling en sturen ze door naar de leveranciers, regelen het financiële plaatje en organiseren de verdeling van de zaden bij jou in de buurt.


4

Zadenlijst 2019

FACTUUR NODIG of woon je in het buitenland? (=uitzonderingsprocedure)

Voor wie geldt deze procedure? Wie zaden bestelt via velt.nu/zadenactie, krijgt een betalingsoverzicht, geen officiële factuur. De onderstaande bestelwijze geldt uitsluitend voor: ▶ ondernemers/gemeenten/zelfstandigen die Velt-lid zijn en een 'echte' factuur nodig hebben. ▶ leden die in een regio wonen waar geen afhaalplaats in de buurt is. Een overzichtskaart vind je via www.velt.nu/zadenactie. Je geniet dezelfde korting als de andere leden, maar je betaalt zelf de verzendkosten. Hoe verloopt deze procedure? Er zijn twee leveranciers van de zaden. Kijk dus goed wat je waar kunt bestellen. ▶ Zwart en roze gekleurde artikelen

bestel je via biologischzaad.nl Vermeld Velt-zadenactie2020 en je contactnummer bij 'opmerkingen'. ▶ Groen gekleurde artikelen (met Zcode) bestel je via mijnbiotuin.be Vermeld je contactnummer om te genieten van de korting. ▶ Velt-publicaties bestel je via velt.nu/winkel Jouw bestelling, betaling en levering verloopt rechtstreeks via de leverancier(s). Voor meer info (ook bij het bestellen) contacteer je hen het best rechtstreeks.


Zadenlijst 2019

55

ZIN IN NÓG MEER ZADENPLEZIER? Ontdek de Zadenwerkgroep van Velt

De echte ‘zaadfanaten’ kunnen zich uitleven bij de Veltzadenwerkgroep. Deze Velt-werkgroep organiseert workshops, voordrachten en ruilmarkten. Ze verspreiden zaden en de kennis over zaadwinning. Bij de zadenwerkgroep kun je zaden komen ruilen: breng jouw zelf gewonnen zaden mee, en kies uit een hele waaier aan bijzondere zaden. ▶ Wat is jouw voordeel als lid?

Kennismaken met de zadenwerkgroep kan iedereen. Wie graag ook zaden test, ruilt en deelneemt aan activiteiten, wordt warm aanbevolen om zich aan te sluiten als Velt-lid. Je krijg steevast een heleboel extraatjes. ▶ Waar vind je het assortiment?

De zadenwerkgroep heeft geen winkel, maar een wisselende en groeiende verzameling van gekregen zaden. Die kun je krijgen (verzendkosten of een vrije bijdrage vragen we wel graag) of ruilen. ▶ Meer info over de zadenwerkgroep?

• www.velt.nu/zadenwerkgroep • Schrijf je in op de mailinglijst of vraag info op maat via: info.zadenwerkgroep@velt.nu.

Op www.velt.nu/biozaden ontdek je waar je een heel jaar lang terechtkunt voor de aankoop van zaai- en plantgoed.

Ruilen, delen en ontmoeten

Ben je op zoek naar zaden en boeiende contacten? Dan kun je hier terecht:

• De Velt-zadenruilbeurs Reclaim the seeds in de Steinerschool in Lier op 15 februari 2020 , van 10-17 u. Info en programma vind je op velt.nu/reclaim-the-seeds

• De Velt-markt in het Diosecaan centrum in Mechelen op za-

terdag 14 maart 2020, met boeiende sprekers, workshops én een markt met onder andere zaden en plantgoed. Info en programma vind je vanaf 10 januari op www.velt.nu/veltmarkt

• Van maart tot mei organiseren meer dan 50 Velt-groepen

plantenruilbeurzen. Je kunt er terecht om opgekweekte plantjes te kopen, ruilen of delen. Bijzonder fijne evenementen! Houd de activiteitenkalender in het oog.

Ontdek het starterspakket

Voor een beginnende tuinier, is deze lijst wellicht nogal overweldigend. Wil je starten met tuinieren en zie je door de bomen het bos niet meer? Probeer dan het starterspakket. Moestuinspecialist Lieven David selecteerde voor jou twaalf toegankelijke groenterassen om mee te starten. CADEAUTIP: het starterspakket is ook ideaal als geschenkje voor vrienden, collega's en familieleden die je wilt aanmoedigen om te starten met een eigen moestuintje. Voor nog geen 25 euro schenk je een jaar vol moestuinplezier. Zie p. 34 voor meer info.

voor den Velt-le 5,00 1 m aar € Ontdek een van de meest fascinerende onderwerpen van tuinieren: zaad winnen. Zelf zaden telen is een echt basisboek. Het wijdt je in in de kunst van het telen, schonen en bewaren van de meest voorkomende moestuingroenten. Daarmee kun je je eigen oogst opnieuw uitzaaien en zo, jaar na jaar, het wonder van de natuur ten volle beleven en volgen. Bestel nu je exemplaar! Velt-ledenprijs: € 15,00 (excl. verzendkosten)– Boekhandelsprijs: € 18,00 ISBN 978-90-6224-543-7 – 144 p. Bestel bij je lokale afdeling, via deze Zadenlijst of via www.velt.nu/winkel


6

Zadenlijst 2019

Diversiteit troef De Zadenlijst telt dit jaar weer heel wat extra rassen. Vooral in het assortiment ‘Bingenheimer Saatgut – Kultuursaat’, dat verdeeld wordt door Biosano, vind je flink wat nieuws. Wat maakt dit zaadgoed zo bijzonder? We vroegen Mieke Lateir van Biosano/Bingeheimer Saatgut om een woordje uitleg. Kiemkracht en vitaliteit

‘Een goede kiemkracht en vitaliteit van het zaadgoed is een van de belangrijkste kwaliteitscriteria van Bingenheimer Saatgut', zegt Mieke Lateir. ‘Behalve de internationaal verplichte kiemkrachttest, op filterpapier en bij een gunstige temperatuur en vochtigheid, doen wij daarom een tweede test om de vitaliteit van het zaadgoed te testen. Als de zaden het ook goed doen onder minder gunstige omstandigheden in een mengsel van zand en gravel, zijn we helemaal zeker dat ze het ook in de praktijk goed zullen doen. Goed zaadgoed van kwaliteitsvolle biologische rassen: daar staat Bingenheimer Saatgut voor.’

Foto's: Biosano/Bingenheimer Saatgut

Biodiversiteit

‘Met bijna 500 zaadvaste variëteiten in het assortiment levert Bingenheimer Saatgut een mooie bijdrage aan diversiteit in de landbouw. Bingenheimer Saatgut zet in op de ontwikkeling van nieuwe rassen uit biologische en biologisch-dynamische veredeling. Daarnaast bestaat een deel van het aanbod uit oude rassen die dreigen verloren te gaan, bijvoorbeeld omdat ze commercieel niet meer voldoende interessant zijn. Nochtans beschikken ze vaak nog over bijzondere kwaliteiten voor de tuinbouw. Bingenheimer Saatgut pikt deze rassen op in het aanbod en zorgt er zo voor dat deze diversiteit ook voor de toekomst behouden blijft.’


7 2

1

3

4

GROENTEN Aantal Code Ras

Inhoud Prijs Beschrijving

AMARANT …

Z216 Golden Amarant

0,5 g

3.10

Zuid-Amerikaans gewas, met mooie goudgele pluimvormige bloeiwijze. Eet jong blad als spinazie. De zaadjes zijn voedzaam en lekker graan. Vroeg ras, dus oogstzeker.

0,5 g

2.15

Zomer- en vroege herfstteelt. De langwerpige bladeren zijn sterk ingesneden. Platte krop met geel hart.

ANDIJVIE …

800

800a Wallonne

1g

2.15

Zomer- en vroege herfstteelt. De gekrulde bladeren zijn sterk ingesneden.

Zomerandijvie 800b nummer 5

1,5 g

2.15

Goed gevuld hart en een zachte smaak. Uitstekend geschikt voor stamppot en om te stoven.

Tres Fine 800d Maraichère

0,5 g

2.60

Grote gevulde krop, zeer fijn getand blad. Herfst- en vroege winterteelt.

801

0,5 g

2.85

Lente-, zomer- en herfstteelt, ook glasteelt. Snelle groei en hoge opbrengst. Bestand tegen rand, schieten en smet. Zware, geelgroene kroppen.

801a Bubikopf - 2

0,5 g

2.35

Breedbladig, goed gevuld geelgroen hart. Snelgroeiend ras: zomer- en herfstteelt. Rechtop groeiend, middelgrote kroppen.

801b Grosse Pancalière 2 g

2.15

Forse krulandijvie, snelgroeiend. Voorjaars- tot vroege herfstteelt.

Z004 Diva

0,5 g

2.75

Vrij grote andijvie. Vroeg en dicht gevuld, daardoor zeer goede zelfblekende werking.

1g

3.15

6 à 8 bloemhoofden per plant, 8-10 cm doorsnee.

803a Violetta Lungua-3 0,2 g

2.35

Tamelijk vroeg ras. Lange, slanke, donkerpaarse vruchten.

Z516 De Barbentane

15 st.

3.13

Voor buitenteelt. Lange, cilindrische vruchten; glanzende zwarte schil. Aanbinden is aanbevolen.

803b Black Beauty

0,5 g

2.35

Donkerpaarse, eivormige vruchten van 13 á 14 cm.

Z671 Zora (KS)

0,1 g 15 st.

4.52

Krachtig, productief ras voor de professionele teelt. Lang-ovale, donkerpaarse vruchten. Goede smaak.

Gele Volhart

Nuance

1

2

ARTISJOK …

802

Imperial Star sel. Tavor

AUBERGINE … …

3

AUGURK …

804a Hokus

1g

2.15

Voor volle grond op een beschutte, zonnige plek. Snelgroeiend: resistent tegen vruchtvuur en mozaïekziekte.

804b Vorgebirgstrauben 1 g

2.35

Beproefd buitenras, met grote oogst aan ovale vruchtjes. Uitstekend geschikt voor inmaak.

2.35

Rond, rood. Zaai vanaf februari in koude bak, van april tot juli vollegronds. Zaai voor late teelt tot eind juli.

BIET …

805

805a Cylindra

8g

2.35

Halflange donkerrode bewaarbiet.

Egyptische 805b Platronde

8g

2.35

Platronde biet, het vroegste ras. Zaai vanaf februari in koude bak, van april tot juli vollegronds.

Z788 Jannis (KS)

3,5 g +/- 180 st. 1.99

Gladde schil, fijne loofinplanting. Je kunt ze als babybietjes of als volwassen biet eten. Goed te bewaren. Met zijn milde smaak ook goed geschikt voor rauwkost.

Z500 Robuschka (KS)

3,5 g +/- 180 st. 1.85

Gladde schil, goed doorgekleurd donkerrood vlees. Bewaart prima. Aangename, fruitig-zoete smaak.

805c Chioggia

8g

Oud ras met felle witte en roze ringen in het vruchtvlees, voor mooie schijfjes. Zaai van april tot eind juli.

Detroit - sel. Bolivar 8 g

2.35

4


8 2

1

3

4

805e Golden

4g

2.35

Opvallende geeloranje biet, zoet. Kiemt moeilijker dan rode biet, dus dikker zaaien.

805k Karmazyn

4g

2.35

Ronde, dieprode biet, 400 g. Licht zoete smaak. Laat ras, bewaart goed.

BOON – STAMBONEN = STRUIKBONEN …

Stamsnijboon 886b Nassau

50 g

3.45

Groene platpeulige stamsnijboon (17 mm breed, 16 cm lang). Resistent tegen vetvlekkenziekte (Ps) anthracnose (A) en bonenrolmozaïekvirus (V1)

1

887

Stamslaboon Speedy

50 g

2.85

Zeer vroeg ras. Ook voor teelt onder folie of glas. Frisgroene ronde peulen, ca. 10 mm, 13-14 cm lang.

2

Stamslaboon 25 g Z026 Helios (yellow) (KS) +/- 4m² 3.10

Robuuste gele struikboterboon. Peulen 16-18 cm. Zeer lekkere boon.

Stamslaboon 887a Purple Teepee

50 g

3.45

Paarse boontjes, tot 18 cm lang, die boven het blad groeien. Productief, weinig last van ziektes. Bij het koken verkleuren de bonen tot donkergroen.

887b Stamslaboon Saxa 50 g

3.45

Oud ras (1925) dat ook Limburgse boon heet. Groene, vlezige peulen, 12-13 cm. Kan vrij goed tegen kou en vocht. Geschikt voor de vroegste zaai.

887c

Stamslaboon Slenderette

50 g

4.15

Vroeg. 10 mm doorsnee , 12 cm lang. Resistent tegen mozaïekvirus, bladvlekkenen topkrulziekte.

Stamslaboon 887d Domino

50 g

3.80

Vrij fijne boontjes, 12-13cm lang, productief. Heel goed voor eenmalige oogst.

Stamslaboon 887e Dubbele Wit

50 g

3.15

Ouder ras, ronde peulen, vooral geschikt voor de vroege zaai. Productief.

Stamslaboon Cantare (Chinees 887k boontje)

50 g

3.45

Rijkdragend fijn en recht boontje, 10-11 cm lang. Resistent tegen rolmozaïek en vlekkenziekte. Lang oogstbaar.

888

Stamslaboon Maxi 50 g

3.15

Lange donkergroene peul, tot 18 cm. Geschikt voor eenmalige pluk.

Stamslaboon 888a Compass

50 g

3.45

Fijne groene boontjes van 14 cm lang. Resistent tegen vetvlekkenziekte (Ps), anthracnose (A) en bonenrolmozaïekvirus (V1).

Stamslaboon 888b Faraday

50 g

3.80

Zeer fijn (6,5 à 8 mm), 13-14 cm lang, donkergroen. Ruime oogstperiode. Resistent tegen vlekken- (A) en vetvlekkenziekte (Ps), en bonenrolmozaïekvirus (V1).

Stamslaboon 888d Kievits

50 g

3.80

Borlottotype met gestreepte platte peulen en mooi gevlekte zaden. Oud Italiaans ras.

Stamslaboon 888e Valdor

40 g

3.80

Fijne boterboon, 8 mm doorsnee, 14 cm lang. Resistent tegen vlekkenziekte, vetvlekkenziekte , en bonenrolmozaiekvirus.

Z915 Brigit {KS)

60 st.

3.38

Hooggroeiende fijne boon, gezonde plant. Donkere, zeer rechte, middellange peulen. Zeer goede smaak.

Z025 Marona

30 g

3.10

Heel vroeg ras. Robuust ras, goed voor de eerste uitzaai en voor ruwere teeltomstandigheden.

888l

Stamdroogboon Drentse Kievitsboon

25 g

3.15

Rood-wit gevlekte zaden: de smaak is zachter dan die van bruine bonen.

Stamdroogboon 888n Turtle Beans

25 g

3.15

Kleine, glimmende, zwarte bonen, smaken wat naar champignons. Voor Mexicaanse gerechten.

Stamdroogboon 888p Cannellini

50 g

3.80

Oud Italiaans ras, romig wit en niervormig. Gekookt hebben ze een zachte textuur en een lichte notensmaak.

Struikdroogboon Red Kidney/ 888s Canadian Wonder 50 g

3.45

Traditioneel Mexicaans ras. De stevige rode bonen blijven vrij heel na het koken, en smaken uitstekend.

4.55

Productief ras voor ons klimaat. Als edamame te bereiden: kook de onrijpe peulen en haal er bij het eten de lekkere boontjes uit.

3

BOON – SOJABONEN …

892s Summer Shell

50 g

BOON – STOKBONEN = STAAKBONEN …

883

Stoksnijboon Limka50 g

3.45

Vroeg ras, heel productief: 22-24 cm lang. Ook geschikt voor kasteelt.

883a Stoksnijboon Helda 50 g

2.85

Sterk en rijkdragend, bestand tegen bonenrolmozaïekvirus. 21-23 cm.

884

Stokpronkboon Enorma

4.15

Roodbloeiend, decoratief. Peulen tot 35 cm, maar best jonger plukken.

75 g

4


9 2

1

3

4

Stokpronkboon 884a Emergo

75 g

4.15

Witbloeiend, productief. Peulen tot 32 cm, maar best jong plukken.

885

Stokspekboon Neckarkoningin

50 g

2.85

Ronde spek-/snijboon, 28 cm lang.

Stokslaboon 885a Mechelse Tros

50 g

2.85

Oud ras, met iets platte peulen, witbloeiend en vrij vroeg.

885b

Stokslaboon Neckargold

50 g

2.85

Gele ronde spekboon, 28 cm lang.

Stokslaboon 885c Blauhilde

50 g

3.80

Rijkdragend, decoratief: paarse bloemen en lange, vlezige paarse peulen, die na het koken groen worden.

886

Stokslaboon Cobra 50 g

4.15

Heel vroeg, heel producief, lang doordragend, lekker. 7-9 mm doorsnee, 20 cm lang.

Hardschillige 888h Stokkievits

50 g

2.85

Sterk gewas met bonen die eruitzien als kievitseieren. Na koken een dunne, zachte schil.

Z924 Du Couvent Vogel

40 g

4.50

Oud Zwitsers ras. Sterke groei, donkerbruin/witgevlekte droogboon. Ook de jonge peulen kun je eten.

Z916 Canetti (KS)

30 st.

3.38

Warmteminnende kousenbandboon, voor kas of beschutte plaats. 50-60 cm lange peulen. Het best om de twee dagen plukken.

Z014 Preisgewinner

30 g

3.10

Roodbloeiend. Paars, zwartgevlekte bonen. In de keuken zowel als jonge peul, of halfrijp voor de gedopte boon of rijp als droge boon.

75 g

2.60

Vroeg. Peulen met grote zaden. 130 cm hoog: peulen zijn 20 cm lang met 4-5 zaden. Bruinkokend.

1

BOON – TUINBONEN …

889

Express 889a sel.Eleonora

75 g

2.85

Wat later dan witkiem, met fijnere peul. 100 cm hoog: peulen zijn 16 cm lang met 4-5 kleine zaden. Bruinkokend.

890

75 g

2.85

Type lange witkiem. 90 cm hoog: peulen hebben 7-8 grote bonen. Voor de vroegste zaai. Zaai dit ras ook eens in oktober en oogst eind mei.

3g

2.15

Donkergroene vruchten van 18-22 cm

Witkiem

Aquadulce

COURGETTE Nero Di Milano/ Black Beauty

806

806a Gold Rush

2g

2.35

Rechte, heldergele vruchten met een zeer goede smaak en kwaliteit.

806b Ronde van Nice

15 st.

2.15

Grijsgroene schil met vlekjes, ronde vorm. Oogst als de vruchten 8-10 cm groot zijn.

Cocozelle von 806c Tripoli

15 st.

2.35

Oud ras. Lange, smalle, groen gestreepte vruchten.

806d Genovese

15 st.

2.15

Vroeg ras, lichtgroen met grijze vlekjes.

806e Alberello di Sarzana2 g

2.35

Traditioneel Italiaans ras, vroeg, met een fijne smaak. 16cm lang. Lichtgroen met streepjes.

806f

2g

2.35

Lange cilindrische vruchten, 25 cm. Groen met mooie strepen. Krachtige groeier, ook bij wisselvallig weer.

806k Ola Escaladora

10 st.

2.85

Donkergroene klimcourgette. De ranken worden tot 5 m lang en klimmen sierlijk langs gaas, staken, pergola’s etc.

Z543 Serafina (KS)

3g+/- 10 st.3.10

Compacte plant. Gemakkelijk te oogsten door de open groei. Donkergroene vruchten. Sterk tegen echte meeldauw, blijft goed productief tot in de herfst.

Striato d’Italia

ERWT – DOPERWT …

891

50 g

2.60

Ook geschikt voor vroege uitzaai onder glas in februari. Productief. 60-80 cm.

891a Kelvedon Wonder 50 g

2.35

Zoet, gekreuktzadig. Een oud ras met goede smaak. 40-70 cm hoog.

891b Eerste Vroege Mei

50 g

3.45

Rondzadig, vroeg. 6 tot 8 erwten per peul. Kan vanaf februari worden gezaaid. 140 cm.

891c

50 g

2.85

Middelvroeg, semi-bladloos voor gemakkelijk plukken. Dikke donkergroene ronde erwten. Sterk tegen meeldauw en fusarium. 80 cm hoog.

891d Rondo

50 g

2.35

Gekreuktzadige lage doperwt. Rijkdragend en resistent ras tegen fusarium en mozaïekvirus.

Karina

Ambassador

2

3

4


10 2

1

3

4

Kleine Rheinlan891e derin

50 g

3.15

40 cm hoog. Rondzadig, dus vroeg. Tamelijk lange donkergroene peulen met fijne erwtjes.

891g Progress

50 g

2.35

Oude kreukzadige, zoete erwt. Laag (50 cm) en vrij vroeg ras. Donkergroene peulen met 9 erwtjes.

50 g

2.85

Paarse bloemen en peulen, met daarin de typisch smakende erwten: minder gevoelig voor vogelvraat. 190 cm.

3.45

Eeuwenoud kapucijnerras , paarse bloemen en groene peulen. Eet als doperwt, maar oogst ook rijpe zaden voor soep. Die zaden lijken op rozijnen, met fraai kleurpatroon. 80-100 cm.

50 g

2.35

Rondzadig, dus geschikt voor de vroegste teelt. Blijvend malse peulen zonder vlies, wel regelmatig plukken. Het best telen langs kort gaas of rijshout. 60-80 cm

ERWT – KAPUCIJNER … …

892

Blauwschokkers

892a Rozijnerwt

50 g

1

ERWT – PEUL/SLUIMERWT …

893

893b Ambrosia

50 g

3.45

Rijkdragend gewas met middelgrote lichtgroene peulen. De peulen zijn ook nog lekker als ze al gevuld zijn met erwten, dus als suikererwt. 70 cm.

894

50 g

3.45

Productief, middelvroeg. 160 cm.

894a Grijze Roodbloeiers 50 g

3.45

Productief, fijne peul. Laat. 100 cm.

894b Hendriks

50 g

3.45

Lange oogstperiode. Vrij bestand tegen Fusarium. 200 cm.

894c Zwitserse Reuzen

50 g

3.80

Paarsroze bloemen en vervolgens zoete peulen: heel groot, tot 12 cm. 170 cm.

2

894d Sweet Horizon

50 g

3.45

Middenvroeg tot laat, 90 tot 150 cm, hoge productie aan peulen. Ziekteresistent.

3

1,5 g

2.35

Typische groente voor de herfst en vroege winter, kan tegen wat vorst. Zaai van half juni tot augustus

2,5 g

2.60

Verwant met schorseneer, maar wit en onregelmatiger. Zelfde teelt. In het Engels vegetable oyster, omwille van de fijne smaak.

2g

2.35

Japanse selectie van onze wilde kliswortel. Zaai maart-juni. Oogst na 3 tot 5 maanden de lange bruine wortels. Bijzondere smaak.

1g

2.60

Donkergroene bittervrije, gladde vruchten, 30 cm. Ziekteresistent. Productief, goede smaak.

Norli

Heraut

GROENLOF …

870

Zuckerhut

HAVERWORTEL …

852h Haverwortel

KLISWORTEL …

852e Tonkinokawa

KOMKOMMER …

807

807a Gele Tros

1g

2.15

Sterk ras voor volle grond. Voor een goede smaak op tijd oogsten.

807b Marketmore

1g

2.15

Veldkomkommer met vrij dikke, smakelijke vruchten: ruim 20 cm lang en 5 cm dik.

807e Suyo Long

15 st.

2.60

Dun en cilindrisch, tot 45 cm, met grappige ruwe ribbels en kleine stekeltjes. Oud, bijzonder ras.

Sonja

Z055 Vroege Russische

1g

3.10

Dit landras dateert van 1850, toen er nog geen onderscheid was tussen augurk en komkommer. Robuust, geschikt voor buitenteelt. Kleine vruchten met wat stekeltjes.

Z557 Arola (KS)

8 st.

4.52

Kaskomkommer. Robuust ras. Belangrijk: de vruchten komen vooral aan de zijscheuten. Dief de zijscheuten niet, maar snoei ze na de vruchtaanzet.

Z845 Helena (KS)

8 st.

4.52

Kaskomkommer, vooral vrouwelijke bloemen, lange gladde vruchten. Heeft relatief weinig bemesting nodig,

Z009 Persika (KS)

+/-20 st. 3.10

Voor buiten en kas. Gemengdbloemig, met korte vruchten (20 cm). Ook geschikt om in te maken.

Muismeloen, minikomkommer Z630 melothria

50 st.

3.41

Klimmende komkommerverwant, voor beschutte plaats in volle grond. Kleine, ovale, decoratieve groengevlamde vruchtjes (25 mm). Lekker om in te maken.

4.20

Snackkomkommer, 20 cm lang. Gemengdbloeiend. Belangrijk: de vruchten komen vooral aan de zijscheuten! Daarom de zijscheuten niet dieven, maar pas na de vruchtaanzet snoeien.

Z820 La Diva

5 st.

4


11 2

1

3

4

Z883 Cleopha (KS)

5 st.

4.58

Vrouwelijk bloeiend. Voor onder glas. 30 cm lange, gladde vruchten. Zeer geringe neiging tot verkurking.

Z926 Des Antilles

20 st.

3.10

Cucumis anguria: verwant met komkommer, en dezelfde teelt. Kan ook buiten na 15 mei. Grappige ovale vruchten met zachte, eetbare stekels.

2.35

De welbekende boerenkool, oogstbaar van oktober tot december.

KOOL – BOERENKOOL …

819

819a Halfhoge Groene

1g

2.15

Donkergroen fijn gekruld blad. Kan goed tegen lichte vorst, geschikt voor herfstteelt.

819b Rode boerenkool

0,5 g

2.15

Prachtig paarsrood blad. Hoe kouder de nachten, hoe paarser het blad. Een laat ras dat goed vorst kan verdragen. Zelfde teelt als gewone boerenkool.

1

Lerchenzungen 819c Oostfriese

0,5 g

2.35

Decoratieve langwerpige, gekroesde bladeren, die als (leeuweriken)tongen uit het hart van de plant komen. Oud Noord-Duits ras dat veel vorst kan hebben.

2

Z902 Red Russian Kale

60 st.

3.00

Lage bladkool met paarse stengels en donkergroen gekarteld blad. Decoratief, winterhard.

1g

2.35

Italiaanse boerenkool met mooi donkergroen blad, net als een palmboom.

Westlandse Winter 1 g

KOOL – PALMKOOL …

822b Nero di Toscana

KOOL – BLOEMKOOL …

809a Alpha

0,5 g

2.35

Voor weeuwenteelt en vroege voorjaarsteelt

809b Snowball

0,5 g

2.15

Voor glasteelt, weeuwenteelt en vroege voorjaarsteelt. Deze bloemkool vormt een kleine compacte bloemkool, hagelwit .

809c Flora Blanca

0,5 g

2.35

Oud Nederlands ras met mooie witte kop. Meest geschikt voor de herfstteelt.

Z444 Nuage (KS)

40 st.

3.34

Herfstteelt. Krachtige plant met middelgrote tot grote, witte bloemkolen. Goed zelfdekkend, kan lichte vorst verdragen. Goede smaak, vaste consistentie.

Z556 Tabiro (KS)

40 st.

3.34

Herfstteelt. Krachtige plant met middelgrote tot grote, witte bloemkolen. Goed zelfdekkend, kan lichte vorst verdragen.

810

60 st.

3.80

Tuindersselectie. Zomerteelt en vroege herfstteelt. Groeikrachtig, goede zelfdekbaarheid met opstaand donker blad.

810b Neckarperle

60 st.

2.35

Stevige bloemkool met vrij fijne roosjes, voor de oogst van mei tot oktober. Matig zelfdekkend.

Z446 Romanesco

1g

3.10

Italiaanse bloemkool-broccoli, heel decoratief en lekker. Herfstteelt.

Goodman

KOOL – BROCCOLI …

811

1g

2.15

Zomer- en herfstteelt. Gemakkelijk te telen en oogstzeker.

811a Groene Calabrese 1 g

2.15

Beproefd Italiaans ras sinds 1880. Middellaat met een vrij lang oogsttraject.

811c

Purple Sprouting Early

1g

2.15

Tweejarig gewas: zaai in juli-augustus en oogst in in het volgende voorjaar. Verdraagt tot 12° C vorst.

Z549 Calinaro (KS)

40 st.

3.10

Herfstteelt. Bloemhoofd 350 g. Snelle ontwikkeling en lange oogstperiode. Voortreffelijke smaak.

Z903 Rasmus (KS)

30 st.

3.38

Krachtige, volle stronk met vaste grote broccolihoofden. Na de eerste oogst vormen zich nog kleinere hoofdjes: goed voor een lange oogst.

Z925 Violet du Cap

0,3 g

3.10

Oud ras (1808); tussen winterbroccoli en -bloemkool in, én paars. Zaai eind juni, oogst in het voorjaar.

Waltham

3

KOOL – CHINESE KOOL EN PAKSOI …

820

820a Paksoi Taisai

820b Granaat

2.15

Voorloper van de bekende paksoi: het makkelijkst te telen ras in deze groep. Mooie rozetjes met korte bladstelen en daaraan fijn en rond blad.

1g

2.15

Een goede paksoi, de witte bladstelen zijn mals en bros.

1g

2.15

Forse, lange, groene kroppen. Vrij gevoelig voor doorschieten en alle koolproblemen.

Tatsoi - Baby Choi 1,5 g

4


12 2

1

3

4

KOOL- EN MOSTERDBLAADJES 2g

2.15

Pittige mosterdsmaak. Heel decoratief paars blad. Om te stoven en voor salades. Snelle groeier.

850a Tokyo Bekana

3g

2.15

Japanse selectie uit Chinese kool. Heel makkelijk te kweken. Lichtgroen, gegolfd blad op witte stelen. Milde smaak, voor salades en roerbakken.

850b Purple Frills

2g

2.35

Heel fijn ingesneden blaadjes met een dieppaarse kleur. Pittige smaak.

Serifon, Grün im 850c Schnee

2g

2.35

Zeer winterharde oude groente uit Zuid-China, met een opgericht rozet van lange, donkergroene , getande bladeren: pittige smaak. Zaai juli-augustus.

850d Mizuna

6g

2.15

Traditioneel Japans raapsteeltje, fijn ingesneden frisgroen blad, pittige smaak. Goed voor vroege en late teelt, verdraagt wat vorst.

850e Golden Frills

2g

2.35

Fijn ingesneden frisgroene blaadjes met een pittige smaak.

850r

6g

2.15

Japanse raapsteel, in een mooie paarse tint. Milde smaak.

850w Wasabino

2g

2.60

Sierlijk mosterdblad, mooi gekarteld. Pittige smaak, richting wasabi/mierikswortel. Snelle groei.

80 st.

2.35

Tuindersselectie. Lichtgroene knollen met wit vruchtvlees.

850

Osaka Red Purple Garnet Giant

Mizuna Rood

1 2

KOOL – KOOLRABI …

821

821a Superschmelz

0,5 g

1.95

Witte reuzenkoolrabi, wordt niet voos.

821b Delikatess Blauwe 0,5 g

1.95

Vormt violette knollen met vrij veel omblad. Geschikt voor latere oogst.

821c Azur Star

75 st.

2.35

Het allervroegste ras, geschikt voor zowel vollegrondsteelt als voor serre of kas. Platrond en diep paarsblauw, weinig schietgevoelig.

Z846 Rasko (KS)

0,25 g +/- 45 st. 3.34

Voor vroege teelt in tunnel en hele seizoen buiten. Witte, licht hoogronde knol.

Z864 Blaril (KS)

0,25 +/- 60 st.

3.34

Late zomer en herfst. Paarse, platronde tot ronde knol, tot 1 kg. Blijft mals en wordt niet voos of vezelig.

3g

1.95

Ouderwetse groente. Vrij gemakkelijk te telen, vooral als nateelt. De knollen zijn bestand tegen nachtvorst.

… …

Lanro

3

KOOL – KOOLRAAP Wilhelmsburger, Gele roodkop

822

822a Helenor

200 st. 2.60

Tuindersselectie: compacte en krachtige koolraap met mooie, ronde geelvlezige knollen. Uitstekende bewaring.

80 st.

2.35

Voor langdurige bewaring. Geeft middelgrote kool met vrij veel omblad. Oogsttijd oktober-december.

2.15

Oud ras: 1860. Stevige kolen, van september tot december.

KOOL – RODEKOOL …

814

814a Drumhead

1g

Z757 Granat (KS)

0,25 g +/- 40 st. 2.96

Heel snel groeiende rodekool. Gezond en goed generfd blad. Te bewaren tot kerst.

Z061 Rodynda (KS)

0,20 +/- 45 st.

3.34

Vaste, hoogovale kool, korte hartstronk. Voor korte en middellange bewaring. Geselecteerd op goede smaak.

… …

Marner Lagerrot

KOOL – SAVOOIEKOOL …

815

80 st.

2.85

Platrond, donkergroen, heerlijke smaak. Oogstbaar vanaf oktober tot in december.

Bloemendaalse 815a Gele

0,5 g

2.15

Oud ras met vrij spitse kolen. Oogstbaar vanaf november. Goed bestand tegen vorst.

816

80 st.

2.35

Vroeg afrijpend, iets spits van vorm. Ook voor teelt onder glas en weeuwenteelt.

2.35

Donkergroen gekroesde kool, waarvan de bovenste bladeren niet geheel gesloten zijn. Kan wat vorst verdragen. Oogstbaar september tot december. Goed bewaarbaar.

Winterfürst

Vorbote

816a Westlandse Putjes 0,5 g

4


13 2

1

3

4

Z470 Smaragd (KS)

0,2 g +/- 45 st.

Z449 De Pontoise

0,75 g

3.10

Oud ras. Late teelt. Dikke, volle krop. Paarsachtig, licht gekroesd blad. Verdraagt tot -8°C.

60 st.

2.85

Gemakkelijk, snelgroeiend kooltje, dat je op 30 cm mag uitplanten: zaai van maart tot juli. Milde smaak: ideaal voor rauwkost en roerbakken.

3.10

Herfstteelt. Vaste, ronde tot rondovale kool, middelkorte hartstronk. Goede bewaring tot januari. Niet geschikt voor overwintering op het veld. Goede en fijne smaak.

KOOL – SPITSKOOL …

813

813a Filderkraut

0,5 g

2.15

Grote spitskool uit Zuid-Duitsland, beroemd om zijn milde smaak. Ook een klassiek zuurkoolras. Oogst: oktober-november.

813b Coeur de Boeuf

1g

1.95

Vroege, zomer- en vroege herfstteelt, oogst tot in oktober. Lichtgroen. Ook voor glasteelt.

813c Kalibos

40 st.

2.85

Rode, vrij vroege spitskool. Inspirerend in de keuken!

Z914 Berns (KS)

30 st.

3.38

Voor het hele vollegrondsseizoen. Ongeveer 10 dagen later rijp dan Eersteling en zo een interessante combinatie om lang te oogsten. Tot 1 kg. Bestand tegen barsten.

0,5 g

2.35

Voor wat zwaardere gronden. Mooi, gave, niet te grote spruiten. Vroeg ras dat zeer gelijkmatig produceert.

3.60

Middelvroeg, goede smaak; oogst tot december. Aanaarden aanbevolen.

Eersteling

1

KOOL – SPRUITKOOL …

817

Groninger

Z814 Idemar (KS)

0,3 g +/- 50 st.

817a

80 st.

2.85

Paars-rode spruitkool voor de herfstteelt.

Marner Lagerweiss 0,3 g

2.35

Goed houdbare wittekool. Oogst oktober-december. Bewaart goed.

Rubine

KOOL – WITTEKOOL …

812

Roem van 812a Enkhuizen

0,5 g

2.15

Relatief snelgroeiende, zware wittekool. Zeer geschikt voor zuurkool (september). Barstgevoelig, dus op tijd oogsten.

812b Holsteiner Platte

50 st.

2.35

Oud Duits ras. Grote platronde kool met stevig omblad. Ideaal voor zuurkool en inmaak. Niet voor langdurige bewaring door inkuilen en dergelijke.

Dottenfelder Dauer Z069 (KS) 50 st.

3.10

Vaste, ovaalronde kool. Goede bewaring tot januari. Ook goed geschikt voor rauwkost.

Z877 Dowinda (KS)

0,2 g +/-30 st.

3.34

Krachtige, productieve bewaarkool. Vaste kool, hoogovaal met korte hartstronk. Bewaart goed.

Nagels Fruehweiss Z655 (KS) 44 st.

3.34

Ronde, kleine kool (tot 1,3 kg) en lage groei. Zeer snel (ca. 60 dagen). Voor het hele vollegrondsseizoen geschikt.

Z876 Donator (KS)

44 st.

3.34

Hoogronde, vaste kolen, voor verwerking en rauwkost. Milde, aromatische smaak.

Z875 Domarna (KS)

38 st.

3.34

Gezonde planten. Grote, ronde kolen die laat afrijpen. Verwerking, voor heel lekkere zuurkool en ook voor sap.

2

MAIS: SUIKERMAIS – POFMAIS …

823

True Gold

15 g

2.60

Zoete mais voor zomer- en herfstteelt. Mooie kolf van ca. 20 cm lang. Goudgeel.

823a Golden Bantam

15 g

2.35

De overbekende zaadvaste gewone suikermais.

Z870 Damaun (KS)

40 st.

3.34

Nieuw zaadvast ras. Dubbelzoet. Teeltduur ca. 85-95 dagen. Dit ras ontwikkelt zich in jong stadium vrij sterk en de planten groeien middelhoog tot hoog.

Z451 Mezdi (KS)

40 st.

3.34

Nieuw zaadvast ras. Dubbelzoet. 90-100 dagen. Hoge groei.

Z871 Tramunt (KS)

40 st.

3.34

Nieuw zaadvast ras. Dubbelzoet. 100-105 dagen. Hoge groei.

Z888 Sugrano (KS)

40 st.

3.34

Krachtig groeiend ras met middelhoge groei. Middelvroeg. Grootte van de kolven vergelijkbaar met Mezdi. Intensief zoete en vol-aromatische smaak.

Z927 Tom Pouce

10 g

3.10

Gele pofmais, kleine kolven. Voorkweken en uitplanten zoals suikermais, oogsten in oktober. Niet in de buurt van andere mais planten, i.v.m. kruisbestuiving.

1g

2.35

Mooie kleine donkergroene vruchten van 1,5 á 2 kg. Het best in de kas of platte bak.

3

MELOEN …

Watermeloen 824a Sugar Baby

4


14 2

1

3

4

Watermeloen 824b Crimson Sweet

1g

2.15

Lichtgroen gestreept, tot 12 kg, met rood vruchtvlees. Dit ras dateert van 1964 en groeit het best in de serre.

825

10 st.

2.35

Grijsgroen met donkere strepen. Vruchtvlees helder oranje/geel met goede zoete smaak. 500 g tot 1 kg.

Cantaloupe - Retato 825b Degli Ortolani 1g

2.15

Italiaanse netmeloen met geel/crème schil en ondiepe segmentverdeling. Vruchtvlees is oranje, sappig en zeer aromatisch zoet.Ca.2 kg.

Z758 Murrmel (KS)

3.54

Charentais-meloen. Voor teelt in kas, opbinden aanbevolen. Open gewas met gelijkmatige vruchtontwikkeling en een gemiddeld vruchtgewicht van 600 g.

Hale’s Best

17 st.

Z079 Petit Gris de Rennes12 st.

3.38

Productieve honingmeloen, ook voor buitenteelt. De vruchten van 500-800 g vormen zich op de zijscheuten van de zijscheuten, niet dieven! Oogst als zich scheurtjes in de vruchtsteel vormen en de vrucht gemakkelijk loslaat.

Z928 Vieille France

20 st.

3.10

Oud Frans ras, voor serre of zonnige vollegrond. Gemakkelijk, behoeft geen snoei. Sappig en zeer geparfumeerd.

1

PAPRIKA …

826

Sweet Californian Wonder 0,5 g

2.35

Geblokt type paprika, afrijpend van groen naar rood. Hoge opbrengst.

Golden Californian 826a Wonder 0,5 g

2.35

Groen afrijpend naar geel. Zoet en geschikt voor de klimmende teelt.

826b Corno di Toro Rosso0,3 g

2.60

Zoete paprika, ook wel Rode Stierhoorn genoemd. Lengte: 20 cm; doorsnee: 5 cm.

826c Oro

30 st.

2.85

Vroeg, halflang ras. Van helgroen naar oranje. Zacht en zoet.

826d Piquillo

30 st.

2.35

Kleine puntige rode peper. Zoet en iets pikant.

Z084 Pantos (KS)

15 st.

3.10

Lange, glanzend rode puntpaprika (20 cm lang, 200 g) voor teelt in kas. Donkergroene, vanaf september roodrijpende vruchten. Opbinden aanbevolen. Dikwandig en lekker.

Z895 Flynn

4 st.

4.58

Snackpaprika voor veld en kas. Feloranje vroegrijpe vruchten, 7-8 cm lang. Bijzonder goede smaak.

Türkischer GewürzZ905 paprika 12 st.

3.38

Pikante rode afgestompte puntpaprika. 7-8 cm. Voor vers gebruik en om te drogen.

Z664 Liebesapfel

0,2 g

3.10

Veld- en kaspaprika met bijzondere ronde rode vruchten. Uitgesproken smaak.

Z906 Sweet Dreams (KS) 10 st.

3.38

Zeer vroege veld- en kaspaprika. Lichtgele naar rood afrijpende slanke puntpaprika met dunne schil. Milde smaak.

Z825 Afrodita

10 st.

3.38

Geel afrijpende blokpaprika voor kas. Tot 200 g, uitstekende smaak.

Z907 Ferenc Tender

15 st.

3.38

Vroegrijpende veld- en kaspaprika. Lichtgele, spitse vruchten, die helder rood afrijpen.

Z908 Fritz

10 st.

3.38

Veldpaprika. Rode snackpaprika, bijzonder geschikt voor buitenteelt.

Z909 Kyra

5 st.

4.58

Veld- en kaspaprika. Langwerpige puntpaprika, van lichtgroen naar oranje afrijpend.

Z472 Puzstagold

15 st.

3.38

Veld- en kaspaprika. Lichtgele naar lichtrood afrijpende, wat stompe vruchten. De onrijpe paprika's zijn rauw ook lekker.

Z896 Radja

4 st.

4.58

Snackpaprika voor veld en kas. Geel afrijpende vroegrijpe vruchten, 7-8 cm lang. Bijzonder goede smaak.

Z910 Zazu

7 st.

4.58

Veld- en kaspaprika. Langwerpige puntpaprika, van lichtgroen naar geel afrijpend.

3g

2.35

Oud Engels ras. Halflang en kegelvormig. Wit vruchtvlees, vrij zoet.

2

3

PASTINAAK …

828

828a True and Tender

3g

2.35

Lange conisch vormige wortel van goede kwaliteit, goede resistentie tegen wortelrot.

Turga 828c halflange witte

3g

2.60

Oud Hongaars ras, met stevig loof en forse wortels.

Z370 Aromata (KS)

3g

3.10

Slanke, boterkleurige pastinaak. Zijn zoete en aromatische smaak is het resultaat van intensieve selectie. Ook lekker als rauwkost.

2g

2.35

Decoratieve, witte, schotelvormige vruchten. 15-20 cm. Als courgette te kweken en te eten.

White Gem

PATISSON …

806p Blanc

4


15 2

1

3

4

PEPER …

827

15 st.

2.85

Zeer hete chilipeper. Rijpt rood-oranje af. 2-6 cm lang.

827a Hungarian Hot Wax 0,3 g

2.35

Langwerpige peper, geel afrijpend naar oranje. Medium hete chilipeper.

827b Cayenne

0,5 g

2.35

Middellange rode, hete peper. Ook geschikt om te drogen.

827c

Jalapeno

0,3 g

2.35

Glanzende kegelvorminge pepers van 4 tot 7 cm, groen of rood te eten. Vrij pittig.

Z665 Sarit Gat

15 st.

3.38

Gezonde en krachtige chilipeper voor veld en kas. 6-8 cm lange, slanke gele vruchten.

Z824 Lila Luzi

0,05 g

3.10

Decoratieve peper voor veld en kas, en potten. De puntige vruchtjes rijpen van paars over geel en oranje naar rood af.

Habanero

PETERSELIE …

829

Grüne Perle

4g

2.15

Rijkdragend ras met zwaar gevulde stengels, ook geschikt om te laten overwinteren.

829a Gewone snij

4g

2.15

De oorspronkelijke, gladbladige vorm van peterselie: aromatischer, productiever en gemakkelijker te kweken dan de gekrulde versie.

830

4g

2.15

Hoger, aromatischer en productiever dan Gewone snij, gevoeliger voor vorst.

2.35

Rankende Japanse pompoen, 10-15 cm. De blauwgroene vruchten rijpen naar oranjebruin toe. Tot 2 kg. Zoete notensmaak.

Giante de Italia

POMPOEN Futtsu Black (Cucurbita moschata) 10 st.

831

Muscat de Provence (Cucurbita 831a moschata)

10 st.

2.35

Platte vlakronde vruchten met diepe ribben, tot 8 kg. Groen/beige schil, afrijpend naar oranje/crème met oranje vruchtvlees dat naar muskaat smaakt. Sterke groeier, laat ras dat veel extra warmte nodig heeft.

Waltham Butternut (Cucurbita mo831b schata) 10 st.

2.35

Laat ras, heeft extra warmte nodig. Peervormige, crèmekleurige vruchten. Kleine zaadholte, vrij zacht (iets nootachtig).

Nutterbutter Z893 (Cucurbita moschata)7 st.

4.58

Kleinere butternut, 0,8 - 1,2 kg. Sterk tegen echte meeldauw. Goede smaak. 125-130 dagen.

Jack o’Lantern 831c (Cucurbita pepo)

10 st.

2.35

Mooi als lantaarn, matig van smaak. Rijpt van groen naar oranje.

1

Marina di Chioggia 831d (Cucurbita maxima) 10 st.

3.15

Decoratieve platte, diepribbige tulbandvormige pompoen met geeloranje vruchtvlees dat smaakvoller wordt naarmate de pompoen afrijpt.

2

Gele Centenaar 831e (Cucurbita maxima) 10 st.

2.35

Onregelmatig rond van vorm en rozegeel van kleur. 15 tot 30 kg. Matig van smaak.

Buttercup 831g (Cucurbita maxima) 15 st.

2.35

Verwant met hokkaidotypes. Niet verwarren met Butternut. Plat, bijna hoekig, donkergroen met mooi apenkontje onderaan. Heerlijk zoet, oranje vruchtvlees.

831j

2.85

Mini-halloweenvruchtjes: geribd en rond, oranje. Heel productief en ook lekker.

Sweet dumpling 831k (Cucurbita pepo)

30 st.

2.35

Selectie uit Delicata, nog mooier en zoeter. Tot 500 gram, mooi wit-groen gestreept, rond met diepe ribben. Na de oogst (oktober) een maand laten narijpen voor de beste smaak. Ideaal voor dessert.

832

Uchiki-Kuri (Cucurbita maxima) 10 st.

2.35

Oranje bewaarpompoen, 1-2 kg.

Groene Hokkaido 832a (Cucurbita maxima) 10 st.

2.35

Groene platronde pompoen, geschikt voor langdurige bewaring. Geel, zoet vruchtvlees. Doorsnee ca. 15-20 cm. 1-2 kg.

Solor 832c (Cucurbita maxima) 10 st.

2.35

Rankende oranje pompoen, 1 kg. Bloeit tot 10 dagen vroeger dan het standaardras Uchiki kuri, bewaart beter.

Blue Kuri 832d (Cucurbita maxima) 10 st.

2.85

Blauwgrijze, platronde hokkaido, doorsnede van 20-30 cm. Zoete, notige smaak. ‘Kuri’ is Japans voor ‘kastanje’, dus geen verband met kerrie. Goed te bewaren.

3

Oliepompoen Retzer Gold 832e (Cucurbita pepo)

10 st.

2.85

Ronde vruchten tot 3 kg, met groene en gele strepen. De pitten zijn donkergroen, naakt en lekker.

4

832f

Longue De Nice (Cucurbita moschata) 10 st.

2.35

Frans ras, lange peervormige vruchten tot 60 cm. Laat ras, heeft warme, beschutte groeiplaats nodig.

Jack be little (Cucurbita pepo)

30 st.


16 2

1

3

4 1

2.35

Decoratief en zoet: crèmegeel met donkergroene streepjes. 20 cm lang, 500 gram. Na de oogst (oktober) nog een maand bewaren voor de beste smaak. Ideaal voor dessert.

2.15

Lichtgeel, langwerpig-ovaal, 25 cm lang. Oogst: september/oktober. Kook in zijn geheel en dien de zachte draden als spaghetti op.

2

Blue Ballet (KS) Z869 (Cucurbita maxima) 7 st.

4.52

Ronde, licht peervormige hokkaido met blauwgroene schil en vast geeloranje vruchtvlees. 1-3 kg: notige smaak.

Zaphito (KS) Z807 (Cucurbita maxima) 7 st.

3.34

Oogst jong, zoals bij courgette, bij een diameter van 8-12 cm. De smaak doet denken aan jonge erwtjes.

Lady Godiva Z112 (Cucurbita pepo)

3.60

Rond, geel met groene strepen en stippen en donkergeel vruchtvlees. Tot 2 kg. Was de 'naakte' zaden, droog ze in een doek en spreid ze uit om verder te drogen.

Red Kuri (KS) Z408 (Cucurbita maxima) 2,4 g

3.10

Mooie klassieker, donkerder en lekkerder dan oranje Hokkaidorassen. Bij Bingenheim het belangrijkste ras in dit segment.

Bush Delicata Z923 (Cucurbita pepo)

3.20

Compacte struik, lang-ovale, groen-wit gestreepte vruchten. Na de oogst (oktober) een maand laten narijpen voor de beste smaak. Ideaal voor dessert.

Trompe d’Albenga (Cucurbita moZ218 schata) 12 g

3.10

Oud Italiaans dubbeldoelras, met decoratieve langgerekte vruchten. Onrijp zijn ze lichtgroen, en heerlijk als courgette. Rijp (oktober) zijn ze okerkleurig, en als pompoen te gebruiken.

Melonnette Jaspée de Vendée Z440 (Cucurbita pepo) 12 g

3.10

Oud Frans ras. 1-1,5 kg, lijkt sprekend op een meloen. Pas oogsten in oktober. Ideaal voor zoete gerechten.

Delicata 832g (Cucurbita pepo)

30 st.

Vegetable Spaghetti 832h (Cucurbita pepo)

10 st.

12-15 st.

10 st.

POSTELEIN …

833

Gewone Groene zomerpostelein

2g

2.35

Fris smakende vlezige blaadjes. Zaai vanaf april onder glas en vanaf half mei tot augustus in de volle grond op een beschutte plaats.

833a Winterpostelein

2g

2.60

Zaai september-oktober. Ook geschikt om onder glas te telen. Oogst de hele winter. Zaait zich vlot uit.

Blauwgroene Winter sel. Atlanta 2 g

2.60

Tuindersselectie. Laat afrijpend ras. Oogstbaar januari-april.

3

PREI …

834

Mechelse Blauwgroene Winter, Z436 selectie Akelei

0,5 g Blauwgroene +/- 145 Z118 Winter Avano (KS) st. 2.75

Z586 Freezo (KS)

0,5 g +/- 120 st. 2.96

Donkergroene, late winterprei. Zeer winterhard, voor oogst in het voorjaar. Schachtlengte ongeveer 17 cm.

835

Herfstreuzen Hannibal

2g

2.60

Herfst- en vroege winterteelt. Donkergroen rechtopstaand loof met dikke schacht.

Blauwgroene 835a Herfst

2g

2.60

Heeft weinig last van slijtageverschijnselen in de late herfst en winter en kan vrij veel vorst verdragen.

Herfstreuzen 835b Carentan

2g

2.15

Voor herfst- en vroege winterteelt geschikt. Mooie lange witte schachten.

Belgische telersselectie van Akelei. Herfst- en vroege winterprei. Robuust ras met goede opbrengst, ook bij weinig bemesting. (www.akelei-schriek.be) Blauwgroene winterprei. Mooie schachtlengte en nauwe bladopstelling. Goed winterhard, voor oogst door de winter heen.

836

1g

2.85

Tuindersselectie. Zomer- en vroege herfstteelt. Al zaaibaar in december-januari voor extra vroege oogst.

836a Bulgaarse Reuzen 1 g

2.85

Voor primeurteelt onder glas vanaf begin februari tot half maart, of vanaf half maart tot half april op zaaibed voor herfstteelt. Mild smakende lichtgroene prei.

Zwitserse Reuzen Hilari

vr 140 tot 150 planten 2.65

Z787 Haldor (KS)

0,5 g +/- 100 st. 2.96

Blauwgroene herfstprei. Middellange schacht met hoog wit-aandeel. Voor de late herfst tot winter. Beperkt winterhard.

4


17 2

1

… …

3

4

Z819 Philomene (KS)

0,5 g +/- 100 st. 2.96

Productieve herfstprei met lange schacht. Middellaat. Fijne smaak.

Z887 Kulaures (KS)

0,5 g +/- 100 st. 2.96

Zeer snelgroeiend zomerras, schiet nauwelijks. Voor de vroegste zaai, als zomerprei, en voor herfstteelt. Lange schacht, recht blad, heel goede smaak, productief.

2g

2.35

Zaai binnen in potjes eind april, plant 15 mei buiten, op 30 cm van elkaar. Oogst in augustus /september. Spoel het zaad enkele keren voor je het kookt.

1 2

QUINOA …

Chenopodium 1944 Quinoa

RAAP – KNOL …

839

Vroege Platte Roodkop

6g

2.15

Paars-witte, snelgroeiende knol. Zaai in maart/april en nog eens in de eerste helft van augustus.

839a Herfstraap Goldana 6 g

2.15

Ook bekend als Goudbal en Boterknol. Zaai in het voorjaar en begin augustus.

839b Platte Witte Mei

2.15

Platronde knol met wit vruchtvlees. Snelgroeiend knolgewas voor het voor- en najaar.

Blanc Globe à Collet Z911 Violet 550 st. 3.00

6g

Ronde paars-witte meiraap voor het hele seizoen. Het vroegste ras, met goede bewaring. Wit, mild-zoet vruchtvlees.

RAAPSTELEN …

840

Bladmoes Namenia 8 g

2.15

De bekende Hollandse fijne raapsteel: voor snelle productie van mals blad.

RADIJS …

837

Saxa 2

8g

2.15

Rond met kort loof, ook geschikt voor uitzaai onder glas in december-januari, voor extra vroege oogst.

837a Cherry Belle

8g

2.15

Rode radijs die niet gauw voos wordt.

837b French Breakfast

6g

2.15

Halflange radijs met witte punt. Zaai van half april tot half augustus in de vollegrond.

837c

3g

2.15

Halflange roze radijs. Zaai van half april tot half augustus in de vollegrond.

837d Ronde Witpunt

6g

2.15

Ronde rode radijs met witte onderkant. Zaai van half april tot half augustus in de vollegrond.

837e Giant of Sicily

3g

2.15

Rode radijs. Tot 5 cm diameter. Ook geschikt voor latere teelt.

837g IJskegel

6g

2.15

Lange witte radijs, ook geschikt voor latere teelt. Zaai van half april tot half augustus in de vollegrond.

Z857 Marike

450 st. 2.80

Voor kas- en buitenteelt, scharlakenrood. Barst niet. Fijne, milde smaak.

Z912 Mengsel

7g

Kleurrijke radijsmix met IJskegel, rood-witte radijs French Breakfast en rode radijs Rudi.

Z913 Rudi

450 st. 2.80

Felrode radijs met kort loof. Ook voor vroege teelt in koude kas of tunnel.

Z127 Sora

7g

2.75

Karmijnrood, rond. Ongevoelig voor voos worden, ook wanneer ze groter wordt. Lekkere, kruidige smaak.

Z930 Serpent

3g

3.10

Slangenradijs: je eet de krokante, groene peul op 5-10 cm lang, en potlooddikte. Pittig en productief. Zaai in mei, dun uit op 30 cm.

Rammenas Ronde Zwarte Winter 6g

2.15

Zaai in juli, oogst oktober-november, voor het vriest. Bewaar zoals wortelen.

2.85

Japanse witte radijs, zoet en sappig, tot 45 cm lang. Zaai van april tot juli, op 10 x 40 cm. Bescherm tegen koolvlieg.

Oriental Rosa

3.10

RAMMENAS EN DAIKON …

838

838c Daikon

2 g - +/Z594 Daikon Laurin (KS) 100 st. 3.34

Witte rammenas/rettich voor kas en vroege en late vollegrondsteelt. Middelgroot ras, wordt niet vezelig. Geselecteerd op smaak en malsheid.

Blauer Herbst und Z827 Winter 180 st. 3.00

Langwerpige herfstrammenas met paarse schil en wit vlees. Goede bewaring.

4g

3

ROODLOF …

869

Palla Rossa

1g

2.15

Tuindersselectie. Kleine kropvormende donkerrode sla. Zaai pas begin juli: de rode kleur vormt zich pas bij hogere verschillen in dag- en nachttemperatuur.

4


18 2

1

3

4

Radicchio Grumolo 869b Verde 1,5 g

2.35

Vormt kleine groene rozetjes en is goed winterhard. Zaai van half juni tot eind juli.

Radicchio Rossa 869c di Verona

1,5 g

2.60

Vormt rode kroppen, bij lagere temperaturen ontstaat de donkerrode kleur. Zaai van half juni tot eind juli.

Z828 Treviso 206 TT

75 st.

3.38

Compacte, langwerpige radicchio, 8 - 22 cm hoog. Dieprode kleur met brede, witte bladstelen.

2g

2.15

Heerlijke Italiaanse snijgroente met sterk ingesneden blad, langzaam groeiend.

6g

2.35

Lekker pittig gewas, gemakkelijk te telen. Snelgroeiend, met veel blad, na enkele weken al. Zaai regelmatig een kleine portie.

RUCOLA …

841

841a Coltivata

Wilde Rucola

1

SCHORSENEREN Hoffmanns Schwarze Pfahl

852

3g

3.15

Tuindersselectie uit Duitsland. Lange en zeer goed houdbare wortels.

Verbeterde Reuzen 852a Niet-Schieters 4g

2.35

Oud ras dat lang kan blijven staan.

0,5 g

2.35

Middelvroeg afrijpend gewas, met donkergroene lange bladstelen. Rijk dragend en robuust gewas. Zowel voor groene als voor gebleekte teelt geschikt.

0,25 g

3.00

Oud ras. Sterk geparfumeerde selderij, heerlijk rauw en gekookt. Bij bewaring in de kelder gaat de selderijvoet bleken.

2.35

Tuindersselectie. Snelgroeiende en goed loof ontwikkelende knolselderij. Bestand tegen septoria. Mooie knollen, lichtbruin. Goed bestand tegen doorschieten.

SELDERIJ – BLEEK …

854

Z136 Witte Pascal

Tall Utah

SELDERIJ – KNOL …

855

855a Monarch

300 st. 2.60

Tuindersselectie. Vormt forse, zeer vaste knollen met zuiver wit vruchtvlees, dat ook na bewerking wit blijft. Zeer sterke ontwikkeling, oogstzeker en productief.

Z496 Mars

0,1 g

Grote, gladde hoogronde knol, wit vlees. Goede bewaring.

Z904 Ibis

100 st. 3.00

Ehud (type Caesar) 0,5 g

2.75

Sterk tegen Septoria. Ook voor vroege teelt onder tunnel. Goede bewaring.

SELDERIJ – SNIJ …

853

… …

Gewone Groene Snij sel. Early Belle 2 g

2.35

Tuindersselectie. Donkergroen ingesneden blad, goede productie.

Z931 A Jets Fins de Huy 0,3 g

3.10

Oud Waals ras, een fijne en productieve snijselderij met krachtige smaak.

Pipe Creuse de Z932 Malines

0,3 g

3.10

Oud ras, voor 1930, de Mechelse Holpijp. Weelderige, robuuste plant, kan tegen wat vorst. Zaai in mei, vollegronds.

SLA – BATAVIA …

Grazer 845a Krauthauptel

1g

2.35

Oud Oostenrijks ras uit de regio rond de stad Graz. Helgroen, knapperig blad met dunne rode rand. Bestand tegen doorschieten en meeldauw.

845b Blonde de Paris

1g

2.35

Zaai vanaf maart tot begin augustus. Oud Frans ras, dat het midden houdt tussen ijsbergsla en kropsla.

845d Maravilla de Verona 1 g

2.15

Prachtig groen met rood getint blad. Sterk in heet en vochtig weer. Knapperig en zoet. Zaai onder glas in maart en april.

Z645 Saragossa (KS)

0,2 g 100 st. 3.34

Rood-groene batavia, niet kroppend. Zwaar en compact. Voor het hele vollegrondsseizoen.

2

Z442 Tarengo (KS)

0,2 g 100 st. 3.34

Krachtig roodgetinte batavia, glanzend blad. Licht kroppend. Snelle groei. Voor het hele vollegrondsseizoen.

3 4

SLA – BIND OF ROMEINSE …

848a Parris Island Cos

1g

2.35

Hoge bindsla met lichtgroen hart. Knapperig blad met zoete smaak. Lang oogstbaar. Zaai onder glas in maart en april. Zaai vollegronds van april tot september.

Leprichaun Rubens 848b Rode bindsla

1g

2.35

Losse krop, hoog opstaand donkerrood getint blad. Zaai onder glas in maart en april. Zaai vollegronds van april tot september.

2g

2.35

Licht gekrulde, rode eikenbladsla. Geschikt als pluksla. Zeer groeikrachtig en decoratief.

SLA – EIKENBLAD …

846

Red Salad Bowl


19 2

1

3

4

846a Green Salad Bowl

2g

2.35

Licht gekrulde, groene eikenbladsla.

846b Cocarde

1g

2.35

Grote bronsrode/groene, niet kroppende, oude Franse pluksla.

846c Catalogna

1g

2.35

Stevige donkergroene (pluk)sla met lange ingesneden bladeren.

Z786 Bijella (KS)

0,25 g +/- 120 st. 3.34

Compacte eikenbladsla. Roodbruin met frisgroen hart. Voorjaars- en herfstteelt. Weinig gevoelig voor rot aan de onderzijde. Goede veldhoudbaarheid.

Z161 Till (KS)

0,25 g +/- 135 st. 2.75

Oud, decoratief ras: de compact gelaagde bladeren met originele bladpunten vormen een rozet met lichtgeel hart. Groeit snel. Ook voor pluksla. Lekker krokant.

Z861 Rubinette (KS)

0,25 g +/- 120 st. 3.34

Open, goed gevulde rode krop. Krokant met goede smaak. Robuust ras. Het hele jaar vollegronds en in het voorjaar in kas.

Z862 Piro (KS)

0,2 g +/- 120 st. 3.34

Compacte, goed gevulde groene krop. Kan extra vroeg onder glas of het hele seizoen buiten.

0,5 g

3.15

Het oudste (1941, USA) ijsbergslaras. Donkergroene krop, goed schietresistent.

… … … …

1

SLA – IJSBERG …

844b Great Lakes

844c IJskoningin

2g

2.35

Dit oude ras (voor 1883!) heet ook Reine des Glaces, of Frisée de Beauregard. Groeit vlot, schiet toch niet snel door. Mooie kroppen, prachtig ingesneden blad. Ook dit is een voorloper van ijsbergsla, maar dan makkelijker te kweken.

845

0,5 g

3.15

Tuindersselectie. Mooi gevormde krop, sterk tegen rand en bolrot. Goede inwendige kwaliteit en goede veldhoudbaarheid. Voor het hele seizoen.

845c Saladin

1g

2.35

Vrij grote kroppen met los omblad. Gemakkelijk te telen. Zaai vanaf februari onder koud glas, van april tot augustus vollegronds. Weinig gevoelig voor rand.

0,25 g +/- 135 Z155 Laibacher Eis 4 (KS) st 2.75

0,25 g +/- 120 st 3.34

Frisgroene, krokante ijsbergsla met sterk gekarteld buitenblad.

2g

De bekende kropsla voor glasteelt en vroege voorjaarsteelt. Zaai onder glas in maart-april. Zaai vollegronds van april tot september.

Stylist

Z863 Mythos (KS)

Lichtgroene ijsbergsla met roodgetinte randen. Oud ras. Voor voorjaar, zomer en herfst.

2

SLA – KROP …

842

Meikoningin

2.15

Z868 Zulu (KS)

0,15 g - +/- 80 st. 3.34

Zeer vroege kropsla voor kas of onder vliesdoek. Gezonde plant, goed gesloten onderzijde.

Z865 Pirat (KS)

0,2 g +/- 100 st. 3.34

Rood-bruine kropsla, voor het hele vollegrondsseizoen. Goed bestand tegen valse meeldauw.

Z866 Lucinde (KS)

0,2 g +/- 100 st. 3.34

Groene kropsla voor het hele vollegrondsseizoen. Fris lichtgroen, notige nasmaak.

Z148 Briweri (KS)

0,15 g - +/- 85 st. 3.34

Groene kropsla voor vroege teelt en najaarsteelt in kas. Goed gesloten, vaste kroppen.

Z867 Rolando (KS)

0,2 g +/- 100 st. 3.34

Frisgroene kropsla, klassieke botersla. Sterk tegen valse meeldauw en rand. Voor voorjaars- en najaarsteelt.

842a Suzan

1g

2.35

Oud, bekend ras. Middelgrote, goed gesloten krop. Bestand tegen doorschieten. Zaai onder glas: maart-april. Zaai vollegronds: april-september.

… … … …

842b Twellose Gele

1g

2.35

Ouderwetse malse botersla voor zomerteelt. Bestand tegen warm weer. Goed gesloten, lichtgroene ronde kroppen. Zaai onder glas: maart-april. Zaai vollegronds: april-september.

842c Zwart Duits

1g

2.35

Lichtgroene zomersla, die niet snel doorschiet. Compact, enigszins gebobbeld blad. Zaai onder glas: maart-april. Zaai vollegronds: april-september.

3 4


20 2

1

3

4

1g

2.15

Voorjaars- en zomerteelt: stevige, malse kroppen. Zaai onder glas: maart-april. Zaai vollegronds: april-september.

Kagraner Sommer 2 g

2.35

Goed bestand tegen warm weer. Geeft goed gesloten ronde kroppen met vrij dik omblad. Zaai onder glas: maart-april. Zaai vollegronds: april-september.

2g

2.35

Rode kropsla, mals. Zaai onder glas vanaf begin maart tot eind april. Zaai in de vollegrond vanaf april tot september.

843b Winterreuzen

2g

2.35

Zaai van september tot eind oktober, onder glas. Verdraagt tot -5° C. Oogst: februari-april.

844

0,5 g

3.15

Tuindersselectie van Vitalis. Middelgroen, sterke onderkant. Bestand tegen rand. Voorjaars-, zomer- en herfstteelt. Bladluisresistent.

Z392 Blonde de Laeken 1 g

3.10

Oud Brussels ras; dikke, malse, lichtgroene krop. Zaai van april tot juni. Schiet traag door.

0,5 g

2.85

Tuindersselectie. Donkerrode krulsla, goede veldhoudbaarheid.

842d Hilde 2

843

Wonder der 843a 4 Jaargetijden

Tivona

SLA – KRUL Lollo Rossa sel. Tuska

849

849a Lollo Bionda

2g

2.35

Snelgroeiende sla, kan ook onder glas worden geteeld. De kroppen zijn klein, met knapperig krullend gevuld blad.

849b Lollo Rossa

2g

2.35

Snelgroeiende, donkerrode krulsla met sterk ingesneden, mals blad.

1

SLA – PLUK-, SNIJ- EN AANVERWANTEN …

847

4g

3.15

Mix van diverse slatypes. Zaai van april tot september. Zaai dicht en niet uitdunnen. De jonge blaadjes ca. 2 cm boven de grond afsnijden, stelen groeien weer uit voor een volgende oogst. 4 weken na uitzaai oogstbaar.

847a Bladbiet Ruby Red 5 g

2.35

Bladbiet met groen blad en fijne rode nerf en rode steel.

Rode melde 847b Orach Red Ruby

3g

2.35

Donkerrode spinazieachtige bladeren, milde smaak, decoratief in salades. Voorjaars- en herfstteelt, ook onder glas.

847c

4g

2.35

Een overvloed aan groen blad, bijvoorbeeld gekookt als spinazie: maar dan veel gemakkelijker te telen.

Black Seeded 847d Simpson

1,5 g

2.35

Geelgroen gebobbeld blad. Pluk regelmatig

847f

2g

2.60

Oud ras. Rood-groen, licht gekruld blad. Gemakkelijke teelt.

Babyleaf

Groene Melde

Amerikaanse Roodrand

847g Witte Dunsel

2g

2.60

Lichtgroene snijsla met mals, iets gekruld blad. Zaai dicht en vroeg, al vanaf half januari onder glas. Dit ras geeft ook – later – losse kropjes, als je plant op minstens 20 x 20 cm.

847h Bulls Blood

4g

2.85

Oud (snij-)bietenras, van 1840! Zaai om de 2 cm, en snijd jonge, dieprode blaadjes voor salades, of zaai om de 10 cm om bietjes te oogsten.

847s

4g

3.45

Mix van slatypes 'Mesclun' en pittige exotische groenten (Brassica's), om regelmatig te snijden en te plukken. Zaai van april tot september.

0,5 g

3.10

Stengelsla

2g

2.15

Door de Italianen cicoretta genoemd. Afgeronde lichtgroene bladeren met fijne, iets bittere smaak: heerlijk in salades. Zaai van januari tot maart onder glas of tunnel. Van maart tot augustus vollegronds. Zaai om de 2 cm, met 20 cm tussen de rijen. Snijd het blad als het 10-15 cm hoog is.

Groene Witribbige 8 g

2.35

Donkergroen loof en witte bladnerven en stelen.

Spicy Mix

Z933 Celtuce

Bionda 847e di Trieste

2

SNIJBIET – WARMOES …

856

856a Rhubarb Chard

8g

2.35

Rode snijbiet. Zaai vanaf half april wegens de schietgevoeligheid. Heel decoratief.

856b Erbette

5g

2.35

Groene snijbiet, die je maandenlang als ‘eeuwige’ spinazie kunt oogsten.

856c Five Colours - mix

6g

2.35

Decoratief mengsel in verschillende kleuren.

3

Z872 Pirol (KS)

120 st. 3.34

Helder gele, vrij fijne stengels en groen, geelgeaderd blad. Goede smaak. Oogst ook jonge blaadjes als baby-leaf.

4

SNIJLOF …

Bladcichorei Cata869d logna Frastigliata 2 g

2.15

Ook Italiaanse paardenbloem genoemd, wegens de treffende gelijkenis. Zaai van half juni tot eind juli. Traditioneel dienen de binnenste blaadjes voor sla, en worden de buitenste bladeren gekookt.


21 2

1

3

4

SPINAZIE 1g

2.35

Ook zevenjarige, doorlevende of Engelse spinazie genoemd. Fors, sierlijk blad, zachtzure smaak. Winterhard, loopt vroeg in het voorjaar uit.

10 g

2.85

Zaai in april onder glas. Kiemt traag (3 weken). Plant na half mei uit, en pluk blad en toppen van juni tot de vorst. Zaait zich de volgende jaren vlot uit, in mei.

15 g

3.80

Zomer- en herfstspinazie met donkergroen, sterk gebobbeld blad. Uitstekende smaak en textuur. Vrij schietbestendig.

896a Vroeg Reuzenblad 50 g

2.35

Scherpzadig, snelle groeier. Zaai vanaf januari onder glas en van half februari tot begin april vollegronds, en weer vanaf augustus. Oogst na 4 tot 6 weken.

896b Butterflay

50 g

3.80

Vroege voorjaarsteelt en herfstteelt. Ook voor overwintering onder glas. Groeit snel door, maar schiet traag. Robuust, bestand tegen meeldauw.

Winterreuzen 896c Winterspinazie

50 g

2.60

Groot, donkergroen blad. Zaai van augustus tot oktober, voor oogst van oktober tot januari. Zaai ook in december-januari onder glas, voor voorjaarsoogst.

896d Matador

50 g

2.85

Vooral voorjaars- en herfstteelt. Zwaar, groot, donkergroen blad met een uitstekende smaak en textuur. Schiet niet gemakkelijk door. Rondzadig.

Z830 Gammason (KS)

voor 10 m2

3.34

Langzaam groeiende spinazie, zeer geringe neiging tot schieten en voor voorjaarsen zomerteelt. Glad, rond, zeer donker blad.

Winterriesen/Verdil Z168 (KS) 25 g

3.10

Herfst- en overwinteringsteelt: zaai van augustus tot oktober. Mals, heel lekker blad, ook voor in salades.

0,8 g

3.10

Roodstelige, decoratieve warmteminnende klimplant. Vorstgevoelig. Het groene sappige blad eet je rauw of gekookt, en smaakt naar jonge maiskolven. Zaai in maart binnen, plant half mei buiten of achter glas.

0,3 g

2.60

Vroeg afrijpende snelgroeiende tomaat. Middelgrote, rode vruchten.

882z Spinaziezuring

895

Riccio America, 895a Turkse spinazie

Nieuw-Zeelandse Spinazie

Z882 Malabarspinazie

TOMATEN …

858

858a St.Pierre

0,3 g

2.35

Oud Frans ras; rode vleestomaat tot 180 g.

858b Yellow Perfection

50 st.

2.35

Oud Brits ras, goudgeel, 30 - 50 g, middelvroeg.

Ossenhart 858c Coeur de Boeuf

50 st.

2.35

Hartvormig, rozerood, 200 g. Traditioneel ras.

858d Marmande

0,3 g

2.35

Oud Frans ras, rode geribde vleestomaat, 60 tot 120 g.

858e Hellfrucht

50 st.

2.35

Oud Duits ras, helrood en rond, 80 tot 120 g. Krachtige groeier, vrij ziekteresistent.

Matina

858g Bolstar Granda

10 st.

2.85

Professioneel nieuw zaadvast ras: groeikrachtig en geschikt voor (ongestookte) kassen of tunnels. Geselecteerd op weinig bemesting. Goede productie, smaak en bewaarbaarheid. Klassieke rode, bijna ronde vruchten, 100 tot 110 g. Resistent tegen tomatenmozaïekvirus en Fulvia fulvum (stammen A t/m E).

858k Koralik

10 st.

2.35

Vroeg struikras tot 120 cm hoog. Rode kerstomaatjes, prima voor buitenteelt en pot. Niet dieven.

858r

Roma VF

0,5 g

2.15

Peervormige vruchten, 7-8 cm lang. Ideaal voor soep en saus. Ziekteresistente, halfhoge plant.

858s Sweetie

30 st.

2.60

Rode, zoete cocktailtomaat aan trossen. 20 g.

858y Yellow Pearshaped 50 st.

2.15

Kleine gele peertjes aan sterk groeiende planten. Productief en lekker.

859

50 st.

2.35

Rode, iets grotere kerstomaat, heel groeikrachtig.

859a Cerise

50 st.

2.35

Donkerrode tomaatjes van 50 á 60 g.

859b San Marzano

0,5 g

2.15

Oud Italiaans ras. Langwerpige lichtrode tomaat, 80 tot 90 g. Ideale saus- en inmaaktomaat, zeer vlezig en droog.

859c Ace 55 vf

0,3 g

2.15

Struiktomaat: niet dieven, wel steunen. Vroeg, sterk tegen ziekte. Ronde rode vruchten, 200 tot 250 g.

859d Gardener’s Delight 25 st.

2.15

Oud Duits ras. Veel ronde rode, zoete vruchten. 20 tot 25 g.

859e Berner Rose

40 st.

2.35

Oud Zwitsers ras. Heerlijke, zachte vleestomaat, mooi roze. 120 tot 180 g.

Z184 Caro Rich

0,25 g

3.10

Rond, oranje, met extra caroteen, lekker en productief. 250 tot 300 g.

Z170 Auriga

0,25 g

3.10

Heel vroeg. Overvloedige productie, feloranje, stevig vruchtvlees. 60 tot 90 g.

Z175 Karos

0,25 g

3.10

Heel vroeg ras. Goede productie; ronde, rode vruchten. 60 g. Compacte plant.

Z575 Annabelle

35 st.

3.41

Hoge opbrengst, rode zoete kerstomaten aan lange trossen.

Zuckertraube

1 2 3 4


22 2

1

3

4

Z612 Carmen

35 st.

3.41

Struiktomaat: niet dieven, maar steunen. Glanzend oranje, vaste vruchten tot 120 g. Fruitig-zoete smaak. Goede opbrengst.

Z588 Jani

30 st.

3.41

Struiktomaat: niet dieven maar steunen: 80 cm hoog, Ronde, licht afgeplatte, rode vruchten, 7 cm diameter. Heel vroeg. Ook voor buitenteelt en pot.

1

Z611 Raf

25 st.

3.41

Spaans ras, grote ronde vruchten met uitstekende smaak.

2

Z465 Rotkäppchen

25 st.

2.96

Struiktomaat: niet dieven, wel steunen. 55 cm hoog. Lekkere ronde, rode vruchten, 50 g. Ook voor balkon, grote bloempot.

Z667 Pilu (KS)

8 st.

4.52

Sterk groeiend, middelvroeg, voor teelt onder glas en tunnel. Ook voor professionele teelt. Stevige, rode vruchten, 80-100 g.

Z668 Tica (KS)

8 st.

4.52

Middelvroeg, vrij compacte groei, voor teelt onder glas en tunnel. Ook voor professionele teelt. Mooie, ronde en zeer vaste vruchten, glanzend rood, 70-80 g. De vaste vruchten kunnen lang aan de plant afrijpen.

Z541 Dorenia (KS)

15 st.

3.54

Middelvroeg, krachtig vollegrondsras met rondovale vruchten (60-70 g). Zeer gezonde planten, robuust tegen phytophthora. Evenwichtige, fruitige smaak.

Z669 Ruthje (KS)

15 st.

4.52

Mooie, licht hartvormige, helderrode tomaten, 40 tot 55 g. Uitzonderlijk goede smaak.

3

Z823 Goldiana (KS)

25 st.

3.34

Oranje kerstomaat aan sterke, overzichtelijk groeiende planten. Vroeg/middelvroeg.

4

Z666 Trixi (KS)

25 st.

3.34

Helderrode, licht ovale kerstomaat van 20 g. Goed te verzorgen door de fijne opbouw van de plant en de korte internodiën. Zeer goede, zoete smaak.

Z670 Quadro (KS)

15 st.

3.34

Sterk groeiende pruimtomaat met vergaande phytophthora-tolerantie. Goed voor saus etc.

Z791 Bogus Fruchta (KS) 0,13 g

3.10

Vroegrijpende struiktomaat met fruitig-zoet smakende, ronde, rode vruchten van 40 g. Niet dieven. Hoogte tot 65 cm, ondersteun de plant met een stok.

Z889 Philamina (KS)

25 st.

3.34

Robuust buitenras, 12 g. Mooi doorgekleurde rode, gelijkmatige vruchten. Lekker. Bestand tegen barsten.

Z917 Green Zebra

25 st.

3.00

Geelgroen gestreepte schil, ronde vruchten, 100 g. Helder groen vruchtvlees, frisse smaak.

Z897 Primabella

8 st.

4.58

Buitentomaat! Rode kerstomaat. Uitzonderlijk goede weerstand tegen phytophthora. Goed bewaarbare vaste vruchten. Aromatisch, zuurzoet.

Z918 Sonnenherz

20 st.

3.38

Vroege, heel mooie Coeur de Boeuf. Van lichtrood naar geeloranje met rode vlammen in de schil en het stevige vruchtvlees. Zeer goede, fruitig aromatische smaak.

Z519 Golden Currant

15 st.

4.58

Buitentomaat. Wilde tomaat, met uitbundige groei. Goudgele, zoete en aromatische vruchtjes, half zo groot als kerstomaten. Ook voor grote potten op balkon en terras.

Z919 Resibella

8 st.

4.58

Zeer groeikrachtige buitentomaat. Goed doorkleurde, roodglanzende cocktailtomaat. Zeer sterk tegen phytophthora.

Z520 Rote Murmel

15 st.

4.58

Buitentomaat. Wilde tomaat, met uitbundige groei. Rode, zoete en aromatische vruchtjes, half zo groot als kerstomaten. Ook voor grote potten op balkon en terras.

Z934 Black Prince

40 st.

3.10

Paarsbruin, rond, 100 - 150 g, zacht en zoet.

Z935 Blush

40 st.

3.10

Ovaal-langwerpige vrucht, mooi geel-roze gestreept. Heel lekker en productief aan sterk groeiende planten.

Z441 Ida Gold

40 st.

3.10

Geeloranje, ronde tomaten, lekker zoet, 50 tot 80 g. Laag, vroeg struikje, niet dieven! Prima voor pot en buiten.

Z936 Joyau d'Idaho

40 st.

3.10

Heel vroeg ras. Rode, platronde, licht geribde vleestomaten, tot 80 g. Lage plant, goed voor pot en buiten. Niet dieven.

Merveille des Z937 Serres

40 st.

3.10

Oud Luiks ras, ook bekend als Serrewonder. Ronde, rode, middelgrote tomaat met goede smaak.

Z394 Potager de Vilvorde 40 st.

3.10

1930, Vilvoorde: platronde, rode vleestomaat tot 200 g. Stevige groeier.

Z938 Raisin Vert

40 st.

3.10

Ook bekend als Green Grape: ronde, geelgroene dikkere kerstomaten, heel zoet en productief.

Z939 Glacier

40 st.

3.10

Zweeds ras. Oranjerode, ronde tomaten. Lekker zoet. 30 tot 60 g. Laag, vroeg struikje, niet dieven! Prima voor pot en buiten.

Z940 St. Jean d'Angely

40 st.

3.10

Oud Frans ras. Langwerpig met een puntje. Heel goed voor saus. Productief, 100 tot 300 g.


23 2

1

3

4

TUIN- EN WATERKERS 10 g

1.95

Bekend als kiemgroente, maar ook als echte bladgroente te kweken! Decoratief ingesneden, pittig en productief.

860a Barbarakruid

4g

2.15

Ook wel wintertuinkers genoemd: zaai van mei tot september. Winterhard, oogst tot het voorjaar. Verdraagt wat schaduw.

Breedbladige 860b tuinkers

10 g

1.95

Als gewone groene tuinkers, maar met groter blad.

860c Waterkers

1g

2.35

Doorlevende moerasplant met pittig blad. Dit gewas moet voortdurend met zijn voeten in fris water staan.

860

Gewone groene tuinkers

1

UI – BEWAARUI …

861

Sturon

3g

2.15

Een verbetering van het ras Stuttgarter: sterke groeier. Platrond tot rond, geelbruine schil en goed bewaarbaar.

861a Rijnsburger 4

3g

2.15

Bolronde bewaarbare gele winterui.

2

Noordhollandse 861b Bloedrode

3g

2.15

Bloedrode ui, ook geschikt voor lichtere gronden, goed bewaarbaar. Iets milder dan de gele ui.

3

Lange Rode van 861c Florence

3g

2.15

Hoog ovale, dieprode tot purperrode ui met een milde smaak. Niet voor langdurige bewaring. Ideaal voor in rauwkost, salades etc.

Z663 Prometa (KS)

400 st. 3.34

Rijnsburgerselectie. Middelvroege zaaiui met ronde vorm en fijne hals. Bewaart goed.

Z920 Cuisse de poulet

400 st. 3.38

Oud Frans uienras. Langwerpige, sjalotvormige uien. Heel aromatisch.

Z524 Robelja

400 st. 3.38

Donkerrode, goed doorkleurde ui, rond tot vlakrond. Voor middellange bewaring.

UI – BOS- EN STENGELUI …

862

Stengelui Long White sel. Ramrod 2 g

2.35

Tuindersselectie. Productief gewas met lange witte schacht. Aanaarden is raadzaam.

863

Bosuien Witte van Lissabon 4 g

2.60

Uitje dat jong en vers gegeten wordt, ook het blad is erg lekker.

Z844 Ischikrona (KS)

700 st. 3.60

Lange, witte schacht. Het loof is frisgroen en staat zeer rechtop. Zaai meermaals van maart tot half juli, matig winterhard.

WinterheckenZ546 zwiebel

voor 6 m²

3.38

Grof bieslook. Winterhard, doorlevend, 30 -70 cm hoog. Oogst de uienpijpjes vooral in lente en zomer. Ook voor de winterteelt in kas.

5g

2.85

Tuindersselectie. Ovaal blad, snelgroeiend. Herfst- en winterteelt, ook onder glas.

VELDSLA …

851

Groot Noordhol851a landse

6g

2.35

Oud en bekend ras, met veel langwerpig blad. Zaai in augustus en september.

Z199 Elan

4,5 g

3.10

Snelle groei, voor kas en vollegrond. Compacte planten met glad blad. Hoog gewicht per plant. Robuust tegen valse meeldauw.

Z375 Verte à coeur pleine 4,5 g

2.75

Donkergroene, middelgrote, korte, ovale, langstelige bladeren. Om vollegronds te overwinteren, niet geschikt voor kasteelt.

3g

2.15

Oud Italiaans ras, herfstteelt. 500 tot 1000 g.

Vit

VENKEL – KNOLVENKEL …

857

857a Fino

1,5 g

2.60

Tuindersselectie. Voorjaars- en zomerteelt. Vrij tolerant tegen schieten.

Z052 Perfektion

0,75 g

2.75

Mooie, witte, vrij ronde knolvenkel, vooral voor herfstteelt.

0,5 g

2.60

Tuindersselectie. Middelvroeg, productief. Buikig type met een goede kropsluiting. Oogst: november tot april. Ook geschikt voor teelt zonder dekgrond.

Romanesco

WITLOF …

868

Hollandse Middel868a vroege 1g

2.15

Vormt lange slanke kroppen.

868b Brussels Loof

1g

2.35

Dikke, ronde krop met goede vulling voor teelt met dekgrond. Middelvroeg.

Z873 Etardo (KS)

200 st. 2.96

Voor middellaat tot laat forceren met dekgrond. Oogst december tot maart. Zware, vaste kroppen. Heerlijke, pure witlofsmaak.

Tardivo

4


24 2

1

3

4

Z874 Macun (KS)

200 st. 3.34

Uniforme, vaste kroppen. Middelvroege tot middellate forcering (half november tot eind januari). Ook voor de professionele teelt.

Demi-hâtive Z391 de Malines

1,5 g

3.10

Oud Mechels ras, halfvroeg, voor teelt met dekgrond.

WORTELEN …

864a Amsterdamse Bak 4 g

2.60

Snelgroeiend, voor heel vroege én late zaai. Jong en zoet oogsten, als de wortelen een pink dik zijn.

865

4g

2.60

Wortel met een zeer hoog caroteengehalte. Geeft lange, conisch gevormde wortels met stompe punt. Voor zomer- en herfstteelt.

865c Kleurenmix

4g

2.85

Een mooi palet van 4 oude rassen in oranje, wit, geel en paars. Middellaat, goede bewaring.

866

6g

2.35

De bekende zomerwortel, halflang met stompe punt.

Ossenhart866b Chantenay

3 g.

2.35

Forse en productieve zomerwortel. Breed van boven en conisch van vorm. Goed voor zware grond.

867

6g

2.60

Halflange, gladde, cilindrische wortel met stompe punt. Oogst: september tot december. Zeer goed bewaarbaar.

867a Flakkeese

6g

2.60

Bekende, iets conische winterwortel, bewaart prima. Goed voor zware grond.

Z850 Fynn (KS)

2g-6à 8 m² 3.34

Vroeg tot middelvroeg: fijne, aromatisch-zoete smaak met een malse knapperige consistentie. Zaai voor vroege oogst in april al in december in kas of tunnel.

Z213 Milan (KS)

2g-6à 8 m² 3.10

Vroeg Nantestype, voor vroege teelt, en late teelt voor de vroege bewaring. Gladde schil. Zeer snelle groei, oogst al na 90 dagen. Bijzonder zoet en sappig.

Z646 Dolciva (KS)

2g-6à 8 m² 3.34

Nantestype. Gezond, sterk loof, geringe gevoeligheid voor alternaria. Goede bewaring. Intensieve, zoete wortelsmaak.

Z445 Oxhella (KS)

2g-6à 8 m² 3.34

Middelgrote, compacte, conische vorm (lengte 12-16 cm). Ook goed voor zware grond. Heerlijke smaak.

Z212 Robila (KS)

2g-6à 8 m² 3.10

Lange, slanke, afgestompte herfst- en winterwortel. Bewaart goed. Goed doorgekleurd, uitgesproken zoete smaak.

Z211 Rodelika (KS)

2g-6à 8 m² 3.10

Grote afgestompte wortel met gladde schil, intensief oranjerood. Ook voor zware bodem. Krachtige, zoet-aromatische smaak.

Z816 Rolanka (KS)

2g-6à 8 m² 3.34

Middellang tot lang, cylindrisch, 160 dagen. Krachtige zoete, aromatische smaak.

Z799 Solvita (KS)

2g-6à 8 m² 3.34

Flakkeese-type, conische vorm en wat minder gladde schil. Krachtig aromatische en zoete wortelsmaak.

Rothild

Nantes 2

Berlicumer

Z921 Gochsheimer Gelbe 1000 st. 3.38

Oud Duits ras. Krachtige, spits toelopende gele winterpeen, bevat luteïne in plaats van caroteen.

Z941 Blanche des Vosges 1,5 g

3.10

Oud Frans ras. Witte conische wortel, goed voor zware grond. Goede opbrengst en bewaring.

1

2

3

WORTELPETERSELIE …

Berliner 830a Halflange

3g

2.35

Witte wortel met fijne peterseliesmaak, ook voor winterbewaring. Ook het loof is bruikbaar.

Z922 Osborne

750 st

3.38

Mooie witte, 22-25 cm lange peterseliewortel.

4


25 2

1

3

4

KRUIDEN Aantal Code Ras …

870b Anijs

Inhoud Prijs Beschrijving 2g

Basilicum Genovese sel. Super Sweet Ashalim 1,5 g

Zaai in april (glas) en plant half mei buiten, op 15 cm afstand, of zaai 2.35 half mei buiten. Oogst de zaden als ze grijs/groen verkleuren.

871

Rode Basilicum 871a sel. Rubin

1g

2.15 Diep intens rode kleur, met klassieke pestosmaak.

871b Kaneelbasilicum

1g

2.15 Typische kaneelsmaak: leuk voor bijvoorbeeld dessertjes.

871c

1g

2.35 Afkomstig uit Indonesië: pittig citroenaroma.

Griekse Basilicum 871d Fijnbladige 1g

Zeer fijne bladeren en een goede smaak. Het plantje blijft compact en heeft mooie 2.15 intens groene blaadjes. Zeer geschikt als potbasilicum.

871e Thaise Basilicum

1g

2.15 Kruidige, aromatische smaak, tussen kaneel en anijs in.

Basilicum Z562 Grootbladige

1,2 g

1.85 Type Genovese. Reusachtig blad, sterke groei, zeer goed aroma.

Z949 Basilicum - Tulsi

20m²

Heilige basilicum. Geneeskrachtig, voor thee en Aziatische gerechten. 3.13 Vol mooie roze bloemen. Aromatisch, zoet.

Z482 Bergbonenkruid

10m²

3.13 Meerjarig keuken- en geneeskruid. Lichtkiemer.

872

1g

2.15 Sterk groeiende bieslook met lange stengels.

Z387 Bieslook Gonzales 2 g

Sterk groeiende, rechtopstaande selectie, sterk tegen roest. 2.75 Voor kas en vollegrond.

872a Chinese Bieslook

1g

Meerjarig gewas, 30 cm hoog, naar knoflook smakende bieslook met een brede driekantige stengel. Mooie witte eetbare bloemen in de zomer. Zaai maart-april binnen of in mei buiten. Kiemduur 2-3 weken. Voor het zaaien de zaden een paar 2.15 dagen in de koelkast leggen.

873

1g

Zaai van maart tot mei. Voordat de plant gaat bloeien en zaad vormt, de bladeren 2.15 en bladstelen oogsten en drogen.

873a Bernagie of Borage 3 g

Zaai van februari tot augustus. De bloemetjes smaken naar komkommer. 2.15 Bijenplant.

2

874

Citroenmelisse

1g

2.15 Vaste plant, geurt sterk naar citroen. Regelmatig snijden.

3

875

Dille

2,5 g

1.95 Zaai van half maart tot juli. Oogst blad en zaden.

Z813 Dille Tetra

10m²

2.11 Eenjarig. Dicht loof, veel bladmassa en relatief hoog groeiend.

875a Dragon Russische

0,2 g

Zaai van april tot juni. Beter bestand tegen vorst dan Franse dragon, maar minder 2.15 aromatisch. Voor de bloei oogsten.

Gekroonde Z779 ganzenbloem

10m²

Eetbare chrysant. Shungiku in Japan. Eenjarig. Eet jong blad rauw, gestoomd, 3.13 gestoofd. Kruidige smaak.

HertshoornZ548 weegbree

voor Mooi ingesneden blad, kruidige smaak voor in slaatjes. Meerdere snedes mogelijk, +/- 15m² 3.00 zeer winterhard.

875b Hyssop

1g

2.35 Zaai vanaf april tot juni. Oogst het aromatische blad de hele zomer. Bijenplant.

876

0,3 g

2.35 Eenjarig, voor zonnige standplaats, zaait zich vlot uit.

876a Karwij of Kummel

2,5 g

Gebruik het jonge blad in rauwkost en soep, de zaden in brood en zuurkool. 2.35 Zaai van april tot augustus op zaaibed. Uitplanten of uitdunnen op 20 cm.

877

Komijn – Zwarte Z595 Nigella sativa

Citroenbasilicum

Bieslook Groene

Bonenkruid

Kamille Duitse

Kervel Groene Krul 4 g

Foto's 1, 2 en 3: Pixabay.

10m²

1.95 Tuindersselectie. Geeft grote tongvormige bladeren met een fijn aroma.

Zaai vanaf maart onder glas en vanaf april tot augustus in potten of vollegronds. 2.35 Goed vochtig houden. Eenjarig, oud genees- en keukenkruid. Aromatische kruidige zaden voor in brood, 2.11 kaas, Oosterse gerechten. Sierlijke bloem, bijenplant.

1

4


26 2

1

3

4

4g

Zaai in maart en april, en weer van juli tot september. Heel aromatisch blad en 1.95 zaad. De bloemen trekken nuttige insecten aan.

878a Lavendel

0,5 g

Bekend mediterraan kruid, voor een zonnige plaats. Zaai in het voorjaar onder glas 2.35 of in juni in de vollegrond.

Z293 Marjolein echte

0,5 g

2.75 Eenjarig keukenkruid. Warme en beschutte standplaats.

879

Maggikruid

1g

Lavas, of Franse selderij: krachtige selderijsmaak. Meerjarig, tot 2 m, gedijt goed op 2.15 vochtige grond.

880

Oregano – Wilde Marjolein

0,5 g

Dit matig winterhard gewas is bijna het hele jaar door oogstbaar. 2.15 Lokt bijen en vlinders.

Z743 Oregano - Griekse 10m²

Overblijvend keukenkruid: typisch voor pizza en sauzen. Productieve selectie met 3.13 bijzonder intensief aroma.

880a Pimpernel kleine

1g

Het jonge blad heeft een komkommerachtige smaak. Meerjarig. 2.15 Hoogte: 30-60 cm. Zaai vanaf april, uitdunnen of uitplanten op 40 cm.

881

0,2 g

Bekend mediterraan kruid, voor een zonnige plaats. Zaai in het voorjaar onder glas 2.35 of in juni in de vollegrond.

881a Salie

1g

Zaai van april tot juni. Het gewas in het tweede jaar niet in bloei laten komen, maar 2.35 terugsnoeien. Bekend mediterraan kruid, voor een zonnige plaats.

Z950 Tagetes lucida

10m²

In Mexico bekend als Yauhtli. Langwerpige, spits toelopende bladeren. 3.13 Intens anijsaroma, vergelijkbaar met Franse dragon. Eenjarig.

882

878

Koriander

Rozemarijn

Tijm Duitse Winter 0,5 g

1

Bekend mediterraan kruid, voor een zonnige plaats. Zaai in het voorjaar onder glas 2.15 of april-juni in de vollegrond.

Venkelkruid 882a bladvenkel

3g

Decoratieve planten met fijn loof en gele bloemschermen, tot 200 cm hoog. Zaai vanaf half maart tot eind april onder glas en vanaf half april tot eind mei op zaaibed in de vollegrond. Uitplanten of uitdunnen op 40 cm onderlinge afstand. Alle plant2.15 delen zijn lekker: de jonge scheuten al vanaf het vroege voorjaar.

882b Wijnruit

1,5 g

2.35 Mooi meerjarig, medicinaal kruid, 80 cm hoog, met sterke geur.

Z948 Zuring

20m²

Meerjarig, winterharde bladgroente. Regelmatig snijden. 3.13 Heerlijk in salades, soepen, etc.

GROENBEMESTERS EN GRASSEN Aantal Code Ras

Inhoud Prijs Beschrijving

GRASSEN …

Eko Italiaans 1966 Raaigras

1 kg330 m²

Zaai het hele jaar als groenbemester of voor voederproductie als kortdurend gras12.45 land. Bij najaarszaai is er het volgende jaar al vroeg een goede opbrengst.

1971 Winterrogge

1 kg40 m²

Vooral voor zandgrond. Zaai: augustus - oktober. Bodembedekking goed met kort 3.80 loof. Niet vorstgevoelig.

Waldstauden 1979 oerrogge

100 g

Meerjarig, vorstbestendig en snelgroeiend gewas. 2.15 Oudst bekende voorloper van de hedendaagse rogge.

1999a Wintertarwe

1 kg 80 m2

4.95 Zaai: half oktober tot begin december. Oogst eind juni tot eind juli.

1999c Zomergerst

1 kg 70 m2

4.95 Zaai: half februari tot begin april. Oogst: augustus.

2

1999e Zomerhaver

1 kg 60 m2

4.95 Zaai: maart. Oogst: augustus.

3

1978 Japanse Haver

100 g12 m²

Zaai: april-september. Komt zeer snel op, maakt veel gewas, wortelt erg diep. 3.45 Bestrijdt enkele soorten aaltjes.

VLINDERBLOEMIGEN …

1968 Witte Klaver

50 g60 m²

Meerjarige lage, goed bodembedekkende klaver die stikstof uit de lucht bindt en 3.45 opslaat. Zaai: maart-augustus.

1969 Rode Klaver

50 g100 m²

Als witte klaver, maar minder bodembedekkend. Meer geschikt voor zonnige zand3.15 grond. Zaai maart-augustus.

4


27 2

1

3

4

1976 Incarnaatklaver

50 g15 m²

2.85

Z942 Incarnaatklaver

300 g 100 m2

Niet veeleisende klaversoort. Sterk vertakt wortelnetwerk. 5.95 Bijenplant, vrij winterhard. Zaai tot eind augustus.

Z683 Perzische klaver

100 g 50m²

Snelgroeiende zomerklaver, veel snedes tot in de late herfst mogelijk. 2.93 Niet winterhard. Bijenplant, geurende bloemen.

Z778 Esparcette

200 g 20m²

Vlinderbloemige. Verdraagt goed droogte. Diepwortelende pionierplant voor 2.93 kalkrijke bodems. Winterhard. Roze bloemen, bijenplant!

Z681 Veldbonen

300 g 15m²

Vlinderbloemige. Bij vroege uitzaai goede voorvrucht voor veeleisende groenten. 3.47 Zaai ook tot half oktober. Matig winterhard.

1972 Blauwe Lupinen

250 g15 m²

Zaai juli-augustus; op zandgrond. Grondbedekking goed met lang gewas. 4.15 Vorstgevoelig.

1977 Serradelle

100 g35 m²

Eenjarige vlinderbloemige, voor lichtere grond. Bloeit lang. Zaai: april - mei op 2.60 rijen, afstand 35 cm. Tot het gewas gaat sluiten een paar keer schoffelen.

Z679 Zomerwikke

80 g 8 m²

2.19

Z946 Zomerwikke

300 g 30 m2

Vlinderbloemige. Sterke onkruidonderdrukking, krachtige doorworteling. 5.95 Zaai tot half augustus. Niet winterhard.

Z678 Winterwikke

60 g 20m²

2.93

Z947 Winterwikke

300 g 50 m2

Diepwortelende vlinderbloemige, goede voorvrucht voor groenten met hoge 5.95 voedingsbehoefte. Zaai augustus-oktober. Winterhard.

1

2

KRUISBLOEMIGEN …

1973 Gele mosterd

100 g40 m²

Kruisbloemig, alle grondsoorten. Zaai: augustus-september. Bodembedekking 2.60 zeer goed met lang loof. Sterk vorstgevoelig.

Z945 Mosterd

200 g 100 m2

Snelle bodembedekker, goede onkruidonderdrukking. Verdraagt goed droogte. 5.95 Niet als voorvrucht voor kolen.

Bladrammenas 1970 Anaconda

75 g170 m²

Dubbele resistentie tegen bietencysteaaltjes; snelle beginontwikkeling en veel 3.15 biomassa. Bloeit middenlaat. Wit. Zaai: augustus-half september.

ANDERE …

1975 Boekweit

100 g12 m²

Bijenplant. Zaai mei-augustus, op zandgrond. Bodembedekking matig 2.60 met middellang loof. Sterk vorstgevoelig.

3

1974 Phacelia

50 g40 m²

2.35

4

Z943 Phacelia

150 g 100 m2

Zaai van maart tot juli geeft bloei; zaai augustus-september alleen voor 7.95 groenbemesting. Niet winterhard. Bijen- en insectenplant!

Z804 Zonnebloem

50 g 20m²

Vormt veel groene massa. Laat staan in de winter, als voeding voor vogels 2.93 en andere nuttige dieren.

MENGSELS …

Wikke-roggemeng- 160 g Z685 sel 10m2

Z944 Wikke-rogge

300 g 25 m2

Combinatie van vlinderbloemige en diepwortelend graan. 5.95 Goede onkruidonderdrukking. Winterhard. Zaai tot eind oktober.

Eko Fieldstar 1966b weidemengsel

1 kg300 m²

Dit mengsel is goed bestand tegen kroonroest. Dichte zode, ook in de winter. Goede opbrengst, goed verteerbaar, zeer smakelijk voor vee en minder gevoelig 18.50 voor ziekten.

Foto's 1, 2 en 4: Pixabay.

2.19


28 2

1

3

4

SPRUITGROENTEN EN KIEMGROENTEN Aantal Code Ras

Inhoud Prijs

Aantal Code Ras

Inhoud Prijs

1989 Alfalfa

50 g

3.45

1994 Linzen

50 g

3.80

1982 Bietenkers

40 g

5.95

1983 Mosterdkers

50 g

2.35

1990 Broccolikers

25 g

4.55

1987 Mungbeans - tauge 50 g

3.15

1992 Chinese Bieslook

20 g

4.55

1995 Raapzaad

50 g

3.45

1988 Daikon groen

50 g

3.45

1985 Rodekoolkers

25 g

3.45

1986 Daikon rood

25 g

4.55

1984 Rucolakers

50 g

2.60

1991 Fenegriek

50 g

2.60

1981 Tuinkers

50 g

2.35

1993 Koriander

50 g

3.80

1997 Zonnebloem

50 g

2.85

BLOEMEN* Aantal Code Latijnse naam

Nederlandse naam

Inhoud Prijs

1901 Adonis

Kooltje vuur

2,5 g

2.35

Z855 Agastache anisata

Anijshyssop

400 st

3.13

Z736 Althaea rosea

Stokroos - mengsel

40 st

3.13

Z951 Ammi visnaga

Fijn akkerscherm

100 st

3.13

1903 Anthirrhinum majus

Leeuwenbekje

0,5 g

2.35

1904 Calendula officinalis

Goudsbloem

3g

2.35

1905 Callistephus chinensis

Zomeraster chinensis

1g

2.35

1907 Centaurea cyanus

Korenbloem, blauw

2g

2.35

1910 Coreopsis tinctoria

Meisjesogen

0,5 g

2.35

1911 Cosmos bipinnatus

Cosmea, mix, 100 cm

2g

2.35

Z486 Delphinium ajacis

Ridderspoor - mengsel

0,5 g

2.75

Z711 Echium plantagineum

Weegbreeslangenkruid

80 st.

2.11

1918 Helianthus annuus

Reuzenzonnebloem

3,5 g

2.15

1919 Helianthus annuus

Avondzon

2g

2.15

1919a Helianthus annuus

Lage zonnebloem

2g

2.35

1922 Lathyrus odoratus

Sier-/reukerwt

5g

2.35

1923 Lavatera trimestris

Lavatera, grootbloemig

3g

2.35

Z956 Leonurus sibiricus

Siberisch hartgespan

100 st.

2.11

1926 Linum grandiflorum

Rood vlas

2g

2.35

1927 Lupinus nanus

Kleine lupine

2g

2.25

1928 Malva sylvestris

Groot kaasjeskruid

3g

2.35

Z722 Matricaria chamomilla

Echte kamille

2000 st. 2.11

1932 Nigella damascena

Juffertje in het groen

3g

2.35

1934 Papaver rhoeas

Klaproos, gemengd

1g

2.35

Z955 Reseda alba

Reseda wit

1000 st. 3.13

1938 Rudbeckia hirta

Zonnehoed

1g

2.35

Z735 Salvia sclarea

Muskaatsalie

85 st

3.54

Z727 Salvia viridis

Bonte salie

120 st

2.11

Z958 Scabiosa atropurpurea

Zwartpurper duifkruid

30 st.

2.11

Foto's 3 en 4: Pixabay.

1 2

3 4


29 2

1

3

4

1942a Sierkalebassen

Kleine rassen mix – niet eetbaar

15 st.

3.15

1942b Sierkalebassen

Turkse mutsen – eetbaar

10 st

3.15

Z957 Silene armeria

Pekbloem

200 st

3.13

1943a Tagetes patula nana

Afrikaantje, enkelbloemig oranjegeel (1)

0,5 g

2.35

1943b Tagetes tenuifolia

Sterafrikaantje, geel (2)

0,5 g

2.35

Z834

Moederkruid

600 st

2.11

1946a Tropaeolum majus

Oost-Indische kers laag

4g

2.35

1946b Tropaeolum majus

Oost-Indische kers rankend

4g

2.35

Z456 Valeriana officinalis

Valeriaan

500 stl

3.13

Z732 Verbena bonariensis

IJzerhard

750 st

3.54

1948 Viola tricolor

Driekleurig viooltje

0,5 g

2.35

Z364

Zinnia, mix, 40 cm

0,4 g

2.75

1961 Bloemenmengsels

Akkerbloemen

2g

2.85

Z959 Bloemenmengsels

Bloeiend balkon (3)

0,4 g

3.10

Z492 Bloemenmengsels

Bloemenrandmengsel – Insectenbuffet (4)

50 g

2.75

Z490 Bloemenmengsels

Eetbare bloemen (5)

3g

3.10

1962 Bloemenmengsels

Snijbloemenmengsel

1,5 g

3.45

1963 Bloemenmengsels

Vlinderbloemenmengsel

2g

2.60

1964 Bloemenmengsels

Tubinger bijenmengsel

25 g

3.80

...

1964A Bloemenmengsels

Tubinger bijenmengsel

100 g

7.95

...

1964B Bloemenmengsels

Tubinger bijenmengsel

250 g

13.95

Tanacetum parthenium

Zinnia angustifolia

* DE MEESTE VAN DEZE BLOEMEN ZIJN BIJZONDER AANTREKKELIJK VOOR ALLERLEI NUTTIGE INSECTEN. (1) Enkelvoudige oranjegele bloemen met donkere vlekken in het hart. Bloeit van eind juni tot de vorst. Deze tagetes wordt tegen schadelijke wortelknobbelaaltjes ingezet. Dit is alleen zinvol met enkelbloemige afrikaantjes, zoals dit ras, én als het hele bed minstens drie maanden beplant is met tagetes. Randbeplanting, vooral met dubbelbloemige rassen, werkt niet. Goede vruchtwisseling is natuurlijk nog beter tegen aaltjes. (2)Geel. Dit kleine afrikaantje geurt heerlijk naar citrus. Niet nuttig tegen aaltjes, wel lekker in thee. (3) Dit mengsel bevat: Iberis umbellata, Tagetes tenuifolia, Zinnia angustifolia en Gilia tricolor. (4) Dit mengsel bevat: boekweit, phacelia, zonnebloem, bernagie, lupine, alexandrijnse klaver, Perzische klaver, zomerwikke, serradella, hartgespan, dille, kaasjeskruid. (5) Dit mengsel bevat: goudsbloem, bernagie, korenbloem, gekroonde ganzenbloem.

Foto's 2, 3 en 4: Pixabay.

1 2 3 4


30 1

2

3

4

POOTGOED: AARDAPPEL Aantal Code Ras

Inhoud Prijs

Beschrijving

7004 Solist 28/35

1 kg +/- 39 st. 5.95

Heel vroeg. Rond-ovale gele knol, lichtgeel vlees. Vrij vastkokend. Bladrolresistent, middelmatig vatbaar voor yn-virus (6,5). Matig resistent tegen phytophthora, weinig vatbaar voor zwartbeen, rhizoctonia en roest. Sterk tegen schurft. Voor medium zware gronden. Heeft minder stikstof nodig dan andere vroege rassen.

Annabelle 7006 28/32

1 kg +/- 46 st. 5.25

(Nicola x Monalisa) Vroeg, lang-ovaal, lichtgele schil. Vastkokend.

Frieslander 7011 28/40

1 kg +/- 31 st 5.45

(Gloria x 74a3) Geelschillig, vroeg. Lang-ovaal van vorm. Vrij vast kooktype en redelijk bestand tegen phythophthora, mits vroeg geoogst.

Vitabella 7020 28/35

1 kg +/- 39 st. 5.45

Vastkokende, ovale, vrij vroeg afrijpende knol. Goede bewaring. Zeer hoge resistentie tegen phytophthora.

1 2

7027 Triplo 28/35

1 kg +/- 39 st. 4.95

(Fresco x Agria) Vroeg tot middelvroeg, vrij vastkokend. Grove ovale knol, gele schil en lichtgeel vlees. Ook voor bakken en friet. Goed resistent tegen phytophthora, en aardappelmoeheid (type ro1 and ro4), ook tegen bladrol en yn-virus. Onvatbaar voor wratziekte, wel wat vatbaar voor schurft. Ondiepe knolzetting, dus extra of later aanaarden.

1 kg 7044 Bionica 28/40 +/- 31 st. 5.75

Middenvroege, rondovale, witvlezige knol, hoge phytophthora-resistentie in loof en knol.Geschikt voor koken en frituren. Geselecteerd door Niek Vos uit Kraggenburg.

7056 Ditta 28/35

1 kg +/- 39 st. 5.45

1 kg 7062 Carolus 28/35 +/- 39 st. 5.45

(Agria x Ar 00-9417) kruimig, geelschillig, mooie rode ogen. Goede resistentie tegen phytophthora. Voor puree en friet.

Sarpo Mira 7068 28/35

1 kg +/- 39 st. 5.75

Voorlopig het meest resistente ras tegen de aardappelziekte in loof en knol. Het loof is fors en hoog. Gevoelig voor schurft. Crèmekleurig vlees, rozerode schil. De lang-ovale knollen zijn bloemig, dus goed om te bakken. Laat afrijpend, goed bewaarbaar. Voorkiemen, want de scheuten komen traag op gang.

7076 Agria 28/35

1 kg +/- 39 st. 5.45

(Quarta x Semlo) Middenlaat, lang ovaal van vorm: matig vatbaar voor phytophthora in het loof en minder vatbaar in de knol. Lang te bewaren. Tamelijk vastkokend. Gele vleeskleur. Geschikt voor puree, friet.

Alouette 7050 28/40

1 kg +/- 31 st 5.45

(AR 02-139-1 x Laura) Vastkokend, roodschillig, diepgele vleeskleur. Zeer hoge resistentie tegen phytophthora in loof en knol: hoge, middelvroege opbrengst. Goede smaak.

1 kg +/- 39 st. 5.45

(YP 98-3 x Satina) Halfvroeg tot halflaat. De planten ontwikkelen zich snel en zijn groot en goed dekkend. Rondovaal, gele schil, tamelijk bloemig, hoge opbrengst. Zeer resistent tegen phytophthora in loof en in knol. Zeer weinig vatbaar voor Yvirus, niet vatbaar voor wratziekte en weinig gevoelig voor schurft en droogte.

1 kg 7080 Sevilla 28/35 +/- 39 st. 5.45

Onze nieuwste aanwinst van 2018! Gekweekt door Nederlandse veredelaar Niek Vos, die ook al Bionica op de markt bracht. Laatrijpend, zeer goede weerstand tegen aardappelziekte, in loof en knol, en ook tegen schurft. De opbrengst ligt 10 procent lager dan bij het bekende ras Agria (1985), een van de kruisingsouders. Bemest matig met stikstof om de loofontwikkeling wat te remmen. Geef voldoende kalium en oogst voorzichtig: Sevilla is vatbaar voor stootblauw.

Monalisa 7090 28/35

Geelschillige consumptieaardappel met zuiver geel vlees. Is vast in de kook en heeft een heel fijne smaak. Bovendien verkleurt Mona Lisa niet na het koken. Een middelvroegras dat in juni al een goede opbrengst geeft. De knollen zijn langovaal en uniform van vorm. Vlakogig. Hoge opbrengst met een redelijke resistentie tegen phytophthora in de knol.

Connect 7054 28/35

1 kg +/- 39 st. 5.25

(Bintje x Quarta) Middenvroeg, ovaal en geel. Vastkokende knol. Phytophthoraresistentie: vrij goed (loof), matig (knol). Zeer goed bewaarbaar en resistent tegen aardappelmoeheid.

3 4


31 2

1

3

4

PADDENSTOELEN Aantal Code Ras

Latijnse naam

Inhoud

Prijs

Shiitake 7258A (entpluggen)

Lentinus edodes

50 pl.

5.25

Shiitake 7258B (entpluggen)

Lentinus edodes

200 pl.

16.75

Oesterzwam 7259A (entpluggen)

Pleurotus ostreatus

50 pl.

5.25

Oesterzwam 7259B (entpluggen)

Pleurotus ostreatus

200 pl.

Inhoud

Beschrijving Eikenzwam of shiitake groeit op eik, beuk en berk. Gebruik de verse, dunnere takken met een diameter van 7 tot 20 cm. Verdere instructies zitten bij de pluggen.

1

2

16.75

Goede opbrengst op (vooral) populier en beuk. Zorg bij voorkeur voor een diameter van meer dan 25 cm. Verdere instructies zitten bij de pluggen.

Prijs

Beschrijving

PLANTGOED Aantal Code Ras …

897

Sjalotten Red Sun

500 g 30 stuks 4.15

898

Plantuien Sturon

250 g

899

Knoflook Flavor - voorjaarsknoflook

3 st.

Roodbruine huid en witte vleeskleur met rode ringen. Goede opbrengst en bewaring.

3

2.85

Verbetering van Stuttgarter, iets later. Professioneel ras, bestand tegen doorschieten, goede bewaring.

4

3.80

Een verbetering van het oude Italiaanse ras Rovigo. Ivoorwitte bollen met 9-16 roze teentjes. Omdat dit ras traag uitloopt, kan het goed in het voorjaar geplant worden. Het resultaat is een langer houdbare knoflook.

Prijs

Beschrijving

31,55

Een pakketje met zaden voor beginnende tuiniers. Het ideale cadeau! zie p. 34 voor alle info

STARTERSPAKKET Aantal Code …

6000

Starterspakket


32

Bestel meteen je favoriete Velt-publicaties

Lekker gesmeerd

Meer dan schaduw

Moestuinkalender

Meer dan sprietjes

Permacultuur

Kook het seizoen

Achter glas

Handboek ecologisch tuinieren

Appel, peer en meer ISBN: 9789082324068

ISBN: 9789492907059 98 pagina’s Ledenprijs: € 20,00

ISBN: 9789492907011 112 pagina’s Ledenprijs: € 20,00

ISBN: 9789082324099 104 pagina’s Ledenprijs: € 18,50

ISBN: 9789492907066 112 pagina’s Ledenprijs: € 20,00

ISBN: 9789492907035 176 pagina’s Ledenprijs: € 25,00

ISBN: 9789081612890 700 pagina’s Ledenprijs: € 29,50

ISBN: 9789492907042 96 pagina’s Ledenprijs: € 7,00

ISBN: 9789492907028 192 pagina’s Ledenprijs: € 27,00

192 pagina’s Ledenprijs: € 25,00

Via de zadenbestellijst haal je gemakkelijk een of meerdere Velt-boeken in huis. Je krijgt ze samen met je zaden geleverd. Lekker handig! Wil je meer informatie over deze boeken? Kijk dan op www.velt.nu/winkel


33

VELT-BOEKEN EN ANDERE PRODUCTEN Aantal

Titel

Boekhandelprijs

Ledenprijs

Lekker gesmeerd NIEUW

25,00

20,00

Meer dan schaduw NIEUW

25,00

20,00

Beestjes op bezoek

5.50

4.00

Ecosmos

5.50

4.00

Ecozoet!

5.50

4.00

Groene gids voor kleine kids

5.50

4.00

Groenten in potten

5.50

4.00

Improvisatiekoken

5.50

4.00

Lang leve de oogst

5.50

4.00

Sierlijk en kruidig

5.50

4.00

Ecologisch tuinieren voor beginners

10.00

6.00

Moestuinkalender

7.00

7.00

Mijn eigen kleine moestuin

11.50

9.00

Zelf zaden telen

18.00

15.00

Onkruidboek

20.00

16.50

Plaagdierboek

20.00

17.50

Achter glas. Tuinieren in serre of kas.

23.00

18.50

Kippen in de tuin

24.50

19.50

Bessen uit de tuin

26.00

20.00

Meer dan sprietjes

25.00

20.00

Appel, peer en meer

30.00

25.00

Groenbeheer, een verhaal met toekomst PROMO

25.00

25.00

Permacultuurboek - Van Appelboom tot Zeekool

30.00

25.00

Kook het seizoen

32.50

27.00

Handboek ecologisch tuinieren

43.00

29.50

Lekker ecologisch!

39.50

29.50

Stappen naar een ecologische tuin

38.50

31.50

Velt-tuinbordje

9.50

9.50

Velt-boodschappentas

12.50

9.50


34

Schenk een pakket vol moestuinplezier ▶ AAN VRIENDEN, FAMILIE OF JEZELF!

IK SCHENK JE EEN JAAR VOL

moestuinplezier ter wa arde van € 31,55. en voor velt-led ma ar € 24,60!

Dit pakketje bevat een mooie selectie zaden, zodat jij binnenkort een hoop lekkers oogst uit eigen tuin. Veel succ es én plezier!

K

Wil je graag meer tips en informatie? ▶ schrijf je in op de nieu wsbrief van Velt: www.velt.nu/nieuwsbrie f ▶ ontdek de Velt-boeken op www.velt.nu/winkel ▶ volg een workshop of lezing in je buurt: www.velt.nu/activiteiten kalender

Wat zit er allemaal in het pakket?

Hoe werkt het?

Een mooie selectie zaden: • Radijs – Cherry Belle • Stamslaboon – Faraday • Biet – Egyptische Platronde • Courgette – Ronde van Nice • Peterselie – Giante de Italia • Pompoen – Groene Hokkaido • Pluksla – Spicy mix • Pluksla – Babyleaf • Veldsla – Vit • Tomaat – Bolstar Granda • Suikermais – True Gold • Wortel – Kleurenmix

• Bestel het starterspakket via deze zadenactie (zie ook p. 31). • Het pakket wordt samen met de zaden geleverd in februari. • Wil je vroeger – bijvoorbeeld met kerst of nieuwjaar – een cadeau geven? Download dan de cadeaubon op www.velt.nu/zadenactie en geef hem als geschenk. Het pakketje volgt dan later.

Nóg meer moestuinplezier Wil je je cadeau helemaal compleet maken? Bestel dan meteen het boekje Ecologisch tuinieren voor beginners: 70 pagina's vol tips en informatie voor wie start met een moestuin. Samen met het starterspakket een ideaal geschenk voor al wie groene vingers heeft en een vliegende start wil nemen. Maar 6 euro voor Velt-leden!


35

HEB JE GEEN TOEGANG TOT/KENNIS VAN INTERNET? Volg de onderstaande stappen en alles komt goed!

▶ Vul op de voorgaande pagina's het gewenste aantal verpakkingen aan in de eerste kolom. ▶ Vul de onderstaande gegevens aan.

(De berekening van het bedrag is niet noodzakelijk, dit gebeurt automatisch bij de volgende stap). ▶ Bezorg jouw ingevulde brochure aan een buur/(klein)kind/je zadenverantwoordelijke en vraag om jouw bestelling online in te vullen via zadenlijst.velt.be. Er wordt een bevestigingsmail verstuurd naar het e-mailadres dat wordt ingegeven bij de bestelling. Vraag eventueel om het voor jou te printen. ▶ Zo krijg jij alle info op een rijtje: het te betalen bedrag, waar/wanneer betalen en je bestelling ophalen. ▶ Bij vragen kun je altijd bij de zadenverantwoordelijke van je afdeling terecht. ▶ Problemen of vragen over het plaatsen van je bestelling? Contacteer Riet Janssens (Velt-secretariaat) via 03 287 80 96.

naam en voornaam:

*Nog geen Velt-lid?

e-mailadres:

1) Je kunt lid worden samen met je be-

postcode & gemeente:

stelling (aanduiden op de bestellijst) en zo meteen genieten van de kortingen. Wie geen lid is van Velt kan geen zaden bestellen via deze samenaankoop.

telefoonnummer:

☐ maak me nu lid van Velt (€ 35,00)

contactnummer*: _ _ _ _ _ _

2) Lid worden kan ook

straat & nummer:

rechtstreeks bij Velt. Ga hiervoor naar www.velt.nu/word-lid en vul je gegevens aan.

afdeling: afhaalplaats:

BEREKENING TOTAAL TE BETALEN BEDRAG en KORTING TOTAAL ZWART GEKLEURDE ARTKELEN

- 22% KORTING (

) =

TOTAAL ROZE GEKLEURDE ARTIKELEN

- 10% KORTING (

) =

TOTAAL GROEN GEKLEURDE ARTIKELEN

- 10% KORTING (

) =

TOTAAL PUBLICATIES (p. 33)

=

TOTAAL LIDGELD

=

EINDTOTAAL TE BETALEN

Uitsluitend te gebruiken door wie nog geen lid is geweest van Velt. Bestaande leden vernieuwen hun lidmaatschap het best via de uitnodiging tot betaling.


36

TS SLECH

€ 35

VELT VOOR NIGINCGH LEVEN VEREO GIS ECOL TUINIEREN EN

Eco da’s logisch Sluit je aan bij Velt

Geniet van ecologisch leven, koken en tuinieren dankzij ons tijdschrift Seizoenen, boeiende lokale activiteiten, aanzienlijke korting op onze publicaties en op biologische en ecologische producten in tal van winkels. Word vandaag nog eco-actief en ontvang een leuk welkomstpakket. Surf naar www.velt.nu/word-lid

6 keer per jaar Seizoenen als lid

voor leden € 25,00 € 30,00

voor leden € 27,00 € 32,50

Profile for Velt vzw

Samenaankoop bio-zaden: bestellijst  

Doe mee met de samenaankoop bio-zaden. Ontdek het hele assortiment in de bestellijst en plaats je bestelling via zadenlijst.velt.be of surf...

Samenaankoop bio-zaden: bestellijst  

Doe mee met de samenaankoop bio-zaden. Ontdek het hele assortiment in de bestellijst en plaats je bestelling via zadenlijst.velt.be of surf...

Profile for veltvzw