Page 1

elo

rij In deze

VelOverpeinzingen Voorzitter Misschien niet zo leuk om hier mee te beginnen, maar het moet even. Ik heb 2 trieste mededelingen. De eerste betreft de VeloVrij. Vanwege het uitblijven van kopij wordt het voor, vooral, Miranda en, in mindere mate, voor mij, steeds moeilijker ons blad te vullen. In 1 van de voorgaande ALV’s is al eens geopperd te stoppen met de VeloVrij en dat gaan we nu helaas doen. Voorlopig in elk geval tot er een betere basis is om de VeloVrij elke 3 maanden, natuurlijk is een andere frequentie ook bespreekbaar, uit te brengen. Het mooiste zou zijn dat er van onze leden iemand mee gaat helpen materiaal voor de VeloVrij te verzamelen. In dat geval kunnen we natuurlijk altijd weer starten. De tweede mededeling gaat over wat in de laatste ALV is besproken m.b.t. het trainingskamp van volgend jaar. Miranda en ik hebben in deze ALV aangegeven dat we een huis in Tsjechië gekocht hadden en dat er misschien een mogelijkheid zou zijn het trainingskamp in 2016 in Tsjechië te houden. Helaas werden de eisen van de verkoper zo extreem dat we op het laatste moment afgezien hebben van de koop. Hiermee komt de, makkelijke, mogelijkheid tot een trainingskamp in Tsjechië helaas te vervallen.

elo

rij:

VelOverpeinzingen

1

Virussen te lijf

2

Vervolg virussen te lijf

3

SMA Midden

3

Advertentie

3

Advertentie

4

Biertje?

4

Advertentie

5

NTFU kalender

6

KNWU kalender

6

Advertentie

7

Afscheid

8

VeloVermaak

8

En heel binnenkort wordt er natuurlijk een velobaby verwacht. Ook hiervoor mijn felicitaties. Dan nog een mededeling van huishoudelijke aard. Onze leden kregen, verleden tijd, dat belooft niet veel goeds, sorry, bij SMA Midden Nederland 20% korting op alles dat door de zorgverzekering niet vergoed werd, maar met ingang van 01 januari 2016 komt dat te vervallen. Dit omdat de dministratieve afhandeling gaat wijzigen. Lees hierover meer in deze VeloVrij. Ik dank SMA Midden Nederland voor de ondersteuning van de afgelopen jaren en ik raad onze leden aan toch altijd eerst contact op te nemen met SMA Midden Nederland voor je ergens anders naartoe gaat. Wie weet is er een persoonlijke benadering mogelijk m.b.t. jullie wensen. Rest me jullie een goede en veilige jaarwisseling en al het goeds voor 2016 te wensen! Denk aan de VeloVeiligheid. Draag ALTIJD een helm! Ook tijdens je trainingen!

VeloVeiligheid: Draag altijd een helm!

Velogroet, Henry Danse Voorzitter Wielervereniging VeloVrienden

Is er alleen maar triest nieuws? Nee hoor. Er wordt nogal wat verhuisd binnen de vereniging, gefeliciteerd met de nieuwe huizen.

Ook als je alleen traint!!!

December 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 4 ● Pagina 1

elo rij


Virussen te lijf

BRON: SMA Midden Nederland

Regen , wind, kou. Het zijn de ideale omstandigheden om een virus op te pikken en ziek te worden. Vervelend voor sporters, omdat het de zorgvuldig opgebouwde conditie stevig kan ondermijnen. Maar er zijn zeker voorzorgsmaatregelen te nemen. Het afweersysteem is de naam voor alle processen in het lichaam die ons beschermen. Het wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Het immuunsysteem bestaat uit een grote groep verschillende cellen en eiwitten, die verspreid in het gehele lichaam voorkomen en die door nauwe samenwerking een aantal functies uitoefenen. De belangrijkste 2 functies van het immuunsysteem zijn: • Het opruimen van infecties • Het opruimen van overbodige menselijke celresten Het immuunsysteem moet dus EN vreemde infectieuze ziekteverwekkers kunnen herkennen, EN onderscheid kunnen maken tussen menselijke celresten die overbodig zijn geworden EN celbestanddelen die nog goed functioneren. Het immuunsysteem of afweersysteem dat je lichaam beschermt tegen indringers van buitenaf bevindt zich door het hele lichaam. Onder andere huid, darmen, luchtwegen, bloed en lymfestelsel maken er deel van uit. Het immuunsysteem is betrokken bij het beschermen van het lichaam tegen ziektes. Zo moet het beschermen tegen lichaamsvreemde stoffen als bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Het immuunsysteem werkt op drie verschillende manieren: FYSIEKE BARRIÈRE De fysieke barrière bevindt zich tussen het inwendige lichaam en de omgeving. Tot de fysieke barrière behoort bijvoorbeeld de huid. De huid zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet in het lichaam komen. Daarnaast maken de slijmvliezen in de luchtwegen en darmen deel uit van het immuunsysteem. Het slijmvlies van de luchtwegen vangt de bacteriën op en vervoert ze naar de keelholte. In de keelholte komen de bacteriën vervolgens in aanraking met stoffen die de bacteriën doden voordat ze schade kunnen toebrengen aan het lichaam. Ook speeksel en maagzuur behoren tot de fysieke barrière. Beide zorgen ervoor dat er veel bacteriën dood gaan voordat ze het lichaam kunnen infecteren. ALGEMENE AFWEER De zogenaamde algemene afweer richt zich niet specifiek op één ziekteverwekker, maar op alle ziekteverwekkers die in het lichaam voorkomen. De witte bloedcellen die betrokken zijn bij de algemene afweer ‘reizen’ door ons lichaam en vernietigen alle ziekteverwekkers en lichaamsvreemde stoffen die ze tegenkomen. Als je een wondje krijgt, komen er stofjes vrij die afweercellen naar de plek van het wondje lokken. Deze kunnen dan binnengedrongen ziekteverwekkers vernietigen. SPECIFIEKE AFWEER De specifieke afweer richt zich niet op alle ziekteverwekkers die in je lichaam voorkomen tegelijk, maar op één ziekteverwekker in het bijzonder. Als ziekteverwekkers zich snel kunnen verspreiden in het lichaam, dan kan het gebeuren dat de algemene afweer niet meer in staat is om deze ziekteverwekkers te vernietigen. De specifieke

afweer is dan noodzakelijk. De specifieke afweer maakt gebruik van zogenaamde lymfocyten die over receptoren (ontvangers prikkels) beschikken op de buitenkant van de cel (celmembraan). Deze receptoren ‘passen’ alleen op een specifiek eiwit op de wand van een ziekteverwekker (het antigeen). Zoals een sleutel maar op één slot past. Iedere lymfocyt heeft maar één soort receptor op zijn celmembraan waardoor de lymfocyt alleen actie onderneemt als de specifieke ziekteverwekker wordt ontmoet. Er zijn T- en B- lymfocyten. Beiden ontstaan in het beenmerg dat vooral in het borstbeen zit. B-lymfocyten ontwikkelen zich verder in het beenmerg, T-lymfocyten ontwikkelen zich verder in de thymus (zwezerik). AANGEBOREN EN VERWORVEN Naast bovenstaande driedeling is het immuunsysteem ook in te delen in het aangeboren en het verworven immuunsysteem. Het aangeboren immuunsysteem bestaat uit de fysieke barrière en de algemene afweer. Het verworven immuunsysteem is het deel van het afweersysteem dat je gedurende je leven ontwikkelt. Het immuunsysteem is een slim systeem dat ziekteverwekkers kan ‘onthouden’ nadat het eenmalig mee in aanraking is geweest. Wanneer het lichaam dan nogmaals met dezelfde ziekteverwekker besmet raakt, weet het lichaam de infectie sneller te onderdrukken. Je bent dan immuun voor de ziekteverwekker. Omdat je hiervoor in aanraking moet zijn geweest met de ziekteverwekker, heb je deze immuniteit nog niet bij je geboorte, maar ontwikkel je deze gedurende je leven. IMMUUNSYSTEEM ONDERSTEUNEN Maar hoe kun je nu er zelf voor zorgen dat je afweer voldoende op peil blijft tijdens periodes van zware trainingen of gedurende de winterperiode? Naast voldoende rust en herstel in het trainingsschema en het beperken van mentale stress (werk, privé, school et cetera) kun je ook door middel van bepaalde supplementen het immuunsysteem ondersteunen. Hieronder worden enkele supplementen genoemd. VITAMINE D Er bestaan twijfels over de vitamine D status bij verschillende bevolkingsgroepen. Mogelijk is de inname van vitamine D uit voeding alleen niet voor iedereen toereikend. De bewijsvoering voor de rol van vitamine D bij een goede spierfunctie wordt evenwel steeds sterker. Daarnaast zijn er sterke aanwijzingen dat vitamine D suppletie de kans op virale infecties vermindert. Voor sporters kan tijdens de wintermaanden (november tot en met maart) extra suppletie van vitamine D daarom zinvol zijn, meer specifiek de D3 vorm (deze is beter beschikbaar dan D2) in de dosering 10-20 μg actieve stof per portie (dit is gelijk aan 400-800 IU). PROBIOTICA Alhoewel het lastig is om voor alle verschillende probioticastammen de werkzaamheid aan te tonen, is het aannemelijk dat probiotica kunnen bijdragen aan een verhoogde weerstand. Het gaat hier om specifieke producten die vooral ingezet worden bij sporters met een verminderde immuniteit.

December 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 4 ● Pagina 2

elo rij


Vervolg: Virussen te lijf

BRON: SMA Midden Nederland

Er is weinig concreet bewijs dat probiotica direct tot prestatieverbetering leiden, maar er is voldoende bewijs om aan te nemen dat probiotica een positief effect kunnen hebben op de gezondheid (en daarmee indirect een positief effect op de prestatie). Ook hebben probiotica een rol bij de preventie van virale infecties. Op basis daarvan is er behoefte aan probiotica die voldoen aan de NZVT-eisen (Nederlands Zekerheidssysteem Voedingssupplementen Topsport). Er wordt geadviseerd gedurende het hele jaar twee doseringen van 65 ml Lactobacillis casei Shirota (in onder meer Yakult) per dag te nemen om doseringen van 65 ml Lactobacillis casei Shirota (in onder meer Yakult) per dag te nemen om de kans op infecties te verminderen. ZINK Er is aangetoond dat in het geval van virale infecties zink de vermeerdering van virussen kan remmen. Daarnaast is de weerbaarheid tegen het oplopen van infecties hoger. Er wordt geadviseerd gedurende het hele jaar 15 mg zinksulfaat per dag in tabletvorm in te nemen. QUERCITINE Quercitine is een flavonoid dat in onder meer groene thee wordt gevonden. Het heeft een stimulerend effect op de immuunfunctie en heeft antivirale kwaliteiten. De aanbeveling is gedurende het hele jaar 1000 mg uercitine per dag te gebruiken. Guido Vroemen

SMA Midden Nederland

Auteur: Redactie

Zoals jullie weten had VeloVrienden een samenwerkingsverband met SMA (Sport Medisch Adviescentrum) Midden Nederland. Guido Vroemen is sportarts en eigenaar van sportmedisch adviescentrum (SMA) Midden Nederland. Naast sportarts is Guido tevens Medisch Bioloog en gediplomeerd Triathlon Trainer, inspanningsfysioloog, NOC*NSF Topsportarts. Vanuit het advies centrum begeleidt hij meerdere wielerploegen en individuele sporters op zowel trainingstechnisch als medisch vlak. SMA Midden Nederland bood vele mogelijkheden in ondersteuning van onze vereniging. Zo is Miranda zeer goed geholpen bij de diagnose van een vage blessure in 2012 en hebben vele renners een inspanningstest afgelegd.

Helaas veranderen in 2016 de regels; de sportarts zit voortaan in de basisverzekering en hierdoor werken de SMA’s met vaste tarieven. Voor een consult bij de sportarts is het hierdoor nodig dat je een verwijzing hebt. Voor een gewone inspanningstest heb je gelukkig geen verwijzing nodig, dus daarvoor mag je altijd direct contact opnemen met het SMA. De korting die afgelopen jaren gold kan helaas niet meer gegeven worden, maar we raden aan toch altijd eerst contact op te nemen met SMA Midden Nederland voor je ergens anders naartoe gaat. Wie weet is er een persoonlijke benadering mogelijk m.b.t. jullie wensen. We danken Guido en Eefke en alle medewerkers voor de ondersteuning van de afgelopen jaren! Alles over Guido en het SMA kun je lezen op www.smamiddennederland.nl

Advertentie

Cycle Center 53-11║ Van Heemstraweg Oost 4 ║ Zaltbommel ║ http://www.cc5311.nl║

December 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 4 ● Pagina 3

elo rij


Advertentie Notariskantoor Van Santvoort & Den Drijver-Pigmans Kerkstraat 53a 5331 CB Kerkdriel 0418-63 66 10 info@notariskerkdriel.nl www.notariskerkdriel.nl

Drie generaties notarissen, van links naar rechts mr. M.M.G. van Santvoort (notaris van 1993 tot 2007), mr. I.M.A.J. den Drijver-Pigmans (notaris van 2007 tot heden) en mr. H.P.J.M. Koopmans (notaris van 1972 tot 1993).

Bron: NTFU website

Biertje? Wat doet alcohol eigenlijk met je lichaam?

Alcohol bevat energie. Eén gram alcohol bevat 1,5 keer zoveel energie als één gram koolhydraten. Het lichaam beschouwt alcohol als giftig en wil er zo snel mogelijk van af. Dit doet het lichaam door het af te breken met behulp van stoffen die ook bij de vetverbranding worden gebruikt. Vroeger dacht men dat alcohol een goede brandstof was voor het lichaam tijdens inspanning. Er zijn verhalen bekend van wielrenners die bier of champagne in hun bidon hadden tijdens de koers. Inmiddels weten we wel beter. Verzuring De afbraak van alcohol verloopt tijdens inspanning moeizaam, omdat melkzuur, dat we tijdens intensieve inspanning produceren, zo snel mogelijk moet worden afgebroken, wat de afbraak van alcohol remt, aangezien de afbraak van beiden stoffen gedeeltelijk via het zelfde mechanisme verloopt. Het is zelfs zo dat bij consumptie van een kleine hoeveelheid alcohol ook de afbraak van melkzuur lijkt te vertragen. Dit betekent dat beide stoffen minder snel worden afgebroken. Hierdoor neemt de kans op verzuring toe en zolang alcohol niet wordt afgebroken, circuleert het in het bloed, waardoor de coördinatie afneemt en het lichaam in grotere mate onder invloed is. Vocht aanvullen Na inspanning is het belangrijk om vocht en koolhydraten aan te vullen en dient de eiwitvoorraad weer op peil te worden gebracht. Maar, als men eenmaal onder invloed is dan verschuiven de prioriteiten. Dus wil je toch graag een biertje drinken, is het advies om vooraf alvast herstelmaatregelen door te voeren. Dit betekent dat je 1-2 gram per kilogram aan koolhydraten dient in te nemen in het eerste uur na de tocht. Dit kan als sportdrank, maar ook in de vorm van vaste voedingsmiddelen. Daarnaast dient het grootste verlies aan vocht te worden aangevuld, hiervoor kunnen bijvoorbeeld het uitfietsen en het douchen worden gebruikt. Hoeveel er aan vocht moet worden aangevuld, verschilt per individu en de omstandigheden. Doorgaans is het advies om 150% van het verloren gewicht aan te vullen in vocht, hiervoor komen alle niet-alcoholhoudende dranken in aanmerking. December December Juni 2015 2015 2011 ● Jaargang ●● Jaargang Jaargang 7 ● 73 Editie ●● Editie Editie 2 ● 44 ●●eloelo elo rij rij rij Pagina 4


Advertentie

MDKwebdesign ontwerpt heldere, overzichtelijke en eenvoudige websites voor verenigingen, organisaties, (kle ine) bedrijven en particulieren op basis van het CMS Joomla!. MDKwebdesign weet als geen ander hoe ingewikkeld het als beginnende ondernemer of vereniging kan zijn om op zoek te gaan naar de juiste partijen voor uw website, logo en hosting. MDKwebdesign biedt daarom haar klanten de mogelijkheid alles los samen te stellen (domeinnaam, hosting, logo, website). Heeft u al een domeinnaam en hosting of heeft u al een logo laten maken? Geen probleem, ik bouw de website met de middelen die u al heeft. Heeft u nog niets geregeld, kan ik u alles aanbieden. Maatwerk dus! Logo ontwerp Uw eigen logo voor € 150,-Tevens een website nodig? U krijgt dan 50% korting op uw logo! Webpakket basis Het webpakket basis is beschikbaar voor € 250,-Webpakket extra Het webpakket extra is beschikbaar voor € 350,-Webpakket webshop Het webpakket webshop is beschikbaar voor € 550,-Onderhoudspakket MDKwebdesign kent verschillende onderhoudspakketten; van € 100,-- tot € 500,-- per jaar. Hosting + NL domeinnaam Uw eigen ruimte en domeinnaam per jaar voor € 40,-Specificaties van de verschillende pakketten zijn te vinden op www.mdkwebdesign.nl/diensten-tarieven Alle genoemde prijzen zijn excl. BTW. Lopende projecten: VeloVrienden heeft een nieuwe site! Nog tips of opmerkingen? Opbouwende kritiek is altijd welkom !

aatwerk

waliteit

ynamiek

"Op maat, precisie en flexibiliteit". Bepalen wat uw doel van uw website is, is misschien wel de belangrijkste stap in het proces.

"Energie, beweging en kracht". Dynamiek is belangrijk, u wilt namelijk dat mensen op uw site blijven rondkijken.

December 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 4 ● Pagina 5

"Mate waarin iets goed is". Het hele proces door wordt u betrokken bij de bouw en het ontwerp van de site.

elo rij


Kalender NTFU Midden Nederland

Bron: NTFU site

Onderstaande tochten worden komend kwartaal in Midden Nederland verreden. Wil je ook wel eens buiten ons district tochten rijden, kjik dan op www. ntfu.nl en selecteer je eigen voorkeuren.

Datum: maandagochtend 29 april 10:00 uur tot zondagmiddag 5 mei 16:00 uur Ga je een tocht rijden? Waar: Willwerath, Duitsland Meld het ons, wij sturen het door… wie weet krijg je gezelschap van wat VeloVriend(inn)en! Wie:

Jasper, Henry, Miranda, Nathan, Frans, Hans, Folkwin, Ben Kosten: € 60,--/persoon, ongeacht het aantal dagen van deelname. Dit aanbod geldt alleen voor leden van Wielervereniging VeloVrienden.

Kalender KNWU Midden

Bron: KNWU site

Onderstaande wedstrijden worden komend kwartaal in Midden Nederland verreden, waarin onze leden kunnen rijden. Wil je ook elders in het land rijden, kijk dan op www. knwu.nl en selecteer je eigen voorkeuren.

December 2015 ● Jaargang ● Editie Juni 2015 ● Jaargang 7 ● 7Editie 2 ● 4 ●elo elo rij rij Pagina 6


Advertentie

dvertentie

www.niemetnederland.nl Niemet Nederland wenst Wielerverenging VeloVrienden een sportief 2016 toe! Niemet Nederland levert non-ferro halffabricaten (aluminium, koper, messing en brons) aan metaalverwerkende bedrijven. Voornamelijk aluminium profielen, (dunne) platen, stafmateriaal en bandmateriaal. Standaard producten hebben wij continue op voorraad en kunnen wij leveren wanneer ú het nodig hebt. Maar wij bieden ook maatwerk. Hebt u een ander formaat of afwijkende vorm aluminium nodig voor een specifieke toepassing? Wij denken graag met u mee! Vertel ons wat u zoekt en wij bieden u de beste oplossing. Niet alleen qua materiaal, maar ook de beste oplossing op financieel-economisch gebied.

Het adres en de telefoon-/faxgegevens van Niemet zijn gewijzigd: NIE•MET-Nederland

Baarnsche Dijk 19A| 3741 LP BAARN

+31 (0)35 3033280 +31 (0)35 5431619 info@niemet.nl

December 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 4 ● Pagina 7

elo rij


Afscheid

Auteur: Redactie

VeloVermaak

Auteur: Redactie

Correspondentieadres: Florijnstraat 7 5237 NG ’s-Hertogenbosch Email: info@velovrienden.nl Website: www.velovrienden.nl Bestuur: Voorzitter: Henry Danse Penningmeester: Miranda Danse-Klaassen Secretaris: Vacature

elo

rij

Redactie: Miranda Danse-Klaassen Henry Danse Gastschrijver(s): Guido Vroemen

Wil jij ons bij de VeloVrij ondersteunen, of heb je andere leuke ideeën? Mail naar info@velovrienden.nl

Het bestuur van Wielervereniging VeloVrienden wenst iedereen fijne feestdagen, en een gezond, voorspoedig en sportief 2016!

Wist je dat we diep treurig zijn om het bovenstaande… Wist je dat we na 7 (!) jaargangen hopen dat iemand ons wil assisteren… Wist je dat we eigenlijk ook wel trots zijn op 7 jaargangen! Wist je dat we daarom niet alleen maar een traantje wegpinken, maar ook nog eens even door ons archief hebben gebladerd. Wist je dat we daar een beetje melancholisch van werden… Maar wist je dat we daar snel overheen stappen, omdat we ook zonder clubblad een fijne vereniging met een hechte band en echte vriendschappen hebben. VeloVrienden, misschien tot ooit bij een nieuwe start van de VeloVrij!

December 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 4 ● Pagina 8

elo rij

Velovrij 2015 04  

Voorlopig de laatste editie van de VeloVrij.

Velovrij 2015 04  

Voorlopig de laatste editie van de VeloVrij.

Advertisement