Page 1

elo

rij In deze

elo

rij:

VelOverpeinzingen

1

Een goede prestatie..

2

SMA Midden

3

Advertentie

3

Advertentie

4

Het cafeïne-effect!

4

Advertentie

5

NTFU kalender

6

Advertentie

7

Oproep redactie

8

VeloVermaak

8

VelOverpeinzingen Voorzitter Het wordt misschien saai, maar weinig te melden van deze kant m.b.t. fietsen in het vrije. Alleen tijdens de vakantie in augustus in de Eifel, en 1 keer in ons mooie Brabant ruim 100 km, met de 29er met de fietskar erachter de buitenlucht opgezocht. Zelfs in de Eifel met de kar de bossen, met off road banden natuurlijk, ingereden, ging lekker. Eind oktober komt er weer een vakantie aan, wie weet wat die vakantie ons brengt. Het zou zo maar eens kunnen dat er zowaar weer buiten gefietst gaat worden. Nu ik zo weinig buiten fiets ben ik wel met andere dingen bezig. Ik ga 2 pc’s bouwen. Even stilte ……, om het in te laten werken en jullie, na een lachaanval, de gelegenheid te geven van de vloer op te staan. Serieus. Ik heb dat zo’n 8 jaar geleden ook gedaan en die pc’s werken nog, maar zijn natuurlijk niet meer echt van deze tijd. Ik heb zeker een maand heel veel gelezen en ben nu redelijk op de hoogte van het nieuwe Skylake platform met LGA 1151, DDR4 geheugen en welke hoogte cpu-koeler wel of niet in een kast past. Ik begin met die van Miranda, want zij heeft hem vanwege haar bedrijfje harder nodig dan ik. Voor haar nieuwe pc heb ik inmiddels bijna alle onderdelen binnen. Over een paar dagen verwacht ik de kast en kan ik gaan beginnen. Nu klinkt dit wel interessant, maar ik moet eerlijk bekennen dat het niet veel voorstelt.

Na het in elkaar zetten wordt het pas spannend, de software. Maar dat is aan mij helaas niet besteed, maar laat ik nou 2 weken geleden van Postnl een pakje dat voor de buurjongen bestemd was aangenomen hebben. Laat dat nou van een computerbedrijf afkomen. Laat ik hem, toen hij het pakje kwam ophalen, nou gevraagd hebben of hij iets van computers weet. En laat hij nou ICT studeren . Hij kwam al met allerlei goede suggesties. Ook geregeld dus. Hier ben ik dus naast het fietsen o.a. mee bezig. Waar ik ook mee bezig ben is dat Jasper helaas voor ons zijn functie als secretaris neer gaat leggen. Hij heeft dit in de vorige VeloVrij al gemeld en ik had eigenlijk gehoopt van hier en daar een reactie te krijgen van iemand die even wilde polsen wat het inhoudt. Helaas niet. Natuurlijk komt het ook op de agenda voor de ALV te staan. Maar ik meld het hier nog even. Zodat jullie alvast jullie gedachte er over kunnen laten gaan. Denk aan de VeloVeiligheid. Draag ALTIJD een helm! Ook tijdens je trainingen!

VeloVeiligheid: Draag altijd een helm!

Velogroet, Henry Danse Voorzitter Wielervereniging VeloVrienden

Ook als je alleen traint!!!

Oktober 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 3 ● Pagina 1

elo rij


Een goede prestatie zit tussen de oren

BRON: SMA Midden Nederland

Een onderschat onderdeel in het realiseren van je doelen is het mentale aspect. Wat doe je als het even tegen zit, hoe stel je haalbare doelen en zorg je dat je deze met plezier nastreeft? De volgende tips helpen je richting je doelen.

denken om succesvol te presteren. Negatieve gedachten werken als blokkade en staan optimale prestaties in de weg. Denk positief en/of zet negatieve gedachten om in positieve gedachten Tip: Werk met briefjes met een stimulerende tekst daarop.

Stel haalbare doelen In het begin krijgt je nieuwe ‘wielerproject’ al je aandacht. Je maakt een trainingsplan en je doel heeft een plaats in je dagelijkse bezigheden gekregen. Misschien gaat het zo goed dat je doel na verloop van tijd niet meer uitdagend genoeg is, waardoor de scherpte en het plezier afneemt. Of misschien is er wel iets veranderd in je omgeving waardoor je doel opeens mijlenver weg is. Controleer het doel dus regelmatig; is het nog haalbaar en uitdagend genoeg? Kortom, weet wat je te wachten staat! Bij het stellen van doelen is het aan te raden met korte en lange termijn doelstellingen te werken: maak een stappenplan om je uiteindelijke doel te bereiken met tussenstations daarin. Probeer doelen te stellen die je zelf onder controle hebt, dat geeft het meeste resultaat. Dus niet ‘ik wil als eerste boven zijn, maar ‘ik wil mijn persoonlijk record verbeteren met zoveel seconden’. Je bent op die manier minder afhankelijk van factoren die je niet in de hand hebt en dat levert minder stress op. Formuleer je doelen daarnaast altijd positief; richt je op datgene wat je wilt bereiken in plaats van wat je wilt vermijden. Bijvoorbeeld: Ik wil de hele tocht bij mijn vrienden blijven in plaats van ik wil niet gelost worden. Tip: Stel je verwachtingen tijdig bij. Te hoge verwachtingen zorgen voor stress en teleurstellingen.

Blijf flexibel Niet alles loopt altijd als gepland. Raak bij een onverwachte situatie niet in paniek, maar blijf positief en oplossend denken. Laat je niet uit het veld slaan door een onverwachte situatie, maar zie het als een uitdaging. Accepteer de situatie, negatieve energie kost je veel meer dan positieve energie. Tip: Zie tegenslagen als een leermoment en mogelijk als een indirecte meevaller.

Bouw aan je zelfvertrouwen Eén van de belangrijkste onderdelen van de mentale voorbereiding is het krijgen van zelfvertrouwen, gebaseerd op wat je onder controle hebt en waartoe je in staat bent. Je hebt vaak geen controle op het eindresultaat, maar wel op de manier waarop je het beste uit jezelf haalt. Een rotsvast zelfvertrouwen ontstaat door - los van het resultaat - de wetenschap dat je naar vermogen gaat presteren. Je hebt een goede voorbereiding gehad en bent er klaar voor! Omdat elke sporter zo nu en dan aan zichzelf twijfelt is het goed om aan je zelfvertrouwen te werken. Het zelfvertrouwen kun je verhogen door aan de volgende punten te werken. Visualiseer je uitdaging Visualiseren is het voorstellen van situaties in je gedachten. Visualisatie helpt je zelfvertrouwen te krijgen door bijvoorbeeld moeilijke situaties in gedachten succesvol te overwinnen. Het is de bedoeling zoveel mogelijk zintuigen te betrekken bij de visualisatie en de situatie zo echt mogelijk voor te stellen. Door moeilijke stukken uit het parcours te visualiseren en ‘onverwachte’ situaties - zoals een lekke band - voor te stellen raak je niet in paniek wanneer de situatie zich in het echt voordoet. Tip: Visualiseer je succesvolle sportprestaties. Houd daarbij het bijbehorende gevoel vast.

Zorg voor ontspanning Zenuwen voor de wedstrijd zijn helemaal niet erg, daar ga je zelfs beter van presteren. Maar als zenuwen de overhand krijgen, kan dat negatief werken. Door tijdig afstand te nemen van het resultaat van de prestatie en de zorgen erover los te laten, raak je veel meer ontspannen. Probeer kort voor het evenement in een ontspanningsmood te komen, bijvoorbeeld door ademhalings- en ontspanningsoefeningen of door het doen van routineklusjes. Neem afstand van je zorgen door je te concentreren op je plezierige ervaringen. Tip: Relativeer in tijden van stress. Hoe belangrijk sport ook voor je is, ‘fun’ is de basis. Focus op het juiste moment Tijdens je tocht is het belangrijk op één aspect gefixeerd te blijven. Dit betekent dat je jezelf moet richten en concentreren op bepaalde momenten of klimmen, niet op de hele rit. Denk niet verder dan 3 sec vooruit of 3 sec achteruit. Blijf met je aandacht bij datgene wat je op dat moment te doen hebt: de eerstvolgende bocht die eraan komt, de renner in je rug, in welke versnelling ga je de aankomende klim nemen. Blijf dus met je aandacht zoveel mogelijk in het hier en nu. Tip: Bedenk van tevoren aspecten die belangrijk zijn om af en toe op te fixeren, zoals de cadans, hartslag, ademhaling of eten en drinken. Check, check, dubbel check De dag voor het evenement kun je gespannen zijn en maak je je misschien zorgen over zaken die voor het evenement nog moeten gebeuren. De bezorgdheid kan nog worden versterkt door vrienden, familieleden en andere deelnemers. Concentreer je op het hoogst noodzakelijke, orden alle prikkels van buitenaf en probeer een staat van enthousiasme te bereiken. Tip: Stel een checklist op met dingen die nog moeten gebeuren. Zorg dat materiaal, kleding, voeding etc. klaar staan. Maak een tijdsschema met dingen die moeten gebeuren tot aan de start zodat je rust in je hoofd creëert. Guido Vroemen

Denk positief Hoe je over jezelf en je prestaties denkt vormt de realiteit. Focus daarom op je sterke punten en blijf daaraan Oktober 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 3 ● Pagina 2

elo rij


SMA Midden Nederland

Auteur: Redactie

testen en onderzoeken te laten verrichten. Een test kan je bijvoorbeeld helpen bij het bepalen van je trainingswaarden. Guido kan je adviseren over een verplichte sportkeuring tot een maximale inspanningstest met ademgas analyse, waarbij je VO2max wordt gemeten.

Zoals jullie weten heeft VeloVrienden een samenwerkingsverband met SMA (Sport Medisch Adviescentrum) Midden Nederland. Guido Vroemen is sportarts en eigenaar van sportmedisch adviescentrum (SMA) Midden Nederland. Naast sportarts is Guido tevens Medisch Bioloog , gediplomeerd Triathlon Trainer en bondscoach van de Lange Afstand Triathlon selectie. Vanuit het advies centrum begeleidt hij meerdere wielerploegen en individuele sporters op zowel trainingstechnisch als medisch vlak. SMA Midden Nederland biedt vele mogelijkheden onze vereniging te ondersteunen. Het is mogelijk verschillende

SMA Midden Nederland is gespecialiseerd in het werken met vermogensmeters en analyse van de gegevens. Maar natuurlijk kan Guido je ook helpen bij blessures; zonder verwijzing van (huis)arts kun je bij hem terecht! Alle leden van VeloVrienden kunnen bij Guido terecht tegen speciale condities (20% korting op alles wat niet door de ziektekostenverzekeraar vergoed wordt). Neem voor uitgebreide informatie contact op met Guido. Alles over Guido en het SMA kun je lezen op www.smamiddennederland.nl

Advertentie

Cycle Center 53-11║ Van Heemstraweg Oost 4 ║ Zaltbommel ║ http://www.cc5311.nl║

Oktober 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 3 ● Pagina 3

elo rij


Advertentie Notariskantoor Van Santvoort & Den Drijver-Pigmans Kerkstraat 53a 5331 CB Kerkdriel 0418-63 66 10 info@notariskerkdriel.nl www.notariskerkdriel.nl

Drie generaties notarissen, van links naar rechts mr. M.M.G. van Santvoort (notaris van 1993 tot 2007), mr. I.M.A.J. den Drijver-Pigmans (notaris van 2007 tot heden) en mr. H.P.J.M. Koopmans (notaris van 1972 tot 1993).

Bron: NTFU website

Het cafeïne-effect Cafeïne kan je sportprestatie verbeteren en je hebt er niet veel van nodig. Eén tot drie milligram per kilogram lichaamsgewicht is al voldoende. Dit komt voor de meeste mensen overeen met één of twee kopjes koffie. Het effect van cafeïne op duurprestaties is in verschillende studies aangetoond. Gemiddeld zien onderzoekers zo’n 3-4% prestatiewinst in testen tussen de 30 minuten en de 3 uur. Overigens met grote individuele verschillen. Om iets over de werkzaamheid te zeggen is de enige manier om het zelf tijdens inspanning uit te proberen. Cafeïne is een trimethylxanthine. Tot de familie van xanthine horen ook het minder bekende theïne uit thee en theophylline uit chocolade. Cafeïne komt in lagere gehaltes voor in zwarte en in groene thee en in fracties in chocolade. Daarnaast is cafeïne een bestanddeel van frisdranken als cola en energydrinks. Sommige fabrikanten voegen cafeïne toe aan hun sportdrank. Tegenwoordig zijn er ook snoepjes en kauwgum op de markt met cafeïne. Het prestatiebevorderende effect van cafeïne wordt niet beïnvloed door het feit of je wel of geen reguliere gebruiker bent. Het enige effect bij niet-reguliere gebruikers is dat zij bij cafeïne-inname mogelijk wat meer bijeffecten ervaren. Broodje-aap-verhaal Veel van het onderzoek naar het effect van cafeïne is betaald door fabrikanten van energiedranken. Over het algemeen zijn dit goed opgezette onderzoeken door gerenommeerde wetenschappers. Het is echter een broodje-aap-verhaal dat het Oostenrijkse Red Bull vijf keer zoveel cafeïne bevat als de Nederlandse variant. Het cafeïnegehalte van deze energiedrank is overal ter

wereld hetzelfde. De meeste van dergelijke drankjes bevatten 250 mg cafeïne per 1000 ml. Dat lijkt een hoop, maar een blikje bevat slechts 250 ml. Dus in de praktijk bevat een vergelijkbaar blikje energiedrank slechts 62,5 mg aan cafeïne, evenveel als in een kopje koffie. Voor de afwisseling Veel wielrenners zie je aan het eind van de wedstrijd cola gebruiken. Heeft dit een prestatieverbeterend effect? Uit een studie van John Hawley een Australische wetenschapper blijkt inderdaad dat cola aan het eind van een fietstest leidt tot een verbetering van de prestatie. Hoewel cola een hoge concentratie aan koolhydraten had, leidde dit in deze inspanningstest niet tot maagdarmproblemen. Persoonlijk denk ik dat het meestal geen kwaad kan, maar sommige zullen dit echter niet zo goed verdragen door de hoge koolhydraatconcentratie en het koolzuurgehalte. Meestal zijn renners aan het eind van de race de standaardsmaken een beetje beu. Ik kan mij voorstellen dat cola dan een mooie afwisseling is. Zelf proberen? Als je zelf het gebruik van cafeïne wilt toepassen tijdens je trainingen dien je op een aantal zaken te letten. Zorg ervoor dat je het vooraf een keer test tijdens een lange duurtraining. Neem de cafeïne ongeveer een uur van te voren. Zorg dat je voordat je op de fiets stapt naar het toilet bent geweest. De manier waarop je cafeïne in je voeding verwerkt, is niet van belang. Zolang je niet boven de 3 mg per kilogram lichaamsgewicht uitkomt. Als je energiegels met cafeïne gebruikt, dien je er rekening mee te houden dat je deze cafeïne ook meetelt bij het totaal.

December Oktober Juni 2015 2015 2011 ● Jaargang ● ●Jaargang Jaargang 7 ●7 3 Editie ● ●Editie Editie 2 ●3 4● ●eloelo elo rij rijrij Pagina 4


Advertentie

MDKwebdesign ontwerpt heldere, overzichtelijke en eenvoudige websites voor verenigingen, organisaties, (kleine) bedrijven en particulieren op basis van het CMS Joomla!. MDKwebdesign weet als geen ander hoe ingewikkeld het als beginnende ondernemer of vereniging kan zijn om op zoek te gaan naar de juiste partijen voor uw website, logo en hosting. MDKwebdesign biedt daarom haar klanten de mogelijkheid alles los samen te stellen (domeinnaam, hosting, logo, website). Heeft u al een domeinnaam en hosting of heeft u al een logo laten maken? Geen probleem, ik bouw de website met de middelen die u al heeft. Heeft u nog niets geregeld, kan ik u alles aanbieden. Maatwerk dus! Logo ontwerp Uw eigen logo voor € 150,-Tevens een website nodig? U krijgt dan 50% korting op uw logo! Webpakket basis Het webpakket basis is beschikbaar voor € 250,-Webpakket extra Het webpakket extra is beschikbaar voor € 350,-Webpakket webshop Het webpakket webshop is beschikbaar voor € 550,-Onderhoudspakket MDKwebdesign kent verschillende onderhoudspakketten; van € 100,-- tot € 500,-- per jaar. Hosting + NL domeinnaam Uw eigen ruimte en domeinnaam per jaar voor € 40,-Specificaties van de verschillende pakketten zijn te vinden op www.mdkwebdesign.nl/diensten-tarieven Alle genoemde prijzen zijn excl. BTW. Lopende projecten: VeloVrienden heeft een nieuwe site! Nog tips of opmerkingen? Opbouwende kritiek is altijd welkom !

aatwerk

waliteit

ynamiek

"Op maat, precisie en flexibiliteit". Bepalen wat uw doel van uw website is, is misschien wel de belangrijkste stap in het proces.

"Energie, beweging en kracht". Dynamiek is belangrijk, u wilt namelijk dat mensen op uw site blijven rondkijken.

Oktober 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 3 ● Pagina 5

"Mate waarin iets goed is". Het hele proces door wordt u betrokken bij de bouw en het ontwerp van de site.

elo rij


Kalender NTFU Midden Nederland

Bron: NTFU site

Onderstaande tochten worden komend kwartaal in Midden Nederland verreden. Wil je ook wel eens buiten ons district tochten rijden, kjik dan op www. ntfu.nl en selecteer je eigen voorkeuren.

Datum: maandagochtend 29 april 10:00 uur tot zondagmiddag 5 mei 16:00 uur Waar: Willwerath, Duitsland Wie: Jasper, Henry, Miranda, Nathan, Ga je een tocht rijden? Meld het ons, wij sturen het door… wie weet krijg je gezelschap vanHans, wat VeloVriend(inn)en! Frans, Folkwin, Ben Kosten: € 60,--/persoon, ongeacht het aantal dagen van deelname. Dit aanbod geldt alleen voor leden van Wielervereniging VeloVrienden.

Oktober 2015 ● Jaargang ● Editie elorij rij Juni 2015 ● Jaargang 7 ●7 Editie 2 ●3 ● elo Pagina 6


Advertentie

dvertentie

www.niemetnederland.nl Niemet Nederland wenst Wielerverenging VeloVrienden een goede herfst! Niemet Nederland levert non-ferro halffabricaten (aluminium, koper, messing en brons) aan metaalverwerkende bedrijven. Voornamelijk aluminium profielen, (dunne) platen, stafmateriaal en bandmateriaal. Standaard producten hebben wij continue op voorraad en kunnen wij leveren wanneer ú het nodig hebt. Maar wij bieden ook maatwerk. Hebt u een ander formaat of afwijkende vorm aluminium nodig voor een specifieke toepassing? Wij denken graag met u mee! Vertel ons wat u zoekt en wij bieden u de beste oplossing. Niet alleen qua materiaal, maar ook de beste oplossing op financieel-economisch gebied.

NIE•MET-Nederland

Wiekenweg 54A | 3815 KL Amersfoort

+31 (0)33 450 82 00 +31 (0)33 456 05 41 info@niemet.nl

Oktober 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 3 ● Pagina 7

elo rij


Oproep redactie!

Auteur: Redactie

HELP… we zitten al enige tijd met weinig… of soms erger… helemaal geen kopij voor de VeloVrij.

Correspondentieadres: Florijnstraat 7 5237 NG ’s-Hertogenbosch

Wees dus vrij in het doorsturen van leuke dingen, ook krantenartikelen zijn altijd welkom. Verder zijn we altijd op zoek naar meer wist je datjes….stuur ze gerust in, wij verzamelen ze wel! Heb je zin gastschrijver te worden? Meld je aan! info@velovrienden.nl

Email: info@velovrienden.nl

Is er verder nog iets dat je zou willen zien in het clubblad? We staan open voor alle suggesties.

Website: www.velovrienden.nl

Velogroet, Henry, Jasper, Miranda

Bestuur: Voorzitter: Henry Danse Penningmeester: Miranda Danse-Klaassen Secretaris: Jasper Vis

elo

Wil je adverteren in rij

Redactie: Miranda Danse-Klaassen Henry Danse Jasper Vis Gastschrijver(s): Guido Vroemen

onze

elo

rij?

Mail met de redactie! VeloVermaak

Auteur: Redactie

Wist je dat we een heuse babyboom hadden in augustus? Guus en Ivan welkom op de wereld… Trotse papa's Nathan en Ben en partners gefeliciteerd! Wist je dat we van 1 baby al een sollicitatie hebben binnengekregen? Wist je dat de trotse vader de foto van het 'sollicatiemoment' heeft doorgezonden naar ons? Wist je dat we dat ontzettend grappig vonden! Call me maybe… uitvoering baby Ivan!  Wij zeggen… aangenomen!

Kopij voor 20 december 2015 naar: info@velovrienden.nl

Wist je dat er misschien leden zijn die ons call me maybe filmpje niet kennen? Wist je dat we dat niet kunnen hebben… dus hierbij: filmpje! Oktober 2015 ● Jaargang 7 ● Editie 3 ● Pagina 8

elo rij

Velovrij 2015 03  
Velovrij 2015 03  
Advertisement