Page 1

Lo gb

oe

Ve li

Al

k

ka

n

20

18 VA 1


Week 1

Inhoud Inleiding 2 Week 1 3 Week 2&3 4 Week 4 8 Week 5 10 Week 6 11 Week 7 12 Week 8 14 Week 10 16 Week 11 17 Schets 1 19 Schets 2 20 Week 14 21 Beeldtaal 23 Tekenen 24 Functies van beeld 25

In de eerste week van het tweede semester is de nieuwe module PGEB geïntroduceerd. In deze module is er een nieuwe assessment (PGEB01) waarbij je zelfstandig een onderzoek moet doen naar een milieu- en klimaatvraagstuk. Je kunt kiezen uit verschillende soorten onderwerpen zoals natuur, waterveiligheid landbouw en voedsel, waterkwaliteit, energie en klimaat. Nadat je een onderwerp hebt gekozen ga je een onderzoek doen. De verzamelde informatie geef je weer in een magazine en vervolgens maak je een infographic. In de eerste week is ook het programma Indesign geïntroduceerd. InDesign maakt een (groot) deel uit van deze module en valt onder vakcode PGEB05. In deze module wordt opdrachten gemaakt met het programma InDesign vanaf deze module is het ook verboden om de verslagen in Word te maken. Het laatste gedeelte dat in dit logboek terug komt is het vak Concepting en ontwerpen PGEB07. In dit vak wordt er veel aandacht besteed aan creatief denken en het vak wordt afgesloten met een schriftelijke tentamen in tentamen periode 4.

Inleiding

13 FEBRUARI 2018

Dit logboek is een onderdeel van mijn eigen ontwikkeling maar ook een onderdeel van het assessment. In het logboek wordt wekelijks bijgehouden welke activiteiten ik heb uitgevoerd. Daarnaast worden opdrachten in het logboek geplaatst. Iedere week wordt afgesloten met een korte reflectie. Dit kan een persoonlijk leermoment zijn maar ook een terugblik naar de week.

Ik ben bezig geweest om een onderwerp te kiezen voor de assessment. Na lang twijfelen en onderzoeken heb ik mijn focus gelegd op mijn eerste interesse die naar voren kwam in de les, op auto’s. Auto’s zijn geweldige vervoersmiddelen maar helaas hebben auto’s ook een grote invloed op de klimaat. Auto’s stoten namelijk schadelijke stoffen uit. Maar het begrip is te breed en ik ben daarom bezig geweest om het te simplificeren. Na veel nadenken heb ik een onderzoeksvraag kunnen bedenken met dank aan de docent Karin Wilterdink. Mijn onderzoeksvraag voor de assessment is: Wat is het effect van gemeentelijke milieuzones op uitlaatgassen in gemeente Utrecht?

Iedere week wordt ook een nieuwe versie van het logboek geüpload op mijn persoonlijke portfolio op wix.

een beetje meer inzicht kreeg hoe het programma in elkaar zit. Maar het blijft een erg lastige programma en ik wil de komende weken daarom ook meer aandacht besteden aan dit programma. Want ik ben niet tevreden over het ontwerp dat ik nu gebruik voor het logboek. Voor concepting en ontwerpen ben ik niet aan toegekomen omdat ik ook bezoek had uit Turkije waardoor ik drie dagen niet echt kon werken aan dit vak.

Reflectie In de les van concepting en ontwerpen heb ik 5 basisvaardigheden geleerd. Deze 5 basisvaardigheden zijn: 1. Creatief waarnemen 2. Uitstel van oordeel 3. Flexibel associëren 4. Divergeren 5. Verbeeldingskracht ontwikkelen. Ik heb ook geleerd dat leraren op jonge leeftijd ons wijs hebben gemaakt dat we ergens slecht in zijn waardoor we zo zijn gaan denken en altijd hebben gedacht dat het inderdaad ook zo is. Maar het is blijkbaar niet zo want een persoon kan zich tot zijn 25ste nog ontwikkelen. Dus als iemand op jonge leeftijd is wijs gemaakt dat die slecht in wiskunde is en daardoor heeft die persoon dat altijd gedacht maar deze persoon kan blijkbaar nog altijd goed worden in wiskunde tot zijn 25ste.

Voor het vak InDesign ben ik bezig geweest met het ontwerp van dit logboek. Ik heb de filmpjes gekeken die op Udemy. Maar ik kon de filmpjes niet echt goed volgen dus heb ik zelf op Youtube een alternatief tutorial gevonden waarna ik wel

VA 2

12-02-2018 t/m 18-02-2018

3


27 FEBRUARI 2018

Week 2&3

Het is vandaag 27 februari 2018. Een rustige winterdag in Soest met een laagje sneeuw buiten. Een perfecte dag in de lesvrije week om door te werken aan school zodat ik niet in tijdnood kom aangezien ik ook lessen heb gemist in de afgelopen week. Dit hoofdstuk heeft de titel week 2 & 3 omdat ik in week 2 de lessen van InDesign en Concepting en ontwerpen heb gemist. En omdat week 3 een lesvrije week (voorjaarsvakantie) is, is het niet echt zinvol om voor die week ook een aparte hoofdstuk te maken. Op het moment toen ik was begonnen met dit logboek wist ik niet hoe dit programma werkt. Ik heb de afgelopen weken veel inspiratie opgedaan via Issuu. Issuu heeft mij geholpen om de cover van dit boek te ontwerpen. Door naar verschillende werken van anderen te kijken heb ik wat dingen gemixt en zo heb ik mijn huidige cover ontworpen. Ik heb ook veel gekeken naar de inhoud van andere boeken/verslagen om een bepaalde structuur te ontwerpen die ik kan aanhouden voor het hele geheel.

Na het afronden van die opdracht heb ik vandaag ook de eerste opdracht van les 2 voor InDesign afgemaakt. Voor die opdracht moest op Pinterest 20 infographics worden verzameld. De link staat in mijn portfolio. Bij deze opdracht hoort ook een vraag. De vraag is: Wat is een infographic volgens jou? Antwoord: Een infographic is een visueel ontworpen informatiebron. De informatie kan op verschillende manieren worden gepresenteerd bijvoorbeeld door stripachtige figuren, tijdlijn, grafieken, cijfers, diagrammen of door tekeningen.

28 FEBRUARI 2018 Vandaag ben ik bezig geweest met de tweede opdracht van InDesign uit les 2. Voor deze opdracht moest het verschil worden uitgezocht tussen de verschillende maateenheden die in InDesign gebruikt kunnen worden. Op figuur 1 staan de verschillende maateenheden die beschikbaar zijn in InDesign.

Na het opdoen van inspiratie heb ik ook de inhoud veranderd. Ik was toch niet echt blij hoe de inhoud eruit zag van mijn vorige stuk. Hoe het nu eruit ziet wil ik aanhouden tot het einde en ik wil verder eigenlijk ook niet meer veel tijd besteden daaraan want dat kost veel tijd. Ook na het zien van steeds andere werken van anderen raak je op een gegeven in stress door het continu veranderen van het design. Vandaag heb ik de opdracht van week 1 voor InDesign afgemaakt. Er moest 20 inspirerende voorbeelden worden verzameld voor het maken van je eigen logboek. Ik was hier al een deels mee begonnen maar heb ik vandaag afgemaakt. Ik heb op Issuu een stack aangemaakt met 20 voorbeelden erin. De link wordt in mijn portfolio geplaatst.

Door het veranderen van het nulpunt kun je dit wijzigen. De maateenheden worden gebruikt voor de horizontale en verticale linialen. Maar wat houden deze eenheden in? 1 Agate = 1.814 mm. Agate wordt vooral in Amerika gebruikt binnen de krantenwereld. 1 Pica = 4.2175mm 1 inch = 25.4mm Cicero is een punt systeem van François-Ambroise Didot. Hij gebruikte Fourniers methode om 1 Royal French inch (iets groter dan een Engelse inch) te verdelen. Hoeveel 1 Cicero is, is op een ingewikkelde manier uitgelegd waardoor ik dat heb weggelaten. Hetzelfde geldt voor hoeveel mm 1 punt is. Volgens de website1 is 1 punt gelijk aan 1/12 pica.

1 MAART 2018 Het is bijna het einde van de vakantie. Als ik terug kijk naar deze les vrije week heb ik toch wel aardig wat gedaan en afgekregen. Maar we zijn nog niet gekomen aan het einde van de opdrachten. Er moet namelijk nog 2 opdrachten gemaakt worden, 1 daarvan is een persona voor het assessment en de andere opdracht is het onderzoeken van 8 kranten/tijdschriften en een pagina met on-opgemaakte tekst. Ik heb op Issuu naar verschillende kranten gekeken hoe ze eruit zien en vervolgens ben ik opzoek gegaan naar een geschikte font. Ik wilde een font gebruiken zoals die van The New York Times. Het is natuurlijk een fictieve krant dus er is niets mooiers dan nieuws uit Gotham city. Gotham City is een fictieve stad waarin mijn superheld Batman de orde handhaaft.

Figuur 1 Maateenheden in InDesign

Daarna ben ik eigenlijk gewoon zelf aan de slag gegaan qua vormgeving. Ik heb plaatjes gebruikt van Soest en daarboven de titel van de tekst gezet. De indeling en plaats van foto's is allemaal ook automatisch van zelf gegaan. Waarschijnlijk hebben mijn hersenen het opgeslagen toen ik op Issuu naar kranten keek en heb ik wel 1 Van die bekeken kranten gebruikt als vormgeving. Ik zou het niet weten... Ik heb geen verklaring waarom ik voor die vormgeving heb gekozen. De opdracht is nog niet klaar. Nu moet ik 8 verschillende kranten/tijdschriften onderzoeken naar de manieren die zij toepassen. Om de tekst leesbaarder te maken. Op Issuu heb ik eerst 8 kranten/tijdschriften verzameld die mij het meeste aanspreken. Ik heb daarna van ieder krant/tijdschrift 1 pagina uitgekozen en gekeken naar de vormgeving van de pagina en de tekst. Onder iedere voorbeeld heb ik mijn bevindingen opgeschreven. Omdat de opdracht een beetje vaag was geformuleerd wist ik niet zeker of er nou 1 verslag over die 8 kranten gemaakt moest worden of een korte omschrijving per voorbeeld. Ik heb daarom gekozen voor de 2de optie omdat ik op die manier mijn bevindingen per voorbeeld kon geven. De opdracht is geĂźpload in mijn portfolio.

De maateenheden worden gebruikt voor de liniaalmeting. De liniaalmeting begint altijd linksboven.

1 https://www.opatel.nl/indesign-tip-liniaaleenheden 19-02-2018 t/m 04-03-2018

4

19-02-2018 t/m 04-03-2018

5


Fictional newspaper Gotham City

Voorbeeld 1: GamerTurks Eylül 2010 Sayı 04 De tekst in het rode tekst vak is vanaf links uitgelijnd. De verticale uitlijning is van bo3 MAART 2018 ven. Waarschijnlijk is de inzetafstand van 5boven en van Op maart is de deadline voor leertaak 1 van linksassessment. wel 1 of 2 mm.Er moet een plan van aanpak het Want er is een stukgeschreven worden en ik ben er nog niet aan je wit/rood ruimte begonnen. tussen de tekstIkenheb daarom besloten om al het andere aan de kant te leggen en een begin het rode werk vierkante kader. te maken aan het plan van aanpak.

10 february 1965

Snow in Gotham City after 101 years

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem tinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere.

One morning, when Gregor Samsa woke from troubled dreams, he found himself transformed in his bed into a horrible vermin. He lay on his armour-like back, and if he lifted his head a little he could see his brown belly, slightly domed and divided by arches into stiff sections.

SED UT PERSPICIATIS UNDE OMNIS ISTE NATUS ERROR SIT VOLUPTATEM ACCUSANTIUM DOLOREMQUE LAUDANTIUM, TOTAM REM APERIAM, EAQUE IPSA QUAE AB ILLO INVENTORE VERITATIS ET QUASI ARCHITECTO BEATAE VITAE DICTA SUNT EXPLICABO. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem tinctio. Nam libero est eligendi optio

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem tinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere. Nam libero tempore, cum soluta nobis optio cumque nihil idme.

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem tinctio. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere. Nam libero tempore, cum soluta nobis optio cumque nihil idme.

New chief of police in Gotham One morning, when Gregor Samsa woke from troubled dreams, he found himself transformed in his bed into a horrible vermin. He lay on his armour-like back, and if he lifted his head a little he could see his brown belly, slightly domed and divided by arches into stiff sections.

The bedding was hardly able to cover it and seemed ready to slide off any moment. His many legs, pitifully thin compared with the size of the rest of him, waved about helplessly as he looked. “What’s happened to me?” he thought. It wasn’t a dream. His room, a proper human

room although a little too small, lay peacefully between its four familiar walls. A collection of textile samples lay spread out on the table - Samsa was a travelling salesman - and above it there hung a picture that he had recently cut out of an illustrated in a nice house.

Batman saved three children from getting kidnapped Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem. Ut enim ad minima veniam, quis nostrum exercitationem ullam corporis suscipit laboriosam, nisi ut aliquid ex ea commodi consequatur? Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur? At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti. At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos ducimus qui blanditiis praesentium voluptatum deleniti. At vero eos et voluptatum deleniti.

6

Het rode kader Zoals gewoonlijk ben ik weer uren bezig geweest om de tekst heen hoe ik hetomdat wil gaan vormgeven. Na een tijd van is gemaakt continu veranderingen heb ik toch een beetje het om een ‘speciaal‘ stuk tekst gaat. hoe ik het wil hebben maar niet kunnen vinden Er staat dat er helemaal. Opeenhet voorblad wilde ik eigenlijk speciaal game mod een volle pagina met een auto die uitlaatgassen voor het spel NBA uitstoot. Dit is niet gelukt omdat ik om de een 2K11 uitkomt. iedere keer wanneer ik een foto plaats in InDesign Zo wordt het stukje ook heel veel aanntrekhet erg wazig wordt. Ik doe het precies op de kelijkermanier om te lezen. zelfde zoals ze het doen op Udemy en op Youtube maar toch lukt het niet. Daarom heb ik helaas de afbeelding moet verkleinen en heb ik het op de midden van de pagina geplaatst.

Ik heb daarna mijn titelpagina gemaakt en heb ik de voorwoord van mijn plan van aanpak geschreven. Ik moet vandaag wel mijn werk neerleggen omdat ik andere plannen heb.

De tekst onder deze twee foto’s is uitgelijnd van rechts. Ik weet niet waarom dit is gedaan, ik vin het zeer onprettig lezen.

bereiken.

De eerste stuk tekst De planning daarintegen is altijd wat lastiger. Je is vast aan de linkerkant kunt nooit 100% zeker de planning van aanhouden de pagina, er is want er kan plotseling iets tussendus komen. blijkbaar ook geen Desondanks is een planning wel belangrijk inzetafstand want gebruikt. Bij de tweede stuk tekst hierin vul je de activiteiten en de deadlines is daar wel sprake is. Om te voorkomen dat er plotseling dingen van, er zit denk ik 1mm tussen komen heb ik rekening gehouden de afstandmet van recht. deadlines en heb ik voor mij zelf aangegeven dat ik de activiteiten al ver voor de deadline af wil Het kopstuk van beide stukken tekst is bold hebben. Het plan van aanpak is nu af. Het is wel gemaakt om de een beetje haastig geworden maar ik ben wel begin van de tekst aan te getevreden over het resultaat. ven omdat er meerdere stukken tekst op de

We zijn aangekomen aan het einde van zijn. dit Er is niet pagina te veel tekst gebruikt. hoofdstuk. Dit hoofdstuk heb ik ingedeeld in Waarschijnlijk om te parts. Voor iedere dag wanneer ik iets deed heb voorkomen dat het een ik een titel gegeven met PART enovervolle daaronder dewordt pagina datum van de dag. Ik ben erg benieuwd wat u tekst. met hiervan vindt en ik zou ook graag feedback willen op mijn logboek. Dit is voor mij de eerste keer dat ik alles op deze manier doe en ik sta open voor alle feedback! Voorbeeld 2: VCCA Membership & Construction Services Directory

Reflectie

Ik heb de afgelopen dagentekst een aantal nieuwe dinDeze twee stukken zijn beide uitgelijnd vanover links.InDesign. De tekst begint eerste een bold en gen geleerd Deze zal met ik hieronder cursief koptekst en daarna een stukje met adresgeopsommen:

4 MAART 2018 Morgen is de deadline dus ik moet vaart maken voor het plan van aanpak. Op het internet ben ik naar artikelen, onderzoeken en nieuws gaan zoeken over mijn onderwerp. Ik heb een aantal leuke sites gevonden die ik ook als bron heb gebruikt in mijn PVA (plan van aanpak). Deze bronnen hebben mijn beeld verhelderd over het milieukwestie. Ik heb daarna mijn inleiding geschreven en daarin heb ik eigenlijk de probleemstelling in meegenomen. Ik weet niet alleen of dat wel acceptabel is. Wat ik nog van essentieel belang vind voor het PVA is de SMART methode en de planning. De SMART methode is makkelijk te maken als het onderwerp duidelijk is en weet wat je wilt

gevens. Beide zijn gecentreerd in het midden van de tekstkaders.

• Door op W te drukken op je toetsenbord zie je gelijk hoe Daarna het eruit komt te zien. begint de tekst die is opgebouwd met alinea’s. Dit is gedaan omstramienen te voorkomentedat het een • Ik heb geleerd om met de werken. langdradige een stuk wordt. waarschijnlijk omdat Ik heb bijvoorbeeld aparteEnstramien voor er een nieuw stukje informatie bijkomt. de voorkant en inhoud gemaakt. Zo hoef ik niet iedere keerDeeen nieuwe maken. er Enis ook lettertype vanopmaak de tekstente is hetzelfde, de wijzigingen die je doorvoert in de stramien geen andere stijl gehanteerd. Aan het einde is er een stukje metaangepast gegevens vanop telefoonnummers. worden automatisch de pagina’s De nummers netjes recht is. onder elkaar met waar die stramien vanzijn toepassing een stuk wit ruimte tussen tekst en nummer. • Ik heb geleerd hoe je paginanummers kan toevoegen. Je maakt een tekstvak aan en deze plaats je waar je het paginanummer wilt hebben. Vervolgens rechtermuisknop>Speciaal teken invoegen>Markeringen>Huidige paginanummer.

19-02-2018 t/m 04-03-2018

7


Week 4

Deze week ga ik een andere schrijfstijl hanteren. Op de vorige hoofdstukken gebruikte ik 2 kolommen voor 1 tekstvak nu wil ik 1 hele pagina gebruiken om te schrijven. Ik ben nog steeds bezig met het vinden van een perfecte stijl, blijkbaar ben ik nog steeds niet tevreden en daarom probeer ik verschillende manieren.

5 MAART 2018: Ik had de 2de les van PGED07 gemist. Om het vak bij te houden heb ik door de reader heen gelezen en daarbij zag ik een aantal opdrachten staan en die heb ik uitgevoerd zo ver ik kon. Associatieketting met paddenstoel: Paddenstoel-natuur-eten-giftig-schimmels-bos-nucleair bom Met andere context iedere keer: Paddenstoel-bureaustoel-hout-vuur-barbecue-zomer-muggen Japen-Tweede Wereldoorlog-Atoombom-paddenstoel Japan-eten-ramen-paddenstoel Verder dan 2 kom ik niet voor Japan en paddenstoel Opdracht: 5 kenmerken die passen bij een olifant: 1. Ivoor (waarschijnlijk verboden) 2. Ruig (ruige huid van olifant) 3. Groot 4. Stevig 5. Slurf (kwam in me op maar heeft niks met een tafel te maken denk ik) Opdracht: Welke letter hoort niet in het rijtje thuis? A-E-I-F-U Letter F hoort niet daar thuis, het staat niet in de logische volgorde volgens het alfabet. Opdracht: Adele - Rolling in the deep

- In het begin hoor je de beat en dat is te vergelijken met springende mensen nadat er een doelpunt is gescoord. - Geen idee hoe een bier smaakt… - Dit liedje was één van de nummers die ik altijd luisterde als ik ging grasmaaien in de tuin. Het is wel een vreemd gevoel nu ik erover nadenk. - Een film meer dan 5 jaar geleden: The Intouchables (2011) Wat komt er allemaal in mij op? - Una Mattina - Rolstoel - Driss - Frankrijk

Opdracht: verbeeldingskracht van eigen kamer omdat ik niet in de les aanwezig was - Wat zie ik? Bureau, bureaustoel, computer, boekenkast, bed, bureaulamp, kleren. - Wat stoort mij? Het geluid dat uit mijn computer kast komt en de auto’s die langs rijden - Wat heb ik veranderd in mij verbeelding? Een computerkast dat helemaal gedempt is en geen geluid afgeeft.

10 MAART 2018: Op het programma voor vandaag staat de opdracht die we hebben gekregen voor InDesign. Voor deze opdracht moest een krant worden gemaakt. De voorpagina van de krant mocht geen afbeeldingen of illustraties het moest alleen bestaan uit tekst. Net zoals bij de vorige opdracht heb ik weer op Issuu naar kranten gekeken en de krant van The New York Times sprak mij het meeste aan. Dus ik heb een voorpagina geprobeerd te maken die ongeveer op die van The New York Times lijkt. De inhoud van de krant mocht gevuld worden met afbeeldingen en gekleurde teksten. Ik heb er wat leuks van geprobeerd te maken. Naar mij inziens is het best wel aardig gelukt ook. Er is niets leukers dan een krant alleen over de held Batman.

05-03-2018 t/m 11-03-2018

8

De opdracht is geüpload naar mijn portfolio.

The Gotham Times GOTHAM, MONDAY, 2 JULY 2040

VOL. 99

“Not everyone in this miserable world has chance to read about our beautiful Gotham and hero Batman“

$1,99 per piece or subsribe for $5 per month

BATMAN PUTS THE Why did Jim Do we have to JOKER IN ARKHAM Gordon quit his job? fear the Joker? ASYLUM COLUMN JAX BRAZK

Leceatus estem quibus ipitis dolo di bernatem idisit is modis ut facerum fugitis quamuscim dolut is aut quassectur rem aut omnis si culparum aut omnimin nos corum faccum alis esti temporro ommolecta conecta sit, quaspellant quia aut lab ipsantecus earitistrum di imil et renitaque lam am quo ma verum ea que earcita temque cullectibus, aspistibus, custi quibus maximusdant. Explabora dolorero imus eaturit quidellacid quibusa dolorerum facietur am quam dellest dolore vellore poris eaqui nonse pore oditi comnim sunt. Gendest ioremol uptatio dit eum apidele ndaeper sperrovit, unt qui nonseque et voloremquia conesto blam quam quia plat. Iquiderum nobis net qui sa pos et vit optatur sitatia ndestetur, officid que sumquasimin nossum endis am cuptatum is quatis peliqui rectatibere vel is modi doluptis etur aut aut rentiumet, omnis se pore nonsentia dolum et et voluptatibus solenih ilisciendi consequ idestiae corem. Nem cus vendis abori ipsam ut eatem. Ficium rem eum aut et hilitate mintia veris sim quam qui totatem porrum es consecaes rehenetureic temque sum qui offic te con rem facea ipiciam voluptur aceaquiati quas est quibero dolor asperiam, corrundis vellit, quam endandipsum volorporum sendaep rature quid qui cusae a nonseque perferae alis ex eium est, sum qui undissi sequo omniet recab incidicia non enda et ant. Parchil igenissit volorum qui utecturiam nustis pro officium rescimet audae sus int fugit quis dolendic te por ab in essi cus vellam, ut aut prorest intia el minverae none cum alisincium niet ut alit quos molorere dolorpore, sandentiam ne ni ipitem faci oditio escipsa qui raes doles voluptam, serum as ma quiderferum aliqui alictem aliquae nest, core voluptae corem fuga. Sint. Consequam, sus ium eos illupta tionseque vel moluptae nullit eum alit hictest, omnientiam quiaect atisciet labora nosae molo omni dita sus in pellatem andes magnihit entoris volestias endem di dolorib usandigenia coreped mintione poreser ferrum adictiorro dolupta temque dolore opta adist aut deliquam in cuptaec tatibus aturio. Gendunte mos simillore, ni alit explabo. Rum evero tem fugitas exceatur sit magnim lacitaquae. Nam, corectia quid quis ex expliqui re, cusam, tem harum doluptas mos volum fugia que ipsanda nobitate con rerum es quiae. Nam, ad min core net endiae. Ut ditatur re vel ellaut eicitat ibusant otamus imus as acepere iciuntotatur sam rererum abores ani ut quoditae eaquis ea quatiis acesti doluptae ditas sum que quos nosti conseque cum expedit laboribus reratin verchilliqui dolor mi, ea velibus, to testistem estia dem vitia verissitatis quisquis dolupit velloreperum que sequas sum abo. Cidebis abo.

Do you want to be on the frontpage of the greatest newspaper in the world? You can now buy this spot on the frontpage for only $99 per month! Your money goes to the children of Gotham city.

THE HERO SAVED GOTHAM AGAIN BY BEATING THE JOKER AND SENDING HIM TO ARKHAM ASYLUM

A

xime in dinarbit? Timisse nonsulo cultorum. O terficae tebaterum publibus la mo in diissul toribus vivis se et iam ocus movervi ribunt. M. Mae clum inenam tes atia nem opublic erfere maximolut foris, sil hoc, Castrum pubitem hostraet L. movendit aperum publici enihica peceper ceperic opublis Ad consum ca det furistis, quastium se quid proximo perissimus, dius at, et; ensupio, coni iae auctum ut poterum rem manum or ilicaed fertuamdi is? quontusultum dene conte nonsuam molum poptem su sulici firis, spimissentem in hossigna, nin terit iam qui porunte estem fintis bonstie rdiore, consuleret furniuro effre ia ina, Catus, que facchuctum ventimi libuncla avem tanu consus, ponsuli bessed conimur ac vem fac tem de telicav ocastes cultui forteat iemovemed alis ac mant, tam. Gulum fic immoltoratis restrum pulto haet vissoliem consulina, nit vid ses cone convenir in tabit? Um publiciaes Catua tea in tem, noctus bondefex sa abis. Rum utelica intium ius condelicave, nos fesilic aellario, supicaelum se iniqui forudam audeti, caes ela inat, in sulii speribus, timantum etero, omnostem popoerniti, commo estrae temque or auctam Rompl. Mae non seresilius, nost vivirtilis, norem los ego consiliam pontrum oc, vicapero con aris; Catu sum. Seris. Ifecupienam auctanum per hum etodica peris? Lis es! Facturevicae denditantere patiam niam sedi tatque tam pulicerum pora periam iae terfert uitur. Ina, culum, que demusceperdi iamdi cio, quiu et diisquam es hoc mo con iae eDet C. Sci peroris con actudam ad acchuium ma, faut det; ne tabessuppl. Sum omnerbite te dienam nesim recrurehem publibus, cupieni hicastr entilis. M. O teremus Ad forum aliciam in sultiam us ipte iaci publiis; Catoritimus, publicam lictella oriciestrac telin senatio, quam sus, coenatus consuli, se consulo cupiciam manum faurnih icienaris pate acitiliconum adem adestra ctuamdiu consusci perbemo untis? Opicus hicamdii sum nium atinatur. Enata dii cae patius etrestrevit, prei publi poratus M. Scia porus fur. Ant. Efera dere estrae ac menam que consimi umeriaedo, sperra is esimilicatum manti, consultum inam vidius patum Patiner fecultu commore hendit, quitia oc retorionsus, Ti. Quam inpra notis. Habemus, patquam tere inatius. Dum adhus mandiem norsult ortimolic renatus ciptisq uontiorte, ur, quitis orbemus atus lin ret? quodi interobse porturbis vidinat abemus comprari, contions hebatum comporum senatris, sid sedest det aus etiusquo ad nonsupi onderum teredemus pularbi inartem tere coenatere, aciis forterfes? Atusquo dicios,

NEW POLICE DEPARTMENT HAS BEEN ANNOUNCED! “We are happy to announce our new department that is gonna investigate cyber crime“ Aturiossum fugia se eatiunt voleste sundanisinis et acerum intiae conseri dianim ut esto omnim adi reprerfernat occab int rendell eculpa debisci llessequis ut delignihit. Qui re delicat quatem faccabo rehenihil inctect otatur, accupta teseque parum eaque odiam re net eum quod quas in cum eations eruptur, illam eria quat assequis as ut magnat vellore rruptat quissunt, voluptatem quam essi unt ut volupta nim fugitiae duciuntin es que eatibus. Lit debitatiam ideresedi duciusam consequat eossedipsant est pratatus.Evellectatia nulparc hictur? Nam doloria dolestet ut optas acese enim exerae litasperibus vendist, vellupis nis ra non conse lanis mi. Volorae dolorem quas molupiciis quatempel est parcitiberro vendi dolleni dolo molo con non porrorum siti temquis volo con porateceptat rent est omnis alit et ullautatiore volut faceati ustiorunt quam, eostiae. Ea quas aut explatur?

Going to the future with BatspaceX Time travel is real!

Sinulliti voluptate lant dipid minctempedi voluptae comnimporia quam GOTHAM CITY - Nonsequae velloreicil illuptiatem as si nis explati recatatur autatur? Otatiaectur, consequ istrum quo occaeris autempe ligendessed ulparum quiducidebis quae qui conecti onseres excername voluptatur acculli busdanit estium ut aut delic tecae as mo excerci moluptati imusani renistin consed quo mil eatus aliqui non con et lacerro tem quaernatum atem aut explitatem es doleseribus, conse non nist quam, corro officabores excesto tatibeatis adia pellam facculpa culpa nesequi dipitiis vita es ullant am qui blautae. Ed ma voloritatem volorec erspient rerate alignihil molorrum volest esciet etur, et moluptio et milliciur? Tem quam ex est, ullatiatiam assum rehendame peratibus eumque quis est ilitat labo. Fictur, ut faccaes in pore lantiunt ut res quiati officiae core sime lam volorem arum am, et venda plaborae nuste laccusam, imus, occum que magnisque nonseque nis etus ut vollabores conse ea pratate dolut a in conetur alibuscipid ullauda quae vollataque voluptat et apiciendi te verrori is vid que od quaecae et, te nihicid quiatur as solecum ea volupturi volorib usdam, occatur, Nonsed qui natiame derio venempo reperum eat optat.

Nicaest cons facciendem, fortum tam querum inprio ermis in sessimoenam porbis virita, nosum fur. Scit, C. Nines factea aris, consuli ciptife nirit. Marem omnihil icaedent. Unturo ium, quitanum tica re, untem unu que tabemod rectu que nos Multodiu movis. Solique rvidelari popubli natario, veresim ovivitata, qui publiquiu quam, noximplis, ad dita partere ac init. Lut omnius concenam norta nermil vis; nondam, quisule ssinat. Cibunum, vilne oculest prorum inatus consupiemus int. Norei fue ocum vistro etere maionve, nonclem tam me re dea in senatiam oculatudam oculari, pra atu quos comneque terfic ia ressend enihiliam. Cupime faudendam quod dit. Onc tem, scrum et, acibunte teror horetest firis se hos hae adhuiu ius, unte nequam Patem reorum condamp opublibunc faceres sinterv iviria L. Tantem invem oma, cutem inam publin Itarei publium reciem tem in ven veritabemus, ut L. Habunce nihilla rissus huctatus, conteat imilice natquam norum dena etra, dis huis? Liaet fore mum us ompl. Ectatici intiustrus consum, C. Uppliis. Ex mus; hui comnotem diena, me dit. C. Edo, fac vis, opublic upicae vit, C. Runtis fora mordii senam cae, se iusquam. Patudam vives convendem di fuit. Comnon sis tastea et diem ora? Quium incendum a veripio atque tata core et? Otil hosus, sedelate meristam omnonve retidem demedo, faceretra, tem Pali, nonsulermis sus vium, fuius, que a inpris, conis, ommo viveremolto iam. Ec in spio hoctus et atimplibes vis adduc fac tebest vesilinte cont, fur, quidela befactu et vivid cum eto estientiam ad rem ia L. An sa ne arei temus oruraes! Catiquam tem lost intem inatquoneque clertem nos nos Ad sit. Elis ductua mantis vium dituit, vit vitamdii caella dem iam sid is, or ia Seri, quam inam hosteres dius. Nu sidit. Gra viverid fin dem ati conest cri pondii probsed noc, con Ita, coermilices An se confin nos prarbitius hucest quit, sit. Fir lis aus compliam perei conduconos, convoctat, cones etil veride et; Cupios pote, vivatus, Patum vem firmihi cupplissi facendes? Nihiliq uoTatur a voluptate nonsenis acerspictur, comnia voluptatenis nempedit laut molor sunt, estecae occusanim solor si ut inum es et qui toriae quo volorem ipidunt orepudaepe veles et rehenia nullibus arunt eost millenditat unt, quod magnis aut diorerspero ea digentem am quas as eossit re, consers perestiis niscipsum ium quia diatur assitibeaquo quibus as molorepudae peris imossi aut utem. Reiunt, conem repera as dis nia nus del inctius iuriore ctemperum isi doluptus et odiori a sit incid qui velias venditassi optatium ex et in porrum, quiandita natemqu aturis a plique consentes et volupta dist eat animo omnimusae volest quam sum harument mosa nonsequ aspeles ecabor mil illia cus modi dolora nonecaecae nihitatqui ad mos dunt. Ximus, odiore voluptat dolecus recum re volum accuptae necum il ius experum quam adi omnimus cipicimus rera perita nullit labo. Us simagnis expel et velitam, nonsequi venis quidere entios et enimagn istetur apidusa nduntur ande sequaer oreped molut ea solo bea cum a deliquatus verumquisi voles illabo. Ut aut at estis

The Gotham Times

05-03-2018 t/m 11-03-2018

9


13 MAART 2018

Week 5

Op 13 maart hebben we een bezoek gebracht aan de Kemphaan. Tijdens het bezoek hebben we de omgeving van de Kemphaan geobserveerd. De bedoeling van het bezoek was om een inzicht te krijgen om vervolgens te kunnen brainstormen en met verschillende ideeën te komen. Er is vanuit de organisatie een budget vrijgemaakt van 10.000 euro en er zijn eisen gelegd. 1 van de eisen is dat het 2x2x2 moet zijn en dat het ontwerp/informatiepaneel het zicht niet mag blokkeren van de organisatie. Aan het einde zijn we nog even binnen gaan zitten om alvast te beginnen met brainstormen en daarna hebben we de dag afgesloten.

14 MAART 2018 Vandaag zijn we verder gegaan met brainstormen in de les. De opdracht was om een superheld in gedachten te hebben en daarvan de eigenschappen op te sommen en uitleggen hoe jou superheld het zou kunnen oplossen. Ik had gekozen voor Leonardo Di Caprio. Hij is geen superheld maar binnen de filmsector is het een erg gewaardeerde en gerespecteerde persoon. Hij is ook een milieuactivist geworden en zet zich in om onder andere het uitsterven van bepaalde dieren tegen te gaan. Ik vond hem daarom wel een goed voorbeeld voor deze opdracht. Uiteindelijk zijn er allerlei ideeën naar voren gekomen en hebben we besloten om verder te gaan met het idee landart.

17 MAART 2018 Voor het assessment leertaak 2 moet een magazine gemaakt worden. Daarvoor moet ik informatie verzamelen en deze informatie wordt later in het magazine geplaatst. Mijn onderwerp gaat over schadelijke stoffen van auto’s en milieuzones. Eerst heb ik via de mediatheek van school gezocht in de databanken naar wetenschappelijke artikelen. Tijdens het onderzoeken ben ik een aantal interessante sites tegenkomen die mij weer verder kunnen helpen bij het

19 MAART 2018

verzamelen van informatie. Ik heb al redelijk wat artikelen gevonden maar ben nog niet helemaal tevreden en ben eigenlijk ook opzoek naar infographic/factsheets. Maar ik ben inmiddels al 6 uur verder en dat is genoeg voor vandaag.

18 MAART 2018 Gisteren heb ik al wat artikelen gevonden maar het kan altijd beter en misschien kan ik nog wat leuks vinden. Ik had al een tijdje terug de site van European Environment Agency bezocht maar toen had ik niet genoeg tijd om de site echt te onderzoeken wat er allemaal te vinden was. Ik dacht dus dat het slim was om weer even de website op te zoeken. Ik ben blij dat ik deze site herinnerde want ik heb precies gevonden waar ik naar opzoek was. Een aantal leuke factsheets en infrographics. Daarnaast heb ik ook nog even gezocht naar mediakrantenartikelen via het internet of er nog iets interessant te vinden was over milieuzones. Maar echt verder dan 1 krantenartikel uit de Telegraaf kwam ik niet meer tegen. Lets call it a day.

Week 6

Op het internet zag ik een paar leuke templates die in de vorm van een agenda waren. Het leek mij wel interessant om een eigen template te maken in de vorm van een agenda. Ik heb daarom voor deze week deze ‘template’ aangemaakt en wil ik het uittesten hoe het werkt. Tot nu toe bevalt het me wel maar ik heb al veel verschillende vormen en stijlen gebruikt dat het nu wel heel erg verschilt per week. Maar aan de andere kant vind ik dat ook wel leuk want het is voor mij een experiment en op deze manier leer ik het programma veel beter.

een mooie template dat ik ook wilde gebruiken, vervolgens heb ik in InDesign ongeveer het zelfde gemaakt.

20 MAART 2018 We zijn vandaag in de les van PGED05 verder gegaan met de opdracht voor de Kemphaan. Er zijn verschillende groepen gevormd en ieder groep heeft een eigen taak. Ik moest opzoek gaan naar een (interactieve)bord. Het bord moet informatie laten zien en de informatie moet verwisselbaar zijn. Ik had een analoog bord gevonden met ledverlichting. In het bord is er plaats voor 4 a4tjes en het is bestendig om buiten te plaatsen.

23 MAART 2018 Reflectie:

Vorige week heb ik informatie verzameld voor mij magazine maar het bevat zoveel bronnen dat ik sommige bronnen heb geschrapt. Ik heb wel wat nieuwe bronnen gevonden die goed van toepassing kunnen zijn voor het magazine. Daarnaast heb ik beetje rond gekeken op Issuu naar tijdschriften over auto’s. Ik ben wel een paar leuke tegengekomen qua structuur maar meeste auto tijdschriften gaan puur over nieuwe auto’s dat ik weinig heb aan de informatie die erin staat.

WAT HEB IK GELEERD? * 73% van de afgelegde afstand door Nederlanders werd in 2014 met de auto gereden * 114 000 000 000 kilometer reden Nederlandse personenauto’s in 2014

24 MAART 2018

* 131 000 000 000 kilometer werd in 2014 door motorvoertuigen op de Nederlandse wegen afgelegd

12-03-2018 t/m 18-03-2018

Vandaag ben ik ongeveer ~6 uurtjes bezig geweest met mijn magazine. Ik heb alle tekst die ik had verzameld erin gezet en daarnaast heb ik gewerkt aan de vormgeving van het magazine. Voor het ontwerpen van het voorblad heb ik wat inspiratie opgezocht op canvas. Daar zag ik

10

19-03-2018 t/m 25-03-2018

11


30 MAART 2018

Week 7

Vandaag heb ik ongeveer ~2 uurtjes besteed aan het magazine. Wegens beperkte tijd kon ik niet verder werken aan het magazine. Wat heb ik gedaan? Colofon, inhoudsopgave en wat foto’s toegevoegd aan het magazine. Morgen wil ik het afmaken zodat ik met andere studie opdrachten aan de slag kan.

31 MAART 2018 Ik had per onderwerp/pagina een totaal andere alineastijl/tektstijl gebruikt. Persoonlijk vond ik dat veel leuker maar wegens kritiek heb ik dat allemaal moeten aanpassen aan één stijl. De kopteksten heb ik wel weer anders af en toe. Maar 1 alineastijl gebruiken vind ik persoonlijk te eentonig, het mag wat mij betreft wel anders als je met een nieuwe pagina begint met een totaal andere onderwerp. Daarom heb ik dat allemaal moeten aanpassen en voor de rest heb ik nog paginanummers toegevoegd en daarmee heb ik het magazine afgemaakt. Ik ben best wel tevreden met het resultaat. Ik denk dat ik ongeveer 20 a 25 uur heb besteed aan het magazine (inclusief bronnen verzamelen).

- PGEB veranderd naar PGED - Subkoppen met PART veranderd in datum van de dag - Pagina nummers toegevoegd omdat sommige dat niet hadden - Na week 5 had ik het logboek niet meer bijgewerkt, vandaag heb ik week 6 en week 7 erin gezet. Tekst was wel klaar van week 6 en 7 maar ik had niet de tijd om het allemaal toe te voegen en te werken aan het logboek door andere studieopdrachten en magazine.

Opdracht Persona

Op de foto staan Jeremy Clarkson(58jr), Richard Hammond(49jr) en Jason(32jr) Dawe. De drie mannen presenteren het programma Topgear sinds 2002, dat wereldwijd wordt uitgezonden in maar liefst 170 landen. De mannen hebben alledrie één ding gemeen en dat zijn auto’s. Dit is voor hen ook de reden geweest om met het programma te starten en hun interesse aan het publiek te showen.

23 MAART 2018 Vorige week heb ik informatie verzameld voor mij magazine maar het bevat zoveel bronnen dat ik sommige bronnen heb geschrapt. Ik heb wel wat nieuwe bronnen gevonden die goed van toepassing kunnen zijn voor het magazine. Daarnaast heb ik beetje rond gekeken op Issuu naar tijdschriften over auto’s. Ik ben wel een paar leuke tegengekomen qua structuur maar meeste auto tijdschriften gaan puur over nieuwe auto’s dat ik weinig heb aan de informatie die erin staat.

Met het programma probeert Topgear hun kijkers een show te geven door met test auto’s de maximum-

snelheid te halen. Vaak nemen zij het programma op in gebieden met een mooi stukje landschap. Het doel van het programma is ook hoe sneller hoe beter. De test auto’s waarin zij rijden zijn erg variërend van jong, oud en race auto’s. Het is niet makkelijk voor ieder persoon om met een maxiumsnelheid te rijden. Daarbij komen verschillende factoren kijken en het is ook nog eens levensgevaarlijk. De adrenaline van de mannen geeft een enorme kick aan de kijkers. Dit is

ook één van de redenen waarom het programma succesvol is. Het geluid van een overbelaste motor, de turbo die in de auto zit, auto’s met 6 uitlaten, scheuren door de bocht, snelheden tot maar lieft 350 k/m-p. Dit ziin allemaal factoren waar zij de kijker mee raken.

gramma zijn voornamelijk auto liefhebbers en mensen tussen de 16 en 35 jaar oud. Zowel mannen als vrouwen kijken naar het programma.

Het programma krijgt zelf veel kritiekk doordat ze verkeersregels overtreden maar het interesseert hun niet veel. Zij willen altijd de maximale uithalen met hun programma en zijn ook bereid om daar alles voor te doen. De kijkers/doelgroep van het pro-

1 APRIL 2018 Kleine aanpassingen gedaan aan het logboek na ontvangen van feedback. 26-03-2018 t/m 01-04-2018

12

26-03-2018 t/m 01-04-2018

13


Week 8

Dit wordt een waarschijnlijk een week waar ik me volkomen ga focussen op mijn hertentamen voor Bodemkunde. Aangezien ik het magazine wel af heb zal ik niet veel tijd meer aan besteden.

2 APRIL 2018 Morgen 3 april is de deadline voor het magazine. Ik heb voor de zekerheid nog alles 1 keer door gekeken of er geen kleine fouten in zaten. Op een paar pagina’s miste er bijvoorbeeld paginanummers en op sommige pagina’s was de hele tekst niet zichtbaar. Dit heb ik nog even veranderd. Koste ongeveer 1.5 uur tijd

3 APRIL 2018 Deadline voor het magazine!! Ik heb het magazine gemaild naar Karin en Baukje. Ik ben nog steeds tevreden met wat ik heb gemaakt. Een best wel snelle feedback terug ontvangen van Karin. Er staan een paar interessante punten die verbeterd moeten worden. Over het algemeen kan ik sommige punten wel begrijpen achteraf. Donderdag gaan we tijdens de coachingsgesprek het nog doornemen met Baukje en Karin. We hadden vandaag ook les voor Concepting. Tijdens de les moesten we een paar praktische oefeningen uitvoeren. Ik heb een deel bijgehouden in een Word document: Hoe kan ik een infographic maken die jongeren aanspreekt om meer milieubewust om te gaan met auto’s? Typografie = Onduidelijk nog Beelden = Simpele factsheets met weinig tekst Ik voel me een auto en daarbij komen deze onderwerpen naar voren: Uitlaatgassen Toeteren Gaspedaal Motor Olie

Uitlaat Benzine Diesel

Ik voel me een jong persoon: Weinig kennis Ik weet niet wat emissies zijn Ik weet niet wat het effect van schadelijke stoffen zijn Ik durf niet naar oplossingen te zoeken Ik kan gaan eenvoudige informatie vinden die mij aanspreekt Klok - Heb ik er genoeg tijd ingestoken? - Heb ik genoeg tijd om een eindproduct te maken? - Plannen - Digitaal

5 APRIL 2018 Tijdens het coachingsgesprek hebben we nog met Baukje en Karin een aantal punten doorgenomen. Ik heb een goed feedback gekregen waar ik zeker mee aan de slag kan. Een paar punten die ik zeker ga veranderen in het magazine: - Paginanummering, vak om paginanummer. - Tekststijl van colofon - Onderstreping weghalen in de inhoud - Achtergrond kleur weghalen bij pagina 9, 10 en 11 - Onderstreping weghalen bij pagina 16 en 17 - Een hoofdstuk maken over wat milieuzones zijn

Reflectie:

De deadline is behaald, dus daar ben ik zeer tevreden over. Als ik terug kijk naar wat ik allemaal heb gedaan is het wel een grote puzzelwerk geweest. Ik was vrij onzeker hoe ik alles wilde hebben daardoor probeerde ik veel nieuwe dingen uit. Maar ik denk dat ik mijn ‘stijl‘ heb gevonden.

02-04-2018 t/m 08-04-2018

14

02-04-2018 t/m 08-04-2018

15


Week 10

Officieel zijn week 9 en 10 tentamen weken. Week 9 heb ik niet gewerkt aan school. Op 10 april had ik mijn hertentamen, wat veel beter ging dan het eerste tentamen. Maar ik ben zeer nerveus en hoop dat het allemaal wel goed is gegaan. Ik heb er hard voor geleerd. I hope hard work pays off. Deze week wil ik focussen op 2 onderwerpen namelijk: - Pecha Kucha presentatie die gepland staat op 24 april - Mijn magazine verbeteren.

18 APRIL 2018

- DESTEP analyse uitleggen (verplicht onderdeel) - Geogap doet mee aan een OpenGOV week. Dit is wel een leuke extra toevoeging op mijn Pecha Kucha. Dit zijn de punten die ik in mijn presentatie wil behandelen. Voor sommige onderwerpen gebruik ik 4 dia’s terwijl voor een ander onderwerp zoals voorstellen wie ik ben, 1 dia. Op deze manier kom ik uit op 20 dia’s. Voor de rest heb ik er niet meer aan gewerkt omdat ik nu weet wat ik ga vertellen. Enige wat ik nog moet doen is een powerpoint in elkaar rammelen.

21 APRIL 2018

Gewerkt aan magzine en aanpassingen gebracht: - Op sommige pagina’s in het magazine stonden achtergrondkleuren, dat heb ik weggehaald. - Sommige kopteksten hadden een andere stijl/ kleur, ik heb dat allemaal gewijzigd naar één stijl één kleur gehanteerd. - Sommige pagina’s waren overvol qua tekst, ik heb het wat verdeeld en advertenties op sommige pagina’s toegevoegd. - Ongeveer 3 uurtjes besteed aan de aanpassingen

19 APRIL 2018 Ideeën verzameld voor de Pecha Kucha presentatie. Ik ga het houden over Geogap. Hoe kan ik dit bedrijf waar ik geen connectie mee heb aantrekkelijk maken voor het publiek? Wat kan ik überhaupt over dit bedrijf vertellen? Wat zou ik moeten vertellen? We hadden al tijdens een les van Baukje een a4tje gemaakt waarop we eigen ideeën op moesten schrijven/tekenen.

Gewerkt aan magazine: - Cover veranderd - Aanpassingen gemaakt aan colofon - Pagina over wat milieuzones zijn toegevoegd - Pagina nummering en op de onderkant van elke pagina de titel van het magazine geplaatst. - Nog een paar advertenties toegevoegd Totaal besteed tijd: 5 uur

23 APRIL 2018

Week 11

Presentatie in elkaar gezet voor de Pecha Kucha. Per onderwerp een relevante foto uitgezocht. Sommige foto’s ook nog bewerkt. En een klein beetje geoefend. Op zich gaat alles wel lekker vlot, maar ik ben altijd dood nerveus als ik een presentatie moet geven. Dus bidden dat ik geen kortsluiting krijg als ik voor de klas sta morgen

24 APRIL 2018 Het ging allemaal veel beter dan gedacht! Het ging wel zó snel. Toen ik gisteren thuis oefende paste het allemaal redelijk goed binnen 20 seconden per dia. Maar tijdens de presentatie kon ik sommige onderwerpen net niet af krijgen. Heel gek. Dit is wel een heel andere vorm dan een normale presentatie. Je moet heel goed kunnen improviseren op sommige momenten als je het even niet meer weet. Dit maakt je wel creatief! Vandaag heb ik tevens het verbeterde versie van het magazine opgetuurd naar Karin en Baukje.

22 APRIL 2018

Reflectie:

Nog even snel door het magazine door gelezen. Het ziet er nu wel heel leuk uit. Vooral omdat ik nu 1 stijl heb aangehouden en meer advertenties heb toegevoegd.

Reflectie: Mijn reflectie voor deze week is eigenlijk het verwerken van feedback. Ik denk dat ik door deze aanpassingen een professioneler magazine in elkaar heb gezet. T.o.v. van mijn eerste versie van het magazine is deze veel beter qua kwaliteit en structuur.

Ik ben iets te laat begonnen met het in elkaar zetten van de presentatie. Er zijn een paar dingen niet goed gegaan. De dia’s zouden per 20 seconden moeten overgaan, maar dit werkte gewoon niet. Als ik eerder was begonnen had ik dit nog op tijd kunnen oplossen. Maar over het algemeen ben ik tevreden met de gang van zaken. En: Het IS VAKANTIE!!!

Wat ik wil gaan vertellen zijn de volgende punten: - Start with why. Uitleggen waarom ik voor dit bedrijf heb gekozen - Een bedrijfbeschrijving, wie ze zijn, wie er werken en wat ze doen. - Kort vertellen over de projecten waar ze aan hebben gewerkt. 16-04-2018 t/m 22-04-2018

16

23-04-2018 t/m 29-04-2018

17


Week 13

In de vakantie heb ik vrijwel niks uitgevoerd voor school. Enige wat ik heb gedaan is mijn portfolio bijwerken. Ik had een pagina met opdrachten erop staan, deze heb ik verwijderd en heb ik een pagina toegevoegd over milieuzones en het magazine dat ik heb gemaakt in die pagina geüpload. Op 8 mei heb ik ook mijn cijfer gekregen voor bodemkunde, een 7!

10 MEI 2018

Schets 1

In de vakantie had ik mijn computer terug gezet naar de fabrieksinstellingen, voordat ik dat deed had ik wel een back-up gemaakt, althans dat dacht ik. Ik ben er vandaag achter gekomen dat ik van een oud document van het logboek een back up heb gemaakt... Nu heb ik dus een versie dat t/m week 2 en 3 gaat. Alles wat ik daarna heb gemaakt is gone. Fijn, heel fijn. Ik heb ondertussen wel een bericht gestuurd naar Baukje.

Ik was compleet vergeten dat er een opdracht was om een huisstijlhandboek te maken. Ik heb geen idee wat het is. Vandaag ga ik mij daarmee bezig houden.

11 MEI 2018

Nu moet ik dus letterlijk alles opnieuw gaan na typen wat ik al had gemaakt en geüpload in mijn portfolio.

Reflectie:

Gisteren ben ik niet verder gekomen dan alleen een pagina waar wordt uitgelegd wat een huisstijl handboek is. Nu weet ik wat het ongeveer is, denk ik. Ik ga een huisstijl handboek maken voor mijn logboek. Omdat ik tevreden ben over de layout en design van dit logboek. Ik vind de combinatie van kleuren en layout wel goed aanpassen.

Nadat ik mijn hertentamen had gehaald kon mijn week niet meer stuk. Ik ben zeer tevreden met het behaalde cijfer. Helaas heb ik wel mijn documenten kwijtgeraakt. Voortaan moet ik toch veel alerter zijn met dit soort zaken. Daarnaast heb ik geleerd wat een huisstijl handboek is.

Ik heb veel geëxperimenteerd en eigenlijk wilde ik het in de vorm van een agenda. Maar ik verwacht dat veel mensen dit al gaan doen en daarom heb ik geen zin om ook zoiets te maken. Ik wil creatief zijn en met mijn eigen ideeën komen.

12 MEI 2018 Voor leertaak 3 van het assessment moet schetsen worden gemaakt van de infographic. Ik heb 2 ideeën voor mijn infographic. Omdat ik slecht ben met tekenen heb ik via een site waar je infographics kunt maken een schets gemaakt hoe ik het wil hebben. De twee schetsen staan naast op de volgende pagina.

13 MEI 2018 Oké, vandaag wilde ik eigenlijk alles updaten. Normaal gesproken houd ik alles bij in een Word document en zet ik het in dit bestand. 07-05-2018 t/m 13-04-2018

18

07-05-2018 t/m 13-04-2018

19


Schets 2

Week 14

Dit wordt de laatste week in dit logboek. Vrijdag 18 mei moet dit logboek worden ingeleverd. Baukje had gezegd dat ik nog eventueel mijn layout kon veranderen maar dit lag compleet aan mij. Ik heb aardig wat uren ingestopt in deze layout, ik heb ook met veel plezier hier aan gewerkt tot ik een perfecte vorm voor mij zelf heb gevonden. Daarom wil ik niet in de laatste week afwijken van iets waar ik blij mee ben. Ik weet natuurlijk niet of deze layout wel goed genoeg is maar dat hetzelfde geldt dan als ik een nieuwe ga maken. Ik ga wel redelijk wat aanpassingen maken in mijn logboek zodat het één geheel wordt.

les 8 H1 t/m H3 af zijn. Ik heb deze opdrachten vandaag gemaakt op opdracht 4 na, want ik bezit het boek niet. Dit moet ik nog aanschaffen of gaan lenen bij de bieb. Over het algemeen waren het wel leuke opdrachten.

15 MEI 2018 Ik heb de verloren weken allemaal over genomen van de PDFs die ik had geüpload in mijn portfolio. Gelukkig heb ik oude PDFs niet verwijderd nadat ik een nieuwe had geüpload, dit heeft letterlijk mij gered. Anders moest ik helemaal opnieuw beginnen. Voor mijn final design heb ik wat aanpassingen doorgevoerd. Op iedere pagina heb ik 4 kolommen ik gebruik 2 daarvan voor 1 tekstvak. Dit leest prettiger en is veel overzichtelijker. Voorheen stond onder de koptitel ene subtitel met de datum van begint tot eind van de week. Deze heb ik onderaan de pagina gezet. De koptitels heb ik een nieuwe lettertype gegeven en een kleur. Het voorblad heb ik veranderd. Een nieuwe design gegeven alhoewel ik over de vorige ook tevreden was. Iets meer afbeeldingen toegevoegd in het document en ook eigen logo’s op voorblad en inhoud pagina toegevoegd. Daarnast wat aanpassingen gemaakt in mijn huisstijl handboek. 16 MEI 2018 Vandaag hadden we les van PGED 07 en PGED 05. Door persoonlijke omstandigheden kon ik niet gaan naar deze lessen. Daarom heb ik besloten om thuis te werken aan de opdrachten. Voor vrijdag moeten de opdrachten van PGED 07 07-05-2018 t/m 13-04-2018

20

14-05-2018 t/m 20-04-2018

21


Opdracht 2

Beeldtaal

Beelden interpreteren. Wat zie ik? Een pagina met afbeeldingen van woningen. Het zijn geen gewone afbeeldingen. Deze zijn gemaakt waarschijnlijk in een tekenprogramma zoals AutoCad. Dus waarschijnlijk gaat het om nieuwe woningen die gebouwd worden of nog gebouwd gaan worden. En ik zie een afbeelding van een man. Ik denk dat dit een makelaar is aangezien de pagina over huizen gaat. Linksboven staat een man en een vrouw. Gezien het onderwerp denk ik dat dit een koppel is dat opzoek is naar een huis. Na het lezen van de bijschrijft blijkt de man een wethouder te zijn i.p.v. een makelaar. De beelden over de huizen worden op de nieuwbouw woningmarkt op 2 juni in Zeeland gepresenteerd.

Opdracht 1 Wat zie ik? Een vuurtoren op de achtergrond. Een houtenbrug dat over de water is gebouwd. Stukje natuur en een bewolkte dag. Begrijpen: Wat betekent dit? Volgens het Parool gaat de enige vuurtoren weer branden. Dit is wel iets speciaals aangezien het de enige vuurtoren is. Overtuigen: Het is een leuke foto. Het zou misschien meer overtuigingskracht hebben als het op een stormachtige dag was genomen

22

14-05-2018 t/m 20-04-2018

23


Tekenen

Functies van beeld

1. Beeld vertelt een universele boodschap (beeld heeft betekenis - weerkaart)

4. Beeld maakt vergelijken mogelijk (Afmetingen)

5. Beeld doet complexiteit recht (Complex systeem van moleculen)

2. Beeld vertelt, bewijst en overtuigt (schilderijen - De slag bij Waterloo 1815)

3. Beeld prikkelt, emotioneert & vermaakt (aantrekkingskracht)

Getekend nadat foto is gedraaid op kop 14-05-2018 t/m 20-04-2018

24

14-05-2018 t/m 20-04-2018

25 25


Voorbeelden van universele beeldtaal die niet door iedereen begrepen kan worden

Voorbeeld van een onderwerp dat op een ongebruikelijke manier is gevisualiseerd

Voorbeeld van een krant met een mozaïek vorm

Voorbeeld van een krant met een mozaïek vorm

Ik vind het idee heel erg leuk, het heeft een bepaalde aantrekkingskracht. Waar ik me aan erger is, is dat het te druk is op de pagina. Ze konden beter een paar elementen schrappen zodat het rustige vormgeving had. De kleuren hebben ze wel goed gebruikt, je ziet combinaties en het zet niet te veel kleuren. Het past ook goed bij de grote afbeelding op de achtergrond.

Deze vind ik een heel erg mooie. Ik kan eigenlijk bijna niks vinden waar ik mij aan erger. Het gebruik van kleuren, tekst en vormgeving zijn heel rustig en zeer aantrekkelijk. Dit is iets wat ik met plezier zou lezen i.p.v de traditionele kranten.

14-05-2018 t/m 20-04-2018

26

Voorbeeld van een krant met een mozaïek vorm

En dan nu de minste van de drie. Dit vind ik een zeer onaantrekkelijke manier van vormgeven. De kleuren die gebruikt zijn zeggen niks voor wat ze gebruikt zijn. Het is ook nog eens een infographic op een krantpagina met teveel tekst. De infographic zelf bevat al heel veel informatie qua tekst. Ik zou eerder een losse pagina nemen voor zo’n infographic waar je alle vrijheid hebt om het te visualiseren.

14-05-2018 t/m 20-04-2018

27


28

29

Logboek up to date  
Logboek up to date  
Advertisement