Page 1

& Bindinger Jette Mellgren

Flet

Fletvaerket.dk


Jette Mellgren, f. 1963 Er optaget af at udfordre flettehåndværket og nysgerrig efter at eksperimentere med teknik og materiale. Ivrig arrangør af kulturprojekter og skulpturudstillinger med flet som omdrejningspunkt. Arbejder internationalt som partner i flere EU-projekter om kurvemageriets kulturhistorie og flettehåndværk som moderne kunstnerisk udtryk. Er del af et Danida-udviklingsprojekt i Uganda, der arbejder med håndværk og demokrati. Aktiv underviser og foredragsholder. Har tidligere udgivet: FLET – med naturens materialer, 2009 Pilehegn, 2007 begge på Forlaget Klematis. www.jettemellgren.dk www.fletvaerket.dk


Jette Mellgren

Flet & Bindinger Foto og bogdesign Anders Vejen Andersen Tegninger Eric Ammundsen En sĂŚrlig tak til Jan


Indhold Indledning 6 9

Flet – et felt i stadig bevægelse Sådan bruger du bogen

Flet 10 20 32 44 56 64

Edderkoppeflet Knipling Knytteknuder Strålebund Viftebund Vinkelret stjernebund

Bindinger 74 84 94 104 116 128

Kobokobinding Lashing Fjerklædt løbbinding Ugandisk løbbinding Orientalsk nålebinding Barlonyo winnowa

Søg 138 140

Vil du vide mere Register


Knytteknuder K

nytning forbindes ofte med sømænd og deres traditionelle og slidstærke tovværksarbejde. Sammen med sømændene er knob blevet spredt rundt i verden og har herfra fundet vej til tekstilt arbejde i et særligt dekorativt udtryk. Fladknobet – makramé – er en gammel tekstilteknik, der ofte er blevet brugt til dekoration af klædedragter, slør eller duge. Det arabiske ord ”maqramah” betyder knyttede frynser, og det deraf afledte ord ”migramah” betegner her en genstand beregnet til beskyttelse, det vil sige et kniplingeslør eller en hovedbeklædning. I Tyrkiet betyder ”macrama” en lille dekorativ dug, hvilket har ført til en bredere forståelse af ordet ”makramé” som noget kunstfærdigt fremstillet. En praktisk og dekorativ kunst. Makramé er kendt tilbage fra den tidlige middelalder, hvor den oftest blev udført i fine hør- og hampetråde eller som erstatning for kostbare juveler, i meget fine guld- og sølvtråde. Efter at knyttearbejdet i slutningen af middelalderen gik i glemmebogen, fik det sin renæssance herhjemme i efterkrigstiden, hvor det blev lige så populært som hækling og strikning. Knyttematerialet blev nu skiftet ud med tykkere bomulds- og sejlgarn og fremtrådte derfor med et grovere udtryk. Mange af os kender knuderne fra de nøgleringe, vi knyttede, da vi gik i skole, og de vækker således genkendelsens glæde.

34


For mig har idéen med de knyttede kabelskåle været at fastholde det dekorative i makramé og genskabe det i form af en luftig og let ornamenteret kurv. Jeg har valgt at kalde kurven for en skål, idet der for mig knytter sig en lethed og kunstfærdighed til ordet, der understreger det dekorative element. Kabelskålene består af knytteknuder, der er føjet sammen, således at der mellem dem opstår en masse lufthuller. Skålen vokser ud fra et centrum, der vækker associationer til en strålende sol, og over de næste omgange danner knytteknuderne et cirkelformet mønster, hvor hver cirkel består af fire knuder. Størrelsen i det cirkelformede mønster vil automatisk vokse proportionalt med formens voksende omkreds, idet du arbejder med et konstant antal ledninger, der ikke suppleres undervejs. Skålene bliver til over en form, i hvilken du nemt kan banke søm. Sømmene holder arbejdet på plads under fremstillingen og sikrer en harmonisk facon. Materialet, der her er genbrugsledninger fra teleog kommunikationsindustrien, er farverige, let formelige og yderst stabile. Trods det at skålen er så luftig, er den takket være materialet særdeles stærk. Den åbne struktur giver lyse felter, hvor de tynde ledninger tegner effektfulde skyggestreger i form og flade. Alternativt kan du knytte skålene i naturmaterialer som pilebark eller søkogleaks, hvilket vil give et lidt tungere udtryk, men en tydeligere aftegning af knyttemønstret.

35


Kobokobinding

74 10


75 11


Koboko-binding Siden 2009 har jeg været så heldig at være del af en arbejdsgruppe for et Danidaprojekt i Uganda. Overordnet handler projektet om at reducere fattigdom. Det sker gennem udbredelse af demokratiske redskaber og ved at styrke de håndværksmæssige kompetencer. Det har givet mig en helt unik mulighed for at komme tæt på en gruppe fantastiske mennesker og en fremmedartet kultur.

I

Uganda bor de fleste mennesker i lerhytter med stråtag. Det er et arbejdskrævende projekt at have sådan et tag, da det har begrænset holdbarhed og skal repareres jævnligt. Derfor ønsker mange sig et bliktag. Ud fra tagenes konstruktion kan du bestemme, hvilken egn du er i, idet de varierer i materiale og opbygning. Nogle steder ser du stråtag lagt i trin, andre steder tynger stråenes rodender nedad, og atter andre steder ser du stråenes tynde topender danne en let underkant.

76


Selve afslutningen på taget viser sig som en fantasifuld udsmykning eller en æstetisk bort. Koboko-bort findes som afsluttende sammenbinding på hytternes stråtag i det nordvestlige Uganda, i området omkring Koboko – deraf navnet. På det lokale marked kan du købe tagtoppe, færdigbundne med kasserede plastik-pallebånd, lige til at placere som afslutning på stråtaget. Bindingen er i al sin enkelhed både smuk og funktionel. På forsiden fremtræder den med skrå linjer, der rytmisk krydser under hinanden, på bagsiden ligger bindingen i to parallelle bånd. Den giver et godt og stærkt hold og er samtidig et pynteligt indslag. Bindingen kan i mange flettesammenhænge erstatte en fitching. Den egner sig i øvrigt fortrinligt til sammenbinding af kurvebunde eller flet af vægge i kurve, der har en åben struktur med en tæt og jævn stageafstand. Denne instruktion guider dig i selve koboko-bindingen. Du kan derefter selv overføre teknikken til det produkt, du ønsker. Det er en fordel at benytte flade bindesnore som f.eks. barkstrimler eller flade plastikbånd, da mønstret i bindingen så vil fremtræde tæt og tydeligt.

77


Instruktion i Koboko-binding Materialer

• tværpinde, f. eks. pilegrene, 30 stk., 10 cm lange og 1 cm tykke • bindesnor – forbruget er 10 gange længere end den færdige binding • en stor nål til bindesnoren

78


Start

Klip bindesnoren i afmålte længder på ca. 150 cm, så den ikke er for lang og uhåndterlig at arbejde med. Bind den ene ende af snoren fast til første tværpind med en knude. Placér knuden midt på tværpinden, og lad snoren pege væk fra dig selv. Enden af snoren lader du blot hænge. Hold tværpinden med knuden vandret foran dig, og læg en n y tværpind under snoren, væk fra dig selv og parallelt med den første tværpind.

Første slag i højre side

Før snoren væk fra dig selv hen over den første og den n yligt tilførte tværpind, hold til højre. Gå videre bag om de 2 pinde tilbage mod dig selv. Før atter snoren frem foran og væk fra dig selv, idet du løsner ombindingen lidt og låser snoren under sig selv. Sørg for at båndet ligger glat. Stram til.

Første slag i venstre side Før snoren bag om de 2 tværpinde tilbage mod dig selv, hold til venstre. Før snoren frem foran og væk fra dig selv, idet du løsner ombindingen lidt og låser snoren under sig selv. Stram til. Du har nu bundet en omgang; 1 slag i højre side og 1 slag i venstre side.

79


Arbejd videre i følgende system således:

Binderytme Trin 1 – tilføj en t værpind

Tag en n y tværpind, og tilføj den under bindingen, væk fra dig selv og parallelt med den foregående tværpind.

Trin 2 – bind i højre side

Før snoren væk fra dig selv hen over den n yligt tilførte tværpind, hold til højre. Gå videre tilbage mod dig selv, idet du passerer bag om 2 pinde. Før atter snoren frem foran og væk fra dig selv, idet du løsner ombindingen lidt og låser snoren under sig selv. Stram til.

80


Trin 3 – bind i venstre side

Før snoren bag om 2 tværpinde tilbage mod dig selv, hold til venstre. Før snoren videre frem foran og væk fra dig selv, idet du løsner ombindingen lidt og låser snoren under sig selv. Stram til. Fortsæt med trin 1 , 2 og 3, indtil den ønskede længde er nået. Set bagfra:

81


Øgning af bindesnor

Når du har ca. 1 0 cm tilbage af bindesnoren, øger du ved at lægge en n y snor ovenpå den gamle og lade begge snore følge hinanden, indtil de begge er låst under sig selv. Sørg for, at enderne fra den gamle og den n ye snor placerer sig på bagsiden af arbejdet.

Afslutning

Når bindingen har nået den ønskede længde, tråder du snoren på nålen og hæf ter arbejdet: Før bindesnoren tilbage mod dig selv, idet den går bag om den sidste tværpind, og lås den ved at føre den tværs igennem bindingen mellem den sidste og næstsidste tværpind. Stram til.

anvendelse

Ønsker du f. eks. en rist til brød eller en kurvebund, må du binde flere borter ved siden af hinanden. Start da yderst i den ene side af arbejdet af hensyn til pindenes bevægelighed, og placér de følgende borter trinvis længere væk fra den første.

82


Arbejder du rundt om et objekt, f. eks. sammenbinding af stager i en kurv, kan du afslutte bindingen ved at lade start og slut overlappe hinanden, nür blot du følger samme rytme.

83


Fjerklædt løbbinding Løbbinding er en meget synlig og systematisk binding, og det giver mulighed for at fæstne noget til overfladen jævnt over hele kurven.

D

et, som du fæstner, er en dekoration, der kamuflerer kurven som en ren brugsfunktion og gør den til genstand for undren: Hvad er meningen? Hvad gemmer sig bag dette ydre? Flettekunstneren Anna King fra Skotland arbejder på denne forunderlige måde, og hun har på Basketmakers’ Associations årlige kursus i York undervist i denne vidunderlige arbejdsgang. Med min fascination af de vingede væsner er denne model blevet til ”fjerklædt løbbinding”. Fjernes lethed giver trods den store mængde et flyvsk og foranderligt udtryk. Personligt har jeg det meget ambivalent med en så koncentreret mængde af fjer; det er både frastødende og yderst tiltrækkende på samme tid. Du kan i princippet bruge mange forskellige frøstande eller plantestængler til at beklæde overfladen med. De behøver blot en spids ende, som kan stikkes ind og låses under bindingen. Du kan også vælge at sy f.eks. knapper eller perler direkte på selve bindingen. Da denne kurvetype vil blive iført en overfrakke, der skjuler selve bindingen, er der ingen grund til at bruge de flotteste strå eller det mere uhåndterlige birkekvas. Du kan med stor fordel benytte et færdigtvundet reb fra byggemarkedet, der kan erhverves i et utal af tykkelser og materialer. Rebet er ensartet og stabilt, hvilket giver god styrke og jævnhed i kurven. Naturreb er at foretrække, da kunstfibre kan stritte lidt imod og dermed vanskeliggøre processen med at fastgøre f.eks. fjer under bindingerne.

84


85


Register

140


Materialer bast 47, 48, 107, 132 bindesnor 77, 78, 88, 120 birkegrene 107 bobleplast 22, 25 fiskesnøre 119, 120 fjer 99, 103 garnrester 58 græsser 107 hegnstråd 16, 19, 36, 42 hjælpesnor 120, 121 hørtråd 99, 120, 124 kabeldækbånd 47 karton 67 knapper 96 kobbertråd 120, 124 ledninger 15, 16, 22, 25, 35, 36, 47, 60, 67 metalpallebånd 47, 58, 60, 67 nylonsnor 16, 19, 36, 42 papirgarn 119, 120 papirstrimler 22 papstrimler 58 perler 16, 96 pilebark 35, 48, 60, 67, 132 pilegrene 66, 78, 132 plastikbånd 47, 77, 132 plastikslange 120, 124 plastpallebånd 47, 60, 67, 68, 77 plastposer 58 rattan 60, 67, 88 reb 96, 99, 107, 108 sandpapir 67 siv 107 snor 30, 60, 63, 107

stofstrimler 25, 107, 108 søkogleaks 22, 25, 35 tagpap 67 videotape 25

Grej bindebræt 121 flamingoplade 25 hammer 17, 26, 36, 70 masonitplade 25, 68 træform 17, 36 skytte 121 søm 17, 26, 36, 70

Teknikker afslutning, bøjede stager 73 afslutning, syet kant 63 afslutning, bred beviklet kant 55 afslutning, bevikling af kant 19, 42 beklædning 103 beviklet rebende 100, 109 edderkoppeflet 17 kimning 72 knipling 27 knytteknuder 38 kobokobinding 80 krydsflet 52, 61, 62, 71, 72 lashing 90 lærredsflet 71 løbbinding, fjerklædt 101

løbbinding, ugandisk fuglefod 110 opbindingsknude 26, 37 orientalsk nålebinding 122 strålebund 50 støttestager 54 tvinding 30 viftebund 60 vikling 17 vinkelret stjernebund 68

Produkter kurv i edderkoppeflet 16 vægtæppe i knipling 24 skål i knytteknuder 36 kurv med strålebund 48 kurv med viftebund 60 kurv med vinkelret stjernebund 68 rist i kobokobinding 78 spiral i lashing 88 løbbunden kurv klædt i fjer 99 løbbunden kurv i ugandisk fuglefodsmønster 108 taske i orientalsk nålebinding 120 fad i barlonyobinding 132

141


Flet & Bindinger Tekst Jette Mellgren Tekstredigering Aya Køllgaard Carlsen Tegninger Eric Ammundsen Foto Anders Vejen Andersen Bogdesign Anders Vejen Andersen Tryk Specialtrykkeriet Viborg Udgivet af Fletværket www.fletvaerket.dk www.jettemellgren.dk 1.oplag, 2013 ISBN 978-87-996081-0-2

Alle rettigheder forbeholdes. Mekanisk, fotografisk eller anden gengivelse af denne bog eller dele heraf er ikke tilladt uden forfatterens skriftlige tilladelse ifølge dansk Lov om ophavsret. Enhver kopiering fra denne bog må kun finde sted på institutioner eller virksomheder, der har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

142


143


Tak til Aya Køllgaard Carlsen for hjælp og tålmodighed med alle ordene Helle Baslund for anstrengelserne ved at prøveflette efter instruktionerne Eric Ammundsen for utrættelig mod og velvilje til at analysere tråd og streg Hanne Christensen for gode råd og opbakning Niklas Mellgren for korrekturlæsning Annette Holdensen for at indgyde mig mod Anders Vejen Andersen for evnen til at omsætte min verden i billeder Jan Johansen for at det hele kan lade sig gøre


Flet & Bindinger tager udgangspunkt i teknikker. Bogen er delt op i to dele: seks instruktioner i flet og seks instruktioner i bindinger. Hver teknik beskrives i tekst og illustreres med tegninger og fotos. Tegningerne er udført af Eric Ammundsen, og Anders Vejen Andersen har fotograferet og designet bogen.


Et idéoplæg til leg og eksperimenter Flet & Bindinger er et inspirationskatalog, der insisterer på fortsat fornyelse af kurvemageri som håndværk. Bogen kombinerer gamle teknikker med nyt design og præsenterer fletteteknikker fra andre kulturer i selskab med nye opfindelser og utraditionelle materialer. Jette Mellgren fortæller om f lettehåndværket i en historisk og kulturel kontekst, og tager samtidig afsæt i personlige ref leksioner blandet med indtryk fra sine mange rejser. En kilde til inspiration for alle med interesse for flet.

Flet & Bindinger  

Tekst: Jette Mellgren Foto og bogdesign: Anders Vejen Andersen Tegninger: Eric Ammundsen

Flet & Bindinger  

Tekst: Jette Mellgren Foto og bogdesign: Anders Vejen Andersen Tegninger: Eric Ammundsen

Advertisement