Page 7

Teinistä eurovaaliehdokkaaksi Teksti: Vesa-Ville Väänänen kuvat: www.hannasarkkinen.fi

H

anna Sarkkinen astelee sisään oululaiseen ravintolaan ja kysyy, että olihan oikeaan aikaan liikenteessä. Eurovaaliehdokkaan täytyy olla tarkka aikatauluistaan. Sarkkinen on saanut viime vuosina paljon näkyvyyttä Pohjois-Suomessa puolueensa Vasemmistoliiton uutena nuorena kykynä. Kiinnostus yhteiskuntaa kohtaan alkoi jo nuorena. ”Ala-asteaikoihin Tarja Halonen oli presidenttiehdokkaana. Koulun käytävillä kuuli paljon lasten mielipiteitä siitä, että nainen ei sovellu presidentiksi. Olin jo silloin eri mieltä, ja Halosesta tuli tavallaan idolini”, Sarkkinen miettii poliittisen kiinnostuksensa alkulähteitä. 26-vuotias Sarkkinen pitää edelleen Halosta yhtenä poliittisista esikuvistaan. Hän on myös ilokseen todennut, että enää ei tulisi kuuloonkaan kyseenalaistaa naisen kykyä hoitaa presidentin virkaa. Sarkkinen eli lapsuutensa ja nuoruutensa Oulunsalossa. Hän ei kuitenkaan koe vahvaa kuntalaisidentiteettiä eikä ollut pahoillaan suuresta kuntaliitoksesta, jossa Oulunsalosta tuli osa Oulua.

”Olen kokenut itseni aina oululaiseksi. Oulunsalo on ollut mukava paikka asua, mutta olen aina pitänyt sitä oikeastaan Oulun lähiöksi”, Sarkkinen sanoo. Oulu on kaupunginvaltuutetulle tärkeä paikka. Sarkkinen on jopa tatu-

oinut kaupungin vaakunan itseensä. Hän ei ole asunut koskaan muualla kuin Oulunsalossa tai Oulussa, mutta myöntää, ettei muualla asuminen ole hänelle mikään peikko.

Lukemista, liikkumista ja kissa Kotonaan Sarkkinen rentoutuu ahmimalla kirjoja. Hänellä on tapana lainata iso määrä kirjoja kerralla ja lukea ne omien sanojensa mukaan supervauhdilla. ”Nyt pääsiäisen aikaan luen vähän kevyempää kirjallisuutta. Pakko päästä nollaamaan kovan kampanjarumban keskellä”, Sarkkinen huokaa. Toinen tapa heittää aivot narikkaan on kuntoiluharrastus. Kuntosalilla Sarkkinen kertoo käyneensä jo kymmenisen vuotta. Nykyään hän käy salilla säännöllisesti pitääkseen kuntoaan yllä, mutta pari vuotta sitten fitness-harrastus oli hiukan totisempaa. ”Luin todella paljon fitness-blogeja ja rakensin kehoani. Pidin myös syömistäni erittäin tarkasti silmällä. Nykyään en ole ihan niin vakavissani”, edelleen hyväkuntoinen Sarkkinen naurahtaa. Seuranaan kotona Tuirassa Sarkkisella avomies Ari ja kissa Hyrmä. Hyrmästä hänellä olisi paljonkin sanottavaa, onhan se pyörinyt Sarkkisen seurassa jo yhdeksän vuotta. Sarkkisen

vaalikampanjalehdestäkin selviää, että Hyrmä on huomionhakuinen ja kova muistelemaan menneitä.

Uhon ja lyseon kautta maisteriksi Monen muun oulunsalolaisnuoren tapaan Sarkkinen suuntasi peruskoulun jälkeen Ouluun lukioon. Suurkaupungin tarjonnasta hän valitsi lyseon lukion. Lyseoon tarvitaan hyvä keskiarvo peruskoulusta ja sellainen Sarkkisella oli, vaikka hän kuvaileekin yläasteaikaansa kapinalliseksi.

”Hengailin myöhään pihoilla, join kaljaa ja kuuntelin punkkia. Minulla oli jopa hakaneula korvassa. Ei sentään itse tehdyssä reiässä, vaan korvakorun paikalla”, hän paljastaa.

7

Rehti oamk  
Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Advertisement