Page 35

ei voi reagoida muuten kuin huokaisemalla, nappaamalla talouspaperirullan pöydältä ja marssimalla lastenhuoneeseen.

Tietojen tarkistaminen jää ostajan harteille Rekisteröimättömän koiran ostajalla on kolme niin sanottua pääriskiä. Hän saattaa saada sairaan koiran, luonnevikaisen koiran tai joutua pentutehtailun kohteeksi. ”Pentutehtailijoita ei ole aina helppo tunnistaa, sillä he vaikuttavat aivan tavallisilta ihmisiltä. Hälytyskellojen on kuitenkin hyvä alkaa soida, mikäli koiraa myydään huomattavaan alihintaan rotuun nähden, pentua ei saa tulla katsomaan kasvattajan kotiin tai kasvattaja ei ole suostuvainen jakamaan tietoja pennun taustoista”, Lassinniemi kertoo. Koiran ostajana kannattaa kiinnittää huomiota omiin kysymyksiin kasvattajalle - onko kasvattaja vaivaantunut suorista kysymyksistä ja millä aikavälillä hän vastaa kyselyihin. Pentutehtailijoilla on aina vain yksi motiivi: raha. Osa tehtailijoista ei vaivaudu edes peittämään jälkiään, vaan he vetoavatkin koiran ostajan tunteisiin. Moni kokee pelastamisen tarvetta saadessaan selville koiranpennun huonoista oloista ja ostavat koiran tästä syystä pentutehtaasta. ”Ikävä kyllä tämä on loputon noidankehä, pelastamisvietillä tuetaan rahallisesti pentutehtaiden toimintaa”, Lassinniemi muistuttaa. ”Minä kyllä luotan täysin Jacksonin kasvattajaan ja osasin mielestäni kysyä terävästi kaiken oleellisen häneltä”, Camilla kertoo. Usein rekisteröimättömistä koirista puhutaan vain pahaa, mutta

samalla unohdetaan, että ovathan sekarotuisetkin koirat rekisteröimättömiä ja sellaisia löytyy hyvin monelta. ”Miksei niitä sitten tuomita?”, Camilla pohtii.

Kenellä on vastuu pennusta? Jackson on reilussa viikossa tottunut pienen asunnon kovaan hälinään ja osaa jo pysyä pois jaloista. Pieni pentu tarkkailee lasten juoksemista omasta ruskeasta pedistään hiljaa. ”Tämä on sellainen tuomionpäivä, sillä tänään Jackson lähtee eläinlääkäriin kokonaisvaltaiseen tarkastukseen, jossa selviää onko siinä mitään vikaa”, Camilla sanoo. Jotkut rekisteröimättömien koirien kasvattajat käyttävät pennut eläinlääkärin tarkastettavana ja jotkut eivät. Ero rekisteröityjen ja rekisteröimättömien koirien kohdalla on se, että rekisteröityjen pentujen kasvattajat ovat sitoutuneet Suomen Kennelliiton laatimiin säädöksiin. Mikäli koiran ostaa yksityiseltä ihmiseltä, myyjä saattaa kadota ostajan tavoitettavista jälkiä jättämättä pennun luovutuksen jälkeen, joten ostaja on täysin omillaan koiran kanssa. Kennelkasvattajilla on täysi vastuu pentujen terveydestä sekä niiden terveystarkastuksista myös luovutuksen jälkeen toisin kuin rekisteröimättömien koirien kasvattajilla. ”Tarkastamattomien pentujen kohdalla täytyy varautua äärimmäiseen varovaisuuteen, sillä tällöin uudella omistajalla ei ole mitään tietoa pennusta paperilla. Vastassa voi olla mitä vain”, Raija Lassinniemi ilmoittaa.

Koiran jatkuva huomioiminen on välttämätöntä kiireisessäkin arjessa.

Epäilyt päättyvät eläinlääkärin lausuntoon Hälinä alkaa jälleen pienessä asunnossa, kun Camilla alkaa pukea nuorempaa tytärtään talvivaatteisiin. Pedissään rauhallisesti levännyt Jackson innostuu ulkovaatteiden pukemisesta ja tulee jo valmiiksi ahtaaseen eteiseen häntää heiluttaen. Pentu nappaa Jonnan lapasen maasta ja juoksee olohuoneeseen se suussaan. ”Lasten kanssa uloslähtemiseen menee yleensä vähintään parikymmentä minuuttia näin talviaikaan, nyt kun koirakin on tullut taloon. Jacksonille se tuntuu toisinaan olevan hieman liikaa”, Camilla huokaisee pukiessaan kaksivuotiaalle tyttärelleen pipoa päähän. Eläinlääkärin klinikka on vain kilometrin kävelymatkan päässä, joten autoa ei tarvita. Eläinlääkärin odotushuoneessa Jackson on leikkisällä tuulella ja alkaa haukkua vieressä istuvalle suomenpystykorvalle. Puolen tunnin odottelun jälkeen huoneeseen astuu nuori nainen valkoisessa takissa kutsuen Camillaa tuomaan koiransa tutkittavaksi. Istumme yhdessä hiljaa odotustilassa seiniä tutkien. Minuutit tuntuvat pitkiltä, mutta lapsia se turhauttaa eniten. ”Miksi Jaska meni sen tädin luokse? Mitä se täti tekee Jaskalle, onko sillä kaikki hyvin?”, Jonna kyselee äidiltään jatkuvasti. Tilanne laukeaa vihdoin, kun eläinlääkäri astelee odotushuoneeseen todeten: ”Koiranne on täysin terve. Ei merkkejä perinnöllisistä sairauksista tai muistakaan vaivoista. Silmät ja polvet tarkastamme sitten, kun koira on yli vuoden ikäinen.”

Uudesta perheenjäsenestä taiteillaan monenlaisia kuvia päivittäin. 35

Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Advertisement