Page 34

Pa ra s y s tävä n i Teksti ja kuvat: Sara Inkiläinen

K

oiranhankinta sysää ihmiselle aina suuren vastuun. Yksityiseltä myyjältä ostaminen tuo kuitenkin mukanaan paljon lisäkysymyksiä vastuusta ja terveystiedoista. Luonnevika. Sukusiitos. Perinnölliset sairaudet. Laiminlyönti. ”Jos minun koirassani olisi jotain vikaa, en tiedä miten kestäisin sen”, kertoo 26-vuotias Camilla Pohjanheimo ajaessaan autoa kohti läheisen marketin parkkipaikkaa. Tässä se nyt on, täällä vaihto tapahtuu. Ulkona sataa vettä ja keli on kolea, mutta Camillan suu kääntyy silti hymyyn. Kaikki mahdolliset pelottelut on nyt kuunneltu, mutta ne eivät saaneet nuoren äidin päätä kääntymään. ”Minä tarvitsen tätä, koira tuo minun elämälleni sisältöä lisää”, hän huomauttaa. Auton moottorin hurina sammuu, kun Camilla sammuttaa isältään lainassa olevan Toyota Hiacen. Odotamme ulkona kärsimättöminä. ”Tuleeko Jaska meille tänään?”, äitiään hihasta nykivä 4-vuotias Jonna kysyy. Kymmenisen minuuttia odoteltuamme parkkipaikalle kaartaa toinen auto. Ulos kävelee keski-ikäinen nainen joka tervehtii meitä reippaasti. ”Täällä tämä pentu nyt olisi”, nainen ilmoittaa ja avaa autonsa takaoven. Takapenkiltä maahan hyppää pieni saksanpaimenkoiran pentu, joka saa Camillan molempien tyttärien suut kääntymään hymyyn.

34

Rekisteröimättömien koirien hankinta yleistymässä

siin luopumaan yhtä pikaisesti kuin se on saatukin”, kennelneuvoja kertoo.

Ensimmäiset päivät ovat aina jännittävimmät

Rekisteröimättömän puhdasrotuisen koiran hankinnassa on aina suuria risPohjanheimojen asunnon lattialla on kejä. Yleisin syy tällaisen koiran hanpaljon koiralle tarkoitettuja tavaroita. kintaan on kuitenkin puhtaasti rahaEteisessä vastaan tulee pehmoleluja kysymys. ”Pelkkää riskien ajatteluakin sekä muutama luu. Olohuoneen puovältellään Suomessa hyvin paljon, kun lelta löytyy pieni koskematon ruskea ollaan hankkimassa perheeseen uutta peti ja ruokakupit pedin vierestä. ”Olen lemmikkiä”, kennelneuvojana työskentiennyt jo monta kuukautta koiran tutelevä Raija Lassinnielosta, mutta silti olen mi kertoo. Internetin unohtanut puolet tavakautta rekisteröimätroista, jotka minun piti tömiä koiria myydään ostaa”, Camilla osoittaa suuria määriä joka lattialla lojuvia tyhjiä vuosi. Koiria kaupataan paljon nykyään myös Olisi karjistamista kuppeja. Ruokapussi on unohtunut ostoslislehtien ”myydään tai väittää, että kaikki talta. ostetaan” -palstoilla.

rekisteröitmättömät vaarallisia

”Äiti, mä piirrän Jaskan kuvan! Tässä on sen isot korvat, jotka lerputtaa alhaalla”, Jonna ilmoittaa piirtäessään koiran ääriviivoja paperille.

Erityisesti lapsiperheet koirat ovat joutuvat punnitsemaan tarkoin lemmikin hankintaa kennelien ulkopuolelta. Koskaan ei voi tietää, onko koira esimerkiksi sukusiitoksen tuotos. ”Olisi kärjistämistä väittää, että kaikki rekisteröimättömät koirat ovat vaarallisia tai riskialttiita, mutta mikäli esimerkiksi sukutietoja ei suostuta syystä tai toisesta paljastamaan, on yleensä kysymyksessä epämiellyttävien tietojen salaaminen”, Lassinniemi huomauttaa.

Uninen saksanpaimenkoiran pentu astelee varovasti ympäri asuntoa ja haistelee jokaista kohdalleen sattuvaa esinettä. ”Sen nimeksi piti alun perin tulla Jackson, mutta kasvattaja unohti sen nimen, joten siitä tulikin vain Jaska”, Camilla kertoo.

Lapset kiintyvät lemmikkeihin vielä nopeammin kuin aikuiset, minkä vuoksi koiran terveystiedot olisi erittäin tärkeä tietää. ”Lapsille voi olla outo ja jopa stressaavaa koettaa ymmärtää, mikäli uudesta lemmikistä jouduttai-

Kaikkien asettuessa pikkuhiljaa aloilleen koko asunto täyttyy yhtäkkiä epämiellyttävästä hajusta, joka laukaisee saman tien reaktioita jokaisessa. ”Äiti Jaska meni meidän huoneeseen kakalle”, kolmevuotias Heidi kiljahtaa. Jonna alkaa itkeä, johon äiti

Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Advertisement