Page 29

mukaan, mikä on nykyään harvinaista Raksilan illassa. Jokereiden Jarkko Ruutu on jo ennen peliä käynyt juttelemassa tuomari ston kanssa. Hänen ja kapteeni Riku Hahlin protestointi Kärppien ensimmäisen maalin jälkeen ei ole auttanut – maalintekijä Juho Keräsen maila ei ollut liian korkealla. Heidän lisäkseen yleisön hiillostuksen kohteena on Kärpissäkin muutama vuosi sitten pelannut Jere Karalahti. Ottelun ensimmäinen erä on kuin kuva Kärppien ja Jokereiden välisistä pudotuspeliotteluista keväiltä 2003–2009. Noiden seitsemän vuoden aikana joukkueet kohtasivat viisi kertaa playoffeissa. Joka kerta Kärpät poistui voittajana kaukalosta. Jatkuvien tappioiden takia alkoivat myös jokerifanit kiinnittää huomiota pohjoisen petoon. ”Kärpät oli noina vuosina pahin vastustajamme. HIFKiä vastaan pelattiin jopa kahdeksaa kertaa kaudessa, joten se alkoi jo puuduttaa. Kärpät oli paha voitettava, joten kyllä se nousi ylitse muiden ainakin fanien silmissä”, selventää Virtanen. Virtasen mieleen on jäänyt erityisesti kevät 2003 ja neljäs välieräsarjan peli Raksilassa. ”Kyllä se käsimaali on ehdottomasti ikuisesti mielessä”, hän sanoo viitaten Pekka Saarenheimon käden kautta maaliin menneeseen jatkoaikaosumaan. Historiankirjoihin maali on merkitty Henrik Juntusen nimiin. Joka tapauksessa toisessa jatkoerässä tullut maali pelasti ottelussa veitsi kurkulla pelanneen kärppäjoukkueen. Tuolla maalilla Kärpät tasoitti ottelusarjan. Seuraavassa pelissä Helsingissä Kärpät onnistui voittamaan ja tiputti näin Jokerit pronssiotteluun. Kärppäfania muistot ilahduttavat. On suorastaan ihanaa tuntea sitä vahingoniloa, kun on voitettu aina niin inhottava Jokerit pienellä vääryydellä. Kyllä ne sen ansaitsivat. Virtanen puolestaan laskee nuo tapahtumat suuremmaksi pettymykseksi kuin vaikkapa kevään 2007 finaalit. ”Silloin Kärpät oli niin ylivoimainen, että tappio ei maistunut ihan niin karvaalta”, hän sanoo. Muutoinkin Kärpistä on Virtasen mieleen jäänyt jokavuotinen kova joukkue ja sen huippupelaajat. Nimeltä hän

mainitsee ainakin Viuhkolan, Karalahden ja Janne Pesosen. ”Pesosen kaatuilut muistan ainakin”, kertoilee Virtanen pieni katkera sävy äänessään. Jätän tällä kertaa mainitsematta, että taisihan Pesonen aika kova pelimies olla kaikesta huolimatta. Ehkä Virtanen tietää sen itsekin.

Helsingissä Hartwall Areenalla. ”Paljon oli faneja paikalla sielläkin. ”Tenki” (Petr Tenkrat) ja ”Spede” (Mika Pyörälä) taisivat tehdä maalit ratkaisevassa finaalissa,” konkaripelaaja muistelee.

Kärpät oli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä ehkä jopa menestyneempi seura kuin Jokerit 1990-luvulla. Jokereista ei vastusta Kärppien toimitusjohtaja Juha Junno ondynastialle nistui loistavasti profiloimaan seurasta ”puolen Suomen joukkueen”. LuontaisekJari Viuhkola, joka on pelannut Kärpissä si kilpakumppaniksi asettui osin sattulähes koko seuran 2000-luvun liigahismalta, osin samalla tavalla huolellisesti torian ajan, nostaa muutaman kevään rakennetun taloudellisen pohjan ansioserityisen korkealle ta Jokerit. Samalla muistoissaan. Kausyntyi todellinen den 2006-07 joukkue pohjoinen vastaan oli Viuhkolan muetelä -kamppailu, kaan yksi hienoimjoka ei näytä päättymista, joissa hän on neen vieläkään. Jokeurallaan pelannut. Samalla syntyi reiden kannattajille todellinen pohjoinen Oulun ”tuolla jossain ”Sen kauden joukkue oli todella kova. vastaan etelä -kamppailu, susirajan takana”, kuPorukassa oli paljoka ei näytä päättyneen ten he Raksilassakin lauloivat, ja Kärppien jon kovia pelaajia vieläkään kannattajille Jokerit ja erinomaiset ulon ylimielinen etekomaalaisvahvislän narriporukka. tukset. Voitimme playoff-ottelut 10–0, vaikka välillä oli vaikeitakin pelejä. Se kertoo, minkälaiTuleeko seuraavaa nen joukkue oli kyseessä”, hän kertaa. kohtaamista?

Toden totta. Itsellenikin selvästi parhaimmin Kärppien mestaruusvuosista on piirtynyt mieleeni 2007. Olin katsomassa ainakin voiton ratkaissutta finaalipeliä Raksilan ylähyllyllä. Ross Lupaschukin puolihuolimaton heitto laidan vierestä yläpeltiin teki nannaa. Osuma jäi pelin voittomaaliksi ja kultaa juhlittiin jälleen. Mestaruuksista eniten Viuhkola arvostaa ensimmäistään, joka oli samalla Kärppien uuden tulemisen ensimmäinen. TPS:ää vastaan keväällä 2004 pelattu ottelusarja muistetaan erityisesti Kärppien Ari Vallinin tekemästä mestaruuden ratkaisseesta jatkoaikamaalista. ”Ensimmäinen on aina ensimmäinen. Koko halli ja kaupunki sekosivat silloin”, Viuhkola kertoo. Yksittäisistä jokerisarjoista Viuhkolalle mieleenpainuvin on kevään 2005 finaalisarja, joka huipentui Kärppien uuden aikakauden toiseen mestaruuteen

Viimeisessä joukkueiden välisessä Raksilan runkosarjaillassa Kärpät on nöyryyttänyt Jokereita lopulta hiukan lepsuillenkin lukemin 5–3. Jari Viuhkola pääsi tällä kertaa tilastoihin syöttämällä Kärppien kolmannen maalin. Tuon maalin teki muuten vanha jokerintappaja keväältä 2005, Mika Pyörälä. Kärpät on noussut taas taistelemaan mestaruudesta. Jokerit sen sijaan koki karmivan kohtalon toistaiseksi viimeisellä liigakaudellaan, kun se jäi kokonaan puolivälierien ulkopuolelle. Jää nähtäväksi, kohtaavatko seurat enää koskaan kotimaisen liigan kiekkokaukaloissa. Kenestä tulee uusi Jokerit, jota kärppäfanit voivat vihata? Miten jokerifanit pärjäävät, kun landepaukkujen sijaan ilkutaan suurkaupunkien, kuten Riian, Zagrebin, Prahan, Bratislavan, Minskin, Pietarin ja Moskovan fanijoukoille?

29

Rehti oamk  
Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Advertisement