Page 24

Homous on yhä uutinen

Homoilta odotetaan avoimuutta

Lappilaisessa arvomaailmassa kytee Serenan mukaan näennäinen suvaitsevaisuus. Avointa vihaa ei esiinny ja seksuaalinen moninaisuus hyväksytään – tavallaan.

”En koe tulleeni kaapista ulos, koska en ole koskaan siellä ollutkaan”, Serena Back tokaisee ja kohauttaa olkiaan. Serena tunnisti olevansa bi-seksuaali lukion puolivälissä. Seksuaalinen moninaisuus on ollut aina hänen elämässään läsnä, En koe tulleeni joten kokemus ei ollut maata järisyttävä. kaapista ulos, ”Se ei ollut mikään salama kirkkaalta taivaalta. Huomasin vain ajattelevani, etteivät tytötkään ole yhtään hullumpia”, Serena toteaa ja väläyttää hymyä.

koska en ole koskaan siellä ollutkaan -Serena Back

Virallista julistusta omasta seksuaalisuudestaan Serena ei ole koskaan kokenut tarpeelliseksi. Häntä jopa ärsyttää, että homojen oletetaan olevan seksuaalisuudestaan heteroita avoimempia. Osa Serenan kohtaamista ihmisistä on jopa loukkaantunut, jos suuntautumistaan ei ole heti tuonut julki. ”En koe olevani asiasta tilivelvollinen kenellekään. Äidillenikin sanoin vain ohimennen, että tiedäthän sinä, että pidän myös tytöistä, eikä hänkään pitänyt asiaa minään.”

”Ihmiset eivät sano suoraan, että homous on väärin. Homoseksuaalisuus on kuitenkin hyväksyttävää vain niin kauan kuin se pysyy pois omasta lähipiiristä. Myös mediassa näkyy samanlaista näennäishyväksyntää – homoutta ei pidetä omituisena, mutta silti siitä uutisoidaan kiivaasti.”

Uutisotsikot paukkuivatkin helmikuussa, kun useampi homoseksuaali raotti julkisesti kaappinsa ovea. Serena ei pidä uutisointia mustavalkoisesti hyvänä tai huonona asiana, mutta pahimmillaan se voi kovertaa kuilua homojen ja heteroiden välille ”On toisaalta hyvä, että yhä useampi ihminen tulee kaapista ja osoittaa, että homous on ok. Se voi kuitenkin asettaa paineita, ikään kuin kaapista olisi pakko tulla ulos. Jos et tule, se on merkki siitä, ettet ole itse sinut asian kanssa.” Mediassa maalailtiin sateenkaaria

eritoten pride-juhlan alla, kun aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista eteni eduskunnan käsittelyyn. Serena uskoo muutoksen tapahtuvan elinikänsä aikana, mutta tasa-arvoisuus tuskin toteutuu vielä tällä kertaa. ”Vanhat asenteet ovat valitettavan tiukassa, ja hyvätkin muutokset vievät aikaa. Seksuaalinen eriarvoisuus on kuitenkin häpeällinen asia, koska kaikilla on oikeus rakastaa ja perustaa perhe”, hän toteaa.

Lappi kuuluu kaikille Sateenkaarikulkue kasaantuu isoksi massaksi Lordinaukiolle, jonne kulkue päättyy. ”Rakkaus kuuluu kaikille!” ihmisväki ilakoi. Tapahtuma on kerännyt Rovaniemen keskipisteeseen ainakin pari sataa osallistujaa, mikä kielii eittämättä siitä, ettei Pohjois-Suomi ainakaan karkota seksuaalivähemmistöjä etelään. ”Olemme halunneet Setankin puolesta välittää sellaista viestiä, että meitä on täällä paljon, eikä pohjoisesta tarvitse lähteä seksuaalipakolaiseksi”, Johanna Hyvönen hymyilee. ”Pridet ovat niiden kaikkien juhla, jotka kokevat tasa-arvon ja ihmisoikeudet tärkeiksi. Prideihin liittyy paljon onnellisuutta ja rakkautta, joten miksei se voisi olla koko kansan juhla.”

Rovaniemi ei ehkä ole seksuaalivähemmistöjen mekka, mutta Setan toiminta on kaupungissa aktiivista ja erityisesti yliopisto vetää nuorta väkeä ja junantuomaa arvomaailmaa Lappiin. Arvojen monipuolisuudesta huolimatta sateenkaariparit ovat Serenan mukaan yhä piilossa katukuvasta. Erityisesti miesparit ovat kadoksissa. ”Homomiehet saattavat pelätä yhä väkivaltaa. On surullista, että Rovaniemen kaltaisessa opiskelijakaupungissa homous vielä on niin iso tabu.”

Arctic Priden tuottajan Johanna Hyvösen mukaan onnellisuus ja rakkaus ovat pride-juhlan ydin. 24

Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Advertisement