Page 21

kin niin, että kun tässä ajassa homoseksuaalisuus on tabu, niin tarvitaan niitä ihmisiä, jotka tulevat ulos ja kertovat, että olen tätä suuntautumista.” Ainut paikka, missä Tynkkynen on joutunut kohtaamaan syrjintää, on kadulla. Ihmiset saattavat homotella ja huudella perään, mutta väkivallan teoilta mies on säästynyt. Muutaman viikon takainen tapahtuma saa Tynkkysen naurahtamaan. Hän oli kävelemässä itsekseen Oulussa kadulla, kun jostain kantautui huudahdus ”Hinttaripersu!”. ”Mahtavaa, että porukka tietää tämmöisetkin asiat! Meinasin huutaa sille takaisin lauseen, jota Timo Soini (Perussuomalaisten puheenjohtaja) käyttää, eli ”Kyllä kansa tietää!” ”Ei tuollainen huutelu haittaa. Pystyn ylpeästi kantamaan sekä sanan alku- että loppuosan. Ja jos huudetaan, niin näen sen vaikuttamisen paikkana. Silloin löytyy ihminen, jolla on vielä käsittelemistä oman ajatusmaailmansa kanssa.” Vaikuttamisen paikkoja hän kohtaa myös työssään. Luokanopettajaopiskelijalle lasten ja nuorten koulutus ja hyvinvointi nousevat korkealle tärkeysasteikossa. Hän on kohdannut oppilaittensa välistä homottelua ja on erittäin ahnas tarttumaan tilanteeseen. Pöytä heilahtaa, kun Tynkkynen lyö kämmenensä sen kanteen kuin korostaakseen asian tärkeyttä. ”Kun oppilaat ymmärtävät, mitä homo tarkoittaa, he eivät ehkä enää käytä sitä haukkumasanana.”

Lapsuuden haaveammatin ja vaikuttamishalun ristitulessa Opettajuus on ollut Tynkkysen haaveammatti lapsuudesta asti. Tosin aivan varhaisin muisto tulevasta urasuunnittelusta ei ollut tavanomaisimmasta päästä: Tynkkynen halusi marjanpoimijaksi. Koulun mukavuus ja helppous sekä hyvät opettajat olivat kuitenkin jo istuttaneet opettajuuden siemenen. Koulu oli ihana paikka. Tynkkynen menestyi hyvin ja uskoo, että opettajien kannustuksella oli siihen suuri vaikutus. Muutamat opettajat ovat tehneet mieheen lähtemättömän vaikutuksen. Ala-asteen opettajat Mikko Äijälä ja Mari Nevala olivat tasapuolisia kaikkia oppilaita kohtaan ja myös valmiita nä-

kemään vaivaa näiden vuoksi. Mitään ei katsottu tylsästi kirjasta, vaan näillä kahdella oli erikoinen ja kiinnostava tapa opettaa. ”He eivät olleet leipäopettajia, vaan tekivät sitä työtä koko sydämellään. He näkivät meidät lapset arvokkaina ja se jättää jäljen.” Hyvät opettajat ja heidän tapansa ovat juurtuneet niin syvälle, että Tynkkynen palaa pieneksi hetkeksi ala-asteen pulpettiin opettelemaan h-kirjainta. Äijälän opissa jokaisella kirjaimella oli oma tarinansa. ”Olipa kerran prinsessa, jolta oli mennyt rikki hänen kallisarvoinen tuolinsa (piirtää ilmaan ison H-kirjaimen). Ja sitten hänelle tuotiin tämmöinen tuoli (piirtää kantikkaan h-kirjaimen), kunnes huomattiin, ettei se ole tarpeeksi arvokas hänen säädylleen, jolloin siihen laitettiin pehmuste (piirtää kaarevan h-kirjaimen).” Paluu lapsuuden muistoista arkeen on karu ja kysymys tulevaisuudesta kirvoittaa miehestä huokauksen. Reittejä on kaksi: töihin alakouluun ja elämään unelmaperuselämää tai päivätöihin politiikkaan. ”Elämä on muuttunut radikaalisti eikä kotona ehdi erilaisten velvoitteiden takia juurikaan olla ja olen alkanut arvostaa entistä enemmän tavallista peruselämää. Olen monta kertaa miettinyt, että mitä jos vaan lopettaisin kaiken ja luopuisin ylimääräisistä jutuista. Opiskelisin, menisin töihin ja olisin kavereitten kanssa. Sellaista perusunelmaelämää.”

Arkielämää Tynen tyyliin Tavallinen rauhallinen elämä on välillä silkkaa haaveilua. Tynkkysellä on 15 000 lukematonta viestiä somen julkaisualustoilta ja haastattelunkin aikana puhelin pirahtelee vaativasti. Muutama viikko sitten, peräti kolme vuotta Big Brotherin jälkeen, mies sai viimeisen tuonaikaisen viestin luettua. Hän vastasi jokaiseen viestiin. ”Siinä mä sitten copypastetin, että anteeksi, kun en ole vastannut, tässä on ollut vähän luettavaa”, Tynkkynen naurahtaa. ”Tyne” onkin oikea some-eläin, sillä miehellä on peräti viisi blogia. Bloggailun ohella käytössä on seitsemän Twitter-tiliä,

viisi Instagram-tiliä ja useampi Facebook-sivu. Onkin aivan luontevaa, että Tynkkysen suurimmat salaisuudet tulivat julki kerralla koko kansalle. Tynkkysen perhe, isä etunenässä kovana BB-fanina, oli katselemassa televisiota, kun oma poika marssi yllättäen BB-taloon. Jo taloon meno oli perheelle yllätys, mutta samaan aikaan paljastettiin myös pojan biseksuaalisuus. ”Sisko oli saanut kaveriltaan puhelun ja hän oli tipahtanut säkkituolille ja mennyt aivan veteläksi. Se tuli aivan pommina kaikille perheenjäsenille.” Ainoastaan äidilleen Tynkkynen oli paljastanut asian Big Brotheria edeltävänä iltana. ”Piti varmistaa, etten shokeeraa sitä niin paljon, ettei se tee mitään radikaalia, koska se hoiti mun asioita BB:n aikana.” Perhe otti asian yllättävän tyynesti. Kolmen kuukauden välimatkalla oli varmasti myönteinen vaikutus asiaan. ”He huomasivat palattuani, että en ole muuttunut millään tavalla. Olen se sama Sebastian.” Kukaan ei ole kääntänyt Tynkkyselle selkäänsä. Niitäkin tapauksia on. ”Olen ollut tässäkin suhteessa tosi onnekas. Mä olen kyllä sellainen onnenpoika, miten onkaan onni potkaissut tällä tavalla”, Tynkkynen naurahtaa vilpittömän onnellisena, hienoinen yllättyneisyys äänessään. ”Saa kiittää monia ihmisiä, perhettä ja ystäviä, että olen tässä pisteessä ja näin onnellinen. Se ei ole omaa ansiotani.” Big Brotherin jälkeen asioita kuitenkin revittiin auki hanakasti. ”Silloin on julkista riistaa. Kuka tahansa voi kommentoida ihan mitä tahansa sun asiaa tai tulla juttelemaan.” Tunnollinen nuori mies on ollut vaatimusten ristitulessa. Häntä on arvosteltu siitäkin, ettei hän vastaa kommentteihin. Mies on kuitenkin opetellut sanomaan ei. ”Tässä hommassa pitää olla itselleen hirveän armollinen ja antaa anteeksi oma kyvyttömyys. Sellaisia yli-ihmisiä ei ole olemassakaan, jotka onnistuisivat kaikessa, ehtisivät kaikkialle ja tekemään kaiken”, Tynkkynen lopettaa ja kiiruhtaa tärkeään tapaamiseen. Isä ja siskot ovat tulossa kylään.

21

Rehti oamk  
Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Advertisement