Page 15

löytyäkin. ”Työehtosopimukset eivät ulkomailla ole Suomen tasolla. Tämä johtuu kalliista koulutuksesta, joka pakottaa lentäjät töihin orjapalkalla, koska heidän on tehtävä jotain maksaakseen koulutuksensa.” Mikäli töitä ei heti irtoa, ammattitaitoa pidetään yllä jokavuotisella lupakirjan uusinnalla, joka on pakollista. Lupakirjoja on monenlaisia ja kun niistä Meriläiseltä kysyy, alkaa vastaukseksi tulla sellaista eri lyhenteiden sekametelisoppaa, että siinä ei voi maanpinnalla elantonsa hankkiva muuta kuin istua ja kuunnella suu auki. Käytännössä koulutus kuitenkin antaa valmiudet lähteä isompien liikennelentokoneiden perämieheksi, johon toki lentoyhtiöt antavat vielä jatkokoulutuksen. Toimittuaan aikansa perämiehenä voi kouluttaa itsensä kapteeniksi. Eri konetyypeille pitää myös vielä käydä omat kurssinsa, jotta niillä voi operoida. Ilmailuopistosta valmistuttuaan ei siis suinkaan ole vielä valmis lentokapteeni, joka Aviatorit silmillään kulkee ympäri rantalomakohteita ja tilailee kylmiä juomia Pepsodent-hymy huulillaan.

Vaihtelevuutta ja valppaana oloa Lentämisessä Meriläinen kertoo nauttivansa eniten erilaisten asioiden näkemisestä ja työn vaihtelevuudesta. ”Se on ihan oma maailmansa”, hän toteaa. Meriläisellä oli tulevasta ammatistaan jo ilmailuopistoon hakiessaan realistinen kuva, joka on osoittautunut opiskelujen edetessä varsin oikeaksi. ”Vuosi tai pari voi olla glamour-henkistä lentämistä paikasta toiseen, mutta hotellielämä alkaa varsin nopeasti kuluttaa”, olivat koulussa alkuvaiheessa vierailleet lentokapteenit todenneet. ”Työ vaatii jatkuvaa keskittymiskykyä, eikä ole jatkuvaa actionia, vaan aika pitkälle mekaanista monitorointia”, Meriläinen itse toteaa. ”Reiteillä lennetään jatkuvasti automaattiohjaus päällä, joka on puuduttavaa, mutta koko ajan pitää silti olla valppaana ja valmiina, jos jotain poikkeavaa tapahtuu.”

Tulevaisuutensa Meriläinen näkee toiveikkaana. ”Toivon ja uskon olevani viiden vuoden sisään jonkun firman perämieskurssilla pikkuhiljaa”, hän toteaa, ja lisää vielä toivovansa olevansa nimenomaan jossain suomalaisessa tai pohjoiseurooppalaisessa firmassa.

Lentäessä on pysyttävä koko ajan valppaana.

Mies ja opiskeluväline

15

Rehti oamk  
Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Advertisement