Page 12

Laukku - leenan Koti oli tien päällä

Teksti : Sara Inkiläinen kuvitus: Riina Kangas

K

ymmenisen vuotta Etelä-Suomen katukuvaan kuulunut Laukku-Leena ehti painua monien paikallisten sekä ohikulkijoiden mieliin. Leena tunnettiin etenkin hämäläisten keskuudessa toisenlaisen elämän valinneena naisena. Eteläsuomalaisten sydämet valloittanut Laukku-Leenana tunnettu Leena Kiviharju, menehtyi maaliskuun aikana keuhkokuumeeseen. Tauti otti Leenasta otetta jo tammikuussa, mutta nainen taisteli sinnikkäästi vastaan muutaman kuukauden ajan. ”Olisipa jo kesä, jotta pääsisi kutomaan”, muistetaan Laukku-Leenan tunnetuimpana hokemana.

Ulkopuolisten asenteita riitti joka lähtöön ”Osa ihmisistä piti Leenaa hulluna, koska hän nukkui talvipakkasillakin tienposkessa. Ei hän kuitenkaan niistä mielipiteistä välittänyt”, Rekola kertoo.

Osa ihmisista piti Leenaa hulluna, koska hän nukkui talvipakkasillakin tienposkessa

Monien eteläsuomalaisten tietoisuuteen noussut Laukku-Leena vietti niin kesät kuin talvetkin taivasalla. ”Minulle lahjoitettiin makuupussi, joka kestää 30 asteen pakkasta, joten en palele. Kerrospukeutuminen on myös kaiken aa ja oo”, Laukku-Leena paljasti Ylelle vuonna 2012.

Leena ei omistanut autoa eikä taloa, joten hän kuljetti noin viittäkymmentä laukkuaan kantamalla niitä aina näköetäisyydellä paikasta toiseen. Nämä laukut olivat naisen koko omaisuus. Toisinaan hän myös liftasi kyytiä, mutta vain pakettiautoilta, sillä henkilöautoon hänen tavaransa eivät olisi mahtuneet.

12

”Leena ei ollut kerjäläinen, vaikka hän vastaanottikin ihmisiltä ruokaa, palveluksia ja joskus jopa pieniä summia rahaa”, tuuloslainen Liisa Rekola muistelee Leenaa.

Laukku-Leenan tavoitteena oli jäädä eläkkeelle vuonna 2013, ostaa asunto ja kirjoittaa kirja kokemuksistaan tien päällä asumisesta. Jokin sai naisen kuitenkin jatkamaan kiertelyä laukkujensa kanssa myös tuon vuoden jälkeen. Arvoituksellinen nainen jätti kyselijöille aina tulkinnan varaa vastauksillaan.

”Kerran kysyin Leenalta mitä hän on saanut taivaan alla elämisestä, mutta vastaukseksi sain vain virnistyksen ja olkien kohautuksen”, nastolalainen Liisa Nieminen kertoo. Hätäkeskus sai myös usein soittoja tien varrella laukkuröykkiöitä raahaavasta naisesta. Kyllästyneet hätäkeskuksen työntekijät joutuivat aina rauhoittamaan ihmisiä ja käskivät naisen antaa olla. ”Soitan itse apua sitten, kun sitä tarvitsen”, Leena kertoi Ylelle.

Ihmisläheinen Leena jutteli aina kaikkien kanssa ”Aloitettuaan kiertämisen, hän kuulemma aina ajoi toimittajat tiehensä, mutta oli hyvin iloinen aina tavallisten ihmisten kohtaamisesta”, Rekola huomauttaa. Laukku-Leena vietti elämästään viimeiset 13 vuotta tien päällä. Hänen tarkoituksensa ei ollut osoittaa mieltä, näyttää esimerkkiä eikä todistaa mitään. Leena halusi yksinkertaisesti kokea millaista elämä on ilman kattoa pään päällä. Ihmiset ovat perusluonteeltaan uteliaita, joten sadat ihmiset kävivät aina jututtamassa naista ja viemässä hieman kahvia tai leipää. Osan kanssa Laukku-Leenasta tuli jopa ystäviä. ”Heinolassa hän kävi niin usein, että sitä alkoi jo tuntea Leenaa ihmisenä eikä niinkään paikallisena julkisuuden henkilönä”, heinolalainen Jyrki Saari kertoo. Saaren mukaan Laukku-Leena tervehti useita ihmisiä jo nimeltäkin ennen kuin hänelle ehti sanoa mitään. ”Tupakat me aina poltettiin yhdessä, kun vein hänelle uuden termospullollisen mustaa kahvia. Leena joi aina kahvin mustana”, Saari muistelee. Nuorena Leena opiskeli oikeustieteitä ja työskenteli hetken aikaa konttorissa, kunnes aloitti pitkäaikaisen työskentelyn äitinsä omaishoitajana. Hänen äitinsä menehdyttyä Leena päätti alkaa kiertää Etelä-Suomea laukkujensa kanssa. Kiertolaiselämää hän ehti elää yli kymmenen vuotta.

Rehti oamk  
Rehti oamk  

Rehti on Oamkin viestinnän osaston aikakausilehtijulkaisu.

Advertisement