Page 26

vega voeding huisdieren door Rick Scholtes

Vegetarisch katten- en hondenvoer?

Interview met dierenarts Erik Heylen

Wanneer ik voorafgaand aan het interview in de wachtruimte van Dierendokters Hilversum zit , heb ik even de tijd om te bladeren in het blad Hart voor dieren dat op de tafel ligt. Al snel valt mijn oog op een klein artikeltje over het vegetarisch voeren van katten. De laatste zin laat aan duidelijkheid niets te wensen over: het vegetarisch voeden van katten is onmogelijk. Ik ben benieuwd of dierenarts Erik Heylen daar net zo over denkt. Hij is de man die al enige jaren de gezondheid van onze hond Max en onze twee poezen Snoopy en Hannah nauwlettend in de gaten houdt. Daarom onderwerp ik hem aan het volgende interview. Wat is het belangrijkste voor de gezondheid van katten en honden?

De gezondheid van kat en hond wordt bepaald door verschillende factoren. Specifieke raskenmerken en aanleg spelen daarbij een belangrijke rol, maar het belangrijkste is de voeding. Een goede voeding bepaalt in hoge mate hoe oud een kat of hond kan worden. Dat betekent dat de kwaliteit van voeding heel belangrijk is. Wat is volgens jou de essentie van gezonde voeding?

De juiste verhouding eiwit, vet en suikers en het in voldoende mate aanwezig zijn van nutriënten, vitaminen en mineralen. Welke voeding is het beste en welke het slechtste?

Er moet onderscheid gemaakt worden tussen het merk en het type voer. Diervoeders moeten voldoen aan strenge regels, waardoor er tussen de merken onderling nauwelijks kwaliteitsverschil is. Qua samenstelling bevatten ze alles wat een (gezonde) hond of kat nodig heeft. Zowel de goedkope als de dure en zowel de natte als de droge voeders bevatten alle essentiële voedingsstoffen. Daar staat tegenover dat aan alle voeders veel suikers zijn toegevoegd die het smakelijk maken, maar de gezondheid niet ten goede komen. Deze zijn op de verpakking nooit vermeld, maar een simpele rekensom van de percentages aan eiwitten, vezels en vetten verraadt dat niet alles vermeld is. Het restant bestaat uit vocht en suiker. Met een vochtgehalte van ca. 10% blijft er vaak nog rond de 40% over aan suikers.

26

Veel belangrijker voor de gezondheid is het type voer. Honden en katten vinden natvoer over het algemeen erg lekker, maar ik raad dit af als dagelijkse voeding. De slechts 10 tot 20 procent voedingsstoffen waaruit het natvoer bestaat, Erik Heylen wist op zijn tiende al dat hij dierenarts wilde worden. Eerst studeerde hij dier­ geneeskunde in België, maar hij maakte die studie uiteindelijk af in Utrecht. Sinds 2002 is hij werkzaam als dierenarts en sinds vier jaar heeft hij zijn eigen praktijk. Vegetarisme en veganisme zijn voor hem geen onbekende begrippen. Hij is zelf geen vegetariër, maar omdat zijn vrouw dat wel is, eet hij overwegend vegetarisch.

maakt dat het vooral heel duur water is. Voor het gebit en de maag is natvoer een af te raden keuze. De gebitsproblemen kunnen vervolgens weer leiden tot harten nierproblemen die uiteindelijk zelfs tot de dood kunnen leiden. Naast nat- en droogvoer zijn er nog andere mogelijkheden om hond en kat te voeden. Tegenwoordig wordt door steeds meer mensen aangedrongen op een menu bestaande uit vers vlees. Een andere mogelijkheid is om het dier met de pot mee te laten eten. Wat heeft de voorkeur?

Allereerst moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de kat en de

hond. Waar de kat een echte carnivoor is, is de hond eerder een omni­ voor. Zijn menu lijkt dan ook veel meer op dat van de mens. Een hond zou in theorie dan ook prima met de pot mee kunnen eten, maar in de praktijk blijkt dat niemand vlees overhoudt om de hond van mee te laten eten. Een hond alleen met de pot mee laten eten raad ik om die reden dan ook af. De kat is slecht af bij een menselijk dieet en het met de pot mee eten is dan ook een sterk af te raden keuze. Een veel betere optie voor de kat is een menu bestaande uit vers vlees. Voor honden is dit juist weer een veel minder goede optie. Honden vinden vers vlees over het algemeen heel erg lekker en het idee spreekt mensen vaak aan, maar een hond die alleen maar vers vlees eet zal uiteindelijk tekorten oplopen, waardoor vergroeiingen zullen ontstaan (rachitis). De beste keuze voor zowel hond als kat is droogvoer, omdat het uitgebalanceerd is. Het bevat alle voedingsstoffen die een hond of kat nodig heeft en heeft niet de nadelige gevolgen voor gebit en maag die wel bij natvoer ontstaan. Kat

Hond

Beste keuze 1 droogvoer 1 droogvoer Goede keuze 2 vers vlees 2 pot+ vers vlees Af te raden keuze

3 natvoer 4 pot

3 pot 4 alleen vers vlees 5 natvoer

Voorafgaand aan het interview heb ik je van verschillende vega­voeders de samenstelling opgestuurd (Benevo nat- en droogvoer, Amicat droogvoer en Yarrah­natvoer). Wat valt je op?

Als je kijkt naar de voedingswaarden van het droge kattenvoer van Benevo dan zie je ook hier dat als je de percentages van eiwitten, vetten en vezels optelt, er nog ongeveer 50% niet benoemd is. Dat is ook hier het vocht en de hoeveelheid suikers. In dat opzicht wijkt het

Profile for Nederlandse Vereniging voor Veganisme

V - herfst 2012  

Het V magazine nr. 94 (herfst 2012), het kwartaalblad van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

V - herfst 2012  

Het V magazine nr. 94 (herfst 2012), het kwartaalblad van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Profile for veganisme
Advertisement