Page 1

Folkeklubben

#

7

FORÅR/SOMMER 2012 GRATIS MAGASIN

˜ VEGAS UDVALGTE 2012 ˜ DONKEYBOY ˜ KÆMPE 50'ER-FEST I VEGA ˜ HYMNS FROM NINEVEH ˜ MICHAEL KIWANUKA ˜ FOTOREPORTAGE: LUKAS GRAHAM ˜ LYDKULTUR ˜ KONCERTOMTALER

FRA FOLKETS PARK TIL FOLKETS HUS


Leder #7

UDVID DIN HORISONT! MAGNUS RESTOFTE—SOUSCHEF & KOMMUNIKATIONSCHEF, VEGA

L.O.C. har netop givet sit nyeste album væk. Dvs. det har han jo faktisk ikke, da han har taget sig klækkeligt betalt for at gøre det, så det er vel reelt TDC Play, der har valgt at forære det danske folk L.O.C.s nye album. Minor detail... Hvorom alting er, så er det spændende i dette forløb, at fokus er på at få flere (nye) fans til at lytte til et album, hvilket forhåbentlig vil åbne deres øjne op for artistens kvaliteter – så de får lyst til at interagere med artisten og se vedkommende LIVE! Eksemplet er interessant på flere planer, da vi pt. ikke ved, hvem der på sigt ‘vinder’ mest ved sådanne typer aftaler mellem en stor kommerciel artist og en stor kommerciel virksomhed. Men det grundlæggende ved at ville byde sine nuværende og nye brugere på nye oplevelser, og dermed udvide brugernes horisont, stemmer i høj grad overens med mange af de projekter, vi søsætter i VEGA. I dette magasin har vi eksempelvis fokus på VEGAs Udvalgte 2012, der i høj grad er et forsøg på at åbne folks øjne op for nye

oplevelser og skabe nye fans for de udvalgte bands. Læs mere på side 56. Vi har også fokus på udviklingsprojektet Lydkultur, hvor vi sammen med andre udvalgte spillesteder forsøger at indsamle viden omkring vigtige add ons til koncerter, så koncertoplevelsen kan blive bedre for både publikum, band og spillested. Bliv inspireret på side 22. Personligt glæder jeg mig helt ekstremt til vores store 50’er fest i september, hvor vi fester som da Folkets Hus var ungt. Der bliver plads til alle Mad Men & Ladies, der vil lufte lidt 50’er-style i vores retro-rammer. Læs mere om festen på side 68. Folkeklubben klæder vores forside, og de er så charmerende, at man skal være en hård hipster-negl for ikke at lade sig rive med af deres på mange måder traditionelle, danske spillemands-univers. Læs interviewet med dem på side 32, der byder på en masse sjove anekdoter med alt fra Kim Larsen til Erik Clausens hemmelige mixtape. •

ANSVARSHAVENDE—MAGNUS RESTOFTE, MR@VEGA.DK • REDAKTIONSSEKRETÆR—LINE INGBERG JEPSEN, LJ@VEGA.DK REDIGERING—SOUNDVENUE STUDIO A/S, CATHRINE RODALGAARD • ART DIRECTION—SOUNDVENUE STUDIO A/S, LASSE HØGH, LHO@SOUNDVENUE.COM TEKST—LINE INGBERG JEPSEN, ANDERS KOCH MADSEN, BETTINA BALLE, JOHAN SØLLING • FOTO—KRISTIAN HOLM, JONAS BANG, SØREN BO BASSELBJERG, RASMUS HANSEN, NICOLAS DALBY, MICHAEL SØNDERGAARD, JACOB DINESEN, NADIA VON RIKKA, HELMER LUND HANSEN

TAK TIL VORES HOVEDSPONSOR:


INDHOLD 06

14

Forår/ sommer 2012

18

22

Highlights fra VEGAs program Forår og sommer 2012

Opgradering: Ideal Bar Live Livemusik i regulært koncertformat

Interview: Donkeyboy Norsk 80'er fest og retropop

Lydkultur i VEGA Nyt spændende udviklingsprojekt

24

26

30

32

Interview: Hymns from Nineveh Drømme, pauser og temaplader

Vesterbro i 50'erne Retro-ungdomsliv i billeder

Interview: Michael Kiwanuka Anmelderrost soul-debutant

Interview: Folkeklubben Dansk folk-pop med sjæl

38

40

42

56

Fotoreportage: Lukas Graham 3 x udsolgt i Store VEGA

Öresundsfestival VEGA er kurator ved ny dansk-svensk festival

Koncertfotos fra VEGA De flotteste pletskud

VEGAs Udvalgte 2012 De nye artister, du skal holde øje med

64

68

70

72

En helt almindelig dag i VEGA Et kig bag kulisserne

En tidsrejse til 1950’erne i VEGA Kæmpe 50’er-fest i VEGA

Live romantik På koncertdates med kæresten

Fotoreportage: Rangleklods Billeder fra release-koncerten


Highlights

FORÅR OG SOMMER 2012 KØB BILLETTER—VEGA.DK

STORE VEGA—KAPACITET 1.550

LILLE VEGA—KAPACITET 500

ANTHONY HAMILTON

BOWERBIRDS

TINARIWEN

Neo-soul stjernen Anthony Hamilton optræder for første på dansk jord, når han gæster Store VEGA den 17. april. Med sig har han sit nye album 'Back To Love', der netop er udkommet. Det er produceret og skrevet af ham selv i samarbejde med bl. a. Salaam Remi, Babyface, James Poyser og hans musikalske partner Kelvin Wooten.

Bowerbirds er ægteparret Phil Moore og Beth Tacular, der på scenen akkompagneres af et skiftende udvalg af musikere. Bandet har netop sluppet deres tredje album, 'The Clearing', hvor lyden er idyllisk og bevæger sig i grænselandet mellem blød folk og mørk pop. En lyd, der efterlader lytteren veltilpas og klar til mere.

Tinariwen blev dannet i 1979 i en flygtningelejr i Libyen, men efter en våbenhvile i 1990'erne vendte de tilbage til Sahara i hjemlandet Mali. Bandet slog for alvor igennem i 2007 med pladen 'Aman Iman', og siden har de både spillet til åbningsceremonien ved VM i Sydafrika og på Roskilde Festivals Arena-scene.

17. APRIL 2012

22. APRIL 2012

23. APRIL 2012


THE ASTEROIDS GALAXY TOUR 13. APRIL 2012

Siden Asteroids Galaxy Tour sidst spillede i VEGA i 2009, er succesen vokset stødt for det danske band. Med det roste debutalbum 'Fruit' har de næsten turneret konstant de sidste par år, og har bl.a. været opvarmning for Katy Perry på hendes seneste USA turné. AGT er da også utroligt populære på den anden side af Atlanten. Albummet 'Out of Frequency' fra 2012 levede op til de høje forventninger, som debuten skabte og blev godt modtaget af anmelderne. Også det brasilianske electrorock-band CSS er blevet indfanget af bandets dansable popunivers og har lavet en svedig, danseværdig version af singlen 'Heart Attack'. Bandets kerne består af forsanger Mette Lindberg og guitarist Lars Iversen, og når AGT spiller i VEGA kan man opleve dem flankeret af et fuldt band bestående af fire livemusikere, der bl.a. inkluderer en markant blæsersektion.

CHRISTOPHER 24. APRIL 2012

Christopher følger op på succesen som opvarmning for Xander med sin første turné som hovednavn. Christopher er nok bedst kendt for hitsinglen 'Against the Odds', som debuterede på iTunes Top 10, ligesom videoen til sangen allerede har rundet 1.000.000 klik på YouTube. Christopher har for nyligt også varmet op for Medina i VEGA.

CHARLES BRADLEY & HIS EXTRAORDINARIES 29. APRIL 2012

I 2011 tog Charles Bradley soulverdenen med storm, da han i en alder af 63 år udgav albummet 'No Time For Dreaming'. Forud for gennembruddet lå en livslang kamp for at slå igennem, men nu har verden fået øjnene op for Bradley, der sammen med His Extraordinaires leverer den lækreste klassiske soul og rhythm & blues.

FRIENDS

1. MAJ 2012

Den stilsikre Brooklyn-kvintet Friends, med sangerinden Samantha Urbani i front, lægger op til fest i VEGA med deres hypede og dansable retropop. Hypen omkring bandet er allerede stor i USA, og herhjemme har især Soundvenue talt godt om bandet og placeret dem på listen over de ti mest lovende navne i 2012.


SLEEP PARTY PEOPLE 13. APRIL 2012

Bag aliasset Sleep Party People gemmer sig musikeren Brian Batz, der med den karakteristiske kaninmaske og sin specielle vokal har skabt et særligt drømmelignende univers, som trækker på shoegazens helte og lo-fi’ens underspillede ikoner. I 2010 udkom det selvbetitlede debutalbum, der høstede anmelderroser og adskillige placeringer på “årets bedste album”-lister.  Allieret med fire velbefarne musikervenner bag kaninmaskerne skabes det unikke liveunivers, der har gjort Sleep Party People til et yndet liveband og imponeret publikum over hele Europa. Sleep Party People favner mystikken og skønheden og giver samtidig følelsen af en snigende uhygge, der lurer lige om hjørnet. Den drømmende shoegaze fylder rummet og inviterer lytteren ind i ukendte hjørner. Med sin hær af kaniner er Brian Batz klar til at indtage VEGA i forbindelse med det længe ventede andet album 'We Were Drifting on a Sad Song', der har modtaget 5/6 stjerner hos både Gaffa og Soundvenue.

THE LEVELLERS

BAND OF SKULLS

HATESPHERE

Folkrocken har altid været i højsædet hos engelske The Levellers. Bandet har for nyligt udsendt deres tiende album og er samtidig på vej mod deres 25-års jubilæum. Siden de første spæde skridt i 1988 har bandet modtaget adskillige platinplader bl.a. for albummet 'Zeitgeist' fra 1995, der for nyligt er blevet genudgivet.

Det alternative rockband Band of Skulls har netop udgivet deres andet fuldlængde album, 'Sweet Sour', og drager i den forbindelse på turné. Bandet er forrygende live, og med nyt materiale i bagagen er der lagt op til et brag af en koncert. Band of Skulls har senest spillet som support for The Dead Weather og Muse.

'The Great Bludgeoning' er titlen på Hatespheres seneste album, der udkom i september 2011, og som nu kan opleves live i Lille VEGA. Albummet er det syvende i rækken, og de mange positive anmeldelser beviste endnu en gang, at Hatesphere er et af Danmarks mest anerkendte metalbands.

2. MAJ 2012

8. MAJ 2012

10. MAJ 2012


WHOMADEWHO 14. APRIL 2012

2011 var uden tvivl WhoMadeWhos år, hvilket bedst af alt kan indkapsles med den oplevelse, de havde foran et entusiastisk publikum på Roskilde Festival: På festivalen kickstartede WhoMadeWho en fest af dimensioner og imponerede med en overbevisende koncert, der står som ét af de absolutte højdepunkter på sidste års festival. Sidste år udgav WhoMadeWho deres anmelderroste digitale mini-album 'Knee Deep', der viste en mørkere og en anelse mere melankolsk side af bandet, som blandt andet kom til udtryk i den prisbelønnede musikvideo til 'Every Minute Alone'. Og i februar i år udkom så opfølgeren, 'Brighter', der, som titlen antyder, har et mere lyst udtryk, og indeholder 11 iørefaldende tracks, der sparkes i gang med singlen 'Inside World'. Lytteoplevelsen er en rejse ind i en moderne pop-verden, hvor den organiske, håndspillede lyd indgår i et oplagt sammenspil med den elektroniske side af bandet.

IGNUG

20. APRIL 2012

Danske Ignug vandt i 2010 P3s Karrierekanonen og har efterfølgende været Ugens Uundgåelige med singlen 'A Kiss With Pizazz'. I oktober spillede bandet som support til Lucy Loves udsolgte koncert i Store VEGA, hvor de fik salen til at koge. Ignug udgav i februar deres længe ventede debut-ep 'Massdebate' med otte electro-pop numre. Ep'en er første mulighed for at høre Ignugs særlige og unikke lyd i sammenhæng - og det lover rigtig godt for koncerten i Lille VEGA. Deres blanding af pop, electro, funk, soul og dance og en vokal, der leder tankerne hen mod Prince, leveres nemlig med stor selvtillid og smittende spilleglæde. Derudover er bandet et yderst underholdende og særdeles eksplosivt livenavn, der altid går på scenen med allerhøjeste energiniveau. Derfor kan man godt glæde sig til at feste med Ignug.


TAKO LAKO

PARADISE LOST

BROTHER ALI

Med deres progressive blanding af alverdens world-genrer og skramlede balkantoner har det anmelderroste københavnerband Tako Lako opnået kultstatus i hele Skandinavien og England. Tako Lako er særligt blevet kendt for deres forrygende liveshows, hvor det er svært ikke at blive smittet af den store energi på scenen.

Det engelske band Paradise Lost har løbende skiftet stil og genrer hen over deres ikke mindre end 12 albums. På det kommende album, 'Tragic Idol', vender bandet dog for alvor tilbage til deres udgangspunkt i doom og death metal. Bare tre uger efter udgivelsen kan Paradise Lost opleves i København for første gang i tre år.

Brother Ali er en unik rapper med dybe og personlige emner på hjerte. Udgangspunktet i hans tekster er hans eget liv, og hvordan vi som mennesker behandler hinanden. Men han er dog heller ikke bange for at være kritisk over for det samfund, han lever i, og i hans musik filosoferes der over alt fra slavehandel til USA’s udenrigspolitik.

MILAGRES

ISSAC DELGADO

SHOTGUN REVOLUTION

Det hypede amerikanske indierockband Milagres, der har været udvalgt som “Band of The Day” hos avisen The Guardian og har optrådt på talentfestivalen South By Southwest, har vakt opsigt, siden de udgav debutalbummet 'Glowing Mouth' i september 2011. Oplev, hvad hypen handler om, når de kommer til VEGA.

Oplev en af verdens allerstørste nulevende salsastjerner, Issac Delgado, som nok skal få Store VEGA til at vugge i takt til hits som 'Somos Cuba (Mira como vengo)' og 'La vida es un carnaval'. Denne fantastiske koncert starter med en halv times undervisning i salsadans med Danmarks salsadronning Stine Ortvad.

En måned efter udgivelsen af deres nye album 'The Legacy Of Childhood Dreams' spiller Shotgun Revolution i VEGA. Albummets sange er ren hardrock, hvor teksterne kredser om de sidste års oplevelser, livets rastløshed og nedture. Førstesinglen 'Just Getting High' har allerede indtaget førstepladsen på iTunes Rock Chart.

11. MAJ 2012

22. MAJ 2012

14. MAJ 2012

25. MAJ 2012

21. MAJ 2012

26. MAJ 2012


PATO

21. APRIL 2012

Pato Siebenhaar har længe gjort sig bemærket på den danske musikscene. Som soloartist udgav den alternative hiphop’er i 2006 det engelsksprogede debutalbum 'Music for Early Birds and Nighthawks', hvorfra singlen 'Nighthawks' var Ugens Uundgåelige på P3. Lige så kendt er den 34-årige musiker dog for at udgøre halvdelen af duoen Trolle/Siebenhaar med sangerinden Ane Trolle (Balstyrko). Men derudover har Pato også været en del af dj-duoen White Pony, som bl.a. spillede fra en kran over Orange Scene til Nephew-koncerten på Roskilde Festival i 2010. Nu er Pato så tilbage som soloartist, og denne gang er det med det dansksprogede album 'Ca. lige her', der udkom i februar 2012. På albummet finder man bl.a. de to singler 'Gå for det' og 'Hvis du vil ha', som begge har fået meget spilletid i radioen. Den 21. april går Pato på scenen i Lille VEGA med sit band, og med som support har han den unge aalborgensiske rapper Danni Toma, der også er med på nummeret 'Fladt Land' fra det nye album.

HYMNS FROM NINEVEH 22. APRIL 2012

Da det danske folkorkester Hymns from Nineveh i februar 2011 udsendte sit debutalbum af samme navn, var det til flotte anmeldelser fra de danske medier, bl.a 5/6 stjerner hos Gaffa, samt 4/6 stjerner hos både Soundvenue og Jyllandsposten. I mediernes opsamling af årets bedste udgivelser optrådte albummet 'Hymns from Nineveh' da også på top ti over de bedste danske udgivelser hos både Politiken, Berlingske, Soundvenue og Gaffa. Sidstnævnte valgte faktisk albummet til årets danske album. Når Hymns from Nineveh optræder live, er det som et stort syvmandsorkester med Jonas Petersen i front. Bandet har med en række optrædener på bl.a. sidste års Spot-festival og Roskilde Festival vist sig som et rigtig stærkt livenavn. Politiken fremhævede således Hymns from Ninevehs koncert i Odeon-teltet som en af årets bedste på Roskilde, og bandet har henover efteråret spillet en række roste koncerter på landets spillesteder.


CHOIR OF YOUNG BELIEVERS 27. APRIL 2012

Det kritikerroste band Choir Of Young Believers gæster VEGA med deres nye album 'Rhine Gold', som er blevet rost til skyerne. “It was like hearing Radiohead's Thom Yorke in the middle of a Sixties Roy Orbison single, an effect Makrigiannis repeatedly achieves on the album (... ) Let the buzz begin.” - David Fricke, Roling Stone. Choir Of Young Believers udsendte i november 2011 singlen 'Patricias Thirst', og den stærke single blev ved udgivelsen P3s Uundgåelige. Bandet skærpede i den grad også forventningerne til det kommende album, da de på Nørrebros Teater Grob i november spillede en spontan koncert efter mere end to års koncertpause på dansk grund. COYB modtog ikke mindre end seks nomineringer til Danish Music Awards i 2009 og forlod festen med statuetten for Årets Nye Danske Navn.

THE ECLECTIC MONIKER 12. MAJ 2012

The Eclectic Moniker er et yderst interessant bekendtskab. Det er eksotisk og alligevel skandinavisk – dermed kan man fristes til at kalde dem en slags musikkens svar på Noma. Menuen består af drømmende, melankolske og underfundige tekster med catchy marimba og guitarornamenter. Mange har spået en stor fremtid for bandet, og de er blevet udråbt til at være et af de mest lovende nye danske navne af både Gaffa og Soundvenue. Den 13. februar udgav gruppen deres første single 'Easter Island', som røg direkte ind som Ugens Uundgåelige på P3. The Eclectic Moniker er syv mand på scenen med den karismatiske Frederik Vedersø i front. Koncertmæssigt løfter gruppen det musikalske univers op på en kærlighedssky, som svæver over publikum. Både af anmelderskaren og hos publikum er gruppen blevet rost for deres medrivende livekoncerter, så det bliver spændende at se, hvad festmagerne har i ærmet til koncerten i VEGA.


THURSTON MOORE 6. AUGUST 2012

Thurston Moore er en af den alternative rocks mest anderkendte kunstnere. Sanger, guitarist, pladeselskabsejer, filmkomponist – listen over, hvad den 53-årige amerikaner kan skrive på CV’et, er lang. Mest kendt er han dog for de 17 albums, han siden 1982 har udgivet med Sonic Youth, men som soloartist har Moore også høstet stor anerkendelse. Hans seneste album, 'Demolished Thoughts', udkom i 2011, og både herhjemme og i udlandet blev pladen rost af anmelderne. Pladen, der er produceret af Beck, viser en blødere side af Moore, og guitarforvrængningen er skruet ned til fordel for et mere simpelt og eftertænksomt udtryk, hvor hans akustiske guitar og vokal primært akkompagneres af harpe og violin. Det bliver således spændende at se, om det primært er den akustiske eller elektriske guitar, han benytter i VEGA. Sikkert er det dog, at guitaren vil være i fokus, for Thurston Moore er flere gange blevet hyldet som en af verdens bedste guitarister.

HOWLER

SHARON JONES &THE DAP KINGS BEAR IN HEAVEN

Howler består af fire unge fyre fra Minneapolis. Deres demo blev opsnappet af det britiske pladeselskab Rough Trade, der straks skrev kontrakt med dem og udgav ep’en 'This One’s Different'. Trods deres unge alder er Howler hurtigt blevet sammenlignet med etablerede bands som The Drums, The Strokes og The Vaccines.

Det bliver ikke mere autentisk, når sangerinden Sharon Jones og det fantastiske band The Dap Kings igen gæster VEGA med deres forrygende retro-soul. De har netop udgivet albummet 'Soul Time' og medbringer altså både nyt materiale og elskede hits, når de atter leverer et af deres uimodståelige og medrivende liveshows.

29. MAJ 2012

23. JUNI 2012

14. JUNI 2012

Amerikanske Bear in Heaven laver alternativ electrorock med falsetvokal, store klangflader og tydelige referencer til psykedeliske og elektroniske rocklegender. Deres seneste album 'Beast Rest Forth Mouth' fra 2009 blev valgt som “Best New Music” af det amerikanske musiksite Pitchfork, så forventningerne til deres nye album, 'I Love You, It’s Cool', er store.


IDEAL BAR LIVE Efter et ansigtsløft og en opgradering af de tekniske faciliteter har VEGA indviet Ideal Bar som husets tredje koncertscene. Under navnet ‘Ideal Bar Live’ præsenterer VEGA nu livemusik i regulært koncertformat i Ideal Bar. TEKST—ANDERS KOCH MADSEN FOTO—RASMUS HANSEN


VEGAS SKÆVE LILLEBROR

Ideal Bar på hjørnet af Enghavevej og Rejsbygade er en integreret del af VEGA, men i mange år har den hyggelige og intime bar haft sit helt eget liv. Ideal Bar har således altid haft sin egen og ofte lidt skæve kunstneriske profil med indslag som Poetry Slam, filmaftenen Cinemathéquè avec Emma Leth og Guitar Heroaftenerne Monday Night Rockstars. Ideal Bar er nok mest kendt for sine klubaftener, såsom de tidligere klubber Hip Hop Kontoret, soulklubben Funkateket og balkanklubben Klub Mahala, og de nuværende Frankie Teardrop (fredage) og Svedhytten (lørdage).

LIVEMUSIKKEN FÅR NYT FORMAT MED IDEAL BAR LIVE

Livemusik har dog længe været en del af Ideal Bars profil. Dels som indslag i de ovennævnte klubber, dels i form af den populære mangeårige singer/songwriter-aften Klub Mini VEGA, vækstlagssuccesen Mademoistella & Cille Sessions, samt Os To, der præsenterer intim og ofte akustisk livemusik. Det er således ikke noget nyt, at man kan opleve livemusik i Ideal Bars stemningsfulde rammer. Det nye er imidlertid, at man nu kan opleve regulære koncerter i fuld længde i Ideal Bar. Under navnet ’Ideal Bar Live’ har VEGA nemlig taget initiativ til at omdanne Ideal Bar til spillestedets tredje koncertscene og præsentere koncerter under samme forudsætninger som i resten af huset, herunder bedre lyd og forhold for både kunstnere og publikum, samt betalt entré. Der er således blevet gennemført en række forbedringer af faciliteterne i Ideal Bar (se faktaboks for mere information).

DE KUNSTNERISKE AMBITIONER FOR IDEAL BAR LIVE

VEGA ønsker med Ideal Bar Live at kunne præsentere koncerter med nogle af de mange spændende vækstlagsbands fra både ind- og udland, der i disse år vælter frem. Bands med stort potentiale og talent, der dog endnu ikke har nået et stadie, hvor de kan sættes op i Lille VEGA. Samtidig giver Ideal Bar Live større kunstnere muligheden for at optræde i nye konstellationer og i mindre og anderledes rammer til unikke intimkoncerter. Med sin kapacitet på ca. 200 personer er Ideal Bar Live dermed en scene for både vækstlaget og for de intime koncerter med nærværet i højsædet. »Målet med vores lille sted på hjørnet er at binde VEGA sammen og skabe en tredje scene med et anderledes og skævt fokus. En tredje scene, der kan noget helt unikt - nemlig præsentere lokale som udenlandske acts i en

intim konstellation med 200 gæster, der kommer helt tæt på kunstneren. Således ønsker vi med Ideal Bar Live at præsentere vores gæster for en række nærværende og spændende musikalske oplevelser,« udtaler Cille Veje, der er booker for Ideal Bar. •

Fakta

OPGRADERING AF IDEAL BARS FACILITETER Ansigtsløft af interiør Moderne, digital mixerpult Bedre forstærkere Decideret (mobil) scene


Spændende forårsprogram

I IDEAL BAR LIVE

Det er intentionen, at Ideal Bar Live i 2012 skal præsentere 1-2 livekoncerter om måneden, og de kommende måneder byder på nogle virkelig interessante koncerter fra både ind- og udland. Man kan bl.a. glæde sig til at høre:

• 18. APRIL MADS BJÖRN + SUPPORT: MATHILDE SAVERY

Mads Björns debutalbum 'Monolith' er blevet overhældt med roser af de danske anmeldere, og den Aarhus-bosatte sangskrivers forførende folkrock/pop er blevet sammenlignet med ingen ringere end Bon Iver.

• 26. APRIL FOLKEKLUBBEN + DEN FJERDE VÆG + SETTING SUN

Der er original, dansksproget folkpop, catchy indiepop og garagepop på programmet, når hele tre interessante nye navne indtager scenen denne aften.

• 24. MAJ BOHO DANCER + HALFWAY STATION (NL)

Americana-trioen Boho Dancer er et af de nye bands, der virkelig har vakt opsigt efter, at de i 2011 vandt KarriereKanonen og udgav debutalbummet 'Furry Skin'. De får selskab af det hollandske indie folkrock-band Halfway Station.

• 22. MAJ WILLIS EARL BEAL (US)

• 12. MAJ RUMPISTOL/RED BARON + HEIDI MORTENSON

Til denne spændende dobbeltkoncert præsenteres to af landets mest interessante elektroniske kunstnere, der begge har udgivet/udgiver album i år.

Den amerikanske singer/songwriter Willis Earl Beal , der har Tom Waits som sit musikalske forbillede, har gjort sig kraftigt bemærket med sin akustiske lo-fi-lyd – en lyd, som omfatter rustne tønder og et trommesæt af potter og pander.


Donkeyboy

NORSK 80'ER FEST Det norske band Donkeyboy er lige så glade og ligetil som den retropop de spiller. Det kommer derfor ikke til at gå stille af sig, når de fyrer op under Lille VEGA med neonsuits og pumpede synthbeats. TEKST—BETTINA BALLE


»Vi er opkaldt efter ham her«. Forsanger i Donkeyboy, Cato Sundberg, holder en karamelbrun chihuahua op. »Vi manglede et bandnavn, og Donkeyboy er ret enkelt at huske, så det tog vi,« griner han. Navnet passer nu også meget godt på det fem mand store popband. De er næsten lige så energiske på scenen som den lille hund, der spæner rundt under hele interviewet.

ET ÆGTE HITLISTEBAND

Der var heller ikke mange nordmænd, der stod stille i sommeren 2009, da Donkeyboys debut-album 'Caught in a Life' udkom. To timer efter bandet havde spillet i et musiklisteshow på TV, strøg førstesinglen 'Ambitions' ind på iTunes-listen over mest solgte singler. 'Ambitions' lå nummer ét på den norske singlehitliste i 12 uger og rykkede kun ned på andenpladsen, fordi deres anden single 'Sometimes' overtog førstepladsen. Det var aldrig sket i Norge før, at et band optog både førsteog andenpladsen på singlehitlisten. Bandet beskriver selv oplevelsen som komplet absurd. Det var ikke lige det, de havde regnet med, da de som teenagere dyrkede musikken på MTV. »Vi er vokset op i 80’erne med musikvideoer på MTV, og det har påvirket os meget. Bands som Depeche Mode, tyske Alphaville og Fleetwood Mac er vi meget inspirerede af«, fortæller guitarist Peter Michelsen. »Også Tom Petty. Man hører det måske ikke så meget, men han er der«, siger Cato Sundberg. »Og selvfølgelig A-ha«, tilføjer Peter Michelsen.

IKKE DE NYE A-HA

Flere anmeldere har trukket paralleller mellem Donkeyboy og landsmændene i A-ha samt antydet, at de kunne opnå lignende succes. Det

tager bandmedlemmerne som et skulderklap, men de har selv lidt mindre ambitioner. »Selvom vi kan lide A-ha, prøver vi ikke at være A-ha. Det var en anden tid dengang. Jeg tror ikke, man kan få samme succes nu. Der er mange flere bands nu og ikke mindst internettet, hvor der hele tiden popper nye bands op på YouTube. Så stor succes er meget sjælden. Vores ambition er, at så mange som muligt hører os«, fortæller Peter Michelsen.

HVIDE LØGNE OG PRACTICAL JOKES

Donkeyboy indfriede lidt af den ambition, da de sidste år var opvarmning for netop A-ha i Londons O2 Arena, der har plads til 20.000 mennesker. »Det var sygt fedt. Vi fik en rigtig god modtagelse, selvom folk ikke var kommet for at se os,« fortæller Peter Michelsen. De to æseldrenge kan hurtigt blive enige om, at det har været deres største oplevelse indtil videre. Men også den, de har lavet flest practical jokes med. For eksempel florerer der en historie om, at Peter Michelsen besvimede

af ren benovelse, første gang de mødte A-haforsanger Morten Harket. »Det passer ikke«, siger Peter Michelsen, mens Cato Sundberg bryder ud i et latteranfald, der ikke er til at stoppe. Det er åbenbart ikke første gang, at Peter Michelsen skal forklare sig: »Halvdelen af det, de andre siger, passer ikke, det er løgn«, griner han.

NEONFARVET POPFEST

På coveret af bandets seneste album 'Silver Moon' er de fem fyre iført neonfarvede tie-dye suits, og coverets visuelle udtryk lægger sig tæt op ad det, som bandet fortæller, at man kan vente sig af deres koncert i Lille VEGA: En neonfarvet popfest! »Vi tager dem egentlig først på til sidst under koncerten som en overraskelse. Når vi skal spille i VEGA, har vi spillet rigtig mange koncerter inden, så alle sangene sidder lige i skabet. Det bliver helt sikkert en god koncert. Vi glæder os meget til at spille i Danmark for første gang«, slutter en smilende Peter Michelsen. •


Lydkultur

VEGA KASTER SIG UD I SPÆNDENDE UDVIKLINGSPROJEKT Videooptagelser, publikum på scenen, add-ons og eksperimenter med lys og lyd er bare nogle af de forsøg, som VEGA sammen med udvalgte spillesteder kaster sig ud i med projekt Lydkultur. TEKST—LINE INGBERG JEPSEN

LYDKULTUR UDFORDRER KONCERTFORMATET

Lydkultur er en overordnet overskrift for et udviklingsprojekt, der har til formål at udfordre koncertformatet og finde nye veje for specielt spillestederne – både hvad angår forretningsmodeller samt artist- og publikumsoplevelser. Projektet løber over 2012 og fuldendes med en stor koncertbegivenhed i slutningen af året. Det er ikke nogen hemmelighed, at de danske spillesteder ikke ligefrem svømmer i penge, og at gode idéer derfor ofte bliver forkastet med den begrundelse, at der simpelthen ikke er råd. Med Lydkultur er der nu mulighed for

FOTO—JONAS BANG

at prøve en masse af de idéer af, der tidligere ikke har været ressourcer til, og ambitionen er, at det skal komme spillesteder, musikere og publikum til gode.

SAMARBEJDE MED FLERE SPILLESTEDER

VEGA har modtaget 500.000 kr. til projektet fra Region Hovedstaden og vil i samarbejde med Livelaboratoriet og fem udvalgte spillesteder; Templet i Lyngby, Global i København, Forbrændingen i Albertslund, Gimle i Roskilde og Klaverfabrikken i Hillerød, skabe ny viden samt opbygge et netværk for de involverede spillesteder gennem seminarer, workshops og

testkoncerter. »VEGA ser det som en af sine fineste opgaver at bidrage til en kontinuerlig udvikling af musikbranchen og derved facilitere et rum for ny viden og nye kompetencer. Vi er glade for, at der har været så stor interesse for projektet, og at de spillesteder, som har valgt at deltage, er så engagerede i livemusikkens udvikling og fremtid«, udtaler Magnus Restofte, der er souschef & kommunikationschef i VEGA.

SPÆNDENDE EVENTS

Siden opstarten i januar har Lydkultur været inde over tre spændende koncerter: VEGAs


WhoMadeWho spejlvendt i VEGA Udvalgte, WhoMadeWho – spejlvendt i VEGA og Lukas Graham på Forbrændingen. Til VEGAs Udvalgte-arrangementet blev alle kunstnerne filmet med henblik på at kunne bruge videoerne som både musikvideoer og som promotiontiltag. WhoMadeWho optrådte på Store VEGAs scene med ryggen til salen og med et feststemt publikum på scenen. Et vellykket særarrangement i samarbejde med Frost Festival, hvor man vendte op og ned på afstanden, både den fysiske og den mentale, mellem kunster og publikum. Publikum var således også backstage med bandet både før og efter koncerten. Til Lukas Grahams koncert på For-

brændingen, var add-ons i fokus – altså alt det, man kan tilføre en koncert af merværdi før, under og efter koncerten. Og her blev der bl.a. arrangeret gratis transport med S-tog i samarbejde med DSB, samt dj, lys-setup og velkomstgruppe af frivillige på Albertslund Station, goodiebags til de første 100 publikummer med bl.a. fribilletter til koncerter, øl/ vand-billet, ørepropper og chips. Og dertil var der konferencier til koncerten og en videohilsen fra Lukas på storskærm. Til alle koncerterne er der endvidere blevet indsamlet data og lavet interviews med publikum for at kunne følge op på de tiltag, der er blevet afprøvet i forbindelse med Lydkultur.

STOR KONCERTBEGIVENHED TIL EFTERÅRET

Der vil også i de kommende måneder og året ud blive eksperimenteret med koncertformatet på de involverede spillesteder. Og som en finale vil de mest nyskabende resultater fra perioden blive forfinet og anvendt ved en større koncertbegivenhed til efteråret. I slutningen af 2012 udarbejder Lydkultur en offentligt tilgængelig rapport med resultaterne fra projektet og afholder desuden et seminar for interessenter i musik- og livebranchen. •

LÆS MERE OM BÅDE AFHOLDTE OG KOMMENDE ARRANGEMENTER UNDER LYDKULTUR PÅ: LYDKULTUR.DK


Hymns from Nineveh

EN SNAK I PAUSEN I april gæster Hymns from Nineveh Store VEGA, og i den forbindelse tog vi en snak med den karismatiske frontfigur Jonas Petersen om drømme, tema-album og fremtidsplaner. INTERVIEW—HYMNS FROM NINEVEH

TEKST—JOHAN SØLLING

Hymns from Nineveh var uden tvivl en af 2011's mest roste nye kunstnere. Bag navnet gemmer sig den danske guitarist og sanger Jonas Petersen, som startede projektet i 2007 efter indiebandet Attrap, hvor han var frontfigur, gik i opløsning. Sidste år udgav Hymns from Nineveh deres selvbetitlede debutalbum, der høstede imponerende anmeldelser fra et enigt anmelderkorps. Efter udgivelsen turnerede Jonas og bandet, der live består af syv musikere, i hele Danmark, men de stoppede ikke der. I slutningen af året udkom nemlig endnu et album med titlen 'Endurance in Christmas Time'. Pladen, der handler om julen, fik igen anmelderne op af stolen og blev afrundingen på det travle år for sangskriveren.

jeg faktisk haft lyst til at lave flere julesange. Albummet er jo ikke så “julet”, kan man sige. Det er mere sange om tilværelsen sat ind i julens kontekst. Jeg syntes, det var ret interessant at se, om det kunne lade sig gøre, dels at skrive de her julesange og dels at indspille dem over meget kort tid. Og det hele lykkedes, synes jeg faktisk«. »Idéen om at have en ramme eller en form, der kan eksplodere og udvide sig, kan jeg godt lide at bruge som min metode. Så det kan godt være, at der kommer flere temaplader. Lige nu er jeg dog bare i gang med at puste lidt ud oven på et fuldstændig vildt arbejdsår sidste år. Jeg prøver at få nogle nye idéer og gå rundt på Nørrebro, hvor jeg bor, og tænke lidt«, siger sangeren storsmilende.

JULEALBUM OG TEMAPLADER

TÆNKEPAUSE OG FORBEREDELSE

Vi spurgte Jonas, hvordan idéen til et julealbum opstod. »Hymns from Nineveh debuterede faktisk med en jule-ep i 2009, og siden dengang har

I vores snak pointerer Jonas flere gange, at han det sidste stykke tid har taget en pause, og i interviewet tager han da også sig selv grinende - i ikke helt at kunne huske, hvilken

ugedag vi har. Ud over at bruge tiden på at puste ud, fortæller han, at han sammen med bandet forbereder sig til de tre eneste koncerter, de skal spille i Danmark i foråret. »Jeg glæder mig rigtig meget til de tre forårskoncerter, og jeg tror, det kommer til at runde alt det, vi lavede sidste år, af på en rigtig god måde. Måske sker der endda noget nyt til koncerten i VEGA. Hvem ved? Det kan da godt være, at der sker noget spændende,« siger han med et hemmelighedsfuldt grin. Vi forsøger selvfølgelig på falderebet at hive lidt mere ud af Jonas, men til spørgsmålet om, hvad det så er, man kan forvente i VEGA, løfter han kun sløret en smule. »Man kan forvente spilleglæde og en hel masse kærlighed fra os. Live er vi jo et stort orkester og uden at afsløre for meget, så vil jeg sige, at vi har købt nogle nye sjove instrumenter. Men mere får du ikke ud af mig. Det bliver jo nok noget af det sidste, man kan høre fra Hymns from Nineveh i Danmark i et godt stykke tid. Så vi glæder os meget«. •


Dansende ungdomsoprør

VESTERBRO I 50’ERNE Imens de første grundsten til Folkets Hus blev lagt i jorden i 1953, var der fuld skrue på en boblende ungdomskultur, der blev født først i 50’erne i en hvirvelvind af beat-litteratur, jazzmusik, rock'n'roll og læderjakkemode. FOTO—HELMER LUND HANSEN / KØBENHAVNS MUSEUM

TEKST—BETTINA BALLE

ROCK’N’ROLL, 1956 •

Rock’n’roll ramte Danmark i efteråret 1956, hvor den først blev introduceret som en dans. Fra da af blev der danset rock’n’roll blandt andet på jazzklubberne i København. De voksne så med bekymring på det, de kaldte ”Rock’n’rollfeberen”, og medierne gjorde, hvad de kunne for at bidrage til uroen. Avisen Aftenbladet skrev i september 1956: »Bacillen har nu bredt sig til os via England, og i vinter ventes det, at hele den københavnske ungdom vil rokke-rulle, så vore ærværdige tårne skælver.«

BILLED TEKST—KØBENHAVNS MUSEUM

Som i nutidens subkulturelle og ekspressive hip hopmiljøer realiserede 1950’ernes unge sig gennem rockkulturen, der blev et uartikuleret og kropsligt ungdomsoprør. »Vilde bølleoptøjer!« skrev pressen i 1957, da filmen 'Rock Around the Clock' havde premiere i København. Og året før havde den første store rockkoncert i KB-Hallen givet anledning til, at politiet greb ind, fordi unge mennesker »rokkende og rullende« havde drevet igennem gaderne og forstyrret ro og orden. På Vesterbro fik de unge luft under skørterne og sled sålerne tynde på Enghave Plads, når der blev afholdt de gigantiske udendørs asfaltballer. Der blev twistet og danset jitterbug i stor stil.

STORYVILLE •

Storyville var Københavns første jazzklub. Den blev startet af en gruppe unge jazzentusiaster, og den lå i Hambroesgade fra 1952-1953. Der blev spillet New Orleans-jazz og danset jitterbug i lokalerne under Langebro.


JITTERBUG

Der blev danset løs i 1950’erne, og den ene dansebølge efter den anden skyllede ind over landet fra calypso til jitterbug. Det var ikke alle, der syntes, at vilde danse som lindy hop, jitterbug og rock’n’roll var anstændige. De fleste danseskoler udbød ikke kurser i de populære danse men kun i de godkendte standarddanse. Et af de få steder, der tilbød undervisning i jitterbug, var Kisbyes Dansehal i Kødbyen.


HUSK DEN STORE

50'ER-FEST I VEGA

STORYVILLE JAZZKLUB 

8. SEPTEMBER 2012

1,2,3 O’CLOCK,

4 O’CLOCK – ROCK! SÆRUDSTILLING OM DANS OG UNGDOMSKULTUR I 1950’ERNE PÅ KØBENHAVNS MUSEUM 18. SEPTEMBER 2012– 31. MARTS 2013 Som den første generation i historien udviklede 1950’ernes unge en selvstændig ungdomskultur. Dansegulvet var et frirum, hvor de slog sig løs, inden voksenlivets alvor ramte. Der blev danset jitterbug, lyttet til jazz og i 1956 landede ungdomsfænomenet rock’n'roll i København. WILLIE’S (ØVERST TV.)

Willie’s Soda Fountain var med sin amerikanske inspiration byens hotteste sted for unge. Her kunne man drikke milkshakes, sodavand og spotte de kendte. Stedets ejer Willie D. Witt serverede milkshakes og burgere, imens hans mor stod i køkkenet og smurte håndmadder.

AMERIKANSKE SOLDATER (NEDERST)

Området mellem Vesterbrogade og Sønder Boulevard var i 50’erne et af Københavns fattigste. Det var et udpræget arbejderkvarter, men også et kvarter, der med danserestauranter som National Scala, Giraffen og Osborne, tiltrak både unge danskere og amerikanske soldater, der var på orlov fra de amerikanske baser i Tyskland.

Den legendariske pressefotograf Helmer Lund Hansen færdedes hjemmevant blandt de unge. Hans stemningsfulde billeder udgør sammen med originalt materiale fra datidens musikmiljø kernen i særudstillingen 1, 2, 3 o’clock, 4 o’clock – ROCK! som Købehavns Museum og Danmarks Rockmuseum åbner til september på Københavns Museum.


PARCELHUSPLAYER

HAUSFRAU VELFÆRDSNARKOMAN SKAFFEDYR WEEKENDKRIGER


Michael Kiwanuka

FLØJLSBLØD SOUL-DEBUTANT Britiske Michael Kiwanuka er blevet udråbt til det nye store internationale soulnavn, men den VEGA-aktuelle musiker er selv mere beskeden omkring sin succes og er mest af alt bare glad for, at folk vil lytte til hans musik. TEKST—BETTINA BALLE På trods af, at VEGA snakker med soulsangeren, imens han prøver på at komme fra én koncert til en anden og samtidig bliver stoppet af fans, er det en afslappet ung mand, der svarer på spørgsmålene. Der bliver ellers hevet og trukket i ham fra alle sider under den store branchefestival South by Southwest i Texas, hvor Michael Kiwanuka skal spille tre showcases. »Det er rigtig fedt at være her. Der er mange fans, folk jeg kender fra London og en rigtig fed buzz overalt. Der kom rigtig mange til det første show, jeg spillede, så det lover godt for de næste koncerter herovre,« fortæller Michael Kiwanuka fra en telefon midt på gaden i den pulserende by Austin.

THE ONE TO WATCH

Der er også andre, der synes, at fremtiden virker lovende for Michael Kiwanuka. I begyndelsen af januar modtog han BBCs prestigefyldte pris “Sound of 2012”. Vinderen findes efter, at 184 dommere, som er alt fra musikredaktører, dj’s, radio- og tv-producere til musikanmeldere, afgiver deres bud på, hvem man skal holde øje med i det nye år. Tidligere har navne som Adele, Jessie J, Mika, Ellie Goulding, Corinne Bailey Rae og Keane vundet prisen. »Det var en ret surrealistisk oplevelse at vinde prisen. Fra det blev annonceret og så resten af dagen stod den udelukkende på promotion. Jeg snakkede med alle; radio, tv, aviser. Det er første gang, jeg nogensinde har oplevet

en så massiv eksponering. Men det er positivt, for det betyder, at flere mennesker får mulighed for at høre min musik,« siger Michael Kiwanuka. Hvis han selv skal beskrive musikken, er det guitarbåret soul tilført en smule jazz, som trækker på inspiration lige fra Otis Redding og Bill Withers til Bob Dylan.

MORGENMUSIK

De ambitioner, som pladeselskabet og anmelderne har på hans vegne, er dog lidt større end dem, han selv fortæller om: »Jeg vil bare gerne kunne leve af at indspille og turnere i en eller anden form. Det har altid været min drøm. Det behøver ikke at være som soloartist eller en bestemt slags musik, så længe jeg kan få lov til at lave den.« Siden sine teenageår har Michael Kiwanuka haft et eller andet for musik. Først var han tilfreds med bare at lytte til den, men senere begyndte han selv at spille. »Jeg plejede at stå en halv time tidligere op om morgenen, så jeg kunne nå at lytte til musik inden skole. Jeg trak en lænestol helt op til højtalerne, så jeg kunne høre alle detaljer. Det blev lidt lettere, da jeg fik en walkman, så kunne jeg også sove længe«, siger han med et grin.

FIK MAIL FRA JAY-Z

Michael Kiwanukas sjælfulde stemme har indtil videre tiltrukket to prominente samarbejdspartnere. I begyndelsen af februar indspillede han og The Black Keys-forsangeren Dan Auerbach singlen 'Lasan', og i 2011 fik Michael Kiwanukas manager en mail fra Jay-Z’s pladeselskab. »Det var så fedt at få den mail. Han ville gerne bruge et af mine tracks til et nummer, men vi har ikke hørt noget fra dem siden, så hvem ved? Men jeg har printet mailen og hængt den op derhjemme. Jeg har ikke andre spændende ting på tapetet lige nu, men måske jeg finder noget her i Austin.« •


FOLKETS PARK FOLKETS HUS

FRA

TIL

VEGA har inviteret folkpop-bandet Folkeklubben til en snak om alt mellem himmel og jord, det at være fedtet, og om vejen fra Folkets Park til Folkets Hus. TEKST—LINE INGBERG JEPSEN

FOTO—KRISTIAN HOLM


De tre “Fedterøve” i folkpop-bandet Folkeklubben er bestemt ikke fedtede med sig selv og deres musik. Siden de for første gang stod på scenen i Folkets Park på Nørrebro i maj sidste år, har de spillet over 35 koncerter på så forskellige steder som Loppen, Rust, en hipsterbar i Indre By, på Mændenes hjem i Istedgade, til julefrokosten for sælgerne af Hus Forbi og ikke mindst i VEGA. De lyder som nogle hyggelige fyre med en god historie, og vi har derfor inviteret Folkeklubben til en snak om alt mellem himmel og jord, det at være fedtet og om vejen fra Folkets Park til Folkets Hus.

EN AFTEN I FOLKEKLUBBEN

Folkeklubben blev til ved en blanding af tilfældigheder, modet til at tage chancen når den byder sig og ikke mindst hårdt arbejde. Folkeklubben er også historien om et band, der har nået rigtig meget på kort tid og om et band, der blev til ved et tilfælde. Sangskriver Kjartan Arngrim og guitarist Rasmus Dall havde længe leget med tanken om at lave musik sammen, men de manglede den rigtige mand. I april sidste år mødte Kjartan så trommeslager Rasmus Jusjong til en fest. To uger senere er Folkeklubben en realitet og klar til at indtage scenen i Folkets Park på Nørrebro. Navnet har de taget fra den første danske folkplade, 'En Aften i Folkeklubben' med Cæsar, Per Dich og Poul Dissing fra 1965. »Vi ville gerne have et navn, der var varmt og inkluderende – et navn, som vi kunne stræbe efter at fylde ud på en cool måde. Mange andre bands hedder noget ekstremt cool – og som de kun kan halse efter at indfri« siger Kjartan. »Og så siger det også meget godt, hvilken slags musik vi spiller - Folk og clubbing«, supplerer Jusjong. »Det har rod i noget folk og noget folkeligt – vi synger jo på dansk , og så er der ingen trommer, men derimod et elektronisk modul og noget synth. Så der er et koncept, som vi har tænkt lidt over, i navnet”

FEDTERØVE MED NOGET PÅ HJERTE

Konceptet med ordspil går igen i Folkeklubbens tekster, men det er aldrig ordspil for ordspillets skyld. De synger på dansk, fordi de gerne vil røre og rykke folk, og folk må gerne forstå og kunne relatere til sangene. Men de behøver ikke

at kunne forklare teksterne, der alle rummer et underliggende budskab, en ide eller vision. Folkeklubben kom frem med musikvideoer til sangene 'Fedterøv' og 'I vejen' i efteråret og vinteren, og især 'Fedterøv' er et nummer, der giver anledning til at tænke indad – en ægte opsang – hvor de deler ud til højre og venstre og ikke mindst til sig selv. Ifølge Folkeklubben er vi nemlig alle sammen en fedterøv engang i mellem. »Jeg har f.eks. været fedtet med mig selv og musikken. Har siddet for mig selv og skrevet musik i flere år – for det skulle jo være godt nok – i stedet for bare at springe ud i det« fortæller Kjartan. »Og jeg kan godt være fedtet med mine holdninger. Nogle gange tager jeg mig selv i at følge med i en samtale, hvor jeg faktisk ikke er enig, men jeg siger ikke noget, så der er jeg fedtet med min mening« siger Jusjong. »Dall er ikke så fedtet anlagt, altså udover med øllerne« griner de to andre. Kjartan kommer også i tanke om en ligeved-og-næsten fedterøvsoplevelse. »Vi skulle ud at spille på et sted for unge misbrugere, og jeg var så træt og havde lyst til at aflyse, men så sagde Rasmus; »NU tager vi fandme ud at spille«. Og de sad jo og ventede på os og havde gjort klar med stearinlys og slik. Der var jeg tæt på at aflyse og være en fedterøv. Men vi spillede, og de var super glade for det«. »Musikken kan jo også mange ting. De har ikke pengene til en koncertbillet, så vi giver dem koncerten gratis. Men den måde, de responderer på, er til gengæld federe end folk, der måske har givet 300 kr. for en billet. Og ved at give koncert på f.eks. Mændenes Hjem, lærer man rigtigt meget om det at være performer, og vi får meget mere tilbage, end vi investerer«.

HAR SPILLET INTIMKONCERT FOR KIM LARSEN

Man får desuden sjove oplevelser ved at spille utraditionelle steder, f.eks. at spille intimkoncert for ingen ringere end Kim Larsen. »Vi skulle spille i Odense og lave et interview med P4 først. Interviewet blev dog aflyst, så vi var i god tid. Så vi spillede først lidt på Strøget, og så gik vi bagefter ind på et lille værtshus. Der var ikke mange mennesker – vel en 7 stamgæster, og da de så vores guitarer spurgte de, om vi ikke gav et nummer. Så kommer der en mand med sixpence, og vi forstår så, at vi befinder os på

»Og så siger det også meget godt, hvilken slags musik vi spiller; folk og clubbing«


KJARTAN ARNGRIM

RASMUS JUSJONG

RASMUS DALL

Kim Larsens stamværtshus – han kommer lige, imens vi spiller 'Fedterøv'. Da han går efter koncerten - siger han til bartenderen »Gi’ en øl til de tre fedterøve«. »Vi var ret begejstrede.« siger Kjartan. Klubmedlemmerne har i øvrigt også modtaget en alternativ fedterøvssang fra Erik Clausen, hvis personlige assistent en dag kom med et bånd - der vist skulle være den eneste af sin slags - med 12 numre på, hvor et af dem var et “fedterøvsnummer”. »Det er en sjov tekst«, fortæller Kjartan med et smil.

projektet og set, om der ikke kommer nogen selv. Og så ved man jo også, at de er ordentligt interesseret«, siger Kjartan. »Men det gælder også om at skabe nogle historier. Vi skaber en historie sammen ved at have spillet så meget. Og de steder, vi har spillet, giver en masse identitet,« byder Dall ind. Og Jusjon tilføjer: »Ja, og så gælder det om at skabe et marked for sin musik først, at have et interesseret publikum, så der er interesse for Folkeklubben, når vi sender en plade ud. Det giver jo ikke nogen mening bare at lave en plade, hvis man ikke har et publikum, der kender til det«. Med de mange forskellige spillejobs er Folkeklubben da også blevet til på scenen. »Vi har ikke haft tid til at øve os, og det tror jeg faktisk er en stor fordel, for på scenen, der gælder det. Det er dér, man finder ud af, hvordan sangene skal arrangeres og skæres« siger Kjartan. »Og man finder hver især ud af, om man vil det her projekt lige meget. Det er sådan en gammel Gasolinfortælling om et band, der kæmper sig frem. Vi er tre om at bestemme alting. Vi er

fuldstændig equal. Vi er et rigtigt band« siger Dall, og Kjartan og Jusjong nikker bekræftende. Bookingbureauet Smash!Bang!Pow! synes ligeledes, at Folkeklubben kan noget sammen, og at de er en god historie, for efter en koncert i november på den lille bar Din Nye Ven i Skt. Pederstræde, kontaktede de Folkeklubben, og de blev enige om at indgå et samarbejde. Måneden efter stod bandet på scenen i et udsolgt Lille VEGA som support for Real Estate og har efterfølgende også varmet op for First Aid Kit - igen til en udsolgt koncert i Lille VEGA. Nu arbejder Folkeklubben på at få en aftale på plads med et pladeselskab, og hvis alt går efter planen, regner de med at udsende en ep engang efter sommerferien og et album i løbet af foråret 2013. Jo, det går såmænd meget godt i Folkeklubben. Drømmen er at stå på scenen i Store VEGA for nu at tage den hele vejen fra Folkets Park til Folkets Hus. Indtil det sker, kan man melde sig ind i Folkeklubben, når de spiller i Ideal Bar torsdag d. 26. april. •

DET GÆLDER OM AT LAVE LARM OM SIN MUSIK

Det med at komme ud og spille deres musik vidt og bredt og mange gange gratis - hvis det vel at mærke er for folk, der som Mændenes Hjem intet har - er en del af planen i projekt Folkeklubben. »Vi har fra starten været enige om taktikken. Musikbranchen er jo en branche lidt i knæ, så i stedet for bare at vente på at blive samlet op, så har vi bevidst ikke kontaktet nogen, men har bare lavet en masse larm om


Foto-reportage

LUKAS GRAHAM I STORE VEGA FOTO—JENS ØLLGAARD


VEGA deltager i

NY DANSK-SVENSK MUSIKFESTIVAL Til maj får Øresundsregionen sin første fælles musikfestival i Malmø. Et nyt dansk-svensk samarbejde sætter nemlig de to landes musikscener i centrum for at skabe en unik musikalsk oplevelse for musikelskere på begge sider af broen. TEKST—LINE INGBERG JEPSEN

Den 25.-26. maj 2012 afholdes Öresundsfestival for første gang i Malmø og byder på mere end 40 koncerter med svenske og danske bands, der er håndplukket til begivenheden. Programmet vil afspejle en ligelig fordeling af svenske og danske navne for at understrege festivalens ønske om mere musikudveksling i Øresundsregionen, og publikum vil desuden få mulighed for at opleve unikke musikalske samarbejder skabt af de to landes forskellige musikere. Musikprofilen er rytmisk musik, og festivalprogrammet vil således præsentere de to landes mest spændende og toneangivende navne inden for pop, rock, urban, hiphop, elektronisk, jazz og world på spillestederne Kulturbolaget (KB), Babel

og Moriska Paviljongen, der ligger i og omkring Folkets Park i Malmø.

SVENSKE OG DANSKE SPILLESTEDER SKABER MUSIKPROGRAM I FÆLLESSKAB

Som en helt ny idé har initiativtagerne bag festivalen valgt at gøre brug af den musikekspertise, der allerede findes i regionen, og festivalens program laves derfor i fællesskab af ledende musikbookere fra flere af Københavns og Malmøs spillesteder. Dermed er vejen banet for et unikt branchesamarbejde, der ikke tidligere er set mellem de to lande. Kuratorgruppen, der står for programlægningen, er repræsenteret af bookere fra VEGA, Jazzhouse, Bremen, Amager Bio og Rust og fra

Sverige af Kulturbolaget, Babel og Moriskan. Med en treårsplan for udviklingen af festivalen har arrangørerne høje forventninger til, hvilken rolle festivalen skal spille fremover i Malmøs og Københavns musikliv: »Det er første gang, at musikbranchefolk fra begge sider af Øresund går sammen for at skabe en festival. Med summen af de erfaringer, som spillestederne har, er vi sikre på, at programmet bliver magisk,« siger svenske Nicklas Johansson, der er den ene af de to initiativtagere til festivalen, og som tidligere har været hovedansvarlig for musikprogrammet på den succesrige Malmö Festival. »Ser man på hele Øresundsregionen, har området et unikt potentiale for musikoplevel-


Fakta

ORËSUNDSFESTIVALEN Den 25.-26. maj i Malmö. 40 koncerter med både danske og svenske band. Læs mere på: facebook.com/oresundsfestival

ser. Med denne nye festival sætter vi fokus på områdets mange koncertsteder og vores vision er, at publikum skal præsenteres for det bedste musik fra begge lande,« fortæller danske Johannes Dybkjær Andersson, festivalens anden initiativtager og Kreativ Direktør i Volume.

NU SKULLE DET VÆRE

Idéen om festivalen har været flere år undervejs, da arrangørerne bag har haft gang i mange andre ting. Men 2012 skulle altså blive året, hvor Öresundsfestivalen endelig bliver en realitet. »Den her festival og dens form har Johannes og jeg snakket om siden 2008, hvor vi kom på idéen. Men der var ikke tid, og vi havde begge en masse andre ting kørende. Men vi mødtes på

Roskilde i sommers og bestemte os for, at NU måtte vi lave festivalen. Vi skrev et idéoplæg sammen og havde en masse møder i november og december. Responsen fra de møder, vi holdt, var rigtig positive, så det bestyrkede os i, at vi havde fat i noget rigtigt. Vi fik løst finansieringen i januar, og dermed fik Öresundsfestivalen så “takeoff clearence”. Siden har der været et væld af møder med de deltagende spillesteder, kuratorer, embedsmænd og politikere m.v.,« udtaler Nicklas Johansson.

ÖRESUNDSFESTIVALEN ÅBNER OP FOR FLERE INITIATIVER Det har da også længe været et ønske fra både Malmö Stad og Københavns Kommune at se initiativer og kulturoplevelser, der bringer de to byer tættere på hinanden, og Öresundsfes-

tivalen rammer derfor spot on. Det er således håbet fra begge sider af broen, at festivalen vil få andre til at kaste sig ud i lignende tiltag på den kulturelle scene.

SPÆNDENDE NAVNE

På papiret er der lagt op til en dansk-svensk succes. For med de erfarne folk, der står bag festivalen, de dygtige bookere, der i fællesskab har lagt programmet og med de spændende kunstnere, vi allerede nu kan løfte lidt af sløret for, er der lagt op til noget stort. Vi kan således nævne Ulige Numre, Choir of Young Believers og Lukas Graham og svenske Albin Gromer som nogle af de bands, man kan opleve, hvis man tager turen over Sundet d. 25.-26. maj 2012. •


Koncertfotos

VEGA-FOTOGRAFERNES FLOTTESTE PLETSKUD FRA LILLE- OG STORE VEGA GENNEM DET SIDSTE HALVE ÅR. SE FLERE PÅ VEGA.DK REPTILE YOUTH I LILLE VEGA FOTO—JONAS BANG


DARKNESS FALLS I LILLE VEGA FOTO—SØREN BO BASSELBJERG


set AF FLere end 22.000 nu 15 ekstrA ForestiLLinGer!!

?????

et brag af en mozart forestilling Børsen

?????

det er stærkt underholdende FrB. aMts avis

Flot og fængende, musikalsk

og visuelt PolitiKen

mirakelvand til mozart inForMation

rock me, Amadeus BerlingsKe

CederholM

&

B rd r. h e l l e M a n n

&

Furio

t e At e r ko n C e r t

mozArt Lotte Andersen, CLAus HempLer, mArk Linn, rikke BiLde, mArtin Greis, Bjørn FjæstAd Kapelmester: peter HeLLemAnn Musikere: kristiAn jørGensen, Fredrik dAmsGAArd, Björn jönsson, søren BiGum Kostumedesign: AnjA VAnG krAGH roGALAnd teAter 24. april - 12. maj

bettynansen.dk

33 21 14 90


TIM CHRISTENSEN I STORE VEGA FOTO—RASMUS HANSEN


FLOOR WARS I STORE VEGA FOTO窶年ICOLAS DALBY


APPARAT ORGAN I LILLE VEGA FOTO—MICHAEL SØNDERGAARD


S-toget tager dig sikkert hjem i de sene nattetimer Sms afgang til 1990 (alm.takst) og se hvornür dit nÌste S-tog kører Mere sjov med nattoget? Tjek facebook.com/byenspuls


SNOOP DOGG I STORE VEGA FOTO窶年ICOLAS DALBY


M83 I STORE VEGA FOTO—JACOB DINESEN


KATATONIA I LILLE VEGA FOTO—JACOB DINESEN


THE OLD BARBER SHOP

TATTOO & PIERCING

SKINDERGADE 36 1159 KBH. K

+45 33139313 mail@theoldbarbershop.dk


LUCY LOVE I STORE VEGA FOTO窶年ICOLAS DALBY


2012

VEGAS UDVALGTE Første udgave af VEGAs Udvalgte i 2011 var en stor succes, og succeser skal da gentages. VEGA har derfor igen i år sat sig for at støtte spændende opkommende kunstnere. TEKST—LINE INGBERG JEPSEN

FOTO—RASMUS HANSEN OG MICHAEL SØNDERGAARD

Fredag den 20. januar 2012 lukkede VEGA op for en ny omgang VEGAs Udvalgte med en spændende koncertaften og et Lille VEGA samt Lounge fyldt til bristepunktet af forventningsfulde publikummer. Og publikum fik bestemt noget for pengene og mere til. For bare 60 kr. fik de nemlig mulighed for at opleve seks dygtige og meget forskellige kunstnere – henholdsvis de dansksprogede indierockere i Ulige Numre, den eksperimenterende electronikamusiker Rangleklods, den alternative rapper Shaq Boosie, den følsomme electrosangerinde Soffie Viemose, det psykedeliske støjpopband Death Valley Sleepers, samt den fine og vedkommende singer-songwriter Penny Police.

SÆRLIGT UDVALGTE BANDS

Med VEGAs Udvalgte sætter VEGA fokus på et lille udvalg af de bands, som vi synes gør sig særligt bemærket, og som vi forventer kommer til at sætte deres præg på det kommende musikår. Kort sagt; bands, man bør holde øje med.

VEGAs Udvalgte 2011 viste sig at blive en kæmpe succes. Publikum strømmede til koncertarrangementet, og de udvalgte bands udgav i løbet af året spændende og roste debutplader og spillede fine koncerter landet rundt. Publikums store interesse viste samtidig, at der er stor opmærksomhed omkring al den nye musik, der opstår i Danmark, og en gentagelse af VEGAs Udvalgte syntes derfor på sin plads. »Det er et privilegium at være booker i Danmark i disse år! Jeg bliver konstant bombarderet med talentfuld og original musik og må ofte begejstret konstatere, hvor meget fed dansk musik der er derude. Det er derfor en kæmpe fornøjelse igen i år at præsentere en lille udvalgt skare af kommende bands, som vi mener, vil komme til at udmærke sig i det nye år,« fortæller Lene Vive Kristoffersen, der er booker i VEGA. Vi håber og tror på, at succesen med VEGAs Udvalgte gentager sig med dette års kunstnere, og at vi fik skudt dem godt i gang til arrangementet den 20. januar. Læs her, hvad de selv syntes.


DEATH VALLEY SLEEPERS »Det kan godt mærkes, at 2012 bliver et popår, men Death Valley Sleepers har alligevel fundet vej med guitarer og et drømmende støjunivers. Jeg er ret vild med deres noget psykedeliske lyd med lækkert melodisk præg. Det er numre, der gerne må vare ved længe«, siger Lene Vive Kristoffersen, booker i VEGA.

HVORDAN VAR DET AT SPILLE TIL VEGAS UDVALGTE-ARRANGEMENTET?

»Det var en rigtig god oplevelse, og det var super cool, at der var udsolgt, plus at der var en rigtig god og smittende stemning blandt publikum. Det gjorde det til en helt særlig oplevelse for os på scenen. Syntes også det var rart, at

publikum var på, på trods af at de ikke kender mange af sangene endnu,« siger Death Valley Sleepers.

ligt for et upcoming band. Det har været et godt udstillingsvindue samt et rigtigt godt timet løft i forhold til vores albumrelease (den 2. april, red.).«

HVORDAN HAR FOLKS RESPONS VÆRET EFTER KONCERTEN?

HVAD KAN MAN FORVENTE AF MUSIKALSKE AKTIVITETER FRA JER I 2012

»Jamen umiddelbart god, vi kunne bl.a. også fornemme via facebook og diverse medier, at vi fik en del nye fans ombord, som ellers ikke kendte til vores musik i forvejen, hvilket jo altid er rart.«

HAR DET FØRT NOGET MED SIG, AT I HAR SPILLET TIL KONCERTARRANGEMENTET?

»Det gav en masse god omtale og synlighed i diverse medier, hvilket jo altid er godt og gavn-

»Som sagt er vi pladeaktuelle med vores debut, så forhåbentlig bliver det året, hvor vi har mulighed for at slå vores navn fast. Dernæst kommer der tour, diverse koncerter, arrangementer og forhåbentligt en del festivaler rundt omkring. Håber det bliver et godt og travlt år.«


VEGAS UDVALGTE 2012

PENNY POLICE »Dejlige Penny har jeg fulgt i godt et halvt år, mest fordi jeg ikke kan lade være... Fine, iørefaldende popsange, man kun kan holde af. Marie har spillet flere gange i forskellige konstellationer på VEGA, og hun er en oplagt del af VEGAs Udvalgte, da der kommer til at ske gode ting for bandet i 2012,« siger Lene Vive Kristoffersen, booker i VEGA.

noget rigtigt. Og i de efterfølgende dage var der meget søde og begejstrede kommentarer om vores koncert på nettet, bl.a. i Soundvenues feature (med publikums reaktioner, red.).«

HVORDAN VAR DET AT SPILLE TIL VEGAS UDVALGTE-ARRANGEMENTET?

HVAD KAN MAN FORVENTE AF MUSIKALSKE AKTIVITETER FRA DIG I 2012?

»Det var en stor fornøjelse! Vi spillede jo først, men der var allerede kommet rigtig mange mennesker, hvilket var dejligt. Og så var der god stemning blandt både publikum og de forskellige bands,« siger Marie Fjeldsted a.k.a. Penny Police.

HVORDAN HAR FOLKS RESPONS VÆRET EFTER KONCERTEN?

»Rigtig god. Lige efter koncerten var der f.eks. nogle unge piger, der gerne ville have taget et billede sammen med mig, hvilket var rigtig hyggeligt og bekræftede mig i, at vi havde gjort

HAR DET FØRT NOGET MED SIG, AT DU HAR SPILLET TIL KONCERTARRANGEMENTET? »Ja, god opmærksomhed og en fed oplevelse.«

»Den 26. marts udkom min debutplade på A:larm. Derefter er der en lille Danmarksturné med Our Broken Garden og Lydmor, som mere eller mindre også er pladeaktuelle. Og så vil jeg gerne vende tilbage til ep-formatet og udgive ep nummer to før plade nummer to. På samme måde som i denne omgang. Jeg kan godt lide, at det er mere koncentreret på en ep. Og den korte længde giver mulighed for noget andet end en fuldlængde plade. Men om ep'en kommer allerede i 2012, det kan jeg ikke sige med sikkerhed.«


RANGLEKLODS »Jeg har begejstret fulgt James Blake, Jamie Woon og SBTRKT i årets løb, og danske Rangleklods er så absolut med på listen over potentielle efterfølgere i 2012. Jeg er personligt ret vild med det univers, Rangleklods inviterer os ind i. Den dybe bas og de housede beats giver med bagmanden Esben Andersens lækre, soulede vokal en helt speciel dimension. Jeg glæder mig til mere,« siger Lene Vive Kristoffersen, booker i VEGA

HVORDAN VAR DET AT SPILLE TIL VEGAS UDVALGTE-ARRANGEMENTET?

»Det var en virkelig god aften. Jeg kom direkte fra mit studie, hvor jeg havde siddet og arbejdet

på albummet, der skulle afleveres ugen efter. Med andre ord var jeg rimelig presset. Så det var skønt at spille en koncert midt i det, fordi ens fokus er helt anderledes. Det handler om at gøre det så godt som overhovedet muligt i selve øjeblikket. Der er kun én chance modsat studiearbejdet, hvor man altid kan gå tilbage og gøre ting om. Publikum var på fra starten, og det gav mig en fornyet energi til at gå tilbage til studiet og færdiggøre albummet,« siger Esben Andersen, Rangleklods.

HVORDAN HAR FOLKS RESPONS VÆRET EFTER KONCERTEN?

»Virkelig god. Jeg kunne mærke, at musikken blev delt rigtig meget dagene efter og Rangleklods’ facebook-side voksede markant. Mange, jeg har snakket med til efterfølgende koncerter, har sagt, at de blev introduceret til min musik til VEGAs Udvalgte.«

HAR DET FØRT NOGET MED SIG, AT DU HAR SPILLET TIL KONCERTARRANGEMENTET?

»Helt sikkert. Det har spredt budskabet og gjort, at jeg har fået en endnu tættere relation til VEGA. Det er en god fornemmelse at vide, at stedet bakker op om det, man har gang i.«

HVAD KAN MAN FORVENTE AF MUSIKALSKE AKTIVITETER FRA DIG I 2012?

»Mit album 'Beekeeper' udkom i marts og så efterfølgende koncerter i både forår og efterår i Danmark og Tyskland. Med al sandsynlighed en række remixes. En mulig jule-ep - den ultimative udfordring! Og samtidig har jeg startet en linje i elektronisk musik op på Musik- og Teaterhøjskolen i Toftlund. Det bliver et ufatteligt travlt år. Men et godt år.«


VEGAS UDVALGTE

HVORDAN HAR FOLKS RESPONS VÆRET EFTER KONCERTEN?

2012

»Cheff Records med Kidd, Klumben og Eloq m.fl. har tilført dansk hiphop et mere end tiltrængt skud energi og gadeattitude. TopGunn, der er en af bagmændene bag Cheff, er klar med sit nye projekt Shaq Boosie, der kommer til vække opmærksomhed i det nye år. Bag en charmerende selvironi og street-karakter ligger et reelt godt håndværk med tekst og flow, der holder,« siger Lene Vive Kristoffersen, booker i VEGA.

SHAQ BOOSIE

HVORDAN VAR DET AT SPILLE TIL VEGAS UDVALGTE-ARRANGEMENTET?

»Jeg synes, det var skide skægt! En masse indierock-typer, der fik en stor bombe hiphop i fjæset! VEGA er altid et fedt sted at optræde. Der er styr på lortet,« siger TopGunn aka Shaq Boosie.

»Efter, at der kom noget video fra koncerten, har folk virkeligt fået sig en lytter på albummet.«

HAR DET FØRT NOGET MED SIG, AT DU HAR SPILLET TIL KONCERTARRANGEMENTET?

»Ja. Jeg skal opvarme for en rigtig fed rapper, der hedder Nipsey Hussle i april. Det foregår også i VEGA.«

HVAD KAN MAN FORVENTE AF MUSIKALSKE AKTIVITETER FRA DIG I 2012?

»'20’er i Byen' er jo kun en ep. Planen er lidt at få udviklet et rigtigt album. Men det betyder ikke det store for mig. Det vigtigste er bare, der kommer noget mere ud, og at flere folk vil give det en lytter. Det er jo musik med følelser. Der handler om op- og nedture, så lad os håbe, at det hele ikke bliver en dans på roser... Hehe.«


SOFFIE VIEMOSE

»Det er altid spændende at være med til at præsentere noget helt nyt og sprødt, der på flere planer tegner rigtig godt. Soffie Viemose har på egen hånd udgivet sin første ep - en brugerbetalt udgivelse, og har været på besøg i Ideal Bar til en Mademoistella & Cille Session kort før jul. Hendes musik er overvejende elektronisk. Det er minimalistisk, skrøbeligt og helt tæt på, men samtidig stærkt og markerende. Jeg er imponeret over Soffies talent og ihærdighed,« siger Lene Vive Kristoffersen, booker i VEGA

HVORDAN VAR DET AT SPILLE TIL VEGAS UDVALGTE-ARRANGEMENTET?

»Det var en af de bedste koncertoplevelser, jeg har haft! Alt var bare perfekt lige fra publikum

til backstage. Selvom der var propfyldt, lyttede folk virkelig, og det var en stor oplevelse at stå foran så mange, der havde deres fulde opmærksomhed rettet mod os,« siger Soffie Viemose.

HVORDAN HAR FOLKS RESPONS VÆRET EFTER KONCERTEN?

»Der var mange, der kom hen og gav ros. Der var en del, der ikke vidste, hvem jeg var før, men som var rigtig glade for at få åbnet deres horisont.«

HAR DET FØRT NOGET SIG, AT DU HAR SPILLET TIL KONCERTARRANGEMENTET?

»Personligt har det givet mig og mit band lyst til at spille mere live. Når man først har oplevet sådan et godt publikum, er det svært

ikke at hungre efter det igen! Derudover er vi blevet booket til nogle koncerter, f.eks. den elektroniske festival Atrap i Frederikshavn og et par stykker mere. Der er også kommet en del flere fans på min facebook-side, men vigtigst af alt; flere lytter til min musik. Jeg håber meget på, at der kommer en masse koncerter, så vi kan få lov til at spille for flere dejlige publikummer.«

HVAD KAN MAN FORVENTE AF MUSIKALSKE AKTIVITETER FRA DIG I 2012?

»2012 bruger jeg på at producere mit album færdigt, som kommer ud til august. Så kan man nok også forvente en del koncerter, og så er jeg i gang med at lave en musikvideo til min næste single, og den bliver så sindssygt flot!«


VEGAS UDVALGTE 2012

»Første nummer fra bandet, 'København', er et af den slags numre, der rammer med det samme. Musikken har en sjælden nerve, hvor poesi og melodi smelter helt naturligt sammen. Jeg ser allerede flere klassikere i Ulige Numres katalog om nogle år. Det er dansksproget musik i særklasse!« siger Lene Vive Kristoffersen, booker i VEGA

HVORDAN VAR DET AT SPILLE TIL VEGAS UDVALGTE-ARRANGEMENTET?

ULIGE NUMRE

»Det var meget overvældende at komme ind til en proppet sal med en helt fantastisk stemning! Vi var ret nervøse inden koncerten, men det forsvandt hurtigt med den gode modtagelse fra publikum. Det er klart en af vores bedste koncertoplevelser som band« siger Ulige Numre.

HVORDAN HAR FOLKS RESPONS VÆRET EFTER KONCERTEN?

»Den har været meget positiv. Flere kommenterede, at det var smukt at se et band, som virkelig nyder at spille musik. Så det var fedt.«

HAR DET FØRT NOGET MED SIG, AT I HAR SPILLET TIL KONCERTARRANGEMENTET?

»Ja, vi fik jo f.eks. en rigtig flot video af vores sang 'Sølvvognen', som VEGA og den dygtige Robert Lund har lavet. Tak, VEGA!«

HVAD KAN MAN FORVENTE AF MUSIKALSKE AKTIVITETER FRA JER I 2012?

»Vi skal turnere det meste af året, blandt andet landet rundt som support for Mikael Simpson og Sølvstorm, og derefter spiller vi nogle af sommerens festivaler. Samtidig skriver vi på vores fuldlængde plade, som vi regner med at indspille til efteråret.« •


ICELAND AIRWAVES 31.10. – 4.11.2012

Lad musikken styre!

+ Se pakker og priser på icelandair.dk.


Bag kulisserne

EN HELT ALMINDELIG DAG I VEGA VEGA er et stort hus med mange koncerter og arrangementer hver dag. Der er derfor også meget at holde styr på. Mød fire af de VEGA-folk som får det til at hænge sammen på en helt almindelig koncertaften - og så alligevel ikke helt så almindelig endda. Vi fulgte dem i forbindelse med Randy Crawford & The Joe Sample Trio-koncerten i Store VEGA d. 22. marts 2012. TEKST & FOTO—LINE INGBERG JEPSEN

FOTO—JACOB DINESEN


Oskar Jensen PROGRAMCHEF I VEGA

HVAD ER DIN FUNKTION I VEGA?

»Jeg er programchef og booker i VEGA, så jeg har det overordnede an-svar for bookingafdelingen og programindholdet. Vi laver VEGAs koncerter i samarbejde med bookingbureauer, agenter og artister, og en stor del af vores hverdag handler derfor om planlægning og økonomien i at sætte en koncert op; hvor meget skal kunstneren have, hvad skal bookingbureauets andel være, og hvor meget skal billetten koste etc. Så det er noget af et puslespilsarbejde, vi har, både økonomisk og kalendermæssigt. Og det gælder om hele tiden at få det kunstneriske og det økonomiske til at gå hånd i hånd.«

HVAD VAR DINE OPGAVER I FORBINDELSE MED RANDY CRAWFORD KONCERTEN?

»Randy Crawford & The Joe Sample Trio er nogle utroligt dygtige artister og har spillet i Store VEGA i 2008, hvor de gav en udsolgt koncert. Vi fik ikke solgt helt lige så mange billetter i denne omgang og besluttede os derfor for at lave koncerten om til en siddekoncert. Det gav også mening i forhold til, at størstedelen af publikum var i den modne målgruppe, som ofte gerne vil sidde ned til koncerter. Så på denne måde gjorde vi alle glade. Og tilfredse koncertgængere kommer igen.«

VAR DET ET JOB SOM DE FLESTE - ELLER VAR DER NOGET SÆRLIGT VED DENNE KONCERT?

»Det var anderledes, at det blev lavet om til en siddekoncert. Men vi har generelt en stor fleksibilitet i huset og er vant til at rykke koncerterne mellem Ideal Bar, Lille VEGA og Store VEGA. Men det var en rigtig god koncert med et stille og lyttende publikum, der fik en god oplevelse.«

Anders Mortensen PRODUCTION MANAGER I VEGA

HVAD ER DIN FUNKTION I VEGA?

»Når booking har aftalt en dato for en koncert, overgår kontakten til bandet til mit skrivebord. Mit job er at skabe kontakt direkte til den person, der rejser med bandet, og som derfor ved præcis, hvad der skal ske på den dag, de kommer til VEGA. Det er essentielt med en personlig kontakt, så artisternes dag i VEGA kan forløbe bedst muligt. Det handler om at afdække bandets behov og at gøre det inden for et givent budget, uden at de føler, der bliver gået på kompromis med noget. Det kan handle om alt lige fra en speciel rødvin til veganermad, til instrumenter og biler, der er bling-bling nok, til at stjernen kan blive fragtet standsmæssigt rundt. Og så er det vigtigt, at vores gæster føler sig hjemme backstage, da det er en erstatning for deres egen stue. God mad og en afslappende atmosfære gør koncerten bedre, både for dem og for publikum.«

HVAD VAR DINE OPGAVER I FORBINDELSE MED RANDY CRAWFORD KONCERTEN?

»Her drejede det sig om at forventningsafstemme med deres tour manager, og her var det vigtigt for dem med et godt flygel. Det første, der kom ind levede ikke op til forventningerne, men det lykkedes at skaffe et andet, så koncerten kunne gennemføres.«

VAR DET ET JOB SOM DE FLESTE - ELLER VAR DER NOGET SÆRLIGT VED DENNE KONCERT?

»En på papiret nem dag blev forpurret af, at sprinkleranlægget i Store VEGA backstage gik i gang og satte det meste af rummet under vand. Ved fælles hjælp fra alle og vores rengøringsfirma fik vi hurtigt styr på det, uden orkesteret blev generet. De fik en time mere på hotellet. Dertil måtte vi jo skaffe et andet flygel i løbet af eftermiddagen. Ikke nemt, men alt kan lade sig gøre med et godt netværk i ryggen.«


Niklas Skyttegaard BESTYRER I VEGA

Mike Thorsø Thomsen BARASSISTENT I VEGA

HVAD ER DIN FUNKTION I VEGA?

HVAD ER DIN FUNKTION I VEGA?

HVAD VAR DINE OPGAVER I FORBINDELSE MED RANDY CRAWFORD KONCERTEN?

HVAD VAR DINE OPGAVER I FORBINDELSE MED RANDY CRAWFORD KONCERTEN?

»Jeg er bestyrer for VEGA Koncert. Mit job går primært ud på at åbne og lukke huset, organisere personale; bar, afryddere og vagter. Derudover er jeg hovedansvarlig for, at koncerten går som planlagt, og at alle sikkerhedsforanstaltninger er overholdt. På koncertaftenen er jeg altid i dialog med tour manager og promoter, så aftenen kan glide så let som muligt.« »Koncerten med Randy Crawford var en siddekoncert, og den primære del af publikum var af den mere modne del af befolkningen. Det i sig selv gjorde aftenen til en særlig aften, da den adskilte sig fra størstedelen af VEGA's koncertprogram. Publikum kom til tiden og stod i helt lige køer i baren, hvilket er meget usædvanligt.«

VAR DET ET JOB SOM DE FLESTE - ELLER VAR DER NOGET SÆRLIGT VED DENNE KONCERT?

»Særligt ved denne koncert var, at dagen startede ud med, at der var brand backstage i Store VEGA. Heldigvis rummer huset så mange kompetencer, at aftenen kunne fortsætte stort set uændret og med et meget tilfredst band. Koncerten med Randy Crawford var et levende bevis på, at VEGA er et alsidigt hus, der altid kan levere et produkt, som giver besøgende bands og publikum en unik oplevelse.«

»Min primære funktion i huset er at sammensætte et samlet barregnskab for alle vores koncerter. Simpelthen ved at tælle vareforbruget og holde det op imod, hvor mange penge der er kommet i kassen. Derudover har vi i min afdeling også med alt barrelateret at gøre som fadølsanlæg, køleskabe osv. og står med ansvaret for, at tingene kører og er klar på aftenen.« »Mine opgaver i forbindelse med lige netop Randy Crawford koncerten adskiller sig ikke fra vores andre koncerter. Mit arbejde starter dagen efter, når baren er lukket, og de faste beholdninger genopfyldte. Så tæller jeg forbrug af henholdsvis fadøl, sprut og løse flasker. Skulle der være differencer, så må vi finde ud af, om der har været nogle problemer på aftenen.«

VAR DET ET JOB SOM DE FLESTE - ELLER VAR DER NOGET SÆRLIGT VED DENNE KONCERT?

»Randy Crawford koncerten var et godt eksempel på, hvordan vores barsalg er stærkt præget af, hvilken type koncert det er. Dette var f.eks. en siddende koncert med et modent publikum, og det afspejler sig meget tydeligt ved, at vi har solgt markant mere Classic end Grøn Tuborg og har haft et større salg af vin end normalt. Tendensen er selvfølgelig den samme til f.eks. metalkoncerter, hvor vi sælger store mængder guldøl og ved hiphop koncerter, hvor sprut er vores bedst sælgende produkt.« •


LATE NIGHT LØRDAG FAST VÆRT:

orff

d Christian Fuhlen

Vind

lletter i b r e t a 4 te den Scan ko Scan QR koden og tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev, så er du med i konkurrencen om 4 billetter til Nørrebro Teater, som vi trækker lod om hver måned.

LATE NIGHT LØRDAG er Nørrebro Teaters unikke underholdningscocktail mikset af tidens bedste scenekunstnere. Rammerne er frie, øl og bland selv slik må medbringes i salen, og hver aften er noget særligt. Christian Fuhlendorff er aftenens veloplagte vært, der fyrer godt op under gæster og publikum. Datoerne for Late Night Lørdag i næste sæson er:

Billetter kun

200,Se mere på: Nbt.dk Billetter: 35 200 900 / billetbillet.dk

8. september 2012 6. oktober 2012 1. december 2012 5. januar 2013 2. marts 2013 6. april 2013


KÆMPE 50'ER-FEST I VEGA

8. SEPTEMBER 2012

Folkets Fest

EN TIDSREJSE TIL 1950'ERNE I VEGA Årets Golden Days festival sætter fokus på 1950'erne med tre ugers engagerende oplevelser. Den 8. september 2012 åbner den kulturhistoriske festival med en helt usædvanlig 1950'er-fest i det gamle Folkets Hus, VEGA. TEKST—JOHAN SØLLING

Rollergirls, knallertbander, cocktails, styling, dans, big band jazz og rock'n'roll er blot nogle af de ting, man kan opleve lørdag den 8. september i VEGA. Det sker, når VEGA åbner årets Golden Days festival med en fest, der vækker hele det gamle Folkets Hus til live igen. Aftenen bliver et viltert potpourri af dans, musik, pomadehår og strutskørter, og til arrangementet, der har fået titlen Folkets Fest, bliver hele VEGA åbnet, så gæsterne får en unik mulighed for at gå på oplevelsestur i den smukke 1950'erarkitektur. Alt i alt kan man forvente en helt ekstraordinær fest, der bestemt ikke kun er for dem, der oplevede perioden på egen krop.

FOTO—NADIA VON RIKKA

Folkets Fest begynder med folkekøkken, og derefter kan man gå på opdagelse i huset og blandt andet være en del af tre tidstypiske fester: • Det store afdansningsbal, hvor DR Big Bandet vil sørge for musik til et heftigt dansegulv sammen med unge, kendte musikere. • Rock'n'roll-festen, hvor anderumper og rockabillies skejer ud til ny musik med uhørte frihedsbudskaber. • Jazzens hule, hvor man kan høre cool jazz, bebop og andre af tidens genrer, som lægger den helt rigtige musikalske baggrund til en drink i baren. Udover disse tre forskellige fester, vil der være

masser af spændende overraskelser, når man bevæger sig rundt i huset. Til festen er der også mulighed for at blive stylet, så man kan leve sit indre 1950'er-alter ego ud og få lagt den helt rigtige tidstypiske make-up. Så find dit retro-slips, 50'er-kjole, rockabilly-look eller Mad Men-outfit frem og tag dine venner med under armen til en helt fantastisk aften i VEGA. •

FØLG MED PÅ VEGA.DK OG GOLDEN DAYS' FACEBOOKSIDE FOR BILLETINFORMATION. BILLETSALGET STARTER PRIMO MAJ.


GOLDEN DAYS FESTIVAL 2012 Golden Days præsenterer hvert år en historisk festival, hvis formål er at vække den brede interesse for byens historie hos københavnere - og alle andre. Festivalens profil spænder fra det folkelige til finkultur, og ambitionen er at tilbyde nuanceret og nyskabende historieformidling for alle.

DET HANDLER OM 50'ERNE 1950'erne dukker for tiden op i både film, tv-serier, mode og design. Det er et årti, der drager os med sin dobbelthed; på én gang traditionelt og moderne - og mange ser perioden som glitrende og eksotisk med klassiske kønsroller, præ-moderne karriereliv og glamour. Dog husker mange øjenvidner mest 50'erne for kold krig, stram seksualmoral og benhårde sparetider. For dem var perioden en ventetid i skyggen af krigen, som lå lige før frigjorthed, fjernsyn og forbrug skyllede ind over Danmark i 1960’erne. Til Golden Days 2012 kan man blive meget klogere på den spændende tidsperiode, og til “Folkets Fest” den 8. september i VEGA har man endda mulighed for at opleve årtiet på egen krop. Læs mere om festivalen på: Goldendays.dk/festival


LIVE ROMANTIK Garderobepersonalet i VEGA havde gentagne gange spottet et kærestepar, der var meget hyppige gæster til alle mulige slags koncerter. Vi satte os for at finde ud af hvad dealen lige var med alle de koncerter. TEKST—LINE INGBERG JEPSEN Vidar Thorlaksson er en travl mand på 33 år. Han arbejder med finansiel rådgivning, og det er en branche, der tager meget af hans tid. Derfor har det også været svært at få god tid sammen med kæresten Sacha Andersen, 31. For at kompensere lidt for de lange timer på jobbet fik Vidar derfor den idé at invitere Sacha på musikalske dates i Ideal Bar og Lille VEGA, da de begge har en stor passion for musik. »Jeg har givet hende en koncert hver måned fra januar til april i VEGA, og jeg giver nok nogle flere fra maj og fremad også. Vi elsker musik, så jeg gik efter ukendte/upcoming bands og artister, som jeg mente faldt i hendes smag. Det er en rigtig god måde at holde fast i noget god hygge med min dejlige kæreste, og så går vi også ud og spiser inden så vidt muligt,« fortæller Vidar Thorlaksson. Og indtil videre, har kæresteparret fået

nogle rigtig gode aftener ud af det med VEGAs Udvalgte, koncerterne i Ideal Bar med Ida Gard, Ice Cream Cathedral og We Were Born Canaries samt Tyler Ward i Lille VEGA. »Det er superfedt at tage ud og høre noget nyt, uspoleret, ærligt, intimt og sjovt. Tænk f.eks. at kunne få en koncertbillet, en siddeplads i baren i Ideal Bar og en øl, for kun 50 kr., og så høre så meget god musik i en rigtig god stemning. Tyler Ward endte vi med at grine højt af på vejen hjem, så det var egentlig også en god aften bare på en lidt anden måde.« Vidar og Sacha kan lide musik i næsten alle genrer og holder begge meget af at udforske nye musiktyper og genrer. Vidar har derfor valgt koncerterne ud fra, hvad der har virket til at have en spændende, uspoleret lyd, og at Sacha helst ikke skulle kende de udvalgte bands på forhånd. Sådan nogle bands finder man i VEGA. »Jeg valgte primært VEGA, fordi der er så

mange koncerter med upcoming bands og artister, og sekundært fordi VEGA er nemt at komme til og fra i hverdagen. Idéen om at tage ud oftere og i hverdagen, havde derfor størst chance for succes. Efterfølgende er vi blevet rigtig glade for det intime, personlige miljø, der er i VEGA, specielt når man tager til små koncerter med upcoming bands og artister. Der er en hel anden kemi, end når man står blandt 40.000 andre tilskuere og egentlig kun kan se en storskærm.« Næste kryds i Vidars musikalske kærlighedskalender er koncerten med det amerikanske folkrockband Bowerbirds d. 22. april i Lille VEGA og koncerterne med Folkeklubben, Den Fjerde Væg og The Setting Son i Ideal Bar den 26. april. Opskriften på, hvordan man holder sit parforhold ved lige, er hermed givet videre, og vi håber at opleve meget mere romantik i VEGA – Kærlighedens Hus. ♥


williams SHOES - CLOTHING - ACCESSORIES GAMMELTORV 8 1457 COPENHAGEN K T: 3315 1683 WWW.WILLIAMSSTORE.DK

MOND AY – THURSDAY 11 – 18 SATURDAY 11 – 16 FRIDAY 11 – 19

 


Foto-reportage

RANGLEKLODS I LILLE VEGA FOTO—JONAS BANG


DIN BACKING i musikbranchen

FOTO 路 PER LANGE

Organisationen for alle musikere 路 www.dmf.dk 路 35 240 240


VEGA Magasin #7  

VEGA Magasin / vega.dk

VEGA Magasin #7  

VEGA Magasin / vega.dk

Advertisement