Page 1

Titel:

WOII en de Nederlandse film

Vak:

CKV/ geschiedenis

Duur:

50 minuten

Films:

Houen zo! (Herman van der Horst, 1952) Als twee druppels water (Fons Rademakers, 1963)

Benodigdheden:

Computers+werkend internet Koptelefoons (1 per leerling) Smartboard Houen zo! (Herman van der Horst, 1952) en Als twee druppels water (Fons Rademakers, 1963) zijn geheel te downloaden via Ximon tegen een kleine vergoeding

20 minuten, zoekopdracht, individueel of in tweetallen Laat de leerlingen de introductievideo van Houen zo! (Herman van der Horst, 1952) bekijken, te vinden op de tijdlijn. Kijk zelf bij de bijlage voor handige websites en zoektips! Laat ze vervolgens aan de slag gaan met onderstaande zoekopdracht. ZOEK! 20 minuten, individuele opdracht of in tweetallen Een veel gehoorde opmerking is dat ‘zoveel films in Nederland over de Tweede Wereldoorlog gaan’. Ergens is deze opmerking terecht; films met de Tweede Wereldoorlog als thema zijn altijd populair geweest. Boeken trouwens ook. Als je bedenkt dat het nog niet eens zeventig jaar geleden is dat Nederland bevrijd werd, is het niet zo gek natuurlijk. Zoek drie Nederlandse films die de Tweede Wereldoorlog als thema hebben. Je mag de films uit de Filmcanon ook gebruiken. TIPS VOOR LEERLINGEN Tip 1: Zoek op termen als ‘Nederlandse film’ en ‘tweede wereldoorlog’. Tip 2: Bekijk het fragment van Als twee druppels water in de tijdlijn Tip 3:Denk na over films die je zelf hebt gezien, vertrek vanuit je eigen ervaring Tip 4: Gebruik de films van de Filmcanon!


UITWERKINGSVOORBEELDEN Houen zo! (Herman van der Horst, 1952) Als twee druppels water (Fons Rademakers, 1963) Soldaat van Oranje (Paul Verhoeven , 1977) Het meisje met het rode haar (Ben Verbong , 1981) Het bittere kruid (Kees Oostrum , 1985) De aanslag (Fons Rademakers, 1986) De Tweeling (Ben Sombogaart, 2002) Zwartboek (Paul Verhoeven, 2006)

30 minuten, kijk- en discussieopdracht, klassikaal Bekijk de film Houen zo! (Herman van der Horst, 1952). Vraag de leerlingen gericht te kijken naar hoe Nederland in beeld wordt gebracht en wat de film ons probeert te vertellen over de manier waarop er met het gegeven van WOII wordt omgegaan. Bespreek dit na het zien van de film. Bespreek ook of er een verschil is tussen het beeld dat Houen zo! (Herman van der Horst, 1952) schept van WOII ten opzichte van de films die de leerlingen hebben gevonden bij de zoekopdracht.


Bijlage bij Het landschap in de Nederlandse film ZOEKOPDRACHT Goed zoeken is niet makkelijk. Je moet weten wat en vooral ook wáár je moet zoeken. Natuurlijk, online. Maar het internet bevat ook veel websites waarop minder betrouwbare informatie staat, wat je niet zomaar kunt overnemen. Hoe weten leerlingen dan wat waar is? Door bijvoorbeeld sites te gebruiken in de zoektocht, waarvan je weet dat ze onafhankelijk zijn en je geen product proberen te verkopen. Wanneer leerlingen met voorbeelden komen, klik dan op de internetbronnen die de leerlingen aandragen. Zijn deze bronnen betrouwbaar? Zo niet, bespreek dit dan met de leerling.

Onderstaande sites kunnen de leerlingen helpen bij deze zoekopdracht en zijn ook te vinden onder ‘TIPS AND TRICKS’!

NFF Filmarchief: http://www.filmfestival.nl/nl/NFF-Filmarchief/ Audiovisueel erfgoed: http://beeldenvoordetoekomst.nl/nl Nederlandse filmgeschiedenis: http://www.filminnederland.nl/ Filmkrant: www.filmkrant.nl Internet Movie Database: www.imdb.com Wikipedia: www.wikipedia.nl Lijst van Nederlandse speelfilms die in het archief van beeld en geluid zijn opgenomen: http://beeldengeluidwiki.nl/index.php/Categorie:Speelfilm

ckv Tweede Wereldoorlog  

ckv Tweede Wereldoorlog

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you