Page 1

GUIDE OF THE

GATHERERS Concept door Veerle Evens


Introductie Tomaten uit Spanje, druiven uit Griekenland en avocado’s uit Peru. Kunstmatige kaas en in laboratoria gegroeid vlees. Bestrijdingsmiddelen en manipulaties worden toegepast zodat voedsel er mooier uitziet, het langer houdbaar is of goedkoper te maken is. Dit voedsel is goedkoop en wordt in grote hoeveelheden aan de man gebracht. We zijn hierdoor de binding met ons eten echter verloren. Daarnaast is de stedelijke bevolking niet nauw betrokken bij de productie en de afkomst van het voedsel, maar vooral met het consumeren ervan. Hierdoor weten veel mensen, waaronder kinderen, niet wat voor verhaal achter hun maaltijd schuilt. Ze weten bijvoorbeeld niet waar het vandaan komt, hoe het gemaakt wordt en wat er allemaal in zit. Ons voedsel wordt van over de hele wereld ingevlogen en de ecologische voetafdruk is de afgelopen jaren enorm gestegen. Het wordt tijd dat we de connectie met onze lokale voedselmogelijkheden hervatten. In Nederland zijn talloze mogelijkheden om te genieten van producten uit de eigen omgeving. Niet alleen op het land, maar ook in de stad. De alom bekende volkstuinen bijvoorbeeld, maar ook nieuwe vormen van voedselproductie duiken hier steeds vaker op, zoals Urban Agriculture en imkers. Zelfs langs de wegen en in de parken groeit veel eetbaars wat we nog kunnen leren waarderen. Lokaal en puur eten is in de stad makkelijker dan het lijkt. De plekken waar dit kan moeten alleen nog worden ontdekt.

Ape Food by Matt Brown


Doelstelling De verloren connectie tussen de stadsbewoner en hun voedsel herstellen en ze de verscheidenheid en pracht van locale producten laten ervaren.

Doelgroep The Guide of the Gatherers richt zich op gezinnen met kinderen woonachtig in een grotere steden zoals Rotterdam. Bij deze groep wordt gemak in bereiding van gerechten als erg belangrijk gezien, vaak omdat de gezinnen bestaan uit tweeverdieners. Hierdoor besteedt deze groep minder tijd aan (gezond) eten. Niet alleen de ouders in deze gezinnen hebben het druk maar ook de kinderen. Naast school hebben zij tegenwoordig steeds meer buitenschoolse activiteiten zoals muziekles, zwemles en diverse sporten. De schaarse vrije tijd van deze groep wordt in het huidige digitale tijdperk binnenshuis besteedt, waardoor bijvoorbeeld de kinderen nauwelijks buiten spelen en hun connectie met de natuur en haar producten gering is.


Guide of the Gatherers

Experience

Om de connectie tussen de pracht van de lokale producten en de doelgroep te versterken dient een leuke en interessante activiteit te worden georganiseerd. Dit is een uitdaging omdat de groep kinderen niet de makkelijkste eters zijn: wat de boer niet kent.. Daarnaast zijn groente en fruit niet populair bij deze groep. Om dit tegen te gaan kan de vorm waarin het product gepresenteerd wordt een belangrijke rol spelen. Om kinderen te stimuleren deze producten te eten worden ze dan vaak onherkenbaar gemaakt, bijvoorbeeld in voorverwerkte producten, waarin vaak ongezonde chemische stoffen verwerkt zijn. Een andere oplossing is om de kinderen actief mee te laten helpen bij het (voor)bereiden van de gerechten. Daarom zal er twee keer per jaar een ‘Gatherers Experience’ worden georganiseerd. Op deze dag, die plaatsvindt in de voor- en najaarsvakantie, kunnen de gezinnen onder begeleiding van een chef een route volgen waarin ze kennis maken met de eetbare pracht en praal van hun stedelijke omgeving. Onderweg verzamelen ze producten die ze niet kennen bij bijvoorbeeld dakakkers, volkstuinen, stadsimkers en lokale delicatessenzaken. Bewoners van het platteland hebben meer kennis van en binding met de natuur en de producten in hun streek. Stedelingen hebben dit veel minder, vooral de jonge generaties die in de stad zijn opgegroeid. Daarom zullen de ‘Experiences plaats vinden in de grote steden van Nederland. Omdat het aanbod in elke streek anders is, zullen Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Eindhoven deelnemen.


Dakakker D P Pompoen Ui Wortel

Kruidenier Tijm Rode peper

Eetlokaal al van de Boer oer

Bijen op de Bieb Bi Honing H

Volkstuinen Vo Aardappel Aa

restaurant

Ver Vermeyden V Delicatessen De Hangop


Aan het einde van de route kunnen de gezinnen met hun verzamelde eten naar een pop-up workshop waar ze samen met een chef zullen leren hoe ze deze producten kunnen bereiden. Dit is leerzaam voor ouders ĂŠn kinderen. De kinderen kunnen actief meehelpen met het voorbereiden van de maaltijd, die erna gezellig samen genuttigd wordt. Als voorbeeld van chefs die de verzamelaars kunnen begeleiden plaatsen we het evenement voor nu in Rotterdam. Hier bevinden zich eetlokaal van de Boer en De Eendracht, restaurants wat alleen gebruik maken van lokale seizoensproducten. Zij bezitten grote kennis over de producten en leveranciers van de omgeving en zijn dan ook perfect in staat om deze kennis over te dragen aan hun mede stadsbewoners. Lokaliteit, biologische productie, aandacht voor het product en de mens hierachter zijn ook belangrijke aandachtspunten voor Zonnatura. Met hun diverse scala aan producten stimuleren zij de consument via de supermarkt om gezonder te eten, met oog op natuurlijkheid, afkomst en pure smaak. Zij zijn gespecialiseerd in houdbare producten die geproduceerd zijn volgens hun filosofie. Zonnatura laat zien dat het makkelijk ĂŠn lekker is om verantwoord en natuurlijk te eten.


Om hun filosofie optimaal tot uiting te brengen, is het belangrijk dat de consument zoveel mogelijk natuurlijk eet. Ook versproducten zijn hierbij van groot belang. Door dit evenement heeft Zonnatura de mogelijkheid om een grote groep consumenten te laten zien hoe puur van smaak en hoe makkelijk natuurlijk eten is, zonder dat ze hun assortiment uit moeten breiden. Tevens is het een mooie manier om producten van Zonnatura te introduceren bij een grote doelgroep. Zonnatura voorziet de workshops van de basisbenodigdheden in de keuken, zoals zout, suiker en groentebouillion, zodat de maaltijden volledig verantwoord en natuurlijk kunnen worden samengesteld. Het doel van de route is te laten zien dat er in de eigen omgeving genoeg lekkere en aparte producten te vinden zijn om ons in onze dagelijkse behoeften te voorzien.

Arabeschi di Latte

Gezinnen kunnen zich inschrijven voor drie verschillende dagdelen: het ontbijt, de lunch en het diner. De route die gefietst wordt bestrijkt ongeveer 2 uur, voor de workshop en het eten wordt nog eens 1,5 uur uitgetrokken.


Promotie De doelgroep wordt bereikt door middel van posters die het evenement aankondigen. Deze worden geplaatst rond plekken waar een duidelijke oppervlakkige stadse ervaring van voedsel optreedt, zoals grote supermarkten en fast food ketens. De poster verspreidt direct informatie over wat het evenement inhoudt, wanneer het wordt gehouden en waar. Daarnaast zullen stickers voor een interactieve, prikkelende verspreiding van het concept zorgen. De stickers zullen door middel van een vragen oproepende tekst over onze eetgewoontes de kijker prikkelen om verder te kijken en na te denken over zijn of haar eetgewoontes. Door middel van een QR code komt men op een gedeelte van de website waar meer informatie te vinden is over het concept en de volgende datum van Guide of the Gatherers.


Voortzetting Na de halfjaarlijkse dag kunnen gezinnen hun verzameltocht voortzetten via de website www.guideofthegatherers. com en de bijbehorende applicatie. De gezinnen kunnen een wekelijkse gewoonte maken van het lokale voedsel verzamelen, maar kunnen dit ook als gezellig uitje voor af en toe gebruiken. Op de website is informatie te vinden over de evenementen, de routes, de deelnemende locaties in een stad en producten die per seizoen te verkrijgen zijn.


De applicatie voor smartphones biedt de mogelijkheid om een route uit te stippelen aan de hand van een recept of boodschappenlijstje. Zo wordt het makkelijk en leuk om de boodschappen buiten de supermarkt te doen.


Uitkomst Door de ‘Gatherers Experience’ zullen de drukke stadsbewoners en hun kinderen opnieuw in contact worden gebracht met hun omgeving en de mogelijkheden hiervan op het gebied van eten. Door de website en de app wordt de mogelijkheid geboden om dit contact zelf te exploiteren op een makkelijke manier. Daarnaast wordt de Urban Farming cultuur bekender en populairder, waardoor meer mogelijkheden tot groei ontstaan. Hierdoor kunnen we misschien in de toekomst zo lokaal consumeren dat er weer zelfvoorzienende steden ontstaan. Voedseljutters


www.GuideOfTheGatherers.com

Guide of the Gatherers  

A food gathering event for big cities, promoting local eating.

Guide of the Gatherers  

A food gathering event for big cities, promoting local eating.

Advertisement