Page 1

Revista

NĂşm. 41 Escola Vedruna Sallent 2016-2017


EDITORIAL Benvingudes a un nou número de la nostra revista Retall. Enguany, hem acabat un curs amb més novetats que mai, i que us volem fer partícips. D’entrada, el nou canvi de direcció a l’escola. La Magda s’acomiada de la direcció i dóna el relleu al Pere i al nou equip que agafa les regnes de l’escola. Així, la Lurdes també diu adéu i el nou equip queda format pel Pere com a director, la Rosa Carol, cap d’estudis, la Ma. Antonia secretària i finalment la Mariona com a coordinadora de la Llar. Moltíssima sort al nou equip! Només paraules d’agraïment per tota la feina feta al llarg d’aquests anys, on alegries, la gran majoria, s’han combinat amb algunes tristors. I aquí volem fer esment a algunes de les germanes que ens han deixat i que han representat tant per a la nostra escola: la Dolors Sala i la Ma. Assumpta. Quants anys, a Sallent. Quantes paraules donades gratuïtament, amb senzillesa però amb bonhomia al cor, quants alumnes, quantes penes i alegries que han passat pel seu saber fer. Als nostres cors, sempre ens acompanyaran, sempre amb nosaltres, recordant l’empremta de Santa Joaquima. També volem fer un especial esment a la Montserrat, a la Pilar i la Ma. Dolors, que també han deixat la comunitat de germanes, per seguir altres camins. Afortunadament la Ma. Pilar encara està amb nosaltres ajudant, com sempre, a mans plenes. Però, centrant-nos ja més en aspectes més acadèmics, val a dir que estem molt contents per diferents aspectes assolits enguany: En primer lloc perquè 5è ha guanyat el primer premi, de tot Catalunya del concurs del “Gust per la lectura”, competint amb un munt d’escoles i alumnes. Si l’any passat ja van ser finalistes, enguany...primers!!! També estem contents per 6è, que en la seva primera participació al First Lego League, de Robòtica Educativa celebrat a Vic, també va guanyar un premi important (a la millor presentació de totes!!!) I encara més. La Marina, de 4t, va arribar a les semifinals del concurs de Lectura en Veu alta, després d’una primera fase celebrada al Bages, i a continuació a Barcelona a l’auditori de CosmoCaixa. A banda de premis i reconeixements, la feina diària que es fa a la Llar, o a Infantil i Primària, on tothom hi va deixant esforç i il·lusions que són compartides per professors i alumnes. En aquest sentit, volem destacar el nou treball que s’està fent a la Llar i al Parvulari, basat en nous espais d’aprenentatge, amb uns resultats molt satisfactoris. En fi, ja per acabar, us volem oferir en aquest número de Retalls, un breu resum de tot això i encara més. Esperem que en gaudiu. Sempre amb nosaltres.


Els espais a la llar Aquest any, a la llar, hem canviat una mica el nostre dia a dia i hem començat a treballar amb la metodologia dels espais d’aprenentatge. Hem creat 4 espais: l’espai d’art, explorem, Qui sóc?i llum i moviment. En l’espai d’art els infants han pogut expressar la seva creativitat i conèixer i manipular amb diferents materials i tècniques. A l’espai “Explorem” és on manipulem i experimentem amb tot tipus de material natural, i amb l’ajuda dels diferents estris, mica en mica, ens hem convertit en veritables científics. En el mateix espai també podem fer d’arquitectes amb un munt de peces de construcció.

A l’espai “Qui sóc?” els infants han pogut desenvolupar el joc simbòlic, tan important per poder entendre el món que els envolta. I per últim, l’espai de llum i moviment, on els infants han pogut gaudir de les activitats de llum i foscor i també han pogut trobar noves possibilitats de moviment amb el seu propi cos a través de les sessions de psicomotricitat lliure. El curs ha passat de pressa i tots els infants de la llar han pogut aprendre i ferse una mica més grans al seu ritme i donant prioritat als seus interessos, tot triant l’espai on volen anar cada matí. L’experiència ha estat molt positiva i, tots junts, hem gaudit molt de cada un dels espais.


Les festes tradicionals a la llar d’infants Al llarg d’aquest curs, els més petits de l’escola també ens hem apuntat a celebrar totes les festes tradicionals . La Castanyada va ser la primera festa, i ens ho vam passar d’allò més bé: va venir la Maria Castanyera a la llar i ens va explicar un munt de coses, i també vam ballar la seva cançó... Com ens agrada aquesta dansa!!!

Per Nadal, la llar també es va omplir de màgia. Els Mussols van anar a la muntanya i van trobar el Tió!! Durant uns dies tots els nens i nenes de la llar el vam alimentar i cuidar... i el gran dia va arribar i va cagar un munt de coses per tots els nens i nenes de l’escola. També van venir els Patges Reials, quina emoció veure’ls tan d’aprop!!


La gresca i la xerinola també va arribar a la llar!! Visca el Carnaval!! Que divertit aprendre totes les cançons i totes les danses del Rei Carnestoltes...i disfressarse...i conèixer el Pollanstrunsky. Va ser una festa inoblidable... ja tenim ganes de que torni a arribar!! Per Sant Jordi també vam gaudir de l’espectacle que ens van fer les mestres de la llar!!! Quina representació de Sant Jordi tan divertida!!! Quina princesa tan valenta!! Quin Sant Jordi tan atrevit!! I quin Drac tan divertit!! Els Mussols també vam poder gaudir de la festa al parc, on també vam poder veure una altre representació de la llegenda de Sant Jordi amb un Drac realment gegant!! Ja ho veieu, els més xics de l’escola hem gaudit molt de totes les festes tradicionals i hem après un munt de coses!!! LES COLÒNIES A LA LLAR El dia 2 de juny els més grans de la vam fer les colònies a la llar. Va ser un dia ple d’emocions i d’aventures, on els més divertit de tot va ser poder-ho compartir amb tots els Mussols. L’aventura va començar a primera hora de la tarda: excursió al Serrat del Xipell, amb berenar inclòs!! Que preciós és Sallent quan el mires de ben a prop!! Després de l’excursió, l’escola buida, ens esperava...encara ens quedaven un munt d’activitats per fer...


Amb tantes emocions i tanta gresca la gana ens va atrapar i... un suculent sopar ens vam menjar.

Com que encara no teníem ganes d’anar a dormir ens vam convertir en intrèpids pirates en busca d’un tresor amagat en algun racó de l’escola...no va ser fàcil però al final el vam trobar!!!

I després de tantes aventures el que més desitjàvem era anar a descansar...quina emoció dormir amb tots els amics i amigues de la classe!! I quins pijames més xulos que portàvem tots!! A l’endemà ens vam despertar molt contents i amb molta gana... però sobretot amb ganes de veure als papes i les mames. Quin cap de setmana més complert!

El diumenge ens esperava la Rita per ajudar-la a trobar el seu botó a l’espectacle dels Rexics al Kursaal.


ELS ESPAIS A L’EDUCACIÓ INFANTIL Aquest curs les classes de P-3, P-4 i P-5 , hem iniciat a les tardes el treball i aprenentatge per espais. Tot pensant amb les noves maneres d’assolir l’aprenentatge, propiciant que els mateixos infants siguin els principals protagonistes del seu propi aprenentatge, deixant-los temps i llibertat per a l’exploració i manipulació d’uns materials al seu abast que els permetin, descobrir, aprendre i interioritzar continguts a partir del seu interès i amb autonomia. Aprendre a partir de potenciar les seves ganes naturals per fer a través del joc o d’uns materials que facilitin la seva creativitat i la seva expressió, amb la finalitat d’aprendre conceptes i continguts d’una manera diferent a com les treballem als matins. Aquesta manera d’aprendre també facilita la interacció entre les diferents edats, per tant també poden aprendre entre ells/es, fent un aprenentatge cooperatiu , podent-se ajudar o fent junts/es Pensem que els espais faciliten el fet d’aprendre a aprendre, tot el que genera una emoció i prové d’una descoberta individual

fa més significatiu

l’aprenentatge. També ha facilitat un aprenentatge en valors : compartir, ajudar, respectar...en acabar la sessió recollir tot el que s’ha utilitzat... Els nens i nenes poden escollir cada tarda a quin espai poden anar, cal dir però que s’intenta que tots/es passin per tots els diferents espais : L’Atelier (espai de llenguatge plàstic), el Matematic (espai de matemàtiques), l’Entre-lletres (espai d’escriptura i lectura), l’ Explorem (natura i experimentació) i el Descobreix-te (espai de joc simbòlic). Els grups que es creen són mixtes amb infants de les tres classes d’educació infantil. ESPAI ATELIER (relacionat amb l’àrea de llenguatge plàstic)


ESPAI MATEMATIC (relacionat amb l’àrea de llenguatge matemàtic)

ESPAI ENTRE-LLETRES (relacionat amb làrea de llenguatge verbal)

ESPAI EXPLOREM (relacionat amb l’àrea de descoberta de l’enton)


COLÒNIES A LA CARRAL Aquest any P3, P4 i P5 vam marxar de colònies a La Carral (Solsona) els dies 13 i 14 de juny. Durant els dos dies, petits i grans vam poder gaudir d’activitats a la natura i a l’aire lliure amb l’acompanyament dels súper monitors i monitores que vam tenir! Van ser dos dies de no parar. Vam fer de pirates, un taller d’una bossa amb herbes aromàtiques de l’enton del bosc de la Carral, una visera de granota per protegir-nos del bon sol que ens va fer. Degut a la calor també ens vam poder remullar a la piscina de la casa. Recordarem aquests dies tremendament divertits on ens ho vam passar pipa! I si no us ho creieu...mireu les nostres cares a les fotos, ho diuen tot!


PROJECTE: DOLENTS DE CONTE A EDUCACIÓ INFANTIL Durant el segon i tercer trimestre a P3, P4 i P5 hem estat treballant el projecte “Dolents de conte”. Amb aquest projecte els principals objectius que ens hem proposat i assolit han estat que els nens i les nenes coneguin històries i identifiquéssin els principals personatges d’aquestes. Relacionat amb aquest projecte vam tenir l’oportunitat de visitar l’exposició “Bosc de contes” amb il·lustracions d’en Joan Turu i la conta-contes Clara Gavaldà. Gràcies al treball de conèixer nous contes i els seus personatges, els nens i les nenes van identificar de seguida els títols que la Clara Gavaldà anava explicant i mostrant-nos. Al final de la visita ens van felicitar per ser tan bons lectors/es i ens van engrescar a continuar sent uns devoradors de llibres!


CICLE INICIAL TALLER A PRIMER: “EXPERIMENTEM EL GUST” El treball del cos humà i els sentits es comença des dels inicis de l’escola. Aquest curs hem volgut aprofundir una mica més per tal de poder experimentar els diferents gustos i localitzar a quins llocs de la llengua els podem notar més fàcilment. També hem descobert que el llindar dels gustos és diferent per a cada persona. Aquest taller ens l’han preparat els pares de la Maria: l’Eva Dern i el Fèlix Vàzquez tots uns experts!


Això és el que van dir els nens i nenes després del taller: -“Va ser molt guai i vam passar-ho molt bé, gràcies per venir pares de la Maria.” - “Van venir els pares de la Maria i vam fer coses xules, jo estava bocabadada, no volia que marxessin, la Maria estava contenta” - “Van posar diferents líquids i havíem d’endevinar el gust: salat, dolc, amarg, àcid,...” - El noi i la noia que ens van ensenyar aquest experiment són l’Eva i el Fèlix són profes com de l’insti, el més emocionant és que ens van regalar xeringues.” - “Amb una pipeta vam experimentar el sentit del gust.” - “L’altre dia vam fer un experiment, el Fèlix ens feia provar els gustos, hi havia set gots de l’1 fins al 7 i havíem d’endevinar en quin got hi havia sal.” - “Hi havia uns gots amb gust de llimona, cafè, salat i dolç”. - “Els pares de la Maria ens van fer preguntes i va ser molt guai.”

OBSERVACIÓ A SEGON: “ELS ANIMALS” Observar vol dir mirar una cosa amb atenció. L’observació ens permet descobrir noves coses,gaudir i aprendre. Sovint fem observacions al natural en cada unitat que treballem de l’àrea de coneixement del medi natural , però com cada any l’ observació més motivadora és la dels animals. Hem portat alguns animals de companyia que tenim a casa: tortugues,peixos caderneres,canaris, conills d’índies i hàmsters .Després de mirar bé com són


,com és mouen, què mengen… els hem dibuixat i hem completat un full d’observació.

El dia 30 de març vam realitzar una sortida juntament amb els nostres companys de primer al Centre d’apropament a la natura de Cal Mujal, Navàs . Allà també vam poder gaudir del contacte directe amb animals salvatges.


També hem preparat exposicions orals sobre animals autòctons de Catalunya.

Com podeu imaginar-vos ara sabem moltes més coses dels animals, però sobretot hem après que hem de tenir actituds de respecte i cura per tots ells.


C.INICIAL COLÒNIES A LA MARINADA Els dies 30 i 31 de maig vàrem anar de colònies a la Marinada de Cambrils. Van ser dos dies plens d’emoció.Ens ho vàrem passar molt bé! Entre les construccions de sorra i jocs a la platja amb remullada inclosa,la passejada en vaixell amb “disco” a alta mar.Les visites a les peixateries i aquaris de llagostes i altres espècies. Els partits de voleibol i futbol. El joc de nit i la visita sorpresa del pirata Pota-Crec i tantes d’altres aventures ,no podem oblidar aquests dos dies tan especials. Vam tornar una mica cansats, però amb un munt de vivències que ens fan enyorar aquests dies prop del mar. Només un consell: No us vulgueu perdre mai les colònies, conviure dia i nit amb els companys és genial.


Cicle mitjà. Projecte Barça Kids El dia 7 d’abril els nens i nenes de 3r i 4t vam poder assistir i participar en una jornada especial a Sant Joan de Vilatorrada, gaudir tota una jornada del projecte barça Kids.

El Programa Escolar Itinerant Barçakids és un programa dirigit a escoles de primària de Catalunya, que pretén fomentar i consolidar el sistema de valors dels infants a través dels principis pedagògics de l'esport i del joc i de la participació activa i inclusiva. El Programa Escolar és una de les línies d'actuació del projecte Barçakids de la Fundació FC Barcelona. Projecte que té com a objectiu fomentar i promoure en els infants l'anàlisi i el coneixement d’hàbits i actituds que generin canvis per ajudar-los a créixer a nivell personal i col·lectiu. Els alumnes realitzen, durant una jornada i de la mà dels educadors Barçakids, un complet programa d'activitats lúdiques, educatives i esportives centrat en quatre fases o àmbits:  Entra - Comencen coneixent què són els valors  Actua - Posen en pràctica mitjançant el joc  Juga - Segueixen, amb la pràctica de l'esport  Connecta't- Tanquen la jornada reflexionant sobre els valors. Jornada lúdica, esportiva i educativa que resultar tot un èxit!!

SEMIFINALISTES XIV CERTAMEN NACIONAL INFANTIL I JUVENIL DE LECTURA EN VEU ALTA La Marina va arribar a la semifinal absoluta que es va celebrar al CaixaFòrum de Barcelona, representant la nostra escola. Vam estar molt contents ja que primer va haver de superar les fases prèvies, i va quedar la primera en la nostra categoria. La Marina anava en representació de la nostra classe (va estar triada pels seus companys com a representant!) però també de l’escola. Enguany, hem llegit més que mai. Les seves lectures sempre van ser amb molt de seny, molt bona declamació i aplicant les tècniques treballades a classe. Malgrat no arribar a la final absoluta, vam estar molt contents i la vam felicitar molt i molt!!!!


COLÒNIES A LA FOSCA (PALAMÓS). Enguany, Cicle Mitjà hem marxat de colònies marineres!! Sí!!! A la platja de Palamós falta gent, i allà hi vam anar. Val a dir que ens ho vam passat molt bé. D’entre totes les activitats destacades, volem fer especial esment el taller de litoral rocós, on mai com cap any, hem pogut capturar espectaculars estrelles de mar, o crancs, i un munt de coses més. Ep! Atenció, al final, tot ho vam retornar al mar!! Prohibit quedar-s’ho!! Al final, vam acabar remullant-nos una mica perquè la calor no s’aguantava!!! D’entre altres activitats, també destaquem la

visita a les Illes Medes amb un vaixell amb fons marí de vidre. Val a dir que aquest any, la mar estava en total calma i les seves aigües cristallines ens han permès veure més peixos que mai. Però, vam fer altres tallers: de fons marí, ponts de mico, sortides, etc, etc... No van ser només divertides, sino, súperdivertides!!!


INFOGRAFIA A 4t. MALBARATAMENT ALIMENTARI Els alumnes de quart han elaborat una infografia! Però...què és una infografia? La infografia és la tècnica de creació i tractament d'imatges digitals utilitzant ordinadors i eines informàtiques per plasmar la informació treballada en projectes, investigacions, etc. Per

realitzar

el

Projecte

sobre

el

malbaratament alimentari, que és el tema que es va proposar des d’Escoles Vedres, vam dedicar unes primeres sessions a la cerca d'informació sobre el concepte de malbaratament alimentari i vam fer propostes sobre què hi podíem fer nosaltres. Vam investigar el malbaratament alimentari a la nostra escola mitjançant una entrevista a la cuinera i a la responsable del menjador, i també fent observacions de l'estat de la brossa a les hores del pati i a través de la figura dels vigilants verds. Els resultats obtinguts d'aquest treball els podeu veure a la infografia que adjuntem a continuació:


5è Vedruna-Sallent GUANYADORS DEL CONCURS!!!

XXII edició del concurs EL GUST PER LA LECTURA Treball titulat: El secret, l’infart i el Marcel fa de jardiner. Basat en el llibre La casa de les acàcies, de Mercè Canela. Aquest curs hem participat per segon any consecutiu al concurs EL GUST PER LA LECTURA que organitza el Departament d’Ensenyament. La categoria B, d’aquest concurs, adreçada als alumnes del C.Superior, ens permetia triar entre tres lectures; vam triar el llibre La casa de les acàcies, de la Mercè Canela. Els llibres, vint-i-cinc exemplars, ens van arribar d’aquella forma màgica que arriben els regals del tió de l’escola, és a dir, va ser el regal de tió per tots els nens i nenes de la classe de 5è. Després de les vacances de Nadal el vàrem començar a llegir a classe. Vàrem gaudir de la lectura i ens vàrem “impregnar” de la seva atmosfera, de la seva essència, ja que calia fer-ne una bona immersió per poder fer un bon treball posterior. Vam fer també algunes de les activitats que se’ns proposaven del Dossier: La casa de les acàcies. El treball que se’ns va proposar va ser: “Treball en grup consistent en l’enregistrament en vídeo de la representació d’una o dues escenes que passen en una de les cases que apareixen en la novel.la. S’haurà de recrear l’ambient que transmet l’obra. Els personatges han de mantenir un diàleg coherent amb les escenes que s’hagin triat del llibre”. L’enregistrament no podia superar els 4 minuts. Es valorava l’adequació dels diàlegs entre els personatges a l’escena triada i la correcció lingüística, així com la interpretació i l’ambientació. Una vegada vàrem acabar la lectura i tenint molt en compte el que se’ns proposava, vàrem decidir treballar en tres grups d’alumnes que van posarse mans a l’obra, primer fent la tria de les escenes que volien treballar.


A continuació vam començar a fer un treball escrit amb els diàlegs que volíem interpretar després. Els tres diàlegs que vam escriure i interpretar van ser: -L’infart -El secret -El Marcel fa de jardiner. Vam fer també una activitat que consistia en estar sols, cada alumne, al Parc Municipal de Sallent, escoltant, escoltant-se, observant,...Vam descriure les sensacions que havíem tingut al nostre Diari de Lectures. Vam començar a decidir el llocs on ambientarien les diferents escenes, vesturari,... i vam assajar diverses vegades abans de fer un exercici complet de “simulació” enregistrant i fent el feedback de com anava quedava cada escena. Finalment vam fer els enregistraments definitius que hem presentat a concurs. L’infart es va enregistrar a l’escenari de l’escola. El secret es va ambientar i enregistrar al Parc de Sallent i al menjador de la casa d’una família del grup. El Marcel fa de jardiner, s’ambienta al Parc de Sallent en dos indrets diferents. Podeu veure’ls a l’adreça: https://drive.google.com/drive/folders/0B39oD9lLD3xsWjNHVzd1dTRtSTQ

(Els nens i nenes de 5è teniu tot de fotos i els videos compartits al vostre drive) El 22 de maig vam rebre la comunicació des del Departament d’Ensenyament que havíem quedat Finalistes” del concurs i que ens esperaven el dimecres 7 de juny a Caixa Fòrum Barcelona a l’acte de lliurament de premis.... I finalment va arribar el dia 7 i ben emocionats vàrem fer-nos escoltar a l’Auditori de Caixa Fòrum les paraules del conductor de l’acte, el veredicte que ens proclamava guanyadors del Concurs El Gust per la lectura, en la nostra modalitat. La valoració va ser:....”Pels muntatges escènics, els diàlegs coherents amb les escenes representades i la recreació de l’ambient de la novel.la, el treball guanyador és: L’infart. El secret. El Marcel fa de jardiner, dels alumnes de l’escola Vedruna de Sallent coordinats per la professora `del centre, Magda Casòliva. Els premis van consistir en certificats acreditatius de guanyadors del certàmen, llibres, samarretes i un premi de 500€ pel centre, per a l’adquisició de llibres.


Estem molt contents i orgullosos de tota la feinada que hem fet i per suposat del reconeixement que s’ha fet a la nostra feina i com a tutora del grup valoro excel.lentment l’experiència perquè ens ho hem passat molt bé treballat i fent aquest treball , El guanyadors del concurs els nostres nens i nenes de 5è, amb la Mercè Canela (entre la Berta i la Mariona M.)

La Headwig amb la responsable del Dpt d’Ensenyament L.Martos


Taller de ràdio a 5è Lligat amb l’objectiu educatiu “Ens comuniquem amb els altres” i amb la sortida que realitzarem als estudis de TV3, hem programat un Taller de ràdio amb la participació de la directora de Radio Sallent, Neus Solà, on a partir de 4 sessions hem pogut: Conèixer la història de la nostre ràdio local. Saber com es prepara un programa de ràdio. Elaborar d’una manera cooperativa un programa de ràdio entre tots els nens i nenes de 5è Enregistrar un programa de ràdio a l’espai de l’emissora local i emetre el programa.Vàrem aprendre i gaudir moltíssim.L’activitat es valora excel.lentment, tant per l’acompanyament de la responsable de la ràdio, la Neus, com per la implicació i treball resultant dels nostres alumnes. Les quatre sessions es varen realitzar els dies 10 i 27 de febrer i 6 i 13 de març...ens encantaria fer més ràdio el curs vinent. Algunes fotos:


Sortida Barcelona: Estudis de Televisió de Catalunya i Museu de la Matemàtica Visita a les instal.lacions de TVC (Sant Joan d’Espí) i al Museu de la Matemàtica (Cornellà).

El dia 8 de març vàrem fer la sortida a Barcelona per tal de visitar les instal.lacions de TV de Catalunya i el Museu de la Matemàtica a Cornellà. La visita a les instal.lacions de TV Catalunya va estar molt ben conduïda i va resultar molt interessant i emocionant: vam poder entrar als platós on es fan els programes, els telenotícies,... i on es grava el concurs Oh happy day. Unitats mòbils, periodistes treballant, fer silenci, no poder fer fotos,... enregistrar imatges amb la càmara de video de tvC… Moltes experiències d’una sortida ben especial que ens apropa a la tele de casa nostra. La visita al Museu de les matemàtiques va aconseguir apropar-nos d’una forma divertida, pràctica i motivadora al món dels nombres, els cossos geomètrics, les estructures, els enigmes,...


Un Museu ben original, divertit i sobretot molt, molt prĂ ctic.


Llegint Harry Potter, mirant Harry Hotter,...aquest curs a 5è tots hem estat una mica Potters!!!

Tots recordarem que n’eren de bones les crispetes que vam compartir tot mirant HP i la Pedra filosofal i dia abans de les vcances de Nadal. I a 5è acomiadem el curs amb la nostra estimada Headwig, la nostra companya de curs i aventures… Gràcies

Headwig per haver-nos cuidat tant!!!


Toca-toca de vertebrats i invertebrats L’esperat toca-toca va arribar a cinquè com cada any de la mà de l’Àngel Martínez de la Granja Natura. La gran varietat d’invertebrats i vertebrats que va portar l’Àngel van causar emocions

de tot tipus...però tan les més valentes com els més porucs van gaudir d’aquest “supertaller”, ja imprescindible a la nostra escola! No us perdeu les cares dels alumnes durant les observacions...amb la cara paguen!

Taller de prehistòria

Un any més, la Núria Castellano de Schola Didàctica Activa, va venir a l’aula de cinquè a fer un taller sobre la Prehistòria. Vam poder treballar de manera molt pràctica tots els continguts teòrics que havíem estudiat a classe. Val a dir que la Núria va quedar impressionada amb el nivell dels nostres alumnes, i els va felicitar moltíssim perquè van superar totes les proves del Paleolític i del Neolític que tenia preparades. La part més interessant i atractiva va arribar quan vam sortir al pati, i talment com ho feien els homínids, els nostres alumnes van provar i van aconseguir encendre foc! enhorabona! quina pudor de sucarrim!


SISÈ

Acròstic: Dit d'un poema o d'una altra composició en què les lletres que ocupen determinats llocs (generalment l'inici de cada vers) formen una paraula o una frase .

Excel·lent Sempre Contents Optimistes Lectors Alegres Valents Educats Divertits Respectuosos Unics Normals Amistosos


També ens hem regalat un acròstic els uns als altres, MIREU !!! Imaginatiu Vital Amic Nedador Pensatiu Original Llest Natural Única Riallera Idealista Animada Alegre Ràpid Nerviós Amic Unic Burleta Invencible Enrotllat Lider Bromista Especial Riallera Treballadora Artista Original Rialler Intel·ligent Optimista Llest

Divertit Encaputxat Vergonyós Observador Natural Pacient Alegre Unic Juganera Unica Divertida Imaginativa Treballadora Humil Amistosa Noble Alegre Imaginativa Somiadora

Pensativa Aplicada Unica Llesta Alegre Matemàtica Amable Raonable Tranquil·la Alegre Imaginària Riallera Intel·ligent Somiadora Juganer Orgullós Rialler Divertit Imaginatiu

Normal Única Riallera Intel·ligent Amigable

Lluminosa Alegre Unica Rosa Amorosa

Juganera Amistosa Noble Amable

Competitiu Espavilat Savi Competent


A 6È HEM PARTICIPAT A LA First Lego League La First Lego League és una competició internacional organitzada per als estudiants de primària i secundària. És un repte internacional que ens desperta l’interès per la ciència i la tecnologia. Ens desafia a pensar com a científics i enginyers. Aquest curs 2016-2017 el repte erà animals Allies. Els equips, vam intentar resoldre un problema real relacionat amb el món animal en el Projecte científic. El nostre projecte científic és va basar en el gos, entre d’altres vam identificar que un dels problemes més greus d’un gos, és l’abandonament. Al llarg d’uns mesos vam estar treballant en aquest projecte que estava dividit en 3 parts : El projecte científic, el robot i els valors. I ho vam fer TANT I TANT BÉ que a la competició que es va celebrar a la Universitat de Vic ens van donar el premi a la millor presentació.


Barça kids Els alumnes de 5è i 6è hem realitzat una sortida a sant Joan de Vilatorrada on de la mà dels educadors Barçakids hem realitzat durant tota la jornada un programa d’activitats lúdiques, educatives i esportives que ens han permès treballar els 5 valors de Barçakids: ESFORÇ : El motor de la superació HUMILITAT : L’èxit de la senzillesa RESPECTE : La clau de la convivència TREBALL EN EQUIP: La força de la unió AMBICIÓ: Esperit de superació.

Ens quedem amb la frase : QUI TÉ VALORS GUANYA!


Sortida a Montserrat Vam fer una excursió a Montserrat. Vam anar a escoltar els de la escolania i també vam anar a veure la mare de Deu de Montserrat. Després vam dinar i vam jugar a “ics quinze” fins que vam anar al bus.

Dijous Llarder El dijous llarder vam anar a la sèquia. Quan vam arribar vam anar corrents a fer una cabanya, després ens vam agafar el dinar i per primer cop ens ho vam passar molt bé amb el Cesc i l’ Ivan, també ens vam fer un fart de riure amb el plàtan de l’ Ivan i la motxilla del Cesc. Ens ho vam passar molt bé i va ser molt divertit.


SOM ELS DE 6è … ENS VOLEU CONÈIXER UNA MICA MÉS? BERTA De gran vull ser veterinària i curar a molts animals malaltons, m’agradaria poder anar a ajudar a la protectora de Sallent, Seproan on hi ha molts animals abandonats que necessiten una casa. Donaria menjar, medecines, joguines i moltes coses més. Una cosa molt important que els hi voldria donar,seria una bona família. Hauria d’estudiar molt com un metge però al final seria feliç ajudant als animals. BIEL De gran vull ser arqueòleg i anar al desert a buscar fòssils i hauré d’estudiar geografia i matèries com: les ciències Naturals …

PAULA De gran vull ser tecnologista perquè des de petita m’agrada la tecnologia i m’ha interessat com es creen les pagines web i els jocs.

NÚRIA E. De gran vull ser tècnica científica perquè m’agrada molt fer experiments. Sé que haure d’estudiar molt, però estudiaré i ho intentaré ser.


DEVON De gran vull ser electromecànic per arreglar els cotxes de carreres per exemple F1, FE, …

NÚRIA C De gran vull ser moltes coses, però la que em faria mes il·lusió seria ser il·lustradora perquè m’agrada molt dibuixar i llegir i com que escriure no se’m dóna gaire bé al menys formar part de la història, dibuixant.

LAURA M’agradaria conservar a tots als teus amics, poder quedar amb tots i anar a prendre alguna cosa així ens podríem explicar que hem fet fins ara i no perdríem el contacta.

JANA De gran vull ser psicòloga infantil perquè m’agrada molt ajudar els nens i oferir els meus consells. Muntaria la meva pròpia consulta a Manresa.

ANAÏS De gran vull ser periodista, per poder investigar i prendre notes de moltes notícies, i curiositats. M’agradaria de tenir una segona carrera com a presentadora.

PAU De gran vull ser un futbolista o enginyer perqué el meu pare diu que li va agradar quan va començar a estudiar i jugava a futbol.

ARNAU De gran vull ser Cuiner. Vull tenir un restaurant de 2 estrelles Michelin i fer uns plats molts bons.


MARTA De gran vull ser veterinària, ajudar a tot tipus d’animals que estan malalts. M’agradaria tenir una cosa molt gran per poder tenir animals a casa que no tenen família. CESC De gran m’agradaria ser informàtic per poder aprendre a arreglar ordinadors i per poder fer servir l’ordinador per crear pàgines web i també m’agradaria ser mecànic per arreglar cotxes i tenir un cotxe molt ràpid

JUDITH De gran vull ser veterinària o alguna cosa que s’assembli i que pugui treballar amb animals i ajudar-los a tenir una vida millor, també m’agradaria viatjar pel món d’alguna manera i poder visitar països que no he vist.

ORIOL De gran vull ser enginyer poder dissenyar molts robots i altres objectes, si en un futur soc enginyer hauré d’ estudiar ciències i mecànica.

JORDI De gran vull ser programador de videojocs i treballar per diferents empreses i quan tingui molta experiència com a programador de videjocs crearé la meva pròpia empresa i hauré d’estudiar informàtica i saber diferents idiomes.

POL De gran vull ser pilot de la Nas car, concreta ment. De l’equip penske ( Ford).Ser jugador de futbol al Manchester city o a la Juve. IVAN IRIS De gran vull ser biòloga i explorar per tot el món, vull aprendre de la natura i estudiar el mar, vull conèixer més enllà d’un bosc o d’un simple mar, vull viatjar aprenent a la vegada o banyar-me en un mar ple de cultura i de saviesa, voldria treballar en un aquari o observant els animals perquè no tothom pot entendre el què la natura et pot donar.


Racó literari 6é Durant aquest curs hem llegit molt així que hem decidit demanar a tota la classe quin és el llibre que els hi ha agradat més i els que més han agradat són : TOM GATES : “Em dic Tom Gates. Quan els professors no son a classe m’agrada dibuixar i pensar com ferli la guitza a la meva germana Delia. A la escola diuen que sóc molt distret però això és mentida perquè ara mateix estic pensant quin és el tipus de galeta que mes m’agrada.“

Recomanat per: Arnau Llobet, Pol Basallo, Irene Badosa i Cesc Besora Cor de Cirera: ‘‘ La Cherry, l’Skye, la Coco, la Summer i la Honey. Cinc noies, cadascuna amb una història diferent per explicar. Quina serà la teva preferida? La Cherry acaba de mudar-se amb el seu pare a una casa nova on l’esperen una mare i quatre germanes noves. L’embolic està servit! Recomenat per: Jana Alonso, Judith treserres, Berta Prat. Pulsacions: ‘‘ L’Èlia acaba de sortir d’un coma. Això son bones notícies perquè … Està bé i té un mòbil nou,


així és que per fi pot parlar amb tothom per HeartBits. I males notícies perquè… No recorda res dels tres dies anteriors a l’accident. Què pot haver passat durant aquest temps? Qui és aquest tal phoenix? Que no para d’ enviar-li missatges? I per què cada vagada que L’Elia pensa en el que ha pogut oblidar sent que li falta l’aire? Recomenat per : Laura Gil, Marta Padros ,Jordi Martí, Anaïs i Irene Badosa.

HEM TREBALLAT LA POESIA I PER UNANIMITAT DE TOTA LA CLASSE … THE BEST HA ESTAT LA DEL ... JORDI !!! SENSE TU NO SOC NINGÚ Ets la flama que em fa seguir ets la raó de la meva lluita sense tu no sóc res sense tu el món s’acaba. Lluitaré per aconseguir-te escalaré muntanyes navegaré pels set mars perquè sense tú no sóc ningú. Jordi Martí NO SABEM A QUI VA DEDICADA !!!!

???????????????????


ENTREVISTEM A LA MONTSE PALMA Entrevistarem a la Montse, que va ser una de les nostres primeres profes per saber més de la seva experiència a l’escola i amb nosaltres. A quin any vas començar a treballar a l’escola? La primera vegada va ser el 10 de Maig de 2004 perquè la Rosa va tenir al Josep, el seu fill. Per què et sents tan feliç convivin amb els nens? Perquè és una feina molt agraïda quan veus crèixer els nens…. Si no fossis professora què series? Ostres doncs no ho sé, però crec que seria biblotecaria perquè m’ agrada molt llegir. A quina classe voldries ser professora? M’entre sigui una classe de nens petits m’ és igual quina . A quina classe estàs més estona del dia? Estic més estona a P2. Voldries jubilar-te aquí a l’escola? Sí, perquè visc aquí a Sallent i m’agrada molt treballar aquí a l’escola. Et sents satisfeta quan arribes a casa del teu treball? Sí, arribo molt satisfeta però cansada de treballar tot el dia. Què t’agradaria canviar de l’escola? M’ agrada molt l’escola però canviaria petites cosetes com que les classes fossin més actives. Quina és la teva experiència amb la nostra classe? Sempre em feieu riure molt , les nenes molt aplicades i els nens molt despistats. Ereu una classe que em feieu divertir molt i passar-m’ho molt bé. T’agradaria venir de colònies amb nosaltres, ja que és el nostre últim any? Per què? M’encantaria. perquè seria una experiència molt divertida ja que pots fer moltes més coses que no tenen res a veure amb els petits Gràcies Montse per respondre les nostres preguntes i per dedicar-nos el teu temps. Aquesta és la nostra entrevista amb la Montse Palma, la nostra professora de quan érem petits, esperem que us hagi agradat.


PASTORAL SANTA JOAQUIMA 22 de maig del 2.017

Un any més tots els nens i nenes des de primer fins a sisè vam preparar i celebrar amb molt de goix la nostra missa dedicada a la nostra Patrona. És una manera emotiva de començar el dia tot recordant a una dona amb empenta i fe, que fou capaç de crear una congregació de germanes avui dia estesa per tot el món. L’ equip de pastoral vol compartir amb tots/es vosaltres un bonic text que ens parla de la nostra fundadora Santa Joaquima de Vedruna, lligat amb el nostre objectiu educatiu d’enguany: “EM COMUNICO AMB ELS ALTRES” escrit per la Teresa Carrió en motiu de la nostra festa i celebració de Sta. Joaquima. Aprofitem per desitjar-vos un molt bon estiu, temps de descans i també de trobada amb els nostres i amb un mateix. Sta. Joaquima, 22 de maig de 2017 Bon dia. Avui començaré explicant una història. Als més petits potser podríem dir que és un conte. Per d’altres potser en podríem dir una historieta, per d’altres una novel·la històrica, per d’altres podria incloure’s en un capítol d’un llibre de socials. La cosa fa així: Una vegada, fa més de dos-cents anys hi havia una mare que tenia nou fills. I a tots els estimava molt. A cadascun se l’estimava tant que el tractava de manera diferent: un era molt rebel, un altre era força


gandulot, una de les noies era enamoradissa, a una altra li agradava resar, una altra tenia la salut feble, una altra volia moixaines..., en fi, cada noi i cada noia necessitava un tracte diferent. I mentre creixien i s’anaven fent grans, la mare els observava, els acompanyava, els ensenyava tot allò que podia per tal que s’anessin espavilant i es poguessin valdre per ells mateixos. El marit es dedicava a la política, i en aquells moments això suposava implicar-se en la guerra. I ben jove li va arribar la mort. I la mare va seguir endavant amb els fills, que s’anaven obrint camí a la vida.( Ja sabeu de qui parlo, oi?) I per seguir endavant, malgrat totes les dificultats que s’anaven presentant, la paraula clau era la única que cal sempre: ESTIMACIÓ. I tots sabem que, a la vida, l’estimació no és una paraula abstracta, està feta de petits gestos quotidians que es van expressant a cada moment, gestos, paraules, que COMUNIQUEN: Amb un petó comuniquem que estimem, amb una paraula comuniquem un pensament, amb un somriure comuniquem l’alegria i la felicitat, amb un copet a l’esquena comuniquem ànims, amb una frase bons desitjos... I així fou com aquella mare que sabia comunicar-se amb cada fill, de manera diferent, perquè eren diferents, va voler eixamplar la comunicació fins arribar a milers de nens, nois, noies, malalts, gent necessitada ... i tota mena de persones, per tal que, en diferents temps, i en diferents indrets, també descobrissin el valor immens de la COMUNICACIÓ, QUE ENS APROPA ELS UNS ALS ALTRES, QUE ENS FA PARTICIPAR D’UNS MATEIXOS SENTIMENTS, En definitiva, QUE ENS AJUDA A CAMINAR PLEGATS, GAUDINT D’AQUEST DO MERAVELLÓS QUE ÉS LA VIDA. I això és el que intentarem fer avui tots plegats, com tantes vegades, com cada dia, però avui en un ambient festiu: COMUNICAR-NOS, oferint el millor de nosaltres mateixos als altres. És la millor manera de celebrar la festa de la protagonista d’aquesta història: Sta. Joaquima de Vedruna Que tinguem tots una bona festa, amb una COMUNICACIÓ sincera que escampi felicitat arreu. Teresa Carrió


UN CURS PLE DE MÚSICA Un any més, a l’escola hem viscut un munt d’experiències enriquidores, que ens ajuden a formar-nos en valors, emocionalment i com no, aquí la música hi juga un paper molt important. Una de les primeres cites, com ja és tradició a l’escola, va ser la Diada de Santa Cecília. Els infants que fan música extraescolar, van voler regalar als seus companys una matinal ben musical, mostrant els seus avenços en l’aprenentatge de l’instrument que practiquen.

També vam fer celebració nadalenca amb el nostre Concert de Nadal, aquest any inclouent-hi un mosaic que vam construir i que es va interrompre pel nostre personalitzat mannequin challenge, tot un èxit. Pares, alumnes i comunitat educativa vam gaudir d’allò més. Aquest curs, amb els alumnes de cicle mitjà, hem tingut la sort de poder fer una visita al Palau de la música. Lligat amb l’aprenentatge de la cobla i la sardana, vam anar a veure l’espectacle Sardana 2.0, una posada en escena més que engrescadora d’una tradició del nostre país.


Aquest any, a més, també hem tingut la sort de comptar amb diversos tallers que ens han vingut a oferir a l’escola.

Cicle mitjà i superior van poder gaudir d’una matinal de batukada per la setmana cultural. A càrrec de la Batuescola de Sant Cugat.

També, durant el curs, la Núria Rotllan de l’acadèmia, ha vingut a fer diversos tallers de sensibilització a la llar. Cal dir que la llar ha estat fent un treball molt bo durant el curs per tal de preparar la seva participació a Rexics, de la que se’n parla en un altre article de la revista. No ens hem d’oblidar de la participació dels alumnes de cinquè al projecte Cantània. És un projecte promogut des de l’Auditori de Barcelona i el qual portem a terme una actuació al teatre Kursaal de Manresa. Aquest any l’obra es titulava “La nit dels malsons”. Ha estat una experipència inoblidable per als nostres cantaires i una posada en escena vistosa i emocionant. Per

acabar, i ja gairebé com a cloenda del curs, l’Escola de Música Cal Moliner, ens va proposar la visita del Roger Andorrà, mestre de gralla, saxo … de l’escola,...que ens va fer una sessió de gralla mostrant-nos tot el que es pot aconseguir fent una amplificació amb pedalera i unint la tradició amb la modernitat. Bé, com podeu comprovar, ha estat un any ben ple i reeixit d’experiències, que esperem que l’any que ve puguem continuar ampliant.


ESCOLES VERDES Hort escolar El projecte de l’hort ja fa un parell d’anys que és realitat a la nostra escola. Fa dos anys doncs que a les tres jardineres que tenim davant les classes del pati de dalt hi veiem a créixer enciams, mongetes, tomàquets, albergínies, cebes i moltes altres verdures i hortalisses que després recol.lectem i ens mengem! mireu quin goig que fan aquestes mongetes del cuc! veieu els tomaquets com han començat a sortir? i d’aquestes flors liles, què en sortirà? a veure qui ho endevina!

Els alumnes de quart a més a més, han fet una pràctica d’observació del creixement de les hortalisses, i han sortit a observar rigorosament la forma i el color de les fulles i les flors, el desenvolupament del fruit, etc. i ho han dibuixat i explicat en unes fitxes de treball que han quedat recollides a l’àrea de Coneixement del Medi Natural.


Fixeu-vos quin visitant ens vam trobar a l’hort l’últim dia que vam baixar a fer l’observació! un gripau eixerit que també vam observar i vam deixar anar ràpidament cap al seu hàbitat sen se remenar-lo amb les mans, que encara ens hauria agafat urticària!

Vigilants verds Aquest any, des de la comissió d’Escoles Verdes hem implantat la figura dels “Vigilants Verds”, una figura que ens ha servit per educar i conscienciar als nens i nenes de l’escola que la gestió dels residus és cosa de tots. Tots generem residus i el nostre comportament individual a l’escola, a casa i a la societat en general influeix i afecta al conjunt del planeta, i pot contribuir a millorar-lo. Uns quants cops durant el curs, cada alumne ha assumit la responsabilitat de ser “Vigilant Verd”, i s’ha pogut fer càrrec de vetllar perquè el pati estigui net, ajudar als companys o als més petits a llençar els residus al lloc corresponent, retirar els residus del pati i portar-los al contenidor adequat, regar l’hort i mantenir-lo lliure de males herbes, etc. En definitiva, ser Vigilant Verd ha estat una gran oportunitat per ajudar als alumnes a créixer com a persones responsables i implicades en l’entorn que els envolta.

Tallers d’energia a 4t i 6è Cada vegada preocupa més el tema de l’energia i la sostenibilitat del planeta. Indiscutiblement és un tema d’actualitat que no ens deixa indiferents. Als mitjans de comunicació se’n parla, llegim estudis sobre el canvi climàtic i la necessitat global d’apostar per la millora del medi ambient, es fan cimeres internacionals on els estats es comprometen a disminuir els nivells d’emissions de gasos contaminants, sorgeixen lleis


i normatives que regulen la gestió dels residus, etc. Davant aquest panorama, des de l’escola no ens podem quedar de braços plegats!

Per tal de transmetre la importància i la necessitat de canviar el model energètic de la nostra societat, a l’escola hem fet uns tallers per prendre consciència dels canvis en el consum d’energia al llarg de la història, del valor que té l’energia que consumim actualment i de la necessitat de canviar el model energètic general si volem preservar la biodiversitat i la vida del planeta. Aquests tallers, dissenyats i guiats per personal especialitzat de la Diputació de Barcelona, han estat divertits i didàctics, i de manera lúdica hem pogut entendre i aprofundir en aspectes tant importants i complexes com el consum d’energia, l’ús o el mal ús que en fem, d’on l’obtenim, com la gestionem, com la repartim, com ha d’anar canviant el model energètic del nostre país si volem ser autosuficients i sostenibles, què són les energies renovables, etc.

Els alumnes van gaudir dels tallers i van entendre que tots som responsables en la preservació del medi ambient, i per petites que siguin les nostres accions, totes són necessàries i poderoses!


Profile for Escola Vedruna Sallent

Retalls 16 17  

Revista Retalls Núm 41. Escola Vedruna Sallent

Retalls 16 17  

Revista Retalls Núm 41. Escola Vedruna Sallent

Advertisement